135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag vill så gärna bli blodgivare. Men 2 ggr har jag varit där och blivit avvisad pga att jag är ”svårstucken”. Är det någon som vet vad jag kan göra för att det ska ändras?

   Ingenting – det är ju antagligen att dina kärl är för trånga för nålen…det bildas också ärr vilken kan försvåra om du själv behöver ta prover osv. Så det är ju bara att skippa att lämna blod och tänka att du ändå försökte😊

    Väldigt tråkigt. Tänkte att det skulle gå att ordna med olika typer av nålar osv. Speciellt eftersom jag har bildtyp som kan doneras till alla. Får testa igen om några år.

     Blodtyp*

     Man måste ha en viss typ av nål för att det inte ska ta orimligt lång tid och för att man inte ska förstöra blodkomponenterna

     Samma för mig, eftertraktad blodgrupp men ”för klena” blodkärl för att bli stucken 🙁

   Jag vill också men är dels svårstucken (i andra vårdsammanhang får de ta ”barnnålen”), dels väger jag precis på gränsen och behöver tydligen mitt blod själv 😕

   Har exakt samma problem. Gick dit och räknade med att få lämna blod men nekades på grund av blodkärlen 😕 Sköterskan sa att det kan ändras när man blir äldre och att jag ska komma tillbaka om några år.

    Jag vet ju inte hur gammal du är men jag är 36 och ingen ljusning på den fronten än 🥹

    Mina har blivit bättre faktiskt! Alltid varit svårstucken tidigare. Hade inte blivit stucken på kanske 3 år eller så när jag gick för att ge blod första gången rätt nyligen och det gick jättebra plötsligt då! Nyss fyllt 30, så för mig har de blivit bättre iallafall 🙂

   Har också varit där och ville lämna blod, men tydligen så satte min hjärtarytmi käppar i hjulet. Märker knappt av den i vardagen men tydligen fanns det väl risker med det

   Får väl tänka att det är tanken som räknas 😏

    Klart du inte får lämna blod om ditt hjärta inte är helt okej. När man lämnar blod får man en mindre blodvolym i kroppen under en tid, det betyder att hjärtat kan få pumpa hårdare än normalt för att transportera runt blodet i samma mängd som tidigare. Det är inge problem för ett normalt friskt hjärta. Men ett hjärtat som redan har förändringar så vill man såklart inte riskera något, speciellt om man lämnar blod flera ggr så kan det ge mer problem med hjärtat än man redan har.

   Haha fick alltid höra att jag var det, sen en gång på vårdcentralen tröttnade min mormor som jobbar på ortopeden som var med mig, och tog sprutan, stack in i min arm och tog provet 🤣 Vet inte om jag eller sköterskan var mest chockad. Du kanske skulle låna min mormor?

   Tipsar om att gå med i Tobiasregistret istället 🙂

    Man kan göra båda två 😊

    Jag tänker ofta på att jag hoppas att jag ska bli uppringd, få dra från jobbet eller helgstädning för att få kanske rädda nåns liv. Hoppas jag får göra nytta där en dag

   Det är samma för mig, tyvärr. De sa att det kunde ändras med åren och att jag kunde försöka igen om några år, så jag får väl testa igen sen.

   Är för gammal för Tobiasregistret . Men är i allafall reggad som organdonator hos socialstyrelsen, viljet jag uppmanar alla att vara, folk dör i väntan på organ.

    Ngn som vet varför det är en relativt låg åldersgräns för Tobiasregistret? Tänk lämna men såg åldersgränsen. Såå himla dålig benmärg får man väl inte med åldern eller? Där är det ju jätte många som tyvärr inte får livsavgörande hjälp pga för få, ej passande donatorer.

     Varför bara givare upp till 35 år?

     Tobiasregistret är en icke vinstdrivande organisation och varje analys kostar pengar.
     I dagsläget är medelåldern på våra givare hög och vi behöver få in fler i åldersgruppen 18-35 år.
     Den främsta anledningen till att vi har en övre åldersgräns vid nyanmälan är att all medicinsk forskning visar att yngre givare är bäst för patienternas del eftersom det ökar chansen för en framgångsrik transplantation.
     Denna livsviktiga fakta tillsammans med ekonomi gör att vi måste använda de pengar vi har till att prioritera den åldersgruppen så att registret inte blir föråldrat och dör ut. Väl med i registret står man kvar tills man fyller 60 år.
     Vårt mål är att finnas kvar länge och att även i framtiden kunna hjälpa personer som är i behov av denna livsavgörande behandling.
     Man ska ha i åtanke att all hjälp är jätteviktig för oss och det är lika värdefullt för vår verksamhet att man pratar om registret med andra människor! Läs gärna här på sidan om fler sätt du kan stöda vår verksamhet på.

