Långt hår och ålder

Gick hos min förra frisör i 10 år men blev lite ledsen när hon sa att; ”när man kommer upp i en viss ålder så passar det sig inte med långt hår”. Jag gillar långt hår. Punkt.  // Monas Universum

Monas Universum slänger sin tidigare frisör under bussen, eftersom hon sa till Mona att det inte passar sig med långt hår efter en viss ålder.
Bra kastat, säger jag! Man kan kasta utan att hänga ut! 😉
Och ett bra sätt för en frisör att tappa kunder, vilket jag inte tycker är mer än rätt. Särskilt om dessa ”o-ombedda” råd är direkt nedvärderande gentemot kunden.
Jag hade inte heller gått till en frisör som jag visste inte gillade mina val vad gäller mitt hår.
De kan säkert göra ett bra jobb ändå så klart, men jag hade absolut valt att gå någon annanstans.

Vill jag ha rosa hår när jag är 50, så kommer jag ha det.
Mona vill ha långt hår, och då ska hon så klart ha långt hår.
Den enda gången jag skulle uppskatta att en frisör bad mig tänka över mina val en extra gång är om jag är inne och sladdar på CA eller någonting annat som kan uppfattas som kränkande, och inte själv är medveten om det.
Då hade jag gärna uppskatta en dubbelkoll, men att få höra att jag är för gammal för ditten eller datten, utan att ens ha ställt frågan?
Nä, det betackar jag mig gärna för.
Neeeeeext!

78 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur kan denna skit få ett eget inlägg?
    Snork..

      Men kom på bättre själv då din torra jävel

        Men din jvla tomte kom tillbaka till Jul istället

          Men ni uppför er värra än barn på dagis. Väx upp!!

            Vad hade du förväntat dig? De är bloggbevakning

      This escalated quickly ??

      Med tanke på antalet kommentarer verkar det engagera. Det är ju fritt att läsa.

    CA… alltså, det är jättedumt att en frisyr skulle vara annekterad av en viss grupp. Trams!!!

      Fast det är inte alls jättedumt. Det kan handla om mer än att vissa frisyrer tillhör en viss kultur. Flätor såsom cornrows passar inte skandinaviskt/europeiskt hår då vi har alldeles för tunna hårstrån för att klara av att bära den typen av flätor. Afrohår är slitstarkt och klarar av mycket mer än vårt hår. Så det är inte dumt om en frisör berättar att du kan få kala fläckar av att ha en viss typ av frisyr som är anpassat till en annan hårtyp än vad man själv har.

        Många med afro har väldigt fint hår med och flätorna tär på håret då man tappar det. Tyvärr tror många att för att håret är afro så är det mkt hårdare och klarar mer men det är ofta mjukt och känsligt med!

        Om det är att ens hår inte funkar för något pga kvalitet ja. Men efter att ha rest och bott både i afrikanska och sydamerikanska länder så har jag märkt att befolkningen där älskar när man tar efter deras kultur och tycker det är vackert. De tycker inte att man försöker utnyttja eller vara respektlös, snarare att man gör det för att man tycker det är fint och det har iaf jag alltid fått bara bra kommentarer om. Så jag har inga problem med att ta efter något från ett annat land om jag tycker det är vackert. Det är väl respekt om något.

        Men vad man passar i eller vad som passar ens hårtyp har ju inget med CA att göra? Jag vänder mig, som jag skrev, mot att vissa frisyrer är inmutade av vissa grupper och att det anses som CA. Det är fåntratteri på avancerad nivå. Man får ha vilken frisyr man vill oavsett om man passar i det eller om det passar ens hårtyp,

        Stämmer INTE alls att AFRO HÅR är slitstark!!! Jag är utbildad frisör i England
        Och är specialist på alla hårtyper! Äger salong i Stockholm i 20 år… jobbar med alla hår, Afro hår i känsligaste av ALLA hårtyper!!!! Afrohår är torrt hår och därför det växer uppåt. Europeiska håret badar i oljor och därför hänger ner på grund det. Europeiska håret och Asiatiska hår är starkaste och klarar av mer än Afrohår
        Däremot Afro hår har mer hårstrån
        Afro måste oljas eftersom den producerar inte egen olja i hårbotten medan europeiska hår överproducerar och därför mer styrkan.

          Alice har helt rätt. Afrohår är det sköraste. Superlätt att bleka då det är så poröst.
          Flätorna är just pga det. Det är mycket jobb med afro och när man flätar det håller det sig på plats och slipper tova sig och utsättas för yttre slitage.

