Monas Universums senaste inlägg…

Observera att min förvåning  i n t e det minsta har något att göra med deras härkomst. Jag blir alltid överraskad och glad när människor är trevliga. // Monas Universum

…sen skriver hon ett lååååå-håååångt inlägg som enbart handlar om härkomster och nationaliteter.
Gå in och läs själva, jag vet liksom inte riktigt vad jag ska göra med det här inlägget…
Faktumet att hon hela tiden pratar om ”svennebanan” gör det tydligt hur hon delat upp människorna hon pratar med och om i olika grupper. Och så vill hon få det till att det inte ska handla om nationaliteter…
Suck…

Jag kommer mig mest förvirrad, förutom på en specifik punkt, och det är att Monas Universum är full av fördomar. 
Ingen förvirring där.

Sättet hon verkar ha gapat på akuten om hur chockad hon är över hur treeeeevliga alla är, för mina tankar till min morfar (som inte lever längre.)
Ju äldre folk blir, desto färre filter verkar de ha. Om allt. Och ju färre filter och vett att skämmas, desto fler åsikter har de att oombedda sprida till sin omgivning, och det är inte alltid en helt lyckad kombination.
Det här inlägget är, enligt mig, inte till Monas fördel, hur man än vrider och vänder på det. Jag nästan sekundärskäms över hennes härjningar på närakuten.

Obs!
Notera att det här inlägget handlar om hur Mona uttryckt sig och sättet hon skriver sitt inlägg på.
Så det inte spårar ur.
Tack på förhand.

Tack för tips!

175 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja hon är verkligen full av fördomar, att skriva detta hyllningsinlägg till de utlandsfödda vårdpersonalen visar ju att hon var väldigt skeptisk och ville inte söka sig till just den närakuten.
  Önskar hon ”köpte” sin vård , och det gör hon nog, men akutsjukvård finns inte att köpa, så då får hon beblanda sig med pöbeln, trots att hon bor i finhooden.
  Hennes inlägg är så nedvärderande mot just vårdpersonal med utlandsklingande namn

   Kanske fördomarna kommer från hennes arbete med ”Vid Din Sida”?
   Är ju allmänt känt att den organisationen med Tunnelbanenettan i spetsen, har kopplingar till SD.
   Kanske vill hon knäppa dem lite på näsan nu när hon lämnat dem?

   Hmm. Kanske för att jag själv är invandrarbarn men jag reagerar inte alls på inlägget. Hon berättar typ om en upplevelse med bra personal och berättar vad de heter, typ? Tror hur man läser inlägget beror jättemycket på ens egna föreställningar. För mig är inlägget helt neutralt, Muhammed, Lisa och sinda var trevliga typ, inget mer än så.

    Men precis. Camcam känns så ängslig här. Är hon rädd att stackars mindre förstående invandrare ska ta illa upp typ ?

    Jag är själv andra generationens invandare och även om jag inte tar illa vid mig och inte mina föräldrar heller så gör Mona skillnad på folk och folk. Hennes fördomar lyser igenom, vilket hon i och för sig är medveten om och ändå måste hon tillägga efter varje person som är så trevlig att de är av invandrarbakgrund. Varför ens nämna det om hon inte tycker det är en stor grej att invandrare kan vara trevliga.

     Jag ser verkligen inte vad du ser utan ser i mitt tycke helt neutrala beskrivningar ”mörkhyad”, ”Muhammed.” Det är liksom inte värdeladdat i mina ögon mer än ”ljushylte” ”sven” & det både roar och förfärar mig att så många härinne tycker det. Snubben är mörk, trevlig och heter Muhammed, det är vardag i min värld och en fullt normal beskrivnin ?

      Är nog Monas tidigare beteende som påverkar. Hur hon genom sitt jobb arbetat med hemlösa samtidigt som hon fotat dem och skrivit om dem i sociala medier på ett nedlåtande sätt. Hon är extremt fördomsfull och ibland rent rasistisk, ungefär som SD är.

       Har inte mona npf? Var går gränsen för de med funkis? Ha lite förståelse (om det stämmer att hon har det.)

        Ingen aning om hon har någon diagnos men snälla nån man blir inte rasistisk av en npf-diagnos!

         Jo! För jag känner massa med NPF-diagnos som är rasister!

          Vilken massa känner du, Emmeline?
          Npf-diagnoser är verkligen inte synonymt med Mona eller rasister!

           Det var ett skämt. ?

