Zlatan Ibrahimovic tar till Twitter för att kritisera SVT

Zlatan Ibrahimovics relation till media och journalister har alltid varit lite ansträngd, trots att Zlatans attityd mjuknat något med åldern.
Nu tar han trots det ton mot SVT och kritiserar dem, deras journalist och de frågor denne ställde till tennisspelaren Mikael Ymer, frågor som Zlatan menar varken handlade om sporten eller Ymers framgångar.
Zlatan, med sina 8,6 miljoner följare på Twitter, är en ganska tung aktör i och med det, och han tycker att SVT borde skämmas och att journalisten borde få sparken. (Ren kuriosa – SportExpressen har 51 400 följare på Twitter)

Tung på Twitter – det kan man komma ganska så långt med.
Fråga bara Donald Trump.

SVT verkar inte alls begripa Zlatans kritik och kallar den för ”märklig”, enligt sportchefen Åsa Edlund Jönssons sms till SportExpressen.
Hon säger även att:

Sen tycker jag att det är väldigt märkligt av Zlatan att skriva att en journalist ska få sparken baserat på att Zlatan själv inte gillar en intervju som är gjord med en annan person än Zlatan själv i ett sammanhang Zlatan inte har någon insikt om. // Åsa Edlund Jönsson

SVTs nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby säger så här till SportExpressen om Zlatans kritik och hans uttalande att journalisten borde få sparken:

Min kommentar till det här är väl att det gläder mig att Zlatan tar del av SVT Sports journalistik. Det är min kommentar.
Journalisten är en av våra absolut bästa reportrar och jag tycker att han gjorde två mycket bra intervjuer.

Twitterzlakt med Zlatan version 1.0.

134 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Såklart att Zlatan tycker man ska få frikort när man beter sig som en röv.

   Beter sig som en röv hur då?

   Härligt med RÖV redan i första och andra kommentaren!

   Håller verkligen inte med, kommer ni inte ihåg för 10-20 år sen hur svensk media skrev om Zlatan? Tacka fan för att han inte gillar dem.

    De skrev skit om Björn Borg, hans fru också. Stenmark tålde inte heller svenska journalister. Lång tradition i Sverige med skev sportpress. Annika Sörenstam fick knappt en sidspalt i svensk press när hon var på toppen.

   Han rättar sig inte i de svenska ledet. Det gillar inte svensken. Jag tycker Zlatan är en najs, frisk fläkt som rör runt. Det behövs.

  Jag vill ju veta vilka frågor han fick som var så ”idiotiska”.

   Samma här! Dåligt inlägg utan hela kontexten.

   Typ detta och en del mer i sina twitter och instagram inlägg

   Tidigare i veckan mötte SVT Sport honom och pratade om vad han sagt och skrivit på sociala medier de senaste månaderna.

   ”Anledningen till varför jag inte spelar i Båstad är samma anledning till att Zlatan inte spelar i Allsvenskan” sa Mikael Ymer till Tennisportalen i somras.

   Och det är bara ett av flera uttalanden som Ymer gjort som fått hård kritik i media, på sociala medier och av tennisexperter. Inför Stockholm Open skrev han att ”alla vet att en svensk tävling utan mig är som att beställa en sallad på donken” (McDonald’s, reds anm).

   – Jag går mycket efter känsla och det är så jag känner för stunden. Om folk tycker jag är dryg, fine.

    Har han inte rätt då?

     (Ifrågasätter inte dig ovan utan rent generellt kring att han kritiserats för uttalandena)

      Han har fått frågor om dem och sedan har andra lite ifrågasatt varför skriva så drygt, sant i hans värd, lite grandiost enligt andra.

       Jag klippte in text från svt alltså.

     Ymer har rätt i att han kan uttrycka sig drygt om han känner för det. Jag tror dock att han överskattar sin egen stjärnstatus rejält. För tillfället är han nog mest känd hos gemene man för sina dryga uttalanden snarare än för sina tennisframgångar.

