Dagens offpist-inlägg


Bildkälla: Sandra Beijer blogg

Sandra Beijer har skaffat ett matbord till sin och familjens lägenhet i Gamla Stan, någonting som engagerat många av er i det förra inlägget.
Diskussionen har egentligen inte handlat så där jättemycket om matbord per se, utan om att bo i lägenhet vs hus, och då även mellan bostadsrätt och hyreslägenhet.

Stämmer den här sista kommentaren? Får man inte ens måla en vägg i en hyreslägenhet?
Det har jag gjort. I två olika lägenheter.
Face with Peeking Eye on Apple iOS 15.4Face with Peeking Eye on Apple iOS 15.4Face with Peeking Eye on Apple iOS 15.4Face with Peeking Eye on Apple iOS 15.4

Ni har även diskuterat det där med att bo trångt, eller i alla fall vad ni som skriver upplever som trångt. 
Att barn måste få ha en massa svängrum när de växer upp och att det kan vara svårt att erbjuda det om man bor i en lägenhet.
Jag tänker att det väl helt beror på lägenheten?
I Bianca Ingrossos nya lägenhet finns det tillräckligt mycket svängrum för en hel ensembler ur Svansjön att breda ut vingarna.

Den dagen Sandras eller någon annans influencers barn bor i lägenhetens källor/vindsförråd – då kan det vara läge för en bostadsrelaterad orosanmälan.
Aldrig annars, om ni frågar mig.

Ps. Jag älskar era diskussioner.
Tack för att ni läser här inne och för att ni gjort Bloggbevakning till vad den är idag.
Jag uppskattar er enormt!

182 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Man får absolut måla om i en hyresrätt. Om det är dåligt gjort eller väldigt udda färger osv kan man behöva återställa men det finns inget som hindrar att man målar från början.

   Ja stämmer. Finns lista på vad man får och inte får göra. Bara det är bra utfört så går det bra med att måla och tapetsera. Önskar dej en trevlig vecka camcam. ?

   Jag rev en hel vägg i min förra etta, vilket öppnade upp planlösningen mellan köket och rummet så man slapp gå via hallen, utan att be om lov (hyresrätt). Hade panik när jag blev uppsagd för att jag skulle bli ersättningsskyldig men värden nämnde det inte ens, antagligen hade de själva urdålig koll på hur lägenheten såg ut innan jag flyttade in eller så höll de I tystnad med om att det var en oerhörd förbättring för både planlösningen och ljusinsläppet ?. Eller en kombination av båda alternativen.

    Oj. Om man river väggar ska man verkligen ha koll på vad man pysslar med.

     Hen kanske hade stenkoll? Att inte be hyresvärden som lov betyder ju inte att man inte gör det ordentligt. Dock typiskt en sån sak som egentligen inte är tillåten, och skulle kunna innebära att man blir återställningsskyldig.

      Hehe ja jag hade stenkoll, väggen var inte bärande, jag visste hur elen var dragen och gjorde efterarbetet snyggt med färg, foder osv. Men jag skulle absolut inte rekommendera någon att utan lov slå ut en vägg i en hyresrätt oavsett eftersom det absolut kan vara något som man blir ersättningsskyldig för. Jag var ung och dum.

       Ja det är inte att rekommendera men eftersom du hade koll på både el och bärighet så har du uppenbarligen en del kunskap.

   Har två svarta väggar i min lägenhet som någon före mig har målat. Är jätterädd för att det är jag som kommer bli skyldig att återställa, vet de på något sätt att det inte är jag som målat, alltså, de gör väl en besiktning efter varje hyresgäst? Tänker om de då typ dokumenterar på något vis att det finns svarta väggar i lägenheten.

    1. Många gör besiktningsprotokoll efter en hyresgäst flyttar ut eller innan en hyresgäst flyttar in.
    2. Det är alltid bra att göra ett eget protokoll med tillhörande bilder på eventuella skador etc och sedan be hyresvärden bekräfta detta med signatur.
    3. Om ovan inte har gjorts åvilar bevisbördan fastighetsägaren.
    4. Du skulle kunna be någon att skriftligt bekräfta att väggarna var svarta när du flyttade in.

  Jo man får göra ändringar i en hyresrätt inom rimliga gränser – som exempelvis måla om.
  Och vad gäller hyresrätt vs bostadsrätt, tror inte de flesta VÄLJER hyresrätt, men man har helt enkelt inte råd att köpa. Framför allt i Stockholmsområdet om man vill bo nånstans tryggt.

   Jag har valt hyresrätt (det var jag som skrev kommentaren ”team hyresrätt” i förra inlägget”). Jag är jättenöjd med att inte äga, behöver inte oroa mig för räntorna, kan byta enkelt om jag blir sugen på att flytta utan stressen runt att köpa/sälja rätt, det är väldigt lite jag behöver tänka på själv. Då har jag dock en stor lägenhet precis när jag vill bo. Hade jag valt mellan att köpa ”rätt” lägenhet eller hyra ”fel” lägenhet hade jag kanske valt det förstnämnda.

    Med den nya regeringen så kommer läget förändras drastiskt dock, med marknadshyror kommer många hyresvärdar se sin chans att ”lyxrenovera” för att kunna klassa det som nybygge och kan därmed höja hyrorna till abnorma nivåer. Dessutom påverkar räntenivån fastighetsägare av hyreshus i allra högsta grad, precis som för privata villa/bostadsrätt ägare och hyrorna kommer höjas därefter, så att inte oroa sig för räntorna bara för att man bor i hyresrätt låter lite naivt. Visst kan man byta relativt lätt, problemet är bara att det kommer de flesta vilja göra (byta till billigare boende).

     Det är jag förstås fullt medveten om – Är inte det minsta naiv runt situationen. Men det kommer inte att påverka min hyra i närheten av den utsträckning den med höga bostadslån påverkas.

     Jag behöver inte byta till billigare, om något är det en möjlighet för mig att, om jag vill, byta till mig en ännu större lägenhet som någon annan vill flytta ifrån för att få lägre hyra. Som sagt, hyresrätt passar mig utmärkt. Jag har aldrig påstått att det passar alla.

      Nu är du otroligt naiv. Den som sitter med lånen är din värd som kommer höja rejält snart. Missat att de flesta vill höja 10-20% direkt nu?

