Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

615 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon som handlat på Nordicfeel?
  Googlade runt lite på priser på en del hudvård och parfymer som jag tänkte köpa och ser att Nordicfeel ligger väldigt mycket bättre till i pris än sina konkurenter.
  Vet att det finns sidor med dåliga kopior, någon som vet hur det ligger till med Noricfeel, priserna känns nästan lite för bra för att vara sant.

  och en annan fråga, har rest väldigt lite senste åren, men ska i väg nästa vecka, hur ligger priserna på flygplatserna till i jämnförelse med andra butiker när det gäller parfym och hudvård?

   Jag brukar ofta beställa från Nordicfeel och jag har bara varit väldigt nöjd med dem! Inga problem alls eller så. Så jag rekommenderar dem stort

    Jag har handlat på cocopanda och är nöjd. Lyko tycker jag också är bra med stort utbud.

     Men det var väl ett konstigt svar?

      Var det väl inte? Samma slags butiker typ

   Tycker att man kan få bättre pris här hemma, när det är rabatterat. Allmänt dyrt på flygplatser anser jag.

   Jag tror det kan vara så att Nordic Feel inte är auktoriserad återförsäljare? Auktoriserade ÅF köper in direkt från varumärket. Nordic feel kanske har äkta produkter men kan till exempel köpa upp andras lager osv.

   De och sidor som cocopanda sysslar med parallellimport. Det innebär i praktiken för dig som konsument att du får hem orginalprodukten, men det kan inte garanteras att den har hanterats korrekt men tex temperaturer osv. Vilket till exempel kan innebära att lukter ändras och vissa ingredienser i husvård kan påverka osv. Men tror de flesta inte märker nån skillnad.

   Rent etiskt har ja inte koll på om det finns nån nackdel.

   Jag handlar en hel del där, pålitligt o snabb leverans. Taxfree är inte vad det var förr, bättre och billigare att kolla runt och handla på nätet.

  Varför stör sig så många på att hund- och kattägare älskar sina djur? Många verkar tycka att det är konstigt att det blir en stor sorg när djuret dör och att det är konstigt att man kan älska sitt djur väldigt mycket? Det verkar vara provocerande för många och jag förstår inte hur det kan vara konstigt att man sörjer en individ som man bott tillsammans med i 10-20 år, en individ som alltid funnits där hemma, som man anpassat sitt liv efter och som man kanske till och med delat säng med. Har flera gånger här inne sett hur folk blir sura om någon sörjer en hund och direkt hånar personen och tycker att hen är en galning för det är ju inte en människa som dött, som att det bara är okej att vara ledsen när människor dör.

  Hur kan det vara så provocerande att man älskar, bryr sig om sörjer sin hund eller katt?

   Haha ja och hatar man djur är det också provocerande. Hur ska folk ha det😂

   Jag blir inte provocerad av att andra älskar sina djur och sörjer dem när de går bort. Det vore konstigt om man inte sörjde sitt husdjur.

   Det som provocerar mig är de som likställer sitt djur med sina egna barn och på allvar menar att de skulle ha svårt att välja mellan barnet och djuret i en krissituation. Där finns det ju ingen tvekan om att varje normal människa väljer barnet (sitt eget eller någon annans) framför ett husdjur. Självklart är det oerhört smärtsamt att välja bort ett djur men det borde inte vara någon som helst tvekan i en sån situation tycker jag.

    Detta med. Att man på allvar skulle rädda en katt istället för sitt eget barn. Såna människor borde inte få ha barn!

     Då borde man väl ändå ringa soc på sig själv, kan man tycka.

     Dom människorna finns inte! Det är Någon som provocerar

      Jo dom finns. Jag lovar.

       Nej men kom igen, ingen räddar väl sitt djur framför sitt barn? Så det kan ni sluta hetsa upp er för. Då finns det verkliga situationer där folk gör hemska saker mot sina barn som ni kan uppröras över istället…

        Vissa påstår att de hellre räddar sin katt än någon annans barn

         Ja, varför förväntar du dig att okända människor ska rädda ditt barn?

          För att det är en människa.

           Varför är din värdering rätt?
           Varför värderas ens egna anhöriga högre än andra? Varför lever vissa gott medan andra lever i fattigdom?
           Alla är egoistiska. Sluta låtsas som att ni är mindre egoistiska än andra.

           Men alla tycker int enebuskar automatiskt är mer värda än djur.

           Inte människor skulle det stå..

          Ja ditt psyko

         Ja men det är ju skillnad, de här ovanför skrev sitt eget djur och sitt eget barn.

      Jo, de finns. Därav att det provocerar mig

      /Anonym 20.07

       Det vet ni ju inte eftersom mer eller mindre ingen som svarar på sådana frågeställningar har ställts inför det valet. Det enda ni gör är att bli provocerade helt i onödan.

        Sent kommer jag att glömma skyddsrums diskussionen om att husdjuren självklart ska få plats även om det innebär att avvisa människor. Så nog finns det dom som även väljer husdjuret före sitt barn.

         Det har ju inget med varann att göra? Är väl inget konstigt att vilja skydda sina djur? Helt normalt när man älskar dem och tagit på sig det ansvaret, som med barn. Ingen sa väl att de skulle kasta ut sitt barn och rädda hunden? 😄

    Here we fucking go again…

    Men det är det väl ingen som på riktigt säger? Att välja djuret framför barnet? Jag skulle välja min man också framför mina djur, han är ju en större del av mitt lev och kommer leva längre. Att välja sitt djur framför en främmande människa däremot är ju inte så konstigt.

     JO! DET ÄR DETTA SOM ÄR DET KONSTIGA!!!!

      Oj vad arg? Du får nog acceptera att alla är olika. Alla tycker inte människor är det mest underbara som finns och värda mest i världen.

       Att man som vuxen människa inte hör vad man kan för att rädda ett hjälplöst barn ur en nödsituation är bara så skevt. Även om det innebär att man offrar sitt husdjur.

        Ja isf behöver man vård

        Ni verkar ha så lite inlevelseförmåga i att människor är olika…

         Eh ja?! Är helt normalt att inte kunna förstå hur man skulle rädda en katt eller hund framför vilket barn som helst.

          Haha nej. Alla är olika, fatta det. Hur kan det va svårt att inse att alla inte tycker människor automatiskt är mer värda än djur?

        Fast varför ska man offra nån man älskar för en främling?

     Förut tänkte jag att folk som valde sitt djur framför ett random barn var märkliga. Sen skaffade jag en egen hund och skulle välja henne alla dagar i veckan framför en grannes unge till exempel.

      Det tror jag först när jag ser det😅

      Usch. Det är nog allt som går att svara… 🤢

    Nu ska inte jag säga att det inte existerar, men jag har nog aldrig hört om personer som sagt att dem skulle ha svårt att bestämma vilket dem skulle rädda mellan sitt djur och sitt barn i en nödsituation. Jag tror snarare det är vanligare att personer som älskar och dyrkar sina djur så starkt valt att inte ha barn, utan har djur istället. Jag själv har inga barn (frivilligt) för att jag aldrig känt någon direkt längtan eller samhörighet med barn. Jag har istället alltid tytt mig till djur och min hund är den absolut viktigaste i mitt liv. Jag skulle utan tvekan ta mig in i huset om det brann för att rädda min hund, trots risken för mitt eget liv.

    Och jag fattar inte varför folk kan bli provocerade av den kärleken? Jag får till exempel ibland höra av nya människor ’men känner du dig inte bunden och låst när du har hund??’. Liksom vad är det ens för fråga? Jag går ju inte runt och ställer den frågan till tjejer som är gravida? Vi gör vad vi vill med våra liv, och vi känner kärlek till olika varelser. Jag tycker att det allra finaste är ju att man ändå känner en sån stark kärlek till en annan individ! Sen om det är ett barn eller ett djur spelar ju faktiskt ingen roll. Kan vi inte bara sluta lägga oss i vad andra känner starkt för? Jag vill inte ha barn, respektera det. Precis som jag respekterar att inte alla är förtjusta i min hund. Men det är nästan som att vissa föräldrar blir sura eller provocerade av att alla inte vill ha barn och leva livet dem valt. Måste vara jobbigt att vara så skitnödig över andras känslor.

     Precis så är det. Folk i allmänhet har så svårt att föreställa sig att andra kan tänka och känna annorlunda än de gör?

     100%. Vill bli kompis med dig!!

      Det låter himla fint, vill va kompis med dig också! På tal om kompis så är ju ändå ens husdjur den bästa vännen man kan ha. Liksom alltid glad att se dig, lyssnar tålmodigt när du kommer hem och vräker ur dig skit om jobbiga människor du träffat, hänger helst med dig i soffan och skvallrar inte för andra om vad ni snackar om. Inga människor slår ju det ändå

     Det är ju jättemånga som säger just det till gravida och mammor. Märkligt att ta illa vid sig för en sån kommentar. Du kan vara trygg med att 90% av alla människor skiter fullständigt i om du vill ha barn eller inte. Enstaka personer med alldeles för mycket åsikter får man vänja sig vid, det tillhör livet.

     Ungefär som de som ”inte kan välja vilket av ens barn är ens favorit”

     Klart som fan att man har ett favoritbarn, men man är väl en civiliserad människa och behandlar alla barnen man har likvärdigt ändå.

      Nej jag har inget favoritbarn av mina två, handen på hjärtat absolut inte?! Det tror jag är det vanliga, inte att ha ett man favoriserar!

   För att enligt människor är det bara ett djur vilket det inte är. Avskyr icke-djurmänniskor av en anledning.

    Precis, varningsklocka på såna. Empatiproblem.

    Så känner jag för de som hatar barn.

    Vad är det mer då än ett djur?

     En familjemedlem.

     Förstår inte poängen du vill göra, att hunden är ett djur (liksom människan för övrigt) säger väl inget om hur stark er relation är? Hundar och katter och hästar och säkert en hel del andra djur räknas väl som familjemedlemmar av de allra flesta?

      Ok, om ditt barn förolyckas och dör och du är sjukskriven i 2 månader, likställer du det då med du är hemma lika länge för att din hund dör? De är ju bägge familjemedlemmar?? För inte är det ena väl mer värdefullt och dig och dig kärt än det andra???

       Har ännu visserligen inga barn men ett flertal husdjur.
       Min sambo blev sjukskriven när vår ena vovve gick bort, 3 mån faktiskt. Gick in i en depression då det tog väldigt hårt på honom efter väldigt många år tillsammans, en vän som varit med sedan tonåren upp till 30, alltid hängvien, oegoistisk, stöttande, delat viktiga och svåra stunder i livet. Finare än vad många människovänner är faktiskt.
       Så ja, jag vet att man kan bli sjukskriven, som du säger, i två mån. Sen tror jag dock inte att två månader är standard för att förlora ett barn, kanske inte ens tre. Men det är ju såklart personligt och individuellt, precis som med enbart ”ett djur”.

