Tourettes syndrom på TikTok

Första gången jag hörde talas om Baylen Dupree var när hon dök upp i ett klipp på Facebook.
Baylen har Tourettes syndrom och klippet visade hur det kan se ut när hon och hennes kompis bakar.

@baylen.dupree

♬ original sound – BAYYY

Tourettes syndrom visar sig genom något som kallas för tics, upprepande reflexliknande rörelser och vokala ljud. Tourettes syndrom är delvis ärftligt och ofta kombinerat med andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. (Källa)

@baylen.dupree

♬ original sound – BAYYY

Baylen använder sociala medier till att sprida medvetenhet kring Tourettes syndrom, och för att visa att hon inte kommer isolera sig hemma på grund av sin diagnos.
Hennes konto har även lärt mig, och säkert många andra med mig, att Tourettes syndrom kan ta sig olika uttryck och vad man som medmänniska och/eller främmande medmänniska kan göra eller inte göra för att underlätta för personer med diagnosen.
Att hon delar med sig av sin diagnos och hur den påverkar henne på en daglig basis, är förmodligen helt ovärderligt för andra – särskilt unga – människor som kanske precis fått sin diagnos.
Baylen har även blivit diagnostiserad med OCD.

@baylen.dupree

Add my snap – baylendupree

♬ original sound – BAYYY

Jag känner mest att, vilken jäkla tjej!
Jag är tacksam för klippen hon delar, för jag visste snudd på ingenting om Tourettes syndrom innan jag hittade hennes kanal och jag är nog inte ensam om att känna så. 

 

Ps. Jag har nu haft en videospelare längst ner i varje inlägg som Nyheter24 bäddat in.
Igår mailade jag dem och bad dem ta bort den helt och hållet. Förhoppningsvis försvinner den senast på måndag.
Ni är SÅ många som varit extremt missnöjda med den, och i det här fallet lyssnar jag helt på er.
Men så ni vet, så kommer den försvinna snabbast möjligt.

70 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Såg en Youtube-video häromdagen om en annan tjej på TikTok som fejkat att hon har tourettes bara för att få uppmärksamhet. Det var länge sedan jag blev så irriterad som när jag såg hennes galna videos. Som tur är så blev hon avslöjad och jag hoppas att hon skäms.

   Hon har tjänat massa pengar på det, skrupellös!

  Jag tror hon överdriver! Jag har träffat flera personer med tourettes och de har absolut tics för sig men inte så här som hon försöker visa att det är. Någon mer som tror som jag?

   Ingenting man ser på sociala medier är 100% genuint.
   Hon ljuger säkert inte om sina diagnoser. Men kryddar sanningen, fixar och regisserar bra content och förstärker det hon får följare på gör hon garanterat. Precis som alla andra med relativt många följare gör.

   En del med touretts kan ju med stor ansträngning kontrollera sig en del i offentliga sammanhang, men slappnar av i hem-miljö. Kanske därför man upplever det som att andra med touretts inte har så mycket tics som hon. Och den är det ju ytterst individuellt. Tror inte hon överdriver.

   Finns ju olika grader, det är ju inte exakt lika för alla.

   Lägg ner. Tics varierar i styrka. En del är väldigt begränsade av sina tics, andra inte. Det finns mängder av sätt att ha tics på, inte bara ett fåtal. En liten mängd med Tourettes har koprolali (svordomar, fula ord). Man har inte samma tics hela livet. En del tics kan skada en rejält. När jag var yngre var ett av mina tics att hålla andan vilket gjorde att jag svimmade. Har även haft tics som gjort att armen hoppat ur led eller tics som gett blåmärken över hela kroppen. Det finns inget läkemedel mot tics, men tekniker man kan använda för att göra ticsen mindre. Har man svår Tourettes är det dock svårt. Att ha Tourettes ger problem med impulskontroll.

   Sluta vara skeptisk mot svår Tourettes. Är du inte utbildad kring diagnosen vet du ingenting om den. Har du inte levt med Tourettes har du noll koll på hur jobbigt det kan vara. Speciellt som ung.

