Det där med att välja kön…

Jag missuppfattade ju helt Sarah Tjulanders första inlägg i frågan – som du kan läsa här – så då känns det ju inte mer än rätt att uppdatera med hennes förklaring vad gäller inlägget. 
Det handlar alltså om att vid insemination kunna välja kön, och inte att föräldrarna väljer vilket kön de vill registrera sitt redan födda barn som.
Helt mitt misstag.

128 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är vid IVF det går, inte insemination ? Om man nu ska vara ännu petigare haha

   Det går bra nu…. ?

   Endast tillåter i typ USA och Mexico. Inte tillåter att välja kön vid IVF i Europa. Tidigare kunde man välja kön i Ukraina men tvivlar på att det bedrivs så mycket internationell IVF verksamhet där nu.

    Jo i Danmark ska också gå ?

    Bland annat Danmark, polen, lettland, Grekland är länder i Europa där man kan. I världen är det lite fler.
    Så, inte bara USA och Mexiko

     Nej man kan INTE i Danmark, Grekland eller Polen då de tillhör EU. Man kan göra PGT om man betalar men man får INTE reda på och kan välja kön. Varför sprider ni osanningar? T.o.m. Sarah har ju konfirmerat i sina kommentarer att hon hade fel, det är inte tillåtet i Danmark. Tro mig jag vet eftersom jag själv har försökt att göra just detta. Det var möjligt i Ukraina men det är ju aktuellt längre med tanke på kriget.

      Men shit. Lugn ?

       Eller så lugnar du ned dig med att sprida falsk information.

        Har inte spridit ett dugg.

       Uppfattar anonym som lugn. Och dig som förminskande

        Du får tycka precis vad du vill 🙂 Och jag tycker att personen ska lugna sig. Ingen sprider falska saker, jag skrev ”I Danmark ska det också gå” – för det är information jag själv fått därifrån. Det SKA gå, om det gör det eller inte vet jag inte. Jag skrev inte nånstans att det är ett absolut svar.

        Det är en blogg och kommentarer. Är man i processen så letar man förhoppningsvis upp den korrekta information man vill/behöver veta inför. Detta va information JAG fått.

         Jag känner två saker när jag läser dina kommentarer:
         1. Varför känns det rimligt att sprida vad du hart hört, som kanske eller kanske inte är sant? Är det inte bättre att antingen inte säga nått eller kolla upp vad som faktiskt gäller, istället för att direkt säga emot?
         2. När du får motbevis på att din kommentar är felaktig, varför är svaret ”lugn ?” istället för exempelvis ”aha, jag förstår att jag haft fel uppfattning, jag ber om ursäkt”?

         Det är okej att inte veta allt, det är okej att erkänna misstag. Just saying.

         Och hur tycker du att dina spekulationer hjälper någon. Den som borde tagga ner är du.

      Cypern kan också detta

       Endast i Turkiska delen av Cypern kan man välja kön på embryot.
       Däremot är microsort där man försöker separera X- och Y-kromosomer innan insemination tillåtet i hela Cypern.

      På Cypern var det möjligt, iaf för några år sen.

  ?‍♀️

  Jag ser absolut inga konstigheter med att ”balansera” en familj på tex 3 flickor, med en pojke. Eller tvärtom. Jag förstår inte varför andra ska lägga sig i sånt och bestämma, när möjligheten finns. DET är konstigt enligt mig. Ser inte hur vi i Sverige skulle få samma problem som i tex Kina där pojkar är högre önskade än flickor. Dom allra flesta vill ha en av varje.
  Är så trött på att alla säger att det inte finns skillnad mellan könen. Jo, det finns! Rent biologiskt är skillnaderna enorma. Det är inte skillnaderna mellan könen som är problemet, utan hur dessa skillnader värderas i samhället. Hur maskulina respektive feminina attribut värderas. Hur kvinnodominerade respektive mansdominerade arbeten värderas. Så därför tycker många att det är bättre att bli helt könlösa. Ni får ursäkta mig, men jag är ingen livmoderbärare, jag är en kvinna. Sen får alla andra vara precis vad dom vill.
  Sen om barnet väljer att identifiera sig som det andra könet sen… Ja absolut, men det är inte särskilt vanligt. Är det så, så är det så ??‍♀️. Ingen är sämre för det.
  Finns en miljon saker att säga om ämnet. Jag skulle absolut själv vilja få bestämma könet på mitt barn, istället för att någon annan ska få välja vid IVF. Sen är det absolut en gåva att ens kunna få ett barn, men det är en annan diskussion tycker jag.

