Vad du än gör, gå och rösta!

Med risk för att låta både högtravande och gammal så vill jag säga följande:

Ta ditt medborgeliga ansvar, sätt dig in i de olika partierna och gå och rösta.
Gör en valkompass eller två om du inte har en aning om vad de olika partierna tycker, eller ens vad du själv tycker.
Det tar inte lång tid, men ger dig ändå en uppfattning om hur du vill ha det i framtiden.

Här kommer ett gäng att välja mellan:

Aftonbladet

Expressen

SVT – Här kan du även göra kompasser för att få veta vilka partier du matchar med inför omröstningen för kommun och regioner.

Dagens Nyheter

Tack på förhand! // Sverige

419 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tyckte SVT:s valkompass var bra just för att den innehöll mycket info om den region och kommun man röstar i. Kan vara svårt att snabbt och smidigt sålla i vad som sker i ens egna hemtrakter annars.

   Tycker valkompassen är bra och gjorde SVTs. Men tyvärr var det inte till mycket hjälp. Låg mellan 47% till 66%. Så det får bli på känsla.

  Poll: Vad ska du/har du röstat på i valet? Rösta nedan. ??

   S

    Avskyr högerblocket men inser samtidigt att det är ren och skär idioti att låta sossarnas inkompetenta ledare styra tillsammans med tre extremistpartier som V, C, MP!

     Om V, C och MP är extremistpartier i dina ögon vad tycker du då om SD?

     Tror fler, oavsett hemmahörande parti/block-tillhörighet, bör resonera så. Nämligen: är det rimligt att rösta kvar ett parti som misskött Sverige de senaste 8 åren? I vilka andra sammanhang behåller man det som funkar dåligt!?

      Man tänker lite till. Det blev helt enkelt katastrof av Reinfeldts ”öppna våra hjärtan” – varför vill man utsätta sig för det igen?

      Sist högern styrde skar dom ner polisens anslag och struntade i det kommande behovet av poliser.

      Nuvarande regering har gjort förändringar för både invandring och brottsbekämpning som saknar motstycke. Men som polisen själva säger – det går INTE att krossa gängen, oavsett vad KD eller andra pajaspartier säger.

       ”Pajaspartier”

       Fint ord. Det är ungefär så jag tänker om sittande regering. Vi resonerar uppenbarligen helt olika, och det är ok. Jag kommer för egen del absolut lägga min röst på det alternativa regeringsunderlaget som inte inkluderar S.

        Det är aldrig fel att ta en titt på vad som har föranlett att det funkar dåligt innan man lägger skulden på ett visst parti ?

         Lille Reinis tyckte även att Sveriges försvar var ett särintresse. Funkar ”fint” nu när dåren Putin och Ryssland ligger i krig med snart hela Europa om han inte stoppas i tid.

       Det som förstörde vår polis var centralisering av polisen vilket var en bred uppgörelse över blockgränserna.

       Jo det går att krossa gängen. OM man gör som INVANDRARNA själva säger. Kasta ut dom. Det är deras ord och inte mina.

        Fast de invandrare som säger så vill bara kasta ut gängen … SD vill ju kasta ut de flesta invandrare

        Tror inte det är någon som inte tycker att de som misskött sig ordentligt skall bli ”hemskickade” sen om de blivit svenska medborgare så är ju hemma lite mer luddigt

         Jag gillar verkligen inte SD men de har inte problem med invandrare som bidrar till samhällsnyttan så länge de vet sin plats. Det är där SDs rasistiska inställning lyser igenom.

       Reinfeldt sa aldrig, öppna våra hjärtan, han sa öppna ERA hjärtan.

        Haha ännu värre

      Nämnas bör ju att man om man är missnöjd förstår vad det är man är missnöjd med. Jag hör många som beskyller regeringen för hur vården och skola sköts fast de bor i regioner/kommuner som är m-styrda.

       Detta hör jag varje dag. Folk, äldre än mig som inte fattat att region/kommun är styrt av annat än regeringen. Nästan hela Sveriges kommuner/regioner är styrda av M ( ibland med KD o SD som medparter ) vilket innebär att om man är missnöjd med vård/skola så är det dax att byta ut dom.
       Och när man hör ”8 år har de haft på sig de som sitter nu ” NEJ! Socialdemokraterna har suttit tex sista 4 åren med C, MP och V, INTE kunnat föra SIN politik utan att kompremissa med alla dessa och ofta fått backa. Lägg där till COVIDpandemin, PUTIN ( el, matpriser ), NATO. Kärnkraftverken var det faktiskt högern som från början ville avveckla och S fick fullfölja. De 4 åren dessförinnan fick S städa efter högerstyret.

       MEN ska bli jäkligt nice om M, KD, L och SD ska styra, det innebär ju följande:
       *Gängkriminalitet upphör
       *EL och MATPRISER blir helt fantastiskt bra
       *Vård och skola har aldrig varit bättre
       osv 🙂

       och glöm inte att:
       Liberalerna/Moderaterna/Sverigedemokraterna ska tillsammans språktesta 2 åringar , adhd-testa 5 åringa och ge 9 åringar uppförandestraff.

       För övrigt när det gäller högerstyre hoppas jag att ingen av er:
       Inte blir arbetslös ( a-kassan försämras, kom ihåg att det inte var högern som införde akassan )
       Inte blir allvarligt sjuk ( högern ”stupstocken” återinförs )
       Inte får jobbet utkonkurrerat i en upphandling ( högern fortsätter privatisera i välfärden )

       Mvh en med jobb ( trots detta fattar jag vad högern innebär )

        Att låta riskkapitalbolag ta ut våra skattepengar som vinst i vård- och utbildningsföretag kan vi tacka Göran Persson och Annie Lööf för. Vad gäller den operativa skötseln av vård och skola kan vi tacka region eller kommun för. Jag tycker Svenonius är fullständigt inkompetent, men tyvärr är röda regioner exakt lika inkompetent skötta. Så antingen har du en rosenskimrande bild förblindad av ideologi för näthinnan eller så är du grundlurad.

         Varken grundlurad eller blind.

          Finns bara en röd region, resten styrs av blått, någon av blockövergripande. Och jag pratar ju framförallt om just kommuner/regioner.

           Va säger du. Du verkar ha info som inte ens SKR känner till. I följande regioner har s majoritet; Sörmland, Kalmar, Örebro, Gävleborg, Västerbotten och Västernorrland. I två regioner styr de i minoritet, Östergötland och Västmanland. Det blir 8 regioner och inte en.

           8 regioner har blocköverskridande. 2 regioner vänster. Resten höger, 13 st

      Såklart S. Något annat är en mardröm. Harförtidsröstat.

      Fast på vilket sätt har de ”misskött”? Var det så mycket bättre på Reinfeldt-tiden? Jag är gammal nog att minnas både röda och blåa regeringar, och nej, det är ingen uppenbar ”misskötsel” just de senaste 8 åren.
      Däremot har det varit ett tråkigt läge där det inte varit lätt att bilda regering, det kaoset lär vi väl tyvärr få i år igen… Jag tror det gynnar landet om en regering kan bildas där man är hyffsat överrens, men det ser ju svårt ut på båda sidor.

      Alltså va? De senaste åren har det varit högerbudget. Levt under en sten?

     Vad klassas som extremism numer egentligen?

      Jag anser att SD är ett extremistparti med tydlig koppling till nazism. En tjänsteman i SDs riksdagskansli initierade till och med en ”andravärldskrigsinledelsefika” för att fira 83-årsdagen av Nazitysklands anfall mot Polen. Fräscht.

       Det var en polack som bjöd in till en minnesstund men låt inte fakta stå i vägen för en bra story

        Hahaha, har du läst mailet?

        Men visst, vi ponerar att det var så: Hur kan SD ha så oerhört låg nivå på sina kommunikatörer? Känns det som ett seriöst parti?

         Ja, det gör de.

         Hon (han/hen/whatever) har ju rätt. Det var en vanlig fika och inte alls vad media först blåste upp det till. Gällande låg nivå på kommunikatörer: jag vet inte. Sverige har väl inte så hög nivå på politiker. Vi har en klimatminister som inte kan något om klimat. En justitieminister som inte kan juridik. En finansminister som inte är ekonom. Etc.

        hen må vara polack men likväl anställd av SD. Vad som eg menades att fira det tål ju att diskuteras. Hen har bjudit in riksdagsgruppen för att fira dagen för nazitysklands anfall mot Polen. Att Cavalli-Björkman säger att det vantolkats är ju en självklarhet. Däremot så återstår det ju att se om det stämmer OM de vågar publicera mejlet.
        Omdömeslöst och olämpligt oavsett.

       Ofräscht att inte vara påläst eller källkritisk.

       Vad är då S och V och vi ska inte tala om MP och C. MP och C är lika med dikaturer. Vad har S i sina rötter? och V? Man ska inte kasta sten vet du väl.

        Är MP och C diktaturer? Är mp och C egna stater menar du? Sedan är rötter en sak, nutida politik är en annan

         ordbajseri. MP nöt.

        Men snälla, hur gammal är du??

       Centern med Annie Lööf bakom rodret är ingen dans på rosor heller. Annie är själv medlem i en global, antidemokratisk fascistisk organisation bestående av inflytelserika personer från Europa, Nordamerika och Japan med uppgift att påverka länder att främja banker och storföretag och säkra att de är de verkliga makthavarna. Helt ärligt så är Jimmie och hans hejdukar rena söndagsskolebarnen jämfört med de antidemokrater och fascister som Annie själv frotterar sig med.

        Har du en källa på detta? För det låter som en konspirationsteori.

         ETC har skrivit om det men även Expressen och Aftonbladet. Utländska tidningar skriver om denna NGO och det är inte direkt hyllningsovationer. Förstår att det kan låta som en konspirationsteori. Trodde inte heller på det men började läsa på. Annie har en hel del saker i sitt bagage och det finns en händelse under tiden då hon var näringsminister då hon helt tittade åt andra hållet och sent om siders var tvungen att engagera sig för att människor med Svenska intressen mäktigare än hon började ställa krav. När man gräver i detta ska man vara källkritisk, för det finns dem som spinner nät som inte finns men helt klart är att Annie är inte den hon ger sken av att vilja vara.

          Det enda jag hittar när jag Googlar är Trilaterala Kommissionen, är det den du menar? För där är tydligen Annie medlem tillsammans med bland annat Carl Bildt och Marcus Wallenberg.

          När man läser om organisationen tycker jag inte den låter så antidemokratisk eller fascistisk.. enligt Wikipedia (jag vet, inte bästa källan men var svårt att hitta info) så består kommissionen av ”Omkring 300–350 europeiska, asiatiska och nordamerikanska medborgare samarbetar bland annat för att nå ökad förståelse mellan regionerna.”

          Jag tycker inte det låter så farligt men du verkar sitta inne med mer information och får gärna upplysa mig!