    Men tack! 👏 Är så trött på att folk som inte ens har de diagnoser som de uttalar sig om, uttalar sig om ”hur det yttras”. Tack för att du orkar bemöta okunskapen på ett värdigt, respektfullt och informativt sätt.

   Anekdotisk bevisföring..

   Jag är övertygad om att hon inte har TS!

   Detta fann jag på twitter: https://twitter.com/kapritheg/status/1505692246049378304

    ”Viral Tiktokker Baylen Dupree Faking Tourette Syndrome Tics
    You may have heard of Baylen Dupree and you may be one of those who thinks she is legit. Then pay close attention. She had no tics just two years ago and has no tics when interviewed. Yet when her camera is on for a Tik Tok video, she has one every three seconds. Saying the dumbest shit for views. She sells sweatshirts for $70 and keeps all the money. You can be a sucker and fall for it. I won’t. And to those who say ”but other tiktokkers who have Tourette’s say she is legit. Yeah, because if they call eyes on her they risk the same being said about them. So, it takes someone with balls to say it out loud. Baylen is a fraud. If she has Tourette’s it still doesn’t matter since she fakes it or amplifies it for her audience. Wake up!”

    https://www.rokfin.com/post/96318

     Men det där är ju en helt annan person

      Nej?

   Hennes tics ser extremt genuina ut. Jag har själv diagnoserats med tourettes och det är svårt att fakea ryckigheten mm i tics. Man kan absolut ha sådär mycket tics, viss ahar mer än andra. Har haft studenr där jag haft tics konstant i typ 2h. Men vissa stunder har jag nästan inga tics alls. Är ju väldigt förminskande om folk påstår ens tics är fake för att man är i en period av lite tics

    Huvudet på spiken! 👏👏👏

   Håller med, tror också hon överdriver och fejkar lite.
   Delvis eftersom hon har så väldigt olika tics i alla hennes olika videor.
   Tex har man ju ofta samma typ av tics, alltså att man gör kanske 5-10 rörelser, säger samma 10-15 meningar/ljud, eller liknande.

   Hon har visa rörelser och ljud i video 1.
   Helt andra rörelser och ljud i video 2, och det som hon sa och gjorde i video 1 säger och gör hon aldrig i video 2.
   I video 3 har hon ytligare nya rörelser och ljud som hon gör, och upprepar aldrig rörelserna eller orden/ljuden som hon gjorde i video 1 eller 2.

   Det hade ju varit med logiskt ifall visa ljud och rörelser förekomma fler videos och inte bara vid 1 video.

  Touretts tar sig i uttryck på olika sätt hos olika individer!

  Men man kan minska symtomen/ev. bli av med dem helt om man följer GAPs-diet.

   Kan vi sluta tro att dieter ska bota massa sjukdomar som ligger i generna?
   Det är ungefär som att säga att motion, sömn, rutiner, minskad stress och hälsosam kost botar depression, ångest, adhd, touretts, diabetes, osv.
   När det som egentligen sker är att det jag räknade upp gör att man mår bättre mentalt och fysiskt, vilket gör att symtomen kan minska, men det är inget magiskt botemedel.

  Superbra! Vi är många som isolerar oss på grund av våra diagnoser, så det är alltid glädjande att se när någon visar öppet.

  OT alla influenser (se ex Amanda Schulmans & Hannahs inlägg med Magdalena Andersson) som ber sina följare att rösta rött. Är så TRÖTT på vänster-influenser in tror att deras inlägg ska få följare att in i det sista ändra sig och rösta rött istället.

  Otroligt less på att man ska (oftast från vänsterns håll) skuldbelägga alla som inte röstar rött. Jag kommer rösta M och Amanda Schulmans analys kommer inte ändra på det.

   Kan även lägga till Michaela Forni som skuldbelägger på sina kanaler. Verkligen sista personen jag skulle vända mig till för politiska råd, men tusen tack Amnda och gänget för ni agerar expertkommentatorer.

   tror inte en sekund att amanda schulman röstar rött.

