Vem är urmodern av influencers?

Det var många som inte riktigt höll med om Fotografiskas lista över 100 personer som förändrats seklet, då de valt att sätta Bianca Ingrosso på den.  
Jag spekulerade i att de kanske tagit henne som representant för den nya influencerbranschen, så absolut förändrat det gångna seklet.

Men om man ska utnämna en urmoder av influencerbranschen – vem är det i så fall?    Jag lägger min röst på Isabella Löwengrip, med Ebba Von Sydow som tvåa, hack i häl.

115 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Glamourprinsessan!

   Tänkte skriva samma!

   Vd för hon idag?

    Jag tror att hon arbetar som åklagare någonstans i Dalarna…

  Var BB före Kenza? Isf röstar jag också på Isabella.

   IL ljög ju om mycket, men det går inte att komma ifrån att hon var först och störst i början av influencereran här i Sverige.

    Fast jag tänker att hon inte var just influencer, utan titulerade sig som bloggerska?

   En som var tidig med att blogga var Linda Rosing numera Thelenius, hennes blogg var ganska stor och hon tjänade ganska bra på sin blogg. Men Isabella (blondinbella) känns ändå som den som satte trenden och startade eran, hon har inspirerat andra att blogga och starta företag och varit först med det mesta.

  Som bloggare – Isabella
  Youtube – Therese Lindgren
  Men vi har ju varit influerade av kändisar långt innan bloggar och Youtube fanns. Då läste man Okej, Frida och andra tidningar för att få veta vad ens idoler hade på sig, hur dom sminkade sig mm

  Jag skulle sagt Ebba von Sydow som nr 1, Isabella på nr 2.

  En som präglat att det vita hemmet satt hårt som berget måste ändå vara Frida, Trendecer. Hon präglade folkhemmet under många år.

   Trodde det var Hemnet och Solsidan!

  Tips på SVT PLAY: dokumentär i fyra delar om influenserna sponsrade operationer.
  Äntligen – känner jag.

  https://svtplay.se/video/ePvVkVZ/dokument-inifran-priset-vi-betalar/1-den-perfekta-bilden

   Jag sitter tyvärr och garvar, men herregud va tragisk den världen är. ?

   Ska bli intressant att kika. Första delen finns redan nu.
   Verkar bli tre delar, inte fyra. Men de kanske följer upp med en fjärde del om det kommer reaktioner.
   En paneldebatt?

    Förlåt jag läste fel. Tre delar stämmer.

  Bella, hon var en av de första, största (i början) och en av de första att starta företag, Bellme.

  Alex Schulman var väl med rätt tidigt och ”hjälpte” BB att bli stor genom sin blogg på Aftonbladet.

   Alex blogg på Aftonbladet kom långt senare. Det var väl främst ap-sajten han hade med sin bror som hånade Bella och därmed gav henne uppmärksamhet.

  1. Kenza
  2. Kissie

  Kenza skapade helt klart bloggandet med outfitbilder varje dag, alla kopierade hennes stil och outfits. Kissie skapade hela ironiska blondin-universumet som Paow och co. sedan spann vidare på. De var enligt mig de första och största bloggerskorna/influencers i Sverige.

   Blondinbella var väl ändå före Kissie, hon var ju Kissies idol och förebild i början när hon startade. Men de tre skulle jag säga, Bella, Kenza och Kissie. Och alla de tre var bland de första på YT också väl. Och så har vi ju T yra också som var tidig och stor.

    Isabella var kanske före, men i min värld och krets var hon inte stor. Hon var den där som bloggade drygt om moderaterna och låtsades vara rik, det var inget som jag eller många runt mig inspirerades av. Kenzas mode och modelldrömmar och Kissies kaxighet gick däremot hem hos oss på landsbygden!

     Fast det handlar väl om vem som faktiskt gick i bräschen för andra, inte vem som var störst i vilken krets. Kissie och Kenza kan omöjligt vara urmödrar när blondinbella de facto var före.

      Fast Bianca vann ju pris och hon va knappast först? Handlar väl mer om vem som gjort störst avtryck och format branschen och efterföljande standard. Där tycker i alla fall jag att Kenza och Kissie gjorde större avtryck, upplever inte att särskilt många ville följa i Bellas fotspår och hon har aldrig känts riktigt bäst på det hon gör. Men du kan ju känna annorlunda!

  Jag vill ändå säga Engla. Englas Showroom var tidigt den största bloggen vi hade. Före Kenza och Isabella

   Tänkte också på Engla. Hon var före Kenza och var ju verkligen störst i modebloggvärlden på den tiden.

