”Kalla mig tjock” – Linda-Marie Nilsson


Linda-Marie Nilsson har skrivit en krönika i tidningen Expressen om hur människor reagerar när hon kallar sig själv för tjock.
Du hittar den här.

”Du är inte tjock, du är ju jättefin!”.  I meddelande efter meddelande ser jag meningar som börjar med samma tillrättavisning. För varje gång jag benämner mig själv som det jag faktiskt är, tjock, så vill någon snabbt rycka ut till mitt försvar och skydda mig mot mina egna ord. De vill släta över det jag just sa om min kropp, be min kropp om ursäkt å mina vägnar.

Men jag vill inte bli kallad för överviktig, jag vill bli kallad tjock. För jag är ju det. Jag har dock aldrig någonsin sagt att jag inte också är snygg. För när, någonsin, använder vi ord som ”normalviktig” eller kanske ”underviktig” eller till och med ”mellanviktig” för att beskriva människor som inte är överviktiga? // Linda-Marie Nilsson

Hon tar upp ordet ”tjock” och hur laddat det är. 
Hur det kopplas ihop med en mängd andra negativt laddade ord, som ful och oattraktiv.
Hur man säger ”Du ser inte alls tjock ut, du är jättevacker!” som att ordet tjock är motsatsen till vacker.

Jag har aldrig velat kalla mig själv för tjock, trots att jag varit det hela livet, för ingen vill ju kalla sig för något som i allas öron direktöversätts med ”ful och oattraktiv”. Och just därför vill jag också ta tillbaka det. För det är mitt. // Linda-Marie Nilsson

Tjock är inte en känsla. Tjock betyder inte ”oattraktiv”. Tjock är inte heller ett motsatsord till ”snygg”, ”fin” eller ”vacker”. Tjock är, och borde vara, ett neutralt ord för att beskriva ett utseende. Precis som ”mörkhårig”, ”fräknig” eller ”medellång”. Men jag har aldrig någonsin hört någon besviket sucka framför spegeln att ”fan, vad jag känner mig mörkhårig idag”.

För jag är både tjock och snygg. Både mörkhårig och fräknig. Både medellång och brunögd. Både kattägare och skånsk. Både influencer och fästmö. Inga av det här är motsatsord till varandra. Det ena ordet utesluter inte det andra, tvärtom, de går alla precis hur bra som helst att kombinera med varandra. Som att vara tjock – och smoking jävla hot. // Linda-Marie Nilsson

Läs gärna hela krönikan innan du kommenterar inlägget. 🙂

255 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Synd att man ”måste” kalla nån för nåt öht

   Man får se ut hur som helst, kalla det vad som helst, men kan vi en gång för alla bara konstatera att våra mänskliga kroppar är inte gjorda för att vara så tjocka. En mängd sjukdomar och krämpor följer med att vara tjock. Inre organen kämpar för högtryck och lederna i kroppen slits ut, men visst, fortsätt glorifiera detta. Det är absolut inte fult att vara tjock men fan så ohälsosamt.

    Kan vi en gång för alla bara konstatera att visa upp sin tjocka kropp inte är att glorifiera fetma?

     Och exakt var skrev jag det? Jag håller helt med dig där. Jag försökte bara lägga in ytterligare en aspekt av att vara tjock, vilket faktiskt just glorifieras av en mängd olika offentliga personer. Att vara tjock sliter på kroppen. Punkt.

      Gör du alltid så? Om du ser någon röka – springer du fram och säger att det är ohälsosamt? Om du ser någon äta onyttig mat? Någon som tränar för mycket? Någon som är undernärd?

      Det kan uppfattas som väldigt ohyfsat och socialt inkompetent.

       Eh, va?

        Håller med anonym. Tycker därtill att din kommentar är helt ointressant i sammanhanget eftersom inlägget överhuvudtaget inte handlar om det. Att du sedan känner ett tvång i att berätta för oss hur du ser på tjocka – det får stå för dig.

       Är det ngt som inte glorifieras är det väl ändå rökning? Fan så spetälskt de blir behandlade

        Det problemet ligger nog i ditt umgänge, jag vet INGEN som glorifierar rökning.

         Läs om och läs rätt 🙂

        Naaw stackars… Det är beteendet man vill få bort. Ingen vill vara på restaurang, vönta på tåget etc och få rök på och i sig. Helt normalt.

      Kan du framföra denna åsikt också till alla företag som frontar sina produkter med Bianca Ingrosso? Tack.

      Men vilka offentliga personer ”glorifierar” fetma? Vem? Var? Kan du länka till några sådana inlägg? För jag ser då aldrig någon glorifiering.

       Lizzo?

    Okej, då forsätter vi tjocka människor att gömma oss inomhus så att vi inte på något vis glorifierar att vara tjocka!

    Tack vare Linda-Marie och Felicia Bergström så har jag i sommar faktiskt vågat röra mig ute i sommarkläder utan att vara obekväm och dessutom till och med badat i havet för första gången sedan jag blev tjock. Det hela har lett till att jag i sommar gått ner 5 kg av att bara våga vara ute och röra på mig, något jag har skämts väldig mycket över tidigare. Men absolut, jag går in och gömmer mig igen!

     Heja dig!

     Fast jag tror inte personen i fråga menade att man INTE får visa sig ute. på sociala medier osv. Utan vad som oftast läggs till bilden, texterna osv. Att det lätt glorifieras i texten. Hur man kan måla upp det som sunt osv. Vilket det faktiskt inte är. Det är ren fakta. Sen anser jag att alla har rätt att visa sig var de vill och hur de vill. Korta, tjocka, svarta, vita osv.

      Tack! Äntligen någon som kan läsa vad jag skriver och inte tolkar det som fan tolkar bibeln. Blir helt matt av det här kommentarsfältet. ?

      Fast texten handlar ju inte om hälsa öht, ändå ska ”?” direkt påpeka hur ohälsosamt det är att vara tjock och hur det glorifieras i samhället. Det är som vanligt när en tjock visas på bild. Det liksom MÅSTE påpekas.

      Alltså tjock människa visar sig = glorifiering av fetma. Därav slutsatsen att tjocka bör stanna inne enligt ? och andra.

       Den där slutsatsen drog ni ju dock helt själva. Är själv tjock och tolkade inte alls det så.

        Och det ska du absolut inte göra heller. ❤️ Många som har svårigheter med läsförståelse här inne eller som tillhör de mest lättkränkta jag någonsin upplevt. Ville bara uppmärksamma alla att vi borde ta hand om våra kroppar på ett bättre sätt än att tillåta oss bli tjocka. Ett liv fyllt av krämpor, knäledsoperationer och mediciner när vi blir äldre är liksom inget att sträva efter. Men med risk för att bli feltolkad även fortsättningsvis kryper jag tillbaka i min håla och håller truten härmed. Trevlig dag på er allihopa. Tjock som smal eller mittemellan.

         Men varför måste du uppmärksamma det? Det uppmärksammas ju precis överallt, utan din hjälp.

          Nja, många kroppspositiva framhåller ofta hur otroligt bra de mår med sin fetma och hur hälsosamma de är. Kommer de våga berätta om när de får problem med knän, leder, diabetes typ 2? Tror inte det

    Jag har enorm respekt för Linda-Marie. Hon tränat stenhårt med en PT. Jag tycker hon ser ut att ha gått ner i vikt lite. Så tror inte alls hon är ohälsosam. Trots att hon är stor så ser hon fit. Jämfört med andra tjocka influencers som bara äter massor och sitter så tar hon ändå hand om sin kropp.

     Alltså vilka tjocka influencers menar du? Som bara äter massor och sitter? Kan du länka?

      Sara songbird och margareta grääs tex.

       Stina Wolter

        Du menar att Stina Wolter bara äter och sitter still? Följer du ens henne på insta? ???‍♀️

        Stava åtminstone hennes namn rätt om du nu ska nämna henne i detta sammanhang!

     Så en tjock person måste träna stenhårt och försöka gå ner i vikt för att förtjäna respekt?

      Det skrev hen ju absolut inte dock.

    Det är också fult och ohälsosamt att vara nedvärderande och empatilös

     Fortfarande fulare att vara tjock.

      Lol nej!! Hellre än tjockis än en mobbare.

       Whatever floats your boat.

    Så otroligt tröttsam kommentar. Hade det verkligen någon relevans här?

    Jag förstår din poäng. Men i detta kommentarsfält får man inte nämna hälsoproblem som kommer med övervikt enligt andra.

     Varför ska ni prompt nämna det? Tror ni verkligen att det har undgått någon?

      Efter som du och andra blir så arga när man nämner det så finns det ju uppenbarligen något problem i det.

       Denna post handlar om att Linda Marie gör en utläggning om ordet tjock. Den handlar inte om hälsorisker med övervikt. Eller vad som är de bakomliggande orsakerna till övervikt. Ändå känner sig hälsomaffian och alla självutnämnda experter i genetik och nutrition att älta detta.

       Min bror dog av fetma så håll inte på o jiddra om att det inte ska pratas om hur hela jävla kroppen tar stryk av det! Problemet måste få mer fokus o lyftas trots att det oftast ligger en massa skuld o skamkänslor i det. För er som glorifierar övervikt, in på Folkhälsomyndigheten under ”Övervikt och fetma” o läs. Min bror älskade det goda i livet o han älskade att vara tjock….

        ❤️

        Men det pratas ju redan om det!!! Överallt! Vad är det ni inte förstår? Och ”glorifierar övervikt” – vem fan glorifierar övervikt?

         Tydligen glorifierar men övervikt om man lägger upp en bild på sig där man ler och inte skriver ner sin kropp. Om man äter en sötsak, skriver något fint om sin kropp eller betonar att alla tjocka inte har dålig hälsa bör man arkebuseras.
         Slutsats: Är du tjock ska du helst sitta hemma och skämmas över dig själv så ingen ser dig och tror att du därmed glorifierar övervikt. Du kan få komma ut om du gömmer dig i någonslags tältliknande skapelse och inleder konversationer mer att du mår jättedåligt över din kropp och ska banta.

        Då dog han väl lycklig, antar jag…

     Kommenterar du alla problem som följer med alkohol så snart du ser någon med ett glas vin? Nä just det. Inse att du har fördomar och taskig människosyn och gör något åt det.

      Ger 1 glas vin ökad risk för hjärt-och kärl problem, ökad risk för diabetes, ökad risk för smärta i kroppen, ökad risk för förslitna leder, ökad risk för en för tidig död? svar: nej
      Det är inte fördomar att inte enbart vilja prata positivt, om något som medför negativa saker, för personens hälsa och liv.
      Jag kommer ju aldrig gå fram till en överviktig person och prata om hur det skadar deras kropp, men som i denna blogg där man diskutera mer allmänt ser jag inga problem med att ta upp det.

      Om någon hade enbart vilja diskutera det positiva med rökning, det positiva med anorexi, det positiva med att dricka alkohol varje dag, då hade jag också kunnat nämna det negativt och hälsoskadliga med det.
      Men i dem fallen är det ingen som har problem med det negativa. Men när det kommer till övervikt ska man tysta ifall man vill prata om de allvarliga problem som kommer pga övervikten.

