Tilda, om varför hon inte uppdaterat på ett tag

Tilda, som just nu är aktuell i Frida Söderlunds dokumentär ”Priset vi betalar” har postat ett inlägg med länk till sitt konto på Tiktok.
På bilden har hon tårar i ögonen och skriver ”anledningen till att jag inte uppdaterar. Snälla, ha respekt i kommentarerna.”

@tildurs

min förklaring , kolla hela .

♬ originalljud – Tilda Törnqvist

I sin Tiktok-video berättar Tilda om en man som hon fick kontakt med för några år sedan, och som hon fick lite av en långdistans-relation till, pga att han bodde i USA och hon i Sverige.
Efter ett tag skickade de avklädda bilder till varandra, bilder som mannen nu använt för att hota Tilda med i flera år. Han erbjöd sig till och med att skicka pengar till henne om hon skickade honom bilder.
Han har nu trakasserat och stalkat henne på nätet i flera år, och hotat med att skicka bilderna till alla hennes vänner om hon inte skickar fler, vilket hon vägrat.
Nu har flera tjejer hört av sig till henne och berättat att de fått bilder på henne skickade till sig, och istället för att fortsätta vara ett offer så vill Tilda ta tillbaka kontrollen. Hon säger i sin video att maktlösheten inför vad han klan tänkas göra är värre, än om bilderna skulle komma ut.

Hon säger även till sina följare att aldrig, aldrig skicka avklädda bilder till någon, inte ens till någon de litar på.
Man ska kunna göra det, men som hon säger, det finns psykopater där ute.

Jag tycker det är så jäkla starkt av Tilda att gå ut med det här.
Att vägra låta den här mannen kontrollera hennes liv, genom sina hot.
Det är lätt att sitta och säga att ”jag skulle aldrig göra det, eller mitt barn skulle aldrig göra det…”
Om du är en av dem som säger så – läs eller lyssna på boken ”Fällan” av Caroline Engwall, så kommer du förstå att det här i princip kan drabba vem som helst.
Här kan du läsa ett gammalt inlägg jag skrivit om just den boken. 

Ps. Jag kommer inte tolerera någon form av skammande i det här kommentarsfältet. Tilda är så modig i mina ögon, och om du planerar att försöka sänka henne, ”slut shamea” hennes liknande så ber jag dig att låta bli.

80 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hemskt att det finns såna monster där ute. 🙁 Tycker också hon är modig och förstår hennes taktik att återta kontrollen. Hoppas mannen på något sätt får ett rättvist straff och att ingen mer drabbas.

  Så jävla lätt hänt när man litar på någon.. Jag var i ett förhållande med en kille jag trodde var the one, har jobbade som resande säljare och var borta en del, när han var bortrest skickade vi bilder till varandra fram och tillbaka, som man kanske gör när man är nykär och saknar varandra på kvällen. Jag vet att han har/hade bilder på mig och på oss tillsammans.

  Ett år in i förhållandet visade det sig att han levde ett heeeelt annat liv på sidan av vårt förhållande, med konton på sexsidor, chattar med andra tjejer, sexträffar i städerna han hade kundbesök på, planerade träffar på porrklubbar osv.

  Och jag har ingen aning om ifall bilder på mig eller oss ligger publikt nånstans eller är delade i nån sexchatt/forum. Äcklig känsla.

  SÅ jävla starkt av Tilda att ta makten!! You go girl.

   Det lät riktigt obehagligt. Hoppas att bilderna inte finns kvar.

  Starkt och modigt av Tilda att berätta, massor av styrkekramar till henne. ?

  Det är såå lätt att man tänker ”men jag litar ju på honom, vi är ju tillsammans/tycker om varann.” Jag har själv vart där.
  Man tycker BARA synd om tjejen vars bilder skickas runt. Killen är ju ett svin. Finns liksom inget mer att tycka om en sån här situation. Hon litade på en kille som visade sig vara ett rövhål. 90% av oss har gjort det någon gång. Det är inte hela världen att någon/några ser en naken. Alla har en kropp. ?