     Kan tycka det är relevanta frågor från reporten när personen själv utrycker sig offentligt självmant från början i socila medier. Det handlar om tennis och hur han utrycker sig runt den. Resten var om tennis mest.
     Men att Zlatan ska skriva som han.gör är rent barsligt.
     Vill man inte ha samtal kring dryga inlägg man själv gör kanske man ska låta bli.
     Gäller alla människor.

      Ja, att frågorna var relevanta håller jag med om.

      Tror Zlatan projicerar från sina egna upplevelser och missar lite information.

    Sen har flera andra tennisspelare expeter kommenterat att han inte var injuden på sina meriter till Båstad (värdsstjärnor ofta) utan en extra inbjudan bara.

     Tack, då fick jag lite mer bakgrundsinfo. 🙂 Känns som Ymer och Zlatan är lite samma skrot och korn.

      Ja dryga och självgoda.

    Han är inte ens rankad i översta halvan av världstoppen och talar som han vore topp tio.

     Han kommer inte ens nå dit så han måste chilla lite.

  Zlatan kommer ut som antidemokrat. Inte oväntat när han nyss myste med Silvio Berlusconi på bild.

   Tror han är mer affärsman än antidemokrat..

    Vad är skillnaden?

  Zlatan, hjätteduktig på att sparka på en boll, klart folk han pekar på bör få sparken.

  I min värld är exempelvis undersköterskor större hjältar som dagligen hjälper människor än att zlatan lyckas göra ett mål.

   Kan man tycka att undersköterskor gör ett jättebra jobb samtidigt som man tycker att någon är en fotbollstalang? Eller måste man välja precis bara en grupp?

   Denna ständiga tävlan om vem som är viktigast och jobbar hårdast….

    Denna ständiga tävlan med undersköterskor.

   Hjättebra kommentar!

  rekommenderar boken ”Älskade public service”

   Skriven av två dårar?

  Ytterligare en med utländsk åtkomst som beter sig kaxigt, både Zlatan och Ymer har ju utländsk härkomst. Varför är det bara sportstjärnor med utländsk härkomst som beter sig kaxigt/odrägligt i Sverige. Man hör aldrig någon med svensk härkomst göra det, de beter sig väluppfostrat och bra.

   Det handlar om att människor med utländsk härkomst inte är rädda för att ha bra självförtroende och stå upp för sig själva. Om de är duktiga så säger de det och är inte som svenskar som säger: äsch då! Och tittar bort om de får en komplimang.

    Men oerhört jobbigt när de inte kan backa upp det jättebra självförtroendet. Och annars också förresten. Skulle aldrig orka umgås med såna personer.

     (Dryga svenskar då också förstås)

     Hur menar du att tex Zlatan inte skulle kunna backa upp det?

      (Jag är alltså inget fan av varken Zlatan eller fotboll, undrar bara vad du menar)

       Nä alltså Zlatan kan ju så klart, men blir inte mindre dryg för det. Så tröttsamt sätt att vara bara enligt mig

        Önskar ofta att jag hade det självförtroendet Zlatan har.

         Jag tycker han är rätt skön måste jag säga och hans mentalitet har nog bidragit till mkt av hans framgång, du blir inte en världsspelare av hans kaliber om du inte har det självförtroendet, oavsett hur teknisk & talangfull du än må vara. Men, tror lite att bakom allt det, finns en lite mindre tuff och faktiskt kanske t.o.m osäker man, som han ibland försöker dölja med det kaxiga och kärva i tex.intervjuer som blir konstiga, bla beror det kanske
         pga hans tidiga år i livet. (Har läst hans bok) Personligen diggar jag verkligen Zlatan, blir som en frisk fläkt i allt det ibland, mjäkiga & politiskt korrekta inom svensk idrott, där intervjuerna efter tex. match är lika tråkiga som att kolla på färg som torkar.

