Anitha Clemence om praktikantavslöjandena

Efter Aftonbladets avslöjande om de usla villkor som praktikanter på olika stora tv-produktioner har, så är det många som reagerat. 
En av den är Anitha Clemence, som skriver utifrån egna erfarenheter av just tv-branschen.
Hur hon blev behandlad, hur hon mådde och att det är läge för lite självrannsakan ifrågasättande av arbetsmoralen, inte minst från branschen själv.

Hon skriver bland annat följande:

Detta är utdrag ur Anithas inlägg.
Läs hela texten i hennes Instagraminlägg.

Anitha Clemence har själv skrivit en del om praktikanter på sin blogg hos Loppi. 
När det begav sig hette hon Schulman och sökte efter en praktikant till sin butik, som skulle finansieras av Arbetsförmedlingen, och hon irriterades över alla regler som fanns kring det. Hur praktikanterna var tvungna att prioritera extrajobb framför praktiken, trots att den ekonomiska ersättningen var densamma. Hon kallade det för ett ”moment 22”.

Influencers har genom åren haft för vana att söka efter obetalda praktikanter, under förevändningen att man kan ”få in en fot i branschen” men jag upplever att dessa eftersökningar blivit mindre vanliga. Håller ni med eller tycker ni att det är ”same, same”?

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  ”Så självklart kan man inte ha en praktikant som man aldrig vet om denna dyker upp. Då hon oftast vet samma morgon om inte kvällen innan ifall hon behövs eller inte på sitt sk. extrajobb.”
  Jag trodde att man aldrig skulle räkna en praktikant som ordinarie för den arbetskraft som behövs utan att det ska vara en person utöver den vanliga personalen , har jag alltså fel där?

   Du har inte fel. En praktikant ska räknas som en extra resurs.

   Du har rätt!

   Det handlar ju även om planering, de dagar vi har praktikanter på plats (i en helt annan bransch och praktik via utbildning) har vi full bemanning just för att kunna ta hand om praktikanten också. Antar att det är liknande för praktik via arbetsförmedlingen. Praktiken ska leda till något och då krävs gratis insatser av företaget som i sin tur behöver kunna planera sin verksamhet.

    Jo det förstår jag så klart men att vara praktikant i en butik kräver ju inte jättemycket gratis insatser och planering

     Kanske tillräckligt för att behöva veta om personen över huvudtaget kommer dyka upp eller inte.

   Hela grejen är ju att de ska lära sig något på praktiken. Som praktikplats ska man erbjuda en utbildning och man kanske har planerat om halva veckan för att se till att praktikanten ska kunna vara närvarande och delaktig i ett visst moment.

  Hur är Anitha Clemens åsikt om varenda lite nyhetshändelse relevant? Vem är hon och vad jobbar hon med? Är hon bara känd som Calle Shulmans ex och numera B-influencer?

  OBS! Min kommentar är bara en reflektion över Anithas närvaro på Instagram där hon yttrar sina åsikter om allting. Jag har ingenting emot kritiken som riktas mot TV4 och branschen gällande praktikanter.

   Undrar samma som du. Hon verkar ha någon form av hybris och en riktig åsiltsmaskin. Expert inom alla områden.

    Känns som att ni eventuellt reagerar för att hon är en kvinna över 40 som tycker till om mycket, utan att synas i något aktuellt tv-program.. Det finns hur många mediamän som helst som är exakt likadana, varför stör man sig inte lika mycket på dem?

    Alex Schulman är väl ett lysande exempel. Både han och Anitha driver framgångsrika poddar men i övrigt är de väl bara mångsysslare, men både har ju erfarenhet och god inblick i branschen tack vare sin egen historia (Anitha har jobbat på massa tv-produktioner, Robinson bland annat, Alex med Paradise Hotel).

    Jag älskar båda deras poddar och även om de är lite äldre och kanske inte ”heta” just nu så tycker jag båda oftast har mycket kul, intressant och smart att säga om nutidsfenomen. Kan tipsa om deras poddar, perfekta att lyssna på när man t.ex städar! Lär mig otroligt mycket om både historia och feminism bl.a i Lillelördag.

    Ps. Förlåt för rant men tycker bara kvinnor ska få höras lika mycket som män utan att det blir en ”grej”.

     Alex Schulman är krönikör i DN

      Men Alex Schulman är ju författare och har skrivit pjäser för Dramaten nu nyligen. Plus driver en pod och är krönikör. Inte för att det berättigar honom/någon att tycka mer än Anitha men jag kom bara på att det är ju eg. ganska stor skillnad mellan dom till yrket i alla fall.

     ”tycker jag båda oftast har mycket kul, intressant och smart att säga om nutidsfenomen.”

     Anitha? Nej. Vet inte om Alex.

