Så mycket för förändring

Simon Häggström – polis med arbetsområden inom människohandel, prostitution mm – skriver på Instagram att det den straffskärpning för sexköp som trädde i kraft den 1:e augusti inte fått någon effekt.
Att män fortsätter att köpa sex i samma utsträckning som tidigare och att utsattheten i prostitution är just nu, enligt hans uppfattning, värre än någonsin.

Så här skrev Norstedts juridik om lagen, 24 dagar efter att den börjat gälla:

Den 1 augusti skärptes straffskalan för köp av sexuell tjänst. Bötesstraffet plockades bort från straffskalan och endast fängelsestraff återstår. Men straffskärpningen är inte så skarp som regeringen ger sken av, menar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt. ”Någon större skillnad i den riktning som regeringen uttalade i propositionen – dvs. att många fler personer döms till fängelse – kommer vi nog inte se”, säger han. Däremot kommer åklagarna få mer att göra.
”Nu utmönstrar vi böter ur straffskalan och har därmed endast fängelse i straffskalan. Det innebär därmed en straffskärpning.” sa justitieminister Morgan Johansson när han vid en presskonferens i april presenterade lagförslaget tillsammans med Märta Stenevi.

Om ett straff med enbart fängelse på straffskalan kommer ändra någonting – vad krävs i så fall?
I Simons kommentarsfält är uppgivenheten utbredd, men det finns de som kommer med förslag på hur man ska få bukt med det här problemet på sikt.

En läsare skriver att det är så viktigt att vi från gräsrots nivå arbetar allt vad vi kan med barnen. Att från tidiga åldrar prata känslor, respekt, samtycke och träna in egna och andras gränser. När tjejer mår dåligt blir det i högre grad något som riktas mot dem själva i form av självskadebeteende medan pojkars blir mer av ett samhällsproblem som kan ta katastrofala och extrema uttryck som det du skriver om här..
En annan skriver att hen tror man ska akta sig för att dra likhetstecken mellan hårdare straff och grövre våld mot personer i prostitution. Våldet har alltid varit grovt. Jag har träffat många överlevare som varit aktiva både innan och efter den stora lagändringen 99 tex. Det stämmer inte. Det osynliggör snarare det våld som begås och begåtts med att säga ”nu, nu blev det värre” när sexköpare äntligen får ett straff punkt. Kan det bero på att fler offer vågar prata med polis och socialtjänst idag och faktiskt berätta om sina upplevelser och anmäla? Jag tror mer på det.
En tredje uttrycker mest ilska över hela situationen med orden: V i d r i g t ! Hur kan man bli så oerhört empatistörd och genombrottet att man utöver övergrepp dessutom ska förnedra och utöva våld. Förbannade avskum och ynkryggar är vad dessa äckel är som begår dessa gärningar.

Jag är – trots de nedslående rapporterna till trots – tacksam över att poliser som Simon har ett Instagramkonto som han använder för att få ut den här sortens information till allmänheten.
För det här pågår, vare sig vi vill se det eller ej och ingen vinner på att vi sticker huvudet i sanden och låtsas som det regnar samtidigt.

54 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Mycket bra och viktigt inlägg. 😔

  Vissa män är verkligen djur 🤬

   Eller odjur?

   Djur skulle inte bete sig så vidrigt💔

    Det är vanligt med våldtäkt bland många arter (delfiner och uttrar t.ex) oavsett hur gulliga vi tycker djuren är så är de djur

     Samtycke är ju inte riktigt en grej i djurriket 😅

  Om vi tänker att 3 månader är tillräckligt lång tid för att dra slutgiltiga slutsatser kring förändrad lagstiftning tror jag att vi får problem. Men vad vet jag.

   Som jag förstår artikeln så är det inte efter att man utvärderat effekten av den lagen i praktiken som man dragit slutsatsen att fler ej hamnat i fängelse, utan det visste man redan innan lagen ens började gälla att den inte skulle göra, eftersom det måste vara fängelse i ett år på straffskalan för att man faktiskt ska dömas till fängelse. Att bara stryka ”böter” ur lagtexten gav därför inte den önskade effekten att fängelse istället skulle bli påföljden.

   Ledsen för dålig förklaring, det förklaras bra i den länkade artikeln.

    Hej,

    Tack för info. Jag läste inte artikeln och min kommentar var mer riktad mot Simons inlägg där han verkar konstatera att den straffskärpning som trätt i kraft 1e augusti inte haft någon effekt. Jag tycker att det känns oseriöst att som polis mena att det går att utvärdera med data över såpass kort tid. Men det är kanske så man brukar göra.

  Fängelserna är fulla
  Häktena fulla
  Åklagarna överbelastade

  Plockas möjligheten bort för böter kommer det bli problematiskt för åklagarna att driva ärendena helt enkelt.

