Triss i Instastory

Bildkälla: HanaPee Instastory

Nog låter det som att HanaPee är på jakt efter en gammal, hederlig aupair?
Hade ni velat ha en främling inneboende hos er på det här sättet?

Lady Dahmers läkare skriver om hennes tatueringar under fliken för ”Allmäntillstånd” i hennes journal.
”Rikligt med tatueringar på armar och underarmarna”?
Är inte det en smula märkligt ändå?
Brukar läkare skriva om externa attribut som har noll och ingenting med läkarbesöket att göra?
”Patienten har dingliga örhängen i guld och matchande Dr Martenskängor på fötterna”?

Förhoppningsvis menar Kenza att hon definitivt kommer bära den här blå klänningen igen under semestern eftersom hon inte tog några bilder den första gången, och inte att det är en generell princip från hennes sida – att enbart bära kläder en enda gång.
Kläder, som sedan kasseras så fort bilderna är tagna och publicerade.
Om kronprinsessan Victoria kan återanvända plagg så kan nog även Kenza göra det. 😊

Men vad vet jag?
Vad tror ni Kenza menar här?

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vet att psykiatriker dokumenterar mer åt det här hållet då det kan vara användbart långsiktigt vad gäller medicinering.

   Va? Hur då användbart? Om man har mycket eller inga tatueringar. Hur är det väsentligt överhuvudtaget gällande medicinering?

    Malin
    Har man stora tatueringar vid svanken/ ryggen så brukar man inte få epudral då bläcket kan komma in i blodomloppet.

     Jag har en tatuering i svanken och fick EDA vid förlossning 🙏🏼

      Elin
      Man får nog se på fall till fall och läkare till läkare.

      Absolut, det beror på hur tatueringen ser ut och vilka alternativ man har. Det är en bedömning som görs från fall till fall men visst kan det ha betydelse. (Det är inte så att läkare dissar tatueringar eller kommenterar på dem av illvilja men i vissa fall kan det vara en faktor att ta hänsyn till som mycket annat).

      Man kan läsa i läkartidningen om tatueringar och epidural. Det är inte så att det är omöjligt men det är mer komplicerat och man vill helst inte använda den tatuerade huden.

     Nej det är en myt.

      L
      Så som jag har förstått så väljer läkarna ett område som inte är täckt av bläck.
      Om tatueringen är ny, varig eller har rest sig så undviker man epidural helt då det är stor risk för infektion.

       Självklart sätter man inte en nål i ett varigt sår, men det var ju inte det du skrev och inte det jag sa var en myt.

        L
        Jag skrev även att de väljer ett område utan bläck. Om det verkligen inte går så får de sticka i huden först och sedan sätta i epiduralen.
        Det är inte en myt till 100% om man ska vara petig.

      Det är inte en myt, det är en försvårande faktor.

       Jo det är en myt att bläcket kan läcka ut i blodomloppet.

        Men sluta fåna dig. Om du ska sticka en patient, tycker du det underlättar om den har heltäckande tatueringar i 18 färger på underarmarna? Väljer du att sticka i en färsk tatuering, en tatuering, eller vill du ta huden bredvid?

         Men det är ju inte det jag pratar om! Och har aldrig gjort. Sluta läs in skit jag inte ens nämnt.

          Du har ju tom skrivit att det är en myt att svanktatuering har betydelse vid epidural? Det är absolut så jag läser dig iaf.

           Nej, absolut INGENSTANS har jag skrivit det. Jävla gaslightning att påstå. Jag har besvarat en kommentar som påstår att bläcket kan läcka ut i blodet. Jag citerar: ”… då bläcket kan komma it i blodomloppet”. Att bläcket kan läcka ut i blodomloppet ÄR en myt. Och Om det är oklart vad jag menar så be mig förtydliga istället. Det är mitt fel om jag är otydlig men det är inte mitt fel om du ändå inte vill lyssna.

           Tat lugnt. Det är så jag tolkar dig och det är inte tänkt som ett angrepp på din person.

           Min poäng är att det kan finnas 1000 olika skäl att dokumentera tatueringar beroende på storlek och placering. I natashas fall skulle det kunna handla om stickat men också exem eller reaktioner av något slag tex, det vet vi inget om.

           I den här allmänna diskussionen som också tar upp svanktatueringars betydelse vid epidural skriver du någonstans att det är en myt att bläck kan hamna i blodomloppet utan att kontextualiera. Då blir du enkel att missförstå.

          L
          Om du skrivit ftån början att det är en myt att bläcket kan åka in i blodomloppet så skulle du få andra svar från mig.

          Att själva bläcket läcker in visste jag inte att det var en myt.

          När du skrev att det bara är en myt då tolkade jag och de andra det som om att det var en myt att man inte ger epidraul alls till de som har tatuering.

           Ja och jag förstår nu att jag var otydlig. Men istället för att lägga ord i munnen på mig, så kan man ju också fråga vad jag menar. Med det sagt syftar jag inte på dig gällande den biten, du har inte varit otrevlig eller lagt ord i munnen på mig.

           Allt tatueringsbläck läcker per definition, det är ju din hud man sätter det i. Ofta är det ofarligt men vid tester har man också ofta hittat hälsofarliga ämnen.

    Är inte psykiatriker men ett tanke jag har är att im du tar en medicin som tex kan leda till mer impulsivitet och du vid de första besöken har noll tatueringar, för att sedan ha flertalet nya. Så kan det (behöver inte vara) ett tecken på biverkningar och något att ställa frågor kring för att hör om det är något nytt och se om det finns andra områden där personen fattat snabba beslut.

     Är mest fascinerad över att denna kommentar fått så många likes.

      Precis. Man kan ju undra om det skulle stå tex. att ”vid första besöket har patient långt hår, vid uppföljande besök har patient kort hår…”

       Haha ja. Kan ju vara ett tecken på att personen är självmordsbenägen…leker med saxen och övar på att klippa av sig håret.

    I min journal står det att jag hade tungt och mörkt smink på mig till mötet.
    Jag hade mascara, lätt ögonskugga och gloss.
    Var där pga nageltrång.

    En annan gång när jag var gravid skrevs det in att jag var alkoholmissbrukare / tobaksmissbrukare / drogmissbrukare. Jag hade då festar en gång där jag rökte en cigg. Någon vecka senare plussa jag och va såklart orolig. Efter ultraljud visa det sig att allt detta hände innan jag var gravid. Men hon ändra det inte i journalen. Drogerna jag missbruka var min vin behovs medicin mot migrän och förebyggande medicin.

    Man blir trött ibland alltså.

    Vad gäller concerta har jag för mig att man inte får tatuera sig inom två veckor efter att man börjar ta dem. Vet inte varför men tror de påverkar ens impulskontroll. Så om läkaren tänker höja hennes dos verkar det logiskt skriva ner hon redan har många och vart de är.

   Psykiatriker dokumenterar inte tatueringar vad jag vet. Däremot kan det finnas medicinska skäl (inte så att tatueringar är farligt men beroende på var de sitter kan man välja att undvika dem i medicinskt syfte). Har man frågor om nåt i sin journal är det smart att kontakta läkaren och fråga så att den har möjlighet förklara hur den resonerat.

    Jag satt för provtagning vid sjukhusets labb, hörde hur sköterskorna diskuterade färgen på tatueringarna på patienten innan mig. Dom kontaktade läkaren och undrade var dom skulle sätta nålen, då armarna var fulltatuerade…🤷‍♀️

   Psykologi är svårt. Så ibland kan de skriva saker som ser konstiga ut för oss. Men som det finns en förklaring till, det bästa är ju att fråga läkaren.
   I min kompis journal står det vid varje besök ”patienten påstår att h*n inte är självmordsbenägen”. Vilket enligt mig låter som att läkaren tror att min kompis ljuger, men det handlar om att läkaren inte kan garantera att det är så, speciellt vid psykiska problem.

