Pappan väger och hånar sina barn

 I det här klippet väger alltså en pappa (med 47 000 följare på Instagram) sin barn och hånar den yngre eftersom han väger något kilo mer än sin storasyster.
Han försöker nypa honom i magen, samtidigt som storasystern pekar på sin egen mage och säger ”Är inte jag smal?” varpå pappan säger ”Jo, du är jättefin. Och jag också.”

Hur? Hur kan man göra så här mot sina barn? ?

Uppdatering:

105 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fyran är allt jag har att säga.

  Usch

  Helt sjukt att man som förälder tycker det här är okej att göra, filma samt lägga ut

  Men vad är det här för jävla idiot??

   Nä fy fan säger jag.
   Jag skulle bli vansinnig om någon gjorde så mot min dotter.
   Kräks på detta ?

  Kan inte se inlägget, vem är det!?

   Om du kan se ”Visa det här inlägget på Instagram” så klicka på länken som tar dig till inlägget. Du behöver inte vara inloggad.

    Vill inte ge en idiot klick. /annan som inte kan se.

     Camilla har laddat upp klippet på sin instagram så det är hos henne du ser klippet och inte pappan.

     Vad händer om du tittar tror du?

      En söt kattunge dör så klart, vad tror du?!

       Ja det är ju jobbigt såklart ju

     Fast man får inga ”klick” på Instagram, det inget man tjänar pengar på.

  Blir så arg att man mår illa

  Blir så ledsen när man behandlar barn på detta sätt. Hur kan man som förälder skada sina barn så här? Vidrigt och så, så tragiskt. Mitt hjärta gör ont när jag läser detta. Önskar barnen allt gott och hoppas de inte blir ärrade av denna vidriga man…

  Alltså vägning sköter skolsyster i skolan… inte nåt man gör hemma.. om inte barnet själv vill testa
  men då läggs ingen åsikt på resultatet. stackars barn. denna kroppshets… den finns tyvärr redan på dagis har jag märkt.

   Skulle säga tvärtom. Vägningen kan man göra hemma så att man har full koll på vad som sägs i samband med vägningen, skolsyster är mästare på att skapa ätstörning.

    (Om man nu ens måste väga ett barn till att börja med..)

    Usch nu knöt det sig i min mage.
    Hela min skolgång fick jag höra att jag var för smal, från skolsköterskan. Mina föräldrar blev också kallade dit för hon ville veta vad jag åt osv.
    Alltså jag var ju så klart ett smalt barn. Mina föräldrar är smala och det finns ingen överviktig i släkten heller, men jag åt verkligen som en häst när jag va liten. Men detta med att jag var för smal har suttit kvar resten av mitt liv.

    Jag kan förstå att dom vill hålla koll på barns vikt och utveckling, men ibland känns det som att dom strävar efter något mål som inte finns.
    Alla med grundkunskaper i matematik förstår ju att för att få en sån där medellinje, som dom vill att man ska följa, då måste det ju finnas dom som är smalare och dom som är tjockare. Och det behöver ju inte vara FEL på en bara för att man inte ligger precis på den där dumma linjen.

     Jag är också en av dem. Problemet är att jag aldrig fått slippa vikthetsen. Om jag går till jobbet vet jag att någon kommer kommentera min kropp eller vad jag äter. Vet att jag har det bättre än åt andra hållet, men vet ni vad? Det här säger rätt mycket också. Om det ändå kunde gå två dagar utan att jag får en negativ oombedd kommentar om min kropp skulle jag vara glad. Enda gången det har hänt i mitt 40-åriga liv är om jag hållit mig borta från folk eller endast träffat min tidigare sambo. När ska folk sluta kommentera andras kroppar? Liksom låt folk vara.

     Obs medveten om att det är ännu värre om man väger mer än en del tycker. Bara så trött på att få antydningar om vilken ätstörning jag skulle kunna ha.

      *”Det här suger ” skulle det stå.

