Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts…?

Ps! Tjafsa mindre!

UPPDATERING! 
Jag har bett Nyheter24 ta bort spelaren här under helt! 

539 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  SJUKSKÖTERSKOR

  Ska snart säga upp min chefsroll på jobbet för att studera till sjuksköterska(är 28 år). Ni som är sjuksköterskor, skulle ni kunna dela med er av de fina sidorna med yrket? Vet liksom inte vad som väntar och tycker ofta man får höra mycket negativt.

  Sen undrar jag också om ni kan ”stänga av” jobbet när ni kommer hem? Lär man sig det efter ett tag?

  Tacksam för alla svar 🙏🏼

   Åh! Så härligt.
   Jag har varit sjuksköterska i 15 år inom psykiatrin, vilket jag under utbildningen aldrig tänkte jobba inom 🤣

   Fina möten där man verkligen känner att man hjälper en medmänniska. Härliga kollegor men kämparglöd. Du kommer garanterat få jobb. Du kommer få möjlighet till att utvecklas. Det finns väldigt mycket positivt såklart även om det innebär ganska så låga löner och arbete på obekväm arbetstid, men du är ledig mitt i veckan istället.
   ♥️

   Jag är sjuksköterska sen snart tio år och tycker det är ett fantastiskt yrke!
   Skulle säga att det jag gillar mest är att det är främst ett praktiskt yrke (jobbar idag på mottagning med har jobbat på avdelning också). Älskar att grotta ner mig i avancerade sår och åkommor och vara en problemlösare! Självklart också en boost när patienterna blir nöjda och är tacksamma.
   Jag har aldrig haft problem med att stänga av jobbet när jag kommit hem, oavsett arbetsplats. Jag väldigt få kollegor som heller haft det problemet men är nog mycket bundet till personlighet förstås 🙂

   Hej!
   Kul och välkommen till världens bästa yrke!
   Man kan inte sticka under stol med att det är jäkligt tufft ibland, speciellt senaste tiden såklart vilket ingen undgått antar jag. Det är brist på sjuksköterskor, vårdplatser, otroligt tungt under covid, mycket övertid/extrapass beroende på var man jobbar, dålig lön och speciellt löneutveckling osv osv. MEN det finns såklart mycket bra också!

   Det allra bästa är ju självklart att finnas där för patienter under svåra tider tycker jag, att kunna göra skillnad när en människa mår dåligt och kanske inte kan ta hand om sig själv eller bara behöver en hand att hålla en stund för att de fått ett cancerbesked. Att vara den som tillsammans med undersköterskorna är närmast patienten och upptäcker förbättringar och försämringar först, jobba tillsammans med patienten för att nå förbättring i mående och allt sånt gör att jag verkligen känner mening med mina dagar. Jag kommer sällan hem och känner mig meningslös, att livet inte är betydelsefullt eller så för jag vet att jag gjort skillnad och får ofta höra det från patienterna. De flesta är så tacksamma och det betyder mycket att få höra det.
   Jag tycker det är roligt att arbeta tillsammans med olika yrkesgrupper, undersköterskor läkare fysioterapeut dietister arbetsterapeuter logopeder osv alla (med undantag) är så proffsiga på sina saker och det är så kul att vara med och se!
   Det är spännande att lära sig hur kroppen fungerar, hur olika saker påverkar varandra i kroppen och hur läkemedel verkar. Det är roligt att vara praktiskt på arbetet men även teoretisk IOM att du måste ha kunskap om läkemedel, kroppen, omvårdnad.
   Sätta pvker jättekul! Ta prover är jättekul! Blanda antibiotika är jättekul! Att iordningställa dropp och andra infusioner är jättekul! Att ge injektioner är jättekul! Allt praktiskt är roligt!

   Du har även möjlighet att plugga vidare en massa spännande vidareutbildningar och det är otroligt brett på det viset, tröttnar du på en arbetsplats är det bara att byta. Jag som exempelvis är intresserad av kirurgisk vård kanske pluggar till opsyrra exempelvis! Då kan jag även få betald utbildning vilket är toppen!

   Hoppas du ska trivas, vi behöver verkligen bli fler! Det är asläskigt den första tiden när man är nyexaminerad men man kommer in i det allt eftersom. Du kommer höra mycket dåligt men tänk även på de bra sakerna du upplever under studietiden och dina VFUer!
   Jag har skrivit den här kommentaren utifrån att jag jobbar på en vårdavdelning på sjukhus, det finns säkert andra fördelar med att jobba på akuten, vc eller kommun som jag inte kan uttala mig om. 🙂

    Glömde svara på en av dina frågor!
    Jag har inga problem att stänga av jobbet när jag kommer hem om det varit en helt ”vanlig” dag, eftersom jag jobbar på avdelning är det alltid någon som tar över efter mig om jag inte hunnit med saker eller så. Om en patient är dålig vet jag också att någon är där och tar hand om den hela tiden!
    Har det hänt något tufft på jobbet kan det vara svårare såklart, men så är det nog inom alla yrken.

   Är ssk sen många år tillbaka. Har mest jobbat med akutsjukvård (på olika vårdavdelningar samt akuten) så jag kan bar tala för den delen av sjukvården. Det är i teorin ett otroligt jobb. Jag älskar att möta alla människor och att få hjälpa till att utreda, bota och hela den biten. Finns ingen bättre känsla än att få säga ”hejdå lycka till, hoppas inte vi ses igen!” när en patient lämnar en avd och har gått från skitsjuk till frisk. De flesta kollegor är otroliga och man lär sig verkligen massor varje dag.
   Det jag tänker på som inte nödvändigtvis är negativt men som man kan bära med sig är att man som ssk också förväntas jobba med logistik, vara kurator, lösa problem som vem som ska ta hand om hunden där hemma när patienten är inlagd. Man är också länk mellan kommun och slutenvården (förutsatt att du jobbar i slutenvården). Man gör mkt som ssk som man kanske inte riktigt förstår innan man verkligen börjar. En sak som var en stor chock för mig i början var ansvaret. Jag som ssk har ett så enormt ansvar för patienterna. Det är jag som övervakar, bedömer osv och rapporterar till läkare (läkarna är inte alltid på plats. Ganska sällan där jag arbetat). Det behöver inte vara negativt men man ska ha det med sig! En ssk är så mkt mer än vad folk tror, vi är spindeln i nätet och förväntas ha en klinisk blick där vi hela tiden ska ligga steget före så vi kan förhindra vad vi inte vill ska hända.

   Sen tycker jag att alla ssk bör jobba med akutsjukvård initialt, man lär sig så jävla mkt och får en bra grund som man kan jobba vidare med sen.

    Och nej, inga problem att stänga av jobbet! Bara störigt att ofta få sms om extrapass. Men det kan jag leva med.

   Inte sjuksköterska, men ta studieledigt/tjänstledig istället för att säga upp dig!

   Jobbar inom slutenvården, kvinnosjukvård. Det är väldigt givande! Både hur otroligt mycket man får lära sig (om allt möjligt, som man inte ens man kan tro att man ska lära sig haha!) och att man får så mycket. Man känner verkligen ibland hur man gör skillnad och får vara en stöttepelare för någon i vad som kan vara en av deras värsta eller mest sårbara stund i livet, men även bästa då jag är på BB också!

   Jag tror dels det beror på arbetslivserfarenhet men också personlighet hur väl man kan stänga av jobbet. Jag har rätt lätt för det fastän jag är ganska ny inom yrket så för min del är det nog för jag är så som person, med vissa undantag om det exempelvis hänt något särskilt. Medan jag har kollegor som näst intill är sömnlösa under vissa perioder för de tar med sig det mesta hem.

   Finns sjukt mycket att göra med utbildningen också! Jag specialistutbildar mig just nu, vilket min region finansierar, så det är toppen!

   Det är ett mycket fint yrke, om än lågavlönat trots utbildningsnivån och ansvaret och inte så toppen arbetsmiljö som du säkert vet. Jag trivs!

   Jag tycker en annan riktigt trevlig sak (utöver det obviously att hjälpa människor och sånt) med yrket är att nästan alla kollegor är så himla trevliga! Och humorn i fikarummet! Älskar vårdpersonal både när jag själv är sjuksköterska eller när jag är anhörig och patient själv! 😁😁

   Hatade alla jobb jag provade och tänkte göra något annat. Men testade skolsköterska och blev kär i jobbet. Det är så brett och det finns något för alla!

    Tusen tack för att ni tog er tid att skriva så fina svar 🫶🏽 Kommer att läsa igenom dem flera gånger haha! Vet att jag gör det rätta valet även om det inte alltid varit självklart för mig att bli just sjuksköterska.

   Grattis till ett roligt yrkesval!

   Har mer än 15 år i yrket och har haft flera väldigt roliga och givande arbeten. Finns så otroligt många typer av jobb att arbeta med. Bäst är att känna att man gör skillnad. Att kunna hjälpa människor som av olika anledningar inte mår bra.

   Jag brukar sällan ha med mig jobbet när jag går hem för dagen men det är klart att vissa personer dröjer sig kvar. Konstigt vore annars. Jag kan fortfarande ibland undra hur det gått för någon jag träffade i början av mitt yrkesliv, men inte på ett ältande vis.

  Är det problem för er andra att se när någon senast var online på Instagram? Fick ett dm idag av någon som står som senast online igår tex.

   Ja!!! Det står bara att alla varit aktiva senast igår. Skitstörigt

    Ok, inte bara min då 😊😊👍

  Ju mer tiden går blir jag mer och mer övertygad om att den här bloggen är ett konstprojekt.

   nae du är konstprojektet, du vet som i the trueman show

   vi sitter på saturnus och ser på när du lever ditt liv på jorden, du har 100 miljarder dagliga tittare och cornflakesen du äter till frukost är produktplacerade

    😂

  Vad är era tankar om Felicia ”Fellsis” Bergström och hennes sociala kanaler?

   Att hennes op ej längre fungerar pg av överätande. Rekommenderad mängd är 2 dl per måltid, inte stora portioner av mat som pizza, pasta och efterrätter tills det inte längre rymms på tallriken.

   Hon bär största offerkoftan på internet

    Sedan hon blev medlem av Hbtqkarusellen har hon dock slutat grina i varje video. Alltid något. Antar att hon känner sig mer trygg nu i ett gäng med fler förvirrade där hon smälter in. Vad som än rockar hennes båt!

     ”i ett gäng med fler förvirrade” finns det på riktigt människor som fortfarande tror/tycker att hbtq-personer bara är förvirrade? Sån otrolig okunskap att jag kräks

  Kan någon på ett sakligt sätt förklara varför M som vill ha ett starkt EU säger att det är sossarnas fel att vi måste exportera el? Att vara medlem i EU innebär ju att vi behöver följa reglerna som EU har satt upp?

   Alla politiker ljuger och förvränger fakta så mycket denna valrörelsen, det är inte klokt.

    Ja, är så otroligt trött på detta nu. Ska bli skönt att valet är över imorgon. Usch för våra politiker. Ingen är bra.

     Håller med! Jag är egentligen politiskt intresserad men det här valet orkar jag knappt följa 🤮

     Det är knappast över på måndag. Lär bli en nu mer långdragen historia kring regeringsbildandet än förra valet.

   Populism skulle jag vilja säga är det enkla svaret

  Vad tror ni Bianca, Maja och alla stora influencers röstar på?

