Elin Kjos åker till Tyskland för behandling

I det senaste avsnittet av ”Systrarna Kjos” podd (avsnitt 32) pratar Elin och Ida om att Elin avslutat den studie hon medverkat i på Nya Karolinska då den inte givit resultat.
Avsnittet heter ”Det går åt fel håll” och är fyllt av känslor, som spretar åt alla håll – precis som känslor gör för det allra mesta.
Elin berättar att planen är att hon ska åka till Tyskland för att prova på en alternativ behandling, någonting hon egentligen skulle gjort redan i somras, men som blev inställt.

Nu har Elin postat ett inlägg om att hon är på till just Tyskaland, och jag håller alla tummar och tår som jag har för att behandlingen ska ge resultat.

76 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hoppet är det sista som överger än. Hoppas på bra behandlingsresultat. ♥️

  Jag håller tummarna för henne och alla andra som genomgår cancerbehandling just nu❤️

  Funkar ens dessa?
  Läser ju titt som tätt om dyra insamlingar för alternativ vård…

  Men man läser ju aldrig någonsin om att vederbörande blivit frisk…
  Känns mest som lurendrejeri…

   Folk tror vården är bättre utomlands och ska ha insamlingar osv. Vården du får i Sverige är exakt samma och lika bra bara att här finansieras den av dina skattepengar. Kan vara bra om man tittar upp exakt vad det kostar här i Sverige för att få perspektiv på hur bra vi har det.

    Fast nej, det stämmer ju inte helt. Ibland gör man alternativa behandlingar utomlands helt enkelt för att svensk sjukvård inte vill göra dom (lägger ingen värdering i det) och är man sjuk och testat allt i Sverige förstår jag att man tittar på vad som kan erbjudas i andra länder.

     Det handlar inte direkt om inte vill utan om behandlingar som inte är evidensbaserad eller beprövad vetenskap. Sedan är det fullt förståeligt och mänskligt att ta allt som finns. Vem skulle inte göra det om ekonomin och annat tillåtet det.

      Hej anonym! Ja såklart, menar inte att dom inte vill för att dom inte känner för det utan att man inte vill göra det för det ex inte är tillräckligt beprövat. Jag om uttryckte mig otydligt!

      Fast nej. Svenska vården säger nej till läkemedel som räddar liv, för attbde kostar ngra hundrantusen om året per patient. Trots bevis för att den funkar.

    Oftast är det alternativ vård som inte finns i Sverige de åker utomlands för.

    Det stämmer verkligen inte. Jag opererades i London för 4 år sen, den op räddade mitt liv. Samma teknik fanns inte här för det ville man inte lägga pengar på. Specialisten fanns i London och han har som sagt räddat mitt liv.

    Hade jag fortsatt på svensk vård kunde jag varit död idag pga sammanväxningar osv. för här vägrade dom operera mig. Plus att svenska metoden gjorde att jag blev sjukare tre år innan.

    Så nej, vården kan vara mycket bättre utomlands. Teknik, specialister, forskning osv.

     Endo?

      Yes 🙂

       Har också varit i England och fått vård dock inom fertilitet. Dom ligger ljusår före Sverige inom gyn/fertilitet tack och lov ??

        Verkligen! Kvinnovården här är fruktansvärt stenålders tyvärr. Annan vård har jag inte behövt ta del av men kvinnovården räcker och blir över ?

        Hoppas det gick vägen för dig ?

       Får man fråga hur du kom i kontakt med specialisten i London?
       Betalade du för allt själv, eller gick det på någon försäkring/remiss?

       Hur går man tillväga för att få hjälp utomlands?

     Sverige hatar kvinnor på ett helt särskilt sätt.

      Oj vad hårt sagt. Men vet du VAD Sverige har? Världens bästa neonatalvård. Alla länder har sina specialiteter att komma med.

