Högtidligt att gå och rösta?

Igår skulle vi förtidsrösta. Egentligen så ville jag inte rösta innan valdagen för i min värld är valdagen något väldigt stort. Jag tar gärna på mig några fina kläder och äter något gott på kvällen. Men eftersom vi troligtvis är borta nästa söndag så fick vi rösta innan.
Jag sa det till Gillis och Sally tidigare att detta papper är det viktigaste papper som vi har i Sverige. Det var några i kön framför oss i Lidingös Stadshus och många äldre kom i kostym och vackra klänningar. Det tycker jag var fint. // Isabella Löwengrip

Precis som Isabella så vill jag inte heller förtidsrösta, men inte för att det är högtidligt och för att jag vill klä upp mig, utan för att jag vill vänta in i det sista innan jag slutligen väljer vad jag stoppar i mina olika kuvert. 
Om jag förstår den här sidan korrekt så kan man ångerrösta, men det känns ju otroligt knöligt.
Bättre att inte fatta några beslut förrän det är dags.
Känner man sig hundra på vad man ska rösta så finns det ju ingen anledning att inte förtidsrösta, men jag är inte en av dem.

Jag tycker det är jättebra att Isabella säger till sina barn att ”att detta papper är det viktigaste papper som vi har i Sverige” för det är det.
Vårt samhälle är byggt på ett demokratiskt folkstyre, någonting som är självklart för många av oss, men som fortfarande saknas i stora delar av världen.
Det är någonting vi ska vara rädda om, värna och respektera, och därför säger jag det igen.
Gå och rösta!

164 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon har lite rätt ändå – en högtidlig dag. Mina föräldrar klädde alltid upp sig när jag var barn inför deras ”resa” (5 min med bil) till vallokalen. Efteråt handlade vi godis, åt middag och såg på valvakan.

      Har varit röstmottagare i distrikt med många äldre och det är ganska vanligt faktiskt att komma uppklädd.

      Ocskå vanligt bland äldre att bli jätteförvånad att man behöver kunna legitimera sig. Lika förvånande varje år :p (dock räcker det med att någon som känner en legitimerar sig, om man inte kan själv).

      Håller med dina föräldrar! Självklart ska man känna att valdagen är högtidlig och äta något gott. Att vi lever i en demokrati med fria val där ingen faktiskt vet vad du röstar på är helt klart högtidligt.

    OT. Paow är tillbaka på instagram.

      Läste just att hon tjänade 433.000 kr på 1 månad på Onlyfans! Hur gör man för att gå med där?!

        Inte så svårt att ta reda på om du uppriktigt är nyfiken. Googla onlyfans, gå in på deras sida, skapa konto. Inte rocket science direkt.

        Vad gör hon på Onlyfans, alltså jag fattar ju att det har med naket att göra men är det ren porr eller är vad går det ut på? I Paows fall då alltså.

          Jo då, det finns de som visar och gör allt på OF. Paow vet jag inte men med de summorna hon drar in så kan man misstänka allt eller inget.

        Tipsa Skatteverket!

        Källa på det?

    Många ser det som en högtidlig dag. Många äldre ser det så och de som är politiskt engagerade. Inte helt fel eftersom det är en fin rättighet vi har att få gå och rösta, fira vår demokrati liksom.

      Jag blir glad av att man lyfter fram valet på det sättet. Att det är en viktig stund där alla röstberättigade faktiskt kan göra sin röst hörd! Att vi tar ansvar som demokratiska samhällsmedborgare! Sen att jag ännu inte vet var jag står & vad jag ska rösta på, det är en annan femma! ?

    Det är verkligen en viktig och högtidlig dag men det viktigaste är att man går och röstar. Jag valde att förtidsrösta eftersom jag var helt säker på mina val och eftersom något oförutsett kan inträffa på valdagen som gör att man inte kan gå och rösta.

      Precis så känner jag också! Hade gärna röstat på själva valdagen men som småbarnsförälder vet man aldrig vad som händer eller om man är frisk… hade känts hemskt om jag inte hade kunnat rösta pga något sånt oförutsett.

        Exakt detta! Då covid fortfarande huserar i samhället är det rätt smart att gå och förtidsrösta så man inte riskerar detta ifall man insjuknar till valdagen.

      Jag förtidsröstade som utlandssvensk. Svenska konsulatet hade öppet vissa tider för röstning. De bjöd på kaffe och kakor och de jag mötte där som skulle rösta var fint klädda och glada.

    Det ÄR ju en stor dag, en högtidlig dag. Många influencers som har förtidsröstat i år, kanske för att uppmana andra att gå och rösta. Håller med om att det var bra och klokt av Isabella att lära barnen att det är det viktigaste pappret vi har.

    Men ett visst parti vill ju nagga stort på vår demokrati. Plötsligt ska inte alla vara lika värda. Hemskt.

      ????

      En chock för dig kanske men alla är inte lika mycket värda.

        Vad menar du med det?

          En annan än den som skrev men jag tycker inte att alla är lika mycket värda. En pedofil eller våldtäktsman ser jag inte som lika mycket värd som ett barn exempelvis. Sue me.

            100%, fattar inte resonemanget ”alla är lika mkt värda” haha nej.

      Ja, de är hemska de där vänsterpartisterna som längtar efter proletariatets diktatur.

        Bra försök! ?

          Håller Verkligen med, låt inte de ideologier o religioner som dödat flest människor på jorden komma till tals

      Ja och det gäller båda ytterkantspartierna. Jag hoppas att de aldrig får sitta i regeringen.