       Men tror du på fullaste allvar att det finns en enda tjock person i Sverige som inte VET vilka skador de eventuellt kan drabbas av? Varför är det tvunget att dras upp varenda en jävla gång en tjockis är med på bild? Förklara gärna. För jag förstår inte.
       Är ni som gör detta ens medicinskt utbildade? Gissar på nej, ni har bara tagit på er någonslags folkbildarroll och ska tjata hål i huvudet på tjockisar om hur kostsamma de är för att ni är liiite smartare och liiite bättre än andra människor. Om en tjockes närstående och läkare och samhället inte lyckats tvinga dem till förändring – varför tror ni att ni ska lyckas? Låt folk leva för i helvete och bry dig om dig själv.

       Du drar inte upp alkoholens skadliga egenskaper varje gång alkohol syns på en bild trots att våld och skador till följd av alkohol kostar samhället enorma summor.
       Jag drar inte upp unga kvinnors dåliga psykiska hälsa varje gång en plastfylld influencer syns på bild, trots att det kostar samhället enorma summor.
       Låt vuxna människor vara.

        ???

        Rätt många tjocka nu som bara lyfter fram att det skulle bero på enbart gener och att man inte ska säga att olika livsmedel är onyttiga, då triggas de i sin ätstörning…man ska bara äta det man är sugen på. Samtidigt blir svenskarna allt fetare som folk och fler hamburgehak öppnar. Såklart är det våra gener som blivit sämre…absolut inte vår livstil….?

     Nej att detta var en sådan minerad mark just i detta kommentarsfält hade undgått mig. Är varken medlem i hälsomaffian eller självutnämnd expert i genetik, däremot är jag mån om att få min kropp att hålla under ett förhoppningsvis långt liv. Tycker att det är en problematisk utveckling åt fel håll i vårt välfärdssamhälle med allt fler sjukdomar direkt relaterade till fetma. Det är ren fakta, vare sig man vill ta till sig det eller inte.

      Jo, men 99 procent av tjocka VET detta!!! Du behöver inte berätta det för dem eller någon annan varje gång en tjockis syns på bild. Det är som att ni experter drabbas av mundiarré och måste få ur er detta viktiga som ni tydligen är ensamma om att veta. Samma människor som lyssnar på Anders Hansen och kan ALLT om hjärnan, kan också ALLT om övervikt efter att ha läst en artikel i DN. Vilket är märkligt eftersom de som studerar fetma inte ens vet allting.
      Och du slog huvudet på spiken – ”MIN kropp”. Ta du hand om DIN kropp så kan övriga vuxna ta hand om SINA kroppar. Du är varken den tjockes läkare eller en röntgen- eller blodanalysmaskin. Du har absolut noll koll på vad som händer inuti en annan människas kropp. Du kan anta att den som röker har dåliga lungor – min mormor rökte från att hon var 18 tills hon dog över 80 år gammal, utan en enda lungåkomma. Min mamma har varit överviktig sen 30-års åldern och har lika många krämpor som min smala svärmor (som är nästan 10 år yngre och hetsar om vikt 24/7 och håller på att träna sönder sin skruttkropp).
      Artisten Lizzo skulle antagligen vinna över mig i uthållighet trots att hon är 3 ggr så stor. Stina Wolter är mer flexibel än jag. Osv osv osv osv.
      Öva i att bara hålla käften, precis som vi lär barn att man inte måste kommentera allt man ser eller har en tanke om.

       Så du tycker inte att det är ett problem att mänskligheten i välfärdsländer blir allt sjukare pga fetma? Du ser inte den kopplingen alls? Vaddå ”behöver inte berätta”, det handlar inte om vad JAG behöver göra. Det handlar om att reflektera. Fetma är en av vår tids största folksjukdomar. Jag tycker att DET är problematiskt och bör belysas i sammanhanget. Jag vill att man reflekterar över detta. Enligt en artikel i Läkartidningen (googla gärna ”Fetma – en folksjukdom”) kostar fetman det svenska samhället 5-6 miljarder varje år i direkta och indirekta kostnader. Uppenbarligen tog min belysning av ämnet skruv. Ni som blir så upprörda av detta kanske kan fälla in taggarna och tänka ett varv till? Vad tycker ni att vi ska lägga våra resurser på i samhället och då kanske ffa inom vården? Så här i valtider?

        Du poängterade förut att många här har problem med läsförståelsen så jag undrar lite vad det är du inte själv förstår? Så många har nu försökt förklara att det är kontraproduktivt och faktiskt helt onödigt att berätta hur farligt det är med övervikt så snart en tjock person syns. Vi vet vilka risker som kommer med övervikt, alla vet. Varför måste det poängteras så snart en tjockis är med? Förklara gärna. Vad är det du tror att du uppnår? Du tror att den tjocke kommer börja gå ner i vikt för att hen för femtielfte gången läser att det är ohälsosamt med övervikt? Att just din rant om vikt kommer förändra livet för en tjockis? Det kommer inte hända. Det enda den tjocke fått höra hela livet är nämligen hur ohälsosamt det är, hur oattraktivt det är och typ vilken sopa personen i fråga är (läs: t ex varenda en sitcom som någonsin spelats in innehåller fat jokes). Och vad har detta lett till? Inte är det viktnedgång iaf utan snarare psykisk ohälsa och i vissa fall en större viktuppgång.

        Det är jättebra om samhället gör insatser för att minska övervikten hos befolkningen. Men du kommer inte uppnå det genom föreläsningar om övervikt så snart en tjock person figurerar i sammanhang där hen inte berättar hur jobbigt det är att vara överviktig. Är det helt omöjligt för dig att låta en tjock person vara glad och nöjd och synas på bild och prata om whatever, utan att berätta om övervikt? Du tror inte att den tjocke kanske bara kan få vara glad och leva sitt liv och kanske känner större motivation att röra på sig och äta hälsosamt om hen inte hela tiden refereras till som en samhällsparia så fort hen syns någonstans? Psykisk ohälsa till följd av känslor av misslyckande och otillräcklighet (vilket är vad man drabbas av när man hela livet blir reducerad till en ful och misslyckad börda för samhället) brukar liksom inte leda till att folk går till gymmet och äter balanserad kost, snarare tvärtom.

        Sen är det som sagt omöjligt för dig att veta hur den specifika tjockisen i fråga mår. Du kan inte dra slutsatsen att hen har ”ett liv fyllt av krämpor, knäledsoperationer och mediciner”. Risken ökar, absolut. Men risken för t ex artros och cancer ökar också till följd av viss idrott och vissa arbeten. Vår stillasittande livsstil drabbar även smala personer men de behöver aldrig lyssna på din föreläsning eftersom du utgår från att de är hälsosamma och varje tjockis bara sitter still och äter chips. Det finns massvis med unga, smala tjejer som överlever på cigg och vin och drabbas av cancer och alzheimers. Varför besparas dessa personer föreläsningar om hälsa? Varför ska varje tjockis behandlas som en kostsam hälsofara medan varje smalis behandlas som en fristående individ med rätt till sin egen kropp?

         Snälla ”F”, du har all rätt att reflektera över det jag skriver och uttrycka DIN frustration. Det jag däremot vänder mig mot nu denna sista gång jag kommenterar i denna tråd är alla tolkningar du gör ur det jag skriver. Du tillhör kategorin som läser mina inlägg som fan läser bibeln. Jag har aldrig påstått det du skriver, att jag drar slutsatser om alla tjockisar, föreläser, vill berätta hur farligt det är med övervikt så snart en tjockis syns, säger att överviktiga refereras till som samhällsparia. Herregud. Alla har rätt till sin egen kropp, har rätt att se ut hur hen vill – vi är helt överens här. Men vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ha en fin dag nu. Har förstått nu att detta ämne triggade flertalet här inne och det kan ju givetvis vara både bra och dåligt. Fridens på er!

          Fast det är ju exakt det du gör. Den här tjejen berättar att hon gärna kallas tjock – du skriver inlägg efter inlägg om att övervikt är farligt. Det är att föreläsa och dra slutsatser om överviktiga, och använda en tjock person för att statuera exempel. Sen fyller du på med att övervikt ”är ett liv fyllt av krämpor, knäledsoperationer och mediciner”. Det om något är att dra slutsatser om tjocka, tycker du inte?
          Ha det så fint du med!

          Du verkar ha ett behov att göra dig till talesperson för alla stackare som inte förstår hälsoriskerna med övervikt. Dina resonemang och utläggningar tyder tyvärr på att du är en glad amatör vilket göra att du snarare gör mer skada än nytta med dina pekpinnar och (spelade?) oro. Tror inte att det har undkommit någon att övervikt är ett stort hälsoproblem.

    Vem är det du berättar det här för? Vem tror du inte redan vet detta?

     Handlar inte om ”att berätta” för någon eller att skriva på näsan, snarare en uppmaning om att reflektera, tänka till, men detta kommentarsfält har uppenbarligen svårt att förstå skillnaden däremellan.

      Men alltså ska vi reflektera över överviktens faror så snart en tjock person syns på bild och pratar om något som inte handlar om att hen är tjock och ska gå ner i vikt?

      Kan vi då göra samma sak så snart någon syns på bild med alkohol – finns massor att reflektera över; risken för cancer och alzheimers som ökar redan vid måttligt intag, beroende, våld osv.

      Men varför stanna där – tycker vi ska reflektera över ätstörningar och farorna i att vara underviktig så snart en smalis är med på bild. Ska vi dra gränsen och säga att när personen på bilden har BMI 19-22 så reflekterar vi över vad personen faktiskt pratar om, men i övrigt reflekterar vi över potentiella sjukdomar och val i livet?

      Ser vi en kvinna på bild äta socker tycker jag att vi ska reflektera över hur socker ökar risken för bröstcancer.
      Är det en sexuellt aktiv kvinna kan vi också reflektera över hur viktigt det är att gå på cellprov.
      Är personen på bild friidrottare tycker jag att vi kan diskutera alla åkommor de drar på sig och vilka utslitna kroppar de har redan i 40-års åldern.
      Är det däremot en katolik på bilden tycker jag att vi tar och diskuterar pedofili inom kyrkan. Har personen på sig kläder från ett budgetmärke reflekterar vi över fast fashion och barnarbete. Är personen av manligt kön och invandrare ber vi alla fundera på varför de är överrepresenterade i brottsstatistiken. Är det en vit man i kostym tycker jag att minst en person behöver nämna hur rika de alla är.

       Herregud…

       F, du är så jävla bra! Att du orkar förklara om och om igen för folk som inte fattar … speciellt det där jävla lövet!

       Haha så klockrent skrivet. Att du orkar resonera med lövet.

    Och hur är detta relevant i förhållande till vad Linda-Marie skrev?

     Hade helt missat att man inte får göra några som helst utsvävningar i tankarna eller reflektioner i samband med en diskussion om ordet ”tjockis”. Relevant eller inte, min påminnelse om en av vår tids största folksjukdomar berörde (och upprörde) uppenbarligen. Sug på den karamellen en stund och återkom gärna därefter.

