Carola Wetterholm om trans och att vara ickebinär

Nu ska jag kolla på andra delen av dokumentären om Snickar- Björn som blev Lee. Jag försöker så hårt att vara openminded och vidsynt men jag FATTAR INTE, det är för mig obegripligt det här med trans, icke-binära osv. Jag accepterar alla som de är så länge de inte skadar någon annan, men jag kan inte förstå. Oavsett måste det vara jobbigt att inte känna sig som den man är utåt. Jag tycker det är jobbigt att vara mig ibland, och då gillar jag ändå mig själv från topp till tå. Förvisso skulle jag kunna tänka mig en hel del förbättringar, 😇men överlag är jag JAG och nöjd med det.

Har ni kikat på den, Att bli Lee, tror jag den heter? I just det fallet är det extremt mindfucked, för jag har ju ”känt” honom som coola, manliga, hunkiga Björn, så visar det sig ha varit en fasad. Lite lurad på konfekten;)

Haha, nä, så länge Björn, numera Lee är glad och mår bra så🤗 // Carola Wetterholm

Carola Wetterholm – som driver bloggen ”Familjen Annorlunda” – skriver ett inlägg om dokumentären ”Att bli Lee” som presenteras så här på Cmore:
”Snickaren Björn Christiernsson, känd från programmet Äntligen hemma, bar under lång tid på den smärtsamma känslan av att vara född i fel kropp. I dokumentärserien Att bli Lee följer vi tv-profilens kamp för att få leva sitt sanna jag.”

Jag fick in en kommentar från en person som reagerat på sättet Carola uttrycker sig på, där hon bland annat skriver att hon känner sig ”lurad på konfekten”.

Inne hos Carola verkar man däremot uppskatta det här inlägget – av de tre kommentarer som skrivits.


Carola är ju inte direkt känd för sitt öppna sinne och oproblematiska sätt att uttrycka sig.
HÄR var hon bland annat igång med genusvetenskap – lektion 1A. 

Vad tycker ni om det här?

156 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker det är bra. Varför ska man låtsas förstå något man inte förstår? Och så fort man yttrar en annan åsikt än vad som är pk ”korrekt” så får man en massa arga ”korrekta” människor efter sig… Samtiden är sjuk.

   Varför måste man förstå? Kan man inte bara tänka att vi är olika, och att det som är självklart för dig inte är det för någon annan.

    För mig är det viktigt att förstå, då förståelse och empati hör ihop.

     Men… kan du känna empati för någon som tex förlorat ett barn även om du inte kan förstå sorgen de går igenom?

      Men jo! Såklart.

       Men då borde det väl funka även för trans? Tänker när du säger att förståelse och empati går hand i hand.

        ⬆️ Precis!

        Känns som att det är en självklarhet jag inte ens behöver säga men ni har inte förståelse för folk som genuint vill lära sig.

         Du sa ju själv ”För mig är det viktigt att förstå, då förståelse och empati hör ihop.”

          Haha vet att det här är uttjatat nu men det här är så relevant till Margaux! Hon förstår inte, därför kan hon inte visa empati 🙏🏻

     Nja. Äkta empati handlar ju också om att inse att man INTE kan förstå allt men ändå vara medkännande och respektera andras upplevelse av världen.

      ”Äkta empati” .. nej ärligt så tror vissa är rädda att framstå som transfobiska och därför ”förstår utan att förstå”. Vissa vill faktiskt förstå på ett djupare plan och det tycker jag är okej så länge man respekterar varandra.

       Jag menar att man ödmjukt kan erkänna att man inte KAN förstå andra människors upplevelse. Alls. Bara sin egen. Empati handlar för mig mer om att respektera den andres upplevelse samtidigt som jag inser att jag inte behöver förstå eller känns den själv. För då handlar det helt plötsligt mer om mig än om den andre.

        Läs mitt svar nedan.

      Det är precis det jag menar. Folk tror att förståelse kommer av att man ska känna det någon annan känner för samma sak som någon annan. Empati är inte kopplat till det.

       Nej man behöver inte känna det någon annan känner men man ska inte blir demoniserad för att man vill veta hur dom känner.

        Du blir inte ”demoniserad”, men jag tror att du tar dig an ett omöjligt uppdrag om du tänker försöka förstå hur alla andra människor upplever sina liv, för det går inte. Flytta fokus utåt till den andra människan istället och lyssna på vad de säger utan att blanda in dig själv, för så kan man också få en djupare förståelse.

