Manligt och kvinnligt influerande

Ponera att jag skulle skriva att jag kände mig lite äcklad över mig själv för att jag ätit så mycket skit dom senaste dagarna så jag funderar på att inte äta något på 3 dagar och frågade om tips på ämnet. Alltså my gawd min inkorg, kommentarsfält och typ Bloggbevakning skulle svämma över att jag är ätstörd, vad det skickar för signaler till barnen och att oavsett om jag fastar eller inte borde jag ta mitt ansvar som influencer att inte dela med mig av det så andra kan bli inspirerade. Att uttrycka äckel för att ha ätit skräp skulle ses som så himla problematiskt för mat ska inte vara kopplat till annat än njutning. Jag skulle ha blivit lynchad helt enkelt!

Så fråga nummer ett är: varför ser vi så olika på män/kvinnor och kropp? // Paula Rosas

Ja, det hade hon förmodligen.  
Det är en märklig och upp och nervänd logik, minst sagt.
Det är ungefär lika logiskt som att människor hejjar på exempelvis överviktiga manliga influencers träning och viktnedgång, samtidigt som tjocka, kvinnliga influencers som går ner i vikt kritiseras för att inte längre vara ”kroppspositiva”. Att de nu är slavar under samhällets smala normer.
För en kvinnlig influencer verkar det här vara ett område där det helt enkelt inte går att vinna i dagens samhälle.
Inställningen verkar vara kategorisk, där män antas göra sånt här för sin hälsa, och kvinnor för sitt utseende.
Därför är det SÅ mycket bättre när en man gör det, trots att det med största sannolikhet är männen och deras patriarkala syn på kvinnan som ligger till grund för samhällets normer vad gäller det kvinnliga utseendet och dess kroppsideal.

För visst har Paula en poäng i sitt generaliserande?
Inte hade en kvinnlig influencer fått idel hejjarop om hon skrivit som Hugo gör?

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är sjukt men ingen hemlighet att män kommer undran med det mesta, pga kvinnor är väldigt ofta är så dömande och så avundsjuk på varandra!

   Förlåt men du har inte varit mycket på Flashback va?

    Nej har vettigare liv än så! ?

  För att det är mer en kvinnlig grej att vilja vara smal och fastna i olika ätstörningar

   Du saknar lite analys på varför och hur det blev en ”kvinnlig grej” låter det som.

    Kvinnor bryr sig mer om sitt utseende för att konkurrera om de bästa männen.
    Män konkurrerar inte främst med sitt utseende.
    Varsågod, känt sedan tusentals år!

     I djurvärlden är det ju totalt tvärtom… och jag tycker nog att det generellt sätt är enklare för en kvinna att få ett ligg, än en man.

      Ett ligg är enkelt.
      En bra man som tar hand om familjen, betydligt svårare.

       Haha någon som lyckats än?! Vet nog ingen hittills, så vi kvinnor väljer jävligt dåligt i så fall. Känner seriöst ingen som har en man som lägger ner exakt lika mycket engagemang till familjen som en kvinna. Och vet verkligen ingen som lägger in mer engagemang… måste vara sällsynt.

        Både jag och min syster har män som är mer familjeinriktade än oss själva. Vi fokuserar mer på karriär medan de är mer intresserade av barn, familjeliv etc.

  Jag undrar vad det finns för hälsofördelar med att inte äta någonting på tre dagar? Hur klarar man ens det med jobb och allt annat vanligt man gör på dagarna.

   Jag förstår inte heller. Men läst mycket om fastande och det har absolut sina fördelar ? Kör periodisk fasta som Hugo vanligtvis gör men hade aldrig klarat eller fått för mig att fasta i flera dagar ? Min sambo gör det ibland när han känner samma känsla som Hugo och klarar jobbet galant ändå. Ett jävla pannben kanske? ?

    Kan du inte säga fördelarna som du upplever med den periodvisa fastan du kör?