        ”Partiets politik och verksamhet bestäms av vårt mål: att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck, ett rättvist och ekologiskt hållbart samhälle där kvinnor och män bygger sin egen framtid i frihet och samverkan.”

        Låter VERKLIGEN som att de anser att alla inte är lika mycket värda!!

          Ja det står så i partiets partiprogram men har du läst på om partiet i övrigt?

            Partiets historia?

            Ja, om man tittar på hur de har röstat i riksdagen så tycker jag alltid att det stämmer överens med deras värderingar – jämlikhet och rättvisa.

              Det får mig osökt att tänka på; ”Alla djuren är jämlika men några djur är mer jämlika än andra.”

          ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

          Så skriver Ung Vänster i sitt principprogram från januari 2021. Man har alltså inget lärt av Sovjetunionen, Nordkorea, Venezuela …

            Ung vänster är alltså ungdomsförbundet och är frikopplat från det riktiga partiet.

              Små kommunister växer upp och blir stora kommunister.

                Små Sd växer upp och blir stora Sd. Hua.

                  Fyndigt….
                  Sovjet föll för 30+ år sedan och fortfarande har inte kommunisterna lagt ihop ett plus ett. Det är dags att skrota manifestet. Dagens kommar har dessutom blivit skenheligheten personifierad.

        Alltså så himla tröttsamt att jämföra Vänsterpartiet med sd. Som att de är två extrema partier på varsin sida. Att folk är livrädda för ett parti som står upp för alla människor, som står för solidaritet och jämlikhet. Hur tom socialdemokraterna numera är livrädda för att förknippas med vänstern. Att folk på riktigt tycker att socialism skulle vara ”lika dåligt” som rasism. Tappar tron på mänskligheten

          94 miljoner döda. Räcker inte det?

          https://en.wikipedia.org/wiki/The_Black_Book_of_Communism

            Du har googlat på kommunism, inte socialism.

              Kan bero på att det för inte så länge sedan hette Vänsterpartiet kommunisterna (VPK). Partiet har en mörk historia.

                För 32 år sen, du måste hänga med!

                  Känns som igår för oss medelålders. I Ryssland finns det många som fortfarande minns Gulag, utrensningarna, tvångsförvisningarna, holodomor …

                  Vill V (PK) göra upp med sitt kommunistiska arv skulle de ju kunna sälja sin fastighet på Kungsgatan som de kunde köpa för blodspengar från sovjet. Varför inte skänka förtjänsten till Ukraina. V blev ju sponsrade av sovjet på den gamla goda tiden.
                  Vänsterpartiet vimlar fortfarande av kommunister, Leninister, Maoister, islamister och andra roliga ideologer i vars namn långt lever 100 miljoner människor dött på grund av.

                  Kina, Nordkorea, Ryssland med Putin, Venezuela, Kuba. Dags att plocka bort skygglapparna. V och SD är samma skit olika namn.

      Jag vet, C är ett hemskt parti som inte ser att V har lika stort värde som alla andra partier 🙁
      Eller menar du MP som inte tycker att Sverige befolkning är lika mycket värda som resten av världens befolkning?

      Sluta. Ingen vill nagga på demokratin. Ni måste växa upp och inse att andra kan ha andra åsikter än ni själva.

    Jag går dit och slänger i min valsedel och sedan går jag hem och inväntar aggressionen jag kommer känna när fel block vinner – igen.

    Jag hatar alla partier på olika sätt, kan inte bestämma vem jag hatar mest och gillar mest. Tänker rösta på valdagen eller inte alls. Klä upp mig det vet jag inte

      Nej du behöver inte rösta. Camillas kommentar om att du lever i ett folkstyre och demokrati är rena rama skämtet. Folkstyre hade det varit om vi hade direktdemokrati med folkomröstningar. Rådande politiska system är en skam till demokrati. Att rösta bara för sakens skull är att ge systemet legitimitet, att rösta på något som känns minst dåligt är ändå att ställa sig bakom något man inte står för. Att rösta blankt gör att din röst räknas in i valdeltagandet men sedan bara som en ogiltig röst.

        Är du syndikalistiskt?

    Du kan väl skriva ett inlägg om när bebisen Calle Schulman river sitt röstkort på insta. Så otroligt korkad.

      Det var verkligen ett nytt lågvattenmärke… tänk att man behöver provocera när man är i den åldern. Ointelligent, oansvarigt och farligt. Vill han inte ha en demokrati?

        Hur är det odemokratiskt att inte rösta? Att tvingas rösta inom ett påhittat system som hade kunnat ändras är väl odemokratiskt om något?

          Demokratin fallerar ju om ingen röstar

          Du tror att demokrati är en självklarhet? Demokrati betyder folkstyre och om ingen skulle rösta hade samhället fallerat. Men du kanske hellre vill leva i en diktatur? Snälla gå om skolan ett år eller två

            Hedwig verkar vara välutbildad men misstänker att hon gått lite vilse i all kunskap och surrat in sig i irrläror.

      Otroligt omoget och korkat!!
      Jag håller med honom om att jag också är less, alla partiledare som hellre ljuger och förnekar än att ta ansvar för när något som gått dåligt. Då är det någon annans fel. Jag önskar att vi fick partiledare som kan samtala med varandra på ett moget sätt och hitta lösningar över blockgränserna.