  Jag har definitivt skickat nakenbilder till killar när jag var yngre.

  Är det inte märkligt att någon kan använda nakenbilder för att utpressa någon, ändå? Alla har ju en naken kropp och det är liksom inte särskilt intressant att se en till. Det borde ju vara utpressaren som hamnar i blåsväder för att den är en skithög. Inte personen på bilderna. Det är en kropp liksom.

  Heja Tilda som pratar om saken. Det verkar ändå vara ett hyfsat vanligt problem, eller vad man ska säga.

   Förstår din tanke men vem vill att bilder på ens nakna kropp ska skickas runt till vänner och bekanta. Skulle inte vilja att min 60-åriga chef fick se en nakenbild av mig. Sen tänker jag att såna bilder är väl tagna lite sexigt eller? Inte bara en vanlig kropp rakt upp och ner. Aldrig skickat nån bild men antar att det är vitsen

    Nä, jag vet ju att det inte funkar så och klart man inte är sugen på att typ chefen eller ens föräldrar får se ens nakenbilder. Men det BORDE ju vara utpressaren som får stå med skammen.

     Ja så klart!

     Ja, tänk om alla som utpressaren försöker sälja/visa bilderna för skulle sätta ner foten och bara ”men vad håller du på med?”, bli arg och hänga ut personen som ett äckel med unken syn på sina medmänniskor. I en perfekt värld…

   ”Alla har ju en naken kropp och det är liksom inte särskilt intressant att se” – va?! Vad menar du ens? De allra flesta framför allt män tycker att det är VÄLDIGT intressant att se en naken kvinnokropp!
   Tror att 99 % av världens befolkning upplever att det är väldigt privat och intimt att visa upp sig naken för någon annan människa, och de flesta skulle nog tycka att det var en mardröm att ens nakenbilder spreds.

    Och det är något helt sinnessjukt med att hämndporr är en helt egen kategori av porr. Att man alltså går igång på att titta på bilder som är spridda mot någons vilja och i kränkande syfte. Sinnessjukt.

     Fast det står ju inte HÄMNDPORR men en stor fet stämpel på bilderna eller filmerna? På vanliga porrsajter finns massor av amatörporr, det kan ju mycket väl vara hämndporr men det har ju inte tittaren någon aning om. Tittaren ser ju bara en porrfilm som är inspelad av två glada amatörer.

      Det är klart att det inte finns en särskild kategori på porrsidor som heter hämndporr. Men män som sprider dessa bilder till vänner är tydliga med att det är fråga om hämndporr och det är illa nog. Jag kan inte fatta vad det är för fel på män och även kvinnor, även om det är inte lika vanligt, beter sig så. Det är helt obegripligt och stört.

       Oj du känner inte till mycket av internet…

      Jo på många sidor finns kategorin ”revenge porn”, sen om det är ”riktig” hämndporr eller inte framgår ju inte. Kan ju mycket möjligt vara inspelad för att låtsas vara det också men fortfarande galet.

      Jo, det tror jag det gör? Alltså, att stulna bilder är en särskild kategori som folk gå igång på?

  Socialtjänsten kan hjälpa till med rådgivning i fall såsom detta. Det kan säkert vara till stöd för barnen att gå till en kurator och få prata om det. Förutom det behöver någon lösning att hittas, kanske att de kan träffa pappan men slippa bonusmamman eller att hon får lära sig att hantera sina känslor. Det viktigaste är att hitta en lösning som gör att de känner sig trygga.

  All styrka till dig!❤

   Tack, det var några år i början som jag och deras pappa inte kunde prata med varandra så då gick vi hos familjerätten och där sattes upp regler kring hur ”bonusmamman” fick prata till våra barn. Men efter detta har mina barn varit förtegna och inte sagt så mkt förrän igår, då det brast. Det gjorde mitt hjärta med!

    Vänd dig till familjerätten igen.

    Gör en orosanmälan till socialtjänsten direkt och ta dina barn därifrån omgående.

  Du väntar till Öppet spår som är klockan 20 varje onsdag, fredag eller lördag.

