Ny skandal för MARGAUX DIETZ när gamla ”Black face-bilder” dykt upp på influencern?


Ingen rast, ingen ro för SVT, för här kan det eventuellt
 behövas ytterligare en dokumentär om huruvida Margaux Dietz kan förlåtas eller inte.
Nyheter24 kan nämligen avslöja att det dykt upp bilder på henne, förvisso gamla, på vilka hon är ansiktsmålad i ett sk ”black face” på en fest i Saltsjöbaden. Det finns flera bilder, där multipla personer är målade så här i ansiktet, och en av dem är alltså Margaux Dietz.

Läs gärna hela artikeln och se alla bilder från de olika festerna hos Nyheter24 innan du kommenterar.

IM Sverige – som är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld – beskriver det så här:

”Blackface” är från USA där vita skådespelare målade sig i ansiktet när de skulle spela svarta personer. Blackface syntes även i illustrationer, på dockor och karikatyrer. Karikatyrerna var nedsättande och målade upp en bild av svarta som lösaktiga, ovårdade, ouppfostrade och korkade. Det var ett sätt att säga att de inte var lika mycket värda. Effekterna av blackface-traditionen i USA lever kvar än idag, och även i Sverige.

Från Wikipedia: This reproduction of a 1900 William H. West minstrel show poster, originally published by the Strobridge Lithographing Company, shows the transformation from a person of European descent to a caricature of a dark-skinned person of African descent.

Jag ombads kommentera Margaux och dessa bilder, och hur det kan komma sig att hon gång på gång hamnar i dessa situationer och vad jag tror konsekvenserna kan bli.
Min hela kommentar löd så här:

Hade det här varit den enda skandalen Margaux varit inblandad i så hade nog fler varit villiga att låta det här passera som en av alla dumma saker man gör i sin ungdom, men så ju tyvärr inte fallet här.

Margaux har ju vid upprepade tillfällen uppvisat på en ganska så problematisk människosyn, inte minst vad gäller skandalvideon i trapphuset och i sin bok “Arnold reser till Sydafrika”.
Att hon skriver en “smygkolonial” barnbok, som en följare till och med kallade för “En apartheid bok för de allra minsta”, och tycker att det är både lämpligt och roligt med “black face” är nog tyvärr varken ett misstag eller sprunget ur en plats av okunskap med tanke på att hon är uppvuxen med den gamla kolonialmakten Hollands traditioner (Som Sinderklaas) och anor, som hon verkar ha anammat med hull och hår.

Hon om någon borde veta vilken mörk del av historia som “black face” är sprunget ur, och att det inte är en lämplig kostym till en temafest, och därför så har jag svårt att se det här som ytterligare ett misstag från Margauxs sida. Jag tror snarare att hon visar sina rätta färger, om och om igen, oavsett vad hon själv inbillar sig. Annars borde det väl ringt en klocka hos henne 2017, när hon bad om ursäkt för sin “black face-bild” till inlägget om Sinterklaas, men det verkar inte ha slagit henne alls och det säger en hel del om hennes grundläggande värderingar och människosyn.
Kanske något för SVT att ta upp i ytterligare en dokumentär?

Margauxs ombud Simon Strand kommenterar tilltaget som ”okunnigt och dumt” till Nyheter24 och säger att medvetenheten gällande sådana här saker ökat efter 2012. 

Att han hänvisar till att medvetenheten ökat efter 2012 är tycker jag är anmärkningsvärt eftersom Margaux publicerade sitt inlägg om Sinderklaas – med en bild på ”black face” – år 2017 och att hennes kritiserade barnbok om Sydafrika utkom 2020.
Denna eventuella medvetenhet har således gått henne helt förbi.

185 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tror tvärtom , att detta inte kommer uppröra anmärkningsvärt eftersom många blivit ”mättade” i kritiken mot henne. Känns mer som en axelryckning och ”jaha, ja det också då” sen går man vidare.

      Vill EJ förminska handlingen i SIG. Utan pratar endast gällande hur kritiken/icke kritiken mot just henne kommer bli nu.

      Bilderna är för gamla för att folk ska ta dem på allvar. Det är ju en annan sak om det varit i förrgår. Men att leta sig tillbaka i tiden för att hitta exakt alla pinsamheter en person gjort under en livstid är ju också väldigt osnyggt så där tappar nog nyheter 24 mer sympatier än margaux.

        Ja där håller jag helt med. Detta lämnade mig bara helt oberörd gällande henne .

        Vilket år är bilderna ifrån?

          14 år gamla.

        Nja. Alltså att måla sig svart 2009 ser jag inte som ett direkt jätteproblem – vi var inte lika medvetna i Sverige då. Men att använda ordet n*ger… Nej, bara nej. Det har jag aldrig ens använt förutom om bakverket, som liten. Sa till mina äldre släktingar som friskt kallade svarta för n-ordet redan som 12-åring och jag är äldre än Margaux.

          Håller med, att använda det ordet har man nog vetat att är fel hur länge som helst medan att blackface är problematiskt är ganska nytt. Att man klär ut sig till en mörk person 2008 är väl inget konstigt i sig mer hur hon uttryckte sig.

      Håller med om att hon redan är körd så det kan inte bli så mycket värre än det redan är. Däremot tycker jag att hon verkligen befäster sin white priviledge attityd och en sunkig postkolonial världsbild.

        Men är det verkligen blackface om man inte klär ut sig till en svart person? Om temat är nikki beach är det väl en väldigt solbränd vit person hon klätt ut sig till?

          Hon säger själv i konversation: ”Finns det plats för en neg*r”?

            Shit, det missade jag. Det är fan illa även för en 17-åring.

