Annica Englund om beslutet att ha en doula

Annica Englund och hennes fästman Elias har beslutat sig för att ha en doula närvarande under förlossningen av sitt första barn. 
Hon har delat några inlägg på Instastory om hur de resonerat kring det. 
Jag kommer skriva ut Annicas text under varje bild – as is –  eftersom det kan vara svårt att läsa texten.
Ni som hatar allt som har med graviditeter, förlossningar och bebisar – förlåt för allt.


En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.


Bildkälla alla bilder: Annica Englund Instastory

We decided to use a doula because we wanted to feel more safe. This is our first baby, we are both quite traumatized from what happened before, Elias travels a lot in work, we are in a different country and it is different between Sweden and Canada. So it feels really good to have someone who can help and guide us. Let us know(?) what our rights are.

And there are a lot of decisions you have to make when you are at the hospital, holy shit! And in that situation you might not be able to think clear so our doula helped us with that so it’s easier when it’s time. And of course you can change your mind when you are giving birth, but it’s good to be prepared for what kind of questions/decisions you have to make.

You never know what’s gonna happen during labour but I don’t want the doctors to use the different tools they have to ”pull the baby out” because that can be just too much for the baby. And if there is anything during labour that is hurting or putting to much pressure on the baby – I want the doctors to get him out the most safe and controlled way possible. And I don’t care if that means I have to tare a lot or do a c section. The only thing that matters is that he is safe and don’t get hurt. And that was one of the decisions we made when pour doula was here since she gave us a lot of good information. So that is in the letter for the hospital/doctor.

Annica har även en omröstning där 5% hade en doula och älskade det, 10% hade ingen doula och ångrar det, och 86% röstade att allting gick bra utan en. 

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  …101% ? 😆 Superbra att Doula finns för de som önskar, det allra viktigaste är att kvinnan som föder känner sig trygg.

   Siffrorna avrundas så det är inte så konstigt att det blir 101 %

   Fel, det viktigaste är att barnet föds tryggt.

  Födde barn i lördags. Världens bästa barnmorska, kände mig så trygg med allt. Sen att jag va rätt borta och gav typ alla beslut till henne är kanske en annan femma. Men helt fantastisk människa! 😍 På tal om inte det då, har ingen erfarenhet av doula men kan tänka mig att det är en trygghet för många.

  No rocket science, folk har fött barn förr har jag hört

   Det har dem! Och historiskt sett omgivna av kvinnor med kunskap och erfarenhet av födande.

   Sällan ensamma med sin partner vilket är verkligheten idag.

    Precis, förr var det ofta betydligt fler involverade i hela förlossningsförloppet än vad som är närvarande i dagsläget. Under min första förlossning var barnmorskan i mitt rum i sammanlagt 40 minuter där hon tyckte sig ha underlag för en bedömning som löd ”det kommer dröja”, varav hälften av tiden var krystvärkar och hon hann fånga mitt barn när han kom ut (födde stående). Det tog 3,5 timme från att jag kom in på sjukhuset till att han var född, så någon vidare lång tid tog det inte och inte dröjde det heller.

    ”ensamma med sin partner”?!! Har svårt att se att det är ”verkligheten idag”. Nej jag tror inte att det är så.

  Jag tycker att det låter bra med Doula, särskilt när hon kanske måste föda utan sin man i ett annat land. Själv vet jag inte om jag skulle välja en eller inte. Antar att det kostar även i Sverige?
  Hoppas att folk inte får för sig att kritisera henne för det.

   Kostar i Sverige men tydligen kan det skilja rätt mycket mellan olika. De som är ”poppis” kan ta flera tusen kr och de som är nya bara några hundralappar. Så förklarade en bekant för mig som utbildade sig till doula för ett antal år sedan.

   Jag tycker det låter positivt att ha en doula, som ett extra stöd i en situation som kan kännas orolig och svår med tanke på stressad vårdpersonal o.s.v.

    Tycker jag också. Mitt val hänger på om jag har råd eller ej.

    Nej det kostar Inte hundralappar. Odis vilket är organisationen för doulor säger Minst 3-5000kr för nyutbildad. Normalt pris är runt 12000kr och erfarna och populära kan ta 15-20 000kr

    /Doula

     Förlåt min dumhet, men menar du att hela uppdraget kostar X000 kr eller per timme? Jag tänkte per timme men det är kanske inte så man tar betalt som doula?

      De är ju on hold i flera veckor, jobbet är ju inte bara timmarna på förlossningen. Vi betalade 15000, för oss värt varenda krona.