     Källa: Tobiasregistret

      Tack för googlingen😁Frågade utifall det fanns ngn med mer insideinfo, om det verkligen blir så mkt sämre ställt med benmärg uppåt i åldern. Verkar ju i hög grad vara en ekonomisk fråga då, att man har åldersgräns pga högre frekvens av bra benmärg i yngre spann och det är för dyrt att sas. skjuta blankt. För djkligt, då just benmärgstransplantationer är ngt som för ovanlighetens skull kan göra en mkt sjuk person i tex cancer, frisk.

   Jag är också ”svårstucken” med nästintill osynliga kärl. Har fått gå därifrån flera ggr pga för många misslyckade försök utan att personen klarar att sätta nålen. Men jag har ändå gett blod i 20 år. Mitt tips är att fortsätta gå dit och vid inskrivningen säga att du vill ha någon som är extra duktig. Då säger den personen som skriver in dig att hen naturligtvis är precis lika van och kompetent som alla andra, vilket sällan fungerar när man väl sätter sig i stolen. Men…har man redan innan flaggat för det så kan man kommentera det och då går det fortare för den personen att be om hjälp från kollega = större chans att lyckas. Låter konstigt, men det fungerar faktiskt. Så snälla, ge inte upp! Det är så viktigt att göra detta ändå.

  Tyvärr sätter sjukdomar stopp för att bli blodgivare.

  OT
  Sanna Nielsens klänning är hemsk.

   Jag får inte längre var blodgivare sen jag blev diagnostiserad med en kromosomavvikelse 🙁

    Va? Det smittar väl inte, eller vad var motiveringen till det?

     Ibland är det för att det kan påverka den egna kroppen. Jag har en kronisk sjukdom som gör att jag inte får ge blod men det finns ingen risk för att jag smittar någon men kan eventuellt påverka mig själv. Jag
     har försökt ta reda på exakt vad för vill verkligen kunna ge blod

   Tyckte den passade henne!

   Hur kan hon inte se att hon ser ut som ett gigantiskt hallon? Och då menar jag inte på ett fint sätt.

    Hallon är en bra liknelse 😂

    Tyckte den var härlig. Gillar hallon.

  Oliver Ingrosso har precis öppnat sin restaurang Olli och Benjamin har lagt upp en bild på menyn där det står ”Om du har några klagomål så säg till personalen så kan Oliver komma ut och kolla om ni har rätt” FÖRLÅT? Drygaste jag läst? Servicemindedness verkar inte vara något Oliver hört talas om. Hade sprungit ut från restaurangen om jag slagit upp menyn och läst denna mening

  Självklart! Har gett 37 gånger! Jag har dessutom blivit av med min sprutskräck…
  Värvar folk hela tiden och har fått min arbetsplats okeja att vi ger blod på arbetstid… väldigt mycket skryt nu men det är VÄLDIGT viktigt att de som kan, ger blod!

   ”väldigt mycket skryt nu”

   Bara du inte postar bilder/video på din arm med slangen på Insta/Face/Twitter/Snap när du är och ger blod.

    Haha ja, kan folk göra gott utan att behöva få bekräftelse för det??!😁😅

     .jpg eller det hände inte!

    Det är väl jättebra att inspirera andra till att göra gott, eller hur tänker du? Vad lägger du själv upp på sociala medier?

     Jag blir inte inspirerad av folks skryt. Det är väldigt sällan jag lägger upp nåt på some, lägger inte så personliga saker och definitivt inte några bilder på mina armar med eller utan slangar.

      Folks skryt? Det finns väl olika typer av skryt? Hej jag har köpt 3 st skitdyra väskor. Hej jag lämnar blod (räddar liv)
      Väldig skillnad, tycker du inte?

       Ja, det finns olika typer av skryt, även hos blodgivare. Några gör det på det sättet den nivån att skämskudden behövs.