      Känner han så men värnar om vår demokrati så bör han rösta blankt.
      Tror inte att man behöver ha med sig röstkortet om man röstar på självaste valdagen.

        Ja som Ebba B som skyller allt på sittande regering, ljuger, vinklar och viftar med falukorvar och snackar om Magda-priser. Ebba verkar ha missat att en falukorv kostar 25 kr och räcker till en hel familj, att alla får barnbidrag samt andra bidrag vid behov. Hon verkar också ha missat att hela Europa har högre priser just nu och Magda styr INTE hela Europa, mycket beror på klimatet och på kriget i Ukraina. Att elen är dyrare nu, främst i södra Sverige, är för att värna om vår miljö, för inte vill vi ha översvämningar, extremhetta och torka vilket det varit på många ställen och som till stor del beror på miljöskadliga utsläpp. Kärnkraftverk kan orsaka katastrofer och dess avfall är miljöskadligt. Är bensinen dyrare så bilar folk runt mindre vilket är bättre för miljön/klimatet. Det finns en anledning till att plastpåsar blivit dyra t.ex, det är av en orsak. Det är väl bättre att elen är dyrare en tid än att vi drabbas av naturkatastrofer som sen blir till enorma kostnader och förödelse. Svenskar är bortskämda, vi har det ändå ganska bra, trots högre priser så har vi i alla fall tillgång till mat, el och bensin något inte alla har. Långa vårdköer är det främst i regioner där KD styr så lita inte på Ebbas manipulativa snack. Det tar dessutom tid att ändra på saker. S har ändå klarat av en pandemi relativt bra, det kunde varit värre. Visst har vi det bra ändå. Ebba blåser sina följare totalt med sin vassa vinklade retorik, de lättmanipulerade. Korkade flunsor röstar på henne, ja på Ebba utan att förstå, men på KD då.

          KD är ett populistiskt parti som de utan hjärna röstar på för att hon är kaxig och snygg.

            Precis så är det, galet.

          Men ingen ljuger bättre än sossarna. ❤️ Senast idag. Dessutom; I min matbutik kostar en falukorv 42 kr. Att det är olika priser runt om i landet är inte samma sak som att ljuga. Hennes poäng var att matpriserna skjutit i höjden och det är helt sant.

            ”Magdapriser” haha så jävla löjlig är hon. Var det Magdalena som startade kriget mot Ukraina eller?

            Men snälla m, jag säger inte att olika priser på falukorv i olika butiker runt om i landet är att ljuga, inte att hon ljög om korv men hon ljuger om annat. Ebba ljuger, vinklar, anklagar, skyller ifrån sig, manipulerar för att samla röster. Borde inte få vara tillåtet. Jag förstod mycket väl att hennes poäng var att matpriserna stigit i höjden, det VET jag, och jag fattar också att det INTE är Magdas fel eller förslag överhuvudtaget utan beror på inflation, krig osv. Det är höga priser i hela Europa. Vad menar du att S ljugit om idag? Det har Ebba också gjort för övrigt. Som sagt …

          Hahaha. Ljuger. Ja du, senast i dag gick regeringen ut och sa att de höjt massor av bidrag. Sanniningen – dessa bidrag räknas upp i takt med inflationen och ett nytt basbelopp beslutas om varje år. Regeringens politik har ingenting med denna uppräkning att göra.

          Falukorv: falukorven på min närmaste affär, Hemköp, kostar 40kr, men denna vecka är det rabatt så den kostar bara 25kr.

          Högre elpriset. Sverige hade världens bästa och mest robusta elsystem. Sen hände S, MP, C och V. Då lade man ner en tredjedel av kärnkraften utan att ha några färdiga alternativ. Nu har vi elbrist. Hade man inte lagt ner kärnkraften hade vi haft fortsatta låga elpriset även om resten av Europa har kris.

          Kärnbränslet kan med teknisk utveckling användas länge så det blir mindre avfall.

          Nej, priset och tillgången på energi avgör hur bra förutsättningar till liv vi har på jorden. Det har de senaste 200 åren visat.
          Men vad bra då att Sverige inte är självförsörjande på mat, el eller bensin så kan vi alla få leva lite fattigt och inte vara så bortskämda.

          Bättre att ha ledare som ”varit naiva”, ”inte sett det komma”, ”inte känner igen Sverige” efter 8 år i regeringsställning. De senaste 8 åren har präglats av att inte se, inte göra och att skjuta problemen under mattan tills den dagen verkligheten knackar på dörren.

            Här ser du varför kärnkraften lades ner Hej!
            Detta skrev Lena Melin idag om att vissa parti ljuger om kärnkraften.

            ”Regeringen har lagt ner kärnkraften och det är skit!
            Gudskelov sköter varken regeringen eller riksdagen företagen, varken på energiområdet eller andra. Det gör företagen själva, även de statliga.
            Sammanlagt har sex kärnkraftsreaktorer stängts av i Sverige. Sex återstår.
            De senaste stängningarna gäller Ringhals ett och två. Beslutet fattades 2015 av Vattenfalls bolagsstämma som bedömde att produktionen där skulle bli olönsam.”

            Du kan åtminstone kolla upp fakta innan du sprider den vidare!

