Att duscha efter gympan

Bildkälla: Hej Hej Vardag.

Jag fick ett mail om ett inlägg på Louise ”HejHejVardags blogg” Edlund Winblads blogg, där det publicerats en fråga om barn och dusch efter gympan.

Vet inte om den här frågan passar i sammanhanget men det skulle vara intressant att höra hur andra föräldrar resonerar i frågan. Duscha eller inte på skolidrotten? Är det nödvändigt? Vem ligger ansvaret om barnet duschar eller inte hos, skolan eller hemmet?

Vems är ansvaret att ett barn duschar? Skolans? Hemmets? 
Under inlägget finns många intressanta kommentarer där allt ifrån duschbås, duschvägran och att man måste lära sig att duscha kollektivt tas upp. Att säga att man är överens är en underdrift, men jag tror att de allra flestas kommentarer är baserade på den egna upplevelsen från skoltiden, men det var ju som sagt en annan tid då.
Spontant tänker jag – en annan tid UTAN mobiltelefoner med kameror.
Barn är utsatta på ett helt annat sätt än idag, och i det här fallet av andra barn som kanske inte förstår konsekvenserna av att ta bilder eller filmer och sprida – på skoj eller för att mobba – och det måste man ta i beaktande.

Hur ser ni på det här?

226 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Usch, jag får lätt ångest av att ens tänka på skolidrotten med dusch och allt vad det innebar. Skolkade så mycket jag kunde. Enda ämnet jag skolkade från men det var HEMSKT. Tycker synd om varenda unge som behöver genomlida idrotten idag.

   Jag älskade gympan och var ledsen över att vi inte hade mer gympa. I gymnasiet hade vi det inte i alla tre åren, vilket jag tyckte var både tråkigt och dumt. Jag hade gärna haft gympa varje dag, om jag hade fått välja.

   Finns massor med elever som älskar idrott, så dom behöver du inte tycka synd om.

    Men de är väl knappast de som ”genomlider” idrotten heller?!

    Finns massor som inte tycker om och de borde inte tvingas. Idrott har inget med kunskap att göra och man kan inte tvinga barn/folk att idrotta

     Oj är du på riktigt? Det är jätteviktigt att barn rör sig och de rör sig tyvärr mindre och mindre på fritiden. Det hjälper också inlärningen i skolan. Men jag tror att man måste tänka på att skolidrott idag ofta är nåt helt annan är när vi växte upp, ser inga elever som hatar idrotten idag (låg och mellanstadiet).

      Hur ser idrotten ut idag? Jag har inga egna barn i skolålder.

       När jag gick i skolan var det jätteviktigt att duscha annars blev man kallad lortgris. Eleverna rynkade på näsan och sa att det stinker svett här. Spelade ingen roll att man var med fem minuter för att man vrickat foten t ex. Duscha måste man.

       Ingen kommenterade utseenden. Dörren var låst så inga killar kunde springa in.

      Mitt barn i mellanstadieåldern avskyr idrotten. Oftast sitter han på en bänk medan de andra idrottar. Tycker det låter exakt som när jag var barn när jag hör vad de gör och omklädningsrummen ser likadana ut dessutom.

      Önskar att det fanns några alternativ, som att man fick promenera på lektionen om man ville. Då rör man iaf på sig. Det är ju det svåraste ämnet på många sätt för det blir så tydligt om man inte är bra på det, alla ser och vet, och de populäraste ungarna är ofta de som också är bra på detta.

      Att inte alla skolor numera har avskilda bås i duscharna är ju galet, det finns inte här på skolan tex.
      Barnen är ju så utsatta när de visar sig nakna för varandra.

    Man kan idrotta efter skolan om det är så 🙂

   Jag är så gammal att det på min skola inte ens fanns duschar,,bara ett handfat. Vi flickor klädde om med ryggarna mot varandra, såg aldrig någon naken/halvnaken (vi hade linnen under kläderna) När de första flickorna fick mens (11 år, födda i januari, årskurs fem) fick de sitta på bänken och vila på gymnastiken. Det var status då. Vi la toapapper i behåarna i årskurs sex, alla visste så den som hade störst var inte högst i rang i alla fall. Redskapsgymnastik var tortyr, mest beroende på att gympasalen var så liten att man inte hann få upp farten för att hoppa över plint och bock. En gång spelade vi,rugby – jag var oväntat bra pga tjock och for som en tjur över golvet (lackerat trä, sved som fasiken när man brände knäna)
   Någon därnere skriver om att de inte har duschar i italienska skolor – så jäkla bra, gymnastik ska bara vara lite kul, osvettig rörelse så jag tyckte även skolan där man kunde välja på promenad eller gympa var ypperligt bra. Idrott äer i sig förödande nuförtiden med småbarn som seedas i fotbollen, tränar tre-fyra gånger i veckan (både hockey, fotboll m fl) och match på helgerna. Sanslöst. FörÄldrar verkar ha tappat det totalt som tillåter detta.

   Älskade gympan men hatade omklädningsrummet och dushen så skolkade också 🤕

  Så jävla löjlig diskussion. Pluggade med en tjej som på fullaste allvar berättade hur hon och hennes kompisar hade sagt till sin lärare för att några tjejer i deras klass inte duschade efter idrotten.

  Jag avskydde idrott med passion och gjorde absolut minimum för att få G = blev knappast svettig. Duschade ändå men inte hade det gjort varken till eller från.

   Jag hade inte ens behövt byta om för den lilla lilla insatsen jag bidrog med under jympan. Jag ville inte duscha med mina klasskompisar då och jag hade inte velat göra det idag heller.

  Som någon i kommentarsfältet skrev: Duschbås. Så är saken klar sen. Väljer unga som ”behöver” duscha att ändå avstå får man ta den pucken senare, men med avskildhet slipper man utsattheten. Jag skulle inte vilja klä av mig och tvångsduscha inför mina arbetskollegor så varför tvinga barn till det? Bara hemskt ju.

   Där jag jobbar har vi duschbås med lås

  Man duschar när man tränat. Idrotten är träning. Det handlar också om att lära barnen om personlig hygien!

   Skulle inte påstå att jag tränade mig svettig på idrotten. Blev tillsagd av de duktiga i klassen att stå i ett hörn på planen och inte vara ivägen. Där stod jag i 60 min och gjorde mitt bästa för att inte förstöra spelet. Kräver det verkligen dusch?

    Andra tider idag.

    Vi fick orientera till förbannelse. Var alltid svettig och hungrig efteråt. Alltså hungern? Hungern jag alltid hade i mellan och högstadiet. Huöwa.

   Absolut. Men det kan man få göra hemma 🙂

   Du känner inte att du missar poängen något? Problemet handlar inte om huruvida man ska eller inte ska lära unga att hygien är en bra grej utan att många barn och unga känner sig utsatta av att behöva klä av och vara nakna med andra barn? Man utvecklas olika snabbt i puberteten (både att vara tidig eller sen kan vara ångestladdat), mobbing är en grej (som inte tar ledigt under skolgympan) och idag har varenda unge en smartphone med kamera (behöver inte ens gå in på allt vad det innebär). Tänk lite längre, det är inte så svartvitt.

    Små barn får inte ha mobilen på sig under skoldagen och det finns vuxna närvarande i omklädningsrummen. Inte samma ordning tyvärr i mellan och högstadiet pga färre personal.

    Fast det får ju lärare se till att ingen mobbning tolereras.

     Ja det verkar ju funka bra.

     Men hur naivt är det tankesättet då? Mobbning ”tolereras” ingenstans, ändå förekommer det överallt. Om det vore så enkelt skulle ingen bli mobbad. Och oavsett om man blir mobbad eller ej är det högst intimt att vara naken framför andra, något väldigt många inte är bekväm att vara inför tex klasskompisar.

     Eleverna hittar ju situationer där eleven är utsatt. Och det är ändå vårdnadshavarna som borde lagt det grundläggande hos sina barn. Man mobbar inte andra.

   Det är ju skillnad på att lära barn om hygien och att tvinga dem att duscha kollektivt. Den dagen duschbås är standard är det en helt annan sak.

   Skolan är en hemsk tid för alltför många barn. Idrotten i sig är ett av de värsta momenten för många, och att DESSUTOM behöva visa sig naken två gånger i veckan är trauma.

   På min dotters skola får dom ej använda tvål eller schampo, hur rena blir dom av att skölja runt svett och damm lite snabbt? Vi duschar hemma varje kväll, barn kommer i kontakt med mycket smuts och bakterier i skolmiljön som jag ej vill ha i sängen hemma men att skölja av sig lite hastigt efter gympan gör varken till eller från.