        Herregud han hade vi då försökt slippa ha kvar på jobbet om han inte ens klarar av den lilla motgången.

         Wow vad känslokall och cool du är 😎

         Ja men precis, efter en jobbig period med cancer under x år, en väldigt alternativ familj etc så är det verkligen sjukt att han blev så förstörd när hans enda riktiga trogna vän behövde somna in! Tänka sig att en spansk tuff polis kan må så dåligt!

       Det blir så väldigt tydligt att många människor har så svårt att se saker ur andras perspektiv. Varför ska allting alltid jämställas med barn? Men baaaarnet då? Alla vill inte ha barn, alla har inte barn, allas liv kretsar inte kring barn.
       I och med en sorg kan man hamna i en depression eller få annan psykisk ohälsa, då kan man bli sjukskriven för det. Det är upp till en läkare att bedöma och inte okända människor i ett kommentarsfält.
       Vissa har nära relationer med släktingar och mår fruktansvärt när de dör, vissa träffar dom knappt alls och blir inte mer än lite ledsna.
       Och vissa har en otroligt nära och djup relation till en icke mänsklig familjemedlem. Det är precis lika okej som vilken annan relation som helst och det är inte upp till er att bestämma hur den relationen värderas eller sörjs.

     De är djur men vänder mig mot ”bara ett djur”. Inte mindre värda än människor för mig.

      Gäller det alla djur eller bara husdjur?

   Kan bara svara för mig. Jag anser inte det som provocerande. Har full förståelse att man älskar sina djur. Men det som stör mig är att man jämför. Som när en av mina förälder plötsligt rycktes bort, fick jag höra av svägerskan att hon kände samma med hennes hund.

   Jämför inte människor med djur. Det är inga som helt likheter.
   Men man har självklart rätt att sörja ett djur. Vara ledsen. Vara hemma från jobbet. Osv men inte jämföra.

    I relationen människa-djur finns något ovillkorlig. Även om djuren kan vara små bråkstake så finns det inga svek, inga konflikter, inga relationstrauman. När ett djur man haft vid sin sida dör så är därför sorgen kapital. I sorg efter en människa kan också finnas ilska, lättnad, frustration med mera. Det finns inte i sorgen efter ett djur. Där är det bara ren skär sorg och saknad. Ibland är den sorgen tom tyngre än efter en människa.

     Men du är störd som säger så. Jämför för fan inte sorgen efter en förälder med sorgen efter ett djur.

     Måste vara en sjukt dålig människa du jämför med.

      Jag skrev inte kommentaren men vad elak du är som skriver att en människa är störd.
      Sådana som du förstör ÖS.

      För du verkar ju själv vara väldigt frisk och balaserad

      Vissa blir lättade när sina föräldrar dör. Du har ingen rätt till att bestämma hur och vad människor sörjer och inte.

      Alla föräldrar är inte underbara…

     Så vackert beskrivet!

     Det är en envägsrelation, kära vänner. Jag älskar alla mina djur, inga av dem kan älska mig tillbaka som människor gör. Min boxer skulle dö för mig och han tycker jag är toppenbäst men nej, hon kan inte älska mig som min man eller min dotter kan. Ganska basic va.

      Fast de känner tillgivenhet. Mer än en främling gör för dig..

      Men du vet ju inte ens om din man verkligen älskar dig. Som personen skrev ovan präglas mänskliga relationer ofta av frustration, svek, ilska osv. Relationer till djur gör sällan det. Nu menar jag inte att just din man bedrar dig & stannar med dig för pengarna eller gammal vana eller feghet utan det var en generell reflektion.

       Förlåt mig men ni missar poängen. Människor är kapabla att älska. Djur är det inte.

        Vad spelar det för roll? Man älskar dem ändå, de är inte mindre värda för det.

      Precis. Det är ju därför det är hemskare och sjukare att säga att man rädda sitt eget djur framför nån annans barn. Ett barn som älskar och älskas och som bör leva i flera decennier. En hund är en hund liksom och en människa en människa, med allt vad det innebär! Och ja, har/har haft både hund, katt, barn. Underbara alla men inte jämförbara så klart!

       Ja fast man älskar ju inte främlingen och den älskar inte dig. Inte konstigt att välja den man älskar. I så fall måste man ju rädda ett främmande barn/ungdom framför sin egen partner/förälder för den har mer liv kvar? Fint att ni är såna oegoistiska änglar (eller tror att ni är det) men för de flesta går de egna älskade först.

    Det är illa om hon sade det till dig men varför får inte sorgen vara lika stor? Den enda gång en sorg på riktigt kan räknas som större känns som när ens barn för för så ska det liksom inte vara. Många har betydligt närmare relation till sina djur än vad de har till sina föräldrar.

    Vadå jämför inte människor och djur, det är väl inget du har rätten att bestämma.

    Fast det kan det vara för folk, alla är olika. En del känner inget för sina föräldrar (kanske varit dåliga) och skulle hellre förlora dig än hunden? Det är ju du som jämför egentligen, och säger att andras känslor är ogiltiga? Sorg är sorg.

    Man bör väl aldrig någonsin jämföra med något i sitt eget liv när en annan person precis förlorat en anhörig. Oavsett om det är djur eller människa. Om en vän förlorar sin mamma så skulle det vara helt stört arv mig att börja gaffla om ”det var som när min farmor dog blabla….”

   Dom är läskiga om dom inte fattar. Tvärtom jag känner och möter på hund och kattmänniskor som förstår precis. 😍

   Jag personligen stör inte mig på att folk älskar sina djur, men vissa personer pratar ORIMLIGT mycket om sina husdjur. Är verkligen inte intresserad av att höra varje detalj om vad hunden gjorde på skogsvandringen häromdagen.

    Eller bilder på dem hela tiden på instastory. Älskar djur men kan bli lite för mkt

     Är väl bara att avfölja om en bild på ett djur är så jobbigt att se?

    Alldeles för många som pratar orimligt mycket om sina barn också. Är verkligen inte intresserad av att höra varje detalj om vilken färg ungens bajs hade v 37. 😉

     Varför ska djur alltid jämföras med barn?

      Nä helt sjukt

      Inte jämföras men det är en annan sak folk pratar väldigt mkt om som kan va störig?
      Eller tror ni det är mer ok att tjata om era barn elelr? 😄

       Och en del tjatar om träning, andra om kost, några om sitt hus som de renoverar osv osv. Barn och djur verkar däremot alltid behöva ställas emot varandra. För eller emot det ena.

        Sällan folk pratar så mycket om dessa saker som vissa pratar om sina barn dock… Och nåns barn är ju ointressant liksom, prata mer om allmänna saker.

     Det där med färg på ungens bajs som alltid kommer upp i sådana här diskussioner – alltså alla mina vänner har barn och ingen av dem har någonsin diskuterat färgen på sina barns avföring med mig. Det måste vara en skröna.

      Haha tyvärr inte. Du knske har vänner som lyckats förbli normala (har jag också men flera kollegor och bekanta är såna där.)

    Aldrig stött på, men skulle hellre ta det än allt barnröst. Betydligt vanligare.

     Barntjat.

   Klart man sörjer sin hund eller katt. Inte så att man sjukskriver sig men visst är dagen man avlivar ditt djur man har tungt men samtidigt så vet man ju att ett djur har man ju bara som längst runt 10-12 år och man vet ju att man kommer behöva mista det en dag.
   Har dock svårt för personer som stannar hemma från jobbet och sörjer som om det vore ens förälder som gått bort.

    Hade jag inte redan varit sjukskriven när min hund gick bort hade jag garanterat sjukskrivit mig en dag eller två.

     Sjukskriva sig för att en hund dött? Ja alla sätt för att slippa undan jobb…. Det är ett djur, ingen människa. Fattar att man är ledsen men ge en anledning till att inte gå till jobbet? Men vad bra, om jag är lite trött nån dag och inte orkar jobba så kan jag ju alltid skylla på att min guldfisk har dött.

      Du måste ju va ett troll. Så empatilös kan man inte va, obehagligt. Man älskar sina djur om man är normal.

       En guldfisk är väl också ett djur?

       Jävla troll. Hen vill bara provocera och svara inte till hen.

    Men fy vilken oempatisk människa du låter som. Och samtidigt tycker jag djupt synd om dig som uppenbarligen aldrig känt kärlek till andra varelser.

     Snälla människa jag har haft hundar hela mitt liv och älskat dom alla. Har två just nu och den dagen kommer komma för den ens inom närmsta året om inget annat händer innan dess. Man vet och man bearbetar det lång tid innan och är ledsen och sak ar dom. Men livet går ju vidare och att gå hemma och stirra på matskålarna förbättrar det inte.

      Varför är ditt sätt att hantera sorg och saknad måttstock för hur alla borde bete sig?

       Tja, ring försäkringskassan och kolla om de tycker att det är anledning att vara sjukskriven för att ens husdjur avlivats?

        Jag har god kontakt med min arbetsgivare och om jag sjukanmäler för att ta bort ett djur så är det helt OK. Nu hoppas jag det är många år tills det blir aktuellt men iaf.

        Fast försäkringskassan har ju ingenting att göra med sjukskrivningen förrän efter två veckor?

        Det är inte försäkringskassan som betalar sjukskrivningen de två första veckorna utan arbetsgivaren. Och ja, man kan vara hemma för det, iaf där jag jobbat. Mår man inte bra så gör man inte.

      Du har uppenbarligen inte älskat dom på samma nivå som andra om du har noll förståelse för att man inte vill gå till jobbet direkt.

    Givetvis är det helt ok att sjukskriva sig efter att ha förlorat sitt husdjur.

    Jag har sjukskrivit mig en-två dagar när jag avlivat mina tidigare djur! Senast hade jag även barnen på förskolan, jag hade såklart pratat med förskolan och sa att jag skulle ta hunden till veterinären för att han skulle få somna in.

    Jag tycker det blir jävligare ju äldre man blir.
    Kanske för att man förlorat så många både människor och djur. Varje dödsfall drar igång all gammal och ny sorg.
    När min häst dog, då hade vi haft 24 år ihop. Så långa relationer har jag aldrig haft med människor om man bortser från familjen.
    Jag trodde på riktigt att jag skulle bli galen och tappa det helt. Erkänner att jag sörjer och saknat henne mer än vissa mor/farföräldrar. Gör det mig till en sämre människa? Ja kanske det.

     Självklart inte. Folk är inte kloka som sitter härinne och berättar vem som får sörja vad och hur mycket i jämförelse med vaddå.

     Samma här. Fick min hund när jag var 14 och han gick bort när jag var 28. Livet var så tomt och jag visste inte vart jag skulle ta vägen.

     Nä gud nej. Kommer sörja min katt mer än jag sörjt släktingar som förr. De var inte lika stor del av mitt liv.

