Olämpligt?

Bildkälla: Johannes Leonidas Instastory // Bilden är pixlad av Bloggbevakning

Johannes Leonidas Ulmefors arbetar inom vården, med vad jag antar är äldre människor baserat på de bilder han publicerar.
Jag har ställt mig lite frågande till vissa de bilder som han publicerar på sitt Instagramkonto med 170 000 följare från dagarna som dokusåpadeltagare – exempelvis den här ovan som kommer från Johannes Instastory.
Arbetet som han utför omfattas av socialtjänstsekretessen, som är en av de strängaste sekretesser vi har i vårt land.
För att kunna publicera en bild på en person som man arbetar med, och där man omfattas av socialtjänstlagen och dess sekretess, är endast tillåtet om personen är så pass kognitivt medveten att de kan ge sitt samtycke.
Dock är det extremt olämpligt att göra så här, enligt den socialt ansvarige samordnare** som jag pratat med – särskilt när man, som Johannes, publicerar bilden på ett konto med så här många följare, och det oavsett om personen givit sitt samtycke eller ej.
Många äldre förstår inte sociala medier och den mängd exponering som bilder på konton med så här många följare får.
Finns det frågetecken vad gäller det kognitiva samtycket så kan det till och med finnas fog för uppsägning av personal som agerar så här.

Vad hade ni tyckt om era äldre figurerade i den här typen av sammanhang? 
Bra? Dåligt? Inte brytt er?

**En socialt ansvarig samordnare (SAS) har en övergripande och strategisk funktion för kvalitetsstyrning inom socialtjänstens verksamhetsområden utifrån gällande lagar och föreskrifter, SoL, LSS, LVM och LVU. Socialt ansvarig samordnare är sakkunnig inom socialtjänstens verksamhetsområde och har en stödjande funktion i kommunen.


Jag har sökt Johannes Leonidas Ulmefors för en kommentar men han har inte återkommit.

Tack för tips!

168 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Inte ok. Mvh byråkraten

   Känns ännu mer idiotiskt att du skriver ut de, så fler kan gå in och se bilden, hade väl räckt att kontaktat han själv på en gång / lämnat en kommentar

    Förlåt va inte menat som ett svar! Hamnade fel

     D i e t p i l l e r ?
     R e d u c t i l och M y s i m b a

     Å n g e s t ?
     x a n a x och s t e s o l i d

     S ö m n p r o b l e m?
     i m o v a n e och s t i l n o c t.

     S n a b b l e v e r a n s.

     Y n c @ p r o t o n m a i l . c o m

      Camilla, du kan ju alltid blockera @ så borde det mesta försvinna.

       Då fastar 100% av alla kommentarer, tyvärr.

   Nej verkligen inte. Det där är ju dessutom arbetsgivare och chefers ansvar- de har en absolut skyldighet se till att personalen inte agerar på det viset och frågan är varför personalen i detta fall inte vet om det och hur de ska se till att det inte händer igen?

   Ofattbart oetiskt att inte dra sig för att expoatera sina brukare/patienter/klienter privat på sociala medier.

    Fast det är ju omöjligt att ha koll på som chef. Då får någon meddela en så att man kan agera.

     Hjälp. Jag hoppas verkligen du inte är chef inom någon social/vård inrättning.

      Hade det varit rimligt om en chef hade som rutin att gå igenom alla anställdas sociala medier? Inklusive din?

      Sedan är detta inte okej men det är ju en annan sak.

       Men ellerhur och inte bara flödet utan även stories? Njae

       Hjälp igen 🙂 nu hoppas jag du inte är chef inom nåt annat område heller. Det handlar inte om att sitta på sitt arsle och vänta på att någon gör fel du har ju skyldighet se till att alla är medvetna om vilka regler som gäller. Det är ditt jobb.

        Naturligtvis är det chefens uppgift att det är tydligt vilka regler som gäller. Sedan är det ju tyvärr så att en del människor får information men ändå inte kan eller vill förstå. Att det följs upp är också chefens jobb.

        Samtidigt kan ju inte en arbetsgivare ha total kontroll och uppsikt över allt en anställd gör. Det är en ohållbart situation både med tanke på resurser och arbetsmiljö. De allra flesta sköter ju sitt jobb.

        Exakt vad som hänt här vet vi ju inte. Däremot kan du vara lugn, jag är inte chef 😊

        Menar du att jag som chef ska ha koll på medarbetares sociala medier? Alla för information när de är nya på jobbet samt att de skriver på ett sekretessavtal – vad mer menar du att jag ska göra?!