    Varför i all världen får de inte använda tvål och schampo?!

     Nån är väl allergisk hahaha

      Men parfymfritt bör man väl kunna ha då?

     Först va det pga allergi, när vi köpte parfymfritt hette det att det kladdas och blir halt i duschen.

      Oj vad konstigt. Då borde ju verkligen idrotten anpassas så att de inte behöver duscha efteråt. Om de ändå inte får duscha ordentligt.

     Snälla säg inte att det är pga allergi🤦🏻‍♀️ eller tror de barnen tvättar sig med jordnötssmör?

      😅😅🤣

    Meningen är att skölja av ren svett. Svett som kan bli bakterie eller svamp-fäste under dagen annars.

     Tillägg- därför soldater hoppas i sjöar eller vakar efter långa marsher.

  Jag VÄGRADE duscha på skolidrotten, varför? För att jag var extremt mager (naturligt smal) och blev mobbad av de andra för att vara ett ”anorexia-barn”, så jag ville absolut inte klä av min magra kropp naken och bli ännu mer förnedrad. Oftast var jag inte med på idrotten alls pga detta, och de få gånger jag var med vägrade jag duscha efteråt och blev då mobbad för det istället och att jag var äcklig. Barn och ungdomar kan vara så jäkla elaka..

  Låste in mig på toaletten och tvättade mig snabbt i vasken och bytte om. Vägrade duscha ihop med alla andra, skulle inte göra det idag heller. Är inte ett dugg bekväm med det.

  Glömmer ALDRIG när jag kom in i omklädningsrummet när vi gick i sexan och ”tuffa tjejen” med gänget hade klippt (!) sönder min bh, lagt ner bitarna i toaletten och slängt in mina resterande kläder i duschen. Där och då lovade jag mig själv att aldrig mer duscha med andra. Mardröm! Nu 22 år senare kan jag fortfarande få sån ångest av tanken, men duschar aldrig på gym osv.

  Dröm hade ju varit om alla gympalektioner va sist på dagen så man kan välja var man vill duscha.

   Usch ja, tänk dig då att genomgå samma idag där varenda unge har en mobil med kamera med sig också. Skulle ALDRIG duscha med så elaka människor och förstår att barn och unga undviker det så gott de kan. Jag undviker också gemensamma duschar (tex duschar hemma efter gym) och mycket av det beror på den vidriga skolgympan.

    Ja fy fan! Barn kan vara så jävla elaka. Även om de mår dåligt så beter man sig inte så.

    Blev lärare själv, mkt pga detta. Har arbetat mycket med att ta fram likabehandlingsplaner och arbetat mycket med kränkande särbehandling osv i både teori och praktik. Älskar mitt jobb och varenda fall tas på allvar. Så TYVÄRR tror jag att det har gynnat mig idag, men jag vill tro att mina värderingar hade varit desamma utan såna händelser. Det var inte bara händelsen i duschen utan även kränkningar i klassrum osv.

    Men jag duschar fortfarande inte bland folk trots att jag idag är 34 år. Känns helt enkelt inte bekvämt, tyvärr.

     ❤️❤️❤️ fint att du gör skillnad.

     Och de som nu raljerar över hur sköra alla som inte vill duscha i grupp är, de var garanterat de som mobbade i skolan.

      Tack snälla 🙏🏽❤️

   Fy fan vilken vidrig tjej. HATAR svinga jävla mobbare.

   Jag tvingar aldrig mitt barn att duscha på idrotten. Vill hon inte så är det upp till henne. Isåfall duschar hon bara när hon kommer hem istället. Huvudsaken hon är med på idrotten är jag nöjd.

   Jag var inte ens med på idrotten i högstadiet. Kändes mig så obekväm. I mellanstadiet var jag den som blev vald bland de sista, och när nån fick mig i deras lag så suckades det. Jag kan absolut inte jämföra med din upplevelse. Men det sitter i för mig också. Aldrig duga. Alltid vara den som ingen ville ha i laget. Man fick en klump i magen när läraren sa att eleverna fick välja lag.

    Åh fy, jag kommer ihåg när vi hade redskapsgymnastik (det värsta) och man skulle samla poäng genom att göra olika avancerade övningar. När jag hade gjort allt som jag kunde så hade jag fått ihop hälften av poängen som krävdes för godkänt på lektionen. Jag började gråta när läraren vägrade släppa klassen innan jag hade försökt mig på fler poäng. Alla satt otåligt runtom salen när jag skulle förnedras genom att misslyckas på varenda moment. Usch 🤮

     Vilken tortyr. 🙁

      Blir så provocerad av folk som menar att idrotten är viktig för att uppmuntra rörelse hos barn. Uppmuntra??!!! Inget gjorde mig så negativt inställd till sport och träning som skolidrotten.

       Hållet helt med. För mig vände allt när jag äntligen fick en bra idrottslärare sista året på gymnasiet. Hon hade inställningen att man skulle hitta sin grej och inte tvingas till något man avskyr. Så tack vare henne hittade jag joggingen, den enda träning jag tyckt om! Får ångest av att gå in på ett gym man jogga och cykla känns bara bra. Så synd att det skulle ta så lång tid innan jag inte fick ångest inför varje idrottslektion.

     Fy fan! Nu fick jag (ts) ett minne nu från när vi skulle ut och springa, det va samma! ”Alla stannar tills alla är i mål” – tog 7 svåra år för mig medans fotbollsgrabbarna sprang 25 rundor innan jag ens hann i mål. Uuuuusch 😞

      Samma här. Och det var ju inte som att övriga i klassen peppade på. Nej nej, de muttrade alltid högt och tydligt om hur långsam man var och att de aldrig fick gå någon gång. Hon kommer aaaldrig i mål ju. Hur kan man göra så som lärare?!

       Vilket jag fattar (barnen), därför borde såna test inte genomföras och lärarna borde definitivt aldrig utsatt oss för sånt.

       Drömläge: en bas-gymnastik. Roliga saker, lekgympa liksom. Man ska ha roligt när man rör på sig. Sen ha som tillval – springa långt, fotboll, skridskor osv.

        Ja det hade varit dröm! Och lekgympan är helt utan tävling. Bara för att leka och ha kul. Att verkligen fokusera på att skapa rörelseglädje. (Nu i vuxen ålder har jag hittat Friskis och Svettis men det tog också lååång tid att våga träna i grupp igen. Mer Friskis-tänk borde bas-gympan ha.) Sen de som vill tävla och vara bäst kan ha tillvalet. Bra idé 😁

         Jaaa men precis! Kravlöst på prestation (typ) men självklart utifrån läroplanen. Att låta barnen ha roligt, se gympan som något kul. Inte där man måste hugga varandra på smalbenet för att göra flest mål i innebandyn, fotbollen osv. Alla har ju olika intressen, alla vill inte spela fotboll eller volleyboll osv. 😅

         Ska vi starta en skola?! 😂

          Haha ja men snälla vi gör det!!

    Usch, du det är ingen fara 🙏🏽 Min upplevelse tar inte bort dina känslor, det är hemskt att känna sig så utsatt! Och när så mycket annat i kroppen redan gör en förvirrad, så kommer andra och rör om lite till 😕

    Tycker du har kloka tankar om din dotter, hade haft samma. Det viktigaste är att hon känner sig trygg och bekväm, hur många vuxna skulle acceptera att bli tvingade att duscha ihop liksom. ”Så nu är arbetsdagen slut, nu måste ni duscha ihop”. Nej det hade aldrig någon gått med på.

    Är idag lärare själv och tack vare mina tråkiga erfarenheter så vet jag exakt vad jag inte accepterar för beteende. Har varit delaktig i utformandet av likabehandlingsplaner och i fall med kränkande situationer. Även anmält kollegor som kränkt barn, som resulterat i avstängningar. Jag kan inte stå och se på när barn blir kränkta av varken barn eller vuxna. Men när man är 11-12 år så är man inte så stark. Eller jag var inte iaf ❤️

     ❤️❤️ fler lärare som du tack

      🥺❤️ tack snälla!

   Blir så ledsen av att läsa detta, fanns det ingen du kunde prata om detta i skolan/hemma? Blir så arg när skolan inte gör ngt åt dessa mobbare som dessvärre blir fler och fler.

    Jo, vår lärare blev avstängd efter ett år för hon mobbade eleverna. Detta har jag förstått i efterhand, då fattade jag inget. Hon sa ”Du sätter dig i situationen själv”. Hon ställde upp oss alla på rad efter vissa lektioner och sa ”du är dålig på detta, du följer bara alla andra, du är en nickedocka, du…”.

