Alexandra Nilsson om ätstörda modeller

Bildkälla:Instagram.com/alexandranilsson story

Det Alexandra Nilsson skriver på sin story är så sant. Och sunt.
Problemet ligger väl i vad som klassas som ”hat” och vad som är helt rimligt kritik mot någonting som är extremt problematiskt.

Vad tycker ni?

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  BORT MED BIRRO!

   Ja fyfan vad störd jag blir av hans ansikte på halva min skärm HELA TIDEN

    Hela tiden, vad sägs om att klicka på krysset EN gång?
    Måste gå snabbare än att skriva en kommentar.

     På mig kommer det upp igen ifall man tex vill uppdatera kommentarerna

      Yes. Så fort jag uppdaterar sidan eller postar en kommentar så kommer den upp igen. Och ungefär hälften av gångerna har den inget kryss för att stänga ner den så då måste jag uppdatera igen och hoppas på att krysset dyker upp då.

     Måste ju gå snabbare för dig att scrolla förbi dessa kommentarer än att svara på dom?!

      Du tycker det är helt okej att Birro används som en form av censur? För att stoppa kommentarer?

     Har klickat en miljard gånger. Det hjälper inte, han dyker upp igen. Så några fler tips?

     Jag pausar videon och trycker bort den. Om jag sen går upp på sidan för att läsa om inlägget (obs utan att trycka på något) dyker upp igen autospelandes ännu en gång. Jag har adblocker och den driver mig till vansinne.

  Mitt bästa tips är att inte följa någon mer än de man faktiskt känner. Man kan gå in på kändisars sidor när man känner för det eller är nyfiken men att vara följare det behöver man inte vara. Det sparar mycket tid som man kan lägga på annat. Tex läsa här:-) här får man mycket smaskig information det räcker för mig. Min personliga åsikt.

   När jag läste din kommentar tänkte jag, vad i hela är det för tips. Sen insåg jag hur jag för bara nån vecka sen avföljde majoriteten av alla influencers jag följde och går in på deras profiler när jag vill istället. Underbart!!!

    Jag gör så med de jag känner också.

   Och man behöver inte följa vänner heller om deras inlägg får en att må dåligt.

   Jag har historia av ätstörning och just nu håller många i min pappas familj på att posta inlägg om träning och viktnedgång. De får posta vad de vill men jag har valt att dölja deras inlägg från mitt flöde. Sen går jag in då och då när jag känner att jag kan och ser vad de postar.

   Exakt så! Det gör jag med. Har NOLL intresse av att vara något slags supportande fan till någon annan än mina vänner. Har aldrig och kommer aldrig följa andra än jag känner.

   Jag har en ”regel” att följa max 100 personer så då platsar inga influencers. De jag brukar kika in hos då och då ligger i sökhistoriken så går in den vägen när jag är öppen för att bli matat med reklam och smala kroppar ?

   Så har jag gjort med. Mer intressanta är de inte. Och Alexandra har rätt. Sluta följa de som får dig att må dåligt. Ingen har ”rätt till följare” så det är inget straff, det är en konsekvens som kommer med att ens s k influenservärde inte är lika högt hos alla.

   Japp. Följer endast två offentliga personer, resten bara vanliga dödliga som jag känner.
   Överlag intresserar inte influencers mig såpass att jag har behov av att kika in på deras Instagram.

   Precis så gör jag med. Dels så sjukt trött på allt de vill kränga och vill inte vara en del av det, sen ger det min absolut inget att se vad en flunsa el kändis tex åt till.middag eller ännu en spelad padelmatch.

  Fast med argumentet att det känns trist att köpa kläderna då det inte kommer se ut så på henne är ju bullshit.

  Då kommer hon aldrig kunna köpa kläder av märken som är mer inkluderande och har xl modeller heller.

  Förstår inte den här diskussionen alls. Att straffa den ätstörda och mer eller mindre säga ”du får inte höras eller synas så länge du är sjuk” är i mitt hjärta oerhört ledsamt och kommer göra i det här fallet Bianca oerhört mycket skada ? Jag ser mer gott i att hon är Ginas ansikte utåt än tvärtom. ❤️

   Att stötta o hjälpa en sjuk är inte att exponera eller tjäna på symptomet av sjukdomen. Att påstå att Gina stöttat Bianca o hjälper henne är ju rent skitsnack.

   Att stötta henne hade varit att tacka nej till samarbete för tillfället, erbjuda hjälp o behandling samt en öppen invitation till senare när hon förhoppningsvis är frisk.

   Det är ingen som menar att Bianca ska gömma eller straffas för sin sjukdom. Det är Ginas agerande mot en sjuk, efter att ha gjort specifika uttalanden mot just dessa, det handlar om.