       Hur var Monas fotande värre än det som nu görs på VDS?
       Jag ser då ingen skillnad på bilderna från då och nu.
       Men har många funderingar över hennes avhopp dock.
       Kanske var det för att VDS hela tiden mer och mer frångår det de startade som. Att hjälpa svenska hemlösa äldre. Sen blev det visst mer eller mindre hemlösa överhuvudtaget. Sen har det gått över till även fattiga och ensamma med bostäder. Hur mycket. hur många ska det bli?
       Hur länge orkar svenska folket bidra? Hur länge innan se tröttnar på T-Nettans långa inlägg om hur elaka och hemska människor är men att HON minsann står över allt och alla och ändå är lycklig. Klart som f-n hon är lycklig när hon kan leva på VDS och den bok hon ständigt reklamar för?
       Näe, ursäkta nu var det Monas inlägg det skulle handla om och läser man mellan raderna där så ser man en massa fördomar och lite smygrasism även om hon gör allt för att förtäcka det

    OCH att det var oerhört förvånande att dom var trevliga. Jättemärkligt skrivet. Men Mona är jättemärklig. Vad ville hon med det här?

     Till 17.07

     Men man förstår ju att hon menar att de är trevliga trots en stökig miljö. Inte för att de var av utländsk härkomst. Det är ju här bloggbevakning blandar ihop begreppen.

      Hade hon inte i sin rubrik skrivit det där om härkomst hade det inte varit lika uppenbart. Jag har faktiskt lite svårt att förstå att folk försöker bortförklara hennes rasism eller är det verkligen så illa att folk inte ser den?

  Helt sjukt inlägg. Alltså, att ingen i hennes närhet har sagt åt henne att plocka ner det?!

   Fast Nej det var inget som helst sjukt med det inlägget. Varför skulle det plockas ner? Hon skriver om hur trevliga alla var på en närakut och det gjorde henne glad. Ni läser inlägget som f a n läser bibeln, ni har agg mot Mona så därför läser ni något på ett negativt sätt. Ni vill hitta fel och klaga på Mona bara.

    Hej Monas kompis.

    ???

    15.47, hon skriver ju hur sjuuukt trevliga dom med utländskt namn var. Varför var det konstigt?

    Tror du hon skulle skriva så om alla ”trevliga” sköterskor m.m hade varit svenska?
    Hon var ju så förvånad att dom var så duktiga och trevliga trots att dom hade utländska namn.

   Jag tycker bloggbevaknings inlägg här är svagbegåvat. Det blandas ihop begrepp och försöker påskina något.

    Om du inte ser det själv så är det nog du som är svagbegåvad.

     Nej? Mona menar att de är trevliga trots att de uppenbarligen möts av svårigheter. Inget annat. Hon skriver ju själv om den skillnaden så at than ska förstå det. Bloggbevakning klarar dock inte att skilja på de olika begreppen.

  Mona är så vit att en isbjörn ser regnbågsfärgad ut i jämförelse. (Att hon inte fattar hur privvad hon är? Blir arg)

   Vitt privilegium är en tes. En felaktig tes tillika. Finns andra teorier som bättre appliceras på europeiska ursprungsbefolkningen. Att man byggt sina samhällen för att bäst passa sina folk, är en.

    Anna B är ett troll *suck*

    Exakt! Men det skall alltid klankas ned på… Sen går det bra att utnyttja systemet ändå.

    Europeiska ursprungsbefolkningen…bara den inledningen säger en hel del.

     Ja har man marxistiska glasögon så förstår jag att det begreppet signalerar röd flagg för dig. Men vad ska vita europeer få kalla sig själva då, anser du? Europa är ju deras urspungskontinent? I Amerika så talar man ju om när européerna kom dit, är det bara då vi är en ursprungsbefolkning från Europa?

      Marxistiska glasögon? Utveckla gärna vad du menar med det och hur det relaterar till Marx teorier

       Eller så svarar du på varför europeer bara kallas som en ursprungsbefolkning när de koloniserar men aldrig när de själva vill claima sin kontinent.

        Rolig du är ingen av Europas ursprungsbefolkning har någonsin koloniserat något land än mindre en kontinent. De får snarare kämpa för att behålla sitt land.

         Du verkar uppenbarligen inte vad en ursprungsbefolkning är. Samer är ett urfolk. Inte en ursprungsbefolkning. Svenskar är en europeisk ursprungsbefolkning.

         Av ren nyfikenhet, var tror du europeer kommer från?

          Ursprungsfolk, ursprungsbefolkning, urbefolkning, urfolk och urinvånare är synonymer. Visste du inte det? Synonym betyder att orden har samma betydelse. Tänker att du kanske inte vet vad synonym betyder. Av ren nyfikenhet var tror du Européer kommer ifrån?