          Så du menar att det inte finns någon världsspelare ”av hans kaliber” som är trevlig och ödmjuk? Du menar att man måste vara ett litet svin, för att lyckas i fotboll?

           Att han skulle vara ”ett litet svin” får ju verkligen stå för dig, jag uppfattar zlatan som sjukt sympatisk med mycket humor.

           Och här har vi nån som vill missförstå. Orkar fn inte ens svara dig.

           Åh jag som Malmöit vet tyvärr en hel del svinigheter han gjort. Den typen av man jag inte skulle ta i med tång oavsett karriär eller pengar.

          Jag med, han är ju svinrolig imo.

           Ja man kan man kan skratta åt vilken uppblåst douch han är.

          Diggar du speciellt hans våldsamhet emot andra spelare och aktiva? Tex Klippet som senast spridits på honom där han slår på sina medspelare. Ser väldigt mycket ut som mobbarna i skolan.

         Bara för att man har självförtroende behöver man inte vara dryg spydig och otrevlig. Eller speciellt inte därför. Varför vill man att folk ska tycka illa om en?

          Håller absolut med om det. Tror dock inte tex Zlatan eg. vill bli illa omtyckt, utan att det mer är en jargong, ett sätt att skyla viss osäkerhet genom kaxighet, ibland, pga tex ursprung, inte ha koll på sociala koder osv, åtminstone tror jag det var så i början av hans karriär iaf.

    Zlatan har en något uppblåst uppfattning om sin egen förträfflighet, och hans självupptagenhet och arrogans trots att många erkänner att han är duktig är det som fastnar. Icke-svenskar uppfattar hon som arrogant och odräglig. Utländska tidningar sammanfattade honom som; a strange personality and not a team mate. Alltså en märklig personlighet och ingen lagspelare. I fotboll är du körd om du inte fattar att det är en lagsport. Med ett ego som Zlatan handlar det om att få glänsa. Då har Ymer iallafall valt en enmanssport. Sen att han är tämligen medioker det är en annan sak.

     Zlatan är i särklass dem mest populära svensken utanför Sverige. Du är helt enkelt ute och cyklar.

      Hahaha om du för ett ögonblick tror på det själv är det du som sitter på cykeln och trampar. ???????
      Har du aldrig funderat på varför han så lätt kan lämna toppklubbar? Ledtråd han är ingen lagspelare och inte särskilt omtyckt.

       I en stor omröstning för… kanske sex år sedan så blev Zlatan framröstad som fjärde bästa fotbollsspelaren i världen. Nu var det inte experter som röstade utan vanligt folk från ett tjugotal länder om jag minns rätt. Visserligen inte en omröstning om popularitet men ändå. Han kan nog kosta på sig att vara kaxig. Själv tror jag att han brukar säga att Ronaldo den äldre är den bästa spelaren genom tiderna, men citera mig inte på något av det jag skrivit här.

        Ja det är inte det jag säger emot utan att han är populär. Han benämns aldrig som populär. Utländska journalister använder ordet ”notable” vilket betyder uppmärksammad. Han anses vara en mycket skicklig fotbollsspelare men populär är han inte och att han inte är en lagspelare har begränsat hans framgångar.

      Japp, det är han! Dessutom oerhört omtyckt i Sverige. ”Anonym” här ovan använder ? och sina Messerschmittfasoner om du händelsevis tycker annorlunda än hen, för då har du fel. Alltid. ”Anonym” måste dessutom alltid ha sista ordet och gärna lägga till en skrattemoji för att understryka hur puckad din kommentar är enligt hen. Kallas även härskarteknik.

    Fast det är betydligt mer cred och beundransvärt med framgångsrika som behåller ödmjukheten och inte är dryga oförskämda och tror de är bättre än andra.
    Denna snubbe är i större sammanhang inte i topp ens.

