Inte riktigt sociala medier-relaterat men ändå…

Så sent som förrförra veckan, befann sig Börje Salming tillsammans med sin familj i Toronto, där han hyllades som den hjälte han var, som spelare i Toronto Maple Leafs, efter totalt 16 säsonger och över 1 000 matcher i NHL-klubben.
Förra veckan närvarande han också på Tidernas hockeygala i Stockholm där han fick ta emot svenska hockeyfamiljens kärlek.
Efter galan sa Börjes fru:

Vi kommer inte gå ut mer offentligt nu. Vi stänger dörren nu, nu är det bara familjen som gäller.

Igår kom beskedet att Börje Salming avlidit, 71 år gammal.
I somras offentliggjorde Börje att han drabbats av sjukdomen ALS, och nu har den tagit en av Sveriges stora hockeyhjältar.
Jag beundrade själv Börje Salming som barn, och minns fortfarande när jag som nioåring så såg honom göra, både comeback i VM-sammanhang och 3-0 mot Finland i Globen.
Jag hade till och med planscher på honom i mitt rum. Planscher på Börje Salming, och på den vita sagohästen Milton.

All kärlek till Börjes familj, som förlorat en älskad familjemedlem.

48 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fina Börje!
  Så fort det gick! ?
  Fruktansvärd sjukdom som jag hoppas att det så fort som möjligt hittar ett botemedel mot.

   Väldigt viktigt med forskningen. Alla kan stödja hjärnfonden med både små och stora bidrag. ❤️❤️❤️

    Nej. Och ja Björn hade oxå als.

   Ja..fy vad fort det gick ? ? så fantastiskt fint att han fick hyllningarna innan det var över ❤

  Sorgligt!
  Otäck sjukdom!

  ??

  Riktig legendar. Vila i fred Börje.?

  Börje ❤️

  Varför tror du det? Han led av bulbär ALS som är den mest progressiva och när musklerna som sköter andning inte funkar så…ja då dör man.

  Värt att nämna i sammanhanget kan vara att ice bucket Challenge drog in mer än 200 miljoner dollar till als-forskningen. Vilket i sin tur ledde till att forskningen kunde öka och en ny medicin kunde tas fram. I vilket stadie den medicinen är vet jag inte men ändå goda nyheter. Alla bäckar små❤️

   Så viktigt!! Jag har precis skänkt en slant till Börjes insamling

   Vad bra. Jag hoppas att forskningen snabbt går framåt. Och att Sverige kan börja använda och godkänna medicinen som Börje ville testa.
   En fruktansvärd sjukdom ?

  Grym sjukdom. Brynäsfamiljen kommer alltid att minnas dig som en av de största. Sov Gott ❤️

  Fina Börje❤️

  Har tänkt så mycket på honom de senaste veckorna. Han verkar ha varit en fin människa och det gör alltid ont att se människor drabbas av den fruktansvärda sjukdomen ALS. Jag hoppas att vi snart kan hitta något botemedel mot skiten!

  Vila i frid nu Börje ?

  Okänslig kommentar

   Återkom när du vårdat personer in i det sista i denna jäkla sjukdomen. Den tar ifrån all värdighet.

    Oavsett så är det fruktansvärt okänsligt. Håll såna kommentarer för dig själv, av respekt för Börje och hans nära.

     Hur är det okänsligt att hoppas att han fick ett någorlunda värdigt slut istället för att kvävas till döds som du annars gör naturligt med ALS?

     Vila i frid Börje ❤️

   Nej när det gäller ALS är det ingen okänslig kommentar. Har man levt nära sjukdomen förstår man. Låt oss släppa det. Börje fick frid och slippa den sista fruktansvärda tiden oavsett om den fick med sig något hem eller inte. Ingen av oss behöver spekulera. Bidra istället till forskningen, alla kan göra något.

   Ett oskönt faktum ska inte få pratas om, tydligen. Vi ska alla dö och de som lider in i döden har också rätt till ett värdigt slut.

   Oavsett hur han dog så är dödshjälp något bra för de som lider. Har du varit tillsammans med någon in i döden?

  Han var i Toronto bara för några dagar sedan och fick troligen med sig en cocktail därifrån.

   Är det verkligen något att spekulera om?