   Den som betalar dem mest för sin röst.

   Moderaterna

    Maja Nilsson Lindelöf och Sanna Guidetti känns inte alls blåa av hur de framstår i medier.

    Bianca absolut. Samt Hannalicious, Lojsan m.fl.

     Sanna är röd, Maja är blå .

      Båda röda så det skriker om det. Maja hade säkert röstat på FI om hon inte hade en sån rik man

       Jag har för mig att hon uttalat sig om attt hon röstar blått faktiskt , fast det var ett bra tag sedan.

   Margaux lär väl rösta på sin bff Ebba

  God save the King!

   Älskar att ha fått växa upp i en monarki!

   Why?

    Why not? I en föränderlig värld är det lite skönt med något beständigt och med traditioner. Jag älskar monarkier. Jag vet att många tycker att det är förlegat med kungafamiljer men jag tycker att det är skönt med neutrala representanter som inte är bundna till något parti. Hellre kronprinsessan Victoria än exempelvis f.d. Statsministern Stefan Löfven när Sverige ska representeras utomlands.

  Vad ska ni rösta på imorgon? Är det fler som tänker som jag, att en röst på nåt av de fyra partierna till vänster så kommer det bli regeringskaos likt senaste gångerna då de alla kräver att sitta i regeringen med S, men V och C står längst ifrån varandra bland alla partier? Hur ska S kunna forma en regering? På så vis känns en röst på något av de fyra högerpartierna mindre kaos + dags för förändring i Sverige? Eller? Har inte bestämt mig.

   L och C vill ju inte samarbeta med SD så känns kaosigt där med.

    Fel.
    L vill inte sitta i en regering med SD men är villiga att samarbeta med SD i vissa frågor.

   MP = kaos

   Rösta på högerpartierna då. Det är nog dags att bestämma sig nu åtminstone

   Jag röstade på vänsterpartiet.

    Samma här. 😊

   Jag är socialdemokrat och det är jag fan stolt över att vara. Jag är inte helt kär i Magdalena dock.

   Piratpartiet. Det enda som resonerar med mina värderingar.

  Ni som röstat V tidigare val – hur tänker ni kring att rösta på S i ren strategi? Röstade på V förra valet och är lite åt det hållet fortfarande, men funderar på att lägga min röst på S bara för att de ska få fler röster.

   Jag valde att rösta V i år igen. Lutade mot S men det kändes fel.

    Varför kändes det fel?

   Jag funderar också på det ikväll. Eller om man skulle rösta på miljöpartiet så de inte åker ut.

    Vad är det som gör att det är så viktigt att MP är kvar i riksdagen? Vilka frågor tror och hoppas du på att de ska driva? I min uppfattning har de inte den starkaste miljöpolitiken, finns det några andra frågor som de värnar om som skulle nedprioriteras om de inte är med?
    Genuin fråga alltså, jag har själv inte bestämt mig än och behöver alla åsikter och synpunkter som jag kan få 😄

     För mp ligger nära spärren, de riskerar att åka ut. Om det skulle hända så har ju högerblocket en garanterad seger.

      De finns ju en anledning att de är påväg ut. De har misskött sig radikalt. Det var ju annat när Maria Wetterstrand och Peter Eriksson var språkrör men dessa piff och puffs som varit efter dessa två har ju bara kört ner dem rätt ner i skiten. Vilket är bedrövligt ur ett miljöperspektiv.

       Ja men det är ju ändå viktigt att de är kvar. Får de 3,8% åker de ju ut ur riksdagen och dessa 3,8% av rösterna går ju förlorade. Därför tänker jag att jag ska stödrösta på dem även om jag håller med att de inte varit super de senaste åren

        De får väl istället utanför riksdagen se till att skaffa sig bättre företrädare för partiet och på så sätt återfå väljarnas stöd? Vore det inte rimligare än att hjälpa de som ej är bra att vara kvar till varje pris?

         Men nu handlar de om oss som helst egentligen röstar V. För att vänsterblocket ens ska ha någon som helst möjlighet måste ju MP finnas kvar. Annars blir det ju M, KD, SD som får majoritet och får bilda regering.

          Men sossarna kommer inte att samarbeta med vare sig m eller v så. Good luck

           Eg ja..? Exakt varför det diskuteras ifall man eventuellt ska rösta S eller MP istället.

           Sossarna har sagt att de är öppna för samarbete med både V och M.

   Varför vill du att S ska få fler röster? Om du egentligen är V? S har ju sagt att de förmodligen inte kommer sitta i regering med V så att rösta på S blir ju automatiskt mer mittenpolitik som lutar åt höger.
   Genuin fråga alltså, jag har själv inte bestämt mig än och behöver alla åsikter och synpunkter som jag kan få 😄

    Jag tänker att det då är mindre risk för SD att hamna i majoritet.

    Jag vill göra det jag kan för öka chansen till att det blir en röd regering. Det är därför jag är osäker på om jag borda rösta på V eller istället lägga min röst på S.

    Mina värderingar är mest lika V och S, men är inte så nöjd med S pga det du själv skrev. Att de i år bedriver mittenpolitik som lutar mer åt höger. En röst på V kanske gör S till det röda partiet de en gång var.

    Har också svårt att bestämma mig, som du nog förstår 😊

     För mej är det självklart att rösta på S. Så rösta både med hjärta och hjärna och ha empati för andra. 🌹

   Jag röstade på miljöpartiet istället för V i år eftersom de är de enda som faktiskt bryr sig om ödesfrågan.

    Antar att du inte bor i villa och behöver bekymra dig om elräkningar. Mp är ett storstadsparti och fungerar ej i praktiken för oss som bor utanför stadskärnan med egenägda boenden samt arbeten att pendla till med bil.

     De höga elräkningarna beror på EU:s regler och är alltså ingenting som MP har orsakat.

      Och du tror att kärnkraften hade kunna lags ner utan mp’s stöd

       Det är en helt annan fråga, och där var MP drivande ja. Men de höga elpriserna som vi har idag beror på EU:s regler och inte våra nedlagda kärnkraftverk.

       Det var Vattenfall som stängde Ringhals pga affärsmässiga skäl då man förutspådde lägre elpriser. Alltså ett kommersiellt beslut. Nu blev det ju inte riktigt så.

        Stämmer men det var inte hela orsaken. Ett annat skäl var energiskatten på kärnkraft som tillsammans med lågt energipris gjorde det olönsamt och energiskatten var mps förtjänst.

     Det kan vara så att många anser att klimatfrågan är viktigare än tillfälligt höga elpriser

     Bor i villa på landet och är beroende på bil. Röstar också på MP. Jag bor nämligen på jordklotet och alla andra partier skiter att ens försöka uppnå de mål vi behöver för att begränsa den globala uppvärmningen.

     Tyvärr är verkligheten sådan att vi kommer behöva anpassa oss för att slippa en framtid av klimatkaos med svält, torka, och krig. Det spelar liksom ingen roll hur mycket det påverkar min egen livsstil, jag kommer aldrig tycka att vi kan förstöra jordens livsvillkor ändå.

     Tycker det är så fascinerande att folk inte förstår att oavsett vilket parti som sitter på toppen så är det svårare tider på ingång, OCH att lösa klimatfrågan kommer kräva uppoffringar från ALLA. Hallå, vakna, liksom.. eller fortsätt leva i er bubbla där det viktigaste är att ni inte behöver tumma en millimeter på er livsstandard. Sitter man i en villa utan en buffert, ja då får man lite skylla sig själv. Mvh husägare

   Jo så har jag gjort. Så röstar S till riksdagen och V i region- och kommunval.

    Det är faktiskt smart. Tack!

    Då får ju förhoppningsvis V ändå det inflytande som de bör ha enligt mig.

    Jag röstar på tre olika partier, när jag kollat vad partierna tycker i riksdag, kommun och region blev det tre olika som är närmast vad jag tycker. Har gått runt till alla valstugor där jag bor och frågat mycket vad partierna tycker i frågor som är viktiga för mig, känts bättre och mer informativt än se partiledarna stå i tv och kasta skit på varandra.

   Japp, jag tänker precis så.

    Röstade du på S till riksdagen, kommun och region?

     Har inte röstat än. Regionen vet jag inte än, men kommunalt blir det röst efter person som har gott omdöme (mkt liten ort så man känner alla som ställer upp typ), så det blir faktiskt MP.

   Nöjd med Linda Snecker och hennes lögner?

    Missnöjd med Alliansen som vill skapa en rasistisk regering.

     Varför svarar du inte på frågan? Så trött på vänsterblockets polarisering och populism. Pga att det röda blocket är så dåliga på att argumentera och diskutera sakfrågor sitter vi där vi sitter. Tyvärr är Ebba enorm lättriggad så hon är lika kass som de röda.

      Nej men, hur menar du att högerblocket inte sysslar med populism?

       Har inte sagt att högerblocket är bättre på något sätt. Det problemet jag har med vänstern är att de tjatar om vad de inte ska göra och går till attack i varenda debatt. I högerblocket är det bara Ebba som harvar i dyngan. Resten försöker i alla fall få fram sitt budskap vilket gör det mycket lättare att sålla bort SD.

     Förklara gärna vad som är rasistiskt med Alliansen.
     Är det rasistiskt att ha krav på människor som vill åtnjuta de rättigheter vi har i vårt samhälle? Är det rasistiskt med språkkrav? Är det rasistiskt att tycka att människor ska göra rätt för sig?

     Om det är något som skvallrar om rasism är det de icke befintliga krav många vänstermänniskor har på invandrare. Det är som att ni inte tror att de kan/ska bidra till samhället och jag undrar varför.
     Om vi ska få till ett jämställt samhälle på riktigt ska det ställas krav på samtliga oavsett hudfärg, religion och sexuella läggning.
     Det är vad högern står för.

      Tack! Har länge hävdat att kvottering är rasism. Signalen är så tydlig den säger att du inte tror att grupper klarar sig att ta sig in på egna meriter.

   Jag är klar med att rösta på S. Har röstat taktiskt på dem tidigare men de står ju inte upp för någonting. Moderaterna light. De behöver börja med socialistisk politik igen, då kan jag komma tillbaka. Det blir V. Tror väldigt många kommer göra så i år.

    Resonerar likadant. V är de enda som håller fast vid sina ord.

    Tex:
    – NEJ till NATOmedlemskap
    – NEJ till marknadshyror

     JA till kommunism. Kolla Ung vänsters programförklaring!

      När ska folk lära sig skillnaden mellan ungdomspartier och de riktiga partierna haha?

      Karl Marx hade faktiskt några riktigt intressanta idéer. Sen att maktgalna diktatorer missbrukat det hela är en annan sak.

       Okej, han tyckte inte ens själv att hans teorier höll. Men vänstern har alltid varit binära i tanken så klart de inte fattat problematiken.

        Eftersom de tagit avstånd från kommunismen så har de uppenbarligen fattat problematiken?

         När skedde det? Det enda jag hittar är principprogrammet från januari 2021:

         ”Ung Vänster analyserar verkligheten och utformar sin politik med hjälp av marxistiska och feministiska teorier. Vårt mål är ett klasslöst samhälle, fritt från förtryck – ett kommunistiskt samhälle.”

          Du skrev ”vänstern” så jag antog att du pratade om Vänsterpartiet och inte Ung vänster.

         22:50 förstod du ens vad jag skrev?

   Aldrig i livet.