           Ja det stämmer det är Billberggruppen och Trilaterala Kommissionen. Man behöver läsa en hel del källor. Har läst på eftersom globalisering intresserar mig i synnerhet och jag har pluggat internationella relationer. Men det som man kan hitta på google är antingen väldigt förenklat eller så kommer man till någon fb grupp som är en smula konspiratorisk lagd, för att säga det försiktigt. Har hållit mig till vetenskapliga publikationer och dragit mina egna slutsatser. Det fanns en del tidningsartiklar från seriösa tidningar som har rensats ut, vilket jag inte kan låta bli att fundera över. Man ska inte köpa allt som skrivs och särskilt Birger Schlaug verkar ha ett rejält horn i sidan till Annie, men det finns andra. Hur Annie passar in i bilden vet jag inte men det finns frågetecken och helt klart finns där saker hon helst vill hålla i skymundan. Vad gäller denna NGO ska man ha klart för sig att den styr av storkapitalet, dvs de 2% som styr över 98% av världens tillgångar. Så nog är det en redig maktkoncentration och altruism är inte något som utmärker denna grupp.

        Hej Jimmies trollfabrik!

    Då förstörs Sverige ännu mer. Vart ska du ta vägen?

   M

    Fråga: Ni som röstar M, är ni helt OK med att SD är med och regerar (ministerposter) eller vill ni att SD bara är stödparti och tror ni att de går med på det? Uppriktigt nyfiken!

     Jag röstar M, för det är viktigt att de blir större än SD, för att inte behöva ta för mycket hänsyn. Inte alls ok med att SD får inflytande ”egentligen”, men när jag gör en sammanvägning av utkomsten av de olika alternativen så tycker jag ändå det är det bästa. Vi behöver öka skattebasen genom att få fler i arbete, och jag tror att rätt väg här är att individer får mer pengar kvar när de jobbar än när de inte gör det. Och då kommer den skatt som blir över kunna finansiera poliser, lärare, äldrevård, sjukvård, satsningar på integration osv. Och så klart bidrag ed till de individer som har behoven av olika anledningar.

     Ja.

     Ja

     Röstade M i riksdag men L övrigt. Vill absolut inte se SD i regering men har inget större problem med att ha dem som stödparti. Tycker personligen inte det är något större fel på deras partiprogram (som annamats nästan helt av både S och högerpartierna nu) men tycker de har alldeles för många obehagliga nötter som företräder dem.

     I min perfekta värld hade vi provat en regering med M, L, C och S. Saknar även C på högersidan då jag tycker de tillförde väldigt mycket på klimatfrågorna där M inte är så starka.

      Jag önskar också m l c och s i gemensamt styre. Bort med galningarna på kanterna tack.

       Verkligen. Dessutom har ju S rört sig en del mot mitten nu under Anderssons styre så jag upplever att man käbblar rätt mycket över saker man egentligen är rätt överens om.

     Tycker du själv ett kommunistiskt parti är okej? Medveten om vad de länder som haft den politikten genomlevt? Öst europa Sovjet Sydamerika. Som dessutom nu har islamister i partiet.
     Naiviteten i Sverige alltså.
     Skulle aldrig rösta rött, men så har komunismen och dödat och torterat många i vår släkt. Så jag är inte naiv. Och S är okej med detta. Blä

      Dags att uppdatera dig lite? Vi har inget kommunistiskt parti i riksdagen.

       Kom igen V är ett parti som inte tror på den parlamentariska ordningen. Alternativet till röd kommunist är brun fascist.

       Ung vänster tycker kommunism är viktigt om du läser på deras hemsida. Samma sak sa dem när Nooshi var med i ung vänster ?

      Kommunism är avskyvärt. Men måste jag ner och grotta i gyttjan och välja vad som är värst så är det folk som gör skillnad på hudfärg och härkomst. Inget är värre än det. Absolut inget

     Du som röstar rött ska nog läsa på lite om både mp och c. Två skandalomsusade partier med en hel del skit i hörnen.

      Järnrör, nazism och trollfabriker….? Nej juste, det va ju SD

   SD

    Såg deras valfilm (”Sverige ska bli bra igen ”), den var förvånansvärt bra.

     White trash.

      SD är definitionen

   C

    Du har ju problem.

   L

   Liberalerna

    Men snälla

     KD

     ? – såklart!

   KD

   V

   MP

   Annat

   Röstar inte

   S i riksdag och region, V i kommunvalet.

    Ja det fick bli en kommentar för det skiljer ibland i riksdag, region och kommun 😛 förlåt om jag bröt reglerna haha

    Du är medveten om att VPK:s ungdomsförbund vill införa en kommunistisk diktatur?

     Du kommer ramla av stolen när du får reda på vad alla andra ungdomspartier vill haha. Gäller att hålla isär dessa från de riktiga partierna.

      Haha ja Annie tyckte inte att staten skulle lägga sig i om hennes granne ville gifta sig med två män. När hon blev partiordförande hade hon praktiskt förträngt just det uttalandet. De säger så mycket tokigt ledarna för ungdomspartierna. Det hör liksom nästan till.

     Hen skrev ju att hen ska rösta på V i kommunvalet. Där fattar väl ungdomsförbundet inga beslut?

     Du är medveten om att Vänsterpartiet inte hetat Vänsterpartiet Kommunisterna på 32 år? Men det var en rätt fin trolling och försök till provokation. Hatten av!

      Nähä, och vad är skillnaden att dom ”ändrar” sig (not) men inte SD?

       Vadå ”not”? Kolla hur de har röstat senaste 30 åren och vilka förslag de lagt fram så kommer du inte hitta något kommunistiskt.

       Hos SD dyker det ju fortfarande upp rasistiska uttalanden och förslag så de verkar inte ha ändrat sig nej?

        Ändå skillnad på rasism och nationalism att ta han om sitt eget folk först.det betyder inte att man är rasist öht.

         Större delen av de som SD vill ”skicka tillbaka” är deras eget folk! De är svenska medborgare men ses på ett annat sätt enbart på grund av hudfärg. Om det är rasistiskt? Svar: ja.

        Halva V är ju islamister. Har du koll på det? Dom håller ju på att starta Nyans. Vad tror du händer med Sverige om Nyans kommer in en dag?

         Kommer osökt in på AC/DCs låt highway to hell.

   Förlåt men vad ska detta ha för syfte? Vääääldigt begränsat urval nämligen

    Tycker du att vi har dåligt utbud med partier att rösta på?

     ?

    Kan ju vara intressant att se var någonstans läsarna ligger?

     För att? Då borde ju alla svara och det gör de ju inte. Blir felaktig statistik..

      Den här undersökningen är knappast menad att vara vetenskaplig.

       Alltså är den meningslös

        Det är okej att göra meningslösa saker ibland också.

    Vad har något på Bloggbevakning egentligen för syfte? Det är väl kul att se.

     Tjäna pengar, har du missat alla banners? 😉

   S (har alltid röstat på L innan men nu är det som det är, vill inte ge SD inflytande och vill se Magda som fortsatt statsminister!).

    Gå in och sätt ett ”gilla” bredvid det alternativet då! 😉

    Jag byter också till S av samma anledningar. Har alltid röstat på ett visst annat parti sen jag fick rösta (+20 år) men nu känner jag att jag måste rösta på S.

     Känner precis som du Agnes! Tidigare röstat L men har i detta val röstat på S då högerblocket inte är ett alternativ så länge de samarbetar med SD.

     Jag röstade för första gången på S i förra valet men är osäker på att det blev som jag hade trott… Nu blir det ett blått parti!

   Tror M

   S❣

   Riksdag: SD
   Kommun: M
   Region: KD

   (Bor i Stockholms innerstad).

    Åh fy fan

     Vad röstar du själv på då? Du som säger ”åh fyfan” till hur andra väljer att rösta.

    Exakt samma!

    Samma här! Inte Stockholm dock.

    Hoppas du inte blir sjuk under närmaste mandatperiod!

     Jag hoppas ni som skriver såna här saker är unga. Har ni varit vuxna ett tag så vet vi att vården haft problem i 20 år.
     I vänsterledda och högerledda regioner.

      Ja med Moderaterna och KD ?!!!!! Det är dom som sålt ut sjukhus/ hälsocentral avskedat 1000 tal läkare/sjuksköterskor/undersköterskor/barnmorskor/ psykologer! Nu vill dom lägga ner 9st!!( NIO) BUP när psykiatrin för barn och ungdomar. Äldrevården orkar jag inte ens nämna som KD utarmas totalt.. Men rösta på dom då för det verkar bra för alla eller hur?! Blir rädd på riktigt ?

       Om du läser på om M så vill de snarare satsa på BUP. Så mycket har blivit sämre de senaste åtta åren. Skola, kriminalitet, vården även i röd-ledda styren, segregation, landets ekonomi, människors ekonomi, energikrisen, klyftorna i samhället etc etc etc. Väldigt fascinerad över att det finns folk som tror att fyra år till med denna senfärdiga regering skulle göra något bättre.

    Snälla inte KD om du bryr dig om vården och vårdköerna.

    Snälla flytta tillbaka till den hålan du kom ifrån.

   M. S är tyvärr utesluter pga av att de är beroende av V och MP

    Men att M är beroende av SD är lugnt?

     Hör och häpna, man kan tycka annorlunda!

     En fråga och jag vill ha ett riktigt svar, inte att SD är rasister och Nazister för det är dom inte. Det är bara vidriga MP och C och numera S som mobbar och kränker, kastar och snackar skit. Vad säger deras politik? POLITIK. Tro mig hur många invandrare som röstar på SD, alla på mitt jobb och det är många. Så du menar att både judar, människor från arabländerna och andra länder som bara kommer hit för våra bidrag är rasister åt sitt eget folk, för jag vet att du inte har nått svar mer än, dom är rasister.

      Deras politik hittar du på deras hemsida, du kan även ta reda på hur de har röstat i olika frågor. Här är ett utdrag:

      – Nej till nedläggning av det kritiserade arbetsmarknadsprogrammet Fas 3.
      – Nej till en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet.
      – Nej till förstärkt arbetslivsforskning.
      – Nej till rätt till heltid.
      – Nej till skatteavdrag för medlemskap i fackförening.
      – Nej till meddelarfrihet för de anställda i privata välfärdsföretag.
      – Nej till rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.
      – Nej till en reglering av visstidsanställningar.
      – Ja till sänkta inkomstskatter istället för mer resurser till skolan, vården
      och omsorgen.

       Källa

         Skulle inte kalla detta för en källa utan för propaganda.

          Hur menar du? Det är offentlig handling hur alla partier röstar i riksdagen. Vet du inte vad ditt parti står för?

      Männsikosynen (eller bristen därav). Den skiner igenom, och är obehaglig. Som det här med kärnfamiljen: ”Vi är också av den uppfattningen att de manliga och kvinnliga egenskaperna i många fall kompletterar varandra och av bland annat den orsaken anser vi att alla barn bör ha rätt till både en mor och en far i sitt liv.”…”I de fall ett barn har förlorat båda sina biologiska föräldrar bör barnet ha rätt till både en man och en kvinna som en ersättning för den far och den mor man har förlorat. Detta är orsaken till att vi motsätter oss statligt sanktionerad adoption för såväl ensamstående, som samkönade par och polyamorösa grupper.” Hur kan en femtedel av Sveriges befolkning stötta det 2022..?

     Har inte riktigt förstått rädslan för SD? Vad är det värsta som kan hända liksom? Knäppgökar finns i alla partier om man börjar gräva?