  Kommer aldrig förstå meningen med livet när människor behöver plågas såhär. Vila i frid älskade Börje ❤️❤️❤️

  Börje verkar ha varit en fantastisk människa, ödmjuk, varm, trevlig, genuin. Så fruktansvärt bara. Det sitter forskare varje dag i alla länder över hela världen och de har allting som krävs, pengarna, resurserna, kunskapen, osv. Och ändå så lyckas INGEN när det kommer till ALS, cancer, och en lång rad andra sjukdomar. Det är så sjukt. Hur svårt ska det vara att få fram mediciner och botemedel?! Så komplicerad kan ju inte kroppen vara.

   ??‍♀️

   Håller med dig till fullo, Lisa. Med risk för att uppfattas som gravt konspiratorisk men själv har man sedan en tid tillbaka övergett stora delar av den s.k. läkemedelsindustrin i förmån för alternativa metoder där man mer går till botten med grundorsaken till att en viss åkomma uppstår. Detta inkl att på ett mer grundligt plan se över kosten o.s.v. Här ska det i stället medicineras och dövas till absurdum, jfr. med hög alkoholkonsumtion, och i 9 fall av 10 när man googlar på diverse sjukdomar så vet forskarna inte orsaken till dess uppkomst. Detta trots miljardbelopp inom industrin i fråga. För att inte tala om biverkningarna på allehanda psykofarmaka, hormonella p-medel, tvivelaktiga v a c c o.s.v. Här är i väst anses det vara det enda socialt accepterade, med undantag för typ akupunktur, men det kanske kan vara på tiden att i större utsträckning ifrågasätta om det verkligen är det enda rätta för precis alla virus- och bakterieinfektioner som många av oss trots allt drabbas av. Eller för all del psykisk ohälsa i alla dess former.

    Exakt! Och när det gäller ALS specifikt borde man även satsa på att noggrannare kartlägga sambandet mellan den ökande frekvensen sjukdomen och den populära förskrivningen av statiner.

    Vad i heligaste helvetet är det här för resonemang?

    Lisa: Kroppen är extremt komplex, forskning är komplex. Att hitta ett läkemedel som ger effekt utan att andra delar av kroppen drabbas av stora biverkningar är SVÅRT.

    K: Din konspirationsteori kommer från okunskap. Du ska inte behöva ha den kunskapen heller, förvisso, såvida du inte ingår i ett forskarlag. Men bara för att ni anser att det finns luckor i resonemanget betyder inte det att det stämmer. Det betyder bara att ni inte förstår. Vill halvt be om ursäkt för hur odiplomatisk jag är, men när jag ser faran med det här anti-intellektuella resonemanget brinner jag av.

    Frågan är komplex. Ni letar efter enkla svar där det inte finns några. Forskning är svårt, speciellt om man måste väga in människor välmående.

     Men K har väl inte gett uttryck för någon konspirationsteori?

     Att läkemedel sällan behandlar orsaken till sjukdomen utan endast lindrar symptomen tillfälligt, att läkemedel ofta ger biverkningar och att man fortfarande inte vet orsaken till många sjukdomar är ju sant. Finns det verkligen någon som påstår något annat?

     Alltså, till viss del håller jag givetvis med dig, det ÄR svårt och oerhört komplext. Dock kan jag även förstå och hålla med ”Lisa” & ”K”. Det fullkomligt pumpas in pengar till tex.cancerforskning, där har vi förvisso hittat revolutionerande och lovande behandlingar, så som tex. dna designade immunbehandlingar. Men när det gäller ALS känns det som det står still. Är inte insatt i hur forskningsanslagen ser ut när det gäller neurologiska sjukdomar, kanske riktas allt fokus på cancer och vi behöver galor odyl för neurologiska sjukdomar? Sen tycker jag själv, som även ”Lizzy” skriver att det borde till mer fokus kring omständigheter när det gäller bla ALS. Det är ju ett faktum att tex fotbollsspelare och vissa andra idrottsutövare oftare drabbas, i tex Italien är det massor med fotbollsspelare som fått just ALS, det är uppenbart ingen slump och man undrar som lekman om det forskas kring det eller helt förbises. Vet man behöver tillförlitlig data för att kunna dra säkra slutsatser, men man behöver ju inte direkt vara Einstein för att se samband mellan de offentliga personer som drabbats av ALS, alla, Börje, Björn Nattikho, Ulla-Karin, Maj Fant plus ett antal andra jag just nu inte kommer ihåg namnen på (bla IFK fotbollsspelare), hade alla oerhört låg procent underhudsfett och uppenbart hög metabolism. Man känner då frustration, när man som icke forskare ser uppenbara samband och det ändå inte verkar dras på några växlar kring detta, åtminstone inget man kan ta del av offentligt iaf.