         Ja, jösses. Jo – jag är chef och informerar alla. Om alla möjliga regler, rutiner och lagar. Men jag kan omöjligt gå in på alla anställdas sociala medier.

          Exakt- känns ju dessutom typ kränkande om jag typ skulle googla alla och snoka runt…dessutom ytterligare ett heltidsjobb om jag ska ha koll på alla 56 som jag är chef för😂

      Hur menar du att en chef ska kunna ha koll på detta? Givetvis ska chefen upplysa om att man inte får göra det men det är ju omöjligt att kontrollera

   Jobbar på soc och hade detta hänt i min kommun hade han fått sparken DIREKT!

   Sekretessbrott är jävligt allvarligt

  Korkat.
  Tror inte vissa begriper vad sekretess är.

  Att inte prata om brukare och deras behov med obehöriga- typ alla utanför boendet kanske de fattar. Men tydligen inte att det är fel att lägga ut bilder på dem

   Vad vet du / vi om det? Kanske allting är godkänt.

    Om det verkligen är sant att han jobbar inom vården och att det skulle vara där bilden är tagen går det inte att godkänna.

    Men även om det är godkänt så är det fortfarande högst olämpligt.

   Se skriver väl på att de tagit del av sekretesslagen? De kanske inte läser igenom vad det innebär? Kan det vara så att vissa har svårt att förstå och måste få in informationen med sked? Som arbetsgivare skulle man väl kunna förvänta sig att vuxna människor förstår vad de jobbar med. Jag skulle bli väldigt sur om min pappa figurerade på ett sånt konto med bild

  Absolut inte okej. Hade aldrig accepterat att en anhörig visas upp på nån avdankad dokusåpakändis sociala medier.

   Nån annan som tror att aishaummharun *host* fejkat *host* sin ”insamling”? Hon som alltid säger att hon har ont om pengar och nu beställt en till dyr vagn som hon HOPPAS ha råd att betala för? 🥴

    Haha tänkte samma

     Haha ja- och hon hade strukit över svishnumret när hon ”svischat” pengarna- varför när numret syns överallt för att man ska kunna svischa?!

    Sluta snacka en massa skit om en person du inte känner. Skärp dig pinsamma människa.

     Startar man en insamling där det är hemligt vem pengarna hamnar hos och det dessutom inte kan redovisas hur mycket som faktiskt kommit in får man också räkna med frågor kring det. Ingen förutom hon själv vet hur mycket hon fått in och vart pengarna hamnar. Skulle aldrig bidra till en sådan insamling och fattar inte hur folk kan vara så godtrogna.

   Förlåt!! Var inte meningen att komma som svar här

  Verkar vara borttaget på hans sida så jag har lite svårt att bedömma det endast är det du har lagt in bidler på eller något mer, men av det som jag ser i ditt inlägg så hade jag inte haft några problem om det hade varit någon av mina äldre släktingar på bilden.

  Vad säger hans chef om det här? Jag har svårt att tro att det här är OK.

   Har själv arbetat inom hemtjänst och det första man fick lära sig att att det är strängt förbjudet att ens berätta vilka brukare man vårdar för sina vänner/familj. Att lägga ut bild på dem på sociala medier måste ju bara leda till en uppsägning.

    Till att börja med en skriftlig varning.

     Tycker denna överträdelse borde ge en person sparken.

      Jag hade gett en var ing om personen är relativt nyanställd.
      Alla kan göra misstag och är personen inte dement är det en vuxen människa med fri vilja på bilden, inget litet barn.

       Funkar tyvärr inte så i vuxenlivet. Begår du sekretessbrott får du ta konsekvenserna för ditt handlande.

  Olämpligt men lite typiskt ungq män inom vården. De måste visa upp och få beröm för sådant kvinnor gör i det tysta dagligen.

   Jaa precis! Jag arbetade som personlig assistent tidigare och flera unga killar som började på samma arbetsplats gick direkt hem och skrev statusar på facebook om hur de ✨förgyllt ✨ den specifika brukarens liv efter en arbetsdag eller två.

   Inte en könsfråga dock. Vet inte hur många uskor och ssk (kvinnliga) jag får upp på ig dagligen som berättar om sina hjältedåd & dåliga villkor i samma mening. Till deras försvar ska dock sägas att de inte brukar visar upp sina patienter.

    Anonym 19:38 eh det är ju inte ens samma sak? Att skryta om att de gör gott jämfört med att puta son patient… herregud

  Jobbar själv inom LSS och blir illa berörd hur man kan lägga ut bilder på människor man förväntas hjälpa. Har svårt att se att detta skulle vara godkänt av chefen för verksamheten.