       Det talas t.o.m om ännu högre procentuella siffror i höjningsanspråk i vissa områden, åtminstone här i västra delen av Sverige.

        Det är inte hyran som höjs utan ökade kostnader för uppvärmning och el. Det finns fastighetsägare som Castellum som vill höja med 60% men det är inte 60% av hyran utan den del som utgör kostnader för el och uppvärmning. Men vår hyresmodell är lagstadgad och höjningar måste förhandlas mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen och fastställas av hyresnämnden. Media får det att låta som det är hela havet stormar och nu med en ny regering så skiter vi i lagstiftningen. Tack vare Nooshi har vi kvar hyreslagen helt intakt trots Annies attacker.

         Klart det är omkostnader som avgör höjningarnas omfattning, det som är oroande är att det, när marknadshyror införs, vilket vi väl kan vara ganska säkra på att så kommer ske, så kommer det finnas kryphål en masse, som fastighetsägarna givetvis kommer utnyttja till fullo. Vi har en lagstadgad modell, men med handen på hjärtat, hur många gånger har inte HGF blivit totalt överkörda av fastighetsägarna (och Hyresnämnden som mest springer fastighetsägarnas ärenden) Vi har kvar lagen för att V stod på sig, det kommer förmodligen bli andra bullar nu dock, tror iaf jag.

          Marknadshyror var väl dock Centerns bebis?

           M är för marknadshyror i nyproduktioner, likaså KD.

           SD säger sig vara för bruksvärdesprincipen, men det är väldigt slingriga i att svara tydligt att de är emot fri hyressätning eller marknadshyror. Istället brukar de hänvisa till att de fällde regeringen när de försökte få igenom marknadshyror, att de blir ”otillbörligt uthängda som förespråkare för fri hyressättning” osv. Men de undviker att ge ett rakt svar, vilket nog kan tolkas som att det är en fråga de är rätt villiga att ge med sig på i utbyte mot annat.

           Huruvida något parti på sikt är för marknadshyror överlag, alltså inte enbart nyproduktioner (eller ”nyproduktioner”) håller de väldigt tyst om. Förmodligen för att steg är att införa det på nyproduktion oavsett, så tror ingen av de vill uttala sig som för marknadshyror överlag innan det egentligen behövs.

           Liberalerna svarar också något slingringt på det, mumlar mycket om bruksvärdessystemet borde utvecklas. Min personliga tolking är att de nog skulle rösta för ett sådant förslag om det las fram av en Kristersson-ledd regering.

           Av partierna i nuvarande opposition så är förstås Centern för det.

           Socialdemkoraterna och Miljöpartiet är lite likt Liberalerna, men med andra ord. De vill inte ta i mun att de uttryckligen är för marknadshyror, men i praktikten är det vad det blir (bevlisligen).

           Vänsterpartiet är det enda parti som är uttalat direkt emot marknadshyror (alltså inte försöker gömma sig bakom ”för bruksvärdsprincipen” i någon form som S, MP, SD och L håller på).

           Det som jag tycker är rätt sjukt i detta är att majoriteten av alla väljare är emot marknadshyror i all form. Även om man kollar på sympatisörer för varje parti, så finns det inget parti vars väljare i majoritet är för marknadshyror. Senaste undersökningen jag såg så fanns det inte ens något parti vars väljare kom upp i 40% för marknadshyror.

           Känns inte riktigt som representativ demokrati att gå emot väljarbasen när det inte finns ens i närheten av majoritet överlag eller inom något parti. Är inte något större fan av Vänsterns politik på de flesta plan, men har respekt för dem i just denna frågan att de var villig att fälla regeringen pga detta, då de är de enda som faktiskt går i linje med vad den stora majoriteten av väljarna vill. Tyvärr ser det ju ut som att vi kommer gå mot marknadshyror tillslut, med tanke på att det enda riktiga motståndet är Vänstern, resten som inte säger sig uttryckligen vara för vill inte heller säga att de är uttryckligen emot och de kommer säkerligen sälja sin röst i denna fråga i utbyte mot annat.

           16:51 C är enda partiet som fullt ut vill skrota bruksvärdesprincipen och ha en helt oreglerad hyresmarknad. Inte ens M är där eftersom de står för en konservativ kapitalism till skillnad mot centerns neokapitalism.

         Det är hyran de vill höja med 10-20% på grund av kostnader.

       Men hyresvärdar kan inte bara höja hyran hur som helst för att de vill

        Nej och några ”abnorma” hyror kan det inte bli tal om.

         Det är just detta de driver i förhandlingar. Att de måste höja på grund av höjda konstnader för el och lån och det lär de få igenom. Helt orimligt att inte en hyresgäst skulle få betala mer som alla andra. Ska ägarna gå minus? Inte något som är rimligt att tro.

          Att hyrorna inte påverkas alls är det väl ingen som påstått att de tror?

          Det finns ingen ägare av hyresrätter som går minus, hahahah. De skor sig på att folk ska ha tak över huvuvdet. Ja, de kan gärna tjäna mindre på denna affär och skaffa sig ett riktigt jobb.

           Och andra skor sig på att folk måste äta, kunna ta sig till jobbet, sköta sin hygien… gissar på att du är kommunist ?!

     Jo, men väldigt många som sitter på bostadsrätter kommer påverkas både av höjningarna på den egna räntan i höjningarna på föreningens räntor. Särskilt om man inte brytt sig om att kolla hur högt belånad föreningen är innan man slagit till, och det har vi ju verkligen inte haft en kultur av i Sverige, utan folk kollar endast på själva månadsavgiften.

      Folk? Du får nog prata för dig själv där.

       Nej det gör jag inte, det är ett känt faktum när man värderar bostadsrätter att belåningsgraden i föreningen inte får någon större inverkan på slutpriset på lägenheten. Däremot hänger ju belåningen ihop med avgiften, men en del föreningar har sämre marginaler än andra när de sätter avgifterna.

       I en del andra länder skriver man lägenhetens andel av föreningens lån redan i annonsen, men i Sverige finns inte samma kultur.

       Och givetvis kollar jag sånt själv, annars hade jag ju knappast lyft det som ett problem? Väldigt ologiskt antagande.

        Jo men de flesta kollar föreningens lån innan de budar på en lägenhet. De uppgifterna får du av mäklaren.

