SvDs poddavslöjande om Pontus Rasmusson

HÄR hittar du hela poddavsnittet.

Men Pontus Rasmusson är kontroversiell. Flera av hans youtuberkollegor har gjort videor där de granskat och ifrågasatt honom. Kritiken handlar bland annat om att han ofta refererar till sex – och talar om våldtäkt och incest – trots att hans publik till stor del består av barn.

Pontus Rasmusson anklagas också för att på olika sätt lura sina fans på pengar. Vid ett tillfälle uppmanade han dem att ringa till ett telefonnummer för att få prata med honom. Varje samtal kostade 10 kronor, även om man inte kom fram. En förälder som intervjuas i podden fick en räkning på över 10 000 kronor.

– Han har insett att barn går med på vad som helst. Säger han att de ska köpa hans tröja kommer de göra det. Säger han att de ska ringa honom kommer de ringa honom. Man fattar att det blir någon sorts maskineri: ”Hur ska vi göra för att tjäna så mycket pengar som möjligt på barn?”, säger Pontus ”Anjo” Björlund, en av de youtubers som granskat Rasmusson. // Svds granskning

Pontus Rasmusson startar sin Youtubekarriär med avsikten att bli popstjärna, men när det inte fungerar så går han raskt vidare till att ”pranka” sina föräldrar på olika sätt, och någonstans på vägen så förvandlas han till den Pontus Rasmusson vi ser idag.
Föräldrarna är hans ständiga sidekicks i de olika videoklippen, som många gånger är inspirerade av eller rakt av kopierade från den brittiska youtubern Morgz.

Pontus Rasmusson anklagas också i podden för att på olika sätt lura sina fans på pengar.
Vid ett tillfälle uppmanade han dem att ringa till ett telefonnummer för att få prata med honom i en av livesändningar på Tiktok.
Varje samtal kostade 10 kronor, även om man inte kom fram, och Pontus uppmanade sina följare att fortsätta ringa eftersom han ville prata med just dem.
En förälder som intervjuas i podden fick en räkning på 10 400 kronor någonting, och eftersom att familjen redan levde på existensminimum så fick de låna ihop pengar för att kunna betala av den.

På Pontus Rasmussons Youtube-kanal kan prenumeranter signa upp sig på ett medlemskap där de betalar en månadsavgift för att få olika gåvor och hälsningar från profilen.
Det kostar 99 kr/månaden att bli ”Guldvän”. Som ”Guldvän” betalar man 99 kronor i månaden och då utlovas att man får se videor i förväg och man får vara med och påverka innehållet.
När SvD:s reportrar Alice Aveshagen och Henning Eklund själva registrerar sig på en av barnidolens tjänster, så får inte heller de vad de betalar för.
Konsumentverket uppger att Pontus Rasmusson anmälts mängder av gånger, men att de inte gått vidare med ärendena.
När frågan om Pontus Rasmusson ställs till Konsumentverket vill de inte kommentera honom specifikt.
När de sedan får scenariot med medlemskapet förklarat för sig menar myndigheten att det kan handla om bedrägeri.
Det är heller inte tillåtet att rikta köpuppmaningar direkt mot barn.

I podden får man höra Pontus mamma Carina – i ett telefonsamtal –  försvara sin son och sättet han tjänar pengar, och hävdar att han gör barnen en tjänst, eftersom han ”finns där” för dem.
Enligt henne handlar det absolut inte om pengar, utan om att hennes son gör en god gärning. Skulden läggs på barnens föräldrar som hon menar inte har koll på sina barn.
Hon fortsätter gorma i bakgrunden av samtalet om att hennes son minsann är en förebild.
Efter det här publicerar Pontus en ursäkt, där han ber om ursäkt från botten av sitt hjärta. Att han bara är en missförstådd människa som bara vill alla väl och som vill fortsätta sprida glädje på Youtube.Videon ackompanjeras av sorglig pianomusik.
Enligt Skatteverket har Pontus båda föräldrar inga arbetsrelaterade inkomster under 2020 utan deras försörjning kom uteslutande från A-kassan och Försäkringskassan.