  Helt oacceptabelt!

  Jag tänker på Mona och hennes bilder och livsberättelser och sjukdomar av dom hemlösa som dom hjälper. ”Dom har godkänt att jag lägger ut bilder på min blogg” jo tjena, som om dom har full koll på det.

   Men det är ju inte hennes patienter eller ens i samma maktposition till varandra?

    Det är väl ännu värre när det handlar om välgörenhet och inte arbete, den som arbetar kan ju inte säga nej till ens uppdragsgivare om de vägrar vara med på bild men om kravet för välgörenhet är en bild och man annars går hungrig så blir det ju svårt att säga nej. Usch.

     Fast något sådant krav finns ju inte?

      Klart att seriösa hjälporganisationer har liknande regelverk. Men mer oseriösa aktörer har det tyvärr inte.

      Det finns en orsak att inga seriösa organsationenr håller på så. Det är är respektlöst mot dem som tar emot hjälpen att samtidigt göra deras liv till content på ens Instagram.

      De gör inte förbjudet på samma vis som inom vården, men tycker det är fel av exakt samma orsaker. Det finns en väldigt tydlig maktobalans mellan den som ger och den som får.

     Mona är ju helt vidrig.

      Nej där håller jag inte med dig. Tycker hon får oförtjänt med skit i den frågan. Hon lyfter ett samhällsproblem. Hon gör väldigt mycket gott med sitt engagemang.

       Redan i mod? Varför? Och berätta gärna det i en kommentar här?

        Jag försöker fånga in drogförsäljaren och du fastnar av misstag just nu. 😔
        Förhoppningsvis slipper du det strax.

         J a g k ö p e r a b s o l u t d i n f ö r k l a r i n g ! 😁

          T A C K ! ! !

      Nej men vidrig är väl att ta i. Herregud, vad ska vi då kalla folk som är riktigt vidriga?

     Man undrar ju vad du har jobbat på för oseriösa arbetsplatser som kränker människors integritet genom att tvinga dem anställda att ställa upp på bilder fast de säger nej? Sen så är det väl inte relevant i det här fallet? Det här handlar ju om att en i vårdpersonalen lägger ut bilder på en patient/brukare.

   Det är inte ens i närheten av samma sak.
   Och du, hemlös är vanliga människor, de har oftast full koll. Nedvärderande av dig att tro att de inte har det.
   Men kan hålla med om att Mona enbart gör det för godwill.

    Fast de är inte bara hemlösa. De är även väldigt gamla så jag tror inte att de har den insynen på sociala medier.

    Jo det är absolut samma sak. Det finns förhållningsregler även för hjälporganisationer. Problemet är det inom den branschen iom att de flesta regelverk är branschregler och inte lag finns en del oseriösa aktörer som inte känner till dem/bryr sig. (Men de är tack och lov relativt få).

   De har knappast koll på hennes blogg. Eller som Wetterholm som alltid måste ironisera över att alla läsare tror att alla människor har skyddad identitet. Oavsett så finns det folk som inte vill ha sina barn på nätet.

   Det blir som cirkusapor som hon visar upp. ”Titta hur gammal och ledsen hon är men blev glad för en bulle”. Så ska läsaren känna lycka och applådera. Förringar inte arbetet med att dela ut mat (det är inte Monas idé från början) men man behöver inte gotta sig i eländet.

  Inte OK överhuvudtaget ,som sagt så jobbar han under sekretess och det här måste hans chef ta tag i omedelbart.

  Jag tycker att det är värre med halstatueringen. Det kan ju skrämma de äldre.

   😂😂😂😂

   Fniss. Inte ens en 50-plussare som jag upprörs över tatueringen. Det skulle inte vara många kvar inom vård och omsorg om tatueringar var diskvalificerande.

    Nej, förmodligen inte en enda…

   Min farfar var en tatuerad sjöman. Inget nytt precis.

    Hade han också hela halsen?

   👻

  Inlägget är borttaget

   Tycker Camilla kan ta bort bilden med mannen, men berätta om ämnet. För det är jäkligt viktigt 🙏🏽 Men just bilden – nä ta bort den Camilla, av respekt för vårdtagaren samt familj.

    Går han att identifiera tycker du?

     Han syns ju oavsett. Ja jag tycker att bilden bör tas bort helt. Som sagt inlägget är viktigt, men just den bilden tycker jag (med flera när jag läser kommentarerna) bör inte ligga kvar. Av respekt för vårdtagaren samt anhöriga.

