Cut for freedom

För att stötta kampen för frihet i Iran så trendar ”cut for freedom” på bland annat Instagram just nu.
Stina Wollter, Navid Modiri och Henrik Wahlström är några som postat inlägg i ämnet.


Själv ligger jag däckad hemma med feber, ont i halsen, hosta och snuva och är kanske inte riktigt i min bästa bloggform, men jag försöker publicera inlägg så gott det går, men nu vet ni varför det inte kommer några guldspadegrävande inlägg här idag – till skillnad från annars. ?

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  kanske ska lägga till en sax på profilbilden på facebook också så det blir förändring på riktigt…. eller kanske inte.

  Och på vilket sätt gör detta livet bättre för människorna i Iran?

   Sluta haaaaaata! *insert valfri gnällig influenser*

    Jag frågade min vän från Iran som har familj boende i Iran:

    Genom att dela inlägg och ”visa support” så visar västvärlden att vi ser vad regimen gör. Det ger irans befolkning mer kraft att orka fortsätta kämpa, för att dom vet att det sprids, att dom blir sedda. Och det sätter press på regimen som trots sitt styre, vet att omvärldens åsikter påverkar och dom vill självklart att övriga världen ska blunda eller allmänt inte lägga sig i.

    Att du med 200 följare delar kan bidra till att någon med 340 följare delar som har en öppen profil som någon med 1500 följare ser och delar, som någon med 5000 följare ser och delar, som någon med 5M följare i ett annat land ser och delar och deras medier uppmärksammar.
    Domino effekt.

     Precis detta har min vän från Iran, med familj kvar sagt. Dela, dela, dela. Tagga dina bilder. Det må kännas trivialt men det gör stor skillnad för att uppmärksamma. Media skriver om det som lyfts via sociala medier.

      Det är bra att det uppmärksammas, men det gör ingen skillnad från vad deras regering fortsätter att göra. Tror de bryr sig föga om vad vi i väst trycker.

       Är det bättre att det sker i det tysta?

       Gör det ingen skillnad att stora massor trycker på politiker i väst, media osv? Nä men visst, vi skiter i vad iranska folket BER oss om och låter de tystade slåss för sina rättigheter medan vi tittar bort.

        Jag säger inte att det är dåligt att vi uppmärksammar det här och sprider det och what not. Men vi spelar för döva öron.

        Jag vill, tror och hoppas att deras rättigheter ska ändras och de ska få mer frihet, men att vi postar bilder på instagram där vi ska låtsat klippa för frihet är bara urdumt sen att skriva ”jag står med er för ett fritt Iran” eller vad nu alla skriver, det är bara tomma ord tycker jag. Man postar sen glömmer man bort, för man tycker man har gjort sitt. Inte alla gör så, men väldigt många för att verka vara relevanta och insatta i situationen.

         Det här har varit på tapeten både i väst men också i dessa länder där slöja är krav i en herrans massa år. Köper inte att det är först nu som folk fattar och helt plötsligt ska bry sig. Ingen har inte brytt sig sedan 80-talet…

          Det är väl definitivt på tiden då att folk börjar bry sig nu och förhoppningvis fortsätter att göra det tills förändring sker.

          Jag väljer att se det som något positivt och hoppas på förändring, try it.

           Det var ju precis det jag skrev i mitt inlägg högre upp?

           Hade du bara tagit dig tiden att bry dig om att faktiskt läsa och reflektera lite över hela texten innan du bestämde dig för att kommentera och försöka få mig att framstå som en bad guy så hade du sett att du hade min åsikt om saken rakt framför näsan på dig.

           Men, åter igen: Jag hoppas också på förändring, men tycker att det är löjligt att posta bilder för att ge intrycket av att man bryr sig, men sen återgår man till sitt liv och lämnar det där för man tycker minsann att nu JÄVLAR har jag gjort min plikt för mänskligheten! Sen fortsätter man scrolla vidare, likar sina kompisars bilder på sina utekvällar, matbilder osv, kanske skrattar lite åt nån kattvideo på youtube precis som vanligt och ägnar inte Iran eller deras förtryck någon mer tanke.

           Det är patetiskt.

           Jag tog mig tiden, och nu gjorde jag det igen.