    Mamma visste om det, men läraren sa typ att jag ljög. Efter ett år kom en ny lärare som hjälpte så jag tex fick duscha på personalomklädningsrummet. Men det blev ju också konstigt, för då blir man ännu mer udda typ. Sen minns jag inte mycket mer, jag valde att glömma bort många av händelserna så jag kommer inte ihåg allt.

    Kommer dock ihåg när vi skulle skriva brev till vårt 25-åriga jag. En tjej som hängde med i gänget som mobbade sa ”Du kan ju skriva att du jobbar som h*ra”. Och en annan var jag kompis med efter skolan, men fick hoppa av hennes skolbuss och gå bakom henne så ingen såg. Så jävla sjukt nu när jag tänker efter! Usch alltså.

    Men som jag skrev ovan, allt detta gjorde att jag blev lärare själv. Jag arbetar mycket kring likabehandlingsarbete och att framställa bra likabehandlingsplaner. Jag har anmält kollegor som kränkt barn där andra bara blundat. Första gången jag anmälde satt vi tre förskolor tillsammans (sammanslagning på sommaren) och fritidshemspersonal. En person kränkte ett barn så fruktansvärt, jag var då nyexad och typ 22 år. Ingen sa något, jag fick ont i magen och hade tårar i ögonen. Jag löste situationen så barnet nog inte förstod att hen blev kränkt. Men kollegan blev avstängd och fick inte komma tillbaka. Då insåg jag min styrka i att stå upp för utsatta barn oavsett om det är andra barn eller vuxna. Det ligger mig så varmt om hjärtat, och i de fall där jag anmält kollegor/vårdnadshavare så har de förstått varför.

    Inget barn ska må dåligt och ha ont i magen pga andra barn eller vuxna. Så jag är ändå ”tacksam” för mina erfarenheter, orättvisor och kränkande behandling är det äckligaste jag vet. Vuxna som blundar för andra vuxna, nej det fixar inte jag ☺️

     Du är fantastisk! Kan man anlita dig som föreläsare? Jag gör det så gärna!

   Fy vad vidrigt! Blir så arg över sådant.

  Jag är född 85 och under min skolgång var det en självklarhet att alla duschade. Minns inte att det var bökigt med mensen men det var det säkert för jag använde bindor i många många år.
  Kommer ihåg att gympaläraren kom in i omklädningsrummet när vi gick i mellanstadiet och skrek (upplevde det så iaf) att svett är samma sak som KISS och fick alla oss att känna oss äckliga om vi var svettiga…

  Att duscha efter idrotten gav mig alltid ångest, särskilt om jag hade mens. Vågade inte använda tampong men vågade heller varken skolka eller låta bli att duscha, så det blev ett smusslande med binda på toaletten innan och efter.
  Jag hade också ett ärr på kroppen som jag skämdes så för, jag tror för att det var annorlunda. Jag fick det när jag var ett känsligt barn i en känslig ålder så det påverkar mig än idag, nästan 30 år senare.

  Mina barn har vägrat duscha efter idrotten när de började komma upp i tonåren. De vägrade ens att vara med. Och jag förstår dem.

  Jag tror att det bästa, för alla ungdomar är:

  1 lägg idrotten i slutet av dagen så de kan duscha hemma!

  2. Låt dem få välja inriktning. Tex bollsport, friidrott, redskap, dans osv. Så delar man upp alla efter intresse.
  Bollsportarna kanske kör idrott på måndag, dansen på tisdag, redskap onsdag osv.

  De som bara vill vara med på EN grej kan få göra det, de som vill vara med på flera får vara det.

   Och kanske ha idrott som inte kräver ombyte och dusch. På sommaren kan man cykla, man kan promenera, osv. De som vill kan spela fotboll tills svetten rinner. Låt barnen hitta rörelse som blir roligt, inte ångestladdat.

    Verkligen!
    Det är inte kul för de som är tex bollrädda, eller inte kan hoppa högt eller långt, som inte är smidiga, som inte har kondition osv.

    Om röra sig är viktigt borde det inte spela någon roll VAD man gör, bara ATT man gör.

     Så barn med dålig kondition ska slippa träna upp den eftersom ”det inte är kul”.

     Det är nog inte så kul att dö i förtid heller.

      Rimlig jämförelse.

       Rimlig? Ja. Rörelse och kondition hör ihop med välmående och livslängd, tro det eller ej.

        Så lösningen är att massor av barn ska koppla ihop rörelse med ångest? Det lägger nog en bra grund.

         Nej. Du ska inte lära barn att koppla ihop tråkiga saker med ångest.

         Du ska lära dem att det är ok att göra tråkiga saker, eftersom det ofta gör gott i längden.

         Exempel: dålig kondition —> tråkigt med konditionsövningar —> träna upp konditionen ändå —> bättre kondition —> ökat välmående

          Det är ju precis det som skolan har misslyckats med när man hör om personers upplevelser av skolidrotten. Är det deras mål och syfte så har de misslyckats.

           Lösningen är inte att barn ska slippa allt som är tråkigt, nej.

           Det är ju lite synd att barn, till skillnad från vuxna, inte kan få hitta den rörelse de själva tycker är roligt. Jag skulle i vuxen ålder bli förbannad om jag tvingades hålla på med truppgymnastik varenda tisdag och spela handboll varje onsdag liksom. Däremot dansa eller boxning är jättekul. Och promenera kan jag göra hur långt som helst. Jag fattar att det är svårt rent praktiskt med lärare osv om alla ska välja men bara för att man inte gillar idrotten (och att duscha i grupp) betyder ju inte att man hatar all form av rörelse.

           Förlaget var ju inte att skrota idrotten utan att ge fler alternativ.

      Då kanske man ska satsa på att göra idrotten till en mer positiv upplevelse för de elever som rör sig lite i övrigt. I stället för att göra det ännu mer ångestladdat.

       Det är mer så idag. Men själv klart måste man testa och lära sig olika saker.

       Precis. Tvång skapar inte lust att röra sig mer! Utan bara ångest inför gym och gruppträning.

      Nej men hitta något som de tycker är KUL att göra så de rör sig. Förstod du inte vad jag skrev ?

      Vad spelar det för roll att man lägger grund för en god kondition om man samtidigt skapar ohälsa mentalt? Idrotten borde kanske ta lite mer hänsyn till den psykiska hälsan också och inte bara den fysiska. För du om någon vet väl vikten av att må bra mentalt också, och vad mental ohälsa gör med förväntad livslängd?!

    Fast om de som ska cykla och promenera får göra det under eget ansvar kan jag lova att väldigt många går och sätter sig någonstans och bara väntar ut tiden.

     Varför skulle det vara under mer eget ansvar än de lektioner som innehåller handboll eller fotboll? Idag är det promenad på schemat, idrottsläraren följer med. Jag vet inte, vi hade promenad som val om man inte ville vara med på gympan eller om man hade glömt kläderna. Var mindre skolk när det fanns som alternativ. I början hade man någon kontroll man skulle stämpla så att man gick en runda men sen slutade vi med det. Läraren märkte att det funkade bra utan det också. Vi som valde promenad skolkade inte från vanliga gympan för att vi var lata och inte orkade röra på oss eller ville skolka för skolkandets skull.

      (Vi hade alltså två klasser som hade gympa samtidigt. De slog ihop så att en lärare stannade med de som hade vanlig gympa och den andra hängde med på promenad. Sen ändrades det och vi fick stämpla men sen skötte vi det under eget ansvar. Funkade toppen i vår skola)

      Vi hade samma upplägg – och gick alltid till Mcdonnalds som låg på andra sidan sjön vi skulle gå runt 😂

     GPS?

   Låter ju som en toppenidé egentligen, dock hade man fått ändra lite i läroplanen för idrotten. Hade gjort mig mer villig att gå på idrotten. Inte varit på idrotten regelbundet sedan början av 7an. Gick lite lektioner också i början av 8an men det dog väldigt snabbt.

  Dottern duschar inte efter gympalektionerna. Hon klär om på toaletten, med dörren låst. Det har varit problem med telefoner, där andra fotar och lägger ut bilder. Inte ok någonstans!

  Om skolan kunde erbjuda dusch som var separerade med duschdraperi så man slapp visa sig framför andra, varför inte? Hade aldrig i mitt liv tvingat mitt barn visa sig naken framför andra. Känns ju som ett övergrepp att tvinga av kläderna på ett barn framför någon annan om barnet inte vill. Duscharna känns dessutom ofta rätt ohygieniska så hade väl sanerat min unge när den kom hem ändå oavsett, om jag hade någon då vill säga.