    Är doula och med i doulanätverket. Inget tar ”bara ett par hundra”.
    Man är inte anställd av någon och de flesta vill ha betalt för att de är på ”jour” samt förlorar injomst från sott vanliga arbete samt tiden på sjukhuset, parkeringen på sjukhuset, bensin och milersättning om det är långt bort.

    Ganska normalt.

    Sen om man vill vara schysst kanske man ger en lägre prislapp.

     Tack, då förstår jag. Jag tänkte mer på om det är ett timpris (som hos psykolog) eller ett paketpris (typ du betalar för att jag är din doula i x månader).

     Vad händer om två förlossningar sker samtidigt?

   Man kan även ha med sig privat barnmorska (i Sverige), kostar såklart. Men då vet man att man får hjälp.

  Jag hade två doulor, en under tiden jag var gravid och en annan när jag födde. Dessa två var Min mamma och den andre var Min sambo.

  Litar inte kvinnor på sin omgivning när de ska föda barn längre så de måste lägga tusentals kronor på att någon annan ska säga åt dem hur de ska andas under värkar? Då känns det som samhället är påväg åt helt fel håll.

   Oj. Är det en nyhet för dig att förlossningsvården är hårt belastad, underbemannad och eftersatt på många håll i Sverige?

   Nu tänker jag fånga upp det du säger om att du hade två doulor, du ser ju att hon inte vet om hennes man hinner hem till födseln? Det är väl bra att hon får föda med någon i rummet som hon känner sig trygg med då. Kritiserar du det eller att människor vill få stödet från en professionell yrkesperson som de lärt känna innan födseln?

   Allt handlar om trygghet.

   I dagens förlossningsvård, som verkar gå på knäna på sina håll, tycker jag det är bra att hjälp finns att få när vården inte räcker till.
   Vore det bättre med mer personal, bättre arbetsvillkor och högre lön för samtliga inom förlossningsvården? Självklart.
   Är vi där nu? Nej.

    Vad ska en doula göra när det inte finns barnmorskor eller förlossningsläkare eller för den delen narkosläkare? Den personen kan göra ungefär lika mycket som ens respektive kan. Det vill säga ingenting. Ännu en sak som män ska hållas utanför, de ska inte ens få känna sig behövda och vara den som stöttar under en förlossning längre utan det ska vara en annan kvinna med som sköter den biten.

     Det handlar ju om att ha en person med erfarenhet (de flesta doulor har fött ett eller flera barn) och kunskap (de går en kurs) med sig, inte en random kvinna som någon släpat in från gatan som ska hålla en i handen. Många män är skärrade och nervösa under en förlossning också – för att inte tala om att vissa faktiskt svimmar eller mår dåligt i den pressade situationen. Jag tror att de känner uppskattning för stöd från en doula också i ett sånt läge.

     En erfaren doula kan mycket om förloppet under en förlossning, och har varit med många gånger, och har därmed en annan roll än ens respektive. Jag har både fött med och utan doula, och kände mig långt mycket säkrare och tryggare när jag hade med henne i rummet. Under min första förlossning kände jag mig övergiven, vilket skapade en sekundär förlossningsrädsla. En barnmorska har ofta flera födande kvinnor på samma gång, och måste gå in och ut ur rummet. Min doula var den som förstod var jag befann mig i förloppet, när jag själv inte gjorde det, och hon fungerade som en kommunikationslänk när jag inte själv kunde uttrycka mig. Hon var också ett stort stöd för min man, han kände sig tryggare i rummet, och kunde ge mig bättre emotionellt stöd. Har man inte själv haft en doula kanske det är onödigt att ha åsikter kring huruvida det är nödvändigt för någon som föder eller inte? Varje kvinna väljer själv, en känsla av trygghet är viktigast av allt för en bra upplevelse.

     Åh där avslöjade du dig. Så det är männens roll som det handlar om till syvende och sist?

     Precis som en sjuksköterska är inte doula ett yrke som endast ett kön kan inneha.

     Du har inte läst någon rapport om hur hårt pressad förlossningsvården är?

     Eller fångade upp att jag skrev att det kan också vara en trygghet att ha en professionell person med sig genom hela graviditeten. Ens barnmorska är inte med i förlossningsrummet precis. Den barnmorska man blir tilldelad har med stor sannolikhet inte tid för en etc etc.
     Varför anser du dig bättre för att du hade ett stöd som många andra inte har?

     Att mannen ska få känna sig behövd är väl ändå oerhört sekundärt jämfört med att kvinnan som FÖDER ska känna sig trygg?