         Du tror för mycket om någon du inte känner.

          Ok!

         Jag är inte den som ställer frågor öppet som CW, däremot ogillar jag folk som ser problematik i allt.

          Men det är problematiskt om man har som mål att förstå saker man omöjligt kan förstå. Det är respektlöst till och med.

           Jag tycker du överdriver, finns många dokumentärer och filmer där man kan få en större inblick hur transpersoner känner. Är dessa dokumentärer också problematiska? Som jag sa förut, jag hade aldrig ställt dessa frågor som CW gör men jag tycker inte att det är problematiskt då min uppfattning av hennes text inte är av illvilja.

        Men dom talar ju om hur dom känner. 🙄 Lyssnar du inte?

       Anonym 16:15 Men då pratar man väl snarare om sympati? Empati är väl just att själv uppleva/förstå det den andre upplever? Några snäpp djupare än sympati (som också kan vara positiv och god).

        Nej empati är inte att uppleva eller förstå det någon annan upplever utan att kunna känna medkänsla för vad den upplever utifrån dens perspektiv. Man kan känna empati med en person trots att ens egen sanning inte stämmer överens med personens sanning.

     Ja, men det är ju just det. Empati kan man känna för någon även om man själv inte funderar över ens könsidentitet. Att ha känt starkt för något, något självklart, har vi nog alla gjort någon gång i livet. Det är grunden för empati. Att förstå att det den här människa känner är verkligt, starkt och självklart för den. Det är förståelsen.

      Exakt!!!

   Ja, varje gång någon skriver något om det nya Harry Potter-spelet så får den personen/inlägget på sig massa arga PK-personer som är arga för att de ”sätter ett spel framför mänskliga rättigheter”. För spelet är ju av ondo, antisemitiskt, och gjort av en kvinna som hatar transpersoner…

    Säger inte emot dig nu, hatar när folk håller på så. Måste bara inflika att spelet utspelar sig typ hundra år innan Harry och JKR har inte gjort spelet.. men har inte spelat det än så vet inte om det innehåller nåt transfobiskt. Antagligen inte om jag ska gissa.
    Sjukt peppad på det spelet såklart.

     Spelet innehåller tillochmed en transperson så tror det är spelskaparnas sätt att ta ställning mot allt det där tjafset. Sjukt beroendeframkallande spel btw!

    Jag tycker det känns så konstigt att det är ett sånt hat mot Harry Potter just nu, trots att Rowling inte direkt har något med de nya grejerna som sker med IPt att göra. Hon har inte varit involverad i det nya spelet utöver att ha skapat världen det utspelar sig i, men man är tydligen satans avkomma om man väljer att spela spelet – jag arbetar som spelutvecklare och vågar knappt prata om spelet i vissa kretsar, för man blir genast stämplad som någon som bryr sig noll om transpersoner och vissa blir som galna för att man vågar uttrycka att man fortfarande gillar böckerna/filmerna. I vår branch tycker jag det är så skumt, liksom… det är ju inte som att de hundratals människor som byggt det här spelet alla glatt sagt att de stöttar Rowlings åsikter? Literally alla företag hon varit involverad med har gått ut med statements om hur de inte står med hennes åsikter, och det är ju inte enbart för att save face. Jag har många varma känslor kring böckerna eftersom jag tillhör generationen som växte upp med dem och jag satt med näsan i böckerna under väldigt svåra tider genom min uppväxt, och även fast de tog ett tag för mig att komma tillbaka till dem efter Rowlings uttalanden så kan jag uppskatta att hon skrivit några fantastiska böcker trots att hon visat sig ha väldigt problematiska åsikter kring transpersoner. Hjälper det att bemöta hennes ignorans och totala ovilja att förstå transpersoners synvinkel med hat och hot, som även sträcker sig till de som uppskattar böckerna hon skrev decennier innan hon började flippa på Twitter? Tveksamt.

     Men ja, detta! Måste man önska livet ur någon som inte förstår bättre? Ta ifrån dem deras verk? Eller tycka att allt det de skapat inte är något värt? Rowling kanske borde ha hållt sina åsikter för sig själv, men hon har inte önskat livet ur någon, hon säger inte att hon hatar transpersoner, hon har bara en annan åsikt. Någon gång kanske hon förstår, kanske hon aldrig gör det. Men hon är fortfarande en människa som har skrivit fantastiska berättelser. Vet inte, tycker det är helt orimligt att bemöta människor som man inte tycker fattar på det sättet.