    Skriver man inte då ”patienten uppger att hen inte är självmordsbenägen”? För mig låter läkarens formulering mer som när man inte hittar rätt ord och tar ett närbesläktat ord men som riskerar att ändra hela meningens betydelse.

  Jag har arbetat inom psykiatrin som medicinsk sekreterare och det var väldigt vanligt att det i journalen stod beskrivet klädstil och liknande, om det ”stack ut” lite från normen iaf. Någon gång dikterade läkaren något i stil med ”Patienten har keps på sig. Kommer in med en skateboard under armen.”
  Varför? Jag vet inte helt. Men ibland kändes det mer rimligt än annars. Det kunde vara ett varningtecken om någon som alltid var välsminkad och bar klänning plötsligt kom i gympabyxor och utan smink. Tatueringar är ju dock mer permanent… 😛

   Kanske ett sätt att komma ihåg vem patienten är när man läser journalen?! De har ju rätt många, och man inte alltid vara lätt att komma ihåg alla

    Absolut inte. Journalen är patientens och ska således innehålla relevant information som rör besöket, det är inte läkarens minnesbok. Mvh sekreterare

     Psyk har en tendens att skriva om patienters utseende. Inte för att de BRYR sig om hur personen klär sig eller vilken dens favoritfärg är. Mer för att hålla koll. Duschar patienten? Har den rena kläder? Och förändras det över tid? Personer som går in i olika maniska perioder och kan få psykos kan liksom helt fladdra ut och avvika från sitt ”standard jag”. Så i min bok är det här inget konstigt alls. Det är så det ofta går till sen kanske lite väl detaljerat med märke på skor och så. Brukar mest sista ”personen ser välklädd ut och som någon som hand om sig hygien. Ser pigg ut i ögonen och är vid glatt humör.”

     Så Mao är detta inget konstigt eller ett försök att måla ut patientens klädstil eller liknande som fel.

      Man får ju ha i åtanke att det kan vara olika läkare/personal man träffar varje gång och om någon aldrig har sett en patient tidigare som sedan kommer in en dag och är väldigt förändrad så kommer ju nya behandlande läkaren inte ha någon aning om hur personen såg ut tidigare och därmed missa tydligs tecken på hur denna för tillfället mår.

   Tatueringar kan ju maskera skärsår och övriga skador t ex

    ⬆️Tänkte också detta när jag såg läkarens anteckningar.

   Jag dokumenterar då och då hur patienten ser ut. Oftast kläder. Typ om patienten uppger att hen har så fruktansvärt ont att hen knappt klarade sig upp ur sängen på morgonen men sitter välsminkad och snyggt klädd framför mig.

    Varför?

    Det där är ju bara sjukt. Smärta har absolut noll med kläder och smink att göra. Jag har varit inne måååånga ggr pga smärta, oftast försökt sätta på ett litet (absolut ingen partysminkning) ansikte för att känna mig piggare. Det minskar absolut inte på mina smärtor för det. Och ibland har jag behövt åka in akut från jobbet, iklädd jeans och blus och smink. Känns ju jättetryggt att höra att det sitter folk på våra sjukhus som dömer en utifrån det.

     Nu handlade ju exemplet om att man knappt klarat av att kliva upp. Klarar man inte gå upp klarar man nog inte att klä upp sig och åka till jobbet

      Jo då, för att man har ett dåligt samvete. Och för att man hoppas att skiten ska gå över, fast man egentligen vet att det inte gör det. Jag är exakt en sån person, eller har varit. Därför har jag också behövt åka in till akuten från jobb bland annat. Man ”biter ihop”, värsta jag vet att höra. Men man gör det, och sminkar för att dölja tills man ligger på golvet och det inte går mer.

       Klarar man inte att gå upp så klarar man per definition inte av att gå upp. Om man går upp och fixar sig och går till jobbet så klarar man ju uppenbarligen att klä upp sig själv och gå till jobbet, även om det är skitjobbigt.

        Okej tänker inte ens försöka förklara mer. Har du inte varit i situationen, så förstår jag att du inte förstår/vill förstå.

        Ha en fin lördag!

         Snarare är det så att du inte förstår den bokstavliga innebörden av ”klara av”. Jag förstår att man kan känna som att man vill dö, men klarar man ändå av att sminka sig så gör man det. Och när du behövt åka in till akuten så har du uppenbarligen inte klarat av att hantera problemen. Fattar verkligen inte vad det är som är så svårt att förstå?

          Låter som du är handläggare på F-kassan.

           Haha ja!

           jag kan sympatisera med dessa handläggare om folk uttrycker sig lika illa med dem som de gör här 😅

           Skrattade högt

          Wow! Du låter precis som alla dussin läkare jag mött då jag hamnat till akuten med lite smink i ansiktet. Du har ingen aning om vad du snackar om.

           Har du haft problem med att läkaren inte tar dig på allvar har det inte med sminket att göra.

           Jag var sminkad och redo för krogen, med kläder och allt när jag blev akut dålig och min sambo körde mig till akuten. Jag blev 100% tagen på allvar trots mitt utseende.

           Så tror ditt problem ligger någon annanstans.

         Anonym / 12:16
         Det känns ju snarare som att du inte varit i en situation där du inte klarat av att göra saker.

         Du kan absolut ha haft väldigt ont, men du klarade av att gå upp ur sängen, duscha, sminka och klä på dig.

         Jag har haft så ont att jag inte kunde tvätta håret, sätta upp håret, och smink var inte ens att tänka på, sambon fick hjälpa mig på med kläderna och köra mig till akuten.
         Att du som klarade av massor med saker jag inte klarade av ska påstå att vi hade samma svårigheter är ju bara ett skämt. Skärp dig.

         Man kan ha ont, man kan må dåligt, men ljug inte för läkaren genom att säga att du inte klarar av saker som du du faktiskt klarar av.
         Det gör bara att läkaren inte tror oss andra som faktiskt inte klarar av saker när vi säger att vi inte klarar av saker.

        Du låter som läkaren jag träffade som hävdade att jag inte hade ångest, trots att det brann inom mig av panik. Jag såg tydligen lugn ut eftersom jag inte viftade med händerna och rörde mig oroligt, så då kunde jag absolut inte lida av stark ångest. Jag hoppas verkligen att du inte är en sån läkare som säger åt folk vad dom känner.

         Men suck, vad är det med läsförmågan här egentligen?

         Om du SÄGER till läkaren ”jag har så mycket ångest att jag inte klarar av att sitta still” samtidigt som du sitter helt kolugn så är det väl självklart att hen blir fundersam! Om du däremot bara säger ”jag har jättemycket ångest” så spelar det ju ingen roll om du sitter still eller hoppar upp och ner.

         Jag menar alltså inte att man måste se dödssjuk ut om man är sjuk eller i smärtor, jag syftar på HUR du som patient SÄGER att problemen visar sig. Om du säger att du inte klarar av att äta samtidigt som du utan yttre tvång äter 10 gånger om dagen så är det väl självklart att du klarar av att äta. Sen kanske du tvingar dig själv att äta, du kanske inte vill äta, men FÖRMÅGAN finns ju där.

         Inte undra på att läkare ställer konstiga diagnoser om patienter uttrycker sig så konstigt 😅

          Hm hur är det med läsförståelsen egentligen. Försök att läsa det som faktiskt står.

      När min mamma var som sjukast så ”orkade” hon göra sig fin inför sina läkarbesök. Man vill ju ej se döende ut. brukade hon säga, även fast hon visste att hon skulle dö i cancer.