    Jag kommer lätt vara det, kommer inte fungera att jobba då.
    Blir lite konstigt att säga sådär, alla skulle inte sörja sina föräldrar så mkt. Jag skulle bli ledsen, men en del har ju ingen eller en dålig relation till dem och behöver inte vara sjulskrivna om de dör.

    Fast för vissa är ju ens hund/katt lika betydelsefullt som ett barn. Man ska inte förminska nåns känslor. För vissa människor så är inte katten/hunden bara ett husdjur, det kanske är hela deras liv. Det är många människor som har räddats ur dåligt mående tack vare sina djur!

    Det är irrelevant varför man sjukar sig från jobbet då det handlar om arbetsförmåga främst. Om jag har diarré pga matförgiftning så är min arbetsförmåga nedsatt = stannar hemma. Om jag gråter och gråter p.g.a. släkting/husdjur/vän har dött så är det samma situation, att arbetsförmågan är nedsatt. Jag är i princip aldrig sjuk (influensa, förkylning osv). Däremot när mitt husdjur var inlagd på djursjukhus så sjukade jag mig en dag. När jag fick missfall i våras så sjukade jag mig två dagar. Var det kanske också fel? Fysiskt var jag ju frisk men psykiskt var jag nedbruten. Kanske ”överkänslig” – för 10 veckors foster är ju inte ett barn? Personligen struntar jag i vad andra tänker om när jag tar en sjukdag eller två. Det är mellan mig och min chef och jag är helt säker på att jag har färre sjukdagar per år än de allra flesta

     Håller med dig, det handlar arbetsförmåga!

     Enligt min chef (rektor) så kan man egentligen inte vara sjukskriven pga sorg, då det inte är en sjukdom. Precis som vissa har svårt att bli sjukskrivna pga graviditetsbesvär då det inte är en sjukdom (får nån annan sorts ledighet istället ibland). Undrar om reglerna är såna. Dock vet jag att folk är sjukskrivna för sånt ibland. Bara intressant fråga.

   En del är inte djurvänner, de kommer aldrig förstå. Och är lite obehagliga faktiskt.

    Handlar inte om att man inte är djurvän, vissa har helt enkelt inte samma attachment till djur som andra.

    Det är samma sak med de som inte är intresserade av att skaffa barn.
    Skulle du säga att de som inte vill ha barn eller inte tycker om barn är lika hemska?

     En riktig djurvän förstår att man älskar sitt djur och hånar inte sorgen efter det. Djurvän – älskar djur.
     Barn är mer störiga så kan förstå att folk ogillar dem haha. Dock ser jag mer empatilöshet och ogillande mot djur än mot barn. Skulle nån säga som ts skrev där uppe att det är löjligt att va ledsen om ens barn dör skulle jag tycka det var sjukt ja.

     Att inte vilja ha djur och tycka som de som ts beskriver är två olika saker…

   Sidospår. Jag stör mig på att ingen som har katt eller hund bryr sig om alla människor som är allergiska. Era djur följer med överallt utan någon som helst hänsyn. Liknar många rökare. Röker överallt utan att bry sig om sin omgivning. Numera är det dock mer socialt accepterat att släpa med sig husdjur överallt än att röka överallt.
   I alla fall. Sånna människor…Ja usch 🤢

    Hur menar du med att ’ingen som har katt eller hund bryr sig om alla som är allergiska’ ?
    Jag har hund och känner inte alls igen mig i det påståendet och känner flera djurägare som inte heller beter sig så, så lite lustigt när du påstår att INGEN bryr sig.
    Däremot tar jag ju (givetvis) med min hund där jag kan på allmänna platser och där hund är tillåtet (i parken, på utvalda badplatser där dem är välkomna, café utomhus). Det är ju ändå väldigt, väldigt få platser i Sverige där det är totalt förbjudet att ha med sitt djur.
    Om du exempelvis vet med dig att du är superallergisk mot hundar men ändå väljer att sätta dig ute på ett café där hundar är tillåtna så är det ju ditt eget val. Alla andra i samhället kan ju knappast veta i förväg att du är allergisk och inte heller rätta sig efter just dig. Snarare tvärtom. Jag med astma kan ju inte välja att gå ut på krogen och sen vara provocerad av att andra kroggäster röker utanför och inte tar hänsyn till mig för jag har astma…?

    Den största anledningen till att jag har hemmakläder och gå ut/jobbkläder är faktiskt för att jag vill ta hänsyn till allergiker. Min katt är långhårig och fluffig så jag vill undvika att ta med hennes päls överallt. Så jo finns faktiskt många som bryr sig! Jag har inga allergier men har nära vänner som lider enormt av sina allergier så jag fattar grejen. Äter heller aldrig jordnötter offentligt.

     Dock är det ju klarlagt nu att jordnötter inte påverkar genom luften.

   Är inte ett dugg provocerande att folk älskar och sörjer sina djur. Att de sjukskriver sig, att man hellre hade velat rädda sin hund än grannens unge, osv.

   Däremot är det provocerande med folk som beter sig som att deras husdjur, främst hundar och katter, är i stort sett samma som människor och att en relation till dem är samma sak. Vissa djurägare tappar alla perspektiv för att just de ska få ha kvar sin relation med ett visst djur. Relationen kan vara lika stark säkert – men inte samma sak.

   Att relationer till människor är mer dramatiska och jobbiga beror ju också på att människor har fler egenskaper att ge i utbyte i en relation, som exempelvis intellektuella samtal, mer detaljrik kommunikation och därmed fler komplexa sätt att uttrycka kärlek och omtanke. Med det sagt är relationerna till människor och djur olika och det är inte säkert att man njuter av mänskliga relationer. Det är dock respektlöst att säga ”jag förstår hur du känner nu när din älskade mamma dött, det var som när min älskade katt dog”. Det går inte jämföra de relationerna.

   Jag har växt upp med en stor mängd olika djur, tro mig, och är en stor djurvän. Älskar vissa djur mycket mer än de flesta människor.

   Men folk som ska ha med sina djur överallt till varje pris, trots att det kanske inte är det bästa med djuren? Att de ska ta med dem när de flyttar till andra sidan jorden? Ha kvar dem när de flyttar till ett litet, litet boende? Är beredda att låsa in dem i ett skyddsrum i flera månader/veckor? De ska opereras och behandlas till varje pris?
   De flesta djur kan inte planera för framtiden på samma sätt som människor. Du kan inte förklara för dem att de måste genomlida en lång resa och karantän, eller spendera flera veckor i ett skyddsrum, för att det ska bli bra senare. Du kan inte förklara för dem att de måste genomlida enorm smärta under lång, lång tid för att det ska bli bra sen. Du kan förklara det för en människa.

   Djur är fantastiska och man kan få fantastiska utbyten av dem. Men vissa mänskor är så måna om just DERAS egna relationer till djuret att man tappar förmåga att se vad som är det bästa för djuret, och djur har INTE samma behov som mänskor. Just DIN relation till ditt husdjur kanske inte alltid trumfar allt annat. Men vissa djurägare beter sig så.

    Ja det är ju inte sjysst, man måste tänka på djurets bästa. Samma med små barn/bebisar egentligen som folk ska släpa med på långa flygningar och resor.

     Det är sant att det kanske att det inte är så sjysst att släpa med sig ett barn till andra sidan jordklotet pga jobbigt för barnet att resa. Men ska du flytta till andra sidan jordklotet tar du ju med dig ditt barn såklart. Men en hund eller katt, t ex, är det inte bättre att de omplaceras eller liknande? De kan ju få det bättre hos en annan människa att genomgå det. Ett bortadopterat barn däremot.. kan ju må enormt dåligt av att ha blivit lämnad av sin förälder, på ett helt annat plan. Man tar ju självklart med sitt barn till ett skyddsrum, men antingen är det tillräckligt stort för att få förklarat situationen för sig eller är barnet så pass litet att det klarar sig om föräldrarna tar hand om det. Ett djurs behov ser inte ut på det viset.

     Vissa prioriterar sin relation till djuret utan att tänka på att det är ett djur. Det är inte ett barn.

      Fast det är klart man tar med sig djuret om man flyttar permanent! Ganska hjärtlöst att bara ge bort det. Och skyddsrum handlar väl om att man inte vill att djuret ska dö, det är ju därför människorna är i skyddsrummet, för att skydda sig. Djur är en familjemedlem för många och behandlas därefter.

  Är det någon här som har gått på Montessori-~förskola/skola som barn? Upplever ni någon skillnad i era liv nu som vuxna och hur ni är som personer jämfört med era vänner/partners/släkt som gick traditionell förskola/skola som barn?

   Jag gick från förskola upp till nian på Montessori. Är 33 år.
   Nu märker jag väl ingen skillnad på mig och andra som gått annan skola. Det jag tänkt på i efterhand är att jag nog hade haft bättre betyg om jag gått i annan skola. Det var mycket ”eget arbete” när jag gick i skolan och är man inte så intresserad och driven så blir det inte så mycket arbete gjort den tiden 🙃

   När jag började gymnasiet blev jag även lite mer utåtriktad, var väldigt blyg innan. Sen om det beror på byte av skola eller ålder vet jag ej.

   Sen var min skola mycket lugnare, det var inte så stökigt i klasserna om man jämför med grannskolan. Men sen var min skola mycket mindre så det har väl inte så mycket med pedagogiken att göra.

   Jag gjorde det! Känner att jag har missat sååå mycket faktakunskap som andra lärt sig. Däremot har jag lärt mig massa andra random saker pga Montessori. Men hade det riktigt tufft både på gymnasiet och universitetet då det blev ett sånt uppvaknande.

   Gick Montessori förskola-sexan. Mycket eget arbete vilket jag tyckte om, när jag sedan gick i högstadiet, gymnasiet och på universitetet föredrog jag att jobba med uppgifter/uppsatser själv framför att jobba ihop med andra. Om det är påverkat av Montessori eller bara sån jag är vet jag inte haha.

   Gick på Montessori för det mesta men hade ett år i vanlig kommunal skola och då låg jag i framkant i klassen och återgick sedan till Montessori. För mig som gillade att lära mig och själv sökte kunskap så funkade det bra men såg vissa som det egna arbetet och friheten inte funkade lika bra för. Har universitetsutbildning och är väl allmänbildad i övrigt känner inte att jag hade några luckor varken vetenskapliga eller språkmässiga pga skolan när jag började gymnasiet.

   Gick Montessoriförskola, tror dock helt ärligt att barn inte blir så påverkade av vilken inriktning deras förskola har. Haft kompisar som gått på dagis med genuspedagogik, finns knappast spår av det idag.

  Jag har 131 kusiner. Frågor på det?

   Nej

   Ja! Hur många syskon har dina föräldrar?

    Pappa har 11 och mamma 10.

   Hur många av kusinerna är gifta med varandra?

    Det vore väl olämpligt.

     Fullt lagligt i Sverige. Skulle dock vara väldigt konstigt om mitt barn ville bli ihop med sin kusin.