Kritiken handlar också om att Pontus blandar sitt innehåll för barn, med referenser och annat av ren sexuell karaktär.
I sin shop har han tidigare sålt stringtrosor med texten ”Team Pontus” på.
I beskrivningen står det ”One day, you can show it in real life for the man…(Pontus)”
Han har även sålt tröjor med texten ”I wanna break your bed, not your heart.”
Dessa produkter har sedan dess bytts ut mot barnkläder, men hans frågestunder fortsätter att handla om vad han tycker om yngre tjejer, om han är singel och hur han ser på åldersskillnader i relationer. Det är Pontus själv som bestämmer, vilka av fansens frågor han ska svara på.
I en frågestund frågan ett av hans fans ”Äldre eller yngre tjejer?” Pontus svarar att han dras till yngre, eftersom de har mer gemensamt. På Tiktok utger sig även för att vara född 2004, när sanningen är den att han är född 1998.
Senare hävdar han att detta var ett skämt och en del av hans jobb som är att ”väcka reaktioner”.
Han har även ett segment på sociala medier där han berättar om följarnas hemligheter som de skickat in, och temat är ett enda: Sex. Trots att majoriteten av hans följare är barn.

Ett danskt leksakföretag som marknadsfört sig via Pontus säger i podden av att de är hur nöjda som helst med samarbetet, att de gynnades extremt väl ekonomiskt av Pontus reklam och att hans dyra telefonnummer och sexuella innehåll inte har någonting med dem att göra. 
Att svenskar är betydligt mer PK än danskar och att de mest skrattar åt den här typen av innehåll, men ju mer information Svds journalister förser honom med, desto mer tveksam blir han.
När journalisterna kontaktar företaget Partykungen, så svarar de att Pontus agerande låter förkastligt och att de avbryter sitt samarbete med honom.

Pontus Rasmusson och hans föräldrar har gjort sig helt otillgänglig för SvDs journalister och de får heller inga svar på de frågor de skickat honom.

65 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Grr vad jag blir arg av denna familj.
  Jag har sedan länge länge förbjudit mina barn att titta på honom. Men att han (och hans föräldrar) är så populära övergår mitt förstånd. Hans båda föräldrar har NOLL talang för skådespeleri och att verka spontana. Utifrån det uppspelade telefonsamtalet låter mamman inte helt välmående. Relationen mellan Pontus och föräldrarna känns också väldigt osund.

   Hur gör man för att förbjuda barn att titta på x person? Har man youtube för barn, blockar man honom eller förstår barn vad föräldren säger? OBS undrar på riktigt och har ej barn men är extremt orolig om jag får i framtiden.

    Jag har en nioåring som sedan en tid tillbaka inte får titta på denna youtuber. Jag förklarade helt enkelt varför jag inte tyckte det var lämpligt och han har accepterat det. Sen får man ju, som förälder, ha koll och prata med barnet.

     Bra! Det är väl det mest hållbara sättet att få ett förtroende i vad man får och inte får titta på. Om det funkar..
     Hur förklarade du det? Söker lite inspiration..

     Precis samma här. Har pratat med barnen om Rasmus och i deras skola verkar de flesta ha slutat kolla på honom. ”Han är ju konstig” har jag hört flera barn som sagt. Det har ju skrivits om honom och hans griseri (bland annat här) de senaste månaderna. Hoppas att effekten fortgår.

    Mina barn får inte titta på Youtube förutom när jag sätter på ngt klipp på stora skärmen. Då sätter jag på klippet på min dator och kopplar in tvskärmen.
    Så kan de inte välja klipp själva sen.

    Problemet löst

     Nu vet jag inte hur stora dina barn är, men att kontrollera en tex 10 åring på ditt sätt är ganska svårt och konstigt. Då kommer barnet bara börja kolla i smyg, i skolan, på telefonen, på kompisar telefon, osv. Bättre att ha en öppen dialog så barnet inte känner att de behöver dölja saker för föräldern.

      Jasså, det tycker jag inte.

      vi bor i ett bra område där vi i skolan bestämt att inga barn ska ha mobil innan mellanstadiet, det var lätt.
      Sen när de är i den åldern att se får mobil är det inte svårt att ha föräldrarkoll på.

      På Ipaden har de inte heller tillgång till youtube.

      Det sköna med detta är att de flesta i mellanstadieåldern inte vet vilka alla dessa youtubers är och tiktok har ingen heller.

      Visst finns det säkert äldre syskon som kan visa saker så klart MEN eftersom deninte vet att personerna finns på nätet så säker de inte heller upp dem.