    Haha å, detta fick mig att tänka på att Edvin Törnblom sa i Fördomspodden (tror jag?) att en influencer som börjar på W lagt upp en bild på insta att hon låg på sjukhus med infart i armen eller något liknande men det visade sig att hon fejkat det hela och hade tagit bilden hemma. Hade helt glömt bort, vem var det?? Var finns bilden??

    Jo, det gör jag… för att få folk att komma ihåg/fatta att de skall gå dit…

     BRA! Fortsätt med det!

   Är det något som är okej att skryta om så är det att ge blod!

    Nej. Man kan föra det utan att skryta också.

     Klart man kan! Men jag tycker att det är bra att folk ”skryter” om det så att andra kan bli inspirerade. Jag har t ex aldrig givit blod, men det här sätter en tanke i huvudet att jag borde testa.

      Vad är skillnaden på att ge blod och ge pengar till välgörenhet?
      Det sistnämnda har inte varit okej att berätta om. Utan när det skrivits om det här så har det alltid låtit ”det där kunde hon gjort utan att berätta om det. Hon försöker bara skaffa fler följare”

   Du får lägga upp hur många bilder du vill! VI som behövt är sååå tacksamma för er som ger 🙏🏽❤️ Utan er hade jag och många andra inte funnits här idag 🥺

  Alla som kan borde bli blodgivare. Folk förutsätter att när de/deras närstående behöver blod finns blod alltid tillhands, helt automatiskt. Ändå finns det bara runt 200 000 blodgivare i landet.

   En sak som kändes väldigt irriterande var när folk började ringa runt till olika sjukhus och ville ge blod till offren vid terronattentatet i 2017. Som om det skulle funka så att: 1) sjukhus själva skulle fixa blodgivning, 2) man tog emot blod från helt random folk bara så där, utan all testning, 2) man fick själv bestämma vem ska ha blodet 🤦🏻‍♀️ Var har alla dessa människor varit när blodcentraler år efter år vädjat folk att bli blodgivare? Var är dessa människor nu? Tror inte de ger blod iaf då det inte är lika mediasexigt när blodbehövande är t ex ”bara” folk med olika sjukdomar och akutfal (inte terroroffer).

    Det är ju en väckarklocka, varför idiotförklara människor som vill hjälpa andra människor? Det är ju superfint! Och har man inte gett blod innan så har man ju inte nån koll på hur det fungerar. Tycker du är alldeles för negativ nu, se det positiva och fina ist 🥰

     Det är inte att idiotförklara utan att säga sanningen. Dessa människor ville ”hjälpa” av helt egoistiska skäl. Om de verkligen skulle velat hjälpa hade de gjort det långt innan terrordådet, tagit reda på fakta hur det går till och så. Blodcentralerna vädjar efter blod VARJE ÅR kring storhelgerna och sommaren, har gjort det typ alltid, något som man inte kan missa om man inte bor under en sten. Om terrordådet nu skulle ha varit en väckarklocka syns det varken i statistiken på antalet nyregistrerade blodgivare eller blodgivare som donerat blod minst en gång per år. Så att när folk ringer runt till sjukhus och vill donera sitt otestade blod till terroroffer är bara för deras egna egos skull, inte för att genuint vilja hjälpa människor.

      Tillägg: det är väldigt enkelt att googla hur man ger blod om man nu vill göra det. Man behöver inte ringa till sjukhus och belasta dom ännu mer.

       Du vet att du kommer till en växel om du ringer till ett sjukhus? Inte så att du stör en livräddande läkare.

        Ringer du till sjukhuset med frågor som du lätt kan googla fram direkt efter ett terrordåd så stör du förvisso inte en läkare, men du håller en linje stängd för människor som ringer för att kolla om deras anhöriga är där.

      Sjukt ilsken, du måste vara Uska eller liknande.

       Sjukt ilsken? Det är nåt du själv läser i texten. Konflikträdd much när du inte pallar en rak kommunikation? Jag är inte uska eller liknande.

      ”Om de verkligen skulle velat hjälpa hade de gjort det långt innan terrordådet”

      Fast det är ju inte så jättemärkligt, att terrordådet kanske fick de att tänka på att de borde ge blod. Det kanske inte bara var något de hade tänkt på innan. Så tycker inte man kan säga att hade de vekrligen velat hjälpa hade de gjort det långt innan, däremot om de verkligen vill hjälpa så gör de ju det efter – när de har kommit på det och när de fått förklarat hur det går till. Sen säger jag inget om resten av hur de betedde sig, utan syftar enbart på citerade meningen här ovan.

