Erica Lindbergs mobiluppmaning upprör på Instagram

Bildkälla: Erica Lindberg Instastory

Erica Lindberg är på semester och postade det här inlägget på Instastory där hon berättade om vilken positiv upplevelse det var att gå ut tillsammans med sina vänner utan telefoner, och hon uppmanar sina följare att också testa det.

I en senare videostory berättar hon att hon fått SÅ mycket skit av sina följare som tycker det är galet att hon uppmanar tjejer att gå ut utan sina telefoner. Att de skulle kunna hamna i farliga situationer, och hon kände sig nödgad att förklara att hon givetvis inte menade att en tjej ska gå ut själv utan telefon. Att hon och hennes vänner gick ut tillsammans och höll ihop.
Som man gör.
Och som man gjorde även före 1973 – året då Martin Cooper demonstrerade den allra första mobiltelefonen av märket Motorola.

Jag tänker att om man är orolig för att tappa bort sig själv eller inte hitta tillbaka till hotellet om man är på resande fot utan tillgång till Google Maps (jag, till 100%) så kan man ju alltid ta den gyllene medelvägen och ha med sig telefonen ut i väskan, men ha den avstängd.
På så vis kan man fortfarande uppleva allt det som Erica beskriver i sitt inlägg, samtidigt som man fortfarande kan hitta hem igen vid slutet på kvällen.

Hade ni vågat lämna telefonen hemma under en utekväll eller hade ni kört på Bloggbevaknings lite mer ”hariga” alternativ?

94 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som följer Sanne Alexandra som vet om hon kommenterat varför hon börjat visa sonens ansikte igen? Märkligt. Var det så att följarna minskade och det är inte lika trendigt med att skydda barnens integritet längre?

   Hon har förklarat för ett tag sedan att de främst valde att dölja sonens ansikte för att folk började känna igen honom på den förskolan han gick på, men nu har de flyttat till en annan stad och hennes barn ska inte längre gå på den förskolan 🙂

    Eeh va??? Då kommer han väl bli igenkänd på sin ”nya” förskola.
    Fattar noll!

    Antagligen sviktar samarbeten engagemang så lika bra att visa upp sonen.

  Jag gillar idén att ha telefonen med men avstängd, har också absolut noll lokalsinne. Problemet för mig är att om jag vet att jag har mobilen så hade jag nog tyvärr satt på den några gånger under kvällen bara för att kolla, saknar tyvärr den disciplinen. Så för mig hade det nog varit allt eller inget så att säga. Men om man är i grupp med vänner man litar på hade jag nog varit OK med att lämna telefonen hemma.

  Jag hade absolut kunnat lämna telefonen hemma för att gå ut i sällskap med vänner.
  Jag är tillräckligt gammal för att ha varit ute innan mobiltelefoner fanns och det gick bra det också.

   Och jag kan ta med telefonen och skulle middagen och festen pågå i sju timmar så hade jag inte använt telefonen annat än till ett foto.(innan telefonen hade jag nästa alltid med kameran)

    Samma här! Visste jag att det skulle vara någon ”stökigare” tillställning så brukade jag köpa med mig en engångskamera. 😊

   Vi hade inte smarttelefoner när jag var ung så är inte heller nu så fäst vid telefonen.Barn och unga klarar sig inte utan när de alltid haft dom,har hört att vissa sover med dom i sängen också.

  Håller koll på mitt blodsocker med mobilen så nja, att gå tillbaka till sticka mig i fingret för en skön vibe känns inte aktuell. Men fattar grejen.

   Du kan ju kolla bs utan mobil eller stick också. Tex via dexcom med handenhet.

    Jo, men det är ju en fördel att kolla med mobilen efter som man alltid har den med sig. Och då slipper man ha ytterligare en enhet med sig. Men det är ju en smaksak. Jag tycker det är superbra att kunna kolla med telefonen, allt samlat liksom 🙂

     Eftersom*

  Jag kan bli så förbannat trött på dessa mobiler. Min bror född 1973 bor i en annan stad långt bort från oss. Han träffar vår mamma max 2 ggr per år. Och varenda gång han träffar oss så sitter han med mobilen i näven. Även vid matbordet och när mamma pratar med honom. Sist kollade jag vad han hade framme på sin mobil. Det var aftonbladet . Så jävla nonchalant mot vår mamma.

  Sen om man bjuder hem folk eller om man är iväg på kalas/middag/fest så sitter de flesta med mobilerna. Jag blir så less när man bjuder på middag och folk sitter med mobilerna i näven.