   Jag röstade på S till riksdagen men V i kommun och region.

  VALÅNGEST!
  Jag har sådan ångest inför riksdagsvalet imorgon. Kommun och region har jag koll på men till riksdagen har jag fortfarande ingen aning om vad jag ska rösta på.
  Jag har gjort flera olika valkompasser där jag får som mest 56% lika som något parti. Det övertalar liksom inte mig till en röst. Jag har tittat på debatter, utfrågningar, lyssnat på intervjuer, läst partiprogram men jag blir inte KLOK!

  Jag var inne på att rösta blankt just för att inget parti har lyckats övertyga mig för en röst. MEN så tänker jag istället om jag ska rösta efter vilken statsminister jag helst ser. Ena av dem har jag absolut noll och inget förtroende för pga usel retorik medan den andra som statsminister skulle jag känna mig tryggare med även om vi inte delar åsikter i mer än 56% ..

  Hur har ni resonerat i ert beslut?

   Jag velar lika mycket som du. Antingen kommer jag att rösta på det parti jag står närmast ideologiskt och accepterar att jag går en regering g jag absolut inte vill se eller så röstar jag på det parti som mest är emot den regering jag absolut inte vill se , trots att jag inte står nära dem ideologiskt.

   Vet fortfarande inte hur jag ska göra. Avgör i valbåset i morgon.

    Är man så osäker att man inte kan bestämma sig innan man står i valbåsen kanske det bästa är att rösta blankt. Du har haft 4 år på dig att tänka efter.

     Det är ju inte som att läget i Sverige har varit helt oförändrat under dessa år. Det händer saker hela tiden som gör mig tveksam till vad som är bäst. Jag har sagt ända sedan 2018 att jag gruvar mig för detta val och inte har det blivit lättare under tiden precis.

     Har även funderat på att rösta blankt men det vore att fega ur. Jag måste vara med och ta mitt ansvar som alla andra. Har sedan 1-2 år tillbaka två huvudalternativ enligt ovan, men har inte lyckats bestämma mig. Det bär emot att rösta på något jag inte står för ideologiskt och det är svårt att rösta för en regering jag inte vill ha bara för att ett parti är mitt ideologiska hemvist.

   Om du känner så, kanske du skulle rösta på något mittenparti?

   Även fast man gör välkompass, så gäller det att det är frågor som du känner att det är dina hjärtefrågor. Bestäm lite över några frågor som du känner är de viktigaste och kolla om vilket parti som stämmer mest överens med vad du tycker 🙂

    Ja jag har kollat på partiernas topp-frågor och jämfört med mina topp 5.
    Jag har inte samma topp 3 som något parti.
    Möjligtvis att vi har samma fråga i toppen men att åsikterna går isär.
    Att rösta för ett parti där vi har en enda fråga tillsammans i toppen känns inte bra, då det är mer troligt att de får igenom frågor som är av mindre värde och där vi alltså inte tycker lika.

     Skulle snarare säga att du ska gå på dina topp frågor och jämför med det partiet som har samma åsikter som du i de toppfrågorna. Inte att partierna också har samma toppfrågor. 🙂

   Jag hade funderat på vad som är viktigast för mig. Retorik eller utbildning och bakgrund?

   Ulf:
   – Duktig talare
   Utbildning: Civilekonom Uppsala universitet
   Bakgrund:
   – Finanskommunalråd hos Strängnäs kommun – bara ett år efter att han tillträtt 2002 hade han förvandlat överskott till underskott.
   – Socialborgarråd i Stockholm – hann under bara en mandatperiod period sprätta i väg en imponerande mängd kommunala tillgångar. Förskolor och äldreboenden med marknadsvärden på sammanlagt 81,7 miljoner kronor såldes för 3,4 miljoner bara under 2008. Regeringsrätten slog senare fast att en del av affärerna varit olagliga.

   Magdalena
   – Sämre talare
   Utbildning: Civilekonom Handelshögskolan, Harvard University, USA, Forskarutbildning inriktning nationalekonomi
   Bakgrund:
   – Finansminister 2014-2021. Inga skandaler så vitt jag vet?

    Magdalena? Står och pratar som om hon skulle somna i tv senast i torsdags. Försöker verka lugn och som om hon har koll och är förtroendeingivande när hon k själva verket borde förbanna sitt och sin regerings misslyckande med resultat av en 9 årig flicka som aldrig fick uppleva sitt sommarlov. Istället ligger hon med hjärnskador som gör att hon ej kan förhöras medan gärningsmannen hålls gömd för att inte skadas.

   förr körde jag liberalerna med bj*rklund för jag tänkte högutbildade för att få till tekniska lösningar var bästa chansen för klimatet,

   nu kör jag bara rätt på mp istället

   Nej rösta blått bara. Förstå vad som händer med samhället om det blir rött block som vinner igen.

    Kan du specificera vad som kommer hända?

     Vill man ha förändring så måste förändring ske. Nej, det kommer inte blir färre skjutningar och ett tryggare land om regeringen får 4 år till .

      Hur vet du det? De har ju gjort den största satsningen någonsin på polisen. Sossarna rustar även upp försvaret som alliansen monterade ner. Det känns tryggt att ha ett starkt försvar tycker jag iallafall.

      Däremot säger ju polisen själva att det inte går att krossa gängen så där får vi vara realistiska oavsett vem som styr.

       Det är med polisen är lögn , om man ska vara petig. Visst, jag är blå men tycker absolut sossarna tagit flera bra beslut med tanke på läget osv. Uppväxt med två polisföräldrar som uttryckt frustration när det påstås att det tillkommit fler poliser . Det ser bra ut på pappret, men i praktiken något helt annat tydligen.

        Vad menar du med lögn? Står det fel på regeringens hemsida?

        ”För att minska brottsligheten och öka tryggheten i Sverige genomför regeringen en historisk satsning på Polismyndigheten. Den innebär att antalet anställda ska öka med 10 000 fram till och med 2024. I januari hade antalet polisanställda ökat med 6 500 jämfört med 2015, och i år tillkommer ytterligare 700 poliser. För att finansiera satsningen har anslaget ökat kraftigt. ”

        https://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-tryggare-sverige/fortsatt-satsning-pa-polisen/

         Det är mer avancerat än.
         En stor del arbetar absolut inte som poliser på gatan eller utredare, samt att MÅNGA har valt att jobba med projekt utomlands.

          Du påstod nyss att polissatsningen var en lögn men det är det alltså inte.

           Genom sänkta intagningsprov får vi en svagare poliskår, varför inte ha två olika intagningar i framtiden. En för enbart inneaebetande polis som arbetar med utredningar och kommunikation samt en intagning för poliser som kommer arbeta ute i fält med olika utbildningar och olika krav på intagning? Svårt idag med soyapoliser som gråter under vapenträningens på Polishögskolan för att de är så rädda för och avskyr vapen. Och ja, det händer numera i varje grupp inom polisutbildningen.

       Följer du inte nyheterna alls? Stor satsning på polisen alltså snälla – polisen känner sig extremt pressad av politikernas så kallade 10.000 poliser idiotin så aspiranter som inte är behöriga blir ändå poliser för att få ut så många så fort som möjligt. De fuskar på prov och kallar kriminella för h*rungar och en sköt sin poliskollega.

       Tror ni dom som skjuter kommer ha en bättre dialog med moderater. Inte klokt. Klyftorna ökar och då ökar misstro och misär.

      Det lär det inte bli med en ny regering heller. Sveriges problem är så allvarliga att det bästa vore om M och S kunde börja enas om lösningar för landet istället för detta långdragna blockerandet av varandra.

   Jag tycker Amiliastapelfeldt förklarade så bra i sitt senaste inlägg på Instagram❤️

  Ni som jobbar i förskola!

  Har snart vfu och behöver lite inspiration till vilka aktiviteter man kan ha med 1-2 åringar gällande normer och värden. Ska utgå ifrån barngruppen självklart, men vill kunna förbereda mig med lite idéer åtminstone. Just nu kommer jag inte på nånting alls. Tacksam för tips!

   Sagan om den gula ballongen brukar vara poppis. Går att göra skojig rekvisita också.

    Tack, ska kolla upp det!

   Vad för normer?
   Tänker att de är ganska små att förstå saker på djupet.

    Vilka normer som helst utifrån exempelvis diskrimineringsgrunderna. Det är temat för våra uppgifter men jag tycker också att det är svårt med den åldersgruppen.

    De normer och värden som står i förskolans läroplan, får man väl anta.

    De är inte för små. Grundarbetet läggs när vi är små och byggs på efter hand. Det handlar ju inte om att sitta ner och prata om samhällsstruktur, utan att leka och visa att alla är lika mycket värda och att man ska vara snäll.

     Ja exakt! Men det låser sig i mitt huvud, tror jag tänker för stort haha. Några förslag?

      Det finns många fina böcker. Du kan spela upp någon liten teater med dockor om att en inte får vara med och leka. Då blir den ledsen och dom andra får trösta. Typ.
      Små barn är ju redan ganska öppna och leker med alla.

     Anonym 20:16
     Jag tänker mer på hur de tar emot och bearbetar informationen de får. De som är ett år är inte lika utveckade som en som snart är tre år.

     Mycket handlar om hur man presenterar det man vill lära ut. Den som är nästan tre förstår varför man inte ska slå, det gör ont. Men ett barn på ett år förstår bara ordet nej då de hör ett nej och blir stoppade.

     Det är lättare att prata och resonera med ett barn som är två till tre år än ett barn som är ett år.
     Jag hoppas att du förstår vad jag menar.

     Stopp min kropp är bra att lära ut och undevisa om varje vecka.

   Boken ”Alla får åka med” 👍
   Lätt att göra med rekvisita också.
   Lycka till!

  Min man och jag ska på bröllopsfest senare i höst. Är det superlökigt att matcha varandra lite?

   Nej.

   Tycker det är coolt.

   Nej bara coolt och fint 😍

   matcha? på tinder? är ni inte redan ihop?

    Exakt. Vi tänkte skilja oss innan festen, flytta isär och skaffa Tinder och sen ser om vi matchar. Om vi gör det går vi på festen tillsammans, annars kommer vi var för sig.

     😄
     Asbra svar!

   Ja det tycker jag. Ni är väl två individer ändå?

    Vi tänkte ju inte vara klädda exakt likadant, så klart. Individer är vi väl ändå, även om hans skjorta matchar min klänning?

    Du får så klart tycka att det är lökigt, jag frågade ju. Men förstår inte riktigt ”argumentet”.

     Ja och jag svarade. Jag tycker att det är lite ”lökigt”.

   Nä det kan jag nog tycka är lite fint t.o.m

   Det är bara fint! 😊 Extra fint om ni ska vara med på foton också. Matchade med min sambo på senasre bröllopet och bilder na blev 😍

   kan ha fel men jag tror man ska matcha? har för mig det är typ etikett att mannen ska ha en näsduk i samma eller matchande färg som tjejens klänning?

    Nej det är inte etikett. Vet inte vart detta kommer ifrån men det känns väldigt omodernt och fånigt att matcha. Jag har jobbat inom mode och det skulle aldrig falla någon av de otroligt stilmedvetna människorna jag jobbade med att matcha sin partner på ett bröllop. Det är absolut noll stilkänsla. Jag har bara sett personer utan koll matcha partnern. Fram till för en vecka sen då jag såg Att nån av alla influensers var matchad med sin partner och jag tänkte vad fan. Är det en trend nu kanske? Hemska trender har vi ju sett förr 😄

  Min man har fått ett jobberbjudande i Göteborg och vi överväger att flytta dit. Eller snarare till någon av kranskommunerna runt omkring. För att underlätta pendlingen (och för att slippa ta sig genom halva stan) letar vi öster om Göteborg (Partille, Lerum, Floda, Alingsås).