    Jag har en fråga som jag uppriktigt undrar utan elaka påhopp nu.
    Om jag ska exempelvis på maskerad vanligt då är att man klär ut sig till olika skådespelare musiker osv. Ja kändisar helt enkelt . Säg att jag väljer att klä ut mig till Beyonce . Jag ser framför mig en glittrig tajt klänning , långt hår med ljusa highlights
    ( tänk hennes pik i karriären ) och om jag då skulle måla mig själv i en mörkare nyans ? Ansikte armar ja de som syns . För att efterlikna min idol som jag valt att klä ut mig till. Hur är det rastisiskt ? Hon är ju svart? Varför skulle jag ignorera just den detaljen i min strävan att efterlikna henne på maskeraden???????????

      ??‍♀️

        Men istället för den kommentaren ? Säg då? Så jag fattar

          Är fan trött på att förklara sån här basic fakta, du får googla om du inte kan se de självklara problemet.

            Kan det vara så att du inte vet snarare? Du har hört att det är fel men har ingen aning om varför och har heller aldrig brytt dig om att ta reda på det för så intresserad är du inte. Så tolkar jag ditt svar.

              Så alla som va med i Sikta mot Stjärnorna för 20+ år sen och uppträdde som ex Whitney Huston har gjort sig skyldiga till Black Face?

                Om de sminkades mörkare i hyn – Ja? Eller menar du att det inte gäller om det är ett underhållningsprogram? ?

                  Black face är ju när man sminkar sig svart med stora röda/vita läppar (tänk kalle anka på julafton). Inte att göra sin hud lite gyllenbrun som Beyonce. I asien säljer dom smink för att se vita ut. Det är allmänt känt om man varit i Asien. Ska man köra så där så ska svarta inte få rakpermantenta sitt hår, för de är något vita och Asiater har, tex. Blir så otroligt löjligt. Det är ingen som haft ett riktigt black face på sig sedan Ted Danson roastade sin fru på den tiden, Whoopi Goldberg. Bild: https://images.paramount.tech/uri/mgid:arc:imageassetref:bet.com:177e0dcf-48d7-11e7-a442-0e40cf2fc285?quality=0.7&gen=ntrn&legacyStatusCode=true

                    Googla gärna på blackface och varför det inte alls är samma sak för mörkhyade eller asiater att försöka efterlikna en privilegierad vit person.

            Varför inte bara upplysa personen i stället när denne frågar? Då kan du ju dessutom vara säker på att personen får det svaret du vill att den ska få. Ber du personen googla så har du ingen aning om vad denne får för träffar och svar.

            Så tråkigt att klimatet på internet har blivit såhär. Folk blir utskällda för att det ”inte läst på”, men när de väl frågar för att de vill lära sig så får de svar som ”??‍♀️”, ”läs på!!”, ”Fan trött på att förklara” etc.

            Damned if you do, damned if you don’t.

              Tack för att du skrev det jag inte kunde?

          Tycker det är jättebra att du ställer frågan. Det är inte det yttre som definierar oss som människor utan vad vi gör. Så hudfärg, längd, hårfärg, hattstorlek är rätt ointressant. Jag hade försökt efterlikna hur hon klär sig, härmat gester, uttryck mm.

          Om man går på maskerad och målet är att vara JÄTTELIK någon så brukar man ju välja nån av samma kön och hudfärg, tror jag. Om man ändå väljer någon med mörk hy och man själv är jätteblond så får man lämna den detaljen åt sidan, det ser inte likt ut, utan bara kladdigt och eventuellt komiskt ut, om man försöker måla mörk eller vit kräm på kroppen för att klä ut sin hudton.
          På senare år har det ju dessutom observerats av svarta personer att dom känner sig kränkta när andra liksom kladdar på mörk kräm för att det ser ut som att man vill göra sig löjlig på deras bekostnad.

      Du kan göra en homage till en kändis av annan hudfärg genom en mängd saker men att måla sig svart i ansiktet är inte rätt väg att gå.

        Men färgade personer som blonderar och plattar sitt hår, är det också ”opassande”?! Har undrat länge…

          Nej, pga blond och platt hår är norm och eftersträvat. Det är inte förknippat med en dyster historia där en blond, platthårig var slav och värd mindre än mjöl.

            Fast f*n vad förnedrande för mörkhyade människor att man ska låtsas att deras färg är obetydlig, dom är väl stolta över sitt ursprung och färg. Varför låtsas som att alla vill vara vita?
            Många svarta vill vara vita och utsätter sig för farliga blekmedel precis som vi vita vill sola och använda kemikalier för att bli mörka i huden. I brist på annat att bekymra sig över tror man sig ha rätt att föra de mörkhyades talan, ni tror mycket men vet inte egentligen om ni har rätt att ha tolkningsrätten.

              En med annan hudton måla sig blek?
              Anses det vara tillåtet?

              Hur menar du nu och vem svarar du på?

                (Anonym 18:47)

            Men vi lär väl aldrig bryta den onda cirkeln av den historian om vi fortsätter att leva enligt den / på dess villkor?

            Lite samma sak som när t.ex. våldtäktsoffer eller offer av andra sortens hemska gärningar alltid pratar om att inte låte det definiera dem. Att de vill själva och att deras omgivning frigör dem från offeridentiteten

            Fy fan vad trött jag är på ordet ”norm”!

      Jag vet inte. Men jag lyckades klä ut mig till lebron när jag var på maskerad med sporttema, och det lyckades jag med utan att måla mig svart eller bli 2 meter lång.

        (Rätta mig om jag har fel)

        Tror att en del av problemet (med andra faktorer också) är att du som vit är privilegierad och kan måla dig mörkare utan att utsättas för rasism som kommer med att vara mörkare, och sen tvätta av dig färgen och fortsätta ditt vita liv – Medans de som är födda mörkare inte har den möjligheten, det blir ett hån mot dom.

        However så kan du klä ut dig till Beyoncé utan att göra din hy mörkare, precis som den ovanför var Lebron utan att bli mörkare.