      Jag har alltid fått kommentarer om min vikt oavsett om jag varit smal eller mullig. Men när jag förra året pga sjukdom gick ner ca 20 kg så fick jag så mkt kommentarer att jag en gång flippade på mina kollegor. Varje dag, hur många ggr som helst om dagen kom viktkommentarerna. Jag sa tom jag går ner i vikt för att jag är sjuk, men de köpte inte det utan fortsatte säga både det ena och det andra. Till sist fick jag nog och skrek att de skulle låta mig vara och sluta kommentera min vikt. Slutade de? Absolut inte. Förstår verkligen inte varför det är så jävla viktigt att kommentera någon annans kropp, vad man stoppar i sig osv!

      Men gud var jobbar du? Vilka idioter till kollegor

    skolsköterskan gör ju vägning på alla. sen så mailar skolsköterskan till oss vårdnadshavare
    har en unge som väger för lite o en som skolan tycker enligt ett bmi index väger lite för mkt. tycker ändå att hålla på att väga sig räcker med skolan o sen att skolan gör uppföljning, inte att vi ska väga hemma o prata om vikt. man får prata om vad som är bra o inte bra att äta för tänderna tex och för att orka mm. håller med om att det är hysteri med kurvan mm ändå fr bvc tiden. men det är ändå bra att skolan är inkopplad då det blir remiss o förtur till Bumm/dietist om det behövs än om man håller på privat.

     Men behöver skolsköterskan väga varenda unge? Är det inte ganska uppenbart vilka barn/familjer som behöver stöd kring kost utan att barnen ska vägas? Remiss till dietist eller annat borde kunna skickas där det behövs utan att det ska vägas barn varenda år i grundskolan. Eller?

      Det är verkligen inte uppenbart!

      Ett barn kan äta väldigt nyttig och bra mat + sötsaker i begränsad mängd en gång i veckan och ändå väga lite för mycket och ’enligt proffsen’ behöva dietist mm.

      Samtidigt kan ett annat barn vara normalviktigt men äta massa godis och sötsaker varje dag, till och med hoppa över måltider för att sedan ta en kaka.
      Men det barnet behöver ingen hjälp av dietist. Enligt samma proffs.

       Fast man ser ju på ett barn om det väger lite eller mycket, varför ens väga?

        Ja men ett lite överviktigt barn behöver inte betyda att barnet äter dåligt eller har problem. Alla är olika.

        Mitt inlägg syftade på att man inte kan se på ett barn om det verkligen behöver dietist eller ej.

         Men det vet du ju inte om du väger det heller ?!

          Nä, precis.

        Det känns väl lite godtyckligt att skicka någon till dietist eller dylikt för att hen ”ser ut att väga för mycket”. Var går gränsen då? BMI har ju sina brister men är ju ändå något att förhålla sig till.

         Ja det håller jag med om. Det är säkert godtyckligt och bmi kan absolut indikera på ’problem’. Men det behöver inte alltid vara så.

        jag tycker min överviktiga unge är SMAL!!! skolan säger överviktig
        så nej d det syns inte. hen är född tidigt i jan och 1 år äldre än kompisar som är födda i dec. hen är större dvs lägre minst 1 huvud och annan benstomme. INGEN tycker hon tjock utom kurvan som skolan har…. 🙁

         Du vet att det inte finns något som heter annan benstomme va? Allas skelett väger lika mycket utifrån hur lång man är. Är ditt barn längre går skolsyster utifrån hur lång ditt barn är förhållande till vikten. Hej jämför inte med klasskamraterna som är kortare.

          På en benstomme kan det Max skilja ett kg på en tunn eller grov.