       Varför de inte tänkt det innan, när blodcentralerna vädjat efter blod? Som tidigare konstaterat, blodcentralerna gör det varje år flera gånger och det går inte att missa om man inte bor under en sten. Terrordådet var heller inte nån väckarklocka som syns varken i statistiken på antalet nyregistrerade blodgivare eller blodgivare som donerat blod minst en gång per år.

        Alla läser kanske inte om blodcentralen. Jag är själv en av alla som ofta får blod – men jag ser verkligen inte det negativa i detta. Jag förstår att folk inte ser/hör om hur det vädjas, jag blir inte irriterad för det. Utan ser det fina istället, tacksamhet att folk vill!

      Personerna ville ju hjälpa? Förstår inte hur du kan tolka det så jäkla negativt. Många kanske inte förstod behovet innan. Tycker det är jättebra att folk förstod allvaret och ville rädda liv! ”Ego”.. Äh du får såklart tycka vad du vill. Men att nån vill ge sitt blod till de som förlorat, kallar jag inte ego.

       Ja,alltså, svårt att få det till ngt negativt. Folk vill hjälpa till och uppenbarligen är ju blodbehovet större när ngt sådant händer. Jösses alltså, bättre att låta folk förblöda bara för att folk minsann aldrig lämnar blod annars, eller?

   Om vi hade haft en generösare syn på att ge blod, att man kan få gå på arbetstid och bli ersatt för ex. resekostnader så tror jag att fler skulle bli blodgivare. Det handlar om mer faktorer än om man kan skulle jag vilja påstå.

  Tacksam för alla som gett blod och trombocyter till mig genom åren! ❤️ // blödar- & f.d cancersjuk

  Jag tycker att det är en självklarhet att ge blod om man kan.

  Läste om kriterierna för att ge blod.
  Det där med att man måste kunna svenska och inte kan använda tolk, det var udda?
  Det gäller ju sekretess när tolk är med på läkarbesök också, så varför skulle det inte gå med tolk?

   I Stockholm är det möjligt att ge blod utan att kunna svenska om man är engelsktalande. För övrigt tycker jag inte det är ett udda krav att man ska kunna klara sig även på språket som används i landet där man bor.

    Så om du flyttar idag till vilket land som helst så ska du klara dig hos läkaren?

     Självklart. Det är därför man var en försäkring som ger en tillgång till internationella sjukhus (där personalen kan engelska). Jag har opererats utomlands pga olycka och använde inte tolk. Däremot betalade försäkringen en halv miljon kr (No joke, så ha försäkring) för min veckas vistelse och en operation. Och det i ett enligt svenska mått fattigt land (inte usa, där blir det väl miljoner).

     Du lär dig språket i det landet du bor i, givetvis. Tolkar hit och dit, herregud vilka onödiga och stora kostnader. Inom akutvård absolut men för att ge blod haha? Jag har bott i Frankrike och lärde mig givetvis franska, jag har bott i Spanien och lärde mig givetvis spanska. Absolut att det tog mig strax under och strax över 1 år men under sina första 6 månader i ett nytt land brukar man inte prioritera att ge blod.

      Precis, jag tror inte att blodgivning står på prioritetslista för nyanlända.

    Det tycker ändå att det är ett udda krav, samt endast i Stockholm går det med engelska.

    Tycker att man borde kunna boka tolk som man kan inom all sjukvård.
    Det betyder ju att en hörselskadad inte får ta med sig tolk?

     En som kan svenska kan ju fortfarande svenska även om hem är hörselskadad. Vilket språk tror du att hörselskadade i Sverige kommunicerar på?

      *hen

      …teckenspråk?

       ..svenskt, ja.

      Det finns döva som har tolk på sitt språk.. jag bara säger det då jag har anhöriga som är det.
      Men jag tyckte bara det var annorlunda att det inte gick att boka tolk eller prata engelska i andra delar än Stockholm.
      Men det är vad jag tycker iaf.

       *därav min fråga.. så hittade en artikel att det inte alltid har gått så bra.. i och med tolk, för döva tex.