   Synd på så rara ärtor… sa min faster😅

  Det är ju klart att hon inte förstår när hon själv inte är trans – sen uttrycker hon sig bedrövligt. Hade raderat det inlägget direkt om jag var henne. Så dumt bara.

   Jag tror det blir motsatt effekt (polariserat samhälle) om man inte kan diskutera öppet. Så länge man diskuterar med respekt och öppet sinne så tycker jag inte att man ska bli demoniserad för att man har olika åsikter. Man kan inte förstå allt men man kan vara villig att lära sig. Det finns garantera saker som du inte förstår.

   Apropå att utrycka sig bedrövligt, hade du varit henne hade du inte raderat inlägget.

   Vad exakt är det som är bedrövligt? Att hon skriver att hon accepterar alla som de är? Att hon uttrycker empati för de känslor Lee känt av att vara obekväm i sin kropp? Att hon vill att Lee skall vara lycklig och må bra och att det är det viktigaste?

   Vad var det som var dumt? Ingen av de som sagt att det är dumt och idiotiskt har gett något konkret exempel på varför det var dumt.

  Man måste ju inte förstå allt, tänker jag.

   Håller med och det är okej så länge man gör det med respekt

   Exakt! Otroligt grunda ”resonemang” i hennes inlägg. Riktigt privilegierat att ens kunna ställa sig oförstående inför en minoritets kamp och existens. Läs en bok människa.

  Idiot 🙄

   Varför det?

  Jag tycker hon skriver bra! Jag tror det är många som inte förstår men ändå respekterar andras val, liksom hon gör. Överlag tycker jag C W skriver bra inlägg. Gillar hennes sätt att framföra sina åsikter. (För det mesta kanske jag ska tillägga!)

   Men varför är det så svårt att förstå att människor är olika? Man måste väl inte känna det någon annan känner för att ”förstå”.

    Jag tolkar det mer som att hon inte kan förstå hur det är att vara trans. Jag tolkar det inte som att hon inte förstår allas lika värde osv.

     Men det är ju just det. Varför måste hon förstå hur det är att vara trans? Hon kommer aldrig kunna känna det som en transperson gör. Hon söker sin förståelse i fel ände. Man kan förstå någon annans situation för att man själv upplevt saker som är viktiga för en själv, självklara saker som man känner väldigt starkt för andra saker. Varför inte se att det är det som är att förstå. Du känner starkt för något som är viktigt för dig, som du inte kan förklara annat än att det är du. ↔️ Jag känner starkt för saker som är viktiga för mig, som jag inte kan förklara annat än att det är jag.

      Har hon sagt att hon måste kunna förstå? Det viktiga för henne var ju att lee var glad och mådde bra.

    This. Jag och min sambo har valt att inte skaffa barn. Otaliga är de kommentarer vi fått från människor med barn som inte ”kan förstå” varför. Alltså jag har inga problem med att förstå att man VILL barn, så varför är motsatsen så svår att begripa. Du måste inte känna samma sak för att förstå.

   Brukar även denna kvinna återkommande omnämnas som CW här? Alltid tänkt att folk pratar om Cissi Wallin, haha, stabilt.

   Är det ok att typ maska namn istället Camilla? Bara initialer leder ju rätt lätt till missförstånd. 😅

    CW är Cissi Wallin, då AHOCW.

  Vad var egentligen det bedrövliga i det här inlägget? Och innan ni kallar mig lika dum som henne, jag ändrar gärna åsikt om jag inser att jag haft fel eller lär mig något nytt.

  The mind is a powerful tool.

  Att mena att man inte fullt ut kan förstå något som man själv inte är, är väl en ganska vettig ståndpunkt? Jag som vit kan försöka sätta mig in i svartas vardag hur mycket som helst men jag kommer ju aldrig till 100% verkligen förstå hur det är att leva som svart. Hon förstår inte hur det är att vara trans för hon lever i det som är rätt kön för henne, det är ju inte som att hon säger att ”Bara för att jag är kvinna och 100% tillfreds med mitt biologiska kön är transfrågan bara hittepå”. Tvärtom försöker hon utbilda sig, lära sig mer och vidga sina vyer och bredda sitt perspektiv. Inga fel.

