Vad sysslar ”matflunsorna” med just nu?

Mat, dryck, bak och fika – en helt egen kategori när det kommer till influencers, och visst är det en trevlig sådan?
Äta bör man, annars dör man så vad är då bättre än att få inspiration till det alldeles gratis?
Jag är en sådan där människa som kan äta samma sak i flera dagar, utan att det gör mig någonting. Är det gott så är det gott, liksom, men jag vet att alla inte funkar så.
Med det sagt så tänkte jag dyka ner hos några av Sveriges största influencers i den här kategorin för att ta reda på vad de sysslar med just nu.
Vad finns det för smaskigt att tillaga i köket?

Matplatsen-Victoria har varit och hälsat på 56kg.se-Åse så där blev det två flugor i en smäll. 
De har druckit drinkar med smak av popcorn – en smak jag personligen ställer mig mycket tveksam till – men enligt Victoria var den god.
Annars blev det mest häng på olika restauranger och framför tvn.


Johanna Toftby lagar och tipsar om en enkel, god OCH billig rätt, som enligt henne gick på 22 kr/portion. 
Hon rekommenderar alla att planera sina inköp, nu när maten är så dyr:

Lidl hade bra pris på kotletter, hemköp hade bra pris på champinjoner, 10kr/ask. Såg på kvittot att jag sparade 36 kr på två paket. Så ha koll på extrapriser nu när maten är svindyr.
Bli pluskund hos era matbutiker, ladda ner appar och kika efter extrapriser. // Johanna Toftby

Hon tipsar även om en enkel gratäng hon gjort på rester och oanvänd ost, genom att endast köpa till lite broccoli.


Nina Hermansen tipsar om en enkel och mjukstartande matsedel för hela veckan, på sin blogg Niiinis.se
Så här ser veckan ut och du hittar alla recept inne hos henne.

MÅNDAG: Chèvretoast med god sallad
TISDAG: Ugnsbakad lax med kall krämig sås
ONSDAG: Enkel och supergod Kycklingfärsgratäng
TORSDAG: Tacosoppa med creme fraiche 
FREDAG: Snabba magiskt goda Smörgåstårtan

Och så avslutande kom det ett litet bakförslag inför helgen.
VECKANS GODING: Hallonkladdkaka med vit choklad 


Fannies Fika har bakat banankaka med choklad.
Det låter barnsligt gott!


Emilia på matinspo.se ska släppa en egen kokbok!

Hon har även en höjdpunkt på Instagram med billiga tema-recept. Bra om man vill försöka dra ner på matkostnaderna lite.


Camilla Hamid har lagt upp två bakrecept som får mig att dregla över tangentbordet. 
Drömrulltårta – min barndoms faktiska DRÖM, och sedan Twixkakor!
Jag har aldrig testat kakorna, men det får vi se till att ändra på.
Om nom nom!!


 

64 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ninas recept lät goda men är det så gemene man äter? Jag och min sambo är inte vegetarianer men försöker att äta vegetariskt i alla fall hälften av veckans middagar. Bra för plånboken och miljön tänker jag ?

      Äter nog kött nästan alla middagar i veckan faktiskt. Tycker det är svårt att hitta vegetariska rätter som alla i familjen gillar och som känns tillräckligt mättande. Gör ibland pasta med tomatsås och linser med en massa ost på men i övrigt har det faktiskt varit svårt. Tycker tex soppa aldrig känns tillräckligt mättande liksom en hel del vegetariska recept som ser goda ut men energisnåla. Toast med sallad hade jag tex inte ätit till middag, om jag nu inte ätit en stor lunch. Alltså, försöker prova mer vegetariskt men det har inte lyckats så bra hittills.

        Nu har det ju även kommit fram att mycket vego/vegetarian produkter innehåller näringsämnen som kroppen inte kan ta upp. Så än så länge är det bäst att äta vanlig mat.

          Ja alltså man blir ju lite fundersam, linser kan ju komma ut i bajset hela, hur mycket av de kan ha tagits upp då? Kollar inte så noga på eget bajs idag men hade säkert hittat samma. Vill också undvika de mest processade grejerna tex vego Nuggets. Och blir väldigt mycket mejeri om många rätter är ostbaserade och man som jag har frukost baserad på mejeri. En del recept verkar inte ens ha någon ordentlig proteinkälla utan är i princip bara grönsaker. Svårt faktiskt!

          ”Vanlig” mat, kött och fisk då eller? Varken kött eller vegosubstitut är bra i längden på något sätt, och de flestas magar samt miljön skulle förmodligen må ruggigt bra av att äta mer grönsaker och baljväxter.

      Kan du utveckla argumentet om varför vegetarisk kost är bättre för miljön?

      Själv tänker jag att den maten som transporterats kortast sträcka är bäst för miljön. Sen om det är grönsaker eller kött spelar inte så stor roll.
      Men många vegetariska produkter är frysta tex och gjorda råvor som transporterats över hela världen…
      Eller hur tänker du?