          Det är således en myt att skylla på kraftig benstomme.

      japp. dom väger i åk 1 och åk 2 och iaf i, åk 5. fått avvikelse på undervikt på ett barn. utredning på bumm hos endokrinolog
      sen jämna det ut sig fr åk 1 men nu i åk 5 är hen underviktig igen. barn nummer 2 har legat på gränser i åk 1 och nu i åk 2 var hen 136 cm och vägde 36.4 det var övervikt. så nu måste jag då andra vh skiter i umgänge, se till att det blir mindre portioner o mindre sött. svårt då en unge ska äta mer o den andra mindre och vi 3 äter i hop….

      Öh ja det är klart? Man mäter o väger barnen för att se om det är nåt som ej utvecklas normalt, inte bara för att se över /undervikt. Men även när det gäller det senare är det ju bra att kunna se historien.

    Åh jag skrev så mycket som svar till detta men raderade allt. Blir så illamående av sånthär.

    Skolsköterskors, BVCs och samhället besatthet kring barn som ’väger lite för mycket’ är helt uppåt väggarna. Med vissa undantag, förstås…

   Fy farao ALDRIG – finns inga som sår så många frön av ätstörningar som skolsköterskor. Antingen är man för smal eller för tjock hur faan man än gör.

    Precis… och BVC är likadan. För att inte tala om alla vårdenheter ?

  Vet ju inte vem det är, men hoppas verkligen att han fått sina fiskar varma efter detta.. och inser NÅT iaf, ber döttrarna om ursäkt + förklarar att han är en idiot, och aldrig gör nåt liknande igen…
  Men det är väl att hoppas för mycket.

  Han har redan bett om ursäkt.

   Till vem bad han om ursäkt ? Till sina barn eller de som gav han kritik ?

    Får väl hoppas att han tog en eventuell ursäkt till barnen privat och inte offentligt.

     De får man hoppas ! Men han vägde dom offentligt så tänkte att han kanske kan förtydliga att det är barnen han ber om ursäkt till . Inte till offentligheten

   “Under stunden” ja. Sen allt annat som han annars skulle kunna säga åt sina barn vill jag inte ens tänka på.

   Snacka om ”I’m not sorry for what I said. I’m sorry I got caught” vidrig människa. Ett förlåt räcker inte överhuvudtaget.

   Hans ”ursäkt” får dessutom Marqauxs eller Bingo/ Julias och Katrins ursäkter att framstå som genialiska. Sämsta ursäkten jag någonsin har läst. Och då tyckte jag att MDs, B/J och ursäkter var absolut sämsta någonsin.

    vad var ursäkten?

     ”Förstår i efterhand reaktionerna
     kring min förra story.
     Det var inte menat under stunden att
     kroppshetsa min pojke. Han är fin som han är.
     Jag älskar mina barn och hoppas ni fortfarande
     kan se mig som en bra pappa
     Tack till tankeställaren!”

      Vilket pucko.

  Mina barn (5 och 6) vill också väga sig ibland. Jag vet inte vart det kommer ifrån men varje gång säger jag att ”ja xx kilo, helt perfekt”. Velar på om man ska kasta ut vågen eller om man ska fortsätta berätta att oavsett vikt så är de bra precis så som de är, vad som i längden skapar minst jobbiga känslor kring vikt. Det jag dock vet är att den här människan i videon gör precis exakt så som man inte ska göra.

   Spontant känns det som att det bästa är att helt försöka avdramatisera det, att prata om att väga sig på samma sätt som att mäta sig osv. Att förbjuda barnen att väga sig känns inte som rätt väg, om något ökar det ju stigmat kring vikt

    Ja precis, är lite det jag tänker också. Just nu tävlar de om vem som har högst siffra så tror inte att de förstår sambandet mellan vikten och hur kroppen ser ut så. Eller åtminstone att de inte lägger någon värdering i det.

   Varför har man ens en våg hemma i en barnfamilj?? Vill man hålla koll på sig själv kan man använda ett måttband i ensamhet.

    Det var exakt den här kommentaren jag var rädd för, man behöver liksom alltid få höra att man gör fel. Och ja jag frågade ju också om jag skulle kasta ut vågen. Den existerade där innan barnen.