  Det enda rimliga är väl att prata med pappan och typ en kurator eller nåt.

   Eller så är du tyst!

    Låt barnen bo heltid hos dig och träffa pappa/småsyskon vid inbokade datum, kanske dom kan gå till lekpark/bio/fika/badhus osv? Jätte tråkigt för pappan såklart men barnen kommer först.

    Och ignorera surpuppan ang öppet spår, det är en BLOGG, folk behandlar ÖS som något religiöst!!

    Varför? Det här är inte familjeliv och varje inlägg kan inte kapas av mammor som har det svårt. Skittråkigt att barnen inte trivs, men det går att vänta till imorogn kväll, eller vända sig till någon som faktistk kan göra något. typ skolan, soceller BUP. Öppet spår skapades just för att ALLA kommentarsfält blev helt överfulla av OT.

  Stackars tjej, tycker det låter som ett Nigeria-scam. ?

  Låt dina barn bo med dig på heltid omgående och så får de träffa pappan utan bonusmamman. Sen är det läge för orosanmälan med tanke på hur den här kvinnan behandlar barnen. Pappan kanske är psykiskt misshandlad och inte skyddar sina barn osv., men låt socialtjänsten utreda detta.
  Lita på vad dina barn berättar! ❤️

  Äckliga as finns det gott om

  Mmm den läkaren vill man gärna inte bli behandlad av ?

  Men ah, män är ju vidriga djur så ??‍♀️

   Då kan jag också bunta ihop alla utländska män och säga att de är vidriga.

    Go a head! Du gör precis vad DU vill

   Så alla dina manliga familjemedlemmar är vidriga djur?

    Ja!!! Alla män inkl min familj är djur och jag tror om dom hade fått chansen hade dom alla betett sig vidrigt. Jesus att man alltid ska bli ifrågasatt här ??

    Jag hatar män och vill ha ett matriarkat
    Hoppas det inte går att misstolka

     Jag hatar feminister.

    Vilka tror du det är som köper sex? Det är ”vanliga” män med familjer och jobb. Tyvärr verkar män vara av en synnerligen oempatisk art. Det visar de gång på gång. Och nej, inte alla män så klart.

  Så förbannat äckligt. Det enda rätta är att ta tillbaka kontrollen från svinet och ge honom fingret. Visa du bilderna din lilla råtta, människor dör inte av att se en naken kropp. Sen skulle jag polisanmäla kräket!
  Fattar att det är jobbigt med ”skam” osv. men det är HAN som ska bära skammen!

  Nej, merparten av ”de vanliga svenska männen ” hade väldigt ovanliga namn för att vara svenskar.

   Hette de paolo Roberto?

  Den enda som borde skämmas är den här snubben. Så sjukt äckligt beteende. Förstår mig fan inte på vissa människor.

  Det borde finnas ett sätt att radera bilderna på avstånd om en sån här situation uppstår.. att det liksom går för polisen att gå in, klicka på den skickade bilden så POFF! Försvinner kopian som skickades på den också. Jag tror att vissa kändisar kan spärra kopior på sina spridda bilder i usa, har läst om det men vet inte hur… Hemsk situation, jag hoppas och tror Tilda klarar sig undan!

   Ja, jag minns att jag la upp ett kort klipp från en svt serie, där de sa något roligt, på tiktok. Det tog mindre än fem minuter innan ljudet var borttaget av upphovsrättsliga skäl, så borde ju inte vara helt omöjligt att fixa en sådan funktion?

    Är ju stor skillnad på att något tas bort från TikTok/youtube av upphovsrättsliga skäl och att radera bilder på det sättet som ts beskriver

     Ja, det förstår jag ju. Menar mer att tekniken för att hitta dessa videor borde kunna användas på liknande sätt som i fall som dessa

  Har själv varit med om det med en vidrig jävla psykopat som har stalkat mig sen 2018. Han var dessutom med i Robinson och jag får alltid panik och hyperventilerar när jag ser honom. Har kontaktat polisen flera gånger, sparat allt material men utredningen läggs alltid ner i brist på bevis. Det går inte att bevisa att det är han som skickar hotmeddelanden etc till mig. Fy fan för de här männen. Så starkt av Tilda för jag VET hur extremt skamfullt och psykiskt påfrestande det är.