   Ja, Engla är ett bra namn i sammanhanget.
   Jag är inte så säker på att det går att fastställa vem som är ”urmoder av influencerbranschen ” i Sverige.
   Men utöver namnen som redan nämnts kan jag väl ändå kasta in några tidiga bloggare (för det var ju bloggar från början):
   Elin Kling, Sofi Fahrman och Clara Lidström.
   De startade alla tidigt – ungefär i samma veva som Blondinbella, Kissi och Kenza debuterade.
   Någon som minns Stina-Lee förresten?
   Jag kikade på hennes blogg i begynnelsen. Hon var något på spåret även om inte så många begrep det då 🙂

    Det har du rätt i, helt glömt bort Elin Kling med sina ”dagens outfits”. Sofi F harvar ju vidare men inte många följare längre vad det verkar, dock har hon helt plötsligt faktiskt börjat svara på sina följares frågor, som hon i alla år bara totalt ignorerat! Hon har tydligen fattat att det inte håller att vara dryg och Von oben.

    Ja, Stina-lee! Glömde bort henne, hon sålde löshår ett tag också.

    Det fanns en tjej som hette Alexandra som var stor också. Rött hår, bodde i göteborgsområdet men flyttade till Stockholm. Jag minns att hon var en av de första som fick samarbeten utanför bloggvärlden.

     Menar du Amanda Berg?

      Ja! Amanda inte Alexandra:)

    Vad menar du med att hon var något på spåret? Vad skrev hon? ?

    Minns henne men upplevde henne som intetsägande både i stil och uttryck så klickade bara in mig mycket sporadiskt och fastnade aldrig, så har egentligen inte någon koll alls på henne på något djupare plan.

   Har hon kvar sin blogg?

   Är det ingen som minns Elenore Nygårds? Hon var nog en av de första jag läste! Om jag minns rätt var hon någon slags civilingenjör som startade sin blogg för att ingen av hennes vänner eller kollegor hade ett modeintresse. Så hon brukade lägga upp dagens outfit och lite sånt. Jag har för mig att bloggen blev rätt ”stor” – med den tidens mått mätt då. Bloggen kan ha hetat Ytligheter?

    Ja hon var den första bloggen jag började följa också, henne tänkte jag på direkt!

   Tänkte också skriva Engla. Hon började redan 2005

  Glamourdrottmingen var den största back in the days, lätt. Sen kom BB och Kenza och lite samma veva som jag minns det.

  GP blev ju aldrig så stor som de andra men hon vara _definitivt_ före BB och gänget.

   Glamourprinsessan*

   Visst var det hon som blev advokat sen?
   Följde henne inte. Minns att Bloggkommentatorerna gillade henne.

   För mig var min favorit Anna Hibbs. Hon är ju ingen influencerurmoder dock.

    Åh gud, Bloggkommentatorerna! Vad har hänt med dem? Hade helt glömt bort dem och deras blogg

     Jag följde en av dem på instagram ett tag. Hon med mörkt hår av dem. Hon hade cancer men blev bra och ägnade mycket tid åt sina barn och att cykla och träna. 🙂 Saknar dem, tyckte de var väldigt roliga!

    Åh jaa, de absolut första bloggarna jag följde dagligen – Anna Hibbs och Daphne Léon! De var unga (men äldre än mig), snygga och festade varje dag på Stureplan… var ihop med trendiga killar också har jag för mig. De var goals!

     Åååhhh jaaa??

   Karolina Lassbo. Hon verkar jobba som åklagare nu.

  Foki minns jag! Och kissie och Kenza!

  Anna Hibbs?

  Sofie Fahrman

  Isabella Löwengrip & Alexandra Nilsson

  Och Eleonore Nygårds som drev en modeblogg och väl var den första att bli anställd som just bloggare? Minns hur stort det var i bloggvärlden då och typ alla drömde om att även deras blogg skulle gå samma väg.

   Ja, tack, äntligen någon mer som minns henne hehe 🙂

    Tror att hon idag jobbar inom
    HM group.

    Minns också HotSpot- Karolina Skande som idag är vd för Presskontakterna.
    Ett tvillingpar i Borås som pluggade/jobbade inom mode men aldrig slog igenom när de andra ökade.
    Frida Ramstedt måste vara den mest kunniga och smarta bloggare vi har. Att kunna vara relevant över så lång tid och bedriva en professionell verksamhet där hon förmedlar viktig kunskap.

