Yogagirl om mat och graviditet


Jag fick ett dm vad gäller Yogagirl och hennes kosthållning under graviditet nummer två. 
Det här är inlägget som föranlett den här diskussionen, där hon äter och dricker både det ena och det andra som gravid.

Vem vet, kanske är även detta enbart en provokation? Vad tror ni?

56 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  YogaGirl jobbar inte så. Hon provocerar inte för att skapa content. What you see is what you get. Tycker hon är klok som en bok och har en äkthet och ett djup som de flesta andra influencer saknar.

   Klok som en bok? Skulle säga precis tvärtom baserat på påståenden ovan samt syn på hemmaförlossningar etc.

   Vilken bok syftar du på då? Sån i tyg som hängs i barnvagnar?

   När hon inte ens vill kolla upp sin bebis hälsa?

    Det där är ju ren lögn. Hon gör ultraljud och kollar blodtryck mm. Du följer inte henne förstår jag? Ska vi utgå ifrån att hon är betydligt mer uppmärksam på sin kropp och dess signaler än vad vi är? Ägnar du livet åt att titta inåt ist för att som vi andra, förvärvsarbetande around the clock så är åtminstone jag övertygad om att hon reagerat på något annorlunda än vad jag personligen gjort. Har inte tid att känna efter, tyvärr!

   Jag håller inte med om att hon är klok MEN hon har rätt i att ultraprocessad mat är farligt för våra kroppar och att Sverige ligger i topp i att äta processad mat. I Sverige räknar vi dock fler livsmedel som processad än i andra länder. Jag lyssnade på en podd härom dagen där en forskare sa att vi enligt studier inte äter fler kalorier än på 70-talet men att det är ämnen i den processade maten som gör oss fetare. Genom att det stör våra hormoner, vår insulinresistens och vår metabolism. Bara som exempel.

    Absolut. Det är därför vi markant minskat vår medellivslängd (obs! Sarkasm)

     Beroende på bättre läkemedel, omvårdnad och ökad levnadsstandard i stort. Och inte minst kunskapen om näringsrik och hälsosam kost. Kosten är A och O för äldre människor, så få halvfabrikat som möjligt!
     Det är inte tack vare Findus eller familjen Dafgård..

   Klok som en bok? Snarare dum som ett spån.

   Planerar för hemmafödsel och tänker inte göra ett enda ultraljud. Det är ett långt större problem och större risk för barnets hälsa än att äta lite helfabrikat som gravid.

    I flera länder har hemmafödslar funnits vara precis lika säkra som sjukhusfödsel- för omföderskor med okomplicerad graviditet kan det i vissa fall till och med vara marginellt säkrare. Så hemmafödsel behöver inte vara tecken på oansvarighet.

   Vill du förklara exakt vad som är klokt i hennes resonemang? Att hon äter mögelost eller vad det var hon tyckte det var kul att raljera om häromdagen, som riskerar att göra henne allvarligt sjuk i listeria och ge hennes ofödda barn blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation när hen föds? Under den senaste tiden har flera produkter dragits tillbaka från butikshyllorna i Sverige pga upptäckt av listeria. Att t ex Frankrike är mer tillåtande med t ex ostar under graviditet har inget att göra med att listeria inte skulle innebära livsfara för ett nyfött barn. De har en jordbrukslobby som väldigt framgångsrikt driver sina frågor. Kan jämföras med tobakslobbyn back in the day.
   Livsmedelsverket rekommenderar ingen att äta ultraprocessad mat på McDonald’s. Jag förstår inte varför hon rantar om det för att rättfärdiga sina korkade beslut om att förtära champagne och ost som gravid (jag anar ett samband). I slutändan är det hon som riskerar sitt barns liv. Det kan hon ju ta och leva med. Synd att hon sprider sin goja till andra bara.

   Kan bara hålla med i hennes tankar och åsikter här. Vet inte så mycket om henne i övrigt. Men detta är spot on! Helt sjuk värld vi lever i. Ät riktig mat och lita på dig själv! Alla jävla skit som finns i vår mat nu som livsmedelsverket bla godkänner som okej. Sen undrar vi varför så många har så mycket allergier osv?! Just saying!