   Vill bara tillägga att de här männen nästan alltid gör detta mot flera tjejer/kvinnor. Det handlar aldrig om enskilda fall. De njuter av sånt här och älskar när vi ber och bönar dom att sluta.

    Ja ytterst handlar det om makt.

     stenålderns valuta

   Gud jag beklagar.
   Varför inte säga hans namn? Så andra får veta vem svinet är och kan undvika honom?
   Du är ju anonym. Men kanske det blir ”förtal” mot Camilla då… Är så skevt och sjukt att man inte ens ska kunna varna andra för sånna här personer utan att själv kunna råka illa ut.
   It’s a mans world…

    I Tildas andra video på ämnet nämner hon hans namn. Jag vet inte om Camilla vill att jag skriver det här dock…?

     Vadå, är det samma person?

     Inte samma person.

   Vilken vidrig människa! Och att du dessutom ska behöva se honom på TV 🙁

   Så lie är tyvärr vi kvinnor alltså värda ang polisen att sådan anmälan läggs ner. Det är absolut inte rätt och måste ändras på. ? vi kvinnor har rätt att få känna oss trygga.

   Usch lider med dig, måste vara vidrigt att behöva se aset. ? Vem är äcklet? Årets Robinson? Maska namn.

  Det här skulle vara ett svar till någon!

  Har själv skickat nakenbilder, och vill påminna er som har barn att inte gå in för hårt på att säga saker som ”skicka aldrig avklädda bilder till någon” eller liknande. Om det händer så är det bättre att ni inte förbjudit det sen innan, eftersom det kan göra att erat barn har svårare att öppna upp sig för er om de behöver hjälp och stöd om t.ex någon sprider de vidare.

   Man kanske inte behöver förbjuda det men om man tydligt förklarar vad konsekvenserna kan bli, som i Tildas fall, så kanske även unga tonåringar kan bli avskräckta… Sen har jag också skickat lättklädda bilder men jag var alltid noga med att aldrig ha ansikte med i bild, så kan ingen säga vem det är på bilden. Det är bara onödigt att ha både ansikte och kropp på samma bild.

   Tänker absolut rekommendera att aldrig ens TA sådana bilder och speciellt inte med ansiktet med. Men ja, håller med om att det är viktigt att prata öppet om det, det är ju skammen som är det värsta och man vill ju finnas där för att kunna hjälpa.

  Har så stor sympati för henne, både för hennes medverkan i dokumentären och för att hon går ut med detta.

  Tror det här är så mycket effektivare för att få unga tjejer att förstå baksidorna av influencerlivet, eller riskerna med att skicka nakenbilder (även i förtroende) än när föräldrar eller informationskampanjer från Polisen mässar om det.

  Hon framstår som en väldigt sympatisk person som – likt en vän eller storasyster – lyckas informera sina följare att inte göra om hennes misstag. Fint.

  Killen däremot: may he burn in hell

  ”– I och med att det var en person som uppfattade sig som en hen som var lucia, så menade ordförande att det inte var ett traditionellt luciatåg. Då ville de inte ha något framträdande, säger Lotta Skärberg, rektor på skolan.”

   Vad i hela… Det var det vidrigaste.

  Varför är kvinnor så utsatta? Har själv varit utsatt och psykiskt misshandlad, vet hur det funkar och för min del vet jag vad det berodde på. Tjejer/unga kvinnor behöver informeras mycket klart och tydligt om att det finns många idioter där ute.

   Eller för att det finns flera psykologiska faktorer. Tex som att kvinnor ska lyssna till män och män ska vara auktoritära och vara den med makt. Män är oftare fysiskt starka och unga pojkar lär sig att bråka och använda fysisk kraft (eller hot om) medan unga flickor lär sig motsatsen. Flickor lär sig att de ska vara tysta medan pojkar lär sig att tala. Osv, osv.