  Kan dock tycka man ofta inte svettas mer på gympan än en vanlig rast när man springer runt och spelar fotboll. Känns överdrivet att vissa skolor driver frågan så extremt hårt och börjar hota med orosanmälningar till socialtjänsten om barnet inte börjar duscha i skolan osv (tyvärr hört en del sådant).

  Ta bort idrotten från skolan helt då. Om så många skolkar och kan få slutbetyg ändå, så verkar inte idrotten vara så viktig. Behöver inte barnen sköta hygienen i skolan så varför behöver dom ens bli svettiga i skolan? Man får väl idrotta på sin fritid så får föräldrarna ta ansvaret över ungarnas hygien.
  Vuxna kan inte gå och stinka på sina arbetsplatser, utan blir förmodligen ombedda att duscha. Det kan inte vara så att hela klassrum av tonåringar får lov att stinka heller.

   Man kanske ska fundera på _varför_ så många barn/ungdomar skolkar eller låter bli att duscha efter gympan. Jag skulle inte vilja duscha i grupp med mitt arbetslag två dagar i veckan heller. Kanske är pga att jag slipper det som jag inte skolkar från jobbet eller luktar svett på kontoret.

    Men om idrott ingick i ditt arbete så skulle det förmodligen inte vara accepterat att du inte duschade, och nu är det så att idrott ingår i skolan. Om man nu ska jämföra skolor med arbetsplatser, vilket jag ställer mig tveksam till.

     Nu jämförde du iofs själv skolor och arbetsplatser… Med det sagt – Din jämförelse faller igen. En vuxen människa kan välja bort ett jobb där idrott ingår om de inte vill. Ett barn får inte välja bort delar av sin kursplan.

      Men en vuxen människa kan inte välja fritt sina arbetsuppgifter heller. Många, väldigt många, har en del arbetsuppgifter dom helst slapp göra. Man kan säga upp sig, men det medför konsekvenser. Det samma gäller skola också. Är väl ingen som kan tvinga ett barn till skolan, därav alla hemmasittare.

       Ingår det också i arbetsuppgifterna att duscha naken med samtliga kollegor? Och att du får en varning om du inte gör det? Är själva duschandet en del av arbetet? Vet inte vilka jobb du syftar på.

       Den här jämförelsen är nästan lika dum som den med att amma katter.

       Och jo, vi har något som kallas skolplikt.

        Och många verkar sitta hemma ändå, trots skolplikt. Hur den nu går ihop.
        Och såvitt jag vet kan ingen förbjuda en att amma katter, om dom är ens egna. Fortfarande alltså.

         Ja men om en elev inte går till skolan så sätts en hel drös med resurser in. Du kanske inte vet vilken process det är runt varenda barn som är hemmasittande, främst på grund av den skolplikt vi har. Skolan tar inte sina händer ifrån ett barn som inte går dit. Till skillnad från om du säger upp dig från ditt jobb och lever på sparade pengar eller din sambo eller på att panta burkar. Din chef tar in en ny anställd.

     Jag skulle inte välja ett sådant jobb, tyvärr kunde jag inte välja bort gymnastiken som barn.

     Däremot har vårt jobb ett personalgym men man kan låsa om sig när man duschar. Skulle chefen kräva att jag duschar i grupp med mina kollegor för att jag ska få lön (jämför med betyg) så skulle jag säga upp mig på dagen.

   Många barn skulle inte få motion på fritiden om skolidrotten inte fanns. Jag hatade idrotten och allt vad det innebar och hade gärna sluppit det som barn, men kan ändå se dess syfte. Tycker dock att det lika gärna kunde vara 30 min obligatorisk promenad varje dag. Men det finns ju många barn som älskar idrotten också.

   Att tvinga till dusch utan att erbjuda låsbara bås tycker jag dock är sjukt. Det måste ju gå att lösa så att barnen kan få någon typ av avskildhet. Du kan ju inte jämföra med arbetsplatser, där man ju faktiskt sköter om sin hygien hemma, inte tvingas göra det inför sina kollegor.

    När jag gick i högstadiet fick vi välja på att vara med på gymnastiken eller ta en promenad under lektionen. Var en jäkla befrielse och de där promenaderna var ganska bra mentalt också. Prata av sig med en kompis eller få tid att prata med den läraren som följde med på promenaden. Bättre att ta en promenad två gånger i veckan än att skolka och sitta i korridoren varenda gympalektion.

     Vilken bra lösning din skola hade!! Mer sådant!

     Jag älskade idrotten och ville ha idrott varje dag om jag fick bestämma (tjej, född 1989). Men för alla som dessvärre avskydde idrott hade ju en promenad varje gång varit toppen! Speciellt för den mentala hälsan.

    Vilka barn skulle inte få motion på fritiden? Dom barnen som står i ett hörn under lektionen eller skolkar helt, medans dom duktiga springer efter bollen? Dom duktiga är aktiva på fritiden och därför förmodligen är duktiga, och dom som står och väntar på att lektionen är över är förmodligen inte särskilt sportiga ens på fritiden.

     Jag rörde på mig på fritiden men hatade idrotten och var sämst i klassen på typ alla moment. Konstigt tänker du. Jag åkte skidor med mamma på vintern, vi cyklade mycket, jag tyckte om att simma, tog skridskorna till skolans isbana på kvällen när jag fick åka ifred. Man kan tycka att rörelse är roligt utan att vilja tävla med killarna i fotboll.

      (Jag var alltså en av dom som bara stod och väntade på att lektionen skulle ta slut, men rörde mig mycket på fritiden ändå)

     Varför ska man behöva vara duktig på en sport för kunna vara med på samma villkor på gympan?

     Absolut, men då bör ju idrotten anpassas så att även de barnen får röra på sig – tex genom att alternativet promenad finns.

  Jag tog studenten innan smartphones kom, men att tvingas duscha nu med risk för att bli fotad och uthängd på nätet. Nej, fy fan. 😳

  Avdramatisera nakenhet! Folk fokuserar redan alldeles för mycket på sig själva i detta individualistiska samhälle.

   Men säg det åt en tioåring som håller på få hår mellan benen först av tjejerna. Eller elvaåringen som fick mens tidigt.

   Barn/unga har rätt att känna sig bekväma. Idag! Inte när du genomgått nån oövervinnlig kamp om vad du anser är rätt.

   Stor skillnad på att avdramatisera nakenhet och att tvinga barn(!) till nakenhet.

    Behöver dagens barn bli ännu skörare snöflingor och fokusera ännu mer på kroppar? Svar nej.

    Byta om i omklädningsrum = tvinga barn till nakenhet? Kommer gå åt helvete för dessa barn 😅

     Vad tuff du är.

      ? Är jag tuff för att jag anser att vi behöver minska kropps- och indvidfokuset i samhället?

       Nej pga din attityd😎

   Jag håller med dig. Det är liksom grundbulten här. Om man redan som barn inte skall visa sig naken & duscha efter gympan utan att det skall skylas, finnas bås odyl, hur skall det då bli som vuxen sen? Det är ju upplagt för diverse komplex och kroppsfixeringsproblematik.
   Dessutom, har man haft ett pass där man svettats, så skall man duscha imo, det ingår liksom i de allmänna kunskapen om personlig hygien och det är väl toppen om barn får lära sig det, ingen vill ju gå runt och lukta illa, för även den aspekten är ngt som annars kan skapa problem, för barn är brutalt ärliga och luktar ngn svett, så kommer de påpeka det.

    Då ska väl de barn som spelat fotboll på rasten även duscha efter rast? Eller är det speciell svett om fotbollen spelas under en lektion?

     Barn brukar inte svettas på samma sätt utomhus, dessutom aldrig hört talas om såpass låga raster att det går att jämställa med en gymnastiklektion. Men visst, spelar de inomhus på en timmes rast och har lektion sen, så ja, då bör de nog duscha, alternativt ta det lite lugnare än på gympan. (Gympan är ju liksom till för fysisk rörelse, rast däremot, är som det låter-främst för återhämtning och matintag..)

      Vi hade ofta gympalektionen utomhus i alla fall. Var väl typ på vintern vi var inne i gympasalen annars var vi ute och hade friidrott, fotboll, brännboll osv.

    Med tanke på att du skriver ”skall” så var det nog minst 50 år sedan du behövde duscha efter gympan, en tid där smartphones inte var ett problem.

     Que? Om du menar mig så var jag inte ens i närheten av född för 50 år sen..De yngre barnen har väl knappast smartphone i skolan idag heller, åtminstone inte i min bekantskapskrets.