     Själva frågeställningen var alltså behålla vågen och avdramatisera, eller kasta. Men gärna utan den där tonen.

    Känns det inte mer osund att förbjuda vågar och behandla vikt som något extremt tabu? Enda från när barnen är små kommer de ju vägas i skolan, på vårdcentralen, när de ska hyra skidor osv så är väl bättre att föröka skapa en så neutral och avslappnad relation till vikt som möjligt?

     Min åsikt är att det är HELT tvärtom. Att ge barnen tillgång till en våg hemma är ju bekräfta att det här med vikten är extremt VIKT-igt. (Ja, jag är från Göteborg…)

     Jag ser det som att inte ha en våg hemma är att visa att det behövs inte. Man vägs av skolsköterskan (nån gång per termin kanske..) för att kolla så att man växer som man ska. Hyra skidor gör man väl kanske max en gång om året, och då behöver man vägas för att kunna få rätt skidor.
     Utöver det behöver man inte väga sig. Punkt. Det tycker jag är att avdramatisera.

     Det går aldrig att skydda dagens barn från vikthets, om man inte låser inte dem utan tillgång till sociala medier eller internet eller kompisar, men att inte ha en våg hemma är att förstärka hetsen. Min åsikt.

      Japp – och tvärtom ska det förstås vara i sista meningen. Att ha en våg hemma förstärker vikthetsen.

    Alltså nu vill jag inte vara den som är den men man kan ju ha en våg till andra saker än att väga sig själv. Min pappa hade en våg för sina freon- och ammoniakflaskor haha. Ytterst ovanligt, jag vet men tex väga resväska eller nått. Sen finns det också människor som kan väga sig utan att de har problem.

    Men hallå?! Varför ens göra det till något konstigt? Att väga sig alltså. Vi har flera vågar hemma. Finns massor av tillfällen i livet då vi faktiskt behöver veta vad vi väger. För mina barn har detta aldrig varit konstigt eller tabubelagt. När man ska ta mediciner eller när man åker skidor och behöver ställa in bindningen. Barnen har vägt sig och jaha, det var det. Du vägde si och du vägde så. Mat behöver vi för att kroppen och ffa hjärnan ska fungera. Förklara det på ett vettigt sätt istället. Blir så trött på alla som konstlat till sakers naturliga tillstånd i onödan. Behöver jag ens tillägga att jag aldrig har bantat eller gått på någon diet utan ätit ALLT men i lagom mängd och inte alltid. Ni har ett val vad ni gör med era liv. Konstla inte till det. Skolan vill väl. Sedan tycker jag också att både skola och BVC kan dra åt helvete med sina BMI:n och siffror. De behöver se hela bilden, kroppstyper, benmassa, vanor osv. Finns otroligt inkompetenta och fyrkantiga människor som inte hanterar detta vettigt överhuvudtaget. Men vi alla kan faktiskt väga våra barn för det. Och göra det till något naturligt. Utan att göra själva vikten i kg till något problem.

     Vi har en digital våg i badrummet och har alltid haft.

     Varför förbjuda.

     Inför skidresa behöver vi t ex veta vår vikt för att få rätt bindningar.

     Varför skulle en våg vara tabu i en barnfamilj?

   Men kasta ut den jävla skitvågen, tycker jag! Den höll iaf mig och min ätstörning i ett järngrepp när jag var tonåring. Vägde mig maniskt och hade mått SÅ mycket bättre om inte vågen hade funnits hemma.

    Exakt vad jag menar. Hoppas du mår bättre nu.

  Vem?

   Nån har taggat honom i inlägget på insta

   Googlade lite och hittade detta, tror att det är han – ”Trafikverket har inlett ett samarbete med den sverigearabiske influencern och c-politikern Alan Mahmud, även känd som ”Alanbaloo”. För 65 000 kronor ska han hjälpa invandrare i Sverige med deras körkort, är planen. Alan Mahmud är politiskt aktiv i Centerpartiet och försörjer sig sedan några år tillbaka som komiker och influencer på bland annat Instagram och Youtube. Han är 32 år och född i Lund till invandrare som kom till Sverige från Irak under 80-talet.”