  Tror inte hon är ute efter att provocera, mer att profilera sig lite extra nu för att få fler följare.

  Jag har absolut inte fullt förtroende för Livsmedelsverket på alla plan. Men det man ska undvika att äta och dricka finns det ju dels belägg för, dessutom är det hyfsat lika även i andra länder (även om det såklart skiljer lite, vilket ju är självklart då vi inte kan studera gravida kvinnor hur som helst samt att man måste lägga ribban någonstans för vad som verkligen är en risk ej värd att ta). Och framför allt är det så otroligt enkelt att undvika de där grejerna på listan i några månader att jag, och de flesta andra, inte orkar leta reda på en massa studier som motbevisar det för att kunna käka lite mögelost eller vad det nu är, att man följer av bara farten för att man vill ha något att hålla sig till. Och skulle något inträffa vet man iaf att man gjort sitt bästa.

  Och att undvika saker som kan vara skadligt för gravida betyder ju inte att man istället äter den där vaniljsåsen, man kan ju äta vanliga råvaror?

   Fler följare? Hon ha 2 miljoner följare!?

  Åh så trött på såna där yoga – find your spirit within – regeringen försöker förgifta oss – privilegierade dumskallar. Dessvärre har jag flera i min närhet. Riktiga Karens

   Skulle inte kalla henne en Karen när det kommer till detta, är ju hon som drack ett glas champagne samt åt ostron och ädelost och fick alla Karens efter sig.

   Detsamma här, okunskapen ger mig rysningar. Ett helt vanligt tuggummi ses som livsfarligt, men homeopatiska läkemedel (som måste spädas minst 1:10 000 enligt lag) och att dricka städmedel med kolloidalt silver går fint.

  Kan inte folk utan kunskap bara sluta komma med killgissningar och falska påståenden? Absolut att alla ämnen på hennes lista inte är toppen, jag hade ju inte direkt hanterat koncentrerad kalciumperoxid med mina bara händer. Men ser vi till exempelvis aspartam så är det två aminosyror, med andra ord två helt naturliga byggstenar till protein. Förutsatt att man inte lider av fenylketonuri så behöver man inte oroa sig.

  Sedan måste man förstå att det alltid handlar om dosen. Linfrö som är så populärt som nyttigt livsmedel innehåller cyanid och är potentiellt dödligt redan vid några matskedar. Till och med vatten är toxiskt och potentiellt dödligt i för stor mängd.

   Det är så konstigt att myten om att sötningsmedel är jättefarligt håller i sig trots att man har studerat deras effekt länge. Ibland får nog folk bara för sig något och vägrar envist ändra sig? Har sett många säga/skriva att gravida absolut inte kan basta, bada badkar, bleka håret eller dricka fun light men letar man bevis på dessa påståenden så finns de inte…

  Är Sverige verkligen landet i EU som äter mest ultraprocessad mat? Varför låter det så osannolikt eller blir jag bara kränkt över påståendet? ? Nu är inte Storbritannien med i EU längre men om vi ska räkna Europa, har hon besökt England någon gång?

   Ja jag blev också tveksam där. Både Norge och England verkar älska sina färdigrätter, eller…?

    Och dom är med i EU sen…?

   Folk ordbajsar utan att hänvisa till konkreta källor. Jag vet ingenting om detta så jag påstår inte att hennes påstående är fel, men vill gärna se var hon hämtat sin information från.

   Vad jag förstår det som så räknar Sverige fler livsmedel som ultraprocessade än andra länder. Så studien är lite missvisande. Dom tog upp det i Food pharmacy-podden

   Undrar också! Vad räknas som ultraprocessad mat då? Om kvinnor äter till 44% ultraprocessat i Sverige betyder det ju att ävens ens frukost är det men jag fattar inte ens vad i en vanlig svensk frukost som skulle kunna vara ultraprocessad förutom typ nån påläggskorv (?) för de som äter det.

    Tror inte det finns någon gemensam definitiv kategorisering för just ultraorocessad mat men kanske ingår då saker som smaksatt yoghurt, kvarg etc, köpebröd, flingor, granola och sånt. Oavsett så känns det väldigt svårt att jämföra olika länder och jag förstår inte vad syftet är heller, vill man inte äta ultraprocessad mat så låter man väl bli, vill man så gör man det.

