53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  var är bianca?

   castafiore? hon är en seriefigur i tintin

   Hon fanns inte med förra året heller. Undra förresten vem som ljuger – Bianca eller Vanessa, jag menar det där att Bianca kan tacka nej till saker eller inte… Bianca brukar ljuga titt som tätt men bryta kontrakt kan man väl inte göra hur som helst som Vanessa säger eller det kanske man kan?

   Undrar jag med! Hur räknar de ut ”räckvidd och engagemang”? Bianca har ju många fler följare på Instagram än alla de andra.

    Verkar vara något med antal like, kommentarer (ej följare) osv och sen tar det också hänsyn till hur många inlägg kontor har. Om jag förstod rätt.

     Åh okej, jag kanske har fel när jag ser inlägget nedan. var helt säker på att artikeln jag läste på aftonbladet specifikt nämnde att följare inte räknades. Måste googla..

     Så här säger aftonbladet i alla fall (väldigt förenklat antagligen): ”Medieakademin har mätt antal visningar, gillamarkeringar, kommentarer och delningar det senaste året, och delat de fyra värdena med antalet inlägg. Antalet följare räknas inte in i kartläggningen.”

      Specifikt för IG så räknas följare in för att IG har inget annat sätt att mäta räckvidd på. Så för IG-konton ingår antalet följare viktat efter förmodad andel svenska följare.

       Aha ok👍

     Svårt det där med att räkna hur många man når ut till via olika sociala medier.
     Fråga bara Löwengrip exempelvis.
     Det kan lätt bli lite fel när man räknar…
     *ler

    Enligt aftonbladet eller expressen som gjorde en granskning för ett par år sedan så hade Bianca en hel del köpta följare, även Kenza, men här handlar det inte enbart om antal följare utan om engagemang som antal likes, kommentarer och räckvidd.

   Listorna baseras på räckvidd och engagemeng, för IG specifikt så baseras det på ”1) antal följare, viktat efter förmodad andel svenskar, 2) antal kommentarer/post, viktat på samma sätt ,3) antal likes/post”.

   Även om Bianca har fler följare än t.ex. Joakim Lundell som ligger på 1:a plats (1.1M vs. 1M) så skiljer det sig kanske i hur många av de följarna som bedöms vara svenskar.

   Sen om man kollar på antal kommentarer och likes per post så är det en stor skillnad. Joakim Lundell har visserligen bara lagt upp fyra poster på IG detta år, men de snittar 40k+ likes och 10k kommentar per post (snittet för kommentar dras upp rejält tack vare en tävlingspost med stor mängd kommentarer, ett på ca 1000 kommentarer per post utan tävlingsposten). Har inte räknat ut Biancas snitt iom att hon har många fler poster 2022 än Joakim Lundells fyra. Men om man tittar på ett urval av 10 st poster (mellan 26-30 september) så är snittet nästan 16k likes och 65 kommentarer per post. I och med att Bianca postar så mycket (flera poster per dag ofta) så blir hennes engagemend väldigt lågt i jämförelse helt enkelt.

    Ahaaa, tack! Men då tycker jag det är väldigt missvisande ändå. FYRA poster på Insta på ett år, av Joakim, varav en stor del av kommentarerna handlar om en tävling….. Medan t.ex. Bianca postar ideligen och drog t.ex. in 3287 likes på bilden hon la ut för 3 timmar sedan.

    Så, jag ger inte mycket för den ”maktbarometern”. Makt, förresten, vari ligger den? Påverkan till konsumtion? Beteende? Åsikter?

     Nej men du har förstås rätt! De borde göra om barometern baserat på din magkänsla istället

      Haha va? Det var väl ändå inte det Valentina skrev?

      hur läste du nu?

     Som de själva skriver:
     ”Vi kallar det Maktbarometern, eftersom det är mediemakt som förflyttats ut till nya plattformar. Och vi menar att det är en karta, eftersom det är en datadriven sammanställning som inte gör skillnad på om avsändaren är en person, företag eller organisation.”.

     I hur de mäter och vad de kollar på så når och engagerar Joakim Lundell fortfarande fler människor än Bianca. Även om man tar bort tävlingsposten från Joakums flöde så är det så, med ganska god marginal därtill. Men det betyder inte att Joakim nödbändigtvis har större makt att påverka, bara helt enkelt att han uppnått större engagemeng och nått fler personer.

     Alltid viktigt att förstå vad någon slags barometer eller lista faktiskt mäter och hur de mäter det, samt vem avsändaren är. Just i detta fall är det Medieakademin som utför mätningen, så det är en hint om att detta handlar om media – och mediemakt handlar ju mycket om just räckvidd bl.a. Vilket är vad de uttryckligen skriver att det är vad de kollar på och hur pratar om makt i detta sammanhang – mediemakt som förflyttats till sociala medier.

     Ah kanske är därför Joakim endast lägger upp få poster på IG för att han förstått att han då ser ut att ha högre engagemang än andra, men Pernilla har högre engagemang än Bianca, hon låg iaf betydliget högre förra året och Pernilla lägger upp ganska många bilder dvs många poster. Therese Lindgren lägger ut ganska många poster också.

    Vilket också antagligen gör att Einar hamnar högt. Kan tänka mig att hans inlägg fick rejält med kommentarer och likes i samband med hans död. Och dessutom en stor profil bland unga redan innan också.