   Nja, det finns ett antal skidåkare genom åren som inte varit jättetrevliga. Henrik Stensson verkar inte heller så sympatisk. Eller Patrik Sjöberg. Eller Björn Borg när han var aktiv.
   Sedan kan jag förstå om man som påpassad och kritiserad person, sportstjärna eller annat, ibland ruttnar på påflugna journalister som jagar löpsedelsrubriker. Men kräva journalisters avsked är SD-fasoner.

    Frank Andersson var ju heller inte överdrivet sympatisk och ödmjuk.

     Håller inte med dig. Frank Andersson sympatisk och trevlig och ödmjuk. Det låter på dig som om din åsikt skulle vara vedertagen, obs, det är den inte.

      Jag håller verkligen med dig. Frank Andersson uppskattades både som person och idrottsman av väldigt många människor. Han strulade lite när han var yngre (hade väl nån diagnos?) Men var verkligen inte osympatisk, snarare väldigt snäll, kanske ibland för snäll för sitt eget bästa (hade svårt att säga nej)

    Dessa idrottsmän är och var omtyckta för att de har varit extremt framgångsrika, trevliga eller ej. Ymer kommer aldrig bli vår nya Björn Borg. Han har en titel, i dubbel från Stockholm Open 2016.

     Tror som du. Björn Borg liksom, fem Wimbledon titlar, sex Franska öppna, x antal Grand Slam…Jag tycker dessutom han var och fortf verkar vara utomordentligt trevlig, aldrig uppfattat honom som osympatiskt som ngn skrev ovan.

      Jo BB var ju ganska impopulär med kokainskandaler och attityd. Stefan Edberg sågs väl inte heller som den mest ödmjuke eller sympatiske.

       Men va? Stefan Edberg verkligen? Aldrig hört faktiskt. Den mest timide, kolugna och balanserade av dem alla. Kanske inte så charmig och pratsam dock, bjöd ju inte på publikfrieri direkt, men det betyder ju inte osympatisk, iaf inte för mig.

        Haha nej han fick ju jättemycket kritik för att vara manschsuvinist och kvinnofientlig 🙂 minns när han kommenterade på kvinnliga tennisspelares löner?

         Heelt missat det faktiskt, men där ser man.

      Inte jag heller, fast jag har hört det av fler än ovan anonym men har inte fått den bilden av honom alls. Tycker han är trevlig!!

      Björn Borg har absolut inte alltid setts som trevlig och beskrivits i positiva ordalag. I alla fall inte av media.

       Björn Borg vägrade tala med svenska journalister efter de skrev ner hans fru Marina. Det gjorde reportrarna hämdlystna. Den bittra fejden kan man läsa om på flera ställen.

        Mariana.

         Tack! Jag mindes hennes namn fel. Det är jag och Malou ?

       Vad pressen anser för att Björn Borg inte vill prata med några av dem, är inte sant.

      X antal Grand Slam…så svårt var det att lägga ihop 6+5?

       Har det blivit någon tävling här inne vem som kan svara drygast? Lite ironiskt med tanke på inlägget i fråga också.

        Kan vara bra om man kan sin sak om man ska komma med fakta.

         Vad är fakta fel menar du? För att jag inte angav en exakt siffra på Grand Slam, då jag var osäker på om han vunnit US Open oxå? Fakta fel=oriktig information. Kalla saker för dess rätta namn om du nu skall leka Messerschmitt härinne.

        Det finns en ”Anonym” härinne som spyr ut sin skit och ser varje tillfälle att hoppa på vad folk skriver, antagligen kroniskt semikränkt.

       Ja nu råkade det vara så att jag även trodde han vunnit US Open oxå. Hade du inte varit så feg och gömt dig bakom ”Anonym” hade jag varit väldigt sugen på att fakta kolla alla dina spydiga kommentarer till andra.

    Hur mycket trevlig kan någon orka vara, när man får en massa otrevliga frågor, som man knappt kan svara på.

    Björn Borg, Patrik Sjöberg, Frank Andesson har jag alltid tyckt varit trevliga Man behöver inte finna sig i att vara ett villebråd för journalister. Och man behöver inte vara bundit med journalister, även om det är det journalisten vill.