     Problemet är ju att tar man med sig egen tolk kan inte personalen veta on tolken har tillräcklig kunskap för att kunna tolka rätt i detta sammanhang och det finns risk för missförstånd. Vem har ansvaret om det blir fel? Att boka in en tolk för besöket kostar alltså pengar för sjukvården och kanske gör de bedömningen att det finns tillräckligt många blodgivare ändå. Det bör ju endast röra sig om något år innan nyinflyttade kan svenska ändå.

   Tror det har att göra med att de måste försäkra sig om att folk verkligen förstår vad som skall hända med blodet samt att hälsoscreeningen är en del av sättet att garantera säkerheten hos blodet. Man kan göra ett visst antal tester men det är tillsammans med screeningen som det blir helt säkert.

   Har det att göra med att det inte är vård egentligen och att det därmed inte bekostas med tolk? Alltså är det själva svenskan eller tolkandet som är problemet.

    Ja det stämmer nog.

    det stod på deras sida att det har med sekretess lagen att göra

  Yes, bra uppmaning! Viktigt att ge blod! 👍
  Jag skrev också upp mig i Tobiasregistret, (efter en kommentar här på bloggen faktiskt!) då donerar man blodstamceller akut
  https://www.tobiasregistret.se/

  Heja alla blodgivare!

  Mammor som producerar mer mjölk än deras barn behöver vill jag också uppmana att donera bröstmjölk! Jag är så tacksam över de veckor på neo som min dotter fick donerad bröstmjölk innan hon fasades över till ersättning eftersom min produktion aldrig kom igång trots en massa blod, svett och tårar.

   Jag donerade mjölk, den får man faktiskt ersättning för tom, jag fick 10000kr 😀

    Hur många liter donerade du? 😁

     40 liter troligtvis.

   Åh, hade så gärna donerat mjölk men jag släpper inte till pump. 😩

   Får jag ett till barn ska jag göra det! Hade sån jäkla produktion med mitt barn nu så ångrar att jag inte tog reda på mer info om att donera medan man fick

   Åh! Det pratas för lite om detta ! Så många av mina vänner som blev förvånade att man kunde göra det ! Tror man får typ 200 kr litern för att göra det 🙂
   Man känner sig ju dock som en kossa och vi hade hela frysen full med mjölk 🤣

  Vill gärna ge (om jag kan) men bor långt ifrån närmaste blodcentral (drygt 30 mil ToR) och blodbussen passerar inte i närheten..

   Flytta. Det räddar liv!

    Haha!

  Det har varit en stor sorg hos mig att inte få ge blod sedan 7 år tillbaka pga mediciner jag tar för kronisk sjukdom 😢 är iallafall registrerad som organdonor så hoppas jag kan hjälpa någon den dag jag dör istället.

   Jag har haft malaria så jag får inte heller ge. Men är också organdonator 🙂

  Gett blod i 20 år

  Jag ger blod😊
  Och idag lämnade min pappa blod för sista gången (han är 75+) och låg precis under gränsen i blodvärdet nu – han fick en jättefin present och ett diplom för på den mottagningen var han den som lämnat blod flest gånger #stolt

  Notera att även hundar bör ge blod (till andra hundar så klart, inte människor).

  Vad är det du har opererats för? Krya ❤️

  Jag donerade blod ett tag men blev väldigt irriterad av att jag för varje gång blev mer svimfärdig mot slutet. Förstår inte varför då jag är lättstucken och helt orädd för nålar/blod. Lyckades hålla mig från att svimma iaf, har hört de kan stänga av en om man gör det. Nu kan jag inte donera pga hälsan, men hoppas det går i framtiden igen.

  Ni som har haft för dåligt blodvärde för att lämna blod – har ni lyckats få upp det för att till slut få lämna?

  Jag fick inte lämna blod, men fick lämna plasma ganska länge. Åt järntabletter, c-vitamin o.s.v. men till slut fick jag ta paus från att lämna plasma också. Sedan gick jag igenom flera graviditeter så känns inte som att blodvärdet är bättre nu, men jag hade gärna velat börja lämna igen.

  Åh jag vill så gärna bli blodgivare, men får tyvärr inte då jag väger under 50 kg. Tycker det är ett sådant udda kriterium, nu är jag förvisso underviktig men BMI hade varit mer rimligt att gå på sett till att längden spelar in i vad man ”bör” väga.

   Nej det är inte alls ett udda kriterium. Ju mindre kroppsvikt du har ju mindre mängd blod har du i kroppen. När du ger blod ger du cirka 4,5 dl blod vilket skulle ge en för stor blodförlust hos en person som väger mindre än 50 kg.

