Michaela Forni stänger ner fejkkonto

När jag skriver det här inlägget har Michaelas story varit uppe i en timme, och kontot som utgett sig för att bara henne – med alla hennes bilder – verkar redan vara borta.

Vad märkligt och obehagligt ändå, att någon utger sig för att vara dig, med dina bilder på ditt barn mm. Kapade bilder på ditt barn måste vara värre än kapade bilder på dig själv tänker jag. Särskilt som kontot fått nära nog 10 000 följare innan det stängdes ner.
Jag undrar hur länge det var aktivt innan Michaela fick korn på det?

Men visst – om jag ska vara den som är den (vilket jag alltid är)…
Hade hon inte publicerat mängder av bilder på sitt barn på sitt stora och öppna sociala medierkonton så hade det inte funnits några bilder att ”kapa”. I en perfekt värld kan föräldrar lägga ut miljoner bilder på sina barn utan att något sådant här händer, men det är inte verkligheten vi lever i.
De borde kunna göra det, men de kan inte göra det, och det är någonting alla föräldrar med stora sociala medierkonton borde ha i bakhuvudet.
Felet ligger så klart alltid hos den som identitetkapar, men det är ju upp till var och en att bestämma vilka bilder som faktiskt finns ute för folk att kapa. Som sagt, det borde inte vara så men det ÄR så. ??‍♀️

Som ”cat fishing” på Tinder, fast för oseriösa samarbeten med företag som enbart är ute efter exponering för mängder av följare?

Lite synd att det enbart är identitetkapningar som Instagram verkar snabba med att agera på.
Finns mängder med andra typer av konton som borde gå att anmäla och få bort på liknande vis, men den problematiken är förmodligen svårare att påvisa än en regelrätt identitetkapning.

 

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Kan inte förstå vitsen med att skapa ett fejkkonto och sno bilder från någon. Vad vill man uppnå?

   Utan att behöva anstränga sig så kan man ju få tusentals följare medan man hittar på lite vad som helst att skriva. Det är väl instant fame eller nåt man vill åt.

   Notera att användarnamnet är ”profit with Alisha”… Jag tänker mig någon slags ”investera i mitt företag så blir du också rik ” bluff.

   undrar om det är flest tjejer eller killar som håller på så..

   killars variant kan dock va råare som att lägga upp gamla ex på dejtingappar

   Det är riktigt fel, men jag kan ändå varför man gör det. Gjorde själv något liknande i tonåren, gjorde en fejkmsn samt blogg med någon annans bilder och drömde mig iväg från mitt egna liv. Dock var jag ju typ 14-15, idag skulle jag aldrig ta någon annans bilder.

    Jag gjorde faktiskt samma på Lunarstorm för en miljon år sedan. Eller jag hade random snygg tjej som visningsbild, för att jag själv var en ful och töntig 13åring.

     Så det var du som snodde min bild på lunar alltså ?

    Usch jag har med gjort något liknande… Hängde på ett forum runt år 2001 där vi snackade om popmusik, mest amerikaner men lite blandat. Lärde känna några, via icq och på forumet, och de visade bilder på sig själva. Jag ville också göra det men hade ljugit om min ålder och insåg att ingen skulle tro jag var 17 (jag var 13-14). Kände mig dessutom ful… Så jag hittade någon rätt snygg på nätet och tog hennes bilder och sa det var jag. Blev pinsamt något år senare när det upptäcktes! Men de upptäckte att en annan tjej gjort samma sak på det forumet haha… Jaja pinsamt i efterhand men relativt harmlöst antar jag.

  Hehe, catholic church.

  Jag anmälde ett konto som utgav sig för att vara jag och några minuter senare var kontot borta. Ser så många som ber sina följare anmäla.. men det kanske har blivit svårare nu? Detta inträffade för 1 år sedan.

   Du kan ha blivit blockad.

    Precis, är nog större chans att du blev blockad. Tror inte det går så snabbt om bara en anmäler.

    Fick rapport från Instagram att det var borttaget..

  Detta hände mig för några veckor sedan. Jag har ett konto med ca 1000 följare som rör ett speciellt intresse. Blev så förvånad att någon skulle bry sig om att kopiera mitt lilla konto (jag säljer inget)…

   Är väl kanske just därför, en del tar från små konton för att det är svårare att bli upptäckt.

   Det har hänt mig två gånger, ena gången på Facebook typ 2010 och andra gången förra året fick jag helt plötsligt sms från en kille som ”kände” mig. Visade sig att det fanns ett annat konto på insta som låtsades vara jag. Helt sjukt då jag är en normalful Svensson med typ 600 följare

  Dock lite samma mentalitet som att säga till en tjej att hon inte ska ha kort kjol när hon går ut för att hon kan råka ut för brott

   Nej det är inte samma mentalitet eftersom barn som blir offentliga inte väljer själva. Föräldrarna kan säga att barnet gett sitt ok, men ett barn kan aldrig förstå vidden av att synas offentligt på internet och av att föräldrarna berättar saker om barnet som alla, vänner/bekanta/främlingar kan läsa.