           Jag vet var européer kommer från men berätta gärna för mig var DU tror de kommer från. 🙂 sedan kan jag länka dig till en genetisk site som kartlägger europeiska förfäder, från de tidigaste paleolitiska, mesolitiska och neolitiska kulturer vi haft i Europa och som alla européer idag härstammar från.

        Ok, du använde alltså ett begrepp du själv inte fattar

      Vet du vilka folkgrupper som räknas som Västeuropas ursprungsbefolkning? Det är inte den folkgrupp vita som idag dominerar ekonomin och politiken utan det är samer och inuiter som är Europas enda kvarvarande urbefolkning. Resten är invandrade från alla möjliga delar av världen. Och det där med Marxistiska glasögon är ett så tröttsam argument.

       Jaså? Var kommer svenskarna från då och varför är I1( en mesolitisk haplogrupp från de första jägarfolken i norra europa) den vanligaste haplogruppen bland svenska män? Varför finns inga arkeologiska kvarlevor som är samiska att finna I Skandinavien före bronsåldern?

       Men samerna har ju även dom folkvandrat, precis som de flesta andra grupper med människor runt om i världen historiskt sett, deras ursprung är ryssland/sibirien och sen förmodligen även blandat med dom som levde här i norra sverige då.. Att säga urbefolkning är lite sanning med modifikation beroende på hur man räknar och ser på saken..

  Vilket jävla absurt inlägg av henne. Denna mening är ju bland andra extremt fördomsfull, diskriminerande och bara helt jävla idiotisk: ”Nån minut senare blir jag inkallad till röntgen. Möts av en storvuxen mörkhyad man som heter Mohamad. En ung kille med glitter i ögonen. Astrevlig. Jag uttrycker min förvåning igen och säger samma sak: ”Ni är så SJUKT trevliga här och jag kan inte riktigt smälta det!”

  Varför, varför, varför måste hon insistera på att benämna folk som ”icke-svenskar” (vad menar hon ens med det, är de medborgare är de svenska oavsett deras namn och utseende) och prata om hur de ser ut och vilka ”utländska” namn de har?

  Snacka om att hon gör bort sig…

   Usch det påminner (tyvärr) lite om hur vissa i min släkt är. Min mamma arbetar inom vården och har en del kollegor med utländsk härkomst. Och hon ska ALLTID påpeka hur bra dem är ’trots att dem kom till Sverige så nyligen’, påpeka vart dem är ifrån och hur otroligt kunniga dem är på svenska språket. Alltså varje, varje gång. Har hon en kollega som är född i Borås och heter typ Maggan säger hon bara ’och sen har jag en kollega, Maggan, och hon sa såhär…’ medan om det gäller nån som invandrat ska hon alltid nämna detta genom att säga ’Och sen har vi en kollega som är född i…’

   Jag förstår att man inte menar illa men det blir så pinsamt till slut. För ursprunget ska ALLTID nämnas trots att det inte egentligen har alls med historien att göra. Det är ju en sak om det är relevant för själva saken som ska berättas men när det alltid nämns trots att det inte spelar någon roll så blir det så tydligt att det just spelar roll.
   Det är lite svårt att beskriva, men det är som att hon hela tiden vill framstå som att hon inte alls bryr sig eller gör skillnad på kollegor beroende på om dem är svenskfödda eller har invandrat men det blir tydligt att det visst blir skillnad på dem just eftersom det alltid ska påpekas att personen HAR invandrat. Förstår ni hur jag menar? Berättas det om Lisa från Lysekil så räcker det att hon säger Lisa medan om det handlar om Zahra från Irak så måste det påpekas att hon är just från Irak. Och omedvetet (antar jag) blir det skillnad på folk och folk.

    Förstår precis vad du menar, min mamma gör EXAKT likadant… Och sen när det är något negativt ska det såklart också påpekas vilket ursprung hen har. Suck alltså.

     Exakt så!! Håller med dig. Om personen gör nåt bra= det måste påpekas vart den kommer ifrån ursprungligen och samtidigt gjort något bra.
     Om personen gör något fel= det måste påpekas att personen gjort fel och samtidigt invandrat till Sverige (helst få med en koppling också, förslagsvis att personen gjort fel pga bristande i språkförståelse eller att personen inte är tillräckligt kunnig kring vår svenska kultur).
     Skämskudde…!!

     Ni är medvetna om att folk gör så globalt? Jag bor utomlands och folk beter sig exakt lika här. Kanske det inte är så jäkla farligt utan väldigt mänskligt? 🙂

      De flesta vill bli behandlade som individer.

       Varför finns det afrosvenska föreningar då. Bosniska föreningar. Syrianska föreningar.