      Der är lagligt i Sverige därför det inte är vanligt förekommande. Men numera behövs nog ett förbud införas.

   Laestadian?

    De flesta, ja.

     Hej Minna! Fd laestadian här med. Inte ofta man stöter på andra så här 😄

      Det vet du väl inte, sällan det kommer på tal 🙂 Jag hör i och för sig fortfarande till rörelsen.

       Jodå, det vet jag. Där jag bor vet alla laestadianer om varandra 😊 okej, sorry att jag bara antog att du inte gör det längre!

     Är ni öst eller väst? Om man får fråga 😊 verkar skilja rätt mycket på vad man ”får och inte får” göra enligt internet i alla fall.

      Jag var gammallaestadian så varken öst eller väst 🙂

       Det är den grenen som jag uppfattar att man ”får göra mest”

     berätta mer om hur ni lever och tror ✨🥰 intresserad o nyfiken.

   Är dina föräldrar släkt?

    På långt håll, ja.

   Vilken land härstammar ni från?

    Bor i Sverige. Härstammar från .. Sverige, antar jag?

     Jag bor i USA men härstammar från Skandinavien.

   Kan du namnet på alla?

    98% hade jag nog prickat in. Men är ganska intresserad av sånt också, min syster hade kanske klarat 20% 🙃

     Intresserad av vadå, att kunna namnen på ens kusiner? Obs, inte dryg fråga!

      Ja. Eller intresserad av hur det går för dem och vad de har för sig. Har dock bra kontakt, endast med en handfull.

   Jag har runt 120.

   1. Har ni träffar när ni träffas allihopa? 2. Var bor alla dessa människor? Utgör ni en egen svensk småstad? 3. Har du koll på hur många kusinbarn du har?

    1. Hade (innan corona) en träff en gång per sommar ungefär, utomhus. Sen är ju de 131 kusinerna uppdelade i två släkten, så inte såå många per träff. 2. Bor nog ganska utspridda. 3. Ingen koll alls, men få av mina kusiner har mer än fyra barn själva. Det är nya tider 🙃

   Hahahah, har EN kusin!

    Jag har 0. Min farmor hade ändå 4 barn, så det var lite dålig utdelning för henne.

   Jag har 180+ kusiner, också laestadian 😅 Vi är nog helt vanliga människor. Helt underbart med stort släkt, skulle vilja ha många många barn själv men känner dock att jag inte skulle orka 🙃

    Vet inte varför jag blir förvånad att laestadianer hänger här 😄 kul iaf, hej! 👋🏻

  Fick Lykos skönhetsadventskalender. Stämmer som Margareta Grääs sa, den är grym! Kostar 1300:- och värd 6500:- Nästan bara fullsize osv…

   Har du redan öppnat den? 😲

    Mmmm…. 🥴🤭🤪

     Näej, så GÖR man faktiskt inte!

      Maggan gör så! 🤷🏼‍♀️

    Vad är det med svenskar och deras tro på att skönhetskalendrar är som en barnkalender?! Produktkalendrar är skojigt förpackade set med värdefördelar.

     Kalendrar är ett sätt för företagen att sälja fler produkter till lättlurade kunder.

      Inte utomlands iaf. Man får ett bättre pris om man köper flera produkter på en gång. Kalenderformatet är bara ett festligt jultema. Jag brukar köpa sephoras till min dotter och l’occitanes till mig själv. De är alltid prisvärda och varierade. När jag läser svenska kommentarsfält så känner jag att antingen är den svenska marknaden skit eller så har många missförstått konceptet.

      Tillägg: utomlands så köper man kalendrar och vet om innehållet och mängd innan. Aldrig någonsin hört om att köpa grisen i säcken som de verkar göra i Sverige?!

       Det vet man i Sverige också. Står på förpackningens baksida precis vad de innehåller.

   Någon som beställt Caias? Funderar på att köpa den så vill inte ha något spoil. Onekligen är den dyr men överväger om det kan vara värt det och vad för produkter det kan vara, men vill inte ta reda på det innan… dilemma

    Be någon du känner kolla så slipper du spoil men får veta om den är värd pengarna 😊

     Smart! Tack för tipset!

   Härligt med lite överkonsumtion 🤩🤩

   Kommer du behålla/använda allt?

  Jag och min man köpte en ny säng för ca ett år sedan (för 10 000 kr) som kändes bra i början. Nu har jag börjat få ont i ryggen när jag sover och jag tror att det är för att den är för mjuk. Det är en helt ”vanlig” dubbelsäng, kontinental kanske det heter, bestående av två låga sängar och en supertjock ”dubbelmadrass” ovanpå. Den är anpassad för vår vikt. Nu till frågan! Tror ni det skulle hjälpa att köpa en ny toppmadrass i memory foam och lägga ovanpå? En lite dyrare (2-3000 kr). Vi har absolut inte råd med en ny säng nu och jag börjar bli galen. Eller andra tips på vad man gör?

   Njaej på memory foam som jag tror blir för mjukt för er. Men absolut testa att byta bäddmadrass, åk runt och provligg:)

    Vi har liksom ingen bäddmadrass utan det är en sjukt tjock jäven som väger 100 kg minst, 50-60 cm tjock, som ligger på ”bottensängarna”.

     Lite knepigt om ni idag upplever undersängen som väldigt mjuk för då behöver du troligen en hårdare toppmadrass än vad du tror när du provligger i affären. Är det undersängen/madrassen som var större delen av priset eller var det själva underredet? Mitt tips skulle nog vara att prova en av de hårdare bäddmadrasserna hos exempelvis jysk som har prisvärda. Men min gissning är att memory foam kan göra saken ännu värre.

      Ja den är liksom inte jättemjuk utan den är ganska fast men jag får ont efter några timmars sömn och vaknar av det. Sovit i 3 andra sängar senaste månaden som alla varit hårdare och inte haft ont alls.

       Men gud du skriver ju att ni INTE har en bäddmadrass?! Det måste ni ju ha och ingår i sängen när ni köpte? Det är ju den man ligger på… allt från 3-12cm hög
       Har jag läst fel eller menar du att ni inte har en bäddmadrass?!
       Isåfall hade jag åkt illa kvickt och köpt en.
       I en resårmadrass förstår jag att du sjunker ner och får ont.

     Vem har inte en bäddmadrass? 😳

      Vi uppenbarligen 😂 stör det dig eller?

       Nej, bara förvånad 😅

   Prata med dom i butiken där ni köpt sägen. Fråga vad som är bäst att göra.

   Öppna den tjocka madrassen och vänd på kassetterna. Dvs flippa dom så det som är i mitten hamnar längst ut.
   Åk sedan till Ikea och köp en bäddmadrass och voila, ni har en helt ny säng 😁

   Har ni provat vända madrasserna?

    Ja vi vänder ca var 3 månad.

   Lägg ett kompostgaller på din sida mellan madrassen och bäddmadrassen och testa hur det känns. Finns liknande att köpa för att göra sängen hårdare på sängbutikerna om du tycker det blir bättre. Viktigt att det är något stumt men som andas.

    Det finns liksom ingen bäddmadrass utan den översta madrassen är 50-60 cm tjock och väger säger 100 kg. Men får nog kontakta butiken.

     Men köper man en kontinentalsäng då är ju tanken att man har tre lager dvs en bäddmadrass överst.
     Resårbotten, resårmadrasser i mitten och bäddmadrass överst.
     Om du skriver i kontinentalsäng på Google och kollar på bilder då ser du att de alltid är i tre lager så ni måste ha missat att köpa till bäddmadrassen.

      Hmm vi köpte som ”paket” men får kolla upp det.

     Lägg en tunnare men ”hårdare” bäddmadrass på den tjocka madrassen kanske? Om det inte blir för högt då såklart 😅 vi har så på vår tjocka bäddmadrass, funkar bra!

      Det var just det som var min fråga om man kunde göra så 😅 lägga en extra madrass på eller om det vara gjorde det värre.

       Ja det SKA vara en bäddmadrass på toppen, kolla alla möbelbutikers bilder. Så fort det är Continentalsäng så är det i tre tjocka lager, resårmadrass med träram sedan en stor tjock mellandel och sedan en härlig 8-12 cm bäddmadrass uppepå som man bäddar runt med lakanen. Tro jag det att du sover konstigt när sängen saknar en del.

   Sjukt random fråga men har du hormonspiral?

    Ja! Kan det påverka menar du ?

     Japp, när sängförsäljaren kände på sig att du hade en spiral så struntade han i att skicka med bäddmadrassen för att hämnas

   Ja! Det räddade min rygg. Köpte en från Jysk, inte speciellt dyr, men helt magisk

    Vilken köpte du?

  Vilken influencer skulle ni byta liv med om ni blev tvungna att välja en? Jag skulle ta Alexandra Bring. Hon är så söt och verkar genuint tacksam och leva i en fin vardag

   Blondinbella!! 😍

   Skoja bara….. 😂

   Lovisa barkman som är tillsammans med henric för pengarna hahaha. Även Axel var hon tillsammans med tidigare för han köpte märkes kläder till henne

    Vad jobbade Axel med? Var hon verkligen med honom för det?
    Var hon inte med nån rysk kille innan Henric?

     Axel var otrogen mot henne konstant och det var tydligt att han lockade henne med dyra saker så hon gick tillbaka om och om igen. Pratades om att hon var med honom pga alla dyra märkeskläder hon fick.

     Henric likaså, för pengarna.

     Vem är den ryska killen?

   men shit vilken svår fråga jag kan typ inte komma på en enda jag vill byta liv med?

    kanske michaela forni för hon har fin garderob och äter god mat ahaha men hon verkar vara så sjukt ängslig och bryr sig för mycket om vad andra tycker

     Ja hon är vacker och har en snygg man och pengar. Tyvärr barn, det vill jag inte ha 😄

      Snygg?? Fattar ej varför människan aldrig har volym i håret? Ser alltid så flott ut

       Ja, tycker han ser bra ut.
       Alla vill inte ha volym i håret…

   Helen Torsgården

   Torsgården!

   Bianca! Sen skulle jag sagt upp mig och sökt professionell hjälp för mina ätstörningar, skaffat sommarhus i Grekland och lägenhet i ngn nice huvudstad.

    Varför just en huvudstad?

     Haha men gud, kränkt småstadsbo?

      Inte kränkt. Det var en genuin fråga 😂 undrar på riktigt varför en huvudstad.

       Konstig fråga. Har du aldrig varit ute och rest?

    Tro mig, du vill inte ha ätstörningar!

     Man är så jävla störd och förstörd ändå så jag kan lika gärna vara ätstörd med 150 miljoner på banken som Bianca istället för precis lika störd med bara lite csn som inkomst och en utbildning som man är för störd för att klara av att genomföra.

   Nån utan barn och utan psykiska problem och då kommer jag inte på nån… Inte Kissie, vill inte ha så opererat utseende. Kenzas utseende men nån annans liv 😄 Har ingen jättekoll på alla som finns.