    Jag är trött på skjutningarna i Sverige. Påverkas hon av det? Hör hon skjutningarna från sin lyxiga takvåning? Ändå röstar hon för att samma regering ska sitta kvar.

     Hellre en regering som stramar åt migrationen och som satsar på polisen och försvaret!!

     Hur skulle en blåbrun regering som öppnat våra gränser och kört både polis och försvar i botten hjälpa oss? Vi håller liksom på att städa upp nu efter att Reinfeldt monterade ner Sverige!

      Strama åt migrationen har väl de blåbruna alltid pratat om. Det handlar inte BARA om migration, utav integration också, något som S totalt misslyckats med.

       Integration är inte bara en regerings ansvar utan högst också det sk folkets ansvar. Ditt och mitt, så att säga.

       ”Alltid pratat om” – really?

       Glömde du bort Reinfeldts ”öppna era hjärtan” eller? Hur lätt tror du det är att integrera de ca 163 000 asylsökande som Moderaterna släppte in på 6 år? Sossarna tog över ett land i förfall, klart det tar tid att ordna upp det när man dessutom tvingas regera med en blå budget?

        Och du har uppenbarligen glömt Löfvens ”mitt Europa bygger inga murar” 2015 då över 160000 fick uppehållstillstånd. Du vet att S kom till makten 2014 va?

         Läs på om migrationsuppgörelsen! Det går inte att bryta tidigare uppgörelser direkt man får makten om du trodde det.

          Bra försök, läs på själv för du tycks inte heller riktigt greppat frågan.

       Moderaterna ville ha fri invandring, speciellt Ulf Kristersson. Moderata politiker gömde t.o.m flyktingar.

     Du ”är trött på skjutningarna i Sverige” säger du och att du skall rösta blått. Kan informera dig om att gängkriminaliteten enligt polisen själv inte går att utrota oavsett politiskt block, så hyfsat naivt att tro att en blå regering skulle fixa det bara sådär. Men om de nu skulle vinna blir du snart varse hur illa det kommer bli på andra plan och vartåt det barkar hän.Eller du kanske är nöjd med tex. den sjukvård de blå bedriver? Och ja, jag vet det är på regions nivå, men en hyfsat stark fingervisning om hur man vill driva landet generellt. Och så SD på det… Sen handlar det du av nån konstig anledning uppfattar som ”skuldbeläggande” om att få människor att se saker för vad de är, få folk (som tex tror att en blå regering skulle vara svaret på att få stopp på skjutningarna…) att vakna upp, ta sitt ansvar och absolut inte släppa in SD.

      Som du skriver kommer inte gängskjutningarna att minska pga ett blockbyte på söndag. Polismyndigheten är en katastrof som brottas med en omöjlig organisationsstruktur, uselt ledarskap och bristande arbetsmoral. Våra politiker med några få undantag oavsett partitillhörighet är antingen helt inkompetenta eller för upptagna med att förverkliga sin egen agenda.
      Däremot är Amandas utspel ett solklart exempel på att skuldbelägga. Hennes budskap är solklart rösta rätt eller bidra till rasism. Fler använder denna taffliga retorik, som inte hör hemma i en demokrati. Människor som Nina Rung drar det ännu längre, till att debattera att det endast är kvinnor 19-29 som röstar rätt och enbart därför borde ha rösträtt. Denna valrörelse har varit farsartad och jag skäms över att alla partier mer eller mindre sänkt sig ner till sandlådenivå.

       Fast SD är ju rasistiska? Och de blåa vill ju samarbeta med dem vilket bidrar till rasism?

        Ledsen att behöva upplysa dig om att alla vita i Sverige oavsett partitillhörighet är mer eller mindre rasistiska. Sedan tror vänsterblocket av någon anledning att de inte är rasister men tyvärr även de är rasister. Dags att börja prata om hur vi bygger ett samhälle på lika villkor för alla. Det gör inte det röda blocket. De kommer inte ens nära.

         Det är ju de röda som strävar efter ett jämlikt samhälle? Dvs lika villkor för alla?

