Vad händer egentligen med World of Alidia?

Tillägg:
Tack till er som skickade mig info, och tack till flashbacktråden om det här som samlat all information om det här. 🙂

Jag har tidigare skrivit om Vanja Wikström och hennes man Niklas’ kryptosatsning ”World of Alidia” (kommer från och med nu benämnas som ”WoA”) och hur många av de som investerat i projektet känt sig snuvade på konfekten. Läs det länkade inlägget först innan du går vidare här.
Utlovade fysiska mötesplatser har förvandlats till digitala, och grundarna köpte själva upp mängder av de digitala konstverken, för att kunna basunera ut att de minsann sålt si och så många procent av dem.

Nu verkar det här gått in i en ny fas, där människor som tidigare var involverade i projektet hoppat av och sålt sina innehav/konstverk. En tidigare moderator på ”WoAs” chattforum på Discord har raderat alla inlägg hon skrivit i ämnet och liknar avhoppet vid det när man lämnar en sekt.

Så här skriver hon på sin blogg:

Dessutom hänger jag med precis samma människor som jag dagligen pratade med då i mars, april när vår lilla skrutt började gro i magen. Skillnaden är att våra euforiska samtal och sprudlande glädje över att få ingå i något nytt numera liknar någon form av krissamtal. Är så glad över att vi kan stötta varandra men det är en så sjuk situation att befinna sig i. Okej nu säger jag det bara; det känns typ som att vi gått ur en sekt. Vad fan var vi med om? Vilka är vi nu, efter det här? Hur hjälper vi de som fortfarande är kvar?

Det är inte meningen att verka kryptisk (pun intended) men jag kan inte se att det finns något intresse av att jag skriver mer om det kapitlet just nu. Men ja, oerhört mycket energi har lagts på något så tråkigt – hehe både i mitt verkliga liv men också redan i det här inlägget. Ska vi gå vidare? Ja.

[…] Nu när jag tänker på det så har jag spenderat nästan hela 2022 instängd i ett chattrum som tagit all min tid och ork både socialt men också innehållsmässigt.

Att läsa hennes blogginlägg, direkt efter att ha läst det här inlägget från Vanja Wikström känns en smula ambivalent.
Frågan är vem man ska tro på, vems inlägg som är närmast sanningen.
Två inlägg – skrivna av en som tjänar noll på att utmåla ”WoA” som en sekt, eller någon som tjänar storkovan på projektet och på att det lever vidare?

Här kommer ett utdrag ur Vanjas inlägg:

VIL-KEN HELG!!! ❣️??? I helgen gick ju vår allra första WoA Weekend av stapeln, och det var MAGI!
[…]

Jag kände direkt när vår första gäst kom att FY SATAN VAD KUL DET HÄR ÄR! ?
[…]

? Är så innerligt glad för den här helgen, och det kommer definitivt bli fler irl-events för vår WoA-familj. ??
[…]

Men nu är jag SATAN I GATAN tillbaka på banan på alla plan! ?? SÅ redo för en spännande framtid, både för WoA´s del (är om möjligt ÄN MER PEPPAD på detta fantastiska projekt efter den här helgen – när jag verkligen kunnat SE MED EGNA ÖGON vad vi faktiskt åstadkommit tillsammans, och vad det betyder för folk ❣️) och andra roliga saker som komma skall. Så TACK LIVET för denna helg! ????

Anledningen som gavs till att det inte blev någon fysisk mötesplats var bristen på pengar.
Eller, som Niklas skrev till de som blev besvikna på den uteblivna mötesplatsen – att det inte var ekonomiskt genomförbart och att folk inte förstår vad sånt här kostar.
Trots att det var Niklas och Vanja som utlovade allt det här för några ynka tusenlappar, vilket var priset för 1 NFT, så antydde de här att medlemmarna var krävande och giriga.

Så vad har Vanja och Niklas då spenderat alla pengar som kommit in via försäljningen?
Jag har fått tag på deras budget som jag tänkte att vi skulle kika lite närmare på.
Extra intressant tycker jag raden för ”lön” är.
Jag vet inte om det är någon mer än Vanja och Niklas som avlönas från World of Alidia, men företaget har kostnader för löner på 1,621,000 kr under 2021 vilket är en genomsnittlig kostnad på 135 083 kr/månad. Av de 2 870 000 kr som företaget fick på försäljningen av digitala konstverk, finns det 179 000 kr kvar.

Det här är vad jag har fått fram än så länge, i den här världen som jag känner mig hyfsat vilse i. 
Jag undrar vad krismöten som de tidigare moderatorerna på WoAs discord handlar om och vad WoA har för planer nu när företaget knappt har några pengar kvar?


Förra gången jag skrev om World of Alidia sa Vanja att hon önskade att jag kontaktat henne innan publicering. 
Jag hade tänkt göra det nu på Instagram, men inser att hon blockat mig. Jag tolkar det som att hon inte längre är så intresserad av att ha någon dialog med mig. 

168 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Så himla fejk allting. Trist att Vanja hela tiden trycker på att det här är ”feminism” och ”web3” och ”empowering” när det bara är att lura folk på pengar genom digitala samlarbilder. Att hon påstår att NFTs är ”som aktier”. Nej Vanja, aktier är en faktisk del av ett företag och regleras via lag, ditt företag är en scam.

   Sjukt att försöka tjäna pengar genom att kalla det feminism och empowering… så manipulativt men det funkar väl tyvärr, och hon Vanja har väl ingett förtroende tidigare och verkat vettig och hederlig. Mycket som fejkas nuförtiden, och som överdrivs. Finns fler som är väldigt hyllade som typ fejkar en hel del för att framstå som större, bättre och populärare.. men somliga slipper bli granskade, tyvärr. Vissa som låtsas att de gör och gjort mer än de har, som har andra personer som gör allt åt dem men har ett säljande namn och tjänar multum på minimal ansträngning så att säga (fast de låtsas jobba stenhårt och vara såå busy). Helt sjukt.

  Det är väl ngn form av MLM?
  Eller är jag fel på dt?

  Det brukar vara synonymt med total eufori och halleluja tills du lämnar och då är du till råttorna.