          Nä, jag tror inte argumentet ovan håller (dessutom är det i grunden rasistiskt och baseras på att vit hy är något eftersträvansvärt som alla vill ha och det stämmer ju såklart inte). Det här med blackface har historiskt orsaker vad jag vet, det är alltså hur det en gång i tiden användes som gjort att det inte funkar idag.

            Det är klart inte alla VILL ha vit hy men det har liksom varit normen, uppvärderat och det som fått synas

              (Genuin undran) Hur blir det rasistiskt att säga att en som född vit har privilegier en mörkare född inte har?

              (Och då menar jag alltså inte att det Ska vara så, och tycker självklart att det är helt sjukt att det har varit så/är så i situationer även idag)

              ”Back lives matter”- tänket har i själva verket fört bakåt den utveckligen något fruktansvärt och har själv bringat tillbaka på sig själv mentaliteten och synsättet du beskriver.
              Skulle det finnas nåt genuint problem i det rörelsen säger sig kämpa emot, skulle inte världens största stjärnor under de senaste decennierna ha varit mörkhyade: Beyonce, Michael Jackson, Oprah Winfrey, Michael Jordan, Tiger Woods, ett dussintal stora filmstjärnor…

              Jag och säkerligen de allra flesta – även om de inte pga den rådande konsensusen och ”masspsykosen” vågar det erkänna – håller med Morgan Freeman: sluta snacka om rasism. Att fokusera på det, frodar det.

                *Black

                Av att det finns framgångsrika personer som är mörkhyade följer inte att de eller andra mörkhyade inte utsätts för rasism. BLM rörelsen uppmärksammade främst hur det kommer sig att poliser tycks behandla personer olika utefter hudfärg och med dödlig utgång, kända fall har efter det behandlats rättsligt och genererat både fängelsedomar och stora skadestånd. Rasismen i USA har varit institutionaliserad på ett på ett för oss idag obegripligt sätt, leta tex efter filmerna från Little Rock (ljudet är för det mesta borttaget, du fattar varför när du hör vad dom skriker). Många av dom som var där lever än idag och att dom nu skulle vara ”färgblinda” och allt frid o fröjd är en fin tanke, men knappast realistisk.

            Fast i visa invandraraffärer finns massa krämer för färgade så dom ska få ljusare hy. Varför då?

        Stora skor? Baskettröja med rätt nummer? Vad mer?

          Använda sig av gester eller uttryck som är typiska för personen är ytterligare något. Hur gör folk som imiterar? De byter ju inte exakt varenda del av sitt utseende bara för att visa vem de imiterar.

      ??????????????????????

      I en perfekt värld hade det inte varit ett problem, då hade du kunnat klä ut dig till Beyonce, Pocahontas, Mulan whatever. Men idag som det ser ut, då du är vit, ska du inte göra detta pga vi besitter mer kunskap idag om rasers förtryck.

      Även om hon är vacker, och du är vacker i mörkare smink, ingen menar något illa och likheten blir slående så ska man aldrig efterhärma på ett nedlåtande sätt.

        så det är nedlåtande att ha samma nyans som beyonce? Jag blir extrem brun på sommaren, bröstet skimrar i svart.

        Ska jag inte klä ut mig som beyonce på sommaren då?

          Hur kom du till den dumma slutsatsen??

          Du klär ju inte ut dig till någon genom att dyka upp din egen hud så som den är – oavsett om den är genomskinlig, ljus, solbränd eller mörkhyad.

      Jag tänker att vi nog förväntas förstå att det finns vissa saker man inte riktigt klär ut sig till på maskerad. Typ bög eller utvecklingsstörd är ganska olämpligt.

      Som vit kanske man ska tänka två gånger innan man klär ut sig till en färgad. Men om nu du nu nödvändigtvis ville vara Beyonce och använde lite mörkare toner än vanligt tror jag ingen reagerar.

      Men Black face handlar mer om en nidbild. En nidbild Margå och hennes kamrater på festen bekräftar. Genom att alla är utklädda på samma sätt. Olämpligt.

      Precis som Bingo och Catrin upptäckte att det är olämpligt att ta med barn på en fest med pimps an hoe som tema.

      Vissa saker är helt enkelt lite för osmakliga.

        Färgad ?!

        När man pratar om personer med olika hudfärger, så används 10 10 gånger av 10ordet vit och sedan säger man färgad när man pratar om personer som är svart eller brun.

        Dessa val av ord och hur man beskriver är ju vitas val. Ordet mörkhyad i detta fall visar att vi utgår från att vit är bas och norm. Vilket inte det är.

          Vad ska man säga? Tycker det är en djungel! Jag säger mörkhyad men är absolut villig att rätta mig själv!

            Jag håller med. Jag säger gärna det ordet som är mest korrekt. Men det ändrar sig hela tiden.

            Jag har en kompis som säger att man inte ska nämna färg alls. Lite ok- kan jag tänka. Men jag kan hålla med på sätt och vis. Självklart ska inte hudfärg eller sexuell läggning vara det första man nämner när man talar om en människa.

            Men i ett sådant här fall, när händelsen blir uppmärksammad på grund av hudfärg så är det svårt att inte nämna.

              Min kompis är lite pk inte ok. ?

                Ja, det är jätte svårt och tycker ofta att det är olika beroende på vem du frågar vad just denne föredrar!

            Svart

      Det är inte fel. Om du däremot klätt ut dig till random svart person och dessutom gjort det på ett löjeväckande sätt, hade det varit en annan femma.

        Du har rätt. Men idag har en ganska ängslig tolkning av en grundprincip (förlöjliga inte) gjort att även en hyllning till beyonce skulle kännas obekväm. Men fel är det egentligen inte.