     Min åsikt bygger varken på ålder eller någon genusaspekt.
     Gillar rex Elisabeth Massi Fritz, GW och många fler som både har dignitet, intellekt och integritet.

      Och livserfarenhet. Dom du nämnde.

     ”Känns som att ni eventuellt reagerar för att hon är en kvinna över 40 som tycker till om mycket, utan att synas i något aktuellt tv-program.. ”

     Läsförståelse, tack.

     Alex är författare och även krönikör i DN

     Över 40? Hon kan vara 27 eller 134 men hennes attityd är lika elak.

     Alex Schulman ”bara mångsysslare”?

     Publicerad författare med åtminstone fem säljande romaner under bältet.

     Går liksom inte att jämföra med AhNihTa.

      Plus krönikör i landets största dagstidning.

       Är just krönikör ett argument för att man är seriös, då har man ju mest som uppdrag att vara en åsiktsmaskin? Tror fortfarande att rätt många stör sig på Anitha för att hon är kvinna. Har alla glömt den gode Alex ursprung som bloggare och riksmobbare?

      Samt att hans roman nyligen filmatiserats och också mottagits väl?

      Håller helt med. Där blev det konstigt. Anitha, vad har hon åstadkommit som gör att jag eller den stora massan skulle lyssna på vad hon har att säga? Den platsen måste man förtjäna och det har hon, imo inte.

     Men lägg av, allting handlar inte om uppdelningen kvinnor vs. män ? Vad exakt sysslar Anitha Clemens med? Alex Schulman driver en av Sveriges mest framgångsrika postar, han är författare och har om jag inte helt missminner mig en pjäs som går på Dramaten just nu? Han är även skribent i DN.

  Jag blev erbjuden en praktikplats på ett stort och lyxigt mediebolag (ej tv-produktion, men relaterat). Ett halvår skulle jag behöva praktisera för att få en anställning. Lönen var 0:- och jag vet att förväntningarna på de arbetande var extremt hög. Jag frågade hur jag skulle ha råd med mat och hyra i Stockholm och chefen svarade ”du kan äta på arbetsplatsen, vi serverar mat här varje dag”. Så man har råd med lyxiga förmåner som mat för de anställda men inte att betala för arbetskraft..

   Ska tilläggas att jag dessutom var där på en arbetsintervju som senare visade sig vara ett erbjudande om praktikplats.

    Vidrigt!

   Den där typen av förmåner – barista, bra mat på jobbet utan kostnad – är en fälla och ett sätt att göra det enklare att utnyttja personalen och få dem att slita fler timmar, och att flytta fokus från att det är det man håller på med.

   Vanligt t ex på de stora managementkonsultfirmorna och revisionsbyråerna.

    Ja, 100% bara en kuliss för att verka vara ett företag som bryr sig och som man som anställd bara ska vara tacksam mot..

  Såhär är det inom reklambranschen också! Så vidrigt. Fick skrubba toaletter och städa förråd och låstes ut från möten och skarpa lägen med kund. Lärde mig ingenting mer än att reklambyråer är piss.

  Alla branscher är inte för alla. Många klarar inte skiten man kan behöva göra innan man kommer upp sig och så är det bara.

   Hur är t ex toalettskurning och städning relevant om man jobbar i mediabranschen? Varför ska man behöva ta/göra skiten först innan man ”kommer upp” från skiten?

    Eller varför ska man acceptera att kollegorna behandlar en som skit, utfryser och mobbar innan man kanske nån gång ev. släpps in i gänget?

     Så länge det faktiskt finns folk som VILL ha dessa praktikantjobb, varför skulle de ändra sig? Det är ju självklart att de tar chansen att få lite jobb utfört, slippa anställa någon annan till tex toalettstädning och samtidigt se vilka som pallar och är tillräckligt motiverade för att fortsätta härva på och kanske jobba sig uppåt. Den dagen ingen längre nappar – först då kommer de tvingas erbjuda bättre praktikplatser.

      Så det är praktikanternas fel? De har ju inte trott att praktiken skulle innebära att bli behandlade dåligt, inte få den information som behövs, jobba längre sammanhängande tid än lagen tillåter eller skura toaletter. Det du skriver låter som victim blaming, enligt mig.

       Har väl aldrig skrivit att det är någons fel. Det är väl bara en konsekvens av hur det ser ut just nu. Det är möjligt att praktikanterna hade en annan uppfattning om vad jobbet skulle innebära men de har ju också möjlighet att sluta. Och då står det folk på kö att ta deras plats. Som sagt, man behöver inte skylla på någon eller tycka synd om någon, man tackar för sig och går vidare och så är det inte mer med det.

        Det är klart det är ”mer med det”! Praktikanordnaren begår tjänstefel och sådant ska drabba dem.