    Åh okej, då förstår jag. Visste faktiskt inte att det fanns en definierad mängd blod som man gav.

   Men det har väl troligtvis medicinska orsaker. Läste detta: Viktgränsen är till för att få en riktlinje på mycket blod man har i kroppen. Vid en blodgivning så ger man ca. 4,5 dl och det får inte vara mer än 10% av din totala blodvolym.

   Gav blod när jag vägde 52 kg. Trots att jag låg över gränsen blev det för stor blodförlust för mig. Blev jättedålig, fick jättelågt blodtryck och kunde inte gå därifrån på nästan 3 timmar. Mådde pyton i några dagar tills kroppen hämtade sig. Får efter det inte lämna blod 😬

   Förstår besvikelsen för de som väger för lite eller har något litet hälsoproblem och då inte får donera blod, MEN tror man ska komma ihåg att vården vill att blodgivningen är positivt laddad. Att gå dit, svimma, må illa, känna sig yr och svag efteråt är inte bra för då blir det en negativ upplevelse. Det ska inte vara något man mår dåligt av, därav rätt strikta regler kring det. Jag tyckte själv det var lite mysigt att gå dit, slappna av en stund och få fika efteråt men tyvärr kan jag inte ge blod just nu efter missfall. Jag upplever inte att jag förlorade mycket blod, har bra Hb till och med trots två missfall i år, men nix pix, måste vänta i ett par månader ändå. Men bra att de tar hand om de som snällt går dit och donerar 🙂

  Jag får inte ge blod.
  Så istället är min katt blodgivare på ett djursjukhus i närheten 😀

  Är så klart redan blodgivare.

  Vill också bli blodgivare men eftersom jag inte är fullt frisk så får jag inte. Och det suger.

  Jag undrar hur stor del av följarna här det är som är blodgivare på riktigt.

   Fler än man tror, hoppas jag i alla fall 😊 livet kan dock sätta käppar i hjulet tyvärr.. jag är, eller var, blodgivare men har inte donerat på flera år pga gjort botoxinjektioner, haft oskyddat sex med nya människor, varit sjuk, varit utomlands (gäller vissa länder) osv. Varje sån grej gör att man inte får donera blod på ett visst antal månader. Så även om det är bra att det är höga krav kan jag förstå om det är många som inte kan eller får, men som ändå anses fullt friska.

   Jag tror rätt många är blodgivare, i alla fall i perioder. När jag tittar på min bekantskapskrets är det flera som gett när de kunnat (när de inte varit gravida, fått ny medicin, m.m.) men också några som helt enkelt inte kan någonsin p.g.a. tunna kärl, sjukdomar och liknande. Jag har donerat blod i perioder, hade inte hittat på något sådant, tycker helt ärligt inte det är så ansträngande? 🙂 (Fast har förståelse för de som svimmar eller mår kasst på annat vis av det!)

    Antalet blodgivare som donerat blod de senaste 5 åren var förra året 365 474 stycken. Rent statistiskt så är det 3,4%
    3 procent av befolkningen mellan 18-75 år donerar blod minst en gång per år.

    Rå det är faktiskt inte alls så många som är blodgivare. Antalet personer som SÄGER att de är blodgivare är kanske desto högre?

  Hej! Att lämna blod är verkligen en viktig grej om vi vill att vården ska kunna rädda liv vid förlossningar, operationer och olyckor.

  Efter blodgivningen får man (iaf i Sthlm) ett sms när ens donerade påse med blod kommit till användning för en patient. Att få det messet ger mig gåshud varje gång, känns fint att veta att en är med på ett hörn (vården gör ju mesta jobbet) och räddar liv. 🥰.

  Har gett i många år nu och är supernöjd att 37 personer fått livräddande blod tack vare lilla mig. 💪🏼

  Första besöket hos blodgivningen är ett screening-besök, extra tester görs då.

  Den info en måste läsa igenom + signera innan VARJE donation är skriven på svenska/engelska. Jätteviktigt att en inte ger om en haft feber/varit hos tandläkare/piercat sig mm nyligen, allt sånt måste en kunna läsa och ge korrekta svar på. Annars kan blodet innehålla ämnen som mottagaren kan må dåligt av.

