Gina Tricot duckar så det står härliga till

På ”extremt problematiskt för fem poäng” hittar vi även Gina Tricots uttalande i Borås Tidning från gårdagen. 
Pensel, färgburk, hörn – här är ditt liv, Gina Tricot.

🟡 Men Karlsson (Sanna Karlsson, kommunikatör på Gina Tricot) undviker att svara på varför man väljer att samarbeta med Ingrosso när man tidigare utlovat nolltolerans mot att jobba med ätstörda modeller.
🎀 ”Vi samarbetar med Bianca då hon är en av Sveriges främsta profiler och en framgångsrik affärskvinna…” // Gina Tricot

Jag tolkar det så här:
”Ni samarbetar med Bianca då hon är en av Sveriges främsta profiler och en framgångsrik affärskvinna och därför så skiter ni ert tidigare ställningstagande eftersom ni kommer tjäna så jävla mycket pengar på henne.”

Det går inte att tolka på något annat vis. Så. Jävla. Äckligt. Gina Tricot.
Ni borde skämmas.

Ps. Jag lovar att inte alla inlägg kommer handla om det här, men ämnet är FÖR viktigt för att släppa.

169 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker att det är bra att sätta ljuset på det här. Men min känsla efter det här inlägget är att Bianca hamnar i skottlinjen. Eller liksom… i kläm? Kan inte riktigt formulera min känsla, så ja. Helt värdelös kommentar, jag vet.

   Jag tyckte inte alls din kommentar var värdelös. Den fick mig att stanna upp och tänka och det ligger något i det du säger. Hur kritiserar man ett fenomen utan att ge exempel som på något sätt alltid blir ett slags personangrepp.

   Det är klart att det här blir ett angrepp mot Bianca iom att tesen som drivs är att Bianca (en ”smal” och ”ätstörd” tjej) aldrig kan anlitas som modell för att det sänder ut fel signaler. Inget företag kan mao arbeta med Bianca. Om inte det är personangrepp så vet jag inte vad.

    Företag kan absolut arbeta med Bianca, finns ju massvis att göra även om hon inte modellar kläder direkt där fokusen blir på hennes kropp väldigt mycket. Det handlar ju inte enbart om vad det sänder ut för signaler att ett företag som säljer kläder marknadsför sina kläder på modeller vars kroppar är ett resultat av ätstörningar, även om det också är en viktig aspekt. Men poängen är ju också att inte utsätta någon som lider av ätstörningar, där ofta en destruktiv kroppsfixering finns med i sjukdomsbilden, för ett jobb där det är extremt stor fokus på kroppen och ens kropps exponeras inför allmänheten. På samma sätt som någon som är utbränd eller skadat sig borde få sjukskrivas eller få anpassade arbetsuppgiftet för att det ska vara säkert för deras fysiska och mentala hälsa.

     Merparten av hennes kunder är inom mode- och skönhetsindustrin. Alltså med fokus på kropp, det går inte att komma ifrån. Tar du bort dessa så stryper du merparten av hennes samarbeten. Alltså finns det inga (i princip) hon kan arbeta med. Det är inte rimligt.

     Att hon skulle bli frisk från sin ätstörning av att hennes samarbeten avbokas är också långsökt.

      Problemet är att Gina Tricot struntar i sin tidigare ståndpunkt att på intet vis associeras med ätstörningar, enbart för att kunna tjäna pengar på Bianca Ingrossos varumärke, en person som öppet och för närvarande är sjuk i en ätstöring.
      DET är vad det här handlar om.
      Bianca är för övrigt ekonomiskt oberoende och lider inte av att gå miste av några samarbeten, men kritiken är och förblir på Gina Tricot.

       2017 hade inte Bianca haft sitt sommarprat än, där hon så öppet talade om PROBLEMATIKEN med sin ätstörning. Inget glorifierande, inget positivt. Nolltoleransen med modeller med ätstörning måste väl ändå varit satt i motsatt syfte?

       Efter sitt sommarprat fick Bianca enormt mycket uppskattning och beröm för sitt mod att berätta öppet om något så skambelagt. Nu ska hon straffas för det genom att aldrig mer få några jobb inom de branscher hon kan bäst? Det finns inget som en ”aktiv” ätstörning – den ligger där hela tiden och kan man ser inte om den är mer eller mindre ”aktiv” pga någon är mer eller mindre smal.

       Jag tror att vi är inne på en farlig bana om vi vill att folk ska backa in i garderoben igen gällande öppenhet kring matproblematik (vilket blir konsekvensen om Bianca straffas för att ha gjort just det). Precis som du, förespråkar även jag ett sundare ideal i modebranschen, men jag tror att det här är helt fel sätt att göra det på.

       Att hon inte behöver pengarna är väl sant i sig men inte desto mindre slår det mot henne att bli svartlistad av en hel bransch för att ha varit ärlig.

        Det är inte en lätt fråga, hur man bäst hanterar det. Jag håller helt med om att bara börja säga nej till modeller som är öppna med sina ätstörningar förmodligen bara lär leda till att folk slutar prata öppet om det och istället säger sig vara ”naturligt smala” bara. Samtidigt som jag också håller med om att det inte är rätt att fortsätta använda sig av väldigt smala modeller som är öppna med sina ätstörningar både för vad det sänder för signaler och för modellens skull – det är inte etiskt av företag att göra så.

        Det bottnar väl egentligen i att modeindustrin så konsekvent insisterar på att använda väldigt smala modeller. Sen kan man kasta in ”ja, men det finns de som är så smala naturligt” hur mycket man vill, för även om det är sant så vet vi ju att i verkligheten är det ju inte så att bara naturligt smala modeller används. Snarare är det så att redan naturligt smala (men fortfarande hälsosamma) personer blir kanske scoutade, men blir ofta tillsagda av sina agenturer, fotografer, stylister, företag osv. att gå ner mer i vikt och om de inte redan hade en ätstörning så får de ofta en av modellyrket.

        Det är ett strukturellt problem som inte kommer få någon lösning förrän vi flyttar från modeindustrins glorifierande av den extremt smala kroppen. Och nej, det betyder inte att personer som är väldigt smala utan ätstörningar ska straffas och aldrig få modella – men som det är nu är den typen av kropp standarden samtidigt som de allra, allra flesta människor inte kan uppehålla en sådan kroppstyp på ett naturligt och icke ätstört sätt.

        Sen som ett litet tillägg angående ”aktiv ätstörning” så tycker jag nog faktiskt det finns ett sådant begrepp. Dock handlar det inte om huruvdia man är mer eller mindre smal, det är bara ett symtom på en ätstörning men inte det enda symtomet.

        Men en ätstörning kan vara aktiv på så sätt att man aktivt sysslar med ätstört beteende vs. att det ligger mer i vila. Många som lever med ätstörningar i åratal och flera decennier är ju inte precis lika sjuka hela tiden i sin ätstörning. Man kan ha perioder där man mår något bättre och kan upprätthålla ett mer normalt förhållande till mat, där ätstörningen inte är aktiv på samma sätt.

        Det finns t.ex. vissa som anser att de flesta kanske aldrig blir fullt ut friska av sina ätstörningar, på samma sätt som en alkoholist eller person med annan beroendeproblematik aldrig blir helt fri från sin sjukdom. Men det är skillnad på att vara aktivt sjuk vs. att kunna hålla sin sjukdom i skick och leva på ett sätt som är hälsosamt (mentalt och fysiskt).