         Men man måste ju också inse att det inte går att komma runt det. De kan ju tex skriva att det ingår bland annat ”allt i allo” uppgifter, de kan säga att ”vi behöver veeerkligen någon som ställer upp frivilligt imorgon, det fixar du va?”. Vad är det de ska få för konsekvenser tänker du? Annat än såklart straff om de faktiskt gör något olagligt men de vet nog hur de håller sig på rätt sida om lagen liksom att ord kommer stå mot ord.

          De gör olagliga saker dock. Jag har jobbat i branshcen i många år och tyvärr är detta inget som upphör när man slutar göra praktik och börjar jobba på riktigt utan det är hela branschen som är f***ed up. Jag har otroligt sällan (typ aldrig) övertid, men jobbar lätt 14-21h /dag på inspelning. Jag har hanterat lyftkranar utan utbildning, kört bil och nästan somnat flera gånger. En gång besteg vi ett berg utan skyddsutrustning och där konsensus förväntades vara att om någon tappar balansen så är det kameran vi räddar, för den är PISSDYR. Det är liksom…. helt sjukt vad infekterad branschen är. Och det tar flera år innan man vågar och kan typ identifera de riskerna, för det är sällan som någon säger till dig att ”kan du köra lyftkranen?” utan snarare att man, under oerhörd stress, får en kontroll i handen och ba ”kan du klicka på den knappen när jag säger till?” och så gör man bara det. Eller att man hamnar någonstans och ba ”vi ska upp dit! går tyvärr inte att köra så med bil så vi får gå, och på vägen tar vi lite fina bilder på vyn..” eller liknande. Sällan man vet vem som är skyddsombud (oftast finns det inte ens). Nuförtiden vägrar jag göra många saker med hänvisning till min och andras säkerhet, men det har tagit mig flera år att våga säga ifrån pga klimatet som är. Och det är MÅNGA som inte vågar eller känner att de kan, för deras inkomst hänger liksom på att man är återanställningsbar och det är man tyvärr inte om man gör något som kan uppfattas som att man klagar.

      Helt rätt!
      Folk ska sluta låta sig utnyttjas

      Praktikanterna vill väl ha det som utlovas i beskrivningen och inget annat. Hade det stått ”du ska praktisera gratis och förväntas jobba lika hårt som en vanlig anställd – samt jobba övertid och göra arbetsuppgifter som inte har något alls med din utbildning att göra” hade nog färre sökt, men det hela grundar sig ju i att bolagen målar upp det finare och mer värdefullt än vad det sedan blir.

   Eller, ur ett annat perspektiv:

   Somliga ser igenom skiten man kan behöva göra innan man kommer upp sig, och byter till en mer sund och hållbar bransch med mer moderna värderingar och kunskap om arbetsmiljö.

   Räcker väl att man tvingas koka kaffe???

  Ot: Men är det bara jag som tycker att Biancas post om lowisa är lite creepy..? Besatt, kan titta på henne i timmar etc…

   Haha ja så märkligt.

    Eller hur haha.

   Reagerade också på hennes frågestund. Tycker det låter som hon är inne i ett ”skov” av ångest och nedstämdhet. Hon skriver att hon mår bra, men tror inte en sekund på det efter denna frågestund.

   Låter som en 15-åring!
   Är nog väldigt rädd att förlora Lovisa

   Bianca behöver psykiatrisk hjälp och det har hon tyvärr behövt i många år. Hon är obehagligt ostabil

  Jag kan inte läsa artikeln då jag inte har Premium, men rubriken på förstasidan säger att: ”Sluta blotta andra för att skapa content. Carina Bergfeldt använder sonen i pr-syfte”.

  https://www.expressen.se/kronikorer/cecilia-hagen/sluta-blotta-andra-for-att-skapa-content/

  Nån som kan sammanfatta vad Cecilia Hagen skriver?

  Fy fan att utnyttja människor. Gör man arbetsuppgifter ska man ha riktig lön. Och inte kommer den urdåliga nuvarande regeringen bry sig ett dugg.

   Det är väl ändå inte en sak som regeringen kan göra något åt-

    Nej där har du rätt det klarar dom inte av!

   För den gamla har ju verkligen fått bort problemet?

   Anonym 14.30…
   Som om den gamla brydde sig då ?

  Jag hade nyligen praktik inom min universitetsutbildning där det absolut inte var tal om vägledning och lära sig, varken för mig eller majoriteten av mina kursare. Från dag tre fick jag stå ensam ute i kassan trots att det inte ens var kassan min praktik avsåg ge kunskap inom, och jag hade aldrig någon som stod med mig när jag gav rådgivning ute på golvet. Det blir så himla fel eftersom man är där för att lära sig med ändå måste ta eget ansvar likt en arbetstagare utifrån kunskaper man ännu inte besitter.

  Idén med praktik är god, men tyvärr faller det på att praktikanter ofta utnyttjas som arbetskraft.