      Så tröttsamt att dra kortet ”det får man inte säga” bara för att du inte blir struken medhårs i diskussionen. Jo du får yttra dina rants om folksjukdomar och folk får bemöta dem. Det är så det funkar. Men okej. Till vem adresserar du din ”påminnelse”? Till Linda-Marie? Ska hon behöva klämma in en liten passus om att hon vet att övervikt är farligt för att få skriva sin text? Eller vilket är sammanhanget där du tycker att verkligen måste beröras? Och varför rantar du ens om hamburgerkedjor och krämpor? Du har ingen aning om vare sig hur hon äter eller hur hon mår. Hon kanske är viktstabil och har en alldeles perfekt energibalans. Om hon är välmående och aktiv, får hon aldrig äta hamburgare då? Snälla kryp tillbaka under din sten.

      Nu har jag sugit på karamellen. Den smakade som något min inte så goda vän Karen skulle bjudit på. Får du ofta höra att du sparkar in vidöppna dörrar, ältar självklarheter och är allmänt tjatig och påstridig? Vill man att folk ska lyssna måste man förstå att timing är allt och att inte dränka människor med självklarheter. Ha en fortsatt bra Karen Mapel.

      Det enda som händer när folk som du måste dra era ”reflektioner” varje gång ni ser en tjock person är att tjocka personer börjar tycka mindre om sig själva och drar sig undan, vilket inte hjälper någon. Det är därför många blir upprörda. Fetma är ett folkhälsoproblem, men folk blir inte tjocka för att ingen berättat för dem att fetma är ohälsosamt. Det har vi alla fått höra att det är, många gånger. Dina reflektioner är inte en del av lösningen. Om du vill vara till någon hjälp så får du tänka ett varv till och komma med konstruktiva lösningsförslag, men välj dina tillfällen bättre. Ta inte upp det så fort en tjock person har mage att visa sin… mage.

   Nej men kanske som beskrivande.

   Ibland är det jättebra med ord som beskriver hur saker ser ut (personer i det här fallet). I en perfekt värld borde man kunna säga ”det är hon den tjocka med brunt hår” utan att någon lägger nån som helst mer värdering i utseendet än just det.

   I år 2022 så är det första gången som majoriteten av alla svenskar är överviktiga, 51 % är överviktiga i hela landet.

    Vi blir inte bara tyngre utan också längre och större generellt. Vilket sällan tas med i beräkningen då man bla jämför från generationer efter krigstiden när befolkningen inte var särskilt välnärd eller välbyggd.
    70-talssmalhet är inget att sträva efter med undermålig kost , svaga kroppar med dålig hållning och konstant rökande.
    Hade vi levt i ett samhälle som uppmuntrade till fysisk aktivitet, inte bara gymma en timme och sen vara stillasittande framför datorn resten av dygnet så hade det varit ett fantastisk utveckling med välnärd och stark befolkning.
    Men när elsparkcyklar uppmuntras och samhället byggs för att spara tid blir konsekvenserna att vi blir mer ohälsosamma oavsett vikt. Det krävs nästan att man ligger på gränsen till svält för att man ska hålla sig smal i vår tid.
    BMI och vikt visar inte hela bilden.
    Övervikt/fetma sliter på kroppen men det gör det motsatta också och orsaken till många sjukdomar beror även på kemikalier i maten och kläder samt miljöförstöring – sämre luft osv.
    Alla påfrestningar sliter på våra kroppar. Att flyga , dricka alkohol, sova för lite, träna för mycket, äta för mycket grönsaker som är besprutade , löpträna där det finns mycket avgaser osv osv.
    Övervikt har blivit för lätt att ta till som en ursäkt och bortförklaring. Enklare att skylla på individen än att förändra samhällsutvecklingen.

     Nu är det ju BMI-mått och inte vikt som redovisas när man talar om fetma- och överviktsförekomst, så längden är ju absolut medräknad.

  Bra skrivet. Älskar detta: ”Utöver alla andra hån, påhopp, oombedda hälsoråd, hatkommentarer, diskriminering och exkludering som vi tjocka redan tvingas möta varje dag i våra liv så får vi inte ens använda vårt eget adjektiv om våra kroppar. Det har vi också blivit snuvade på. ” ….. Jepp, snuvade på ordet av kapitalismen som älskar att kvinnor nyper sig i obefintligt fläsk, hatar sig själva och säger det högt.

  Detta är väl något Ladydahmer skrivit många gånger tidigare.

   Kan aldrig sägas för många gånger.

  Ha också i åtanke att all fetma kanske inte är skapad via munnen. Det kan likaväl vara en medicinsk bakgrund eller genetiskt arv.
  Det är de trångsynta som dömer på förhand.

   Det där stämmer inte riktigt. Det finns inget genetiskt som _orsakar_ fetma. Det finns genetiska faktorer som kan påverka hur stor sannolikhet att någon har fetma, men det är inte en direkt absolut orsak i sig. Det kan vara att man t.ex. har något långsammare metabolism (men det handlar inte om några enorma skillnader ändå), eller att man har starkare hungerkänslor eller svårare att känna mättnad, eller mer sötsug osv. Det är inte så att det finns gener som direkt orsakar fetma i sig och garanterar fetma. Det handlar om att det finns faktorer som kan påverka någon så att det är troligare att de kommer uppleva fetma. En viktig skillnad.

   När det kommer till medicinska orsaker så stämmer det inte riktigt heller. Det finns sjukdomar som kan sakta ner din metabolism något, såsom hypotyreos, men återigen pratar vi inte om enorma skillnad. Generellt upp till ungefär 10% långsammare. Ingen får fetma pga sådana sjukdomar, de ger upphov till omkring max 5 kg av ökad vikt. Dock kan de på andra sätt, precis som genetik, påverka att viktuppgång blir mer troligt. T.ex. att du blir tröttare och inte orkar röra dig lika mycket (= mindre kalorier används), eller att du blir deprimerad (vilket kan leda till att en del slutar äta eller en del överäter) osv.

   Mediciner orsakar inte heller fetma på det sättet. Finns mediciner som har viktuppgång som en listad bieffekt, men det är nästan aldrig för att medicinen i sig orsakar viktuppgång utan att medicinen tenderar att öka hunger eller apptit och/eller minska mättnadskänslor – vilket då kan leda till viktuppgång om man som ett resultat av det äter mer. Det finns några få mediciner som direkt orsakar viktuppgång dock, t.ex. kortison kan göra det. Ofta är det då vikt i form av vattenansamling, alltså att man sväller, inte att man går upp i fett.

   I slutändan handlar fetma faktiskt om att man tar in för mycket kalorier än man gör av med. Det bara är så. Oavsett om man har genetiska faktorer som gör det mer troligt eller sjukdomar. Det är så det fungerar. Det betyder dock såklart inte att man ska se ner på folk eller behandla de sämre. Inte över huvudtaget. Att gå ner i vikt/hålla vikten är simpelt, men det är inte enkelt för de flesta människor. Vi borde vara empatiska och stöttande mot varandra oavsett vikt och oavsett om någon har för avsikt gällande deras egen vikt. Jag motsätter mig bara misinformation.

    Jättebra inlägg i denna debatt.

    Hahaha va?! Det finns ju medicin som man sväller utav helvete av. Och medicin som gör att metabolismen i princip försvinner. Hormoner kan också bidra med 20 kilo vattensammling.

     Ja, jag skrev ju att det finns medicin som orsakar svällningar – men det är vattenvikt och inte fettansamling. Det är lite annorlunda och väldigt tydligt om någon tekniskt sett faller inom kategorin för fetma pga att den är svullen av medicin. Samma med hormoner. Det är inte vattenansamling man syftar på när man pratar om fetma generellt.

     Nej, det finns ingen medicin som gör att metabolism i princip försvinner. Om din metabolism i princip försvinner är du död. Det krävs en rätt liten påverkan på metabolismen för att saker i kroppen ska börja bete sig märkligt och göra att man mår skit. Vikt är bara en liten aspekt av det.

      Du tror att fettförakt bara drabbar de med ”fettansamlingar”? De som är kortisonsvullna eller mycket vattenvikt slipper alltså föraktet?

       Det är inte överhuvudtaget vad jag pratade om. Jag pratade enbart om den rena faktasidan kring fetma. Det var ett svar på personen som ovan skrev att fetma kan bero på medicinsk bakgrund eller genetik, för det stämmer inte riktigt.

       Finns säker ignoranta människor som tror att kortionsvullnad är fett. Ignoranta kallar jag dem då det är rätt tydligt om någon är kortisonsvullen och inte ”bara” vanligt tjock. Men oavsett tycker jag förstås inte att någon ska bli föraktad för att den är tjock eller svullen.

      Är du läkare?

       Tror det är en PT som googlat sig till det som stödjer dennes uppfattning om orsakerna till fetma.

        Tror detsamma. 😉

         haha nej, inte PT – väldigt väldigt långt från det. Inte läkare heller. Men har forskat och därigenom sysslat med bl.a. just detta, även om det inte är min nuvarande sysselsättning.

          Forska brukar ske på ett universitet. Av dina kommentarer att döma har du inte ens läst metodkurser för en godkänd kandidatuppsats.

      Är du läkare? Medicinskt utbildad? Legitimerad dietist?

       Åhh så svårt det är för vissa att överhuvudtaget ta in att fetma beror på fler kalorier in än ut.
       Observera FETMA. Vattenansamling eller svullnad är inte fetma.

        ”Varför vissa lättare går upp i vikt än andra är fortfarande oklart enligt specialistläkaren och professorn Peter Arner.” Så du tror dig veta mer än en av Sveriges främsta forskare inom området?

         Varför vissa lättare går upp än andra vet vi en del om – en del som tas upp där ovan faktiskt – men vi vet inte allt om det än såklart. Men vi vet _varför_ man går upp i vikt däremot.

          Du är alltså mer påläst än en av Sveriges tyngsta experter? Ja självförtroendet är det inget fel på. Någon forskare är du inte inte i en akademisk mening.

     Ja, tex hormonerna Leptin och Ghrelin styr hunger/mättnadskänsla. En del människor har mindre el mer av dessa och blir då således hungriga lättare (eller vice versa), äter mer och går upp i vikt. Så visst, som ”M” säger, så är det kalorier ut och in som påverkar, men man styr inte över dessa hormoner själv. Det verkar som ”M” gör skillnad på ”genetisk fetma” och ”genetiska faktorer”, men faktum är att dessa hormoner (Leptin & Ghrelin) och hur mkt vi har av dessa är högst avhängigt på genetik och den genetiken kan då medföra att du tex aldrig blir mätt, om du då inte äter, så tror din kropp du svälter och du går ändå inte ner i vikt. Så visst kan fetma absolut bero på genetik. Sen är ämnesomsättning, sköldkörteln och dess funktion ett annat kapitel och orkar inte gå in på det, men betydligt lättare att komma till rätta med genom medicinsk behandling.

      Fast det blir fel att kalla det genetisk fetma, det insinuerar att fetman i sig är genetisk – och oundviklig. det är problematiskt, för det finns redan en hel del som tror att det är just så och det leder dels till att folk ger upp och finner sig i det när det finns hjälp att få. Även om du upplever extrem hunger eller känner inte särskilt mycket mättnad, så är det fortfranade energibalansen som avgör om du går upp eller ner i vikt eller håller vikten. Men upplever man sådant finns som sagt behandlingar för att underlätta det.

      Det är rent funktionellt genetiska faktorer vi faktiskt pratar om. Det finns ingen fetmagen som direkt orsakar fetma.