           Jag ser det som något positivt att folk bryr sig nu, även om de inte har gjort det tidigare. Jag ser det som något positivt att en influencer sprider medvetenhet och visar stöd då det bidrar till att kanske ett par stycken av hens följare hänger på det (domino effekten), även om said influencer sedan scrollar vidare och skrattar åt en kattvideo så har avtrycket gjorts. Jag ser det som positivt för Iran och de som kämpar att det uppmärksammas oavsett om några töntisar tjänar godhetspoäng samtidigt, då låter jag dom hellre få dom enkla poängen än att vägra dom det och minska på spridningen ”bara för att”.

           Jag tror inte att du är en bad guy, men jag tror att du behöver se den större bilden. Ha en fin kväll!

           Nä, alltså förlåt. Men jag ser fortfarande inte hur dessa bilder på något sätt ska hjälpa mot förtrycket i Iran. Absolut, det för spridning och uppmärksamhet. Men det gör fortfarande ingenting och många ger bara ett sken av att bry sig när de postar dessa bilder för att verka viktiga. Det är inte ens genuint intresse utan de vill bara få uppmärksamhet till sig själva och få en klapp på axeln. Sen åker de till Dubai eller andra länder på semester där kvinnor lever i förtryck och glassar runt som om inget hänt.

           Sen Iranierna själva visar ju hur pass hårt detta förtryck rotar sig, titta bara under VM där de lovade att aldrig sjunga nationalsången, men efter påtryck från deras regi gjorde de det i alla fall pga antagligen hemska hot mot deras familjer, vad gör en bild på instagram åt det? Absolut noll. Redan där skulle fler hoppat in och sagt nått men där har det varit knäpptyst, jag har då inte hört eller läst något.

           Det är min personliga åsikt åtminstone, men vi kan alla hoppas att Iranierna som står emot detta orkar. Men det känns som loppet är ganska kört när de som ska vara ansiktena utåt och syns (t.ex fotbollsspelarna) med enkelhet kan skrämmas till lydnad, då får ju deras regering exakt det dem vill.

           Ännu viktigare då att vi som inte kan hotas av regimen, visar stöttning och sprider ännu mer för att vara deras röster är min personliga åsikt.

          Men för guds skull, vad är ditt problem? Tycker du att det är bättre att inte säga något, för att du har någon sjuk idé om att antingen gör man (åker till Iran och slåss med vapen eller vad?) eller så håller man käften? Du är en del av problemet, men du är antagligen för ung för att förstå det. Förhoppningsvis lär du dig någon gång att i en sjuk värld är det ofta uppmärksamhet som skapar förändring. Så länge folk är tysta så händer det absolut ingenting.

   Det var min första tanke också…

   Att folk har delat, uppmärksammat och taggat politiker, nyhetssidor och satt press på politiker har gjort att nu ska FN utreda Irans regim för brott mot mänskliga rättigheter. Men det ger även kraft för dom som är i iran och kämpar för sina liv att se att de inte står ensamma i sin kamp mot en regim som inte vill sitt folks bästa.
   Svar på din fråga, ju mer press på regimen från resten av världen kan hjälpa kampen och revolutionen som är på gång och förhoppningsvis kan folket i Iran få sin frihet.

   Håller helt med. Trött på hyckleriet

   De har ju varit väldigt tydligt från iranskt håll att man vill att folk delar, uppmärksammar och sprider. Så om du inte själv är ute på gatorna i Iran och protesterar tycker jag du ska låta bli att nervärdera de som följer dessa uppmaningar.

   Irans regim gör sitt yttersta för att släcka internet och inga utländska journalister har släppts in i landet sedan mordet på Jina Amini eller Masha Amini som hon hette officiellt men Jina är hennes kurdiska namn som är förbjudet i Iran. Anyway regimen gör allt för att stoppa information om vad som händer i landet från att komma ut, därför är det bra att vi visar att vi vet och vi stöttar folkets kamp mot regimen.

   Frågan om mänskliga rättigheter för invånarna i Iran stannar inte vid deras nationsgräns, särskilt inte när det gäller att använda internet. Bra med engagemang.

