Sysslar H&M och Sellpy med ”green washing”?

Jag hoppas att Sellpy återkommer till mig och berättar att det är en bugg på deras hemsida. För det kan inte vara så att de har 216 exakt likadana tröjor i nyskick som är second hand. Det finns dock en hel del H&M-produkter i nyskick på sajten ser jag, över 50.000 faktiskt. Kan det vara så att H&M satt i system att sälja ut sitt lager som second hand via Sellpy – som de är majoritetsägare i? Frågar åt en kompis. // @greenwashingisverige på Instagram

Jag hoppas också att de får svar från H&M.
Och nej, jag är inte kompisen som egentligen vill veta. 🙂

Vad tycker ni om det här?
Jag har köpt kläder med lappar från Lindex, kan det vara samma sak där?
Dock såldes de med en individuell bild, men man vet ju aldrig…

Har ni också varit med om detta?
Nya kläder med lappar på Sellpy,  från den här typen av märken/butiker?

Tack för tips!

67 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag har sålt kläder med lappar kvar.
  Provade plaggen, insåg att de inte passade, väntade på bättre tider (för lat för att skicka tillbaka), tog mitt förnuft till fånga och insåg att bättre tider ej kommer, sålde via Sellpy.
  Men i det här fallet är det nog något annat fuffens på gång

   Samma här

   Ja alltså det med lapparna har nog MÅNGA gjort sig skyldig till. Med tanke på att en tröja används i snitt 5 ggr eller något sådant lär det inte vara helt ovanligt.

   100 plus likadana tröjor däremot….

   Vad skulle H&M Gruppen ha Afound till om de behövde sälja nya kläder via Sellpy?

    De ”behöver” inte Sellpy, de har köpt det för att döda konkurrensen

  Och vad är det med det då? Bättre att HM och övriga kastar kläderna eller?

   Ja, jag förstår inte vad problemet är. Det är väl bättre att kläderna säljs vidare än att de hamnar på en klädkyrkogård som den man sett i Chile: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/se-enorma-kladkyrkogarden-har-hamnar-helt-nya-klader

   Innan så brände de kläder i ett inslag på uppdrag granskning. Det är ju ett problem om efterfrågan på kläder minskar så det är ju rationellt.

   Tror poängen snarare är att man tycker att de ska producera mindre

    Har ni sett den där statistiken över hur många nya plagg som produceras varje år? Eller om det är släppta kollektioner? Ska se om jag kan snoka upp den.

     Här

     https://www.gittemary.com/wp-content/uploads/2022/07/292684161_1556651834751437_4888598619664593986_n-1019×1024.jpg

     det är billigare för företag som Shein att bara slänga kläderna än att ta emot och behandla returer.

   Det som är poängen med inlägget är att dels produceras det för mycket och dels är Sellpy inte öppna med var dessa produkter kommer ifrån, deras ägare HM som ser en chans att tjäna (ännu mer) pengar. De borde markeras som t.ex. outlet eller på annat sätt göra det tydligt att det är HM eller annat företag som ligger bakom. Sedan är det även prissättningen som verkar ligga högre än originalpris. Sellpy marknadsför sig som ett miljövänligt alternativ och många som handlar där gör det för att inte stötta fast fashion. Jag tyckte det var ett bra inlägg! Hade ingen aning om att HM var ägare eller att de använder sig av Sellpy för ahh sälja sina produkter. Det verkar även vara fler företag, t.ex. Mango, som Sellpy har samma upplägg med. Så nej, ingen vill att produkter ska slängas. Däremot produceras mindre och ökad transparens.

   Nu handlar det i och för sig INTE om att man ska kasta kläder utan hur man marknadsför det hela. Företag, inklusive HM har sedan gammalt rensat ut gamla kollektioner via outlets. Att då plötsligt börja marknadsföra att deras kläder nu återbrukas via second hand är greenwashing om det handlar om plagg som inte blivit sålda. Kan inte fatta att de är så dåliga på mate att de inte bättre kan förutse hur mycket de ska producera. Det skulle hjälpa miljön!