   Verkar inte vara där skon klämmer i detta fall, utan att fängelse inte kommer bli aktuellt som straff oavsett:

   ”På frågan om lagändringen faktiskt kommer medföra att många fler döms till fängelse, är svaret enligt Dennis Martinsson rätt enkelt:

   – Nej. Skälet är att ett brott, som tumregel, ska motsvara ett års fängelse eller mer för att gärningspersonen ska kunna dömas till fängelse.

   Det finns några undantag från denna regel, t.ex. om personen återfallit i brottslighet eller om det begångna brottet är ett så kallat artbrott – dvs. om brottet till sin karaktär är så pass samhällsfarligt att påföljden ska bestämmas till fängelse trots ett lågt straffvärde. Men eftersom maxstraffet för sexköp fortsatt är ett års fängelse, och i och med att sexköp inte utgör ett artbrott, kommer inga av undantagen vara aktuella, förklarar Dennis Martinsson.

   – Kanske hade regeringen politiskt kunnat motivera att sexköp ska vara ett artbrott, men det valde de att inte göra.

   Så om fängelsestraff inte kommer dömas ut, vad betyder då lagändringen vad gäller straffet för sexköp?

   (….)

   … det normala straffet för köp av sexuell tjänst blir villkorlig dom i kombination med böter.”

   Åklagare är inte överbelastade.

    Jo

    Åklagare är absolut överbelastade. Vissa mer än andra beroende på vilket område de arbetar inom. Eller du menar att både media, polis och åklagarna själva far med osanning?

  Superviktigt ämne, såklart, och bra att det lyfts.
  Men snälla, läs igenom din text två-tre gånger innan du publicerar. Det här är ju tidsinställt så du kan inte säga att det var för att det satt och hamrades tangenter klockan fem imorse. Flertal missade ord (gissar att du menar ” Om inte ett straff med enbart fängelse på straffskalan kommer ändra någonting”), felstavningar och det som verkligen får det att svida i ögonen: hur du (inte så) sömlöst går från att beskriva en kommentar (”En följare skriver…” till att rakt av kopiera in kommentaren, vilket byter berättarperspektiv (de, läsarna, och han, Simon till vi, läsarna, och du, Simon). Antingen beskriv med egna ord kontentan av kommentaren, eller citera rakt av med citationstecken.

   JAAA!!! Hade betalat 79:- i månaden för bloggbevakning fast kontrolläst och redigerat. Jag har precis läst klart svenska1,2,3 på komvux (dvs jag är lite ute och kastar sten i glashus:)) och jag tycker det är tråkigt låg nivå på bloggens skrifter. Bloggens texter är värda att få bli kontrollästa. Det är många gånger som syftningsfel förstör och förvirrar. Obs jag e inte expert m v h

  Någonting som skulle motverka den inhemska prostitutionen – ett bättre skyddsnät i samhället. Riskerar man att bli hemlös eller inte har råd att köpa mat så är det kanske inte ett så stort steg till att börja sälja sex.

   Precis. Jag är själv i de tankarna nu när jag väntar på beslut 2 från soc. Jag blev nekad hjälp och fick ett avhysningsbeslut från hyresvärden, det enda jag kunde komma på var att börja sälja sex. Om soc nekar mig hjälp igen så är det det enda alternativet jag har kvar.
   Det värsta är väl att min situation löser sig om ett par månader, men hyresvärden kan inte vänta så vad fan ska man göra?

    Ja, du är ett bra exempel på hur många har det. När samhället gör vad som helst för att slippa hjälpa en. Jag har också sålt sex, för att betala räkningar och köpa mat, så du är inte ensam. Var en gång hos socialen väldigt länge sen som ba ”men ni klarar er väl” utan att ens ge råd på vad det är man behöver göra för att få igång processen till att få bidrag.

     Du har tidigare hävdat att du sålt sex för att du ville. Du har argumenterat för ”den lyckliga horan”. Köper inte dina olika resonemang, Henrietta.

    Men varför nekar soc då? Det går alltid att överklaga och söka igen. Det finns hjälp att få så att soc inte kan neka för ngt formalia fel osv!

    Hur mycket rör det sig om? Hjälper dig gärna med en liten slant, Camilla får gärna (om det är OK för Myggviol) skicka din mejl till mig <3

     Du är fantastiskt söt som erbjuder dig att hjälpa mig! Jag vill bara berätta att jag just pratat med soc och de kommer att gå in med min hyresskuld så jag kommer att få bo kvar. Men jag vill ändå tacka dig för att du erbjöd dig att hjälpa mig med en slant, även om jag inte hade tagit emot den. Jag hoppas att någon så fin som du inte blir utnyttjad pga din generositet och jag håller tummarna att du får allt du önskar tusenfalt, att Karma är på riktigt och att du sträcker på dig själv och ser dig som den goda medmänniska du är! <3

    Varför inte ta typ ett städjobb istället för att sälja sin kropp, riskera bli våldtagen, traumatiserad osv? Borde väl finnas NÅGOT jobb du kan lösa?

