Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

471 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  För några veckor sedan var livet på topp. Har precis flyttat till en ny stad pga ett drömvikariat som antagligen kommer ge mig drömjobbet hemma sen, blivit gravid, vi bygger hus och när föräldraledigheten börjar ska jag flytta tillbaka till huvudstaden och flytta in i huset. Har känt mig så lycklig över hur allt ordnat sig. Nu har jag blivit extremt illamående och kan knappt prestera på jobbet, får inte i mig mat på fritiden och ligger bara i soffan i den nya staden där jag inte känner någon och försöker att inte spy. Det enda jag kunde tänka mig att äta idag var saltlakrits och det är ju inte så bra för barnet men jag åt lite ändå. Har sånt jävla knäckt självförtroende just nu. Piller mot illamåendet tar inte bort sjukdomskänslan, så det hjälper typ ingenting. SÅ det var lite om mig, ursäkta stämningen

   Har tyvärr inga tips eller råd, men hoppas illamåendet försvinner snart ❤ den lyckan du kände ska du få känna igen ju, låter underbart!

   Lycka till med allt💕

   Har du provat lergogan + lergigan comp? Du måste ta de i typ 3 dagar innan du känner skillnad. När jag inte tog dem så mådde jag så illa att jag spydde ttp 10 gånger/dag men när jag tog dem spydde jag bara på morgonen. Mådde illa men det var mycket bättre med lergoganen.

   Om de inte funkar då får du en kram för jag vet hur jobbigt det är.

    Tack ❤️ Har bara testat metoklopramid och pimperan. Ska testa den 🙏🏼

     +1 på lergigan comp, mådde pest 24v med första och 20v med andra. Hade aldrig överlevt utan lergigan comp ❤️

      Hjälper tyvärr inte mig alls 😓 Hoppas TS får bättre resultat 🙏🏽

   Gravidillamående är för jävligt. Finns typ inget som hjälper när det är riktigt illa. Be att få prova andra tabletter än de du har nu om de ej funkar, finns flera olika.

   Småät – hela tiden! Alltså, non stop! Dina tänder kommer hata dig, men det är det enda som (förhoppningsvis) funkar om medicin inte gör det.

   Jag spydde till vecka 17, men sen bara försvann det en vacker dag. Håll ut. Och du, det kommer vara värt allt lidande. ❤️

    Mitt kom i vecka 14 😭 Fy fan, men mitt bästa tips är typ spy. Pissjobbigt då men släpper efteråt / Mvh en som hatar att spy

    +1 på den, det enda som funkade för mig var att äta dvs att faktiskt ha något i munnen att tugga på. Kan ju försöka hitta saker som itne är alltför onyttiga om det går och du behöver äta ofta. jag åt typ äpplen, smörgåsrån, men även godis ibland. Borsta tänderna noga dock, men det är en begränsad period så du överlever

     +1
     tuggade knäckebröd (typ några rutor rågrut konstant) + läkerol i ett par månader…

    +1
    Det som funkade för mig var typ att äta med 30 min mellanrum hela tiden vaken tid. Behövde inte vara något stort utan något kex eller lite bär. Däremellan drack jag citronvatten. Var enda som funkade för
    mig.

   Skit i postafen och försök få recept på Ondansetron!

   Själv fick jag lergigan + lergigan comp, men så spydde jag också x abtal gånger om dagen.. det hjälpte ganska bra men man får också acceptera att kroppen inte alltid orkar också ♡
   Din kropp bakar ett liv, på bekostnad av sig själv. Det kan påverka mer än vad man kanske var beredd på!

   Ger illamåendet inte med sig jtan bara fortsätter eller eskalerar, så kan jag varmt rekomendera gruppen Hyperemesis gravidarum sverige på facebook.

   Stort grattis och lycka till! 🤩

    Ondasetron var jättejobbigt för mig. Ville spy men kunde inte. Kände mig kvävd typ. Man måste nog prova allt för olika ämnen verkar olika på oss. Det borde verkligen forskas ännu mer kring graviditetsillamående, allt för många lider av det.

     Illamående oavsett varför är svårt att råda bot på, tex illamående i samband med cyt-behandling. Det är nog inte så enkelt alla gånger än att bara ”forska på”.

   Läste någonstans att extra vitamin B6 hjälper mot illamående under graviditet?

    Har också läst. Funkade inte för mig tyvärr.

   Varit där, lider med dig. För mig blev det något bättre av att hålla blodsockret i schack, så rådet om att småäta (trots noll aptit) är mitt råd också. Tog lergigran innan läggdags så att jag kunde sova igenom illamåendet på natten. När det var som allra värst kunde jag bara suga på isbitar. Ta en dag i taget! Och försök inte hata folk som säger ”har du provat ta ett kex innan du stiger upp”, de vet helt enkelt inte vad du går igenom just nu.

   Käka lakrits om du vill! Det ska vara typ 100g eller mer om dagen som eventuellt kan vara mindre bra för barnet. Om du mår illa och mår bättre med lakrits så ät! Grattis till bebisen!

   Äta hela tiden. Jag åt fyra kvarg-skålar om natten. Hade en banan i munnen typ konstant och ett kex i fickan. Det hjälper väldigt mkt! Tycker inte det hjälper att kräkas eftersom det inte är ”bakterier” som ska upp. Lättade bara för mig i någon minut. Det som verkligen hjälpte va att äta. Men jag kräktes ibland hade kunnat kräka hela tiden men fick liksom ingen lättnad av det. Mitt illamående va värst mellan vecka 13-17. Inte alls som alla sa ”innan vecka 12”.

    Bra mattips! Tyvärr är det ju bra att tänka vilken typ av mat som är ”ok” att få upp i munnen igen 🙄

  Hur gör man om man vill prata med ens förälder som dricker ohälsosamt men man själv är vuxen? Jag är över 30 år och har märkt hur min mamma (åter igen) börjat smygdricka som när jag var barn. Det kommer ursäkter till varför hon ber mig köra hela tiden och hon luktar alkohol. Jag spenderade helgen hos henne efter att hon bett mig och jag trodde genuint att hon ville umgås och skapa fina minnen. Hon har mått dåligt ett tag och jag ville ge henne en fin stund. Men hon började lukta alkohol efter att ha ’behövt ta tvätt’ eller ’gå på toaletten’. Jag har aldrig tagit upp det här innan eftersom jag är uppvuxen med att man är tyst om saker och ting för att allt ska se bra ut utåt. Men nu är jag ändå vuxen och känner att jag inte kan vara en del av den här destruktiva relationen längre. Jag mår totalt skit av det och alla dåliga minnen av min tonårstid blossar upp. Jag har googlat runt och mycket råd handlar om hur man gör om man fortfarande är barn. Jag är ju ändå äldre nu och kanske inte ska ’lägga mig i’ om min mamma som pensionär börjar smygdricka igen men samtidigt så tycker jag synd om henne. Missbruk är en sjukdom och jag vill inte stå och se på, jag tycker inte det är snällt mot varesej henne eller mig. Jag vill kunna ställa ultimatum men vet också att hon brukar bli arg och skylla ifrån sig när hon blir konfronterad om något. Någon här som tagit upp alkohol eller annat missbruk i vuxen ålder? Har ni något tips? Jag har pratat med en terapeut men tänker att bästa tipsen kan nog ändå komma från dem som delar samma erfarenheter som jag (?) jag är för gammal för att bara se på, och jag vill inte låtsas som att jag inte ser missbruket längre.

   Ann Söderlund och Sanna Lundell ägnade ett podavsnitt åt medberoende i slutet av sommaren, minns inte vad avsnittet heter men det släpptes i augusti någon gång, podden heter Inte din morsas En bit in i avsnittet pratar de om hur man kan ta upp oro med sin anhöriga, handlar mycket om att inte anklaga/skuldbelägga för då går personen i fråga automatiskt i försvarsposition. Tycker att du ska lyssna på det!

   Vad jobbigt! Min smygdricker inte men dricker alltid för mkt istället. De ggr jag försökte prata med henne slog hon bara ifrån sig.
   Jag tänker att det borde finnas någon anhörigförening som du skulle kunna kontakta, för dom om någon vet ju vad det handlar om.

   Inga direkta råd men vill bara säga att vid ”konfrontation ” så skuldbelägg aldrig utan lägg fram det som att du vill hjälpa henne. Lycka till!

   Min mamma går på anhörig grupp ang min lillasysters missbruk. Hon tycker det är super och känner sig inte ensam i sitt medberoende och får svin bra verktyg hur hon ska hantera saker och ting. Vänd dig till öppenvården i din hemstad.. där brukar man få hjälp även som anhörig 🙂

   Jag tog upp min pappas drickande och drogproblem med honom och det slutade i fullständig katastrof. Jag kände dock att jag inte hade något val och ångrar inte att jag gjorde det trots att vi idag inte har någon kontakt. Jag behövde det, behövde stå upp för mig själv som vuxen och som det barn jag var. Önskar att jag gjort det tidigare men var så medberoende.

   Min mamma är också alkoholist. Jag har konfronterat henne men hon bara förnekar och säger att hon inte vill eller tänker sluta dricka vin eftersom det ”inte är ett problem”. Då kan jag alltså inte minnas en enda dag i hela mitt liv hon inte druckit, och på vår gemensamma semester tillsammans började hon dricka kl 10 på morgonen och drack sexton glas under dagen, helt casually utan att det var fest eller något liknande. Jag är gravid nu och känner att det är hemskt att hon inte ska kunna ha en närvarande koppling till sitt barnbarn och att jag absolut inte vill lämna mitt barn i hennes våld när hon stinker vin och är impulsiv och arg.

   Gällande tips kan jag bara tala ur egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Jag behövde empatisk stöd men det var SÅ viktigt att någon såg mig och frågade hur det var trots att jag ljög och förnekade. Sen tror jag ändå att som anhörig (ffa som någons barn) kan man bara göra så mycket utan den egna viljan. Jag var sjuk i nästan ett decennium för jag ”ville inte” bli bättre. Men vad dukar göra om din mamma inte är lika hopplös som min är kanske att berätta att duornas dig, bryr dig och hur det får dig att känna att hon agerar som hon gör. Det är så lätt att tro att det egna agerandet inte reflekteras på andra. Hoppas det går bra och hon tar till sig vad du säger oavsett hur du gör!

   Förstår problematiken men kom ihåg din mamma är vuxen och hon gör det hon vill. Du kan inte ställa ultimatum och kräva saker av henne. Det enda du kan göra är att visa integritet och respektera dig själv. Det innebär att det du ska lyfta är ditt ställningstagande att ta avstånd från att befinna dig i en sådan relation inte krav på förändring från henne.

   Jag växte upp med en alkoholiserad pappa. När jag flytta hemifrån gjorde jag ett val och sa till honom att om han druckit fick han inte ringa mig eller besöka mig utan dom gånger han ville umgås eller prata i telefon fick han lov att vara nykter. Det var vid ett flertal tillfällen han ringde och lätt onykter och då sa jag bara att jag inte vill prata när du är onykter och la på luren samma om han kom på besök och det luktade alkohol fick han inte komma in. Kan nämna att jag och min syster vid många tillfällen sa till honom att söka hjälp men det var han inte intresserad av så vi var väldigt hårda mot honom men känner idag att han gjorde sitt eget val och jag vägrar ha att göra med personer som får en att må dåligt så mitt tips är att konfrontera och ställa krav sen är det upp till din mamma hur hon vill att livet ska vara.

   Du kan inte styra vad hon gör, men fokusera på dig och dina behov.
   Alltså, ställ ultimatum utifrån dig:
   ”Jag vill inte träffa dig när du dricker, när vi ses får du hålla dig nykter” hellre än ”det är dåligt för dig att dricka, du borde sluta”.

   Det senare kan bara hon komma fra till själv, men du har fortfarande fullständigt rätt att sätta dina gränser för vad som passar dig och vad du mår bra av.

  Ber om ursäkt i förväg för långt😅

  För någon vecka sedan var jag sjuk och sjukanmälde mig. En kollega hörde av sig efter några dagar och kollade läget, jag nämnde då att chefen inte svarat på att jag skrev att jag var sjuk, hade gärna velat veta att hon sett mitt meddelande och visste liksom (hon är omöjlig att nå på telefon).

  Fick veta att kollegan bett henne ringa mig vilket hon inte gjorde. Kollegan sa även att hon hade sagt att jag ”förstorar upp allt, är så krånlig och att hon faktiskt inte har tid att behöva höra av sig till mig”, vilket gjorde mig ledsen.
  Jag tycker inte att en chef ska säga sånt till någon den är chef över. Är jag en börda och hon behöver prata ut får hon prata med sin chef, inte säga sånt till kollegor anser jag.

  Viktig del i min långa historia kanske. Hon är medveten om att jag har en anpassad anställning pga psykisk ohälsa, ångest och ADD, min tjänst är skapad enbart för mig och fanns inte innan + har lönebidrag. Jag behöver att chefen hör av sig då och då, men det kan gå 1-2 månader utan att jag hör av henne. Kan ställa en fråga och hon ska återkomma men hör aldrig av sig ang det igen. Och nu vågar jag inte höra av mig för vill inte vara besvärlig och ta hennes tid.

  Tror lite av det har att göra med innan sommaren då vi alla på avdelningen skulle ha avstämningsmöte om hur man trivs, arbetsmiljö osv med chef innan semestern.
  Chefen bokade om min tid 2 gånger dagen innan mötet och sista gången bokade hon om 5 minuter innan vi skulle ha vårat möte och sa ”är det okej om vi tar mötet imorgon istället, något har kommit ivägen” (då hade vi haft möte hela avdelningen 10 minuter innan detta, hon skulle bara hämta kaffe innan hon och jag skulle ha vårat möte som enbart skulle vara i 30min, men under dom minuterna dök något jätteviktigt upp tydligen).