        Så har det vart för mig iallfall, har lidit av ätstörningar av olika slag större delen av mitt liv. Men ätstört beteende har inte alltid vart aktivt även om ätstörningstankarna har kanske alltid legat i bakhuvudet. Men ser mig inte som aktivt sjuk om jag kan hantera tankarna och har metoder för det utan att aktivt börja engagera mig i beteenden som ett resultat av de tankarna.

        Men hon blir ju inte svartlistad överallt – hon kan leda en talkshow, sommarprata och sälja smink, t ex. Men att sälja kläder med hjälp av en utmärglad kropp är så fel. Det är att idealisera ett utseende som uppnås med hjälp av en fruktansvärd sjukdom, lika problematiskt som 90-talets heroine chic. Herregud hon skriver själv om sina magproblem som är en direkt följd av bulimi. Hur skevt är det inte då att använda sig av den kroppen för att sälja varor?

      Just Bianca är väl ett dåligt exempel på detta iom att hon knappast behöver dessa samarbeten för att överleva ekonomiskt. Till skillnad från någon vars kanske ekonomiska överlevnad hänger på nästa modellarbete. Men finns ockås en massa företag som faller inom Biancas område som inte behöver vara direkt kläder/smink/smycken. Kan vara hårstylingsverktyg, inredning, events, växter osv.

      Men om vi skjuter det åt sidan, det är ju inte samma fokus på kropp i alla avseenden inom mode- och skönhetsindustrin. Att t.ex. ge ut en egen kollektion betyder ju inte att man själv måste modella kläderna/smyckena/sminket. Att driva ett eget företag inom industrin (som Bianca redan gör med både smink och smycken) behöver inte betyda att man själv sätter sin kropp i fokus. Det finns ju sätt för företag att arbeta med Bianca utan att sätta hennes kropp/utseende i direkt och huvudsaklig fokus.

    Håller med. Tycker faktiskt jävligt synd om henne. Pga sin sjukdom har hon endast rätt till vissa jobb. Inte alla! Tycker det är så löjligt att försöka poängtera att kritiken inte är riktad mot enskild person, trots att det är en enskild person som får ta mest skit direkt.

     Bra sagt

     Om hon hade anorexi och var ännu smalare så knäskålarna stack ut som sellerihuvuden – skulle du skriva samma sak då? Bulimi är en lika allvarlig sjukdom och innebär samma lidande fysiskt och psykiskt men maskeras enklare eftersom man sällan blir så pass mager som vid anorexi.

     Så är det tyvärr att vara sjuk. Någon med diskbråck har inte ”rätt” att arbeta med tunga lyft, en med för starkt synfel har inte ”rätt” att bli pilot osv. En sjukdom hindrar dig från vissa typer av arbeten. Tråkigt men sant.

   Jag håller med. Jag har hög tolerans för kritik och avskyr modebranschen med sin förkärlek för undervikt, men i detta fall blir det nästan ett drev mot Bianca. Får inte Bianca anlitas gör att göra reklam för något? Ska hon vara osynlig? Det känns lite som att hon straffas för att hon varit öppen med sin psykiska ohälsa, vilket är oroväckande.

   Jag tänker på VS-modellerna för 20 år sedan som alltid satt i intervjuer och hävdade att de var naturligt smala och oftast vräkte i sig pizza och burgare. Så visade det sig i efterhand att de självklart inte åt något sådant utan bara drack gröna juicer 24/7… Vill vi tillbaks till det? Att modellerna ljuger och först efter ”pension” erkänner sina lögner? Det tror jag skapar knäppare ideal. Jag är inget fan av Bianca men något skaver här.

    Alltså ja, till viss det förstår jag att hennes känsla kanske blir att hamna i skottlinjen men jag tycker faktiskt att alla som tar upp det är EXTREMT duktiga på att peka på Gina Tricot och deras extremt tveksamt double standards i det här fallet.

    Jag har själv haft en ätstörning så jag vet hur det är att vara rädd för att bli frisk. Även om Bianca kanske inte själv ser det så kan jag nästan LOVA att det finns en del i hennes undermedvetna som inte vill ta hjälp för att hon får mode-gig baserat på sin sjuka kropp. Vad händer när den inte längre är sjuk? Det är därför det är så problematiskt att Gina tagit så tydlig ställning emot att anlita sjuka modeller – det gäller inte när den sjuka modellen har en enorm plattform.

   Håller helt med dig. Eftersom att kritiken mot GT kommer precis i samband med ny kampanj så skulle det vara självklart att det är Bianca som menas, även om namn inte skulle nämnas. Inbillar man sig att det här hjälper henne så är det nog helt fel, tror jag. Tycker att hon ska ha eloge för att hon har varit och är så öppen med sin ätstörning. Jag hoppas hon inte känner att det här blir ett straff mot henne, men tyvärr finns risken för det… GT förtjänar all kritik, men människan bakom glöms bort här.

   Eller så kanske Bianca bemödar sig med att söka hjälp, för det sa hon ju i Wahlgrens värld att hon inte ville ha… I så fall ändrar problemet karaktär.

    Bemödar sig? Vad fullkomligt empatilöst att säga. Stör det dig att hon är sjuk och kämpar med en ätstörning eller?
    Du verkar vara en människa med fullkomlig ignorans inför en sjukdomsproblematik och du borde hålla dig från att säga något över huvud taget.

     Jag har själv sökt hjälp för ätstörningar, och förmodligen är jag empatilös…

    Bemödar sig? Totalt empatilös!

     Ja bemödar sig! Vi har sökt hjälp för vår vuxna dotter som absolut vägrar hjälp, för hela hennes liv går ut på att vara smal (utmärglad) Tyvärr anses man som empatilös när man ställer ultimatum- Dö eller lyssna på dina nära o kära…men du måste själv ta beslutet som vuxen! Tro mig detta är ett helvete…😢

      Att ställa ultimatum är inte empatilöst. Men sättet du uttrycker dig på i din första kommentar är det. Du om någon borde förstå att en sjuk person inte är sjuk för att den inte ”bemödar” sig att söka vård.

    Hjälp finns att få

   Jag håller med, Det är svårt att skilja på sak och person och i det här fallet kan det bli mer personkritik istället för att kritisera GT.

   Vad är alternativet? Låta henne fortsätta vara sjuk och göra reklam för underkläder?

  Men varför ska en ätstörd person inte kunna få jobba som modell egentligen? Ta tex apan satt i granen som är öppen med sin BED, skulle inte hon heller få jobba som modell då? Eller gäller det bara personer som är smala? Isf borde ju ingen extremt smal person få modella, ätstörning eller ej.

   Det problematiska är ju att de flesta ätstörda VILL ha en väldigt smal eller vältränad kropp. Om personen i fråga då har åstadkommit detta genom att spy eller svälta sig och vi runt omkring uppmuntrar det så blir det inte så bra.

   Håller med. Superkonstig diskussion och tycker så synd om Bianca som hamnar i mitten av detta. Hur tänker vi kring överviktiga ätstörningar modeller? Ska Bianca inte få arbeta pga att hon är sjuk?

    Om alla slutar fokusera på aktuell persons rätt att arbeta utan lägger FOKUS på företagets möjlighet att aktivt välja bort modeller som uttalat har en ätstörning – så riktas blickarna dit.