      Eh. Säger andra världskriget dig någonting? Högerpopulistiskt parti vid makten?

       Eh. Säger Sovietunionen, Kina eller Nordkorea dig någonting?

        Vad har det med rädslan för SD att göra?

         Det har att göra med att du (eller den som skrev kommentaren ovan min) för en logik som är haltande. Med den logiken borde alla verkligen undvika allt som har med socialism/kommunism att göra då det är väldigt aktivt än idag i vissa länder.

        Finns det bara sd eller kommunism att välja på? Eller kan man, knasiga tanke, vilja välja bort både V och SD?!

     Är du medveten om att SD har ca 20% av Sveriges röster? Det vore rent av diktatur att låtsas som Sd inte finns. Vad är det som är så hemskt med sd? Skriv inte rasister för det är TRÖTTSAMT. Berätta gärna vilka ståndpunkter du tycker är fel.

      Om partiet i fråga vill att man slutar kalla dem rasister så kanske de en gång för alla ska rensa ut varenda en av alla deras förtroendevalda som gång efter annan säger de mest gränslösa saker som är kränkande om invandrare och människor med annan bakgrund.
      Men alltför ofta så försöker de bara täcka över tills det är allt för uppenbart.
      Senaste pajasdraget var ju att låta en tidigare medlem i partiet skriva deras vitbok – det är ju verkligen så man skaffar en oberoende granskning.

      Med sin hetska retorik, slår de in en kil mellan välmående områden och utanförskapsområden. Det leder till ökad segregation och ökade klyftor. Sedan SD kommit in i debatten har ett ”vi och dom” scenario målats upp. SD har ingen plan för att minska segregationen. De har inte heller någon vision för hur vi ska förbättra utanförskapsområdena. Allt de i slutändan vill är att använda utsatta människor som syndabockar för allt som är fel i samhället och kunna hota med att skicka ”hem” dem (var det nu är?) om de inte dansar prick efter Jimmies pipa.

      In the meantime fortsätter segregationen, både i debatten och i verkligheten, att öka och således även incitamenten att ta den kriminella banan för ungdomar i fattiga områden.

       Röstar inte på SD men detta stämmer ju inte. Dessutom: när Magda säger att hon inte vill ha somalitown så är det en okej retorik? Inte alls ”vi och dom”? Men när högern pratar om att göra ett lyft i utsatta områden, satsa på ungdomsidrott, rusta upp bostäder, ta hårda tag mot kriminaliteten, fler poliser etc så är det fel?

   C i riks och kommun
   S I region

   sd

   SD

   Jag har förtidsröstat på V

   KD

   Seriös fråga: Jag gillar C:s politik och sakfrågor, är det korrekt förstått att de inte samarbetar med SD? Vägrar stötta något parti som kommer att samarbeta med ett parti som tidigare erkänt tidelag och som består av ett gäng outbildade (och en del rasistiska) nissar.

   Har alltid röstat S tidigare, men känner att C matchar mina åsikter bättre.

    Det är väl C som vill göra tidelag lagligt?

    De har dessutom flest pedofilskandaler av alla partier.

    Läs på lite så ska du få se vad S står och stått för. Man mäter inte huvuden för skojs skull.

     Alla partier var med på det, inte bara S.

    Om du inte gillar SD ska du definitivt inte rösta C. Annie berättar inte om sina antidemokratiska maktfullkomliga vänner som gärna ser henne i en svensk maktposition. De gillar hennes nyliberala idéer om fritt flöde av kapital, frihet åt storföretag. Hennes lilla snack om rasism är enbart rökridåer för att dölja vad hon egentligen står för.

    Om du hade kollat på debatter hade du nog vetat att C inte vill samarbeta med SD. Detta som är så jävla problematisk med ni som röster på vänsterblocket, har noll jävla koll på vad faktiskt de andra partierna vill. Låt mig gissa, du har röstat S för att du och din familj alltid gjort det ✨ tvi ni förstör Sverige

   Har förtidsröstat på Vänsterpartiet.

   V!!❤️?

   SD

  Rösta blankt, hur dåligt är det? Hur många valkompasser jag än gör, partiledardebatter jag kollar på, tar ställning, läser på osv osv så känns inget block eller parti 100% bra att rösta på.

   Nej jag känner samma. Nån kan ha vettiga åsikter i en fråga och så kommer det och är helt idiotiskt i nästa.

   Detr är verkligen pest eller kolera. Jag står och velar mellan två partier som är långt ifrån varandra.

    Vilka två?

     SD och V

      Hur kan man ens vela mellan dem två av alla? Rösta blankt om du har så motstridiga åsikter

       De har liknande åsikter när det kommer till bensinpriser, elpriser och EU.

       Du är ju tydligen anti demokrati som säger att jag inte ska rösta alls hahah

        Att rösta blankt och att inte rösta är inte samma sak.

      Vad är det du gillar med respektive parti? Dom flesta hittar nog aldrig ett parti vi känner oss 100% eniga med, personligen tycker jag det hjälper att ha ideologi i åtanke. Genom ideologi vet du om partiet och du utgår ifrån samma värderingar när man försöker tackla olika samhällsproblem

   Men ingen håller väl med ett parti till 100%? Man får välja ut sina viktiga frågor och rösta därefter. För mig är skola, sjukvård, miljö väldigt viktiga frågor så jag satsar på partiet jag håller med mest i de frågorna. Att reglera föräldraledighet eller införa en familjevecka, eller strypa invandring, det är frågor jag bryr mig mindre om och fokuserar därför inte på dem. Rösta blankt är meningslöst enligt mig.

    Exakt! Rösta på det som mest liknar det du tycker. De frågor som är viktiga.
    Men nej, i slutändan kommer skillnaderna inte va så stora. Same same…

    Där kom idiotin in. Alla partier väljer skola, sjukvård och miljö, skillnaden är om man tror man hämta pengar i bankomaten och att dom aldrig tar slut. Vart ska pengarna tas ifrån är väl lika viktigt det. Sverige har inte obegränsat med pengar. Testa gör slut på dina pengar och se om du får ut mer ur bankomaten efter det eller tar du sms-lån?

    För dom sakerna hände ju under den här perioden? Not.

    Är okej med att rösta blankt, men håller med om att man inte håller med ett parti till 100%. Fick liksom 70% på de partiet jag höll mest med om.

   Det är helt omöjligt att vara överens med någon om något till 100%. Är det då inte för mycket begärt att det ska finnas ett parti som känns 100%

   Fokusera på vad dina viktigaste frågor är och rösta därefter. Bättre än att rösta blankt.

   Helt tappat tilltron till det politiska systemet och dess förmåga att lösa några samhällsproblem. Blankt eller soffan?

    Gör något trevligare med din tid. Det spelar ändå ingen roll.

    Att rösta blankt visar att du bryr dig men att inget alternativ är tillräckligt bra. Att inte rösta visar att du inte bryr dig och då inte borde klaga oavsett vad som händer med skolor, vård, brott och straff, miljö och så vidare.

     Äh skärp dig. Att inte rösta är ett lika starkt ställningstagande som att rösta, givet att orsaken till varför man avstår är väl genomtänkt.

      Skärp dig själv. Det är självklart att det är ett större ställningstagande att faktiskt ta sig till vallokalen och rösta blankt än att inte göra nått!
      Att rösta blankt är att säga ”jag bryr mig om mitt land men alternativen jag har är inte bra nog”
      Att inte rösta är.. ja ingenting, du säger ingenting.

      nej,
      att rösta blankt är ett ställningstagande för då visar man att man bryr sig om den demokratiska processen men att man inte finner något parti som är vettigt nog att lägga sin röst på.
      att inte gå och rösta alls är bara slött.

       Blanka röster räknas dock som ogiltiga och redovisas inte, så vet inte riktigt hur du menar att det visar att man bryr sig. /en som ska jobba som röstmottagare i år och nyss var på utbildning där jag lärde mig detta

   Ingen håller med ett parti på alla frågor. Inte ens inom partierna tycker man ju lika om allt. Välj tre kärnfrågor och fokusera på dom.

   Det är liksom inte en perfekt outfit du ska välja, det behöver inte stämma överallt.

   Självklart kan man rösta blankt! Det visar ens missnöje på ett principiellt sätt och är verkligen inte att ”kasta bort” sin röst som så många vill påstå. Man har då nyttjat sin rättighet att rösta i ett demokratiskt val, vilket är ett priviligeum vi har till skillnad från många andra världsmedborgare.

    Men de räknar väl inte de blanka rösterna längre…?

     Nej, det är helt meningslöst att rösta blankt. Säger inget om vad man ogillar. Hur ska det analyseras?

     Nej precis det stämmer! Räknas som ogiltig röst! Däremot räknas rösterna för Kalle anka partiet som tips ?

     En blank röst räknas in i röstdeltagandet men inte när mandat fördelas. Dvs om 20% röstar blankt så är valdeltagandet 100%, men om dessa 20% i stället inte röstar alls så är valdeltagandet 80%. Men mandaten fördelas bland de partier som har fått röster.

   Detta kan verka chockerande för många och svårt att ta in men det spelar ingen roll vilket parti som regerar Sverige. Det här marginell betydelse på landets utveckling och oavsett vad de har för vallöften så kommer dessa aldrig följas upp, än mindre införlivas. Det är så jävla sorgligt att begreppet demokrati har kokats ner till att rösta vart fjärde år på yrkespolitiker. Man måste inte rösta, det kan vara ett lika aktiv och välinformerat beslut och även högst demokratiskt. Röstar man av tvång så röstar man även på rådande politiska system och det är en elitokrati helt frånkopplad från folket.

    Du menar att det inte gör någon skillnad för folket vad vi t ex har för lagar? Vad man får i a kassa? Vad man får som sjukskriven? Hur mycket vi betalar i skatt?

    Eller du tror att det inte påverkas av vilket parti man röstar på?

    Kan lova dig att det t ex gör skillnad för den som har sin inkomst via Försäkringskassan hur mycket ersättning man får och på vilka grunder man får ersättning. Bara som ett exempel av en miljard.

     Tror personen menar att det blir ingen diktatur om ett block vinner, speciellt nu när det är 50-50 mellan partierna.

   Det är mycket bättre att rösta på något som känns 90 % än att rösta blankt. Har aldrig ens haft ambitionen att man ska hålla med ett parti 100 %.

   Om ALLA partier känns lika kassa kan du rösta blankt. Annars, ta ett av de du ogillar minst.

   Finns många anledningar att man väljer att rösta blankt, och det är inge fel att rösta blankt.
   Vi har demokrati, så du har rätt att rösta på vilket parti du vill eller rösta blankt om det är vad du vill.

   Men om man väljer att rösta blankt kan man inte heller sen komma och klaga på att regeringen är dålig eftersom man inte bidrag till att få ”rätt” regering som styr.

  Rösta eller ej? Tja som utlandsboende sen många år känns den svenska politiska agendan aningens kortsiktig och utan konkreta tilltag. Utredningar och expertutlåtande till trots, kom till skott och få lite handling.

   Berätta gärna vilket land som gör det bättre.