  Helt rätt att börja aktivt tänka att man ska börja minska på användare av mobil. Men att man kan ha med sig av säkerhetsskäl eller dyl.

   Har samma problem, fast med min mamma och hennes man.
   Vi ses väldigt sällan, 1-3 gnger per år p.g.a. de bor ca 100 mil bort, men när vi väl ses så är alltid mobilerna framme och jag blir vansinnig.
   Själv har jag oftast min mobil på flygplansläge, liggandes i sovrummet och kan gå hela dagar utan att tänka på den ö.h.t.
   Förstår inte folk som är så besatta av sina mobiler?

   Oj vad konstiga middagar. Har inte alls den erfarenheten. Om man inte kollar upp nåt i en diskussion liksom eller visar en bild, men inte sitter och scrollar för sig själv. Då gillar man kanske inte sällskapet eller?

   Vill han träffa er då eller är det för att lite fegt vara artig som han träffar er?

    Alltså, jag fattar inte detta. Varför inte skärskåda de som agerar på det här sättet? Kanske är det så att dessa personer har ett ohälsosamt förhållningssätt till sina mobiltelefoner något som absolut inte är ovanligt idag.

   Jag delar tyvärr samma tråkiga upplevelse.. Begriper mig inte riktigt på hur folk kan tycka det är helt ok att vara så nonchalanta och ptrevliga? Visst att man tar enstaka bilder eller måste ha koll på telefonen men konstant upptagen av skärmen? nej inte ok.. Vad gör man åt det ohyfsade beteendet egentligen?

   Sist mina barns farmor var hos oss satt hon med mobilen så mycket att barnen bad henne lägga undan mobilen.
   Det var så sorgligt.

    Näää 🥺

  Jag och alla mina vänner är av det coola slaget. Vi använder aldrig mobilen om vi umgås vare sig hemma eller på krogen. Vi träffas ju för att vi vill umgås.
  Annars kan man sitta hemma och stirra i mobilen som alla tråkiga ointressanta människor gör.
  Plättlätt.

  Jag såg hur det såg ut på Insta/fb när Rolling Stones uppträdde…..nästan ingen som var där kollade på konserten…alla filmade med sin mobil. Så egentligen har jag varit på deras konsert lika mycket som dom, skillnaden är att jag inte betalade flera hundra för det.

   Men man filmar väl inte hela? Skitjobbigt ju 😄

    Och man kan ju filma och titta samtidigt, gör jag iaf om jag vill filma lite. Tittar bredvid telefonen liksom, inte i.

   Och sen är det 1% som kollar på filmklippen hemma. Resten bara sparar på datorn eller raderar.

    Har du frågat alla som filmar? 😊

  Verkligen skönt att lämna telefonen hemma! Gör det ofta när jag är med min sambo och vi ska ta en promenad, gå till gymmet eller käka ute. Fokus blir verkligen på oss och omgivningen vi befinner oss i

  Den kan väl vara med men förhoppningsvis är sällskap och aktiviteter mer intressanta. Och brukar behöva köpa en biljett till tunnelbana/buss/soårvagn eller ta en Uber hem. Klurigt utan mobil. Har många väldigt tråkiga vänner..?

  Önskar att jag kunde lägga mobilen i ett annat rum och inte använda den en kväll när jag är hemma 😅

  Skulle vilja ha någon dag i veckan där jag enbart använde mobilen till sms och samtal. Märker att jag mår bättre och får fler saker gjort, såklart, men har noll disciplin och är nog en aning beroende..

  Men kolla på en film och pausa hela tiden för att jag plockar upp mobilen varannan minut för jag är rastlös är ju trevligt🙃

   Du ÄR väldigt beroende om du inte kan låta bli telefonen ens under en långfilm. Det är inte ett sunt beteende, och du bör försöka bryta det – för ditt eget välbefinnandes skull.

    Jag tittar inte på min mobil för att jag är beroende utan för att jag helt enkelt inte kan sitta och bara glo på tv:n i närmare 2 timmar. Sen måste jag inte ha mobilen, nu tex sitter jag och virkar till serie eller film och kan utan problem ha mobilen i ett annat rum.

     Vad mysigt att virka när man ser på tv! Var det svårt att lära sig?