    Centerpartiet är som en magnet för personer med tveksamma personligheter.

  Mår illa

  Han borde inte få ha barn! Och fan inte döttrar! Blir vansinnig alltså!

   Han har en dotter och en son. Det var sonens vikt som han kommenterade.

    Stackars pojke. Blir fan bedrövad. Hur kan en förälder lägga upp detta på sina barn 🙁

  Helt oacceptabelt. Att jämföra sina barn, framställa en högre vikt som något direkt dåligt, förknippa smal med fin och lägga ett värde i vikten, Han gör verkligen alla fel.

   Och visa upp det för världen!

  Camilla, är detta ett tips du har fått eller följer du pappan? Skulle inte du kunna uppdatera inlägget med hans ursäkt?

   Det var en dålig ursäkt.

  Jättevanligt att viktmobba sina barn, tyvärr. Jag råkade själv ut för det av min mamma och har flera vänner med liknande erfarenheter. Så otroligt tråkigt att ens vikt/smalhet avgör hur man behandlas av sina föräldrar och omgivningen.

   Jag har samma erfarenhet och det här fortsätter i fullvuxen ålder om än på ett annat sätt.

    Min mamma slutade inte förrän för typ 5 år sedan, när jag var runt 30. Jag vet att hon fortfarande tänker att jag är fet = misslyckad och ful (i hennes värld), men hon säger inget högt. Jag fick nog för ungefär 5 år sedan och sa ifrån på skarpen. Mina föräldrar bor långt ifrån mig så jag sa att det inte finns någon poäng för mig att åka tåg i flera timmar för att sedan bli förolämpad och mobbad. Runt denna tid blev även min pappa svårt sjuk och avled nästan och jag tror det fick henne att inse att om pappa går bort och barnen inte vil besöka henne så har hon ingen alls. Men sjukt att det ska krävas så mycket för att man ska sluta förolämpa sitt barn?! (Jag hade alltså flera ggr tidigare sagt åt henne att sluta vara så elak men hon bara skrattade bort det eller gaslightade)

   Kan tyvärr instämma. Blev i princip viktmobbad av en nära släkting när jag var tonåring inför resterade familj och ingen sa ifrån….

   Slutade med att jag fick bulimi och ingen i min släkt/familj förstod någonsin (och förstår inte än idag) varifrån det kom ifrån när det kom fram och vården kallades in. Är tack och lov frisk idag, men får ibland fortfarande ångesttankar när jag ätit mat.

    Ja, borde väl ha betonat frisk i som att jag inte spyr längre. Men tankarna finns där ändå, trots att det gått 15 år…

    Fruktansvärt att det ledde till sjukdom. 🙁 Såna kommentarer kan verkligen gräva sig in på djupet. Önskar folk insåg det.

     Man önskar det…. Det sjuka är att jag har förklarat för dem att det började med viktpikarna från sagda släkting. Men alltid fått det avfärdat med ”men X försökte bara hjälpa dig!”

     Tack för den hjälpen liksom…

   Samma här, jag kommer aldrig förlåta min mamma för det hon utsatte mig för.

    Jag tror nog jag kunnat förlåta min om hon hade förstått att hon gjort fel, men det har hon aldrig gjort. Trots upprepade tillsägelser.

    Jag har också svårt att förlåta min mamma även om hon lugnat sig med åren. Det har förstört så mycket i mitt liv att vara besatt av vikten. Jag kan inte förstå att en vuxen person säger till sitt 6-åriga barn ”dags för dig att lära dig vad bantning är”… :/

  Vad är det för fel på människor blir min tanke. Och vad är det för fel på den pappan. Hur kan all form av sunt förnuft vara bortblåst hos så många.

  Föga förvånad över att inte Marqaux kom på den idéen först. Hon som inte har något konsekvenstänk och allt….