       ❤️

       ❤️ jag håller med din fina mamma!

       Folk är idioter som inte förstår att man inte vill se ut som ett spöke för att man är allvarligt sjuk. Detta samhälle är åt helvete.

       Skickar kärlek och omtanke till dig 💜

       Fast det är ju inte det de handlar om.
       Det är INGEN som sagt att man inte kan vara sjuk och samtidigt göra sig fin inför läkarbesöket.

       Det folk säger är att du kan inte säga
       ”jag är så sjuk att jag är sängliggande” och sen orkar duscha, styla håret, sminka sig och klä sig snyggt, då är man ju inte sängliggande. Då har man överdrivit sina symtom och ljugit för läkaren.

       Det är ungefär som att säga
       ”jag har så ont i knäet att jag inte kan gå” och sen gå ut och jogga
       ”jag har sån ångest att jag skakar och gråter jämnt” och sen gå ut på krogen och festa med kompisar varje helg
       ”jag har så ont i kroppen att jag inte kan röra mig” och sen vandra i fjällen

       Du kan ha ont och må dåligt och göra alla dessa saker, men du måste beskriva det rätt till läkaren.
       ”jag har ont i knät” inte jämnt eftersom man kan springa ibland
       ”jag har problem med ångest/ångest attacker” inte jämnt eftersom man kan festa och ha kul när man har en bra dag
       ”jag har ont i kroppen” inte så ont att jag inte kan röra mig eftersom jag uppenbarligen kan röra mig.

       Man har fortfarande problem, men man måste beskriva sina symtom rätt och inte överdriva.

       Jag förstår inte hur ni kan ha svårt att fatta detta.

     Olika personer bedömer ju sin smärta olika och det kan ju vara en utgångspunkt för just denna person som är bra att känna till. Kommer en sminkad och påklädd person in och säger att smärtan varit 10 av 10 hela dagen så är det alltså en nivå där just den personen ändå kan prioritera sitt utseende. För en annan kanske 10 av 10 är när man brutit ett ben och vrålat av smärta och inte har minsta tanke på smink när ambulansen kommer.

      Jag tror det är därför denna fråga stör mig lite extra.
      För att jag har åkt in akut just pga att smärtan så är extrem att jag inte kan duscha, inte tvätta mitt hår, inte borsta mitt hår, och sminka mig fanns inte ens i mina tankar.

      Och så kommer en person som kan duscha, sminka sig, klä på sig och jobba, och påstår att det kan man göra trots att man säger att man ”inte kan ta sig ut sängen” = är sängliggande. Det är så irriterande för mig som faktiskt träffat läkaren och sett ut som fan för att jag på riktigt hade för ont för att göra allt det där som denna person som påstår att hon ”kan inte ta sig ut sängen/sängliggande” ändå kunde göra, fast hon egentligen borde varit sämre än mig (jag kunde iaf ta mig ur sängen)

     Jag hör dig!!
     Lever med kronisk smärta och du vet inte hur dömd jag blivit som ung, hamnat vid alla möjliga tillfällen in till akuten. I liten klänning och smink, och med gympa kläder och utan smink. Och fördomarna som uppstår när man är lite fixad är total! Vet inte hur många elaka kommentarer jag fått under alla år. Det är vidrigt. Det från högt uppskolade människor som borde förstå bättre. De ser min medicinlista med morfin, och efter det lugnar dom ner sig lite. Men först får man skrika sig hes för att tas på allvar. Om jag hamnar in när jag är sminkad och fräsch alltså.

      Gud vad ledsen jag blir när jag läser din kommentar 🙁

      Jag lever också med konisk smärta, och har vid ett par ggr behövt söka akut hjälp pga plötsligt akut försämring.
      Och trots att jag kommit in i alla möjliga skick (oduscha, osminkad i mjukis kläder pga att smärtan gjorde att jag inte kunde göra något) eller sminkad i snygga krogen kläder (eftersom jag var redo för fest innan allt gick åt skogen) så har alltid läkarna tagit min smärta på allvar och gett mig hjälp genom extra smärtlindring så jag kunde åka hem igen.

      Har du fått dina problem diagnostiserades så de finns i din journal?
      För jag känner att de är orsaken att ingen ifrågasätter när jag får akut smärta, eftersom de finns svart på vit i min journal orsaken till min smärta.

    Helt ärligt låter det rätt förfärligt och oprofessionellt. Dina patienter evalueras baserade på dina egna fördomar.

     Verkligen! Och bevisar att man ”måste se sjuk ut” för att få rätt hjälp (av vissa). Fruktansvärt.

      Man måste inte alls ”se” sjuk ut. Men man kan inte ljuga för läkaren.
      Säger man att man är sängliggande så betyder det att man är så trött att man inte orkar gå upp ur sängen.
      Orkar man gå upp ur sängen för att duscha, sminka sig, osv, då är man inte sängliggande, då kanske man är konstant trött, utmattad, deprimerad, eller något annat, men man är inte sängliggande.

      Förstår att läkaren misstror folk när så många här inte verkar se några problem med att överdriva sina symtom och problem till läkaren.

     Nja, det är nog rätt vanligt att folk fejkar symptom för att få grejer utskrivet. Har mer att göra med erfarenhet än fördomar, och det är rätt mycket annat än utseende som utreds innan bedömning görs. Men iom att det är vanligt med folk som fejkar så måste de vara mer uppmärksamma på såna grejer, med tanke på hur många som får utskrivet så verkar det vara svårt att skilja på de som har missbruksproblem och de som har faktisk smärtproblematik

      (källa: vänner som jobbar inom psykiatrin, ovan baseras på deras upplevelser. )

      Nog rätt vanligt, är en av de mer vanliga inledningarna till anekdotisk bevisföring. En annan beskrivning är att killgissa.

       Säger nog eftersom det är omöjligt att veta helt säkert då det finns ett mörkertal. Men visst finns det mycket studier kring detta. ” Att många patienter som lider av drog- och alkoholmissbruk kan vara manipulativa var
       ett tema som identifierades i flera artiklar (Abram 2018; Ford 2014; Horner et al. 2019). ” – från rapporten ”Sjuksköterskors erfarenheter av att vårda patienter med drog- och alkoholmissbruk i sjukvården.”

        Du förstår väl att du inte blir mer trovärdig för att du anger källor i löpande text i ett kommentarsfält på en blogg?

         Jag är inte en säker källa och förväntar mig inte att folk ska tro på mig, nej 😅 Är källor mindre trovärdiga för att de anges i en löpande text i ett kommentarsfält? 🤔

          Sist jag kollade är detta en blogg.

           Sist jag kollade är månen rund. Vad är din poäng?

           (Det är jag som är F btw, blir olika när jag skriver från dator / mobil)

          Folk tål inte fakta här. Allt handlar om personliga känslor, vetenskapliga bevis räknas inte som bevis bland dessa kommentarer 😉

      Du kan vara säker på att de som fejkar har sett till att se så sjuka och ovårdade ut som möjligt!!! Patienten som har försökt pynta lite på sitt utseende trots svår smärta, den enda gången på flera månader hon lämnar hemmet, fejkar definitivt inte! Om ni inte ens fattar det är ni totalt odugliga och olämpliga som vårdpersonal och borde byta till ett jobb där ni inte träffar människor.

       💯

       Ja precis. Och dessutom krävs det inte nödvändigtvis så mycket för att man ska se välvårdad ut. Det går fort att till exempel borsta igenom håret och applicera lite mascara och läppglans, det klarar även många svårt sjuka av. Så att någon är lite sminkad borde inte säga något alls egentligen.

       Handlar inte om fejk.
       Handlar om att överdriva sina symtom.