      Jag har gjort det sen jag var liten så kan inte svara på det själv 😊 en kompis lärde sig dock väldigt snabbt i vuxen ålder. Hon kunde sticka sen innan, men jag ser inte det som nån fördel eftersom jag kan virka men begriper mig inte alls på hur man stickar 😂

       Då kanske jag kan lära mig även fast jag inte kan sticka 😂
       Men vad roligt att du inte begriper det, känns som att kan man det ena borde det vara rätt lätt att lära dig det andra haha.

       Vad virkar du för något? 🙂

        Ja det tror jag absolut, kolla tutorials på Youtube och ladda med bra tålamod så löser du det 😃

        Ja du just nu experimenterar jag lite för att få till glasunderlägg så som jag vill ha dom 😊 annars har det varit en del gosedjur till barn i närheten det senaste. Jag är även expert på att starta projekt för att typ halvvägs ångra mig och repa upp 😂 det har nog att göra med samma rastlöshet att inte kunna se en film utan sysselsättning, jag hinner inte avsluta innan jag vill göra nåt nytt

      Alltid lättare om man blir upplärd av någons och som sen är med bredvid när man får frågor 🙂

    Håller med om att det är ett beroende så säger inte emot.
    Men kan kanske vara att jag ofta ser serier och filmer jag redan sett + koncentrationssvårigheter. Så blir rastlös typ.
    Är lite bättre om det är något jag aldrig sett, men skulle nog inte kunna se en film på 90min utan att pausa en gång. Inte bara för mobilen utan just för jag blir rastlös så pausar och går en sväng i lägenheten, tittar till katten eller så. Men oftast mobilen😅

    Men jag skulle behöva dra ner på min skärmtid, skulle inte vilja kolla instagram, youtube och sånt så mycket som jag gör.
    Vet inte hur jag ska bryta det dock, väldigt svårt. Så lätt att bara plocka upp mobilen och kolla runt, tar ingen energi och det får tiden att gå.

     Skaffa en enklare mobil som du inte kan surfa på och testa med ett tag.

     Jag tränar ibland framför tv’n

   Under mina 4 veckor semester har jag verkligen detox:at mig från min mobil. Jag har större delen av tiden inte vetat var den är (hemma då så klart, men i vilket rum/vilken plats) och det har varit så skönt!
   Har lämnat hemmet utan telefon flera gånger, förvisso med min man och hans telefon men jag behöver inte känna mig bunden.
   Jag tycker att jag mått mycket bättre av att inte ha stressen av att alltid hålla koll på min mobil, och då samtidigt alltid behöva vara tillgänglig för alla. Ska försöka ta med mig detta även nu efter semestern!

    Äsch det skulle inte vara ett svar utan en egen kommentar, sorry 😅

    För mig har det tyvärr blivit tvärtom, speciellt de två senaste veckorna när min dotter varit hos sin pappa (vi är skilda). De dagar jag inte haft något planerat har jag kollat väldigt mycket på mobilen. 😔

     Ja jag menade inte att låta som fröken duktig, jag har ju tittat på serier och spelat på datorn så det är inte det att jag undvikit skärmar helt och hållet 😊 hemma har jag lagt telefontid mycket på andra skärmar.

     En hel del brädspel också, det kan jag rekommendera! Funkar inte alltid själv (vissa gör det, eller patiens) men om man vill göra nåt när man umgås med andra utan att fastna vid nån skärm

  Går att ha telefonen med sig och endast använda den i nödsituation också.

   Nu är du ju på mobilen uppenbarligen?

    Hon kan sitta vid en dator.

     Mitt svar ovan hamnade fel!!

   Och? Det är väl inget förbud för henne att surfa ikväll? Hon syftar på att det går att vara iväg och inte använda telefonen.

  Jag brukar nästan alltid gå ut utan telefon, undantagen är ifall det är viktigt att nå mig pga någon anledning eller om jag är på ett nytt ställe utomlands och ej i sällskap av nära vänner. Är dock inte för att jag är en så himla härlig ”vara i stunden” människa utan för jag är så glömsk så att varje sak jag tar med mig är en sak till som kan tappas bort.

  En bra uppmaning enligt mig. Men gå till hemvana kvarter och i sällskap. Gärna i armkrok med dina väninnor som på nittiotalet. Bara i Europa håller kvinnor om varandra på promenader.

   Va? Fattar nada av din kommentar. Spelar väl ingen roll om man går armkrok eller bara bredvid, inte som att nån försöker slita iväg en? Och menar du att du ser att tjejer håller om varandra mkt eller att det skulle va fel? Sker dessutom i andra världsdelar så du har fel.