     Åh tvillingarna! Jag får upp en bild av två blonda med rufsig tofs på huvet?!

      Moderniteteter?!

      Ja! Hette någon Emma? Minns att en av dem jobbade på HM med inköp. De hade ofta svart med roliga accessoarer och gillade deras styling.

  Det beror på om man ska likställa influencers med bloggare. För mig är det Glamourprinsessan, Hanna Fridén, My Gerdin osv som är urbloggarna iaf.

   oj hanna fridén, och hennes ögonbryn, minns jag. undrar om hon fortf är kommunist ?

   Ja jag tror också man behöver skilja lite på bloggarna och på influencers. Bloggarna var enligt mig mycket mer kreativa för det mesta. Influencers är mer… Reklampelare?

   Jag älskade Annika Marklunds blogg The Beautiful Ones! 🙂 Även My Gerdin som jag sedan umgicks lite med då vi bodde nära varandra (jätterolig och trevlig tjej – dock inte exakt som hon framstod på bloggen men jag menar inte det som något dåligt! förstår dock att hon valde att lägga ner sociala medier för det var verkligen inte hennes grej egentligen).

    Ja, känns som att influencers tog fart mer på IG än i bloggar. Sen många bloggare som blev influencers, men liksom den persona de hade som bloggare skiljer sig ändå rätt markant från den de fick som influencer.

  Visst var det väl StinaLee som började med ”dagens outfit”? Minns att hon kombinerade blogg och youtube. Men absolut Blondinbella var ju bland de första.

   Jag har för mig att Sandra Beijer har sagt att hon kom på konceptet bild-text-bild-text. Hade varit så roligt att få detta verifierat ?

    ?

  Forni började blogga 2004 liksom Petra Tungården,ett år före Bella som började 2005. De hör väl till pionjärerna och är ju still going strong.

   Jag läste deras bloggar före jag började läsa Isabellas. Isabellas blogg var ju sjukt dålig både till innehåll och en språklig katastrof. Att hon dessutom bara ljög ihop sitt liv för att få uppmärksanhet gjorde den inte bättre.

   Fast Forni och Tungården blev väl inte så stora eller kända då, det blev ju Blondinbella. Bella var den första stora och kända, och sedan Kenza och Kissie.

    Forni och Tungården plus Hibbs fick en egen tv-show. Bella var bara stor med bloggen i något år innan Kenza tog över.

  De första bloggarna jag läste, när det begav sig, var ju inte riktigt influencers så som vi ser det idag. Det var Linda Skugge, Hanna Friden, Silverfisken, Hemliga pappan osv. Och så Blondinbella och Kenza givetvis. Sandra Beijer och UnderbaraClara var väl också tidiga? Många som bloggade då var mer textdrivna, och man tjänade ju inte pengar.

  En del av bloggarna på den tiden kallades ”modebloggare”, typiskt igenkända med ”dagens outfit” och kommentaren ”vill ha!”. De klippte också ofta ihop små kollage med grejer se ville köpa. Den var väl denna del av bloggvärlden som med tiden vidareutvecklades till dagens influencers. Som nu sällan bloggar.

  Också vanligt på den tiden att folk hade egna bloggar. Men det är väl iofs inte konstigare att folk nu har instagram osv.

  Jag minns när det kom särskilda mobiltelefoner som var anpassade för att vara bra att blogga från. Haha.

   Oh, those were the days. Bloggarna var så mycket mer personliga, vilket ju gjorde dem mer unika per automatik. Och så tjänade man inte pengar på dem på samma sätt, precis som du säger, så det blev ju mer projekt för folk som gillade att skriva och fotografera. Förstår att det inte går att vara personlig på samma sätt som influencer idag, allt man gör och skriver granskas på ett annat sätt. Och riskerar att bli ”förstasidesnyheter”.

   Hör inte direkt till ämnet, men är det någon som minns Nimrod?

  Elin Kling, Ebba, Engla, Glamourprinsessan och Alex Schulman skulle jag säga.

   Elin Kling! Hon var ju jättestor ett tag. Minns en helt sjuk intervju där hon berättade att hon var så inspirerad av ”indianstil” och ”indianer är så sjukt vackra, jag är indianfantast”! Hon sa också att hon bidrar till välgörenhet via två fadderbarn som hon inte minns var de bor ”men typ nånstans i Afrika”. 🙂 Det var tider det…

    Haha jag var tvungen att googla detta och du har helt rätt, herregud vad detta åldrats illa:

    ”En estetik som inspirerar Kling i dag är ”indianstilen”. Hon och pojkvännen Gustaf Törling har en hemlig blogg som heter Apacheprinsessan och bönder, där de bedyrar varandra sin kärlek. Den är stängd för allmänheten.

