Är detta reklam?

Ska vi leka en ny lek?
Nu gissar helt enkelt om ni tror att dessa omarkerade inlägg är reklam eller inte.
Okej, nummer två har till och med en individuell rabattkod, men allt kan inte vara jättesvårt. 🙂

Vissa är enklare än andra, men några stycken inlägg är inte ens jag säker på, så my guess is as good as yours!

Ledtråd – Filippa Toremo jobbar på Caia Cosmetics som content creator.

Samir Badran har bytt jobb tiiiiiill:
Mäklarhuset Stockholms Innerstad.

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Elsa Ekman ser ut som en egyptisk mumie! Såklart alla vill se ut som ett lik!

   Vaddå mumie? Det där får du ju gärna utveckla.

   Mumier har inget hår.

   Mer som Kleopatra, tycker jag.

   Tycker du? Jag tycker att det var en fin bild. Blev glad när jag först trodde att hon hade skrivit ”I love you” till sin egen spegelbild. Det hade varit grymt!

  Jag tycker då inte att hon såg ut som ett lik. Jag tycker hon var fin.

   Skulle vara svar till ”Posh”..

  Du kan ju kolla Jennie Walldéns konto..

  Allting känns som reklam. Varför tar två personer frukost till 10 personer bara för att dom kan? Så onödigt.

   Frukost till 10 pers? Jag skulle lätt kunna äta hälften av det på bilden. 😂

   För att frukostbuffe är det godaste som finns?!

   Var ju inte överdrivet mycket mat för två personer direkt. Slappna av.

   Macka, pannkaka och lite fil är väl en ganska rimlig mängd frukost/brunch? Varsitt ägg och lite frukt på det. Ser gott ut.

    + 3-4 mackor, lite bacon, 2 glas juice var, varsin shot och kaffe på det. Jo mycket att få i sig.

  Den där Gaston Luca-ryggsäcken hyllade även Mona (givetvis med en rabattkod), hon tyckte att den är snygg bland andra fantastiska egenskaper. Jag tycker ryggan ser ut som nåt man köper på ICA Maxi för 299 kr.

   Mm, ser den överallt. Nya Daniel Wellington. Snark

   Finns på SHEIN för 180kr

    Den riktiga eller en dålig kopia?

   Ryggsäcken är ju som ideal of sweden . Alla får göra reklam för företaget med egen rabattkod oavsett hur stor man är inom socialamedier. Blir liksom inte trovärdigt och man undrar ju hur många som verkligen tjänar på samarbetet. Blir nog inga stora summor.

   Det roliga med det var ju också att just det här märket har, hör och häpna, dragkedja på sin rygga. Den nyheten tyckte Mona var fantastisk.

  Skulle tippa på att allt skulle räknas som reklam, men var går gränsen? Alltså, OM det skulle vara ett inlägg som är en genuin shoutout för att man gillar grejen ifråga, hur bedöms det då av de som dömer? Reklamombudsman och Konsumentverk eller vilka det nu är. Behöver det vara flera inlägg eller räcker det med ett?

   Beror väl på om de fakturerat eller ej… får de 100 000 kr för inlägget är det ju såklart reklam och ska markeras. Är det så att de själva bokat en weekend på spa men blir uppgraderade till en svit och får gratis middag så räcker det nog att de skriver att stället var bra. Om de får gratissaker på posten är jag osäker, men tror ingen publicerar sånt idag utan alla tar betalt för inlägg.

   Så kontentan är: det mesta är reklam om det innehåller länkar. Är det endast en genuin rekommendation brukar influencern även vara extremt tydlig med att påpeka det… de är tydligen stolta över det.

    Jo men om de bara taggar ett företag i ett inlägg, då måste nån bevisa att de fått betalt? Hos vem är bevisbördan i så fall? Om den ligger hos RO, kan de begära ut fakturor eller hur funkar det? Eller ska influencern bevisa att den inte fått betalt, hur gör man det?

    Men kanske händer så sällan att ett inlägg är genuint, och så ska nån anmäla det 😅

   Då går det går under yttrandefrihetsgrundlagen och ska inte taggas som reklam.

    Tack men hur bedöms det? Om ett genuint inlägg anmäls, vad händer då?

     Det utreds av myndigheten, men riktigt hur det går till vet jag inte men jag antar att de har sina rutiner.

    Högst upp i kommentarerna en som inte ska vara där. Skriven av a 17,15.

  Jag förstår inte syftet med glasvägg till badrummet. Är det seriöst folk som vill ha det så? Jag hade vänt i dörren om jag fick ett sånt badrum på ett hotell. Sure den väldigt skira gardinen går väl att dra igen, men usch asså!