    Håller med. Men också, outlets är dels sådant som råkat producerat för mycket av men också en marknad i sig där kläder aldrig var tänkta att säljas till fullpris utan skickas direkt till outlet till något billigare pris. Så det är inte så enkelt som klädkyrkogård eller outlet utan finns mycket pengar i outlets

     Och – säljer de bra på sellpy minskar ju intresset för HM att producera rimlig mängd, då det går åt på sellpy tillslut ändå

   Tror H&M har råd att skänka överblivna kläder till behövande. Slänga vore ju oerhört dumt. Vore nog en rätt fräsch grej att göra för H&Ms varumärke. Att skänka skiten alltså, inte sälja via Sellpy/liknande

    H&M skänker absolut kläder också…

    Det gör de, skänker till U-länder och det slår ut deras lokala företag. Vi måste producera mindre skit, att skänka bort fast fashion gör inget bättre.

  Jag köpte ett par sprillans nya jeans från sellpy med lappen kvar. Det tyckte jag bara var en bonus då det inte framgick om dom var nya eller begagnade.

  Skulle aldrig våga köpa begagnat pga rädsla för vägglöss och skadedjur. Har hellre samma kläder i decennier.

   Man behöver inte enbart tvätta kläderna. Du kan lägga det begagnade plagget i en plastpåse och stoppa det i frysen.

    Ja, några dygn i frysen och sedan tvätta funkar alldeles utmärkt.

    Värre med typ soffor och liknande. Jag vet att vissa studentkorridorer här i Lund hade problem med vägglöss för att studenterna köpte möbler av varandra eller plockade in gamla fåtöljer och sånt från grovsoprummet. Det gick liksom bara runt, runt och lössen var omöjliga att bli av med. Fräscht!

    Obs, det går givetvis bra att köpa väldigt rena och fina grejer begagnat också.

     Skulle snarare tro att det är för att det är stor omsättning av internationella studenter i korridorsrum. Detsamma gäller ju på hotell.

     Att vägglöss sprids mellan lägenheter/ korridorsrum är däremot ganska normalt, krävs ej att man byter soffa med varandra för det.

   Vägglöss dör i 60 grader så det är bara att tvätta dem alt ställa dem i torkskåpet i 60 grader

    Inte alltid så enkelt. 90 grader tvätt är att föredra följt av 90 graders torktumling. Tro mig, har varit med om vägglöss 2 ggr på 2 olika platser. Vid möbler är det bara att elda upp skiten om möjligt alternativt plasta in noggrant å sätta varningslappar så att dom som slänger skiten vet.
    För övrigt sjukt traumatiskt med vägglöss. En hyresvärd kunde ej bli av med skiten på över 3 månader trots värmelampor rekommenderade av det landets anticimex. Flyttade ut så vet ej hur det slutade men hur som helst är det verkligen inte bara att ”tvätta i 60 grader”, TRO MIG det gjorde vi flera ggr om, kröp ändå runt vidriga feta vägglöss i sömmarna på vissa kläder.

     Det här låter som min värsta mardröm.. får stresspåslag bara av att läsa om det ???

      Det är verkligen en mardröm. Faktiskt lite milt traumatiserande. Det här var flera år sedan men jag har fortfarande som vana att tvätta ALLT i 60 grader, ställer alltid frågor ifall vänner är på besök etc.
      Rekommenderar alla att googla om vägglöss och lära sig så mkt som möjligt så man kan vara uppmärksam. Man känner sig så fruktansvärt äcklig och jag önskar typ bara Hitler å liknande ondskor nåt sånt ?

     Därför jag aldrig köper saker i tyg och trä längre på loppis och marketplace. För bara 10-15 år sen var det inte alls så här mycket vägglöss i Sverige. De var väl i princip helt utrotade ett tag

      Det beror väl främst på allt resande som vägglössen har kommit att bli så vanliga. Inte just på grund av att handla secondhand.
      Att ditt fina och tjusiga hotell som du bokat mycket väl kan ha vägglöss som du får ner i väskan och sedan vidare och till slut hem.

    De dör i frysen också.

    Tror dock det ska vara 65 C för att se ska dö helt säkert av värme.

   Har du ingen tvättmaskin??