    – Den heter Apacheprinsessan för att jag älskar indianer. Eller, jag tycker det är fint med indianstilen. Och indianer är sjukt vackra, så jag är indianfantast. Jag skulle vilja lära mig mer.

    När hon fick chansen blev hon besviken.
    – Törling har ett hus utanför New York. Han sa: ”Du kan se indianer på vägen dit.”
    ”Du skämtar!” sa jag. Men de var alkoholister. För mig bor indianer i fina tält, de har sina hästar, de sitter och ber.”

    Joråsåatte…. Geez. Förvisso från en intervju som gjorde 2008 när hon” bara” var 25 år gammal men ja. Herregud alltså.

     Det var verkligen en helt annan värld då. Idag hade hon blivit gravt canceled. 😉

     Hahahahahahh åh nej

     Nej men herre min skapare.

     Jösses. Oavsett 2008 och att hon sagt annorlunda idag, så är ju själva resonemanget som en tioårings, snarare än en 25 årings..Kommer ihåg hon t.o.m klädde ut sig med nån slags kaftan och pannband på en modegala.

     Visste att hon var lite bakom redan då, hon sa också i någon intervju att hon inte var en såndär gnällig vanlig tjej som hade mens och klagade en massa. Har haft svårt för henne sedan dess. Det här var för 10-15 år sedan och jag är bara en gnällig vanlig tjej med mens så jag orkar inte ens försöka leta upp texten.

  Det fanns ju massor som började blogga runt 2004-2006.
  Men då hade ju samtliga någon annan form av huvudsysselsättning. Det var Bella som var först med (eller lyckades bäst i alla fall) att värdera sin plattform så pass högt att hon kunde börja livnära sig på enbart reklamsamarbeten.
  Då borde urmodern till influencers vara Isabella, om man tänker på hur influencers jobbar idag.

  Men det tog ju ett bra tag innan bloggarna flyttade ut på sociala medier. Katrin var ju en av de första att flytta sin plattform till instagram, så är hon urmodern till sociala medier?

   Jaa BB var helt klart pionjär när det kommer till att slå mynt av bloggandet.

  Om man snackar Youtube så skulle jag vilja lyfta fram Clara Henry, hon var väl aktiv två år innan Therese Lindgren och blev utsedd till nordens största videobloggare för kanske 10 år sedan? Det känns som att hon öppnade upp för ett annat tänk kring Youtube på den svenska marknaden.

  Men när det kommer till bloggar är det många namn jag håller med om, Blondinbella och Alex Schulman exempelvis. Och Linda Skugge minns jag att jag följde.

  Vad säger fotografiska själva? Dom måste väl ha en motivering för att välja Bianca? Helt obegripligt enligt mig och många andra.

  Challiz eller Mogi

   Pööördigt! ?

  Det är ju Isabella Löwengrip utan tvekan. Det var hon som var först med samarbeten och hon har inspirerat andra, hon var väl första influencern med att starta företag också, den första i skönhetsbranschen. Även först med podd och youtube, haft talkshows på youtube för längesen och hade väl även en realityserie på tv400. Sedan kom Kissie ganska snabbt efter, och Paow.

  solguden Ra har influerat många ganska länge

  Jag minns mest blondinbella och kenza!
  Även Fyndigt by Frida…. men det var nog en väldigt liten blogg i jämförelse :’)

  Är det någon som minns en tjejbloggare som hade rätt vuxen fin basic stil typ, brunette, som ofta hade korta Acne Pistols?? Har för mig att hon stod vid ett klädrack i sitt rum eller vid en spegel typ?? Kikade ofta in på den bloggen minns jag! och önskade att jag kunde ha råd med dom stövlarna!

   Men var inte det Hotspot, Karolina?

   Åååååh, Acne Pistols….. Gud vad jag ville ha såna!!!

   Kan det ha varit Sigrid?

  Isabella och Kissie

  En av de allra första bloggarna jag började följa var Joanna Swica. Hon bodde i Ystad om jag minns rätt, tävlade i hästsport, festade och hade massa vänner, och en snygg pojkvän. Tror hon var sådär 16-18 år när jag följde henne? Jag tyckte verkligen hon levde drömlivet hehe. 🙂

  Englas showroom?