       Att påstå att jag skulle fejka mina symtom när jag hade för ont för att duscha, sminka mig eller ens sätta upp håret, och min sambo fick hjälpa mig klä på mig, det är direkt förolämpande

       Hur du kan påstå att jag fejka min smärta bara för att jag inte gjorde mig i ordning inför läkarbesöket, när jag hade för ont för att kunna göra det?

     Anonym / 11:30
     Det låter snarare som att personen är trött på att folk överdriver sina symtom.

    Kroniska smärtpatienter är experter på att dölja sin smärta så till den grad att läkare blir lurade för att ni inte kan tänka längre än era egna fördomar.. sorgligt.

     Vad samlar du om? antar att du inte har kronisk smärta.

     Jag lever med kronisk smärta, och när smärtan är hanterbar så att jag kan leva ett hyfsat normalt liv med duscha, smink, kläder, laga mat, jobba, osv så är det ingen läkare som någonsin påstått att jag inte lever med kronisk smärta.
     Läkarens mål är ju att genom medicin, fysioterapi, rehab, osv, få personen så bra som möjligt trots sin smärta.

      Vad svamlar du om?*
      att få personen så bra som möjligt trots sin smärta.*

    Ni behöver inte oroa er, Anonym 11.11 jobbar inte som läkare/psykolog/psykoterapeut eller liknande. Hen sitter bara här och ljuger.

     Förhoppningsvis. Men tror samtidigt inte att det är helt omöjligt, det finns folk till allt liksom.

      Ja jag har mött läkare som sagt att jag ser ut att må bra fast jag inte gjort det. För lite smink.

       Usch för såna läkare som säger ”du ser ut att må bra”.
       För man kan inte bedöma en persons fysiska eller psykiska smärta genom att titta på personen.

    Hoppas aldrig man får dig som vårdpersonal.

    What! Jag har en sjukdom som periodvis gör att jag knappt kommer ur sängen. Med det menar jag att det kan ta cirka en halvtimme bara att flytta benen åt sidan så jag kan stiga ur sängen. Efter en stund släpper stelheten och smärtan lite så jag kan duscha, sminka mig lite och klä mig för att åka till jobbet. Snyggt klädd för kontor.

    Jag har lika ont hemma som på jobbet så jag föredrar att jobba. Huvudet fungerar utan problem. Fy tusan om smink och klädsel påpekats i min journal.

     P.S. Jag tar inget smärtstillande. Är helt emot det av olika skäl. Så det handlar inte om att ”lura till sig droger”.

     Fast säger du då verkligen till läkaren ”jag är så sjuk att jag inte kan ta mig ur sängen” när du t.o.m klarar av att jobba.
     Eller säger du till läkaren ”jag har svårt att ta mig ur sängen på morgonen, sen efter ett tag blir det bättre”

     För det är ju det personen ifrågasätter, att man överdriver sina symtom till läkaren.

     Sedan undrar jag mest vad du tror läkaren kan göra för din stelhet och smärta förutom att skriva ut mediciner?
     låter ju mer som att du borde gå till en fysioterapeut/sjukgymnast?

    Anonym / 11:11
    Jag förstår vad du menar.
    Många överdriver sina symtom eller problem. Som du säger, när man är då dålig på riktigt att man ”inte klarar av att ta sig upp ur sängen”, då orkar man inte duscha, sminka sig, osv.
    Klarar man att att duscha, sminka sig, osv, ja då klarar man uppenbarligen av att ta sig upp ur sängen.

    Sedan behöver inte duscha, smink och finna kläder betyda att man inte mår dåligt, eller inte har ont. Men det betyder dock att man klarar av att ta sig upp ur sängen.

    Fattar inte hur folk inte kan fatta vad du menar med detta.

   Keps är användbart att skriva då vissa patienter använder det för att ”skärma av” sig. Att skriva att patienten kommer in med skateboard är ett tecken på att patienten i alla fall har tillräckligt med energi för att delta i sina intressen vilket är jätteviktigt inom psykiatrin. Man beskriver inte patienternas utseende för att komma ihåg dem (såg i kommentar ovan). Man kan beskriva kläder om de sticker ut på sådant sätt att det kan tyda på en manisk episod vid bipolaritet (jättemycket färg, mer vågat/utmanande än patientens vanliga stil). Tatueringar brukar inte vara en del av allmäntillstånd. Inom kirurgi är det värt att beskriva tatueringar inom operationsområdet; en skicklig kirurg skall ta hänsyn till dessa då man syr ihop. Vid psykiskt status kan man skriva ”hel och ren” eller ”välvårdat yttre” vilket betyder att det inte finns något att anmärka på. Någon ovan skrev att man kan ha jätteont och vara sminkad vilket såklart stämmer och man skall aldrig diskriminera baserat på hur piffig man är. Men det kan vara värt att notera diskrepanser mellan patientens mående och hur de presenterar sig. Hade till exempel patienten med skateboard sagt att hen aldrig kan ta sig upp ur sängen kan det vara värt att ha skateboarden i bakhuvudet när man gör en bedömning. En patient visade mer och mer av sitt ansikte (luva —> utan luva —> håret i hästsvans) ju bättre hen mådde och det var jättevärdefullt att dokumentera!

    Psykiatri är den mest icke-akademiska disciplinen bland högre utbildningar. Fortfarande bygger en hel del på en misogyn mans fria fantiserande för 100 år sedan. Den traditionen har hållits vid liv av de amerikanska kollegorna som varje år uppdaterar sin diagnosmanual. Fortfarande för mindre än 50 år sedan ansågs homosexualitet vara en sjukdom och flera länder ansåg att lobotomi var en rimlig behandlingsform.
    Så vad vill jag få sagt, jo att det inte förvånar mig om läkare drar än den ena och den andra slutsatsen om att keps, tatuering, piercing, klädsel och välsminkat ansikte säkert betyder något som är relevant för måendet.

    Har bipolaritet typ 1 i nära släkt och just detta med kläder var en del av den maniska episoden. Personen gick från att i 35 år bara gått i märkeskläder, till att gå till väldigt utstuderade för åldern udda kläder, smink och bijouterier. Det var oerhört svårt att få gensvar från psykiatrin då. Det krävdes mer, ett fritt fall i att fucka upp sitt liv. Men vi som närstående kan se direkt just vid sådana detaljer.

   Det kan ge indikation om patientens tillstånd. Det är inte svårare än så. Om patienten är ovårdad/inte tar av sig jackan vid besök (som ju är kutym) eller annat är det bra att dokumentera. Då ser nästa vårdpersonal som tar vid huruvida patienten är klädd/beter sig likadant eller inte. På så vis kan man se om tillståndet tycks förvärras/förbättras/vara oförändrat.

    Undrar vilka fler fördomar du bär runt på?

     Det är ju ingen fördom. Jo- om det var det absolut enda som stod i en persons journal ”hen är hel och ren” och sen bipolär el dyl hade det varit märkligt:) men att sätta välvårdad eller hel och ren under allmäntillstånd som psykiatriker är såklart helt ok, ta vid depression t ex, om du plötsligt inte klarar av din hygien längre är det ju ett tecken på att dina symptom förvärras.

     Hade varit väldigt svårt att vara psykiatriker om man var tvungen att handla helt fördomsfritt, inte gör några egna antaganden eller likande utan enbart utgå från vad patienten säger och lita på det. Många verkar leva i en bubbla där fördomar är det värsta som finns men de behövs för att många jobb ska fungera. Personer som inte klarar av att sköta sin hygien och som klär sig avvikande i luva inomhus kan absolut må bra, men de flesta gör inte det och det hjälper personalen i sin bedömning.