   Jag älskar det, men så bor jag allt som oftast själv på hotell också så jag behöver ju inte känna mig uttittad eller sådär.

    ?

  Gaston Luga är dock grymma 😍 typ enda ryggsäcken som är bra anpassad när man jobbar på kontor eller är student

   Verkligen inte den enda ryggsäcken som är anpassad till det. Det finns även en uppsjö av ryggsäckar som är mer ergonimiska än Gaston Luca.

    Någon som har bra tips på ryggsäck? Behöver en som
    Tål regn
    Få ner 14” laptop i väska
    Få plats med böcker, mappar, anteckningsblock osv
    Gärna MÅNGA fack så tex hörlurar och laddare inte behöver trassla ihop sig.
    Gärna 1 fack eller så för vattenflaska
    Inte för dyr (fattig student)
    TACK på förhand om nån har ett bra tips!

     Något sånt här kanske?

     https://www.zalando.se/brandit-ryggsaeck-navy-brm52h000-k11.html?size=One%20Size&allophones=0&wmc=SEM460_NB_GO._8769288730_710259011_36937778157.&opc=2211&mpp=google|v1||pla-360989572517||9077372||g|m||163702586398||pla|BRM52H000-K110ONE000|360989572517|1|&gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAjwvsqZBhAlEiwAqAHElfhnkz2I-1v0c7dAL5t4VahVpOPh9dO-OzgdGEGyZlda9TGjnrTCpxoCLWMQAvD_BwE

   Finns ju cirka en miljon ryggsäckar som är designade just för det?

  Egoina också med sitt taggande och tjat om det där lakritsstället.

   Men hon skrev ju att hon var ditbjuden på event? Det är ju tydligt i vilket syfte hon var där.

  Kanske OT men ändå, när kan dessa influencers ens unna sig att njuta av något? Fotodokumentationen är förjävla tröttsam och att alltid ha det i bakhuvudet måste väl göra att allt känns som ”jobb”, eller vad man nu ska kalla det de sysslar med för något…

  Är det enkelt att bli mäklare? Genuin fråga, eftersom det verkar inne att sadla om till.

   Nej det är inte enklare än vissa andra utbildningar. Du läser tex skatterätt, byggteknik osv.

   Ja

   Allt är väl relativt. Jag är snart färdigutbildad jurist vilket är en ganska lång och mastig utbildning, men jag skulle aldrig klara mäklarprogrammet som är betydligt kortare. Jag klarar inte av matten helt enkelt. Så det beror nog på vad man har fallenhet för helt enkelt.

  Återigen, influenser är inget riktigt jobb. Ett riktigt jobb hade man fått sparken ifrån när man gång på gång gör fel.

  Nej. Jag är inte avundsjuk. Jag är bara bitter rent allmänt.

   Men de är ju egenföretagare?

    Det innebär inte att man kan strunta i lagar eller hitta på sina egna lagar.

     Nej men vem menar du ska sparka dom?

      De borde gå i konkurs som alla andra företag som fullständigt skiter i alla regler. Men det är också huvudet på spiken. Det är inget jobb så de kan inte bli sparkade. Ergo, det går inte att ta dem seriöst.

      De må tjäna pengar men de har inga jobb.

      Skatteverket borde dra in F-skattsedeln..

   Sjukt konstig definition av jobb😅

  Spontant tänker jag att måste det vara reklam och ett sponsrat samarbete så fort en influencer taggar ett företag? (Nio gånger av tio är det säkert så dock) Samirs post känns verkligen inte som reklam. Tycker det är svårt att avgöra om det är smygreklam eller inte.

  Ja, allt som influensers lägger ut är väl reklam. Det är ju det som är hela grejen 🤷‍♀️🤷‍♀️

   Utom hos Mona, hon hjälper bara sina kompisar.

  Läser på Insta att Tunnelbane Nettan ilsknat till ( igen ) på VDS sida att nån anmält till Bloggbevakning att hon inte reklammarkerat ett inlägg.
  Har du skrivit om det eller har du berättat för henne och vad handlade det om?
  Hon gör ju ständigt reklam för sig själv och sin bok på VDS sida. Både på Facebook och Insta.
  Reklam för henne själv och bokförlag osv.
  Undrar ändå hur hon kan veta nån skickat till dig.
  Inlägget här handlar ju om smygreklam så kanske inte helt fel fråga

   Jag gillar verkligen VDS i sig och vad organisationen arbetar med, men herregud vad illa människan skriver. Ofta passivt aggressivt och ibland riktigt otrevligt.