  Män är djur. Män förtjänar allt dom får.

   Fast problemet är ju att de inte får något (straff). Höga böter och samhällstjänst är nog bättre än fängelse, tak överhuvudet och all-inclusive ett par månader .

   Ganska vanligt att tjejerna skriver att de ej träffar araber/män från Mellanöstern och ibland även män från Afrika alternativt att de skriver att de endast träffa Européer/Nordeuropéer. Undrar varför?
   Ett exempel är den ”unga” afghanen i Malmö som rånade och nästan skar halsen av en prostituerad tjej i Malmö på ett hotell i Västra hamnen/Dockan eller de två arabiska bröder (från Syrien tror jag) som kidnappade, rånade, våldtog och höll kvinnan fånge i 2-3 dygn i en karg källarlokal. Är kvinnorna fördomsfulla?
   Är de orimligt försiktiga? Eller finns det befog för deras krav på vilken typ av män de träffar/inte träffar?

  Precis. Bra inlägg!

  Börja se sexköp som den våldtäkt det faktiskt är och döm därefter, så kanske vi äntligen kan få till en attitydförändring hos de här vidriga vidriga männen.

  (Nej, givetvis inte alls män. Nej givetsvis inte bara män. Men ändå, män)

   Svårt att utreda ett våldtäkt där den våldtagna inte vill medverka?

    Ja… eller hur menar du? Det går ju att döma förövarna till böter idag, då borde det väl gå bra att stoppa in dom i fängelse på samma bevis?

     Jag menar att våldtagna brukar anmäla att dom blivit våldtagna, blir undersökta för att få fram bevismaterial osv. En kvinna som säljer sex tiger. Dom lär knappast låta sig bli undersökta eller sitta på polisstationen för att ge sina vittnesmål. Oftast kan polisen bara lyssna efter stönljud genom dörren och senare hitta pengar hos kvinnan. Räcker det för att bli dömd för våldtäkt?

      Jag menar inte att de ska bli dömda för våldtäkt utan lika hårt som om det vore det. Nu antar jag att det varit enklare att få förövarna att erkänna på plats när de bara får böter och att det kanske skulle krävas hårdare bevis men signalvärdet vore viktigt tycker jag.
      Böter tycker jag bara blir att betala för samtycket man avkrävde kvinnan, en gång till.

      (och en fysisk undersökning av en kvinna som ligger med män all sin vakna tid lär väl inte visa något av värde.)

  Varför kan inte män som inte köper sex göra uppror mot män som sexköper. Tänk demonstrationer på Sergels torg, ifrågasättanden istället för ryggdunkar, att män tydligt tar ställning mot män som köper sex. Jag är välbekant med finansbranschen och känner till män som exempelvis i London och Paris köpt sex, och deras killkompisar beskriver dem som ”så sjuuuukt crazy”, De blir aldrig ställda mot väggen utan deras manliga vänner skojar istället lite löst om detta.

  Tas prostitution upp som ett samhällsproblem i skolorna så att män redan i tidig ålder får förståelse för detta? Eller har de förståelse, men bryr sig helt enkelt inte?

   För att dom är så himla rädda att trampa en kompis/pappa/chef på tårna för alla känner någon som köpt sex. Om inte, har dom varit på strippklubb, där alla vet att linjerna mellan suddas ut så fort ljuset dämpas, och vet därav att de själva inte har kritvitt mjöl i påsen. På så sätt har vi en stark lojal kedja där alla håller varandra om ryggen för att själva inte blir huggna och avslöjade.

  Kan vi inte bara kastrera svinen?

  Rekommenderar alla att läsa Simon Häggströms böcker! De borde alla ungdomar läsa i gymnasiet för att få mer förståelse.

  Världens äldsta yrke h-o-r-a.
  Så länge det finns folk som köper kommer det alltid att vara någon som säljer.
  Så länge som någon säljer så kommer det alltid att finnas köpare.
  Ett ekorrhjul som inga lagar tyvärr någonsin kommer att kunna ändra på.
  Jag tror inte inte att våldet har ökat då sexköp i många fall går ut på maktmissbruk och dominans. Det är väl kanske bara så att kvinnorna har blivit mer anmälningsbenägna.

   Oj gud ”världens äldsta yrke”, verkligen?! Så intressant , det visste jag inte. ALDRIG hört den förut ! Och så klyftig kommentar i övrigt också🥰 tack för allt du tillför diskussionen!