      Klär sig avvikande i luva inomhus? Hur gammal är du. Jo fördomar är ofta av ondo och begränsar den fördomsfulla, för att inte tala om allt negativt som den som blir dömd får utstå.
      Jag hade under en period ett jobb som innebar många långflygningar över hela världen. På dagen höll jag föredrag till politiker och företagseliten och var klädd därefter. När jag flög, i business class, var jag klädd i mjukisbyxor och en hoodie. När planet startade smorde jag in ansikte och händer och drog luvan över huvudet, för att få vara ifred och inte torka ut huden mer än nödvändigt. Personalen fattade direkt. Men fick blickar från fördomsfulla Svenssons för huva är det ju bara gangster och psykfall som använder. Nu bekom det mig inte nämnvärt men jag tyckte lite synd om alla dessa fördomsfulla människor med sina begränsade hjärnor.

       Men ni pratar ju inte om samma sak? Har du på riktigt svårt att förstå varför saker som hygien (vårdad, hel och ren) hamnar under allmäntillstånd hos en psykiatriker. Som flera har skrivit, det kan vara indikation på allt möjligt- eller ha absolut noll betydelse 🙂 men om du är min patient och lider av ångest tex vi medicinerar dig och under två år har jag noterat att ditt yttre är vårdat. Sen som exempel byter vi medicin och helt plötsligt kommer du in och har inte duschat eller bytt kläder på två veckor. Då kommer jag såklart notera det och sen får vi försöka komma fram till varför denna förändring och vad vi kan göra åt det, har det hänt nåt eller är det medicineringen som inte passar? Har du slutat medicinera, osv. Jag noterar däremot inte ditt yttre för att jag tänker ”trash” eller ”vilken snygging.”

     Men hur tycker du att de ska göra då? Berätta gärna. Vad hade du tänkt om någon i din närhet var under behandling och kom in först hel och ren, började må allt sämre men säger till läkaren att hen mår bättre men vid varje besök blir allt mer smutsig, har skador över kroppen, trasiga kläder, blir allt mer utmärglad osv och ingen dokumenterar eller uppmärksammar detta?

  Vad är grejen med folk som skriver att de ska ta paus från Instagram och gör en stor grej av det och skriver ”ses om några dagar” när de sedan fortsätter lägga ut stories timmar efter avskedet? Och sedan gör en stor grej att de ska inaktivera Instagram men gör lixom inte det och dagarna går 🤣 Följer en tjej som ska göra detta, men så fortsätter hon lägga upp saker konstant. Är folk så beroende av sin mobil att de inte klarar att bara logga ut?

   Beroende.

    Ja och kanske uppmärksamhet? Hon har över 20 000 följare så kanske ger någon uppmärksamhet man är ute efter? Tycker bara det blir så pinsamt 😂

     Ja, så märkligt!! Säg bara att du tar semester och kanske bara kommer lägga ut saker sporadiskt.
     Är det verkligen så många som reagerar om de man följer inte lägger upp inlägg efter vissa tidpunkter?

      Aisha?

       Det är någon Influencer man inte får nämna här, så vi hoppar vem det är eller inte är.

        Vaa, varför får man inte nämna henne. Har jag missat något ?

      Men eller hur. Om man reagerar på att någon man följer inte uppdaterat på några dagar så har man problem och skulle må bra av att själv logga ut och leva lite i verkligheten istället 🤣

  Lol, en läkare har dokumenterat mitt ex tatueringar (en kille) men inte mig (en tjej som också har synliga tatueringar)…
  När jag en sedan frågade om det så sa de att ”tatueringar kan vara ett tecken på depression”. Men det var bara hos killen som de skrev om tatueringarna, vilket jag misstänker har med kriminalitet att göra, att de vill ha koll på folket då de kanske samarbetar med polisen.
  Vid ett annat tillfälle hände det att jag frågade om ”killar upplever några slags hormonförändringar som vi kvinnor gör när vi till exempel får mens osv” bara för att jag ofta gråter och inte känner igen mig när saker händer i min kropp liksom, men så väljer läkaren att skriva ”patienten undrar om killar också får mens” dumbfuck.

   Hajahahahahahahqaha dog!

   Wow hög nivå på den läkaren. Själv hade jag bytt direkt. Vill inte gå till en läkare som uppenbarligen inte lyssnar.

   Hade en läkare (på gynakuten) som frågade hur jag mådde. Förklarade måååånga ggr att jag har ont, nåt är fel. Då började han säga ”Nä men hur ser ditt liv ut? Är du singel?”. Svarade att ja, jag är singel. ”Okej, sen när?” – detta va i maj, jag sa att det tog slut i januari så är inget jag mår dåligt över. Och så frågade han om nåt annat hänt, ja ett dödsfall inom familjen men inget oväntat. Tråkigt såklart, men inget som påverkar mitt mående ”just nu”.

   I min journal står det att jag behöver hjälp av psykolog för mina smärtor är psykiska pga nybliven singel och plötsligt dödsfall inom familjen 🫠

   Han skickade hem mig o sa ”mår du sämre får du ju komma in igen. Två veckor senare åkte jag till London för second opinion, min mage va ett enda kaos. Och det absolut sista läkaren i London sa va ”Det sista dina smärtor är, är att de är psykiska”. Fy fan vilken lättnad men också sån sorg att läkaren här hemma gjorde om min historia.

   Men tack o lov (nu efter) står det kvar i journalen, vilken hjälpte mig enormt i fighten med att få tillbaka pengarna från operationen i London som förmodligen räddat mitt liv.

    Har endometrios, spelar typ ingen roll egentligen. Det sjuka är att han letade fel för att påstå att det skapade mina smärtor.

     Tack o lov!

   Har jag förstått det rätt? Du misstänker att läkaren tycker att tatueringar på killar har med kriminalitet att göra? Och att läkaren kanske jobbar för polisen, för att ha ”koll på folket”….?

    JAG misstänker det, då de ej har dokumenterat om mina synliga tatueringar som tjej. Im just guessing

     Fast nej. Patientjournaler får man inte dela med polisen. Det vore olagligt.

   Nä, läkare samarbetar inte med polisen. De har tystnadsplikt. Polisen behöver tillstånd för att komma åt journaler och liknande.

  Är det matfläckar på klänningen?

   Tänkte samma, eller rostfläckar? 😂

   Jag trodde hon hade ramlat och fått massa fläckar/ lera på klänningen

  Ot
  Kaos-Katrin är själv på landet och gråter ut. Självklart dokumenteras allt på insta.

   Vad är hon upprörd över?

    Kanske sin elaka personlighet? 🤪

   Det är inte normalt. Om hon mår som hon ibland låter påskina skulle hon inte ha en tanke att lägga upp det på insta.

    Fast så kan man inte säga. Folk som mår dåligt hanterar det på olika sätt. Finns folk som mått så dåligt att de tagit livet av sig och ändå skrivit om det offentligt före.

     Absolut. Men då görs det inte på detta sätt.

      Finns väl ingen manual över hur folk som mår dåligt agerar.

   Rätt bra jobbat ändå att i 2 månader lyckas upprätthålla intresset för att man är ledsen utan att avslöja orsaken. Många extra klick blir det…

   Mitt i allt har hon också lyckats klämma en reklam för att hennes knäckebröd säljes nu till halva priset. Wtf?