      Det är ju bara något svart blurrigt. Går ju inte att identifiera över huvud taget.

  Han tänkt samma med den där organisationen för hemlösa där de tar massa foton på äldre hemlösa. Men de säger att de frågat varje äldre hemlös. Men förstår de verkligen hur stor plattform de har och hur stort det når ut

  Extremt olämpligt och gränsöverskridande.

  Han ser ut som en kille som kollar in sig själv i varje skyltfönster.

  Högst olämpligt! Herregud.

  Märkligt med tanke på att man skriver på ”sekretessavtal” – det första man gör.
  Antar jag?
  Inom advokatbyråbranschen är det strängt förbjudet och det första man gör när man tillträder en tjänst.

   Håller med, det brukar ju allt som oftast vara stenhårt gällande sånt här? Herregud alltså

  Känns ännu mer idiotiskt att du skriver ut de, så fler kan gå in och se bilden, hade väl räckt att kontaktat han själv på en gång / lämnat en kommentar

   Har du helt missförstått syftet med den här sidan och annan typ av media?
   Givetvis finns inte originalbilden kvar när jag publicerar det här inlägget med bilden pixlad.

  Det här är ju högst olämpligt av så många anledningar. Bryter mot sekretessen inte minst. Sen att man som vårdpersonal sitter i en maktsituation gentemot de man arbetar för gör det hela ännu mer omoraliskt. Hur säger en äldre nej när en snäll personal ber om bilder, men inte förstår fullt var dom hamnar. Arbetar själv i äldrevården och det knyter sig i magen av det här.

   Exakt så jag känner. Bilen ska absolut inte publiceras men den borde ju inte ens tas från början. Som att jag som förskollärare skulle ta selfies med barnen och lägga ut? Oacceptabelt

  Han borde bli av med jobbet i all synnerhet om han, som sig bör, undertecknat ett ”sekretessavtal”. Juridiskt straffbart.

  Inte bara olämpligt, det finns fall som har dömts som brott mot tystnadsplikten när en anställd lagt upp bilder på vårdtagare på Facebook: ”Beträffande brottets svårighetsgrad anser tingsrätten att omständigheterna att bilden
  lades ut utan vare sig namn på målsäganden eller direkt uppgift om dennes
  personliga förhållanden samt att det inte framkommit att målsäganden faktiskt har
  lidit några men talar för att brottet är att se som ringa. Mot en sådan bedömning
  talar dock omständigheterna att bilden har lagts ut helt offentligt på sociala medier
  och därmed har funnits tillgänglig för ett oräkneligt antal personer. Det går av det
  fotografi åklagaren lagt fram på den publicerade bilden att utläsa att den varit
  offentlig, det vill säga möjlig att se för alla som har en Facebookanvändare. Det bör
  dessutom ställas särskilt stora krav på den som arbetar inom socialtjänsten att känna
  till vad tystnadsplikten innebär eftersom denne i sitt dagliga arbete hanterar känsliga
  uppgifter. Tingsrätten anser därtill att det är försvårande att målsäganden i det aktuella fallet
  på grund av sitt hälsotillstånd inte har haft möjlighet att lämna sitt samtycke till fotograferingen
  och publiceringen av bilden. Vid en samlad bedömning kan gärningen enligt tingsrätten därför
  inte bedömas som ringa.”

  Helt sjukt agerande, helt fel och olämpligt. Visar väl bara hur svårt det är att få lämplig personal till vården idag. Jag tror absolut att de äldre på äldreboendet (eller var det nu är han jobbar) inte förstår vad dom ger sitt samtycke till. Dom tror förmodligen att det är hans vänner eller familj som ska se fotot. Det är extremt utämnande och olämpligt och jag skulle själv bli sjukt arg om jag såg min farfar eller liknande på en influencers konto. Det är förmodligen/förhoppningsvis så att han har frågat om han kan ta foto och lägga ut, frågat brukaren alltså, och dom har sagt ja men det viktiga är omdöment från den som tar materialet och hur brukaren förstår situationen. En vårdansvarig/verksamhetschef skulle absout säga nej i det här läget om de har tillfrågats. Hoppas att dom blir uppmärksammade på detta.

  Som att en gynekolog skulle lägga ut bilder på dom snippor den ”hängt med” under dagen.
  Skoja.

   ”Dagens vagina”

    😂

   ”här har vi drottningen”

  Väldigt olämpligt beteende.