   Vad är MLM?

    Multi level marketing, även kallat pyramidspel

  Kostnad för lön går ej att likställa med utbetald lön..

   Nej, precis!
   Om allt gått till en person motsvarar det ca 80’ i månaden.
   Både arbetsgivaravgift, försäkringar och pension tillkommer ju.

    Nuvarande team får betalt i Ethereum såå de är bosatta i andra delar av världen och jag tvivlar på att paret som startade projektet lägger undan avgifter för skatt, försäkring och pension till dem…

   Står ju kostnader i lön i texten?

    * för, inte i.

    Det har ändrats i efterhand, ursprungligen stod det utbetalning.

     Tja, utbetalning till Skatteverket är också utbetalning…

   Helt sjukt också att eventet i helgen gick på 200 000 (!!) kr. Är ju en sjuk grej att lägga pengar på när man knappt har något av bolagets pengar kvar. Och hur många kom – 20-30 pers? Allt för att det ska se lyckat ut?

    BTW – ställde en fråga om vad eventet kostat och hur många som kom på hennes blogg, men hon släpper bara igenom peppiga kommentarer (skrivna av dem själv?).

  Jag började följa Vanja när hon var gravid med sitt första barn (2014 tror jag) och tyckte då att hon verkade vara en väldigt gullig och genuin. Sedan pratet om WoA började har jag slutat läsa hennes blogg och avföljt henne från instagram. Jag vet inte riktigt vad som har hänt med henne? Att hon och hennes kille är ”entreprenörer” som tycker om att starta nytt har jag förstått, på rak arm kan jag komma på 5 projekt på den tiden jag har följt henne, samtidigt som hon har varit nära att gå in i väggen, hennes kille är sjuk i ME och dom har renoverat två hyresrätter (och nu ett hus på Gotland).

  Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med min kommentar, men hon har gått från gullig och genuin till verklighetsfrånvänd och girig. Eller girig kanske inte är rätt ord, men jag tror ni förstår vad jag menar.

  Det gör mig ledsen i vilket fall, för jag tror verkligen inte att hon förstår vad WoA har blivit och hur hon har tappat verklighetsuppfattningen. Stämningen i gruppen verkar verkligen vara sektlik (kolla in flashbacktråden där direkta inlägg från deras discord finns).

   Samma här! Jag har verkligen hejat på henne… men nu? Nja.

   Denna typ av människor har sällan nån verklighetsförankring öht. De bygger luftslott.
   De startar nytt för att tjäna snabba stora summor pengar, för att överge skeppet och..starta nytt igen, för att överge det och starta upp nytt igen.. De är liksom deras affärsidé och allt de startar upp är alltid något som är svårt att kartlägga. Pyramidspel. Är mest förvånad över att folk går på sådant här faktiskt.

  Är det här ens lagligt ..borde man inte betala tillbaka?

   Det borde inte vara lagligt.

  Fyfanvad vidrigt att de plockat ut de lönerna och de som bidragit står lurade inför krisvintern. Mycket vill ha mer antar jag. Skämmes tamejfan

  Fattar inte så noga men det låter lite som en sekt och lurendrejeri helt klart, fast de kanske faktiskt själva trodde på det från början utan onda intentioner, men visst har de säkert tänkt att tjäna storkovan på det.

  Gällande lönerna tror jag främst det gått till andra personer än Vanja och Niklas (typ moddar, ansvariga osv). Kolla in F-tråden (vet inte om forumnamnet får skrivas ut)! Står oxå en del på hemsidan om vilka som jobbar med dom. Jag gillar inte WoA, men om BB säger Vanja och Niklas tagit ut massa lön när de inte gjort det lär de svara på det och inte svara på annan kritik.

   De har ju undvikit att svara mer konkret om lönekostnader och kostnader för marknadsföring. Tror absolut inte de vill vara transparenta om detta.

   Alla löner fram till mint är enbart Vanja och Niklas… Jag spekulerar inte, jag vet att det är så. Jag vet faktiskt också vad moderatorerna fick i lön och ska vi vara rent krassa så var det enda vi holders fick ut av att gå med det moddarna och andra aktiva medlemmar skapade själva i communityt. Nu är ju den delen inte värd något alls eftersom det i princip bara är vanja och Niklas som fortsätter att försöka hypea sitt eget projekt, men mellan mars och juli var det ändå en plats som gav mycket tillbaka till oss som la tiden där. Men som sagt, de som verkligen la ner tiden blev belönade med en promille av vad grundarna plockade ut själva.

    Tog inte konstnären betalt innan mint?

     De som fick igång det tekniska i projektet är inräknade i posten du ser under löner… Hon ska ha fått en klumpsumma (eller två? Kanske är juni och juli) och eftersom de är vänner gick hon säkert med på en sån deal.

    Tack för att du bekräftar det många av oss trott. Helt galet.

    Förstår inte hur några fortfarande kan lägga sin tid och sina pengar på detta. Det är ju några trogna kvar.

    På hemsidan ser man ju att det är ett team som jobbar med projektet. Skulle de inte ha fått betalt eller? ? Om alla pengar under lön gått till Vanja och Niklas alltså. Det kan ju inte stämma.

     Det sa jag inte heller att de gjorde men från start fram till mint är det Vanja och Niklas som ÄR teamet, de plockar ut all lön. De som jobbar med att sätta upp discord, fixa smart contract och liknande går inte under lön i dokumentet ovan utan har en egen post precis under. Jag har pratat med någon som är/varit ambassadör för projektet och som har koll, det här är vad Vanja och Niklas själva har gått ut med.

     Det finns dessutom minst två medlemmar på den sidan som är utsparkade ur projektet sedan månader tillbaka men det ser väl inte så bra ut att ta bort dem från hemsidan antar jag…

      Tack för svar?

      Vilka är utkastade? Annie?

   Men det här med huset? På FB säger sig folk ha bevis för att de plockat ut stora summor lagom till handpenning och renovering…. ??‍♀️

    Alltså deras nyinköpta hus på Gotland, trots att de alltid hävdat att de inte har några besparingar och inte ens ett sparkonto.