      Läs på! Det finns många anledningar till varför CA är dumt. Har man inte läst på och utbildat sig om ämnet kan det säkert verka trivialt. För oss som är mer insatta är det självklart att det är något att beakta och tänka på.

        Har läst på och tycker fortfarande det är dumt. Det mesta ur vänstersvängen är överdramatiserat. Kanske man kan få kala fläckar lol rasistiskt är det inte iallafall. Det ser dock inte klokt ut med typ cornrows på svennar ändå, men det är en annan femma ?

    Jag hade inte uppskattat kommentarer om CA heller. Enbart om det är en frisyr som inte är praktisk pga tunt hår eller liknande. Jag ser gärna att min frisör håller sina politiska ställningstaganden för sig själv.

    Jag hade, jag är en såndär människa som verkligen ogillar konflikter, är obekväm med människor jag inte känner osv så hade uppskattat ett ”du vet att en del personer anser…”. Ser inte det som att frisören skulle göra ett politiskt ställningstagande utan mer informerar mig så jag kan ställning till om jag vill ha den frisyren ändå.

      Tycker absolut inte frisören borde blanda sig i på det sättet och säga att vissa anser att långt hår är fel i en viss ålder. Däremot om man kanske har väldigt tunt och slitet hår eller liknande så kan han/hon såklart föreslå en kortare frisyr och förklara att det behövs klippas en bit. Men inte börja blanda in ålder eller berätta vad andra människor kommer tänka om en.

        Jag pratade om CA, inte långt hår. Skulle helt enkelt vilja veta om en frisyr jag väljer anses vara kontroversiell eller kränkande av en del för då skulle jag välja någon annan. Inte för att jag tycker att någon egentligen äger en frisyr utan för att jag vill inte hamna i diskussioner om mitt hår. Helt enkelt få information så jag kan göra ett eget val.

          Jaha, det framgick inte

            Det gjorde det verkligen.
            ”Politiskt ställningstagande”
            ”Du vet att en del personer anser”

    Nästan alla frisörer jag har haft har velat klippa av mitt hår, i samma andetag som dom talat om hur tjockt och friskt hår jag har. Jag har haft hår till rumpan och ibland till midjan, nu vid snart 60 års ålder har jag nästan till midjan och kommer inte att klippa av mig håret.

      Det är något visst med frisörer, de flesta vill absolut klippa av en håret (de själva har massor av extensions om de inte har långt eget hår) knappt någon är rödhårig men propsar på att du som kund skulle vara SVINFIN i just rött hår.

    Verkar som alla vet men vad är CA?

      Det är en förkortning av cultural appropriation 🙂

        Ahhhh så klart ?‍♀️

    Kan du inte skriva ett inlägg om Jenny Koos inlägg där hon slänger en barnmorska under bussen. 1. Istället för att lyfta en fråga för debatt/argument måste hon bara lägga ut artikel med namn och bild när hon vet vad det blir för konsekvenser (hennes följare kontaktade barnmorskan i den grad att Jenny fick uppdatera med nytt inlägg) 2. Hon och hennes ”fans” (ex Maria Borda) bemöter minsta lilla ifrågasättande av deras inställning till evidensbaserad forskning och traditionell utbildning med ”tjejerna på skolgården”-attityd. Förminskande, härskartekniker och väldigt många ?-svar. Blir så provocerad! Varför inte bemöta med sakliga argument istället?

    Självklart ska hon byta frisör om hon inte gillar sin förra, men frisören är bara en människa och ibland råkar en personlig åsikt slinka ur även frisörer. Tycker inte att det är en sån big deal att man inte har exakt samma preferenser som sin frisör.

      Så om jag går i mataffären och min personliga åsikt ”du är groteskt ful” bara råkar slinka ur till en annan kund, så är det okej?

        Det var väl dock inte överhuvudtaget samma sak.

          Jo, kontentan i båda fall är att hålla sina nedvärderande åsikter om andra för sig själv.

            Nej för om du jobbar med hår och råkar säga en personlig åsikt om just hår så är det inte samma sak som att kalla en random människa för groteskt ful.

              Men om jag jobbar i matbutik och jag råkar säga till en kund, ”borde du verkligen köpa det där?”, är det också okej då? Klart man har ett filter och inte säger vad som helst till sina kunder. Det är inte okej att åldersdiskriminera.