  Med det sagt kan jag konstatera att han säkert i övrigt gör ett helt ok jobb. Han har väl länge jobbat som personlig assistent till sin bror och är van sen han var barn att världen inte bara kretsar kring honom. Jag kan komma på minst 100 gamla dokusåpadeltagare och influencers som utstrålar så mycket jag-jag-jag att de nog har svårt att ha/behålla ett riktigt jobb och speciellt ett där man har ansvar för andra människor.

   Tänker du inte på en annan nu?

    Nej. Han har många bilder på insta tillsammans med sin bror och har skrivit att han jobbat tillsammans med honom. Brorn har en synlig funktionsvariation.

     Brorn?

     Herregud.

      Förlåt, ber så hemskt mycket om ursäkt. Visste inte att det var förbjudet att skriva talspråk/dialektalt i ett kommentarsfält.

     Tycker spontant synd om brodern också nu.

   Han har inte ens bott heltid med sin bror.
   Varit värsta mobbaren i skolan så att han ömmar för de utsatta och svaga är bara löjligt!

   Han har varit en jobbig bråkstake med taskig attityd.

  Är inte detta Mr. ”Du ska väga max 50 kg, gumman”? 😒

   Stämmer! Han har också suttit inne för misshandel om jag inte minns fel.

    Ja, och tagit sitt straff. Det är väl jättebra att han försöker göra bättre val nu.

     Trodde inte man fick jobba inom vården med en sådan tidigare dom😳

      Det har du rätt i… det är väl jättesvårt att hitta personal nuför tiden till vården så dom kanske har lättat på/ändrat reglerna för brott osv. Men ja, det trodde jag också att man måste ha ett prickfritt brottsregister…

       Ha ha! Prickfritt register för att få jobba i vården?! Jag vet dömda mördare som jobbar i vården. Det kryllar av dömda brottslingar i vården.

        Nåja…

        Fy vad läskigt det trodde jag inte men det var naivt förstår jag nu. Vi bor i USA och här måste man skicka in belastningsregister för det mesta så jag har väl påverkats av det. Inte konstigt att det händer hemska saker då och då med anställda i vården som behandlar brukarna illa/övergrepp osv om man inte kollar de anställdas bakgrund…

      När jag jobbade inom hemtjänsten behövde jag inte skicka in något belastningsregister så de har nog ingen aning vad de anställda är dömda för.

       Haft 1 anställning på sjukhus, 2 inom äldrevård och 1 inom LSS. Enbart LSS ville ha utdrag

   Låter som ett riktigt kap.

  Jag säger nja.
  – Mina äldre föräldrar är absolut så pass klara i huvudet och har koll på omvärlden så om de säker ok så är det ok.
  – I policyreglerna på förskolan där jag arbetar så står det tydligt att man inte får fotografera barn och lägga ut på sina egna sociala medier, men de barnen är alltså minderåriga och får inte ta beslut själva.
  – Skulle det vara dementa åldringar så gäller samma sak där, absolut inte publicera.
  – Sen vet vi ingeting om vilka han har frågat om tillstånd.

   Fast alla äldre är inte som dina föräldrar. Plus (!) han arbetar, han ska inte ha sin privata telefon på arbetstid och ta bilder med vårdtagare – oavsett om de okej:at eller inte. Det är högst oprofessionellt.

   Men nu är det ju så att även vård/ omsorg har policyregler som inte är beroende av dina individuella föräldrar eller lille Pelle 5 år som råkar vara ovanligt smart och media savvy och därför kan lämna godkännande…

   Kan tycka att du har viss poäng, vi ska inte omyndigförklarad alla som är äldre. Visst om det gäller människor som är dementa, men resonamnget att ”de är äldre så de förstår inte nymodigheter eller vad de samtycker till” tycker jag är sunkigt. Har man levt ett helt liv har man full rätt att ta sina egna dåliga beslut.

   ”Våra äldre” som Camilla skriver är inte våra, de är sina egna.

    Vad fint skrivet tycker jag. Håller med. Jag hoppas inte att jag kommer degraderas till någon som inte är förmögen att ta ett eget beslut när jag blir äldre. Många här verkar tro att du per automatik tappar förståndet för att du blir gammal. Det är väldigt ledsamt.

    Jag säger även ”min familj”. 😊

  Där jag jobbar just nu (ssk på äldreboende) har man ett möte med anhöriga och patienten när den flyttar in där man även frågar om man får publicera bilder där den äldre är med på sociala medier. Det betyder att verksamheten (privat verksamhet) kan lägga upp bilder på de äldre med deras samtycke. Dock är detta samtycke inte till för att lägga upp bilder på personliga konton.