   De borde verkligen se över hur de skriver och uttrycker sig. Orkar knappt läsa inläggen där längre.

    Ja, tanken är god men så länge de inte redovisar sin ekonomi öppet utan hetsar bara på insamlingar, saknar ett 90-konto och säger att de bara har volontärer när det är inte så, har jag svårt att ge dom credd.

     Ja det är märkligt, det mesta går väl till löner iaf hon själv tar väl ut en lön. Det mesta skänkts väl, de får ju t ex bullar och annat från företag. Nu ska de förnya hemma i en äldre dams bostad t ex och det mesta verkar de få i spons mot att företagens namn exponeras på kontona har man förstått, men ändå så behövde det samlas in pengar. Kyl och frys kunde ju damen få nytt (ett företag sponsrade väl med det?) och städ kanske, men varför lägga tid och pengar på att styla henne lägenhet fin istället för att hjälpa flera. Var väl liksom inget större fel på lägenheten vad det ser ut som, såg inte ut som misär vilket Nettan kallade det. Och flera företag nämndes/publicerades som skulle stå för det. Glömmer inte när hon Nettan filmade när de var hemma hos en äldre och lämnade mat eller vad det var, och hon filmar den äldre och säger ”äh hon är så gammal så hon fattar inte det ändå” – att hon blev filmad och exponerad i so me alltså.

      Jag förstår heller inte varför man måste samla in pengar hela tiden. Som du skriver får de ju en massa saker och tjänster i spons, tror inte de behövde betala särskilt mycket t ex när de renoverade gården i Stockholm. De hade ju massvis med sponsorer som fixade olika saker gratis. Ändå tjatades det om hur mycket de behöver pengar till renoveringen. Det tjatades/tjatas om hur de behöver pengar till hyran men enligt en artikel för ett par år sen var hyran inte så jätthög (under 10 000/månad då) och det var nån som hade sponsrat en hel årshyra. Så var tar pengarna vägen? Ingen utomstående vet ju eftersom det finns inga årsredovisningar att läsa. Tror inte att det skulle bara vara en person som är avlönad utan det är säkert flera (t ex deras husmor, tror inte hon kan jobba där på ideell basis varje dag).

      Jag förstår heller inte riktigt dessa insatser för en människa där de fixar jättemycket. Det börjar med en sak och växer till så att till slut handlar det om jättemycket.

      Vad gäller Jeanettes kommentar så är det jätteovärdigt om hon sagt så om en människa dom skulle hjälpa.

       Nej de behöver nog inte betala för så mycket, hyran då kanske. Nettan själv får det mesta också numera som frisörbesök, nagelfix, drycker och annat så hon har det bra så, hon har fixat det bra för sig, fått ny heminredning också i spons och samarbeten. Ingen vågar nog ifrågasätta Nettan, för då finns risk hon blir rasande och använder sin makt och sociala kanaler. Hon pikar och skickar tjuvnyp men gud nåde om någon kritiserar henne eller ifrågasätter. Var väl två av hennes vänner som gjorde det och de är ju ex-vänner idag, minst två personer hon umgåtts med och visat flitigt, som också hjälpt till i VDS, som hon tvärt vände ryggen åt. Kommentaren fanns på film i sociala medier, någon filmade det och la ut.
       Undrar vad Anna Book tycker om Jeanettes högljudda beundran av Pernilla Wahlgren hehe.

        ”Var väl två av hennes vänner som gjorde det och de är ju ex-vänner idag, minst två personer hon umgåtts med och visat flitigt, som också hjälpt till i VDS, som hon tvärt vände ryggen åt.”

        Intressant! Låter som Mona som byter vänner hela tiden och har nu också hoppat av VDS.

         Har Mona slutat hjälpa till där? Det var inte henne jag syftade på utan andra som förekommit flitigt på Nettans insta tidigare, särskilt en person. Vet inte om den personen gjorde något dåligt eller om de bara blev ovänner, tänkte att Nettan kanske inte är så snäll mot alla alla gånger men det kanske inte beror på henne eller något hon gjort, jag vet inte. Minns att Mona hjälpte Nettan att starta blogg och ig för några år sedan, hon har hjälpt till mycket i VDS också.

          Ja, Mona har slutat där, hon slutade väl ”officiellt” i augusti.

          Jag skrev lite missvisande ser jag, meningen var inte att gissa vilka dessa avhoppade personer är utan säga att byta vänner och bli osams låter som nåt som Mona skulle göra. Hon hat ju ganska mycket världsbästa vänner som figurera på hennes blogg och sen plötsligt försvinner.