    Ja det är ju också riktigt skumt! Precis de dagarna då de skulle få tillträde till huset samt när renoveringen skulle dra igång, då försvann några hundra tusen från WoAs konto…

     Det är extra märkligt då hon varit öppen om hennes inställning och approach till sparande. Minns så väl i podavsnittet när hon försvarade hennes&Niklas beslut att aldrig ha sparat en enda krona. När lyssnare sedan delade erfarenhet om att det kunde vara bra pga att någon kunde bli sjuk och behöva vara sjukskriven. Svaret då var: ”Händer det… då har vi våra föräldrar”

     Med det sagt. Helt plötsligt fanns pengar till ett hus och renovering, + tidigare investeringar i nuvarande lägenhet, trots att N nu är sjukskriven.

      Fast renoveringen får de väl i spons av företaget som får massor av stories på husets eget konto nu.

       Och i tillägg så är det väl en inventering att köpa billigt, få en sponsrad renovering och sen sälja

  Skrämmande hur lättlurade människor är nu för tiden. Alla borde lära sig vara källkritiska och inte hoppa på allt så lätt…

   Eller hur. Har man gått på det här borde man faktiskt skämmas.

    Visst, men lite lätt att säga i efterhand. Marknadsföringen för krypto globalt har varit massiv. Tusen kryptoföretag har kört i alla kanaler – Matt Damon körde en jätteannons på Superbowl i år.

    Alla tidningar har skrivit artiklar med ”latecomers to crypto, haka på nu innan det är försent”. Kommer sen en tjej och kör en gigantisk SCAM, som man litar på så kan jag se att man tror det är safe.

    Krypto ÄR svårt att haja för ”vanligt folk”, all i’m saying.

     Jag förstår ingenting. En av många anledningar till att jag inte investerat.

     Sedan är det förstås inte okej att lura människor på pengar bara för att de är lättlurade och lågintelligenta, jag vet. Men gick man på det här måste man vara bla blåst.

  Måsye ju gå att polisanmäla! Fy fan.

  Poppar popcornen

  Så bra att det här granskas! Gissar även att det som ligger under ”marknadsföring” innefattar Vanja själv, vilket är intressant i och med att hon själv påstår att de ger ut ”modesta” löner.

  Jag tycker det är otroligt pinsamt hur de väljer att hantera kritik gentemot projektet. Tråden på FB är helt rimlig och saklig, ändå hänvisar de till ”troll” och att ”många tyvärr inte förstår vad en NFT är”. Jag har inte som helst problem att förstå deras projekt, men det är varken unikt eller spännande med rättigheter till en bild. Som det dessutom finns tusentals ”versioner” av, med några små skillnader. Varför skulle de öka i värde? Varför skulle det leda till en het andrahandsmarknad? Deras usp:ar om en fysisk mötesplats och att de ska skänka pengar till ME-forskning? Icke existerande.

  Tyckte det var extra skrattretande att de gjort merch där de fnissar åt att folk kallar dem för ”JPEG collectors”. Men är det så mycket mer än det?

   Finns dessutom många som gillar krypto och NFT som ändå är kritiska mot det här projektet.

   Såg att de skänkt 500 spänn till forskning, vet inte om det stämmer. Men det är ju helt galet i så fall

    600 kr skänktes, det berättar Niklas i Discorden.

  Bra inlägg!

  Det är tydligt att Vanja och Niklas försökt plocka så mycket pengar de kunnat från projektet. Niklas sa något om att en del av marknadsföringsbudgeten var podcastdeltagande och blogginlägg. Har Vanja tagit betalt för att blogga om WoA samt delta i poddar? Utöver lönen hon tagit ut. Hade varit bra med ett klargörande från dem. Istället raderade de helt sonika budgeten.

  Oavsett vad har det varit ett vilt spenderande och spekulerande med investerarnas pengar. Älskar att vissa nu hittat ut ur denna sekt innan de blir av med mer pengar.

   Låter som ett typiskt i-landsproblem. Och så länge ni båda låser er på så barnsliga sätt som ni verkar göra (han som bara vill vara med sin familj och du som blir sur och ni inte vill fira med honom alls) så lär det ju knappast bli nån förbättring.

   De lär väl skylla på att det är minsann två olika bolag.. att woa köper marknadsföring av influensern Vanja.

  OT men är det normalt man blir ovän med sin partner över vart man ska fira jul. Vi har 2 små barn och för mig är det självklart att man kör varannan jul hos hans familj och min familj.
  Han tycker Att barnen ska få fira med småkusinerna på hans sida varje år.. medan barnen själv helst vill vara med min familj

  Orkar inte ens!!! Nu är jag så less att jag inte vill fira med min sambo överhuvudtaget…

   Klart ni kan vara med båda familjerna samma år men inte samma dag! Kör julafton varannat år och sedan träffar ni den familjen som ni inte träffade på julafton på juldagen, annandagen eller vilken dag som det passar.
   Förstår precis hur du tänker, vi väntar fjärde barnet i januari och känner heller inte för att ägna julafton åt att åka hit och dit.

    Men låt folk komma till ER ? Jösses INGEN dag är väl värd att flänga runt för ? Låter som ni gjort er del av att kaska omkring. 4 barn oxå, jösses ni om några måste ha jobbigast med att flänga omkring.

     Du låter otrevlig

   Fira jul själva. Julen kan vara påfrestande pga det du nämner. Alltid någon som blir besviken.

    Faktiskt sant! Det var så skönt under pandemin att slippa massa firande med släkten..

   Öppet spår imorgon. Du kan nog vänta med dig fråga

    din

    Uppenbarligen inte!

     Men skojar du, han vill att ni ska fira med hans sida varje år? Och era barn och dina sida ska alltså inte få skapa några julaftonsminnen ihop? Gud vad arg jag blev å dina vägnar. Hälsa honom att han får åka iväg med ungarna till småkusinerna under sportlovet istället. ?

   Du har helt rätt HAnnax och din sambo fel. Klart ni ska fira vartannat år så det blir rättvist, och om barnen själva dessutom hellre vill vara med din familj så vem är han att bestämma att de måste träffa kusinerna på just julafton, kanske kan träffa dem en annan dag. Förstår det är jobbigt för dig att behöva tjafsa om det, förstår dig helt. Hoppas det löser sig och blir bra.