  Hade inte förväntat mig mer av henne, hon är en åsiktsmaskin som gapar ut om allt möjligt oavsett om hon vet vad hon snackar om eller inte. Hon saknar förmåga att analysera, allt bedöms utifrån vad hon själv tycker o känner, saknar förmåga att sätta sig in i andras situationer, känslor o liv. Hon framstår som glad o trevlig, men skrapar man lite på ytan så spricker fasaden o hennes rätt unkna åsikter kommer fram. Fattar inte att folk orkar följa henne.

  Tycker inte heller det var så illa. Det är väl bra att erkänna att man inte fattar men att man försöker förstå och ändå accepterar? Många som ”inte fattar” gör väl absolut inte det. Herregud lite takhöjd måste få finnas.

   Jag håller med. Är väl ändå något ganska sympatiskt med att respektera även om man inte förstår. Och bara acceptera att man inte måste förstå allt heller.

  Jag förstår inte kvantfysik. Jag accepterar att det finns och funkar men jag förstår det inte och jag behöver inte kommentera kvantfysikens existens.

   Om kvantfysikens existens skulle diskuteras på bloggar, dyka upp i mello och på många nyhetssidor och skvallertidningar så skulle du kanske det.

    Förstå eller kommentera?

     Kommentera

   Nej men du kanske ändå kan acceptera att den existerar även om du inte förstår?

   Det är ju något mer oaccepterat med trans så en rätt så meningslös jämförelse.

    Jag tolkar texten som att CW accepterar trans. Men hon kommenterar det. Och det tycker jag är lite onödigt.

     Varför är det onödigt? Hon kommenterar ju inget av det hon säger sig inte förstå. Vad är onödigt med att tex säga att det måste vara jobbigt att vara i fel kropp, att det viktigaste är att lee är glad och mår bra och att hon accepterar även fast hon inte förstår?

     Är det verkligen så hemskt att säga att man inte förstår. Hur många som inte är trans själv kan verkligen förstå?

     Men varför är det så viktigt att förstå. Empati grundar sig i medkänsla. Kan man inte bara ”förstå” genom att sammankoppla att det jag tycker är självklart och viktigt, likadant är det för andra men med olika saker.

     Varför måste vissa ha upplevt samma känslor för samma sak som någon annan för att förstå.

     Jag tycker hennes uttalande är problematiskt för hon börjar i fel ände.

      Allt är problematiskt.

       Nej, det är inte det. Har du läst något av Thich Nhat Hanh? Om inte, gör det. 😊

        Det var nog ironi 🙂

   kvant står för specifika mängder, som inte kan vara mittemellan

   typ du kan inte ha en halv elektron, som du kan ha 0.5 dl mjöl

   så en elektron kan inte vara trans 😀

   Jag hoppas att du har förstått? O ja tack balo!

  Jag tycker folk som är för ”gulligulliga” och särbehandlar transpersoner är värre än de som genuint vill veta och lära sig. Huvudsaken är att respekten finns där.

   Men vad är det att lära sig mer än att vi alla är olika?

   Som någon skrev ovan, hon kommer aldrig kunna känna just de känslor en person som är trans gör. Men, hon har säkerligen känt starka känslor för något annat i sitt liv, saker som varit självklara som hon inte kan förklara på något annat sätt än att det är ”hon”. Där har hon sitt svar. Det är där ”förståelsen” finns.

    Men alla är inte som du, folk vill kanske förstå på ett djupare plan även om man aldrig kan leva i någon annans skor.

     Men kan man inte ha empati och respekt tills man har den djupare förståelsen eller vad?

      Missförstår du med flit? Respekt och empati är inte uteslutet bara för att man vill förstå mer. Herregud.

       Så varför fortsätter du svara på frågor om empati med att vilja förstå?!

     Men det är ju det som är att förstå på ett djupare plan. Du kan inte känna det som en person som lever i fel kropp gör om du inte själv ifrågasätter din könsidentitet.

      Och inte ens då kan man förstå på ett djupare plan vad tex lee känner. Om jag ifrågasätter min könsidentitet så kan jag förstå vad jag känner, inte vad någon annan känner. Om vi ska prata riktig djup förståelse alltså.

      Kan du på riktigt förstå hur jag känner inför att vara svensk, kvinna, vit eller något annat bara för att du också är det?

