Hur likt är för likt?

Nicole Falciani har precis släppt en graviddagbok som heter ”I väntan på dig”, med omslaget du ser här ovan.
En följare uppmärksammade mig på att det påminner om omslaget på en annan bok, nämligen ”Bära frukt” av Emilia Millares som utkom 2021 (den har också tema graviditet).
Kanske är det här en vanlig illustration när det kommer till böcker i den här kategorin, vad vet jag?
Vad tycker ni?
Hur likt är FÖR likt?

29 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Någon nämnde en tjej som heter Hanna som har adhd och ms. Vad är hennes instagram?

   hannaholiero

  Jättelikt. Men vad är unikt idag?

  Och behövs det en till sån här bok?
  Och till och med innan Nicole ens har fött sitt barn? Snabbt mjölkat.

  Ooppss!
  Någon gjorde visst ingen bra research.

  Jag blir så trött… ?

  Man kan ju undra om innehållet i gravidbok nr 1000 ens är så unikt…

  Hur kan man ens släppa en gravidbok innan graviditeten är slut? Känns ju genuint…not

   men det är ju en dagbok man fyller i

  Tråkigt att skapa ngt unikt (för henne) och så finns redan en snarlik bokfront.
  Om det inte var avsiktligt, rätt smart i så fall fick synas här trots allt

  No shame. Seriously no shame.

   Eller hur. Oavsett vad gen z påstår så fanns det faktiskt en tid när saker var originella, och det är inte som att nya ideer tagit slut! Men folk med talang och innovation har ingen plats längre, bara folk som är ”business savvy”, dvs skrupelfria. Usch vad sorglig samtiden är.

    Nu för tiden är det helt ok att helt skamlöst rippa någon, det är skillnaden. Lex Gynning etc. Typ som Schulmans senaste DN-krönika; ingen bryr sig om en politikerlögn längre.

     Just detta observerade jag i svt:s dokument från tidigt sjuttiotal, hur mindre avtrubbade befolkningen verkade vara? Högre krav på politiker och varor.

    Fast det finns ju absolut innovativ kultur skapad av talangfulla människor idag? Snarare att tröskeln för att skapa har sänkts och fler släpper egen musik, böcker, sätter upp teater, gör egna serier osv och mycket av det är originellt och bra. Däremot visst följer man influencers och förväntar sig att de ska producera innovativ kultur så blir man nog besviken. Det är andra ställen man får leta på.

  Ja lite tragiskt att man inte behöver vara bra längre när man gör något. Man bara slänger ihop något och så säljer det. Behöver inte vara nytt, unikt eller bra folk köper ändå. Hörde att i serien She Hulk så klev hon ur serien i sista avsnittet och klagade på manusförfattaren att personen var så dålig. Om det stämmer säger ju det endel om vart vi är påväg.

  För likt.

   På finlandssvenska YLE finns också en tv serie som kom ut 2021 med precis samma namn (I väntan på dig)

  Är det inte en illustratör (kanske om typ förlaget anlitat?) som gjort framsidan?

  Svårt att se hur folk ska köpa något Nicole har gjort efter alla hennes klumpiga uttalanden. Finns det folk som vill stötta henne fortfarande?

   Hon och Margaux kan ju gärna flytta till en öde ö och sitta och podda tillsammans med fiskmåsarna som publik. Sälja lite skräp till varandra och snacka skit om andra, så trivs de nog!

  Skriker plagiat! Hur har man mage? (Syftar ej på gravidmage här…) Kan man inte bidra med något eget ska man inte stjäla av andra upphovspersoner – vad det än må gälla. Då får man be om LOV att utgå från annans förlaga, eller anlita någon som kan bidra med en originalide. Det är inte bara plagiat av motivet rakt av här, det är även färgsättning, formspråk (tecknat), motivstorlek och rakt åt H. Falsk etikett. Pinsamt. Om ens JOBB är att sätta sitt namn på produkter och kränga, då är det minsta man kan begära att de värker fram något eget eller låter bli. Det är nog mkt ”spökskriveri” vad gäller många sådana influencers samarbeten med företag där de sägs jobbat sååååååå hårt och tagit fram vad det må vara. Är snöflingan inte kapabel att bidra med eget är det företagets ansvar att det åtminstone inte produceras Plagiat.

   Edit* Det ÄR ju i stort sett samma bild! Bara ett tillagt hörn av en tumme i övre.

   Nja inte plagiat. Det är en helt ny bild med exakt samma motiv. Motivet i sig är absolut inte unikt och det finns flera illustrationer likt denna som illustratören likaväl kan ha inspirerats av. Nicole har troligtvis bara fått ett mail med omslaget och godkänt.

    jaha. det första exemplet är gjort av Sara Acedo, Sveriges kanske mest erkända bokdesigner. Plagiatet vet jag inte vem som har gjort, men du får gärna länka och visa lite exempel på dessa illustrationer som du har sett som är så lika…
    Amanda

  Men vad ska man fylla i en sån här bok? ”Idag mår jag illa” ”idag är jag sugen på gurka” ”idag är det ultraljud- kul!” Och då har jag ändå vart gravid och fått barn. Tycker inte den fyller någon funktion på marknaden.

  För likt tycker en grafisk formgivare.

  Ja, det är likt men finns det något unikt idag?

  Ja det är väldigt likt, men med det sagt så är det absolut inte en unik illustration. Har sett många liknande på pinterest, så förlagets illustratör kan lika gärna ha snott idén därifrån. Känns som en skitsak tycker jag, absolut inte plagiat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.