    Män klarar periodisk fasta bättre än kvinnor.
    När män tar och kör en periodisk fasta så boostar det på deras ämnesomsättning, vilket ger dem mer energi. Detta för att de ska få signalerna att de behöver gå och jaga till alla när de inte ätit på ett tag (ett arv från aphjärnan).
    Kvinnors ämnesomsättning saktas ner för att spara energi och lagra fett för att överleva en potentiell långvarig svält (också ett arv från aphjärnan).

     Att förklaringen är att män ska ”gå och jaga åt alla” måste ju vara spekulationer, hur skulle man kunna veta det? I stenålderssamhället fick man väl också till stor del föda genom att samla och jaga smådjur, inte bara genom manlig mammutjakt?

     Hahaha, vilket jävla skitsnack. Nej, självklart fungerar vår ämnesomsättning inte så olika pga kön. Periodisk fasta fungerar utmärkt för kvinnor också.

      Boo jävla skitsnack du med. KLART att kropparna fungerar olika pga kön?

      Jo, det finns faktiskt studier som visar på olikheter.
      Det finns ju inte så många studier överhuvudtaget och ännu färre som faktiskt har undersökt olikheter.
      Men de finns. Och jo, kvinnor och mäns kroppar fungerar olika.

      Åh gud… Undrar hur Hens kroppar fungerar. NÖT. Jo det är enorma biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Enorma. Och i princip all medicinsk forskning utgår från män.

       Hur Hens kroppar funkar? Undrar du hur Hans och Hons kroppar också funkar?

       Ovanligt få språkpoliser som nappar på alla ”en hen” osv.

        Du kanske inte fattade att min kommentar var full av ironi? Brukar kalla hens för hönor. Alla tror att män och kvinnor är exakt likadana biologisk. Avskyr ordet ”hen”. Var inte direkt menat att behaga fru språkpolis.

         Varför avskyr du det?

         Varför kallar du folk för hönor?

      Kvinnors och mäns ämnesomsättning fungerar väldigt olika. Periodisk fasta kan fungera även för kvinnor. Men faktum är att vi kvinnor är byggda för att kunna bära barn, vid lågt energiintag så pausar t.ex. menstruationen för att hindra kroppen att påbörja en graviditet den inte orkar fullfölja. Vi är olika!

       Nej vi är alla hens. Hönor.

        Larvigt. Antar att du heller inte använder ord som barn eller liknande. Vem vill kalla sina avkommor för lada/lador liksom ??? Du säger förmodligen inte heller kiss när du ska urinera. Visst har jag rätt?

         Haha va? ? sjukaste liknelsen jag hört. Jag avskyr ordet hen eftersom det avkönar andra människor.
         Om någon skulle vilja bli kallad hen är det en sak. Men jag är fan ingen hen.

          ”Hen” behöver inte vara mer än ett ord man använder när man inte känner till könet, istället för att behöva säga han/hon. Otroligt larvigt att hata ett ord.

           Otroligt larvigt att behöva kommentera att någon annan är larvig för att hen inte gillar alla ord som du gillar.

          Så om du frågar någon om de har barn så avkönar du? Barn är också könsneutralt vet du väl?!

           Ordet Anka är också könsneutralt. Fattar du inte skillnaden på ”hen” och ”barn” så kan jag tyvärr inte hjälpa dig.

           Fast det stämmer inte riktigt anonym 07:09
           Hanen kallas andrake, drake, andrik eller ankbonde, honan oftast bara anka och ungarna ankungar eller ällingar.

           Så när man bara säger ”anka” är det faktiskt en hona man refererar till. Det är definitivt inte könsneutralt.

   Jag fastar ibland.