  Jag har svårt att se vad det här skulle göra för skillnad. Jag ser massa kommentarer om att ”det är viktigt att visa på vilken sida man står på” osv. osv.
  Men jag förstår uppriktigt sagt inte varför det är viktigt att visa det på just det här sättet. Varför skulle sådana här inlägg göra skillnad för något annat än följarantal för den som postar bilden? Vem är det som tror att en stat skulle backa och säga ”vet ni vad, nu är det så många som postat så vackra bilder på instagram så nu har ni övertygat oss, ni har ju rätt. Vil lägger ner!”??

   Har exakt samma tanke!

   Det kände jag dock redan när alla uppmanades att dela i sin story om läget i Iran generellt, jag förstår inte hur det hjälper att jag delar något till mina 200 följare som läser samma nyheter som mig och därför redan vet vad som sker i Iran? Att Influensers delar vissa grejer för att sprida på en stor plattform kan jag förstå mer, men när mina vänner börjar dela flera inlägg om att man måste veta vad som händer i Iran känner jag att 99% (egen siffra) av alla privata instagramanvändare i Sverige redan vet om detta?
   Lite lika med BLM grejen, jag stöttar den helt och hållet men ibland går inte allt att appliceras på oss i Sverige, vad kan vi göra för skillnad mot den systematiska rasism som finns i USA? (Och ni som brukar skriva ”utbilda dig” eller ”läs på” kan gärna få leda mig rätt i letandet efter info om sånt här).

   Spelar du dum?

   Du kanske kan jämföra med Ryssland om det blir enklare: ska alla blunda för att Putin ändå inte går att övertyga? Inte direkt så att han skulle backa och säga ”vet ni vad, ni övertygat oss, ni har ju rätt. Vil lägger ner!”
   Så varför ska vi ta ställning, han kommer ju ändå inte ändra sig?

    Det finns ingen anledning att svara sån vissen attityd. Vill du att jag ska lyssna på dig så får du faktiskt kamma till dig och framföra ditt budskap på ett bättre sätt.

    Din jämförelse stukar dessutom också. EU har satt in sanktioner mot både Ryssland och Iran.

   Då vänder jag på frågan, hur skulle du vilja visa ”vilken sida du står på” eller rent av uppmärksamma och stötta kampen?

   Jag förstår att det känns som att vi ”vanlisar” med få följare inte bidrar, men samtidigt är SoMe ett väldigt enkelt och kraftfullt medel till att dela och sprida information nu för tiden och även med få följare är det enkelt att skapa en domino effekt. Tänk på hur reklam och trender funkar, först kanske man ser en produkt/märke hos stora profiler men efter ett tag börjar även ens vänner att använda, posta och snacka om det och vips så har märket exploderat, alla känner till det- tack vare sociala medier. Testa att byta ut ”produkt/märke” mot ex Caia, någon skandal/snackis (kom spontant att tänka på H&M skandalen där en mörkhyad pojke bar en tröja med texten ”coolest monkey in the jungle”, hur det spreds och uppmärksammades och slutligen ledde till att H&M bad om ursäkt och plockade bort det) eller som nu, en revolution för frihet och mänskliga rättigheter för ett land vars regering dolt och mörkat sina fruktansvärda och omänskliga handlingar i över 40 år – det starkaste vapnet mot de är att kasta strålkastarna på de och avslöja allt de gjort och gör och visa att det inte får fortsätta. Iranierna, framför allt unga, har inget att förlora, de bryr sig inte om de dödas på gatorna för de har inget att leva för, ingen framtid och inga möjligheter till något. Det enda de vill är att vi i västvärlden ekar deras röst och hjälper till att sprida ordet för att sätta press på världens makthavare så att de inte blundar för allt som sker och stöttar regimen, så att folket kan störta regimen. Det enda de vill ha är ett sekulariserat demokratiskt samhälle där alla människor är fria (religion-, kön/sexualitet-, yttrande och tryckfrihet) och är lika mycket värda = samma mänskliga rättigheter oavsett etnicitet/minoritetstillhörighet. Precis som vi är privilegierade med här i Sverige och många andra länder i västvärlden. Så snälla snälla, dela och sprid. Det är värdefullt och påverkar❤️

  Herregud, en ny hashtag och en ny selfiepose för kändisarna att bygga sitt varumärke på. Vid det här laget är sådant provocerande löjligt.