     Jag hoppas och tror att min man kommer vara ett bra stöd under min kommande förlossning, men är han inte det så tänker jag verkligen inte prioritera att han inte ska känna sig utfryst över att jag ska få ha en lugn, trygg förlossning med adekvat stöd.

     Nu förstår jag att du lever med en man men det gör inte jag…. jag vill absolut ha en kvinnlig doula, en som förstår innebörden av att spricka genom hela klitoris eller en som inte föreslår att uskorna syr ”ett par pappastygn” nu när de ändå är igång.
     Varför hade du din mamma som doula i inte din bror eller din pojkvän under din graviditet ? Jo för att din mamma FÖTT barn själv, varför unnar du inte andra kvinnor samma sak ?

      Vad är pappastygn och vem skulle föreslå det menar du?

       Pappastygn kan du googla, men orkar du inte så är det ett par extra stygn i kvinnans underliv som oftast önskas av just pappan (kvinnans prtner) så kvinnan blir tight i underlivet.

        Men oj, det kan ju inte vara nåt som görs i Sverige?? Låter helt sjukt. Vem föreslår detta menar du i ditt exempel, ens man? Får hoppas de flesta inte skaffar barn med grisar.

         Usch för att vilja njuta av sex!🤮

     Jag har haft doula på båda mina förlossningar, tog inte bort min mans roll alls, snarare tvärtom, han kunde slappna av och vara mer närvarande och ”bara” vara ett stöd och behövde inte vara lika medicinskt insatt och jag kunde nörda medicinska och förlossningsjoxiga detaljer med doulan. Var också skönt att kunna slappna av i att om det skulle bli katastrofsnitt hade vi en plan även där, fasade för tanken att kanske vakna upp själv utan att veta något. (Hänt vän till mig)

   Litar inte på FEM öre på ”min omgivning” när det kommer till att föda barn, ville föda med planerat snitt o hade jag ”litat på min omgivning” hade jag aldrig fått snitt då det endast var min syster som stöttade mig i det.

    Man kan ju vilja ha barnets pappa med sig, men om man vet att han har en tendens att svimma av att se blod, eller bli jätteupprörd av att vara på lasarettet och har lätt till gråt och skrik vid stress så kan man vilja ha en doula där så kan pappan gå ut och gör sitt medan man själv får stöttning av doulan på ett lugnt och trevligt sätt.

    Det var en jäkla lång mening det där.

   Vad hade du doulan till när du var gravid menar du?
   Vi har ju så klart möten innan förlossningen.

   Tala om hur man ska andas? Jag har nog bara peppat en till att hitta rätt andning under alla förlossningar och då skulle jag ändå säga att jag är väldigt erfaren med tanke på alla förlossningar jag varit med på.

  Undrar nästan om du har avtal med vissa influencers som du uppdaterar så konstant om, typ Annika Englund visst hon är känd men inte nära så välkänd som många andra på instagram /youtube

   Samma sak att hon utesluter vissa. Har t.ex inte sett ett endaste inlägg som ifrågasätter Torsgårdens exploatering av sina barn, bristande reklammarkeringar och för den delen videon där hon ska försök vara relevant i den ekonomiska kris många befinner sig i genom att grina om att de hade räkningar för 200k men bara härom året drog de in 700k+ i vinster i sitt företag…..

    Samma med Alexandra Bring och döttrarna som hon visar på sin insta varje.jäkla.dag.

     De är ju en del av hennes liv, konstigt om hon inte visade dom.
     Att man går in på och kollar ngn varje dag om man stör sig på detta.

   O fånigt när det verkligen lyser igenom vilka Camilla älskar tex Annica… Hade det varit blondinbella som skulle ha en doula hade hon fått en soc anmälan och en shitstorm.

    Lol hur mkt ’skt’ fick inte Annica för nåt år sen när hon höll på med pyramidprodukterna? Hon blev ju hånad och synad här på bloggen var och varannan dag…

     Med all rätt dock. Pyramidföretag är riktig skit

     Vad hände med pyramidgrejen? Slutade hon bara eller fick man en förklaring?

    Varför skulle hon få en socanmälan för en doula? Inte ens isabella tror jag

  Men här i stockholm är det svårt att få hjälp av Doula? någon som vet. Och är det alltså att man betalar privat då?

   Ja såklart? Det är ju en privatperson (basically) som du betalar. Är ju inget du får via vården. Är ju väldigt dyrt så är ju bara för privilegierade, räkna med minst 10k och uppåt i pris….