    Varför denna typ av lågstadie-logik? ”Det bara ÄR så. Ingen får ifrågasätta eller djupdyka.”
    Förstår bara inte. Alla i det här kommentarsfältet flummar bara runt med sina ”att förstå” eller inte kunna förstå. Diskutera ämnet istället. Missförstå mig rätt nu.

    Varför är det fel av mig att kalla mig transetnisk om jag exempelvis är vit men känner mig som en svart person? Om jag tanar massor och lajvar en person av exempelvis afrikansk härkomst och identifierar mig med det. Vem är du som ska neka mig det och isåfall varför?
    Varför är etnicitet inte fluid trots att det är biologiskt bundet till oss, men kön och sexualitet är det? Jag är genuint intresserad av detta. Många liv räddas pågrund av förståelse för vår omvärld och människans strävan efter den. Om vi kan maximera hjälpen och stöttningen för transpersoner och behöver utöka forskningen — varför skulle det räcka med att bara acceptera?
    Jag stöttar transpersoner. Men jag är otroligt ledsen att diskursen är såhär snäv och kort när ämnet är livsviktig för allmänheten utom den slutna cirkeln.

    Jag försöker sträcka ut argumentet för att begripa mig på detta. En kräver rätt mycket av mänskligheten om en inte förväntar sig att samhällsvetare eller filosofiskt/sociologiskt/genusvetande lagda personer inte skulle vilja förstå. Vi har alltid försökt begripa oss på vår omvärld och det är en naturlig process.

    Nå..?

    Men varför ska vissa av er fultolka vad hon skriver, eller få henne att framstå som elak, oförstående eller ond?
    När jag var ung snöade jag in på andra världskriget och då framför allt människors levandsöden. Jag försökte greppa hur det var att bo i ett ghetto, tittade på bilder av människor i ghetton som passerade döda barn på gatan utan att röra en min. Jag försökte förstå hur det kunde bli så, hur vuxna människor kunde ignorera döda barn, hur de kunde leva i läger och sen släppas fria, få veta att hela deras familj dött men ändå gå vidare med livet. Jag försökte förstå hur de kunde leva vidare utan att drömma mardrömmar eller bara ge upp. Och jag har aldrig kunnat förstå för jag har aldrig tvingats leva under dessa förhållanden. Men jag har enorm respekt och kärlek till dem som överlevde. Men jag kommer aldrig förstå hur de fixade det mentalt. Samma sak känner jag ang transpersoner – jag försöker förstå hur de tänker, vad de känner och jag förstår det inte men jag har enorm respekt för det de genomlider.
    HUR kan detta fultolkas? Är man en nyfiken person och intresserad av psyket så klurar man på sånt här. Det betyder ju inte att man motsätter sig transpersoner. Man försöker bara sätta sig in i känslan och för den som inte varit där är det nog en omöjlig uppgift.

  är bra att dom tar upp dessa svennen även visar hur svårt dom som lever i detta och mår skit dom visade inte bara det som var bra men också vilket helvet dessa personer går/tar sig igenom på vägen till den dom är och känner sig som.

  Har du en värld bestående av de egna barnen, systern, mamma och de hemliga fotbollskillarna kanske det påverkar ens bild av världen utanför det egna huset.

   Men eller hur. Varje gång hon kommenterar utanför hennes egna lilla värld brukar tanken slå mig att vad händer om hennes egna barn bryter mot hennes ”norm”? Samkönat förhållande? Faktiskt är påläst om ex politik eller gud förbjude tar upp en relation med andra sidan av släkten & upplyser henne om att hon inte har med det att göra?

  Helt ärligt – finns det NÅGON influencer som har en seriös högskoleutbildning?

   Susanne Histrup är civilekonom. Men de unga verkar knappt ha gått klart gymnasiet.

   Högskoleutbildning spelar väl ingen roll, men om du menar att det saknas influencer med något vettigt bakom pannbenet, så är jag med dig. Baksidan med reality är att folk som annars inte har ngt att komma med, plötsligt har följare o makt. Galen värld o denna kvinnan är ju inte ens i närheten av ”värst”. Men vad kan man mer göra än att sucka över galenskapen att dåre efter dåre blir miljonär o blir ”idoler” bara genom att visa upp sina barnkullar eller ”ligga” sig igenom div ”paradis”, när människor som utför dagliga hjältedåd eller på annat vis hjälper världen, får slita för sina pengar o blir skuldsatta av både bostadslån o studielån.