   ”Så jag åkte ut till min ö för att spendera lite tid med mig själv. Meditera, kolla på en film äta god mat, fokusera på allt jag har att vara tacksam över i mitt liv. Halvvägs ut från stan började det spöregna så jag såg det som ett tecken från ovan att jag fattat helt rätt beslut. Att befinna mig ensam på båt mitt på öppet hav i spöregn är otroligt. Full hardcore terapi. Jag ska berätta för er att vi har vårt otroliga knäckebröd på 50% just nu. Åt precis med skärgårdsill ger det 10/10 sen sprätte jag upp en lagrad gruyere och doppade den i honung en smakupplevelse utan dess like. Sill, gruyere, melon, kaffe och knäckebröd. En otrolig kombo nu känner jag mig så nöjd. Jag är så dålig på att vara ensam tystnaden liksom slänger varje tanke tillbaka i ansiktet på mig så ska den tas hand om. Svårt, tufft men nyttigt. Okej så… om jag stirrar på havet och lyssnar på vågornas brus ett par timmar kan jag sen kolla på en svinbra långfilm. Kan ni ge mig förslag på en. Tack.”

   Det svänger snabbt, för tre veckor sen skrev hon så här:

   ”Aaaaa jag hade gett mig till den 17:e september då jag skulle vara 100% glad och lycklig jag uppnådde målet två månader före utsatt tid! Med risk för att låta som den värsta klyschan så måste jag bara poängtera något ni alla såklart redan vet. Det är upp till DIG hur du mår. Bara att kavla upp armarna och leta efter din lyckoplats tills du hittar den. För några veckor sen var jag så under isen. Jag grät tills barnen undrade om mamma någonsin skulle sluta gråta. Jag visar ju alla mina känslor för mina barn tänker att det formar dem så som jag anser bra. Idag garvar vi från att vi vaknar tills att vi slocknar livet är magiskt och jag njuter så otroligt mycket av det.”

   Har hon inte för länge sen tjo sagt nått om att hon inte kan fatta hur folk kan må psykiskt dåligt osv. Osv?
   (Har kanske bara drömt det)

  Det bästa är väl att fråga läkaren nästa gång man ses. ”Jag såg att det fanns en notering om mina tatueringar i journalen och jag är nyfiken på anledningen” så får man veta varför.

   Skulle ringt upp läkaren.

  Står så i min journal också. Tatueringar, piercingar, klädstil osv. Vet inte varför 😅 De har även frågat om tatueringarna är något slags självskadebeteende. 🤪

   Men va ?! Aldrig hört att tatueringar kan vara självskadebeteende 😂

    De kan ju göra ont att göra, så det kanske är ett sätt för folk att känna lite fysisk smärta.

    Verkligen?
    Googla lite så kommer du hitta folk med kraftigt överdrivna tatueringar, i ögonvitan t.e.x.

     Precis, många trasiga killar har ju tatueringar precis överallt. Halsen, ansiktet, kluven tunga osv

    Det är ju inte konstigt egentligen. Jag har tatuerat mig en gång och känslan liknade faktiskt de gånger jag rispat mig under tonåren 😛

    Jag har en tatuering som jag gjorde i akt och mening att skada mig själv. Sjukt störigt såhär i efterhand när jag måste bli påmind om min djupa depression jag hade för tio år sen varje gång jag ser den.

   Jättemärkligt. Enda gången en läkare öht kommenterat mina tatueringar var det i samband med att ställa diagnos för min autoimmuna sjukdom, som ibland kan uppkomma av infektioner. Då var det en rimlig fråga (om jag hade fått någon infektion i samband med att jag gjort dem). Jag har nära kontakt med vården och annars kommer mitt utseende aldrig på tal. Tack och lov.

    Beror kanske lite på vad det är man söker vård för 🤷🏼‍♀️

     Förutom infektioner till följd av tatueringar, när är det rimligt att göra journalnoteringar om patientens tatueringar?

      Har skrivits en del anledningar i diverse trådar här, låter rimligt för mig

      När de sitter på ställen som försvårar olika ingrepp. Kan ju ha betydelse för nåt så simpelt som vaccinering, var vill du sätta nålen t ex.

  Kan det vara en upplysning för den som eventuellt behöver sätta en nål och att det försvåras visuellt av tatueringar?

   det är inte svårare att sticka i tatueringar.. om man inte är sämst på att sticka eller du är otroligt svårstucken men då är det ju svårt ändå.

  Hon kan ju mena att hon verkligen vill ha foton på sig själv i klänningen och därför kommer använda den igen för att få bilder.
  Men ja, det är nog väldigt många influenser som bara bör ett plagg en gång för att bli fotad i det och sen aldrig mer.

  Kenzas instagram blir bara märkligare och märkligare.

   Tycker hon är jättefin men så totalt ointressant.

    Ja Kenza för mig står för ett snyggt yttre som bara är ett tomt skal. Har träffat på några i mitt liv som varit ursnygga och sen blivit ”fula” pga av helt ointressant och tråkig personlighet.

     Ja då är jag hellre ful och intressant faktiskt 😂😝

      Jojo menar att personen har ett snyggt yttre, men genom att lära känna personen på riktigt så blir hen ful/ointressant. Att bara för att man är snygg är man ingen fin/bra person.

      Och tvärtom! Tex mitt ex va inget ”speciellt” utseendemässigt från början. Men med hans personlighet och hur han är så blev han snyggare än alla andra.

      Så du vill nog inte vara snygg men ful pga din personlighet haha 😅

       Jag skrev de med lite ironi😇😂

       Som Bianca. Ser bra ut men har en sån otrevlig personlighet.

    Och får paaaaanik av flygandet!! Mallis, korfu, Paris och Montenegro sen i påsk typ. Värt att köpa sommarställe…. Så jävla egotrippat att hålla på så där.

  Alltså Hanapees dröm är ju inget konstigt, finns ju förmedlingar för sånt, har hon aldrig hört om det?

   En enkel googling hade löst frågorna…

   Ja vet två stycken från min hemstad som gjort så i Stockholm. Fast de tog hand om barnen mer som en barnflicka gör men finns säkert olika upplägg med olika mycket ”jobb”. Själv hade jag inte velat bo hos någon så men jag gillar ju egentid haha

    Jag känner ett par stycken som också gjort det. Tyvärr för deras del (obs medveten om att det såklart ser olika ut hos olika familjer) så blev de rätt utnyttjade, familjerna visste att de var lite beroende av dom eftersom det inte bara var lön utan även bostad som stod på spel.

    Och även om man räknade in saker som betalt boende så blev timpenningen löjligt låg i jämförelse med andra likvärdiga jobb.

     Ja finns en del som utnyttjar och är otrevliga…

   Jag tror inte ens att hon är intresserad av något sådant, mer att hon vill kokettera med att hon har möjligheten rent ekonomiskt. Hur mycket jobb har de om de behöver den hjälpen och rent ekonomiskt borde de inte behöva den hjälpen. Hon har ju ofta sagt i podcasten att hon/de ofta har möjlighet att hämta Nisse tidigt från förskolan. Fånigt!

    En au pair genom förmedling kostar dock inte särskilt mycket. Man står för husrum och mat förutom ”lön”, men på det stora hela så är det inga jättesummor för en storstadsfamilj där båda föräldrarna har bra lön.

     Nej, kanske inte. Men jag tänkte också kring till att personen får eget rum osv. Ett sätt för henne att säga att de bor stort. Jag har större förståelse för att man vill ha en sådan person boende hos sig om man jobbar hemifrån och har barnet hemma. Hur mycket hjälp behöver man inte om barnet går i förskola om dagarna och man ska ha barnvakten boende hos sig? Barn ska ju sova runt 19-20. Vad ska barnvakten göra efter? Hjälpa till i hushållet? Knappast. Tror knappast de kommer anställa någon. Hon har dessutom sagt att hon inte vill jobba så mycket och inte behöver med tanke på hennes sociala medier. Hon är en luring. Dessutom så tror jag att hon vill porträttera sig som en slags modern mamma som inte ”enbart är mamma” och därför vill ha en sådan lösning. Hon är en luring. Har man följt henne länge vet man hur hon uttrycker sig när hon egentligen vill ha sagt något annat.