  Någon som sitter på något stalltips på vilka områden som är ok/inte ok och varför?

   Bor i Alingsås och det är en väldigt trevlig småstad tycker jag! 😊 Lerum och Floda hör jag mest gott om bland kollegor osv, verkar som hyfsat trygga områden. Partille åker jag ofta igenom, det känns väldigt ”nära” stan tycker jag och inte så nära till natur osv och mer otryggt, men jag kan ha fel 🙈

   Jag är uppvuxen i Partille och tycker inte det är så trevligt där. Det byggs väldigt mycket just nu och iprincip allt man behöver finns ju där, men tycker ändå det känns lite sunkigt och tråkigt. Lite för nära stan.
   Jonsered däremot är ju supermysigt.
   Men jag hade nog rekommenderat att kika mer på Lerum, Floda och Alingsås.
   Där letar jag själv hus just nu 😊.
   Alingsås är så himla mysigt och där finns ju också det mesta som restauranger, caféer, affärer m.m. och nära till fin natur 😊

   Alingsås är 👌🏼 Hjälmared är ett ställe som är SJUKT mysigt.

   Alingsås är mysigt men känns ganska långt ifrån Gbg. Vill tipsa om Kungsbacka som är riktigt mysigt, med snabb pendel in till Gbg, dessutom nära till havet om man nu gillar det. Partille är en typisk förort, de två ovan är mer som små städer med gågata, restauranger osv, mer pittoreskt. Däremot har Partille visst nära till grönområden och natur (någon skrev att så inte var fallet) , finns massor av skog och sjöar, dock byggs det en hel del där.

   Alingsås känns ”långt bort”, men jag är varje vecka i Göteborg, Partille och Lerum. Tycker alla är toppen!

   Flytta till Kungsbacka
   Går pendeltåg till Göteborg

   Skulle säga att Kungälv, Kärna, Ytterby är riktigt fina områden som många inte tänker på! Bor inte där själv men har bästa vän i ett av de områdena samt jobbat där. Det utvecklas massor i Kungälv nu och dessutom är det bra förbindelser till Gbg ☺️

    Insåg nu att ni letade i öster, förlåt! Men om ni kan tänka er norrut så tipsar jag ändå ☺️

  Behöver era råd

  Jag hade en grej med en kille ett tag. En idiot tyvärr. Jag fick känslor men han såg det nog som ett lätt ”sällskap” när han behövde det.
  Men sen blev han intresserade av min kompis och de är en grej nu och är superkära. Jag står dock på sidan av och är ledsen för jag har känslor för honom osv.

  De båda vet om att jag är ledsen för det.
  Kan jag be dem att inte ”hålla på med varandra ” när jag är i närheten?
  för det gör sjukt ont att bara behöva se dem ihop nu. Bara att de respekterar mig lite liksom? Kan man fråga om det eller är man småaktig då?

  Och vi alla tre umgås i samma umgängeskrets osv så någon gång kommer jag behöva stöta ihop med dem..

   Men vad är det för ”vän” som har ihop det med en kille du hade en grej med tidigare?? Jättekonstigt

    Men han hade ju inga känslor. De kanske är gjorda för varandra, ska de missa chansen då? Äh, nej.

     Vidrigt tänk och beteende. Finns inget ”gjorda för varandra” dessutom. Finns flera man kan passa med, utan att svika vänner.

   Har din kompis pratat med dig om detta? Om hon vetat att du varit kär i honom så borde hon väl ändå kanske ”checka av” så du är ok i alla fall. Vad är det dom gör framför dig?

   Jag får känslan av att du är ganska så ung. Det unga människor behöver förstå är;

   Livet är kort. Och det går snabbare än man tror. Det finns 10 miljarder människor på den här jorden. Haka inte upp dig på en idiot! Folk måste bli bättre på att dumpa! Be båda två fara åt helvete och gå vidare till andra människor!

    Kan bara hålla med här!!!

   Är dom någorlunda hyfsade människor så låter de bli att hålla på framför dig, i alla fall i början, om dom nu vet hur du känner.
   Med det sagt tycker jag inte att du har rätt att säga till dom… ja det suger att de blev kära men nu är det så och det bästa du kan göra är att gå vidare. Ja, det kommer vara skit jobbigt och det kommer göra skit ont, men sakta men säkert kommer dina känslor för honom svalna, i och med att han är en idiot så kanske snabbare än du tror! 🫶🏽

   Självklart borde dom, speciellt din vän respektera dig tillräckligt för att inte sliska i närheten av dig. Du ska inte ens behöva be om de med tanke på att du träffade honom först. Jobbig situation som din kompis borde fatta. Trött ja blir på empatilösa kompisar

   Tycker din ”kompis” är sjukt respektlös mot dig! Prata med henne. Om hon fortfarande struntar i dina känslor och håller på med killen framför dig hade jag nog avslutat vänskapen.

    Yes, detta!

   Hur gamla är ni?

   Så konstigt att din kompis är ihop med honom när du varit på g med honom och har känslor! Och då han är en idiot och hon borde veta det genom dig? Tycker båda verkar ruttna och förtjänar varann. Skulle inte umgås med nån av dem…

    Men han hade ju inga känslor. De kanske är gjorda för varandra, ska de missa chansen då? Äh, nej.

     Man gör inte så mot en kompis helt enkelt. Inte utan att kolla att det är ok.
     Sisters before misters!

   Jätterespektlöst.

   Men trots det gjorde min kompis så mot en annan vän för tio år sedan. Efter några år blev kompisarna bra vänner igen

   – och min kompis är lyckligt gift och har barn med killen.

   Ibland är det fel men blir rätt ändå.

   (Ps. De borde definitivt inte hålla på framför dig!!! Då har de ingen respekt för dig.)

   Misstänker att jag kommer hamna i samma situation snart, och det blir andra gången min kompis gör så.
   Jag sa inget första gången, jag har sagt nu att det kanske inte känns jättebekvämt. Så ja, jag tycker du kan be dem att respektera det.

    Dumpa din så kallade ”vän”!

     Jo jag vet. Men jag har å andra sidan bara en tjejkompis, lite det som gör att jag inte sagt upp kontakten.

      Såna kompisar behöver ingen

   Var i samma situation, dock höll de ej på med varandra framför mig. Pratade med min kompis men hon lyssnade inte och ville fortsätta med honom. Det kändes som ett slag i magen, hugg i ryggen. Jag sa upp kontakten och det var så jäkla svårt då hon var en barndomsvän, men mår mycket bättre idag av att inte veta av dem.

  Min man har alltid varit en bra man. En riktigt bra människa rakt igenom. Han har ALDRIG gett mig anledning att tvivla på hans lojalitet gentemot mig. Han har alltid varit mig trogen ….meeeen… sedan jag fått vårt barn så har jag bara gått runt och oroat mig över att han är otrogen. Drömmer om att han är otrogen. Blir helt till mig när han är sen. Kollar om ha ler när han skriver på telefonen osv. Har inte hittat ens en hint av att det finns något men denna misstanke gror och äter upp mig inifrån. Han vet inte hur jag känner och jag har aldrig letat i hans telefon (trots att vi ibland pillar på varandras telefoner typ kolla klockan osv) men jag går runt och känner hur jag vill ”fånga honom i akten” trots att jag är 99% säker på att det inte finns något. Vad är det som händer med mig?! Varför känner jag så??

   Jag tror att du tänker så för att det är det värsta du kan tänka dig och det största hotet mot din familj och ditt barn. Det är en form av katastroftankar. Du kan träna på att hantera din oro på andra sätt med hjälp av en psykolog tex.

    Det är verkligen det värsta som kan hända just nu (förutom död såklart). Behövde höra att jag behöver söka hjälp, tack.

   Kolla upp r-ocd. Låter lite som det…

    Läste lite fort och ja, låter som det. Vart kom detta ifrån helt plötsligt…orkar inte…

     Du behöver få hjälp att reda ut det, det är svårt på egen hand och kan göra det värre. Kontakta en terapeut/psykolog (gärna en som kan responsprevention, om det nu visar sig vara detta).

   Dina drömmar är ditt eget undermedvetna inte din partners förehavanden

  Hjärtfråga

  Jag har den senaste tiden haft mycket oro i bröstet,mycket hjärtklappning och hjärtrus.
  Har vart hos läkaren och tagit prover och ekg flertal gånger med det visar ingenting.
  Min smartklocka varnar för förmaksflimmer flera gånger.
  Detta har pågått i ca 6 månader.
  Någon som känner igen eller har någon teori vad detta kan vara?hade covid i april.
  Ska göra 24/7 ekg om 2 veckor.
  Är så rädd hela tiden och tror jag ska dö,det är så obehagligt med oregelbunden hjärtrytm.

   Jag har så, och har haft upp till 10 000 extraslag vissa dagar, börjar man känna efter så ökar adrenalinet i kroppen och då slår hjärtat snabbare. Jag har ofarliga extraslag och har haft i flera år, och äter en låg dos betablockerare som hjälper rätt bra. På långtids-ekg kan man se vad du har för arytmi. Kolla om du har järnbrist, kaliumbrist, sköldkörtelproblem eller kan det vara hormonellt.

   Många med postcovid har problem med takykardi och svajig hjärtrytm. Be om ett 24h ekg, då får man ju inte bara en ögonblicksbild.

   Jag har själv postcovid med hjärtpåverkan, ungefär som du beskriver. Enl min kardiolog helt ofarligt men symtomen är hemska!

    Tack snälla,det är lite det jag misstänkte.
    Har kollat sköldkörteln mm och allt ser bra ut.
    Äter antidepressiva mot GAD så det triggas ju också.
    Tack igen för svar

     Hjärtat kan påverkas som biverkning av antidepressiva. Vilket läkemedel tar du? Rekommenderar att kolla upp det på FASS och kontakta läkare.

  Kan vem som helst bli snygg? Alltså sådär allmänt snygg. Eller handlar det om gener endast?

   Ja, om du har pengar.

    Ulrica
    Kardashians är ett bra exempel på vad man kan göra med pengar.

   Nä alla kan inte bli snygga, på sin höjd byggsnygg.

    Hehe. Eller kvartitresnygg.

    Stockholms-snygg lär man annars kunna bli?

   tycker inte allmänt snygg finns, alla har olika smaker.

   Jag gillar blont, mina två kompisar gillar mattsvart hår

   Ja. Du måste bara hitta din krets. Alltså ett mindre forum där ditt utseende bäst platsar. Typ en musikgenre, friluftsliv, någon sport, filmkategori, smink, konst öh ja jag kommer inte på mer. bla bla). Sen gäller det att se hel, ren och glad ut. Jobba med vad du har. Saker som premieras är fin hud, välvårdat hår och tyvärr smalhet. Satsa på minst en av dessa plus så är du bassnygg inom ditt område.

    Alltså nischa in dig på något

    Det är inte mitt utseende jag undrar över, mer allmänt om det går bara.

