Trippelt upp med Alex Schulman

Det är bråda dagar för Alex Schulman. 
Samtidigt som filmatiseringen av hans bok ”Bränn alla mina brev” går upp på bio så spelas även hans pjäs ”Tröstrapporter” premiär på Dramatens stora scen med skådespelaren Gustaf Skarsgård som affischnamn OCH så finns hans bok ”Malma Station” att köpa där böcker finns.
För att citera Petter – ”Pengar rullar in, det går bra nu”.
Bra har det även gått för recensionerna av ”Tröstrapporter” som hyllats i så väl Expressen och SvD som i Aftonbladet.

Ett kulturellt hattrick, signerat Alex Schulman.
Ska du eller har du sett, läst, lyssnat på någon av hans verk? Eller rent av dem alla? Eller ingen?

119 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

   Han återanvänder en hel del, det måste jag säga. Och han är aningens överskattad, det känns lite… platt? Eller nåt. Men absolut helt ok (läst alla böcker utom senaste).

    Jättekonstigt att han återanvänder så mycket. Tycker det är lite pinsamt

     När man haft en dysfunktionell barndom, så är man full av den. Andra kan säja ok, nu har du berättat, nu tänker vi på och talar om något annat, men det är så att det dysfunktionella man har upplevt
     barndomen tar så mycket plats inom en.

      Speciellt om man tjänar massa pengar på att återberätta den om och om igen…

    Utveckla gärna vad du menar. Menar inget otrevligt utan är bara nyfiken på hur du tänker ☺️

     Att flera scener/scenarion är återkommande?

      I böckerna menar du? Det känner jag inte igen. Däremot en hel del som han berättat om sin barndom i intervjuer och podd. Han återvänder ju till sin barndom i sina böcker, absolut men inte på ett sätt som är upprepande på något negativt sätt, tycker jag.

       Han är exceptionellt bra! Hans böcker är outstanding. Filmen verkar vara fenomenal. Så även ”Trösterapporter”. Stort grattis från mig iaf!

        Nej, det är han inte. Han kan skriva underhållande och lättsamt men han känns hela tiden som att han fejkar. Han vill framstå som djupare, smartare och mer känslosam än han är, när han egentligen är ganska ytlig, statuskåt och misogynt grabbig. Och självfixerad. Tänk dold narcissist, de har ein laserblick för PINSAMHETER. Val av partner brukar vara ganska avslöjande hos dolda narcissister. De gillar folk som är taskiga och kan vara ganska taskiga själv om man tittar noga. För deras barn är det ett dissociativt helvete.

     Exempelvis finns en scen i början avTröstrapporter både i boken malma station och i podden. Känns kanske lite trist att samma händelse återberättas i tre olika verk? Speciellt när det sker med flera händelser blir bara en upprepning i olika forum.

     Har läst alla hans böcker (förutom senaste), och tycker han är en helt ok författare. Läste Bränn alla mina brev först och blev imponerad, gillade den jättemycket, ser fram emot filmen. Men efter att ha läst hans andra böcker så känns det liksom som att… har man läst en bok av honom så har man läst alla, om du fattar? Det blir lite same same. Fattar ju att han beskriver sin barndom osv men det är ofta exakt samma grej i varje bok, inte bara känslan utan ibland till och med specifika scener. Det blir lite långrandigt. En riktigt bra författare kan beskriva en känsla på dussintals sätt, en ok författare beskriver den på exakt samma sätt gång på gång, lite så är det att läsa alla hans böcker.

   Han återanvänder om och om igen. Och försvarade sig häromdagen i intervju i P1 med ”Jag har ju rätt att berätta min egen historia så många gånger jag vill”.
   Tjatigt blir det i vilket fall. Har han ingen fantasi alls?

  Du gillar bröderna Schulman nuförtiden, du vill lyfta dem. Minns för några år sedan att du verkligen verkade ogilla Alex och även Calle haha men numera är det aldrig något kritiskt mot dem, vilken kovändning.

   Säga vad man vill, men Alex är oerhört duktig på att skriva. Jag älskar att läsa hans böcker.

    Han skriver som en duktig gymnasieelev som tror han är metaformästare och copypastear grepp från sina litterära förebilder. Oerhört tröttsamt och totalt ointressant att läsa om man läst över 5 böcker tidigare.

     Haha – håller så mycket med! Metaforpinsamheterna står som spön i backen.

     Har någon som läst mer än fem böcker berättat det för dig?

      ???

    Jag med, älskar hans texter.
    Har också tyckt att Amanda varit ganska rolig i sin lite motsägelsefulla personlighet men efter att hon drog sin lilla trötta valp i gruset och därefter det politiska utspelet på Instagram har jag tappat lite entusiasm för Alex.