    Tack ❤

   Mysig julstämning för barnen, bråk redan innan julafton. Det är nog sådana barn som växer upp och hatar julen sen.

    Jag fick nyupptäcka julen som vuxen. Älskar den numera.

     Samma här, jag avskydde julen pga min ursprungligsfamilj. Min man älskar julen, han är som Ernst! Vi (han) pyntade upp stjärnorna 12 dagar innan första advent för vår hund dog nu i oktober och han ville pigga upp oss och höra något som gjorde honom lycklig❤️❤️❤️ Jag har liksom bara embracat hans jullycka sedan 28 år och fullkomligt älskar julen nu☺️☺️☺️

   Bjud hem alla till er givetvis ? DÅ brukar man snabbt inse vilka som VERKLIGEN vill fira jul med er.
   Fy farao att kaska runt på julafton.

  Hej hopp, när du är klar med din granskning så tycker jag du publicerar allt och det som inte publiceras tycker jag du skickar till finansinspektionen. Jag skulle gärna ta del av detta i mitt yrke och finansinspektionen (och på global nivå) så är NFTs ett hett samtalsämne med många kryphål för diverse skatt- bedrägeri och penningtvättsbrott så om FI får tillgång så kan andra finansinstitutioner förhoppningsvis ta del i framtiden

  Mvh. Anti-penningtvättaren

   Kanske är jag som är för internet-cynisk. Men detta inlägg känns inte – överhuvudtaget – seriöst. ”Anti-penningtvättaren”?

  Hittade ett tidigare blogginlägg som Vanja skrivit om WoA, precis när det blev offentligt.

  Så här skriver hon då ?:
  ”Förhoppningen är ju dessutom att priset ska stiga relativt snabbt efter mintning då vi erbjuder så många värden i World of Alidia att det rimligtvis borde bli ett populärt projekt (populärt projekt = många vill ha NFT:erna = priset går upp då efterfrågan ökar). Det vill säga: Köper man inte på mintningen kommer man med största sannolikhet att få betala mer för NFT:erna än 3 000 kr.”

  Även detta:
  ”Vad gäller risken att förlora pengar på NFT-projekt så skulle jag säga att den absolut största risken är att man investerar i ett projekt vars team inte genomför visionen/affärsplanen. Att teamet säljer sina NFT:er – och sen händer inget mer. Ägarna får inget mervärde. Då blir folk missnöjda, vill sälja – och då tappar NFT:erna i värde. Just därför är det extremt viktigt att göra efterforskningar och enbart satsa på projekt där man tror på både visionen och teamet bakom. ”

  Japp.

  (Länk: https://vanjawikstrom.motherhood.se/world-of-alidia/svar-pa-era-fragor-2-hur-investerar-man-vad-ar-riskerna-vilket-ansvar-har-jag-niklas-med-mera/)

   Idag kan man köpa en WoA NFT för 130 kr. Men då får man ju tillgång till alla de ”många värden” så som en död discord, fattiga rabatter och… ja vad. Kan inte komma på mer. Knappt värt 130 kr så undrar hur de som lagt ut över 3000 kr känner.

    Som hon Karin som äger 48 st… ganska mkt pengar

     Oj! Är det någon som på riktigt köpt 48 stycken?? ??? Har du sett att någon äger så många ?

      Ja, det var en kvinna som köpte närmast maniskt ett tag. Folk i discorden sa till henne att lugna sig.

      Du kan se en lista här över dom som äger flest. https://opensea.io/collection/world-of-alidia/analytics

      Scrolla ner till listings och klicka på owners.

    Jag är en av de som svalde betet i somras. Känner mig så dum och naiv i efterhand.
    Detta är helt annorlunda mot vad jag förväntat mig.
    Är inga astronomiska summor jag har lagt på projektet men ändå en klump som helt klart hade suttit bättre på ett vanligt sparkonto än i detta projekt.
    Får så klart skylla mig själv som gick på detta i tron om att det skulle vara en god investering med en massa mervärden och jag är inte den typen som bråkar om det. Får helt enkelt bita i det sura äpplet och det smakar jäkligt surt kan jag säga.

     Tråkigt att höra men du har i alla fall insett faktum nu och slutat kasta bort pengar. Det kunde blivit ännu dyrare. Vissa håller ju fortfarande på att ”investera”.

   Loooool! detta är FÖR kul! Hoppas du tagit skärmdump för hon lär ju radera det här inlägget snarast!

   Så det är ett pyramidspel.

   Tror inte hon blev så nöjd med den vinkeln ?

   Vad är det för konstigt smeknamn om Ulf Kristersson..?

    Ulf har tre adopterade (eller stulna) döttrar från Kina. ?

    https://www.dn.se/sverige/ulf-kristersson-pressades-om-adoptionerna-i-riksdagen/

     ”Eller stulna”, snälla, det är en familj vi pratar om. Att barn stjäls världen över för att adopteras bort är fruktansvärt, det ska såklart uppmärksammas, men varför blandar du, vad jag antar är hypotetiskt, in Ulfs familj i detta?

     De flesta adoptioner som sker gäller barn som inte har några föräldrar, eller föräldrar som inte kan eller vill ta hand om dem. Är övertygad om att Ulf och hans fru, som de flesta adoptivföräldrar, adopterat barnen med goda avsikter. Skulle det komma fram att barnen är stulna (vilket jag antar att du inte har något belägg för) skulle det nog vara en svår chock och en stor sorg för hela familjen.

     Så otroligt smaklöst skrivet att ha ett sådant nick. Vem som helst skulle bli förkrossad av att folk insinuerar något sådant om ens familj utan grunder för påståendet, hur tror du flickorna skulle känna över att bli omnämnda på det viset?

     Även om det skulle visa sig vara sant kan naturligtvis inte Ulf och hans Fru kan lastas för att de lurats. Finns många klandervärda i sådana fall men snälla lägg skulden där den hör hemma.