          Är det? Skulle inte tro det? Vi kan bara ta arbetsförhållanden för en grupp som importeras från TCN (står för Third Country Nation) som vi i Sverige helt accepterar. Detta är vanligt i diktaturer som Saudiarabien och UAE. Detta har hänt sedan Steffe och hans hejdukar fick makten. Vi kan även reflektera kring det rasistiska i mps och vs paradgren kvotering.

           Japp, bara att läsa deras partiprogram samt kolla hur de har röstat i riksdagen. De röda vill stärka välfärden så att vård och utbildning inte behöver vara en klassfråga.

           Inte särskilt förvånad att du duckar. Men fortsätt du att tro. Alla blir saliga på sitt sätt.

   Lugna ner dig, vi får väl rösta som vi vill. T.o.m som influensers vill få oss att göra.
   Du kan säkert hitta några som uppmanar oss att rösta på den blåbruna sidan.

    Amanda ”ber” sina följare att rösta rött. Det är inte samma som att uppmana. Jag pratar om att skuldbelägga.

     Champagnevänstern.

   Hm. Vad menar du egentligen? Exakt hur skuldbelägger hon? Här är inlägget i sin helhet:

   ”Mina kära borgerliga vänner och följare. I år ber jag er tänka efter innan ni röstar. Det här valet handlar inte om vilket parti man röstar på, det handlar mer om vad ditt parti sedan gör med din röst, vilka de lierar sig med. En röst på Moderaterna, Liberalerna och KD är i själva verket en röst på SD. Moderaterna och resten av borgerligheten har försökt normalisera SD under de senaste åren, men det går inte att komma ifrån: SD är ett främlingsfientligt parti som bygger hela sin politik på att splittra. Jag vill inte leva i ett land där främlingsfientlighet sitter i regeringsmakt.

   Jag tror på Sverige och jag tror på omtanke och kärlek så det var en ära att få träffa vår statsminister idag. För jag vet att hon står för allt det som jag också tycker är viktigt. Sen är hon också en mycket intelligent kvinna som stått stadigt och hållt våra händer när världen skakar ❤️”

    Åh men fy f*n
    Mår illa av att en sån som Amanda S skriver sån där sentimental smörja, skulle tro att Magda måste dölja kväljningar också om hon läser. Fy f*n vad falskt och sliskigt.

     Exakt vad är falskt?

     Titta inte då!

    Vad fint av Amanda att erbjuda sin anekdotiska kunskap till något så viktigt som beslutet kring hur var och en borde rösta imorgon. Man kan riktigt höra hur det skramlar om Amanda där hon kokett trippar ner för Nybrogatan. Det tråkiga är att hennes följare är inte bara de lika tomma i huvudet de har dessutom abdikerat sin fria vilja till Amanda.
    Jag tycker det är hemskt att SD har blivit så stora. Tack C, MP och V för att ni gjorde det möjligt. Er tystnad som sedan förbyttes till att håna och fördumma SDs väljar kår var verkligen inte så lyckat. Tack till S för att ni inte var mer lyhörda och rädda om era kärnväljare som är besvikna på att ni inte lyssnar på dem längre.

     Tack alliansen för att ni öppnade våra hjärtan vilket ledde till en flyktingvåg som saknar motstycke! Tack Reinfeld för att du kallade försvaret för särintresse! Tack Ulf för att du lovade att aldrig samarbeta med SD!

      Att lova Hédi Fried att aldrig nånsin samarbeta med SD…. Opålitlig är hans för namn. Att sen utforma en typ av annons där man använder en förintelseöverlevare som ett slags politiskt slagträ. Fy fan, man blir illamående, minst sagt.

      Blir alltid förvånad över slöheten att inte kolla fakta innan man blåser ur sig. Flyktingvågen var som störst 2015. Då var Steffe vid makten. Den som började montera ner försvaret var Göran Persson för ingen trodde väl att vi skulle kriga igen i Europa trots Balkankriget…
      Sedan var det Reinfeldt som avslutade jobbet en si så där 10 år senare. Den ovanligt töntiga retoriken om tack Uffe besvaras bäst med ett tack Steffe för att du urholkade LAS och att du legitimerade närmast slavlika förhållanden vad gäller arbetsvillkoren för foodora mfl.
      Blir på riktigt orolig över hur dåligt pålästa en del är och hoppas att de enbart är en liten minoritet som hörs här.