      Vi pratar jättemkt om det här vi föräldrar både i skolan men också i gruppmöten i fotbollen o på andra aktiviteter.

      Man kan inte skydda sina barn från allt, men man kan begränsa inflödet och prata om skiten som finns, försöka styra mot vettigare saker.

      En dag kommer de så klart kunna kolla på vad de vill, förhoppningsvis är de kanske lite äldre och lite mognare än en nioåring som utsätts för sån här skit. Det är det som det handlar om, försöka begränsa inflödet av i fluencerskit som små.

      Vi har en öppen dialog, det ena behöver inte utesluta det andra. Men barn är barn, nyfikna, så jag tycker inte det räcker som förälder att bara snacka med barnet.

      Den dagen kommer då de också söker sig till sånt vi vuxna inte gillar, men bättre sent än tidigt.

      Barn har klarat sig utan influencers innan, tror inte de lider.

       Ett sätt att skydda sina barn är ju ett tips som en annan i tråden gav
       ”Man kan ha restricted you tube (för 9+) via Google family link, där kan man blocka kanaler för barnen.”
       Så kan man styra så barnet inte kan se olämpliga kanaler och liknande, utan att ta bort allt från youtube.

      Håller med om att server bra med en dialog om vettiga program.
      Men tycker det är galet att små barn sitter och väljer helt fritt i utbudet (för barn) utan att en förälder vet vad de tittar på

       Ett sätt att skydda sina barn är ju ett tips som en annan i tråden gav
       ”Man kan ha restricted you tube (för 9+) via Google family link, där kan man blocka kanaler för barnen.”
       Så kan man styra så barnet inte kan se olämpliga kanaler och liknande, utan att ta bort allt från youtube.

    Man kan ha restricted you tube (för 9+) via Google family link, där kan man blocka kanaler för barnen.

     Låter jätte bra, hoppas Anjo kanske sprider den informationen, så fler föräldrar som är oroliga kan använda sig av det.

  Fyfan! Min son och hans kompisar (7år!!) tittade på Pontus en period innan jag och min man satte oss in i vem han var och satte stopp för det. Han är gräslig och totalförbjuden hemma hos oss. Tacka vet jag Tomu och Yumi som mina barn också älskar 👍🏻

   Men snälla du, är Tomy och yumi så mycket bättre då? 35 åringa jättebabysar som sitter hemma om dagarna o spelar barnspel? Sitter och skriker och bygger fantasivärldar med bilar och dyra lyx prylar. Barnen får fantasier om att alla vuxna sitter hemma om dagarna och spelar barnspel och åka runt i en 7-sitsig tesla, det gör alla. Dom är inte särskilt fräscha eller sunda dom heller.

    Menat att kommentaren skulle hamna under ”Bullen”

  Vidrigt. Det som också skrämmer en är att föräldrarna stödjer hans verksamhet så pass att de inte kan se problemet med det innehåll han ger ut.
  Å andra sidan – de är säkert beroende av honom eftersom de inte hade någon arbetsrelaterad inkomst sen 2020. Det är väl därför de backar honom och väljer att synas i sina kanalen – allmänt känt att man tjänar väldigt bra på sociala medier.

  Har inga barn själv men hade jag haft så skulle de inte få kolla på denna kille. Obehagligt.

  Tänkte också på det?🤣

   Min kommentar försvann (?) men undrade vem Rasmus är?

    Jag och namn alltså…

  Fy fasen vilka sorgliga föräldrar… att barni nte får bra förebilder är verkligen beklämmande.

  Man måste prata om sina barn om faror på nätet också, kritiskt tänkande!!

  Jag har pratat mycket om Pontus till mina barn på 9 och 11 år. De tycker själva att han är riktigt ”cringe” och kollar ej på hans klipp längre. Jag som förälder kan inte förstå hur hans mamma och pappa kan vara ok med detta beteende. Och sen att killen är en vuxen man är för mig helt jäkla otroligt.
  Kan man inte få bort denna kille från YT?

  Han är totalt bannad hemma hos oss. Barnen får absolut inte titta på hans content. Så vidrigt alltså.