  Vilken/vilka låtar gör er alltid glada?
  Alltså så glad så man bara vill dansa och inte kan sitta still typ😂

   Oj det beror på humöret där och då.

   MMMbop 😀

    Elin
    Det var en låt som jag avskydde som tonåring.🤣

     Flundra
     Ånej, haha, hoppas dina känslor har värmts upp sedan dess. Älskade den då, älskar den nu.

      Elin
      Om andra lyssnar på den så säger jag inget.
      Men det är ingen låt som jag skulle spela själv.
      Brukar spela How much is the fish när jag är i städ zonen.

    Åh, ja! Sån nostalgi 😍😍

   High hopes – panic at the disco
   I love rock and roll – Joan Jett

    High hopes 👌🏼

    Gillar I love rock and roll men den får mig alltid att tänka på filmen Crossroads med Britney Spears, tyckte hon var så cool, snygg och älskade filmen 😂 börjar tro det var första gången jag verkligen lyssnade på den låten och la den på minnet eftersom jag kopplar den till den filmen 😅

     Månen
     Jag glömmer alltid bort att Britney Spears har gjort en film med namnet Crossroads. Jag tänker alltid på filmen Crossroads från 1986. Det handlar om en ung kille som vill bli bra gitarr och letar upp en gammal musik legend som vill ha hjälp.

     Det är så dumt när filmer, låtar och serier har samma namn.

     Haha, jag blev så ledsen när jag hörde att hon gjort en cover för jag tyckte den var så dålig, och jag gillade Britney.
     Låten har varit med mig sen jag hörde den för första gången för ca 30 år sedan, och jag kan inte tröttna på den 🙂

   Sju år efter alla andra men ändå Edamame med bbno$ & Rich Brian.

    Haha samma här 😄

   jag vill ha körv

   Jamrock land!

   ABBA är mitt lyckopiller

   New Order: Blue Monday

  Nån som har en Bichon Havanais? Hur är den rasen? Skällig?

   Har haft två ❤️ lugna och fina som helst vill gosa och vara nära. Den ena skällde dock på fåglar men det var det enda.

    Åh låter hur mysiga som helst 🥰

     Det tycker jag verkligen! Fäller ingen päls vilket jag uppskattar. Kräver dock en del pälsvård, borsta och kamma och trimma osv 😊

      Tack så mycket!

   Läste det som Bacon Havana och trodde att du menade en cigarr sort.😜

    Haha 🤣 har du erfarenhet av den cigarren då? 😜

     Anonym 20:32
     Jag tänkte fråga dig vart man köper den. 🤣

      🤣🤣🤣 haha så kul

   Jag har haft en. Helt fantastisk var han. Väldigt snäll, lätt att ha med sig överallt, gosig och tillgiven och skällde i stort sett aldrig. Kanske om nån annan hund bjäfsade mot honom ute på promenader. Kan varmt rekommendera rasen. Tyvärr blev min pärla sjuk och och jag var tvungen att ta bort honom efter bara 6 år. Om jag skaffar hund igen så är den rasen ändå högt upp på listan.

    Åh tack att du berättar, vilken fin tid ni verkar ha haft tillsammans. det verkar vara en väldigt mysig ras ❤️

   Min skäller bara när det ringer på dörren! Annars är hon jättemysig, snäll, glad, väldigt lättanpasslig, gillar både långpromenader i skogen och att gosa i soffan. Världens bästa ras ❤️

    Åh tack för infon 🥰 låter helt underbart ❤️

  Diskborste eller disksvamp?

   Svår fråga faktiskt. Jag har alltid använt diskborste men tror att disksvampar är mer effektiva egentligen.

   Borste till stekpannor, kärl, kastrull, brickor osv. Svamp till tallrikar, glas och bestick.
   Det som diskas med borste diskar jag direkt när jag är klar med matlagningen. Det går fortare med borsten och jag slipper tvätta händerna hela tiden.

   Diskborste fast det är som en svamp längst ut och så i själva hållaren så är diskmedlet.

   Disksvamp och diskhandskar.

   diskett

    Disktvå

   Diskborste för att få bort grövre rester och sen svamp för att rengöra ordentligt.

   Båda beroende på vad jag diskar.

   disksvamp. borde känns så äckligt

  Höga eller låga fängelstraff? Vad tycker ni om den frågan?

   För mig så beror det helt och hållet på vad personen har begått för brott.

   Höga! Livstid bör användas mer frekvent k straffskalan på allt som genom våld orsakar död eller svårt lidande. Ej död genom olycka tex krock

   ”Hårda tag gör sig bäst i den politiska debatten när de ska framstå som handlingskraftiga. På verkstadsgolvet där poliser och socialarbetare jobbar är det mer kunskapsbaserat.” Så säger professorn i kriminologi, Felipe Estrada.

   Tycker inte så mycket utan litar på forskningen.

   Om man som kriminell vet att man endast behöver sitta tex 1 år för ett visst brott.
   Är inte risken då att fler kriminella vågar göra brott i Sverige jämfört med andra länder?

    Exakt så tänker jag också! Längre fängelsestraff men också tvingad vård under tiden vore det bästa enligt mig.

   Höga helt klart. Beroende på vad så klart. Mord, våltäkt, misshandel borde ha mycket högre oavsett om den misstänkte är psykisk instabil eller inte. Ålder borde inte heller spela roll då man även som 15 åring vet vad som är rätt och fel

   Höga för grova våldsbrott. INTE för att det på något sätt förebygger eller avskräcker andra från att begå den typen av brott (det gör det INTE, all forskning är entydig), men som en del i att underlätta acceptans och rättvisearbetet hos offren och de anhöriga. Att bli utsatt för ett grovt våldsbrott oavsett om det är av sexuell karaktär eller annan, är en så djup kränkning att offer/anhöriga inte ska behöva kränkas igen när domen faller och straffet är provocerande kort

    ☝️Precis så!!!

    💯

    Precis, höga straff handlar inte om förövarperspektiv (avskräckande/rehabiliterande osv) utan om brottsoffer- och samhällsperspektiv. Den som sitter inne kan inte begå brott och vanligt folk förtjänar att slippa stöta på dem ute på gatorna.

     Men vi vill väl att de ska vara rehabiliterade när de väl släpps ut?

      Nä jag vill hellre att de är äldre, lugnare, mindre testosteronhöga och helt isolerade/frånskilda från sina gamla kriminella kontaktnät

       dvs rehabiliterade

        Nej, de behöver inte ha deltagit i en enda rehabiliterande aktivitet. De behöver bara ha suttit där i 20-30 år.

   Höga.

   Du menar långa eller korta?

    Du vet inte att man kan säga höga/låga straff?

    Alla verkar ha förstått frågan utom du? 😆

   Jag tror på lägre straff med bra rehabilitering. Kolla Norge och deras statistik på återfallsförbrytare.

    De är mestadels nordiska brottslingar deras metod har fungerat på dock. Så hade ju vi i Sverige också förr. Nytt folk, nya lagar.

   Rimliga straff för brottet. Jag vill dock mest av allt få bort systemet domstolarna har. Där bara en av fem är utbildade inom juridiken. Ett system där nämndemän som är politiska lekmän får avgöra om någon ska frias eller dömmas är i mina öron helt galet.

   Men om man ser till straffet tycker jag att vi ska ta efter hur de gör i Japan, där precis alla fångar måste utbilda sig. Vi ska fokusera på att rehabilitera, utbilda och återinföra socialiserade individer.

  När är öppet spår. ? Vilka dagar och tider ? Varför är man alltid på Mod ?

   Onsad, fredag och lördag kl 20.

   Onsdag, fredag och lördag klockan 20:00.

   Ons, fre och lör kl 20.

    Om du missat svaret ovan så är det onsdag, fredsg och lördag kl 20😉

     En gång till för säkerhets skull: onsdag, fredag och lördag kl 20!!

      ONSDAG, FREDAG och LÖRDAG! KL 20.00!

  Vad är era tankar om små influencer som

  merelleyakoub

  linneacasandra

  adelinaadelina

  isabelldellermark tex

  Är det någon som flyttat från Stockholmsområdet till Östersund (med omnejd)? Hur gick omställningen?

  Jag känner att jag inte kan bo kvar här längre och vi har pratat om Östersundsområdet men det är så himla off. Hur överlever man i skogen om man har betong i blodet?

   Måste du flytta så långt och göra en så radikal förändring då?

    Min make är från Jämtland och han längtar hem och jag längtar bort.
    Vi vill komma bort från kaoset som är här och då funkar det inte att flytta någonstans här i närheten för det är ju lika illa överallt.

     Hur är det kaos menar du? Jag bor i en förort men upplever inte kaos. Ska snart flytta till en närförort där det är jättefint och mysigt (vill komma närmare stan). Finns många fina delar av Stockholm.

      Ja tänk att alla som bor i förorten som ska flytta därifrån tycker bra om orten. ..🙄

       Ja alltså jag känner mig trygg och det är jättefint här, nära naturen osv. Men vill som sagt bo närmare stan pga aktiviteter, jobb, restauranger osv, livet och våra drömmar ändrades. Flyr inte direkt haha.

   Östersund är alltid svinkallt. Alltså har bott på många ställen i Norrland och inget är värre än just Östersund.

    Haha, det stämmer ju verkligen inte… det blåser här då och då absolut (men inte värre än om du bott vid kusten), gällande kylan är det ”stabil” kyla dvs 5-10 minusgrader på vintern och blir sällan extremkallt. Så snart isen lagt sig så slipper du den råa kylan som upplevs på andra ställen närmare havet, och framförallt så är vintrarna helt magiska och upplevs inte alls lika gråa, blöta och deppiga som i södra delarna av Sverige.
    Så ta det där om att det skulle vara svinkallt jämt med en rejäl nypa salt.

     5-10 minusgrader? Det kan inte stämma, jag flyttade från Ösd 2019, de rör ju mer vanligt med -15 grader eller kallare på vintern i Ösd!

      Jo det stämmer visst. Det är bara att vända dig till valfri väderstatistik för att få svar på din fråga, se nedan tex. :
      mhttps://www.smhi.se/polopoly_fs/1.167816!/Normal-temp-1991-2020.xlsx

    Det beror väl på att det alltid blåser, va?

    Jag tycker också Östersund är kallt. Det är ju i fjällvärlden och ganska blåsigt, så inte alls som andra i landstället söderut. Men fjällluften är även frisk och vattnet i Östersunds kranar är mjukt så håret blir fantastiskt när man tvättar det. Aldrig känt en sådan renhet i håret efter dusch söderut. Det blir även extra kallt nere på stan när de sprutar snö på backen på Frösön och i spåren uppe vid termosen.

     I landstället = inlandsstäder

     Stockholm har också mjukt vatten, tror det är den vanligaste sorten att ha i Sverige?

      Nej, vissa delar av landet har hårdare vatten än andra delar.

       Ja jag vet, men mjukast är vanligast skrev jag, vad jag hört iaf.

   Jag är inflyttad i Östersund efter att ha bott i stora städer, bland annat Stockholm, och jag älskar det!

   En riktigt trevlig stadskärna med bra restauranger, fantastisk natur runt knuten och en bra vibe rent allmänt. Människor är trevliga och välkomnande, upplever att det finns många som också är hitflyttade, lätt att lära känna människor genom olika aktiviteter, föreningar och kurser.

   Har bara positivt att säga! Testa, det går alltid att flytta någon annanstans om du/ni inte skulle trivas.