      Äsch, det är bara så att ” Peppo” inte gått klart grundskolan ännu(alternativt skolkat sig igenom den)…

  Det bästa vore väl att göra skolidrott frivilligt överhuvudtaget, och därefter ha duschbås överallt.

  De barn som av hälsoskäl behöver skolidrotten mest kommer ändå alltid hitta vägar att slippa, eller som nu lida sig igenom för att man måste med ångestproblem som resultat.

   Vi är mer stillasittande än någonsin tidigare, vansinnigt förslag att göra idrotten frivillig?

    De som inte vill vara med på idrotten rör sig ändå inte på idrotten.

    Istället för tvång, gör rörelse roligt! Dvs hatar du fotboll måste du inte spela fotboll. Du kanske kan få dansa istället.

     Friskis och svettis kom till oss och alla tyckte det var kul och kunde hänga med.

    Som sagt, de som behöver skolidrotten mest kommer med största sannolikhet bara att lida sig igenom den ändå. Är det de populära, bröliga fotbollskillarna som är mer stillasittande på fritiden?

     Och de som genomlider idrotten kommer inte att koppla ihop rörelse och träning med något positivt efter grundskolan.

      Exakt! Tänker att någon form av friskvårdsbidrag hade kunnat funka även för barn? Alltså att man kan få göra något på fritiden som man är mer intresserad av. Eller att man tänker om kring skolidrott överhuvudtaget, lärandemål osv. Jag hade personligen fått ut mer av att erbjudas en timmes promenad två dagar i veckan, än att tvingas vara med på idrotten och bara vara rädd och stressad över hur jävla dålig jag var på allt. En promenad hade iallafall gjort något positivt för min hälsa.

       Ja, om syftet med idrott/hälsa är att skapa rörelseglädje hos barn så har de i alla fall misslyckats totalt.

     Du gissar ju bara. De som är i störst behov av rörelse är inte nödvändigtvis samma personer som gillar rörelse?

     Ditt förslag kommer leda till att fotbollskillarna väljer idrott medan innesittarna som behöver rörelse självklart kommer avstå. Barn väljer inte det som är bäst för dem.

      Ja, det är ju det jag säger. Men så länge skolidrotten är utformad som den är så kommer den ändå inte hjälpa tex överviktiga barn som hatar att röra på sig. Den gör snarare tvärtom.

       Den är annorlunda nu från när vi var barn, har inte sett några dåliga exempel från mina år jag jobbat i skolan (lågstadiet)!

        Tyckte inte att det var i lågstadiet som idrotten och duschandet var jobbigt.

    Men då hjälper ju uppenbarligen inte den form av skolidrott vi har haft hittills om vi bara blir mer och mer stillasittande.

     Konstig slutsats? Om man tar bort den lilla rörelse alla skärmberoende barn MÅSTE utföra så skulle de givetvis vara ännu mer stillasittande.

      Så idrotten på skolor är bra som den är menar du?

       Ja, det var PRECIS det jag skrev! 🤦‍♀️

        Nähä vad menar du då? De barn som behöver idrotten på skolan av hälsoskäl kommer förmodligen inte att göra annat än att genomlida den i nåt hörn. Den uppfyller liksom inget syfte där.

         Du påstod att skolidrott inte hjälper mot stillasittande.

         Jag menar att ditt påstående är felaktigt – utan idrott hade barnen varit ÄNNU MER stillasittande.

          Nja, nä, jag påstod inte det. Nu är vi fler anonyma här.

          Men de barn som du menar är stillasittande är ju inte aktiva på idrottslektionen heller utan står i ett hörn och väntar på att få gå. Inte heller skapar idrotten någon glädje kopplat till rörelse för dessa elever. Snarare tvärtom.

    Eller hur! Skall barn bli ännu mer stillasittande… Grattis till ännu mer folksjukdomar framöver isf. Jätteviktigt att barn får en bra start i sin fysik, då lägger man grunden för hälsan i vuxenlivet.

     Problemet är ju att idrotten i skolan lägger en grund för många elever där de kopplar samman träning och rörelse med ångest. Vill man på riktigt uppmuntra träning och lägga en bra grund så bör man nog se över varför så många upplever idrotten så negativ.

     Är ändå helt övertygad om att skolidrotten idag inte gör något positivt för de barn som inte tycker om idrotten men som hade behövt det. Det lägger ingen positiv grund som det är upplagt idag, då kan man lika gärna skita i.

   Ska vi göra annat frivilligt också? Matte är det många som tycker är jättejobbig och ångestfyllt.

   Vet du vad, vi avskaffar hela skolan. Dom som skolkar och får underkänt har ändå ingen användning av skolan och dom som vill lära sig kan googla.

    Tvinga dom att räkna matte nakna i klassrummet i stället. Gör det säkert mindre ångestladdat.

    Jag vet inte hur idrott på din skola var, men för oss var det mycket prestationsbaserat. Var man dålig behövde man vara dålig så alla såg. För mig som hade social ångest, var töntig, småtjock, dålig motorik osv och extremt opopulär var det hemskt. Kan bara tänka mig hur alla mobbade barn mår.

    Det är inte samma med något annat skolämne.

     Och hur kul tror du det är för elever som har svårt läsa/har dyslexi att behöva sitta och ha högläsning inför hela klassen? Eller att inte hänga med under mattelektionen och alltid får dåliga resultat på proven?
     Vissa elever som har det svårt uppe i klassrummet kanske får chansen att glänsa under idrottslektionen?

  Förbjud mobiler under lektionstid istället.

  Fick IG i idrott på gymnasiet för att jag inte ville byta om och duscha med andra människor. De omklädningsrum och duschrum jag varit i i USA är mer privata, du har ett eget bås du duschar i, det är det enda rimliga även för barn i Sverige om man ska ge betyg i idrott. SÄRSKILT nu när kameror finns i varje elevs hand. Helt sjukt att man ska stå naken på led med sina eventuella mobbare!

  I mellanstadiet duschade vi tjejer alltid efter gympan. I högstadiet och gymnasiet duschade alla hemma. Som ni kanske kan lista ut så är anledningen puberteten. Man vill eller vågar inte att visa upp sin kropp.

   Mina tre barn födda 00,03 och 08. Ingen har duschat i skolan på högstadiet. För han som är 14 år nu, dem byter inte ens om. Ingen gör det, utan dem gympar i sina hoodies och jeans typ. Dem blir knappt svettiga nuförtiden. Pandemin har gjort att dessa ungar inte behövt trängas i omklädningsrum i flera år. Och nu när dem går i klass 8 så har dem inte rutinen.

  Gemensamt ansvar skulle jag vilja säga. Som någon skriver, det är ju inte kul att stinka som tonåring för att man inte har duschat. Men skolorna bör också se till att man inte är så utsatt i situationen, att det finns duschbås så att man slipper duscha offentligt i grupp. Hatade själv detta moment (och hatar fortfarande sammanhang där man måste duscha med folk, typ simhallar) men inser att det är en del av livet. Men eftersom man kan bli väldigt utsatt så är det viktigt att det vidtas så många åtgärder som möjligt för att barn ska känna sig och vara så trygga som möjligt. Allt i livet är inte roligt men en del saker bör man göra ändå. Har själv en 9-åring som vi får hjälpa med strategier för att klara detta. Vissa veckor kommer handduken hem dyngsur för att den har fått följa med ända in i duschen med då får det vara så.

  Duschar med draperi borde vara en självklarhet på alla skolor. Och mobilförbud på skoltid.

  Sen tycker jag att man aldrig ska tvinga någon att duscha med sina klasskompisar. Många av oss skulle inte visa oss nakna för våra jobbarkompisar heller. Så handlar inte om att lära barn ta hand om deras hygien.

   Oj, jag visste inte att så många känner så här.
   Men om ni jobbar på ett ställe där man har arbetskläder på sitt jobb och måste byta om innan och efter arbetet, ska ni göra det på toaletten då?
   Det finns massor med såna arbetsplatser och jag har aldrig ens hört att det är någon form av problem att byta om eller duscha, för det finns möjlighet att duscha på dom flesta såna företag.

   Jag förstår er och respekterar hur ni känner, men jag tycker det är gravt sorgligt att det är så här. Herregud det är bara en kropp. Alla har en och ingen är den andra lik.

    Vi duschar aldrig tillsammans på jobbet. Finns en dusch med draperi om man vill duscha. Och de flesta byter om olika tider så är då inga problem. Sen är det en jäkla skillnad byta tröja/byxor inför nån annan än stå i ett omklädningsrum naken med resten som ska duscha.