         Kollar kanske men uppenbarligen inte väger in särskilt mycket bär man visar, eftersom det inte har någon större inverkan på slutpriset.

     Min hyresvärd har redan renoverat så det är gjort Och vi som hyr ska protestera och inte gå med på hyreshöjningar.

      Att det redan är renoverat är tyvärr ingen garanti, hyresvärden kan hitta på allt möjligt att renovera om igen, allt för att kunna höja.Ofta anlitar de billig arbetskraft och drar av kostnader. Att protestera är ju bra, men med tex HGF:s många gånger (av olika anledningar) flata motstånd brukar det tyvärr inte ge så mkt. I Gbg gick man tex.samman i ett stort område och protesterade, väldigt organiserat, det blev väldigt uppmärksammat medialt, det gav absolut ingenting, utan flertalet hyresgäster blev tvungna att flytta ut pga extrema hyreshöjningar av den renoveringen.

       Tycker du ofta är sansad och nyanserad men nu sprider du skräckhistorier. För den utveckling som du pratar om måste hyreslagen ändras. Ändringar drevs av förra regeringen, punkt 44 i januariavtalet, som ville luckrat upp hyreslagen ordentligt. Men det stoppades. Tack och lov. Det som nu en del fastighetsägare försöker är att smyghöja genom att yrka på för stora höjningar av energikostnader pga ökade priser. Men fastighetsägarna kan inte höja hur mycket som helst och det ska förhandlas med parterna. Däremot kan det vara en bra idé att går med i hyresgästföreningen om man inte redan är medlem.

        Inte min mening att sprida ”skräckhistorier” (trots att Halloween närmar sig..,förlåt min Gbg humor..) men är realist i detta, möjligen även ganska påverkad av närståendes historier ang hyresvärdars framfart. Håller till fullo med om vikten av att vara med i HGF, (är man inte det, så har man knappt rätt att ens gnälla i min bok.) Men vad får dig att tro att inte hyreslagen kommer luckras upp nu, det är ju i princip öppet mål?

         Älskar göteborgshumor! Vad jag sett och hört i Tidöavtalet så finns det inte med något om marknadshyror men håller ögonen öppna. I januariavtalet mellan S, MP, C och L fanns det med i pkt 44 att ändra hyreslagen och införa marknadshyra vilket i realiteten inneburit att hela hyresmarknaden avreglerats. Jag läste själv utredningen lite i periferin. Har varit sakkunnig en gång i tiden jobbar med andra saker idag. Motiveringen till marknadshyror var att det skulle förenkla och stimulera nybyggnation vilket är skitsnack för det som påverkar nybyggnation är marktilldelning som inte påverkas av hyressättningsmodeller utan av en annan lag. Detta var även en åsikt som framfördes av forskare och en del fastighetsägare och byggbolag. Men det är viktigt att vara om sig och kring sig för hyreslagen ger möjlighet till att höja hyran pga ökade omkostnader för exempelvis bränsle. Räntekostnader ställer jag mig lite frågande till men är säker på att det finns fastighetsägare som kommer att driva detta i hyresnämnden. Det har under årenslopp skett större höjningar där man åberopar ökade energikostnader. Det intressanta är dock att när priserna sjunker är det ingen fastighetsägare som någonsin sänker hyran…
         Det finns ett riktigt läbbigt företag Blackstone Real Estate Trust som har etablerat sig på den svenska marknaden i liten skala och som stod och väntade i kulissen på att köpa upp hyresfastigheter i Sverige och tjäna pengar på införande av marknadshyror. Danmark har avreglerat sin marknad och Blackstone dundrade in och tja det blev inte direkt bra.
         Förhoppningsvis kommer man inte röra detta igen på ett tag och tittar man på vad SD vill göra så kommer man få utreda ihjäl sig för många av förslagen går emot svensk lagstiftning och bryter även mot grundlagen. Tror inte man kommer att lyckas göra så mycket skada annat än att bränna bra pengar. Men det är illa nog att utskotten kommer att drivas av okvalificerad arbetskraft. Är inte jätteimpad av SD politikernas CVn. Men det är en annan diskussion. Ursäkta för långt svar men just vår svenska hyresmodell ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är få länder i världen där bra boende är möjligt för alla. Så synd om vi även slaktar den kvarlevan från det trygga folkhemmet.

          Tack för ett oerhört välformulerat svar, du är uppenbart mkt kunnig & påläst i ämnet, väldigt mycket intressanta fakta i ämnet. När den här bloggen är som bäst, man kan dela tankar och kunskap, pysa ev. ut missnöje emellanåt! Även för mig ligger detta varmt och måste läsa på mer. Instämmer i det märkliga faktum att det aldrig nånsin sänks några hyresnivåer, trots i tider med mindre energi omkostnader, men ofelbart givetvis höjs vid det omvända. Det finns ju en del exempel på horribla, främst privata hyresvärdar (är min erfarenhet iaf) man läst om och som bekanta råkat ut för, som håller på med tveksamma hyressättningar, fake renoveringar (byter ut saker, ibland t.o.m till det sämre, små icke nödvändiga åtgärder som kostar väldigt lite, men som värden höjer hyran rejält för, och tjänar pengar på i det oändliga, osv.) Ofta drabbar detta kanske människor som kanske redan lever på marginalen mest, de som har svårt att sätta emot, kanske inte är insatta i vad som är tillåtet. Blir personligen rabiat när det sker oegentligheter och skumrask för att dra nytta av människor de vet kanske har svårt att stå upp, äldre osv.,och med ev marknadshyror lär det ju bli än värre, så är liksom du mån om att det trygga folkhemmets modell skall få finnas kvar, men oxå att det städas upp bland dessa skojare som finns, att folk blir mer medvetna om sina rättigheter och att vi har bra instanser som reglerar det hela, så att det inte tillåts eskalera.