        Fråga valfri mörkhyad om de vet vad ’afrosvenskars förbund’ är och jag lovar att de kommer titta på dig som ett frågetecken. Den pajasföreningen tar ingen med afrikanskt urpsrung seriöst, om de ens hört talas om den. För övrigt har de sina egna etniciteter och vill inte bli ihopklumpade med en massa människor de inte har något gemensamt med förutom något så ytligt som hudfärg. Afrika är en stor kontinent.

         Ja det är helt underbart hur PK gänget fortfarande tycks tro att Afrika är ett land.

        Jaadu och varför finns det föreningar för norrlänningar och skåningar i Stockholm. Gillar att äta surströmming eller gås och prata lite strunt hemifrån.

         För vi är inte bara individer. Vi tillhör grupperingar och är flockdjur.

      Nu vet jag inte vad du har för bakgrund och var du har bott. Jag har själv vuxit upp utomlands och känner inte igen det du säger. Dock ska nämnas att jag aldrig bott i Japan som är det land som anses vara det mest fördomsfulla mot utlänningar.

    Sådär var min mormor också. Hon var en bit över 95 när hon gick bort. I hennes fall tyckte jag faktiskt det var ok, hon växte upp i en annan värld.

    Min tolenrans minskar dock när det är yngre personer.

    Är det något jag har lärt mig i år är att fördomar kan döda. Har ni läst eller hört om ambulanssjuksköterskan som vägrade ge en sudansk man vård eftersom hon trodde att han spelade medvetslös? Hon kallade det för ”kulturell svimning”, något som hon även upprepade när hon blev frågad av media. Det visade sig att mannen hade fått en hjärnblödning och avled senare. Hur kvinnan inte blev åtalad för vållande till annans död övergår mitt förstånd.

    https://www.vardfokus.se/nyheter/regionen-falls-for-diskriminering-i-fallet-med-kulturell-svimning/

     I det här fallet menar jag harmlösa fördomar där man inte brukar oprovocerad våld.

      Ditt nick är jävligt obehagligt.

       Fattar inte hur bloggbevakning tillåter det tbh.

        Nej, det fattar inte jag heller.

         Kanske ansvarig utgivare borde reagera?

        Nej jag fattar inte heller hur bloggbevakning kan godkänna det.

         Låt hen förklara.

          Hen har förklarat och det gjorde allt obehagligare

           Kanske Camilla kan förklara varför det är ok?

   Jag kopierade ner hennes inlägg för det är ett perfekt exempel på den svenska vardagsrasismen som nästan alla någon gång gör sig skyldig till. Mona dock lyckas pricka in allt och dessutom med extra på allt.

    Seriöst?

     Jag är nyfiken på varför du skriver ”seriöst?” i sammanhanget? Vad menar du? Bara nyfiken för jag förstår inte du med den reaktionen vill föra fram. 😀 obs neutralt ställd fråga, hejar inte på någon av er och kritiserar inte någon av er, bara nyfiken. Haha.

     Uppenbarligen missar du helt Monas budskap och det är du inte ensam om. Hela hennes text kryllar av fördomar och hennes förutfattade mening. Vill du ha en fullständig analys av vad som sticker ut tar jag betalt för mitt arbete. Helt seriöst!

      Självklart tjänar du pengar på att leta efter svenskars rasism..

       Nej jag tjänar pengar på att hjälpa företag med att nå ut med sitt budskap på ett sätt så att det inte missuppfattas. Jobbar faktiskt mest med att hjälpa företag undvika greenwashing. Men man behöver inte vara Einstein för att fatta hur Monas text vimlar av vardagsrasism och hennes förutfattade uppfattning i många frågor förutom hudfärgsrelaterade frågor.

   Hon skriver ju det för att bryta fördomar som många människor tyvärr har. Hon skriver det i en kommentar under. Samma visa som alltid här att ni vill hitta fel i vad Mona gör för att klaga på henne, för att smutskasta och skamma henne.

    För att bryta fördomar? Tror tyvärr att det inte är så enkelt. De som har negativa fördomar om invandrare måste nog ha upprepade positiva interaktioner som Mona för att ändra på sin inställning till invandrare.

    Det är nog hennes egna fördomar. Hej igen Monas kompis.

     Undrar om någon av Monas närstående hittat kärleken hos någon med icke svenskt namn….

    ???

    Hahahahahaha, hon skriver det för att bryta fördomar hahahahaha

   Jag håller inte med! Det är du som läser in att personen är ”icke svensk” , hon ger en neutral beskrivning av ”Muhammed, storvuxen, mörkhyad och trevlig”. Det är liksom inget fel med den beskrivningen alls, uppenbarligen är storväxte, trevlige Muhammed svensk då han jobbar på närakuten:) den som har fördomar är ju faktiskt du!