   … och vi med hjärna och lite koll vet när det vände och varför hehe

    ??

    Dela gärna med dig!

    Jag saknar förvisso inte hjärna men jag har inte koll så kan du upplysa mig?

     Tror Anonym menar att det vände när han bröt upp med Katrin.

      Hahahaha som om han vore bättre än Katrin?

       Om man snackar föräldraskap så vinner han med hästlängder.

      Hahaha nej han bröt upp med Katrin långt innan denna blogg fanns, nej avskyn som byttes mot beundran has nothing to do with K but with an I.

       Men förklara lite mer! Måste man veta för att förstå vad du menar? Och förstå det in English?

       Har man sagt A får man säga B!

   Jag skulle säga att Alex är sin genres Läckberg. Lättläst som breda massan har lätt för att ta till sig. Obs. Inget fel med det. Jag gillar både Läckberg och Alex men några litterära genier är de knappast.

    Huvudet på spiken.

  Jag kanske är en udda person men jag har aldrig lyssnat på hans podd. Aldrig läst en text eller bok av honom. Inget.
  Däremot läst en del artiklar om honom men vill absolut inte varken gynna hans ekonomi eller hans ego.

   Inte jag heller. Är högst medvetet för jag har stors problem med att tåla bröderna Schulman och vill inte bidra till deras privatekonomi.

   Fast hans böcker är fantastiska! Jag tycker ärligt att du går miste om något som väljer bort dem pga vad som skrivs om honom.

   Tipsar särskilt om Bränn mina brev om någon.

    Jag tycker att han är så ojämn, som författare så är det som om han är två helt olika personer! En inkännande och känslig författare med 100 % fingertoppskänsla som
    skrev Skynda att älska, Glöm mig och Bränn alla mina brev. Och en superytlig och konstlad posör som skrev Malma station, Överlevarna, Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli minsta trött etc.

     Har inte läst Malma än. Jag tycker dock att Överlevarna har en ordentlig tvist på slutet som verkligen itne alla författare får till. MEN håller med om att de tre du nämner är hans absolut bästa.

      Ok, jag tyckte att slutet på Överlevarna kändes krystat. Men det glimtade till flera gånger i boken, han är skicklig på att beskriva stämningar, speciellt såna här underliggande, hotfulla stämningar i familjen.

    Jag ska definitivt läsa några av hans böcker.

   Samma här.

   Tråkigt då (och lite märkligt) att du bildar din uppfattning om honom utifrån vad andra säger/skriver om honom istället för utifrån vad han säger/skriver.

    Det är ändå han själv som blir intervjuad i artiklar jag läst och nej han charmar inte mig.

   Samma här, utan att ha tagit del av vare sig hans böcker eller poddar, så blir jag liksom sjukt osugen på att läsa en bok av ngn som figurerar i media och poddar stup i kvarten, vare sig man vill det el ej är det alltid ngn krönika el annat man halvläst pga det knappt går att undvika. Vill helst vara helt neutral ang författaren, så länge det inte är självbiografier elller memoarer de skriver. Gillar författare med hög integritet, Lena Andersson är ett bra exempel, vet inte ett skvatt om henne, mer än det hon skriver.

    Läser precis egenmäktigt förfarande. Så vacker bok.

    Haha, men Lena Andersson är ju jättekänd, skriver/har skrivit både i SVD och DN. Och pratar tex i Allvarligt talat på P1 så det var ju konstigt exempel. Men älskar hennes böcker ändå ?

     Men frågan var att pratar hon om sig själv hela tiden? Vet man typ allt om hennes privatliv?

      Exakt.

   Om du vill läsa hans böcker men inte gynna hans ekonomi. Gå på återvinningen/loppis eller liknande, troligen finns någon av hans böcker där, då gynnar du inte honom, men får tag på boken 🙂

  Hörde honom nämnas på eftermiddag i p3 i dagarna. Där tog de honom som exempel på att berätta om en och samma historia i alla ens berättelser. Nu har inte jag läst något alls av honom, mer än någon enstaka krönika. Men hans verk lockar mig inte särskilt mycket måste jag säga.

  Har Gustaf Skarsgård inte betalat tv-licens

   ???

  Om mamma är station, är pappa anhalt då? Eller hållplats kanske??

   Dressin.

  ”Malma station” och ”tröstrapporter”

   Så himla slarvigt men det får man väl inte säga i det här landet längre!

  Hans böcker är välskrivna och gripande.
  Ska bli spännande att se filmen.
  Dramaten ahr jag inte möjlighet att besöka då jag inte har vägarna förbi Sthlm.
  Men jag tycker han är väl värd sitt hattrick.