    Det är alltså FÖRETAGET som skall arbeta annorlunda, de är DE som har en skyldighet att agera annorlunda, inte aktuell person som omnämns (i till exempel din kommentar)
    Fokus på företaget!!

    Det finns inte en enda kvinna i hela världen som tittar på en tjock modell och tänker ”nu ska jag gå hem och äta 68 kanelbullar”. Vi är alldeles för hjärntvättade för att aktivt välja att äta oss större. Däremot finns det tusentals tjejer bara i Sverige som nog kan tänka sig att kräkas lite för att bli lika smala som B.
    En tjock kropp i reklam kan däremot få en annan tjock att känna sig mer accepterad i detta sjuka samhälle vi lever i. Är personen uttalat ätstörd ska hen naturligtvis inte förekomma i sammanhang där kroppen används för marknadsföring av produkter.

   Men det här handlar ju om ett ideal som påverkar så starkt att flickor dör av det.
   Reklam ska inte trigga ätstlrningar

    Men om debatten handlar om att vi visar kroppar som triggar ätstörningar så borde vi väl inte visa några smala, vältränade kroppar alls? Och isf har det här ingenting att göra med Biancas ätstörning?

     Det är ju en diskussion som också förts i många, många år – att modeföretag måste sluta använda så extremt smala personer i sin reklam. Eller åtminstone inte enbart använda det. Det är ju av sådana diskussioner som en hel del företag faktiskt har breddat variationen av modeller de använder. Så det är en diskussion i sig.

     Men sen blir det ett annat lager på det när ett företag använder sig av modeller som de vet lider av aktiva ätstörningar och de vet att dessa modellers smala kroppar är ett resultat av de ätstörningar de lider av. De blir liksom kombon av diskussionen nömnd ovan OCH ätstörningar på det hela. Det blir ytterligare en faktor av något oetiskt agerande från företagets sida att då anlita den modellen. Precis som om någon anlitade någon de vet är utbränd till ett väldigt stressigt jobb eller någon med skadad rygg till ett jobb där man bär mycket och tungt.

      👍👍👍👍👍👍

     Bianca har ju enligt egen utsago allvarlig aktiv ätstörning och är underviktig, därav blir det problematiskt i detta sammanhang.

   Jag tänker så här – de företag som arbetar med modeller borde som i Frankrike kräva friskhetsintyg innan modellen anlitas.

   HAR modellen (oavsett person) en AKTIV ätstörning (oavsett kroppstyp och vilken ätstörning det är) borde företaget pausa samarbetet eller skjuta upp det tills ett friskhetsintyg kan uppvisas eller ex kräva att modellen genomgår behandling. Tänker att en modell som blir anlitad pga sin kropp kanske blir mer motiverad att genomgå behandling om det ställs krav på friskhetsintyg för att få modelljobb i framtiden.

   Men det är bara min tanke/åsikt. Inget personligt riktat mot någon utan det borde verkligen finnas som branschregel! Hemskt för de modeller som det drabbar? Absolut men 1. De behöver hjälp. 2. De kan jobba som modeller igen när ätstörningen inte är aktiv. 3. Det ÄR ingen mänsklig rättighet att få jobba som modell.

   Då skyddat jag hellre de miljontals tonåringar som reklamen riktar sig åt, de som påverkas och hjärntvättas i det tysta. De vars högsta önskan är att se ut som modellerna på reklampelaren.

   Skulle man applicera lagen i Frankrike, där modeller måste ha ett friskhetsintyg av läkare, så skulle apan inte heller kunna anlitas som modell nej. Det handlar inte om kilon utan om huruvida modellen är ätstörd eller inte.

   Men fattar ni ingenting. En ätstörd person som är skinn och ben är inte en bra förebild till unga tjejer. För de flesta som ser upp till Bianca är ju unga. Det är många yngre som handlar på GT.

   En modell som svälter sig så hon blir sådär smal. Vad ger det för budskap? Jo svält dig och bli lika snygg som jag är i dessa kläder. Har minsta storleken men de hänger löst ändå.

   DU duger inte om du inte är så smal.

  Kan vi inte snälla gå vidare nu?

   Håller med! Oavsett vad som sägs granskas här så är det en hetsjakt på Bianca och ämnar svartmåla alla företag som vill samarbeta med henne (dvs hon blir persona non grata). Hon är alltså i fokus här.

   Granska hellre villkoren för arbetarna på Gina Tricot. Från fabrik till butik. Eller utsläpp vid klädproduktion, eller hur mycket kläder/material som slängs etc. Men lägg ner jakten på Bianca nu.

    Det har ju ganska länge känts (tycker jag) som att Bianca är nästa person på tur att sänka. Både bland inläggen men framför allt bland kommentarerna. Och då syftar jag inte enbart på detta med Gina så klart.

     Isabella & Bianca ja. Vissa andra klarar sig undan allt..

   Håller med dig Skatan! Detta inlägg innehåller ingenting som vi inte redan läst i tidigare inlägg.

   Ibland får jag känslan att Camilla mjölkar ämnen där man ser att engagemanget är stort, alltså där man får många kommentarer.

  Men berätta för mig HUR man ska kunna garantera att ens modeller inte är ätstörda?! Berätta för mig. Det är ett orimligt krav.

  Ätstörning är inte svart eller vitt utan en skala och jag skulle vilja hävda att i princip alla som jobbar med sin kropp på ett eller annat sätt reglerar sitt matintag och inte har en sund relation till kroppen alla timmar om dygnet.

   Det går så klart inte alltid att veta eller kräva svar på men man kan väl börja med att inte samarbeta med öppet ätstörda modeller?

    ”Inte samarbeta med öppet ätstörda modeller” – Du förstår vad det leder till va? Att absolut INGEN kommer våga prata om eller söka hjälp för sin ätstörning. Det blir tabu igen. Helt bakvänt.

     Hade aldrig berättat eller pratat om min ätstörning efter det här. 🥲

     Men i vissa fall som i Biancas så syns det ju på henne.

     Om normen för modeller skiftas till normalviktig och sund, så hade i det långa loppet betydligt färre insjuknat i ätstörning, det är jag väldigt övertygad om. Så det hade ju gynnat alla tjejer kvinnor på sikt, att vi får friskare normer.

    Nä för nu kommer ju jätte många att komma ut o prata om sina ätstörningar. Unga tjejer/killar kommer att lida i tysthet. Backa tiden 100 år bakåt. Jätte bra. Verkligen.

   Frankrike har krav på viss BMI för sina modeller. Det går ju alltid att fuska med det men det är i alla fall något.

    BMI är en extremt missvisande måttstock när det kommer till hälsa och vikt. Framförallt när det gäller yngre tjejer (nya modeller). Det här är bara regler för vanity, ingenting som efterföljs. Fö går modebranschen endast på kroppsmått och aldrig på vikt.

    Det där efterlevs inte. Jag har en vän som modellade mycket i Frankrike och Spanien under den tiden de införe bmi-kravet. Hon sa att man fuskade med vikter i underkläderna och/eller så mutades personal att fylla i en högre vikt än vad vågen visade. Så det var helt verkningslöst förutom att okej, de allra absolut magraste modellerna fick inte längre vara med. Marginell skillnad mellan bmi 16 och 18 kan man tycka…

   Man kan ju börja med att inte använda modeller som själva berättat att de är ätstörda.