        Jag känner faktiskt inte för att utveckla argumentet. Om du är genuint intresserad så kan du googla.

        Vegetariskt behöver nödvändigtvis inte betyda att man köper mat som transporterats över halva jordklotet. Det finns massvis med bra närodlade vegetariska produkter.

          Det finns ju även närproducerat kött. Vilket var ditt argument egentligen, är det bättre äta vegetariskt eller är det bättre äta närproducerat?

        Transporten är det som är det minsta påverkan när det kommer till mat.

        Det var verkligen väldigt lätt att googla!

        https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vegoguiden/varfor-vego/

        Det beror ju på vad man jämför med, men djur kräver enorma mängder mat, vilket kräver stora mängder vatten = inte bra för miljön.

          Sojaprodukter som är poppis bland vegetarianer kräver enorma mängder vatten.

            Majoriteten av soja odlas dock som mat åt just djur som vi sedan äter.

      Hon är en influuuuenceeeeer, hon följer inte matsedeln själv utan maträtterna är med för att det ser snyggt ut.
      ( hon är nog för övrigt den mest överkänsliga människa i sverige enligt henne själv , men jag tycker hon bara gnäller )

      Ninas recept innehåller alltid grädde, creme fraiche och liknande, känns inte nyttigt att ha det i vardagsmaten

    Alla dessa kokböcker – vem köper?
    Genuin fråga.
    Finns det inte tillräckligt?
    Det är ju bara att googla eller logga in på insta.

      Eller hur… sen kan det väl också vara så att vissa föredrar att kolla i kokbok än i mobilen när de ska baka/laga mat. Min sambo är sån… jag använder mobilen ?

      Jag köper ibland, om det är nån riktigt bra/fina bilder men sällan helt nytt utan oftast på second hand =)

      Håller med. Men vet också att vissa köper för att det ska se snyggt ut på hyllorna i köket. Men böckerna är helt oanvända och får absolut inte röras eller bläddras i. Jag gjorde det misstaget en gång. Bröt tydligen mot en social norm.

        Det finns ingen social norm som säger att man inte bör bläddra i kokböcker, här är jag rädd att du tyvärr tillhör normen som antar att det är det de är till för. Din vän är ovanligt rädd om sina kokböcker och vill inte att de ska röras helt enkelt, det är nog hen som är normbrytande där.

          Jo, i min bekantskapskrets finns den normen ?

      Jag önskade mig en kokbok med asiatisk mat i julklapp. Jag tycker att det är så tråkigt att leta recept på mobilen, det förstår hela glädjen med matlagning för mig. Önskar mig även en liten radio att ha i köket så att jag inte ska pilla på mobilen. Är trött på all skärmtid som går åt under dagarna när allt ska göras eller styras från mobilen så jag har som nyårsmål att ha max 45min mobiltid per dag och jag märker redan väldigt stor skillnad på min energi, humör och rastlöshet. Väldigt befriande!

      Jag har en del. Om det är en väldigt bra receptsamling, alltså att man tänker man ska laga de flesta rätter i boken brukar jag slå till. Annars google.

    Camilla Hamids recept brukar ha onödigt mycket socker.

      Går att minska mängd eller använda substitut, minskar alltid mängden socker med minst hälften varje gång jag bakar överlag. Har aldrig varit något problem eller att bakningen blivit misslyckat.

        Socker räknas som en flytande ingrediens (inte en torr ingrediens som man kan tro). Om man minskar sockret med hälften ändras konsistensen på det färdiga bakverket. Jag tror dig dock när du säger att det du bakat blivit bra ändå ?.

      Har testat några av hennes recept och de är verkligen inte bra. Förstår inte hur hon kan ha blivit så populär som hon ändå är.

        Och jag tycker tvärtom. Allt jag bakat från henne har blivit så gott och uppskattat när jag bjudit. Jag gillar hennes recept. Men så gillar jag (och de jag bjuder) väl socker då?

        Jag har testat 2-3 stycken som blev bra, t.ex lemon cheesecake

        Jag kan inte baka brinkens recept, får inte till dem allas och gillar inte alls hennes bakstil.
        Men Hamid funkar alltid bra för mig men inte för en vän ?

        Sjukt överskattad. Simpla bakverk med itryckta godisar och massa smör och socker. Är hennes målgrupp folk som aldrig bakat förut?

    Älskar Emiliasmatinspo! Så bra och enkla recept. <3

    Det är så många som sysslar med mat och bakning nuförtiden så jag blir alldeles snurrig.

    Kommer ihåg på gamla goda tider (läs gärna det här med lite gnällig tantröst) när den enda (typ) som skrev om mat och la upp recept var Kryddburken. Älskade hennes blogg! Det var bättre förr ?.

      Fast… man måste ju inte följa alla som håller på med bakning. Vill man så kan man, precis som förr, följa en enda ?

        Det gör jag inte heller. Följer ingen ?. Det är när jag ska googla recept som jag blir snurrig för att jag blir hänvisad till en miljon olika recept ?

