Att kasta pengar i sjön?

Bildkälla: Antonija Mandir Youtube

Antonija Mandir är bara en i raden av influencers som gör reklam för godisbitar som ska främja hår och nageltillväxt.
Dessa ”gummies” innehåller Biotin – vitamin B7 (tidigare även vitamin H).

Just dessa gummies som Antonija gör reklam för kommer från företaget ”OHAIRO” 0ch innehåller 10 000 mcg (mikrogram) Biotin/styck och man rekommenderas ta en, max två om dagen och varje burk innehåller 30 st gummies.
Tar man en om dagen så räcker burken i ungefär en månad, men följer man Antonijas rekommendation, att ta två om dagen, så landar du på en kostnad av 349 kr/15 dagar eller 698 kr/30 dagar.

Bildkälla: OHAIRO webbsida

Det är ganska mycket pengar för tillskott, särskilt som det verkar vara att kasta pengarna rakt i sjön, i alla fall om man ska tro Livsmedelsverket och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.
De har nämligen konstaterat att människan behöver runt 40 mcg/dag och att en blandad kost i genomsnitt ger 40 mikrogram biotin per dag.
Biotinbrist förekommer i regel inte hos den europeiska befolkningen.

Bildkälla: Livsmedelsverket

Enligt Livsmedelsverket saknas idag information för att kunna säga vilken nivå av biotin som eventuellt skulle kunna vara skadlig.
De studier som finns på området visar dock att det sammantagna intaget av biotin inte utgör någon hälsorisk för den allmänna befolkningen, så problematiken handlar enbart om att det är bortkastade pengar.

Antonija och det här företaget tycker alltså att du som konsument ska betala så mycket som 700 kr i månaden för att få i dig upp till 20 000 mcg av Biotin, när du enligt verifierade källor inte behöver mer än 40 mcg?
Money meet lake.
Som sagt, Antonija är bara en i mängden av influencers och andra kändisar som gjort för den här typen av produkter, men när en av er kontaktade mig med just det här exemplet så tyckte jag att det var hög tid att lyfta upp den här typen av reklam.

Vad tycker du om den här typen av influencer marketing?

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker det är konsumentens ansvar

   Lite så är det faktiskt.
   Samtidigt så känns influencersamarbeten som dessa lite som ”money meets orkade inte tänka hela vägen själv”….. ifrågasätter de inte vad de promotar?

    Är väl inget nytt. Sen när ska/kan man lita blint på den som vill sälja på en en produkt?

   Man kan ju inte skydda folk från att vara dum eller okunnig. Trodde att folk hade lite mera förstånd eller åtminstone lyssnade på vetenskapen istället för influencers😆

  Jag äter biotin och har gjort några månader. Allt hår jag tappade när jag ammade mitt barn för över fem år har växt tillbaka så funkar absolut. Har dock inte testat just det här märket.

   Hur vet du att det var pga biotin och inte bara just av det faktum att du slutade amma? Finns inga vetenskapliga bevis på att kosttillskott och biotin hjälper mot håravfall. Nonsens.

   Fast det gör väl allas hår? Jag tappade otroligt mycket efter båda barnen men nu är ju håret tillbaka. Har inte ätit en biotin tablett.

   jag åt med biotin i 9 mån och märkte stor skillnad! fotade såklart så det syntes tydligt, det tog riktig fart efter ca 4-5 mån och inte bara de vanliga 4-5 cm! sen att man inte behöver 10.000 är en annan femma

    Jag märkte också en skillnad i både min tidigare torra hårbotten och håret blev mindre poröst?

   5 år x12 cm är 60 cm så det är inte ett dugg konstigt att ditt hår vuxit tillbaka 😂

    På några månader stod det ju

     allt hår jag tappade när jag ammade mitt barn för 5 år sen har vuxit tillbaka? jag tolkar det som att hon är förvånad över att håret hon tappade 2017 har vuxit tillbaka 2022? låter helt naturligt på 5 år

      Fast hon hade ju bara ätit det i några månader, så tolkar det som att det inte var tillbaka då

   Jag märkte ingen skillnad alls av biotin och åt det i 1 år

    De flesta får säkert i sig det de behöver. De som ser resultat med biotin är nog de få som har lite brister?

   Man tappar inte hår pga amning.