   Jag är inflyttad i Östersund efter att ha bott i stora städer, bland annat Stockholm, och jag älskar det!

   En riktigt trevlig stadskärna med bra restauranger, fantastisk natur runt knuten och en bra vibe rent allmänt. Människor är trevliga och välkomnande, upplever att det finns många som också är hitflyttade, lätt att lära känna människor genom olika aktiviteter, föreningar och kurser.

   Har bara positivt att säga! Så jäkla gött att ha ljusa vintrar med snö, och slippa de blöta, mörka deppiga vädret i södra delarna av Sverige.

   Testa, det går alltid att flytta någon annanstans om du/ni inte skulle trivas.

   Jag flyttade upp från sthlm och det var helt klart en stor omställning. Även om själva östersund inte direkt är skogen så är det helt klart långsammare än Stockholm, fast det har också sin charm

  Behöver skriva av mig om en sak och höra era åsikter.
  Dagen innan julafton var jag och min sambo på stan och hamnade julklappar. Han väntade med att köpa alla julklappar till den dagen och jag trodde att han skulle göra en liten ”avstickare” för att köpa något till mig, men nej. I bilen hem berättade han att han inte hade hunnit köpa något till mig. Jag hade själv köpt en dyr och fin julklapp till honom i god tid, så jag blev jätteledsen. Vi hade visserligen inte bestämt att vi skulle byta julklappar men vi brukar alltid göra det.
  På julafton sa han att han ville åka på spa med mig. Det var tydligen planen hela tiden, han lurade mig bara. Han hade dock inte bokat något än, utan ville att vi skulle göra det tillsammans längre fram. Vilket jag var ok med, och jag blev superglad eftersom vi så sällan hittar på saker tillsammans och när vi gör det är det ALLTID på mitt initiativ.
  Nu är det september och vi har fortfarande inte bokat någonting, knappt pratat om det. Jag sa lite försiktigt att ”det vore ju mysigt att åka på spa nu i höst” men då sa han ”Nja, vi får se”. Han ville hellre lägga pengarna på att åka nånstans med barnen. Klart att det också är mysigt men vi var utomlands med barnen så sent som i somras. Och jag hade verkligen hoppats att han ville prioritera att åka på spa med mig, som han ju har lovat. Känns patetiskt också att jag ska behöva dra i trådarna och påminna om det. Jag har en känsla av att han aldrig tänkte att vi skulle åka på spa tillsammans. Det var säkert bara en ”sista minuten-lösning” när han såg hur ledsen jag blev.
  Vad tycker ni, överreagerar jag? Ska jag ta upp det med honom? Strunta i det och bara hoppas att det kommer ske?

   Fråga honom ”när kommer min julklapp? Säg gärna till några dagar innan då att jag kan ta ledigt från jobbet.”

   Eller

   ”man brukar få sin julklapp innan nästa jul. När åker vi på spa?”

   Ge honom en lista med datum som du är ledig.
   Säg till att han får boka in något då du väntar på att åka. Annars får han betala för dig och en vän som åker på spa en helg.

   Det här med att ge bort resor… Jag har två jular i rad nu fått en resa i julklapp av en släkting och ingen av gångerna har det blivit någon resa 😅

   Hade det varit min man hade jag sagt rakt ut – skulle inte du bjuda på spa? När blir det, tänkte du?

   Men dra mig baklänges vad dålig stil. Varför ställer så många tjejer upp på sådant här?? Ställ till en scen så han fattar hur dåligt det är att skippa kvinnan i sitt liv.

   Du överreagerar, presenter är för barn och unga som inte har ekonomi att köpa det man vill ha!

    Haha va? Verkligen inte för många. Klart man kan ge en present till en vuxen man bryr sig om.

  Barnvagnsgalen!
  Varför tar ingen upp hur mycket hon exponerar sina barn? Man vet allt. Sen är det klag överallt. Varje inlägg

   Och: hur kan man vara barnvagnsGALEN? Vet inte varför jag blir så konfunderad över detta, men liksom barnvagnar?! Min kompis som har en fyraåring fick sin mammas barnvagn från 90-talet, rullade bra. 😅 Är det en statusgrej att ha bugagoo eller vad de heter?

    Jag känner lika. Barnvagnar låter typ som det tråkigaste som finns. Sätt fast fyra hjul på en låda så är det klart liksom 😂

    Nej det är för rätt många en hobby, precis som vilken hobby som helst.

    Tänkte samma som du innan jag fick barn, nu håller jag också på med barnvagnar, köper, säljer och diskuterar. Tycker det är kul!

     Men BEHÖVER man faktiskt fler än en vagn? Barnen sitter väl i vagnen tre år eller så.

      Nej det behöver man inte men de som samlar frimärken, är intresserad av bilar eller vad som behöver ju sällan alla objekt de har heller

     Hobby?? 😄

     Det är ju ett bruksföremål liksom. Mm behöver väl bara en, kanske byter till en annan sen, i max några år. Sen kan nästa eventuella unge ha samma.

    Barnvagnar är roligt men dom som gör en grej av ”vagn nr 102” är bara sjukt.

    Folk får ha vilka intressen som helst men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite sorgligt när folk har barnvagnar eller barnkläder som hobby…

     Barnkläder skulle jag ha lättare att förstå om man syr eller stickar själv kanske, men barnvagnar är verkligen mycket märkligt. Då har jag ändå tre barn och faktiskt avverkat fler barnvagnar än jag trott jag skulle behöva, men har känts otroligt trist.

  Bara jag som nojar över att inte kunna bo kvar om räntan fortsätter öka, elkaoset håller i sig och matpriserna skenar? Vi är två vuxna med okej lön som bor i en relativt billig villa, så jag vet att det borde gå men inombords har jag så mycket ångest att jag inte vet vad ska ta vägen 😭 Jag försöker sätta saker i perspektiv men det är fan så svårt!

   Har ni en någorlunda ok budget så borde ni kunna hålla ut ett par år tills allt lugnar ner sig igen (iaf räntan). Bind elpriset om ni hittar något som ni klarar av, även om det verkar högt just nu. Ät billigt. Och funkar det inte så får man ju sälja, inte mer med det. Oro gör ingen nytta förresten.

   Kraschen är nog oundviklig tyvärr! Klokt att sälja innan det brakar samman.

    Knappt värt det om hyrorna ändå höjs, vilket de kommer göra snart.

     Beroende på hur vi röstar. V är emot marknadshyror.

      Tänker på elen. Höjda elpriser kommer oundvikligen att påverka hyrorna.

       V vill även införa sverigepriser på elen! Vilket är fullt möjligt enligt experter.

        Fast nej. Inte enligt EU.

         Jo det är fullt möjligt! Spanien och Frankrike har redan fått igenom det, Sverige kan också göra det.

         https://www.svd.se/a/kEW8Q6/sa-kan-elpriserna-i-sodra-sverige-halveras

   Bor i hyresrätt och visst har elräkningen ökat men är inte så orolig direkt, försöker typ slå det ifrån mig. Lite rädd för hur mycket hyran kommer höjas nästa år. Mår lite dåligt över att maten är så dyr.

   Men värst är verkligen tanken på alla som kommer få det svårt, tycker det är så hemskt och tycker så synd om dom som drabbas hårt.
   Tänker mycket på pensionärerna, dom som behövde vända på varenda krona för 2 år sedan för att överleva, hur klarar dom sig nu? 😔

   Hoppas ni klarar er bra och att du kan prata med din partner och få stöd💕

   Vi hade Villa innan i Göteborgsområdet. Nu mellanlandar vi i en bostadsrätt i Malmö för min man fick jobb på Kastrup och vi är väldigt nöjda med det just nu även fast vi vill bo i hus egentligen. Det är ju så satans dyrt med hus asså. Försök spara så mkt ni kan, vet hur det är när det bara flödar ut pengar på el och allt som hör hus till.

   Annika Winsth (Nordea) tror att krisen blir lika djup som som i början på 1990-talet. Listen and weep:

   https://sverigesradio.se/avsnitt/nya-regeringens-utmaningar-en-vagg-av-kostnadsokningar

   Pratade med min mamma som köpte hus under krisen på 90-talet när räntan låg på 12-15%. Hon sa att hon var van vid att gå plus minus noll, inte kunna spara några större summor till oss barn, inte kunna åka på dyra semestrar. Minna själv att vi åt gröt till middag minst en gång per vecka för att spara ihop lite pengar till semestern och annat kul. Har du marginaler som det är nu kommer du klara dig. Åk inte på resor, är billigare och sälj av sånt du inte behöver så klarar du dig nog

    Ändå lugnande på något sätt att generationen innan oss kom ur det med skinnet i behåll, i alla fall dom flesta. När jag räknar så ligger vi på marginalen – men kan fortfarande spara lika mycket. Så precis som för din mamma så lär både buffert, barn- och pensionssparandet minska för att klara det om det fortsätter öka. Tack för ett hoppfullt men klarsynt svar! ❤️

  Skulle inte LD skilja sig?

   Jo? Det förhindrar väl inte att man ses som två föräldrar?

    Haha, varför antar du att min fråga baseras på att de ses tillsammans? Se över din slutledningsförmåga.

  Är det fler än jag som får rejält obehagliga vibbar av Ebbas pappa? (Hon som dog i terrorattacken) All sympati för det bottenlösa sorgen att förlora ett barn. Men han framhåller så ofta hur hög IQ hon hade, hur höga betyg och vilken fin skola hon gick på. Att det är så fruktansvärt att hon som hade så ljus framtid dog. Så om hon hade gått i en kommunal skola i Stureby och haft medelmåttiga betyg och drömt om att bli frisör så hade det inte varit lika illa då?
  Och allt prat om att han letar efter en kvinna som han kan få ett nytt barn med. Får rysningar av hela hans person.

   Samma här, eller det var den känslan jag fick efter hans sommarprat för några år sedan… Dock också att han redan innan Ebbas död var lite osunt mycket fokuserad på henne (om det nu är möjligt), hade inget jobb, levde för sina pappaveckor, hade tusen aktiviteter för henne etc (och berättelsen om att hon älskade Sommar i P1 och lyssnade på varje program medan hon simmade längder i en swimming pool..? Hon var tio..?). Men kan inte föreställa mig hur det skulle vara att förlora sitt barn heller. Inte konstigt om man blir lite konstig av det.

    Hade di skrivit så här om en mamma? Pappan älskade sin dotter. Hur kan det vara fel?

     Jag tror att jag hade det faktiskt. Därför jag frågar mig om man kan ha för mkt fokus på sitt barn, de flesta av oss har väl det motsatta problemet.

   Han hade inget annat än henne. Inget jobb, inga vänner, ingen partner, inga andra barn. Så då blev det väl extra tufft. Lite märkligt att leva så, att inte ha någonting annat än sitt barn, och varför hade han inget jobb? Konstigt.

    Gamla pengar

   Men gud lägg av!! Hans dotter blev brutalt mördad!! Klart som fan att mab bara pratar positivt om henne och lyfter allt fint med henne!! Hur f*n Jan du vara avundsjuk på ett mördat barn?! Låt han få sörja!

    Oj lugna ner dig lite. Det är ingen som är avundsjuk på någon. Han har själv sagt att han är en jämförande och elitistisk person vilket märks mycket väl. Har läst och lyssnat på flera intervjuer med hennes mamma också, skillnaden är milsvid.
    Och oavsett, att prata om sitt sökande efter ”Sara 38” är riktigt ofräscht. Som att han söker en livmoder.