    Hon hade knappast skrivit ”Melker, storvuxen, ljushyad och trevlig”.

     Exakt!

     Haha men så beskriver ju tidningar som Elle och Damernas också ibland mörka människor i artiklar. Det ska liksom pekas ut trots att ämnet är något annat.

      Hahaha som man inte har ögon att se med. Behövs liksom inte pekas ut ?

   Hon skiljer på människor och dömer efter deras utseende och etniska bakgrund, med andra ord inget annat än äkta rasism.

    Fast nä? Hon beskriver den trevliga personalen? I den förort som anses stökig och otrevlig.

     Hon talar om hudfärg!

      Ja? Man ska se färg. Var har du varit senaste åren?

     Om du beskriver en trevlig person brukar man berätta om personens attityd och beteende. Kan vara att personen är hjälpsam, lösningsorienterad, glad mm. Mona till och med rubricerar hela inlägget med; ”En hyllning till vården och det här med utländsk härkomst”. Det är inte en persons hudfärg/härkomst som avgör om personen är trevlig utan dess personlighet, stresspåslag under dagen, om personen är pigg och utvilad eller trött och sliten. Men om personen är trevlig eller inte har inte ett dugg att göra med om personen kommer från Sudan eller Syrien. Så ja Mona uppfattas som rasistisk eftersom hon blir förvånad över att även utlänningar kan vara trevliga.

      Hon blir ju förvånad att de är trevliga trots miljön, säger hon. Inget annat. Varför läser ni så dåligt?

   Jag förstår inte varför man måste skriva hudfärgen på en person? Skulle hon säga samma sak om hon mötte en ”ljushyad/vit sjuksköterska som hette Linda”?

    Man ska se färg. BLM anser att man är MER rasistisk om man inte nämner färg.

     Nej att det inte ska ignoreras. Det betyder inte att du ska kommentera folks färg när de är svarta om du inte skulle gjort samma om personen var vit

      Fast det där är dubbelt i samhället nu. Många ggr påpekas ju färger och ursprung om en person som tagit plats någonstans trots att de aldr8g skulle göra det om personen varit etniskt svensk. Man vill uppvisa mångfalden i allt samtidigt som vi inte får påpeka mångfalden.

  Måste man gå in på hennes Instagram för att läsa hela?

   Det är på hennes blogg.

   Hennes blogg

  Vilket konstigt inlägg av Mona.

  Järva närakut är den närakut som jag tillhör, och jag snittar väl tre besök per år där tyvärr, antingen som patient själv eller när barnen skadat sig eller är sjuka på helgen.

  För det första så är det inte alls så att alla patienter där själva bor i Järva. Alla vi som bor i Spånga-Vällingby-Hässelby-västra Bromma har nära till Järva närakut och jag har alltid sett även etniska svenskar där. Även personalen är blandad.

  För det andra, vad konstigt att nämna personal så specifikt etc. Jag vet ju vem röntgensjuksköterskan är till exempel, eller tjejen på bild. Träffat dem flera gånger som patient men inte tyckte jag att det var konstigt att de var trevliga.

  För det tredje, att patienter kan vara otrevliga och våldsamma händer även på St Görans och alla andra akutmottagningar.

   Men… får man verkligen skriva ut namn på dom som jobbar där? För som du säger vet du ju vem hon menar nu och det.. får man ju inte veta.

    Ja jag vet ju precis vem tjejen på bilden är, och även beskrivningen av röntgenkillen gör ju att man fattar vem det är. Kan ju knappast vara tillåtet att hänga ut personal så?

   Hon skriver ju att hon fick ta bilden dock.

    Fick ta en bild, innebär väl inte automatiskt att man ok-ar att den läggs ut på en blogg?

     Vet du de facto att de inte godkänt inlägget? Eller killgissar du?

  Det värsta är nog att hon tror att det framställer henne bra för hon tycker bra om invandrare. Och hon är modig som vågar åka till förorten. Hon fattar helt enkelt inte.

   Hon är dessvärre stendum!

    Ja hon har ju inga högskolepoäng precis

     Ja hon pratar väldigt nedvärderande om den grupp som hon faktiskt själv tillhör.

      Men hon är ju inte som alla andra i finhooden ju!

   Hon är ju dessutom från orternas orter Jordbro. Spelar ingen roll hur ofta hon skriver att hon bor i ”finhooden” och är en ”överklasskärring” – you can take the girl out of Jordbro but you can never take Jorbro out of the girl ?.

  Herregud. Ge inte dåren syre!

  Mona är litegrann som min mamma, som bor granne med en butik där många invandrare handlar. Hon kan säga ”och så mötte jag två som var svarta som kolsäckar men de var SÅÅ trevliga och höll upp dörren för mig”. Jag skäms så jag nästan dör. Jag brukar undra om hon frågade vad de hette eftersom jag förmodligen känner dem (jobbar med sfi-elever).