   Jag jämför sånt här snarare med att man ju låser sin cykel, bil och ytterdörr. Man borde inte behöva, men tyvärr behövs det

   Jag tycker snarare det här är att likställa med att ha bälte på sitt barn. Även om det är den som är rattfull och kör in i en som är den största boven i dramat har man gjort sitt för att riskminimera utgången. Helt annan sak när det bara drabbar en själv.

  Lite OT, men handlar ändå om fejkkonton, så tänker att det är okej. Typ.

  Får ungefär ett år sedan fick min man ett mejl där det stod typ ”hej, jag träffade en kille på semester och han sa att han bodde i Lund och hette typ samma som du. Fast jag minns inte riktigt namnet. Skriv tillbaka om det är du.”

  Min man har mejladressen av typen förnamn.efternamn@gmail. Han är väldigt försiktig och använder inte den mejlen kopplat till sociala medier, linkdin eller något liknande. Hur visste personen att han bor i Lund? Han har ett ganska ovanligt efter am och ovanlig stavning på förnamnet, så det är inte bara så att hon mejlat alla Johan.svenssson.
  Vi fattade aldrig om det var någon som typ försökte skamma (men hur) eller hur hon fått mejlen. Det var oklart.

   Men om man googlar din mans namn så får man väl upp honom på typ hitta och merinfo och då står väl staden där han bor?
   Min man jobbar med IT och säger att bluffmejl kan vara rätt läskiga och verka äkta rätt ofta nu för tiden. Jag fick ett där det såg ut som att jag hade mejlat mig själv och det stod någonting i stil med ”som du ser så har vi tillgång till din e-post…” och så ville de ha bitcoins. Dock såg man i skickat-korgen att jag inte mejlat mig själv. 😉 Så det var 100% bluff men tyvärr går vissa på sådant.

    Det går väl rätt enkelt att skicka från någon annans adress, det hände mig också. Min universitets-email blev på något sätt ”hackad” så att någon skickat spam med länkar till alla som jag någonsin skickat eller fått mail av, från min adress men var inte skickade från mitt konto. Skolans it-team kollade upp det och hittade inget att någon skulle ha hackat in på sitt konto, det räcker med att de kan ens adress.

    Jo, men om man träffat någon på semester som hette typ Martin så kan man ju inte googla och mejla alla Martin, Marttin, Martinn, Mårten som man hittar?

    Det fanns inga länkar eller liknande i mejlet, så om det var någon slags scam så var det ju dåligt och omständligt.

     Nej men om man har ett för- och efternamn som dessutom inte är helt vanligt så kan man ju det? Säg att jag vill scamma någon, jag söker på lite ovanligare namn, typ Justin Bieber, och hittar bara en enda som bor i Visby. Då kan jag ju lätt chansa på att mejla alla med mejladressen justinbieber snabel-a blabla och skriva någon blufftext, med en hänvisning till att han bor i Visby för då låter det som om personen faktiskt vet något om en?
     Men ja, är ju möjligt att det faktiskt var ett riktigt mejl men tjejen kom ihåg namnet fel eller stavade det konstigt eller liknande…

   Antingen har väl killen som mailade sökt upp hans namn på ratsit (el dyl) och chansat på att han hade en gmail eller så har han verkligen träffat någon på semester som låtsades vara din man.. omöjligt att veta om det är någon slags scam utan att veta vad nästa delen av planen var.. Men en riktlinje är att aldrig någonsin varken klicka på länkar eller ladda ner något som en okänd person mailar.

  Ot
  Bella och Paul lever drömliv. Äter frukost till 14 och spenderar resten av dagen med att fika. Paul får ångest att de inte gjort något vettigt under dagen, som om de brukar göra det?! ?
  Vilket märkligt par de är och livet de lever.

   Vad mysigt. Som pensionärer. 😉

   Det låter väl som vilka semesterfirare som helst?

    Fast de har ju inte semester.

     Då är det väl ännu mer underbart att dom kan leva semesterliv samtidigt som dom kan tjäna pengar?
     Sen ser du ju kanske inte alla dagens timmar på sociala medier?

      *de

       Vilket ord är det som enligt dig behöver ändras till *de?

       Det är helt ok att skriva dom i ett inlägg. Tusen gånger hellre det än att skriva fel när man inte kan skilja på de eller dem.

   Fattar inte varför han kallar sig för något helt annat än vad han egentligen heter.

    Kanske för att han har ett skumt förflutet… ?

    hans riktiga namn är ju ganska fint och låter adligt ?

  Är 15 inlägget borta eller strular bloggen?

   Bloggen bråkade lite nyss, men alla inlägg är uppe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.