   Har jag haft en period där jag äter mycket skräpmat, godis och snacks så har jag svårt att ta mig ur det. Jag blir otroligt sugen och känner att kroppen inte fungerar om jag inte fortsätter trycka i mig choklad eller fika på eftermiddagarna. Jag är ofta trött och oinspirerad vid de tillfällena. Då brukar jag fasta i ett par dagar för att nollställa mina sinnen. Första dagen brukar vara jobbig så jag gör gärna den första dagen på helgen, men efter den dagen så märker jag att jag blir sugen på rätt mat, hungern försvinner oftast på dag två och då upplever jag att jag får mer energi igen. Dag 3 brukar inte vara några problem alls och efter fastan så uppskattar jag helt vanlig mat på ett vettigt sätt och jag är inte alls sugen på socker och skräpmat. Det händer något med mig under fastan som jag typ skulle säga är lite spirituellt. Jag går in i mig själv och hittar ett fokus som jag inte upplevt förutom under fastan. Jag tycker att det är en härlig upplevelse men det är såklart inte för alla och många människor ska absolut inte fasta pga medicinska skäl.

    Hälsofördelar verkar det ju vara delade meningar om. Jag gör det bara för att det känns bra för mig.

    Intressant, inget för mig pga behöver äta regelbundet pga triatlet men nyfiken om du tränar när du fastar?

     Jag tränar vanligtvis lågintensivt, tar promenader, joggar lite varannan dag och yogar ett par dagar i veckan. När jag fastar tar jag oftast bara lugna promenader.

    Dum fråga, men dricker du bara vatten på 3 dagar då? För dricka måste man väl? ?

     Är inne i en period där jag äter väldigt oregelbundet, inte mycket till mat vissa dagar utan mest onyttigheter.
     Hade velat testa att fasta men vet inte om det är dumt då jag tar medicin. Men hade varit spännande att testa. Speciellt se om jag kunde komma ur detta som är just nu, vill egentligen inte äta så här mycket onyttigheter men är väl en tröst typ. Noll disciplin tydligen också.

    Det är för att du dränerar kroppen på vätska, slagg och toxiner när du fastar. Då känner du dig mycket bättre och går ner i vikt (vätska).

     OBS vill tillägga att överflödig vätska i kroppen inte är oändlig, därför är en kortare fasta effektiv, INTE en längre period.
     30 dagars vattenfasta är t ex helt onödigt, det räcker med att dricka vatten och gå på lymfmassage för att dränera kroppen på slagg och toxiner??

     Du kommer bli blown away när du får lära dig om lever och njurar

      Nej men hahah ok, så du har aldrig känt dig svullen och vätskefylld?

   Jag har svaret på det faktiskt ? Rent biologisk är vi inte gjorda för att äta varje dag och få allt serverat, binär egentligen gjorda för att ”svälta” då och då. Celler reparerar sig och vårat immunförsvar blir på sikt bättre osv. Tror tom hjärtat och hjärnan bli bättre av fasta?
   Oavsett så beror det på att kroppen egentligen är indställt på att svälta ibland, därav att viss fasta är nyttigt för kroppen i långa loppet

   Det korta svaret är att det inte finns några hälsofördelar i att fasta. Däremot är en tredagarsfasta inte heller skadligt för våra kroppar förutsatt att man är frisk. När vi inte äter kommer kroppen ganska snabbt börja bryta ner glykogen till glukos, så småningom sker även lipolys. I ett senare skede kommer även muskler börja brytas ner och man går in i ketos för att ersätta glukos när det inte längre finns att tillgå. Det senare skedet handlar dock om en mer långvarig energibrist.

   Att periodisk fasta skulle ”detoxa” kroppen eller något liknande är struntprat. Det klarar levern alldeles utmärkt själv. Och fungerar inte levern kommer inte periodisk fasta vara räddningen.

    Den nyare forskningen visar att autofagin i kroppen gynnas av fasta. Den blir mer effektiv. Effekten planar dock ut efter ca 5-6 dagar om jag inte missminner mig.

     Att autofagocytos ens sker beror på att cellen stressas och försöker överleva. Så ja, den processen gynnas absolut av svält, men det är inte en process du från början vill initiera. Nödvändig apoptos och fagocytos sker hela tiden utan att vi behöver göra något.