     Tycker att det gäller även Zlatan.

     ”bundis” ska det vara. Elitidrottare behöver inte vara bundis med sportjournalisterna.

   Delvis för att människor med utländsk härkomst behöver kämpa för att överhuvudtaget få synas och höras på något annat sätt än kvotering.

   Jag säger inte att Zlatan eller Ymer uttalar sig på rätt sätt men det skulle ju vara trevligt om sportmänniskor eller alla för den delen blev sedd som en person inte etnicitet.

    Snarare är utländska killar uppfostrade att ha överdrivet självförtroende, det är mycket snack och lite verkstad. Och innan ni protesterar så är jag själv utlänning med både en kaxig far och bror?

     Zlatan har väl visat på en rätt så bra verkstad? Ymer vet jag inget om.

   Oh well Lisa, nu finns det ju inte en enda svensk sportstjärna på Zlatans nivå som inte har utländsk härkomst så det torde vara anledningen till att du inte hör om dem 😀

   Beror ju även på att svenska stjärnor med talang oftast får kämpa hårdare än vanligt.. Men det kanske inte du hade koll på? ?

   Lägre impulskontroll är vanligare i södra halvan av världen. Där mat växer året om behöver man inte kontrollera sina impulser lika mycket för att överleva. Läste om detta på ancestrys dna sidor.

    Har väl med iq att göra också

     Kanske i vissa fall, ja. Men I södra Europa har de högt IQ. Där tippar jag på lägre impulskontroll på grund av klimatet.

    Är vi inne på lite rasbiologi nu kanske? Men nazistiskt 40-tal är väl senaste trenden så du är nog på rätt spår.

     Vad stämmer inte menar du?

     Evolutionära teorier användes mer av kommunisterna om vi ska vara sådana. Att vi genom adaptioner i olika klimat utvecklat specifika egenskaper.

   De är förebilder, för de visar att man kan vara kaxig utan att himmlen trillar ner.

  Hade önskat att ett utdrag ur intervjun var med

   Att gå in på en tidning och läsa är inget alternativ för dig? Någon annan ska ta fram intervjun till dig?

  Tycker det finns något lite uppfriskande i dryga talanger, dåliga förlorare osv. Annars ska alla vara så väldigt lagom hela tiden, låtsas inte vara bättre än någon annan, vara glad för att få delta, alla är vinnare osv.

   Det är få tillfällen jag känner för att himla med ögonen men nädr zlatan skriver något vill jag mest det. Och sen säga znark och läsa något vettigare.

   Ja om de kan backa upp vad de säger. Tveksamt i Ymirs fall.

   Talanger får ju självklart vara bättre än någon annan. Men att vara dryg, är det ju ingen som tjänar på.

  Ymer. Inte direkt någon favorit. Himmel vad glad jag blev när han åkte ut i fredags mot Tsitsipas. Han är inte bra nog för att vara så kaxig enligt mig och mina tennisnördar till vänner.

   Det känns som att han sabbar sitt eget varumärke genom att vara alltför kaxig. Är det många (förutom Zlatan) som tycker att det är coolt?

    Det gör han mycket troligt, ja. Vi pratade om det efter matchen i fredags och vi var alla överens om att det inte känns särskilt smart.

    Ymer verkar inte vilja något gulli-gull.

   Och är man bra/bäst så finns det ju liksom ingen anledning att vara kaxig.

    Det är väl precis då det finns anledning. Är man bäst så får man vara kaxig.

     Fast han är inte bäst

      Jag pratade inte om någon speciell utan om när man ”får” vara kaxig.

    Intressant, jag tänker precis tvärtom. Att den som på riktigt är bra/bäst kan vara kaxig, då prestationen rättfärdigar kaxigheten eller vad man säger.

    Kanske beror på hur man läser in kaxig. För mig är inte det nödvändigtvis något dåligt. I en svensk kontext så kan det räcka med att erkänna att man är bra/bäst på något för att det ska ses som kaxigt.