     Bruksvärdesprincipen och uppluckring av den hyressättningsprincipen utreddes i Löfvenregeringen och var en av överenskommelserna i januariavtalet som Annie Lööf drev extra hårt. Det passade in i hennes neokapitalistiska agenda. Det var den frågan som fick Nooshi att fälla regeringen Löfven. För att kunna införa de uppluckrade kraven avseende marknadshyror vid nybyggnation och ombyggnader/sanering krävs lagändring eftersom hela vår hyressättning regleras via jordabalken 12 kap hyreslagen. Detta utreddes och som sagt V fällde regeringen trots hot och brösttoner från Annie Lööf. Att den nya regeringen kommer driva denna fråga undrar jag var det kommer ifrån? Har sett det glunkas i Aftonbladet men det kan väl ändå inte bedömas som en säker källa? När Nooshi fällde regeringen i denna fråga var det märkligt tyst från det hållet. Men vi kan tacka regeringen Löfven för flera saker. Annie han driva igenom uppluckringen av LAS som är ogenomtänkt och nu har vi mindre skydd än medborgare i övriga eu länder. Är inte särskilt orolig vad gäller själva hyran utan bekymrar mig mer om ökningar pga energikostnader som är höjningsgrundande även i hyresrätter.

     Har inte med ny regering att göra utan att värdar vill höga rejält, 10-20% för de lån de sitter med, el kostander osv.

     Inget av högerpartierna driver aktivt frågan om marknadshyror? Det är C som pushat det där se senaste åren.

    Är som du, Anonym 12:35. Bor själv med barn i hyresrätt mitt i smeten i Sthlm. Det är bra planritning med balkong, badkar o.s.v. men det krävdes också xx antal flyttar för att hamna här då jag aldrig haft flera 100.000 på kontot att lägga på en kontantinsats, samt sätta mig in i bolåneräntor o.s.v. Vi har därtill tillgång till en lummig innergård, härliga parker, gångavstånd till det mesta såsom konditorier, vackra Årstaviken etc. För oss funkar det finfint. Hur andra väljer att göra är upp till er/dem. Tror det finns folk som faktiskt självmant väljer bort både hus och BR av vitt skilda anledningar. Hade nog fattat samma beslut oavsett om jag satt på stort kapital eller ej. PS. Har f.ö. målat om i fler hyresrätter än jag kan minnas, och det innebär oftast återställning vid utflytt men inte mer än ett par hundralappar att göra själv (vitt då jag föredrar mörkare och lite mer avvikande färger) så för min del har det varit en försumbar utgift för att trivas.

    Jodå, finns gott om folk som sålt sin villa och använt sina 40 år i bostadskön till en underprisad hyresrätt i stan – men fördelen att kunna leva gott resten av livet på pengarna. Knappast bara något för fattiga.

    Sen får vi väl se om tiderna ändras nu.

     Precis exakt det tänker jag göra! 😀

     Här är en till. Flyttade från villan in i en stor fin paradvåning i innerstan förmedlad via bostadsförmedlingen. Lägenheten var helt nyrenoverad och stilenlig enligt året huset är byggt 1916. Jämfört med bostadsrätterna i området har vi halva bostadskostnaden. Det är som att vinna en högvinst på postkodslotteriet.

      Jo tack.

    Jag har valt att köpa bostadsrätt. Men man är ju bra självcentrerad om man inte förstår att det finns fördelar med andra sätt att bo, och att andra människor värdesätter de fördelarna före fördelarna med mitt sätt. Menar alltså inte dig utan diskussionen generellt.

     Helt med dig, jag ser absolut fördelarna med andra sätt också, det här råkar vara det som passar mig bäst bara 🙂

    Håller med om att det är så mycket friare att ha hyresrätt. Man behöver inte tänka ett dugg på marknaden och tvingas bo kvar om man inte vill det. Läget som kommer handlar inte bara om räntorna utan bostadsmarknaden kommer påverkas väldigt mycket. Själv hade jag nog inte haft psyke nog att se något så dyrt tappa mycket i värde.

     Fast så länge man inte har tänkt sälja så spelar ju inte värdet egentligen någon roll. Och alla, oavsett hur man bor, ser inte sitt hem som en investering. Visst, man vill göra vinst den dag man säljer men den har ju ett värde för mig så länge jag bor där också. Precis som att man kan säga att hyreslägenhet inte en investering heller eftersom du aldrig får tillbaka en krona av hyran. Men fördelarna med det boendet överväger den ekonomiska ”förlusten” eftersom det ger ett annat värde när du bor där.

     Kanske röriga tankar men jag hoppas att det framgick hur jag tänker.

     Och med det sagt så säger jag inte att ett sätt är bättre än ett annat ?

      Precis så är det ju. Problemet kan ju vara för de som tänk för mkt ”investering”, belånat sig och tvingas sälja direkt, för att de inte klarar av kostnadsökningen. Faran ligger i att tro att bostadsmarknaden (alltid) är en garant för återbäring el vinst, speciellt kortsiktigt. Betänk tex. 80-talets korthus, där många fastighetsmagnater blev luspanka. Nu ser förvisso bankernas utlåning helt annorlunda ut, men å andra sidan finns andra nutida parametrar som kan påverka.

       För många är det nog lite både och – alltså dels att man behöver någonstans att bo men också att man vill göra bostadskarriär. Och det får vi ju se hur det blir med de närmsta åren. De allra flesta behöver nog inte sälja direkt pga kostnadsökningar å, däremot om livet kommer mellan med separation, sjukdom, arbetslöshet, då kan det ju gå illa och tråkigt för de som drabbas ”dubbelt” i ett sånt läge.

     Beror väl på var man bor. I Stockholm är det supersvårt att få tag på en hyresrätt och har man haft råd så har det varit mycket smartare att äga än att köpa. Även om marknaden är skakig just nu.

      ”Mycket smartare” ur vilket perspektiv? Ekonomiskt? Hade jag haft handpenningen för en bostadsrätt för 10 år sedan, men sparat de pengarna i fonder istället medan jag bott i hyresrätt – en boendeform som är väldigt bekväm och passar mina behov utan extra huvudvärk – Menar du är korkat då? Eller handlar det om en kapitalistisk syn på att ägande är det enda som räknas som framgång?

   Jag glömde skriva upp mig på Boplats så har inget annat val än att köpa.

  Det är ju helt sjukt att man anmäler för trångboddhet! För det första är det väl sällan nåt man väljer och för det andra tyder det knappast på vanvård. Alltså folk är så världsfrånvända.

   Var harry potters skrymsle under trappan trångboddhet eller helt okej?

    Snälla. Orkar inte ens bemöta.

    Det var nog misshandeln som var problemet där va

    Skulle man anmäla Dursleys till soc hade val just trångboddheten inte ens kommit på topp 10 av grejer att anmäla för.