  Jag gillar inte alltid hennes retorik som ibland blir gränsfall konspiratorisk… Men med det sagt så har hon en poäng att olika länder ger gravida olika råd. I Sverige säger livsmedelsverket att några koppar kaffe per dag är okej, men i Danmark säger de att gravida helt ska sluta med kaffe. Så vem har rätt?
  Gravida avråds från att äta charkuterier och mögelost då det finns en pytteliten risk för listeria, men listeria kan även finnas i grönsaker och frukt men det är ingen som bryr sig om det…? Någonstans behöver alla gravida följa sitt eget sunda förnuft annars kan man ju knappt göra någonting längre för att rädslan tar över. Jag är själv väldigt paranoid efter missfall (ej orsakade av mat eller dryck obs) men blir glad att se att gravida kan slappna av lite med. Alldeles för många njuter av att slänga ur sig ”du som är gravid, ska du verkligen bada/jogga/dricka te…?” och man blir som kvinna trött på det.

   Jo, folk bryr sig visst om listeria i grönsaker och frukt. Man ska undvika allt färdighackat- och skivat. Sen kanske de flesta är mest medvetna om ost och chark men riktlinjerna är tydliga. Risken för listeria att växa är också större i en opastöriserad ost än i skivad vattenmelon. Sverige har tom haft dödsfall till följd av listeria i ost.

    Precis och en anledning till att man alltid tvättar grönsaker.. läste att Sanna lundell fick listeria i v30. Både hon och barnet höll på att dö och barnet fick akutförlösas. Jag skulle inte vilja ha det på mitt samvete, tänk om barnet inte överlever ?

  Jag fattar inte hur man vågar hålla på så här OM nåt sedan skulle gå snett med barnet. Det känns så otroligt osmart och ego att det inte är klokt.
  Att hon tycker det är kul att ”reta mammamaffian” istälelt för att tänka på sitt barn i 1.a hand (göra kontroller mm), orkar inte försöka förstå hur man är funtad då..

   håller med. det skaver. som om hon vill visa” titta här jag föder ändå ett friskt barn”… bara att hoppas att inget händer med barnet…

    Hon kanske bara låtsas äta/dricka det för att ”bevisa” att inget hände.

  En del borde verkligen inte skaffa barn.
  Jag hoppas att hon för barnets skull går till BVC för att se att barnet mår bra och utvecklas i rätt riktning när barnet föds.

  Hon är ju bara en del i rörelsen som inte tror på myndigheter och forskning utan hellre tror på sin egen sanning. Väldigt besläktat med fake news-Trump eller med de som svartmålar socialtjänsten

   Gud. Är hennes barn vaccinerade?

  Hate to say it men hoppas något händer så hon öppnar ögonen. Verkar ju vara något fel med henne.

   Jag hoppas att du hoppas att allt går bra! Att något ska hända så hon öppnar ögonen försöker jag tolka som att du önskar henne lycka. (Vet att jag tolkar fel men det är vad jag önskar).

   Brukar också tänka ”hoppas livet händer, så du blir mer ödmjuk”.

   Däremot hoppas jag allt går väl med barnet, förstås.

   Hur illa man än tycker om en människa är det avskyvärt att hoppas att något ska hända med hennes graviditet eller förlossning. Skäms.

   Man brukar säga att man hoppas att inget dåligt händer.

   Dels för att yoga girl utmanar ödet och för att inget ska slå tillbaka på en själv.

  Molly Sandén är gravid. Såg en kommentar om det förut men trodde bara personen hittade på ?

  Tycker det är så jäkla läskigt att folk lyssnar på och eventuellt tar efter influencers helt utan källkritik eller att tänka efter innan (vilket man alltid borde göra oavsett). Sen när blev influencers våra experter?

  Bara för att något är naturligt behöver det inte vara nyttigt och bara för att något är ”kemiskt” eller liknande är det inte farligt. Ja ingredienserna låter läskiga men hur många googlar faktiskt på alla ingredienser och läser alla studier innan de stoppar i sig sakerna? Har Yogagirl gjort det?