    Det är inte vanligt på andra kontinenter. Finns långa trådar om detta på kulturella forum. Tycker det är fint och ska man ut med kompisar utan mobil så ökar det på vi-känslan och tryggheten. Förstår inte varför du verkar så upprörd?

     Jag är inte upprörd. Tycker inte det är särskilt vanligt här heller men vad spelar det för roll? Låt folk gå som de vill, isär, hålla om varandra, armkrok, whatever.

      Men suck. Jag sa ju att det var vanligare förr och inte på något sätt försökte jag tvinga någon. Du är så uppenbart störd över något och jag förstår inte vad? Varför triggade detta dig så?

       Men oj vad du drar på stora växlar! Jag är varken triggas eller stör mig. Håller bara inte med alls om din världsbild så förstår inte din kommentar. Det är ju du som skriver att folk borde gå i armkrok och jag undrar varför? Det spelar väl ingen roll hur man går?

        Det är inte ”min” världsbild utan en kulturell yttring som andra observerat före mig, men som jag också minns. Jag sa ”gärna” inte att någon måste. Dina fultolkningar övertygar mig att du visst är triggad och det är så märkligt. Mitt inlägg hade dessutom paralleller till ämnet sällskap och trygghet ute på lokal.

         Känner inte igen att det skulle vara så som sagt. Jag gör inga ”fultolkningar” och är inte triggad, du kan inte säga vad jag är. Jag frågar bara och försöker förstå dig men det börjar bli obehagligt, du är så himla aggressiv! Lägger ner detta nu för nåt står inte rätt till.

         Men varför gärna liksom? Undrar också? Är det att föredra att gå så? Vi som inte upplevt det undrar ju? Nu för tiden går man ju mest bredvid varandra.

          Men gärna är ju bara ett uttryck man säger för att uttrycka att det är något man gillar. Inget mer. 🤦‍♀️ Varför överreagerar du/ni? Ni förstår ju uppenbarligen inte ens vad som skrivits.

           Jahaa menar du så. Nej så tolkade jag det inte. Gärna brukar man använda när man föredrar nåt, att det är ett förslag på ett bättre sätt t.ex. Det är ingen som överreagerar, såhär är det att diskutera på internet. Är man otydlig kan man få frågor, inget mer med det 🤷🏻‍♀️

           Jag gillar vin, gärna rött men vadsomhelst går bra.

           Exempel på hur jag använde ”gärna”. I en diplomatisk vänlig mening för att uttrycka något jag gillar och som hade relevans till inläggets tema.

           När man förklarat något men ändå får det fultolkat till att det är ”min” världsvy, när det egentligen är en väl känd kulturell grej som många poängterar redan innan jag föddes, då förstår man att personen är störd över något och att det är dem det är fel på.

         Men oj, tagga ner 00:15! Dags att ta det lite lugnt med groggen va Maggan! 😄

          Why so mad?

           Eh, såg du smileyn? 😄 Det är Maggan (du?) som verkar förbannad av nån anledning…

           Alla vet att smileys är passivt aggressivt. Keep up.

  Jag tycker att det ska bli som förr igen, inga mobiler och enbart telefoner i hemmet. Folk var lyckligare då och det fanns heller inga diagnoser eller utbrändhet då. Hur många var sjukskrivna för psykisk ohälsa på 80-talet och 90-talet? Ingen. Det var ingen som ens visste vad det var då.

   Ojojoj…

   Tror absolut att telefoner kan bidra till psykisk ohälsa men det var inte bättre förr, självmord var vanligare och psykisk ohälsa/sjukdom var tabu, många led i tysthet och fick inte hjälp genom sjukskrivning och/eller vård.

    Var självmord vanligare innan smarta telefoner? Men undersökningarna som visar att sociala medier ökar depression hos unga?

     ja, och det har vi bra och tillförlitlig statistik på, antalet självmord har minskat sedan 70-talet. Hur många som är deprimerade är svårare att mäta över tid, eftersom de undersökningarna bygger på självskattning, hur många som söker hjälp osv och det i sin tur påverkas av samhällets inställning till psykisk ohälsa.

      Tack för svar!

    men varför svarar ni Lisa, hon trollar ju i varenda tråd?

     Ja, hon är verkligen Bloggbevaknings största troll. Alternativt något slags mysko konstprojekt..

  Eller så har man med sig telefonen men har den i väskan? Är väl inte så konstigt.