   Du som har lite mer att jämföra med. Hur ska man göra istället tycker du?
   Vad fungerar bättre i det landet du bor i och varför?

   Jag vill inte vara dryg eller ifrågasättande alltså, utan är ute efter en bredare bild 🙂

    Sjukvården. Den har försvunnit ur debatten trots att det kom fram många brister i Coronautredningen och man larmar nästan dagligen om bristerna. Skolan låter svaga elever gå ut högstadiet utan att man ser till att ALLA kan läsa. Gängvåldet ligger väl i topp i jämförelse med många andra länder? Invandringen har man varit generös med men man glömde bort att ta hand om de individer som kom. Det finns ju förslag på hur man ska förändra men när vissa partier inte kan samarbeta med andra kan det väl inte bli någon större enighet om förändring? Ja varför har man lyckats bättre i andra länder beror kanske på att man lärt av andra som lyckats och snabbare tar tag i uppkomna problem innan de helt spårat ut? Gör du samma sak i dag får du samma resultat i morgon.

     Ff region o kommun som styr i sjukvård o skolor. Nästan höger i alla regioner. Oavsett vad regeringen sa om hur noga det skulle vara inom hemtjänst i pandemin så tyckte inte de BLÅ som styr min kommun och region att det var viktigt. De tyckte inte att personal el boende skulle skyddas med munskydd/handskar etc.

    Jag tror att skillnaden beror på engagemanget bland folket. Man sitter inte bara inne och gnäller utan man samlar sig i bred front och protesterar och får politikerna att rätta till de som inte fungerar. Att erkänna misstagen är också ett vinnande koncept.

  Lätt för Kenza att va sosse när hon som rik inte behöver drabbas personligen av deras idiotpolitik.

   Vad borde fattiga människor rösta på? (Obs seriös fråga alltså, inte ifrågasättande)

    Beror väl på vilka frågor man som fattig tycker är viktiga och var man står i de frågorna.

   Jag är inte rik men sjuk, därför röstar jag på S!
   Jag vill också leva och få sjukvård, det får jag knappt med blåbrunt styre.

    Kalla inte mig för nazist en gång till och var inte anonym om du kallar mig som jude för nazist.

     Personen gjorde inte ens det. Dessutom har SD nazistiska rötter vilket är anledningen till att de kallas bruna.

      Vad ska vi kalla Vänsterpartiet för då? Är kommunister också bruna? Genuin fråga

    Du får inte sjukvård med ett blått styre? Snälla. Nu får ni skärpa er. Alla partier är för bra vård. Vi ÖSER pengar på vården i Sverige men trots det är den inte bättre än i motsvarande länder som lägger mindre pengar på vården. Det är ett systemfel och någon måste våga vilja förändra saker i grunden.

    Du skjuter dig själv i foten

   Hur tänker du nu? Hade ju varit allra lättast för Kenza att vara moderat?

    Hon har råd att bo långt bort från mångkulturen.

     Många (ännu fler) som inte har råd att bo ”långt bort från mångkulturen” röstar också S, vad är din poäng?

   Hur drabbas du av S idiotpolitik?
   Är du frisk och har jobb drabbas du inte, är du sjuk eller pensionär eller arbetslös drabbas du ännu mindre.
   Berätta gärna hur du personligen har drabbats av S politik som hade blivit bättre med högerpolitik.

    Hur jag drabbas av S politik. Jag hade hellre haft ett parti som:

    – Vågat ta tag i brottsligheten i god tid.
    – Inte är okej med att en tredjedel av allt bistånd försvinner i korruption.
    – Hade sett till att ALLA pensionärer fått bättre villkor.
    – Hade vågat tala ärligt om hederskultur och hur den breder ut sig.
    – Hade tillsatt en kompetent klimatminister.
    – Tar ansvar för skattepengarna och inte öser på i satsningar som inte ger effekt.

     Lycka till i Sverige lol. Inget parti gör något, alla är rent jävla skit.

      Allt är bajs och inget kommer bli bättre ändå.

    Vad tror du händer när S inför fastighetsskatten? Kolla vad som hände sist. Pensionärer som köpte sina hus för 40-70 år sen har inte längre råd att bo kvar. S kommer tvinga PENSIONÄRER att flytta ur sina hem. S ÄR SÅ BRA FÖR FATTIGA OCH PENSIONÄRER. Jävla nötter

   Röstar rött men lever blått.

   Ehm. Va? Tvärtom borde det alltså vara för de ”rika” som får behålla mer av kakan med blått styre. Du hade kanske lite otur när du tänkte där?

    Nej. Bo i Sthlms superbekväma innerstad = kan rösta rött utan att behöva ta del av konsekvenserna av politiken och hur landet förändras.

  Viktigt att rösta i regionvalet om du bryr dig om sjukvården. I Stockholm har det varit blått styre (+MP senaste åren) i många många år. Vi har otroligt långa vårdköer men samtidigt så sparas det.
  Glöm inte att man ju kan rösta olika i region, kommun och riksdag!

   Jag trodde Stockholm hade kortast vårdköer? Behöver ju inte betyda att de är korta i och för sig…

    Det stämmer att Stockholm har bland de kortaste (om inte kortast) köer. Det har bland annat valmöjligheten till privata alternativ bidragit till, och Stockholmsregionen hjälper övriga regioner i landet ekonomiskt.

     Jag flyttade till Stockholm för ett tag sedan och min vård blev så mycket sämre. Det är kort kötid för ”enkla patienter” som privata vårdgivare gärna vill ha för att de är mest lönsamma, men vi med allvarligare/kroniska åkommor blir som Svarte Petter, vi skickas runt och ingen vill ha oss. Resurserna i Stockholm går till dom som behöver det minst.

    Läs gärna detta:

    ” Jo, sjukvården började prioritera patienter med lättbehandlade sjukdomar över dem med mer komplexa behov. Snuva före multisjukdom. På så sätt kunde man lätt beta av ett stort antal personer och få köerna att kortas ännu mer.”

    https://arbetet.se/2018/07/17/alliansen-bluffade-bort-vardkoerna/

     Precis så är det – jag rekommenderar Nyhetsmorgon i TV4 i dag tisdag som man kan se på TV4 Play, där framträdde flera läkare och berättade om just det här. Du kan få vård dygnet runt för en vanlig bonnförkylning eller urinvägsinfektion men om du behöver en plats på intensiven är det inte säkert att man kan lägga in dig där, än värre fungerar vården i livets slutskede. Ta gärna också del av varför det råder ”platsbrist” på landets sjukhus, många förstår inte att det handlar om brist på personal, de tror att det råder någon slags brist på sängar. Så är det alltså inte, det började med att allt fler både läkare och sjuksköterskor lämnade särskilt den offentligfinansierade vården och sedan var den nedåtgående spiralen ett faktum. Jag lägger en länk:

     https://www.tv4.se/artikel/59OLKnxnHT8KvoOrsCM2Lw/laekare-larmar-om-vardplatser-kan-fa-ligga-i-timmar-utan-hjaelp

     M v h läkare som själv sagt upp sig och numera jobbar med annat

    De flesta regioner styrs ju blått dock..

   Vården i S-styrda regioner är dock lika dålig. Naivt att tro att detta skulle ändras med ett S-styre.

    Jo fast det gör det enklare att leva som sjukskriven/person i behov av vård, de röda driver helt enkelt en politik som har ett helt annat socialt skyddsnät. De blåbruna vill privatisera allt (vilket leder till exkludering och utförsäkring).

     Sossarna (Stefan/Magda) har utförsäkrat betydligt (!) fler än M-regeringen som hade makten innan dem.

  Tycker det är sjukt att det inte finns något system för att se om ens röst är räknad. Förra valet var mitt första val, jag har alltid varit politiskt intresserad och aktiv. Bodde utomlands så fick poströsta, beställde dessa kort 4 veckor i förväg men dom blev försenade så fick dom typ 5 dagar innan valet och skickade dom samma dag. Än idag vet jag inte om min röst han hinna fram. Mailade runt hur mycket som helst både till valmyndigheten och min kommun men blev bara hänvisad runt och fick aldrig något svar. Jag vet att min enskilda röst inte är avgörande men hade ändå sett fram emot att rösta sedan 15 års ålder. Än idag vet jag inte om min röst faktiskt hann komma fram och räknades eller om detta blir mitt ”första” val haha.

   Bor utomlands, har beställt två röstkort till mig, och två till min partner. Ett har kommit fram till min partner, på en gammal adress. Jag har inte fått något kort. Blir ingen röst för mig…

    Blir lite förvånad. Jag beställde inget men fick ett, som alltid egentligen. Bor i Tyskland. Var bor ni?

     Fick du från Moderaterna? Min pojkvän fick från dom och valsedel. Vi bor i Nederländerna

      Det är inte partierna som skickar ut röstkort, det gör Valmyndigheten.

       Jo min pojkvän fick ett mail med en video från Ulf och han fick röstkort från moderaterna. Tror inte att Valmyndigheten har skickat den till honom.

       Förra valet så avgjorde utlandsrösterna så Moderaterna har nog tänkt på det och skickar ut röstkort, mail osv. Vet flera som har fått av moderaterna som bor utomlands.

        Fast det är väl knappast röstkortet du har fått utan det är väl en valsedel….

        Tror du blandar ihop röstkort och valsedel.

    En fråga bara, varför röstar man om man inte bor i Sverige?

     Svensk medborgare. Och vi har demokrati ?

     Jag vill ha möjligheten att flytta tillbaka till Sverige och min gamla stad och då vill jag att landet ska ledas av partier som för, en i min mening, vettig politik. Dessutom bryr jag mig om att mina nära och kära ska få bo i ett land med vettigt styre, även om många av mina nära och kära säkert röstar på andra partier än jag själv gör.

     För att Sveriges politik även påverkar oss svenskar som bor utomlands.
     Pass-kaoset som var den senaste katastrofen tex.

    Man kan rösta utan röstkort
    Röstade förra veckan på ambassaden i Madrid med bara passet

   Det här kan jag bara hålla med om. Haha. Sa det till någon häromdagen bara att jag gärna vill veta om min röst räknats. Skickar bara men sen är det ju väldigt godtyckligt ☺️

   Om jag inte minns fel är det poststämpeln som räknas. Alltså om ditt kuvert är poststämplat innan eller på valdagen räknas din röst. Det är därför resultatet inte är 100 % färdigt förrän någon vecka efter valet.

   Jag bor utomlands och här arrangerar svenska ambassaden röstning. Inget röstkort behövs utan jag har nu två val gått och röstat med enbart mitt pass (förstår att inte alla har tillgång till en ambassad tyvärr).

  Konstigt? Om Kenza tycker det är så självklart att rösta rött och det känns så bra i hjärtat. Varför tar hon då aktieutdelning och inte högre lön/månad???

  Så trött på kändisar/influencers/folk med hög inkomst som predikar vitt å brett om röd politik å höga skatter men själva skatteplanerar och tar alla kryphål som finns??‍♀️

   haha det är sååån dubbelmoral! Och sen nästan skryta om att man röstar rött samtidigt som det nästan är kontroversiellt att rösta blått. Då har jag mer respekt för folk som öppet är moderater. Har vänner med egna företag som är sossar som också bara tar ut aktieutdelning, varför det?