   Kanske hon Maja? Som är gift med fotbollsspelaren? Gillar England och Sverige och fotboll. Fina hus i båda länderna har hon också plus all hjälp med barnen från engagerade far och morföräldrar.

    Fast vill man vara ihop med nån som varit otrogen?

     Har han verkligen det eller är det rykte?

      Det har han, på svensexan. Usch . Men gillar henne verkligen

       På hans egen svensexa eller ngn annans?

     Nej har han, vad tråkigt visste inte det när jag svarade. Men ok då, jag tar hennes liv plus en skilsmässa där jag behåller husen. 😉

   Ja Bring verkar mysig och lycklig. Jag tycker Paula Rosas verkar ha ett roligt och lyckligt liv men vet inte om jag skulle palla Hugos vimsighet (även om han verkar kärleksfull och generös partner och pappa). Kenza om jag kunde glömma alla barndomsminnen med pappans drickande och jag kunde sluta vara vän med Klara.

   Jonna jinton, hon verkar ha hittat det perfekta livet bortom all vardagsstress, konsumtionshets och bara njuter av livet. Hade bytt på sekunden om jag kunde.

    Fast Jonna verkar så otroligt falsk. Gillade henne i början när hon bloggade och hade precis börjat med sin youtube, då kändes hon mer genuin och jordnära. Tycker kändisskapet” har stigit henne åt huvudet ordentligt…inget hon gör känns äkta längre

     Verkligen, allt hon gör är ju bara för arts et ska se bra ut, vara en svensk liten älva i skogen typ. 100% image, hon har säkert kläder enbart för fotografering.

     Håller inte med alls. Tror däremot det är svårt att producera innehåll ”som vanligt” när man har en så stark, ny målgrupp från USA som hon har och som vill se en specifik typ av content, ställer helt andra frågor och ger helt annan respons än vi i Sverige gör. Tror tyvärr hon blivit formad efter sina miljoner följare på Youtube för att hon känner en skyldighet att ge det innehåll som de förväntas få.

     Det är också svårt med influencers som man själv följt sedan de varit små och ”obetydliga” och så slår de plötsligt igenom som Jonna gjort. Man når inte fram på samma sätt och sociala medierna för dem blir mer av ett maskineri = Vi ”gamla” tappar connection med skaparen.

     Jag är inte ett lika stort fan av Jonnas kanaler av den anledningen men tycker fortfarande om Jonna lika mycket. Tycker inte alls hon är falsk.

   Underbara Clara 🥰

   Elsa Bratt. Hon verkar ha det fint. Mycket ute i skog och mark, sambo och två barn. Hon verkar vara tillfreds.

  Någon med erfarenhet av oplanerad graviditet med killen ni dejtar? Kommer antagligen göra abort men känns inte som vi kan fortsätta vår relation efter detta…

   Nej, men min bästis blev gravid när hon dejtat drygt två månader. Det gick bra men var kämpigt i början. Nu har de tre ungar.

    Oj jag skulle kanske ha skrivit att hon behöll. Sen utökade de med två till. Hon var dock tydlig med att han kunde hänga på eller inte, det var liksom helt hennes beslut.

     Hur resonerade hon som behöll? Skönt att allt löste sig.

      Hon resonerade som så att hon var 34 år så hon bestämde sig för att köra.

   Jag gjorde abort häromveckan med en kille som jag träffat till och från. Han ville absolut inte behålla ich övertalade mig att ta bort det. Han var med mig hela tiden och har fortsatt stötta mig men känns som att det vi hade tyvärr är borta nu…

    Åh, hoppas du mår ok! Tror tyvärr att det kommer hända här också, att det vi haft kommer försvinna.

     Man behöver inte ens berätta, din ensak om du gör abort.

      Dock vilken b…. hon kommer framstå som som är så egoistisk och behåller ett barn utan att berätta för pappan att han är just pappa till ett barn.

      Fräscht att göra så, inte normalt beteende.

   Min kompis blev gravid med en KK, de skulle först inte vara tillsammans men ha delad vårdnad, nu 6 år senare har de 3 barn, gifta och villa! 💘
   Lönar sig att prata igenom situationen tillsammans, först kanske fundera ifall du själv vill ha barn och är redo för det! 😊

    Jobbade på en förskola där vi hade en familj där deras relation började så! Blev gravida efter deras ONS men bestämde sig för att behålla barnet och se var deras relation skulle leda till.

    De gifte sig senare och skaffade fler barn och var verkligen superlyckliga ihop! 🥰

   Ja, blev gravid efter 1 månad bara. Va galet kär dock, bestämde oss för att behålla och vara ihop. Blev ett missfall men två år senare föddes vårt barn som är 1,5 år nu.
   Bör tilläggas att vi båda va 30+ och hade en barnlängtan även om den första graviditeten va helt oplanerad.

   Jag är barn till föräldrar som dejtat en månad när jag blev till. De tänkte göra abort för att det inte kändes som en så bra idé att behålla men ångrade sig.. Idag har de varit gifta i 40 år 🙂

    Hur gamla var de?

     De var runt 20-25.

    Och min kusin skaffade barn med en hon dejtade. Visade sig att han var narkoman och våldsam. Nu måste de ha kontakt i 18 år. Så kan gå åt båda hållen men kan gå så jävla mycket illa om det går illa…

    Samma här. Jag är dessutom tvilling så det blev två barn väldigt snabbt. Men de håller ihop! Drygt 30 år och 3 barn senare🥳

   Varför skulle ni inte kunna fortsätta? Flera som gjort abort tidigt i förhållandet och blivit seriösa senare (men de visste det ju inte innan och hade kunnat förstöra det de hade).

    För att jag mår skit över aborten och kommer säkert må ännu sämre efteråt, och jag tror inte han kan förstå de känslorna. Blir bara märkligt att fortsätta dejta som vanligt efter.

     Man kommer över det. Är det värt att satsa på så är det, ser inget märkligt med det. Ett misstag råkade hända och ni fixade det, sen ser man framåt. Hänt många.

   Allt jag vet är att det generellt INTE är en bra idé att skaffa barn med nån man knappt känner. Läs bara om alla hopplösa män folk är fast med härinne..

    Därav den planerade aborten.

     Smart. Men ifall du var tveksam. Kommer alltid massa solskenshistorier när folk skriver sånt här… Men finns många fler tråkiga historier…

    Fast alla hopplösa män här är ju sambos från 20 år tillbaka. Det behöver verkligen inte vara något dåligt 🙂

     Nä verkligen inte alla. Men ändå viktigt att välja pappan tills sitt barn med omsorg.

   Mina föräldrar blev gravida med mig två månader efter dom blivit ett par . Dom har tre barn, är gifta och ett par sedan 28 år tillbaka:)

  Merelleyakoub, Adelinaadelina, clarabergertorres, linneacasandra, helenabroman på instagram osv…tankar kring dem?

   Min tanke är att jag aldrig hört talas om dem.

   Jobbar de med sociala medier med tanke på alla ”betalda samarbeten”? En fundering pga att de bara har runt 5-10000 följare

  Panik och gråt.
  På grund av omständigheter jag inte vill gå in på här så blir mitt barn och jag utan bostad snart. Har ingenting med oss att göra utan de vi hyr av..

  Sååå, har vänt ut och in på hela stan, Norrtälje, i jakt på ett nytt boende. Men nu vänder jag mig också hit, för man vet ju aldrig vem som känner vem som känner vem osv..

  Någon som vet om en lägenhet i NORRTÄLJE som vi kan hyra?

   Är du med i gruppen Norrtälje bomarknad på Facebook?

    Ja, är med i den och några till för Roslagen. Men tack för tips ändå 🙂

   Vänd er till Soc! Då du har barn har ni RÄTT till bostad!

    Soc här!
    Nej, det där stämmer inte riktigt..
    Socialtjänsten jobbar med personer i akut hemlöshet och då handlar det om att hjälpa till med tak över huvudet vilket ofta kan bestå i till exempel vandrarhem. Egna medel ska också utömmas först innan man har rätt till bostad.
    Dock är väl Norrtälje en lite mindre kommun så de kanske har andra möjligheter.
    Men om det är en första handskontrakt och ni ska bli vräkta kan det va bra att vända sig till soc då de ska jobba vräkningsförebyggande och ibland kan hjälpa till med till exempel en handlingsplan som hyresvärden kan godta och även avhjälpa hyresskuld om det är pga det ni riskerar att bli utan bostad.
    Men soc är ingen bostadsförmedling och sitter inte på en massa lägenheter till höger och vänster.
    Rätt till bostadsanskaffning har i princip bara vissa målgrupper som står utanför den vanliga bostadsmarknaden till exempel personer med vissa funktionsnedsättningar.

     Fast vi sätter inte barn på gatan, kanske du ska förtydliga. Arbetar också på soc.

    Visst men lär bli ett vandrarhem eller nåt. Inte så att soc har ett lager av lediga lägenheter direkt

     Precis. Man får hjälp men kanske inte lägenhet direkt.

      Va till anonym 21:32.

     Fast jag skrev ju precis det? Att man kan få hjälp med tak över huvudet till exempel vandrarhem.
     Hur var jag otydlig?

     Nä, de akutlägenheter vikta för akut hemlösa familjer kommunerna tidigare satt på är ju alla upptagna numera sedan 2015..

      I min kommun såg det iaf likadant ur även innan 2015. Så släpp det där.

   Vänd dig till Soc på en gång. Bo hos familj så länge?

    Har en familjemedlem här som det får bli tills jag hittar något. Tur det!

   Vet tyvärr ingen på rak arm, mest sett hus som hyrs ut. Kolla på Facebook och skriv ett inlägg i bogrupper om er situation! Många lägger inte ut annonser pga orkar inte med sållningen av alla som hör av sig utan hör hellre själva av sig när de ser någon som kan verka passande för deras bostad. Hoppas det löser sig för er!

  Firar mitt nya jobb med vitt vin och räkor!
  Redan lite lullig! Rätt skönt faktiskt! Älskar fredagar! Dessutom väntar en solig hösthelg! Underbart! 😍

   Åh så mysigt alltihopa lät!! 😍

    Ja! Tända ljus också och brittisk deckare på tv! 😊😂😍

   Grattis 🥳

    Tack! 😊

   Färska eller skalade?

    Handskalade av min man! 🙂

   Har du redan börjat på ditt nya jobb? Hur känns det? 😃

   Grattis! Blev så peppad av din kommentar 😍 söker också nya jobb och hoppas att jag, precis som du, sitter och firar med ett glas vin inom snar framtid 🥂

   Nu blir det förvisso lite vin kväll också men inte pga jobbfir 😁

  Igår räknade jag ut att det varit 27 olika personer som jobbat på min sons förskola , sedan han började för två år sedan. Det finns sju tjänster på förskolan, så det har varit en hög personalomsättning minst sagt.