  Jag nämnde att jag tycker det är jobbigt när hon bokar om så många gånger, speciellt precis innan vi ska ha vårat möte men att det var okej (blir nervös för sånt och var då nervös i onödan, hade förberett mig mentalt för det osv). Det var ju dessutom en retorisk fråga så inte så att vi hade haft mötet om jag sa att det inte var okej😅 Hon svarade typ med ”Jag kan inte hjälpa det och sånt är livet, man kan inte räkna med att saker blir som planerat”. Nästa möte blev också avbokat så jag fick aldrig något möte. Så detta gjorde väl mig mer jobbig som sa det när hon avbokade.

  Ser henne med helt andra ögon nu, har så svårt för att styrka ett streck och glömma det. Det är ju bara en liten skitsak egentligen och det är kanske vanligt att det kan gå månader innan man träffar eller pratar med sin chef.

  Är orolig att jag inte kommer få förlängt nästa år också då jag enbart får ett år i taget. Men hon sa i december att jag inte behöver oroa mig för min tjänst för Arbetsförmedlingen kommer ge lönebidrag och då kan dom ha kvar mig.
  Har även inte trivts helt på jobbet men gillar mina arbetsuppgifter, vilket jag berättat för henne, så nu är jag rädd att hon inte kommer vilja ha kvar mig nästa år för jag är krånglig och har inte trivts helt detta året.

  En till har en sån anställning som jag och detta skulle vara hans sista år för det behövs sparas pengar men hon har dragit i lite trådar så han får vara kvar nästa år också fick han veta innan midsommar. Jag brukar få veta i december om jag får förlängt eller ej, så jag har ingen aning än.

  Vetefan vad jag ville med detta riktigt. Hade en fråga i huvudet från början men glömt bort var det var jag ens ville🙃 Lite stöd, tack? 😂

   Du har inte gjort fel, du behöver kanske ta detta med FK om att du inte mår bra på jobbet. När man betalar ut bidrag på en anställning är det ännu viktigare att regler följs.
   Problemet är bara att om man klagar kan man bli av med jobbet, men du kan inte jobba kvar ändå om du inte blir bra behandlad.
   Ta hand om dig❣

    Ja, är så rädd att bli av med jobbet och ångrar så mycket att jag sa att jag inte trivs. Nytt jobb känns jobbigt för jag är trygg där jag är nu och tagit tid att bygga upp. Största problemet är chefen, och vi ska ses och prata om hur vi kan få mig att trivas bättre sa hon för en månad sedan ungefär, har inte förtroende för henne så vill inte öppna mig alls nu.

    Tack 💕

   Varför ska ditt jobb få ha dig kvar med lönebidrag om de samtidigt håller på och är så irriterade över just de faktorer som gör att du får lönebidrag? Vill de att deras anställda ska ha 0 problem kan se väl betala full lön istället.

    Sant. Är dock så tacksam för detta jobbet så försöker bara att stå ut och hitta ursäkter till att det är okej 😕
    Att ja, ska vi på planeringsdag vill jag gärna ha mer fakta än ”planeringsdag 8-17, åker gemensamt från kommunhuset” men det kan såklart vara jobbigt att behöva ge mig mer information såklart. Men för att klara det för min ångest vill jag veta lite mer.
    Hon kanske har något i sitt privatliv som gör att hon inte orkade ringa mig eller ens svara när jag skrev att jag var sjuk.

    Försöker tänka på allt för jag vill se henne som en bra chef som jag gjorde för något år sedan.
    Frågar inte saker varje vecka, men är kanske krånglig då och hon har för stressigt jobb kanske.

     Det är verkligen inte ok att din chef säger till din kollega att du är jobbig. Totalt oproffsigt gjort!

     Att du berättar att du inte trivs borde få din chef att vilja veta mer och vad hon och du kan göra för att ändra på det. En bra chef vill att folk ska må bra på jobbet och försöker skapa en bra relation med sina anställda.

     Om chefen tycker du är lite jobbig för att du vill veta mer detaljer så är det ju inget som bör påverka hur hon bemöter dig. Det är verkligen inte rättvist att låta personliga åsikter om hur andra borde fungera gå före någon annans välmående. Så länge det inte är totalt orimliga krav ner på minutnivå från din sida då

     Kom ihåg att du är billig för företaget att ha kvar och att du gör din chef en tjänst genom att jobba kvar där. Det är inte vara du som ska vara tacksam. Du har rätt att bli schysst behandlad. En bra chef hade varit mån om att hålla den avtalade tiden med just dig av alla eftersom hon vet hur viktigt det är för dig att veta saker i god tid. Chefen hade kunnat planera in det bättre.

     Låter inte som det här är chefen för dig. Hon verkar inte vara så människoinriktad. Kanske är hon ung och omogen. Kanske saknar hon bra förebilder. Kanske är hon bara en idiot. Svårt att veta men skulle söka mig vidare om jag var du.

      Första gången jag nämnde att jag inte trivdes så ville hon veta vad vi kan ändra på, om hon kan göra något osv men att vi skulle träffas och prata om det då jag nämnde det i chatten för henne. Var 6-7 månader sedan och vi har fortfarande inte haft något möte.
      Hon svarade liksom så bra och stöttande men sen pratade vi inte på 6-7 veckor.

      Tycker inte heller det borde påverka, speciellt när hon vet min anställning.
      Absolut inget orimligt. När det skulle vara planeringsdag frågade jag var det skulle vara och om jag fick ta ledigt dagen efter då jag inte jobbar 100% och en sån dag tar så mycket energi.
      När vi skulle ha lunch för en som skulle gå på föräldraledighet frågade jag var vi skulle äta för jag gillar inte att gå ut och äta men då kan jag förbereda i mitt huvud när jag vet vilket ställe och så😅

      Ja, det är billigt att ha mig där. Avdelningen är lite uppdelad och där jag tillhör har jag verkligen gjort skillnad. Saker som bara stått stilla har börjat rulla framåt, jag gillar att ta tag i saker och se framsteg, är ordningsam och noga. Usch, gillar inte att skryta men det är roligt att se att min anställning bidragit med något, till och med folk på andra avdelningar har sett skillnad på hur saker funkar och hur ordningen är där sen jag började. Och jag och min närmsta kollega funkar jättebra och kompletterar varandra väldigt bra.

      Har jag tur får jag kanske medarbetarsamtal i december iaf, lär inte få detta som skulle hända innan sommaren 😅 så hoppas hon kan planera det lite bättre.

      Detta är hennes första chefsjobb, vet inte om det gör det mer okej haha.
      Lutar åt att hitta något annat, svårt bara när jag inte jobbar 50% och sådär. Så tråkigt att det slutar såhär bara när jag trivdes så bra förr.

      Tack för alls dina kloka ord💕

   Svår sits. Tycker egentligen du ska tala med AF eftersom de egentligen då har bidrag för att göra alla dessa anpassningar för dig som du behöver. De får ju ersättning för att du har stödbehov eller vissa saker du inte klarar eller vilken typ av anpassningar ni nu kommit överens om. Men samtidigt fattar jag att man inte vill ses som besvärlig och kanske förlora jobbet.. du har ingen högre chef eller facklig du kan ta upp det med? Verkligen oprofessionell chef.

    Pratar jag med arbetsförmedlingen är jag rädd att dom pratar med chefen, drar in bidraget eller något.
    Anpassningen är typ att jag inte har att ett visst datum ska saker vara klart, utan ta det i min takt. Detta är saker som inte hinns med av andra som bara ligger på hög men måste bli gjort någon gång. Är duktig på mitt jobb, gör mer än han som har en liknande anställning och är inte så slarvig som honom. Så känner att jag sköter mitt jobb, men chefen verkar inte gilla mig längre.

    Jobbar på kommunhuset där jag bor och den högre chefen är kommunchefen. Som jag förstått det håller hen min chef om ryggen, vet att hon inte är närvarande på jobbet så mycket som hon bör vara osv men hen låter henne hållas.
    Är väl HR man borde prata med kanske, men dom verkar babbla mycket också för jag har fått höra sånt som dom inte borde säga som anställda sagt. Känns inte säkert någonstans😅

    Chefen var väldigt bra chef innan men vet att hon haft konflikter med andra och nu är det väl min tur.
    Vi ska ha möte varannan vecka som började vecka 2 + större månadsmöte varje månad, än så länge så har 3 av varannan vecka möte tiderna hållits och 2 månadsmöten🙃 framförhållning verkar inte vara något för henne, mycket som avbokas samma morgon, att hon glömt något osv.

     Ännu värre då nästan, kommunen som inte sköter det. Tycker då ändå du ska tala med HR och ta med en facklig representant. Om inte annat är det en arbetsmiljöfråga om chefen klagar på dig framför dina kollegor.

      Ja, att kommunen inte sköter sånt är skrämmande.
      Ska vänta lite tills jag kommit ur detta ledsna och arga innan jag tar ett beslut hur jag ska göra 😅 nu kommer jag bara ta kontakt med henne om det är något jätteviktigt och hoppas på att slippa träffa henne på ett tag.

     Det låter som din chef behöver stöd och har för mycket på sitt bord.
     Jag hade ringt nästa chef/HR och uttryckt min oro. Det brukar tas emot bättre än om man bara ”klagar”

      Ja, något är det som inte verkar funka och att uttrycka sin oro lär nog tas emot bättre, tack för tipset!

   Men hon verkar ju inte ta hänsyn till att du har lönebidrag. Alltså hon tänker ej på att du mår värre nu. Inte bra. Är du med i facket. Du behöver mer stöd.

    Nä, känns ibland som att jag mest är som en billig arbetskraft då arbetsförmedlingen betalar det mesta av min lön. Men känns som jag bara är fel nu så chefen inte orkar ha mig kvar, så det inte är värt pengarna som sparas.

    Är med i Kommunal, aldrig haft kontakt med dom så vet inte hur dom är men borde kanske vända mig dit.

     Ja du ska omgående kontakta facket!

     Ring Kommunal Direkt!
     0104427000

     Prata med ditt lokala skyddsombud till att börja med, de kan i 9 falla av 10 ge bättre stöd och lotsa vidare vid behov. Lycka till❣️

      Önskar jag bara kunde stänga av och inte bry mig. Vill inte att något ska komma fram till chefen.
      En kollega sa upp sig för något år sedan för att chefen fick henne att må dåligt och var elak mot henne varje dag så hon bara grät massa på jobbet. Jag förstod inte hur det kunde vara möjligt ens för jag hade aldrig sett chefen annat än snäll och omtänksam.
      Alltså jag trodde inte min kollega ljög eller något, men kunde inte förstå hur den sidan jag fått se av chefen kunde även ha en så mörk sida. Men nu börjar det falla på plats.
      En kollega blev sjukskriven efter ett bråk med henne också, för hen kunde inte sova, hen har problem med hjärtat och det blev värre, massa stress osv.

      Vill inte hamna på fel fot med chefen, värre än det redan är. Hade jag haft fast anställning så hade jag inte varit så rädd. Jobbat här sen 2018 med ett år i taget och känns som det inte kommer bli 2023 också..

       Det låter som om du är på en sjuk arbetsplats. Tänk att du gör det här för både dig och dina kollegor.
       Kommunal Direkt är en central tjänst på Fackförbundet och det är ombudsmän som svarar. De kan se till att ge dig rätt nivå på ombudsman som kontaktar dig lokalt. Berätta om din oro, hur du blivit behandlad och den där historien. Det är en systematik där.

       Ta hand om dig ❤️

        Aldrig direkt skrivit ner något av det men blev mer tydligt att det verkligen är fel när jag läser det jag skrivit och även det alla ni sagt. Då är det kanske inte bara jag som är känslig och förstorar allt.

        Ska kontakta dom och ta tag i detta. Finns kanske lite hopp om att det kan bli bättre.
        Tack ❤

   Du har redan fått massa bra råd men ville bara säga att jag tycker du verkar sjukt stark som ändå tagit upp problem och sagt ifrån när saker inte känts ok, det är bra jobbat!!
   Hoppas du kan få hjälp med situationen ❤️

    Men tack! 😭❤ känner mig svag som låter det ta min energi och att jag bryr mig, önskar jag bara kunde borsta av det och skita i. Behöver ju inte träffa chefen särskilt ofta eftersom man knappt aldrig vet var hon är, när hon börjar jobba eller något. Men det sätter sig och tankarna mal i huvudet tyvärr.

  Ni som varit utbrända, vad hade ni för fysiska symptom?

   Yrsel, huvudvärk, dimsyn, ljudkänslighet, darriga händer, muskelryckningar, magproblem. Hade extremt många fysiska symtom i början av min utmattning, lite bättre nu ett halvår in i sjukskrivningen men känner fortfarande fysiska symtom när stressen blir för hög.

   Jag hade sån huvudvärk och generell smärta att jag på riktigt ville dö. Förutom det: hjärntrötthet, yrsel, illamående, magont, ledvärk, ljus- och ljudkänslighet, sluddrigt tal, tandpressning, sömnsvårigheter. Hade varit enklare att svara på vilka symtom jag INTE hade känns det som 🙈

   Extraslag, ångest, exem, dålig mage, mjölksyra i benen och svaghetskänsla, sömnsvårigheter, muskelryckningar, nedstämdhet, det var aldrig lugnt i huvudet utan 1000 tankar på en gång, ibland kunde jag inte vara stilla och ibland nästan apatisk.

   Huvudvärk, trötthet, axelvärk, nackvärmare, domningar i händer, nedstämdhet. När det tillslut tog stopp tog det verkligen stopp. Kunde sova fyra timmar efter att bara lämnat på förskola. Var handlingsförlamad helt. Var sjukskriven ett år. Nu när jag känner mig stressad får jag samma symtom så har blivit bättre på att bromsa nu.

   Hjärtklappning, sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, tandpressning vilket gav käkproblem, dimsyn.

   Ljud- och ljuskänslighet, minnesstörningar, väldiga koncentrationssvårigheter, hackade tänder i sömnen, hjärtklappning som i sin tur triggade ångestattacker. Bland annat.