    På mitt arbete har vi bås med draperi. Är båsen upptagna så väntar man på sin tur. Vi behöver inte dela dusch med samtliga kollegor. Man kan också välja att duscha när man kommer hem eller vänta en liten stund efter skiftet så är man helt ensam i omklädningsrummet. Finns också flera större toaletter i omklädningsrummet där man kan byta om ifall man inte vill göra det bland de andra som råkar vara där.

    Till och med mitt gym har en särskild dusch där man kan låsa om sig när man duschar om man vill. De övriga har avskiljda bås. Men verkar omöjligt att göra i skolmiljö.

  Jag duschade aldrig efter skolidrotten – de dagar jag var med. Hade ångest över att klä av mig inför mina klasskamrater som retade mig. Minns en gång när jag gick i mellanstadiet och skulle byta om och hade köpt mig en bh-topp som jag kände mig så fin i. Då kom en klasskamrat fram och sade: Vad fan har du en sådan för? Du har inga pattar ens. Glömmer jag aldrig.

   Är ledsen att du fick höra den kommentaren. Vill typ säga förlåt för när jag tänker på det hade det kunnat vara jag som yttrat något i den stilen. Var själv tidig i puberteten och tyckte det var så jobbigt att vara först i klassen med att få bröst. På något sätt provocerade det mig då att vissa tjejer hade börjat med topp fastän de inte egentligen inte ”behövde”. Tror (hoppas!) inte jag sa det högt till någon. Vet inte om personen som sa sådär till dig var i samma sits som jag, men då vet du hur det kan ha varit ”på den andra sidan” också. Inte lätt i den åldern…

  Kanske lika bra att de övar, när det blir dags för lumpen lär de inte ha något val.

   Vilken löjlig kommentar. För en 18-åring kan inte ta det på ett annat vis är en tjej som är tidigt utvecklad i 10-årsåldern?

   Sen kommer inte alla behöva göra värnplikten. Beroende på sjukdomar, osv

    Klart de som inte kan byta om bland folk kommer få göra värnplikten. Då är man alldeles för skör.

    INTE kommer få göra värnplikten*

   Min dotters gör lumpen nu. Ensam tjej bland 14 killar. Klart det är tufft, men det är skillnad på när man är 19 år motför 13. Man har hunnit mogna och förstår mer om kroppen, utveckling, kan lättare säga ifrån osv.

  Camilla kommer det nåt inlägg igen om Vanja Wikströms NFT-projekt? De satsade ju stenhårt i början, gick ut och sa att de skulle fixa en fysisk lokal men det blev ju inget. Nu ska de ha nåt event om några veckor men det kommer vara öppet för alla så man har nog ingen fördel av att äga en NFT…

  Det verkar ju som att hon kommer ägna sig mer åt nya sommarstugan istället och bli mer influenser ugwb…idag skriver hon att de måste dra åt svångremmen i projektet, är det då möjligt att plocka ut vinst/lön själva? Om de gör det vill säga…

   Ja! Scam deluxe! Gräv!

  Minns att jag tyckte det var jobbigt att duscha på idrotten då jag var en av de första i klassen att komma i puberteten, man stack ut så mycket både vad gällde längden och att man hade börjat få bröst. Lyckligtvis hade vi alltid idrott som sista lektion så kunde gå hem och duscha. Har man idrott tidigare på dagen borde man dock förstås egentligen göra det i omklädningsrummet. Det är inte lätt, lider med dem som av olika skäl undviker det.

  Det jag hört från skolvärlden, är att den verklighet våra barnen lever i idag, innehållet något som kallas mobiltelefoner… Det finns de som vägrar att duscha i skolan pga att skolkamrater filmar dem nakna.

   Ska vi ta bort idrotten eller mobilerna då?

    Berätta gärna – du sitter på svaret tror jag 🙂

  Jaa gud förbjude om man blir utsatt för något jobbigt. Man ska absolut inte må dåligt en sekund och trigger varnas var och varannan sekund. Det jag vill säga är att kanske kan det vara bra att utsättas för saker som är jobbiga ibland för livet är jobbigt, och det måste man tränas inför. Men absolut, duschbås vore väl det bästa:)

  PS jag var mobbad hela min skolgång och hatade idrotten men det blev människa av mig ändå

   Bra att DU återhämtade sig då.

   Men vi är många som har är kvar av jobbiga minnen. Bättre ungarna är med på idrotten. Och får duscha med draperier för. Eller efter skolan. Behöver inte vara värre än så. Det går att tvätta sig under armarna inne på toan också.

   Barn måste ju lära sig att nakna kroppar är något skamligt som ska gömmas och döljas till varje pris!

    Nej men barn har rätt till integritet de också. Det är många som glömmer.

     Man kan byta om bland andra och ändå ha integritet.

      Att bli tvingad till det då?

   Barnen blir utsatta för jobbiga saker dagligen ändå. Så om man kan underlätta nåt varför inte.
   Usch vilken osympatisk person du blev. Om man blir så av att bli mobbad borde det vara ännu större skäl till mer trygghet i skolan.

    Blir det jobbigare eller mindre jobbigt om vi avdramatiserar nakenhet istället för att skyla och sexualisera?

     Jag känner nog inte att det avdramatiserade någon nakenhet när jag blev tvingad att duscha med mina klasskompisar. Hade det däremot funnits möjlighet att duscha mer avskiljt så hade det nog varit betydligt mer avdramatiserat kring detta duschandet efter idrotten.

      Fast vi har ju aldrig varit så utseendefixerade som idag samtidigt som kroppar och nakenhet är så otroligt sexualiserat och skamfyllt?

      Så var det inte förr.

  Kammi har skaffat of, vilket kanske inte är världens big deal, men hennes MAMMA har även gått i dotterns fotspår och skaffat sina egna profil! Ser gärna ett inlägg om det här.

  Jag var utanför med inga vänner under hela högstadie tiden. Kände mig inte alls bekväm att duscha tillsammans med dom som brukade reta mig och snacka skit om mig. Jag brukade tvätta mina armhålor i handfatet på toan om jag blev svettig under idrotten.

  Om duschningen har en pedagogisk och utbildande del i barnens skoldag är det rimligt att en pedagog finns med i rummet. Det handlar inte bara om att lära ut Att man ska duscha utan även hur man beter sig i ett omklädningsrum samt hur men visar respekt för sin omgivning i en utsatt situation.
  Det är skolans ansvar att lösa att lämplig vuxen finns i rummet precis som det är skolans ansvar att lösa att det finns en behörig mattelärare.
  Utan pedagogers närvaro känns det tveksamt att kräva obligatorisk duschning från skolans sida, tycker jag.

  Vi bodde länge i Italien och där var det en självklarhet att man INTE duschar i skolan. Finns inte ens duschar. Idrottsämnet utförs i vanliga kläder och är inte så hetsigt som i Sverige, ingen orientering eller skridskoåkning utan ungarna kör lite basket eller volleyboll i en gymnastiksal ungefär som att man spelar fotboll på rasten, och ingen i Sverige duschar ju efter fotboll på rasten.

  nu för tiden måste det vara ännu jobbigare att duscha tillsammans med tanke på trans-ungdomar. Att som tjej tvingas duscha med en biologisk kille till exempel.

  Sen förstår jag inte varför inte skolorna inte har installerat duschbås. Hur svårt ska det vara. Det hade väl löst alla problem?

  Jag tror att de barn som inte vill duscha med sina klasskompisar (eller ”kompisar” i många fall) ser till att inte bli så svettiga under idrotten. Min känsla säger att det går lite hand i hand. De som ger gärnet på lektionen är inte de som tycker att det är jobbigast att duscha sen heller. Men vad vet jag.

  Jag hatade att duscha med de elaka tjejerna i min klass. Såg helt enkelt till att göra så lite som möjligt på idrotten, ingen svett att behöva duscha bort.

   Järnet kanske det är.. nåja.