   Tycker det är helt jävla sjukt att kvinnor ska reduceras till livmoderbärare för att 0.05% identifierar sig i ett annat kön.

    Fel på procenten, ska vara 0.5%

    Håller med… Om någon sen vill kallas livmoderbärare, fine. Men tror de flesta ändå vill kalla sig kvinnor ?.

     Varför används uttrycket ”livmoderbärare”?

     I början uppfattade jag det som ett lite skämtsamt sätt att referera till biologiska kvinnor (kanske var det inte alls skämtsamt skrivet utan endast jag som läste det med sådan ton). Allteftersom uttrycket blivit mer vedertaget uppfattar jag det dock närmast som att det används av personer som vill hitta ett mer ”politiskt korrekt” synonym för ”biologisk kvinna”, men missuppfattar jag igen?

     För jag förstår inte på vilket sätt ”livmoderbärare” skulle vara mer erkännande av transkvinnors kvinnlighet än beskrivningen ”biologisk kvinna”?

      Eller jaha förlåt, är morgontrött (somnade kl 07 imorse haha) det måste förstås vara för att transmän inte vill kallas för ”biologiska kvinnor” pga sin livmoder?

       Transmän tillsammans med människor som inte identifierar sig som varken man eller kvinna med.*

       Men problemet kanske främst är order ”kvinna”, som vanligen används? Skulle man kunna använda beskrivningen ”biologisk kvinna” i stället?

       Det kanske kan upplevas något ”vetenskapligt” i enklare sammanhang, men är ju helt klart både mer lättflytande, mindre krystat och enligt min uppfattning mer fysiologiskt korrekt än uttrycket ”livmoderbärare”.

       Ja precis. För att inte exkludera liksom. Men tycker det är att gå för långt, det är en extrem minoritet som har livmoder men inte ser sig som kvinnor. Man fattar ju vad man menar om man säger att ”kvinnor kan få livmodercancer och måste testa sig” eller vad det nu kan va. Har man ingen så har man inte och kan kalla sig kvinna ändå, har man en och känner sig som nåt annat fattar man ju att man ska testa sig. Inget att göra ett problem av. Vägrar också bli reducerad till livmoderbärare, som nån maskin, osynliggörande liksom!

        Tror det är en större andel som faktiskt opererat bort sin livmoder av olika anledningar, än vad det finns Transpersoner. Vad blir dom då om vi ska säga ”livmoderbärare”?
        Inga kvinnor? Så skumt begrepp som syftar till att vara inkluderande men som exkluderar andra istället.
        Tycker det är helt sjukt att 1177 försöker att undvika termer som ”män” och ”kvinnor”. Vad fan är det som händer?

    Låt oss börja kalla män för pungbärare också! Eller kanske spermieproducenter?

   Det är förbjudet i de flesta länder förutom typ USA och Mexico.

    Sluta ljug

     Nej det är sanning. Jag har själv velat välja kön. Bara för att det är tillåtet att göra PGT i andra länder så får man inte reda på kön och man får heller inte välja kön på det embryot som sätta in. Jag har pratat med MÅNGA kliniker i Europa och det är inte tillåtet, endast om man skulle bära på könsbundna ärftliga sjukdomar.
     https://ivf-worldwide.com/education/introduction/ivf-regulation-around-the-world/ivf-sex-selection.html

  Tycker du ska läsa på lite innan du skriver dina inlägg.

   Jag håller med. Blir helt galet fel ibland. Undrar om det är pressetiskt att vara en skvallerblogg med hittepå och killgissningar!

   Och korrekturläsa några gånger så det blir rätt stavat osv.

    Du med kanske. Rättstavat*

  Jag tror många av oss fattade det direkt… Givetvis.

  Är inte insatt men om man gör IVF så väljs kön oavsett eller? Om inte blivande föräldrarna gör det så gör ”personalen” det? (Kändes lite fel med personal men kom inte på bättre ord).

  Kan väl förstå det lite men en del av grejen för mig var att det blir det det blir. Var en del av spänningen liksom.

   Tror personalen väljer ut det befruktade ägg som ser bäst ut, helt oberoende på kön.

   För att välja kön måste man gör PGT dvs man tar några celler från blastocysten som sedan analyseras medan blastocysten frys med i väntan på insättning. Så kollar de ifall de finns några kromosomavvikelser och då man kan kolla på könskromosomen också såklart. Dock är det förbjudet i de flesta länder i hela världen att välja kön på embryot som sätts in. Det är tillåtet endast i ett handfull länder typ Mexico och vissa delstater i USA.