       Migrationsuppgörelsen gällde ju fortfarande trots att S precis fått makten. Att som ledare för Sverige hävda att försvaret är ett särintresse går tyvärr inte att försvara.

        Men människa läs på. Uppgörelsen stod alliansen och s och mp för tillsammans.

         ”läs på” haha. Ledsen, men ingen kommer glömma Reinfeldts tal.

          Vägrar att tro att du är korkad. Reinfeldt höll talet för att han var stadsminister. 6 partier av riksdagens 8 stod bakom. Däribland s och mp. Gillar du att spela dum?

           Jaha det var också därför han påstod att försvaret var ett särintresse?

    Precis! Förstår faktiskt inte hur man kan tolka det ”skuldbeläggande” öht, det ligger nog då troligen på personens perception, samt hur väl insatt och påläst man är i sin ideologiska övertygelse, som tolkar det så.

   Blir också provocerad när de uppmanar en att rösta rött och säger typ ”ett par hundralappar mer i plånboken för er som har mat på bordet är inte värt det” när det inte handlar om hundralappar.
   På landsbygden lönar det sig att sjukskriva sig för att slippa bilresan till jobbet med dagens bränslepriser. Även om man då har mat på bordet varje dag har man faktiskt inte alltid råd med en ny elbil, som dessutom inte fungerar att använda här.

    Sjukskrivning är inte OK om man inte är sjuk. Man blir orolig när folk utnyttjar systemet på det viset. Väldigt osolidariskt för då måste någon annan arbeta istället.

     Vill man att folk ska jobba så måste det faktiskt LÖNA SIG.
     Man kan inte ha bränslepriser så höga att folk inte har råd att åka till jobbet. Om de stannar hemma har de i stället råd att värma upp huset och kanske kanske kanske ha en lampa över middagsbordet.

  Bra att man upplyser om psykiska problem.
  Men kanske lite bättre källkritik hade önskats av en dom största bloggarna.

   Det har väl aldrig varit den här bloggens starkaste sida?! 🤣🤣

  Tycker det är jättebra att personer med många följare på sociala medier och som har olika diagnoser berättar om sina diagnoser och hur det är att leva med en diagnos. Som autist med adhd möts jag ständigt av fördomar, nedlåtande kommentarer, okunskap och ett sämre bemötande i det offentliga rummet bara för att jag inte beter mig som alla andra och har vissa svårigheter. Det finns otroligt mycket okunskap och funkofobi ute i samhället som man aldrig tänker på om man själv inte har någon diagnos, och därför är det viktigt att sprida så mycket kunskap som möjligt.

  Snarlika tics som EvieMeg .

  Är diagnoserad med asperger, OCD och nyast tillskottet är tourettes syndrom. Tacka Gud mina tics är inte så grova som denna tjejs men har i perioder rätt mycket tics. Blir jobbigt att gå ut när man har en period med mycket olänpliga tics, flesta fattar ju inte det är tics

   Lyssnade på ett radioprogram om detta:
   https://sverigesradio.se/avsnitt/tvang-tics-tourettes
   ”Under de senaste årens pandemi har läkare runt om i världen märkt en ökning av unga som söker hjälp för sina tics. Konstigt nog är majoriteten av patienterna tonårstjejer och de flesta har en sak gemensamt: sociala medier-plattformen TikTok.”

  Snälla Camilla, kan inte du skriva om Amilias påverkanskampanj på instagram?

  Finns massa bra och seriösa tourettes konton på TikTok och du väljer att belysa det här?
  Rekommendera Evie Meg https://www.tiktok.com/@thistrippyhippie?_t=8VZP5AKDNQ5&_r=1

  Tack! @camcam

  Här kommer ett lyssningstips : https://sverigesradio.se/avsnitt/tvang-tics-tourettes
  Tro inte på allt som syns på tiktok

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.