  Nej men vad är detta för trams. Godhetsknarkare hela bunten.

  Vad bra! Det här är precis vad människorna i Iran behöver just nu ? Bra jobbat ännu en gång influensers!

  Tack för att ni löser världsproblem med era bilder på Instagram ??

   Att uppmärksamma något brukar vara en del av lösningen ja.

   Tror inte att bilderna i sig ska lösa problemet. De syftar nog snarare till att uppmärksamma det som pågår. Vad gör du själv förresten?

   Tyvärr hörs inte röster inifrån Iran så att de med plattform sprider och uppmärksammar vad som sker är väl knappast dåligt?!

  Är så fascinerande med denna typ av aktivister som så gärna poserar på bild. Verkligheten i Sverige vill de dock blunda för och fördömer samt häcklar de som lyfter frågor om hedersförtryck i Sverige.
  Kan inte ta dem på allvar när de inte lika starkt fördömer slöja på förskolebarn, flickor som får sitta längst bak i bussen eller krav på att gifta sig med sin kusin från föräldrarnas hemland. De är bara posörer och bör behandlas som sådana.

   De gör ungefär lika stor nytta som aktiviteterna som förstör tavlor. ??

    Och där fick jag lära mig att min IPhone inte vet vad ordet *aktivisterna är för något…

  Det är väl toppen att folk ”står för frihet” och är emot cancer och sånt, men jag vet inte riktigt hur det liksom hjälper i praktiken. Det är liksom lite ”one like=save a life” över det hela.

   Vilket märkligt exempel, det är så stor skillnad på att ta ställning och visa sitt stöd i fråga om människors grundläggande rättigheter och frihet i diktaturstater kontra att ”vara emot cancer”? Vem är för cancer?? Vem är ”personen” man kämpar mot?

   Däremot kan det hjälpa enormt mycket att dela och uppmärksamma förtrycket i Iran just eftersom det sätter press på regimen (de vill ju dölja allt, därför de hotar och dödar folk och stänger av internet) och det ledde bla till att FN uppmärksammade det! Det är ju inte första gången iranierna protesterar, men det är första gången det har fått en sådan här stor spridning, mycket tack vare delningar o SoMe (eftersom medias rapportering var/är väldigt bristfällig) och faktiskt eskalerat till en revolution. Så jo, när vi sitter tryggt och bekvämt i våra soffor hemma är det minsta, enklaste och bästa vi kan göra just det som folket i Iran ber oss om – att dela bilder/info för att öka spridningen!!! Vi alla kan ju inte åka till Iran och kämpa och stötta kampen på gatorna…?! Sen hålls det demonstrationer i princip varje helg i Stockholm och andra städer, de är jättebra att gå på för att stötta kampen lite mer, så här på långt håll. Frihet är en rättighet som alla människor förtjänar, oavsett vart man råkar födas.

   Tack Camilla för det här inlägget! Trots att många kommentarer tyvärr är väldigt bittra och oempatiska.

  Postar klippselfies, men kollar på VM, samarbetar med Visit Dubai och åker till Thailand varje vinter.

   vem?

   Är det samma personer som ex gör samarbete med visit Dubai som också uppmärksammar med denna hashtag? Vore ju verkligen intressant vilka det rör sig om i så fall.

   Haha nej tror inte det är samma personer

    Ida Warg skulle säkert kunna göra en sån grej!

     Men har hon gjort det?

  Jag har försökt googla, men fattar inte. Ska man klippa sitt hår eller slöjan eller vad representerar posen? Varför ska man ”tagga makthavare”, vad tror dom att typ Ebba Bush ska göra åt Iran?

  Ja, det är fullt möjligt att jag är jättetrög. Någon smart snällis får gärna förklara 🙂

   Att våra politiker fördömer Irans handlingar lär ju göra mer skillnad än influencers som gör hårklipparposer på sociala medier

    Ja just det, ta för givet att politiker engagerar sig så att vi kan luta oss tillbaks och se på. Bekvämast så.

     ? Sa inte att någon skulle luta sig tillbaka, jag sa att politikers fördömanden antagligen gör mer nytta än en massa poser på sociala medier. Men om att tagga politiker gör att de fattar att de ska fördöma Iran så har ju även instagraminläggen bidragit till något. Uppmuntrar till allt som stärker mänskliga rättigheter. Gärna konkreta handlingar. Tycker det är märkligt att posta sånt här på sociala medier men glatt åka på semester till Dubai.