   Har hon tagit bort inlägget eller var det länge sen det publicerades?

  Lite märkligt att skriva om tatueringar. Vet att en läkare skrev om mig när han bedömde mig inför ett psykolog samtal men då var det i stil med ” tar hand om sitt yttre, orkar sminka sig igen och klä på sig”. Då är det ju relevant eftersom jag inte orkat med det innan och berättat om det

   Standard tror ja honom psykiatrin att kommentera om patienten har ett vårdat yttre, står i alla såna statustsgningar i min jorunal IAF.

    Jag fnissar alltid lite för mig själv när jag vet att jag varit hos min psykolog i urtvättade mjukisbyxor, min mans hoodie och håret åt alla håll. ”vårdat och ordnat yttre” står det sen i journalen. Vi har VERKLIGEN inte samma referenser gällande vad som är ett vårdat yttre, haha.
    Jag förstår ju att dom ser det värsta av det värsta, men jag känner mig verkligen inte välvårdad.

  Jobbar inom psykiatrin och det ingår alltid att göra en bedömning av patientens status. Där ingår till viss del hur patienten ser ut när den kommer dit. Tecken på till exempel depression kan visa sig med bristande hygien (fett hår, smutsiga kläder) och tecken på hypomani eller mani kan vara färgstarkt smink eller stora öronhängen osv. Jag hade en patient där man såg att en mani var i upptåg genom att hon hade naglarna i olika färger, så det var en viktig dokumentation. Sen är det ju såklart upp till var och en vad man tycker är stora öronhängen eller liknande. Med lady d så är kommentaren om rikligt med tatueringar säkert något som bara läkaren skrev utan att tänka på det. Man tar liksom en snabb titt på patienter och skriver det man ser, utan att lägga någon värdering i det. Jag brukar inte skriva om tatueringar då det är ”statiskt” men såklart om det uppkommer nya skriver man ju det. Så detta kanske var ett utgångsstatus där man beskriver lite mer noggrannt 🙂

   Att skriva ” utan värdering” är väl aningens naivt, alla våra observationer av vår omvärld och människor är färgade av våra egna värderingar och syn på samhället, utbildning och erfarenhet…

   ”men såklart om det uppkommer nya skriver man ju det”
   Kan det inte vara därför läkaren skrev det, för att nästa läkare som ser patienten ska veta att det fanns många tatueringar innan, och att de inte är några nya.

  Hade aldrig i livet velat ha någon boendes hos mig, vare sig någon som jobbade för mig (typ au pair) eller en inneboende. Har svårt att förstå att man skulle gilla det upplägget!

   Nej men vissa gillar ju verkligen att bo så men lite folk att umgås med. Jag skulle klara typ om man jobbade ihop och bodde kollektivt men inte på detta sätt. Skulle inte heller vilja ha det så om jag hade kille och barn dessutom

  Var håller Petra T hus? Har något hänt?

   Undrar också!! Hoppas allt är okej

   Ja, inget på Instagram sen mitten på juli och ingen i hennes gäng heller.

  LD har verkligen förändrats. Inte bara stor viktnedgång och bröstoperation, men nu är det nagellack, klänningar, färgglada kläder och smink. Hon behagar männen mer och mer trots en hel karriär byggt på att krossa patriarkatet och att vara så ful och oknullbar som möjligt.

   Japp, hon insåg att patriarkatet äröverdrivet och att det är i kvinnans natur att vilja uppskattas för sitt yttre. Bråka all you want men sanningen hinner ikapp.

   Jag tycker iofs aldrig att hon har varit ful, men absolut har hon förändrats. Har också gillat mycket av det hon skrivit och inte minst det om tjockförakt.

   Tröttnade dock på hennes tvärsäkra uttalanden och ”jag har rätt, du har fel attityden.”

   Nja. Minns än idag ett avsnitt av hennes första podd Glädjeflickorna där hon sa att om hon och mannen någon gång skiljer sig kommer hon ändå jaga efter andra mäns bekräftelse efter. Skönt med någon som har självinsikt och förstår hur djupt rotat patriarkatet är hos en tänker jag.

  Jag hade ett liknande upplägg som Hanapee söker när jag var 19 och flyttade till Stockholm! Var helt perfekt för oss alla, jag fick boende och trivdes superbra med familjen men var helt ok att hänga på mitt rum och med vänner såklart. Inget man vill göra resten av sitt arbetsliv såklart att bo hos en annan familj så hehe men perfekt om man pluggar eller har annat arbete. Jag jobbade i en butik lite extra så vi hade öppen dialog, när jag skulle hämta och inte, följde till aktiviteter, lagade mat osv. Föräldrarna reste en del i jobbet och då körde jag nattning och såg till att de kom till skolan. Fick timlön också för varje arbetad timme, så som sagt vet jag att det kan fungera jättebra med rätt personer 😊 bodde så i två år innan jag började plugga på annan ort!

  Jag vet att det ibland inom psykiatrin skrivs om patientens yttre (vet pga sett min egen journal) och att det kan användas (vet pga har frågat) som ett verktyg för att se hur patienten mår över tid. I min journal står det också om tatueringar men mer som en helhetsbild i kombination med övriga noteringar såsom färg på kläder och liknande. Ju mer färg jag haft på kläderna desto sämre har jag mått, ganska spännande att se cyklerna över tid.

   K2 från tidigare öppet spår. Är det du? 😂

    Har aldrig kommenterat där vad jag vet.

    Haha, kollegan

  Ska bli intressant att se om Kim K och Pete verkligen gjort slut.

   Sorry för ot 🙂

   Kim K känns så passé. Så 2013. Hennes bäst före datum är passerat sedan länge. Som en amerikansk version av Katrin. De vet inte när de ska sluta.

    håller med, nu är 2 av 3 äldsta över 40 och khloé inte långt ifrån. inte jättevanligt att folk i den åldern ser ut och beter sig som dom gör (i kändisvärlden alltså). undra hur länge det ska fortsätta 😂

  I min journal fr ADHD-sköterskan står det att ”patienten pratar fort, men sammanhängande och med yviga rörelser. Pat verkar inte påtänd”
  Nä, eftersom jag hatar knark o aldrig nånsin testat skiten så hoppas jag verkligen att det framgick (förutom min adhdmedicin då)
  Däremot var jag heligt förbannad pga att det plötsligt inte går att mejla psykiatrin längre o att jag inte fått nån info om det. Därav var jag yvig o pratade fort – det kan man göra även utan att ha adhd lr vara påtänd ditt lilla as.
  Sa jag inte.

   Tycker är låter som en helt normal anteckning om någon. Alla vettiga inom psykiatrin vet att man ska dokumentera och bedömna inte bara vad folk säger utan hur de beter sig.

   Varför är hon ett litet as? Det var ju fakta att du pratade fort och inte var påtänd?
   Tänk på att de träffar alla sorters människor. Dessutom är självmedicinering väldigt vanligt när man har adhd, så hon har säkert mycket erfarenhet av den sortens patienter.

  Nu har Kenza för fem minuter sedan lagt ut nya bilder med klänningen och skrivit ”dinner ready”. Fast hon ju inte tog några till middagen igår😂 Det betyder alltså att hon gjort sig iordning med allt pynt igen, idag, och dessutom skriver en caption där hon låtsas att det är fotat innan middagen. Herregud. Inte en enda outfit får glömmas att fotas.

   alltså släpp det bara

    ”Alltså släpp det bara” är en kommentar man lägger när någon tjatat och tjatat om en sak under lång tid och man tycker det är nog. Jag har lagt EN kommentar, din tönt. Kanske du som bara ska släppa ditt agg?