      Källhänvisa?

      Finns flera studier som understöttar hälsofördelarna med periodisk fasta, och det är ju inte då konstigt. Vi har två hormoner i kroppen som är varandras (stort sett) motsatser, insulin och glukagon. I vårt samhälle går vi runt med insulinpåslag hela tiden, kanske ett par timmar på natten med glukagon.

      Vi har för mycket insulin, och många lider av fetma, insulinresistens osv. Det finns hypoteser med delvis stöd från forskning att mer tid med glukagonpåslag (dvs periodisk fasta) kan hjälpa att bryta ned gamla mitokondrier som annars ligger omkring och till och med kan göra skada genom att producera fria radikaler.

       Får väl referera till sex av tio terminer av en medicinsk universitetsutbildning. Någon direktlänk har jag inte, nej.

   Jag har gjort 3-dagars fasta (endast vatten, te och kaffe utan mjölk). Jag är kvinna. Man blir INTE energilös/orkeslös, faktiskt tvärtom. Ja det är tråkigt att inte få äta men ett par dagars fasta ska ge många hälsofördelar som att kroppens organ får vila från matsmältning och fokusera på att reparera celler, och ta energin vi behöver från kroppens sparade depåer. Man blir piggare och behöver mindre sömn. Hunger kommer och går, den är inte konstant, så runt lunch och middagstid blev jag hungrig i ca 20-30min men en kopp te och eller en promenad och vänta det så försvann hungern igen. /inte ätstörd, normalviktig

  Kanske för att Paula har haft ätstörningar? Jag skulle iaf reagerat ifall en peron med historia av ätstörningar uttryckt sig så jämfört med någon som inte har det.

   Jag tycker det låter lika ätstört vare sig det är en man eller kvinna.

  Folk som tränar så där extremt mycket har sin egen form av ätstörning…. Så i min mening är det minst lika illa oberoende av kön att glorifiera svält.

   Att träna mycket handlar inte alltid om ätstörningar? En del tycker bara om att träna mycket helt enkelt. Blir som ett beroende till slut och har ingenting med kostvanor att göra.

    Och en del tycker om att inte äta.

     Skillnad på att inte gilla att äta och att aktivt svälta sig själv (läs: ”fasta”)

    Ortorexi är en ätstörning och de flesta som tränar väldigt mycket har en väldigt strikt kosthållning. Att vara beroende och fixerad av att träna skulle jag anse hamnar under kategorin ortorexi oberoende av kosthållning.

     Grov generalisering.

     Man behöver väl inte göra sjukdom av allt hela tiden?! Som att någon som arbetar hårt och vill göra ett bra jobb är arbetsnarkoman eller någon som vill ha det fint och rent hemma har OCD. Alla är olika och man brinner för olika saker, nördar ner sig, får en kick av något. Det betyder inte att man har någon form av diagnos. Det är först när det blir ett stort problem i vardagen man kan börja problematisera det.

      Problemstiken med ätstörningar är att den som är drabbad sällan förstår att de faktiskt är drabbade därav är Ortorexi en av de svåraste ätstörningarna att identifiera.

      Och nej det är inte att generalisera. När ens liv kretsar kring att träna och träningen inte är en del av ens liv anser jag att det är en överdrift

       Fast det beror ju på. Det är när träning och strikt kost blir ett tvång och innebär ett psykiskt lidande som det kan definieras som en ätstörning. Annars skulle ju varenda elitidrottare per definition lida av ortorexi. Har själv både varit elitidrottare och lidit av anorexi där jag tränade maniskt, och tro mig, det var enorm skillnad på träningen. Elitidrotten utövade jag för att jag älskade det, träningen under anorexin handlade uteslutande om ett tvångsmässigt kompensatoriskt beteende.

     Det lät lite fördomsfullt om tränande människor tycker jag.