          Alltså det finns ju inget rätt och fel ”egentligen” i den här frågan. Vi håller allihop, över hela världen, på att försöka förhålla oss till hundratals år av kolonialism och rasism – Vissa av oss tillhör gruppen som varit förövare, vissa tillhör gruppen som drabbats, vissa är fortfarande förövare idag. Det handlar om en vilja att bli bättre, och den vägen är ju förstås inte spikrak. Det finns inte _ett_ rätt sätt att vara antirasist på, så det vi kan göra är att lyssna på folk och vara ödmjuka inför våra egna privilegier. Just det här är konstaterat något man inte bör syssla med på grund av den rasistiska historia som finns bakom – Då behöver det ju inte vara svårare än att man låter bli, istället för att hitta scenarion där det kanske kan tänkas vara okej i rätt sammanhang med rätt folk.

            Håller med dig till 75%. Vi är oense i den del som handlar om ”sånt här” ”ska man inte syssla med pga rasistisk historia.” I min mening går inte en hommage till Beyonce med brunkräm att hänföra till ’sånt här” då det inte alls var vad blackface handlade om.

              Jag förstår, men det är ju just det här jag menar med att leta scenarion där det är okej, som att leta loop holes liksom. Du kan såklart alltid försöka förklara dig med vad ditt uppsåt är, att det just i ditt fall rör sig om en hommage och inte en nidbild, osv. Men frågan är varför man har behovet av att ”komma undan” med något som man vet kommer att väcka obehag – Det är ju betydligt lättare för dig att inte välja just Beyonce, eller att välja andra sätt att gestalta henne.

              Men det är väl de 25% vi inte är ense om helt enkelt – Och jag kan ju inte heller claima att ha ”rätt” i fråga. Jag kan bara dela med mig av mina egna tankar 🙂

      Alltså jag själv hade nog gjort det enkelt för mig och valt någon annan att klä ut mig till, om jag verkligen ville efterlikna kändisen till punkt och pricka.

      Det finns massor av vita artister du kan klä ut dig till, du måste inte vara Beyonce! ??‍♀️

      Ville du veta skulle du googla blackface. Du vill inte veta, du vill bara framföra din egen åsikt.

      GUUD vad jag som svart kvinna vill skrika en massa nu. Måla er i vilken färg ni vill – det har ju INGENTING med mig att göra! Jösses för alla lättkränkta människor. Folk dör och ni tjafsar om man får eller inte får klä ut sig till Beyonce på en maskerad. Suck.

        Tjafsar? Någon frågade (uppriktigt enligt hen själv) och andra gav sina svar. Om detta är ett tjafs enligt dig så ska du kanske tagga ner lite själv.

        Här har du dock privilegiet att göra en sådan bedömning. Vi vitisar famlar runt i mörkret.

          Det är rasism mot vita.

        Men det finns ju olika åsikter bland svarta om det här – Många jag läser säger inte samma sak. Jag som vit har såklart inget mandat, men jag gör ju mitt bästa för att lyssna på folk som har det och agera därefter. Det är rätt snårigt att försöka navigera i samtiden, varför välja att bli irriterad på de som anstränger sig för att förolämpa andra, eller de som faktiskt vill förstå hur de kan bidra till att plocka isär rasistiska strukturer?

          Anstränger sig för att INTE förolämpa andra menar jag förstås

          Enklast är ju om vi slutar dela in oss i färger och kategoriserar alla som människor istället, men väldigt många svarta (INTE mig inkluderat) tycker det är väldigt viktigt att vara i en egen grupp. För mig är det att skapa ett utanförskap som inte behöver finnas. Jag har aldrig i mitt 40+ åriga liv upplevt nån form av rasism och de gånger nån ev har sagt eller gjort något (benämnt chokladboll som … tex) så låter jag det bara passera. För, det har ju inget med mig att göra och jag vinner inte ett smack på att ”försöka läxa upp” nån. Jag vet att jag kanske är unik med mitt sätt att se på det, men jag tror att min inställning också gjort att jag inte ”drabbats” eftersom jag helt enkelt inte bryr mig. ??‍♀️

            Nja, det tror jag inte. Sådan inställning hade jag i 20 år (det drabbar inte mig tack vare min sköna inställning). Sedan flyttade jag till Sthlm (från Norrbotten) och ifrågasattes åtminstone några ggr/vecka. Men var kommer du ifrån egentligen? Är ni fattiga där? Är din hud hårdare? Har du rakt eller lockigt könshår? Med mera.

        Ursäkta men du för inte vår talan bara för du råkar vara svart. Nej vi svarta vill inte att ni sminkar er svarta för det ser legit ut som ni gör narr av oss när ni gör det och jag mfl som blivit utsatta för rasism pga vårt afrikanska ursprung får en klump i magen när vi ser vita måla sig svarta. Jag är halvafrikansk och har klätt ut mig till vita på halloween utan att måla mig vit pga det ser bara konstigt ut. Du är precis som de svarta som ba ”jaaaaag blir inte kränkt när andra säger n-ordet så nu godkänner jag att alla vita får säga det hihi” usch på dig.

          Borde väl eg inte säga så mycket mer nu men.
          1. Jag ser inte människor i olika färgskalor så…
          2. Jag ”godkänner” således inte att ”alla vita får…”.
          3. Är ledsen, men kan inte sätta mig in i hur det känns att bli kränkt för att en ”vit” person målar sig svart.

          Nu tackar den här icke-lättkränkta människan med huvud axlar knän och tår precis som alla andra på jorden för sig och önskar en trevlig helg! It was nice talking to you ?

      Fråga dig varför vi mörkhyade inte sminkar oss vita i fejset men ändå klär ut oss till Britney, Christina Aguilera m.fl. För att det inte behövs någon sprutlackering. För svarta är det extra känsligt då vi så många ggr porträtterats med black faces i syftet att håna våra utseenden.

        Eller som i lunchrummet förra året när kollegor beklagar sig över sin bleka hy ”såhär års”. ”Åå man skulle ha varit som du i hyn nu! Ja alltså inte afrikan jämt men ibland”.