    Vården kostar så sjukt mycket pengar egentligen! Ett läkemedel som är för barncancer kostar 3 mnkr för en dos. Precisionsläkemedel. Så man kan klaga på att vi har hög skatt men barnvård är gratis och vården är fantastisk

     Jag är en av dom som ibland klagar på den höga skatten. Eller inte den höga skatten i sig, däremot är jag starkt kritisk till hur skattepengarna används idag och förstår inte att inte fler ifrågasätter vad deras pengar faktiskt går till. Akutsjukvård, cancervård osv är ofta helt fantastisk men det räcker med att åka över gränsen till tex Norge eller Danmark med ungefär liknande skattetryck så fungerar övrig vård enormt mycket bättre. Den är iofs statlig i dessa länder och sköts inte av regioner så som i Sverige. Det är ju faktiskt helt hål i huvudet att du kan vara berättigad en typ av operation i en region medan du i en annan måste ordna och betala det själv privat.

     Med skattetrycket som är i Sverige ska man kunna förvänta sig att vården fungerar oavsett om du har cancer eller måste besöka lokala vårdcentralen. Där min mamma bor benämner man vårdcentralen som ”cykelverkstan” vilket säger väl allt! Och där har man flertalet gånger missat cancer hos vissa patienter för att det är ”för dyrt” att ta vissa prover eller skicka människor på röntgen! Har vänner som bor i Norge och när de berättar hur snabbt de får ta prover/skickas på röntgen/göra titthålsoperation eller liknande så häpnar man.

      Ja i dk betalar man minst 50% skatt, så det är givet att vissa saker är bättre där. Bättre vägar, bättre CSN osv. Vet inte hur det är i Norge.

      Mycket behöver förändras inom vården för att bli mer effektiv. Jag vet inte om jag är enig med att vården ska bli statlig. Allt kommer centreras till Stockholm. Folk i beslutsfattande ställning tror att alla bor där ?? men vi har fantastisk vård i Sverige det tar tyvärr alldeles för lång tid att få vård!

      Allt detta stämmer, skulle dock bli ”intressant” om vi nu fick statligt, centralt styrd sjukvård med de blå vid makten, som på sina ställen runtom i kommuner misskött denna å det grövsta och med sänkta skatter lär det ju bli bättre, not. Har förresten för mig Elins pappa är ledamot el liknande i Moderaterna Sthlm.

       Nu är det ju inte kommunerna utan regionerna som ansvarar för vården

        Helt riktigt, my bad. Kontentan av det jag ville säga blir dock densamma.

         Och jag håller med dig!

      Tacka nyliberalismen och NPM.

    Till Anonym ovanÖ
    Hade jag varit kvar i Sverige hade jag inte kunnat skriva dessa rader då min cancer behandlng krävde behandling som inte existerar här.
    Kanske vården fungerar väl i Sverige om du är förkyld men mot svårare åkommer stämmer inte alltid detta.

    Jag har två släktingar som bor olika länder och drabbades av samma sjukdom, prostatacancer. Min släkting utomlands fick operation 7 veckor efter diagnos och sedan behandling och rehab, är idag frisk. Detta var i offentlig vård så det var avgiftsfritt.
    Min släkting i Sverige fick vänta länge på operation och efter ett halvår fick han ryggsmärtor och då var det metastaser. Han är död nu.
    Jag säger till alla mina manliga släktingar att om de får prostatacancer ska de söka vård utomlands för här i Sverige dör man i väntan på operation.

     Jag beklagar verkligen.

     Samtidigt är det du skriver ett praktexempel på anekdotisk bevisföring.

      Nej det är det inte. Statistiken visar att Sverige är ett dåligt land att få prostatacancer i.

       Men du nämnde inte statistik i ditt inlägg utan pratade om två enskilda personer = anekdotisk bevisföring.

    Det ÄR INTE sant! Min mamma fick ingen behandling för sin lungcancer. Trots att hon liksom jag var icke-rökare! ”Läkaren” sa till oss att de kommer inte att göra någonting. Så jag fick rycka in och kämpa i nästan två år innan vi lyckades få till en ”second opinion” utomlands. Det visade sig att Karolinska hade fel! De missade en viktig detalj, och det fanns en behandling! Den Svenska sjukvården är inte världsbäst. Lång, långt därifrån!

   Nu killgissar jag lite. Men är inte anledningen till att man söker sig utomlands för att slippa vårdköerna? Man betalar för att slippa vänta på andra före i kön = man anser att det är bättre vård.