  Vill inte gå ut nånstans utan mobilen då jag har SLbiljett i den och appar för att hitta, kolla tunnelbanan, om nåt skulle hända osv. Samt vill inte missa foton, fotar inte allt eller hela tiden men är intresserad av det och så jag minns grejer jag gjort liksom 😄

   Alltså inte så att jag glömmer bort helt vad jag gjort men att se på foton får mig att minnas trevliga stunder, så min hjärna hänger upp minnena liksom.

    Förstår de praktiska sakerna helt! Men alltså gudars vad glad jag är att inte allt blev dokymenterat när jag var ung så som det görs idag..

  Jag lämnade alltid telefonen hemma när jag gick ut förut 😅 Dock bor jag 5 min från centrum så hittade ju alltid hem 🤪

  nicole falciani är gravid!!

   Lite dåligt att hinna läsa på Aftonbladet innan bloggbevakning :’)

  Telefonen ska med. Punkt.

  Thessan.se kör på boomerang stories på sin Instagram konto allt ska filmas och fotas minsta lilla grej. Speciellt när hon går nedanför utomhus trappan så cringe.

   Det som är cringe är att du försöker få tittare på din instagram thessan

    Då måste nog Sannealexandra ställa samma fråga om sig själv längst upp i flödet om sin son för att locka fler följare, enligt ditt tankesätt.

  Det är lätt hänt att hjärnan blir beroende av telefonen, den är ju byggd för att det ska hända.

  Skulle inte lämna huset utan telefon pga finns funktioner jag behöver under dagen men när jag kände att jag spenderade för mycket tid på sociala medier och en del andra appar så börjande jag att begränsa appar. Har blockerat Facebook, insta och även vissa dagar webbläsaren så att jag aktivt måste låsa upp appen om jag vill använda den. Gör att jag inte ser några notifikationer och så måste jag tänka till innan jag börjar använda appen. Kan fortfarande använda bank id, kartor osv. Funkat super och märker att jag mår bättre.

   Samma här! Märker också att jag mår bättre.

   Vad smart! Hur låser man webbläsaren?

  Nicole F är gravid

  Var borta i 8h igår, telefonen var med, men i väskan hela tiden, tog upp den en gång för att ta lite bilder (som jag inte har lagt upp på Instagram). Har man ett bra sällskap prioriterar jag inte telefonen.

  Och egentligen tycker jag aldrig man gör det när man umgås med någon, men då jag har en kompis som kan ta upp sin telefon och titta på något eller skriva med någon under tiden som jag pratar, brukar jag också göra det när jag umgås med henne.

  När jag vill fokusera på något eller kolla på en film utan att bli störd sätter jag mobilen på ljudlös. Jag har lagt in så visa viktiga kontakter kan ringa ändå (ifall det är något akut), men allt annat är tystat.

  Är man så beroende av mobilen att man måste lämna den hemma för att inte pilla på den har man ett beroende som man måste jobba på. Att börja gå ifrån sin mobil för att festa kommer inte lösa beroendet.

  Jag skulle aldrig gå hemifrån utan min mobil pga säkerhet. Det kan hända att någon akut behöver få tag på mig, eller att jag behöver akut ringa 112 eller liknande. Så nej, jag ser mobilen som säkerhet och därför skulle jag aldrig gå ut utan den, däremot har jag inga problem att aldrig kolla på den under många timmar.

  Har aldrig någonsin mobilen med ut om jag ska umgås med familjen, de få år jag fått till låns med mina barn är värda så ofantligt mkt mer.
  Har knappt någonsin mobilen med faktiskt, har ett par väninnor som spenderar mer tid med mobilen än med mig när vi ses så jag har nästan slutat träffa de irl.

  Jag fattar nog inte riktigt vad som ska hända om jag lämnar telefonen hemma…Jag brukar inte titta på den om den inte ringer eller om jag inte behöver den som bussbiljett, karta eller för som just telefon.

  Man behöver kanske inte lämna telefonen hemma men att man har den i väskan i alla fall kan .
  Tycker att dagens samhälle behöver detta speciellt dagens ungdomar vars hela liv hänger på en telefon .

  Jag brukar inte lämna mobilen hemma för jag är otroligt beroende av den (saknar lokal sinne och måste ha Google Maps hela tiden), men när jag är ute brukar jag lägga den i väskan eller stänga av den. Har också skaffat en knappmobil att ha när jag behöver lite lugn och ro, kan inte gå ut på internet direkt (för det är för bökigt), men människor kan kontakta mig om de behöver komma fram till mig. Plus mobilen har Google Maps ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.