  Varför skulle föräldrar registrera en flicka som pojke? Hur tänkte du egentligen?

   Ja man kan undra varför någon skulle vilja göra det. Runt 2018 fanns en diskussion bland vissa kretsar om att inte påverka barnets könsidentitet genom att göra könsstereotypa val åt sina barn som kläder, leksaker mm. Man till och med diskuterade att ge barnen könsneutrala namn. Finns några sådana.
   Barnet skulle sedan få välja juridiskt kön. Sen kom Covid och hela denna diskussion har förhoppningsvis dött ut.

    Förstår jag dig rätt, är det fel att ge barnen flera möjligheter med könsneutrala kläder eller erbjuda alla leksaker till dom?
    Jag låter mina barn ha på sig det dom vill och leka med dom tycker är kul och utvecklande varesig det är dockor eller bilar. Varför ska färg och saker vara sorterade efter kön? Förstår verkligen inte det?

     Jag tror du missar nyansen här. Diskussionen handlade om det felaktiga i att inte låta barnet själv välja sitt juridiska kön. Att undvika att påtvinga barnet en bias pga biologiskt kön. Man tog alltså diskussionen långt bortom könsroller och könsstereotyper, vilket är en helt annan diskussion. Själv tycker jag att vi har för många könsmarkörer inbyggda i samhället. Hur vi ser på manligt och kvinnligt finns i allt från barnböcker till färg på kläder. Att ta bort dessa stereotyper och själv låta barnet upptäcka sin identitet är något de flesta är positiva till. Alla sådana stereotyper är en konstruktion skapad av samhället, mycket faktiskt av den katolska kyrkans ledarskap redan runt 400 talet. Att ignorera det biologiska könet har det redan visat sig vara av ondo. Länge var läkarvetenskapen inriktad på att forska enbart på manliga exemplar. Läkemedel testades enbart på män. Idag vet man att det finns stora biologiska skillnader vad gäller både kring vilka sjukdomar som är vanligare i den ena eller andra gruppen till sjukdomsförlopp. Att ignorera biologiskt kön finns det risker med och det är inte en konstruktion som människan skapat. Däremot är juridiskt kön en konstruktion och egentligen finns inget egentligt syfte att ha den kvar eftersom vi är alla lika inför lagen.

      För statistik om t.ex diskriminering inom arbetsliv, rättsväsende, politik är det viktigt att veta (juridiskt) kön.

  Det är väl vid ivf som det är möjligt att välja? Vid inseminering så använder man väl ett gäng spermier inte en?

   Precis. En inseminering är egentligen samma som utlösning vid samlag. Fast med hjälp av läkare, men metoden blir (typ) densamma ?

    Man kan dock ”tvätta” sperma (de kallar det så) och få ner antalet som skulle ge ett visst kön. Inte lika säkert resultat som med embryoval dock. Googla om ni vill veta mer.

   X- och Y-spermier skiljer sig åt åt så i praktiken går de att separera innan insättning, men den är ju inte 100% säker. Kallas Microsort om du vill läsa på mer.
   https://www.microsort.com/

  Helt ärligt fattar jag inte hur man kunde tolka inlägget på det sättet du gjorde.

   Ibland undrar jag om hon inte gör en Isabella o feltolkar för att få fler kommentarer?

    Och när inlägget får många kommentarer, så kommer det ett nytt efter några dagar om samma grej, med en liten annan vinkel att diskutera. #hottopic ??

    Så var inte bloggbevakning förr.

  Har själv gjort IVF men inte läst eller fått till mig att man kan välja kön? Inte för att kön spelar någon roll då det var ett barn jag önska, tjej som kille som hen. Men någon som är insatt i hur det går till? Man ser väl inte vilket kön en spermie har?

   Men det är ju inte spermierna man sätter in, det är ju embryon.

    Så det syns menar du?

     Ja, könskromosonen.

     Man kan testa den, då syns det.

   I Sverige får man inte, om det inte finns risk för genetisk sjukdom hos ena könet.

    Man får inte välja kön i princip i 99% av länderna.

     Nej det finns några länder där det är tillåtet ja. Skrev Sverige eftersom personen skrev att den inte fått det till sig och troligen bor här.

  Så det går att göra i Danmark nu alltså? När jag kollade upp det förut var det Cypern och Ryssland typ. Och en annan, osäkrare, metod i Schweiz eller Österrike.