    Jan Emanuel ?

   Fast även om man vill ha mycket pengar och bra inkomst så kan man väl rösta rött? All politik handlar inte om pengar. Kenza kanske tycker de röda partierna vill göra läget bättre för miljön och sjukvården. Jag står i läget att jag själv hade gynnats av en högerpolitik men tycker deras syn på invandring och sjuka är så hemsk så vill inte rösta bara utifrån mitt eget läge i livet. Tror Kenza och typ Sandra Beijer tänker på ett liknande sätt.

    Exakt!!!

    Fast röda politiken handlar ju mycket om att man som höginkomsttagare ska betala mycket i skatt – det är ju grundpelaren i deras politik för att kunna åstadkomma det som de vill vad gäller sjukvård mm?

     Och hon kanske inte har något emot det? Jag vet inte så mycket om Kenza, men låter ju inte som att hon skattefuskar järnet bara för att hon har mycket pengar.

      Du menar att hon tycker att höginkomsttagare ska betala skatt, bara det inte gäller henne själv? Eller vad menar du med att hon inte har något emot det, emot vad?

    Hon har själv sagt flera ggr att höga skatter är bra. Bl.a detta från bloggen:
    ” Som tur är har jag ingenting emot att betala skatt. Jag bidrar gärna med min del till vårt samhälle, det är min skyldighet.”

    Jag är all for att ta aktieutdelning, att tycka våra skatter är orimliga men det är jag ärlig med. Jag kan säga rakt ut att jag tar ut en stor aktieutdelning i mitt bolag för att faktiskt få ut några pengar å slippa skatta bort allt.

    Upplever att detta är ett poserande för att ”verka god”.

    Fast M är ett av de partier som har störst förtroende i klimatfrågan. Även C, som ju har en extremt höger ekonomisk politik även om de hänger med Maggan nu, satsar mycket på miljön. Annars är det såklart MP som driver hårdan frågast (men, inte bäst enligt mig).

     Skämtar du? Naturskyddsföreningen har sammanställt hur väl partierna har hållt sina löften kring miljö.

     M ligger näst sist. SD näst sist.

     https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/granskning-sa-mycket-lovar-partierna-for-naturen-och-klimatet/

      SD sist*

      Högst förtroende utgår ifrån vad folk i Sverige anser. Inte en partisk organisation. Det finns andra organisationer som visat helt annorlunda resultat. Klimatet är en av mina viktigaste frågor och jag har läst på om alla partier och deras klimatarbete.

    Hur är högerns syn på invandring hemsk?

   Och folket som bor i rika, vita “trygga” områden och härjar och gapar om mångfald och allas rätt i samhället är ju också härliga. Skulle vilja se om dom är sugna på att flytta ut i orten.

    Jag har flyttat ut i orten och har inte ändrat mina åsikter om ”mångfald och allas rätt i samhället”, så…

   Eller hur!

   Så om jag är emot spritmonopolet får jag inte gå till Systembolaget? Om jag tycker vi har för hög moms får jag inte köpa NÅGOT för då betalar jag ju moms. Om jag tycker det fria skolvalet är fel så får jag inte välja skola till mitt barn? Om jag är emot kärnkraft så får jag inte använda el för den kan komma från kärnkraft…?

    Ja det blir svårt att både leva och att kunna rösta på något parti överhuvudtaget? Det är väl sällan man håller med ett parti i alla frågor?

    Ingen har sagt nått om att man inte FÅR

    Och om du är emot monopolet så har du ju ändå inget val var du ska handla. Är såklart inte samma sak. Men ja! Är du kraftigt emot tex privata skolor och sitter å säger det till alla och sen väljer en sån skola trots att det där du bor finns massa bra kommunala skolor då är man ju en hycklare!

    Skillnaden är väl att den grova kriminaliteten ESKALERAT totalt i vissa områden. Men Schulman, Kenza etc behöver inte se eller drabbas. Så då är det lätt att inte behöva bry sig om att ungdomar förnedringsrånas, skjuts, misshandlas etc.

     ALLA drabbas av den grova kriminaliteten. Att tro annat är bra naivt. Hela städer i Sverige styrs av gängkriminella. De styr rättsväsendet, banker, sätter upp egna kontroller av vägar och människor osv. För att inte tala om otryggheten när det skjuts och sprängs var och varannan natt. Sluta påstå att det bara är de som blir skjutna som drabbas. Alla i samhället drabbas.

   Man skattar på aktieutdelning också.

    20 procent ja. Inte 50 procent som man gör om man tar ut lön som egenföretagare.

   Att välja att man hellre får sin inkomst via utdelning i stället för lön är väl ändå inget kryphål? Absolut en viss form av skatteplanering, men då får man ha i åtanke att det i allra högsta grad är lagligt och både du och jag hade agerat på exakt samma sätt om vi hade haft möjlighet. Jag hade ändå röstat S. Man måste lära sig att ha två tankar i huvudet samtidigt.

    Som jag skrev så gör jag exakt det!
    Men jag sitter inte samtidigt å skriver å pratar på soc att jag gillar höga skatter å att betala dom när jag ju ser till att betala mindre skatt.

    Det här handlar inte om vad som är lagligt utan att stå för det man säger, vara konsekvent och inte spela god å klappa sig på axeln

   S politik bygger ju på ett ekonomiskt utjämnande. Dvs inkomstskillnader ska vara så små som möjligt.
   Då är man en hycklare om man tar ut aktieutdelning som beskattas lägre är inkomst (där även socialavgifter tillkommer).
   Genom aktieutdelning får du en högre inkomst än om du tagit ut pengarna som lön och därmed är du inte med och inkomstutjämnar. Hyckleri!

    Lätt att glömma att 3:12-reglerna syftar till att personer i fåmansföretag inte ska kunna runda skattesustemet genom att ta ut allt i kapital och därmed träffas av skattesatsen om 30%. Så ja, Kenza m fl betalar mindre i skatt, men fortfarande inte så lite som de flesta här verkar vilka få det att framstå.

    Det handlar dessutom om en balans mellan att stimulera startandet av bolag/sysselsättning och intresset att håva in skatt. Politikernas insatser för samhället kan inte enbart mätas i skattesats, det är endast en kraft förenkling av hela sysselsättnings-/skatteintäktsfrågan.

     Jag håller med dig och tycker också 3:12 reglerna är bra och att företagande ska stimuleras. Dock är det ändå så att socialdemokratin vill ha inkomstutjämning. Det är fritt fram för företagare som gör vinst att själv bestämma att man tar ut en högre lön än och göra mindre vinst. Men det är mycket talande att Kenza hellre gör en vinst i sitt personliga bolag om 4 miljoner per år (40% vinstmarginal) än tar ut en högre lön och därmed beskattas hårdare och därmed bidrar mer till det gemensamma.
     Men hon tycker väl att någon annan kan betala – det brukar socialister tycka.

      Hennes egna bolag omsätter 10 miljoner, vinsten bolaget gör är 4. Detta efter att hennes lön är betalad. Varför tar hon inte ut högre lön och betalar mer skatt om det känns så bra i hjärtat? Men det är ju bättre att specialistsjuksköterskan betalar större andel statt på sin inkomst än kenza.

       Men hur går resonemanget nu egentligen?

       Om vi utgår från din tes att Kenza är snål och tycker ”att någon annan kan betala” – så borde hon ju rimligtvis rösta blått? För att få lägre skatt och således behålla mer pengar?

        Nej. Hon gör ett aktivt val i att ta ut en lägre lön och högre vinst för att slippa betala högre skatt. Hon röstar rött för att hon tycker höga skatter är bra men väljer själv sätt för att betala lägre skatt.
        Hon lever inte som hon lär.
        Hade hon röstat blått så hade hennes faktiska agerande varit i linje med hennes politiska åsikter.
        Nu röstar hon för högre skatter men väljer själv att ta ut lägre lön än hennes arbete genererar.

         Hennes politiska åsikter är uppenbarligen röda så det blir märkligt när du hävdar motsatsen bara för att hon gör något som är fullt lagligt?

      Jag hör vad du säger men jag tror vi kanske ser på det olika. Jag anser att man kan göra som de flesta fåmansföretagarr, att kunna plocka ut inkomst genom utdelning och inte enbart via tjänst, och trots det rösta för en röd politik. Politiken i allmänhet, partierna och deras ideologier i synnerhet, är så mycket mer än enbart skattesats. Kenza kan väl vara hardcore socialdemokrat i alla sndra frågor samtidigt som hon nyttjar det skattesystem som existerar?

      Inkomstutjämningen måste också ses i skn kontext tänker jag, allt är ju relativt. Det är därför jag tänker att man kan rösta MP men ändå köra en gammal bensindriven bil, rösta V och ändå inte kalla alla för ”hen” (okej förlåt…) eller rösta SD men inte vara emot all form av klimatomställning.

      Att rå om sitt eget bo samtidigt som att man drar fördel av befintliga ssystem är inte på något sätt hyckleri, men där tycker vi nog olika.

       Just det, glömde skriva att inkomstutjämning kan ju ske med olika medel: antingen genom justering av skattetrycket, eller (och kanske oftast) genom att omfördela befintliga skatteinstäkter så att de genom samhälsservice eller bidrag gynnar behövande grupper (och per automatik missgynnar andra, kanske genom borttagande av olika skattereduktioner på kapital etc)

  Naturskyddsföreningen har en egen valkompass med endast miljöfrågor. Mycket informativ och bra ?

   Ja som Sandra B repostade, lite ironiskt med tanke på alla hennes flygresor fram och tillbaka (främst senaste året) och hennes konsumtion och uppmuntran till den.

  Landsbygdspartiet Oberoende till riksdagen… Det enda partiet som bryr sig om landsbygden.

  Tips Camcam, det heter regioner numera. Inte landsting.
  Jag har också svårt för att få det att sitta. Givet hur viktigt inlägget är tänker jag att du nog vill få det rätt.

   Tack! ?

   Jag jobbar inom regionen och ibland hoppar ändå ”landsting” ur min mun haha oops… 🙂

    Du som jobbar inom regionen. Tycker du att man ska ta bort regionssystemet och förstatliga den funktionen istället?
    Vad är det som är bra med att ha regioner, varför ska de vara kvar och vice versa?

     Det finns för- och nackdelar med det förslaget helt klart. En fördel är att vården eventuellt skulle kunna bli mer jämlik över landet? Det är ju helt sinnessjukt att du i vissa regioner kan få IVF om du har BMI under 35 men i andra enbart om du har BMI under 30! Vården man har rätt till ska ju inte kunna skilja sig åt på det viset bara för att du råkar bo i Malmö och inte Haparanda… Men jag tror man skulle kunna styra upp detta via typ nationella riktlinjer från Socialstyrelsen eller liknande? För nackdelen med att lägga ner regionerna är att det är ett ENORMT projekt som skulle kosta mycket i tid och pengar och på vägen kan man tappa väldigt mycket kompetent personal som inte orkar med en sådan omorganisering.
     Jag är emot det förslaget personligen, men jag tror man intensivt bör arbeta för jämlikare vård över hela landet ändå.