    Ursäkta, men jag är en 33 år gammal kvinna och jag, samt alla mina vänner, vidtar alla försiktighetsåtgärder tänkbart för att få vara ifred. Vi begränsar var i rör oss, hur vi rör oss, hur vi klär oss, vem vi pratar med, hur vi pratar med dem, hur vi tackar ja, hur vi tackar nej, hur vi tittar oss omkring, hur vi tittar på män, hur snabbt vi går, vilken taxi vi tar, vilka fester vi går på.

    Men jag ska komma ihåg i fortsättningen att inte sätta mig i situationen ”att ha en pojkvän”, som ju faktiskt är det sammanhang där du löper störst risk att bli utsatt för sex utan samtycke.

     Dessutom är ” ?” kommentar bara en längre variant av ”hon hade kort kjol hon får skylla sig själv”. Den misogyna föreställningen att kvinnor måste begränsa sina liv kraftig, leva som konservativa nunnor annars förtjänar de/bär skuld i om män begår sexualbrott mot dom. Bara det perfekta offret förtjänar sympati, de andra ska skammas och få föreläsningar om hur de betett sig oanständigt och inte tagit sitt ansvar som kvinna.

    Stämmer, men vi lär vara ett av världens mest jämställda länder. Vi måste lära tjejert/unga kvinnor att verkligheten och önsketänkande är två olika saker, närdet gäller jämställdheten.

   Nej, nästan alla kvinnor har säkerhetstrategier för att inte utsättas sv män, scannar efter röda flaggor i början av förhållanden, går inte ensamma på natten, smsar kompisar vem de går på dejt med, söker inte ögonkontakt med män i lokaltrafiken osv. Tyvärr tar det inte bort risken helt och därför utsätts kvinnor ändå men mer än så är inte rimligt, går ju inte att isolera sig, aldrig lita på någon och aldrig tillåta sig att bli kär.

   Män är väl mer våldsamma och har mer behov utöva makt

   Patriarkatet.

   Visst, för bara någon talar om för oss att psykopater och våldtäktsmän existerar så kommer alla brott att ta slut.

  Fy fan….
  Tror tyvärr det här beteendet är hyfsat vanligt. Var med om en liknande grej med ett ons. Han envisades säkert 10 gånger med att försöka fota mig fast jag sa nej. Än idag vet jag inte om han lyckades. Skulle inte förvåna mig om äcklet gjorde det medan jag sov med tanke på hur han tjatade och försökte. Riktigt sjuk kille som jag borde bett dra åt !?%^#=€$, men jag var så ung då…

  Mina vänner brukar (kärleksfullt) håna mig för att jag är så ”pryd”. Har aldrig tagit eller skickat nakenbilder, inte ens till pojkvänner på distans. Skulle aldrig fota mig på det sättet, jag är obekväm med det. Har dock insett bland mina vänner att många av dem gärna skickar typ nakna halvkroppsbilder till sina partners. :O

   Ok, man är väl olika. Precis som att man gillar olika saker i sängen också. Jag har aldrig haft wet sex även om någon av mina vänner har haft det. Så är det.

    *googlar wet sex*

     *stänger locket på datorn*

   Men vad fan? Hånar du henne för att hon aldrig tagit nakenbilder och aldrig skulle göra det? Jag skulle heller aldrig göra det så då kanske du ska ta och håna mig med. Vilket jävla sätt alltså! ?

    Var nog mer attityden av att subtilt påstå att man är bättre om man inte gjort det.

     Fast lite bättre är man ju faktiskt om man inte har gjort det. ?

  När jag var yngre snackade jag en del med killar. En började utpressa mig på att skicka bilder, visa mig naken i cam, posera på ett visst sätt, visa vissa kroppsdelar.
  Jag tycker hon är så modig som klarar av att prata om det! All kärlek till henne! ❤️

  Jag gjorde det när jag var yngre till killar. Mådde kanske inte helt toppen och all bekräftelse var något, även om det var vidrigt.

  Förstår hennes ångest. Jag har samma rädsla i vuxen ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.