     ”Din lilla tönt”…? Moget, vetkligen 😅

  Var hos läkaren runt 19 års åldern. Kollade i journalen efter besöket och tyckte det var något anmärkningsvärt att han antecknat: ”Patienten var neutralt sminkat med lätt ögonskugga.”

  Van VID barn. Var kommer detta jävla med ifrån. Van med, snäll med, osv. Blir fasiken galen.

   OJ!!!

   Säger man ”snäll vid barn”??

    Nej, man säger snäll mot barn såklart men det har blivit vedertaget att säga exempelvis var nu snäll med din syster osv precis som folk säger van med hundar. Vet inte varför det plötsligt dykt upp men det är så många som säger/skriver det.
    Precis som med detta förskyld överallt. 😬 Stör mig också på det.

  OT: Scrollade igenom Fröya Winters Instagram eftersom jag hört att hon är Benjamin Ingrosso nya tjej. Bara tutt/rövbilder så svårt att få en uppfattning om vem hon är. Men upptäckte en spännande grej. Hon har ett barn, och plötsligt dyker det upp år 2019. Men inga bilder när hon är gravid, och samma bikinibilder både före och direkt efter barnet dök upp. Hade hon hundratals tuttrövbilder sparade och publicerade under graviditeten eller dök barnet magiskt upp på trappan en dag? Tycker oavsett det är märkligt med så opersonliga influencers. Inte en enda personlig fakta på hela flödet. Då är man ju bara en tuttröv?

   Det första jag tänkte när jag såg bild på henne, jaha, ett tuttbrud till. Suck.
   Barnet, var det inte någon pojkväns barn då? Jag har ingen aning. Går inte in o kollar upp henne.

   Kan inte hjälpa att typ bli besviken när killar som ändå verkar rimliga får ihop det med såna typiska tuttrövtjejer.

  Jag var aupair utomlands i den åldern och bodde i eget rum hos familjen. Hade ”mitt” badrum och egen ingång på övervåningen men gick oftast in på vanliga ingången ändå. Jag var verkligen en del av au pair familjen, fick följa med på resor om jag ville eller stanna hemma, åt alla måltider med dem och sånt. Hade bestämt när jag skulle jobba och jobbade jag kväll/helg fick jag timlön utöver månadslönen. Jag förstår att det kanske känns lite främmande i Sverige men man får nog se det som chansen att få en till vuxen i barnens liv, och att ha ett upplägg med personen som passar båda – ska man liksom vara en del av familjen i allt eller mer sköta sitt? Sånt är nog viktigt att ha bestämt innan.

   Samma här. Jobbade hos en familj, bodde hos dem, åt alla måltider med dem etc. Tog hand om barnen efter förskolan (i det landet har man förskola bara ca kl 8- 13) då pappan och mamman jobbade, handlade etc.
   Det är väl inget konstigt med det, jättebra för barnen med en till vuxen i hushållet.

  Att ha många tatueringar på armar och underarmar kan vara ett sätt att dölja ärr efter självskadebeteende. Så helt rimligt att göra en anteckning om det, för att vara lite uppmärksam på om så är fallet.

   Du kan ju inte tatuera över färska ärr. Så då är de ju gamla ärr och du har slutat att skära dig vill säga?!

    Precis. Och det är ju också en viktig information. Fast det betyder ju inte att man har slutat skada sig öht, det finns ju fler ställen på kroppen.

  OT på temat flunsor som ber följare om tjänster. Bianca efter att ha efterfrågat/tiggt sista-minuten hotellrum under Way Out West: ”Till alla er som skrev om hotell under WayOut West. Kontakta gärna Oliver@lounges.se.” Alltså ska de som redan skrivit till henne med tips nu bemöda sig att maila istället? Vad blir nästa steg? Gissar på att be folk att avstå sina restaurangbokningar i Gbg till förmån för the Queen inkl hovdamerna?

   Well, de har ju ett val att skriva eller ej.

    Men hur kan Bianca komma på tanken att be dom göra det.
    Så uppe i det blå.

  Angående journalanteckningar så har jag tänkt ett tag på just hur vårdpersonal uppfattar en. Jag undviker att kolla min journal för är ärligt lite rädd att kolla. Jag har adhd, så blir läkarbesök en gång per år för mig + träffa sjuksköterska då och då.

  Jag jobbar i förskola, och oftast försöker jag att se till att mina besök är sent på eftermiddagen så att jag inte ställer till alltförmycket för mina kollegor. Med det sagt, så brukar detta sluta i att jag knappt kan ta mig från jobbet för att hinna, utan jag är 90% av alla gånger helt förstörd av stress, eftersvettas och helt slut när jag väl är framme vid väntrummet. Jobbar på småbarnsavdelning, och det händer att man inser EFTER läkarbesöket att man har synliga fläckar på kläderna från barnens snor, matfläckar osv. Dessutom jobbar jag i mina slit och släng-kläder, så jaa…. om personalen antecknar om min klädsel så vore det ju rätt så intressant att läsa igenom (eller inte).

  Jag har själv varit au pair när jag var ung och älskade det! Jag fick uppleva massor av roliga saker med familjen, fick boende och mat betalat och en liten lön så att jag kunde leva utanför familjen med. Ångrar det absolut inte men samtidigt är det ju ingenting jag hade velat göra en längre period än det året som jag faktiskt gjorde. Att vara just au pair betyder ju att man är en del av familjen så som familj måste man vara öppen för att ta in en främling i sitt hem, så det ör ingenting för alla. Får jag barn i framtiden så vill jag absolut ha en au pair som kan lära vår familj om sin kultur och uppleva en ny kultur tillsammans med oss.

  Är man inte öppen för det utbytet så är nog en nanny ett bättre alternativ!

  Har hon missat vad Aupair eller barnflicka är?
  Det finns regler för det med, arbetsvillkor etc.

   Kanske därför hon skriver om det som hon gör, hoppas att någon ska nappa och vara mer som en inneboende som hjälper till lite då och då, för att slippa betala agentur och regler kring arbetet. Obs menar inget illa med det, låter ju inte som att de behöver jättemycket hjälp så en vanlig au pair kanske inte riktigt passar dem.

  Stora tatueringar är riktigt white trash.

  Jo läkare kommenterar utseende. det kan ha betydelse. Och speciellt inom psykiatrin. Inte konstigt. man kommenterar om kläderna är skitiga, om håret är tovigt osv. Det kan vara betydelsefullt då vissa har skov när de mår sämre.

  Läkare dokumenterar klädsel, utseende etc. Det är en del av att kunna bedöma allmäntillstånd och se förändringar från gång till gång.
  Sen ska det inte förglömmas att journaler är inget som vem som helst kan gå in och läsa.

  Varje gång jag är hos läkaren för mina adhd-mediciner så påpekar de huruvida mitt hår är rent, hur jag har sminkat mig och en gång påpekade de att jag inte verkar ha orkat ta bort katthåret på min tröja.

  Alltså I JOURNALEN hahah så jävla sjukt

   Glömde tillägga: man orkar ju inte alltid tvätta håret eller sminka sig och min katt SOV på min tröja precis innan jag skulle åka och iom min diagnos så är jag rätt duktig på att komma sent. Så jag hann helt enkelt inte 🥹

  Tatueringar kan missfärga lymfkörtlarna, och kan misstas för tecken på cancer. Så medicinskt kan det vara viktigt att veta att en patient har tatueringar. För att till exempel kunna tolka mammogram rätt. Men jag är tveksam till om det kan vara fallet här … Läs mer här: https://www.diagnosticimaging.com/view/with-lymph-node-abnormalities-consider-tattoo-history

  https://www.google.com/amp/s/www.today.com/today/amp/tdna225645

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.