    Stämmer!
    ” Efter förlossningen återgår hormonnivåerna till det normala, och du fäller gradvis de hårstrån som du egentligen skulle ha tappat under graviditeten. Detta brukar inträffa ett par månader efter förlossningen”

    Pga det sker ett par månader efter förlossning så tror många att det beror på ammningen. Jag ammade inte och tappade på riktigt halva mitt hår ett par månader efter förlossning 😂

     Fast för mig och många är det inte att man tappar håret random över huvudet eller att håret växer långsamt. Jag fick håravfall vid ansiktet och kala delar. Inte riktigt det man får annars och det är rätt vanligt.
     Jag har inte ätit biotin men ja nu 4år efter sista förlossningen har de kala delarna växt igen och håret är lika tjockt som alltid. Håret jag hade kvar växte lika fort som alltid, mitt växer minst 2 cm i månaden och det var aldrig problemet utan de här hårlösa delarna. 😄

   Vad har du för bevis på att håret inte skulle växt ut även utan ditt extra intag av biotenin?
   Du har kanske kastat pengar i sjön?
   Vad jag vet är att mitt hår växte ut igen trots att jag skippade biotenin. Båda gångerna! Och mig veterligt har ingen i min närhet tagit det och ingen är skallig efter sina graviditeter!

   Just saying….

  Fast vadå, livsmedelsverkets uttalande innebär väl bara att det är den TILLRÄCKLIGA dosen, inte att en högre dos inte kan ge (visserligen onödiga) hälsofördelar?

   Hur kan en hälsofördel vara onödig?

    Tror inte hår räknas till hälsa. Tex B5/pantoten i stora(!) doser har effekt på acne. Men det är ju egentligen ingen hälsofördel för det?

     Sant, dåligt ordval av mig.

   Jag är mest nyfiken på vilka biverkningar/ hälsofaror ett kraftigt överskott av biotinkan ge. Varför tar du för givet det ger hälsofördelar äta mer än rekommenderat dagligt intag?

    Nu googlade jag åt mig själv. Inte så farligt men tydligen ska man berätta för läkare man överdoserar biotin vid blodprov då det på nåt sätt kan falsifiera resultaten. Nån stackare dog av hjärtattack då proverna pga biotin visade hen inte hade pågående hjärtattack trots att så var fallet.

     Fast nej.

      Fast jo. Samma med hormonella prov. Google är din vän 😀

    Jag tar inte det för givet. Jag äter själv inga vitaminer och har aldrig gjort. Jag bara visade att man kan göra en annan tolkning av Livsmedelsverkets uttalande än den som Camilla gjort.

  Tänk vad mycket pengar folk slänger i sjön på vitaminer som dom inte behöver och som bara pissas ut! 😅

   Även om överskottet pissas ut kan det ge effekt innan det lämnar kroppen.

  Livsmedelsverket rekommenderade väl typ sex skivor bröd om dagen förr så att..

   Hahaha. Sant.

    Nej det var reklam från Brödinstitutet, maskerad som råd från Socialstyrelsen.

   Ajaj, det är nog därför min hälsa har varit lite svajig på senaste tiden. Brödbrist.

   Socialstyrelsen rekommenderade sex till åtta skivor bröd om dagen.

   Åtta skivor bröd. Orkar man äta nåt annat då?

    Jaaa fan, det är ett mellanmål på sin höjd

     I synnerhet som tonåring. Det var många skogaholmslimpmackor man kunde trycka i sig framför tvn på eftermiddagen.

      Många…? Absolut att det kunde gå åt en om man hade vän med sig hem men om man tryckte MÅNGA limpor själv efter skolan hade man nog öite problem… 🙈

       Skogaholmslimpmackor.

       Blev det lite tokigt med läsförståelsen där? 😅

   Nej det där är en myt. Det var brödinstitutet. Men annars håller jag med. Livsmedelsverket har haft en del tveksamma rekommendationer.

    Brödinstitutet?

     Ja en branschförening för bagare och konditorer. Som ju gärna ser att vi äter mycket bröd.

    Dom har ju ändrat sina rekommendationer mycket under åren. Särskilt för barn. Samma med bvc. Vet vad mamma fick för rekommendationer och har själv gått där med ett tidsspann på 15 år nu, helt olika råd för första o sista barnet.

  Samma kvinna som säljer Belissas Teeth Whitening nasar dessa med. Så, man kan undra hurbra detta är? Finns det,innehållsförteckning? Tja, glukossirap, socker etc plus uppgivna 10000mcg biotin och så.hallonsmak. Men, det finns ingen tillsyn av kosttillskott – så de kan skriva vad de vill, faktiskt. Ingen oberoend instans som kollar om det stämmer.

  Och, när jag kollar runt i världen finns det ingen instans som säger att biotin är bra – förutom för dem som har konstaterad brist. Vilket är extremt ovanligt. Så, Olofssons soptunna är saknad.

  Jag åt biotin dagligen för att jag ville ha finare hår. Resultat? Status quo på huvudet, naglarna växte fortare men var i sämre kvalité. Så efter jag slutade knapra så har allt varit exakt samma som innan jag började.

  Ja, det var verkligen slöseri med pengar och tablettsväljande.