              Hon och du har fel. Läs/lyssna på professor Jan Blomberg och Harry Frank, den senaste medlem i Kungliga vetenskapsakademin.
              Du borde läsa på!
              Regeringen bytte ut delar av det helstatliga bolaget Vattenfalls styrelse för att se till att kärnkraftsverken lades ner. Man höjde effektskatten för att göra det olönsamt att producera kärnkraft. Remissinstanserna varnade för höga elpriset, brist på el och effektbrist i södra Sverige. Du borde läsa på bättre i en så viktig fråga som landets energiförsörjning! Vet du inget om bolagsstyrning och skatters effekt? BOLAGSSTÖMMA=ÄGARE=STATEN=Regeringen ansvarar för de statliga bolagen. Jag sprider vidare fakta, du sprider vidare dina och lena Melins åsikter

            Du har verkligen noll koll Hej!

            Här står det om vad och vem som bestämmer prisbasbeloppet.

            ”Hur vet jag vad prisbasbeloppet och inkomstbasbeloppet är 2022?

            Svar från juristen: Prisbasbeloppet och inkomstbasbeloppet bestäms av regeringen varje år.

            Prisbasbeloppet anpassas efter den allmänna prisutvecklingen i samhället. Beloppet används för att beräkna olika förmåner och avgifter. Prisbasbeloppet är 47 600 kr för år 2021 och 48 300 kr för år 2022.

            Vet du, man kan googla innan man påstår saker som inte stämmer.

              Tack, jag behöver inte googla en så självklar sak eftersom jag redan läst om det på universitetet. Regeringen fastställer prisbasbeloppet som räknas fram av SCB på uppdrag av regeringen. Det är inte regeringens politik som har bestämt att beloppet höjs utan inflationen. Det sker varje år. Regeringen har inte lagt någon proposition att höja dessa berörda bidrag. Varje år räknas alla många bidrag och även olika skatter på vad det belopp fastställts till. Du hörde ju inte att regeringen gick ut idag och sa att de höjt olika brytpunkter för skatt.

            Lite om kärnkraften till dig Hej!

            Tonen i den svenska kärnkraftsdebatten är uppskruvad veckan inför valet. Arne Kaijser, professor emeritus i teknikhistoria vid KTH, förvånas över att kärnkraften förespråkas.

            – Jag blir lite uppgiven när man pläderar för kärnkraft, särskilt storskalig kärnkraft som jag absolut inte tror blir lönsam.

            Arne Kaijser har arbetat med energifrågor sedan 1970-talet. Han har nyligen deltagit i ett europeiskt forskningsprojekt där forskarna tittat på kärnkraftens historia i 20 europeiska länder. Stora byggen i Finland, Frankrike och England har drabbats av kraftiga förseningar och fördyringar.

            – Att som Svenskt näringsliv hävda att nya kärnkraftverk skulle kunna stå klara år 2030 är närmast befängt. All historisk erfarenhet säger att det kommer att ta mycket längre tid.

            Dessutom finns andra problem.

            – Ju äldre kärnkraft blir, desto mer kommer radioaktiviteten bidra till försprödning av reaktortanken. Det krävs stora investeringar för att bibehålla en säkerhetsnivå. Det verkar man fullständigt strunta i. Kärnkraften kan vara väldigt farlig. Fukushima, Tjernobyl och Harrisburg är exempel på det.

            Varför förespråkar flera partier kärnkraft i så fall?

            – Jag ser det som ett sätt att låtsas som om man har en klimatpolitik fastän man inte har det. Det är ett sätt att låta allting fortsätta som hittills, vi ska inte ändra livsstil.

            Det är inte många som talar om livsstilsförändringar inför valet. Hur ser du på det?

            – Det behövs mer än ny teknik. Vi kan inte fortsätta flyga till Thailand, vi kan inte fortsätta köra suvar som om ingenting har hänt.

            – Det är förvånande att just Moderaterna vill satsa statliga medel på detta sätt. Erfarenheterna från pågående kärnkraftbyggen i utlandet förskräcker. Det kan bli oerhört kostsamt. Dessutom kommer det att dröja länge innan kärnkraftverken är i drift och då vet man inte hur stor efterfrågan är.

              Inget energislag är perfekt. Vad vill du istället se i Sverige?
              Om inte regeringen hade stoppat planerna på nya reaktorer i södra Sverige när de tillträdde 2014 och inte heller stängt kärnkraft i förtid hade vi Haft elöverskott och varit det land ALLA hade tittat på i välden och berömt oss för vår energipolitik.

              Kostnadsfrågan: i är ligger förslag på att betala ut kompensation till hushåll och företag på 90 miljarder. Det just färdigställa finska kärnkrafter som gör Finland helt självförsörjande på el kostade 87 miljarder.
              Tycker du att vi får bra valuta för pengarna att kasta bort de på elstöd 1 år istället för ett nytt kärnkraftverk.

    Kan man vara 100% säker verkligen att förtidsrösterna når rätt vallokal på valdagen?

      Haha ja

        ”haha okej” Berätta hur det går till, jag har dålig koll.

          ”I en lokal för förtidsröstning finns det ingen röstlängd att pricka av att du har röstat. Dina valkuvert skickas därför tillsammans med röstkortet till din vallokal på valdagen.

          I vallokalen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten.

          Det innebär att dina valkuvert inte kan kopplas ihop med ditt röstkort när rösterna räknas. Det garanterar att din valhemlighet behålls.”

          https://www.val.se/att-rosta/var-rostar-jag/fortidsrosta.html

        Fast nej? Det beror på hur långt innan du har förtidsröstat.

      Ja det kan du vara säker på. Det är även öppet för den som vill att gå in i lokalerna och se på när rösterna räknas. Kan vara bra att veta att även den transparensen finns.