   Går Inte att göra i Danmark – det är ett danskt företag som erbjuder resor till andra länder där det är lagligt…

    Aha, ok! Bor hon i Danmark? Eller finns det inga svenska företag som erbjuder detta?

     Det är inte tillåtet i Sverige, det är förbjudet i de flesta länder. Alltså att välja kön på embryot.
     Att försöka separera X- och Y-kromosomer innan insemination är något annat.

      Jo jag vet. Men däremot kan det ju finnas företag som ordnar resor i syftet till ett land där det är tillåtet.

       Men varför skulle man vilja gå via en mellanhand och betala dyra summor till dem när man gå till kliniken i det landet där det är tillåtet direkt istället?

        Vet inte, fråga hon Sara ?
        Kanske är enklare, att de fixar allt. Som många andra grejer är.

   Det är inte tillåtet i Ryssland längre. Det är bara i den turkiska delen av Cypern som det är tillåtet.

    Aha ok. Det är ju ändå rätt nära.
    Märkligt att det går ”bakåt” med sånt, när allt annat med vetenskapen går framåt (tillåts).

     Det är ju etiska aspekter. Hur tror du att det hade sett ut i tex Indien om det var tillåtet där? Tror du att det skulle bli ett överflöd på pojkar eller flickor?

      Hellre det än att oönskade barn föds och lämnas att dö. Det är fruktansvärt när barn föds till denna värld som inte är önskade… Det önskar jag ingen. I västvärlden verkar det vara mer önskvärt med flickor av någon anledning…

      Ja men etiska aspekter finns ju inom annat också som man får göra… Nä, där kan man förstå, men i väst. Där är det nog mer blandat vad man vill ha. Så dyrt ändå så kommer inte bli ett samhällsproblem liksom.

       Nej exakt!

  När försvinner spelaren längst ner vid varje inlägg?

   Jag ser inte spelaren längre. Tittar från mobilen.

  Att välja kön vid IvF är inget man kan göra hur som helst. Det kostar svin mycket pengar utöver vad behandlingen kostar.
  Kan inte direkts siffror, men om en behandling kostar runt 50-60k inkl alla utredningar, så kostar tillägget med kön ca 40k och det är typ 70% tillitsfullt.

  För mig är det sjuka summor att lägga till bara för att eventuellt få det kön man vill ha. Sen funkar sällan IVF på första försöket…. Så det blir som sagt svindyrt. Och vad jag vet så görs det inte i Danmark. Där får man knappt välja antalet embryon utan det får du göra om du är över en viss ålder exempelvis eller kvaliteten på dem.

  Nä jag skulle aldrig betala extra för ett visst kön om jag behövde göra IVF.

   De flesta regioner erbjuder 3 gratis försök, ett fåtal erbjuder 1 eller 2. Det är endast ditt andra biologiska barn som inte är gratis första 3 behandlingarna, och en IVF eller ICSI behandling brukar landa på 35-43K beroende på metod. Det är förstås för En behandling, så ja, funkar det inte på första försöket så kan det absolut bli dubbla.

   För Sarah skulle en ivf behandling kosta pga redan har barn, så not saying you’re wrong, ville bara säga att för en utan barn så får man ”ett par” gratis försök.
   /IVF-förälder

    Jag har också genomgått IVF men privat så är ganska insatt 🙂

   Skulle kunna va värt, om man har mycket pengar och vara vill ha ett barn tex. Eller redan har ett och vill ha max två. Men alla är olika.

   Men det är mycket säkrare än 70 procent har jag för mig…

   Det är inte tillåter i något av EU-länderna längre, förbjudet i de flesta länderna i världen. Tillåtet i tex Mexico och vissa delstater i USA.

    Det är visst tillåtet på b la Cypern! Sluta sprida osanningar!

    Och turkiska delen av Cypern tydligen.

  Känns som att du var ensam om att inte fatta vad hon menade. Och iochmed att du inte frågade henne först. Så känns det som att du bara ville ha igång en diskussion och då mkt trafik till sidan. Eller

  Någon som vet vad detta kostar i Danmark?

   Det är inte tillåtet i Dannmark.

  Kan vi inte prata om något annat?!?

   Kör!

    Kan vi prata om att även Benjamin Ingrosso har ätstörning, samt även Pernilla.
    Det förklarar hans märkliga besatthet med mat och vad han ska äta konstant. Hela familjen är ju sjukt matbesatta.

     Har han sagt att han har en ätstörning?