          Herregud. En del människor är så aningslösa

      Jag tycker inte det är ”ngn fara”.
      Det är ju en specifik person det handlar om.

      Som svar på din fråga. Om jag med mörkare hy vill klä ut mig till Britney Spears från videon ”…baby one more time” tror du jag då behöver bleka min hy eller sminka mig vit för att andra ska förstå kopplingen? Nej många känner till videon och det gäller ju även mycket annat. Vill jag klä ut mig till exempelvis Elsa från Frost filmen så byter jag inte hudfärg heller, jag tar bara på mig kläderna som Elsa bär.

      Samma sak om du vill vara Beyoncé, krävs det att du byter färg och ras för att folk ska förstå att du klär ut dig till henne? Om jag förstår dig rätt så menar du att klä dig i någon ikonisk outfit hon haft som tex single ladies musik videon. Nej det krävs bara att du tar på dig kläderna och det är klart. Gränsen är när du försöker byta ras, stereotypiska drag eller hudfärg. Sök på Beyoncé kostymer och se hur de med ljus hy klätt ut sig precis likadant utan att ändra hudfärgen.

      En seriös fråga till dig nu, om du klär ut dig till en japansk geisha, skulle du då ta tejp för att byta form på dina ögon om de inte har den ”rätta” formen idag som ursprunget kommer ifrån?

      Låt dig inte ”förklaras” av PK-fascister. Dessa fascister försöker bokstavligen dra bort ”kontext” ur en diskussion. Dom tror eftersom dom har läst en paragraph på Wikipedia om ”blackface” så är dom experter inom ett område. Dom har bokstavligen missat faktum att blackface var en phenomen på 1950-talet där ”karikatyren” av en svart var ”rasistiskt.” Att försöka jämnföra detta phenomen från 1950 på när en vit person försöker klä sit ut som en kändis (t.ex beyonce) är bara helt absurt. Det är två helt olika kontext.

    Det är ju korkat och omedvetet. MEN, jag har också problem med att gräva upp folks fem + år gamla bilder, hon kan ju inte göra något åt det där idag.

      Jag håller helt med dig. Vad är poängen med att gräva upp gamla bilder och ställa folk till svars för det idag?!

      Om hon hade stått till svars för det hon gjorde idag tror jag inte folk hade haft samma behov av att gräva.

      Men när hon inte ber om ursäkt över att ha glömt att det finns svarta i Syd Afrika utan skyller över det på att denna bok bara handlar om hennes familj.

      Eller när hon skrattar åt en blodig person och påstår att hon trodde det var en vän. Eller säger Jag förstår att ni anser jag gjort fel.

      Om hon då fortsätter posta bara glada glammiga inlägg. Då blir folk förbannade.

      Om hon hittills varit ett helgon och inte gjort content av en hemlös, get ut sin barnbok om Arnold i Afrika, gnällt över att behöva dra ner för att hon renoverar huset i sydafrika, åkt Säpo bil hem efter att ha partat med Ebba, tjäna pengar på sin son, så hade jag antagit att det var ungdomlig dumhet. Nu ser jag istället ett mönster. Margaux Dietz är en väldigt oskön person.

    Oops Margaux did it again… ?

      and again…and again…

    Jag ursäktar inte Margaux beteende MEN vad jag kan se (baserad på andra influensers flöden) är M en av få influensers med någon som helst koppling/ är ens beröring med något annat än helsvenskkultur. Alla andra både rör sig i helsvenska sammanhang. Vilket jag tycker är mer problematisk/ verklighetsfrånvänt. Jag är själv färgad och tar inte illa upp vid ”klumpiga” uttalanden eller handlingar om de kommer från okunnighet snarare än illvilja. Då har man möjlighet att lära personen något. Jag har svårare för människor som rör sig i hel ”vita” sammanhang med noll intresse att vidga sina vyer eller ”beröra” sig med något annat än svensk kultur . Men som samtidigt har en massa åsikter om hur man ”bör” agera när man skriver eller gör något som berör en annan kultur.

      Jag håller verkligen med dig. Det viktiga är ju själva diskussionen och idag tycker jag många av dessa självgoda etniska svenskar som är så himla övertygade om hur goda och bra människor de är snarare förstör samtalet.

    Rosor är röda
    Violer är blå
    Dumheter fortsätter flöda
    Räcker nu, hejdå Margå

      Margaux

        Hejdaux

          Hahaha

      ????

    Men NÄR ska folk bara inse att hon tillhör en skara av idioter, ej värda att idolisera? Nu har hon bevisat det genom att sönderexponera sitt barn online, kränka okända människor och exponera även dessa för views, hon säger korkade saker och hon har även en historia av att trycka ner svarta. Hon är en SKITMÄNNISKA. Punkt. Jag behöver inte se henne i Fortet, på bloggar, i nyheterna eller nån annan jävla stans. Det finns andra kändisar. Kan vi släppa henne och låta henne försvinna ut tillbaka i det okända, tack!

    Är ju 14 år sedan, helt galet att kritisera detta från ett 2023-perspektiv.

      14 år är väl ändå väldigt kort tid i sammanhanget? Konsensus att blackface är rasistiskt är betydligt äldre än så.

        Tänk att jag har också varit ung, festat och varit på massvis med maskerader men aldrig har jag målat mig själv svart i ansiktet. Är kanske ingen slump att det oftast är människor av särskilt sort som har just dessa bilder i bagaget?

          Tycker det där är så kul. 2009 var jag 17 och drog inte sexistiska skämt, körde på blackface eller betedde mig piss då även om klimatet var annorlunda och annat ”ansågs vara okej”. Förstår inte varför det skulle vara acceptabelt och förlåtet idag bara för att det har gått några år? Vi pratar ju inte 1940-tal och alla i Sverige hade ett rejält jävla hum då om sånt som grävs upp från folks FB år 2009. Fattar inte varför det skulle vara okej för att man var tonåring eller för att det var 14 år sedan.