           Det bästa Mona gjort var ju att börja hjälpa till på VDS? Det var hennes dröm att hjälpa till ideellt. Men nu har hon slutat på grund av sitt samvete???
           Och har ett nytt projekt.

    Hon skriver verkligen illa, låter ofta som ett barn. Sedan spelar hon väl lite dum ibland också, hon gör ju massor av smygreklam inte bara för sin bok och bokförlag utan för diverse företag, produkter och tjänster men det är inte ofta hon märker ut att det är spons el samarbeten, det förnekar hon ofta och så fort någon påpekar smygreklam så börjar hon prata om att hon har haters som är avundsjuka, onda osv. Hon klagar på andra sen gör hon samma sker själv, hon hånar och hackar på andra t ex så skrattade och klagade hon en tid åt personer som hade breda ögonbryn – en kort tid senare så hade hon det själv. Finns inte många lika hycklande och falska som hon men hon vill låta som att hon är så from och godhjärtad och visst ibland är hon väl det men betänk också att hon tar ut en lön för VDS, ganska så stor lön gissar jag. Plus samarbeten.

     Ja, om stackars fattiga människor ger dom sina 50-lappar, och begklagar att de kan inte ge mer, utan att veta var deras pengar egentliger går till.

      Inte ”om stackars fattiga människor” utan ”och stackars fattiga människor”.

      /anonym 16.35

   Jag postade frågan jag fick in om hennes inlägg, plus mitt svar. Det var så hon fick reda på det.
   Och det var ingen som ”anmälde” henne till mig, jag fick en fråga och valde att dela svaret anonymt eftersom det brukar vara många som undrar ungefär samma saker.

   Jag kan inte reglerna med reklammärkning helt och undrar: Om man som Tunnelbanenettan har skrivit en bok, vad gäller reklammärkning för egen bok på Instagram och Facebook. Hon har gjort reklam för sin bok i stort sett varje dag i flera veckor. Både på sina egna sidor men också på VDS sidor. Några enstaka gånger har hon skrivit att det är reklam men de flesta inläggen är inte markerade. Även när hon har sina ”livesändningar” från utdelningen av mat av VDS handlar det mycket om hennes bok.

    ALLT handlar bara om henne själv.
    Hon vill tyvärr väldigt gärna framhäva hur duktig hon är och använder VDS att promota sig själv. Det suger i mina ögon ( och öron )
    Hon kunde använda sina egna media när det gäller henne själv.
    Nåde den som skriver det minsta negativa om henne. Då blir hon så rasande…och dömer genast ut, hon som är så godmodig och älskar allt och alla.

     Word KerstinEtt, du har så rätt. Exakt så är det. Hon vill så gärna bli kändis och vara influencer och smörar för diverse kändisar, i synnerhet för Pernilla W. Hon vill gärna framhäva sig själv, upphöjer sig själv, och nu får hon släppa en bok också som någon annan skrivit i typ rekordfart. Nu kommer hon skriva att hon har haters för att vi skrivit detta här. Absolut en god bra gärning att starta VDS men jag förstår ändå inte dessa överhyllningar somliga öser över henne.

     ”Nåde den som skriver det minsta negativa om henne. Då blir hon så rasande…och dömer genast ut, hon som är så godmodig och älskar allt och alla.”

     Inte bara hon utan hennes fans. Dom blir helt rabiata om man skriver ens ifrågasättande om Jeanette eller VDS (alltså saklig kritik eller undran). Dom har skrivit på VDS:s Facebooksida om att dom vill inte ha politiska diskussioner eller att man sätter grupperna mot varandra. Ändå skriver dom ofta själv på ett sätt som nästan bjuder in till såna diskussioner.

      Ja det är sinnes hur vissa försvarar och hyser beundran och lovordar henne, som om hon vore en gud och världens hjältinna. Nästan som en liten sekt. Hon är verkligen manipulativ också och menar att hon har haters och det är troll om minsta lilla ifrågasättande, folk är så elaka och onda enligt henne som inte sprider kärlek och unnar henne allt. Handlar ju inte om det, nu vet inte jag om folk är elaka mot henne men inget man sett direkt i alla fall.

       ”Ja det är sinnes hur vissa försvarar och hyser beundran och lovordar henne, som om hon vore en gud och världens hjältinna. Nästan som en liten sekt.”

       Japp, ibland vill man bara ta fram ett gäng med skämskuddar när man läser dessa hyllningar till henne och hur hon borde bli statsminister och äldreminister osv. så att gamlingar skulle få det sååååå bra 🫣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.