  Fast VA!? Hur läste du inlägget, med kritiska ögon uppenbarligen. Läste det just, Inlägget handlar INTE alls enbart om härkomst och nationaliteter utan om att Mona blir glad av att människor är trevliga och tillmötesgående. Att hon har fördomar skriver hon ju själv men inlägget handlar inte om det utan om ett ställe där all personal var väldigt trevliga trots att de får utstå mycket. Det var ett fint inlägg av Mona tycker jag och du missförstår helt kanske för att du ogillar Mona och för att du vill ”se fel” för att skriva om.

   Men förlåt. Om det bara handlar om trevlig vårdpersonal, varför är hela texten nedlusad med beskrivningar av ursprung?
   ”De får stå ut med mycket” lika mycket som all akutpersonal! Inte som att Järva närakut är hemskare än andra.

    Eller hur! Finns skitstövlar överallt som ramlar in på akuten.

   Hej igen Monas kompis.

   Mona skriver att hon blir glad och väldigt förvånad att dessa människor med icke svenskt namn, är sååå trevliga.

   Inte trots att de hade fått utstå mycket, utan trots att det hade efternamn som inte var svenska.

  Hon är felvaggad, och så full av fördomar så att det inte är sant. Om jag minns rätt är hon från rotebro, och det är ju ingen finort.
  Precis som någon ovan skriver, det är många som tillhör den mottagningen eftersom upptagningsområdet är stort. Tillhör själv mottagningen.
  Jag tillhörde dem som lönge läste hennes blogg och tyckte att hon var rolig, men nu är hon så förändrad och fördomsfull, så jag har slutat läsa. Blev dock tvungen att läsa inlägget, och förstår inte hur man tänker när man lägger ut ett sånt.

   Nej Jordbro. En av ”Barnen i Jirdbro”-serien. Uppvuxen med många invandrarbarn i skolan.

    ”Barnen i Jordbro” såklart 🙂 sorry för tjocka fingrar.

    Vilket hon skäms över, hennes medverkan i Barnen i Jordbro, det var länge en hemlighet….

  Har en kollega som verkligen har noll spärrar. En annan kollega från ett afrikanskt land har ett barn med autism och hen (kollegan utan spärrar) bara: Ja men enligt statistiken så får ju barn från afrikanska länder lättare autism på samma sätt som de är analfabeter. Men det vågar ju ingen säga!

   Kollegan kanske har autism. ?

    Nej men hen babblar om allt som en lammaröv. Ibland vill jag sätta tejp för munnen.

     Babblar om allt som en lammaröv?

      Hahah så sa alltid min farmor- att ”munnen går som en lammrumpa” ?

       Precis Zoe! Munnen går som en lammarumpa, dvs att det pratas i samma hastighet som ett lamm viftar med svansen (rumpa=dialektalt för svans). Uttrycket ger helt mening, till skillnad från det fullständigt massakrerade och meningslösa ”babblar som en lammaröv”.

      Japp! Käften går som en lammaröv helt enkelt!

       Åh jag ÄLSKAR det uttrycket. Hörde det jätteofta som liten. Inte hört det på många år ?

   I och för sig är autismprevalensen betydligt högre i _en_ invandrargrupp från den afrikanska kontinenten, det vill säga den med ursprung i Somalia. Det är välkänt. Bakgrunden är förstås svår att kartlägga, men en bakomliggande faktor är med stor sannolikhet kusingifte, eftersom den ärftliga faktorn bakom autism är så pass stor. Det betyder förstås inte att ”barn från afrikanska länder lättare får autism”, som din okänslige kollega slängde ur sig.

    I England så talar man om problemen med consanguinitet bland invandrade grupper. Helt öppet. Man försöker påverka dem att undvika kusinäktenskap just för kostnaden det medför för samhället och det inte minst det mänskliga lidandet.

  Mona och hennes kommentatorsfält är som att hamna direkt in i SD:s högkvarter.
  Texten dryper av fördomar och rent rasitiska påståenden. Mona själv framstår som Sveriges svar på Trump! ??????

  Men hallå 😀 kommentarerna under inlägget från folk som antingen låtsas vara upprörda eller genuint är upprörda säger verkligen allt om era fördomar och ingenting om Monas. (Följer henne inte och vet inte hur fördomsfull hon ev är i vanliga fall). Men ni som projicerar fram nåt fördomsfullt just i den här texten bevisar ju verkligen hur ni själva ser på världen och det verkar, ursäkta mig, ganska så fördomsfullt, mycket värre än Mona.