  Var det inte någon Sigrid som var rätt stor?

   Brunhårig tjej? Det ringer små klockor i bakhuvet

   Henne minns jag också. Lite mer bohemisk stil med mycket klänningar och så hade hon en Birkin som alla alltid pratade om.

    Hon var kompis med Forni och Thungården. Som en yngre Elsa Billgren.

   Ja, Sigrid! Hon hade väl mestadels klänningar och köpte ganska mycket second hand? Älskade hennes stil, hade varit så kul att läsa den bloggen idag!

   Jo den hette först Sigrid.webblogg och sen Sigrids!

  En blogg jag brukade läsa var loveatfirstsite av Margret Atladottir och hennes kompis vars namn jag inte minns.

  Englas showroom 100%

  Håller med alla kommentarer ovan, men fanns det inte någon som hette typ Dollyblond eller något liknande?

  Blondinbella
  Englas showroom
  Kenza
  Kissie&paow&dessie

  Kommer ihåg bohemica men hon kanske inte var så stor?
  Stinalee, Linda Blom, Nevnarien,

   Jag gillade Bohemica! Minns dock inte vem hon var nu ?

   åh ja, hon var ju alldeles underbar. Tror hon blev formgivare kanske?
   Hennes blogg skulle jag älska att läsa nu!

  Sandra Beijer var väl tidig? Har för mig att hon är den som var först med att fota och blogga om sin dag kronologiskt, nåt som blev standard sen.

  Helt annat men är så irriterad! Hur många gånger ska man måsta klicka bort Felix Herngren? Så fort jag är här inne och ska läsa dyker han upp i en intervju. Fråga honom hur många djur han ska döda under sina trofejakter i Afrika!

   Får man vara ”lite” trött på alla de där komikerna i 50-årsåldern? Herngren, Skyffert, Skäringer… varför är de fortfarande överallt?
   Varför är egentligen alla svenska kändisar överallt hela tiden?

  Började tidigt och slog igenom 2008 om jag minns rätt. Definitivt en original men skulle inte beskriva henne som urmoder.

   Skulle vara svar till Nick 16.59 ang SB

  Stone lee!

  Kom och tänka på Classe kinzakenza, vem var det egentligen?

  Den första vi började följa var Champagneslampan! Kanske inte passar kategorin då det nog aldrig det kom fram vem som låg bakom den men den var underbar, trots att allt nog var hittepå.

   100% Kissie.

    Tvek på den för om minns det rätt så vad språket och storyn lite för bra för att det skulle vara Kissie.

  Verkligen inte de första bloggeskorna, men några av de första bloggarna jag läste var Micah som var 14 år och gravid eller något liknande. Mest för att se hur det skulle lösa sig för henne (inte så bra verkar det) och en blogg om en annan kvinna som också var
  Väldigt ung och hade ett barn och fick tvillingar, Enya och Tindra eller liknande. Hon kändes mer stabil.

  Utöver det minns jag också någon kvinna med massa retro klänningar som jag gillade.

   Ja jo, hon var inte så stabil tyvärr. Gjorde slut med killen och så. 16 år och gravid hette bloggen tror jag

  Måste ändå säga att Ebba kanske var den första som gjorde sig själv till ett varumärke. Trots att hon ”bara” var chefredaktör skulle hon trycka in flera bilder på sig själv i varje nummer, involverade familjemedlemmar och förväntade sig att alla andra ska intressera sig för hennes släktingar (följer dock fortfarande hennes syster på IG, tycker mycket om henne), och hade en stor blogg förstås. Tycker hon förvaltade det bra tills hon blev en instagraminfluencer.

  Jag läste Sandra Beijer när jag gick i trean på gymnasiet, 2001!! Hon var två år yngre, i Thailand och jag kände mig ensam och avis fast jag egentligen var lycklig och hade kul. (Def. på i? :))

  Hon skrev dikter på sockerdricka.nu. Jag också. För mig kommer hon vara en sån där känd person som jag har haft bredvid mig i periferin i livet hela livet när jag är gammal, oj hur blev den meningen. Ebbavs den andra. Jag gillar dem influensers. SB har dock helt knasig gångstil, sjukt smala ben, stora bröst och de äter så oförståeligt ofta på donken?! EvS, borde skriva mer om barnböcker, läsning och sånt tycker jag. Och stanna längre när hon hälsar på på Marstrand. För mig är blondinbella nr 3 på min lista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.