  Pontus har dykt upp lite här och där när jag tittat på andra influencers och jag har sett några klipp som Anjo lagt upp, annars har jag inte koll (och jag är uppenbarligen inte målgruppen). Tyvärr kan jag inte unsee stringtrosorna och hånglet med den där dockan, men jag har hela tiden trott att han är 16 år. Det hade inte gjort allting okej, men jag trodde verkligen att han var under 18.

  Nu när jag förstått att han är 25 har situationen blivit riktigt vidrig. Jag tyckte informationen från den gamla klasskompisen var intressant, att Pontus bor med föräldrarna, inte har vänner och uppfostrats med att han inte kan göra fel. Vad gör sånt här med ens mentalitet?

  Morsan framstår ju som totalt bindgalen så att sonen fått sig en släng av dårskap känns föga förvånande…

   ”Han är en förebild!”

    Haha 😂

  Ingen aning vilka det är.

   Målgruppen är barn mellan typ 9 och 11, tror jag, så det är inte så konstigt. 🙂

  Är han 24? Efter en googling trodde jag han snarare var 10 yngre

   10 år*

  Hur kan han a A-kassa och sjukpenning om han tjänar pengar på samarbeten och på sin YouTube??? Det är bedrägeri! JU!

   Jag förstod det som att det är föräldrarna som har det.

  Lyssnat på dokumentären nu och det jag verkligen undrar är varför det inte blivit av något av anmälningarna till KO

   Jag med!!!

  Åh herregud, gick in på hans youtube och det var det dåligaste ”skådespeleri” jag sett någonsin av alla inblandade. Hoppas någon sätter stopp för honom och hans familj. Avskyr när folk utnyttjar barns godtrohet

   Håller med om allt! Men *sämsta

    Jag kan svensk grammatik jäkligt bra haha men i min familj drar vi till med dåligast rätt så ofta, så du behöver inte rätta mig 😉

   Dåligaste?? Haha.

    Ja aldrig hört dialektala ord eller? 😉

     Vad är det med er här inne och skylla dålig grammatik/stavning på dialekt? Vilken dialekt är det egentligen som inte följer den grammatik som finns i resten av landet??

      Har du problem med läsförståelsen?
      Vem har pratar om grammatik/stavning på dialekt?
      Eller vet du inte vad dialektala ord/uttryck är för något kanske?

      Och vad är det med er små språkpoliser att hänga här inne?
      språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
      det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

    språk⎜pol•is substantiv ~en ~er
    det sjukliga beteendet att dels haka upp sig på språkliga detaljer, dels inte kunna låta bli att meddela omvärlden detta; personer som lider av sjukdomen saknar sjukdomsinsikt, varför ett faktiskt tillfrisknande i praktiken blir mycket svårt till omöjligt att uppnå; smittorisk: medelhög, beroende på mottaglighet hos dem som kommer i kontakt med sjukdomsbäraren; sjukdomen hör till familjen hybris, underavdelning storhetsvansinne (hybris linguistica)

  Blir mest chockad över att folk låter sina barn följa influencers.
  Finns ingen anledning alls överhuvudtaget.
  Bryr sig folk inte om vad deras barn matar sina huvuden med??

  ”Min 9 åring följer den och den.”
  9år!! Kolla på vettigare saker för fan, vart är världen på väg?

   Blir mest chockad över att folk låter sina barn leva i verkligheten med alla dess komplexitet. Herregud lås in dem, ta mobilerna, låt dem leka med kottar eller andra vettiga saker förfan!! Vart är världen på väg?

  Såg nyss ett klipp på hans youtubekanal med titeln ”JAG TAPPAR MINNET PRANK PÅ MAMMA *Gick För Långt*”

  Rekommenderas, hehe. Bra skådespel och manus.

   Så plågsamt!

  Men sluta gå in på YT o titta på dessa ras, dt som händer är att hans/deras tittarsiffror skjuter i höjden o snart tjänar han lika mkt som Paow gör på sin OF.
  Visningarna slår i taket med hjälp av alla dårar som publicerar skvaller om dessa sjuka människor som i sin tur genererar till en större kanal, en bredare målgrupp o ett riktigt fett bankkonto. Vet inte vilka som är mest blåsta faktiskt – han o hans föräldrar lr ni som är sjukligt nyfikna.

   Ska man inte påpeka hur sjuk i huvudet han är då menar du?? Han har redan tappat samarbetspartners pga att folk börjar uppmärksamma detta och om vi har tur kan han t.o.m. bli avstängd. Förlåt, men sån logik du kör med är så kortsiktig och korkad!