      Vill tillägga att jag inte kan öppna länken, men vem i riksdagen har den otroligt dåliga smaken att pressa någon om dennes familjeförhållanden?

      Tycker också nicket är olustigt, men om du googlar så ser du ju att Ulf var ordförande för någon svensk adoptionsorganisation under åren när det började blåsa som mest angående stulna barn. Så är ju inte personligen riktat mot Ulfs familj utan hans f.d. arbete…

       Antar att du inte hört talas om myndigheten för familjerätt och föräldrarskapsstöd MFoF? Denna myndighet ansvarar bland annat för att adoptioner går rätt till och att inte barn kidnappas och säljs. Det blir då rätt märkligt att Lena Hallengren attackerar Ulf när hon vet att det finns en myndighet för detta. Eller tror hon att Uffe åkte till kina och ryckte barnen direkt från gatan?

      Han var chef och därmed ansvarig för en organisation som kidnappade barn. Otroligt osmakligt och borde vara kriminellt. Tror inte du skulle minimera probelmet och det var dina barn som stulits och sålts.

     Mår du bra av att gå på barnen i din vilja att kritisera honom? Kan du inte byta nick och engagera dig på riktigt istället.

  Jag känner att tja, en sak att de trodde naivt hårt på krypto/nft-marknaden och gjorde en missbedömning. Antar att alla entreprenörer nån gång lägger sina ägg i fel korg. Det som känns som en stor besvikelse är det som hänt efteråt. Rykten om stora märkliga transaktioner, om tystad kritik, urpositiva inlägg på bloggen trots haveri, avhoppare som pratar om ”sekt”… Jag har följt Vanja sen innan hon fick sitt första barn och har verkligen haft bilden av att hon är en reko person, men nu börjar de märkliga spåren bli lite för många. Det hade varit snyggare att pudla, erkänna sin missbedömning och betala tillbaka pengarna (medan de fortfarande fanns kvar dvs).

   Fast det här med att betala tillbaka pengarna? Det är ju en spekulation som en aktie,fond eller annat värdepapper dvs satsa inte pengar som du inte kan förlora. Just den biten har de väl aldrig ljugit om?

    Det är såklart sant. Och nej, de har ingen plikt att betala tillbaka ett enda korvöre till någon. Jag tycker ändå att det hade varit ett bra sätt att gå ur projektet rakryggad. Typ ta ut rimliga löner och betala alla inblandade så att man kan lämna +/-0 och sen återgälda de som investerade så gott man kan. Men det är klart att man också kan tänka att folk visste vilken risk de tog och sen behålla pengarna själv ?

  Skriv mer om det här! Är på riktigt rädd för vad fan Vanja håller på med. Hon sitter i poddar och pratar om detta som något som kommer förändra folks liv. Och hon blir så hyllad. För det är minsann GIRL POWER! Helt oemotsagd trots att detta luktar så mkt unk! Hennes inlägg… språkbruket är extremt och sektigt. Säljtekniken är hemsk. Liknar MLMare som är så övertygade om att deras företag kommer hjälpa så många människor(när det i själva verket bara gör toppen rika) Att NFT brakat åt helvette och hon ändå sitter å säger att detta är världens bästa grej???? Unk! Det är en sak att själv investera sina pengar men nått helt annat att promota å sälja in det till andra. Då har man ett ansvar. Jag har själv gjort bra investeringar i fonder, aktier, bitcoin, valutor, bostäder, osv men skulle ALDRIG sitta och försöka tjäna pengar på att få andra att göra samma sak!!! Och det komiska är, att jag är rätt säker på att mina totala investeringar gett bra mkt bättre utdelning än Vanjas. Att detta dessutom blandas med snyfthistorier om hennes killes sjukdom och att pengar ska gå dit. Nej men jag förstår inte hur det inte kan finnas fler kritiska artiklar om detta! Hör av dig till någon ekonomijournalist Camilla

  Skumt, nu verkar Vanja stängt av funktionen att kommentera hennes inlägg på instagram, även WoA konto kan man inte kommentera på…

   Nä? Det ser inte jag.

    Öppet nu igen, sjukt det va nedstängt i typ 10 min.

     Haha de är alltid så bra på att krishantera. skriver saker på ren impuls, raderar, skriver nytt.

   Inte? Ser öppet ut för mig

  Camilla, av alla dina gräv är detta om WoA det bästa och viktigaste. Det är ju för fan helt sjukt hur hon å hennes ”sjuka” man kan få hålla på så här och bli hyllade i Mama och andra tidningar. Det är inget annat än en scam. Hoppas verklugen även finansinspektionen och skatteverket granskar henne för detta borde bli prejudicerande!

   Han som är så sjuk att han inte ens orkar öppna ögonen liksom, jösses NU fick han energi.

    Men han har ju slutat äta citrusfrukter!

  Ser ? UT som Anna Book SKRIVIT ?️ inlägget ???? och INTE ☝?☝? Vanja ?❤️??

   Jag har ifrågasatt på bloggen för två år sen om hon MÅSTE ha emojis i varje stycke och hon svarade mig att hon ÄLSKAR emojis och inte tänker sluta med det. Jag slutade därefter läsa hennes blogg… Blev fööör jobbigt att läsa ??? för mina ögon ?? Och ja jag använder själv emojis men inte i längre texter och definitivt i en mer lagom dos.

    Okej ?? Men man KANSKE❓ skriver för de RACKARNS läsarna ? Eller VAD VET JAG ?? Man kan ju faktiskt UTTRYCKA glädje OCH PEPP men ändå skriva ✍? en text som är lättläst ?? Men visst, emojis ÄR roliga ??????????

     Du haffar det rackarns priset för bästa Vanja-imitation

      TACK! ? Det gör mig rackarns PANGGLAD ? att höra! ??‍♀️??‍♀️??‍♀️

     Omg ? hur kan vuxna människor skriva så?

   Åh vad jag på riktigt saknar Anna!

    Same!!! Men måste på riktigt ta åksjuketablett innan jag kollar hennes insta ?❤️

     Är tyvärr blockad av oklar anledning, jag har aldrig hånat henne eller på annat sätt gjort något illa.