      Tack för svar!
      Så egentligen är det största argumentet till att inte ta bort regionerna är att det blir för stort projekt?
      Men hur skulle utgången vara? Om man tänker i ett längre perspektiv?
      Om man kan göra vården mer jämlik genom nationella riktlinjer, varför görs inte det? Och kommer det verkligen att bli så stort kompetenstapp? Jag menar, arbetsplatsen kommer väl inte förändras, det är väl högre upp det kommer ske en liten förändring i vem som tar besluten?

     Mitt svar har fastnat i mod… 🙂

      Åh attans! Då är det bara att vänta då.
      Tack så väldigt för att du tog dig tid att svara! 🙂

  Tycker det är väldigt bra att ingen ser vad man tar för röstsedlar i år utan att de finns avskärmade.
  Förstår inte att det inte varit så långt tidigare?

  Jag förstår inte heller behovet stora influensers har av att skriva hur de röstar. Det är ju helt oväsentligt.
  Väldigt viktigt att var och en sätter sig in i vad de olika partierna står för och vill göra och inte låter sig påverkas av influensers.

   Men det gamla knepet att ta en röstsedel av varje parti funkade väl fint!? minns så väl när jag följde med mina föräldrar till röstlokalen och min pappa plockade på sig flera stycken och jag tyckte det var så spännande och hemligt. Med den reflektionen dock, håller helt med ändå, jättebra om det kan få vara dolt!

    Knappast. Det är nog många som inte får rösta SD för sin respektive så då blir det konstigt om man tar en sån lapp. Avskärmningen kommer gynna SD stort

     Så du tror att det är det enda trycket som kan finnas?
     I en familj kan förväntningarna vara så hög att rösta på M/S att folk kanske inte vågat rösta på annat. Det handlar inte om ett parti här. ?

      Tror inte det kommer påverka M negativt, däremot S. Mååånga familjer som har röstar på sossarna för ”det har vi gjort i vår familj i flera generationer” utan att veta vad sossarna orsakat de senaste 40 åren. Så går hela familjen i sina sossetröjor på valdagen och nåde dig om du röstar något annat. Men nu kan man rösta på vad man vill utan att inkompetenta familjemedlemmar gluttar över axeln, skitbra!!

    Jo men det är ju ett större slöseri om alla tar av varje parti men bara använder tre av dom. Enklare och smidigare med en skärm framför sedlarna. Så kan räcker sedlarna längre också.

     Gör som min mamma, hon skriver lista på dem när hon ska handla mat

   Var det inte så förra valet? Eller har det varit något val efter det? Vill minnas att jag har plockat valsedlar utan att någon kunnat kolla?

   Man kunde ju dock ta flera olika valsedlar, så folk inte visste vad man röstade på 😉

  Liberalerna tycker att det inte ska finnas valinformation och röstsedlar på andra språk. De hävdar att om man inte kan tillräckligt bra svenska så ska man inte rösta.

  Fräscht.

   Men herregud, KD menar jag ju. Skämmes!

    Ska du ge ut information så se till att den är korrekt. Det är EN person (Sara Skyttedal) som har dessa åsikter.
    Ebba Busch har gått ut och dementerat att det är något partiet driver.

   Kan inte tänka mig att de har röstlappar på andra språk i andra länder?

    Eller hur! Herregud lär dig språket om du ska bo här och vara SVENSK medborgare!!

     Man får ju dock rösta i kommun och region redan efter tre år och är då inte svensk medborgare. Är du högutbildad som kommit från till exempel ett annat europeiskt land, demokratiskt land och/eller högt tekniskt utvecklat land kommer du kanske ha lärt dig svenska rätt bra eller vet åtminstone hur du ska få information och göra. Är du flykting från ett land i kris, kanske analfabet, med ett språk som långt skiljer sig från svenska så är det inte så troligt att du efter tre år har så goda svenskakunskaper att du lätt kan ta till dig information om valet.

      Tyvärr så ser livet ut. Det är inget som vi kan göra något åt. Livet är orättvist och det kommer alltid att vara det.

       Jo vi kan erbjuda information på flera språk så att vi säkerställer allmänna, rättvisa och jämlika val och ett högt valdeltagande eftersom det är en del av grunden för en fungerande demokrati. Så rätt enkel grej faktiskt.

        Eller så kan folk som bor i sverige och har rösträtt möjlighet att lära sig svenska.
        Så trött på woke vänstern. Ni har tappat mig nu, nu blir det blå röst.

   Varför ska du rösta om Sverige om du varken kan språket och med största sannolikhet inte bott här särkilt länge? Låter super rimligt tycker jag.

   Lär dig svenska, arbeta och betala skatt och bidra till landet, då får man en röst och nåt att säga till om.

    Det tar ju många många år att lära sig ett språk, speciellt tillräckligt väl för att hänga med i komplicerade resonemang och politiska diskussioner.
    Om du dessutom är vuxen när du kommer till ett nytt land är det ju supersvårt. Att informationen finns på andra språk gör ju att den blir tillgänglig för alla, på ett annat sätt. Självklart har man något att säga till om även om språkkunskaperna brister.

     så ser tyvärr världen ut.

     Det tar inte många många år. Jag lärde mig hjälplig spanska på 1,5 år genom att bo i Spanien och prata språket varje dag. Men vill man inte integreras är det såklart svårare.

     Ps: Tror du valsedlarna i Spanien hade information på annat språk än spanska? Det är inte rasistiskt.

      Spanien ligger också lägre ner än Sverige i demokratiindex.

     Det tar inte flera år om du faktiskt försöker. Inte trycker ute i Hjulsta och bara pratar med dina landsmän ??‍♀️

     Nej det gör det inte. Om du flyttar till ett annat land är det ditt ansvar att lära dig språket, kulturen och bidra till samhället.

     Vi måste ställa krav på människor som kommer hit.

    Du bor i ett land, jobbar i ett land, betalar skatt i ett land, har dina barn i skolan i ett land…och så ska du inte få rösta för du inte kan riktigt bra svenska för att ta till dig de olika partiernas budskap…hur tänker du Maria??

     Ärligt talat hur tänker du anonym? Det är väl ditt ansvar att se till att du har tillräckligt med information för att du ska kunna rösta. Ska vi ha partiledar debater på alla språk i hela världen så att alla kan förstå?
     Nej man får ta sitt ansvar. Jag bor i ett land, jag kan inte språket, jag får rösta i komun. Jag satt och översatte allt på www och gick och röstade. Inte fan fanns det information på svenska.

      Vem sa att partiledarna skulle debattera på olika språk? Valinformation var det frågan om.
      Med tanke på att du verkar ha invandrarbakgrund så tänker du konstigt, vill du inte ha rösträtt åt alla som bor i ett land? Då borde inte du heller få rösta i ditt nya hemland!

       Jag röstar som sagt bara i komun valet i det land jag bor i, precis som jag bara får rösta i riksdagen i sverige.

     Att du som har flyttat till Sverige och bosatt dig här ska ta ditt ansvar för att lära dig svenska ? Precis som jag gjorde när jag bodde utomlands, dvs lärde mig språket och kulturen.

    Men alltså målet måste väl ändå vara för en demokrati att få ett högt valdeltagande och att folk känner att de kan få sin röst hörda?

    nu är det politiska systemet så att när du varit folkbokförd i en kommun i tre år eller mer så får du rösta i kommunen och regionen. Ganska rimligt att människor, vanligt med arbetsinvandrade personer, får lägga sin röst i kommunen som de bidrar med skatteintäkter till. Det kan vara allt ifrån människor som är kopplade till universitet, sjukvård mm. Rätt många svenska multinationella språk som idag har engelska som koncernspråk.

   Fast om jag flyttar till ett land där jag inte förstår språket tar det ju några år innan jag får rösträtt och på de åren bör jag väl kanske lärt mig språket så pass att jag klarar av att läsa på röstsedlarna?

    Röstsedlarna kanske, men vad vill de olika partierna blir kanske för svårt att hänga med i när det mest babblas i alla medier.

   Men snälla, om du inte kan språket – kan du ens ta till dig vad partiern vill? Jag bor utomlands och förväntar mig verkligen INTE att något ska finnas på svenska eller ens engelska när jag röstar här. Why would it?

    Alltså om information finns på mitt eget språk kan jag väl ta till mig politiken? Vilket är vad denna diskussionen rör. Sedan om man anser att det ska finnas eller ej är väl en sak, men visst kan man förstå politiken och vad partier vill även om man inte kan språket om man får informationen översatt?

   Kan inte tänka mig att Turkiet eller Somalia skulle ha valsedlar på svenska. JESUS

    Nej, för nu lever vi i ett land där vi har rätt att välja inte i en diktatur eller U-land.
    Jesus själv!

  Det här resonemanget Kenza har är ändå huvudet på spiken till varför det går så fantastiskt superdåligt i Sverige (och många andra länder).
  Allt är känslostyrt och man gör det som ”känns bäst i hjärtat”. Det är ju så befängt att föra den sortens resonemang!
  Inget blir bättre av att man sätter sig tillsammans i en ring och sjunger we shall overcome. Men det känns bra och det är tydligen bara det som räknas…

   Sluta raljera, finns inte en uns av sanning i din kommentar.

   Men ”för den sortens resonemang” menar du? Aldrig hört nämligen.

    Vem* inte men

    ”Rösta med hjärtat” och liknande är inget du hört? 100% känslomässigt.

   Håller verkligen med. Tycker också det är problematiskt när influencers och kändisar pratar politik då dom ofta(inte alltid) har NOLL KOLL och som du säger går på en känsla. Klart många gör det, men då kanske man inte ska sitta å berätta för andra hur man röstar å varför andra också borde det. Tyvärr lyssnar/påverkas många yngre av sånt

   Bästa vore ju om någon oberoende höll en saklig utbildning för alla som röstar några månader innan valet. Meeeen det skulle såklart aldrig funka. Men när jag hör argumenten till varför vissa röstar som dom gör blir jag mörkrädd. (Har inget emot att folk inte röstar som jag men tycker det ska vara genomtänkt vad man röstar på)

   Håller med. Är 100% säker på att vi inte hade haft den grova brottsutveckling vi har om folk hade vågat se verkligheten och agera tidigare. I stället sa dessa människor att ”Vaddå?! Sluta överdriv. Sverige har aldrig varit så tryggt”. Nu kan de inte blunda längre och då säger de i stället att ”Jag väljer att lyssna på mina fina värderingar”. Snälla. Jag vill också ha, och röstar för, jämställdhet, gemenskap, välstånd, klimat. Men OCKSÅ ett tryggt land där vi inte har skottlossningar varje dag, där gamla luras på pengar av gäng, där bombgruppen måste rycka ut varje dag och tjejer inte vågar gå till bussen själva i vissa utsatta områden.

  Ifall man bor i VG-regionen var GPs valkompass för kommun/region-val väldigt bra! ?

  Tänk utanför boxen! Det finns partier som ännu inte kommit in i riksdagen så de kan man rösta på förutsatt att man står för samma värderingar.