    Med dessa matpriser Så måste det väl kännas i deras plånböcker med. En del mat/bak bloggare verkar ju handla hur mycket som helst.
    Ta bara matplatsen. När man får se allt hon handlar lagar/bakar. Det är ostar , skaldjur och massor av snacks. Jag gillar hennes blogg men förstår inte hur de får ekonomin att gå ihop i dessa tider

      De tjänar väl antagligen rätt mycket för att ha råd att köpa dyr mat.

      Även om det kostar mer så har många fortfarande råd. Inte konstigare än så.

      Beror nog också på vad du prioriterar och hur du handlar, alltså hur välplanerad man är (och hur stor frys/kyl/skafferi man har :-)) En del alltså, sen är maten såklart fortfarande dyr men man kan göra en del bra köp på kampanjer.

      Matplatsen lever ett glassigt liv, följer henne , gillar hennes blogg.
      Ninis blogg som också nämns här känns som hon försöker kopiera matplatsen

        Precis vad jag noterat, när matplatsen haft ett inlägg om något specifikt så dröjer det inte länge förrän nina har ett liknande inlägg?

      Du tror inte att deras reklamintäkter/samarbeten genererar stora inkomster? Matplatsen driver sin blogg i ett AB. Bolaget går alltså ut på att laga mat = mat köps via bolaget, mat äts på restaurang via bolaget. Jämför inte en vanlig familjs liv och leverne med dessa flunsors. De jobbar inte 9-5 och har inte en vanlig lön som medelsvensson.

    Kan aldrig se bilderna som du bäddar in från instagram, i något av dina inlägg, läser från mobilen

      Om du klickar på dem borde du få upp dem i din webbläsare. Detta är ett stort problem för många, och på många sidor och är ingenting jag kan lösa härifrån tyvärr.

    Tack Camilla för att du beskriver lite mer vad inläggen visar! ??

    Kunde inte bry mig mindre om matbloggar eller liknade! ?

      Okej ?

    Har bakat de där twixkakorna och de är sjuuukt goda!! Har sällan lyckats med hennes recept men dessa blev otroliga ??

    Sofia Wood ska börja plugga till ssk ?

      Skönt med någon influencer som gör ngt vettigt!

        Ja och snart kommer Elsa också meddela att hon ska börja plugga till ssk… skämt åsido. Det är jättebra då det verkligen behövs.

    Oanvänd ost? Menar du överbliven? Är väl inte så ofta man använder använd ost? ?

    Vilken medianen åsyftas i veckans Surret?

      Gissar på Tareq Taylor

      Vad säger de om mannen då?

    Zeina är bäst. Fantastiska recept.

    Jättebra inlägg! Bra med lite matinspiration men guuud så sugen man blev på Hamids bakverk.

    Hur kan man få banankaka att se så torr ut, är det inget smör i?

    Jag stör mig orimligt mycket på Matplatsen. Har ingen aning om varför.

      Kan du inte utveckla? Mvh från en annan som också stör sig, men ändå älskar bloggen

      Kanske pga: Åhhh vad jag är pepp, på allt!
      Eller: Julen är min favorithögtid!
      Eller: Sommaren är min favoritårstid.
      Eller: Våren är det bästa som finns!
      Eller: Smörgåstårta är det godaste jag vet!
      Eller: Skaldjursplatå är det godaste jag vet!
      Eller: Wallenbergare är det godaste jag vet!

      Jag kroppsskammar ingen, men Viktoria Riis äter inte på långa väger det antal kalorier hon lägger upp varje dag.
      En gång – då hon faktiskt erkände att hon bara äter toppingen på pizzor så passade jag på att fråga hur det ser ut med matsvinnet hemma hos dem. Den frågan blev raderad innan jag ens hunnit blinka. Haha.
      Nu var det dock längesedan hon sist lade upp en chark- ost- och plockbricka för två, som kvällsfika framför teven.
      Ett tag var de brickorna sinnessjukt stora, lätt för tio pers.
      Jo, en sak till. Någon frågade en gång hur hon kunde hålla sig så pinnsmal med tanke på allt gott hon bakade. Hon svarade att hon brukade avsmaka. En tugga…

        Hahah spot on!!

        Måste definitivt ha en ätstörning. Totalt omöjligt att vara så smal annars när man alltid beställer extra ost på sin cheeseburgare, alltid tar både kolasås och chokladsås på sin mjukglass på donken, visgrädde på sin kaffe och äter sjukt mycket hela tiden.
        Undrar hur snacket går bland vänner och granntjejer för de borde ju se hur mycket hon egentligen äter eller hur mycket hon tränar/promenera etc. Många människor med ätstörningar älskar ju att baka och laga mat och liksom ”feeda” andra.

    Alltså fastnat för redigmiddag! Goda recept och jäkligt roligt sätt att skriva

    Matplatsen och 56 kilos bolag går kanonbra, båda gjorde miljonresultat i senaste bokslutet.
    Ninas bolag går däremot riktigt dåligt 2,9 mkri förlust i senaste bokslutet!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.