      Du kan gå till din vallokal själv och kontrollera, de läggs u läggs i när lokalen stängt för röstning. Direkt efter att det stängt öppnar den dock för närvarande att man ska kunna komma och titta, då kan du sitta med och titta när valarbetarna lägger i förtidsrösterna och räknar röster, om du tycker det är festligt. Eller så kan du själv anmäla dig som röstmottagare så får du betalt samtidigt 😉

      Du kan ju som sagt även ångerrösta, så du kan gå till din vallokal, säga att du ångrat dig och så får du tillbaka din oöppnade förtidsröst.

      Nja, man kan ju förtidsrösta även på valdagen, dessa röster hinner knappast in till din vallokal på valdagen. De kommer så klart räknas med i det slutliga resultatet, men kommer inte räknas förrän på onsdagen då man räknar röster som kommit in senare från andra lokaler. Därför är de tidiga resultaten preliminära.

      Hmm hur går det till? Det är väl knappast postnord, eller? Har de egna valbilar som kör runt?

    Vi i Sverige tro så mycket på att vi har demokrati men det har vi inte egentligen hela västvärlden. Vi har plutokrati. Vi styrs av stora banker, världsbanken.

      Rösta emot kapitalismen då

        Röstar hellre blankt eller inte alls. Finns inga riktiga Liberaler i Sverige

        Det är inte så enkelt längre. Världsbanken styr genom alla block numera. Det ser man ju lätt på hur s.k vänstergrupper nuförtiden stöttar och skyddar världsbanken intressen och idéer.

      Ja en elitokrati eller ny feodalism där makten ligger hos eliten dvs storföretagen och yrkespolitiker. Jag har aldrig, och kommer aldrig rösta inom rådande politiska system för jag vägrar ge det legitimitet.

    ”I en lokal för förtidsröstning finns det ingen röstlängd att pricka av att du har röstat. Dina valkuvert skickas därför tillsammans med röstkortet till din vallokal på valdagen.

    I vallokalen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten.

    Det innebär att dina valkuvert inte kan kopplas ihop med ditt röstkort när rösterna räknas. Det garanterar att din valhemlighet behålls.”

    https://www.val.se/att-rosta/var-rostar-jag/fortidsrosta.html

    Det är inte krångligt att ”ångra” sin röst genom att rösta även på valdagen.

    Jag förtidsröstar alltid då jag är rädd att jag ska råka bli magsjuk eller något på själva valdagen?

    Varför skulle det vara krångligt att ångra sin röst? Är det ett extra besök till vallokalen som anses vara krångligt eller vad?

      Förlåt, knöligt var visst ordvalet men frågan kvarstår.

      Eftersom någon stackars måste sitta och bläddra igenom alla för att hitta just din förtidsröst och sen lämna tillbaka den, i större städer kan det vara ett par tusen att gå igenom…

        Nej eftersom ett distrikt är max 2000 och ca 55% av dem röstar på plats.

        Det är inte någon stackars som måste. Det ingår i arbetet som rösträknare.
        Jag lovar, det räknas och räknas om. Att någon röstar om är inte krångligt alls eller något som är besvärligt i det stora hela. Systemet är gjort så att någons röst ska hittas enkelt vid sådana fall.

        De sorteras i röstlängdsordning i varje distrikt så det går relativt fort att hitta någons förtidsröst om denne vill ångerrösta.

    Detta är mitt andra val jag får rösta och för mig är det också något stort. På söndag ska vi ha middagsbjudning hos oss efter alla röstat och följa valvakan tillsammans ☺️

    Jag tycker också det är högtidligt. Klär upp mig och tar alltid en semesterdag dagen efter val. Ska väl dock tilläggas att jag är både politisk nörd och förtroendevald.
    Vi i partiet hyr lokal och har fest i samband med valvakan, som ett tack till alla som arbetat som djur ideellt under valrörelsen. Låter säkert hur stelt och tråkigt som helst, men det är det inte, som vilken kväll på en bar som helst bara att valvakan följs.

    Är dock inte uppväxt med att det är något högtidligt, mina föräldrar är tyvärr totalt ointresserade.

    Jag är nog mellan dig och Isabella i mitt resonemang.
    Jag vet precis vad jag skall rösta på, men vill inte förtidsrösta utan gå på själva röstdagen.
    Förtidsrösterna räknas inte förrän efter valdagen. Alltså är inte de med i rösträkningen på valdagen.
    Jag vill känna att min röst är med i valvakan 🙂

    Jag klär inte upp mig i finkläder men har sagt till mina barn som skall rösta för första gången i år, att efter vi varit och röstat går vi ut och äter. Tänkte försöka göra det till en tradition (om de bor kvar i närheten nästa gång)

      Stämmer inte helt det där om när förtidsröster räknas. De förtidsröster som levererats till vallokalerna under valdagen räknas tillsammans med de som röstat i lokalen på valdagen.

      https://www.val.se/valresultat/om-rostrakning-och-valresultat/preliminart-valresultat.html

    Jag tycker också det känns fint att rösta på valdagen. Det är en dag av vikt liksom och det känns som att man delar något stort med alla som är där. Jag tycker det är högtidligt.