        14 år för någon under 30 är väldigt lång tid…

          Och vem gjorde inte dumma saker när man man tonåring som man aldrig skulle göra om idag?!

            Beredd hålla med. Ska vi hålla hela Sveriges vuxna befolkning för vad de gjort och sagt på fyllan när de var 17 blir det en del ”skandaler.” Men fyller inget konstruktivt syfte.

            Nog fan gjorde jag urkorkade saker som tonåring, men att måla blackface var aldrig ens på kartan att göra.

              Nej det har inte jag heller gjort. Men jag har gjort andra dumma saker som jag inte hade gjort om idag.

          Hon är inte under 30.

      2017 är inte 14 år sedan utan 5-6 år sedan.

        Det var 2009

        2017 bad hon om ursäkt. Festen var 2009.

      Fast när folk gjort konstiga saker på 80-talet tex när man inte visste bättre, men 2009. Det är ändå på 2000-talet

        Det var ju ett helt annat klimat år 2009 än vad det är idag, 2000-talet eller ej.

        År 2009 gjorde folk väldigt galna saker, som idag ses i ett helt annat ljus. Vet inte hur mycket du har förträngt, men början av 2000-talet var verkligen problematiskt.

    Jag tror precis som du att om detta varit en isolerade händelser, hade människor kunnat strunta i det.

    För, i sig, är ju att ha dåligt omdöme i 17- års åldern inte hela världen. Men med allt som ständigt poppar upp kring Margå blir tanken snarare, jasså redan då.

    Visst får många influenser kritik, men få har fått så mycket kritik för att de har en ursel människosyn.

    När det gäller barnboken tror jag Margå helt enkelt var tanklös. I hennes Sydafrika finns inga svarta knappast. Hon lever värsta Closed community- livet när hon är där. Många tänkande människor tycker ju dock att det är omoraliskt att vara så historielös.

    När det gäller klippet med dem blodiga mannen. Tror jag att hon verkligen bara såg context i hela händelsen, fram till reaktionerna började strömma in.

    Det är dock svårt att förlåta Margå för att hon inte hade ont uppsåt. För som vuxen människa har man faktiskt ett ansvar att tänka längre än näsan räcker. Man har en skyldighet att höja sin blick och se helheter. Man förväntas oxå i vuxen ålder att uppnått den form av mognad att man vet att man inte är jordens mittpunkt.

    När Margå ständigt uppvisar brist på förståelse för något av ovanstående blir allt hon gör osympatiskt.

    Snälla, det räcker med häxjakt nu!!

      Du behöver inte vara inne och läsa om det stör dig så mycket.

      Häxjakt??!

      I Margaux fall får denna ”häxjakt” fortsätta.

        Häxjakt/drev/mobbing leder till…..

        Psykisk ohälsa!

          Källa på det?

    Är det verkligen så svårt att stava till margaux? Eller kallar folk henne för allt annat som någon slags härskarteknik? För med hennes alla hittepå borde väl inga sådana tekniker behövas för att göra sin poäng?

      Hittepaux

        Somliga människor är så smaux..

      Klart det är en form av härskarteknik. Och jag håller med dig, det borde inte behövas. Det är enbart lågt och sänker ens trovärdighet och poäng tyvärr.

    Är inte förvånad. Är ju inte så att hon än idag tänker på vad hon gör eller har någon värst positiv människosyn…

    Kan hon bara inte försvinna från sociala medier? Är så jäkla trött på henne så jag spyr.

      Ja vi njuter av din positiva energi iställte

        Oj vart du kränkt?

        Bäst jag tar och kontaktar SVT så de kan göra en snyftdokumentär om mig ❤️

          haha

    Skulle önska att detta blir spiken i kistan som sänker henne som influenser. Skulle önska att aldrig mer se något från henne i offentligheten

      Kolla bara på alla idioter som följer henne..

    Själv tycker jag att det är helgalet att man sitter och letar upp galet gamla händelser och skapar en skandal med det så många år senare. Framförallt med tanke på att världen blir ängsligare och ängsligare.

    Ja, det har dumt, det var då, och nu ser världen annorlunda ut.

      Haha, verkligen! ”Dagens skandal: en GYMNASIEFEST i NACKA för SEX år sedan” VI måste verkligen snacka om det här ?

        Det var inte 6 år sedan utan 14 år (!)

      Ändå är det så ofantligt många offentliga personer som fått skit för saker de sagt eller gjorde för en himla massa år sedan, som dessutom fått sina karriärer förstörda pga det?

      Ser inte att detta är mindre relevant än de sakerna.

        Två fel gör väl inte ett fel rätt. Eller missförstår jag dig? Jag tycker det är fel, oavsett vem det gäller.

          Ah förlåt! Var kanske lite otydlig men menar på alla som tycker att eftersom det hände för X antal år sen så ska man inte behöva stå till svars för sina handlingar för ”man har ju ändrat sig”

          Det blir väldigt motsägelsefullt när det är massor av offentliga personer/kändisar osv som det grävts upp saker de t.ex skrivit på twitter för 20 år sen (okej kanske inte riktigt så länge sen men du förstår nog vad jag menar) och de har blivit lynchade och folk krävt att de ska få sparken från sina serier/filmer/osv…. Ett exempel på det är Bl.a Youtubern Jenna Marbles som fick massor av skit typ år 2020 för en video hon la upp för över 10 år sedan där hon också hade gjort blackface. Hon fick ju så mycket skit så hon la ju av tillslut med youtube. Trots att hon dessutom hade bett om ursäkt

    Jag ser dessa bilder och minns med skam när vi i femte klass skulle sätta upp teater. Stycket gruppen jag tillhörde utspelade sig hos en afrikansk stam – varpå vi tyckte att det var en utomordentligt bra idé att smeta in oss i allehanda skokrämer och liknande för att åstadkomma ”autencitet”.
    Tröstar mig med att detta iallafall skedde i mitten av 90-talet och att vi inte hade en aning om hur olämpligt detta var.