  Fy sjutton alltså, har ni lyssnat på Spöktimmens senaste avsnitt om hur Dubai tillåter slavarbete och hur fruktansvärt dessa slavarbetare behandlas, utan lön, fråntagna pass osv! Visste att Dubais mänskliga rättigheter var i botten (bara det är skäl nog för mig att inte välja det landet för semester), men det är ett mycket värre land än jag någonsin kunnat ana, hur i hela friden kan någon åka dit och semestra med en bra känsla och tycka att sin egen rätt till att ”sola och bada i ett vackert land” är det viktigaste??
  Finns en hel del influensers och andra för den delen, som verkligen bör lyssna på detta avsnitt och ta sig en rejäl funderare :))

   I hela Förenade arabemiraten, där Dubai utgör ett av sju emirat, ses skatt som ”oförtjänt inkomst” och är därmed förbjudet. Det betyder att de inte betalar skatt på inkomst, kapital eller egendom, och inte heller moms på varor.

   På femtio år att hela Dubai byggts upp av billig arbetskraft. Det är hemskt. Jag hoppas folk stannar upp och gör mer medvetna val i hur de konsumerar och vad de väljer att stötta.

   Ni som har Netflix, ett tips, se dokumentären ”Modern slavery”. ⬅️

   Folk som åker till Gulfstaterna på semester är ju helt jävla pantade. Åk till Eritrea vet jag, det är också en diktatur med varmt väder…

    De får många turister i Eritrea (land of the sea) , så vet inte vad du försöker komma fram till? Folk bryr sig inte för turister drabbas inte av det men sen håller inte alla med om vad som anses vara diktatur eller inte.

   Alla vi som bor i västvärlden bidrar ändå till slaveri och förtryck varje gång vi handlar, spelar ingen roll var vi väljer att åka på semester.

   Det räcker generellt att gå till närmaste nagelsalong med utländsk arbetskraft för att träffa slavar. Migrationsverket utreder vissa branscher extra noga innan arbetstillstånd beviljas just för att utländsk arbetskraft inom dessa branscher riskerar att exploateras.

   https://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Arbetsgivare/Anstalla-fran-lander-utanfor-EU/Hogre-krav-for-vissa-branscher.html

  OT men vad hände egentligen med Ida Wargs assistent Sofia? De var som systrar, Sofia fick blir Albas gudmor m.m. Men nu ser man dem aldrig ihop längre? Ville Sofia bara bli känd själv och dumpade Ida? Hon har ett stort TikTok konto nu. Är det något som läst vad som hände?

  Nej men vafan. Jag känner mig absolut lurad! Jag försöker köpa allt begagnat i klädväg till barnen (jag har själv kläder så det räcker) och det här visar att jag troligen bara är med o bidrar till att världen blir skit ändå. Hatar greenwashing

  Ja jag har köpt helt nya kläder från uniqlo via sellpy! Har faktiskt tänkt på att det är lite skumt att det hänt upprepade ggr

  En felskrivning är inte en bugg, hehe. En bugg är ett systemfel.

  Beror väl på vad tanken är, har hört att snitt-tiden ett par byxor använda är tre månader i Sverige pga att vi har ett sådant överflöd av nya kläder som aldrig blir sålda. Om detta betyder att kläderna säljs och används istället för att andra nya kläder produceras så är det ju fortfarande bättre ur miljösynpunkt. Håller dock med om att det blir fel att kalla det second hand…

  Har jobbat på H&M och NEJ, det här är inte en ny affärsidé, utan det är att H&M försöker hitta nya inkomstkällor istället för att förlita sig på business as usual. Dvs det är något positivt och belyser snarare hur vi som konsumenter okynnesshoppar 🙂

   Jag hängde inte med i hur ser blev något positivt? Tycker det låter som att man försöker sälja in nyproduktion som second hand i smyg.

    Var otydlig ser jag. Men detta är alltså INTE lagervaror, utan varor som H&M sålt till privatpersoner, som sedan säljer vidare.

     På vilket vis är det ”en ny inkomstkälla” för HM menar du?