    Läste i DN nyss om en 1,5 åring med lunginflammation som skivkats hem från Nya Katolindkas barnakut och avlifigt i hemmet 12 timmar senare. ? Föräldrarna fick anonymt tips av läkare på akuten att det var/är kraftigt underbemannat.
    Världens dyraste sjukhus alltså!!
    Med miljardnoter till konsulter inom Boston Consulting, som införde ett sjukvårdssystem som var oprövat och nu sålledes nedlagt. Pengar som kunde gått till vård och till personalen så att de stannade kvar.

    Högsta ansvarige för sjukvården i Stockholm Svenonius vars man hör och häpna satt med vid upphandlingen för Nya KS och Boston Consulting. Kan en politiker bli mer korrupt?!

    Rösta bort moderatkärringen i Regionvalet nu på söndag! ?? Innan vi får samma system som i USA med svindyra sjukförsäkringar och usel allmänvård för resten av befolkningen som inte har råd.

      Ursäkta stavningen, men skrev fort plus upprörd! ?

      Hur kan hon sitta kvar när det framkommit att hon varit jävig?

      Att Irene Svenonius inte avgått eller tvingats avgå är ju helt otroligt. Hon kan ju inte gynna partiet alls?

        Hon är ett sänke även inom Moderaterna. Usch! Dessutom ställer hon nästan aldrig upp på debatter, utan bara duckar.

        Ja rösta bort henne. Blivit katastrof av hennes idiot
        beslut.

      Varje gång de röda har makten över regionerna ökar köer och de utför Mindre vård för pengarna. De blå ökar effektiviteten i verksamheten och det är det som behövs för vår sjukvård.
      De röda hushåller aldrig med resurser utan höjer skatten för att kunna ge samma vård för mer pengar.

        Återigen, alliansen bluffade bort vårdköerna:

        ”Alliansens kömiljard för att beta av vårdköerna var en bluff. De som hade stora vårdbehov sattes på undantag medan de med små krämpor prioriterades när de gav landstingen inkomster.”

        https://arbetet.se/2018/07/17/alliansen-bluffade-bort-vardkoerna/

          Varför utanför då region Stockholm massor av operationer på andra regioners patienter?
          Alla regioner har problem med att ge tillräckligt mkt, bra och snabb vård.

            För att alla regioner utom Västerbotten styrs av en borgerlig majoritet eller av blocköverskridande samarbete!!!

            Alla borde veta detta såhär innan valet!
            https://www.dagensmedicin.se/vardens-styrning/politik/problem-nar-valjarna-inte-vet-hur-varden-styrs/?fbclid=IwAR3wQIAu12OZ1_jdsIjXz5bhOfIU3M7IxxGiPJMAQIuLJJ7d_7ygonnwCLg

              Magdalena i SVT ikväll, om vården i Sthlm, ”Jag ska INTE skylla på M för problemen är likadana överallt”.
              Dessa problem har växt till sig under 20 år. Det är lätt att skylla på KD eller M men problemen är systemfel och förmodligen även dåligt ledarskap inom vården. Oavsett vem som styr regionen.

          Din ledare tar även upp att antalet vårdplatser minskat i Sverige. Den stora elefanten i rummet är ju att Sveriges befolkning har vuxit väldigt kraftigt de senaste 10-20 åren och alla de behöver vård men de betalar inte lika mycket skatt, konsumerar mer vård och bidrar inte i lika stor utsträckning till välfärden som befolkningen i övrigt. Det gör att det nu råder brist på massor av personal både inom välfärden och privata sektorn men stor andel av de som kommit har inte kompetens eller incitament att ta dessa jobb.

            Detta är den riktiga elefanten i rummet:

            ”Ett av KD:s stora vallöften är att tredubbla statsbidraget för att öka antalet vårdplatser i Sverige. Men det finns något partiledaren Ebba Busch inte nämner i debatten. Av alla vårdplatser som försvunnit under de två senaste mandatperioderna står hennes eget parti bakom hälften, visar Uppdrag gransknings kartläggning.”

            https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/busch-kritiserade-for-fa-vardplatser-kd-bakom-halften-av-neddragningarna

    Önskar sååå att man kunde rösta digitalt med bank-id. Känns så märkligt ur miljöperspektiv att det är så vidrigt mkt papper tex som trycks. Det är viktigt att rösta! Men borde kunna göras digitalt ??

      Herregud nej, snacka om diskriminering. Tänk på alla äldre och de som av olika anledningar står utanför det digitala? För att inte tala om hur stor risken för hackattacker skulle vara.

        Fast det ena behöver väl inte utesluta det andra? Man skulle kunna välja att fysiskt gå o rösta lr rösta via Bank-id.

          Inte alls bra att riskera valfusk. Förutom risken för hackning så vet vi ju inte heller om det faktiskt är DU som röstar eller om det står någon över din axel och tvingar dig att rösta på ett visst sätt.

            Så du tror inte det finns risk att röster räknas fel? Man kan hitta fel i allt. Du behöver inte rösta digitalt om du inte vill – men jag hoppas att det blir digitalt snarast ?

              Nej eftersom jag varit röstmottagare så vet jag hur räkningen går till och det går inte att räkna fel.

              Du kan sluta hoppas eftersom det inte kommer ske pga risken för hack och fusk!

                Men jösses. Jag fortsätter hoppas ändå, får väl önska precis vad jag vill. Betyder inte att det blir av för det, men hoppas gör jag ?

      Håller med, kan man deklarera digitalt så borde man väl kunna rösta digitalt.

        Exakt! Allt (typ exakt allt) går att göra digitalt men inte rösta. Tror fler hade röstat också om man slapp åka iväg.