     Hm. Det förklara varför han har lagt till mig och några av min kompisar… min kille tyckte det var mkt märkligt.

    Jag tror ingen förnekar honom att sörja, det känns bara som att han har fastnat i den sorgen så otroligt mkt och inte klarar att gå vidare. Det hjälper ju inte att hennes grav blir vandaliserad stup i kvarten heller…

    Det som kanske kändes lite märkligt är att han slutade jobba när hon kom (han hade väl ekonomisk möjlighet till det) och gick all in i henne. Jag tror på riktigt att det vore bra för honom att börja jobba igen så han har möjlighet att fokusera på någonting annat än sin bottenlösa sorg. Om han vill skaffa barn med en ny kvinna måste han ju på något sätt våga gå vidare.

     Han valde att vara hemmapappa? Inget konstigt i sig eftersom han hade råd med det.

      Självklart men man kanske behöver en balans till det. Barn blir ju större och vill ”slå” sig fri och så har man då bundit upp sig endast på det. Med det sagt så betyder det inte att det är fel men det blir svårare för honom att gå vidare.

     Tror det är svårt att gå vidare om man förlorat sitt enda barn i en terrorattack

      Självklart! Men han väljer ju att grotta ner sig i det i sociala medier och då blir det ju ännu svårare för honom att våga släppa taget. Vad tror du dottern hade önskat?

       Jag förstår att han vill hålla vid liv något som politiker och media gärna glömmer. Han fick mindre i skadestånd än en våldtäktsdömd invandrare som hållits lite för länge i fångenskap.

        Absolut men inga pengar i världen kan ju få henne tillbaka. (Och det är hemskt hur den lagstiftningen är såklart).

   Han är udda. Det får man vara utan att folk ska tycka man är obehaglig. Vad som är vidrigt är hur en islamister använde bilder på hans döda dotter med skratt-emojis under. DET är de sjuka människor vi bör få rysningar av.

  När det är kallare årstider och man har kavaj på sig, vad har man för ytterplagg? Känns som ”jacka på jacka” och lite knöligt?

   Rock/kappa är väl det klassiska.

    Känns knöligt det med🤔😅

     Då har du konstiga storlekar (för stor kavaj eller för snäv kappa).

      Nej. Har inte provat kombinationen. Det är tanken på det som känns så.

       Fast det är traditionellt så man bär ytterplagg över blazer/kavaj.

   Det går ju att ha fodrad kavaj, eller yllekavaj.

   Inget ytterplagg. Man har en varm väst innanför istället

  Är det någon som varit på ”Ursäkta Live” nu torsdag, fredag eller ikväll? 😊

  Hade så gärna velat gå, men bor långt bort. Köpte biljetter till min bror i födelsedagspresent och han var på showen igår och hade jätteroligt, så jag tänkte höra vad ni andra som varit där hade för upplevelse 😊❤️

  Varför är det så satans svårt att träffa någon? Antingen har dom missbruk, tidigare missbruk, är narcissister, ger en massa massa uppmärksamhet för sen POFF försvinna.
  Eller så drar de ut på skrivandet och verkar mest söka en brevvän.

  Hur i helvete gör folk för att träffa en vettig människa idag?

   Om det bara är såna du träffar så är det nog du som är ”problemet” & drar till dig den typen av människor. varit med om trauma? mommy eller daddyissues? skulle vården klassa dig som en missbrukare?

   Om du tar en högre utbildning så kommer du bort från det där. Jag träffar bara vettiga män och skulle aldrig hamna i samma krets som någon som missbrukar eller behandlar kvinnor illa, för det är inte accepterat hos läkare/jurister/civ ing/arkitekter osv.

   känner samma. heeeeelt hopplöst 🥺😰

  SKAFFA BARN

  Finns kanske mer vettiga och rationella människor än mig (ni som inte tycker folk ska ha barn, ni behöver inte ens svara mig ❤️).

  Hur kan folk på riktigt våga och vilja skaffa barn nu????
  Jag är så orolig för klimat, krig, ekonomisk kris med lågkonjunktur. Och det var liksom pandemi innan. Vad är det för värld som väntar?

  Alltså kan man föda barn till denna värld???

  Hur tänker ni? ❤️

   Jag blev gravid när det var pandemi och barnet föddes en vecka efter att kriget i Ukraina började. Nu blir allt lite sämre för varje dag som går, men vad ska man göra? Har mänskligheten överlevt såhär långt ska vi nog överleva det här också.

    Fast grejen är att det är värre nu än nånsin med klimatet. Finns nog ingen återvändo nu, framtida generationer kommer ha det väldigt svårt…

     Allvarligt. 🙄

      Ja det är ju det 😕

       Dags att sluta importera folk in i väst då kanske. Ska alla ha hög standard så fungerar det ju inte.

        Det kommer inte hjälpa, är inte det som är problemet.

    Men vet du vad jag ångrar mest? Att jag inte skaffade barn tidigare.
    Jag trodde inte att jag ville ha barn, men när jag blev gravid kändes det som världens mest naturliga sak. Nu är jag så pass gammal att det förmodligen inte kommer bli ett till barn och det är en sorg.

    Och nu när jag tittar på mitt älskade barn spelar det ingen roll att världen brinner. Jag trodde inte det var möjligt att älska någon så mycket som jag älskar honom och jag kommer för alltid skydda honom med mitt liv. ❤️

     Och känner man så och inte skaffar barn så kommer det också kännas naturligt.

     Jag skaffade barn så fort möjligheten fanns och att vara mamma är det bästa i mitt liv… så frågan gällde inte att redan ha barn, utan att aktivt ta beslutet nu mot slutet av 2022 att man vill ha barn i denna värld.

     Jag vill ju inget annat än att ha mina barn – och låta dem leva i en trygg värld.

   Folk skaffade barn i koncentrationsläger.
   Det är den starkaste driften vi har.
   Vill man så skaffar man barn oavsett hur världen brinner.

    Brist på preventivmedel för kanske? Männen brukar ju inte fråga om lov innan sex där antar jag

     Snyggt sätt att helt osynliggöra kvinnors vilja och drifter.

    Skaffade och skaffade.. Var kanske inte ett genomtänkt beslut kanske du..
    Sen måste man inte göra allt man vill utan kanske har ett konsekvenstänk.

    Fast gjorde de verkligen det?
    Kvinnor och män var oftast separerade och svälten gjorde att mensen uteblev.

    Är det här något du sett på film?

     Det föddes tusentals barn bara i Auschwitz.
     Sedan har det funnits många olika sorters koncentrationsläger.
     Varsågod.

   Jag tänkte att hur jobbigt livet än är så är jag glad att leva och förhoppningsvis kommer ett barn också att vara det. Men främst var det såklart ett egoistiskt beslut, att jag/vi kände att vi ville bli föräldrar med allt vad det innebär.

   Sen gör vi vad vi kan för att planeten ska finnas kvar och fortsätta vara beboelig men en del av mig tror allt kommer gå i putten innan jag ens är död själv.

    Jag har redan barn men ville inte skriva in det. Men menar… hur vågar man skaffa fler nu 👀😟😟

     Missförstod nog din fråga lite. Men jag tycker nog inte läget är så mycket sämre nu än när mina barn föddes… Och kan inte släppa fundering på ett till, trots allt du skriver.

   Det kommer aldrig vara en tid i livet då det passar. Är det inte världsläget med covid, lågkonjuktur eller krig, så är det väl kanske något personligt som är i vägen.

   Såg någon annan som svarade här på ÖS.
   När du ligger på din dödsbädd, vill du inte ångra att du aldrig försökte pga en pandemi eller lågkonjuktur eller andra orsaker.

    Nej det är sant ❤️ Men jag har redan barn, bara det att jag alltid såg framför mig en till… men liksom… den här världen…

   Folk skaffar barn över hela världen dagligen.

    De flesta har ju inget val dock…

     Det är inte sant. Läs på.

     De flesta?

      Tänk efter själva. Preventivmedel är inte tillgängligt i stora delar av världen… Sen finns det religion mm.

       Du resonerar med en väldigt tidstypisk hjärna. Det är OK men blir fel vid analys av dåtid.

        Ursäkta va? Fakta är att många idag inte har tillgång till preventivmedel och alltså inte kan bestämma om de vill ha barn eller ej. Så var det även här innan det uppfanns. Vad menar du är fel i det?

     Men herregud. Är folk så här nuförtiden? Självklart har folk gift sig och frivilligt skaffat barn i millenia, oavsett hungerår och krig.

      Ja de finns också, men tror du alla ville? Tror nog en fattig bondfamilj på 1800-talet hade stannat vid två barn ändå om de kunnat, istället för att föda fler och fler.

   Folk har ju alltid fött barn trots att mänskligheten genomlidit världskrig, digerdöd, förintelser och fan och hans moster. Låg och högkonjukturer kommer och går, mänskligheten har varit nära utrotning många gånger de 100-tusentals år vi funnits, men likt fan har det ändå avlats ungar vilket vi alla nu levande människor kan vara glada för

    Ja, heder åt våra förfäder.

   Jag tänkte att jag väldigt gärna vill ha barn 🤷🏼‍♀️

   Visst, det är jättetråkigt att många (främst äldre & sjuka) blev sjuka i covid och gick bort. Det är fruktansvärt att det är krig i vissa länder – och det är alltid krig någonstans. Och absolut hemskt att jorden troligtvis kommer att gå under någon gång i framtiden om X antal år – kanske tusen år – (kanske) pga att människan inte värnar om miljön. Men ska jag stå över min egna enorma längtan att få egna barn pga det? Vem kommer att tacka mig? Kommer det göra mig lycklig? Nej. Krasst sätt, om man ska vara helt ärlig, så är det värsta som kommer hända mig att några på bloggbevakning skriver att jag är självisk.

   Hur vill Du leva Ditt liv?

    Det är ju inte för sin egen skull man tvekar utan för barnet. Det handlar inte om tusen år nu, under våra barns livstid kommer livet bli väldigt svårt…

     Vad är det du tror kommer att hända inom typ 40ish år som kommer att göra livet i princip ovärt att leva här i Sverige? Helt ärligt, jag bara undrar.

      Du behöver läsa lite tror jag… För långt för att förklara här men bara att googla. Men hela världen kommer påverkas. Mat odlas i andra länder som inte kommer kunna göra det längre, allt blir mycket dyrare, klimatflyktingar, extremväder.

       Sen lever väl inte ditt barn i bara 40 år? Men de säger ju att inom vår livstid kommer man märka av detta…

       Haha. Asså jag frågade inte hur jorden kommer påverkas av klimatkrisen inom 40 år. Jag frågade vad det är du tänker på som skulle göra att du anser att livet inte skulle vara värt att leva för ditt potentiella barn. Det är ju totalt olika saker.

    Som kommentaren nedan, det handlar inte om mig utan om mitt framtida barn som tja, kanske inte kommer.

    Jag har redan barn och att vara förälder är det bästa i mitt liv – jag skulle gärna ha en till, men alltså… i denna värld??

    (Men ja, andra kanske inte är så oroliga som mig? Ah, önskar jag själv inte tänkte så mycket.)

     Du är klok, de flesta tänker tyvärr inte tillräckligt utan bara kör på.