  Du påminner mig lite om simone från bachelor , vet inte varför alltså samma blick. Ni hade lätt kunnat vara vänner

   Kollar inte på Bachelor och skulle hellre vilja vara en liten liten hundvalp, men man tar vad man kan få 😉

    Nej, jag tycker Camilla liknar Linda i ”älskar älskar inte” säsong 3 🙂

  Ser mest män 😬. Detta trodde jag inte.

   Eller hur! Reagerade också på det. Synd, när blogg var stort var det helt klart dominerat av kvinnor.

   Intressant med tanke på att absoluta majoriteten som det skrivs om här är kvinnor.

  Deppigt

  Sorgligt att jocke är så högt på två av plattformarna.

  Gillar att jag inte vet vilka de flesta är😂

  Inte förvånad att SD är störst på Facebook

  Konstigt att högern inte trendar på Tiktok, det är en app som ägs och infiltreras av en kommunistisk diktatur…

   då är det väl ganska självklart att vänstern är där eller tror du att höger hör ihop med komunism?

   Det är så komiskt och samtidigt enormt sorgligt och läskligt att vuxna människor inte har koll på att det är vänstern som står för kommunismen och driver den förklätt numera. Läs på vänsterpartiet komunisternas (som det hette) historia OCH även deras relationer och kopplingar till dagens diktaturer.

   Det var vänstern som främst samarbetade med Sovjet och DDR. Som en upplysning. Inte högern.

   Varför är det konstigt?

    Tror UT är ironisk, eller?

   Finns massa högerdravel på TikTok men de stora kontona där är inte svenska

   Sjukt att folk inte alls verkar begripa den uppenbara ironin utan tror att de måste undervisa kommentarsfältet om att kommunism = vänster?

  Var är gräddrumpan?? Lol

   😂😂😂

   Jag har fått upp henne på youtube några gånger och det gör fan ont i hjärtat. Är det en psykos? Så fruktansvärt att det ska ligga uppe för alla att ta del av. Hon mår ju uppenbarligen inte bra och jag tycker så synd om hennes söner som är i åldrar där de och deras klasskompisar kan se mamman härja fritt.

    Vem?

    Ja det måste ju vara något sånt. Eller kanske bipolär och att hon har någon slags mani just nu.

   Får upp klipp på henne 24/7 på tiktok. VARFÖR!!! Trodde fyp var baserat på det jag tittade på? Jag tittar absolut inte på henne eller liknande😒😒😒

  Anna-Lena Lauren årets komet på Twitter! Kul med lite finlandssvensk representation 🙂

  Känns bra att knappt veta vilka dom är! 😄

  Följer inte någon/några av de här personerna och vet inte vilka flera av dem är.

  De enda jag aktivt följt tidigare är JLC men slutade med det för något år sedan när det började märkas tydligt att de tjänar mycket mer pengar än tidigare. Det hände något med deras content då, och det blev bara för mycket. Tycker vissa videor de gjort tidigare varit kul, t.ex. när de campat vid Delsjöarna, testat Folkrace och kört simhoppstävlingar. Men när de började strö pengar kring sig, och åka utomlands stup i kvarten blev det bara så världsfrånvänt, och brackigt.

  Tycker på ett sätt att listan över Årets Makthavare är så sorglig. Vad är det för människor att se upp till och inspireras av? Tack, men nej tack!

   Håller med dig till 100% när det gäller JLC. Tyckte dom var roliga att följa på youtube och deras podd ”Mellan himmel och jord”, men nu senaste åren har man verkligen märkt en skillnad i content och bristande engagemang från deras sida. Numer känns det som att allt handlar om kränga grejer till fans så att de kan konsumera mer statussymboler (tex större lägenheter/hus, bilar m.m.). När de satte podden bakom en betalvägg kände jag att nu räcker det, speciellt när de släppte i slutet avsnitt som kändes helt utan innehåll. Likaså med deras youtubevideos, de är ofta innehållslösa trots att de åker iväg utomlands eller testar på nya saker. De har verkligen inget engagemang kvar på de saker de gör.
   Upplevde ofta att Jonas egentligen inte ville syssla med det här (ofta frånvarande från videos och podd) men kan inte sluta då pengarna som de drar in är enorma summor samtidigt som han har ett dyrt leverne.

  Barnidolen verkar ha mycket makt i alla fall 😅

   (Han syns inte här men var på plats 12 tror jag på youtube)

  Och där dog Facebook helt för mig som plattform 😂😂

  Känner mig lika gammal nu som när jag nu mera läser om vinnarna efter p3 guld. Känner inte igen en enda typ. De jag själv följer finns inte i närheten av sådana här listor 😅

  Beviset att man bör ha i åtanke att Twitter kryllar av högermän och alla deras små troll.
  Läs med kritiskt blick med andra ord.

  En bra påminnelse för varför sociala medier till allra största delen bör undvikas för att man inte ska förlora alltför många hjärnceller.

  Joakim Lamotte, pensionerade inte han sig?

  Tror knappast dessa har någon speciell makt,då de flesta människor lever utan sociala medier.Visst att de kan dyka upp på i flödet på t ex FB liksom mycket annat ovidkommande,men de flesta skrollar nog bara förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.