   Huvudvärk, sömnsvårigheter, minnessvårigheter och ryckningar i typ ögon osv.

   Insomnia och sömnsvårigheter. Minnessvårigheter, kunde glömma allt från simpla ord när jag pratade, till vad jag för 2 sekunder sedan tänkte att jag skulle göra. Uppmärksamhetssvårigheter, en gång missade jag helt att det var en som höll på att gå över ett övergångsställe. Jag fortsatte köra och såg inte människan förrän i sista sekund.
   Koncentrationssvårigheter, kunde inte läsa ens en sida i en bok eller titta på ett 3 minuter youtubeklipp.
   Ljud och ljuskänslig. Problem med road rage, kort stubin överlag. Hade en klump i halsen hela tiden. Mycket huvudvärk. Dåligt tålamod. Hade alltid 10000 tankar i huvudet hela tiden som bara studsade runt i huvudet och som jag aldrig riktigt kunde ”få tag på”. Hjärtrusningar. Extremt kraftlös. Bland mycket annat. Det är lättare att lista de symptomen jag INTE hade.
   Utöver det psykiska då, där var det extremt med djup depression och allt som kommer med.

   Jag var sjukskriven i nästan 2 år. Och än idag, 8 år efteråt har alla symptom inte gått över, de förstärks också när jag är trött eller blir det minsta stressad.

   Måste bara säga tack till er som svarat. Jag är utbränd just nu, och jag har problem med olika fysiska känningar (domningar, mjölksyra, ledvärk, hjärtklappning, extraslag m.m) särskilt nattetid, samt en del yrsel och allmän trötthet och huvudvärk på dagen. Detta tenderar att trigga igång min hypokondri och det har fått mig att tro att jag har bl.a. diabetes och hjärtproblem, och det har blivit många sömnlösa nätter det senaste året då jag legat vaken hela natten, övertygad om att jag kommer att vara död innan morgonen kommer. Senast natten till idag.

   Har varit på sjukhuset/vårdcentralen x antal gånger och fått höra att inget är fysiskt fel på mig och att allt beror på ångest, vilket inte känts så lugnande då jag inte riktigt sett kopplingen mellan ångest och t.ex. ledvärk eller domningar i händerna. Har haft ångest i hela mitt liv, men inte just de här symptomen, och det här är första gången jag hör något om att dessa symptom kan komma vid utbrändhet. Börjar nästan gråta av lättnad. Så tack, verkligen.

    Jag har haft precis som du, otroligt mycket fysiska symptom och också hypokondrisk. Var helt övertygad om att jag hade en allvarlig sjukdom och att jag skulle dö, valsade runt i vården och tjatade till mig specialistundersökningar och röntgen. Men allt var normalt och tillslut landade diagnosen i stress, blev då remitterad till en fantastisk stressrehab och förstod då, både genom allt vi gick igenom och av de andra i gruppen hur vanligt det är med alla dessa fysiska symptom vid utmattning. Nu ett halvår efter rehaben har en del av symptomen lagt sig och en del är kvar men viktigast av allt det triggar inte hypokondrin lika mycket längre eftersom jag vet att det beror på utmattningen.
    Det är otroligt vanligt med fysiska symptom vid stress, allt från hjärtklappning till balansproblem till domningar och talproblem. Hoppas att du får rätt hjälp för din utmattning och försök att inte fastna i tankar om att du är fysiskt sjuk (lättare sagt än gjort såklart).
    Det blir bättre!

    Du borde nog kolla upp om det är långtidscovid. I Sverige tigs det fortfarande ihärdigt ihjäl, men nyare forskning visar tex. att även många med milda förlopp får olika typer av hjärtproblem. Värk är vanligt. Större risk för Long Covid hos människor som har psykiska besvär (och yngre kvinnor för den delen), vilket kan bero på tarmhälsan eller hjärnpåverkan. Svenska Covidföreningen har bra tips.
    Och en del av symptomen stämmer absolut överens med utmattning …

   Tårar utan gråt. Kunde liksom gråta så att kläderna var helt genomvåta (tex blöta byxor om jag satt ned) utan att märka att jag grät, och hade gråtit ett bra tag av vätan att döma. Upptäckte att jag hade blöta kläder rätt många ggr, under en rätt lång period, utan att för mitt liv förstå varför. Tills jag en dag upptäckte att det var för att tårar forsade ned för kinderna 😔

    +nästan allt som alla andra skrivit.

   Stark ljudkänslighet, oförmåga att tänka en klar tanke, blev andfådd och svettig av att gå en fem minuters lugn promenad. Vid vissa tillfällen försvann förmågan att tolka ljud. Jag hörde att människor pratade med mig men jag förstod inte vad de sade, kände inte igen ett enda ord. Nu har jag kvar som sviter efter senaste utmattningen att jag när jag blir överbelastad börjar prata högt och osammanhängande för mig själv utan att jag riktigt kan kontrollera det. Det försvinner om jag vilar ett par dagar men känns helt galet.

   Huvudvärk, tryck över bröstet, hjärtrusningar, hög puls i örat, kraftiga temperaturväxlingar (kunde gå från normal temp till att börja skaka av köld och behöva ta på mig tre jackor), illamående, magont, förstoppning, svimningskänslor, yrsel.

  Var kan man se att paow tjänar 433.000 kr i mån på OF?

   Vad lägger hon upp där för att tjäna så mycket? Sjukt mycket pengar 😱

   Hon har gjort en tiktok om det samt en storie på sin instagram

   Vad ska du göra med den informationen tänker du?

   Hon skrev ju i nästa storie att det inte var sant.

  Heja Magdalena, vår första kvinnliga statsminister🙂👍
  Måtte hon få fortsätta med det även efter söndagens val!

   Det viktigaste för min del är att det blir ngn bra rätt kompetens, sen är inte könet viktigt för mig. Rätt person på rätt plats oavsett snopp eller snippa.

   S får inte min röst

   Nej tack! Hoppas på mycket mindre sosseri. 🙂

   Hon har ju gjort bort sig fullkomligt i kvällens debatt. Så otroligt svag – svaga ”lösningar” och väldigt svag som talare.
   Bryr man sig det minsta om det sjukliga kaoset som pågår i det här landet så röstar man blått.

    Verkligen besviken hur dom svarade mamma till dotter ang psykiatri. Klart det inte fungerar när dom drar ner på personal och mottagningar. Då söker ju inte heller kompetent personal sig dit. Märks dom inte heller kommer satsa på den biten av vården. Nej nu struntar jag i politiken. Har röstat men kommer inte kolla nyheterna. Dom lever inte i verkligheten mera. Mycket var dåliga svar. Dom har gett miljarder till andra länder men struntar mer och mer i svenskar.

     Och 20 miljarder av våra pengar försvinner i korruption årligen. Sverige behöver ett maktskifte och en regering som lägger pengarna där det ger effekt.

     https://omni.se/en-tredjedel-av-bistandet-forsvinner-i-korruption/a/LAqRx1

    Varför skulle man? Är det inte bättre att titta på vad forskningen säger? Och rösta på partier med förslag som går hand i hand med forskningsresultaten?

    Om du menar det sjukliga kaoset som i sjukhus, äldreomsorg och vård så bör man ju verkligen inte rösta blått. Kolla Stockholms region som är blåstyrt, för att nämna något.

   tycker det vore roligt med de mindre prövade korten, säg nooshi, ebba eller bolund

    Röstar höger men tycker Nooshi förtjänar att det går bra mer än S. S är ett så otroligt skamlöst och respektlöst parti. Nooshi står fast vid sina principer och kör inte med samma fulspel som sossarna.

     Och som moderaterna. Finns det något de inte ändrat sig med? Invandring? Samarbete med SD?

      M la om sin invandringspolitik för åtta år sen. Det behövdes givet läget 2015. Migrationsverket varnade för att de inte hann kontrollera vilka som kom in i landet. Vissa orter fick problem med överfulla skolor och boenden. Sen har M stått fast vid detta.

      Problemet är inte att partier ändrar sig ibland. Det måste man, när omvärlden förändras. Problemet är att S ändrar sig hela hela hela tiden. Om stora och små frågor. Utan att erkänna att de svängt. Bara den här valrörelsen har de ändrat sig i flera frågor. Vissa frågor kan de inte ens säga vad de tycker om. De står inte för något. De svänger när opinionen svänger. De brunsmetar högern för språkkrav, satsningar på polisen och högre straff. Några få dagar/veckor/månader senare vill de också ha språkkrav, fler poliser och högre straff. Det här händer HELA tiden. De har ingen skam i kroppen.

      Dessutom; det stämmer att S inte vill ha rena budgetförhandlingar* med SD. Men S var det första partiet att ta stöd av SD för att få igenom sin politik. Det pratar man inte gärna om.

      *Ännu. Vänta några år så är vi där sen. Då kommer det heta att ”Vi socialdemokrater har alltid kunnat samarbeta med alla! Det är en självklarhet!”

      Vad menar du? S har också svängt gällande invandring. Skillnaden är att:

      a) M svängde tidigare.
      b) M står för sina förslag och har förklarat varför man svängde. S kopierar SD och Ms politik trots att de tidigare brunmålat dem för samma förslag som nu kopieras.

      Valrörelsen handlar mycket om brott och straff, trygghet och energi. S har inte förtroende här och därför härmar de nu andra partier (”Jag håller med Ulf!”) och låtsas som att de inte nyligen svängt i alla dessa frågor. Senast förra veckan gällande energin.

      År 2015: Moderaterna lägger om migrationspolitiken på grund av att det var helt nödvändigt givet migrationskrisen. Förklarar tydligt varför i media.

      År 2020: Socialdemokraterna lägger om migrationspolitiken efter stora tapp till SD. Förklarar inte varför.
      Har hittills skällt på M (och SD) pga deras migrationspolitik men väljer nu att göra samma sak. Låtsas som att de alltid haft denna åsikt. Skryter på Twitter om att de är det parti som stramat åt migrationen mer än något annat svenskt parti.

      Vad menar du? S har också svängt gällande invandringen.
      Skillnaden är att M stod för det och förklarade varför. Medan S kastade skit på M för detta. Sen (fem år senare) svängde de själva och låtsades som ingenting. ”Vaddå? Vi har alltid tyckt så här!”

    Gillar Nooshi men hon är ledare för fel parti för mig.

   Haha, va? Vadå första kvinnliga, vad menar du? Skulle det betyda att hon är fulländad då, för att hon är kvinna? Finns kanske en anledning till att den första statsministern kom först år 2022; kvinnor är helt enkelt inte lika kompetenta i alla avseenden? Dessutom blev hon ju statsminister enbart för att Löfvén avsattes.
   Tycker att hon är enormt svag som både partiledare och statsminister. Dessutom är hon helt stendöd i sin personlighet och i sitt sätt att vara och tala på, fattar inte hur en sådan karaktärslös person utan karisma kan besitta en sådan roll 😂

    Hon är riktigt smart och kunnig och högt utbildad, det går inte ens att jämföra med Ulf Kristersson som vänder kappan efter vinden…eller efter vad SD vill och säger.
    T.o.m högerväljare vill se henne som statsminister p.g.a hur duktig hon är internationellt också.

     Högerväljare vill INTE se hennes som statsminister. Däremot har hon högre förtroende bland dem än vad exempelvis Stefan hade. Inget annat parti har svängt kappan efter vinden som S har. Förra veckan: ingen kärnkraft. Denna vecka: kärnkraft! För några veckor sedan: man får inte prata etnicitet. Förra veckan: inga Somalitowns tack! Max 50% invandrare i utsatta områden. I början av året: inget Nato! Nu: Nato! S har ingen vision. Ingen politik. Det bästa som skulle kunna hända partiet är att de förlorar valet, går i opposition i fyra år, samlar sig, skapar ett idéprogram och kommer tillbaka starkare till nästa val.

      KD, C och L är annars partier som ändrat sig allra mest. Tidigare partiledare kommer ju rösta på andra partier.

       Det stämmer inte. Inte om man ser till sakpolitik. Där svänger S som ingen annan. Förra veckan fick till och med väljarbarometrar uppdateras för att S under rådande valrörelse ändrat ställning i stora frågor.
       Och; Bengt Westerberg är EN person.

        Vadå stämmer inte? Läste en artikel om det senast förra veckan. KDs tidigare ledare Alf håller ju inte med Ebba för 5 öre heller.

        Sen ska vi inte glömma hur M lovade Heidi Fried 2018 hur de aldrig skulle samarbeta med SD. Titta var M står nu.

         Det stämmer inte att dessa partier är de som svängt mest. S räknas absolut in där.
         Skillnaden är att vissa partier, exempelvis KD, erkänner att det tänkt om i vissa frågor.
         S erkänner aldrig någonting. Det är rasism när högern vill ha språktest. Men sen vill S också ha språktest och då är det en toppenidé!

         Heidi Fried har gått ut och tonat ned det hela/bekräftat Ulfs versions så jag fattar inte varför ni kör detta spinn hela tiden:
         https://omni.se/fried-bekraftar-mledarens-bild-av-samtal-om-sd/a/xPpQ1V

          Hon heter Hédi, inte Heidi!

     Den lilla arga chihuahuan

     Ulf är civilekonom och det är inte en dålig utbildning. Men det stämmer att Magda är välutbildad.
     Dock så tillsätter hon en person som inte kan ett smack(!) om klimat som klimatminister.
     I en så otrolig viktig fråga. Hur kan man göra så?

     Och en person om inte är ekonom till Sveriges finansminister.
     Och en person som inte är jurist till justitieminister (inkl. ansvarig för polisen!).
     Samt en utrikesminister som knappt kan prata engelska.

     Inte toppenbra.

   Jag tycker hon var otroligt svag i kvällens utfrågning. Nej hon får inte min röst.

    Och jag tycker tvärt om, Ulf Kristersson upprepar sin lögn om 700 000 utrikesfödda arbetslösa. Han blev synad och motbevisad senast förra veckan under utfrågningen på SVT.