   Alltså, jag är förvisso inte född på 1800-talet, men hur gamla (unga) är ni som dräller runt här inne egentligen? Vet ni överhuvudtaget hur man bodde förr i tiden? Ett rum och kök i ett omodernt hus med utedass på innergården kunde inrymma en sjubarnsfamilj i exempelvis Stockholm för en sisådär 70 år sedan. Ni yrar om trångboddhet så snart ett ensamt barn inte har sju rum och kök till sitt förfogande? Håller helt med Anonym 12:08 om att ni är helt världsfrånvända!

    Nej man blir ju orolig ibland när man läser kommentarsfältet

    Haha jag växte upp på 90talet och hade ett rum som ett halvt rum i planritningen. Rymdes en säng och ett skrivbord. Garderob fick jag dela med min syster i hennes rum. Var ett jättemysigt rum och inget jag led av alls. Mamma sov i en del av vardagsrummet, vet inte om hon led av det, inget vi barn märkte av i alla fall.

     Som räknades som*

    Nu behöver vi inte överdriva. Men hur man hade det för nästan ett sekel sedan är väldigt oväsentligt. Förut bodde vi i grottor och fick jaga sin egna mat. Det gör det inte mer okej att skicka ut sina barn i skogen för att fixa sin egna middag.
    Det går liksom inte att jämföra något irrelevant, peka på det och säga till alla att de ska sluta gnälla. Det funkar inte så.
    Nu är nu och då var då. Lyckligtvis går utvecklingen framåt varje dag, vi lär oss mer och mer och får bättre och bättre levnadsstandard.

     Nej, tyvärr kommer trångboddheten att öka, dock kanske inte i dina kretsar. Men så föraktfullt och trångsynt att anta att barnen är vanvårdade av den anledningen!

      När sjubarnsfamiljer klämde in sig i en etta i ett omodernt hus med utedass på innergården så blev ju dock barnen rätt vanvårdade.

       Hur kan du överhuvudtaget likställa det med vanvård? Om nio personer samsover i ett och samma rum skapas en grundtrygghet och en respekt för varandra. Tror snarare att barn som växer upp så blir otroligt mer ödmjuka och tacksamma inför livet än bortklemade söndercurlade ängsliga snorvalpar.

     You make no sense. Vi ”gnäller” ju på folk som gnäller på att folk bor trångt – ja t.o.m. orosanmäler. Som att det är ett val eller så fruktansvärt hemskt!

      Ska ni gnälla så kan ni i alla fall komma med relevanta argument!

     Fast när jag var barn på 90tal så var det rätt så vanligt att syskonen delade rum. Hujedamej det liv det skulle bli om en influencers barn fick dela rum.

  Hade aldrig velat bo i hyresrätt
  Men min hobby är trädgård och fixa och dona hemma vilket känns begränsat i en hyresrätt.

   jag en trädgård i diskhonet

   det gror paprikaplantor upp ur avloppet

    Ekologiskt och bra

    I min fasters lägenhet är det så fuktigt & bra, så det växer både det ena & det andra på väggarna i badrummet, bara att plocka, svamp som svamp liksom..

   Hyr en 2.a med egen ingång i ett hus för 4500 Ink el, får allt det underbara med hus som stor trädgård, planerar en massa i sommar men minus allt slit! ?

   Alltså… många som bor i hyresrätt väljer ju inte det. Det är det enda alternativet.
   Att ha en hobby som ”är trädgård och fixa och dona hemma” är ett privilegium.

    Men ja! Otroligt att folk inte fattar det.

    Vi kan ju äta kakor ?

    Om du visste hur många som så mycket hellre bor i hyresrätt än bostadsrätt. Så fånigt att tro att det inte är så.

     Men nu snackar vi ju inte om dem återigen.

   Det gäller att hitta rätt hyresrätt! Jag har en 3a med 2 altaner och egen ingång på framsidan med massa yta. Även gräsplätt runt båda altanerna. Kan plantera och odla i mängder. Man får måla om/tapetsera hur mycket man vill, bara det inte är starka färger eller stormönstrade tapeter den dagen man flyttar ut behöver man inte ens återställa. Neutrala färger och tapeter får stanna om det är schysst gjort. Bästa av båda världarna!

   Radhus kan också vara hyresrätter

  Man får inte måla om i hyresrätt, möjligtvis om man ber om tillåtelse. Sandra Beijers lägenhet är väl inte såå liten, barnet har väl plats, eget rum ju samt vardagsrum, kök (om än litet) och ett sovrum. Jag tänker på Magdalena Graaf som flyttar till mindre lägenhet nu, utan balkong eller uteplats, hon säger sig vara så lycklig nu, glad och nöjd över denna flytt men jag tror hon mest försöker intala sig det, och försöker intala andra det. Hoppas hon inte sålde sitt radhus för exets skull … Hoppas hon är glad iaf.

   Men varför skriva så när du uppenbarligen inte har en aning? Man får visst måla om i en hyresrätt!

    Men i regel ska man väl återställa det så som det såg ut? Så var de iaf när jag bodde i hyresrätt.

     Nej, tvärtom. Det är bara i undantagsfall man kan behöva återställa

     Hyreslagen var knappst annorlunda när du bodde i hyresrätt, däremot kanske inte din hyresvärd var så mån om att kommunicera dina rättigheter med dig på ett ärligt vis.

     Rebecca, vilket förakt du verkar hysa emot folk som bor i hyresrätt. Pinsam är du fan.

    Även tapetsera. Bara det är fackmannamässigt gjort och ok färger, annars kan man behöva återställa vid flytt.

   Huvudregeln är att hyresgästen inte får göra ändringar i hyresrätten som inte utan svårighet kan ändras när han eller hon flyttar utan hyresvärdens samtycke. 12 kap. 24 a § JB utgör dock ett undantag från huvudregeln. Enligt bestämmelsen har hyresgästen en begränsad rätt att utan att först be om lov utföra vissa mindre åtgärder. Exempelvis har bostadshyresgästen rätt att på egen bekostnad utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder. Detta för att man i viss mån ska kunna anpassa lägenheten efter sin personliga smak.