  Skulle ändå säga att det där är nog tyvärr vanligare än man tror. Att föräldrar väger sina barn… särskilt föräldrar som själva har problem eller har kontrollbehov.

   Att väga sina barn är ju inte farligt i sig, det är ju hur man som förälder reagerar som är problemet om man gör det på fel sätt.

    M hade säkert kunnat gjort något hjärndött content av det också. Med lite pet på sonens mage och nån rolig ljudeffekt till.

  När jag var liten (7-8 år, född 1991) hade min skola en hälsodag. Vad innebar detta? Jo, att alla barn inför klassen skulle fylla i ett papper med längd, vägas, och sen mätte fröken våra midjemått – vi fick snören med omkretsens längd som vi skulle klistra fast på pappret. Jag kommer fortfarande ihåg mina mått sen den dagen samt var i smal-ordningen jag hamnade bland tjejerna i klassen.

   Otroligt! ?

  Exempel på hur man permanent förstör sitt barns självkänsla! Fy! ?

  Stäng ner idiotens konto!! ?

  Om ni tittar så ser ni att killen har glimten i ögat och barnen tar inte illa upp. Det händer fruktansvärda saker i Sverige men det här engagerar er i fältet! Jösses som kvinna skäms jag för er kvinnor.

   Är det du Lisa?

   Man kan väl hålla två saker i huvudet samtidigt?

   Hur vet du att barnen inte tar illa upp? Jag har fått många dumma kommentarer som barn och visade aldrig vad jag kände. Tänker att jag inte lär vara den enda som håller allt inom mig.

   Och du som är så duktig kan väl berätta vad vi ska engagera oss i. Sen kanske det är läge att påpeka att detta är bloggbevakning och inte Sverigebevakning.

   Men här bevakas ju sociala medier. Inte brottsplats Sverige.

   Jennie, exakt min tanke.

  Han borde kolla på uppdrag gransknings dokumentär ”Äta, bältas eller dö”
  Så kanske han får lite mer förståelse hur allvarliga problem dagens vikt hets skapar för barn/ungdomar. Problem där barn/ungdomar tvingas spännas fast och tvångsmatas med slang ner i magsäcken för att inte svälta ihjäl och dö.

  Alltså kan verkligen förstå att folk blir upprörda… och det han gjorde är knappast modernt eller bra föräldraskap. Samtidigt tror jag verkligen inte att avsikten var att håna pojken. Tror helt ärligt att han är stolt över att sonen är ”stor”. Anses ju fint och bra om en pojke är välvuxen. Helt sjukt men sant.

  Jag tycker det sjukaste av allt är att folk generellt inte tänker längre innan de postar, att den reflektionen helt saknas. Posta nakna/sjuka/ledsna barn- No problemo. Dina privata konflikter, snorgråt, före/efter bilder- ja varför inte? Filmer där okända människor är utslagna, skadade, fulla eller har ”fula” kläder- men absolut!

  Jag är född -80 och ja jag fattar, jag har levt innan internet och socmed och har därmed en annan inställning och tänk. MEN jag tycker inte att min syn är fel! Denna avsaknaden av empati, att allt är content, ingen källkritik…det gör mig ledsen och oroad.

  Hur kan vi förändra och stoppa denna utveckling? Det känns så hopplöst, det är en så stor industri bakom som inte har något intresse av att backa. Call me gammal tant, men det finns få exempel på utveckling som är så negativ för världen och samhället som sociala medier.

  Kommer precis hem från en jobbkväll på akuten där vi bland annat få ta hand om en ätstörd pojke som knappt fyllt tonåring. Som inte vill äta i rädslan över att bli tjock och kräks upp maten. Akutremiss till BUP. Så klickar jag in mig in och läser det här. Fyfaan.

  Han måste ju betalat troll för att försvara honom. Blev så otroligt många med liknande namn som gick till attack mot alla som kritiserade honom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.