  Ja väldigt olämpligt. Du är verkligen en skön människa som får andra sparkade från sina arbeten och levebröd för att visa en poäng. Liksom vad vann du på att få honom sparkad? Du vill ju verkligen bara förstöra för andra🥲

   Om han blir av med sitt jobb så är det ingen annans fel än hans eget.

   Vem har sagt att han har fått sparken..?

   Det är ju rent enkelt. Sköt ditt jobb, bryt inte mot några regler och/eller lagar så hamnar du inte i trubbel. Hur rimligt är det att anklaga någon annan för skräpet han gör?

   Fast nej! Menar du allvar? Hur kan du skylla på någon annan för hans sekretessbrott? Var glad att det kom fram. Det ingen annans fel förutom hans. Han gjorde fel ingen annan. Han la upp bilden. Att någon granskar och tar upp saker som influensers anser är deras content men bryter mot lagen är bara bra.
   Vad snackar du om? Levebröd genom att lägga bilder på andra som inte godkänt samt är brott mot sekretesslagen. Då ska man inte ha jobbet kvar!

  Är det hans jobb el är det samhällstjänst?

  Varför har människor så stort behov att visa deras godhet? Räcker det inte att man själv vet. Detta eviga bekräftelsebehovet måste vara jobbigt. Goda gärningar gör man för att man vill hjälpa någon utan att få något tillbaka. Men att göra det pga att få likes och få ”hurrarop” av andra på sin godhet är bara 🤮.
  Har en kompis som vid varje god gärning lägger upp det på Instagram. Sen får hon likes och många hurrarop på hennes godhet.
  Tycker att det räcker med att man själv vet vad man gör.

   Sjunger din kompis ”ABC”?

  Räcker väl inte ens med muntligt samtycke i det här sammanhanget? Ska väl vara typ avtal och finnas rutin för arkivering och hantering samt underskrift från den som ställer upp på bild. Eftersom det är från en verksamhet med sekretess.

   Exakt! Det handlar om Gdpr. Samt finns det regler inom omsorgen. Muntligt räcker inte.

  OT, någon som vet vem killen är som Bianca myser med på hennes story?

   Den svartvita bilden på båten? Om det är det du menar så är det Lovisas pojkvän

   Men alltså videon på Lovisa där en snubbe smaker hennes nipple…??? Varför måste allt ut på nätet idag…

    Hallå?! nån kan missa att man är åtråvärd om man inte postar sånt? pics or it didn’t happen ju.

    Som bingo som suger snor🤮 Alltså vissa saker ska inte delas…

     Gränslösa allihopa

   Gissar på Lovisas kille (de verkade mysa mer än Bianca och han på efterföljande bild). Men ingen aning egentligen

  varför ser han alltid ut mer och mer som en kvinna? hans ingrepp gör han feminin på ett negativt sätt!

   Japp, ett exempel på att när män är för bildsköna så blir de nästan oattraktiva för strejta kvinnor.

   Tänker att de som behandlar och gör fillers och annat är tränade för kvinnors ansikten och ideal. När en man kommer blir det liksom samma resultat?

  Nej det är absolut inte okej, katastrof, oetiskt osv.
  Men snälla! Han har inte dödat mannen i fråga.
  Ett misstag, vilket han lärt sig av nu antagligen.
  Han kämpar väl på med sitt som alla andra.
  En f.d missbrukare och kriminell som känner för att jobba inom vården? JÄTTEBRA. Har säkert massa roliga historier på lager, tar inte allt så jävla seriöst utan har lite kul på jobbet.

  Han kanske gör ett toppenbra jobb som vårdare! Han byter blöja på din mamma eller pappa, hjälper din mormor att äta, skrattar och skojar med din moster som sitter som en grönsak.

  Ge han ett break så nu vet han att det var fel.

  Åk du och besök din sjuka släkting du inte besökt på år och dar istället 🙂

   Va?

    Kommenteraren var inte skriven personligt till dig utan till alla som kommenterar.

     fast det är vidrigt. hade aldrig accepterar som gammal eller nu ung att bli utlagd så där på internet. håller med bloggbevakningen va?

   Vidrigt inlägg. ” grönsak” och ”byta blöja” 🙄 Om tanken var att verka härlig och skön här så misslyckades du kapitalt.

   Arbetar man med äldre och sjuka så är det viktigt att tänka på deras värdighet och utsatthet.