      Jag vågar inte ens följa henne för är rädd att bli blockad. ?

  https://www.dn.se/sverige/janne-josefsson-dumpen-jagar-pedofiler-men-konsekvenserna-blir-for-stora/

  Cam, kanske något för dig att ta upp?! Var inte så länge sedan som det diskuterades om Dumpens tillvägagångssätt i kommentarsfältet.

   Hellre att en pedofil tar livet av sig, än att ett våldtaget barn gör det.

    Dumpen borde få statligt bidrag.

    Du glömmer bort eventuella barn till pedofilen som hängs ut och får ta skit för ngt som de inte rår för samt att sannolikheten att en pedofil faktiskt begår övergrepp ökar om de stöts ut.

     Nä det stämmer inte. Polisen uppmanar alltid till att man ska anmäla allt man ser även om det innebär att någons identitet blir röjd. Varför skulle de säga det om det är sant vad du säger? Det är ju officiella handlingar ofta när en individ haffas och åtalas och alla runt omkring vet ju vem och vad det handlar om.

      Det är bara själva domen som är offentlig handling. Och om du vill läsa den måste du rekvirera den från domstol. Om du får för dig att sprida domen till andra och du har stor täckning kan du själv bli åtalad för förtal. Så även offentlig handling kan inte delas hur som helst till kreti och pleti att gotta sig i.

     Inga pedofiler på våra gator!

     Fast det är ju pedofilens ansvar att inte våldta barn så att deras handlingar får konsekvenser för sin egen familj.
     Det är ju inte offrets ansvar!

    Gäller samma för de barn som blir uthängda?

     Inga barn har blivit uthängda

  Jag jobbar själv inom IT och det gör även min sambo så vi har följt detta med intresse. Förutom att de pengar som de faktiskt fått in aldrig skulle kunna täcka allt som utlovats i deras roadmap så har de inga kunskaper inom tech för att kunna bygga något av värde. Titta på vad Meta pumpat in i sitt projekt som inte ens de anställda vill använda eller tror på. Och vad är Web3 för Vanja, kan hon konkretisera detta? Nej, för det är väbara buzzwords som man strösslar med. Titta på Ekonomibyrån på SVT där Vanja var med och lyssna på de som är sakkunniga.

  Sen så har ju NFT-marknaden tappat 97% av sitt värde och fortsätter dala, det är inte upp och ner på marknaden som hon påstår. Marknaden som den var för ett år sedan finns inte längre och de har inget unikt i sitt projekt som kan trotsa detta. Men ändå fortsätter de hävda detta. De är säkert stressade nu och försöker rädda upp detta men det blir liksom bara sämre av det. Loppet är kört. Kudos för att ni vågade satsa på ett projekt ni trodde på men festen är över.

  Hur kan man plocka ut lön utan att ha tillfört någon värdeökning ännu? Nu har har hon ju plockat ut sina följaras investeringar till sig själv och tömt bolaget, alltså borde investeringarna vara värda nära 0 nu eller har jag missat nått?

   Det är ju så charlatans säljer sin snake oil… Fyll på med andras pengar med tomma löften, töm i lön till sig själv och sen hoppar man ut och gör konkurs… Ännu lättare när det är krypto eftersom inget är reglerat

  Jag är verkligen korkad men detta är grekiska för mig. Snälla, på lätt svenska för dumskallar.. VAD är detta för något? Vad betalar folk för och vad är syftet?

   NFT är en äganderätt till ett digitalt konstverk/samlarobjekt kan man säga. Så precis som vanliga fysiska konstverk kan vara allt från loppis-tavlor värda 1 krona till en tavla av Picasso är det lite liknande med NFT. Vissa blir samlarobjekt värda en del medan många (de flesta) inte blir det. Rent allmänt är det en osäker investering i nuläget.

   NFT:er är digitala bilder som man kan sälja/köpa äganderätten till. Oftast ingår det andra grejer med bilden – olika typer av fördelar. Kan vara fysiska saker eller digitala. Bilden blir som ett medlemskort i en exklusiv klubb (i bästa fall).

   Det folk vill är att tjäna pengar. En NFT kan bli superhajpad, stiga snabbt i värde och man kan då göra stora pengar på att sälja den.

   Men givetvis är det mycket större risk att man förlorar sin insats. Vanja har startat ett sånt här projekt där hon säljer 5555 st NFT:er. Det utlovades guld och gröna skogar innan försäljningen började. När folk väl investerat plockades flera av de utlovade fördelarna bort.

    Från början var det 10000st !

  Alltså jag förstår ingenting? Har inte hängt med alls i detta eller hört talas om Vanja förut. Försökte bilda mig en uppfattning genom att läsa och gå igenom konton.
  Kan någon förklara för en som inte förstår?

   Rekommenderar fb tråden. Mycket läsvärd med saklig information och många kunniga inom ämnet som ifrågasätter

  Tänker på Sanna Soronkin….. Nu kan man renovera ett hus på Gotland. Stackars alla lurade ”sektmedlemmar”.

  Finns väl andra ställen än instagram att be om en kommentar? Hade vart intressant att höra bemötandet av ditt inlägg

   Det kommer nog snart i en kanal nära dig

    100% ? men då med utrymme att värja sig. Blir lite annat när det blir kommentar direkt till Camilla, tänkte jag

   Ja, lite lam ursäkt kan jag tycka. Är väl ofta Cam mailar folk om kommentarer ändå? Info om email till Vanja finns på hennes blogg skulle jag tro. Inte för att tillgodose Vanjas önskan om att bli kontaktad innan ett inlägg, men hade vart intressant att få höra hennes kommentar _innan_ inlägget las ut. Nu kommer det ju bli ett svar anpassat till inlägget och kommentarerna till inlägget, än en kommentar utan exakta inlägget eller reaktionerna på det.

  Känns som ett scam där de lockat in folk med nåt greppbart och attraktivt som kontorsplatsen, för att sen dra tillbaka det och nu bara prata massa flum.

   Verkligen! Då kunde man ju som köpare tänka att även om själva nft inte går bra har man ändå det. Och ingenstans i de första inläggen från Vanja var det frågan om att det skulle bli av om det fanns pengar. Verkligen falsk marknadsföring och borde ju betalts innan alla ev utbetalningar till henne och Niklas.