    Uppenbarligen inte enligt en annan kommentar ovan som inte var lika negativt inställd och anser sig bättre som redan hade ett stöd från minst två personer genom graviditeten.

    Är det fel att de som kan betala gör det?
    Det är ju inte som att de har betalat sig före i vårdkön. Det är rätt bra att folk får betalt för sitt jobb och kan bidra till samhället på fler än ett sätt.

    Det är ett yrke så självklart betalar du kvinnan för hennes kunskap och tid.

   Inte alls svårt. Gå in på doula.nu så hittar du doulor i Stockholm och hela Sverige. Kostar mellan 10-15000 kr (ibland mer ibland mindre)

   Hur lätt som helst, googla.
   Men vi gör det inte gratis såklart.

  Dags att skriva om Blondinbellas nya pod med Anna Björklund? Den stora hemligheten har avslöjats!

   Zzzzz

   Blondinbella är så ointressant numera så färg som torkar är mer spännande att titta på.

    Haha så ointressant att t o m Björklundskan själv glömde att göra reklam för den

   hahah, ”Fint, fult och pengar” är titeln tydligen. och pressfotograferingen är i bh. 🤣🤣 tycker hon borde fortsätta på sin något jordnära podd med sheila, denna verkar verkligen ta fram ”gamla” personligheten. och kattlund ska vi inte ens tala om, usch!!

  Supersmart att ha en doula när man bor i ett annat land tycker jag. Precis som Annica skrev så är allting alltid annorlunda och hur mycket man än läser på och hur bra man än kan språket så är det skönt med extra trygghet när det väl är dags 🙂 jag skulle också vilja haft en doula när jag födde, även om jag födde i Sverige.

   Njae, det mesta är sig likt. Barnet ska ut.
   Föder du i USA eller Kanada får du vanligtvis en egen barnläkare som följer dig hela vägen. Sjukhusen är vanligtvis mer moderna ut än här och epidural är mer vanligt.
   Dock är det som sagt att ett barn som ska ut så oavsett hur modernt någor är osv så är det kroppen som gör sitt, och självklart ska man ha det stöd som man känner att man behöver.

  Borde ju funnits ett fjärde alternativ i omröstningen, typ ”Hade en doula och tycker i efterhand att det inte hade behövts”. Vore intressant att se om någon skulle rösta på det; nu finns det ju så att säga inget ”doula-negativt” alternativ i omröstningen hehe. Menar inte att klanka ner på doulor, bara som sagt nyfiken på om någon haft det men tyckt att det inte hjälpte.

   En kompis hade doula. En som många rekommenderade och tyckte var bra. Hon dök inte ens upp när det var dags för förlossningen, för hon var flera timmar bort och hälsade på sina barnbarn. Trots att de ska lova dyrt och heligt att två veckor före och efter beräknad födsel så ska de vara på standby….

    Något med din inställning i övriga inlägg gör att jag tvivlar på denna story. Då hade du skrivit om det tidigare

  Historiskt sett i många kulturer, har doula varit en viktig del i den kvinnliga kulturen.
  Otroligt viktigt yrke och Jag är så glad att detta börjar bli vanligt igen.

  Different tools to pull the baby out… Ja, om valet står mellan att använda en sugklocka i slutskedet för att undvika syrebrist hos barnet eller att avstå och riskera barnets hälsa är väl valet självklart?! Att, när huvudet nästan är ute, springa på snitt av samma anledning med en tidsfördröjning (+ stor bukkirurgi) när det bedöms möjligt att lägga en snabb sugklocka vore ju rent oprofessionellt. Fast det gör vi ju ibland ändå om patienten ber om det.
  Ingen förlossningsläkare lägger sugklockor för att det är kul, endast om det bedöms nödvändigt pga barnets eller mammans bästa. En helt vanlig vaginal förlossning är det vi alla siktar på, när patienten önskar det. Som alltid ett hett ämne att diskutera, men jag hoppas att de flesta kvinnorna ändå förstår att vi som jobbar med detta dagligen har som enda mål att ha en frisk mamma och friskt barn! ❤️
  /läkare på förlossningen

   Från en som aldrig fött barn – Vad är grejen med sugklocka? Jag har mött så olika reaktioner till det verktyget. Vissa tycker det är superbra och barnet kom ut fortare och allt gick bra, men andra är negativt inställda och anklagar sugklockan för att ha orsakat hjärnskador (hade gått fortare med akut snitt), skelettskador, extra mycket underlivsskador m.m…? Det verkar användas mycket mer i Sverige än många andra länder (obs bara vad jag hört, har ingen källa).