  Ni andra som har förskolebarn, hur är det med personalomsättningen på era barns förskolor och i era kommuner?

  Jag är själv förskollärare och vet ju hur arbetsmiljön är, svårt att få tag på personal osv, men jag börjar känna att det är lite extremt på sonens förskola. Jag vet knappt inte ens vilka som jobbar där (eller vilka som är vårdnadshavare/far- och morföräldrar och liknande) då ny personal aldrig presenterar sig… Borde jag oroa mig tycker ni? 😳

   Låter inte säkert i mina öron! Skulle bytt förskola direkt, ngt är fel mär alla slutar.
   Pröva att vara med en dag och se själv hur det verkar.

   Skulle flyttat till en mindre stad.

   Jag har själv arbetat på en sån förskola. Ingen stannade mer än sex månader. Det var kaos och jag hade absolut inte velat ha mina barn där.

   Tror det bytts ut 2 personal på 2 år på mitt barns förskola. Det finns 8 tjänster.

   Det du beskriver är inte bra eller normalt. Skulle bytt förskola till en där personalen trivs

   Oj, det låter inte normalt. På de fyra år vi har haft våra barn på förskolan är 6 av 8 desamma. Barnen känner sina pedagoger väl och så även vi.

   Oij.. vi har haft barn på samma förskola nu i 6 år, och de har haft samma 2 vuxna på småbarns sidan och 3 samma på stora sidan sen start.. i den andra små och stora gruppen har det nu bytt senaste året för första gången 3 i personalen (där har de 3 på småbarns sidan och 4 på stora sidan)..

   Byt förskola! Har varit i samma situation. Det var sådan omsättning på personal och så många vikarier att man knappt visste vem som var vem…

   Oj , låter så främmande i mina öron.. På förskolan jag och mina syskon gick på , var det samma personal i 10-30 år . Så jäkla mysigt.
   – BYT helt enkelt. Det finns många bra förskolor

   En person har slutat på min dotters förskola sen hon började där för 2 år sedan (och hon hade ändå jobbat där iaf 15 år). Då anställde de hon som brukade vara vikarie innan istället.

   Jag hade bytt förskola i ditt läge. Vi hade en annan innan med högre omsättning och jag tolkar det som ett tecken på att personalen inte trivs och förskolan brister.

  Någon som lyssnar på podden ”det skaver”? Det känns verkligen som att de andra två alltid måste hålla med Cassandra? Lite som att de går på äggskal runt henne. Kanske absolut inte är så, men bara en känsla jag fått. Någon mer som tänkt på det? Sen att Elsa alltid ska gapa helt random mitt i meningar 😅

   Klarar inte av att lyssna på Det skaver längre. Det är samma typ av snack i varje avsnitt och dynamiken är förändrad sen ett tag tillbaka. Cassandra är helt förjäklig att lyssna på och förstör podden i min mening.

    Hon styr podden helt klart. Hennes ord är lag? Aldrig lyssnat på ett avsnitt när de andra ifrågasatt henne eller haft en annan åsikt. Lite mycket she is our queen över det hela.

   Enligt min smak bidrar inte Elsa med något. Jag upplever att hon sällan har egna åsikter, utan endast håller med Cassandra eller Nadia. Ibland känns det som att hon helt uppenbart inte förstår men ändå låtsas och håller med. Jag tycker det känns som att hon själv känner att hon inte tillför så mycket och att det är därför hon har gjort det till sin grej att ”få sina utbrott” över whatever. Det är då hon skriker och har sig, och bara är SÅ upprörd.

  Så glad att jag slutade på mitt gamla jobb efter 10 år. Livet är så mycket roligare nu!

  För er som tycker livet går i grått och allt är trist. Våga göra en förändring!!

   Kul! Bytte du bransch eller bytte du endast arbetsgivare?

    Bytte allt! Så befriande!

   Så roligt att höra! Jag tycker nog att livet är trist för tillfället. Men vet inte riktigt vad det är som borde förändras

   Jaaaaa, våga! Jag höll på att gå under av mitt gamla jobb. På riktigt alltså, det var plågeri. Jag sa upp mig utan ha en plan och idag skickade jag en faktura på 15 000 kronor från mitt eget företag. Det går framåt!

    Härligt!!!! 😍

  jag är graaaavid och behövde bara berätta det för lite främlingar då vi inte kan berätta för familj och vänner på ett tag 😇

   Grattis!! ❤️

    tack <3

   Grattis!
   När jag åkte buss till jobbet imorse, var det tre barnvagnar på samtidigt med tre små 1-2 åringar. De kommunicerade med varandra. Sååå söta!

    haha vad gulligt

    Det jag saknar mest med att inte ta bussen till jobbet var morgon; att kika på småttingarna i vagnarna! Ibland vinkade de åt en.

   Så tråkigt att känna sig tvungen att hålla inne med lyckan.

    Det handlar väl om att man vill vara över den värsta risken för missfall innan man delar med sig med alla? De flesta väntad till vecka 12 innan de delar med sig av nyheten.

     Tror detta är otroligt individuellt. Finns inget rätt eller fel, när man vill berätta.

      Precis. Det är just ett val alla tar. Inget ”tråkigt” med att inte vilja berätta direkt.

    nä det är inte så tråkigt, jag vill vara säker på att allt är okej innan jag berättar, men det är lite småmysigt att ha en hemlighet och bygga upp spänningen inför att berätta

   Grattis, det är så spännande och mysigt (och jobbigt ibland), 100% kärlek!! ❤️

   Grattis! Så fint ❤️

  En kille som jag träffar har en tendens till att vilja bestämma och ha kontroll på mycket av det vi gör och planerar . Men nämnde detta för en tjejkompis som tyckte det var lite åt narcissistiska hållet . Och jag har själv inte tänkt på det mer än att jag ibland får säga ifrån att hans vid inte är det enda rätta osv .

  Överlag en super fin och gillar verkligen honom och bjuder in mig i hans liv osv . Ändå träffats i ca 9 månader. Men fungerar en relation med någon som är åt det hållet? Någon som kanske kan dela med sig gott som ont ?

   Om du gilla killar som vill ha kontroll över ditt liv, då kommer det nog funka.

   Beror väl på hur han reagerar när du tar upp det, om han har nån analys kring ditt beteende, en önskan om att förändra beteendet samt att han aktivt jobbar för att han ska bli lyhörd.

   Om han fortsätter obekymrat med beteendet så ska du nog fundera några varv till kring vad det kan innebära för ett framtida liv tillsammans

    Håller med, och kom ihåg att analysera hans handlingar, inte hans ord, separera de två sakerna. Narcissister är så bomullslena i sina ord (förutom vid utbrott, men de kommer oftast i ett senare skede när man redan är manipulerad att tro att utbrottet är ens eget fel). De är också väldigt duktiga på att skylla sina fel och brister på allt annat än sig själv, och drar gärna på sig
    offerkoftan, så det kan löna sig att vara lyhörd för sådana tendenser!

   Om någon i ett tidigt skede visar tendenser på att vara kontrollerande så är det en ordentlig red flag.

   Som någon annan skriver: beror också på hur han reagerar och svarar på när du säger ifrån?

   Kan du ge nåt exempel? Vill han ha sista ordet vilken resturang ni ska äta på (ok om du inte bryr dig mellan alternativen), vill han beställa vad du ska äta (inte ok), säger han att han vill att du är hemma när du tänkt gå ut med kompisar (inte ok såvida du inte går ut med dina kompisar mer än du är med honom, då kanske han känner sig bortprioriterad), har du starka åsikter eller är du mer ’kanske det här? Eller det här? Den där är också bra..’ för jag har en sån kompis och jag måste bestämma för annars kommer vi aldrig till skott.

   Nej är det något jag lärt mig i livet så är det att om en varningsflagga som det du beskriver dyker upp så pass tidigt i relationen så är det bara toppen av en isbergskedja du ser nu. En person som är lite för inkörd på sitt egna sätt redan första typ halvåret i en relation kommer bara bli värre, brutalt mycket värre med tiden, oavsett om han är narcissist eller inte.

   Håller med vad som tidigare skrivits om att du ska vara vaksam på glappet mellan ord och handling. Om han pratar fina värderingar men du kan inte riktigt se dem i handlingarna, du börjar sakna vissa beteenden som han aldrig uppvisar, då är det läge att dra illa kvickt.

   Tänk också på att det är mycket lättare för dig att lämna nu än om ytterligare 9 månader.

  Spencerfilmen i kväll. Som handlar om Diana. Så taggad att se den. Gillar skådisarna som spelar i den.

   Vilken kanal och tid?

    Viasat premier kl 21.

    Finns att se gratis på Cineasterna om ditt lokala bibliotek är kopplat till streamingtjänsten, man lånar via sitt lånekort/bibliotekskort.

   Såg den precis. Så besviken. Gillade ingenting i den. Älskar The Crown

    Kristen Stewart är en usel skådis och är sämst i rollen som Diana. Hemskt

    Älskar också the Crown!!
    Snart kommer den nya säsongen!

   Nä hjälp, så fel skådespelare för Diana 🥱

   Jag ser fram emot att se den.
   Jag har tidigare haft väldigt svårt för Stewart men tycker att hon blir bättre, eller så väljer hon rätt roller. Jag tycker hon är bra i t.ex den lågmälda Certain Women: https://m.imdb.com/title/tt4468634/?ref_=nv_sr_srsg_0

   Jag hoppas att du får en fin filmkväll!

    Den var bra. Hon fångade Dianas sätt mycket bra. Jag tror Diana hade tyckt om den.

  Hur vet man om man är högkänslig? Jag har läst massor om det på slutet och insett att det är som att jag läser om mig själv så jag tror att jag är det. Men kan man få det bekräftat på något sätt, typ med hjälp av psykolog eller så?

   Jag trodde att det mest räknades som typ ett personlighetsdrag och inte en diagnos?

    Jo, det är ett personlighetsdrag. Men vad jag läst så fungerar högkänsligas hjärnor och nervsystem annorlunda än andra. Så därför jag funderade på om man kan få det bekräftat.

     Tillägg: jag far ganska illa av min högkänslighet (om jag är det) så vill kunna förankra det innan jag tar upp det med arbetsgivaren och familj/vänner.

      Det är ingen diagnos som en psykolog kommer att ge dig (för att det inte finns som diagnos). Men klart att du kan gå till en psykolog med dina problem, och möjligtvis få hjälp med dem där.

    Precis, det är nåt påhitt, finns inga bevis.

   Varsägod för unpopular opinion, nästan alla normalfuntade är ”högkänsliga” och resten är buffliga eller självcentrerade personer.

    Intressant! Har du kanske någon länk till mer info om det?

    Va? Verkligen inte, det normala är väl att inte va sådär överkänslig.

    Ja vad är det för hittepå egentligen??