    Kan inte se att du har kommit med något konstruktivt i den här diskussionen så du kanske inte ska vara så raljerande och kaxig. Jag tror inte att prostitution någonsin kommer att upphöra oavsett åtgärder därav världens äldsta yrke. Sex kommer alltid att vara relevant . Du vet att alla sorters människor köper sex . Homosexuella och kvinnor också.
    Jag tycker att Sverige som första steg ska ta kontrollen över ”arbetskraftsinvandringen” samt ha stenkoll på och registrera alla utländska kvinnor som importerats som frumaterial via datingsidor.

   You had me att ”anmälningsbenägna ” ! Det uttrycket ligger verkligen bara så i tiden! 🙏🏻

   Precis så. Det är ett ekorrhjul som inga förbudslagar kommer kunna ändra. Det enda som hjälper är att inte låta människor hamna i utsatthet, där dom är tvungna att sälja sig. Det är tandlöst att säga att kommuner aktivt ska jobba med att motverka prostitution, men inte ger direktiv på hur. Har någon ens frågat vad kvinnorna behöver för att inte sälja sig? Är samhället ens villig att gå kvinnorna tillmötes?

   Det var ju en myt om världens äldsta yrke. För att rättfärdiga våldtäkter 🤮

   Du tror inte att Simon som jobbar med det har märkt av det själv? Han skriver ju att det blivit värre. Försöker du ta vidriga as i försvar eller vad håller du på med??

   Tror absolut att våldet har ökat. Speciellt sedan Sveriges demografi förändrades en aning. Finns nog en anledning till varför många eskorter inte vill träffa män från sydliga breddgrader.

    Skulle söka på en artikel gällande mordförsöket på den prostituerade kvinnan i Malmö. Klickade på en som jag trodde handlade om den händelsen men det var en liknande fast i Helsingborg. Står i artikeln att han inte kan dömas till utvisning. De flesta (nej, inte alla förstås) allvarliga händelser verkar vara utförda av män från andra kulturer. Det är åtminstone min uppfattning utifrån att läsa i media, om specifika fall på flashback, vad kvinnorna skriver i sina annonser osv.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/dom-om-mordforsok-pa-hotell

  Håller inte med Ebba B om mycket men en sak. Kemisk kastrering som straff.
  Hur enkelt som helst. De kommer inte återfalla och de kommer inte kunna ”motstå sina lustar” för de har inga lustar längre… Fattar inte varför detta inte diskuteras mer… Eller egentligen fattar jag. För att bli kastrerad är ”det värsta” en man kan tänka sig. Så andra män (de som stiftar lagar) vill inte utsätta sina ”stackars bröder” för detta…

  Synd att 90% av de som följer hans konto och visar empati är kvinnor. Män är synnerligen ointresserade av frågan.

   Ja det är sååå deppigt! Nån gång ser jag en man som kommenterar och då hajar jag till och tänker ”wow vilken man!”. Sen tänker jag på Kapten klänning och hans arbete med jämställdhet inom polisen och tappar hopp igen… Man kan fan inte lita på nån…

  Hade tyckte att det varit bra i det här inlägget att lyfta organisationen Inte din Horas åsikter om det nya lagförslaget. Eftersom de och deras medlemmar har erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering, både frivilligt och ofrivilligt.

  Organisationen varnade tidigt att lagförslaget inte skulle få en reell effekt för de som utsätts, utan bara är symbolpolitik.
  Att enbart fokusera på straff för förövaren hjälper inte de personer som lever i prostitution. För att verkligen göra skillnad och få ner antalet som utsätts är det är mycket viktigare med förebyggande och stödjande åtgärder för personer som lever i prostitution eller andra former av kommersiell sexuell exploatering. Bl.a. brottsofferstatus, utsatta i prostitution ska vid behov få rätt till skyddat boende, kommuner ska ge möjlighet till ekonomiskt stöd, boende och exitmöjligheter som inkluderar rätt till studier eller praktik, och att dessa rättigheter inte ska villkoras med säljfrihet.

  Länk till debattartikel där Inte din Hora listar åtgärder som de anser är viktigare för att hjälpa offren:
  https://www.etc.se/debatt/nej-det-racker-inte-med-hardare-straff-sexkop

  De har även skrivit flera debattinlägg om detta på sin instagram.

  Borde finnas en sida motsvarande dumpen där de blir uthängd.. hela deras livs rykte ska stå på spel då de väljer begå en köpt våldtäkt. Och då kanske signalen hur vidrigt och sjukt de är går fram..

  Om man går in på dessa hemsidor där eskorter kan lägga upp sin profil/annons eller vad man kan kalla det så verkar många ha ett krav på att männen INTE ska vara från Mellanöstern och ibland Afrika med men framförallt Mellanöstern/araber.
  En del skriver också att de endast träffar Européer/nordeuropéer. Undrar varför?

   Vad är du för äckel som brukar hänga på såna sidor? Undrar varför 100% av gärningsmännen är MÄN?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.