  Jag kan tycka att han bevisat gång på gång att han har gått vidare från början av sin karriär, men det kanske bara är jag…

  ÄR DET FÖR MYCKET BEGÄRT ATT DUBBELKOLLA AUTOCORRECT?!?!

   Oj, där blev du arg.

  Älskar Alex ❤️ Kul att det går så bra för honom! Rolig, smart, udda.

   Elak, otrevlig, spydig, nonchalant.

    Ja, alltså är böjd att hålla med. Tror han gömmer sig bakom dryghet och den lite Von Oben attityden han ligger inne med, skönjer en ganska så osäker och skör människa där bakom nånstans faktiskt. Inte helt ovanligt att det ligger till så med människor som beter sig som tex. Alex.

     I intervjuver och annat snack så är han distanserad och berättar ofta anekdoter, ett sätt att inte komma nära.

      Precis så han beskriver sin morfar i ”bränn alla mina brev”, distansen, konfliktskapandet, anekdoterna – det stämmer på pricken.

   Håller med!!

   Hur syns hans smarthet?

  Jag ska se filmen. Tror den är riktigt bra. ?

  Nej tack. Finns ingen jag hatar så mycket.

  Hur gick det med att de förskingrat fem miljoner i samband med att de satte ett företag i konkurs? Slapp de undan det? Hans frus företag, hans fru och fruns systers företag var det väl. Hade varit intressant med en uppföljning om vad som hände? Men de verkar ha klarat sig undan med äran i behåll, och nya pengar på sina konton. Alex ger jag inte mycket för, har svårt för både han och hans bror. Vad hände med brorsan Calle förresten, blev han av med sitt eget företag? Märkligt, och nu försöker han slå sig fram genom att podda, är det enda jobb han har numera verkar det som, och han vill gärna ha bud skickat till sitt nya kontor hehe.

   Undrar samma, kanske läge att återbetala vad de förskingrade från sina landsmedborgare & övriga skattebetalare…

  Läser Malma station just nu. Den är bra hittills. Som någon som växte upp i en dysfunktionell familj måste jag säga att många av hans beskrivningar och de stämningar han målar upp känns väldigt verklighetstrogna och träffsäkra. Har inte läst några av hans andra böcker så kan inte uttala mig om upprepningar än.

   Läs dem! Du kommer inte bli besviken!

   Har också växt upp dysfunktionellt och känner igen mig i hans berättelser om uppväxten, inte bokstavligt så klart, men kaos, stress brist på omsorg, walking on eggshells, bråk mellan , föräldrarna. Jobbigt minst sagt.

  OT men nu har Therese lagt upp en instagrambild samarbete med lakrits men har i bakgrunden ett glas vin. Jag trodde hon tagit avstånd från alkohol?

   Hon drack i en live förra eller förrförra veckan med

   Man får ändra sig hur många ggr man vill utan någon skyldighet att berätta det för någon! Har ni inget liv?

   hon sa i en video att hennes då påstådda alkoholism var feldiagnostiserad, att hon inte alls är alkoholist enligt andra definationer och att om hon vill dricka ibland så gör hon det.

    Haha alltså influencers! 🙂 ”Årets diagnos är alkoholism så här kommer mina tips på godaste saften!” Ett år senare ”I år är det ADHD som gäller så nu blir det både ritaIin och vin tjohopp!”

     Eller hur! Nästa års flunsdiagnos blir kanske blödande magsår!?.

  Varför hatar man dessa 2 bröder? Jag har faktiskt 0 koll på båda. Berätta gärna om ni vill?

   De har betett sig väldigt vidrigt mot andra i sociala medier.

    Jo, för 20 år sedan typ.

     Nej inte enbart för 20 år sedan, hänt ganska nyligen också och i ganska stor skala.

     Inte 20 år sen… Han har inte gått ut och bett om ursäkt för sig heller så hur vet man att han förändrats? Tycker han verkar dryg, ängslig och leker överlägsen. Mobbartyp.

   Han ställer kundvagnen precis vid bilen när han handlat. Går inte tillbaka med den och lämnar där han hämtade den. Säger mycket om en person tycker jag. Kanske inte grund för hat men absolut irriterande.

    Är du hans stalker? ?

     Haha skulle man kunna tro men har hus nära dom på Gotland så har ibland råkat handlat samtidigt som honom.

      Som honom handlar?

       Alltid lika kul att delta i detta kommentarsfält.

    Jag gillar ju Alex men det här är osympatiskt, ”nån annan” får städa efter mig.

   Självgoda, elaka, mobbare. Dessutom gör de en massa smygreklam.

  Har det gått bra för recensionerna? ?

   Jag åtar mig gärna rollen som kordinator!

  Har sett filmen, den var bra! Även läst boken som jag gillade så är glad att filmen höll samma standard.

  Inte lockad av att ta del av nåt han producerar, vill inte gynna den typen.