    Men tror du då att vi får ett öppet samtal om ätstörningar? Då går vi tillbaka till VS-tiden då alla ”vräkte” i sig pizza och diverse så fort kameran såg men för övrigt levde på kaffe o cigg.

    Men magra modeller som inte har ätstörning går bra? Titta på janni delér tex. Hon ser sjuk ut om någon.

     Problemet är att Gina Tricot struntar i sin tidigare ståndpunkt att på intet vis associeras med ätstörningar, enbart för att kunna tjäna pengar på Bianca Ingrossos varumärke, en person som öppet och för närvarande är sjuk i en ätstöring.
     DET är vad det här handlar om.
     Sluta försöka lyfta fram andra människor i ett försök att rättfärdiga Ginas exploatering av en sjuk person, bara för att den sjuka personen är din idol.

      Bra Camilla! Fjantiga människor som försöker få det till att du bedriver nån hetsjakt mot Bianca. När allt handlar om Gina Tricot.
      Jag tycker att du gör ett jättebra jobb i detta! Jag tänker på min dotter och hennes kompisar, de är i en otroligt känslig ålder. De ser upp till Bianca. Jag vill inte att vi går tillbaks till vår ungdom då ätstörda modeller var på modet och vi andra var värdelösa. Trodde vi hade kommit längre än så.
      De har anlitat en person som ser sjuk ut, och som öppet erkänt det. Det är verkligen under all kritik. Och det ska fram. Även om läsare här suckar. Och kastar skit på dig.

      Tycker dock du borde uttrycka dig mindre i affekt. Att skriva ”Så. Jävla. Äckligt. Gina tricot.” främjar inte ett bra samtal om det här.

      Idol är nog lite överdrivet! TACK vare Bianca vågade jag berätta och prata om mina problem efter att hon mötte kimberly i Sofias änglar! Men någon IDOL är hon inte!

     Men just J har ju berättat att hon försöker gå upp i vikt pga ofrivillig viktnedgång (pga skilsmässan?)

   Tänk såhär: hur ska man veta om någon har rasistiska åsikter om den aldrig sagt något om det? Det vet man inte! Men om personen gör sina rasistiska åsikter hörda, så kan man iaf ta ställning till om man vill, eller inte vill, befatta sig med den personen. Tänk samma logik kring en ätstörning.

  Hade folk reagerat likadant om det va en överviktig person med ätstörning?

   Nej aldrig. Det är därför den här debatten är så skev.

    Skev? Åh vad fjantig du är.

    Skev för att? För att många blir överviktiga av att se en överviktig modell??
    Eller för att underviktiga modeller ger ätstörningar till lättpåverkade. Ja just det.

     Skev för att man kanske accepterar övervikt genom valet av modell trots att det kan vara en ätstörning bakom.

   Nej, och dessutom är det här helt irrelevant. Den här typen av debatt-teknik kallas för ”whatabout-ism” och bidrar inte till någonting. Men för att göra det extremt övertydligt nu då:

   – Samhället vi lever i premierar den smala, nätta, petita kroppen högst över allt annat. Den tjocka kroppen ska skämmas, gömmas, inte synas eller ta plats – den förknippas med ohälsa bara av att existera.
   – En ätstörd person som lider av anorexi eller bulimi kommer inte att titta på en överviktig modell och helt plötsligt vilja äta mer. Däremot kommer en ätstörd person, eller en person med ätstörda tendenser, att titta på en smal, vacker, framgångsrik och lyckad modell och tänka att om de bara kräks en gång extra, springer en mil till eller inte äter middag kommer de också att se ut så.
   – Bianca som är öppen med att hon har bulimi har kritiserats av flera föreningar som försöker arbeta mot ätstörningar för att hon pratar öppet om hur hon kräks och inte aktivt söker hjälp för det. Det skickar oerhört problematiska signaler till unga människor som står på gränsen mot en ätstörning.

   Så.

   Jag tror att det handlar om att övervikt inte är något som folk strävar efter. Ja, det finns ett problem med övervikt i samhället men det beror inte på att människor vräker i sig mat för att de VILL bli överviktiga och för att man har en bild av att livet kommer bli så mycket bättre bara man blir tjock. Därför påverkar inte tjocka modeller till ökad övervikt. Att visa upp tjocka kommer inte att skapa fler tjockisar. Det enda som eventuellt händer är att ett par tjocka känner mindre självhat. Och det är också en positiv sak då man vet att det är lättare att vara rädd om sig och ta hand om sig om man inte aktivt hatar sig själv.

    Ok men då är ju problematiken här inte att Bianca har en ätstörning utan att folk anser att hon är för smal för att visas upp? Eller hur?

     Nej, problemet är att Gina går emot sin policy lite när det passar dom = när de kan tjäna pengar på det. Men nej, jag tror inte att folk hade reagerat samma om det var en överviktig person med ätstörningar och varför svarade jag precis på. Sen tycker jag inte att en överviktig person med ätstörningar heller ska arbeta som modell och deras policy tror jag inte är avgränsad till enbart smala ätstörda men jag vågar inte lova.

    Och att ingen kommer köpa kläder som den tjocka visar
    Har ni någonsin sett en manlig mullig modell?

   Ser du ofta överviktiga modeller? Ja det är fler men hur ofta frontar de på detta sätt?

   Nej för att överviktiga modeller har inga som eftersträvar att se likadan ut. Du gör en konstig jämförelse.
   Vi blir matade dagligen att vi inte duger som vi är, att vi måste gå ner i vikt. Osv osv

   En anorektiker till modell ger helt fel signaler.

    Det handlar inte om att eftersträva och det är inte en konstig jämförelse. Det handlar om att använder man en överviktig person accepterar man att hen duger utan att veta om personen har en ätstörning.

  Skriver det igen: snälla ifrågasätt även hennes PT. En utbildad PT borde ha koll på att man inte tränar en ätstörd och underviktig person.

   Fast – vad jag förstår finns det en möjlighet för vissa att genom styrketräning och motivering till att bygga muskler ta sig ur en ätstörning, inget käk ingen ork liksom.

   Men såklart, kan ju falla platt som en pannkaka om motiveringen för träningen egentligen är bränna kalorier…. krävs nog en vilja att tillfriskna först.

    Har själv haft anorexi och i behandlingen var det väldigt tydligt att man inte fick träna förrän man nått normalvikt.

     Jo, jag kände efter jag skrivit min kommentar att det blev lite killgissning där.
     Givetvis är träning helt galet vid fel tillfälle. Kan tänka att det skall vara långt fram i tillfrisknandet innan det blir aktuellt.

      Nej du har helt rätt. Efter 10 år av mycket svår anorexi var det styrketräning som gjorde att jag vågade äta igen. Sakta men säkert blev kroppen starkare och även nivån av kalorier tillräckligt hög för att orka ta till mig den kbt behandling jag genomgick. Idag 15 år frisk och fri!
      Men krävs två saker:
      En vilja att bli frisk
      Rätt pt eller fysio

      🤗

   Många tränar inte enbart för att gå ner i vikt utan för att man ska mår bra. Du vet inte hur hon tränar eller hur han eventuellt utbildar henne.

   Herregud, era kommentarer påminner om häxjakten. Ska vi börja bränna folk på bål kanske?

    Men vad exakt reagerar du på här? Jag tycker att diskussionen kring GT har varit ovanligt vettig för att vara här på Bloggbevakningen och de allra flesta är fullständigt överens om att ljuset inte ska riktas mot Bianca. Dock är det ju fullständigt omöjligt att, här och nu, diskutera kampanjen utan att nämna henne. Skit konstigt avslut förövrigt, uppenbart vet du ingenting om häxjakter heller.