    Vissa kanske. Men i mitt fall (Anonym 10:12) handlade det om en operation som inte görs i Sverige. Eller gjordes iaf. Och den metoden som användes i Sverige gjorde mig bara sämre. Hade kunnat stå i kö länge utomlands för den op jag gjorde. Men för mig handlade det inte alls om vårdköer 🙂

    I Elins fall handlar det väl snarare om hennes mutation som gör att vanlig lungcancerbehandling inte fungerar, därav studier och ”prova på”-vården för att försöka komma till bukt med det.

   Stämmer inte riktigt.. Finns kliniker i andra länder som specialiserat sig på vissa varianter, t ex Finland har flera privatklinker som är väldigt skickliga på behandling av prostatacancer. Men andra behandlingar kan också handla om att fördröja och på så sätt ge patienten ett längre liv, vilket kan vara minst lika mycket värt..

    Tänker mer på exakt samma behandlingar som görs i Sverige.

     De görs inte ens alltid. I Sverige till exempel är man restriktiva med att operera metastaser även om det kan förlänga livet med flera år. I Tyskland opererar de även om man har många metastaser.

   Precis min tanke tyvärr…

   Då kanske du ska ta dig en funderare på över hur bra traditionell cancervård i Sverige funkar. Hur många blir friska(friska på riktigt alltså, inte bara symptomfria för tillfället)? Känns mest som lurendrejeri…

    Vad menar du med det?

    Haha va? Vad menar du? Källa på detta?

     Googla om du är intresserad. Fy för denna källa-på-det-mentalitet.

     Källa på vad? Min kommentar var ett svar till Lombax.

  Är det en alternativ behandling som i homeopati eller liknande eller en annan typ av medicinskt behandling?
  Har inte lyssnat på podden och förljer ej henne så jag har ingen koll på vad som är sagt innan.

  Jag känner två som också åkt till tyskland och fått alternativ behandling och för dem gick det jättebra. Den ena blev friskförklarade från bukspottskörtelcancer och den andra från prostatacancer. Detta är nu flera år sedan och de lever och mår bra.

  Hon är fantastisk!!!

   Det är alla som går genom en cancerbehandling.
   Har sett cancerns mörkaste bakgård på mycket nära håll och kan bara intyga att alla som orkar ta sig igenom dagarna är fantastiska – oavsett mindset.

    Såklart! Men nu handlade ju inlägget om Elin.

    Men gud. Inlägget handlade väl inte om ALLA?

  Tänker på Malin Blomberg (hon hade en blogg och instagram) som fick livmoderhalscancer och avböjde traditionell vård och åkte till Tyskland för holistisk vård istället, och avled. Nu är detta inte samma sak, men det var så ”onödigt” och hade kunnat sluta annorlunda om hon valt traditionell vård.

   An:

   Det var väl en mamma oxå som samlade in pengar för sitt barn för dyr vård utomlands, även andra influencers delade hennes inlägg.. Sen försvann mamman spårlöst med massa insamlade pengar. Vad som hände barnet vet jag inte.

    Just därför jag aldrig ger pengar till privatpersoners insamlingar. Är bara idiotiskt att göra då det är så många som utnyttjar det systemet och spelar på folks känslor och sen sticker med pengarna. Förstår att det är långt ifrån alla och många samlar in pengar för att de genuint ska gå till något, men det är omöjligt att ha koll på vilka som är äkta och inte så lika bra att inte ge något alls tycker jag….

    Hon lever! Hon var dock sjuk på riktigt, det hemska var att mamman tog pengarna från insamlingen till ny bil mm.

    Hon har en del sviter av sjukdomen men lever ett friskt liv idag med skola mm.

     Hon i Lidköping eller?

   Ja tänkte också på Malin Blomberg, hoppas det inte är detta för det verkade ju rakt igenom bluff – att inte äta mm. Hon var ju i så dåligt skick sen så hon inte kunde starta kemo. Och sen var det för sent

    Gud vad sorgligt.

    Men nu finns det ju ingen behandling kvar för Elin att få i Sverige så nu testat hon alternativ behandling i Tyskland för att det är det enda som finns kvar om hon inte vill lägga sig ner och invänta döden.

     Precis, därför skrev jag att det inte var samma sak. Bara att tankarna drogs till Malin när behandling i Tyskland kom på tal.

      Jag tänkte exakt samma sak. Någon borde ha ställts till svars efter att hon dog. Och hennes familj som ’stöttade’ henne ville sedan inte diskutera saken.