   Egoina har en, vet jag.

   Mrs Lindh har.

  Det är ju bra att hon tittar på dokumentären och inte skärmar av sig och stänger av. Jag tror inte att någon som inte själv är trans fullt ut kan förstå känslan av att tilldelas ett kön som man inte är bekväm med. Jag har själv en dotter som är trans.

  Det går inte bra för Fornis lägenhet… nästan en mille under acceptpris är enda budet än så länge.

   Det är väl sådana tider nu…

   Inte lätt att sälja just nu

  Jag fattar ingenting

  Är det inte bara som så att om jag som känner mig som en kvinna, en kvinnliga kvinna till och med och njuter av sådant som är kvinnligt för kvinnliga kvinnor. Som skira negligéer, små nätta italienska sandaletter med jättehög klack, att vicka på höfterna, att amma ett nyfött barn, att ibland få dörren öppnad, stolen utdragen, ja allt det där.

  Om jag hade en mans kropp……….. då hade det ju hejdat mig i att vara som ovan beskrivet. Dels hur folk ser på mig, dels att jag förmodligen inte har en så nätt kropp

  Är det det som är svårt att förstå eller är det någon annat som jag inte förstår? Om jag hade en mans kropp då hade jag känt det som det var jättefel nånstans.

   Om man är en ”tjejig” tjej eller en ”killig” kille kan man nog förstå det där med könstillhörighet bättre. Men är man en tjej som inte sminkar sig, inte bryr sig särskilt mycket om sitt utseende eller ”tjejiga saker”, så kan man undra vad könstillhörighet egentligen är. ”Vadå känna sig som kille/tjej, jag är väl jag bara?” Kroppen är bara en kropp, samhället är sådant att man kan ändå bli bilmekaniker, va ihop med en tjej om man vill, alltid ha långbyxor, osv. Då är det svårare att förstå varför vi inte bara kan fortsätta ändra samhället istället för att ändra kroppar och pronomen.
   Sen kan man absolut ifrågasätta om man ”måste förstå”, men jag tycker inte det är en dålig sak att vilja förstå andra människor…

    Jag tror att ni blandar ihop begreppen könsidentitet/tillhörighet och könsuttryck.

    Och kroppen är nog inte ”bara en kropp” för den som har könsdysfori.

     Fast vi äldre behöver acceptera att kroppen är just bara en kropp. Den stämmer inte alls längre överens med den jag känner mig som, och den hindrar mig att njuta av sånt som jag tidigare kunnat. Det är som det är och med de förutsättningarna lever vi våra liv. Få människor känner sig exakt som den de ser i spegeln. Men vi är helt fria att bete oss, klä oss och välja aktiviteter och yrke.

   Fast det är ju isåfall att identifiera ”kvinna” med typiska stereotyper. Är det att vara kvinna?? Höga klackar och vippande höfter? Det låter snarare som en fetisch. För vissa är det just det – inte för alla, men för vissa.

   Men det du uttrycker är ju inte att vara kvinna. Det är stereotypa uppfattningar som samhället lägger på dig som kvinna. Om du var kvinna på stenåldern skulle du ju inte tänka att du måste ha en neglige för att vara kvinna. Att vara kvinna är väl en inneboende uppfattning om att den jag är djupt inom mig överensstämmer med mitt biologiska kön.

    Pfft. Att vicka på höfterna och amma ett barn gjorde kvinnorna likväl på stenåldern. Det kvinnliga är inte bara ett modernt påfund som patriarkatet har tvingat på oss. Möjligtvis små italienska skor då.

     Är man ”traditionellt kvinnlig” i Sverige idag så är man automatiskt förtryckt och en slav under patriarkatet enligt radikalfeministerna. Samma personer kan fem sekunder senare försvara hijaben och mena att den har minsann inget med förtryck att göra.

  Hoppas att hon tittar på andra delen, för där tycker jag att de verkligen försökte förklara (så gott det går) hur det kan kännas för de som är trans. Det bästa är väl ändå att försöka lyssna på de som själva genomgår något för att få deras perspektiv på saken.

  Förstår mig inte på det här med trans alls. Men är väl bara jag.