  Helt sjukt vilken samtid vi har hamnat i.

  Herregud. Blev gravid 1 år efter mitt förra. Efter att varit så restriktiv och hållet mig till alla svenska regler under en graviditet och efterföljande amning orkade jag inte. Åt lite parmaskinka, någon opastöriserad ost. Tog något halvt glas vin. Ungen kom ut för 7 år sedan och är kanske den mest intelligenta människa jag mött. En väns gudfar som är överläkare i Frankrike på en förlossningsavdelning skrattade så han kissade på sig när jag var gravid med första. Ni svenskar- så dumma i huvudet sa han. Sluta noja. Drick inte en flaska vin eller ät ”fel” saker dagligen så ska det nog gå bra.

   Och jag är läkare i Sverige, kissar inte på mig när folk avstår från alkohol i graviditeten eller undviker matvaror som allvarligt kan skada deras barn. Jag kissar inte på mig när folk tar blodtryck regelbundet under graviditeten heller.

   Jag tycker det känns tryggt för barnet att deras mamma kan sätta sina helt oviktiga och flyktiga sug till sidan för att inte skada sitt barn. Det lovar bra för föräldraskapet

   Wow. Din tråkiga anekdot säger ju givetvis mer än forskning.

   Och vad cool du är! Alla är så impade.

   Men va bra att din läkarkompis kan motbevisa exakt all forskning på ämnet. Du vet att det finns idioter inom alla yrkeskårer va?

    “Min väns gudfar” var det ju ? hahahahaha

   I Frankrike har de ännu hårdare rekommendationer till gravida än vad vi har i Sverige. Man avråds tex äta skaldjur. Så att en fransk överläkare skulle skratta åt våra svenska råd låter ju himla anekdotiskt det med…!

   Gud. Så för att du klarade dig är det lugnt? Jag har kört bil utan bälte och inte dött, betyder inte att det alltid är ofarligt.

  Hennes logik är ju ofelbar. Om livsmedelsverket tycker att de ingredienserna på hennes lista kan vara OK under reglerade former, men avråder helt från alkohol, blåmögelost och ostron – då betyder det att eftersom hon vill avstå från tillsatser så måste hon äta det som enligt livsmedelsverket (och tung forskning) är ännu värre?

  Hur logiskt som helst.

  Hehe ja, blåmögelost och champagne, de nyttigaste livsmedlen som finns…

  Låtsas äta o dricka det för att sedan visa att det var Ofarligt. Så sätter hon alla på plats liksom.
  Varför ens gå ut med vad hon äter, eller vad hon tycker om Svensk lista på vad man inte bör äta? Om man inte är helt bakom flötet så förstår man ju att det leder till vilda diskussioner o är man inte ute efter det så finns det ingen anledning att gå lägga ut det hon gjort. Eller hon vill uppmana att gravida ska äta allt eller vad vill hon? Min arbetskamrat åt mögelost o skinka i början av sin graviditet som visade sig vara listeriasmittad, hon blev sjuk o ul gjordes senare o bebis var missbildad.
  Men alla gör som dom vill, ens egen kropp o egen bebis.

  Tror att man kan få storhetsvansinne om man som Yoga girl ägnar hela dagarna åt self-love, meditation, känna inåt, te-ceremonier, journaling, kristaller, yoga, mer meditation, sacred spaces, andning, öppna hjärtat, mantra, mer yoga, mer te, mer känna efter bla bla bla.

  De flesta grejerna är nog bra, men som med allt annat är de bra i lagom mängder. Man blir kanske som Yoga girl när man ägnar större delen av dagen åt självkärlek.

  Är så trött på henne! Är själv gravid just nu, och fast livsmedelsverket inte är perfekt så är ju rekommendationerna för gravida i de allra flesta fallen baserade på en drös av forskning, så jag följer dem. Så sure, yogagörl, ät vad du vill, men att använda detta som motargument är ju totalt ologiskt?

  Är det fortfarande fel på bloggen? Det här inlägget är det senaste som jag kan se.

  Om man kikar på social blade så har ju den senaste tidens turer om hennes graviditet och kommande förlossning knappast gjort underverk för hennes siffror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.