   Tror inte att någon här inne planerar att börja följa honom. Någon enstaka dag med några hundra visningar extra borde väl inte göra så stor skillnad?

  Min Pontus-Analys:

  När jag ser Pontus med familj så ser jag faktiskt något mörkt och tragiskt.
  Tror för de första att både Pontus och föräldrarna är relativt ensamma. Tror inte Pontus har extremt många jämnåriga och tror heller inte föräldrarna har extremt många vänner.

  Sen så tycker jag relationen mellan föräldrarna/Pontus är väldigt skev.
  Dem verkar behandla Pontus som någon stor stjärna som inte kan göra fel. Samtidigt som föräldrarna troligtvis utnyttjar Pontus ”kändisskap”.

  Pontus tror jag också är väldigt isolerad och saknar kontakt med jämnåriga samt ”den riktiga världen”, vilket troligtvis också bidrar, tillsammans med dyrkan från han föräldrar, till att hans självinsikt och självbild blir helt skev.
  Sen börjar jag fundera på om föräldrarna tvingar honom till detta? Om det pågår någon form av psykisk misshandel bakom kulisserna?
  Att mamman lever sina kändis- drömmar via Pontus typ?

  Tror också att Pontus skulle ha svårt att komma tillbaka till ”riktiga livet”, med egen lägenhet, vanligt plugg/jobb, rutiner och jämnåriga vänner.
  Han (och hans familj) känns för isolerade och verklighetsfrånvända.

   Så trevligt att din och podden kommer till samma slutsats.

    Du och podden, ska det stå.

    Haha okej, inte lyssnar på podden. Detta är bara egna funderingar jag haft kring Pontus senaste åren/året.
    Men antar min analys stämmer då😅

    Podden påstår dock inte att hans föräldrar tvingar honom eller hintar något om psykisk misshandel.

  Hemskt. Aldrig hört talas om honom.

  Blir mest chockad över att folk låter sina barn leva i verkligheten med alla dess komplexitet. Herregud lås in dem, ta mobilerna, låt dem leka med kottar eller andra vettiga saker förfan!! Vart är världen på väg?

   Ja, isolera barnen från dagens samhälle. Det kommer garanterat göra dem till bra fungerande vuxna i framtiden…
   Eller så kan man skydda sina barn från såna som P genom tex ”restricted you tube (för 9+) via Google family link, där kan man blocka kanaler för barnen.”
   Och lära sina barn att inte tro på allt folk säger, att inte köpa saker eller klicka på länkar, att inte tro att allt på nätet är sanning, osv. Helt enkelt långsamt förberedda sina barn för att bli vuxna och leva i denna värld vi faktiskt lever i.

  Men VARFÖR skall barn kolla på yt? Finns så jävla mkt skräp? Har en femåring som inte ens vet vad det är men vet att många jämnåriga på föris sitter och kollar själva, väljer klipp osv. Sjukt.

   Enig, mina barn vet inte heller vad Youtube är. Menar absolut inte att jag nu skulle vara en bättre förälder än någon annan, men jag vill gärna ha koll på vad de tittar på.

   Så vid skärmtid så tittar vi alltid tillsammans på TV och då ser vi mycket ”Bluey”, ”Alfons Åberg” och ibland en Disneyfilm.

   Tycker det är mysigt och barnen kan fråga om de undrar något kring det som händer, samt att det är roligt när vi går och skojar och drar citat ur filmerna i efterhand osv 😊

  Tack för att du hjälper till att sprida vilka skitstövlar familjen Rasmusson är.

  Detta känns som Jocke och Jonna 2013….

  För någon som är jämngammal med Pontus är han sjukt obehaglig. Har bara sett hans tiktoks. Att man som vuxen man svarar på en Q/A att det är okej för en 16 och åring att vara tillsammans. Eller kysse ett dockhuvud? Örk.

  Tack för ditt inlägg Camilla. Hade ingen koll på Pontus. Men nu har jag och sonen (11) lyssnat på podden tillsammans och har haft bra diskussioner!😁

  Jag är så glad över att youtubers granskas på detta sätt! Måste göras mer. Är
  Förälder till 3 barn och mått så illa varje gång jag sett denna man dyka upp på skärmen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.