  All lycka till Elin inför hennes behandling! ?

  Har svårt för bedragare som utnyttjar sjuka människor på det här viset. Absolut noll illa om personer som väljer att använda sig av tjänsterna, de är ju desperata. Men det är hemskt att många lägger sin sista tid i livet (pratat ej om Elin nu, vet inte hennes situation) på helt verkningslösa och jobbiga behandlingar. Vattenfasta och allt vad det är. ”Det skadar inte att prova” – jo? Man lägger ner tid man inte har och pengar som skulle kunna göra nytta på annat vis. Liksom Malin Blomberg som nämndes ovan. Hon kunde kanske levt idag om det inte vore för dessa vidriga personer.

  Tyskland har säkert spetskompetens också men det är ett land fullt av homeopati och annat totalt skräp.

  Kontroversiellt att säga men herre Jesus Kristus vad ointressant Elin Kjos är ?

   Haha ja det är samma meningar som går och mängder reklam bara… (feeelåååt)

    Precis, tröttsamt med samma mindflunessfloskler hela tiden blandade med reklam (förlåååååt).

    Men ändå verkar hon vara en fin person som jag blir glad av.

   Du får ju tycka vad du vill men fy fan vad osmakligt att känna behov att skriva ner det och posta det här under detta inlägg.

    Jaja, jag vet. Jag kommer brinna i helvetet.

   Men jaaaaaaa. Floskler och reklam, floskler och reklam, floskler och reklam.

  Jag har hört någonstans (mm, säker källa, jag vet) att många svenskar söker sig till Finland för cancervård. Något om att den är bättre där. På vilket sätt den skulle vara bättre vet jag inte.

   Ja, det finns en privatklinik på Helsingfors som är väldigt bra på att behandla cancer. Jag läste om en svensk man vars vårdkedja var uttömd och han fick höra att det finns inget mer som kan göras för honom. Han åkte till Helsingfors, fick behandling och blev cancerfri.

   Jag bor i Finland (är från Skåne) sen 20 år tillbaka. Docrates är det du tänker på, privat cancervård. Många svenska patienter som kommer hit. Jag har själv koloncancer och jag la en slant på att få en second opinion från Docrates på den vårdplan som jag skulle få här på vanliga sjukhuset. I mitt fall så bekräftade Docrates läkare att de skulle behandlat mig på precis samma vis med samma mediciner och det kändes väldigt skönt att veta. Sen i nästa skede när man inte kan medicinera mer så kan det hända att Docrates kanske har andra metoder som jag kan använda, men det får vi se då. Jättefint att det finns ett alternativ för den som kan och vill använda det, men cancervården överlag här i Finland upplever jag som väldigt avancerad. Jag gissar att Elin tar alla möjligheter hon kan att köpa sig lite mer tid eftersom den traditionella vården nu inte längre tycks kunna hjälpa henne – och det tycker jag att hon gör klokt i. För alternativet, att bara sitta och vänta – det finns ju bara inte.

    No joko se skoonelaanen puhhuu suomee?

   Ja de har jättebra vård i Finland, men inte bara där.

  Ville bara önska dig Elin lycka till av hela mitt hjärta! Jag håller tummarna.
  / kram!

  Elin Kjos skulle pröva den här behandlingen redan för ett tag sedan men eftersom hon i så fall hade blivit tvungen att lämna det svenska forskningsprogram hon deltog i valde hon att vänta. Om man ska delta i forskningsstudier, som patient, får ju nämligen ingen annan behandling förekomma samtidigt, då det omöjliggör för forskarna att kunna avgöra vad som faktiskt givit resultat och inte.

  Jag antar alltså att Elin inte längre är aktuell för den studie hon deltog i och det i sin tur bör bero på att man gjort bedömningen att hon inte är hjälpt av den. Det känns tråkigt att höra.

  Den behandling i Tyskland Elin tidigare berättat om är så kallat ”holistisk” men jag förstår att hon vill försöka allt. Det här är väldigt tragiskt och jag blir ledsen av att läsa det.

  Förstår att man blir desperat men min erfarenhet av klinker i Tyskland som ska bota cancer är katastrof. Det kommer tyvärr ge 0 effekt, bättre stanna hemma med familjen men förstår samtidigt att hon åker. Tragiskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.