  Tjejer låter ju gärna killar komma undan med grejer. Killar däremot har inte alls motsvarande låga förväntingar på tjejer, uran där ska det ifrågasättas.

  Läste en undersökning om att män i kvinnligt dominerade yrken fick fördelar lönemässigt och behandlades bättre. Men tittade man på motsatta förhållandet, kvinnor i manligt dominerade branscher, fanns det ingen sådan effekt.

  Det beror ju också på att de inte har samma läsare, så klart.

  OT men alltså influencers som inte kan skriva ett reklaminlägg grammatiskt korrekt. Hade jag jobbar på ett företag och någon skrev ”nu släpps party kollektionen” hade jag skämts. Korr-läser företagen inte inläggen och godkänner innan de får publicera?

  Är väl ingen hemlighet att både Paula och Hugo är ätstörda eller…?

   Hur vet du det? ?

  Vad tycker ni avseende insamlingar till bloggare. Pågår en nu till en bloggare och hens bil. Samma person fick pengar via insamling till flytt. Det finns pengar till t ex cigg men inte mer nödvändiga saker.

   Vem ger ens pengar till såna personer?
   Alltså så förvånad att dom lyckas. Men många tänker kanske att 50kr inte är så mycket och det blir såklart snabbt mycket pengar.

    Och swishar till en bloggläsare. Är säkert andra ensamstående mammor som tycker synd om en annan. Visst är det synd om men vid den åldern borde du ha koll på ekonomin.

     Vet inte vem du menar. Men om det är barn inblandade så borde man ha bättre koll på ekonomin. Allt kan såklart hända så ekonomin går åt helvete, men köra insamling samtidigt som man röker, köper massa godis och kakor tex finner jag inga ord för.

     Förstår inte hur man kan ha mage att göra insamling om man inte gjort allt man kan själv genom att dra in på allt onödigt och vardagslyx.

      Det är nåt naivt fan till Mirka Norrström som ligger bakom denna insamling. Hur i ända in i helvete kan en bara vara så jävla naiv och godtrogen att en skänker pengar till nån en inte känner. Det finns ju inga bevis på att denna bilhistorien är sann överhuvudtaget. Finskan vet precis hur hon ska dra en redig gosnyftvals med ett smygtiggeri, nu är det lov och det lackar snart emot jul och hon behöver stålar. Att inte hennes vuxna barn som jobbar och försörjer sig dör av skam. Nåt står inte rätt till.

       Steg 1 är väl att skaffa första jobbet på 25 år.

  Snubben ser ju livrädd ut! ?

   Han såg väl en cheeseburgare.

    Tror han är desperat hungrig! ?

  Jag är så fruktansvärt trött på både män och kvinnor. Fy fan för människor överhuvudtaget. Jag är helt övertygad om att människan var ett misstag, som egentligen inte skulle funnits. Andra djur fanns redan, och då tänkte någon ”Den här gången ska jag exprimentera ordentligt och göra någonting helt annat”. Och sen så gick det åt skogen helt. Jag tror att någon skrek rakt ut i panik ”Helvete! Dom förökar sig!”. Och resten är historia tyvärr. Människan är ett misstag tror jag, och jag tror att någon ångrar det misstaget varje dag.

   Tror absolut att människan kom till när någon experimenterade. Kanske en amöba med kemiintresse som råkade glömma SIV-regeln?

  ”med största sannolikhet är männen och deras patriarkala syn på kvinnan som ligger till grund för samhällets normer vad gäller det kvinnliga utseendet” – bloggbevakning

  Helt fel, kolla på kommentarer på vilka instagram bilder som helst så ser du massa KVINNOR som kommenterar varandras utseende och kroppar.

  Dessutom skulle kvinnor kritisera inlägg som handlar om ätstörningar och kroppaktivism. Det är alltså kvinnor som skapar och upprätthåller så kallade ”patriarkala struktuer” inom kroppsyn…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.