      Vilka gör det?

   Kvinnorna i iran klipper sitt riktiga hår eller bränner slöjan som de blivit påtvingade senaste 40 åren. Deras handling ska symbolisera frihet som det islamiska regimen tagit ifrån de.

   Innan revolutionen skedde i iran så fanns det ett avtal mellan kungen av iran och Sverige, där bla kungen av iran donerade pengar som byggde upp kommunikationen i Stockholm, bla pendeltågen. Det man vill göra idag är att Sverige ska kapa sina band till iran helt, detta gäller ex exporten av telekommunikation, maskiner till iran. Bla har Sverige exporterat lyftkranar som på tidigt 00 tal visades att användas för dödshängningar i iran.. därför vill man uppmärksamma makthavarna i Sverige att ta ett tydligare beslut MOT regimen.

    Så fint att du nämnde det där, det är nog många som inte vet eller tänker på det där när de åker i kollektivtrafiken varje dag.

    Till ts, ja posen symboliserar att man klipper håret, vilket är en traditionell persisk handling för att visa protest och gjorts av många nu under den pågående revolutionen. Posen gjordes först av beach fotbollspelaren Saeed Piramoun efter ett mål, där han firade vinsten genom att visa solidaritet med kvinnor och kampen om frihet och mänskliga rättigheter. Läs mer här https://www.timesofisrael.com/iranian-soccer-player-mimics-hair-cutting-in-solidarity-with-protests/amp/

    Syftet med att tagga makthavare är att uppmuntra dem till att uppmärksamma detta och agera, genom att bla sluta samarbeta med den nuvarande regimen och deras ambassadörer…eftersom de är just makthavare och styr/påverkar sådant.

    Så fint att du nämnde det där, det är nog många som inte vet eller tänker på det där när de åker i kollektivtrafiken varje dag.

    Till ts, ja posen symboliserar att man klipper håret, vilket är en traditionell persisk handling för att visa protest och gjorts av många nu under den pågående revolutionen. Posen gjordes först av beach fotbollspelaren Saeed Piramoun efter ett mål, där han firade vinsten genom att visa solidaritet med kvinnor och kampen om frihet och mänskliga rättigheter. Vet inte om länken kommer med, så läs mer genom att googla på ex iranian soccer player mimics hair cutting in solidarity.

    Syftet med att tagga makthavare är att uppmuntra dem till att uppmärksamma detta och agera, genom att bla sluta samarbeta med den nuvarande regimen och deras ambassadörer…eftersom de är just makthavare och styr/påverkar sådant.

  Och sen går vi hem och tittar på fotbolls-VM från Qatar.
  Jättefint att folk visar stöd för demokratiska och mänskliga rättigheter i sociala medier, tänk den dag vi börjar visa det med faktiska handlingar

   Är det samma personer som tittar på fotbolls-VM som uppmärksammar det som pågår i Iran?

   Tror faktiskt varken Stina eller Henrik stöttar VM i Qatar…

   Vilka ”vi”? Att du tittar på fotbolls-VM får stå för dig.

  Nu kommer diktatorn i Iran gå in på Instagram och bli så rörd av dessa Influencers så han slutar kriga omedelbums.

   Att spela dum är sällan charmigt.

    Bestämmer inte du ?

    Men roligt!

     Haha eller hur! Men folk är för PK och förstår ingenting.

  Ni som klagar på att det är en meningslös gest, virtue signaling och ett sätt för influencers att framhäva sig – det kanske det är men det gör skillnad!

  I Iran pågår just nu en revolution mot en barbarisk regim som i 43 år förtryckt sin befolkning med godtyckliga fängslanden, avrättningar och våld mot helt vanliga medborgare som försöker utöva den yttrande- och mötesfrihet som du och jag tar för givet.

  Ett av regimens främsta medel för att stävja oppositionen och dölja sina brott mot mänskligheten har varit att begränsa iraniers tillgång till internet och sociala medier. Diktaturer verkar och upprätthålls nämligen bäst i det dolda.