     Jag svarade på en kommentar? Jag reagerar på att personen i två inlägg har velat hänga ut PTn? Jag skrev att ingen här vet varför hon tränar/ hur ofta eller hur han försöker hjälpa henne med hennes mål? Varför attackerar du det?
     Jo, det är häxjakt. Det är det alltid på BB

   Du missar poängen. Mulliga modeller triggar inte på samma sätt. Inte så många som börjar hetsäta för att gå upp i vikt för att det är en mullig modell.
   Jag är själv ätstörd. Hade anorexi som tonåring, var väldigt väldigt smal.
   Sedan övergick det till bulimi, jag hetsåt och kräktes.
   Har nu landat i ett typ evigt ofrivilligt jojobantande.
   Jag är 40+, jag är ätstörd men det syns idag inte utåt. Men kommer alltid ha ett problem kring maten. Vill inte, men kan inte äta utan att frossa eller ha ångest.

   Mina döttrar har jobbat som modeller. De är 180 cm långa och har stl 36, xs i kläder. Enligt agenturen ”funkar” dom som svenska modeller, men internationellt behöver de går ner 10 kg.
   Då bad jag tjejerna att satsa på skolan och sin idrott istället. Det gjorde dom!! Vill inte att de skall gå igenom ett livslångt problem med maten som jag gör.
   Vet att jag inte kan skydda dom till 100% de blir influerade överallt inte minst när de stora modejättarna väljer att göra reklam med osunda modeller.

    Fast en mullig modell kan aldrig locka till köp som en smal modell gör

     Ätstörds tjejer var förmodligen smala med råge – att antyda att dessa är ”mulliga” låter bisarrt. Men med smal menas väl ofta i dessa sammanhang rejält underviktig varför människor reagerar mot märken som promotar ohälsosamma modeller. Man KAN sälja saker med modeller som varken är underviktiga eller överviktiga, dvs normalspannet där man är vad som brukade kallas ”slank”. Eller förstår jag din kommentar fel?

    Men då handlar det ju inte om Biancas ätstörning, eller hur? Då handlar det ju om att dom har en för smal modell som frontar? Smala kroppar bör alltså inte synas i reklam är det du menar?

    Fö undrar jag vilken hemsk agentur dina döttrar varit i kontakt med här hemma? Det låter som en oerhört oseriös aktör. Sedan modellbranschen fick så dåligt rykte i slutet av 90-talet/början av 00-talet har alla de stora agenturerna tagit sig i kragen och skulle aldrig säga åt en ung tjej att gå ner x antal kilo i vikt. Framförallt aldrig någon under 18! Vikt talas inte om. Möjligtvis kan det refereras till särskilda mått, detta för att gå i provstorlekar (och HÄR bör vi snarare fokusera på förändring!) men så länge de efterföljs spelar vikten absolut ingen roll! Det kan va en bra sak att ha i åtanke när man ger sig in i branschen för att se vilka som är seriösa och inte.

     Nä detta handlar inte om Bianca. Detta handlar om att företaget Gina Tricot väljer att mot sina egna principer jobba med någon som är öppen och tydlig med att hen har problem med ätstörningar.
     Mina döttrar fick flera jobb som modeller, agenturen är en av de största i Sverige (börjar på M). Men för att skickas på jobb till bla Japan och Milano var de för stora.
     I Sverige har det blivit mkt bättre, men utomlands är det fortfarande utmärglad ”heroin chic” som gäller.
     Därför känns det extra tråkigt när företag som Gina Tricot skall motarbeta det som ändå har blivit bättre i Sverige.

   Då kan vi ju även ta med den läkare/de läkare som har fettsugit och opererat en ätstörd person. Det är väl det sista man ska göra tänker jag.

    Och det vet du att läkare gör?

     Person som omdiskuteras i träden har fettsugit och opererat sig så svar ja.

   Men sluta nu. Du skrev även att hon äter för lite till förra inlägget, hur vet du det. Det skulle ju inte vara fokus på Bianca, ändå är ni många som fortsätter driva på detta

    Men va? Om hon är ”ätstörd” och dessutom väldigt smal så kan man väl utgå från att hon får i sig för lite näring?

     Så du menar att man inte kan vara smal utan ätstörning?

  Minns Unni Drugge och hennes hund som blev omhändertagen och avlivad, dels pga att hon vägrade koppel. Såg precis Bingos story, de andra hundägarna ser inte så roade ut av hans sätt att rasta hunden. Men det kanske är olika regler för olika hundraser?

   Inte olika regler, utan han har inte lyckats bli uppmärksammad på samma sätt.
   Googla händelserna kring Unni och hennes hundar så ser du vad det var för saker som skedde på Söder.

  Det många missar är att den anlitade modellen i detta fallet ÖPPET går ut och förmedlar sin sjukdom.

  Det är alltså VÄLDIGT enkelt för ett företag med den policy som GT verkar ha, att välja en modell som INTE säger sig vara sjuk.

  SEN såklart, det finns givet ingen garanti för att den andra modellen inte är sjuk, men det är en annan 5:a

   Exakt

   Du har rätt i teorin men du kan inte för ett ögonblick övertyga mig om att GT anlitat Bianca för att hon är öppen med sina ätstörningar. Det ser henne säkerligen som mer än en vanlig modell, t.ex en influencer som unga kvinnor inspireras av, men ALDRIG att de tänker ”åh, en som lider av ätstörning och vågar prata om det”. I så fall hade de ju kunnat ta någon som ännu mer uppenbart ser avmagrad ut, men då hade det kanske inte sett lika tilltalande ut på bilderna. Det är det som är så cyniskt.

    Fast det skrev jag väl inte?
    Kanske blev syftningsfel i så fall, det var inte mitt budskap trots allt.

    Såklart de inte rekryterade på det viset du skriver.

   Men då borde ju alla modeller gå ut och säga sig vara sjuka och företagen får carte blanche att inte följa sina egna riktlinjer om de har sådana, och då är det fritt fram att promota sjuka ideal och kroppar för att folk är öppna med det… Nja, det är svårt det här med en bra lösning 🙂

  Så du menar för att Bianca i perioder har problem med bulemi ska hon inte få jobba som modell? Hon är ju öppen med sitt problem och vill ju bli frisk och hjälpa andra?

  Och ska då inte heller Gina isf ta in överviktiga som har en ätproblematik? Många överviktiga lever faktiskt av bulemi. Och hur tänker du att man ska våga prata mer öppet om bulemi och annat när du går på så här? Tycker du behandlar denna fråga helt fel, känns mer som du är ute efter att få fram nåt som folk kan gotta sig i.

   Det är Gina Tricot som gjort detta tidigare ställningstagande. Ställ frågan till dem.

   Få och få. Frågan är ju vad som gör henne sjuk egentligen. Jag tycker att det verkar osunt att någon som svälter sig/ kräks för att vara smal ska ha ett jobb som går ut på att vara smal och visa upp den kroppen just på grund av att den är smal. Jag skulle hoppas att en sådan person får rådet att byta yrke eller fokus i sin karriär.

   Ginas policy är väl inte att inte anställa smala ätstörda utan inte anställa ätstörda punkt. Då får man väl anta att den policyn gäller oavsett storlek på den som är öppet ätstörd.