   Vad är det för utbildning och vad sa er handledare och lärare?

    Låter som apotekare

    Skulle gissa på Apotekare.

    Ja precis, apotekare. Tyvärr ingen ny företeelse då apoteksbranschen har stor brist på utbildad personal. Just därför söker sig många apotekare utanför apoteksbranschen.

  Obetald praktikplats ger man till skolungdomar eller de som gör VFU på universitetet.

  Annars är det bara fult och ruttet att erbjuda ”praktikplats” och de som nappar på detta är
  Korkade.
  Har man inte råd med en visstidsanställning månad för månad, trots att arbetsavgifterna är mkt lägre för unga, eller med arbetsförmedlingens krångliga ersärtningsproblem så ska man inte ta chansen att utnyttja hungriga 19-åringar.

   Det är ofta via LIA som man har praktik, dvs de som pluggar film går ofta yrkeshögskola och har därför LIA, inte VFU. Det är sällan man har praktikanter som inte har praktik som en del av sin utbildning. Eller ja, ibland tar man väl med någon ”en dag” men då är det typ för att den personen vill se ifall det är en bransch de vill satsa på att utbilda sig inom/jobba i.

  Anita Clemens vill gärna sticka fram näsan när det gäller tv. Hon om ngn ska väl inte kritisera den branschen, när metoo var som värst sparkade televisonen ett stort flöde av de mest professionellaste av sina programledare o ställde sig på televisionens sida TROTS att alla anklagade inte ens hamnade i domstol så de kunde försvara sig!!!!! Kvinnor är väldigt duktiga på att producera sanningar av påhittat skitsnack. Bröderna Timell sparkades, trots att det inte fanns några som helst bevis som skulle kunna hållas i domstol ens, Anders Timell som var tv4 proffsigaste snickare!!! O den andre brodern hamnade också i onåd pga skitsnack planterats av kärringar vars gubbar var kända!! Kulturhusets chef tog livet av sig, orsakat av påhittade lögner pga avundsjuka medarbetare, Arga snickaren fick sparken pga en händelse som inte ens polisanmäldes så att han hade fått en möjlighet att försvara sig. Gäller tydligen att slicka röv inom televisionen onde programledare som inte är med på det, ja då skapas det falska rykten av kärringar som de kan åberopa är 10 till 20 år gamla. Helt otroligt!!! Lotta Brome blev också utsatt för lögner o fick sparken m.fl .fl. Men ingen av de utpekade vågade stå för en polisanmälan med allt vad det innebär förutom Anders Timell som hade lyckan att få chansen att rentvå sig från sjuka lögner o blev frikänd i domstol! Skäms på er alla!!!! som dräpte alla dessa människors liv med påhittade lögner.

   Är du på riktigt?

   Du är ju sjuk. Sök hjälp. Det märks också att du inte bor i Stockholm för då hade du kanske åtminstone haft 1 ynka rätt av allt trams du häver ur dig. För det första så var det Martin Timell som jobbade på TV4 och sen fick sparken efter år av att ha varit en vidrig person mot resten av produktionen. Det var visa känt och fanns också inspelat. Även badtunne- incidenten blev känd i Stockholm redan när det hände. D vs måndagen efter det ska ha hänt så visste alla i media- branschen om att det ryktet fanns. Han blev dock inte dömd för det så det kan ingen ta ifrån honom. Men det var uppenbart inte något som en kvinna ”kom på” en massa år senare. Vad gäller hans bror Anders Timell så var han i många år hovmästare på en av Stockholms mest kända restauranger och drev den med järnhand. Som om det vore hans egen. Det var den absolut inte. Han var bara anställd. Och hans beteende mot tjejer som jobbade där och även gäster var ökänt i alla år. Faktiskt väldigt likt J-C Arnault. Alla vi som var unga tjejer runt ca 2006 och framåt blev varnade för honom. Alla visste hur han var. T om min pojkvän visste och ville inte att jag skulle gå dit p ga just Anders Timell. Så ta reda på fakta innan du kastar ur dig saker som du uppenbarligen inte har en endaste aning om. Du bor inte ens i Stockholm vilket märks.

  Inte första gången Mastiff och VDn Matilda Snöwall utnyttjar människor, se bara på de sexuella övergrepp de mörkade i Paradise Hotel.

  Tv4 verkar ha en tutten kultur med obehagliga chefer. Samma chefer som höll Martin Melin om ryggen. Och hur jävla många gånger kan man visa Sällskapsresan och Jönsonligan?!

   aha ? inte tutten utan rutten ska det vara!!

   Vadå Martin Melin om ryggen?

    Anonym menar givetvis Martin Timell men har tagit fel namn.

   Vad har nu Martin Melin gjort??????
   Varför höll de honom om ryggen.
   Han är ju Robinson original…….och POLIS och nu politiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.