  Kolla in bland annat Partiet MoD och Knapptryckarna. ✌️

  Mrs noll koll Kenza. Rösta med hjärtat, alla människors lika värde = rött. Vilket obegåvat och förenklat sätt att tänka, tyvärr inte alltför ovanligt. Skrämmande om det är det motsatsförhållandet som målas upp mellan t.ex. S och M och som Kenza nu anammar, dvs. att en sida skulle vara godare än den andra. Vad tycker hon i SAK då?

   Håller med i detta, är så märkligt sätt att uttrycka sig. Jag röstar själv rött, och tänker att jag röstar med hjärtat men också med hjärnan, det är ju liksom inte totalt känslostyrt hur man röstar hoppas jag utan man har tänkt igenom sitt val? Detsamma är det ju om man röstar blått, man röstar väl på det man tror ska bli bättre för både en själv och ens omgivning och omvärld.

   Fast det är väl ingen nyhet att de röda partierna vill minska klyftorna? Dvs starkare skyddsnät och mer pengar till de fattiga. Det stämmer rätt bra överens med ”alla människors lika värde”.

    Ah så du gör den tolkningen av människors lika värde.

     Ja, om man är för alla människors lika värde så vill man ju rimligtvis att alla ska ha det drägligt och att vi ska leva i ett jämställt samhälle.

    Skojar du? Klyftorna har ökat de senaste åtta åren, även innan pandemin. Definitionen av ”lika värde” är inte att alla ska ha exakt lika mycket pengar. Men bortsett från det; högern vill ge ALLA pensionärer bättre bidrag. De satsar även på skola, sportaktiviteter för utsatta barn, ekonomi, fler jobbsatsningar (i allmänhet men också unga och människor som invandrat), etc etc etc. Det är också att satsa på, som du så fint kallar det, alla människors lika värde. Att bara höja folks skatt och sen ösa i ett slukhål utan att se om det ger effekt är inte nödvändigtvis att vara mest schysst.

     ???

  Jag blir SD i alla olika valkompasser jag gör men känner att jag av moraliska skäl inte kan rösta på dom. Vad gör man då? Hjälp mig med råd är ni snälla!?

   Vad är nr 2 i valkompasserna? Jag blir MP i vissa valkompasser men håller inte med dem i vissa frågor jag tycker är väldigt viktiga så röstar istället V, där jag håller med på ett annat sätt bara.

    Så komiskt att folk bara inte kan inse att man råkar matcha med SD… det är ju DU som klickat i vad som är viktigt för dig…

     Ja fast man kan ju använda sin egen hjärna och inte blint gå efter en valkompass med 20 frågor, eller? För mig fungerar det bra att kombinera de två sakerna, valkompass och egen research, och sedan komma fram till ett eget beslut som känns rätt för mig. Man kan även få ganska olika resultat i olika valkompasser, även då är det en god idé att använda sitt eget huvud och läsa på på egen hand.

     Till dig Joanna…. Ja det är ju såklart mina svar som matchar, det var väl inte så svårt att förstå av mitt inlägg eller?! Men det var väl inte det som var min fråga…?
     Till er andra som svarar, ta nr 2 eller 3. Tack!? Det får nog bli något av dom!

   Ta alternativ nummer 2. Eller titta upp i vilka frågor som du tycker är viktiga och där du matchar med SD och välj sen det parti som ligger närmast dina åsikter (efter SD).

   Gå på de som kommer som nummer 2 eller 3 då? :/

   Då läser du på mer och ser vad annat som skulle passa dig bra. Man måste liksom inte utgå ifrån och sätta sin tillit till valkompassen som en absolut sanning som man sen måste rösta på. Tycker valkompasserna är bra, men har också blivit lite som en lathetsgrej att bara göra en valkompass och gå på svaret. Titta då på vad det är som gör att du får SD och vilka partier som står liknande i dessa frågor och som står längre ifrån SD i de frågor som du känner du inte kan stå för. Håller du ändå med SD i allt finns det ingen riktigt anledning att inte rösta på dem.

    Kan visst finnas anledning. Jag håller med SD i flera frågor men har noll tillit till någon av stollarna i partiet förutom Åkesson. Vill inte att ett gäng tomtar ska styra vårt land även om jag håller med dom i sak. Jag vill inte ha många av dom på minsta lilla post.

   Rösta SD, det enda rätta.

   Samma här! Nr två var M så det blir det nog

   Välj ut 3 viktiga frågor. Tex el, bensin, sjukvård, kolla igenom alla partiers valprogram i just dessa 3 frågor, så kommer du blir kvar med kanske 3-4 partier.
   Välj då ytligare 3 viktiga frågor för dig, tex polis, pension, skola, efter det får du kanske 2 partier kvar, läs igenom deras val program och välj det parti som känns närmast dig. Det är sällan man håller med sitt parti till 100%.

  Viktigt att tänka på när man gör valkompasser är vilka som står bakom dom. Se till att göra opartiska kompasser! : )

  V

  Blir att rösta på det enda arbetarvänliga och sverigevärnande partiet som finns just nu.

  Sverigedemokraterna 2022 ????

   Du sa just the forbidden word.

    Rösta?

   Tror Jimmie blir stadsminister

    Det kommer inte hända, helt orealistiskt om Sd inte får 51% av rösterna och de får de inte.

    För vilken stad tänker du dig att han ska bli minister?
    Och vem tror du blir statsminister för Sverige?

    Vad gör en stadsminister? Du tänker nog på staTsminister.

   Förstår att man röstar på SD som det enda sverigevärnande partiet, jag håller inte med eller riktigt förstår hur man anser det, men jag förstår ändå politiken och argumenten. Däremot förstår jag inte att kalla det för det enda arbetarvänliga partiet, hur gynnar SDS politik arbetare?

    Lewis har ingen koll. Ett parti som är emot fackförbund är inget parti för arbetare, det är ganska grundläggande.

     Tänk att få höra att jag inte har koll för att jag rösta på något du inte gillar.

     Jag har följt politik under många år, läser olika partiers principprogram och även hur partier röstar i olika frågor.

     Så har ganska god koll skulle jag säga och antalet personer inom Lo-kollektivet som röstar på Sd bara ökar och ökar.

      Jag har inte uttalat mig om vad jag gillar så det argumentet håller inte.

      Eftersom du säger att du är insatt – kan du berätta på vilket sätt SD är ett arbetareparti? Arbetarepartier vill ha ett starkt fackförbund vilket SD är emot? Här är några exempel på hur de tidigare har röstat:

      • Nej till tillträde för regionala skyddsombud till arbetsplatser utan fackliga medlemmar, något som är en förutsättning för att komma åt osund konkurrens från utländska företag som dumpar löner och arbetsvillkor.

      • Nej till gränsvärden för cancerframkallande ämnen som dödar hundratusentals arbetare varje år.

      • Ja till en liberaliserad marknad för bussar som riskerar att leda till lönedumpning för svenska arbetare.

      Hur är detta positivt för arbetare?

      Att andelen LO-medlemmar röstar SD är visserligen inget argument för att det är arbetarvänligt. Kan ju vara andra orsaker till att man röstar på SD, de kanske är ”Sverigevänner”?

     Fackförbund är förlegat. Inga företag jag jobbat på senaste 10 åren har haft kollektivavtal, men har haft bättre villkor än vänner som jobbar kommunalt och statligt.

      ….facket är ju inte endast synonymt med kollektivavtal ….

     Alltså, när är du född? Facket har inget att säga till om längre. Vi betalar för ingenting. Det enda svar man får är att det är arbetsgivaren som bestämmer, vi kan inte göra någonting. Facket. Lägg ner.

      Så är det inte. Utan facket hade det inte varit självklart med regler kring raster, betalda arbetskläder, högre lön, begränsningar för hur mycket du får jobba, betald semester osv.

       Du vet att det är olika för alla. Mycket beror på arbetsgivarna. Du säger att facken styr vissa saker. Hur kommer det då sig att vissa företags personal inte ens får gå på toaletten utan får pinka i burkar. Köra utan raster. Äta i bilarna osv osv

        För att ett sådant företag antagligen inte har kollektivavtal?!

   Nyfiken:

   -vad är det som du tycker SD värnar om mer än t ex S, som är det renodlade arbetarpartiet med fokus på skola, omsorg samt att alla skall ha rätt till ett skyddsnät. Dvs värnar om ”arbetaren”, om sveriges väl och ve.

    Vad står ens S för längre? Deras politik beror typ på var opinionen går i olika frågor. Är de emot något idag är de för det imorgon. De har tappat sina rötter fullständigt.

     Jag säger inte emot att partiet (Gäller samtliga) förändrats under tidens gång.
     Så har även samhället gjort och det vore märkligt om politiken var den samma.

     Däremot är grunderna i respektive parti i mitt tycke rätt fastgjutna, eller så kanske det bara är hos mig det är cementerat, vad vet jag, klart man blir färgad genom åren ?

     Jag kan tala om vad S står för. Sitta på tronen. Dom säljer sina själar till satan him self för att få sitta och trona. Vad har dom ens svarat på i denna valrörelse? INGENTING. Dom kan inte säga bu för då får dom inte puckade C med sig, säger dom bä får dom inte dom mest vidriga MP med sig och säger dom något överhuvudtaget så röstar V ner allt. Det är en god blandning av diktaturer samtliga S MP C och V.

      Och M, L och KD har sålt sina själar till SD för att få makt. Trots att de aldrig skulle samarbeta 🙂

       Skillnaden är att dom vill ju samma saker. SD är inga rasister inga NAZISTER. Förr var S rädda att bli kallade rasister men nu har ju dom tagit över SD.s budskap. Det går inte och det fattar alla utom V, C och MP att Sverige med 10.5 miljoner personer inte kan försörja hela världen. Sverige har inte en bankomat där pengarna aldrig tar slut. Alla vill ha bra sjukvård, bra skola, bra äldreomsorg, bra trygghetssystem när vi blir sjuka eller arbetslösa, pensioner vi kan leva på, vi vill väl alla ha slut på skjutningarna som i Sverige är värst i hela Europa, knarket flödar in för vi har inga tulltjänstemän, polisen vågar inte gå in i många områden vi behöver mycket fler poliser, deras lön kommer från var, vårdpersonalens löner från var? Vi behöver fler fängelse för dom är fulla, vi behöver massor av nya lägenheter osv osv….. Allt detta kostar pengar, mycket pengar, invandring och bistånd kostar oss 100 tals miljarder varje år, tror du då på allvar att vi kan betala alla dessa pengar samtidigt som det är ca 6 miljoner personers skatter ska finansiera allt jag skrev ovan? Välj du. Försörj hela världen men rasera det som en gång var bra eller dra ner och låt fler länder dela på bördan och se till att vi får det bättre i vårt eget land. Tror du i din enfald att du skulle få allt du får här om du åkte till Afrika eller ett arabland? Du skulle tvingas att anpassa dig annars skulle du bli mördad.

      Detta är så sant, jag har alltid röstat rött, S första gången, V andra och trejde. Nu är jag trött på S och det går fan inte att ha kvar dom??? ÄR V men det går inte ha kvar dom som styrande, dom kommer aldrig till något beslut.

   Oj, då har du nog missat att SDs politik är arbetarefientlig?!