  Jag tror att du och din blogg hade tjänat på om du var med saklig och mindre känslostyrd.

  Ämnet är viktigt, även om jag ställer mig frågade till att du går så hårt åt en specifik kampanj och en specifik person. Hade

  1. Varit bättre om du lyfte problematiken i stort och inte skrev upprepande inlägg om den här specifika kampanjen och just en person Bianca i det här fallet.

  2. Det är svårt att ta dig på allvar när du uttrycker saker som ”så jävla äckligt”. Hela inlägget fallerar för min del när jag kommer till den meningen.

  Tror att du och bloggen hade tjänat på att du gick en skrivkurs för att höja nivån lite.

   Det ära Gina Tricot som konsekvent nämner hennes namn. Min kritik har och fortsätter rikta sig mot företaget, och inte mot modellen.

    Du nämner Bianca vid namn både på Instagram och det här inlägget. Hade i sprallig varit bättre om du konsekvent använde ordet modellen.

     Bättre inte sprallig…

   C: håller med dig. Det finns något populistiskt tveksamt alltför ofta i denna blogg. Får dålig smak i munnen av ”såjävla äckligt”.
   Re denna fråga fick jag just nyhetsbrev från cos. Inte en enda modell var ens i närheten av normalviktig. Så har det f ö alltid varit, v g se modebilder från 30-40-talet, Avedon t ex(eller mönster från sekelskiftet, man tog bort revben för midjemått på 35-40 cm, Twiggy 60-talet osv osv)
   Problemet är strukturellt, att singla ut Ingrosso känns obehagligt. Och att Gina Tricot skulle sälja extra mycket pga av att hon är med i deras kampanj, nja, sälja med kändis har man också gjort i alla tider.
   Modeindustrin normaliserar i själva verket underviktiga modeller och, nu i woketider, med överviktiga normaliserar man överätande. Damned if you do

    Med alla sätt man kan alternera kroppen idag skulle jag, om det nu ska va förbud mot smalhet, även vilja se att man vägrade använda modeller/influencers med:
    – Botox
    – Fillers
    – Silikon
    – Extentions
    Etc etc
    I ärlighetens namn är det mer demokratiskt att visa upp en smal person för det är trots allt mer uppnåeligt (även om mycket ohälsosamt) för alla än att plötsligt vakna upp med större läppar eller slätare panna en dag.

     Mycket klokt tänkt och jag håller med dig! Men om inga plastikopererade/fejkade modeller och influencers fick användas, då skulle det inte bli några kvar. De är alla opererade och intill sammanblandning lika. Som om en robot klonats i tusental. Tjejer betraktas idag ungefär som bilar som man byter ut delar på; allt från topp till tå är fejk/reservdelar. Det är tragiskt men fullständigt normaliserat idag. Allt handlar om ytan. Jag tror att det här är en utveckling som inte kommer att gå att stoppa. Vad det gör med tjejers självkänsla, energi och kunskapsinhämtning på längre sikt får vi se.

   Håller med!
   Jag har försökt få fram det i tidigare inlägg men då fått mothugg.

  Hej jag kan missat det inlägget men vad svarar Intimissimi på frågan om varför de använder Bianca som en frontperson?

  Lite på tal om Bianca: mycket förvånande att hon inte är med på någon av listorna på de mest populära soc med-profilerna som AB nyss publicerade? Trodde hon var jättestor?

   Tänkte samma!

   Hm.. jo, jag är ju inte direkt Biancas målgrupp och har inte heller något som helst intresse för henne. Tror dessutom att det är lätt att anta att en person är större än vad den är för att man rör sig i vissa miljöer. Jag känner ingen som är intresserad av henne t.ex. vilket igen, beror på målgruppen. Så för mig är det inte förvånande alls, det finns många sociala personligheter som berör människor på mer avgörande och viktiga sätt skulle jag säga.

  Vem är Diana B ihop med??

   Scar

    Hakuna Matata

  Inte bara GT skiter skiter i Biancas hälsa.
  Tycker att Vanessa i rollen som manager borde vara mer uppmärksam och hjälpa Bianca att ducka situationer som denna.
  Vet inte om hon inte är tillräckligt kompetent eller bara girig?

   Bara girig. Annars skulle hon dra i nödbromsen eller iaf börja tänka till lite och kanske skicka en tanke eller två till Avicii…

  Helt ärligt blir jag inspirerad av mulliga modeller att inte äta godis eller fet mat. För jag vill absolut inte se ut som dem.

  En ätstörning visar sig på många sätt så hur det än görs kommer folk bli triggade på sina sätt.

   Istället för att överhuvudtaget fokusera på hur andra människor ser ut, kanske du ska fokusera på dig själv. Av vad du mår bra av. Och vem vet, kanske det skulle göra så att du t.o.m. fick en trevligare attityd mot din omgivning.

    Fast då kan du be C radera hela inlägget om ändå alla ska ”fokusera på sig själva”. Min poäng är att ätstörning ser olika ut för olika personer. För mig är det att jag vill inte vara tjock. Så ser jag en tjock person på reklam väljer jag att inte äta för jag vill inte se ut så. Ser jag en smal person äter jag inte heller för även då vill jag fortsätta se ut som henne.

    Vart är det otrevlig attityd mot min omgivning?

  Jag förstår att pengarna ska in, men det är väldigt mycket reklam på bloggen nu, Camilla. Stora grejer som täcker hela skärmen när man skrollar via telefon.

  Ja, alla läsare kan skaffa adblock, men det borde ligga i Nyheter24s intresse att bloggen går att läsa utan Adblock.

  Om en till två veckor är det ingen som bryr sig längre, då har nått nytt dykt upp som alla ska ”rasa” över och bli riktigt riktigt upprörda över.

  Money talks.
  Då spelar det ingen roll hur sjuk modellen är, bara pengarna rullar in.

  Gina Tricot kan väl motsvara dressman på herrsidan? Dressman har väl alltid snygga välmående ”normala” män i sin reklam?
  Aldrig sett en mullig manlig modell.
  Fundera på varför

   Nej dressman har väl inte killar 15-25 som primär målgrupp så skulle inte säga att de är gina tricots motsvarighet för män.

   Dressman har butiker för män som behöver extra stora kläder – Dressman XL. Det hade varit något för Gina Tricot.

  En fråga (kanske främst till er med historik av ätstörning/bullimi) hur tror ni denna granskning och allt som händer kommer påverka Bianca? Jag menar jag som inte har ett ätstörtbeteende hade sett detta som min wake-upcall och försöka bli frisk och ta tag i min sjukdom, en hur funkar det egentligen när man är sjuk på riktigt? Är man mottaglig för denna typ av kritik eller blir det motsatt effekt?
  Jag är orolig för att detta kommer påverka Bianca väldigt mycket och hon kanske kommer bli ännu värre eller typ hamna i någon form av kris p.g.a. all kritik. Jag vet att kritiken inte är riktad till Bianca utan till GT, men hade jag varit i Bianacas ”skor” hade jag definitivt tagit denna kritik personligt och tänkt att det är ”mitt fel”.
  Vad tror ni andra?

   Går inte riktigt att svara på även från oss som varit ätstörda eftersom det är så individuellt och beror på var i sjukdomen man befinner sig. Man är inte alltid rationell när man är ätstörd så hur man kommer reagera är väldigt svårt att gissa.