   Parterna får träffa avtal om att bestämmelserna i första stycket helt eller delvis inte ska gälla, om
   hyresavtalet avser ett enfamiljshus som inte är avsett att hyras ut varaktigt eller en lägenhet inom en ägarlägenhetsfastighet som inte är avsedd att hyras ut varaktigt, eller
   lägenheten har upplåtits av någon som innehade den med bostadsrätt och lägenheten alltjämt innehas med sådan rätt

    Jaja du kan posta vilken ordsvada du vill, läget gäller ff att du får måla och tapetsera i hyresrätt

     Sorry såg nu att du inte var ts

   Man får visst måla om i en hyresrätt. Man får göra ganska mycket ändringar, så länge de är fackmannamässigt utförda. Något vi gör i vår hyresrätt (sekelskifte) är att måla om i alla rum, måla element, måla ytterdörr, byta handtag på köksskåp och garderober m.m.

   Däremot får man inte byta eller slipa golv. Man kan dock lägga klickgolv med det gamla golvet under. Om man har målat i väldigt udda färger kan man behöva måla om när man flyttar, men det är inte säkert utan upp till hyresvärden.

   Hon har mer än halverat sina kostnader bara vad gäller boendet. Klart man som ensamstående mamma, på halvtid dessutom, är lycklig! Hennes 185 kv.meter stora hus värmde upp av direktverkande el…?

   Beror inte det på vad som skrivs i kontraktet? Min hyresvärd tyckte inte om att vi tog bort glasdörrarna (hej 70-talet) till vardagsrummet och ställde de på vinden medan vi bodde där.
   Sen hade nån annan granne målat om i en icke neutral färg så han stämde hyresgästerna som vägrade återställa till det ursprungliga skicket (med all rätt av hyresvärden).

   När vi flyttade in så fick vi tapetsera och måla om själva. Bara vi fick ett godkännande från hyresvärden. Och då stod han för notan och vi jobbet. Ledordet var att det skulle vara neutralt och passa de som hyr efter oss också.

    Var privat hyresvärd kanske jag ska tillägga

    Nej det beror inte på. Sådant får inte skrivas in i kontraktet alls egentligen.
    Enligt 12 kap. 24 a § JB har man som hyresgäst rätt att utföra vissa mindre åtgärder, till och med utan att först be om lov. Exempelvis har bostadshyresgästen rätt att på egen bekostnad utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder. Detta för att man i viss mån ska kunna anpassa lägenheten efter sin personliga smak.

    Enda gången något annat får skrivas i ett avtal om hyresavtalet avser ett enfamiljshus som inte är avsett att hyras ut varaktigt eller en lägenhet inom en ägarlägenhetsfastighet som inte är avsedd att hyras ut varaktigt. Eller om lägenheten har upplåtits av någon som innehade den med bostadsrätt och lägenheten alltjämt innehas med sådan rätt

   Bor själv i mellanstor villa med alldeles för stor trädgård som vi ibland tar in hjälp för att hinna hålla ordning på. Annars är den oftast vildvuxen. Härligt på flera sätt men kan drömma om att bo i en liten cottage och lägga den tiden det tar på att hålla ordning på alla materiella ting, städ och fix på annat.
   Less is more.

   Vilket skitsnack 12.16, du får visst måla om i hyresrätt. Vad har du fått det ifrån, att man inte skulle få göra det?
   Och varför kräkas ur dig saker om någon som du inte har en aning om?
   Magdalena flyttar för sina barns skull. Närmare deras skola, närmare deras kompisar. För barnen bor där varannan vecka, hos sin pappa. Varför skulle hon sälja sitt hem för exets skull?
   Rörigt i ditt huvud nu?

  Och credd till dig som verkar korrekturläst inlägget. Woho ??

   Tack! ?

  Måla om i hyresrätt går alldeles utmärkt. Jag har målat om hela min själv. Nu har jag inte valt udda färger men skulle jag ha gjort det så skulle jag behöva återställa det.
  Min hyresvärd (Familjebostäder) var över vid ett tillfälle för att kolla en sak jag hade felanmält, berömde mig för hur fint jag hade målat om. Så man får visst måla om i hyresrätt.

  Stämmer det med att Elsas barn bor i ett skrymsle utan fönster? Det är nämligen inte tillåtet, då alla rum ska ha två utgångar(tex fönster och dörr). Detta för att inte riskera bli instängd vid eventuell brand. Tror inte heller att några försäkringar gäller om man har det så.

   Varenda lägenhet har väl en skrubb/skrymsle/walk in closet eller liknande. Det finns naturligtvis ingenting som hindrar en från att ställa en säng där även om det inte klassas som ett riktigt sovrum.

   I Boverkets byggregler BBR står det i sammanfattning såhär:

   6:253 rum för bla. sömn och vila skall ha möjlighet till forcerad ventilation eller vädring. Vädring ska kunna ske ut mot det fria.

   6:322 I rum där människor vistas mer än tillfälligt (som ett sovrum) skall utföras så att man får god tillgång till direkt dagsljus.

   Alltså blir slutledningen att ja, sovrum måste förses med fönster och att man helst ska kunna öppna för att vädra. Går de inte att göra öppningsbara ska extra ventilation installeras. Det kan dessutom behövas ett fönster av en viss storlek för att klara utrymningskraven vid brand enl 5:321.

   Det här gäller ju dock bara för hur man ska bygga hus. Ett byggbolag kan ju inte rå för att någon placerar en säng i något som är byggt att vara en garderob.
   Och att sova i en garderob är inte olagligt.

   Skillnad på vad du får bygglov för att bygga nytt, och vad du får bo i (där väldigt många, för att inte säga alla, gamla hus misslyckas med att uppfylla reglerna). Finns det ens regler för hur man får bo? Det finns ju regler för vad man får hyra ut som bostad såklart, men vad skulle det vara för regel som gör att man inte kan bo i ett rum utan fönster i ett redan existerande hus?

    Boverkets byggregler ÄR lagen! Man får absolut ha rum utan fönster (ex. badrum och förråd), men inte sovrum. Om det börjar brinna ska det vara en alternativ väg ut.

     Boverket har ju dock inte förbjudit att folk sover i badkaret, eller på ett liggunderlag i en skrubb.

     Byggregler ja. Inte samma sak som boregler. Ingen kan komma och neka en att sova i sitt badrum om man nu skulle vilja göra det. Herregud.