     Och Magda svarade ”Håller med Ulf!” en miljon gånger. S vill ha makten så mycket att de inte vågar stå fast vid vad de egentligen tycker och sagt de senaste åtta åren. Nu hakar de bara på M och SDs politik och retorik. Då vill jag hellre ha ett parti som sett landets utmaningar även innan det blev valrörelse.

     Inte arbetslösa utan icke självförsörjande, där studenter och föräldralediga räknas in vilket en del anser felaktigt. Men faktum kvarstår, de försörjer inte sig själva.

      Hur kan det vara ett problem att de utbildar sig?

       Beror väl på. Pluggar man för att sen söka jobb är det ju toppen. Fastnar man i SFI utan att lära sig svenska så är det inte lika bra. Vilket många gör. Jag menar inte att beskylla dessa människor. Men det funkar inte. Men SFI kan säkert bli bättre och Sverige måste bli bättre på att förklara hur det fungerar här med jobb även för kvinnor.

       Beror väl på vad man utbildar sig till och om man har för avsikt att börja arbeta efter avslutad utbildning. Men jag håller med, i grunden är det en bra sak.

      Men alltså.. räknar man så om svenskar? De här föräldralediga och studenterna som inte kan försörja sig?

       Varför ska man det när det handlar om argument i invandringspolitik?

   hoppas inte folk röstar på vissa partier pga möjlighet till en kvinnlig statsminister, helt irrelevant. Man bör rösta på det man står för!

   Fått sån enorm respekt för Cassandra som vågar visa vad hon rösta på. Blev förvånad att hon rösta på V. Tyckte det var jättekul att hon gjorde det!! Hon visar mestadels yta och efter att hon har rasat i vikt så har hon förändrats mycket på senaste tiden (där det är mycket lyx,yta osv) Men blev jätteglad faktiskt att hon röstade på V.

  Lite grundläggande nu inför valet:

  – rösten i regionvalet väljer hur vården ska styras

  – alla regioner utom Västerbotten styrs av en borgerlig majoritet eller av blocköverskridande samarbete
  https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/politik/problem-nar-valjarna-inte-vet-hur-varden-styrs/?fbclid=IwAR3wQIAu12OZ1_jdsIjXz5bhOfIU3M7IxxGiPJMAQIuLJJ7d_7ygonnwCLg

  – av alla vårdplatser som försvunnit under de två senaste mandatperioderna står KD bakom hälften (Uppdrag granskning)

  – alliansens (M, C, L, KD) invndringspolitik ansvarar för att vi tog emot alldeles för många invndrare 2015

  – Re*infeldt (M) påstod att försvaret är ett särintresse och såg till att försvaret nedmonterades

  – globalist- och kapitalistpartiet C vill ha kvar vinstuttagen i välfärden, och se en ökad invndring

   Fräscht att sprida lögner och helt fel vinklad information såhär 4 dagar innan valet.

    Vad är helt fel? Det finns ju källor på allt? Snarare du som försöker vilseleda genom att skriva en sådan kommentar utan att precisera dig.

    Också nyfiken, vad påstår du är lögn? Du kan väl dela med dig då istället för att lämna en barnslig kommentar.

   Magdalena Andersson i SVT ikväll (om vården i Sthlm) ”Jag ska inte skylla på Moderaterna för det ser likadant ut överallt”.
   Till och med S fattar att de själva inte kommer lösa detta hux flux. Det krävs en förändring i hela systemet för att komma till rätta med vårdköerna.

   Tack för kommentaren om C. Det är ett mysterium för mig att vänsterfolket vill samarbeta med ett parti som är det mest nyliberala av dem alla bara för att stänga ute SD. Som om vinstuttag i skolan kommer försvinna då? Hur har S tänkt att det ska gå till?

    Håller med dig! Antingen röstar men väl M, L, KD, SD eller S, MP, V. Fattar inte alls varför man skulle slösa en röst på C. Blir bara kaos med dem i vänsterblocket.

     Blev kaos med dom i högerblocket också. Det enda C gör är att hindra andras förslag att genomföras.

      Ja. Då är vi eniga i det. Hoppas att folk röstar på annat än C. De är dessutom inget ”mittenparti” som de vill få det att låta som.

    Vad är det du inte förstår? Att vi vill ha en liberal politik som är fri från rasism? Jag tycker att det är pinsamt att det knappt finns något parti kvar med integritet (och det inkluderar S), därför röstar jag på C.

  Okej, Öppet Spår!
  Är Satisfyer nåt att ha? Vill ha något med ”brett spann” alltså från ganska lite vibration till väldigt kraftigt. Min budget är också obefintlig egentligen, är Satisfyer Pro 2 Next generation värt det?

   Du kommer inte direkt ångra dig om du köper den haha. Den är inte så dyr heller ++++

    Antagligen inte men tänkte om det kanske är värt att spara de pengarna till nåt kraftfullare?

     Den är tillräckligt kraftfull. Den har massor av olika lägen också

   Det är absolut, absolut värt det. En av de bästa investeringarna jag gjort i vuxen ålder. Har dessutom köpt en till varje kompis som fyllt år och vi alla är överens. Ska sägas att jag aldrig provat någon annan lufttrycksvibrator så har inget att jämföra med, men har svårt att se att du skulle bli besviken.😊

   jag har hört att man kan använda elvispen..

   utanpå trosorna..

    Whatever floats your boat…
    Inte min båt dock

    Du ska nog inte lyssna på allt du hör…

    Haha o hur fan skulle det gå till?

     Du sätter på de vanliga visparna, inte deg-visparna, och håller den mot klitoris utanpå trosorna

   Den är magiiiiii

   Den är lite för bra. Går inte att jämföra med en vibrator. Problemet är att jag blivit lite avdomnad. När jag köpte den tyckte jag att den var för intensiv och hade på lägsta. Nu, efter några år, måste jag använda högsta effekt. Så använd med måtta är mitt tips 😂

    Ja, tror det är lite som när män onanerar för mycket. Tillslut känns det bättre än att ha seks med en partner.

     Säkert

   Jag gillar inte satisfyer. Jag har en och den duger om inget annat har batteri men skulle aldrig välja den först. Det är ett precisionsarbete, den måste ligga på millimetern rätt, och jag har inte tid och tålamod med det. En magic wand är grejen i min bok! Testar olika grejer men återvänder alltid. Den absolut bästa är från ett märke som heter grl pwr.

    Tror jag kan ha kollat på en sån men att den kostade typ 1500, såatteh… Kanske i nästa liv 😅

   Nej verkligen inte. Sämsta leksaken jag någonsin testat haha

   asså den har ju höjts till skyarna av typ alla så man hade ju verkligen förväntningar på den.. men nej, det var inget speciellt alls ärligt talat. alltså man kom väldigt snabbt men det var inte den ”bra” sorten om du fattar utan det var typ för snabbt? not in the good way. föredrar vanlig vibrator!

  Min 13-åriga dotter kan eller vill inte använda deodorant, suckar när vi säger åt henne att duscha, tar inte hand om sitt hår… hur ska jag kunna hjälpa henne att sköta hygienen bättre? Hon kan komma hem från skolan och verkligen stinka pubertetssvett. Vill inte att hon blir skammad av sina klasskompisar men kan inte heller polisa henne varje morgon, det är varken rimligt eller görbart! Har pratat med henne flera gånger men når inte fram. Vad skulle ni göra?

   Är det Troll-Lisa eller en annan Lisa?

    Är en annan Lisa! Vill ändra mitt namn pga troll-Lisa men låg i modd flera månader utan anledning och nu när jag äntligen är påsläppt vågar jag inte röra något! Sjukt drygt!

     Då förstår jag att du inte vågar röra något.

     Varför vill hon inte använda deodorant efter att hon duschat? Jag har väldigt svårt för vissa lukter och gillar inte dom som man blir helt blöt av utan vill ha en sån stick eller vad det heter. Har ni testat olika?
     Absolut torr är bra.

     Inte läst om du svarat på frågor, men om hon inte tycker om att duscha tex kan ni inte göra något mysigt av det? Tex om hon duschar på kvällen så efteråt kör ni ansiktsmask, dricker te/varm choklad och kollar på ett avsnitt av någon serie ni ser ihop eller spelar något spel.
     Köper något lyxigare duschprodukter som kanske gör det roligare om ekonomin tillåter.

      Har inte fått fram något användbart svar på varför. Det närmaste vi kommer är att hon glömmer, men vissa saker får man inte glömma och särskilt inte så ofta. Jag tror inte hon inser att det är viktigt.
      Vi har provat olika sorters deo också.

      Dove har deo som man skruvar fram. Luktar päron och är superbra!

    Nej, jag är inget troll bara för att jag är brutalt ärlig och har en annan åsikt än dig. Det går inte att sticka ut en millimeter eller ha en egen åsikt. Otroligt ändå.

    man hör ju på hennes ton att det är en annan Lisa

   Jag tänker att så länge det inte ligger någon problematik bakom så är ju en 13åring så pass stor att hon borde gå att resonera med. Men jag tänker också att hon kanske reagerar negativt för att det är jobbigt för henne? Tex så hade jag förut problem med att jag svettades extremt, alltså verkligen extremt, kunde ha lökfläckar 5 minuter efter en dusch. Om hon upplever samma så kanske hon undviker samtalsämnet för att hon skäms? Om så kan vara fallet kan jag tipsa om absolut torr (den riktiga, inte apotekets egna) vilket gjorde mig helt svettfri. Annars kan man också få behandling med tex botox.

   Sätt rutiner och följ dem. Tonåringar är lite som småbarn, man måste polisa. Dusch var tredje dag, deo varje morgon är ett minimum som jag skulle sätta. Gör det bara så det blir en vana.

    Hon är duktig på att sköta sina rutiner men just vid hygienen brister det.
    Jag kan inte polisa, varje morgon då jag jobbar så är inte fysiskt på plats varje morgon.
    Dusch, bädda rent, hårtvätt osv som vi kan överse funkar men inte deo.

     Tips är att duscha och sätta på deo på kvällen istället för på morgonen. Deon verkar ju länge och blir man inte väldigt svettig på natten så behöver man inte duscha även på morgonen.

     Sätt på henne deo när hon sover? 😁

   Det är ett jättevanligt problem. Om du har badkar kanske du kan köpa skum och bomber för att göra det trevligt?
   Kan ni kanske gå till typ Lush eller nåt tillsammans och skaffa härliga duschtvålar och grejer?

   Det är supersvårt att vara tonåring. Har du delat med dig om dina egna pubertetserfarenheter och tittat på filmer tillsammans, eller har du mest dusch-tjatat?
   Obs, ingen skam alltså. Det är lätt hänt att man glömmer hur det är.

    Nej vill verkligen inte förknippa hygien med skamkänslor hos henne men till slut måste man förklara de sociala konsekvenserna av att lukta såpass illa. Vet inte hur jag ska balansera där.

    Blir nyfiken när du säger att det är ett jättevanligt problem, är de det? Upplever att vi lever i ett samhälle där allt handlar om utseende och bli omtyckt, inte bli sedd som ”konstig” pga tex att man skulle lukta illa osv bland tonåringar, speciellt tjejer.

     Jag har jobbat med ungdomar i tidiga tonåren och det är en vanlig grej. Om du gör en googling på typ ”min tonåring vill inte duscha” så får du flera träffar.
     Kroppen är ett så himla känsligt ämne i den åldern. Den ändras jättefort men hjärnan hänger inte med.

   Skällt ut henne så hon fattar??

   Til slut får man nog helt enkelt.
   Förstår hon inte då kanske hon helt enkelt inte är mogen som en 13 åring. Då hade jag sagt det. Är du som ett barn behandlar jag dig som ett barn, (på ett ”schysst” sätt, och börjat tjata varje dag tills hon sköter det.

    Hade min mamma skällt ut mig hade jag stängt öronen totalt. Usch det var ett fruktansvärt tips. Hoppas ingen använder sig av den ”metoden”.

     va? jag minns fortfarande saker min pappa skällde ut mig för och det är sånt man lärt sig av idag. på ett positivt sätt, han hade ju alltid rätt!

      Håller med.
      Bygger dock också mycket på respekt. Handlar om att man ska ha uppfostrat barnen att respektera vuxna och att det är de som bestämmer.

      Kan idag, även fast jag är vuxen, lyssna på mina föräldrar, av respekt.

      Okej mina skällde/skäller aldrig, tack o lov. Respekterar dom ändå. Har lärt mig massor ändå.

      Men hade nån skällt ut mig för min hygien?! Äh fy fan. Prata med ungen istället.

    Haha hade aldrig funkat på mig, inte i den åldern. Hade du lyssnat på något sådant som tonåring?

   Låt henne bestämma 3 dagar i veckan när hon ska duscha.
   Är det jobbigt på morgonen att tvätta sig så kan hon tvätta sig under armarna och ta deodorant innan hon går och lägger sig. Den ska ju hålla 24-48 h.
   Låt håret vara. Det går att klippa om det blir för trassligt.

    Deo på kvällen skulle kunna vara en idé, ska prova! Tack!

     Duscha på kvällen. Ungdomar är ju jättetrötta på morgonen. Och prova Dove deo. Hon kanske är deprimerad? Skäll inte på henne bara.

      Detta tänkte jag också… Att hon kanske är för trött på morgonen? Jag har aldrig i hela mitt liv duschat på morgonen för tycker det är så kallt och omständligt liksom. Däremot duschar jag varje kväll när jag inte fryser och när jag känner att jag inte har bråttom. Kan funka bättre för vissa. Även fräschare att lägga sig ren i en ren säng..

     Gör en för & nackdel lista.
     3-5 bra saker
     3-5 dåliga saker med att duscha/ha god hygien.
     Duscha på kvällen, tycker hon dofter är jobbigt så kan ja rekommendera Ice eco deodorant. Luktar inget. Använder den på sonen ibland. Tänker att hon kanske får sin första mens snart, eller om hon redan fått. Då är de väl också en extra god anledning till att duscha.