  Jag kommer aldrig att förlåta honom för det han sa om Kronprinsessan och hennes ätstörning. Så vidrigt och helt oförlåtligt.

   Vad sa han då Lisa?!

  Nej. Läser inte böcker bara manga.

  Förbeställde Malma station (förbeställer alltid hans böcker) och sträckläste. Enastående som alltid! Hans böcker går rakt in i hjärtat och jag läser mycket kan tilläggas.

   Hahaha, enastående. Roligt!

  Om jag någon gång springer på Alex eller hans bror Calle så ska jag berätta för dom hur stort intryck deras far gjorde på mig. Han var så otroligt snäll och lekte och busade med oss barn i kyrkan. Träffade honom ett flertal gånger när det var tv inspelningar i kyrkan som min far var pastor i. Det betydde väldigt mycket för mig att han var så snäll mot mig eftersom att mina föräldrar misshandlade mig när jag var barn, jag såg faktiskt upp till honom. Önskade att jag kunde berätta för deras pappa hur mycket han har betytt för mig.

   Oj, många mig blev det…

    Kan du inte framföra det till Alex på ngt sätt. Tror han skulle bli jätteglad!

     Risken är väl att han skriver ett par böcker till om sin uppväxt om han får ny information.
     Finns mycket att dissekera och älta när det gäller Alex relation till pappan Allan Schulman.
     Han är säkert inte färdig än med det temat. För att inte tala om relationen till mamman.

      Och?

       Var inte många här överens om att Alex redan som det är tuggar runt väl mycket i samma teman?
       Han är en duktig författare som borde vidga sina vyer.

   Fint! ❤️

    Håller med ❤️

   Så bra, för han var väl inte så snäll mot sin egen familj, har jag för mig.

    Ja jag kommer nog inte säga någonting ifall jag mot förmodan springer på dom.
    Min far misshandlade mig, som sagt och alla som ”kände” honom berättar alltid vilken fantastisk och underbar människa han var och det är verkligen jobbigt att höra. Men på något vis också fint att han hjälpte så många människor, svårt det där.

    .

  Oväntat många hyllningar här inne? Har själv inte läst något av honom så kan inte uttala mig om böckerna men min uppfattning är att folk inte gillar honom men det kanske detta kommentarsfält gör då… Eller är det Alex & Schulmanklanen som sitter och skriver en massa översvallande positiva kommentarer?

   Tillhör klanen och jag tycker att kommentarsfältet innehåller mycket negativa kommentarer… ?‍♀️?

    Med klanen menar jag alltså att jag är ett ”fan”, inte att jag tillhör familjen på något vis ?

   Det gör de troligtvis, lillbrorsan mest troligt.

  Jag har nyligen läst ”Bränn alla mina brev” och ska ärligt säga att det är en av de absolut bästa böcker jag läst. Jag blev oerhört imponerad av det vackra språket och hur historien var upplagd med händelser i olika tidsepoker. Och ja, jag läser mycket böcker och har plöjt många klassiker också.
  Alex är utan tvekan begåvad. Att han möjligen är en skitstövel privat överskuggar inte på något sätt detta faktum. Hur trevliga var Ingmar Bergman och August Strindberg till exempel?
  Ser fram emot att se filmen också.

   Eller Hjalmar söderberg för den delen.

   Kanske det som är grejen med Alex Schulman, det kanske ska skava lite så det blir spännande.

   tror han blir ihågkommen som en av våra stora författare.

  Tycker personligen att han får oförtjänt mycket kritik faktiskt, men jag gissar att många anser att han inte tillhör det kulturella ”finrummet”. I mitt tycke är han en bra författare 🙂

  Jag läste hans bok ’överlevarna”, den, mådde illa när jag läst ut den. Sorgligt. Sålde den till ett antikvariat.

  Har inte läst någon av Alex Schulmans böcker men följde däremot hans blogg ”Att vara Charlie Schulmans pappa” på sin tid. Han är en skicklig stilist så kanske borde jag avsätta några timmar på i alla fall en av hans romaner. Däremot känns de här avslöjandena om familjens historia unkna och inte så lite utlämnande, såvida de inte helt enkelt bara är lögn. Jag får samma obehagliga känsla som när Frida Boisen skrev om sin mammas självmord – det finns så många historier, fiktiva eller autentiska, att berätta att man gott kan låta andra få ha sina liv i fred.

  Jag gillade böckerna tid och rum väldigt mycket, men kom inte längre än ett tiotal sidor in i bränn mina brev, så seg. Han känns osympatisk som person men jag uppskattar ändå bra böcker, kanske ger de nyare en chans ändå

  Har läst Överlevarna, mådde illa av den, sålde den till antikvariat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.