   Jag tycker du är vettig och rationell! Förstår heller inte hur man vågar, jag gör det inte iaf…

   För att just här, just nu där jag lever så där faktiskt inte barn i varken krig eller klimatkris. Sen händer hemskheter såklart men risken att utsättas är extremt låg. Däremot är chanserna till överlevnad vid förlossning betydligt bättre idag än för 100 år sedan bara, liksom chansen att överleva infektion eller cancer, bara för att nämna några av de saker som ju är större risk att drabbas av än tex död av torka eller terrorattentat. Lågkonjuktur är såklart lite trist men räknar inte med att barnen riskerar liv och hälsa pga den, de verkar lika glada som vanligt oavsett elpriset. Och skulle allt gå käpprätt och alla dör så kommer vi iallafall haft en rad bra år tillsammans. Tänker att jag är ju inte upprörd över att jag själv föddes, även om mycket sk*t hänt i världen sedan dess. Faktiskt så är det väldigt lite som påverkat mig direkt, liksom de flesta andra här.

    Men kom igen, som om vi kommer va skyddade här från klimatkrisen och dess konsekvenser?

    Önskar jag tänkte mer som dig ❤️❤️ (Känner också att det nog är dags att pausa nyheterna igen ett tag för min del.)

     Nej men varför vill du vara ignorant som hen?

   Om man bara gjorde helt rationella val när det gäller att skaffa barn så skulle många i vår värld inte blivit födda.

   Hur vågade folk skaffa barn under/efter digerdöden? Under krigets 1700-tal med svär och elände och massor med män försvann i krig och kom aldrig hem igen? Hur vågande man under Kalla kriget när världen var ett knapptryck bort från undergången? Hur vågade man efter Tjernobyl-olyckan?

   Jag hoppas att de som vill ha barn inte om 30 år ångrar att de inte skaffade några pga rädsla för höga räntor, krig i Europa eller pandemin

    Hur de vågade, under medeltiden?? 😄
    Det man bör vara rädd för är väl klimatkrisen och dess konsekvenser, ett sånt hot har aldrig funnits.

    Tja – jag har redan barn. ❤️ skulle gärna vilja ha ett till.. men som världen ser ut så känns tanken skrämmande. Främst för mitt barns skull. Jag är ju redan här på jorden och lever och njuter av mina barn. Men ett till barn?

    Känner mig lite lurad på den framtid jag trodde väntade…

     Känner du samma oro för framtiden för det barn du redan har? Att det går en mörk och hemsk framtid tillmötes? Eller är det förändringar som skett sedan du fick barn som fått dig att känna att just det barnet inte kommer få en bra framtid?

     Tänker att så många år kommer det väl inte skilja barnen åt, de kommer ju leva i samma tid/värld? Om du känner att det barn du redan har kommer få ett bra liv ser jag inte varför inte barn nummer två inte skulle få det.

     Jag fick första barnet under pandemin och snart kommer nummer två. Är såklart orolig för klimatet och kriser/krig i världen, men denna oro fanns ju redan innan jag fick barn. Jag kan inte förutse vad som kommer hända men tror att jag kan ge mina barn ert bra liv och ser inte varför det skulle bli sämre för barn nummer två bara för att det är fött senare.

   Klimatförändringar har funnits i alla tider. Folk har skaffat barn i alla tider. Var lugn, jorden kommer överleva vår kortvariga art.

   Man tänker inte efter och bara kör.
   Jag tror att just det där tänkandet och funderandet är en stor del till varför de som inte vill ha barn bestämt sig för att inte skaffa ett barn.
   De har liksom funderat, vridit och vänt på allt från hur deras egna barndom var, hur det ser ut i världen, hur de är som personer etc. etc. Och då har kommit fram till att de inte vill/vågar sätta en till individ till den här världen.

    Nja, eller så känner man att man inte vill ha barn bara. Eller tänkt igenom hur ens liv skulle förändrats och kommit fram ill att det inte känns bra. Jätteviktigt att tänka efter ordentligt angående ett så stort beslut!

  Bara jag som low key stör mig på influencers/instagrammare som bor i funkislägenheter eller senare byggda lägenheter/hus och sätter upp billiga ”pampiga” stuckaturer i frigolit? Eller folk som faktiskt köper i fina sekelskifteslägenheter och river bort gammal fin parkett och förstör originalstuckaturen 💔

   Low key?

    Jajamen

     Men vad betyder det här?

      Att man stör sig lite, utan att göra en grej av det?

       Aha. Enklare att säga det då😅

   Nej tycker det är jättelarvigt att sätta upp fejkstuckatur där det inte passar. Eller river massa originaldetaljer som är i fint skick.

   Jag! 🙋🏼‍♀️ Tycker en bra regel då det gäller inredning är att inreda enligt bostadshuset historia, utseende osv. D.v.s. bor du i en sekelskiftslägenheten, go all in med stuckatur. Bor du i en funkislägenhet, inred enligt det. Ser absolut bäst ut så.

    Håller med!!

    Jag bor i ett nybyggt traditionellt hus. Helt underbart. Hoppas på mer sådan produktion.

   Tycker stuckatur ser så jäkla fult ut. Vem vill ha en massa krussiduller i taket?

  Är det nån här som har erfarenhet av högerkammarhypertrofi? Vill veta allt för blir inte så klok på Google i och med så mycket läkartermer, vill mest veta hur det är att leva med det. Har inte fått alltför mycket info av läkare än utan inväntar att få träffa läkaren ang detta. 😃

   Betyder att den delen av muskeln (hjärtat) som kallas för höger kammare är förstorat. Symtomen beror mycket på hur förstorad den är. Exakta behandlingen beror på symtom och orsak. Vanliga symtom som kan uppstå är andfåddhet, hjärtklappningar, svullna ben, yrsel, viktuppgång till följd av vätskeretention i kroppen. Allvarligare följder är hjärtstopp, rytmrubbningar bla.a. Grundbehandlingen brukar vara vätskedrivande, läkemedel som reglerar hjärtrytm och hur hårt hjärtat slår och blodtryckssänkande. Sen finns det fler riktade och operativa behandlingar men beror så på en del andra faktorer som man får reda på via bland annat ultraljud av hjärtat och orsak till hypertroferingen. Svårt att säga hur ditt liv kommer påverkas genom så lite information för det beror mycket på vilken grad det är och orsak till förstoringen. Handlar det om endast lätt förstoring kommer du antagligen inte påverkas särskilt mycket. Är det en lite allvarligare förstoring så får du leva med läkemedel som i sin tur gör att du kan leva ett gott liv då det lindrar symtomen. Man kan inte bli helt botad då muskeln inte går att förminska, vad man gör är att man försöker förhindra att det blir värre och dämpa symtomen om man har några.

    Tack för svar. 🙂 dom tror att det är ärftligt och vill nu utesluta nåt som heter ARVC. Jag har ganska kraftiga symtom så antar att det lär behandlas iaf eftersom det påverkar mitt vardagliga liv väldigt mycket. Som tur är så skulle jag få tid snabbt hos en hjärtläkare. Ultraljud har gjorts förra veckan och jag fick svar redan samma dag. 😃

  Snälla var inte elaka i svaren, jag vet att jag är en people pleaser men försöker ändra på det!
  Var tillsammans med en kille i ett år för 10 år sen men det var mer en vänskap utan kemi och vi hade inte sex under denna tid. Till slut gjorde jag slut och gick vidare men vi har kvar varandra på Facebook men ingen kontakt utöver det. Grejen är att han vill ses en gång om året för en kaffe för att prata och höra vad som hänt under det gångna året. Hur tackar jag artigt nej till dessa träffar utan att vara sårande eller otrevlig? Det är inget märkvärdigt utan jag ser bara inte vitsen med att ses. Vi är inte vänner. Jag är gift sedan 5 år tillbaka. Jag vill bara inte träffa honom mer men hur kan man säga det på ett fint sätt?

   Säg bara ”du, jag ser inte riktigt vitsen i att ses en gång om året längre. Jag önskar dig alla lycka vidare i livet”. Efter det kan du blocka honom överallt.

   Du behöver inte förklara dig. Vad är det värsta du tror kan hända om du bara förmedlar att du inte vill ses mer?

   Vill du inte vara så rakt på så säg att du inue har tid när han frågar. Frågar han igen så säg att du inte har tid då heller. Föreslå ingen tid själv. Efter några gånger borde han fatta och sluta fråga.

   Tack men nej tack. Kort och koncist.

  Någon som följer/har följt Christie Swadling på youtube? Vad tycker ni om hennes förändring? Jag följde henne tidigare, men slutade följa henne efter bröstimplantaten,eftersom jag inte tyckte det passade ihop med hennes budskap längre. Nu när jag kollade in henne igen, typ två år senare, så är hon en tjej som tar steroider och har opererat om brösten två gånger sen sist. Jesus…

  Röstar V till Riksdagen & Region
  Fi i kommun.

  Röstar för miljön, med mänsklighet, människor som har det sämre ställt, fattig pensionärer, hyresrätterna, hbtqi.

  Mot rasism och giriga människor som är rädda för skatten.

  Ett självklar val för mig.

   👊🏻❤️

   Bra! All makt åt Putin, vår befriare!

    Trams!

   Och jag röstar emot särskrivningar

   Själv Röstar KD till Riksdagen & Region
   C i kommun.

   Röstar för miljön, medmänsklighet, människor som har det sämre ställt, fattigpensionärer, hyresrätterna, hbtqi.

   Mot rasism och giriga människor som är rädda för skatten.

   Ett självklar val för mig.

    Om du vill ha det du räknar upp, så röstar du ju helt fel.

     Nej, det tycker jag inte.
     Vi har bara olika definitioner på vad välfärd är och hur man ska uppnå den.

     Jag ser hellre långsiktiga förebyggande lösningar. Istället för att primärt fokusera på att släcka akuta bränder.
     Jag vill att de som har det sämre ställt ska kunna få det bättre ställt, inte att de bara ska överleva i den situationen de är i.

    Och så valde du KD😂
    Jimmys bästa vän!

     Rasismen kommer bli extrem om vi inte gör något åt segregationen.
     Med en regering styrd av S kommer det bara bli värre.

     Som sagt, jag ser hellre långsiktiga förebyggande lösningar. Och som jag ser det är det en blå regering som har bäst verktyg och synsätt för det.

  Ta tiden att kolla Amiliastapelfeldt senaste inlägg ang. valet .

  Jag vill inte ha påhopp, inte idiotförklaring och att jag borde skämmas. Ville bara dela i all välmening ❤️

   Hon är så tröttsam. En bullshittare

  Är det vanligt att, samtidigt som man tvivlar på sin relation och en framtid med sin parter, flytta till en ny bostad med partnern/köpa semesterhus etc?

  Har någon av er gjort det eller varit den där personen som partnern tvivlade på?

   Skulle tro att många gör så. Att ta upp att man tvivlar gör det så definitivt. Det är mänskligt att skjuta ett jobbiga saker.

   Brukar sluta med skilsmässa.

   Japp! Satt och grät i bilen påväg till mäklaren för att skriva kontrakt på hus för snart ett år sedan. Än så länge bor jag kvar och det känns bättre nu än då!

    På vilket sätt känns det bättre?
    Är du idag säker på att du vill vara med din partner och att hen är den du vill ha i din framtid? Alltså säker säker som i helt utan tvivel?
    Genuin undran!