  I ljuset av de protester som sedermera blivit startskottet till den just nu pågående revolution efter Mahsa Aminis död har inlägg på sociala medier och solidaritetshandlingar likt denna spelat en essentiell roll. Du och jag blir en megafon för det iranska folkets röst och ser till att ämnet hålls aktuellt trots att mainstreammedia för det mesta tycks blunda för frågan.

  Oppositionen i Iran och i diasporan VILL att omvärlden gör ?Mer exponering innebär mer internationella påtryckningar vilket i sin tur leder till att EU, USA, UNICEF, FN etc agerar = stöd till iranier som dagligen riskerar sina liv på gatan.

  Brukar personligen vara emot hashtagaktivism men som iranier ville jag nyansera debatten lite och betona att vi är tacksamma för alla som postar, repostar och deltar i den här kvinnoledda revolutionen för frihet.

  Fortsätt låtsasklippa era hår!

   Vilka hemska länder det finns. Tänker med skräck hur det måste vara att bo där. ? Medeltidsreligion får styra folket.

   Ja exakt. Varför tror ni att du diktatorer vill tysta ner och stänga sociala medier? För att se är oroliga för konsekvenserna när budskap sprids. Varje litet inlägg för ingen skillnad såklart, men att protesterna i Iran forsätter att uppmärksammas internationellt fö skillnad. Och vad tidningar mm skriver om påverkas också av vad som får stor uppmärksamhet på sociala medier.

   När de som protesterar ute på gatorna i Iran ber resten av världen att sprida deras budskap genom sociala medier så är det rätt magstarkt att sitta hemma på rumpan och raljera över att folk lyssnar till den önskan.

  Revolutionen i Iran var 1979. Vem har brytt sig de senaste 40 åren? Iranska kvinnor har ändå haft en ”relativ” frihet jämfört med t.ex Saudiska kvinnor. Var är sympatierna för kvinnorna i Niqab? Godhetsknarkande i tråden skrev ngn. Är benägen att hålla med. Var är ukrainska flaggorna idag? De har det knappast lättare idag än i början av kriget. Hursomhelst, Peace & Love

   Fast relativ frihet? Kvinnorna är iran är strukturellt förtryckta, de kan inte resa utan sin far eller makes tillstånd, får inte checka in på hotell, boende, flytta utan tillstånd. Får inte cykla, köra en moped eller motorcykel. Kvinnor och män får inte hålla hand, pussas öppet, män och kvinnor får inte fira en födelsedag i samma lokal utan att riskera sina liv. Barngiftemål är lagligt vid 9 års åldern, och prostitution är lagligt genom att män får köpa tillfälliga äktenskap med dem för sex.

   Revolutionen i iran var en stulen revolution, många har brytt sig men många har tystas genom död och långa fängelsestraff. Vi kan inte jämföra olika länder med varandra, de som sker i iran och ex saudi är lika hemskt men varför nämna saudi när inlägget handlar om iran?

   Grejen är väl att reglerna stramas åt för kvinnorna i Iran nu och ingen vill att det ska behöva bli som i Saudi? Jag ser fortfraadnade ett stort stöd för Ukraina och upplver även att kvinnornas kamp i Iran har öppnat upp debatten för hur kvinnor i andra länder har det.

  Tycker såhär.
  Det är bra att sociala medier finns så att det kan uppmärksammas på det sättet som det görs nu. många yngre som säkert inte skulle veta ngt annars, MEN!
  Det vore ju jävligt trevligt om alla som nu hoppar på den här trenden (för det är ju det det blir) faktiskt gjorde ngt konkret, som att, istället för att posa som att man ska klippa av sig håret, faktiskt bara klippte av skiten.

   Vad kan vi göra konkret mer än att stötta och sprida sprida sprida, tycker du? Min kollega som har släktingar i Iran betonar gång på gång hur viktigt det är vi genom att dela inlägg visar att vi vet vad som pågår.

   Vad menar du skulle vara den praktiska skillnaden om de klipper sig eller bara poserar?!

  Alla goda influencers kan ju göra något åt muslimska barn främst från Somalia, som redan i förskoleåldern påtvingas slöja. Det vågar de dock inte, då är man ju rasist.

   Men du gör det?

    Tycker alla goda influencer kan bry sig om vad som händer i deras eget hemland i första hand.