  Det står ingenstans i läroplanen att barnen ska duscha efter idrottslektionen. Därför uppmuntrar jag till dusch/ombyte men tvingar ingen / Idrottslärare åk 4-9

  Hade aldrig problem med att duscha i ung ålder. Spelade både fotboll och innebandy så det blev nästan oftare kollektiv dusch än ensam hemma. Men i högstadiet vände det och anledningen var inte puberteten osv utan att det var pga killar som skulle vara roliga och springa in i tjejernas omklädningsrum och duschar. Även om det ”bara” hände enstaka gånger under 3 år blev man otrygg och inte jättepepp på att klä av sig. Efter högstadiet har jag inte haft problem alls att duscha med andra

  Shit vad trött man är på denna debatt! Den pågick på 90-talet när jag gick i mellanstadiet också. Jag tor genuint att idrotten i skolan tyvärr är grogrund för den mesta mobbningen. Det blir direkt så tydligt vilka barn som är ”dåliga” på ämnet när alla står och glor medan man ska hoppa över en plint eller springa en sträcka på tid. Och sedan när man misslyckats och de andra skrattat åt en och kanske viskat ”tjockis” så ska man ställa sig naken bredvid dem i en stor dusch…? Ångesten. Jag undvek att duscha efter idrotten som pesten och det gick så klart de elaka mobbarna igång på också. ”Tycker du inte det är äckligt att inte duscha?” Och jag blev högröd i ansiktet och sprang därifrån. Om jag kunde gå tillbaks i tiden hade jag sett dem i ögonen och sagt ”jag bor 300 meter från skolan så jag ska hem och duscha nu, hur är det äckligt?”. men elaka ungar hugger på allt de kan.
  Håller med de som skrivit att idrotten borde ligga sist på schemat så man kan duscha hemma, och att låsbara bås hade underlättat i dessa tider när kameror finns överallt. Förstår inte varför man vill göra idrotten onödigt tuff för de som avskyr den genom att tvinga dem att vara nakna i grupp.

  Att duscha efter gympan idag är inte som det var på 70-80-talet. Att bli fotograferad avklädd är ett övergrepp,så jag har full förståelse för deras oro. Vill man inte blotta sig för andra ska man inte tvingas till det. Själv fick vi tjejer hålla vakt när vi skulle duscha, för vår manliga gympalärare kom gärna in varje gång och skulle kontrollera allt möjligt i omklädningsrummet..

  Jag hamnade i puberteten väldigt tidigt, runt 9 års ålder såg jag redan hyfsat ”vuxen” ut i kroppen, var absolut tidigast i min klass. Kan fortfarande idag komma ihåg hur hemskt det var att efter varenda idrottslektioner få konstanta kommentarer och blickar på min kropp, om hur annorlunda och konstig min kropp såg ut. Vi var dessutom tvingade att duscha så var inte något jag kom undan heller. Detta pågick alltså i ca 3 år 2 gånger per vecka tills jag böt skola och hamnade i en snällare klass. Detta har iallafall verkligen satt spår i mig, skämdes över min kropp tills typ 6an när resten hade hunnit ikapp och jag äntligen kände mig normal. Tyvärr blir just det här med att behöva duscha nakna en extrem känslig situation för mobbning och trakasserier, man är ju så himla exponerad och utsatt.

  Usch, det här inlägget väckte vidriga minnen. Min tonårskropp var självsvulten och sönderskuren och stunden efter gympan stressade mig otroligt mycket. Det fanns bara två duschar och dessutom hängde man upp handduken i ett annat hörn så man var tvungen att gå några meter för att komma fram till duschen samtidigt som hela kön tittade på. Jag började tvätta mig inne på toaletten samtidigt som tjejerna bankade på dörren och sedan hade rena förhöret när jag kom ut.

  ”Den personliga hygienen” var ingenting som jag lärde mig i skolan och jag kommer aldrig förstå mig på det argumentet. På riktigt, jättekul för de tjejerna som utvecklades i rätt tid, hade koll på kroppsbehåring och var trygga i sina kroppar. Men systemet måste förändras,

  Skolidrotten dödade allt intresse jag någonsin haft av att röra på mig. Är autistisk och fick inte diagnos förrän jag var 18 och från att jag var 10 vägrade jag vara med på skolidrotten. Tror det grundade sig i att jag dels blivit targetad som långsam och därmed alltid fick bollar och skit på mig under lekar (med flit alltså – jag såg dåligt och hade dålig motorik så jag hann inte undan och blev bara rädd) och allmänt att jag tyckte det var skit, såg inte syftet och ville inte skämma ut mig på övningar jag hatade och visste att jag ändå inte skulle utföra bra. Spenderade ändå all ledig tid i stallet där jag både red och jobbade som stallvärd så rörelse fick jag och jag var pinnsmal fram till att jag började gå på antidepp och lade på mig 20kg (har kvar den vikten och är typ-ish på normalvikt idag, kanske lite i överkant). Ändå var det ett jävla käbbel om att jag bara borde vara med på lektionen. Först då jag började på folkhögskola för att plugga in gymnasiebetygen efter sjukskrivning fick jag en lärare som sa ungefär ”okej, du gillar att promenera och röra på dig, hej då, ut och gå med dig så är vi alla glada” och då slapp jag ha dödsångest varje gång det var idrott. Tidigare hade jag lärare som skammade över att jag inte var med och då var det ändå ”bara” 10 år sedan jag lämnade gymnasiet.

  Jag hade en jävla pissupplevelse med idrotten – medan jag inte bryr mig ett skit om duscharna känner jag för de som känner samma ångest för duschrummen som jag kände inför varje idrottslektion där lärarna skulle försöka tvinga mig att vara med trots att jag bara ville kräkas av tanken på att bli påbucklad med bollar eller behöva visa att jag sprang långsammast av alla. Fucking jävla tortyr var det.

  Kom direkt tillbaka till känslan i omklädningsrummet när jag läste detta inlägg. Duschade sällan i tonåren men var inte så aktiv under idrotten. Duschbås hade känts betydligt tryggare. Det fanns inget dåligt beteende tjejerna men den utlämnande känslan fanns där.
  Varför ska ett barn behöva visa sig naken för sina klasskamrater…? Brukar själv duscha hemma efter gymmet. Varför skulle jag välja att duscha i en allmän dusch framför främmande människor? Självklart ska barn lära sig hygien men inte behöva tumma på sin egen integritet. Lägg gympan som sista lektionen på dagen.

  Att detta ens ska behöva bli en diskussion? Känner man sig bekväm med det och vill duscha efter idrotten – duscha. Känner man sig obekväm – duscha hemma. Sköter man sin hygien och duschar regelbundet så kommer man inte att lukta illa efter en enstaka idrottslektion på 1 timme eftersom det inte är svettet i sig som doftar. Tänker man steget längre så skulle varenda strand utomlands lukta utav bara den om sådant var fallet.

  Jag duschade inte efter idrotten när jag gick i grundskolan, för jag kände mig inte alls bekväm i det. Och det är helt okej. Jag skötte min hygien men det i ett låst badrum, inte kollektivt framför hela min klass.

  Om vi nu ska forma trygga kloka vuxna som är trygga i sig själv och sin kropp så behöver det skapas trygga miljöer vilket få skolduschar är. Sen ska vi kanske fundera över att vi nödvändigtvis ska formas till att tycka och vara lika i allt? Och att detta ska våra barn ta ansvar för? Nej för min del så ser jag att det ändå är bättre att skapa trygga miljöer som funkar för olikheter så kommer dessa barn växa upp med bättre förutsättningar att bli trygga vuxna som accepterar andra och sig själv.

  Jag blev trakasserad av en tjej i min klass. Hon kallade mig fet och retade mig dagligen. Sen försökte hon bränna mig inne på en toalett. Henne fick jag duscha med. Kul. Not.

  Jätte bra att ha gympan som sista ämne för eleverna. Så världelöst att ha den som första lektion.
  – killar sprang in i omklädningsrummet.
  – tjejer diskuterade hår på snippan och bröst storlek.
  -klädstorlek på kläder.
  blött hår i vintern.
  – äcklig blöt handduk + stor väska.

  röstar absolut nej till dusch för elever.

  I min skola var det mer regel än undantag att killarna sprang in i tjejernas omklädningsrum. En gång såg en kille min nakna underkropp men lärarna avfärdade det som att killar är sådana. Idrotten lärde mig inget annat än att tjejer är värda mindre än killar. Det sköt även bollar på oss tjejer så vi var blåa efter lektionen.

  Älskade idrotten. Men jag är tävlingsmänniska också och gick in för det som om det var på liv eller död.

  Nu kommer jag få varenda kotte på mig, men jag tycker det är otroligt löjligt att skita i idrotten för att man hatar ämnet. Jag hatade slöjd, inte fan skolkade jag från det. Tycker inte att det finns ett enda rimligt argument för att skolka från idrottslektionerna.

   Skillnad på att hata slöjd där man är tvungen att sticka en vante eller tälja en smörkniv, jämfört med idrotten som är förknippat med att bli bortvald, mobbing och att få bollar sulade i skallen med flit

    Förknippat med? Kanske för dig men långt ifrån alla.
    Jag tycker fortfarande inte att det finns argument till att skolka från idrotten.