      Att man försöker tjäna pengar på även second hand, dvs att man inte förlitar sig på nyproduktion för att tjäna pengar. Det kallas decoupling och är en del av den cirkulära ekonomins teorier.

   Fast då måste det ju vara tydligt att dessa plagg är nya kläder och inte skriva att allt är second hand. Möjligtvis då kan det anses som positivt, inte så länge det är vilseledande marknadsföring och greenwashing.

    Nej alltså det här är plagg som kunder HAR KÖPT, det är alltså INTE från H&Ms lager, trots att det insinueras i inlägget.
    Varorna från lagret säljs via Afound.

     Fast kolla greenwashingisveriges stories.

     Nu har Sellpy svarat att det visst hade råkat blivit fel och att de jobbar på att förtydliga. Så var inte enbart från privatpersoner ändå…

      Nej, men det var alltså en bugg. Så det är inte en affärsidé från H&M som det påstods här 🙂

  Myrorna i min stad (Örebro) har ibland partier med likadana nya kläder från kedjor. Ibland är lapparna borta ibland är de kvar. Antar att butikerna skänkt bort kläder de inte kunnat rea ut.

   Ja köpte en jättefin blus helt ny från myrorna. Märke kappahl. Jag betalde 60 men egentligen kostade den 400. ?

   Ja helt korrekt, myrorna får in ganska mycket restlager från olika kedjor.

   Tycker inte det är samma sak, eftersom företagen inte då tjänar pengar på kläderna som säljs begagnat. Det är myrorna som tjänar pengar. Dvs det blir inget ekonomiskt incitament för företagen att producera onödigt mycket. Det blir det däremot om det är HM som får vinsten från Sellpy.

   Samma här. Köpt nya plagg med lapp kvar från BikBok och Vero Moda på Myrorna i min stad. Det är stora partier av samma plagg i olika storlekar. Tycker det är jättebra! Förstår inte hur det är Green Washing? Hellre göra så än slänga.

   Fun fact, så fungerade skandalomsusade sidor som Shein och Romwe liknande för cirka 15 år sedan. Överskottslager från diverse fabriker från företag som producerade sina kläder i Kina. Sålde överskott och andra, tredjehandsprodukter (felsydda, fel lappar osv, som inte kunde säljas i butik).

  World of Alidia! Scam eller inte?

   Jag håller på med ett inlägg. Hold your horses…. 🙂

  Mina kommentarer blev visst borttagna om att en hälso-influenser åkt dit för narkotikabrott. Tyckte det passade här, är det ingen som har mer skvaller om det? Innan kommentarerna togs bort tror jag nån outade vem det var!!

  Alltså, varenda företag håller väl på med greenwashing? Även djerf etc. Dom lever ju på konsumtion och att vi köper nytt

  Det kan inte röra sig om nya kläder med ”skönhetsfläckar” då? Alltså nya kläder som inte uppfyller kraven för att säljas direkt via H&M och därför säljs ut via Sellpy istället för att kastas.

  Intressant frågeställning som jag inte tidigare tagit ställning till. Tycker det är bra att man kan handla secondhand, även om det är företag som säljer ut kläderna.

   Jo, absolut bra att kläder som ändå producerats används, men HM borde snarare ha en outlet och inte sälja det som second hand på Sellpy. För det är ju nyaproducerade kläder, och har inte haft någon annan användare innan, vilket blir vilseledande.

    Tycker det låter som samma sak faktiskt, egen outlet och sälja på Sellpy. På vilket sätt är det vilseledande?

     Jag och många jag känner handlar second hand just för att vi tycker att konsumtion ska vara mer cirkulär, att när någon inte använder en sak så kan den gå vidare till någon annan. Och kommunicerar Sellpy att det är second hand och pre loved fast det är nyproducerade kläder så känner jag mig i alla fall lurad om jag, trots att jag försöker göra bättre val, ändå egentligen shoppar reagrejer från ett fast fashion-företag, fast med Sellpy som bulvan. De är så klart fria att lägga upp sin affärsmodell hur de vill, men behöver vara ärliga med att vissa varor faktiskt är nya.

      Tack för svar, då förstår jag vad du menar. Håller med om att det blir vilseledande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.