      Hoppas du inte är någon form av offentlig person idag då och någon får för sig att leta upp detta ??

        Att offentliga personer tvingas förhålla sig till lik i garderoben eller gamla synder. Är ju inget som är unikt för Margå.

        Det finns politiker som fallit på att de rökt en joint på gymnasiet och det finns som tvingas förhålla sig till någon riktigt gammal otrohets historia. Eller Esbjörns stackars juridiska ombud, vars bakgrund Ebba Busch outade för alla att läsa på Facebook.

        Att journalister gräver efter skit är inget nytt eller något unikt. Det är en av baksidorna med att leva ett offentligt liv. Varför skulle Margå vara befriad från det?

          Jag tycker att det är löjligt oavsett. Vet inte varför du tror att jag tycker att det är rimligt att någon ska hållas ansvarig för en joint på 90talet eller en bild som kan tolkas som en SH från en bandlokal för hundra år sedan. I min mening lika löjligt som att gräva upp den här bilden och försöka skapa något av det i dagens sammanhang.

      Du kommer nog inte kunna bli politiker iaf för någon kommer hitta bilderna och då är du rökt

    Självklart inte ok med blackface. Men får lite känslan av att någon från hennes gamla skola/klass letat upp typ 15 år gamla bilder från en studentskiva bara för att sätta dit henne för det..?

    Fast det här är länge sedan och även om jag inte gillar den här tjejen så känns just det här som en häxjakt mot henne. Om vi går igenom våra egna liv, har inte vi också gjort korkade saker?

      Finna olika nivåer av korkade saker…Ingen ursäkt. Om detta är definition på ”häxjakt” får den gärna fortsätta.

        Men kan man ta något från hur länge sedan som helst, stoppa det i dagens kontext och kräva någon på ansvar idag?

    Fattar inte varför folk följer henne. Totalt ointressant. Är det fortfarande småtjejer som är besatta av sonen? Tragiskt.

    Kanske hon bara hade råkat gräva för djupt i brun-utan-solflaskan ?‍♀️

    Fast 2009? Inte fan känner jag nån som skulle komma på tanken att klä ut sig i blackface då. Om de var jätteunga skulle föräldrarna sätta stopp. Nä usch, super-priviligerade vita ungdomar i blackface under 2000-talet, det är under all kritik. Dessutom borde hon vara extra känslig för problematiken som tillbringar så mycket tid i Sydafrika. Onödigt att dra upp det nu igen men tycker verkligen det bidrar till att man anar att hon har mycket tveksamma värderingar.

      2009 var nog inte en så oproblematisk tid som du tror/minns… ? Minns t.ex. att ordet gay användes som ett skällsord i tid och otid. Gick nyligen igenom gamla bilder från en gymnasiefest 2010, där två pers hade black face. En av personerna har även den bilden upplagd i ett fotoalbum på Facebook.

        Ja mycket har faktiskt hänt sedan dess.

        Antar att vi måste umgås i helt olika cirklar för det är verkligen inte min uppfattning (även om utvecklingen så att säga pågår kontinuerligt).

    Försvarar inte Margaux. Men hur orkar man ens leta reda på 14 år gamla bilder? Nyhetstorka på Nyheter24 eller?

      Nångång borde alla som inte redan insett det förstå vilken genomrutten person hon är. Efter alla hennes idiotiska föranden borde ju poletten trillar ner…. Spelar ingen roll om de hände igår eller för 15 år sedan. Lika vidrig är hon idag som då.

      Kallas dessutom för att göra research. Det vill säga göra sitt jobb om du jobbar inom den typen av bransch!

    Kanske gräva upp alla män som klätt ut sig löjligt till tjej någon gång på en maskerad och göra världens grej av det.

    När jag gick i lågstadiet (början av 2000-talet) visade min klass upp en teaterpjäs innan jullovet. Minns inte vilken pjäs, men vår lärare tyckte det var en bra idé att några personer i klassen hade black face, eftersom huvudpersonerna i boken som pjäsen baserade sig på var svarta. Jisses. Tänk att det här var ungefär 20 år sen…

      Tänk om du krävdes att stå till svars för det idag ?

        Ja jag hade aldrig kunnat bli kändis med det här i bagaget. ? Tänk om någons mamma hittade bilderna i familjealbumet och lade upp dem på Twitter.

          Du kanske skrattar nu men inte så kul nät Du blir av med jobbet pga det

            Skillnaden är väl kanske att hen gick i lågstadiet, dvs var typ 10-11 år, och att det var lärarens idé. Inte barnens ansvar. Margaux var ju faktiskt 19 när det här hände.

    Med temat ”Nikki beach” år 2009 så bör väl detta snarare vara bilder på priviligierade kids som lajvar den svenska målgruppen för resmålet? D.v.s inte lika täta ungdomar som dem själva, med för mycket spray tan (WT om man nu ska sätta ett namn på det). Omsakligt? Ja, men knappast blackface.

    Zzzznark!!!! Orka! Seriöst. Har så många svarta å bruna i min närhet som inte bryr sig ett piss om blackface, cultural appropiation etc. TRAMS rakt igenom. Sluta vara såna offer som blir kränkta för allting.

      Återigen, det är fantastiskt att alla åsikter om Margå kan handla om skribenten själv, i detta fall skall vi enligt dig blivet kränkta.

      Enligt Matgås manager var vi frustrerar över världsläget och höjda elpriser.

      Och enligt många har det handlat om att vi är avundsjuka.

      Kan det helt enkelt bara inte handla om att vi är förbannade över Margås beteende och tycker att det är fördjävligt att någon med hennes människosyn utger sig för att vara en förebild för unga?