  Jag tror att de gick in i detta projekt med goda intentioner, men när det började visa sig att det inte alls skulle handla om de pengar de trott blev de stressade och försöker hålla upp fasaden. Som Vanja skrev i början, de satsar ju hela sina anseenden och karriärer på detta, vad skulle de ha att vinna på att luras? Men nu verkar det ju gå åt skogen och då är det obegripligt att låtsas som att allt är i sin ordning. De borde vara ha backat för länge sen och erkänna att de misslyckades, att tajmingen var fel, att det inte gick som de hade trott.
  Sedan att man köper ett sommarhus på Gotland känns ju onekligen som att de har plockat ut pengar till sig själva…

   Jag har också gillat Vanja och också trott det måste funnits goda intentioner. Men. Den hårda sanningen är att deras enda intentioner har varit att 1) tjäna snabba pengar och 2) slippa bli ifrågasatta om tillvägagångssättet eftersom det fortfarande är luddigt för många (läs; ”nytt” som Vanja uttrycker det), vilket gör att de enkelt kan skylla på andra faktorer än dem själva.

  Är det hon som sjöng barn-sånger på youtube? Har för mig att det var väldigt bra…

   Ja Babyloonz.

  Enligt deras roadmap för WoA ska de innan december är slut börjat med ett manus för en barnfilm om just World of Alidia, man ska få en sneak peek på deras metaverse (som de enbart lagt 80k på???) där deras digital hub ska vara och ersätta den fysiska som inte blir av. Alla holders ska även få julklappar skickades till sig. Hur ska de hinna med detta kan man undra.

   Hittills har alla gåvor de skickat ut (förutom till enlightened som fick ett halsband med deras logga på tillverkat av deras närmaste granne) till de med speciella NFTer eller när de skrivit ”gift to all holders” i roadmapen varit airdrops av andra NFTer. Senast fick de som har en creative varsitt konstverk som Niklas själv gjort. Allt skickas på en annan blockkedja så att projektet ska slippa betala gas fees men där de är helt omöjliga att sälja och därför såklart inte värt något alls för mottagarna.

   Min poäng: den julgåvan kommer garanterat vara ett digitalt konstverk.

    Jag känner mig helt bakom flötet när jag läste ditt insatta svar. Finns det en NFT för dummies någonstans så man åtminstone fattar lingot?
    Inget ont om din kommentar alltså. Det är jag som inte kan något om den här världen

     Google

      Gulligt. Tänkte mer att någon som är insatt kanske känner till en specifik sida som är tillförlitlig…

       Det går inte att förklara i en mening tyvärr. Rekommenderar Flashbacktråden om WoA, då kommer allt bli tydligare!

        Tack! Tänkte just typ en tillförlitlig sida att läsa. Jag vill ju förstå det här

         Flashbacksidan är superpedagogisk o 99÷ av inläggen är on topic och välskrivna. Rekommenderar den verkligen! Läs från början, bara första inlägget är jättebra.

  Vad är det pengarna ska ha gått till, egentligen? Har inte de som investerat fått sina NFT:er?

   De lovade att alla som köpte också skulle få del av en fysisk mötesplats med kontorsplatser, lunchrum och yoga och events och allt möjligt. På söder. Och en massa annat som skulle komma ”på köpet”. Som inte blivit av. För att det var för dyrt typ. Som att köpa en resa med en massa inklusive som sen bara är flyget för att bolaget tyckte resten var för dyrt…

  Hade så gärna sett en ekonomijournalist eller kunnig inom tech ge sin syn på det här.

  En sak du verkligen borde gräva i: vilket bolag var det egentligen som gav ut NFTerna? Det behöver man veta så man nästa år kan se hur eventuell utdelning gjorts från bolaget (dvs plockat ut pengar).

  Jag kikade på allabolag.se och Vanja och hennes kille gick in i styrelsen på World of Alidia AB i 2022-07-14. Innan dess var det bara vanligt ”lagerbolag” ser det ut som med en ”lagerbolagsstyrelse”. Gjordes inte minten innan dess? Var hamnade pengarna från minten då?

   Tror inte de plockade ut pengar förrän i typ augusti. Alla pengar från minten hamnar ju i en kryptoplånbok. Där kunde man se att inga uttag skedde förrän aug om jag minns rätt.

   Däremot har de gjort massa betalningar i krypto till olika personer. Undrar om det bokförs korrekt. Och undrar hur det blir med moms och sånt.

  En till sak att gräva i: marknadsföring är väl kostnad för att WoA får vara med i poddar och bjuda in influensers/bloggare till deras event. De hade ju något event för ett tag sen för att lära mer om NFTer. Vet att Andra Farhad börshajen var där tex. Hur ser hon på det idag?

  Undrar varför mina kommentarer hamnar i mod hela tiden?

   Av misstag! Pillerförsäljaren är igång igen. ?

  NFTs känns så dumt så det inte är sant redan från början, varför trodde man att Vanjas skulle bli succé och ha andrahandsvärde?
  Eller var det de fysiska lokalerna och det exklusiva som lockade så pass eller? Är det så många som köpt så att de har kunnat köpa och renovera ett hus på Gotland verkligen..?

  Det köpte ju ett sommar hus.. kanske var dit pengarna gick ?‍♀️

   Ja, Vanja skrev ju att det värsta som kunde hända var om värdet gick ner och projektet fick avslutas. Så hon var ju ”ärlig” om förutsättningarna på sätt och vis.
   Allt kanske var uttänkt ändå. Trist för dem att de inte fick 30 milj som de kanske hoppades på…de kanske hade tänkt att flytta till ett annat land och skita i ”sitt rykte som sattes på spel”.
   Ibland hamnar man i situationer som gör en desperat. Livet är inte alltid lätt att hantera eller orka sig igenom.
   Men ändå märkligt att man kan komma undan med sånt här.