    Vi använder i princip inte tång längre i Sverige (förutom att den finns framme utifall att vid sätes- och tvillingförlossning), för att tång medför större skador. Sugklockan är ett fantastiskt verktyg om barnet behöver komma ut snabbt pga risk för syrebrist eller att modern är helt utmattad och önskar att få lite hjälp på traven. Mkt sällsynt att den används på andra än förstföderskor. Såklart finns risker med allt, men vi har riktlinjer för hur många ggr vi får dra innan vi bryter för snitt och att vi inte ska fortsätta om huvudet inte följer. Att sugklocka används mer i Sverige vet jag inget om, men vi använder inte tång och snittar långt ifrån lika mkt som t.ex. länder i Asien och Nord-/Sydamerika.

     Tack! Ja det med snitten har jag förstått är mycket vanligare i många andra länder. Hört att Polen har lägst andel förlossningsskador men högst andel snitt i Europa… (Japp, jag är en sån jävel som tycker att kvinnor ska få välja snitt om de önskar det 🙂 )
     Men tack för svaret, visste inte att det mest är förstföderskor som man använder sugklocka på. Har en släkting som precis födde sitt första barn och där användes visst sugklockan, men allt ska ha gått bra.

      Nej till snitt bara för att kvinnan vill det!!!

       Fu

    Sugklocka är inget som skyndar på förlossningen i sig men kan AVSLUTA föelossningen snabbare om det börjar bli kritiskt.
    Det är inte riskfritt och i många fall spricker mamman betydligt mer än utan sugklocka, ibland får man klippa men ofta behövs inte det.

    Går allt som det ska är det ofarligt för barnet men blödningar förekommer, och jag har varit med om förlossningar där barnet fått en rejäl sårskorpa på skalpen.

    Jag har varit på föreläsningar där läkare hävdat att barn som förlöses med hjälp av sugklocka oftare visar sig ha ADHD, men jag är för dåligt påläst om detta. Går att söka på själv om man vill läsa på mer om det.

    Sugklocka används ju bara i nödfall och har nog hjälp många barn att slippa syrebrist eller avlida.

   Min mammas läkare ville använda sugklocka på henne trots att allt fortlöpte enligt plan (barnmorskan sa till och med till mamma efter att han var en idiot och att hon inte fattade vad han svamlade om). Mamma sa nej, för hon hade fött två barn innan och visste hur det gick till. Hon hade en jättekort förlossning och jag fastnade aldrig. Hade mamma inte vetat där hade de ju använt sugklocka (som ju ändå medför vissa risker) helt utan anledning. Så kan nog vara ganska bra att klargöra hur man känner innan.

   Disclaimer för jag vet exakt vad du kommer säga: Ja, alla födslar är olika och vara för att det gick bra för min mamma betyder inte det att det går lika bra för andra. Men samtidigt bara för att du är restriktiv med sugklocka betyder inte att alla läkare är det.

    Förstår inte varför så många är helt anti mot att använda sugklocka, min son hade kanske inte överlevt eller fått syrebrist och hjärnskador utan den. Absolut att det inte ska användas om det flyter på bra men att välja att inte använda det alls förstår jag inte, speciellt inte när det kan vara fråga om liv och död.

     Anti är man väl om det inte behövs.

     Själv hade jag valt snitt istället om tiden funnits.

      Ja i värsta fall görs ju flera försök med sugklocka, som bara dra ut på tiden, men sedan måste man ändå akutsnitta och då är risken stor för syrebrist…

    Usch, det låter jättetrist! Förhoppningsvis är detta många år sedan. Idag görs i princip inget (förutom det urakuta) som kvinnan själv inte är med på💕 På min klinik arbetar vi oerhört patientcentrerat och går så långt det är möjligt och säkert våra patienter till mötes i deras önskemål.

  Jag hade doula. Hade låg tillit till förlossningsvården i Stockholm, en man som är sjukhusrädd och en traumatisk graviditet bakom mig. Doulan var ett fantastiskt stöd under hela graviditeten och under förlossningen. En person jag var trygg med och litade på, som visste hur jag ville ha det. Tänker inte rekommendera det ena eller det andra till nån, men för mig och för oss var det värt varenda krona.

   Hade såklart önskat att jag känt den tryggheten från vården istället. Men det gjorde jag inte. Hade ju aldrig träffat de som jobbade på förlossningen innan, visste inte ens vilket sjukhus jag skulle få föda på.