   Kan ju inte ens riktig jämföra med denna siutation iom att jag själv inte är i närheten av känd på det sätt som B är eller synas offentligt på samma vis. Men som exempel ändå, när jag var sjuk och började bli såpass smal att omgivningen reagerade (alltså inte enbart familj/vänner) så kunde jag inte ta till mig det överhuvudtaget och blev istället något paranoid. Om någon bekant som gick i samma skola men annnan klass sa något till mig om hur smal jag var/hade blivit så kändes mer troligt för mig att min mamma hade mutat den personen att säga så till mig än att det faktiskt reflekterade hur jag såg ut. Och det är ju helt vrickat.

   Andra tillfällen så kunde jag ta till mig att folk som reagerade på hur smal jag var faktiskt reagerade genuint – men det blev inte något som väckte mig, istället kände jag adrenalinet rusa av någon slags sjuk lycka om man kan kalla det så. Bekräftelse antar jag. Det gjorde mig bara mer taggad på att fortsätta.

   Med detta menar jag bara exmepel på att det går inte att säga något om hur detta kommer påverka B. Kan vara bra och kan vara dåligt. Det beror så mycket på hur hon är och var hon befinner sig i livet och i sin sjukdom. Vad som tillslut får någon med ätstörningar att försöka vilja bli frisk varierar väldigt mycket.

   Jag tror tyvärr man är mottaglig för denna typ av kritik när man är ätstörd. På ett sätt handlar ju debatten om hennes kropp och även om man försöker lägga fokus på gina så hamnar Bianca i mitten. Att kommentera en ätstörd persons kropp blir sällan bra, oavsett vad man säger så vinklar personen det efter vad man vill höra. Det är en sån komplex sjukdom. Dessutom blir det som hon inte duger till någonstans med sin kropp och får kritik för att hon är sjuk, att hon måste ta ansvar för sin sjukdom osv. Det är ju inte så lätt. Är rädd att detta kommer göra mycket skada mot henne även om kritik riktas mot GT.

    att man inte är mottaglig* menar jag förstås

  Men Bianca har väl alltid varit ätstörd och ändå frontat många kampanjer? Ska hon straffas för att hon varit öppen om det? Tycker verkligen det är mycket mera problematisk att hon normaliserar skönhetsingrepp. Och Alexandra Nilsson som kommenterade att hon blir triggad av Bianca. Man kan trigga folk med annat än smalhet och jag tycker verkligen det är värre med profiler som indirekt uppmuntrar folk att lägga sig under kniven än provocerar någon med sin smalhet. Gina tricots övriga modeller är ju lika smala, men ser friska ut på ett annat sätt då de så vitt jag kan se inte fyllt ansiktet med fillers och lagt in silikon i brösten.

  Jag tycker som många andra att det är trist att det blir Bianca som hamnar i skottlinjen. För mig är inte det största problemet att man frontar med Bianca eller andra smala tjejer, för mig är problemet att man aktivt väljer att anställa eller samarbeta med sjuka personer och inte ta ansvar för det eller dem.

  Smalhetsen blir för mig helt enkelt en helt annan diskussion, för mig handlar det om att jag tycker det är bedrövligt att företag gör sig en förtjänst på sjuka människor och inte bryr sig mer om dem.

  Jag tycker alltså att man som sjuk får jobba med vad man vill och att företaget har det största ansvaret. Därav handlar inte diskussionen om Bianca, det handlar om hur företagen bara vill tjäna pengar och skiter i hur personen som hjälper till med detta mår.

  Gör GT något aktivt för att hjälpa sina sjuka modeller får ni såklart gärna tillrättavisa mig.

  Slut på lång text, tack för mig!

  P.S.
  Blir alltid osäker på hur jag uttrycker mig när jag kommenterar men hoppas ni förstår vad jag menar.

   Jag har låtit bli att kommentera just för att det är så svårt att få fram det man vill säga i text. Tyckte du gjorde det jättebra!

  Vad ska alla inlägg om detta leds till? GT kommer aldrig be om ursäkt, erkänna att man gjort fel eller ändra något. De kommer fortsätta leverera sina papegojesvar som inte svarar på något.

  Det är omodernt att erkänna några fel utan det är alltid någon annans fel. Man skyller ifrån sig och den gång någon ber om ursäkt gör man det på ett sådant sätt att ursäkten är så vag eller handlar om något annat än huvudfrågan.

  Företag som slingrar sig och inte kan ge rejäla svar ger jag inte mycket för. Det förlorar dom själv på.

  Förstå är inte varför folk är förvånade över GTs agerande? Det är precis vad kapitalism/exploatering går ut på, att tjäna pengar. Att kunna göra profit går sedan alltid ut över någon, modellen, eller de lågavlönade fabriksarbetarna osv. Inte jobbar GT med Bianca för att dom vill vara snälla, utan för att just tjäna pengar.

  Så det går bra att frångå det man själv har sagt och lovat bara för att det är Bianca i det här fallet?

   Nä men vad ska man göra åt det nu? Helt allvarligt? Gå ut och säga ”förlåt för att vi använda Bianca som modell då hon är en ätstörd person, det ska aldrig hända igen”. Fan vad trött jag blir på detta asså, nu går vi vidare med livet tack och hej.

    Är mer att de tänkte inte till innan de hade Bianca som modell. Har de en så policy som de har så ska den gälla alla oavsett.

    Självklart så kan de ju inte få det ogjort nu.

     *sån policy

      Ah okej förstår och du har rätt. Det är bara det att trovärdigheten hos fast fashion företag känns redan utdömd från start. Deras föregående policy är lika fejk som alla företags policys som kommer efter att de ”pudlat” från tidigare kritik. Det bästa man kan göra är bara att låta bli att handla från sånna företag överlag

       Visst men kommer det att ske? Ett företag som riktar sig till biancas målgrupp kommer ju aldrig tappa kunder av att fronta med Bianca liksom.

  Jag kände redan att något inte satt rätt vid första inlägget om det här. Så ja jag gick in och läste kommentarerna och då var det hur många som helst som tyckte att det var bra att detta lyftes och ”fy hur kan man samarbeta med en ätstörd person”. Asså det är komplicerat för jag förstår problematiken i att bekräfta Bianca i sin ätstördhet snarare än att hon är dåligt föredöme..egentligen. Förlåt men alla som är superslanka och smala high fashion modeller skulle ha ätstörning enligt dom flesta om vi visste hur och vad de äter varje dag. Det finns normalviktiga och överviktiga människor som också har ätstörningar om det nu är det som är problemet. Men det är ju själva smalhetsen som är problemet förstås.. inte ätstörning. Men det låter inte lika bra längre då vi lärt oss att det är fult att prata ner andras kroppar.

  Jag tolkar Gina Tricots svar som att dom försöker att få det att se ut som att du (bloggbevakning, samt alla andra som ställer sig kritiska till detta) startar ett drev mot Bianca som person. Som att gina låtsat som att det är hon man anser är problemet och inte budskapet. Samt deras riktlinjer.

  Vill verkligen bojkotta gina tricot men eftersom jag aldrig köpt något där och aldrig skulle göra det så får jag tyvärr hålla mig till att sitta och facepalma mig själv åt deras pinsamma svar.