    Anonym, skojar du, duscha 3ggr i veckan?!? Som tonåring/normal människa? Varje dag ska man duscha åtminstone med lite tvål under armar, på fötter, ansikte och underlig (helst hela kroppen).

     Haha nä man måste verkligen inte duscha varje dag!

     Tvätta av ansikte, under armar och underliv går bra utan att duscha.

      Förlåt den dumma frågan men hur tvättar man sitt skrev utan att ställa sig i duschen? Är det den berömda toa-kannan som är i farten? 😉

       Man sitter på badkarskanten t.ex.

     Alltså, jag duschar 2-3 gånger i veckan. Tvättar håret en gång i veckan. Aldrig någonsin varit ett problem. Vissa svettas helt enkelt inte. Kan väl tillägga att jag inte tränar, byter sängkläder ofta och alltid rena kläder. Jag är chef på större bolag och har mycket kundmöten, hade nog märkt om jag duschade för lite.

   Är det troll-Lisa härifrån som skrivit hos Underbara Clara?? 😥

    1. Jag är inget troll. Jag är bara brutalt ärlig, väldigt öppen och har egna åsikter. Jag vet att det är chockerande i det här landet. Jag vet att det kommer som en total chock att inte tycka och göra som alla andra svenskar.

    2. Jag har aldrig läst en enda rad inne hos den här Clara, läser inte bloggar, läser enbart här inne.

     Men då kan du ju kanske ha koll på att det är ett troll med namn Lisa som är väldigt aktiv nu. Inte konstigt att folk frågar. Och jag tror denna fråga är mer allmänt om troll-Lisa från bloggbevakning är den Lisa som kommenterat hos underbara Clara… och jag tror också det är samma person (men inte du då).

     Lisa, kan inte du ändra ditt namn till Troll-Lisa även om du inte , tekniskt sett, är ett oseriöst troll? Vore lite kul. 🙂 Vår egen Lisa liksom.

     Ditt svar gör dig till trollet.
     Är du inne i en dålig period och glömmer?? Vi ser ju på varje öp Lisas påhittade historier.

   Nu menar jag såklart inte att detta är fallet men jag har en lillebror som hade precis samma problem. Eller han tyckte ju inte att det var ett problem men alla andra. Vi kunde inte förstå hur han inte kunde bry sig! Själv var man ju besatt av att lukta gott och vara ”fräsch” som tonåring. Det visade sig senare att han har ADD och det var en av anledningarna till att han inte klarade av att sköta sin hygien.

    Jo hon har ADHD och många rutiner har varit kämpiga men denna verkar vi inte göra framsteg med alls.

   The Ordinarys Glycolic acid kan man ha i armhålorna så slipper man lukta. Behöver inte göras varje dag heller, så kanske kan vara ett alternativ till deo på morgonen.

    Jag fick eksem i armhålorna av det

   Har du varit brutalt ärlig med henne om varför det är viktig att sköta sin hygien?

    Ja, flera gånger. Vet inte ”brutalt” men jag har sagt att det förmodligen kommer kännas otroligt deppigt att höra om sin odör från vänner eller bara random folk på skolan som kanske inte lindar in det så trevligt. Jag tror inte hon kan föreställa sig det eftersom det ju inte hänt och barn lever så mycket i nuet.

     Om ingen kommenterat det än ja då verkar hon ju gå i en otroligt snäll skola, vilket applåderas.

   Prova absolut torr kanske?

   Jobbig situation! Men jag hade tvingat henne att duscha varje dag och sen deodorant och kanske ansiktskräm för fukt. Ge henne val av när hon föredrar att duscha, morgon, em eller kväll. Tvål under armar och fötter (helst hela kroppen), Shampoo och balsam var tredje dag (eller oftare). Säg såhär är det, alla ska duscha varje dag för att hålla sig rena, deodorant behövs för att inte lukta illa och ansiktskräm/bodylotion luktar gott om man vill använda det.

   Se till att få igång henne på fler sportiga fritidsaktiviteter så försvinner problemet. Har man fotbollsträning tre gånger i veckan blir det automatiskt dusch tre gånger i veckan.

   Haha det här var jag när jag var liten… Till slut kom verkligheten ikapp, lite jobbigt men inget trauma! Hon lär inse till slut, men fortsätt tjata. Trots att jag tyckte min mamma var superirriterande som tjatade om deo hela tiden präntades det in i hjärnan till slut, blev väl hjärntvättad på ett bra sätt kan man säga.

  Du kommer inte direkt ångra dig om du köper den haha. Den är inte så dyr heller ++++

  Var kan man hitta mjuka, sköna hemmakläder/ myskläder som man inte känner sig jättesunkig i?

  Helst något som inte är av slit och släng kvalitet.

   Jag köpte ett fint adidas set. Gulligt med matchande 🙂

    Gulligt i orten kanske 🥲

     Beror på vad som menas med gulligt 😂 Ser framfor mig ett litet set till en 4-åring. Kanske ljuslila Adidas. Lila med vita prickar. Nån liten volang.

   A part of the art!!

  Ni som bor i hyresrätt, har ni fast elavtal?

   Ja

    Hm ok funderar på att ändra till fast avtal! Även om hyresrätter kanske inte blir lika drabbade av denna elkris

     Man kan väl inte ändra till fast nu pga elkrisen?

     Även om man hade kunnat skriva om sitt avtal till fast just nu så hade det varit riktigt jädra osmart med dom priser som är idag!!

   Nej

   Ja. Men bara fram till maj nästa år…

   Nej

   Nej men betalar inte för värme och varmvatten så det borde inte bli fruktansvärt dyrt hoppas vi på!

   Har el via mitt bostadsbolag. Vi har solceller på vårt tak så min räkning för en 3:a på 75 kvm har som högst legat på 160:-.

    Det var ju riktigt bra! 🙌🤩

   48 öre i två år till. Känner mig som ett geni.

  Min tvååring har blivit väldigt förtjust i att ”pyssla” som hon säger (vilket för henne just nu innebär rita, play-doh och måla). Vad mer kan man göra för pyssel med en tvååring? Pärlor, eller är de för små för det vid två års ålder? Allt material är ju typ 3+ år när man kollar i butikerna men kanske inte ska bry mig så mycket om det… Fler med pysslande typ tvååringar som har tips?

   Det finns pyssel lådor på BLA RUSTA där det finns piprensare, vita kulor ( kallas de flörtkulor?) och annat smått och gott. En sådan låda kan vara bra att börja med då det är mycket blandat material.
   Har även för mig att det finns pärlor som är flera gånger större.

    Omg den pyssellådan såg ju ut som en dröm för henne (och en mardröm att städa för mamman 😂) men tack för tips! Ska inhandla en sådan. / TS

     Den ÄR en mardröm. Men barnen gillar 🤷‍♀️

   Så länge hon inte stoppar i munnen är det bara att testa oavsett vilken ålder det står! Ett limstift och typ paljetter brukar gå hem hos alla. Annars finns det ju större pärlor som funkar bättre om de inte har så bra finmotorik.

    Ja jag får väl ha lite koll, hon brukar inte stoppa saker i munnen men man vet ju aldrig. Paljetter lär hon älska, hade nästan glömt att det fanns 😅 Tack för tips! / TS

   Stora pärlor på piprensare.

   Det finns stora pärlor. Treårsgränsen brukar vara för att det finns små delar som barnen kan stoppa i munnen.
   Stämplar är kul! Limma glitter på pinnar och sten. I den åldern brukar limstift vara roligt. Och saxar, men det kräver ju så klart att man sitter bredvid hela tiden.

   Stiftpärlor, XL pärlor, vanligt klister + klippa tillsammans ur tidningar, måla på kottar mm med pensel var sånt vi gjorde.

   Tycker inte man behöver stirra ihjäl sig på åldersgränser så länge man sitter med och har uppsikt 🙂

    Stora kartor med klistermärken är också kul, finns mycket billigt på skapamer 🙂

   Klistra på papper med färgglada mönster, glitterlim, vika papper i olika mönster.

   Min dotter har precis fyllt tre och är också väldigt pysslig och har pärlat armband och pärlplattor sen hon var två. Maxipärlor och andra pärlor med större hål funkar hur bra som helst. Hon tycker också om att doppa saker (finns massa typ bollar och pinnar och grejer bland pysselsaker i affären) i lim och limma fast på papper. Det är bara att testa sig fram, tre-årsgränsen är väl mest för att det är smågrejer som kan fastna i halsen om de sätter det i munnen.

   Har väl egentligen koll där då mitt barn är mindre men ni kanske kan använda något från naturen: plocka kottar, pinnar/ stenar som barnet får måla på. Plocka löv som man kan måla på och stämpla med.

    X
    Kom på att man kan göra potatis tryck.
    Det gjorde man mycket som liten.

   Tips är att köpa ett gäng mindre plastlådor och ha ett pyssel i varje låda istället för att ta fram allt på en gång. Då kan barnet få välja låda. Har typ dessa lådor:

   Pärlor (små) och piprensare. Syfte är att öva på att trä upp pärlorna på piprensarna. SEB kan man övergå till att göra egna halsband och armband

   Pärlor och pärlplatta

   Barnsax och papper för att öva på att klippa.

   Tejp. För att öva på att tejpa

   Låda med magnetiska bokstäver för att öva på bokstäver och sätta i rader osv

   Vattenfärger

   Akrylfärger

   Hemmagjord play doh, kavel och formar

   Diverse tuschpennor

   Smålego

    Tack för alla svar! Underbart med så många tips! Jag blir själv peppad på att pyssla 😄 / TS

   typ saker med okokta makaroner kanske? finns ju stora sorter, man kan typ göra halsband eller klistra på papper!

   Först och främst är jag Avis! Har en 2.5 och en 4-åring och jag försöker få dem att pyssla men de gör det i typ 5-10min sen vill de göra annat.
   Men tips är att färga ris och ge olika skopor och små djur/bilar att leka med i en stor panna/plåt. Du färgar ris genom att hälla okokt Roos i en plastpåse med en skvätt vinäger och några droppar karamellfärg, häll ut det på en plåt och låt torka i rumstemperatur. Mina tycker det är jättekul!

  Har Jelena Mecham och hennes kille gjort slut igen? 🫠

   Det är verkligen en berg och dalbanan med henne. Hon verkar dessutom bete sig illa mot sitt ex nya tjej varenda gång det tar slut med killen.

  Jag fick ett lån på 20k beviljat efter en kreditupplysning förra beckan. Jag tog inte lånet men har planer på att låna pengar nästa år (2023). Min lön har ökat, kommer jag få ett högre lån beviljat? Är det baserat på inkomst och andra lån eller bara på andra lån?

   Du kanske vet detta redan men tänk på att alla beviljade krediter påverkar din kreditvärdighet, inte bara lån du tar ut.

    Hatar detta 🙁

   Vad ska du låna till?
   Om det bara är 20k och din lön har ökat så tycker jag du ska spara istället. Sparar du 1500 kr i månaden så har du 20k ungefär den här tiden nästa år.
   Låna är dumt om det inte är till bostad, studier eller bil.

    Vill låna 60k (IKEA-lån)en blev bara beviljad 20 (30k med min sambo). Hinner spara till sommaren men jag vill så gärna göra om redan nu.

     Ni kanske har saker ni kan sälja? Prylar, kläder etc. Eller jobba extra. Inte bra att låna till konsumtion.

     Ett tips är att köpa saker när du har råd med dom. Sinnessjukt att folk lånar för att konsumera.

     Gör det inte! Sätt dig inte i skuld i onödan. Dra ner så mkt du kan på utgifter och spara och jobba extra i nåt halvår så borde ni ha 60k sen 🙂 det är 5k var/ månad och borde vara görbart.

    Varför är det vettigt att låna till bostad & bil? Studier förstår jag, eftersom man antar avkastning av kapital (att inkomsten ökar efter studierna) men bil? Är genuint nyfiken eftersom du skrev att det är dumt att låna till annat än dessa tre utgifter. Då tänkte jag att du menade att det var smart (eller iaf inte osmart) att låna till just bostad och bil.

     Bostad är ett ok lån eftersom man måste bo någonstans.

     Bil är ett ok lån för att många bor så att man måste ha bil, det är inte alltid kollektivtrafiken fungerar. Och alla har inte råd att lägga ut kontant för en bil även om den är begagnad.

     Studier är bra lån eftersom studer leder till jobb (förhoppningsvis)

     Allt annat klarar man sig i stort sett utan eller kan få tag i billigt/kan spara till.

      Okej. Du menade helt enkelt att egen bostad och bil kan vara livsnödvändigt och lån därför ibland ofrånkomligt, medan studier är en vettig investering. Inte att det per automatik är vettigt att låna till vrålåket och drömlyan. Nu är jag med 😊

      Ikeas lån kan faktiskt också vara okej. Av samma anledningar till varför det är okej med ett billån.
      Det är ett bra lån, med räntefri avbetalning (dvs bättre villkor än billånet) för unga som ska flytta hemifrån. Det är inte alltid det fungerar att bo hemma och det är inte alla som har möjlighet att spara för ett helt bohag. Inte ens om man hittar mycket billiga saker eller får saker.

       Man behöver inte låna 60 000 för att bygga upp ett hem.

       Jag köpte ett helt nytt hem för knappt hälften av det. Kontant.

        🙄

  Ni som tränar på gym, hur många reps gör ni, samt hur många övningar ungefär gör ni varje gång ni gymmar? Eller andra bra gym-tips?! 😊

   Är du nybörjare som vill ha tips, eller erfaren som vill få mer inspo?

    Nybörjare! 😊

    Taaack!!

   Till failure är bäst för att bygga muskler. 3 sets vanligtvis men ibland 5 om det är ben. Ökar vikten med 2,5-5 kg/ gång.
   Du hittar ”din vikt” när du vet att du kan köra 7 repetitioner (inte alla muskelgrupper). Sen kör jag till failure.