      ” genetiken kan då medföra att du tex aldrig blir mätt, om du då inte äter, så tror din kropp du svälter och du går ändå inte ner i vikt.”
      Det här stämmer dock inte. Det där är myten om ”svältläge” som är grovt missförstådd. Det som händer när du drar ner rejält på energiintag är att kroppen drar ner _lite_ för att spara energi till de viktigaste funktionerna. Vilket är varför man t.ex. ofta fryser när om man äter väldigt lite kalorier, eller känner sig trött och orkelös. Men det avstannar inte viktnedgång helt och hållet. Sen hur det känns är en annan femma, eftersom olika personer upplever hungerkänslor olika intensivt som sagt. Men energibalansen slutar inte plötsligt gälla.

       Det blir som att märka ord, ”det finns ingen fetmagen” Men det finns gener som styr hormoner som i sin tur kan vara avvikande och därmed generera fetma. Och jo, om en person har avvikande Leptin el Ghrelinvärden och ej uppnår mättnad, men drar ner på intag av energi, så kan kroppen tro den är i svältläge och det blir Status quo. När det gäller ämnesomsättning och sköldkörteln (kort version) och du tex har en överfunktion, så kan du di facto faktiskt öka i vikt (normalt brukar det vara tvärtom) detta pga reverserad T3, som då vill skydda kroppen. Läser det du vill få fram är att fetma beror på debit/kredit av energi. Jag hävdar det är mycket mer komplicerat än så.

        Det tog orimligt lång tid att förstår att du skrev fetma-gen och inte fet-magen. Sorry för onödig kommentar.

         ?

          Äntligen lite faktabaserad kunskap som ej hämtats från Google tagen ur sitt sammanhang. Det du skrev 20.36.

        ”Och jo, om en person har avvikande Leptin el Ghrelinvärden och ej uppnår mättnadmen drar ner på intag av energi, så kan kroppen tro den är i svältläge och det blir Status quo”

        Länka gärna till en studie – kan vara en fallstudie t.o.m. – som visar detta. Har läst rejält mycket om leptin och ghrelin och aldrig kommit över någon sådan info.

         Det är faktiskt tydligt att du rationaliserar och lyfter fram den fakta du vill för att bevisa att du har rätt. Övervikt är mycket mer komplext än att personen ifråga äter för mycket/fel och rör sig för lite. Vi är alla predisponerade olika genetiskt genom kroppens kemi och uppenbart är att olika sammansättningar har evolutionärt gynnat oss på olika sätt. Det blir fel när man som du försöker förenkla något så komplext som dessutom så många har synpunkter kring.

          Men jag säger absolut ingenting om att det inte är komplext vad gäller alla bidragande faktorer till sannolikheten att någon kommer uppleva fetma eller ej. Tvärtom tycker jag nog att alla aspekter jag tar upp är exempel på just det.

          Det jag däremot motsätter mig är att man drar på för stora växlar om huruvida något har en direkt påverkan (det mesta har inte det, det har en sekundär påverkan – det gör det inte mindre viktigt, men är en enorm skillnad) och hur stark påverkan det har.

          Vad gäller hur stark påverkan, så i mångt och mycket när vi diskuterar dessa faktorer så har det att göra med en kombo av att bibehålla livskvalitet och hälsa samtidigt som vi existerar i ett modernt samhälle. I slutändan handlar det verkligen om energibalansen, hur m ycket energi vi tar in vs. gör oss av med. Det är simpelt och det är den absolut mest betydande och avgörande delen. Oavsett sjukdomar och genetiska faktorer, i de absolut flesta fall om vi tvingade folk att hålla en viss diet och aktivitetsnivå så skulle de hålla den vikt som den energibalansen skulle resultera i. Just för att faktorerna påverkar inte mekanismen för att skapa eller underhålla massa.

          Men det vore ju dels rätt sjukt och oetiskt att göra så eftersom vi är fria människor och för att en del skulle lida av det. För även om faktorerna inte påverkar själva mekanismen i någon superbetydande utsträckning, så påverkar det hur vi mår och känner – vilket i praktiken sekundärt påverkar vår förmåga att hålla vikten eller ej.

          Jag vet att säkert tycker en hel del att det är hårklyveri. Att vad spelar det för roll att prata om fetma-gener eller gener som påverkar sannolikheten att uppleva fetma. Men det gör det.

          Det är inte för att vår biologi så snabbt och plötsligt har förändrats att plötsligt gäller inte energibalansen. Det är för att samhället så snabbt och plötsligt förändrats. Nyckeln till att hitta en lösning till ökande fetmanivåer är inte att sätta folk i ett labb och tvinga på dem ”rätt” energibalans, men det är inte heller att intala oss att fetma _beror_ på genetik och sjukdomar. Det är evolutionärt omöjligt. Det har med hur vi lever att göra, utan att skuldbelägga individen – för det är fasiken inte lätt då vi svarar väldigt starkt på den omgivning vi lever i pga vår evolutionära utveckling.

           Det jag reagerar på är att du försöker förenkla och rationalisera. Att du gör det kan uppfattas som provocerande. Du pratar mycket om energibalansen, vilket är högst relevant för det är i den diskrepansen mellan intag och uttag som fettcellerna lagrar fett. Men du utrycker det som att det är enkel matematik att förstå energibalansen och om man går upp i vikt beror det på att man inte är i jämvikt. Tyvärr är det inte så enkelt och att som vissa i detta kommentarsfält påstå att människor som visar upp en tjock kropp glorifierar övervikt är enbart onödigt.
           Energibalansen hur trist det än är att höra beror på både arv och miljö. Alla är även överens om vikten av att ha kontroll över energibalansen. Svårigheten ligger i att beroende på den egna kroppens kemi har vi olika behov av energi vilket gör att den gängse stereotypen att tjockisar är tjocka för att de äter för mycket blir till en mycket olycklig förenkling och rationalisering. Jag hoppas på att forskningen ger större insikt i varför vissa lägger på sig lättare än andra och vad det är som gör att vissa per automatik kan reglera energiintaget när andra inte verkar ha det reglaget. Och nej det beror inte på dålig karaktär. Tyvärr kommer vi inte ha svar snabbt än mindre behandlingar som är långsiktiga. Men något kan vi verkligen göra för att hålla uppe energiförbrukningen och det är att använda våra ben. Att inte glömma bort värdet av vardagsmotion.

        Människans genetik har inte ändrats under tusentals år, och ändå så lyckades de allra flesta vara smala så sent som på 60-talet. Att vi har en fetmaepidemi nu har inte mycket alls med gener att göra, det har med ändrade matvanor att göra.

         Om vårt DNA ändrats hade vi idag inte varit samma art. Men du svamlar. Vad gäller vårt genom är det mesta outforskat. Även om forskningen kartlagt alla gener finns ingen kunskap om vad de gör. Sen finns inaktiva gener som ingen förstår. Våra kroppar är komplexa och vetenskapen kan förklara isolerade öar. Så knappast rimligt att anonyma människor på en blogg kan ge korrekta och intressanta förklaringar förankrade i den senaste forskningen.

     Om det finns medicin som gör att metabolismen i princip försvinner hade det ju kunnat användas på utmärglade personer i svält?

      Lithium? Serquel? Har rätt obehagliga bieffekter och inget man inte ska leka med men flera går upp 10-tals kilo på några månader på dem.

       För att det tar bort mättnadskönslor/ökar aptiten/ påverkar metabolismen.
       Men ingen medicin skapar ju fett ur tomma intet, det är omöjligt. Energin måste in först.

       Obs, skiter fullständigt om folk är tjocka eller smala. Men termodynamik får ni hålla koll på.

        Termodynamik…jag temperatur och volym ser jag kopplingen till men tryck? Blodtryck är det det du syftar på? Nej du innan du slänger ur dig något som i dina öron låter flådigt ta reda på var det hör hemma. Fysik, något du bara hörde valda fragment av?

    Testa att stå på hög dos kortison ett tag och återkom sedan. Är mer eller mindre omöjligt att inte svälla upp av det.

     ”Det finns några få mediciner som direkt orsakar viktuppgång dock, t.ex. kortison kan göra det. Ofta är det då vikt i form av vattenansamling, alltså att man sväller, inte att man går upp i fett.”

      Sen när är mobbare så noggranna lol?

       Att folk kan vara skithögar mot andra har jag inte sagt emot. Jag pratade enbart om hur det fungerar eller inte fungerar med sjukdomar, mediciner och genetik vad gäller fetma – att de inte orsakar det men kan vara bidragande faktorer till att det ökar sannolikheten för fetma.

        Är det verkligen relevant här?

         Jag tyckte det var väldigt relevant eftersom kommentaren jag svarade påstod just att fetma inte behöver bero på överintag utan kan bero på genetik eller sjukdom.

          Jag tycker också det är relevant att du tar upp det ”M”. I min värld precis som i din får folk vara tjocka, smala. Ja hur fasen de vill helt ärligt. Jag ser inte ner på folk beroende på hur de ser ut. Det kan ju finnas massor av anledningar till varför någon är jättesmala eller jättetjock som vi inte har en aning om eller rätt att bedöma. Har själv en person som hetsäter i min familj pga svår ångest och sen bantar. Personen ser ”normalviktig” ut men lider verkligen av sina matvanor.

          Däremot reagerar jag ofta här inne på att folk är så jäkla attackerande när det handlar om ex Biancas matvanor och kropp. Eller andra motsvarande smala influencers. Det är så många elaka och kalla ord och det skrivs om att företag inte ska samarbeta med dessa etc etc.

          Men inte när det är tjocka personer? Både den supersmala eller den supertjocka har ju en ohälsosam relation till mat (oftast om det inte är något ovanligt undantag). Trots det så klandras det här och hånas om den smalas kropp? Hur hon kan och vågar och inte borde uppmuntra andra att försöka se ut så? När personen i sig bara visar upp en bild på sig själv utan att dikterar om vad någon ska äta.

          Varför tycker ni det är ok att man visar upp sig själv om man är tjock på Instagram? Men inte om man är smal? Det finns ju ett direkt kvinnohat i kommentarerna här mot smala människor som jag tycker är direkt fruktansvärt.

          Låt en kvinna få ha sin kropp som hon vill och hur hon vill. Hårig. Snaggad. Tjock. Smal. Alla kroppar är väl fina och inte upp till oss att bedöma?

           Håller med dig fullkomligt Okok, vilket uppenbarligen nästan ingen annan här inne gör sett till gillamarkeringar. Tänk om man skulle skriva en liknande kommentar här om LM, i den stil som det brukar kommenteras om främst Bianca….vilket satans liv det skulle bli.
           Stämmer det som någon skrev att det är 51% av landets befolkning som är överviktiga idag så kanske de flesta som kommenterar här identifierar sig med LM fysiskt. Det gör ändå inte att elaka kommentarer är okej, någonstans.

           Elaka kommentarer kommer ALLTID ur ett eget dåligt mående, missunnsamhet och avundsjuka.

      När man står på kortison så ökar aptiten avsevärt, eftersom kroppen och hela systemet blir upp speedat, därav viktuppgång tillsammans med att man samlar vätska. (alltså inte enbart vätska) Man drabbas dessutom ofta av diabetes om man äter Kortison en längre period, insulinresistens gör ofta att man ökar i vikt av metabola orsaker.