   Nu drar ju Vanja in helt ok summor i sina andra bolag så det bör inte vara några problem att plocka ut några hundra k å ta ett litet lån. Dom bor ju i hyresrätt har ingen bil inga studielån osv. Huset på Gotland lär inte kostat mkt direkt. Däremot är det ju väldig timing att det skedde precis samtidigt… Om inte annat så ser det ju inte bra ut utåt men det verkar hon ju skita i. Att hon dragit igång detta från början är ju så märkligt då hon riskerar hela ditt varumärke men hon kanske är desperat?! Eller så är hon bara djuuuupt inne i bubblan. Kolla bara vad som hände med Mårten Andersson haha!

  Värdet av såna här ”collections” bygger ju helt på vad folk är villiga att betala för dem, därför det är så himla intressant när de själva satt och ”i smyg” köpte tillbaka WOA-s för ett minimumbelopp snarare än att låta marknaden styra – ett enkelt sätt att hålla uppe luftslottet. Det är lite som en bank som bränt upp det mesta av sina kunders pengar – så länge det finns fler som stoppar in pengar än som tar ut så går det bra, det går till och med bra en liten stund efter att folk slutat stoppa in pengar, men sen när det är slut på kontona så är det slut och då står (pratar vi tusentals?) personer där utan någon att hämta tillbaka sin investering ifrån.

  Och ja, det är klart att vuxna människor ansvarar för sina egna pengar och att de borde sett risken i det här och inte satsat pengar de inte kan förlora etc, men det är därför det är så fult av Vanja att använda dels krypto-jargo för att få allt att låta så himla komplext och avancerat (och därför svårare att slå hål på för någon som inte är insatt), och dels använder sina egna följares förtroende för henne för att blåsa dem. Det är kanske inte ett pyramidspel men ingen annan än Vanja/Niklas kommer tjäna cash på det här i slutet, och när allt rasat (vilket det ju verkar typ ha gjort) så kommer de fortfarande vara miljonärer med fickorna fulla av cash från stackars vanliga följare som trodde Vanja ville dom väl.

  Deras enda väg nu är väl att ”minta” nya collections och hoppas att fler följare väljer att hoppa på, kanske sänker de priset lite och kanske kör de någon ny ”om sex månader kommer WOA-weekend #2 för er som köper nytt”, och kanske kommer de pusha sina nuvarande innehavare till att få sina polare att köpa ”det är i allas intresse att vi får upp värdet på WOAs nu”. Jag bara gissar, får se om det stämmer inom några veckor 😀

   Förlåt för att jag är lite tråkig nu men det är precis så en bank fungerar.

   Nu kanske jag uppfattar dig för bokstavligt, men att minta en till kollektion är absolut inte deras enda utväg. Det enda vettiga hade varit att låta projektet dö ut och låta holders sälja av sporadiskt. Ingen mer marknadsföring, inga fler påtryckningar, ingenting.

   Vanja kommer ändå satsa fullt ut på det nya huset på Gotland samt dess Instagram-konto.

   De släppte Woa-merch igår så inga planer på att låta det glida ut i sanden. Men det är extremt dött på discorden om man jämför med i början.

  Vanja har själv nyligen talat om att det går dåligt för projektet. Jag tänker också att lönen som anges ovanför är delat på tre personer? Dvs Vanja, Niklas samt konstnären som tillverkar konstverken/bilderna? Då blir det ju inte jättemkt pengar?

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/mammabloggaren-vanja-wikstrom-satsade-pa-krypto-nar-maken-blev-kroniskt-sjuk-alla-mina-investeringar-har-stortdykt

   Vad är i så fall ”NFT production”-kostnaden?

   Dock så gjorde konstnären ett uppdrag, inte löpande produktion. I själva verket har konstnären skapat ”grundfigurer” och olika attribut (hår, kläder, accessoarer etc) som kombineras slumpmässigt. Därav 10 000 ”unika” konstverk. Så konstnären har inte skapat 10 000 enskilda, unika konstverk.

  Följt Vanja länge och i början av WOA höll jag på att låta mig övertalas av all hype. Något i mig sa till mig att undersöka detta närmre eftersom jag visste noll och inget om NFT och krypto. När jag läst på insåg jag att detta inte var värt att investera i. Framförallt pga att road-mapen inte kändes hållbar och glädjekalkyler. Valde att investera min (ganska stora slant) i annat som nu börjar ge ordentlig avkastning. Det som stör mig nu är att de inte kryper till korset och erkänner att det gått åt helvete. Istället försöker man fortfarande värva nya till förfallet. Och att allt sker i girl-power och feminisms namn gör mig illamående. Det finns bara två personer som har tjänat på detta och det är Niklas och Vanja. Nej, lades. Gör researchern själva och lär er om investeringar Istället för att köpa vad någon slags mumbo jumbo influencer med bihang försöker kränga med hjälp av krångliga ord och som bemöter kritik med att du inte fööööörståååår. Så svårt var det inte att genomskåda att det här nog mest handlade om en chans att tjäna pengar på trogna följare.

  En sak jag funderar på är hur det kommer att gå för Vanja sedan, efter jul, när pengarna är slut och de inte ens kan betala servern där de där bilderna ligger. På flashback verkar den allmänna uppfattningen vara att hon kommer borsta av sig o köra vidare med blogg, insta o renoveringscontent. Men i mina ögon borde detta projektet cancla henne minst lika länge som margeuax! Hon har vilselett folk och lurat dem på pengar! Jag hoppas verkligen detta blir mer kännt, hon satte sitt namn på spel och då är det inte mer än rätt att hon förlorar det.

  Kan WOA verkligen betala ut lön till Niklas som är så pass sjuk att han inte har någon arbetsförmåga? Jag förstår det på Vanja att jobbet med krypto är något som han faktiskt orkar med, men kan det verkligen stämma att just detta kan han göra så pass bra att det går att betala ut lön med gott samvete? De har ju tidigare beklagat sig över att Försäkringskassan inte förstår hur dålig han är och att han därför inte får ersättning från FK! Personligen tror jag på att Niklas mår dåligt på riktigt, men jag tycker att det är lite konstigt att han bara precis kan jobba med detta, och få lön, särskilt som det går så dåligt med WOA. Blir iaf svårt att hävda att Försäkringskassans bedömningar i framtiden är felaktiga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.