  Det som klassas som rimlig kritik har du skulle skrivit ska riktas mot företagen i fråga.
  Att kritisera den sjuka gör ingen nytta alls överhuvudtaget. Snarare tvärtom.
  Stör man sig på den sjuka, så avfölj. Kritisera där det är befogat, dvs hos företaget.

   Det är ju exakt det Alexandra skriver?

    Ja? Och Camilla skriver: ”Problemet ligger väl i vad som klassas som ”hat” och vad som är helt rimligt kritik mot någonting som är extremt problematiskt.”

    Den frågeställningen är helt irrelevant. Eftersom precis som det bara är företagen i det här som ska ha kritik.

     Skulle nog vilja påstå att den är extremt relevant och riktar sig till alla som är helt oförmögna att skilja på person och sak.

      Är det verkligen? Alexandra säger att hon aldrig skulle hoppa på eller ge har till en sjuk person. Det Camilla skriver är egentligen att det är okej att ösa på med kritik till den sjuka personen om det är rimlig kritik eftersom att den sjuka är problematisk.

       Så tolkar jag det också. Måste vara felskrivning?

     Har du sett hur Gina Tricot motiverar att radera alla kritiska kommentarer på sitt Instagramkonto?

      Har du sett att ditt svar väldigt lätt går att tolkas som att du ifrågasätter Alexandra och säger att det är okej att ösa på med kritik till den sjuka personen om det är rimlig kritik eftersom att den sjuka är problematisk?

   Jag har heller inte sett någon som kritiserar Bianca? Man kritiserar GT för att samarbeta med en person som har en ätstörning. Det är inte kritik mot Bianca utan mot att GT inte följer sina egna påstådda riktlinjer.

  Det finns även ätstörda som är normalviktiga eller till och med överviktiga. Hetsätningsstörning till exempel är en väldigt vanlig ätstörning där de flesta inte går ner i vikt utan snarare upp. Gäller denna regel om modellande även dom? Eller är det bara pinnsmala vi pratar om? Tänker på Alexandras kommentar ”Dessutom känns det trist då kläderna inte kommer se likadana ut på mig.”

   Har man gått ut med att man inte använder ätstörda modeller så ska man inte använda modeller med uttalad ätstörning. I Alexandras fall så handlade ju hennes ätstörning om att bli väldigt smal, så det är ju inte konstigt att det då är smala modeller som triggar henne. Tycker därför inte man ska läsa in allt för mycket i hennes sista mening, hon utgick bara från sina egna känslor. Men klart det finns andra typer av ätstörningar också.

    Men ja, om en normalviktig person berättar att den har en ätstörning så bör man inte ha med den som modell, speciellt inte om man är ett företag som stoltserat med att man inte jobbar med sjuka modeller.

   Behöver du verkligen ställa den frågan?

    Inga frågor är dumma, bara svaren.

  Håller med. Får ångest att gå in på Zaras hemsida, modellerna där är pinsmala.

  Detta kanske diskuterats massa innan men jag är rätt ny läsare så jag har inte stenkoll haha, men är jag helt ute och cyklar när jag reagerar på att Bianca är ansiktet utåt för många av Aimn’s (träningskläderna) kampanjer? för mig klingar det väldigt konstigt att en väldigt ätstörd person frontar kampanjer med kläder för träning – speciellt eftersom hon knappt tränat innan och alltid fått vrida kampanjen mot att ”dom är så sköna att ha på kontoret”? Vill absolut inte spä på något hat mot henne över huvud taget men jag vet inte om jag tycker att hon är den mest passande personen, men jag kan ha fel som sagt. Aimn ska ju vara så himla ”inkluderande” och body positive så man kan ju hävda att även en ätstörd person ska få synas hur den vill men samtidigt kan man väl inte hävda att sjukdom och operationer utstrålar hälsa? Svår diskussion helt enkelt

  Men det är väl inget konstigt att man hellre köper kläder där modellen ser ut som ens egen kroppsform, för att få en uppfattning om hur kläderna kommer sitta på den egna kroppen? Jag är storlek xs med liten byst, om modellen då är flera storlekar större med stor byst är det ju svårt för mig att bedöma om ex en urringad klänning kommer sitta likadant på mig som på modellen?

   Välkommen till världen för alla som är större än xs – vi har i stort sett aldrig fått se hur kläder passar på kroppar som ser ut som våra.

    This.. smala personer med storlek XS/S har aldrig någonsin upplevt problemet med att itne känna igen sin kroppstyp på företagens hemsidor eller på skyltdockorna. Är man däremot medium/large eller XL (som är de vanligaste storlekarna i övrigt) så ser man i princip aldrig sin egna storlek på någon modell What so ever. Man har alltid fått gissa hur plagget eventuellt kan se ut i större storlek.