       Ja, som sagt nämnde jag att det finns mediciner som kan öka aptiten. Kortison kan göra det också, jag menade inte att kortison nödvändigtvis enbart orsakar vattenansamling, nämnde det bara som ett exempel på en medicin som kan orsaka direkt, faktiskt viktuppgång också. Alltså inte enbart sekundärt likt ökad aptit.

       Insulinresistens är inte riktigt fullt förstått än, orsakssambanden mellan det och fetma är inte riktigt klarlagt.
       Men det pekar oavsett mot att det fortfarande har med överintag av kalorier att göra iom att med en anpassad kost kan man fortfarande gå ner i vikt/hålla vikten mer eller mindre som man ”borde” kunna och en del lovande stuider pekar också på att tillståndet kan omvändas.

        Jag är mkt väl insatt i att tillståndet kan reverseras, detta med kostomläggning och motion. Nu var det dock inte det som var poängen här, utan att insulinresistens i sig kan ge fetma (och fetma kan ge insulinresistens) och diabetes 2 är ärftligt, dvs beror på genetik. (naturligtvis inte enbart, livsstil spelar stor roll)

         ”insulinresistens i sig kan ge fetma” – det är dock det jag motsätter mig, det finns idag inte tillräckligt med evidens för att säga att insulinresisten i sig kan ge fetma som en primär faktiskt orsak. Det är en faktor och en effekt, så mycket vet vi. Men orsakssambandet är inte riktigt förstått.

          Motsätter sig gör man vid en disputation. Jag ifrågasätter om du överhuvudtaget har någon högre utbildning inom människokroppen generellt och genetik och nutrition specifikt. Du förenklar komplexa fakta och mässar oförtrutet vidare med din övertygelse om att övervikt är självförvållad genom för stort kaloriintag i förhållande till kroppens energiintag. Börjar misstänka att du jobbar som PT och har googlat allt som passar din personliga övertygelse. Anledningen till att jag går på dig som jag gör är att du genom din omedvetenhet bidrar till stigmatisering av övervikt och även undervikt för den delen. Ett stort samhällsproblem som både kostar pengar och leder till mänskligt lidande.

           Ja övervikt är ett stort samhällsproblem som kostar pengar. Där har du i allafall rätt.

           a det var inte ens en raffinerad härskarteknik. Något jag skulle kunna förvänta mig av en trött äldre kommunanställd kvinna med en medioker utbildning som är arg på hela världen. Stämmer det in på dig?

           Jag har doktorerat, räknar det osm högre utbildning för dig? Har forskat, bl.a. på projekt direkt relaterat till detta.

           Det är klart det är förenklat – säg någon kommentar i denna tråd som inte är förenklad. Vi bantar ner forskning som tar månader att ta sig igenom och tar inte ens upp forskning som tar ytterligare massa tid att ta sig igenom. Självklart är det enormt förenklat, det vore helt orimligt och omöjligt att ta upp allt här.

           Men vi måste förenkla saker, det är omöjligt för alla människor att vara experter i allt. Ingen av oss skulle ha tid eller möjlighet att ta till oss något alls om vad som helst. Det är inget fel i att förenkla saker.

           Min övertygelse är inte att prata om att kaloriintag är självförvållat. Isåfall ber jag dig läsa om alla mina kommentarer eftersom jag flera gånger påpekat att det inte handlar om att skuldbelägga individen, enabart om att förstå mekanismen. Inte heller syftar jag på något sätt att stigmatisera övervikt. Om du frågar mig personligen så skulle jag tycka det vore fantastiskt om vi likt LM kunde distansera oss emotionellt från det och inte lägga någon värdering i det, utan enbart konstatera läget.

           Man kan konstatera de saker jag påpekar utan att känna skuld över att man orsakat det själv. Det önskar jag ingen att göra, att känna skuld och skam över mat, träning och dyl. är bara negativt för vårt välmående oavsett vikt och relation till mat och träning.

           Jag tror bara helt enkelt att det inte gör någon en tjänst att prata om fetma som att det är något som är orsakat av genetik, sjukdomar eller medicin. För att det målar en väldigt hopplös bild och gör att en hel del människor tror att det spelar ingen roll vad dem gör eller inte gör, de är dömda till det på förhand. Vilket inte är fallet. Det betyder inte att det är lätt, herregud om det var lätt skulle inte majoriteten av svenska befolkningen vara överviktig och övervikt och fetma skulle inte stiga så konstant som det gör i de flesta länder. När ett fenomen är såpass utbrett måste man ju ändå förstå att det är något som är knas. Även om det handlar om att individen själv har överskott i sin energibalans så är det mer än individen man måste se till när det gäller stora grupper av människor.

           Lite som rökning på vissa sätt, även om det inte en perfekt jämförelse direkt, när alla visste att det var farligt och dåligt men folk fortsatte röka i enorm utsträckning Likt enbart i just aspekten att ja, visst, det är ett personligt ansvar att sluta röka – men det är något som är väldigt knas när det är så många människor som gör det ändå. Jag tror vi behöver förändra samhället överlag snarare. Kanske i kombination med att vi med hjälp av forskning på faktorer som gör fetma mer sannolikt, om än inte direkt orsakar fetma, kan hitta sätt att underlätta hur vi kan existera i ett modernt samhälle och ändå må bra.

           Blev väldigt långt svammel nu kanske, men men.

        Har man problem med sköldkörteln (låg ämnesomsättning) äter man Levaxin, det brukar ändå göra så man ökar i vikt. Lägg då till betablockerare som minskar fettförbränningen och gör att kroppen går på lågvarv, så kan du knappt hålla vikten. Kaloriförbrukningen minskar betydligt och gör att man måste äta under sitt normala kaloribehov hela tiden för att inte öka i vikt. Lättare sagt än gjort!

     Mitt förslag: testa neuroleptika och se om du kan hålla magen platt!

     Yeppp.. fick akut bronkit (har förkylningsastma)
     160cm lång, vägde 63kg innan jag blev sjuk. På 1,5 vecka gick jag upp 3kg (!!!). Jag åt betapred och 2 olika inhalationer, flera ggr dagligen för att få luft. 2 besök på akuten för att häva astma-anfall. Inte fick jag i mig speciellt mycket att äta, jag hostade så jag spydde. Jag var ju typ sängliggande (eller snarare sittande…) så de var väl inte många meter jag rörde mig på en dag iofs. Jag inhalerade så mycket kortison att jag tappade rösten (prioriterade att få luft 😉 )
     Behandling pågick i totalt 5v, gick upp ytterligare 1,5kg på resterande tid fasten jag var aktiv (som jag brukade innan jag blev sjuk) och knappt ville äta efter allt kräkande.

     Nu skiter jag blankt i om jag väger 63kg eller 67kg, men jag vart ärligt förvånad när jag ställde mig på vågen och såg att kilona bara öka och öka. Har aldrig reflekterat så mycket på vikt vs mediciner men tjohoooo vad fort de gick 😛

    Otroligt välformulerat och sannenlig kommentar. Tack för att du skriver det jag inte orkar. Sen väljer alla såklart hur de vill se ut och inget är rätt eller fel. Men att skylla på en medicinsk bakgrund är bara löjligt. Är väldigt liten procent av personer som är feta som är det just pga en genetisk orsak.

     Din kommentar är smått vidrig och en käftsmäll för alla fetton som luras att tro att det bara handlar om motion och rätt mat. Att de har sig själva att skylla.

     Trist kommentar som bara befäster den utbredda dumheten. Fetma beror på otroligt många faktorer som hänger ihop. Bara en sån enkel sak som att de finns två sorters fettceller som ger helt olika effekter. Gissa vad som styr vilken typ du har? Jo gener. Hur du kommer förhålla dig till mat upptäckte man för bara något år sedan kan bero på hjärnans fysiologi. Vad tror du styr hjärnans fysiologi? Jo gener. Det är uppenbart att just övervikt drar fram den värsta sorten snillen som sprider sina åsikter bakom förtäckta tillrättalagd fakta. Varför vissa blir feta och andra inte trots i det närmaste identiskt energi intag och uttag har ingen kunnat förklara. Forskningen har skrapat på ytan. Men det är klart alla som tycker vet ju bäst.

      Nja. Att genetik förklarar övervikten på Samoa är troligt, men att det skulle förklara varför 62% av gävleborgarna men bara 44% av stockholmare lider av övervikt och fetma är osannolikt. Där är det socioekonomiska förutsättningar och med det ätmönster som skiljer. Genetik kan inte heller förklara varför fetman ökat kraftigt i delar av västvärlden sedan 90-talet. Våra genuppsättning i grunden har inte ändrats. Sedan kan gener i vår aktiveras eller inaktiveras beroende på yttre förutsättningar. Precis som långvarig stress kan påverka genuttryck, kan långvarigt överätande eller svält påverka genuttryck. Och genuttrycket kan ändras igen med ändrade förutsättningar. Vi äter mer i dag. Större portioner, större godispåsar, större läskflaskor har blivit normaliserat. En egen reflektion är att tallrikar och muggar har blivit större än de standarden på tex 50-talet.

      Studierna som visat olika viktuppgång trots samma energiintag är har för övrigt rejäla metodfel – de baseras på egenrapporterat intag.

       Jag tänker absolut inte säga emot att vad vi äter och hur mycket vi rör oss inte påverkar vår hälsa och kroppsvikt. Men vad som gör att vissa går upp i vikt och andra inte gör det vet inte den samlade läkarkunskapen idag. Det blir så fel när människor som läst någon artikel, eller tillämpar sitt eget sunda förnuft och kommer med klämkäcka och ofta banala påståenden som grovt förenkla komplexa förklaringsmodeller. Det är ingen som tjänar på det.
       Du skriver om att långvarig stress kan påverka genuttrycket och drar paralleller till svält och överätande. Kortisol produceras i binjurebarken och är ett hormon som gör oss vaksamma och ökar vår förmåga att fokusera. Detta är ett hormon som utsöndras när vi känner oss hotade. Kortisolet funkar som en nyckel till glukokortikoidreceptorerna i hjärnans hippocampus och studier på traumatiserad barn visar att receptorerna bara kan svälja en vis mängd kortisol och sedan får kortisolet motsatta verkan på hjärnan. Denna studie har gjorts i begränsad omfattning och den är nästan 10 år gammal. Det finns ingen forskning idag som visar att det finns något liknande samband mellan hormonpåverkande receptorer och övervikt vad jag har sett. Sedan är jag inte helt säker på att du verkligen förstår vad genuttryck innebär. Detta är relativt nytt och som man använder för att förstå vad som gör att olika celler under den embryonala utvecklingen vet vilken typ av cell den ska utvecklas till. Man använder även denna forskning till att förstå utveckling av cancerceller. Denna kunskap användes även vid utveckling av Pfizers och BionTechs covid vaccin som bygger på budbärar RNA.
       Du hänvisar till att studier som gjorts avseende energiintag visar på stora metodfel. Det är ett påstående från din sida.
       Men det som är viktigt det är att forskningen kan inte svara på varför en del lättare går upp i vikt än andra. Det är fakta och antagligen kommer vi aldrig att veta det heller.

   Varför ska man ha det i åtanke? Jag struntar väl i folk fått sin kroppsform, om jag inte typ är deras dietist. Vad spelar det för roll för mig?

  När jag vägde lite mer kallade jag mig själv för knubbig och som hon säger var alla snabba med att sig men du är fortfarande söt.