   Högkänslig är ett personlighetsdrag, precis som att social eller karismatisk är personlighetsdrag. Det är ingen diagnos du kan få och det finns ingen behandling för högkänslighet. Högkänsliga personer fungerar precis som alla andra sett till biologin. Det du syftar till när du pratar om hjärnan och nervsystem är nog autism, för där har man sett skillnader mellan neurotypiska individer och autistiska individer. Om du mår dåligt i vardagen rekommenderar jag dig dock att söka hjälp – kanske har du autism eller någon form av psykisk ohälsa? Är själv autistisk och även om jag utåt lever normalt så påverkar det mig definitivt i det vardagliga livet.

    Tack för bra svar. Jag har tid hos psykolog på tisdag så får se vad hen säger. Jag är så lättad över att jag äntligen tagit tag i mina psykiska problem som spökat i 20 år.

   Varför ska du det? Varför måste man definiera sig själv hela tiden? Inget kommer ändras om du kallar dig det elelr inte.

   Det finns flera böcker och poddar som du kan lyssna på om högkänslighet. Googla på högkänslighet sverige eller dr Elaine Aron så kommer det upp bra info och finns självtester. Finns även riktad terapi med inriktning för högkänsliga. Det har hjälpt mig väldigt mycket. Lycka till <3

    Tack ❤️

  Kan man ha panikångest en hel natt? Det står på 1177 att det inte brukar hålla i så länge?

  När det är något som oroar mig så kan jag inte sova. Inte en sekund på hela natten. Ju mer jag försöker desto mer stiger ångesten. Katastroftankar kommer samtidigt. Hjärtat rusar och slår så mycket att det gör ont. Då kommer tankarna på att jag förmodligen fått en hjärtattack och kommer kanske dö. Vilket gör ångesten värre. Jag testar det mesta dessa nätter. Kliver upp, försöker fokusera på annat. Andas kall luft ute på bron. Dricker vatten. Men inget hjälper. Jag kallsvettas och kan knappt andas. Och tankarna bara snurrar. Brukar skaka okontrollerat och vara spyfärdig. Der går inte över på hela natten och det är vidrigt.

  Dagen efter har jag typ träningsvärk över hjärtat efter all ångest och hjärtklappning.

  Det brukar triggas av att jag ska göra nåt som oroar mig. Oftast iallafall.

  Kan det räknas som panikångest?

   Låter som GAD. Googla och se om du känner igen dig..

    Tack ska googla GAD.

   Det låter otroligt jobbigt! Har inte hört om att panikångest kan hålla i sig så länge. Har du någon medicin utskrivet för att lindra detta? Känns som att det kan vara bra för dig så att du kan få sova och låta kroppen vila i den mån det går.

    Har bara fått nån lättare medicin mot ångest men där de där nätterna kommer så hjälper inte dessa. Dagtid tar jag inga tabletter, kan se situationen på ett annat vis då. Som tur är så brukar det vara 1-2 månader mellan dessa jobbiga nätter.

    Jag håller med dig, hade varit så skönt få ta nån tablett när jag fastnar i det. Så kroppen får stressa ner istället för att stressa upp. Men känner att läkaren jag har är så rädd att skriva ut tabletter, att många tabletter är lätt bli beroende av.

   Nej en ”riktig” panikångestattack håller inte på så länge men ångest kan absolut göra. Absolut inte för att förminska det du känner men det låter som svår ångest och inte panikångest. Om det skulle vara panikångest hade du tuppat av för länge sen. Men rekommenderar dig att söka vård för det låter inte alls bra. Krya på dig och hoppas du får hjälp ❤️

    Tack. Jag känner inte att du förminskar heller. Jag funderade mest på vad det är jag drabbas av när det blir så.

    Har sökt hjälp men känner väl inte direkt att jag blivit klokare av det. Ospecificerad ångest är det som står i journalen.

   Skulle det inte kännas bättre att prata med en läkare om det här?
   Även om 100 personer här har haft likadant, så behöver du kanske ändå prata med en läkare?

    Primaidioterna sa till min kompis ångest har man högst 10 minuter. Hur dåligt utbildad personal finns det. Man tror inte det är sant.

     Bedrövligt!
     Finns särskilda ångestmottagningar som kan vända sig till.

     Det här är dock sant! Men väldigt dåligt formulerat. En panikattack kan bara pågå i ca 10 minuter, sen kan själva ångesten sitta kvar hur länge som helst men själva ”toppen” varar inte allt för länge

     gad o ångest har jag haft 24-7 usb dom värsta perioderna…. hoppas du får hjälp ångestenheten på KS är såååå bra!

    Sökte hjälp efter första gången, men fick inget namn på det. Ospecificerad ångest står det i journalen. Så jag har mest funderat på vad det räknas som.

    Jag har sökt hjälp, men känner att det inte gett så mycket. I de allra flesta fall vet jag anledningen att jag blir sådär ”knäpp”. Och det bästa är att genomföra det som skrämmer mig/ger mig ångest. Det står ospecificerad ångest i min journal. Det är därför jag funderar lite mer på vad det egentligen är.

   Hej <3 jag lever med detta och är diagnoserad med gad men detta är 100% en långvarig panikångest attack, har haft så i perioder sedan jag var 20 år gammal och är idag 30 år gammal. Kan gå ibland gå flera år utan symtom men ibland kommer dock och oftast i kombination med att jag är missnöjd i livet generellt. Jag vet att det är svårt att bryta mönstret men det som fungerar för mig är att ta is på ansiktet och hals eller dusha iskallt, sätta på en podd. Försök sedan att lära dig att leva mer i nuet

    Tack för tipset ska testa det nästa gång med isen och duscha kallt. Har försökt lyssna på ljudböcker eller titta på tv men det gör bara ångesten ännu värre. Än vad jag lyssnar/tittar på.

    Som tur så kommer dessa nätter inte ofta, det hade jag inte orkat med.

    Det med att lära sig leva mer i nuet sa kuratorn till mig också. Men det är svårt. Hur gör du som med det?

     det är svårt som tusan i ärlighetens namn när man är inne i den dåliga spiralen men det som fungerat bäst hitills för mig är att att skriva tacksamhets dagbok på kvällarna: skriv allt du är tacksam/som gjort dig glad under dagen, det kan vara allt från att det var soligt till att någon på stan log mot dig. När jag har ork brukar jag stretcha och meditera. Jag är hypokondriker och får lätt panikångest attacker i samband med det kan t ex tro att jag ska dö av blodförgiftning av ett mindre sår mm om jag är inne i s.k dålig period och då kan jag ibland försöka tänka på vad sannolikheten skulle vara att något sånt skulle hända mm. Men, det bästa tipset är att söka hjälp professionellt som du verkar ha gjort!

     För att leva i nuet när något är obehagligt omkring mig typ ångest eller någon händelse som skakat om mig brukar jag tänka på det jag gör och där jag är just nu och att jag är trygg där. Tex om jag har ångest över något jobbrelaterat så brukar jag tänka att just nu är jag i säkerhet där jag sitter i soffan i mjukiskläder och allt är lugnt och tryggt. När man får ångest eller panik har ju kroppen reagerat som att den livsfarliga björnen är runt knuten så om man fokuserar på att man är trygghet från hotet så känns det bättre. Om man haft en konflikt under dagen så kan man fokusera på att just nu är det hotet inte här, jag sitter ju själv i min soffa och är i säkerhet från det hotet också. Testa det.

   Jag är jätterädd för att dö och har GAD. Hälften av alla nätter ligger jag vaken i tron om att hjärtat ska stanna eller explodera. Ibland känner jag inte min puls och ibland kan jag höra den genom mina hörlurar. Det är ovanligt med ihållande attacker men förekommer. Haft det i 7 år. Hoppas du kan få ordning på det.

  Gymnasium i Stockholm, någon som har sin tonåring som går/nyligen gått och har tips? Känns som när man läser recensioner så lyfts det dåliga fram bara. Förstår att det skiljer mkt från år till år också.

   Norra Real gick min dotter. Riktigt bra skola!

    Tack för tips! 🥰

   satt bara av tiden på mitt gymnasium och lästa Manga så tror inte det skiljer sig så mycket

    Skojar du? 😂
    Skolorna är ju som natt och dag!

   Min dotter gick på Värmdö Gymnasium (ligger vid Gullmarsplan), en bra skola!

  Tar examen till sommaren (som förskollärare) och när är det egentligen rimligt att börja söka jobb? Vill ju vara ute i god tid men inte för god tid liksom.

   mars/april tippar jag.

   Vissa skriver på för en arbetsgivare i termin 3, vissa har ingen anställning när de tar examen. Sök om du vill eller vänta, spelar inte så stor roll men det är väl gött att ha ett jobb när du tar examen ialla fall

   Bind dig absolut inte till en arbetsplats nu. Allt kan hända på nästan ett år!

   Om du vet en specifik förskola som du gärna hade arbetat på kan du ju redan nu kontakta rektorn där förutsättningslöst och meddela när du tar examen samt visa ditt intresse att jobba just där. På så sätt kanske dom kan ha en tjänst redo till dig när du tar examen 😊Många förskolelärartjänster får tillsättas av barnskötare tillfälligt för att det inte finns tillräckligt med förskolelärare.

   Om du menar söka generellt på Platsbanken typ så mars/april som andra skrivit.

  Nån som gjort en adhd-utredning som vuxen? Börjar bli övertygad att jag har det, förut har jag kunnat hantera det ändå men nu går det inte längre. Gjort mig osams med nästan varenda person i min omgivning. Och den gemensamma nämnaren är ju jag så jag fattar ju att jag inte är oskyldig.

   Fint med den självinsikten ändå!
   Har inte själv erfarenhet av en ADHD-utredning så kan tyvärr inte svara på det😕

   Jag! Har gjort utredningen nu i sommar och fick min diagnos igår. Vad vill du veta?

    Hur gick det till? Vilka problem/besvär har du? Vet inte om det är så man benämner det? Jag känner att jag går sönder. Är 32 så är ju vuxen men det går inte längre.

     Jag har aldrig tänkt att jag nog har ADHD. Jag är 33 och har varit deprimerad och haft ångest i princip hela livet. Min psykolog på vc tyckte att jag skulle utredas på ett ”riktigt” ställe. Där kom de fram till ADHD. Bland annat 😛

     Jag fick svara på massa frågor, göra olika test och sådär.

    Hur många besök/möten hade du under utredningen? Hur lång tid tog det från första bedömning till diagnos?

     Mitt första möte var ett år innan utredningen drog igång. Då tog dom drogtest och jag fick svara på lite frågor och fylla i formulär och sånt. De skulle se om jag ens behövdes utredas. Sedan var väntetiden ett år. Det var tungt.

     När den väl drog igång träffade jag den utredande psykologen varje dag i två veckor. Sedan dröjde några veckor innan jag fick svar.