    Folk dör å svälter i krig å feministerna bryr sig om de mest löjliga sakerna som kÖnSiDenTiTeT, cultural appropiation osv. Fan hitta nåt viktigare att kriga för, det här är bara löjligt.

      Ursäkta med vad som är ännu löjligare är att sitta och läsa kommentarerna och bry sig om att kommentera, angående ett ämne man ger sken av att vara fullständigt ointresserad av.

      Vad får dig att avhålla sig från att kriga i de där viktiga frågorna du brinner för?

      Man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt. Fy fan vad tröttsamt med såna kommentarer.

    men kom iiiiiigeeeeeeeeeen

    Varför inte ens nämna i ditt inlägg att det handlade om en ”Nikki beach” tema fest? Det finns en chans att hon enbart ville förmedla en rejäl bränna, snarare än att ” nu ska jag håna den mörka delen av befolkningen”, som ni uppviglar till här.

    Tröttsamt. Ska hon be om förlåtelse? Och sen går vi alla vidare med våra liv eller vad är målet?

      Hon har ju förvisso redan bett om ursäkt för detta inlägg 2017 efter vad texten säger. Så att det skulle vara något annat än Blackface torde vara uteslutet.

      Jag tycker hon ska bli medveten om vilken usel människosyn hon har, och jag tycker hon på något sätt bör bevisa att hon blivet medveten om den. Om inte, vill jag inte att hon skall få agera förebild. Ganska enkelt va?

    Att dra upp något från 2 decennier sedan är inte, har aldrig varit och kommer aldrig någonsin att bli en ”ny” skandal,

    Sluta försöka greppa efter grässtrån.

    Den som gräver en grop åt andra, faller ofta själv däri

      Vad ville du säga med den där gamla slitna?

    En socialdemokratisk minister satt på diskbänken och gjorde en nazist hälsning vid nästan samma tidpunkt! Det här är en häxjakt och inget annat. Sveriges samtid i ett nötskal. Skrämmande.

    Vem är Eric Dahlberg på insta och varför försvarar han flunsor utan moral med näbbar och klor?
    Är det en flunsa under cover? ?

      Säkert han som startat den där patetiska ”Bevakarna” också. Mannen verkar inte ha något liv.

    Är det alltid blackface att förmörka hudtonen? (Innebär det i så fall att även typ Tanrevel är blackface?) Jag tycker det ser ut som att de gjort parodi på den tidens ”fjortisar” men kan såklart ha fel.

      Var min första tanke?‍♀️

      Jag tänker samma. Inte som att Paow och Dessie gjorde sig skyldiga till blackface för att de hade fel färg på sin foundation för tio år sen.

    Om jag har räknat rätt så var Margaux ca 18 år när hon gjorde detta. Den förslagna nya centerpartisledaren Muharrem Demirok har TVÅ DOMAR för misshandel på sig. En när han var 19 år och en till när han var 25 år. Tänk hur svårt det är idag att få ett brott att gå till rättegång, och inte minst att få en fällande dom. Jag tycker absolut att mycket av den kritik som är riktad mot Margaux är rättfärdigad men vad är vi för samhälle som ska cancel Margaux men samtidigt acceptera att en man med två (!!!) misshandelsdomar ska leda ett riksdagsparti? Vad är det för dubbelmoral? Det är för mig helt absurt (framförallt när vi just nu talar om hårdare straff). Tycker samhället visar på så stor dubbelmoral här och det frustrerar mig något så enormt.

      Jag tänker att det handlar om vilket ansvar man tar för sina handlingar om man är värld förlåtelse eller inte.

      Jag har ingen aning om vilka domar Muharrem Demirok har. Men jag tar dig på orden. Jag tänker att centerpartier självklart vet vad han blivet fälld för. Och jag antar att man kollat hur han resonerar kring det. Jag har vidare ytterst svårt att tänka mig att han vore aktuell som partiledare om han tyckte att det var den andras fel vid både åtalen.

      Och det är just på punkten att ta ansvar för sina handlingar Margå brister. Det är därför hennes upplevelse är att hon är utsatt för hatstorm.

      Angående cancel kulturen så är det något influensen själva hittat på. Nästan alla människor vet att man blir utbytt om man inte sköter den sysslan man är ålag att sköta.
      Vare sig det gäller att man blir uppsagd från jobbet om man inte sköter det eller inte får fortsätta spela i orkestern om man inte är med och repar.

      Man kan självklart inte tycka att människor ska fortsätta följa en influenser de inte längre gillar. Det vore som att säga att du var tvungen att gå tillbaka till en restaurang med dålig mat och usel servis.

    Det där är ju dock inte Blackface.

    Hur vet du att en socialdemokrat gjorde det? Har du läst om det i media? För i så fall så drabbade ju samma sak socialdemokraten av samma sak som Margå nu råkar ut för.

    Vad är hon utklädd till?

      Läs här… ”finns det plats för en n-ordet”…. Hon är fan helt tappad

      https://www.expressen.se/noje/margaux-dietz-finns-det-plats-for-en-neger/

    Minns även när hon var helt oförstående till hennes ”white savior” när hon poserade med fattiga svarta. Strax efter att Zara Larsson fått utstå hård kritik för samma sak. Minns att enda kommentaren vad: ”Jag blir faktiskt ledsen. Har lagt ner tid och pengar för att göra något bra”…. ?

      Kräks så obehagligt. Men så typiskt Margå. Göra det till att handla om henne och hennes känslor.

        Anonym!/ Margaux ska vara mamma, Anser sig själv vara vuxen et etc. Någon mer ansvarslös, narcistisk OMDÖMESLÖS, obegåvad människa får man leta efter. Sluta nu M! Du förnedrar, gör folk obehagliga till mods, är oärlig o h dessutom gör du folk förbannade o c h ledsna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.