    Ska man vara krass hade bianca nog inte varit lika eftertraktad av Gina Tricot, Intimissimi, Stronger, Nelly osv (märken som hon frontar) om hon varit säg en storlek L eller M. Nu är hon en XS och det är perfekt för företagen för då passar hon redan i deras önskvärda storlek, och de skrattar hela vägen till banken för de skiter i om hon har bulimi eller inte. Det har säkerligen alla deras modeller haft. Men de kan skylla på att hon är en ”stor profil och förebild”. Yes she is, but she is also skinny as hell ? försök inte.

     Exakt. Och enda gången de har en plus size modell så är det en smal tjej med stora bröst och rumpa typ.

     Alltså är en xs/s, inte sitter kläderna likadant på mig som modellerna. Det handlar ju om mer än en storlek. Proportioner och längd. Är du en L med samma Proportioner som modellen i XS sitter de ju typ lika. Är du en XS med liten byst, smala höfter och liten valk på magen sitter de inte som på modellen.

      Nej men du har antagligen mycket lättare att tänka dig hur kläder ser ut på dig när du ser dom på någon som har samma storlek som dig i alla fall. Sen får man självklart tänka med sina proportioner men man behöver ju inte spela dum heller. Ingen kräver att en exakt kopia av just mig ska visa alla kläder för mig.

       De sitter precis lika olika på mig som på en större storlek då jag inte är lång och inte måtten på samma ställe om man kan tänka sig att alla xs/s inte ser likadana ut. Man får ju kära känna sin kroppstyp och vilja modeller på plagg man själv tycker passar helt enkelt.

   ”Modellen på bilden är 176 cm och bär storlek s”

   Ah, perfekt för mig som är 160 och har storlek M. Nu vet jag preciiiiis hur det kommer sitta på mig.

   Men de kan ju samtidigt inte ha 340 modeller till varje plagg.

    Nej, men de kan ha olika storlekar på modellerna eftersom plaggen ju finns i alla storlekar, istället för 7 olika modeller som ALLA är 175 cm långa och bär storlek S.

  Läst flera gånger i kommentarsfälten om att alla ätstörda inte är pinnsmala osv..
  Nej, men i fallet som kritiseras använder de en mycket trådsmal modell som flera gånger uttalat sin ätstörning. Och vem som helst kan se att den inte är i balans. Det är det som kritiken mot företaget handlar om. Dessutom har i frågavarande företag gått ut med en policy som strider mot detta. Att det sedan finns olika och andra sorters ätstörningar är en annan sak. Här VET man att den anlitade modellen lider av en ätstörning och det kvittar för dem bara det rasslar in pengar. Att de anlitar henne just då hon är som allra tunnast kommer ju inte precis att sporra henne till tillfrisknande eller att ens försöka ta tag i det. Hon hyllas, betalas, anlitas ju just nu.
  Så snälla, sluta med detdär om att man kan vara normalviktig trots ätstörning. Vi vet! Men ser vi så många normalviktiga anlitas som modeller då? Hela jävla modevärlden är vrickad. Det är ett som är säkert. Vi ser trådsmala, nästintill utmärkande människor med tom blick som klädhängare överallt. Många som kämpar med ätstörning. Men de har inte pratat om det i tv, tidningar, loggar och vloggar och poddar och gud vet vad.

   *utmärglade människor. Autokorrekt…

    Exakt, det kommer alltid vara problematiskt när företag som t.ex Gina, ett av Sveriges största märken som enbart i princip riktar sig till tjejer ålder 13-25, använder en uttalat ätstörd och uppenbart underviktig (!!) modell för sina kläder och kampanjer. Hade de pushat samma kampanj med t.ex Molly Sandén så hade de inte fått kritik men de hade kanske inte sålt lika mycket, eftersom små tjejer i den åldern fortfarande har idealet av att vilja se ut som en smal barbie i hjärnan och då lockar Bianca mer. Sorgligt ekorrhjul.

  En annan person som förtjänar kritik är hennes PT. Vad tänker han när han tränar en person som äter för lite?

   Usch, ja. ”Och så kör vi 20 st till. Kom igen”!!

   Det gör hon väl inte, hon äter mycket och sen spyr pga psykisk ohälsa. Att träna kan få en att må bättre psykiskt.

    PTn är säkert läskunnig eller sett på tv. Så hen vet att det är en person som kräks upp sin mat. Kanske svälter sig också (för det gör man ofta däremellan men när man inte orkar det blir det bulimi istället).

   Men ta o ge dig. Träning kan dämpa ångest och ger energi. Han är en välkänd pt som vet vad han gör.