   Varför tror du att du har adhd pga det? 🙂 (om du vill svara) Det kan ju vara en del av problematiken såklart? Det tog mig 1 år via vården, ringde vårdcentralen och fick tid hos psykolog -> bedömningsenhet ->basutredning

   Kanske du bara är en otrevlig person som vill ha en diagnos att skylla på 🤷‍♂️

    Haha nä faktiskt inte.

   Gjorde utredning av samma anledning när jag pluggade universitet. Först var jag ett offer som tänkte att alla i hela världen är idioter, men sen blev jag vid ett tillfälle hårt konfronterad av en kursare och det väckte min självinsikt av någon anledning. Ett år senare var allt inskrivet i journalen och började knapra piller. Är medicinfri nu några år senare men har med hjälp av erfarenhet och adaption kunnat ”börja dämpa mig själv”. Men diagnosen i sig var ett jättestort steg för att påbörja det arbetet.

   Jag! Hela mitt liv har varit totalkaos och när jag fick min diagnos så förklarade det precis allting. Klarade inte skolan, blev utbränd i nian för jag så gärna ville komma in på gymnasiet vilket jag gjorde, men det blev ingen gymnasieexamen. Flyttade hemifrån och fick inte vardagen att funka alls och har inte lyckats hitta en arbetsplats som funkar heller. Hade aldrig ens tänkt att det kunde vara adhd tills en läkare nämnde det när jag var 20, hon skickade remiss och ett år senare fick jag diagnosen (medelsvår adhd)

  Jag kommer inte åt att se mitt frikort på 1177:s hemsida. Står att jag har preliminärt frikort men kan inte se något om giltighetsdatum eller själva numret på frikortet. Någon som vet hur man kan gå vidare, är det en bugg?

  Får ringa min vårdcentral på måndag annars 😊

   Ah på mig står det frikort uppnått med datum o nummer. Så kanske är för att det är preliminärt fortfarande?

    Okej tack! Misstänker också att det är pga det. Väntar och ser till nästa vecka. Går KBT via Mindler så vill gärna registrera frikortet så fort det går för att inte betala 250 kr extra om jag inte behöver 🙂

     Det är förmodligen för att det ännu är preliminärt. Även om du inte hinner registrera frikortet innan besöket får du tillbaka pengarna från mindler när du kan uppge ditt frikortsnummer

      Okej vad bra! Tack för svaret 😃

   Mitt frikort är laminerat på kylskåpet och det står Ryan Reynolds, Harry Styles och Ross från Vänner på det 😜

    Haha tänkte exakt samma sak innan jag läste vidare 😂
    Undrade vad är det för galning som ska stalka sitt frikort på 1177 😂

  Tips på var man kan göra för att göra livet roligare? Jobbar bara och det är så trist efter när man kommer hem och sambon ligger bara på soffan hela kvällarna

   Träna. Skaffa ny hobby och träffa nya människor.

    Hur ska man ens hinna träna efter jobbet? Finns ingen tid.

     Slutar man 17 och lägger sig 22 har man ju 5 timmar. Kanske 4 om man räknar bort transport, borsta tänderna osv. Annars kan man ju göra det på helgerna.

     Har du barn eller hur ser din situation ut?

     Jag försöker alltid träna direkt efter jobbet och då upplever jag ändå att jag har tid över till annat på kvällen. Förbereder ofta storkok med matlåda som går att värma när jag kommer hem. På så vis tar inte matlagning tid på vardagar 🙂

     Hur jobbar du om du inte hinner träna en timme?

   Lägg en ansiktsmask, fixa naglarna, tänd ljus och ta en kopp te o läs en bok. Ta en promenad/träna. Boka in en kompis dejt över teams/messenger. Mkt trevligare att prata o se varandra också.

   Engagera din sambo i något?

   Hitta en hobby tillsammans med din sambo eller en vän. Då får du både socialt samt något att göra.

   Byt sambo. Kommer han vara roligare om 5 år?

   Hitta på aktiviteter på helgen, tex ut i skogen och plocka svamp, spela badminton eller boule, åk och fiska och/eller tälta/sov i vindskydd, elda och grilla nåt gott, kör igång ’middag hos mig’ (kan vara lunch också) med några kompisar eller par så kan din sambo vara med också så kör ni en vecka hos varje person. Under veckan kan ni testa nya recept och laga middag medan ni lyssnar på mysig musik och dricker ett glas vin. Myyys!

   Vänta inte på att motivationen att göra något ska dyka upp. Det kommer den inte göra.

   Se bara till att GÖR, så kommer motivationen senare. Välj ut den aktivitet som känns minst tråkig av alla förslag du har och så bokar du upp för det nu direkt. Bestäm 1 dag nästa vecka efter jobbet du ska göra aktiviteten och redan nu vilka 2 dagar veckan efter det du ska göra aktiviteten.
   Lycka till!

   Börja spela golf

  Tycker det är märkligt att många är så negativa mot Hanna Theorin och Fannidays medan det daltas så extremt med Ebbas pappa. Som själv säger att hans sommarprat och intervjuer hos Malou är hans sätt att skapa kontaktannonser för att hitta en 20-25 år yngre kvinna som vill föda hans barn. Men visst, han är man, då döma man ju aldrig lika hårt.
  (Ja han har varit med om en ofattbar tragedi som ingen kan föreställa sig, inget snack om det. Är inte det jag ifrågasätter).
  (Och nej, jag jämför inte det de drabbats av. Pratar enbart om att bli besatt och bete sig udda efter en tragedi och hur olika man döms).

   Men lägg ner, hans unge blev brutalt mördad. Tjejerna gör content av sina missfall. Hur kan du ens jämföra?

    Grattis till att du inte kunde läsa ett dugg av vad jag skrev. Jämför ingenting av det de gått igenom. Ifrågasätter beteendet efter en tragisk händelse. Att som snart 60-åring bli besatt av att få ett nytt barn, sitta i intervjuer och prata om det och hoppas att någon fertil kvinna ska söka upp honom då etc ÄR udda.

     Och? Han kanske är udda? Ska vi snacka skit om honom pga det, efter allt han gått igenom?

     Förlåt men är inte din kommentar otroligt insikts- och empatilös? Vad som är udda är att få sin lilla dotter mördad av en galen terrorist i sverige. Vad som är udda eller inte för en människa som lever i den kontexten vet du absolut ingenting om och det är helt absurt att du ska sitta och kommentera på vad som är normalt och inte för någon i hans situation. Att du ändå gör det är ”udda.”

     Fy fan vilken obehaglig människa du är TS. Låt honom va

   Varför skriver du hit då och då och hackar på denna stackars människa, vars liv är förstört?

   Tycker du borde skämmas!

    Det är första gången jag skriver nån kommentar om det så vart inte vad du syftar på.

    Det är ju skrattretande vilken dubbelmoral och hyckleri det råder hos vissa här inne. Det skrivas och klagas och gnälls på alla möjliga personer i varje Öppet spår. Alla som inte beter sig eller reagerar ”rätt” får en släng av sleven. Men plötsligt blir det så väldigt känsligt. Omtanke och hänsyn när det passar.

     Och du ville ha sagt vadå?

   Tror nog att han får sin beskärda del av kritik han med. Har inte läst särskilt mycket om honom, däremot de två tjejerna du nämner. Jag vet inte, oavsett är det sååå långt ifrån mig själv att göra business av sin barnlöshet… Vet inte vad jag ska tycka. Att gå över gränsen tycker jag är – tigga pengar/saker, tigga likes, tigga kommentarer…

    håller med om att det är något som skaver. dagens dans, tiggande av kommentarer och business av ens barnlöshet…

     Ja. De är ju inte de enda som gör det såklart, men det lämnar lite dålig eftersmak…

    Ja jag tycker också det är märkligt och skulle förmodligen aldrig komma på tanken att göra så själv. Precis som att jag nog aldrig skulle sitta i intervjuer och prata om att jag letar efter nån som kan föda ett nytt barn åt mig.

   Men lägg av. Allt som inte är en tillrättalagd reklamannons behöver inte kommenteras eller dömas, gå en mil i någons mockasiner osv.

   Vill flytta till amsterdam men samtidigt vill jag inte stötta prostitution, vad göra? Vill inte att mina skattepengar går till att stödja och normalisera det. Funderar nu på att skriva till politikerna där och landshövdingen. Är så innerligt trött på säljandet av människokroppar på olika sätt. Sen så tycker jag det förstör staden som är så mysig och vacker.
   INGEN väljer att sälja sig frivilligt. Det ligger alltid något mer bakom och om de hade ett val skulle de välja något annat nio ggr av tio.

    Kan inte avgöra om du skämtar eller inte 😀

   Jämförde du just en 11 åring som blev påkörd av en lastbil (mördad) med mammor som fått missfall?😳

  Sökte nytt jobb i veckan som jag verkligen vill ha. Samtidigt började vi vår första omgång IVF idag och jag är så kluven. En del av mig vill stanna på mitt trygga lugna, förutsägbara arbete under den här perioden för att det kommer vara så mycket med IVF:en. En annan del av mig vill göra något nytt efter 6,5 år på samma ställe och skriker efter utmaningar. Vi vet ju inte när eller ens om IVF kommer gå för oss och då vill jag inte sätta livet på paus för det. Samtidigt känns det dumt och osäkert att börja på ett nytt jobb och bli gravid nästan direkt om det skulle gå vägen. Hur skulle ni gjort? Kan tillägga att det är väldigt stor chans att jag får jobbet jag sökt.

   Jag hade tackat ja och kört som planerat med IVF.🥰

   Vad är viktigast?

    Fast det ena utesluter väl inte det andra här? Kör på, tycker jag!

   Kan du ta tjänstledigt? Då kanske du kan ta tjänstledigt och arbeta på nya jobbet och trivs du inte eller blir gravid så kan du gå tillbaka till din fasta tjänst? Har själv gjort ivf och ville då inte känna press eller stress, så valde därför att stanna på min arbetsplats trots att jag kände mig färdig med mina arbetsuppgifter.

   Stanna på jobbet du har nu. Det är sämre tider framöver så dumt att vara den som är sist in, särskilt om man planerar att bli förälder.

   Jag hade inte börjat på ett nytt jobb med risken att direkt behöva säga att jag inte kommer kunna vara där så länge innan de behöver hitta någon annan.

    Abonym 21:00
    Det blir inte så roligt för arbetsgivaren om en person får jobb och får sen reda på att den som fått jobbet försöker bli gravid. Det innebär tyvärr att personen som nyss blev anställd bara jobbar x månader. För att sedan vara hemma1-2 år och det innebär att de måste anställa en ny som får täcka upp.

    En del jobb mer eller mindre kräver att man ehöver bli upplärd i sina nya arbetsuppgifter.
    Behöver ett företag folk här och nu i panik så kan det inte vara så bra om man planerar att bli gravid.

     Fast folk får barn hela tiden och det vet alla arbetsgivare som anställer människor mellan 20 och 45. Det räknar man med ska hända.