  Jag tycker många i kommentarsfältet är väldigt förminskande mot äldre människor. Många äldre är helt medvetna om vad som händer i samhället, och vet vad sociala medier är. Dom är inte omyndigförklarade eller dumma. Vi vet ingenting om mannen på bilden. Men alla dömmer direkt. Men det är ju så dagens samhälle ser ut.

   Plus ett på den.

   Du tusan för att bli 95 år och plötsligt har ena barnbarn fått för sig att man inte kan fatta enkla beslut om sitt eget liv enbart på grund av man är äldre och inte förstår dagens samhälle. Finns rätt mycket 18 åringar inte förstår om dagens samhälle också, som äldre förstår bättre.

   Det är inte det det handlar om. Det är problematiskt att han använder sin privata telefon för att publicera bild från sin arbetstid på sin vårdtagare. Oprofessionellt så det skriker om det.

   Nja – det är ju tvärtom att de flesta vill skydda de äldre, eller hur? Och det beror ju på att det är extremt ovanligt att se influencers som jobbar i vården med t.ex. cancervård eller operation (eller andra ”vanlisar i vården för den delen) som lägger upp foto på sina vårdtagare som precis har genomgått behandling eller operation och kallar dom kung/drottning eller annat. Sånt beteende är ju för de flesta en stor no-go och man förstår att man exponerar de som är sjuka och att ÄVEN om dom sagt ja till bilden, och kanske är unga, så är dom i ett otroligt utsatt läge och vill pleasa vårdgivaren och/eller kanske inte orkar eller kan säga vad dom vill och tycker. Det är inte allmänt accepterat i vården att ta privata bilder på vårdtagare, även om man får ett ”ja” och definitivt inte lägga up på SoMe eller publicera på annat sätt. Därför ligger det nära till hands att känna medlidande om en äldre som förekommer på ett sånt här foto, och tro att dom kanske inte tillfrågades eller inte riktigt förstod vad det gällde. Det är tvärtemot att omyndigförklara dom, anser jag. Hade känt på samma sätt om det var t ex en kvinna runt 30 som gjort en canceroperation och en influcener kallade henne prinsessan eller nåt. Hade undrat vilket värde det hade och tänkt att det var jätteovanligt att se, de flesta är måna om sin integritet när man är sjuk och i beroendeställning. Och återigen – det är inte något som jag som verksamhetsansvarig inom äldrevården hade godkänt om någon av mina anställda hade frågat mig.

  För jävligt!!!!!

  Såg att Vanessa Valderramas fd. assistent lagt ut på sin insta att hon är gravid. Var det därför hon blev uppsagd av Vanessa och fick sluta??

   Är det Bea? Visste inte att hon hade slutat? Tell me More!

  Usch.. Skrämmande att höra vissa personers syn på äldre.
  Tror ni att bara för att man är gammal så har man inget intellekt kvar?
  Dessa människor behöver hjälp med det fysiska oftast, det betyder inte att alla äldre som bor på hem är dementa. Dem flesta är helt klara i huvudet.
  Dem kan själva bestämma över sitt liv och välja om dem vill vara med på någons insta gram.
  Tråkig syn på äldre.. Just saying.. V

   Och du tror att man per automatik har koll på all ny teknik för att den har funnits i ett par år?
   Prata om typ tiktok, influencers eller snapchat med ett par äldre släktingar typ +70 och se hur mycket de förstår av den världen. Plus att dessa personer är i en utsatt ställning till vårdaren som ska ta hand om dem. Svårt att säga nej då.

   Du har helt missat att det finns en inbyggd maktobalans i relationen vårdare – brukare. De äldre får förstås publicera hur mycket som helst på sin egen instagram. Men den som arbetar där får inte det. Precis som att du får spela in samtalet med din psykolog (även om denne säkert uppskattar att du frågar först) men psykologen får inte spela in dig. Och även om du skickar en vänförfrågan på Facebook till din läkare så ska läkaren inte lägga till dig som vän. Det är inte jämlika relationer. Det handlar inte om synen på äldre i detta fall utan om att man är i sin yrkesroll och det måste man förstå då man arbetar inom vård och omsorg.

  OT- kikade på tråden om Elsa Billgren där de tar upp något jag också funderat på. Nämligen: kostar hennes fynd verkligen så lite hon uppger? Enligt mina beräkningar så spenderar hon upp mot 5-600 på sina loppisrundor. Men då går jag efter vad grejer typiskt säljs för i de loppisar jag besökt. Vad säger ni andra?