     Okej, men för de som det är förknippat med det? Att gå runt med så grov ångets att det känns som att din bröstkorg kommer spricka och tårarna kommer spruta? Är det en ursäkt för dem då? Var det en ursäkt för mig när min sociala ångest var så grov att min lärare ville tillkalla polis för att få ut mig ur skoltoan för det var fysiskt omöjligt för mig att komma ut?

     jag har så svårt att förstå mig på människro som helt saknar empati.

      Och jag har så svårt att förstå att folk försvarar saker som är fel. Som skolk.

   Tänk då att du behövde slöjda naken med din klass?!?

  Så fruktansvärt hemskt att barn/ungdomar inte vill eller törs duscha efter gymnastiken. Är själv tidig 70-talist….kommer i håg gympalektionerna och hur roligt vi tjejer hade det efter i duschrummen. Körde tvålrace i duschen där vi tvålade in oss och gled från den ena ändan av duschrummet till den andra liggandes på magen eller ryggen. Alla tjejer deltog och det var inte en enda av oss som tyckte det var jobbigt med nakenhet. Så roliga minnen som gjorde idrotten ok (var en av dom som inte presterade särskilt väl). Såklart är integritet viktigt, döttrarna tog bikini till skolan och duschade med denna på, sonen har tack och lov och skola som tänkt ett steg länge och installerat duschbås. Personligen så tycker jag att dusch efter gymnastiken är viktigt, inte minst ur en hygienisk synpunk.

   Kul men jag vill också poängerna att man inte ska vara så snabb med ”ingen tyckte det var jobbigt!”

   Fick höra exakt samma av en tjej i min högstadieklass, att vi hade så bra sammanhållning och tur att alla i vår klass var så snälla. Jag blev såå chockad, hade hon helt missat eller blundade hon?!?

  Inte läst alla kommentarer, för jag ids faktiskt inte.
  Men jag slås över det typiskt svenska, ta den enkla vägen – skippa duschen/idrotten, i stället för att lösa problemet.

  Problemet är uppenbarligen integritet och/eller mobbning.

  Löses smidigt med draperier, väggar eller duschbås samt en vuxen i omklädningsrummet.
  Det behöver inte vara en lärare utan kan i princip vara vem som helst. En städerska, bambatant….
  Skulle garanterat minska även på skadegörelse och klotter.

  Barnen idag behöver absolut lära sig hygien!
  De matas ju konstant med fake via olika medier.
  Nä, folk ser inte ut sådär när de vaknat… Det krävs en hel del piff.
  Att bara rolla lite deo i armhålan som de gör på reklamfilm är inte rätt väg… Så äckligt och snuskigt att jag ryser av det. Vissa saker ska man bara göra, även om det är tråkigt eller jobbigt att borsta tänderna, byta underkläder och tvätta händerna efter toalettbesök. Eller ska vi börja slarva med det också?!?

  Finns även flertalet yrken där man brukar byta om och duscha innan hemfärd. Arbetar själv i ett sådant. Med dagens elpriser tvagar jag och bastar jag MER än gärna och extra lääääänge på jobbet..

  Är det verkligen inte typiskt svenskt att ”gnälla” över en sån skitsak som att inte duscha offentligt. Menar att många på detta jordklot inte ens har rent vatten att dricka.

  Utvecklingen går framåt men ändå tycks vi gå bakåt i tiden.. Inte konstigt vi har pandemier och att utrotade sjukdomar blossar upp på nytt när några försöker vara neandertalare i dagens samhälle.

   Det står inte någonstans i läroplan att barn måste duscha i skolan efter idrotten.

   Sen är det föräldrarnas ansvar att se till att deras barn lär sig personlig hygien.

  Har heller aldrig förstått varför det är ett tvång att duscha efter idrotten. Under min skoltid hade vi fem minuter mellan idrotten och nästa lektion.
  Nu i vuxenålder när man förstått vad som hände i killarnas omklädningsrum, kan inte ens föreställa mig utsattheten och rädslan vissa måste känt inför ombyte och dusch.

  Hur svettiga blir folk på gympan egentligen? Jag gjorde de man skulle och blev inte svettig. Duschade hemma. I låg- och mellanstadiet duschade någon enstaka bara och i högstadiet/gymnasiet ingen. Man kan inte bli tvingad till det!

   Jag gick in för det som om det var blodigt allvar=blev svettig

  Intressant, har aldrig ens tänkt på att det finns ngt utrymme för diskussion förrän jag läste detta inlägg. Vår 6-åring skulle i veckan ha sin första riktiga idrottslektion med ombyte mm. Han avskyr att duscha, har aldrig gjort det hemma utan bara badat badkar. Men det föll oss aldrig in att han kunde slippa duscha eftersom det stod i informationen från skolan att alla barnen skulle duscha. Dvs vi pratade med honom om att han var tvungen att duscha och det hade han också gjort. Det gick bra även fast han hellre hade sluppit. Tänker att det är bra att öva på att göra saker man känner olust inför?

  Är det så sjukt omodernt fortfarande att man inte har infört bås eller draperier så man får duscha ifred? Hur är det på badhus numera? Jag visar inte mig naken inför kollegor och nej visar mig inte naken för främlingar heller. Varför ska barn behöva visa sig om de inte vill? De som vill duscha och visa sig naken kan göra det men det andra alternativet ska självklart finnas.

  Skolan jag arbetar på har duschbås och alltid en vuxen i omklädningsrummen. Tyvärr är det brist på manliga lärare så ibland får kvinnliga lärare vara i killarnas omklädningsrum men det försöka alltid pussla så att olika manliga kollegor är i omklädningsrummet för pojkarna. Mobiltelefonerna lämnas in på morgonen till mentorn eller möjligen till idrottsläraren om det är idrott första passet och lämnas tillbaka till eleverna EFTER att de lämnat omklädningsrummet.

  Älskade idrotten och ser det som en självklarhet att duscha efter men när min dotter nästa år börjar skolan får vi se hur skolan ställer sig till duscha och jag som förälder får då ställs krav på att det finns vuxna närvarande.

  Önskar man hade kunnat lägga gymnastiken sist på dagen så barnen själva kan välja ifall de duschar i skolan eller om de hellre gör det hemma…..

   Hur skulle det gå till?

  Skulle aldrig tvinga min son att trängas ihop med 15 andra nakna kids. Skulle ni själva vilja duscha nakna ihop med alla från er arbetsplats? Tycker rent av att det är kränkande för kidsen.

  Hemmet ansvarar för det, för hemmet ansvarar för att skicka med rätt material. Vilket i sig är konstigt eftersom skolan ska vara gratis. Har en återkommande vikarie, pensionerad lärare, som blir skogstokig om eleverna inte duschar efter idrotten. Jag själv orkar ärligt talat inte bry mig. Det är deras egna val om de vill gå runt och lukta svett.

  Hade gemensam dusch både tjejer och killar hela lågstadiet, det var andra tider då 😅 kan inte komma ihåg att nån brydde sig.

  Mitt barn vill inte duscha efter gympan och luktar inte svett än, kommer aldrig tvinga henne att duscha i skolan. Hittills är det frivilligt fr skolans håll men ”bra om de kan öva på det”, jag anser inte att det ingår i skolans uppdrag att lära ut hur man duschar i grupp. Det är snarare ett uppdrag för socialtjänsten om man som förälder inte klarar att lära ut basic hygien. Funkar dessutom bra att tvätta sig med våtservetter på toan om lukt skulle bli ett problem i framtiden.

  efter att läst kommentarerna här. Tjejer låter sjukt taskiga mot varandra.

   Kan tala om att det inte var så satans trevligt i killarnas omklädningsrum heller. Även där passade de tuffa killarna på att vara riktigt jäkla elaka mot oss mer utsatta.

  Det finns inget duschtvång i kursplanen för idrott så rent tekniskt sett så finns det inte någon som kan tvinga barn/ungdomar att duscha efter idrotten (även om det såklart är fräscht och bra att göra det).

  Men oj, alla ni som är här inne och vevar om barns utsatthet, har ni barn som har idrott? Jag har barn i lågstadiet och att duscha i omklädningsrummet efter gympan är den mest naturliga sak i världen för dem och inget som är förknippat med ångest eller oro.

   Skönt att det är så för just ditt barn. Däremot ska du nog vara försiktig med att tala för alla barn i ditt barns klass.

  Alltså jag duschade alltid efter tennisen eller på badhus. Det var oftast jag och mamma, kanske någon kompis. Men att duscha med alla 20 tjejer från min klass under tonåren, det var otroligt ångestladdat. Så oftast tvättade jag av mig i ett handfat och hade på deo. Luktade absolut inte mer än någon annan tonåring.

  Förstår inte varför inte fler skolor har bås…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.