  Jag sa aldrig att jag inte var söt eller snygg eller whatever, jag konstaterade bara att jag lagt på mig några kilon och blivit lite knubbig.

  Men folk tror fortfarande idag att det är något negativ, men tycker också mer att det är ett sätt att beskriva någon eller sig själv.

  Jag har varit smällfet (140 pannor). Nu väger ju inte Linda-Marie så mycket, men herregud vilken plågsam historia det var att väga så mycket, både psykiskt och fysiskt. Och så extremt tungt, det gick knappt att gå ju. Jag hade jättedåliga värden, med levern bland annat, jag låg även extremt nära att få diabetes. Fetma gjorde iallafall inte mig lycklig, men det kanske finns de som trivs så.

   Jag får dåliga värden (kolesterol/glukos/ blodtryck) bara jag går upp tio kilo extra, och direkt börjar min rygg krångla. För mig så är det verkligen tydligt att jag inte bör böra något extra.

   Ingen som sagt att fetma gör en lycklig.

   Jag väger 140 kg, har bra värden, ingen diabetes och har inga problem att gå. Alla kroppar fungerar olika!

    Är du 230 cm lång? 😉

     Varför skulle hen vara det?

     Saknar du delar av din hjärna?

   Jag är 170 cm lång och väger runt 95 kilo, alltså inte smällfet men ändå ganska tjock. Min övervikt gör inte mig lycklig heller, däremot mår jag så jävla bra av att slippa dåligt samvete när jag ätit något ”onyttigt”, att slippa ångest för att jag inte tränar så mycket som jag borde, eller att slippa ångest för att jag inte går ner i vikt trots att jag tränar och äter nyttigt. Jag mår bra av att leva mitt liv som jag vill, utan att lyssna på andra människors pekpinnar om min kropp. Jag är lycklig över att ha lärt mig tycka om min kropp, trots alla fel samhället tycker den har. Jag kan se mig i spegeln och se det som är fint på mig, och inte bara det som anses vara fult. Och jag är lycklig över att ha kunnat bygga upp mitt självförtroende, så att jag vågar visa mig i bikini och njuta av bad hela sommaren.
   Tror inte många blir lyckliga av fetma, men man blir lycklig över att accepteras som man är.

   Jag väger tresiffrigt och har toppvärden och även riktigt bra värden efter cellgifter i flera månader, så vågen är verkligen inte allt.

    Ni som skriver ”Jag väger xxx kilo och har toppvärden.”: Hur gamla är ni?

    Det är en sak att vara 30 år och väga 140 kg. En helt annan att vara 50 år och väga 140 kg.

    En 30-åring har fortfarande en fördel i att vara ung. Det är när man blir äldre som dålig form och dåliga matvanor kommer ikapp.

     Det ligger ju mer i hälsa än ” bra värden” också.

     Och så långt mer än 50 blir man knappast om man vägt tresiffrigt i hela sin vuxna ålder…

      Lägg av, det där stämmer ju inte alls!

     Det var precis det här jag tänkte på när jag skrev min första kommentar ovan. Unga människor idag måste reflektera över de faktiska problem som följer av fetma när vi blir äldre. Det är ok att vara tjock. Tjock står inte i motsats till fin, MEN det är heller inte ett tillstånd att sträva efter. Att tillåta sig själv att bli tjock. Jag ville belysa detta och uppenbarligen är ämnet känsligt. Att värna om mänsklighetens välmående är tydligen ingenting man gör oemotsagd. Det är väldigt intressant om än kanske inte ens förvånande med tanke på statistiken över fetma som folksjukdom i dagens samhälle.

  Visst är söta tjejer söta oavsett om de är tjocka eller smala, men undervikt likt övervikt signalerar obalans, och obalans är ofta sett som oattraktivt.

   Och det viktigaste är ju att ses som attraktiv <3

    Men det är ju ämnet? Att tjock inte betyder ful?.

   Haha obalans ?

  Kan vi snälla prata om Sellpys prissättning av Biancas använda kläder? 750 kronor för ett par träningskläder? ? Mer än vad de kostar på själva hemsidan.

  https://www.sellpy.se/item/RuN4uA6Okb/aimn-traningsset-strl-s

   Gräsligt!
   När ska denna Wahlgren/Ingrosso-hype gå över??
   Såg Biancas insta nu och hon håller på att utvecklas till en fullblodsnarcissist!! Det kråmas och pussas på var eviga bild, eller fokus på hennes smala midja osv.

    Att spy galla över Bianca Ingrossos smala kropp är tydligen helt ok men att påpeka fetma hos någon är absolut förbjudet… Fy fan vilken dubbelmoral! Eller är det så enkelt att det är den berömda kvinnliga avundsjukan???

     Vad är ”den berömda kvinnliga avundsjukan”? Jag har nämligen aldrig upplevt den.

     Vem är det som ”spyr galla över Bianca Ingrossos smala kropp”? Spyr galla låter väldigt överdrivet!

      Skämtar du det kommer ju upp nästan i varannan post?

      Hur fel det är att hon visar upp sin kropp. Att företag inte borde samarbeta med henne? Etc etc!

   Och mycket är säkert sånt som hon fått gratis från första början? ??

   Sellpy prissätter så konstigt överlag. Har gjort riktigt bra fynd, men också ofta jag stöter på saker de säljer dyrare än vad de kostar nya. Och det är inte så att det gäller kläder som är slutsålda i en eftertraktad limited edt. som de försöker sälja dyrar likt folk gör på Tradera. T.ex. en klänning från Zara som fortfarande finns i butik för 399 kr, 550 kr går gick den för Sellpy. Eller ett par strumpbyxor från H&M, helt ny med prislapp kvar, såldes för 120 kr – prislappen var på 69 euro.

   Beskrivningarna kan vara helt konstiga också, beskriver fel färg eller helt fel plagg. Får mig att fundera på om de som jobbar där är överarbetade och inte hinner tänka igenom annonserna de lägger upp, eller om de anställer vem som helst utan någon riktig introduktion.

    De använder en algoritm.

     Huh, hade ingen aning. Intressant. Den är väldigt dålig då iallfall haha

     Ja, det är ju inte så att en anställd på Sellpy står och packar upp plagg och ba, vad tycker jag att den här ska kosta? Klart det finns en algoritm, men den är ju inte perfekt.

    Beskrivningarna är ibland märkliga, tänker att deras anställda ibland trycker fel. Men som. Säljare kan du alltid gå in och redigera. När mina saker sålts på Sellpy har jag gått in ibland och redigerat beskrivning/material/färg för att vara så tydlig som möjlig. Så är en beskrivning fel har även förra ägaren struntat i att ändra ?

    Håller med om prissättningen. Har sett smycken från Caroline svedbom som kostar säg 399 i butik men sellpy tar 700 för det. Dom har inte koll. Har också fått hem en tröja som sades vara felfri men den var krympt och filtad över hela plagget.

  Måste erkänna jag ibland känt ett ”mäh, så farligt kan det väl ändå inte vara” beträffande hur omgivningen bemöter tjocka människor. Skulle ju aldrig nånsin själv öht komma på tanken att kommentera ngns ev övervikt om inte personen själv tar upp det. Men, senaste veckan har jag vid två tillfällen bevittnat följande: en äldre dam framför mig i mataffären väser helt ogenerat till ngra lite större tjejer framför henne, ”flytta på er era tjockisar”..Någon dag senare på bussen hör jag en gubbe bakom mig som sitter och kommenterar rakt ut hur fet han tycker en kvinna är på bussen, han fortsätter en bra stund dessutom. Blev helt perplex, reser mig för att gå av och tappar det, skriksäger till gubben typ, ”fy fn vilken vidrig gammal gubbe du är” (Då skriker han ”håll käften din subba”tillbaka..) Det finns uppenbarligen människor som tar sig rätten att oombedda kommentera andras storlek offentligt på de mest vidriga sätt. Note to self, att inte nånsin hålla käften och med tystnad acceptera sån här skit. Ingen på bussen sa f.ö ett knyst om gubbens kommentarer vare sig till kvinnan el till mig. Det är den där läskiga tysta acceptansen ..

   Tydligen får tjocka både våldtäktshot och mordhot online. Bara för att de är tjocka. Varför? Jag fattar inte.

   Jag blev nästan påkörd på en parkering av en man, sa åt honom att se sig för och då svarade han hånfullt ”tjockis” och körde iväg. Vet inte vad som är värst, att förtjäna att bli påkörd för att man är tjock eller att han inte såg mig trots att jag är tjock. ?‍♀️

  Att visa upp sin kropp är inte att glorifiera något. Alla ser olika ut och alla kroppar får finnas.

  Finns tusen saker folk gör med sina kroppar utan att bli hånade och kallade ohälsosamma. Varför är det alltid tjocka som ska utsättas för det?

   Word!!

   Vem har sagt att visa upp är likamed att glorifiera? Personen ovan har ju helt rätt, det finns många exempel på tjocka människor som glorifierar att just vara tjocka. Ingen aning om Linda-Maria gör det, men det är ju inte hälsosamt för kroppen att vara tjock. Det är väl ingen som säger emot det? Välfärdssjukdomar har aldrig varit så omfattande som idag. Sjukdomar orsakade av överviktiga kroppar som slits i förtid. Förr slet människor ut sina kroppar genom hårt arbete, idag äter vi oss sjuka i kombination med att vi rör oss för lite. Skrämmande om du frågar mig.

    Varför bryr du dig om andra är ohälsosamma? Sköt dig själv?

     För att det ÄR ett samhällsproblem! Välfärdssjukdomarna kostar staten/ skattebetalarna ofantliga summor varje år.
     Det är allt från diabetes till hjärt/kärlsjukdomar till utslitna knäleder till infertilitet.
     Jag upprepar slutklämmen från inlägget ovan: ”idag äter vi oss sjuka i kombination med att vi rör oss för lite. Skrämmande om du frågar mig.”

    Hur menar du att de glorifierar det? Undrar genuint. Tror du att smala personer kommer börja äta upp sig för att nå ”det nya idealet”?

     Bra kommentar! Det undrar verkligen jag också!

     Genom att berätta hur bra de mår, hur vackra de är, att de trivs bättre i sin kropp nu än när de var smala t.ex.

    Du är ju fettfobisk så det skriker om det. Skaffa dig lite människovärde. Det handlar INTE om att glorifiera, utan att man duger som man är.

    Nej men hur har du inte förstått hela diskussionen? Är ingen som glorifierar fetma. Kroppspositiva konton lyfter att överhuvudtaget ens få existera utan att någon drar upp alla hälsoproblem som kommer med fetma, som du just gör. Poängen i kommentaren du svarade på är att det skulle dras upp samma saker i andra sammanhang. Om en person lägger upp en bild på sig själv på en motorcykel och skriver om en härlig dag på hojen till exempel. Tänk då att kommentarsfältet fylls med statistik om hur många som skadas varje år i motorcykelolyckor, hur mycket utsläpp som spys ut för rent nöjesåkande och att folk inte vill lägga skattepengar på att vårda motorcykelåkare. Det är ju det som tjocka för utså hela tiden.