  Är det en fördom att orten är stökigt? För det är ju det hon menar. Att det är trevligare där än hon trodde.

   Tolkar det inte som att det handlar om huruvida orten är stökig eller ej utan att hon är förvånad över att vårdpersonal är trevlig ie hon hade förväntat sig ett sämre bemötande av vården.

    Ja, ett sämre bemötande på grund av att orten beskrivs som stökig osv. Hon är alltså förvånad att det är så trevligt där, I den påstått stökiga orten. Carina Bergfelt hade exakt samma vinkel av orten i ett av avsnitten med den amerikanska brodern.

   Närakuten i Järva ligger precis i utkanten av Rinkeby, är öppen till 22 och det är absolut inte stökigt där.
   Ska vi prata om stökiga akutmottagningar så är SÖS värre, med en massa skrikiga alkisar och pundare.

  Jag har föräldrar av svensk samt utländskt härkomst och bor på gångavstånd från denna närakut.

  Att det sitter en skylt uppe angående våld mm. är ju för att människor som har kommit till denna närakut är riktiga idioter ibland. Många som bor i området. Inte svennebananer alltså.

  Och jo, man förvånas över hur trevliga dom faktiskt är på denna närakut om man ser till hur miljön är.

  Samtidigt som det finns en hög idioter så finns det även dessa underbara personer som är trevliga och som hjälper en.
  Vem tror ni erbjuder sin plats på bussen eller tåget, ungdomen med svensk eller utländsk härkomst?

  Men så håller ju väldigt många gamla människor på, typ ”Han är svart men han är snäll ändå”. När fan blir gammal… Gamla människor är ofta rent otäcka i käften.

   Nej de är inte otäcka i mun. Sluta demonisera äldre.

    Gamla kan verkligen vara plumpa, dom har inget filter för det mesta.

     Man ska vörda de äldre. Bara för att de är barn av en annan tid så är de inte elaka.

      Man blir heller inte snäll eller artig bara för att man blir gamnal. Finns gott om elaka gamlingar som ingen bör vörda bara pga deras ålder. Ett långt liv kan ju ge erfarenhet och visdom, om man lär sig av livet. Men det är också rätt så många som fortsätter att vara samma, eller värre, rövhattar som de alltid varit

       Även de gamla rövhattarna har hjälpt bygga landet du bor i så en liten tacksamhet kan man skänka även dem. Det är betydelsen av att vörda de äldre.

   Verkligen inte. Sluta vara korkad.

  Man kan ju ställa sig frågan från andra hållet, varför skulle de inte vara trevliga? För att de har invandrarbakgrund? Och varför är det så speciellt med att hon, enligt egen utsago, aldrig åkt dit förut? Kan ju bero på att hon inte behövt. Vems är fördomarna egentligen om inte hennes egna, dvs inte de flesta kommentarers här som flera (en o samma?) vill påskina. Vårdpersonal är väl i regel trevliga oavsett var de kommer ifrån (säkert mer än majoriteten på vårdcentralen som är födda i Sverige och sen då?) På alla sjukhus i Stockholm sitter det uppmaningar att uppföra sig mot personalen sedan länge. Tänk om man fick höra den kommentaren som personal ” ni är så trevliga här, trodde det skulle vara hemskt”. Så förnedrande, och de måste bara spela med. Hu!

   Inte för att jag skulle skriva ett inlägg som Mona på det här sättet, MEN tolkar det inte illa på något sätt. Tycker inte det är så konstigt om man förväntar sig att personal inte ska vara så trevliga om det är en väldigt stökig akutmottagning? Finns ju många otrevliga personer i vården, det har nog de flesta av oss råkat ut för på något ställe. Men här fick hon en bra upplevelse rakt igenom. Får ofta höra i mitt jobb att folk är så trevliga trots stress etc, det är väl inget man tar illa upp av i sig?

    Men det är ju inte en stökig akutmottagning. Jag skulle ju knappast åka dit med mina barn flera gånger per år om den var stökig. Skyltar om att uppföra sig väl mot personalen finns på alla akutmottagningar.

     Stökig eller inte beror väl på definition, skulle tro att det är stökigt på alla akutmottagningar ibland? Och hon skrev ju att personalen sagt att folk kan bete sig illa ibland.

      Ja men patienter beter sig illa överallt. Järva utmärker sig inte som särskilt stökig i Stockholm iallafall, och jag har varit på alla akutmottagningar i Stockholm så jag kan göra en relevant jämförelse. Att jag fortsätter åka till Järva som är närmast mitt hem säger väl något.

     Sådana skyltar finns inte på de Norrländska sjukhus jag besökt ?