    Att det skulle vara bäst att träna till failure för att bygga muskler behöver verkligen inte stämma. Det kanske stämmer på dig och där du är nu men en nybörjare som kör till fail varje pass, 4 pass i veckan kommer både bli utmattad och tappa motivationen. Det är också olika vilka övningar kroppen pallar med att ta till fail. Som sagt, kanske funkar super för dig, ville bara lägga in en brasklapp ifall någon helt ny på gymmet läser och tror det är så man ”måste” göra

     Skrev bara vad jag gör, som efterfrågat.

   8 reps, 3 set. På allt 😂 är nog vaneperson för det är ingen logik bakom

    Tack alla som svarar!! 😃

    Är ett väldigt bra standard upplägg 👍🏻😊
    Ts, tänk på att det inte finns ”ett rätt” sätt att träna, folk anpassar sitt upplägg för sina preferenser, kroppar och mål.

    För reps brukar man säga följande; 1-5 styrka, 5-8 både styrka och muskeltillväxt, 8-12 muskeltillväxt, (och över 12 är kondition).
    Set kan du köra så många du vill, men 3-5 är nog vanligast.

    Googla ”övningsspecifik uppvärmning”

     Tack så jättemycket!!

   5×5 plus uppvärmningsset kör jag. Kanske 3-4 övningar. Mitt mål är att bli stark

   Kör jag tungt 6-8 reps, annars 10-14. Brukar variera under ett pass, t ex kör jag en tung övning med tunga vikter så kör jag en därefter med lättare vikter och många reps. På ett pass 6-8 maskiner/övningar exkl uppvärmning. Mina bästa tips är youtube, kolla Hanna Öberg eller Krissy Cela.

    Tack så mycket! 🥰

   Ett hett tips är att använda styrkelabbets app StrengthLog! Jag kör gratisversionen.

   Kör 3-4 set med mellan 8-15 reps. 2 minuter vila mellan seten (finns en automatisk tidtagare för detta i appen). Passen brukar ligga på ca en timme.

    Tackar!! 🥰🙏🏼

   12 reps, 3 set. Fem övningar

  Hur ska man göra för att inte oroa sig för exakt allting? Jag tänker ständigt på framtiden, krig, räntor & elpriser (jag har CSN-lån och bor i hyresrätt…), att jag tränar för mycket, tränar för lite, pluggar för mycket, pluggar för lite osv. Jag tycker alltid att jag gör fel, att andra verkar ha listat ut hur man lever livet ”rätt”. Alla har mer pengar, är gladare, populärare. I varje social situation blir jag hypermedveten om mig själv och kan tänka på konversationer i timtal efteråt. Det är viktigt för mig att vara duktig, i form och rolig hela tiden, för annars känns det som att ingen kommer tycka om mig. Hur skakar man av sig sånt här?

   Fyll 30…jag var likadan. Det är något speciellt med att fylla 30 (eller skaffa barn), man slutar bry sig så mycket. Bryr mig fortfarande men inte så mycket.

   Jag var likadan & hamnar i framtidsoro ofta. Jag har GAD.

   KBT och/eller meditation (mindfulness). Detta är ett vanemönster hos din hjärna, det måste ”byggas bort”. Det är inte ”du” som tänker sådär, det sker på autopilot. Men när en tanke kommer hakar snabbt nästa i och så är spiralen igång. Vill man få bort det så fort som möjligt är hjälp att rekommendera (är kämpigt nog med hjälp, hu för att stångas). För många lättar det lite med stigande ålder & livserfarenhet men jag skulle ändå satsa på hjälp. Tid är livstid så jag ser ingen anledning till att stångas ensam för sakens skull. Lycka till 🌷

    Kör du mindfulness så du vet detta av egen erfarenhet? Om ja, har du något tips på hur man börjar? 😊

    Har mycket ångest, oro och katastroftankar som lätt bara snurrar på, så kanske skulle vara något för mig tänker jag.

     Vid katastroftankar kan mindfulness vara rent skadligt! Ta hjälp av en terapeut som vet vad den gör istället för att experimentera på egen hand. Metakognitiv terapi har metoder som visat sig fungera riktigt bra vid allt det du beskriver. Men som sagt, man behöver guidning av någon som känner till det.

      ”Detached mindfulness” är exakt det jag gör när jag praktiserar vipassanameditation. Det är liksom hela grejen. Och det är det som är metoden inom Metakognitiv terapi. Vet inte vad mindfulness är om det inte är det. Trodde det var samma sak. Har nu förstått att ibland är det samma sak, ibland inte. För att Mindfulness är ett allt för brett begrepp. Sorry. Viste inte det. Men ja, Metakognitiv terapi verkar vettigt 👍👍👍

     Jupp. Jag började med Vipassana-meditation 2007 (den typ du kan läsa om på dhamma.org). Har också lyssnat en del på The Power of Now som ljudbok de senaste 4-5 åren, och jag gick i KBT i ca 4 månader för omkring fem år sedan.

     För mig har allt detta gjort enorm skillnad. Störst omedelbar effekt kände jag efter första meditationskursen men kan se att allt haft stor effekt, på sitt sätt. Dock vill jag nämna att första kursen också var det allra jobbigaste jag någonsin gjort. Vill verkligen inte skönmåla något. Det var så otroligt tufft. Ville åka hem varje dag, men är så otroligt glad att jag inte gjorde det. Nu är den dagliga meditationen något jag ser fram emot men det trodde jag aldrig då. Finns ju många sorters meditation så det gäller bara att fonna något som funkar för en själv. I mitt fall handlar det inte så mycket om att tankarna upphört. Dom autogenereras fortfarande (det är ett djävla tjatter där uppe med jämna mellanrum 🤣). Men jag behöver inte bry mig om dom eller reagera numera. Dom är inte ”jag” utan mer som en radio i bakgrunden. Jag kan liksom stå vid sidan av, se när tanken kommer, och när den går, utan att den greppar tag i mig. Önskar jag kunde förklara bättre men det kan jag nog inte. Det hjälper mig i alla fall. Det kan jag säga helt säkert 😊

  köpte ett nytt litet kylskåp idag. det står att man inte ska förvara barn OCH explosiva ämnen i kylskåpet, men går det bra endera åt gången?

   Jävla dåligt kylskåp, vad ska du ens ha det till i så fall? Lämna tillbaka

   Lite C4 funkar. Även en spädis. Aldrig tillsammans!

   Ska man tolka det som att det är ok att förvara vuxna människor i kylskåpet? Husdjur?

   vad heter det så jag vet vad jag inte ska köpa?

    ett litet elvita, energiklass E

  Hur lång tid tar det att komma över sitt första break-up? Det har snart gått 6 månader och jag gråter fortfarande över det varje dag. Mitt ex pappa kontaktade mig från ingenstans förra veckan (endast träffat pappa en gång och aldrig haft kontakt innan) och frågade om jag kunde kontakta mitt ex och ge honom mitt välsignelse att söka jobb på mitt kontor och det förstörde hela min vecka. Mitt ex är blockad överallt och vi har inte haft kontakt sen det tog slut. Trots att vi bor nära varandra och sett varandra så ignorerar vi båda varandra totalt. Han behandlade mig riktigt dåligt under förhållandet så jag var tvungen att avsluta. Men förstår inte varför han vill söka jobb på samma kontor som mig när vi bor i Stockholm, det är ett stort företag med flera kontor och han var ingen koppling till branschen. Känns bara så gränslöst mot mig och förstår inte ens hur pappan inte ifrågasatte det hela utan tog mitt nummer från exet och skrev till mig? Jag svarade iaf att jag inte var OK med det och bad de inte kontakta mig….

   Bra att du satte ner foten! Ta ingen skit! 💪🏼

   Bra svar! Det var inte ditt ex som skrev från sin pappas mobil då, med tanke på att han är blockad överallt?

    Nej det kan det inte varit eftersom pappan bor i en annan stad, de hade pratat i telefon skrev pappan också.

   Beror nog på… mig tog det typ två år. Men då jobbade vi ihop och killen kanske inte helt höll sig till hur man är mot ngn man inte är intresserad av. Allt blev bättre när han skaffade ny tjej och man visste klart att det var över.

   För mig tog det 11 månader. Vart så krossad.
   Efter 12 träffade jag den stora kärleken
   Nu har vi en bebis.
   Allt kommer bli bra. Bättre till och med

   han behandlade dig dåligt och du vill inte veta av honom – fråga dig själv ordentligt varför du gråter över honom? i all välmening, har du reflekterat över det? det låter som att du fortfarande tycker om honom men samtidigt skriver du att du inte vill ha kontakt med honom. grät inte över honom, fira att du slipper han istället!! göra något roligt istället för att gråta. tycker du ska börja dejta någon annan också, the best way to get over someone is to get under someone else!

    Det är kanske dock sällan personen man gråter över, utan att den bild man hade av sin framtid har raserat. Det blir ju en stor sorg att man har tänkt sig leva på ett sätt och helt plötsligt kastas allt omkull. Då funkar det inte alltid att vara rationell

  Tips på fluffiga/mysiga badrumsmattor?

   att bokstavligen googla ”fluffig badrumsmatta” är mitt tips

    Haha, jo såklart, men jag gillar att fråga efter tips här för att höra vad andra är nöjda med 😊

    Många här ställer googlingsbara frågor och jag antar att de, precis som jag, tycker det är är trevligt/hjälpsamt att höra andras åsikter.

    Hoppas det känns okej för dig att jag ber om andras åsikter i framtiden! Men supertack för ditt tips och att du tog dig tiden att svara

   Köpte min på Rusta, den har hållit sig fluffig och mysig i ett år nu 🙂

  Okej vad tycker ni om ana lsex? Har en väldigt kluven inställning till det och har svårt att se vad det skulle tillföra sexlivet. Är dessutom nojig över ”första gången” back there. Men lyssnar gärna på de som gillar det, och varför 🙄

   Nej Börje, den går vi inte på.

    Exakt! Börje får hänga någon annanstans?

   Eh, nej. Ingen går på det.

  Jag längtar SÅ mycket tills valet är över, jag får panik av all denna hysteri (trots att jag får skylla mig själv som ser alla nyheter).

   Nu kan du kolla lite till! På Svt ser man nu Andersson och Kristersson! 😁

    Precis och jag ser det, kan samtidigt inte slita mig.

   Panik? Hysteri?

   Lär inte vara över på måndag direkt.

  6 års trots är den värsta här tills. Mvh en envis liten snart 6-årig flickas mamma.
  Har en pojke,nu 9, som då han var i samma ålder var väldigt jobbig och nu fröken 10 gånger värre. 🤦🏻‍♀️ Tur är det endast ca 6månader kvar..

   Otroligt jobbigt att försöka förstå vad du försöker skriva.

    Det blev tills istället för hittills, men så svårt var det väl ändå inte att förstå. Annars kan man ju också bara låta bli att säga nåt om man inte kan få ur sig nåt snällt.

   Har också en sexåring dotter. . . Svettigt helt klart! 🙈🙈😅☔☔

    Alltså sååå jobbigt 😭 vår gallskriker, slår och sparkar osv från ingenstans 🤯 1 min innan kan hon vara gosigaste någonsin.. såsom rådgivningen alltid säger, det är en fas 😊

    Kämpa på till dig!! 💪

  Är det fler som följt kontot 100kvadratmeterkärlek? Som skrev långa detaljerade och dramatiska beskrivningar om deras ivf. Var med i en pod också. Sen fick de in över 100000 kr till fortsatt behandling eftersom det var så synd om dem och de längtade så efter barn. Sen plötsligt gjorde de slut och hon som behöll kontot gjorde en helomvändning och ville nu leva livet, var tacksam att det aldrig blev någon graviditet eftersom relationen länge varit dålig och försvann sen helt från Instagram. Hur f-n är man funtad då?! Och utan att skämmas bara behålla all pengar hon fått från folk. Kan inte ta in hur svinigt beteende det är

   Tänkte på henne för bara någon vecka sedan och undrade vart hon tagit vägen..

   Det skrevs om henne i ett kommentarsfält här för några dagar sedan. Just om hur sjukt hennes beteende var, samla in pengar för ivf och sen resa för dem. Är också så nyfiken på vad som hände men har ingen aning.

   Följarna som skänkte pengar borde polisanmäla henne för bedrägeri

    Det skulle inte räknas som bedrägeri. Slöseri på resurser bara att anmäla det för det. Men ställa till med liv i tidingar och sociala medier kan man ju göra däremot om man så känner för det.

   Fattar inte hur ingen har reagerat på hennes instagram. Folk har bara skrivit att de hoppas hon mår bra och undrar vad hon gör?!! Falska och ohederliga människor är vad hon och hennes ex tjej är.

   Jag har ingen aning om vem dessa personer är, men blir ändå riktigt förbannad. Folk måste sluta skänka pengar till okända människor så lätt. Och hade jag skänkt pengar som sen användes för diverse resor och andra nöjen skulle de definitivt inte kommit undan med det.

  Någon som kollar på nya säsongen av Bachelor? Vem hade ni helst gått på dejt med, Sia eller Christoffer?

   Sia om jag måste välja, Christoffer känns så barnslig

   Sia, tusen gånger om.

   Rent utseendemässigt hade jag valt Christoffer men nu när jag sett de första avsnitten hade jag garanterat klickat bättre med Sia

   Såg Sias instagram för länge sedan, men har han tagit bort sin eller nån som vet vad han heter på insta?

   Var sååå kär i christoffer i grundskolan, jag och exakt alla andra tjejer…. Haha, så sjukt, och väldigt komiskt att se honom dejta på tv nu!

   Christoffer känns lite mer lättsam och Sia lite mer intellektuell. Gillar båda, tycker de känns ganska genuina faktiskt, hoppas det stämmer. Ingen av dom är min typ men om jag måste gå på dejt med nån så tror jag att jag och Sia hade haft bättre samtal!