  Visst har hon rätt i att ordet tjock liksom smal bara är ett ord som bara beskriver en kroppsform . Värderingsorden vacker och ful är ju relativa dvs att skönheten ligger i betraktarens öga. Men nu har ju samhället i stort ett utseende och sundhetsideal som ger i de flesta fall högre skönhetspoäng om man inte är tjock/överviktig därför upplever man sig själv och andra som mindre attraktiva om man inte har normalvikt. Problematiskt kanske men samtidigt ligger det ju något i att normalvikt är mer hälsosamt och bättre för den mänskliga kroppen än övervikt och därför är det idealet.

   Funderade också på det. De är ju inte laddade i sig liksom. Men jag fattar också att de lätt blir det ändå för att även om det bara är ord som beskriver något så beskriver det något som mer eller mindre ses som vackert/bra/positivt i samhället. Tror det blir liksom så per automatik när det gäller något som beskriver utseende så länge vi har skönhetsnormer.

   T.ex. om du beskriver någon som finnig hy vs. slät hy, eller ha fett hår vs. glansigt hår, torr hud vs. len hud osv. En del av dessa, egentligen neutrala, beskrivningar av hur något bara är blir ändå positivt eller negativt laddade. Till och med lång eller kort för att beskriva längd beroende på om du beskriver en tjej eller kille kan gå från neutralt till laddat.

   Jag fattar hennes poäng liksom och håller med henne. Men jag tror det i princip är ofrånkomligt att vissa adjektiv blir mer eller mindre positiva pga att de beskriver något som i sig ses som mer eller mindre positivt.

    Fast om jag skulle säga ”min hud känns så torr” hade ju ingen svarat med ”neeeej, du har inte torr hud, du är jättefin”.

     Jodå!

      Nej.

       Har jag varit med om.

  Kan du inte göra ett inlägg om att Bianca inte verkar gilla sina Aim’n kläder så mycket? Hon har lagt ut hela lasset på Sellpy.

  Kunde hon inte bara ge grejerna till Myrorna lite istället? Det skulle vara lite mer diskret.

   Dom som var M A G I S K A !! Hahaha…

   Det enda Bianca gillar är pengar, uppmärksamhet och bekräftelse. Det bästa är att hon själv förmodligen inte har betalat en spänn för de kläder hon lagt ut då hon får sjukt mycket grejer gratis. Greedy greedy greedy.

    Tror du hon pallar att sätta priser på kläderna? Hon har garanterat inte plats för hon har en miljon plagg och bara skickat iväg dom. Sellpy tar chansen att ta mer betalt för att de är en kändis

   Hon har ju antagligen hur mkt som helst. Varför ska man prata om detta?

  Amen!?

  På väg hem från jobbet för några veckor sedan blev jag kallad för jävla tjockis av en medtrafikant. (Jag cyklade, han körde bil, han tyckte att jag var i vägen) Fick till följd att jag grät hela vägen hem och nu har börjat ett svinstrikt kost- och träningsschema eftersom jag blev så ledsen över insikten att för människor som inte känner mig är jag bara en jävla tjockis utan existensberättigande.
  Så, det är helt klart ett laddat ord.

   Jag beklagar verkligen. Det kan inte ha varit kul. Men jag vill verkligen att du ska veta med dig, att det 100% är han som är dum i huvudet och har gjort fel. Du förtjänar inte att få din kroppsform kastad på dig som ett glåpord för det är ju bara din kroppsform, och du har värde och är viktig precis som du är. Tjock eller smal eller lång eller kort.
   Han gick säkert hem sen och fortsatte vara en sur, tråkig person som säkert är missnöjd med sitt liv och tar ut det på andra. Så kan du fortsätta vara en härlig person som cyklar hem från jobbet och har ett roligt liv.

   Jag är också tjock och har ett förflutet av ätstörningar, men de senaste åren har jag valt att bara leva mitt liv och vara glad och göra sånt jag tycker är kul i den kropp jag har. Toppen att äta nyttigare och röra sig mer, det försöker jag och det får ta den tid det tar. Men jag tänker absolut inte anpassa min vardag (som är rätt jäkla fantastisk) efter surisar som lägger dryga kommentarer.

   Så du kan absolut fortsätta med kost och hälsa, men gör det av kärlek till dig själv. Ge dig själv massa god nyttig mat som ger dig energi att cykla från jobbet, och rör dig så att du blir pigg och glad. Träna inte utav sorg eller hat mot din kropp, för din kropp bär dig varje dag och gör massa grymma saker för dig och den och du förtjänar så mycket mer! <3 Fuck elaka människor.

    Nu gråter jag för att du skriver så fint. Tack, verkligen TACK för att du tog dig tid. ❤

    Väldigt kloka ord!?

   Även om han betedde sig så finns säkert andra som inte ser dig ”som bara en tjockis” Har också blivit kallad tjockis men att vara tjock är inte det hemskaste en människa kan vara. En gubbe spottade på mig o sa jävla tjockis ,när jag bara kollade på honom 1 sekund. Det finns idioter överallt men kom också ihåg att det finns folk som vill dig väl ?

   <3 <3 <3 <3 <3

   Men vilken idiot. Du har fått väldigt kloka ord av D. Ta fasta på det.

   Kram

   Vilken idiot! Jag tillhör de som tycker övervikt är ett växande problem i samhället men jag skulle aldrig nedvärdera eller definiera en människa efter deras vikt.

  Han var en total idiot.
  Önskar att jag kunde göra något som gjorde att du kunde glömma hans sårande ord. Förstår att det är svårt.

   Det var ju svar till Tant Gredelin ovan ?

    ❤❤❤❤

  Min son som är 5 år har en gång sagt ”hon är tjock mamma, vilken tjock mage”. Jag svarade bara med ”aa alla människor ser olika ut, en del tjocka, smala, korta långa, men det är inget man behöver säga”.
  Men eftersom samhället ser ut som det gör, ville jag typ säga ”aa men man säger inte så, man säger inget om någons kropp”
  bara för att jag lär min son att tjock inte är något negativt, kanske han konstarerar det för en klasskompis som tar illa upp. ”du är tjock”. Så det blir ju typ inte att man kan ta bort den negativa tonen ur det.

   Ja det är ju svårt, en del kanske gärna beskriver sig som tjocka medan för andra är det rent traumatiskt. Nu är det iofs inte speciellt ofta vi behöver beskriva andra människor i vår vardag så tror hon menar mest just det här att om någon själv säger att denne tjock inte säga ”nej du är inte tjock du är jättefin”, den där klassikern liksom. Men inte helt okomplicerat ändå, lär mina barn att man inte kommenterar andras utseende men att man gärna kan ge en komplimang, men trots det kan det ju bli fel ”vad kort och söt du är”, ”vilken fin tjock mage du har”, ”vilket coolt lockigt hår du har”, allt kommer nog aldrig bli helt neutralt, olika laddat liksom.

   Man kan absolut berätta för barn att de flesta människor inte uppskattar att få kommentarer om sitt utseende. Oavsett om det handlar om vikt, längd, hårfärg eller hy.

  Jag kallar människor vid deras namn. Fy fan att kalla någon efter deras utseende. Så korkat dumt!

  Idag fick jag frågan om vilken vecka jag är i i kassan till en klädbutik. Svarade skrattandes att nej, jag är bara tjock. Önskar att man kunde få se ut som man gör utan kommentarer. ?

  Stör mig lite på detta. Ja- jag förstår Linda Maries poäng och syfte med titeln.
  Men hade en motsatt person, alltså någon som är väldigt smal ex Euginia Cooney eller Paris Hilton för 15 år sedan sagt ”Kalla mig smal”. Så hade dem fått så så mycket hat för att de bidrar till kroppens, samt blivit tillsagda att söka hjälp för sin undervikt.

  Sån dubbelmoral

   Bidrar till kropphets* ska det stå

   Men skillnaden är väl att ingen försöker göra omskrivningar för ordet smal? Man hör ingen säga ”du är smal men ändå söt”, till exempel. Smal är ju normen.
   Fattar inte varför den här larviga jämförelsen alltid ska göras i dessa diskussioner..

    Fast är det verkligen så larvigt? Jag har varit smal hela livet och blivit väldigt trött på att höra hur smal jag varit, oavsett om det är ”mode” eller inte.
    Jag tycker fortfarande att det är skevt att hylla fetma samtidigt som det är ok att trycka ner smala pga ”dem kan ju inte ta illa upp, smal är ju idealet”.

    Är sjuk dubbelmoral.

    Jag tycker i alla fall inte att beroende vad som är ”trendigt” avgöra vad som är ok eller inte att säga vad som helst om folks kroppar.
    Men det kanske du tycker?
    Men det är bara min åsikt ☕️

     Försök att tänka strukturellt istället för individnivå så kanske du förstår skillnaden.

      Just pga detta/erat synsätt fick jag till sist sån komplex över min kropp, trots att jag inte hade något att skämmas över, så det resulterade i att jag tvingade i mig en halv deciliter olivolja/dag bara för att få upp i vikt.

      På era svar verkade det som att det är mer okej att kritisera en smal än en tjock, just pga att smala inte är lika förtryckta. Fast dem faktiskt är det, bara att det inte märks på samma sätt. Just pga att ”det ska vara fint” och ”man inte kan ta illa upp över det”.

      Och nej, det handlar inte om individnivå. Jag har sett hur många här skriver nedvärderade om Bianca just pga att hon är ”för smal nu”. Men ni hade aldrig skrivit så om Linda Marie som obv är ”för stor”.

      Dubbelmoral

       Det fungerade alltså inte för dig att tänka strukturellt som anonym ovan föreslog dig?!!

      Men hen kanske menade att många har dubbelmoral på individnivå?

     Men ingen hyllar väl fetma eller trycker ned smala för den delen?

      Nej, så är det ju iofs oftast. Men att få höra vad smal man är, folk som tex pratar bakom rygg om ev. anorexia, att man bara äter gurka mm. bara för att man av naturen är byggd sån, kan vara lika jobbigt som ngt annat. Vi är alla byggda olika, har olika förutsättningar att tex bygga muskler osv osv, det blir tröttsamt att öht behöva stå till svars, oavsett tjock, smal eller annat.

       Exakt så

      Hyllar fetma? Jo- Har sett hur många ”Body-postive” konton som helst som enbart handlar om att hylla tjocka. Som, ur ett hälsoperspektiv, faktiskt är skadligt.

      Och jo, har sett flera likande konton, på uppenbart smala personer. Där vissa konstant kommenterar personens vikt och säger att hen ska gå upp i vikt. Bianca ingrosso är ett exempel.

      Säger inte att det är rätt eller fel att vara varken tjock eller smal, men det är sjuk dubbelmoral kring det hela som bara stör mig.
      En smal person hade aldrig gjort som Linda Marie och sagt ”kalla mig smal”.
      Hela grejen är bara skev.

       ”En smal person hade aldrig gjort som Linda Marie och sagt ”kalla mig smal”.”

       Nej eftersom det inte behövs! ”Nej du är inte smal, du är jättefin!” – något du aldrig kommer höra eftersom ingen drar parallellen smal = ful. Snälla FÖRSÖK i alla fall att förstå inlägget…

     Men vem ”hyllar” fetma? Ge mig ett exempel, en länk, med hyllningar till den feta kroppen!

      Okej. Sök på ”fat acceptance tiktok” på youtube och välj valfritt klipp.
      Finns säkert samma med orden ”Body Positivity” också.