      Ja han har sagt det själv. Nog förstår man det med hans besatthet av mat?
      Att Pernilla har det, var ju bara något Bianca kastade ur sig, när hon blev förbannad.

      I ett avsnitt av Wahlgrens värld (kom ut i veckan) så sa han att han nog har någon form av ätstörning då han kan hetsäta. (Förmodar någorlunda kontinuerligt och säkert med dåliga tankar inför/under/efter).

       Ätstörning är en hemsk sjukdom och mycket svårt att få bukt med.
       Hoppas att B och B får professionell hjälp.

        Helt enig med dig! Ätstörningar kan visa sig på många sätt.

  Förlåt men hur kunde du ens tro det…? ??

  Jag fattade vad hon menade 🙂 . Tycker det verkar ok, men tar ju sin lilla tid och kostar. Det finns ju ingenstand i Europa detta är möjligt.

   Senast jag kollade på en karta låg Cypern i Europa och där är det tillåtet! Kommentera inte när du inte har en aning om vad du pratar om!

   Jodå.

   Cypern.

  Det var vel lov i Spania tidligere. Beckhams bodde i Spania da hun ble gravid med siste barnet, og det ble da sagt at de hadde gjort det; valgt jente fordi de ønsket seg en jente etter å ha fått tre gutter…

  Bara sjukt.

  Jag förstår inte hur du kunde tänka som du gjorde från början? Helt långväga och baklänges och jag vet inte allt. Och cirka ALLA kommentarer handlade ju om att du tänkte fel?

  Tidningen DN skrev en artikelserie för ett tag sedan. Har för mig att det var för ca 1,5 år sen (men är osäker). Hur som helst handlade den om att p ga att man väljer just manligt kön i en massa länder så har vi redan fått en stor övervikt av pojkar! Och att det inte är bra för framtiden. Dels tror man att det kommer leda till mer ojämlikhet och även våld mot kvinnor etc väntas öka p ga detta. Det skulle alltså behövas födas fler flickor än pojkar under lång tid för att balansera upp detta! Men p ga att länder som Kina och även hela Mellanöstern b la aktivt väljer pojkar så har det blivit så här. Det var inte en ljus bild DN målade upp av detta. Just därför tycker jag man borde få välja kön. Och hoppas då att fler hade valt flickor! Det behövs alltså bevisligen födas fler flickor för att balansera upp!

   Ja jag skulle valt flicka.

    Inte jag.

   Naturen fungerar redan så att det föds fler pojkar än flickor, men det dör också fler pojkar än flickor.

   Tycker det känns äckligt att människan är så vidrig så det medvetet väljer kön på sitt barn, istället för att vara glad över att dom ska få ett barn.

   Perverst är vad det är. Kontrollbehov deluxe. Aldrig nöjda. Människor som ser sina barn som objekt, ska inte ha barn. Det vore en bra indikation på när man ska neka ett par att skaffa barn på onaturlig väg.

    På vilket sätt ser man sina barn som objekt för att man önskar välja kön?
    Herregud vilken dömande kommentar…

    Men oj vad du tar i. Varför bry sig så mkt.

    Jag håller med dig helt!
    Om man tycker att det är så viktigt att ens barn har ett visst kön, är man inte mogen att skaffa barn. Man borde i stället reda ut vad det är som gör att man tänker så.

     Så ni kan alltså inte sätta er in i den situationen att om man har 3 flickor innan, och nu har möjlighet att välja, väljer då en pojke? Har man ekonomin och valmöjligheten förstår jag inte varför det är så stor sak. Det har inget med föräldraskapet att göra. ”Inte mogen att skaffa barn” SNÄLLA RARA

     Jag vill ha ett visst kön, jag har barn. Jag är en bra mamma till mina barn oavsett. Om du tycker att det är DET som avgör om man blir en bra förälder vet jag inte vad. Ta droger, sup ner dig varje kväll, syssla med barnaga, men FAAN om du vill välja kön på ditt barn!! Då är du inte mogen att skaffa barn…
     Jag har flera barn av samma kön. Jag vill nu ha ett barn av det andra könet. För att jag vill uppleva hur det är. Det kanske blir precis likadant, kanske helt annorlunda. Kanske får vi en annan relation i vuxen ålder, kanske inte. Man FÅR önska vet du ? Man får känna så. Man är inte en sämre person för det.

      ”jag vill ha” och ”jag vill nu ha”… Du har aldrig funderat på att FÅ ett barn är en gåva och att man skall vara glad att man öht kunde få några.