   För att kunna bota måste man veta orsak och det är kruxet med dessa neurologiska sjukdomar och cancer. Man vet inte varför. Därför behövs det forskas massor mer

  Vila i frid, vår stora stjärna, vår stora Börje ❤

  Fy fan vad hemskt det var att se hans hälsas snabba förfall. Det blev liksom förstärkt av att Börje framstod som en sådan urkraft tidigare. Han var det hårdaste av allt hårt, men samtidigt den mest sympatiska. Har aldrig hört någon säga ett ont ord om honom.

  Den lilla trösten är att han hann åka på en liten hyllningsturné så sent som förra veckan. Tack vare den fick han i alla fall somna in med vetskapen om hur mycket han betytt för så många människor.

   Ja fy fan vad jag har gråtit när jag har sett honom, både av stolthet men självklart av sorg för vad sjukdomen har gjort med honom…

   Ja blir så tydligt när en sån stark man, som spelat hockeymatcher med punkterad lunga och ett ansikte som nyss sytts ihop sedan blir så sargad och märkt av en sjukdom. ALS är verkligen en grym sjukdom, inte minst pga det ofta mycket snabba förloppet. Som hockeyälskare sedan barnsben har jag alltid beundrat Börje, han är för mig en ikon – den störste svenske hockeyspelaren genom tiderna. Vila i frid Börje ❤️

  ❤️

  Må han vila i frid ❤️

  Ser inga spekulationer här?

  Ja håller med. Ta bort ovan kommentar också.

  Detta är inte riktigt sant. Det pågår många forskningsprojekt världen över och även försök med mediciner men det finns ingen medicin än som botar sjukdomen. Det enda som finns i Sverige är en medicin som är minst 20 år gammal, som eventuellt kan sakta ner sjukdomsprocessen något.

  Det är så sorgligt. Fruktansvärd sjukdom. Känns fint att han fick uppleva hyllningen förra veckan.
  Vila i frid.

  Vilken ambassadör han varit för länet, landet och sporten. Stenhård, cool och snäll. Jag grät så mycket igår när beskedet kom, fast jag aldrig träffat honom. Fruktansvärt att se sjukdom bryta ner någon på det sättet. Vila i frid Börje ❤️

  En av de största genom alla tider. Legendar i ordets rätta bemärkelse och trots det en ännu större människa. Tack för det här inlägget, Börje förtjänar all kärlek och uppmärksamhet. Som någon krönikör skrev, han är borta men inte död. För Börje är odödlig ändå ?❤️ Jag hoppas också du rensar bort alla konspirationsteorier i kommentarerna här. De har ingen plats eftersom det är just teorier och inget annat och de har definitivt ingen plats här en dag som denna.

  Fy vad ledsen jag blev när jag läste att han avlidit. En så otroligt fin människa ?
  Vila i frid bästa Börje och tack för allt du gjort!

  Börje Salming – Sveriges älskade alfahanne?️
  Så så saknad.

  Intressant att hans intervju med SVT från augusti, när han precis gått ut med sin diagnos och då ansåg att det var pga covidvaccinet han blev sjuk. Detta sa både han och hans fru i intervjun. Denna intervju är nu raderad och finns inte längre att finna. Han var också tidigare ambassadör för ”Kavla upp”, kampanjen med kändisar som skulle få oss att vaccinera oss mot covid-19. I samma stund han uttalade detta om orsaken till hans ALS, togs han bort från kampanjen. Vilket sammanträffande…or not…

   du kliver på en minerad mark i detta forum. Men ja, du är inte den enda som uppmärksammat detta, och många många tusen funderar över samma sak. Synd att Börje inte kunde prata i slutet, hoppas hans exfru tar bladet från munnen än en gång<3

    Jag vet. Tyvärr lika minerat i de flesta andra forum också. Hoppas han får upprättelse någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.