   Whataboutism

   Man kan inte göra en sak utan att få kritik för att man inte gör allt.

   Vad gör du själv åt saken förutom att kritisera alla som inte gör något just nu?

   Whataboutism.. men men ska vi jämföra så tvingas flickorna i Iran för exakt samma sak? Så vad är din poäng?

    Det är pga att det är ett muslimskt land och där gäller t ex inte barnkonventionen vilken t o m blivit lag i Sverige.

   Vad ska influencers göra åt det tycker du? Rösta på ett speciellt parti? Börja diskutera religion, kultur och segregation på sina konton? 100% lär de få höra att de inte har TF, inte bor i ”orten” och inte har rätt att uttala sig. Många har ju knappt gått ut gymnasiet liksom…

   Det är ju en väldigt komplex fråga.

    Exakt samma som de nu gör för kvinnorna i Iran.

     Typ Freedom for children.

  Om dom hade klippt av håret på riktigt, så som kvinnorna i Iran gör, så hade det varit oerhört inspirerande. Men vi offrar inte ens vårat hår här så vad är det positiva med detta?

  Jag orkar fan inte.. plus han Henrik, jag följer honom men han börjar också gå mig på nerverna. Han är ju så förbaskat god och söt på sociala medier så man får ont i tänderna.

   ”Inspirerande”? Vad tror du att det är egentligen?!

    Jag tror att det är ett sätt att visa att man följt nyheterna och att det är content.

    Nu fattar jag vad du menar… jag uttryckte mig klumpigt.

    När jag skriver inspirerande så menade jag det i relation till influencers, men det var klumpigt ordval. Jag skulle valt ordet ”kraftfullt” istället. Förlåt för passivt aggressivt svar tidigare.

   Lita på magkänslan när det kommer till Henrik, vilken god snubbe går runt och propsar på andra just hur god han är…?

   PRECIS!
   Kan på allvar inte komma på något som influencers (och andra med stort visuellt medialt utrymme, förstås) hade vågat klippa av sig håret för.

    Men du har klippt av dig håret förstår jag?

     Har du klippt av dig håret?

     Och innan du svarar något i stil med ”men jag är inte den som klagar”. Vi sitter över nätet, man kan hävda vad fan som helst.

     Det är onormalt mycket känslor i forum där man kan säga vad fan som helst.. håll er sakliga.

  Alltså Henrik Wahlström… Hahahah.
  Är blockad av honom. Han tål verkligen inte minsta lilla feministiska kritik. Han kan inte se sin position som man i förhållande till den retorik han försöker hålla eftersom han anser sig vara så jävla unik och speciell. #inteallamän är Henrik i ett nötskal.

  Han vill verkligen bara höra att han är fantastisk och allt annat kategoriserar han som troll och blockar. Minns även när han skulle skulle propagera för att någon äckelgubbe i media, minns inte vem, inte var p*dofil utan h*bofil. Jag sa att det var en helt arbiträr särskiljning i sammanhanget, men det blev han såklart också sur över.

  Önskar bara att Henrik kunde hålla sig till att prata om bipolär sjukdom. Han ska inte leda någon slaga feministisk fana. Han gör ju inte ens någon feministisk analys utan när han jobbar upp bilder från gamla tjejtidningar så är det ju följarna själva (kvinnor) som kommer till olika slutsatser och analyser i kommentarsfältet. Och han bara hivar in beröm för att han ”såg det”.

  Han säger ingenting som inte kvinnliga feminister inte redan sagt 100 gånger tidigare.
  Men nu har han ett vinnande koncept där han kan godhetsknarka sig till någon slags Messiah-roll i socmed.

  Tror en befolkning måste matcha våldet från en regim för att störta den, annars bara regimens styrkor skjuter skarpt. Ledarna bryr sig inte om hur många invånare som dör.

  Som vid franska revolutionen, då visade befolkningen ingen nåd.

  Tack Camilla för att du skriver om detta! Med tanke på att sociala medier har varit studenter och ungdomars främsta medel för att kommunicera till omvärlden vad den här fruktansvärda regimen gör mot dem, är det verkligen mitt i prick att du lyfter just den här frågan på din blogg. Ett klockrent exempel på när sociala medier används till något bra. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.