          Tror färre hade röstat eftersom alla inte har bank-id.

            Du tar detta verkligen personligt? Det va bara en tanke, och tror många hade önskat att det fanns en möjlighet. Men du kan chilla! Det finns ju tyvärr inte digitala möjligheter (än iaf).

        Går de två verkligen att jämföra? Finns tillräckligt med makter som försöker manipulera/styra val. Tror det är väldigt viktigt att hålla det analogt.

      Lättare att manipulera resultat och försvåra för vissa grupper så. En dålig idé.

        Man kunde ju minskat på platserna och haft möjlighet till att rösta digitalt. Då kan även de som är sjuka, inte vill/kan ge sig ut osv rösta.

        Eller ha röstställe, men typ gör det digitalt. Fast nä, det är 2022 – ge mig en app ?

          Det finns ambulerande ”vallokaler” för de som inte kan ta sig till vallokal ☺️

            Okej. Äh jag tycker ändå digitalt hade varit super ?

              Så jobbigt är det inte att släpa sig till vallokalen 🙂

                Jag tycker, av olika anledningar. Hoppas ändå att det blir av ?

      Tror en av anledningarna är att man inte ska kunna bli tvingad av någon annan att rösta på ett visst parti

        Tror mer att man vill hålla det ”högtidligt”. Ingen aning, men jag vill kunna rösta digitalt iaf ?

          Sanningen är att det inte är digitalt pga risken för fusk.

            Jo du har fått fram din poäng nu. Men man får hoppas och önska ändå ?

              Ja jo men varför önskar du för något som bevisligen inte är demokratiskt sett optimalt?

      Inte alls bra.
      Tänk om någon hemma försöker tvinga eller manipulera en att rösta på parti A men man vill egentligen rösta på parti B.
      I vallokalen ska man vara ensam när man lägger i röstkorten, finns folk som har koll på sånt, då kan man rösta på parti B men ljuga och säga att man röstade på parti A för att slippa problem från den som försökte tvinga eller manipulera.
      Jag tycker dagens röstsystem är jätte bra ut ett demokratiskt säkerhets syn, även om det inte går att komma åt alla som manipulerar eller tvingar till 100%.

        Tänker att det säkert finns såna fall. Garanterat. Men majoriteten skulle nog få rösta själv.

        Äh jag är för att de hade löst det digitalt iaf ?

    Jag vet att det är jätteviktigt att rösta och jag har förtidsröstat meeeen va trött jag är på valet och prat om valet nu

      Håll ut det är inte många dagar kvar nu!

        Nej om några veckor skrotar politikerna alla vallöften och gör som dom själva vill ändå. Grattis, din tid och din röst har ingen betydelse när vallokalerna har stängt.

      Haha det är nu jag tycker det börjar bli kul

    Jag har alltid förtidsröstat (kallades poströstning fram till valet 2006) och alltid röstat på samma uppsättning partier vid de tre valen. Därför har jag inte heller lyssnat på eller sett några debatter eller utfrågningar. Jag uppdaterar mig genom de vanliga nyhetskanalerna. Allt intressant kommer ändå att hända efter valdagen då den politik som blir av i verkligheten (kanske) bestämmes genom förhandlingar mellan de partier som bildar regering eller kommer att svara stödpartier.
    Jag sparar massor med tid på att inte följa hela valrörelsen i realtid. Minst en månad då jag kan göra annat 🙂

      vara stödpartier alltså.

      ”Minst en månad då jag kan göra annat” tror du resten av Sverige sitter och glor på allt som har med valet att göra 16 timmar/dygn i 1 månad? ?

      Klart det pratas mycket om valet, det är en stor oro hur det kommer bli, vad som kommer ske, hur blir det efter valet. Men det betyder ju inte att folk ägnar större delen av dygnet åt att läsa, lyssna och titta på allt som har med valet att göra.
      Precis som när Ryssland attackerade Ukraina, väldigt många pratade om det, det var mycket om det på nyheterna, radio, tidningar, osv. Men bara för att man pratade om det betydde det ju inte att folk slutade leva sina liv.

    Jag tycker att det är fint att se det som en högtidsdag. Det är viktigt att rösta. Däremot tycker jag att årets val är svårt. Har fortfarande inte bestämt mig på vad.

      Förlåt men hur är det ens möjligt att inte veta vad du ska rösta på fyra dagar innan valet? Har du ingen ideologisk tillhörighet över huvudtaget utan går bara på det vallöften som diverse politiska partier viftar med?

        Det finns ju flera partier inom de olika ideologierna. Dessutom känner man väl sällan (åtminstone jag) att en ideologi har 100% rätt, utan det finns vissa delar man sympatiserar mer eller mindre med i flertalet.

    Måste vara sjukt stressande att vara influenser på ett sätt. Hela tiden behöva sälja sig själv, sina barn, operera sig till oigenkännlighet, gå in på ytliga trista event och gå ifrån ens egen integritet och personlighet i desperation. Typ bla blas stil som även hon nu gått över till sönderopererad Hollywood-fru look och skämmer ut sig med töntiga reels där hon mimar. Hon har sabbat sig helt. Vad händer Sverige.

      Kaliyuga.

    Men jag får panik av att människor bestämmer sig och spontanröstar på något parti som känns bra just den dagen.

    Hur kan du inte veta redan nu vad du vill rösta på? Vad är det som får dig att tippa över åt ena eller andra hållet? Vad kan hända från idag fram till söndag som får dig att byta parti?