    Jag gick hos en pt när jag var ätstörd. Jag var öppen mot honom med min problematik och han hjälpte mig att träna på ett sunt sätt utan fokus på utseende, med fokus på att stärka kroppen. Han hjälpte mig också att tänka mer sunt kring kost. En bra pt kan hantera kunder som har ett stört förhållningssätt till träning och kost. Lösningen är ju inte att förbjuda en ätstörd att träna.

     Ibland är lösningen att förbjuda en ätstörd från att träna. När jag gick i behandlingsprogram för min ätstörning så fick jag inte träna alls eller knappt röra mig överhuvudtaget. Delvis pga alldeles för låg kroppsvikt och delvis pga att mitt förhållningssätt till träning var inte alls bra – handlade enbart om att maximera hur mycket jag kunde förbränna och fick stark ångest om jag inte gjorde det.

     Säger såklart inte att det är lösningen för alla ätstörda, har men ett bra förhållningssätt till träning där det kan hjälpa med ångest och välmående istället för att bidra till mer ångest, och ens kroppsvikt inte är akut farligt låg, då kan det nog vara jättebra att behålla vissa typer av träning. Men säger bara att ibland är en del av lösningen att förbjuda träning.

      Ja och eftersom vi inte vet hur Biancas ätstörning fungerar eller vad hon och hennes pt diskuterat så är det bara spekulationer. Vi behöver inte hoppa på ptn utan att veta mer tycker jag.

       Nej det håller jag med om. Ingen här kan veta om hur Bianca förhåller sig till träning eller hur hennes PT jobbar med henne. Mitt svar var inte om Bianca, bara så det är tydligt, bara angående ”Lösningen är ju inte att förbjuda en ätstörd att träna.” mer generellt.

   Man tänker att träning är superduper för någon som har psykisk ohälsa.
   Tränar man mer kommer man dessutom automatiskt att bli hungrigare.

   Men ni vet ju absolut inte hur hon mår nu eller hur hennes matvanor ser ut nu.

   Blir så trött när ni som kommenterar inte har en aning om vad ni pratar om. Träning och motion är bra för psykisk ohälsa. PTn är nog väl insatt i hennes situation. Tror inte hon springer där 24/7

  Frågan är om det blivit sådant rabalder om Bianca varit modell + men med en ätstörning. Tveksamt om det blivit ett problem då.

   Det är ju knappast så att unga tjejer triggas av en +modell. Däremot vill småtjejer se ut som Bianca. Dom vet att hon äter och att hon sen spyr. Dom gör likadant.

  Tycker denna debatt blir väldigt ensidig. Bianca har lidit av bulimi i flera års tid och det verkar som att flera klumpar ihop det med anorexi och att en ätstörning alltid handlar om det yttre och att man ska bli smal. Vid bulimi kräks man och detta blir så starkt sammankopplat med ångest och ett destruktivt sätt att lindra sin ångest, man kräks inte bara för att bli smal utan för att det är ångestdämpande. Tycker det är skevt att det uppmärksammas nu när ni tycker hennes kropp ser för smal ut i era ögon, hon har ju lidit av detta i flera års tid och enda gången ätstörningar uppmärksammas är när man tycker man kan se det på en annan person, man tycker att hon blivit för smal nu och då ska vi ställa krav på företag.

  Att man ska sluta arbeta med personer som är ätstörda är så oerhört komplext då det är så brett, det handlar inte bara om att man vill vara smal.

   kritik mot företaget var det ja… nu sitter du och spekulerar i någons ätstörning. Skäms

  En fråga (kanske främst till er med historik av ätstörning/bullimi) hur tror ni denna granskning och allt som händer kommer påverka Bianca? Jag menar jag som inte har ett ätstörtbeteende hade sett detta som min wake-upcall och försöka bli frisk och ta tag i min sjukdom, en hur funkar det egentligen när man är sjuk på riktigt? Är man mottaglig för denna typ av kritik eller blir det motsatt effekt?
  Jag är orolig för att detta kommer påverka Bianca väldigt mycket och hon kanske kommer bli ännu värre eller typ hamna i någon form av kris p.g.a. all kritik. Jag vet att kritiken inte är riktad till Bianca utan till GT, men hade jag varit i Bianacas ”skor” hade jag definitivt tagit denna kritik personligt och tänkt att det är ”mitt fel”.
  Vad tror ni andra?

   Jag har haft ätstörningar och skulle personligen mått skit av att vara mitt i detta, men alla är ju olika.

   Kräkningarna för mig handlade inte bara om vikt utan hängde mycket ihop med mitt mående i övrigt. Detta hade definitivt triggat mig och gjort det värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.