  Om man väljer att ta bort vissa av sina följare för att kunna se storys på Instagram, är det något dom får en notis om då?

  Jag har redan nära vänner men vill också kunna lägga upp vissa saker på min vanliga story men att alla inte ska kunna se.

   Nej de får ingen notis. För de ser det helt enkelt ut som att du inte har lagt ut någon story alls.

  Ni som är allergiska/intoleranta, vad är en sak som ni tycker är tråkig med er allergi/intolerans? Mer än det uppenbara…
  För min del är det att aldrig kunna fråga vad som rekommenderas på ett ställe utan alltid behöva fråga ”vad jag tål” att äta där, eller att behöva kolla upp/ringa ställen innan jag går dit, och sen tycker jag att det är tråkigt att aldrig få äta ”rester” på jobbet, när det bjuds bullar/kakor/catering så finns det alltid över, utom det allergi-vänliga som är exakt en portion.

   Kan du vara snäll och värma min dricka? Börjar bli tröttsamt

   Ja förutom att jag inte tål mycket är det just den biten, att alltid behöva kontrollera eller fråga.
   Att alltid vara besvärlig om någon bjuder hem en på middag, det finns i 99% av gångerna inget jag kan äta.
   Och sen att folk tror att man gör sig viktig för att man inte äter det ena och andra. Jag hade då hellre varit o-allergisk och kunnat äta det mesta. Det är inte så jävla kul med klåda, eksem och andningsbesvär av mat. Eller att jag är tvungen att ta medicin varje dag som gör mig trött.

   Jag sk egentligen inte klaga, för det är bara två saker jag inte tål. Men kombinationen är lite jobbig. Jag tål inte mjölk, så brukar fråga om det finns nåt annat alternativ. Då brukar det vara sojamjölk eller sojagrädde som är alternativet.
   Jag tål inte soja heller…
   Som sagt, inte ett megaproblem, men jag saknar att bara gå ut och dricka typ någon lyxig shake eller äta glass utan att ställa massa frågor.

   Jag är allergisk mot pälsdjur, och det är trist för man kan inte vara hemma någon längre stund hos vänner som har katt eller hund. Inte äta middag där, sova över etc

    Samma här, måste alltid fråga om de har djur innan jag kan åka med någon i bilen. Att hälsa på hemma hos någon med djur är inte att tänka på. Och att be folk som kommer hit att byta om och rolla kläderna.
    Är begränsad i vardagen också, kan inte åka buss, blir dålig om jag befinner mig på platser där man måste vara nära andra. Pandemin har varit bra för min allergi på så vis. Längre avstånd till människor med djurallergen på kläderna.

   Att folk alltid verkar komma ihåg gluten- och laktosallergikerna medan jag med allvarlig nötallergi glöms bort. Slutar ofta med att det knappt finns något att äta, jag måste vara försiktig med vad jag rör/andra rör och kan inte slappna sv på hela kvällen..
   Varför måste det alltid vara personen som riskerar adrenalinspruta och akuten som glöms bort??

    Tyvärr är det nog för att det inte är lika vanligt och att det därmed inte finns samma kunskap om det. Tror ingen gör det med flit.

  Hur berättar man för nån man inte är tillsammans med att man är gravid?
  Jag har blivit gravid trots skydd och funderar på att behålla barnet. Vi hörs flera gånger i veckan på snap o ses kanske varannan månad för att ligga. Vet inte hur jag ska lägga fram det för honom. Ska jag försöka få till en träff utan att säga nåt innan? Ska jag fråga om vi kan ses o prata? Ska jag skriva o berätta? Ska jag skicka en bild på testet?
  Jag vet inte alls

   Jag skulle nog skrivit och berättat det och sen föreslå att nu träffas för att prata om det? Är det någon du skulle tänka dig att bli tillsammans med eller är det noll känslor inblandade?
   Iaf massor med lycka till och hoppas att det går bra för dig! 💛

    Jo det jag skulle kunna tänka mig att vara tillsammans med honom, vet dock inte vad han känner inför det. Ja det lutar nog åt att skriva o berätta o sen be att ses o prata om det. Tack 💛

   Skicka inte en bild på testet. Säg att du vill ses och berätta när ni gör det.

    Nä det var väl inget seriöst förslag direkt så det kommer jag inte göra 😁 vill helst säga det direkt till honom men eftersom vi aldrig ses för att bara hänga så känns det svårt att få till en träff utan att berätta att jag har nåt att berätta. Vill ändå att han ska va lite förberedd o inte komma med helt andra intentioner.

   säg det irl!!

   Säg det irl eller åtminstone via tele, tycker jag.

  Jag har varit tillsammans med min kille i över 3 år men nu har jag träffat en annan som får mig så pirrig, vi har inte gjort något, bara umgåtts och han gillar mig. Hur gör jag?! Lämna det trygga för det otrygga? Jag funderar så mycket, för och nackdelar. Min kille är mycket äldre än mig och den nya är bara 4 år äldre så slulle ju ha mer gemensamt med honom. Hade jag varit tillräckligt kär i min kille så hade jag väl inte gått känslor för någon annan?

   Man kan få känslor för andra fast man är i ett lyckligt förhållande. Vi är bara människor. Dessutom ser man ju bara det positiva med en ny, man bygger en fantasi. Därmed inte sagt att det alltid är rätt att stanna eller fel att gå.

   Singla slant?

    Eller våga stå för egna val….

    singla slant är bästa tipset egentligen MEN – när kronan har flippats så vet man ju vad man hoppas på och man är antingen glad eller besviken när den landar. så singla slant och gå efter det du hoppades på oavsett vad kronan visar!

   Kör! Livet är för kort. Jag fick känslor för en kille för 10 år sen när jag var i en trygg/ ganska trist och inte spännande relation. Resonerade precis som dig att om den trygga relationen var rätt så hade jag inte blivit förälskad i någon annan. Idag lever jag ihop med den ”andra” killen och är lika kär som för 10 år sen. Skulle aldrig kunna få känslor för någon annan.

  Går det att blocka ett konto på instagram om man har öppen profil?

   Prova! 😉 Men ja, det går.

   Fråga Anna Book

    Anna Block

    Bästa kommentaren på länge, genialt😄

  Behöver bara lite kärlek och omtanke idag. Har senaste månaden gått igenom mycket. Haft en tuff sommar på jobbet, brutit helt med min pappa efter att det uppdagats att det var droger med i bilden, hjälper en vän som lämnar en destruktiv relation och planerat och ordnat en hel möhippa helt själv. Det börjar verkligen ta ut sin rätt.. haft otaligt många fysiska åkommor så min kropp säger verkligen ifrån. Har även precis börjat på högskolan med… fy vill bara att denna intensiva period ska va över nu. Jag vill också bli ombonad en stund.

   Skickar en virtuell kram till dig!

   Häj kommej en kjaaaaam

   Var rädd om dig och försök tänka lite på dig själv också❤
   Hoppas hösten blir lite lugnare och att du har hand om dig, kram💕

  Hur tror ni forni blivit så rik? Hennes blogg är inte SÅ stor, gravidappen är gratis och böckerna är väl inga storsäljare? Hur kan hon köpa en lgh för 25 miljoner plus ett hus i Spanien? Plus resten av livet hon lever.

   Jag tror pengarna framförallt kommer från hennes sambo.

    Han jobbar väl också med appen på heltid?

    Det tror inte jag. Tänk hur länge hon har bloggat, och hur stor inkomstkälla det var tidigare. Hon har fortsatt väl betalda samarbeten, och sen företaget ihop nu med sin sambo och bror. Säkert placerat pengarna väl under alla år. Om tan by klara tjänar över 100,000:- i månaden lär forni göra än mer.

   För att i Sverige så betalar företag sjuka summor för bloggare som varit med länge i branschen… dessvärre så finns det gäng bloggare som typ Michaela som aldrig skulle ens fått 10k följare idag, men då hon började för över 15 år sen så är hon ett varumärke att räkna med. Hennes statistik är helt bedrövlig, hon har inget sinne för estetik (tom Petra har börjat föra ett mer intressant flöde) hon är ganska torr på reels och i video. Hon sköter sina sociala medier lite som en småstads tant på 45 år, Vilket är väldigt underligt då hon är rätt ung. Jämför med janni som är i samma ålder så är dem hästlängder i kvalitet.

    Om man tänker på det så är det exakt samma tjejer som var populära för 7-8 år sen som är populära bland företag nu: Kenza, Lovisa Barkman, janni, Petra, Sandra Beijer.

   Man kan ju dock tjäna en hel del på populära gratisappar ändå 🤷🏼‍♀️ Och hur rik är hon menar du?

   Om hon på nåt sätt kan visa företagets värdering som nån slags säkerhet för lägenhetsköpet så lär hon fått stort lån beviljat, appen blev ju värderat till nåt galet högt.

   Jag gissar att hon är duktig på privatekonomi. Investerat sina pengar rätt från början och fått dem att växa över tid.

  Nån med social fobi/ångest? Hur står ni ut och vad gör ni för att undgå övertänkandet?

   Sertraline!

   Det enda som funkar för mig är sertralin, har typ glömt bort att jag brukade övertänka saker. Trist att äta medicin, men skönt att slippa den tunga sociala ångesten. Lättare ångest finns kvar, dock.

   Men om du inte testat KBT så gör det! Verkar ha bra effekt på många, tyvärr inte på mig.

   Ser till att ha basbehoven på plats: sömn, bra kost, träning regelbundet. Går emot instinkten att isolera mig, gör saker fast jag inte har lust. Vilar upp mig mellan sociala evenemang. Är snäll mot mig själv, som att klappa en katt ungefär. Ifrågasätter mina egna svartvita och självcentrerade tankar.

  Jag har den senaste tiden känt mig nedstämd och ledsen över en sak. Jag och min man har två barn och våra föräldrar är ganska ointresserade av barnen… Ingen vill vara ensam med sina barnbarn någon gång. Min mans mamma har åkt hit och träffat yngsta barnet på 6 månader en enda gång. Vi bor två timmar ifrån varandra. Jag och min man kan konstatera att inget blev som vi hade tänkt efter att vi fått barn. Trodde att åtminstone min egen mamma skulle vara mer intresserad. Hon har inte träffat sina barnbarn på 3 veckor nu och vi bor bara några km ifrån varandra.
  Hade varit skönt att någon gång få avlastning och hjälp när det är tufft. Det hade varit skönt att känna att man har ett nätverk av människor runt sig som stöttar en. Likväl som vi såklart hade stöttat våra föräldrar om dom hade behövt oss nu eller när dom blivit äldre. Det hade framför allt varit kul ifall våra föräldrar hade velat ha en nära relation till sina barnbarn… att dom själva hade frågat om att få ses osv.
  Är någon här i samma sits? Någon som har tips på vad man kan göra? Prata med sina föräldrar eller bara försöka uppskatta det man har?
  Behöver inte någon uppläxning i att vi minsann skaffat våra barn själva och därmed får ta hand om dom. Då har man missat poängen med mitt inlägg :)!

   Alltså har ni bett om hjälp? Berättat vad ni önskar hjälp med tex?

   Annars.. Alltså man kan inte kräva att ens familj ska ställa upp. Ni bor ju lika långt ifrån, åker ni dit? De kanske känner att de är klara med småbarnsåren och bara vill vara pensionärer eller ha sitt egna nu.

   Man kan ju önska en sak, men om de inte tar initiativ kanske de väntar på att ni ska komma med förslag. De kanske inte vill klampa in och ta över.

    Nej kräva vet jag att man inte kan. Enligt mig ska man inte behöva det. Men så är jag som person… ställer gärna upp för andra, vänner och släkt. Som jag skrev handlar det främst om relationen våra föräldrar kommer få (eller snarare inte få) med sina egna barnbarn.

    Ja jag antar att det är som du säger, att dom vill ha sitt. Och sen undrar alla äldre varför ingen hälsar på dom sen… Tycker det är sorgligt och kommer aldrig bli som mina föräldrar.

    Vi önskar inte direkt hjälp med något så. Men att få höra ”Gud vad jag saknar X, är det okej om vi tar hen på lördag?” Hade gjort mig varm i själen och gjort vårt barn överlycklig 🙂

     Dom saknar väl inte era barn eller vill hänga med dom, helt enkelt? Det är ju inte säkert att dom njöt av att vara föräldrar heller, sånt vet man ju inte.

      Nej det verkar ju uppenbarligen inte som att som saknar sina barnbarn. Det gör mig ledsen och jag förstår det inte.
      Nej det gjorde dom nog inte alltid. Njöt av att vara föräldrar alltså…

       Alla drömmer inte om barnbarn eller ser det som livets mening 🤷🏼‍♀️

        Märkligt tycker iaf jag.

         Jo, men det är så bara. Man kan inte förstå alla/tänka likadant

   Vad inte exakt det här på ÖS förra gången med en massa svar (och inte bara av sorten du pratar om allra sist i ditt inlägg)?

   Men men… om det är något som stör dig/er så mycket så prata med dem helt enkelt? Fråga om det är något som gör att de inte vill ses oftare eller spendera mer tid med er och barnen. Jag skulle dock inte ta upp delen om att ni vill ha avlastning osv. nu direkt, utan fokusera på er relation mer. Håll de rätt neutralt, var inte anklagande utan fråga mer genuint bara. Var dock beredd på att kanske få höra något ni inte vill – säger inte att det är så, men det är en möjlighet. T.ex. att de helt enkelt inte är intresserade av att ha hand om barnen, eller något med er som gör att de inte vill. Igen, säger inte att det är så, men vill man öppna upp något obekväma konversationer måste man vara beredd på möjliga obekväma svar. Men även om det skule bli obekvämt kan det ju kännas bättre sen ändå och bli bättre.