    Finns olika sätt att vara det på. Kaxig med glimten i ögat? Gärna. Kaxig men dryg? Nej tack.

  Störde mig faktiskt på journalisten och sportchefens svar.

   Störde mig också. Raljerande ton.

  Ödmjukhet kommer man långt med!

  OT Men är det bara jag som tycker Sanna Jörnviks val av kakel och klinker till deras badrum är så felmatchat?! På stories idag la hon upp ett klipp på badrummet.

   De va sjukt fult.

    Ja! På väggarna marmorkakel som ser ganska billig ut, och på golvet ”sekelskifte” typ?! Plus att det ser ut o va olika nyans av ”vitt” så det skär sig.

     Fast man ”ska” blanda olika vitt enligt de som kan. Säger detta med vetskapen att smaken är olika och folk gör som de vill osv Men på inredningsmagasin säger de ofta att man måste bryta vitt så.

  Zlatan är en mupp. Bra på fotboll säkert och en underdog ursprungligen, men varför fortsätta vara så kaxig, otrevlig och översittare när han inte längre behöver?

  Var väl så att intervjun bestod av två delar. En med tennisfrågor typ och en om övrigt. Och i del övrigt fick ymer själv välja vad han ville få frågor om. Så det var inte synd om honom utan han fick som han ville.

  Svt:s chefer Åsa Edlund Jönsson och Johanna Bäclström Lerneby visar på härskartekniker i sina kommentarer.
  Zlatan blev nog påmind om när han blivit mobbad av journalister, därför att svenska sportjournalister bl.a. svt:s inte tålde att en person stack ut, de klarade inte av det. Så då försökte journalister sätta dit honom, få honom framstå i dålig dager. Och det verkar på svt: chefers kommentarer som inget har hänt på svt sen dess. Har inte Zlatan rätt att skriva vad han tycker på twitter?

   Håller delvis med dig. Lite drygt på båda sidor och situationen gav definitivt Zlatan flashbacks.

   Jag håller med dig. Kommentarsfältet ovan är nog för unga för att komma ihåg hur zlatan behandlades.

    Tur att vi är några som kommer ihåg.

    Minns precis hur han blev behandlad.

     Mm men det blev svenne-stjärnor också så gillar inte att han drar rasistkortet ibland.

      Tycker inte zlatan dragit nåt rasistkort. Var det inte tex Jimmie Åkesson som gick ut offentligt och tyckte han hade rätt att kommentera på att zlatan ”inte var riktigt svensk.”

       Men samtidigt sa att henke larsson var det.

        Heeelt sjukt. Vem i hela världen tror Jimmie Åkesson att han är…?

      19:46 – nej, du kanske inte gillar det men det är säkert för att du inte är från utlandet själv, eller? Många kan ju bara sätta sig in i situationen när man har upplevt samma själv. Klart att Zlatan känner att han blir/blev behandlad på ett särskilt sätt som junior i MFF och senare pga sin bakgrund på Rosengård osv. Det kan man inte begära att en vit svenskfödd ska känna samma sak. Vi alla relaterar ju till saker som händer oss utifrån vår egen bakgrund och vårt eget liv.

       Vita svenskfödda känner ju så bland invandrare? Det är ett mänskligt fenomen och inte bundet till en hudfärg.

       Känslor är inte alltid sanningen.

  Har inga direkta synpunkter på Zlatans kommentar men GUD vilken DÅLIG intervju. Skämtar dom eller? jag tycker Mikael håller sig lugn och svarar så bra han kan på idiotfrågor som upprepas hela tiden, som att journalisten talar till ett litet barn. VEM BRYR SIG han får ju skriva vad han vill på Twitter, att basera en hel intervju med en tennisspelare på det känns ju väldigt svag journalistik. Eller?!

  Jantelagen visar sig från sin bästa sida…

   Du menar svt? Institutet som kostar mer än det smakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.