  Ät en varierad nyttig kost med grönsaker och frukt så får man i sig det kroppen behöver. Om man är fundersam så ta ett prov och se vad som fattas, om det nu gör det. Jäkla humbug som försöks säljas.

   Det är verkligen inte alla människor äter 500 g frukt och grönt om dagen som vi rekommenderas

    Då kan man ju satsa på det istället för vitaminer. Då får man dessutom i sig fiber och mineraler och sånt.

    Vem har råd med det nuförtiden

     Alla härinne som har 70000 i månaden måste väl ha råd med lite frukt.

      Har man råd med dessa tillskott så har man väl råd med några äpplen.

      70 tkr i månaden?

   Humbug är ett ord som används på tok för sällan.

  Om det nu skulle funka och ge ökar hårtillväxt så påverkar det ju hela kroppen. Mer hår på benen och i ansiktet, i armhålorna och kring könet. Det är ju inte bara huvudet som har hår.

   Åt ett kosttillskott för hårväxt förut. Tyckte att jag fick mer skägg och mustasch. Samma tyckte min kompis som åt det samtidigt.

    För några år sedan var det ju himla populärt att man skulle äta diverse soltillskott för att bli brunare. När jag frågade om de verkligen skulle hjälpa mig, som är supermegablek fick jag svaret att möjligtvis skulle mina fräknar bli lite mörkare. Haha okej tacktack.

  Jag tycker det är att underskatta sina läsares intelligens, om de, flunsorna, tror ngn går på det. PW är allra värst, skulle nog kunna sälja vad som helst om hon kunde.

   Vita Yummi Hair and Nails kostar 147kr för 60 st tabletter med samma biotin innehåll. 🐻

   Nej Magdalena Graaf är värst.

  Jag tror faktiskt de där nya pulverblandningarna med ashwaganda och saw palmetto fungerar bättre för håret. Finns ju studier som backar upp att det bromsar onödigt håravfall och stimulerar tillväxt. Men de är dyrare att tillverka och sålunda inget en influenser kan tjäna snabba pengar på.

  Biton gav vi till hästarna när jag var liten. Någon matskedar per dag.

   Haha, jag läste ”bitcoin gav vi till hästarna” och kände mig väldigt förvånad!

    Hästar är skitbra på bitcoins.

   Samma här. Vi hade en häst på jobbet som med av biotinbris, första och enda som jag känner med brist på biotin 😂

  ”10 000 mikrogram skriv det istället för 10 milligram, det låter ju asmycket” – ngn på avdelningen för fånerier

  Jag lider av håravfall och har gjort det i flera år. Ser absolut en väldig skillnad på mitt hår när jag äter tillskott mot när jag inte gör det. Har slutat kanske tre gånger och då har jag kommit tillbaka till ”aha just det, det va så här det va”. Detta är alltså en resa på 15+ år. Jag märker också en otrolig skillnad på naglar. Mina naglar utan tillskott fnasar sig och kan inte växa med tillskott är de inte svinhårds men de slutar fnasa sig och växer ut. Inte testat just detta märket utan ätit mest silicea som inte det är helt billigt men absolut inte på denna nivå. Jag har faktiskt testat om jag har vitaminbristen men fått svaret att nej det har jag ej. En får väl göra som den vill, om man ex lider av tunna naglar eller hår och man har råd kan man väl testa (man måste dock testa minst 4 mån för håret har ju en lång växtfas). Jag känner andra som testat silicea och inte upplevt någon skillnad. Min moster har räddat sina naglar med silicea. Min poäng? En gör väl som den vill. Jag är glad att det funkar för mig.

  Antonija Mandir, kan du snälla sluta lura dina unga följare för enbart din egen vinnings skull?!?! Spyr på såna som dig sån utnyttjar de svagaste för att tjäna pengar 💰🤮

  Vad jag tycker om sådan här influensisk marketing:
  FÖR FUCKING JÄVLIG!!! Skaffa er RIKTIGA och VIKTIGA jobb, UTBILDA er och gör något för samhället istället. Skäms åt er och blir fan förbannad hur influencers kan vara så sjukt dumma i huvudet!

  Ni influencers är så jävla giriga och vidriga som ska tjäna pengar på ett så ovärdigt sätt, ni rent av utnyttjar att folk är svaga och försöker tjäna pengar på dom. Håller med Jenny här ovan.
  Antonija du är ett jävla skämt, finns inget ”power kvinna” om dig öht! Så sjukt pinsamma å vidriga är ni allihopa

  Ät bra mat, drick vatten ofta, sov ordentligt, lev ett sunt liv, va utomhus ofta, massera hårbotten o använd bra produkter – sen löser det sig av sig självt.
  Sen sparar man dessutom pengar på att inte köpa krumelur-piller, o då har man råd att köpa bättre mat lr gå o klippa sig lite oftare. Vi måste sluta va så brutalt lättlurade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.