  Vad är det för fel nu då på att ha med sig en erfaren kvinna på sin egen förlossning?
  Särskilt med tanke på den ansträngda förlossningsvården där barnmorskorna inte hinner att gå på toaletten eller äta lunch.

  Jag längtar tills vi kan ”odla” barn i laboratorier, d.v.s få biologiska barn utan att behöva bära dem. Jag har själv valt bort barn för att jag är för rädd för att bli gravid. Att bära på ett barn har varit min största mardröm sen tonåren.

   Önskar det vore så också… Ju mer jag läser om graviditeter/förlossningar (alla sorters, inte bara dom mest traumatiska och hemska) desto mer rädd blir jag. Det verkar ju helt vidrigt oavsett om det är okomplicerat?? Folk beskriver det som att kroppen är förgiftad. Och att man bara ska räkna med att ens kropp KOMMER bli trasig på ett eller annat sätt.

    Jag vet ingen som inte blivit ärrad (fysiskt eller psykiskt) av att vara gravid och/eller av sina förlossningar.
    Vården anser att det är sånt man får på köpet liksom.

    Jag tycker det känns problematiskt att det inte samtidigt lyfts fram allt positivt m graviditet. Har själv mest kännt att kroppen är fantastisk som burit två barn, mått bra och trots sugklocka, graviditetsdiabetes har jag ändå upplevt både graviditet och förlossningar som positiva upplevelser ( förstår absolut att det finns många som har andra upplevelser). Skulle önska att alla som är rädda fick uppleva hur cool kvinnors kroppar är som ju ändå gjort detta i tusentals år och att biologin/kroppen ju också egentligen kan detta! Önskar fler kunde lita på vilken kraft som vi har inneboende om vi vågar lita på att naturen vet var den pysslar med! För egen del var det enormt stärkande!

   Det är sorgligt att ni känner så där. Kvinnor har ju mer oro/ångest än vad män har. Kanske det här handlar om det. Och man kan ju vara rädd angående att ha hand om en nyfödd, en tvååring och tonåren kan ju vara jävulska.

   Jag vet inte hur man löser sånt. Oro och ångest är svår men en del lyckas med det så det kan gå. Hoppas att ni börjar må bättre!

    Det är klart de har då de är de som föder??

    I allmänhet tror jag inte det är sant, män visar och pratar bara mindre om det.

    Klart kvinnorna har ångesten eftersom det är vi som föder. Mannen klarar sig undan med en utlösning.

     Han gör en enkel insättning och sen växer den i kvinnan som på börsen. Hon är som värsta Wall Street.

   Samma här. Är inte beredd att gå igenom någon barbarisk förlossning med maktfullkomlig sjukhuspersonal.

  Har man råd och tycker det verkar bra, go for it. Men det är ju inte för alla som konstaterats, eftersom det kostar pengar. Det är synd om man ska känna att enda sättet att få en trygg förlossning idag är att anlita egen hjälp och att det annars är lite av en chansning. Framför allt för de som inte har något val för att de inte har råd. Och jag tänker mig att sjukhusdirektörer samt politiker som vill fortsätta svälta ut förlossningsvården gnuggar händerna av förtjusning ju fler kvinnor som anlitar doulor eftersom doulor garanterat bidrar till att kvinnor får säkrare förlossningar, färre skador osv. Tycker också att det är hemskt om det ska bli en klassfråga att få en bra förlossning eller inte.

   Insiktsfullt skrivet! Det som händer är väl att förlossningsvården räknar med att man sköter det där själv. Och de som inte har råd har de nog inte att bry sig om, de är ju redan stressad för att hålla ner kostnader. Kan ju vara av den anledningen de gör allt för att man inte ska få föda via kejsarsnitt för att det kostar.

   Och vid de åren kvinnor föder barn orkar och hinner inte de protestera så mycket och sen när man skulle orka så har man lagt det bakom sig och så blir det inget av med protester om just det. Det finns ju rätt mycket att protestera mot sen också.

  Fine om man har gott om pengar och är väldigt orolig för att föda. Men för min del kan jag inte se hur det någonsin skulle vara värt pengarna, det är ju så mycket som kostar pengar med att få en bebis som det är. Har fött båda mina barn i Umeå och var nöjd med förlossningarna. När man föder på sjukhus har man ju hjälp av välutbildad och till 99% väldigt engagerad personal. Ett gratis alternativ om man vill ha stöd av någon mer än partnern är att be sin mamma, syster eller vän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.