     Man får inte bygga sovrum utan fönster. Man får inte heller kalla rum (i planritningen) för sovrum om de inte har fönster. Men var i ditt hem du sover bestämmer du helt själv. Du kan sova i skoskåpet om du vill och får plats.

     Det var inte det som var frågan. Frågan var om det finns regler för hur man får bo (inre bygga). Självklart kommer ingen stoppa dig för att du typ har badrummet som sovrum i en villa du själv äger.

   Forni har så, barnet i garderoben

    En bebis lär ju inte kunna hoppa ut genom lägenhetsfönstret vid brand ändå så det kanske inte är hela världen att de inte har ett eget sovrumsfönster

     Boverkets byggregler ÄR lagen! Man får absolut ha rum utan fönster (ex. badrum och förråd), men inte sovrum. Om det börjar brinna ska det vara en alternativ väg ut- här är man i en fälla om det börjar brinna i hallen.

     Sen är ju ventilationen ett måste också.

      Boverkets byggregler tar INTE och reglerar hur folk disponerar sin bostad.

       Det handlar väl bara att man inte får kalla ett rum för sovrum i planritningen om det inte finns fönster? Sen hur man vill använda rummen är ju helt upp till den som bor där

      Ja för hur man bygger. Menar du alltså att den reglerar var i mitt hem jag sover? Är det _olagligt_ för mig att dra in min madrass och sova i mitt badrum tex?

  Sandra har en jättefin lägenhet tycker jag och inredningen skulle jag kunna köpa direkt ?
  Barnet har ett stort fint eget rum, de har matplats i både stora rummet och i köket. Har för mig att hon skrivit att det finns takterrass för alla.
  Vad är problemet???

   Håller verkligen med dig. Vad är problemet med att klaga på Sandras lägenhet? Om man inte gillar hennes lägenhet eller Gamla Stan, för den delen, så fine. Men jösses, varför klaga på någon annans lägenhet?

  Ingen åsikt om ifall de bor litet eller ej, men det där bordet ser inte riktigt ut som ett matbord. Ser mer ut som ett skrivbord/sybord, men det kanske är modernt, har ingen koll.

   Tror att bordet kan dras ut och bli ett riktigt stort matbord. Det är ett franskt bord med låda, himla praktiskt att förvara servetter, ljus mm.

    Att det var ett franskt bord missade jag inte (:
    Bra att det går att fälla ut väldigt mycket större iallafall.

   Och modernt är det ju inte utan snarare väldigt gammalt. 🙂

    Tänkte modernt som att det var modernt med gamla möbler.. Inte att bordet ser nytt ut.

   Vad hindrar en från att ha ett dynors eller skrivbord som matbord? Bord som bord?

    *sybord

  Vet inte med ommålning, men vi fick inte sätta takskena för gardiner i vår förra hyresrätt. Fick inte heller sätta upp hylla för schampo osv i duschen och fick inte sätta en spik för julkrans i ytterdörren. Njuter extremt mycket av friheten att bo i hus nu.

   Har bott i eget hus i 30 år och njuter av att bo i hyresrätt. Du får nog göra ganska mycket i en hyresrätt (kanske en skall återställas om du flyttar) men man trivs ju under tiden. Finns massor av fina hyllor till badrum/dusch som inte behöver borras upp.

   Vad din hyresvärd kommunicerat är en sak. Hade ni läst på om era rättigheter så hade du snabbt sett att din hyresvärd ljög som en borstbindare.

   Självklart får du sätta upp takskenor.

   Vi har takskenor uppsatta med extremt stark dubbelhäftande tejp! Funkar finfint ? Bor i bostadsrätt men det är en mardröm att stå med slagborren i vårt betongtak.

    Och när det gäller spik på ytterdörren så finns det bra och starka krokar som man tejpar upp ?

     Fast man får inte ha något på dörren oavsett. Inte om det är ut i trapphuset i alla fall. Har med brandrisken att göra.
     Sätta upp krans på dörren inne i lägenheten får man dock göra.

    Och hur kommer taket se ut när ni tar ner de dubbelhäftade skenorna? Mycket enklare att återställa ett par skruvhål i efterhand tänker jag…

   Trodde att det var för brandrisker som de inte tillät en massa pynt i trapphusen.

   Men va, inte få sätta upp takskena för gardiner låter ju jättekonstigt. Det med hylla i duschen är dock fullt förståeligt, borrar man i våtskikt så riskerar tyvärr mögel att tränga in i väggarna om det inte är fackmannamässigt gjort.

  Jag tycker också att Sandras val av lägenhet är konstigt för att vara henne. Om man har varit mycket i Gamla stan i Stockholm och vet hennes adress så vet man också att området är otroligt turistigt (det mest turisttäta området i Stockholm skulle jag tippa på) och väldigt dåligt anpassat för små barn med trånga gränder, kullerstensgator, ingen natur, inga parker etc. Det är inte ett ”trendigt” område om man mäter med influensers måttstock. Dessutom så verkar deras lägenhet vara mörk och utan balkong (minns alla Sandras balkonghyllningar från förra lägenheten). Jag tippar på att området är en kompromiss mellan henne och hennes kille – killen vägrade Södermalm för han är för intellektuell och vänster och tycker att Söder har blivit brackigt (vilket det har). Sandra vägrade Kungsholmen för det tycker hon är för off, hon vill bo mer centralt. Kompromissen blev konstiga Gamla stan men dom lär ha flyttat om fem år gissar jag.

   Men det är väl ett vitt område åtminstone? Det är väl därför de bor där i första hand tänker jag.

    Vitt område?

     Ja dvs inga invandrare med annan hudfärg. Verkar ju vara mycket viktigt för henne att inte hänga i sådana områden.

      Men det ska vara rätt sorts vit. Med pengar.

       Sant!

      usch som poc fick jag mycket dåliga vibes.

       ”Poc”. Sure jan ?

    Ja fullt av sunkiga kinahak där vita barnfamiljer äter friterad kyckling med sötsur sås!

    Jo visst är det supervitt! Förutom alla turister då…

   Vasastan hade väl kunnat passa dem båda…

   Hela innerstan är väl brackig numer?

    Jo men det skiljer sig ändå åt en del. Typ Kungsholmen och Vasastan är lite mer neutralt och nedtonat medan Södermalm är rätt extremt – mycket folk med pengar som vill ha en viss trendig och kulturell livsstil och lajvar vänster.