                Jag sa inte att det var okej, bara att det inte var samma sak.

                Fast de hade ju känt varandra i 20 år.

    Mona skriver: ”Det finns få människor som verkligen passar i grått hår.” Så hon är inte mycket bättre själv.

      Men det är ju typiskt för Tant Mona. Hon spyr gärna ur sig skit om folk. Men får hon någon som helst kritik själv, så sparkar hon bakut. Då är den människa dum i huvet.

      Det är samma med allt. Alla andra passar i allt som hon lägger en förmögenhet på att åtgärda. Finns ju knappt något på henne som är original längre.

    Sverige ska vara ett mångkulturellt land och då saker som CA bara trams.

    Har nån ett problem med hur jag väljer att ha mitt hår är det just det..deras problem och inte mitt.

      Ditt resonemang är inte hållbart. Tyvärr blir det ett problem för vissa grupper av människor när CA utövas. Att du varken bryr dig eller inte är påläst, visar att du både är vit och ignorant.

        Alla får ha precis vilken frisyr dom vill.

        På vilket sätt är hans resonemang inte hållbart? Lägg fram sakliga, tydliga argument istället för att trycka ned andra, och påstå saker. Du kan inte säga att någon är opåläst för att hen inte har samma uppfattning som dig.

        Personligen har jag exempelvis tagit in information från alla sidor i denna diskussion. Tidigare var jag emot att vita hade rastaflätor för att jag fått höra att det är rasistiskt, och jag givetvis är emot rasism. Idag har jag även lyssnat till personer som argumenterar för att vita ska kunna ha rastaflätor utan att det är rasistiskt och har landat i den åsikten, trots att jag läst på ordentligt.

        Jag kan också lägga till att jag givetvis är emot rasism. När jag var yngre började jag gråta när folk uttryckte sig rasistiskt, trots att jag är vit, för att jag avskyr rasism. Men, min uppfattning är, att det inte är rasism att ta del av andra kulturer. Jag tror att vi måste dela med oss, och ta till oss av varandra för att samhället ska bli mer jämlikt. Det ska ju inte spela någon roll vilken etnicitet man har, eller vilken kultur man tillhör. Sluta dela upp människor. <3

          ?

          Håller med dig i sak men måste du låta så bajsnödig ? som att börja gråta är det värsta som kan hända

        Du verkar väldigt fördomsfull Ussmo! Frågan är om du är så påläst som du tror… Anser du att det endast är ”vita” som kan utöva CA?

        Oj vilka starka argument ?
        Hur min hudfärg är relevant förstår jag inte (endast rasister tjatar om hudfärg) och att jag inte delar din syn gör mig alltså ignorant och icke påläst, ja jösses.
        Ditt resonemang var verkligen hållbart jämfört med mitt, eller kanske inte.

        CA är ett påhitt av folk som vill känna sig kränkta och hitta orättvisor som inte finns.

    Det är väldigt stiligt med kort hår på kvinnor. I alla åldrar. Samtidigt är det väldigt vackert med långt hår på kvinnor i alla åldrar.
    Alla är fina som de själva vill

    Tycker längre hår på äldre kan vara så fint. Inte sällan rätt trist med korta ”tantfrisyrer”. Tycker ofta också grått hår är fint. Lite synd när minsta gråa hår prompt ska färgas
    Svärmor på 75 år har jag inte sett ett enda grått strå på än. Och såklart klippt kort ”Maud Olofsson”-frisyr.

      Det finns ett mellanting mellan nedanför axlarna-långt, som kan dra ner ansiktet, och tråkigt och gubbigt Maud Olofsson-kort. Jag vill så ett slag för bob eller lob. Och tänk på att inte klippa upp håret för mycket. Då ser det så tunt ut i topparna.

      Men alla vill inte bli en typisk tant med grått hår. Tycker det är helt okej om man vill fortsätta ha samma färg som man alltid haft.

        Jo visst. Är väl okej. Men tycker det är uppfriskande att se en typ 50-årig kvinna med grått hår.

          Uppfriskande? Hur tänker du nu? Tycker det är precis tvärt om. Dom ser mycket äldre ut och det ser ut som, nä, nu orkar jag inte bry mig längre.

            Det är väl bara skönt ifall något landat i sig själv och slutat bry sig?