  Bli blodgivare! Det är enkelt och en fin gest mot andra människor som behöver vård. ❤️

  Krya på dig Camilla!

   Fin kommentar! Och vill man vara lite ego kan man ju se det som en liten kostnadsfri hälsoundersökning. 🙂 Inte alla vet att de går runt med järnbrist eller liknande och det fångar de upp på blodgivningen (jag jobbar inom vården och har till och med hört om ett ovanligt fall där en persons hepatit upptäcktes… 😮 )

  Är man villig att ta emot blod och organ är det ens förbannade skyldighet att även lämna blod och donera sina organ -punkt!
  (Givetvis under förutsättning att ingen medicinsk orsak hindrar det.)

   Instämmer till 100%!

   Håller med. Alla borde behöva skriva under om de är positiva till organdonation och/eller blodtransfusion, där både ge och ta emot ingår. Och självklart ska man få ta emot även om man inte själv kan ge.

  Skriv om vanjas krypto projekt och hur allt gick igår om de fick in 12 mkr osv

  Jag har blodgrupp 0 RH negativ och har alltid, av vårdpersonal, blivit uppmanad att ge blod men tyvärr är jag galet spruträdd!

   Ja, 0- är en väldigt viktig blodgrupp då 0- ges vid akuta tillfällen där man inte har tid att ta reda på personens blodgrupp (alla kan ta emot 0-).

   Förstår inte hur man kan låta bli att ge blod för att man är för rädd. Allvarligt, hoppas att det finns nog mycket blod om du någonsin behöver.

    Inte jag heller. Det går ju inte att logiskt förstå eftersom rädsla inte följer någon logik.

     Väx upp och rädda liv. Är din rädsla värd mer än någons liv??

      Hur bra skulle det gå att dra blod från någon som är galet spruträdd?
      Sprutan kommer, personen får panik svimmar och slår i huvudet och vips behövde personen blod istället för att kunna donera.
      Verkar bättre att avstå i så fall.

       Typ. Jag jobbar på blodcentral och det är en ökad risk med nålrädda givare. Risken för svimning finns alltid men den risken ökar så klart vid rädsla. Sen ska vi ha ut nästan en halvliter blod och det får inte ta mer än 12 minuter. En rädd kropp drar ihop sina blodkärl. Nä, alltså. Ni som är rädda gör helt rätt som avstår. De vi vill ha in är de som skulle kunna ge blod men aldrig tar sig för att registrera sig. Den gruppen människor är stor nog.

  Jag tar emot blod var tredje vecka på grund av en kronisk sjukdom. Utan er blodgivare skulle jag inte överleva, fick mina första påsar blod som nyfödd, idag är jag 36 år. Tack alla som tar sig tid att ge – ni räddar liv!

  Krya på dig, Camilla ❤️Hoppas du är på bättringsvägen 🙏
  Att ge blod är verkligen viktigt! Var själv blodgivare så länge tills medicinering satte stopp. Tror många inte ens reflekterar över hur viktig blodgivning är tills man själv är i behov av blodtankning. Tyvärr….Men med tanke på hur många miljoner människor det bor i Sverige och hur få som är blodgivare så antar jag att det är så.

  Ligger just nu och får IVIG vilket är immunoglobuliner som är taget från blod från minst 1000 personer. Får detta var tredje vecka pga sjukdom.

  TACK❤️

  Anmälde mig till att bli blodgivare för tre månader sedan, fick då ett auto mail om att en sköterska tar kontakt med mig.
  Fick ett mail 16 juni om att jag kommer få en kallelse till provtagning, än har inget kommit.
  SÅ tråkigt att det tar sådan tid när det finns människor som behöver hjälp 🙁

   Om du vill lämna blod så kanske du kan höra ifall det finns någon ”blod buss ”nära dig? Vi har en som kommer till vårt område med jämna mellanrum, kanske de nära dig nästa gång?

  Varsågod! 😄

  Säger samma sak, TACK alla ni som lämnar blod 🩸❤️❤️

  Krya på dig Camilla❤️

  Jag har länge velat ge blod men kan inte då jag tar mediciner, så trist!

  Ett tips till alla djurägare är att även djur kan lämna blod (till andra djur då, naturligtvis). Vet att det i perioder varit brist även i dessa blodbanker, så ta gärna kontakt med eran veterinärklinik och se om just ditt husdjur är lämpat att ge blod😊❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.