  Lika dålig kvalitet och billiga material i företagsledelsen som de har på kläderna 🤷🏼‍♀️

  Inom friidrott får man ofta inte tävla om man har BMI under 18.5

  Detta borde införas för modeller också, så att modeller måste se till att hålla sig normalviktiga om de vill ha jobb. Då kommer vi framåt och man slipper bli matad med idealisering av sjuklig undervikt i vardagen.

  Tänk för 10-20 år sedan var det typ bara vita modeller och skådespelare, och helt andra mans- och kvinnoroller på filmer som inte hade accepterats idag. Man måste kämpa lite för att få världen framåt. Pausa modeller från deras arbete tills de uppnår normalvikt. För deras och allas skull

  Jag har lite svårt att ta in riktigt denna debatt… Jag förstår själva grundtanken, man ska inte ”trigga” folk att så här ska man se ut för att kunna ha våra kläder. Men det är väl inte riktigt så enkelt? Bianca är ju lite Ginas ansikte utåt, bland flera andra modeller.
  Ska nån som är ”för smal” inte få vara med på bild, om personen är smal för att hen är sjuk? Bianca har väl kontrakt med Gina Tricot sedan länge, med säkert inplanerade kollektioner, reklamkampanjer mm, photoshoots osv. Om hennes sjukdom av nån anledning som ingen egentligen vet nåt om, gjort så att hon plötsligt, inför ett jobb, går ner väldigt mycket i vikt på kort tid, ska Gina Tricot bryta kontraktet? ”Hörrudu, nu är du väl för smal ändå, så där kan du inte se ut” Är det bättre??
  En stor och fyllig modell, som kanske är det också pga av någon störning eller sjukdom, varför är det ok att de är med på bilder? Var går gränsen för hur mkt PK-finger som ska pekas och trycka ner folk med…. ? Bara en av många tankar….

   Skillnaden är väl att B pratar öppet om sin ätstörning, har alltid gjort och där har man beviset att hon är ätstörd.

    Ja, jag har inte påstått att hon inte har en ätstörning. Men det har hon haft många år som sagt och pratat öppet om. Nu har hon snabbt gått ner ovanligt mycket i vikt. Det har vi ingen aning om vilken orsak det har, även om man kan spekulera. Min poäng är att ska GT bara ställa in ett bokat och planerat jobb, för att någon som är sjuk, oavsett sjukdom, plötsligt är för smal för vad PK-folk tycker…?

   Då bör du väl fråga Gina direkt varför de har tagit fram en policy om att inte arbeta med ätstörda modeller. Och du kan ju också läsa deras policy så får du svar på hur ok det är med en större modell som är i en aktiv ätstörning.

   Sedan är det ju så att modeller som ”väger för mycket” får höra att dom ska gå ner i vikt. Så jag förstår inte riktigt varför det inte hade kunnat appliceras till smala modeller.

   Sedan handlar väl debatten om att modellen i fråga är öppen med sin ätstörning, och företaget har tidigare tagit avstånd till att använda modeller som lider av ätstörningar. Man undrar ju in Gina mest vill rädda skinnet på sig själv pga modellen drar in mycket intäkter till dom.

  Vad är målet? En lag som säger att företag som använder ätstörda modeller måste markera det? Precis som influensers måste markera reklam.

  Förstår inte hur man kan tycka att det är synd om Bianca för att hon inte skulle få fler jobb. Att inte få fler jobb inom industrin hade varit det bästa som kunde hända henne. Hon säger själv att hennes jobb och sättet hennes kropp därför blir granskad göder hennes sjukdom. Jag hoppas för hennes skull att företag tar sitt ansvar och sätter stopp för det här, då kanske hon någon gång kan börja må bra på riktigt.

   Det är ingen som tycker synd om Bianca för att hon inte skulle få fler jobb. Det är nog snarare så att vi är några som ifrågasätter syftet med denna debatt överlag. Det var väldans vad många som sympatiserar med hennes ätstörning helt plötsligt, jag undrar huruvida intresset att diskutera detta ligger i att passa på och klämma åt Bianca snarare än Gina Tricot. Det är nog inte alla som genuint resonerar som du gör.

    Det är ju precis det flera har skrivit i olika kommentarer? Att det är synd om henne om hon inte får jobba.
    Kommer det verkligen som någon överraskning att folk sympatiserar med någon som har ätstörning? Sen behöver man väl inte ens sympatisera med någon för att tycka att ett företag gör fel?
    Och för att alla inte genuint resonerar såhär ska vi inte kunna ha den här diskussionen?

     Jo det ska vi väl. Jag bara delade med mig av mina personliga åsikter av den här diskussionen. Jag är inget fan av Bianca men har inte heller något emot henne så mina åsikter kommer ifrån att jag påtalar viss skenhelighet hos vissa.

     Finns säkert dom som tycker synd om henne om hon inte får jobba men det lär ju vara förtrollade fans i så fall. Resten som belyser problematiken i att hon inte skulle få fler jobb på grund av en ätstörning menar nog inte bara att det är synd om henne i bemärkelsen ”stackars Bianca”. Tror flera, inklusive mig själv bara vill lyfta fram att inget är svart eller vitt och ifrågasätter vart gränsen går. Bella Hadid är utan tvekan vår tids supermodell och en duktig sådan dessutom. Hon har däremot tappat väldigt mycket i vikt senaste. Inte för att high fashion någonsin ens låtsas brytt sig om vikt och smalhets. Men liksom.. vart och hur vet man vart gränsen ska gå. Jag är öppen för diskussion och lösningar. Jag ville bara dela med mig av mina tankar efter att ha läst alla andras.

  Inte en enda krona till kommer Gina Tricot att få från mig!

  Kolla med Emilia de Poret. Hon sitter ju i styrelsen.

  Läs Pozars krönika på expressens hemsida just om Gina Tricot och Bianca..

  Tycker det är märkligt att man ska döma Bianca, tycker hon är modig som står upp för sin sjukdom och kanske ger det hopp till unga tjejer att fortsätta kämpa mot sin sjukdom. Tycker det är sjukt att somliga tycker att Bianca ska gömmas och inga företag ska samarbeta med henne?! Vad sänder det för signaler till personer som lider av ätstörningar? Att man ska lägga locket på och inte prata om det och absolut så får inte ätstörda människor visas! Jag led länge med min ätstörning innan jag vågade berätta för någon.

   Det är ingen som dömer Bianca, vi dömer Gina Tricot och andra företag som gör aktiva val att fronta med en person som är uppenbart sjuk i en ätstörning med motiveringen att hon är en förebild.

   De som följt mig ett tag vet att jag är nykter alkoholist sedan drygt fem år tillbaka.
   Ponera att jag INTE blivit nykter utan fortfarande har ett aktivt missbruk, och att jag inte har några som helst tveksamheter kring att göra reklam för vin och sprit på mitt Instagramkonto. Jag postar även mängder av bilder och filmer på när jag är ute och festar och dricker kopiösa mänger alkohol, och som kronan på verket blir jag tagen för rattfylla och blir av med körkortet. 

   Betänk att jag sen sätter mig i Tv4’s morgonsoffa och ”ärligt” berättar om min beroendeproblematik, men på frågor om jag sökt hjälp, åkt på behandlingshem eller går på AA-möten så svarar jag att jag inte har tid och att minsann ”ingen får prata om min alkoholism”.
   Gör det MIG en förebild då?
   Inspirerar jag andra till att söka hjälp för sin beroendeproblematik med mitt agerande?
   Enligt Gina Tricots logik så borde jag vara och göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.