          Problemet är ju att det gråa har en helt annan kvalitet och blir ofta torrt & lite risigt. (Tonar man ett grått hår blir det per automatik mjukare & ser friskare ut) Men tar man hand om sitt ”nya” gråa hår på ett bra sätt, så kan absolut grått vara skitsnyggt. Det trista är väl när en del tänker, nej, nu orkar jag inte färga, bleka el vad man nu gjort och bara låter håret växa ut grått, då blir det sällan kul, tycker iaf jag.

      Ja många äldre har riktigt tråkiga korta frisyrer. Damerna i tex Paris vågar mer leva ut sin kvinnlighet. Det tycker jag om.

      Fy vad nedlåtande du är Nina. Varför vill du se svärmors gråa hår? Varför får hon inte färga sitt hår och känna sig fin? Och din kommentar om frisyren? Ta hand om dig själv istället, svärmor kan uppenbarligen ta hand om sig.

    Förlåt men CA är så löjligt. Folk har väl inspirerats av varandra i alla tider? Låt folk ha sitt hår hur de vill, det skadar ingen.

      Det handlar inte om det ? det handlar om att något — t ex en frisyr— som tillhör svart kultur inte blir accepterat förrän det anammas av vita. Det handlar om att något som svarta fått utstå diskriminering, påhopp, rasism, o s v, för – blir coolt, trendigt, whatever, när det bärs av en vit människa. Kan vara kläder, hår, smink, o s v. Det handlar inte om inspiration, det är inte där skon klämmer…

        Men so what. Hålla på och bråka om en frisyr.

        Tillhör?

        Jaha och?
        Blir världen lite bättre för att vita inte får ha den frissa de vill?

    Det är ju högst oklart om frisören verkligen sa det.

      Ja, det är ju Mona vi pratar om.

    Gick hon från att ha varit världens bästa frisör och en gåva från gud till uthängningen på nätet gör en kommentar?

    Visst får man ha hur långt hår man vill men generellt ser man yngre ut med lite kortare hår, typ page/axellångt när man är äldre.
    Såg fan tio år när jag klippte av mitt långa helvete till hår.

      Nja, är väldigt många som ser äldre ut när de klipper håret kortare. Handlar nog mer om vad man passar i osv, och inte själva längden på håret.

      Håller inte med. Kanske stämmer på dig, men inte alla.

      Håller helt med. Bara för att man klipper av håret, behöver det inte betyda ”tant” En axellångt page kan ”lyfta” ett face betydligt. Långt hängande hår på ett åldrat ansikte drar ner anletsdragen.

        Och ett väldigt långt hår får ansiktet dessutom att se väldigt litet ut. Så jag kan även reagera på alla dessa yngre kvinnor som sätter in massiva mängder löshår och går ut med ett ansikte som helt försvinner i svallet.

    Jag kommer ha långt och välskött hår när det blir grått. Jag tycker det är vackert. Är däremot inget fan av damer som klipper kommuntantsfrilla så snart de får gråa hår. Det om något åldrar en människa i förtid.

      Håller med till fullo.
      Vackert välvårdat grått i lite längre frisyr ❤️

      Har 2 kollegor som också kör med långt grått. Nej, säger jag, aldrig i livet.

    Du behöver kolla upp definitionen av att slänga någon under bussen.

    Jag som alltid tänkt att jag skall ha långt hår när jag blir gråhårig… se lite ut som Marie Mandelman 🙂 har ingen lust att ser ut som mamma och mormor 😉

    Vilken fascinerande åldersfobi som uttrycks i det här kommentarsfältet om man läser igenom det. När man uppnått en viss ålder ska man tydligen ha lagom långt hår (ve och fasa om det är för långt eller för kort). Och helst inte grått men heller inte färgat egentligen. Man ska ”ta hand om sig” (Vad är det ens???) Kanske ska man bara gå upp i rök *poff* när man fyller 55. Alltså för katten, låt människor leva. Grått eller färgat, kort eller långt – alltså vem bryr sig. Nåväl, jag ska säga vem som inte bryr sig i alla fall: Den äldre kvinnan. Det är en sån jävla åldersbonus, att i allt fler situationer klara att säga ”jag gör som jag vill och jag skiter i vad folk tycker om mitt utseende”. Så. Otroligt. Skönt.

    Jag har långt hår och det är naturligt grå slingor i det. Så länge som jag klarar av att tvätta, borsta ut det och fläta det kommer det att förbli långt. Fyller 60 i år.

    Jag är 62 år och har nästan alltid haft långt hår. Nu går det till rumpan (utan förlängningar såklart) och tänker fortsätta att ha det långt så länge jag trivs med det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.