      Att det undgått er som kommenterar här märks verkligen då ni inte verkar förstår varför jag ser det problematiska/dubbelmoralen i det hela.

      Tycker man att det är fel att hylla fetma är man sk ”Fatphobic”.

      Med det sagt, tycker inte det är fel att vara tjock eller smal. Men att det finns ohälsa/dubbelmoral kring det hela går inte att undgå.

       … Kan tipsa om ” Fat Positivity is insane” av Blair white eller ” Welcome to FatTok” av Isaac Butterfield som diskuterar det närmre.
       Isaac har även själv tidigare lidit av fetma och de diskuterar det problematiska kring att ”glorifiera” fetma.

       Men som sagt, säger själv inte att det är rätt eller fel. Men stör mig på dubbelmoralen

       Men att acceptera fetma och vara kroppspositiv är väl för tusan inte samma sak som att ”hylla fetma”! Eller du kanske inte vet vad ”hylla” betyder?

    Alltså inte för ”att vara sån” men jag var väldigt smal när jag var yngre och jo visst fick jag höra en HEL del kommentarer om min kropp.
    ”Oj vad smala ben, men det är ju också fint”. Eller ”du har ju inget för en kille att ta i”. Osv osv osv osv osv i typ oändlighet.
    Slutade med att jag i högstadiet så desperat ville gå upp i vikt att jag åt en marabou chokladkaka varje dag.
    Idag är jag 30 och gillar min kropp.

     Kan tillägga att jag aldrig tycker att någon ska behöva skämmas för sin kropp. Smal som tjock som allt mittemellan. Däremot kan taskiga människor gott skämmas.

     Så var det för mig med. Fick till sist i princip komplex över min kropp, trots att jag inte hade något att skämmas över vilket resulterade i att jag tvingade i mig en halv deciliter olivolja/dag bara för att få upp i vikt.

     Som kommentarerna skrev till mig ovan; Det handlar inte om individnivå, däremot så kan kommentarer till smala göra lika ont som till tjocka. Oavsett vad som är ideal eller inte.

     På era svar verkade det som att det är mer okej att kritisera en smal än en tjock, just pga att smala inte är lika förtryckta. Fast dem faktiskt är det, bara att det inte märks på samma sätt. Just pga att ”det ska vara fint” och ”man inte kan ta illa upp över det”

      Smala är verkligen inte lika förtryckta som tjocka. Det kan du väl inte tro? Finns studier på att tjocka blir bemötta sämre, får sämre service, sämre vård, lägre lön osv osv.

      Det helt onödigt att kommentera någons kropp, smal eller tjock, men tyvärr ser det inte ut så i vårt samhälle.

      Jag har också alltid varit smal, och visst är det tröttsamt att alltid bli ifrågasatt om man ”ens äter något”, är anorektiker, få kommentarer som ”bäst att du tar den sista bullen/tar med tårtan hem, det behöver du!” etc. Har också ibland känt att jag måste ”bevisa” att jag visst äter mycket och då ätit mer än jag brukar (och vanligtvis äter jag redan stora portioner). Så jag förstår verkligen att du tycker att det är jobbigt med liknande kommentarer om att du är smal.

      Men som andra har skrivit går det inte att jämföras med det systematiska förakt och den diskriminering som tjocka utsätts för. Att vara smal är ändå idealet och det som premieras i vårt samhälle, det som är eftersträvansvärt. Smala människor syns överallt (reklam, filmer etc) och hyllas, tjocka skammas och får inte samma utrymme. Och när de väl får synas får de skit för det och ses som ”äckliga”. Förstår du skillnaden?

    Jag förstår din poäng och håller med om att man inte bör ”gnälla” när man tillhör en norm. Men faktum är att jag, som var väldigt smal under hela min uppväxt, fick ofta höra hur ”äckligt smal” jag var. Det var alltid fritt fram att kasta ens åsikt om mitt utseende rakt i ansiktet på mig, bara för att jag var smal. Och som tonåring, som redan var osams med mitt eget utseende, blev det alltid fel. Hade jag magtröja antog alla att jag ville visa upp mig, medan större personer i magtröja ansågs modiga. (Vilket också är vidrigt. Tänk själv att ha magtröja och få höra hur modig man är som vågar visa upp sig. Vad fin man (inte) ska känna sig då ??)

    Ett jävla helvete är det att ha kropp när man är ung. Hur den än ser ut.

     Ja men precis. Bra exempel!
     Det med magtröja är ett exempel på ungefär det jag menade.

     Och håller med. Större personer förstår troligtvis inte att det även kan vara tufft att vara smal, trots normen, och att det ist ser ut som ”man vill visa upp sig” (gäller även om man som tjej ex har stora bröst, stor rumpa osv).

     Och vise versa. Smala förstår säkert inte heller hur det är att vara överviktig.

     Men det var denna dubbelmoral jag ville komma till. Att allt inte är superlätt trots att man är ”inom normen” heller och att det inte är okej att diskutera om folks kroppar hur som helst, oavsett hur de ser ut

      Men du verkar ändå inte helt förstå trots att du fått många förtydligande kommentarer på dina svar. Alla kan få nedsättande kommentarer om sitt utseende, även den mest vackra person enligt idealet och alla kan fara illa av det. Det är dock inte samma sak som att bli diskriminerad för hur man ser ut.

       Det håller jag med dig om! Och har verkligen lärt mig det nu när jag blivit äldre. (Jag förstår att ditt svar inte var till min kommentar alltså, ville bara förtydliga att jag fattar skillnaden)

    Fast folk klagar ju extremt mkt på folk som blir smala. För att nämna en jag läst om här är Bianaca. Varför ok att diskutera att hon är smal om det inte är ok att diskutera att nån blivit tjockare?

  Något som är otroligt märkligt är att ätstört beteende hos en överviktig person hyllas men hos en smal person skapar det oro från omgivningen.

  Tänk er Bianca lägga ut en video där hon berättar att hon är noga med att enbart äta 1500 kcal per dag, har skurit ner på kolhydrater, känner sig bekymrad om hon inte joggar några km dagligen, och oroar sig över att inte kunna styra sin kroppsvikt. Kommentarerna hade varit fulla av ”du är fin som du är, sluta skada dig själv, vi är oroliga!”.
  Men tänk att Linda Marie hade gjort exakt samma. Då hade kommentarerna istället varit ”heja dig, du kommer klara målet att inte äta mer än 1500 kcal, tips tips finns sjögräsnudlar utan kcal!”…

  Är inte det ganska intressant? Varför tycker många att överviktiga ska ägna sig åt beteenden som skapar ångest, självhat, bristande ork, nedstämdhet, social isolering? Kan besvara frågan: För det är värt ALLT att vara smal = snygg för en kvinna.

  Jag håller ju med om att tjock inte är en känsla, men man kan ju fortfarande känna sig tjock. Precis som att jag känner mig lång i klackskor eller känner mig kort bredvid min jättelånga kompis. Sen behöver man inte gå runt och säga det jämt och klämma på sin mage och säga ”jag känner mig såååååå tjock”.

  Vad ville jag säga med den här kommentaren? jag vet inte riktigt, ärligt talat.

  Jag har gått från farligt underviktig till att nu klassas som överviktig. Det är otroligt obehagligt hur olika jag behandlas beroende på vad jag väger både av folk som känt mig när jag va smal och hur jag blir behandlad av främlingar o tex sjukvård.

   Berätta mer

  Kommer att tänka på filmen Torkel i knipa.

  Tycker traditionell medias utrymme ska vara reserverat för iaf någorlunda nya idéer och åsikter, inte loopande uppsparkande av sedan länge öppna dörrar. Med det sagt är det inte L-M:s fel utan beställaren Expressen, som ägnar sig åt klickjournalistik.

   Det som Linda-Marie skriver om kan aldrig sägas för ofta. Titta bara på detta kommentarsfält med alla ovidkommande och idiotiska kommentarer om ”glorifiera”, ”hylla”, ”ohälsosamt” osv osv i all oändlighet.

  Smal som tjock, alla har rätt att få finnas och synas utan att bli värderade utifrån sina kroppar. Problemet uppkommer när man förnekar att kraftig övervikt eller undervikt är dåligt för hälsan, vilket många kroppsaktivismkonton gör. Fetma kommer oavsett livsstil att påverka organen, slita på kroppen och utgöra en risk för andra sjukdomar. Sen är det självklart bättre att träna och äta bra än att ligga raklång i soffan, men fetma kommer aldrig vara hälsosamt. Fetma som sjukdom bör inte glorifieras, men bör heller inte nedvärderas ur ett utseendeperspektiv.

   Men vem glorifierar? Alltså så trött jag blir!!!

    Idioter och de som ser ner på tjocka är de som påstår att fetma glorifieras

    Nog finns ändå personer som undertrycker dom negativa aspekterna associerade med fetma. ”BMI säger inget om hälsa” är väl ett typexempel, trots evidens att ett kraftigt (observera kraftigt) överviktigt BMI är förknippat med ökad risk för flera sjukdomar och andra negativa hälsoaspekter. Därmed inte sagt att alla kroppspositiva influencers glorifierar fetma. Det är en enorm skillnad på att belysa acceptans av sin kropp oavsett vikt, och att förneka negativa hälsoaspekter kopplat till en ohälsosam vikt.

     Det är väl sällan dessa konton förnekar hälsoaspekten, däremot att man förutsätter att en tjock kropp är ohälsosam samt att alla eventuella hälsoproblem som en tjock person har kopplas till vikten. Vilket ju i sig kan bli rent farligt när man får det bemötandet från vården.

     Läser man på om BMI så ser man ju att det är ett värdelöst mått.

      BMI är absolut inte ett värdelöst mått. Däremot är det dåligt på egen hand, men det är ett bra komplement när man även väger in andra faktorer. När vi pratar extremer blir det dock desto tydligare – ett BMI på 40 eller 12 kommer aldrig kunna vara hälsosamt eftersom det är förknippat med en så pass kraftigt över- respektive undervikt.

  Förstår hennes poäng. Tjock borde få betyda det som det betyder, en tjock kropp. Inte samma som ful/oattraktiv eller ses som ett nedsättande ord. Tjockis tycker jag är ett glåpord och kan få förbli. Inte tjock – det beskriver ju faktiskt bara ett utseende.

  Alltså Underbaraclaras inlägg om miljön, själv köpte hon årets modell av Volvos elbil samt prånglar ut böcker och annat som folk ska konsumera ?‍♀️?‍♀️

   Men hon har också solceller, handlar secondhand och odlar mycket av sin egen mat. Ingen är perfekt.

   Och vad menar du med att hon köpt elbil? Det är väl en BRA grej, eller hur menar du?

    Hon kritiserar att folk köper ny bil mm, men själv köpt en snordyr bil. Alla har inte den möjligheten heller med solceller.

     Nej men man kanske kan göra något annat för miljön om man inte har solceller? Förstår inte riktigt din poäng

     Det var väl ett samarbete med bilen? Antar hon köpte den billigare.

   Det finns sämre saker att konsumera än böcker.

  Absolut helt sant.

  Men sen stör det att man måste va fin/snygg. Eller måste, ni fattar nog. Man man inte vara för va ful ifred och det är också ok? Varför är det så viktigt att va snygg?

  Tycker att hennes artikel är mycket bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.