   Men tänker annars att en nära relation uppstår ju inte bara ur tomma intet. Sågs ni mycket innan barnen kom? Hjälpte de er med saker och ni dem? Eller de ni inte kan träffa lika ofta pga avstånd, hörs ni mycket på telefon, sms eller dyl.? Var ni nära innan men förlorade kontakt något under pandemin? Var de taggade på att ni skulle ha barn och pratade om att de ville vara där? Eller är förväntingarna ni hade enbart era egna förhoppningar men som inte vara riktigt grundade i hur de faktiskt är och vad de faktiskt sagt?

    Jag är helt ny här, så det vet jag faktiskt inte.

    Jag och min mamma har alltid haft en nära relation innan. Jag antar att hon tycker att småbarn är jobbiga. Min man och hans föräldrar har inte varit lika nära. Tänker att även om man inte vill vara barnvakt ensam kan man ju ses tillsammans.
    Ja våra barn är min mans enda barnbarn så dom var speciellt taggade.

    Tror jag ska göra som du skriver. Att fråga lätt, utan att vara anklagande vilken sorts relation mina föräldrar önskar ha med våra barn i framtiden. Man får ju en speciell relation med mor/farföräldrar om man får spendera tid ensam. Hade verkligen önskat mina barn det. Men tror jag får tänka om…

   Ni får ju prata med era föräldrar och berätta hur ni känner? Har ni frågat om de kan vara barnvakt/vill komma över osv? Och om ja, då får man väl bara acceptera att barnbarn inte var deras stora dröm och att de inte lever för dina barn (även om det såklart är tråkigt, men man kan inte tvinga någon att passa ens barn)

    Som sagt så handlar inte mitt inlägg främst om att ”passa barn”. Det är mycket större än så. Det handlar om känslomässigt engagemang i sina barnbarn, om framtida relationer och om att finnas där för sina egna barn. Jag vill gärna tro att man ändå tänker sig att få barnbarn när man skaffar barn…? Jag hoppas i alla fall på barnbarn. Men tydligen tänker inte dom likadant 🤷🏽‍♀️

     Man tänker annorlunda. Tror knappast alla tänker på barnbarn när de skaffar barn. Det är tråkigt men långt ifrån alla mor och farföräldrar bryr sig lika mycket om barnbarn som sina barn. Man kan tyvärr inte programmera om någon bara för att den inte tänker likadant som du.

   Försök att acceptera läget. Om dom inte vill så vill dom inte.

   Vet inte hur gamla ni är men boomers är ju generellt sett som den mest självupptagna generationen. De vill mest förverkliga sig själva. Ni får omvärdera situationen och bestämma er för att gilla läget och bygga gemenskap över svårigheterna.

    Japp våra föräldrar är faktiskt boomers… Ska ge det ett försök och prata med mina föräldrar, sen får vi se helt enkelt.

   Jag förstår verkligen att det känns tråkigt! Det är ju ens familj och man vill ju att alla ska bry sig om varandra och vilja umgås och träffas. Mina föräldrar älskar sina barnbarn (och barn) och har alltid ställt upp när man frågat men hör själv av sig med förslag på aktiviteter och umgänge med antingen oss alla eller bara barnen.

   I ditt fall skulle jag nog bjuda in till umgänge där ni också är med, t ex gå till en park, ett museum eller ha picknick. Och så uppmuntra till att de äldre umgås med barnbarnen lite ”på egen hand” vid dessa tillfällen. Så att de vänjer sig och lär känna varandra. Sedan, fråga rakt ut. ”Skulle du kunna hämta på föris idag och gå och fika med Pelle? Så kommer jag efter två timmar.”

    Tack för din kommentar. Ja, jag kanske helt enkelt får göra det och släppa känslan av att jag vill att DOM ska vilja och ta initiativ. Det är ett bra förslag.. Ja detta gör mig tyvärr ledsen väldigt ofta och lite bitter. Hade en helt annan bild av hur relationen mellan våra föräldrar och barn skulle bli. Är glad för din skull att din familj har bättre sammanhållning 🌸

     Men det kan komma med tiden! Det är oftast lättare för far- och morföräldrar att umgås med lite större barn. Så försök håll igång umgänget och ju större barnen blir ju mer egen tid kan säkert era föräldrar ha med dem. Nu i början kan det ju räcka att gunga lite eller fika tillsammans, tänk när de är större så kan de gå på bio tillsammans, shoppa, baka pepparkakor till jul t ex. 🙂 Ge inte upp!

   Kommer få SÅ MYCKET skit för det här.

   Jag har inga barnbarn (är strax över 30) men här kommer min tanke.
   Jag har syskonbarn. Inte samma sak förstås, men kanske lite likt i alla fall. Jag har syskonbarn som jag inte vill hänga med och ärligt talat tycker jag typ att dom har förstört ganska mycket. Dom har förstört relationen till mitt syskon, eftersom vi aldrig kan sitta ner och typ prata. Dom förstör alla högtider och kalas. Allt ska barnanpassas hela tiden och det finns aldrig möjlighet att bara umgås som vuxna. Det är alltid något som vill leka med bilar, spela fotboll och springa ikapp. Jag har inte bett om att ha massa ungar i mitt liv och jag vill inte passa dom.
   Brutalt ärligt alltså. Kanske känner dina föräldrar lite samma? Det är dock en svår känsla att brottas med, så dom kommer förmodligen inte erkänna det. Kanske inte ens för sig själva.

   Obs, jag är så klart snäll och trevlig mot barnen när vi ses, jag är ingen psykopat.

    Varför skulle du få skit för det? Du har ju rätt till din känsla. Jag tänker att du helt enkelt inte tycker så mycket om barn 🤷🏽‍♀️, och det är helt okej. Hög igenkänning på att aldrig kunna prata som vuxna haha! Tänker dock att mina föräldrar ju faktiskt valt att skaffa mig och mina syskon och därmed då måste förvänta sig åtminstone något barnbarn? Vi alla är ju en familj och släkt och kanske vill man då ha en relation tillsammans. Det var i alla fall min förhoppning och nästan förväntan, i och med att jag själv tänker så. Det blev tyvärr inte så, och nu brottas jag med en sorg över det. Har dock fått några bra förslag här ovan som jag ska ta till mig. Du kommer att få tillbaka ditt syskon en dag 🙂 Barn är inte små för alltid. Håll ut!

     Om dina föräldrar hör till boomer-generationen är det ju inte säkert att dom skaffade barn för att dom gärna ville, eller mmed barnbarn i åtanke. Skaffa barn var ju något man ”skulle” på ett helt annat sätt då.
     Ledsen att det känns jobbigt för dig, men det är ju deras val.

   Jag förstår dig, inte för att jag är i samma situation, utan för att utifrån den relationen jag och min sambo har med våra föräldrar så skulle jag bli så besviken om de inte visade intresse i barnbarnen.. Det handlar ju inte om att ”kräva” barnvakt utan att man hade hoppats på att de skulle vilja vara med barnbarnen. Kan det vara så att de inte tror att det är önskat, typ att de försöker ge er space eller så? Kanske kan ni prata om det?

   Lycka till

   Hej!
   Jag förstår dig precis! Min pappa var i början ganska ointresserad av mina barn, tog inga egna initiativ till att ses och levde på med sitt eget liv. I kombination med att han genomgick en livskris, med faktiskt hot om livet, och att barnen blivit äldre prioriterar han nu sina barnbarn på ett jättefint vis och det läker så mycket i mig att se deras relation, även sårigheter mellan oss från min egen barndom som läker. Det handlar inte alls om att ha vilja hjälp eller avlastning utan att få dela kärleken till sina barn med andra personer som älskar dem på samma sätt, att mina föräldrar följer mina barn, älskar dem, finns där. Har inga tips men vill säga att jag förstår din sorg. Kanske blir det lättare när barnen är lite större och de mer kan skapa egna relationer.

  Hej!
  Jag behöver lite hjälp. I två veckors tid har jag gått med ett illamående som är konstant, kan inte dra in magen för det känns som något tar ”emot”, mer nedstämd än vanligt, en hunger som gör att jag vill äta nästan allt jag ser. Har tagit grav-test som visade negativt.

  Vad kan det då vara ?? Vad är dessa symptom kännetecknade för?

   Magkatarr?

   PMS? Mens på g? Ägglossning?

   Vänta ut o se 🙂

   Låter lite som magkatarr. Jag hade ungefär samma symtom och paratade med VC, de bad mig köpa Omepraz0l och testa i någon vecka. Mådde 100 ggr bättre efter bara 2 dagars behandling.

  Har ni fast eller rörligt elavtal? Bor ni i lägenheten ellee villa?

   Rörligt, hyresrätt.

   Fast o hyresrätt.😊

    Fyfan vad skönt att ha fast och hyresrätt i dessa tider! Helt plötsligt vill jag verkligen Inter vara husägare länge

   Rörligt, bor i radhus. Ångest över elpriserna såklart men glad att bo i norra Sverige i alla fall.

   Fast i två år till, 48 öre, SE3.

   Vi har rörligt, timme för timme, tyvärr, men ingen idé att ändra nu när priserna är som de är. Kör Tibber, i deras app kan man se exakt vad elen kostar under dagen, så brukar försöka anpassa lite efter det för att hålla ner priserna. Tur att vi kan elda i vinter.

   Nyss tecknat fast. Radhus. Dyrt, men billigt i jämförelse med vad rörligt kommer att kosta framöver.

   Rörligt, hyresrätt. Jag ”kan” inte skaffa fast heller, hyresvärden vill baka in elen i hyran, eller det var tal om det i typ mars. Nån fast avgift som är högre än vad jag betalar för el normalt sett (gör slut på så lite el att det inte ens är alltid jag får en elräkning).

  Vill bara klaga på att två kollegor som är upptagna uppenbart har ihop det och inte skäms för att visa det. Vad hade ni gjort?

   Absolut ingenting! Hade aldrig blandat mig i mina kollegors kärleksliv.

   Vad ska man göra menar du? Finns inget att göra. Inte ens ensak, man kan tycka saker om det men kan ju inte påverka och påverkar inte en själv.

   Hade inte kunnat bry mig mindre.

   Jag har mailat anonymt till en bekant sambo i ett likande fall. Tyckte det kändes så vidrigt att vi var så många som visste men att ingen sa något till honom. Ångrar ingenting.

   Om jag kände någon av deras partners hade jag nog berättat för den personen. Annars hade jag inte gjort något. Eller, kanske om någon av kollegorna var någon jag verkligen ogillade extremt mycket, då hade dens partner kanske fått anonymt tips… Har dock aldrig haft någon kollega jag ogillat extremt mycket, så är ju bara hypotetiskt, kanske inte alls skulle vilja göra det om det var på riktigt.

   Förstår att det är jobbigt att konstant bevittna otrohet. Svårt att reagera på det, jag hade inte heller visat att jag tycker det är okej med otrohet. Rätt osmakligt av dem också att inte försöka dölja det.

    Man blir ju sekundärt inblandad när folk beter sig så öppet på en arbetsplats. Så ofräscht.

     Hur menar du att man blir inblandad? Känner inte igen det alls. Har inget med mig att göra liksom.

      Många blir berörda av att se dåliga handlingar där man vet att någon blir grundlurad. Trots att det händer utanför den egna zonen. De som begår handlingen litar ju dessutom på att du ska hålla dig utanför, du blir deras alibi på sätt och vis. Naturligtvis avkrävs du inget ansvar till det som sker, men du blir ju utnyttjad och ett vittne. Det är så fult av de som gör så.

       Ok.

   Ingenting. Det är inte din sak att lägga dig i. Om de fått känslor för varandra eller har en fling på jobbet så låt dem ha det. Kärlek och känslor inträffar på arbetsplatser också. Det har hänt tidigare i historien och kommer hända igen.

   Skulle inte göra något alls och det skulle inte störa mig heller. Jag håller mig gärna utanför andras privata relationer på arbetet. Och ännu hellre håller jag mig utanför drama. Jag är där för att jobba, inte för att hantera någons relationer.

   Om det är såå uppenbart och du tycker det är störande så är väl en grej du skulle kunna göra att ta upp det med dem? Säga att detta märks tydligt och att du tycker det känns väldigt jobbigt moraliskt att bevittna och be dem att åtminstone sköta det mer privat.

  Nån som erfarenhet av att ta bort hela bröstet pga bröstcancer och massa förstadie till cancer?

   Jag har. Upptäcktes förändringar på mammografi som visade sig vara förstadie till cancer, opererade först bort en bit av bröstet men vid uppföljning kunde man se att det fanns mer ”cancrigt” kvar och jag fick operera bort hela bröstet. Blev en chock när jag fick beskedet, hade inte tänkt tanken trots att jag fått veta att det kunde bli en operation till om man inte fått bort allt vid den första. Jag fick också beskedet att jag inte kan göra rekonstruktion pga av min vikt, men idag snart 2 år senare är jag inte säker på att jag gjort det även om jag hade haft möjlighet. Det kan låta konstigt men på nåt sätt tycker jag om mitt ”ickebröst”, men kan tycka det är jobbigt att tänka på att andra kan tycka det är obehagligt att se, t ex när jag duschar på gymmet, och vad en ny partner ska tycka. Använder protes till vardags och tycker det fungerar bra, men kan känna oro för att i framtiden få besvär med smärta på grund av asymmetri och snedbelastning. Och så är det så klart en stor sorg att ha förlorat en kroppsdel, även om tacksamheten för att jag blev frisk och botad tack vare min masektomi är ännu större.

    Det är förjävligt att de inte gör det pga vikten. Beklagar allt du varit med om 🙁

     Det är ju inte för att vara taskig man inte gör en operation, är för att riskerna med operationen bedöms för stora och allvarliga gentemot att inte göra den.

  Hur tar man upp saker med människor som är rädda för kritik?

   Kanske säga (om det är en vän) ”Jag vill lyfta en sak men jag vill inte att det ska bli dålig stämning. Jag säger det för att jag bryr mig om dig och vill berätta detta”. Eller dylikt.

   Fokusera på hur personens beteende får dig att känna. Sätt inte ord på den andra personens känslor eller avsikter.

   Det beror väl lite på vad det gäller?