   Men tror du inte att de visste att det var ett turisttätt område innan de köpte lägenheten eller vad?

    Jo Sandra har säkert bra koll och det är därför jag tycker att hon har gjort ett konstigt val. Typ som att bosätta sig på Drottninggatan i Stockholm?

     Då får man ju ändå utgå från att de gjorde det valet med det i åtanke. Och trots det tyckte att det var bästa stället. Sen kanske man inte själv skulle göra samma val men det gäller ju rätt många boenden kan jag tycka.

      Värre när jag flyttade till helt ny stad och inte visste att jag köpte lägenhet precis där raggarna kryper förbi med hög musik VARENDA natt.

       ???

   Vi brukar gå med barnen till lekplatser i Gamla stan, de finns 🙂

   Att gamla stan är vidrigt på sommaren verkar de lösa genom att helt enkelt inte vara hemma på sommaren! Då blir det förstås lättare att stå ut

    Varför tror vissa att det är så himla jobbigt att bo bland turister? Det är helt okej, jag lovar! Gamla stan är superfint. Hjärtat av Stockholm. Mina föräldrar bor där och de är inte bekymrade alls över att turisterna hälsar på under sommaren.

     Varje gång jag är där vill jag snabbt därifrån. Och de kändes inte som ett ställe för Sandra heller, hon kanske skiljer sig något från dina föräldrar?

     Men jag kan absolut ha fel. Vi får väl se om de hänger runt mer och myser bland turisterna nästa sommar

      Fast många har väl sommarhus de åker till på sommaren. Betyder ju inte att man misstrivs i sitt hem.

   Så sjukt att sitta och fabulera ihop en historia om hur Sandra och hennes kille tycker och tänker.
   Oerhört obehagligt. Det kan ju vara så att dom älskar att bo i Gamla Stan? Allt har sin tid. Balkong för folk och fest förut. Balkong med barn, inte nödvändigt kanske. Och om dom har flyttat om fem år, så betyder det ju inte att dom inte gillar att bo där nu.

    Hej Sandras fanbase ?

  Tycker de fått till sin lägenhet bra! Var modigt att köpa den med tanke på hur den såg ut före de renoverade. Dock kan jag förstå att många inte hade kunnat tänka sig att bo så med småbarn, men alla är ju olika och har olika behov och förutsättningar. Att barn växer upp i lägenheter i storstäder är liksom varken unikt eller skadligt.

  Det var väl ingen som nämnde orosanmälan? Snacka om att sparka in öppna dörrar.

   Jo en i kommentarerna. Handlade dock om någon annan men som också ska ha bott trångt.

  Snyggt bord ?

  Mest upprörande är det fula vinställent för 5(!) tusen! ?

   Jag gillade det haha, men gillar lite kitsch eller lekfulla inredningsdetaljer i hem som annars är relativt sobra. Hade dock inte betalat 5K för det. Hade nog inte betalat 5K för ett vinställ av den storleken oavsett hur det såg ut.

   Du menar att du blir upprörd över ett vinställ som du sett på bild?

  Långt hyllningsinlägg till sitt nya skriv- nej förlåt matbord. Helt knäpptyst i kommentarsfältet. Förstår mig verkligen inte på hennes stil. Allt är så litet och fjuttigt som i ett dockhus typ, inga riktiga möbler liksom. Var inte hela grejen att dom äääntligen skulle få ha ett stort matbord för stora sällskap?

  OT: Kan vi prata om att Alexandra Bring gör allt just nu för att stressa ut en bebis som är beräknad i november? Endast uppdateringar om förlossningsdrinkar, oklara tips från följare om hur förlossningar startat osv. Kan någon snälla förklara för henne att bebisar kommer när de är redo, och inte för att man äter ananas tills munnen blöder.

   Nejtack. Ring en vän istället

  Om man inte får göra om i hyresrätt ligger Vanja Wikström pyrt till 😉

   Hon slank ner till byggfirman och beställde en rackarns helrenovering!

  Kan inte tro att ett så litet barn skulle lida även om de bodde på 20 kvm. De vill ju ändå vara nära sina föräldrar. Tänker att det är viktigast att man själv som vuxen trivs när man har en bebis, att flytta till ett hus och få en massa jobb man inte vill ha, behöva pendla till jobb och hamna längre från sina vänner är ju knappast något som gynnar en bebis (även om såklart många också känner för att flytta från stan när de får barn). Sen skulle jag själv ha svårt att bo så pass trångt att man liksom går in i möbler och inte får plats med mer än 3 pers runt matbordet men det är ju verkligen ingen oro för barnen. Däremot om man klämmer in en massa barn i en minimal lägenhet för att man vill bo centralt, alltså dels är det ju ohälsosamt att sova för många på liten yta t.ex. och man vill ju att barnen ska ha någonstans att kunna göra skolarbete och få vara ifred ibland, inte så att man nödvändigtvis behöver eget rum MEN finns alternativet 2:a för 4 ungar i innerstan eller något rymligare längre bort så känns det ju inte som barnens bästa i åtanke, bara för att man själv vill ha nära till pulsen och rätt adress liksom. Men det är ju långt ifrån fallet i denna situation.

  Små barn behöver ju generellt inte en massa utrymme. Vi är två vuxna och tre barn i familjen, vi har två sovrum. Fyra personer i ett, en i det andra. Det är inga som helst problem. Små barn vill ju ändå oftast vara där föräldrarna är.

  Om man tycker att 80 kvadrat är litet för 2 vuxna och 1 barn behöver man en reality check. Det här är Stockholm, de flesta med normal inkomst har inte ens råd med så mycket. Och så mycket utrymme behöver inte barn, chilla.

  Det är ju 80 kvm för lille didson skriver skrytmajan Sandris. Klarar inte av den bloggerskan. Euw får yuck.

  Fy FAN. Vidrigt. Tyvärr är det inget körkort för att bli förälder. Många som tycker ”barnen ska skrika och gråta sig till sömns” Fy fan. Psykopater.

  Så förundrad över att så himla många inte hört talas om utomhus

   – Nåja, på sommaren är man ju ändå mest ute..
   -På nätet ja!!

   Utomhus i det här fallet är dock mitt i gamla stan, rakt ner på kullerstenen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.