   Att du kanske ska lägga din energi på annat?

   Ärligt, vad gör det om hon lägger 5-600 hundra på en loppis egentligen?

    Men vad gör du då på denna blogg??

   Går ju inte jämföra. Här har vi tre stycken loppisar inom gångavstånd, en tar 10kr inbunden bok, en 20kr och en 30kr. De sätter ju priser som de vill, är ju hela poängen, att hitta fynd.

    Jo, men hon köper ju inte sådant. Hon köper ullkappor och designföremål. Serviser med alla delar. Osv. Aldrig sett en ullkappa i det stuket under 100kr, men hon hittar en på turistiga Gotland för en tjuga? Det kan såklart ske men kändes inte troligt helt enkelt.

  OT men hur länge tror ni det dröjer innan Lovisa Wallin aka Lojsan säljer kaninerna när dom lämnat stugan? En del skaffar sommarkatt..andra kaniner.

  Varför ska det alltid hända Aisha konstiga grejer? Tex 2 inlägg har handlat om hur hon blivit stoppad på gatan av olika personer sen gör hon inlägg om det för att få likes?! Händer ju väldigt sällan att man själv blir stoppad mitt på gatan 😂😂😂

  Håller med dem som framfört att många äldre är klara i huvudet och kan ta sina egna beslut. Man är inte myndighetsförklarad bara för att man är äldre och bor på hem.

  Mina farföräldrar exempelvis är närmare 90 år och har både Facebook och Instagram. Just Insta har de haft i många år, sedan appen startade i princip.

   Och du känner inte att det där är anektdotisk bevisföring?
   Givet hur mycket kurser det finns för äldre i att hantera olika sociala medier är det tydligt att de flesta inte är som de du känner.

   Men klart de inte är helt blåsta, men eftersom jag som är 32 ibland får be min syster som är 22 om hjälp så kan man ju anta att även 90åringar kan ha svårt ibland.

  Kan influencers å stora konton sluta tro att de måste dela exakt allt! Ingen bryr sig! Stackars patienter, han är ju helt tappad

  Vilken sopa! 😂

  Finns en känd kille i Norge som jobbar på äldreboende och lägger ut bilder på äldre och får tusentals like varje vecka.
  Gör även vloggar med dom osv.

  Kanske var Johannes tanke?

  Sen tål jag inte honom då vi är från samma kommun och han mobbade sönder en tanig kille i sin skola genom alla år, plus filmen där han misshandlar en småbarnspappa på skolans parkering (ja jag vet anledningen och det gällde inte hans utvecklingsstörda bror) och sen försökte spela oskyldig.

  ALLA kan göra misstag när man är yngre och jag hoppas och vill tro att han kommer vilja och försöka göra rätt, att jobba inom vården är väl ett steg kanske.

  Men han kan ju sluta sälja fakegrejer och satsa på sitt jobb ordentligt. Skaffa sig utbildning som USK:a och köra på, det hade varit respekt.

  Han har väl själv insett att det var olämpligt eftersom han tagit bort inlägget. Tolkar det dessutom som att han tog bort det innan detta blogginlägg (här kan jag ha fel). Ska man inte ha möjligheten att få rätta till sina misstag utan att bli förevigt uthängd med försvaret att ”det skulle han ha tänkt på innan” ? Att det kan bli konsekvenser för hans anställning för att han gjorde inlägget från början säger jag ingenting om men självklart är det så att uppmärksamheten i bloggen här ökar risken för en sådan konsekvens. Naivt att tro något annat.

  Galet!
  Kände direkt när jag råkade klicka in på hans insta och såg att han jobbade med äldre att ~ njaeee.. visst att man ska ge folk en andra chans men att jobba med folk där man hamnar i förtroendeställning på det viset.. Jobbar själv inom LSS och har de senaste åren fått säga till vikarier oräkneliga gånger att man INTE får facetimea på jobbet då de boende kan komma med i bakgrunden, man får inte ta kort/filma på de boende och skicka på snap.. helt otroligt att folk inte tänker ett steg längre.

  Man skriver under sekretess när man anställs och således skulle en sån här grej kunna leda till avsked och åtal. Det är extremt omdömeslöst att posta sådanthär, även om personen säger att det är okej.
  Sen funderar jag lite kring det faktum att Leonidas är dömd för brott och hur hans arbetsgivare ställer sig till det. Jag är å ena sidan för att folk ska få en andra chans, men vet också att saker som misshandel eller narkotikabrott brukar vara en dealbreaker när det gäller arbete inom vård och omsorg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.