  Vi har alla fördomar, både du, jag och Monas universum. Fördomar är mänsklig, men det är när du inte ser dina egna fördomar och försöker jobba med som de blir farliga .

   Jag hade inte läst Monas inlägg men gjorde det nu och det var ju helt fantastiskt, Mona har en fördom, hon jobbar med den, hon uttrycker den helt offentligt och hon har lärt sig något.

    Vad har hon lärt sig? Undrar uppriktigt!

     Hon har lärt sig om sina fördomar och lärt sig omvärdera dom. Hon hade en fördom att den närakuten skulle vara skit, hon fick se en annan sida och insåg att hon hade förutfattade meningar.

     Vilka fördomar har du som du har jobbat med på senaste tiden?

    Suck……

     till Eva

  Mirka med massor av barn verkar ha startat en only fans!?

   Visst är det något konstigt?
   Sist jag var där inne var det nästan bara män i kommentarsfältet.

    Tror hon får mkt DM.

     Ok……Känns lite sådär.

    Ewww

   Hon har ju gått ut med att hon har svårt att få ekonomin att gå ihop, så hon är väl tvungen…

   Såg det också idag och blev jättepaff. Sunkigt värre. Vad har hänt med henne?

    Trots alla insamlingar från följare för både flytt,städ , ny bil med mera. ?Någonstans går väl ändå gränsen, innan man har man skaffat 13 barn bör man väl ha tänkt efter? Patetiskt, stackars barn. Putande läppar med mera på instagram, lockar kanske inte fram de bästa.

   Vad är ”only fans” ?

    Det är en plattform där man kan dela med sig av lättklädda/nakna bilder och andra kan ”prenumerera” på dessa genom att betala en viss summa.

  OT .. men har ni sett att trettonbarnsmamman ska skaffa OF…stålarna måste in

  Så märkligt! Det verkar som om hon aldrig har träffat en person med utländsk bakgrund förut.

   Och ändå uppvuxen i Jordbro där minst 20% var invandrare från Turkiet, Finland, Jugoslavien (hette det då) Grekland, kurder, en och annan holländare och möjligen nåt mer land. Men det har hon kanske glömt.
   Förstår verkligen inte varför personalen inte skulle vara trevliga trots/därför/tack vare/pga vårdcentralen ligger där den ligger. Typ ”oj en invandrare och hen var trevlig, trodde jag aldrig”. ?

  Återigen visar Mona hur jefla lågväxlad hon är för att använda ett av hennes egna uttryck.

  Hon jobbar inte med några fördomar. Hon klamrar fast vid dem och tror hon är friskriven från ansvar bara för att hon skriver att hon vet att hon har fördomar och att hon jobbar på dem. Tänk efter själva: om ni berättar om en händelse under dagen och människor som ingått i den händelsen: nämner ni då deras härkomst om den är helt irrelevant för historian? Om man gör det trots irrelevans – vad kan vara skälet? KAN det vara att man fördomsfullt tillskriver personer med någon särskild härkomst egenskaper så man tror att det faktumet att man adderar information om härkomst gör att mottagaren förstår mer om vad det är för typ av person? Eller vad finns det för andra skäl?

  Har de senaste 20 åren alltid fått bäst, med få undantag, hjälp av vårdpersonal med ”utländsk” härkomst. Särskilt läkare som är första generationens invandrare. Rakt på sak och en förklaring av vad problemet är och vad som går att göra åt det, passar mig perfekt. Vet inte om utbildningen ser annorlunda ut här eller vad det är, men om jag får välja så väljer jag helst en ”utländsk” läkare eller en ”svensk” som är gammal. Så man kan väl säga att jag utvecklat fördomar mot ”svenska” läkare antar jag?

  Låter som att Mona besökt en bra akutmottagning, kanske hon fick omvärdera en del fördomar efter det. Vill ge en shout out till ALLA ssk och usk:or på våra akutmottagningar, ni är fasen guld värda.

   Ja alltså utländska läkare är ofta rekryterade och handplockade så klart de är trevliga och bra. Min mamma arbetar med att lära dem och deras familjer svenska i ett statligt program.

  Det är ju skrivet på ett sätt som får en att tänka att hon är förvånad över att personer som rasifieras är så trevliga. Därtill låter det som att hon tror att hot och våld mot personal, otrevliga patienter och väktare enbart är ett problem på Närakuten i Järva.
  Samtidigt beror ju allt på tolkningar man gör av texten.
  MEN om hon nu levt i tron om att alla som inte är ”svennebananer” är otrevliga var det ju fantastiskt att hon hamnade på just Närakuten i Järva och lärde sig något nytt.

  Och så hennes vanliga stil…
  Kolla dagens inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.