       Gåva och gåva, det är ju nåt man gör. De allra allra flesta som vill får barn, det är inget mirakel eller ovanligt liksom.

        Ha,ha, (av nån anledning fick jag salige Sven Melander i huvudet av din kommentar..sketchen med den lilla flickan?) jo de flesta gör ju sina barn, tycker dock det är en gåva att kunna få barn och faktiskt ett smärre ”mirakel” hur kroppen funkar och att det öht blir till ett barn. Nu var det iofs inte det saken gällde, utan huruvida man vill ha el skall bestämma ett visst kön på sitt barn osv.

       Som jag skrev i min första kommentar tycker jag att det är en helt annan diskussion. I denna diskussion förutsätts att man kan få barn och vill välja kön på det barnet.

    Jag instämmer. Riktigt läskigt när folk börjar mixtra för att tillgodose sina egna behov. Huvudet på spiken med ”istället för att vara glad över att dom ska FÅ ett barn” Rent evolutionärt kommer det, om det inte regleras, eskalera, vill vi ha ett samhälle där vissa människor kanske kommer beställa ”custom made” barn efter vad som passar deras livsstil, kön, hårfärg, ögonfärg etc. Riktigt obehagligt.

     Instämmer i vad ”a” 11:53 skrev.

     Om du tycker att det känns obehagligt och onaturligt behöver ju inte DU göra det. I början av 1900-talet tyckte man att det kändes onaturligt med dammsugare också istället för sopkvast. Det känns naturligt nu för dom flesta. Förr drog man ut tänder utan bedövning också. Utvecklingen går framåt du vet.

      Nej, men jag tänker på samhället i stort, och vad konsekvenserna kan bli, det kanske inte du gör. Hyfsat märkligt f.ö att göra en jämförelse mellan barn och dammsugare i en kontext där man berör utvecklingen i samhället.

       Åh herregud… Min poäng är att saker och ting utvecklas hela tiden. Dom flesta kommer inte ha råd att välja sådana saker i alla fall. Och vad skulle kunna hända menar du? Alla människor vill ha olika saker, därför skulle barnen också bli olika om man nu skulle ”designa” ett barn. Detta görs hela tiden i USA bland annat. Där kan man tom välja ögonfärg på sitt barn. Man kan tycka vad man vill om det, men det är ett faktum att rika personer alltid har kunnat välja det dom vill ha. I framtiden kommer säkert lägre medelklass också ha råd med det. Det positiva är att det finns dom som föredrar bruna ögon, och dom som föredrar blå ;).

        Åh jisses, uppriktigt sagt verkar du vara väldigt naiv. Om du inte fattar vad som kan hända, konsekvenser av att kunna välja ut människor efter fysiologiska attribut och inte är mer påläst än så, både ang.vår historia samt befintlig forskning och de etiska aspekterna, så är jag benägen att tro du antingen är ett troll eller helt enkelt inte använder din begåvning nämnvärt, eller alls faktiskt.

  Överväger hon IVF för att kunna välja kön eller är det för att de behöver hjälpen?

  Det blir ju lite tokigt om man ”hoppas” på att fler väljer flickor.

  Förstår fortfarande inte hur man kunde misstolka det här till att förälderna själv ska välja kön EFTER att barnet fötts, oavsett biologiskt kön. ”Jag ser att du har en snopp men bestämmar att du är en flicka”. I vilken värld är det rimligt??

   I mångas världar….. Tyvärr.

    Vems? Allvarligt, i vilket sammangang har en sån diskussion uppstått? Jag anser mig själv vara rätt insatt i genusdebatten men jag har ALDRIG stött på förslaget att föräldern ska tillåtas registrera det motsatta könet hos Skatteverket. Vad skulle ens syftet med det vara?

     Nej jag skrev för snabbt. Jag menar att somliga vill göra sitt barn könsneutralt (….) tills barnet själv beslutat om sitt kön. Vilket ju är helt bisarrt då kön är en biologisk verklighet som beslutas i befruktningsögonblicket och inget man väljer själv. Förhoppningsvis blir alla barn fortfarande könsbestämda vid födseln eller fostervattenprovet.

      Ja men det är ju nåt annat. Inlägget handlade om att föräldern väljer kön och Camilla tolkade det som att man väljer efter födseln.

  Nej det känns som det går för långt. Nej, bara nej. Då är nästa steg att vi väljer hår, ögonfärg och i förlängningen kanske personlighetsdrag på sina barn. Tycker det hela låter skrämmande.

   Låter fantastiskt tycker jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.