   SD vill ställa arbetare emot arbetare med annan etnisk bakgrund. Känd strategi att polarisera och splittra för att försvaga arbetarkollektivet. SD röstar igenom budgetar där skattesänkningar går före välfärdssatsningar.

   ”SD vill inte kräva kollektivavtalens lönenivå vid offentlig upphandling. SD vill ta ifrån facken rätten att administrera A-kassan. SD är mot avdragsrätt för fackavgift. Och SD har röstat nej till meddelarfrihet för anställda i välfärdsföretagen.

   Det ligger i högerns intresse att försvaga facket och går det inte genom kamp utifrån försöker de göra det inifrån. De vet att det inte finns någon starkare politisk kraft är organiserade människor.
   LO står i vägen för ett samhälle med större klyftor och mer rovdrift på arbetskraft.”

   https://www.aftonbladet.se/ledare/a/oWPXWa/5-skal-att-sdare-inte-kan-foretrada-facket

   Visst, rösta SD men var införstådd med att det INTE är ett parti för arbetare! Ta ansvar och kolla upp vad du egentligen röstar för.

  Det enda jag vet är att jag INTE vill se SD med stort inflytande.

  Sen att det är valfläsk och pajkastning nu innan valet hör kanske till, men inget som egentligen är att lita på, alla fiskar röster till varje pris.

  Jag är S till 100% men hade givet röstat åt det hållet oavsett i år.

   …jag tänker inte endast på SD:s histora som även smittar av sig på nutid, utan även deras nuvarande politik är i mitt tycke väldigt verklighetsfrånvänt, är du kvinna och röstar på SD så måste jag tillstå att du inte är påläst om vad SD står bakom.

    Är kvinna och har röstat SD sedan 2010. Så trött på argument som ”tycker du inte som jag kan du inte vara påläst”. Man kan vara exakt lika påläst eller mer och ändå landa i en helt annan slutsats än du.
    Vill förresten ha totalförbud av abort så SD är alldeles för liberalt för min smak men ändå de som ligger närmast mina värderingar.

     Då är du påläst, trodde faktiskt i min enfald att kvinnor som är mot rätten till att en annan kvinna skall bestämma över sin egen kropp och hälsa var sällsynta.
     Förövrigt är det även mäns våld mot kvinnor som SD har, snällt uttryckt, en annan infallsvinkel.
     Men det visste du säkert också….
     Och det gör det ännu märkligare.

      Hur ser de på mäns våld mot kvinnor? Uppriktig fråga från en annan än den du svarade.

      Vad menar du? Alla partier är för abort. SD pratade tidigare om att vi skulle ha samma gräns som övriga EU men har sedan ändrat sig. Gällande mäns våld mot kvinnor; de pratar extremt mycket om trygghetsfrågor, brott och straff. Jag röstar inte SD men det är så otroligt tröttsamt med folk som röster vänster och tror att de är de enda som är pålästa och vet något. Högern var för övrigt de som jobbat mest de senaste åren för att underlätta för kvinnor vid abort.

   Intressant. Jag känner att S är det parti jag absolut inte vill ska styra och förstöra mer. Väldigt intressant kommentarsfält med så himla mycket olika tankar.. ?

  Jag har varit helt säker på att rösta på SD, men varje gång jag gör valkompass så blir det Vänstern. Tvärtemot (!) Jättemärkligt.

   Det är inte tvärtemot. Båda partierna är ganska nationalistiska egentligen.

   Vilka frågor tycker du är viktiga?

  SD

   Fråga, står du bakom deras kvinnosyn?

    Vad är fel på deras kvinnosyn?

  Eftersom vi är ett så avlångt land hade det varit intressant om vi delade upp landet i 3 delar då hade SD/M/KD få styra över Söder.

  V/S & Fi om mitten

  Och MP/C/L Norr

  Hade haft egna flaggor, lagar/regler.

  Jag röstar på S då de bäst stämmer överens med mina värderingar.

  Tänker det finns fall där det är mer rationellt att inte rösta.

  Säg ni har två drycker & 10 personer i rummet. Ni behöver det rätta för att överleva och det finns en läkare bland er, men ni vet inte vem. Därför tänker några att rösta är bästa alternativet – men då väger ju läkarens röst mindre. Det rationella är att inte rösta såvida man inte är läkaren.

  Samtidigt tvärtom – om det finns fler nötter än läkare (nötter röstar alltid på fel) så borde man rösta även om man inte har någon aning.

  Så finns det flest nötter eller experter som röstar? 😀

   Vilken konstig jämförelse.

  SD.

   Bra!

  Stödröst på MP riksdag för om de hamnar under 4% är det kört för de röda. S på övriga.

   Jag hoppas verkligen att dom hamnar under 4% för dom är det mest skadliga partiet.

    Men HUR ??????

  Rösta M alla dagar i veckan.

  Förstår inte folk

  ”Röstar du på M, KD eller L så stödjer du en regering som kommer behöva samarbeta med SD, ett parti som har sina rötter i nazismen”

  Men det är ingen som säger
  ”Röstar du på S eller C stödjer du en regering som kommer behöva samarbeta med MP som totalt förstört Sverige, och kommer behöva samarbeta med V som har sina rötter i kommunismen”

  För att inte ens prata om hur S, C, MP och V inte kommer få en fungerande regering eftersom C vägrar samarbeta med V.

  Normalt är jag S, men eftersom de inte klarar av att bilda en fungerande regering och totalt förstört Sverige de senaste 8 åren (tack var att de tvingats samarbeta med bl.a MP), så kommer jag rösta blått i år. Sverige behöver en ny regering.

   Du har inte läst kommentarsfältet eller? Många kommentarer om kommunism haha.

    Jag skrev som jag skrev just pga att jag läst kommentarsfältet. Vilket inte du verkar ha gjort?
    Folk skriver ”jag ska rösta SD” och får svaret ”du vet om att dom har rötter inom nazismen?”
    Folk skriver ”jag ska rösta V” och får beröm och 99,9% positiva kommentarer.

  Man är väl direkt dum i huvudet om man inte röstar på det som gynnar en själv.
  Jag som husägare kommer aldrig i hela mitt liv lägga på röst på socialdemokraterna så länge de har stöd från vänstern och miljöpartiet ( två fullständigt galna partier) . Jag struntar fullständigt i om SD får inflytande, jag kommer att lägga min röst på moderaterna. Moderaterna låter en behålla mer i plånboken i slutet av månaden. Och nej, jag är inte ignorant, min man är sjukpensionär och har låg inkomst. Men den blåa politiken gynnar oss mest i slutändan.

   Lägga en röst på socialdemokraterna*

   Dum i huvudet eller solidarisk?

    Så jag ska rösta på en sida som inte gynnar min privatekonomi överhuvudtaget för att vara solidarisk? Jag ska rösta för den sida som vill göra det dyrare för mig att leva? Nej tack.
    Jag håller med om mycket socialdemokraterna säger, men att rösta på de rödgröna är att skjuta mig själv i foten.

     Du får rösta hur du vill, men att säga att alla som inte röstar egoistiskt är dumma i huvudet är väldigt trångsynt.

     Alla tänker inte som du. Jag har så jag klarar mig. Jag skulle absolut få mer i plånboken om de sänkte skatter och höll på men jag behöver inte det. Vill hellre bo i ett land där fler har det bra, än att jag ska bli rikare. Om det gör mig ”direkt dum i huvudet” får stå för dig.

   Handlar inte bara om att gynna dig själv. S behöver stöd ifrån MP för att bilda regering, MP vill inte sänka disel priset = dyrare för bönderna = maten blir dyrare = fattiga, sjuka och pensionärer har inte råd att handla mat.
   MP vill inte heller ändra så att folk har råd med elen, även det drabbar hårdast på fattiga, sjuka och pensionärer som inte har råd att betala sin elräkning.

  vacklar mellan S och C vad gäller min röst. Rent krasst måste det bli en röst på ett röd-grönt block. Alternativet med Kristersson som statsminister och att M sitter i klorna på SD gör att det finns inga andra alternativ.

  Vad gäller att allt sjangserat under se senaste 8 åren. Poliktik fungerar ju så att första halvan av en mandatperiod, ibland mer, går åt att städa upp efter tidigare regering, sedan kom pandemi mm.

  Att vi har problem med kriminalitet och integration – det har blandad kompott regeringar banat väg för, röda likväl som blå.

   Rösta på S för starkare välfärd och minskade klyftor.

   Rösta på C för kapitalism och marknadshyror.

   Skillnaden är att de röda regeringarna har vägrat inse att vi har problem. Vilket lett till att problemen har kunnat eskalera.
   Nu har de fått upp ögonen för skjutningarna men blundar fortfarande för en hel del andra problem som därför kommer växa sig större och förändra Sverige i grunden, till det sämre. Vi behöver ett maktskifte. Men om du nu ska rösta på S eller C. Svårt! Är själv borgerlig men hade nästan hellre sett fler röster på V än C eller S. V har i alla fall lite integritet.

    S kommer inte få något gjort i fyra år till på makten med V,C och MP. De ligger så långt ifrån varandra i sakfrågor.

    S tänker bara kortsiktigt och gör allt för att hålla i makten. S har gått ut med att 50.000 poliser ska utbildas närmare åren. Istället för att höja lönerna så att gamla poliser kommer tillbaka och kompetenta personer läser till polis, har dem sänkt kraven. Bla på psykiska testerna. Under psyktesterna följs en mall beroende på om man är lämplig som polis, denna mall ska dem lära sig under läsårens gång istället.

    Fattar ni hur farligt detta är? Vilka inkompetenta, maktgalna poliser som kommer vara på våra gator? Polishatet och hoten kommer öka markant.

  Det låter så fint att rösta rött. Det låter fint när man läser om Vs politik och S om solidaritet osv. Men i verkligheten fungerar det bara inte i vårt samhälle längre. Man kan omöjligt tycka att halva Sveriges befolkning är rasister och nazister. Tycker att det är en skam att 1 av 5 av befolkningen röstar på SD, men ändå knappt har en röst? Det är tabu och skamligt att rösta på SD. Du blir direkt brunmålad av hela vänstern. Vänstern värnar om ALLAS rätt i samhället. Bara du inte röstar blått… annars så ?. Sån dubbelmoral och hyckleri. Läser dagligen inlägg från vänsterpartister och sossar om att det är lika illa att rösta på alla inom det blå blocket. Att alla är rasister. Allvarligt… Vad hände med demokratin? Att våga umgås med ALLA oavsett åsikt? Att försöka förstå varandra? Jag är moderat men tycker att KD har otroligt bra ståndpunkter gällande ex vården. Att reformera vården. Kom igen nu! Alla tycker olika, alla värderar olika frågor olika högt av olika anledningar. Låt oss respektera varandra nu! Lyssna på varandra. Agree to disagree ni vet.

   Röstar inte på SD men håller med dig. Halva landet röstar på M, L, KD, SD men ändå är det vänstern som hörs högst och mest och klankar ned på alla som inte röstar som de själva. Trots att S och till viss del även C kopierar förslag från högern och SD. Ser vänsterparister som skriver att alla som inte röstar V (resterande 93 procent av befolkningen..) är emot solidaritet. Så otroligt knäppt resonemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.