    Snälla förklara!

    Vilken tur att Bella har dig så hon inte helt faller i glömska.

    Jag har aldrig sett röstdagen som en högtid, klätt upp mig och gått på restaurang eller liknande enbart pga det vart valdag.
    Aldrig hört någon annan göra det heller, lät verkligen jätte konstigt i mina öron, däremot (enligt flera kommentarer) verkar det tydligen inte så ovanligt att folk gör det.

    Däremot har jag alltid röstat just på valdagen, och sen lite haft valräkningen på i bakgrunden under kvällen för att följa den lite halvt om halvt fram tills de närmare sig slutet och de riktiga resultatet, då har jag följt det i soffan med popcorn, valet och resultat är viktigt för Sverige, så det bryr jag mig absolut om.

    Förra valet bodde jag i en annan stad, flyttade till en ny stad strax efter valet, så detta är första gången jag kommer rösta i denna stad, och blev besviken. Det går enbart att förtids rösta 1 dag/vecka (1 vardag), och denna vecka kan jag inte rösta där pga att de har stängt vallokalen när jag slutar jobbet.
    Vill man rösta på valdagen måste man åka med bilen till en grannstad en bit bort (inte ens närmaste grannstad har röstning på valdagen) och rösta där borta, vilket känns onödigt. Så jag kommer förtidsrösta i grannstaden som iallafall har bättre öppningstider i sin vallokal än vad min stad har, så jag kan rösta efter jobbet eller på lördag.

    För mig är det en högtidsdag.
    Jag klär upp mig och sen går vi alltid ut efteråt och äter lunch på resturang.
    Tar semester dagen efter så jag orkar valvaka. Har en skumpa på kylning för öppna om det faller ut så som jag önskar.

    Jag har bara röstat på själva valdagen en gång och sen bara förtidsröstat och nu som utlandsboende så är det poströstning som gäller. Tyckte inte det var speciallt högtidliigt utan mer obehagligt med alla som står där i dörren och delar ut röstsedlar och sedan kön till där man prickades av, jag gillar helt enkelt inte folkamlingar. Som barn hade jag en väldigt stolt kommunist som granne och han klädde upp sig riktigt ordentligt för att gå och rösta, han körde med kostym (sån där med väst), lång rock och hatt.

      Påminner om min barndomskamrats pappa. Han hade en Lenin-byst och ryska sovjet-affisher på väggarna i deras hem. Min kompis och jag visste knappt vad det betydde. På valdagen klädde han upp sig och vattenkammade sitt hår. Vad som var lite kul var att hennes pappa var direktörs-son och uppväxt i de finaste av hem vid stadens vattendrag. Det var lite spännande och bisarrt med hennes familj, på samma gång.

    Jag har alltid gjort samma sak – tagit med barnen när det är dags att rösta. Jag vill ingjuta känslan av att det är något speciellt och viktigt. Att det är en rättighet vi har men också en skyldighet. Röstar man inte kan man heller inte klaga därefter. Med det sagt har jag förtidsröstat i år för första gången. Är livrädd att bli sjuk på söndag och inte kunna rösta så det här blev det bästa alternativet.

    Har fortfarande inte lyckats bestämma vad jag ska rösta på ens..

    Som redan sagts är det inte knöligt att rösta igen på valdagen. Man bara röstar som vanligt, det är liksom inte så att du måste dyka ner i säcken och leta upp din förtidsröst och bränna den. Utan när förtidsrösterna ska räknas så syns det ju i röstlängden att du röstat på din vallokal så då plockas det bort.

    Det blir som sist, jag svänger förbi vallokalen innan stallet. Å andra sidan kostar ridkläder mer än de flesta andras finkläder 😉

    Jag tycker det är lite fint att rösta så i år tänker jag nog klä upp mig. Sist svängde jag förbi vallokalen i myskläder, jag bor 30m från vallokalen och bredvid vallokalen ligger pizzerian. Jag var bakis, hade ringt och beställt pizza så på vägen dit gick jag in och röstade.

    Är uppvuxen inom jehovas vittnen och fick lära mig tidigt att man inte ska rösta i val (ej heller rösta blankt). Jag har inte reflekterat över detta innan jag själv blev myndig och insåg att jag faktiskt får rösta och vara med att påverka (om än litet). Jag har röstat lite olika genom åren, kanske beror det på att jag inte har någon ”politisk ideologi” med mig från barndomen, men jag har nu lärt mig att för de flesta så är det högtidligt att gå och rösta så på söndag blir det till att klä upp sig ?

    Får man ha barnen med sig in i vallokalen? Och med sig in i ”båset”? Hade varit trevligt att visa 9 åringen hur det går till. De pratar mycket om valet i skolan och har gjort egna partier så hon är intresserad och nyfiken just nu.

      Nej, man ska vara ensam i båset in i det längsta, sen kan det ju vara en person som verkligen behöver hjälp, då är det ok. Jag tkr du kan ta med barnen, när det är din tur så låt de gå in i båset o kolla först, men sen går du in med kuverten själv (så blir det lättast från alla håll).
      Själva röstlokalen är offentlig, även vid rösträkning, så det kan du hävda om ngn säger emot (vilket jag inte tror!)
      // Röstmottagare

    Är det inte på gränsen till vidrigt att Belsabub gör en familjetragedi till blogginlägg. Inte säkert att föräldrarna vill att deras privata sorg ska kallas ut till odefinierat antal av Belsabubs följare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.