   Det går (i mitt tycke) inflation i s.k. könsdysfori. Har ju blivit närmast meriterande att på nåt sätt tillhöra den innersta HBTQI-kretsen eller kliva ur garderoben som det är ena med det tredje – ju mer extremt, desto bättre. Sådant borde inte normaliseras överhuvudtaget, än mindre att tillskriva skeptiska människor saker som ”transofob” o.s.v. för att polarisera debatten ytterligare. Vår samtid är skev i så många bemärkelser. Obs att jag är mer än väl införstådd med det lidande dessa personer brottas med, men att titulera sig ”hen” och genomgå könskorrigering är inte nödvändigtvis rätt väg att gå. Lite mer nyanser i transfrågan vore verkligen på sin plats. Kanske inte det mest politiskt korrekta inlägget idag men ändå.

    Det har ju börjat komma upp en del diskussion kring de som ångrar sig efter en könskorrigering. Och om sjukvården är för snabb med att korrigera med hormoner och operationer.

    Det finns ju hur många nyanser inom HBTQI+ som helst. Det är ju det som är grejen.

    Men kan det inte också vara så att en anledning till att så många kommer ut nuförtiden är för att detta blir mer och mer accepterat i samhället. Precis som homosexualitet tidigare. Det har ju funnits i alla tider, men så länge det finns en allmän ståndpunkt att det är oacceptabelt, sjukt osv så är det ju självklart att folk håller tyst.

    Verkligen. Känns som en trend nästan.

    ”Sådant borde inte normaliseras över huvud taget”. Spoken like a true transofob 🤷🏻‍♀️

    Nja det går nog inte inflation i könsdysfori men däremot har dörren öppnats. Nu är det (äntligen) ok att visa, prata och vara. Har man inte själv känslan av att vara i fel kropp kan man inte förstå, men däremot kan man tillåta att någon annan kan känna så utan att man kritiserar. Det är personer som har en lång, svår och besvärlig resa. Inget man önskar sig. Men man kan stötta de som reser.

     Gå bara till Usa och se, där vittnar läkare om att många tjejer som säger att de är trans kommer från samma skola. Att det är fler som kommer ut för att det är mer ok nu stämmer inte riktigt heller. Snarare att det inte riktigt anses vara okej att vara homosexuell och därför kommer många ut som trans.

      Fast Mini, du har nog inte riktigt återgett hela bilden. För det första kan vi hålla oss i vårt land där man har ganska hårda regler runt transformering, förvisso på både gott och ont. Sen är det relativt vanligt att tjejer ångrar sig oftare än killar under transformeringen. Kanske var det snarare killars ”rättigheter” än kropp de ville ha? Läkare tar inte en flock tjejer och ändrar dem bara för att tjejerna vill. Det krävs lång och mödosam utredning. Och det är år 2023, det är ok att vara homosexuell. Dock inte i alla länder men det är inte heller ok att byt kön i de länderna.

       Jag har ingen aning om hur det ser ut i sverige därför tog jag Usa som exempel. Sen sa jag inte att alla dessa tjejer som uppsöker läkare och kommer i flock från samma skola genomgår könsbyte. Utan att de sagt detta och menar på trend och socialt inflytande från kompisar.

    Självmordsstatistiken för transpersoner är inte ett påhitt. Många som är trans önskar sig nog inget annat än att vara cis.

     Vilken statistik är det. Nyfiken då jag inte hitta något när jag googlade. (Enligt folhälsomyndigheten finns inte sån statistik). Men jag kanske googla dåligt.

    Taaaack!!!!!

    För andra är det en verklighet de lever med varje dag! Könsdysfori som gör att de känner att kroppen inte borde tillhöra dem. Fy fan för er som pratar på detta sätt. Lever ni inte med eller nära någon med könsdysfori borde ni bara hålla tyst.

    Säger ni samma sak om människor som upplever rasism eller funkofobi.?!?

   Det behöver du inte, det angår inte dig.

  Kanske inte dom bästa ordvalen alla gånger, men i det stora hela tycker jag inte hon har fel. Jag förstår inte heller och det av den enkla anledningen att jag aldrig känt att jag fötts i fel kropp. Däremot är jag öppensinnad inför och accepterar att man kan känna så, och skulle göra mitt yttersta för att försöka förstå och anpassa mig om någon i min närhet var trans.

  Jag tycker det är skillnad på förståelse och acceptans. Förstår gör man inte alltid, men man kan vara accepterande. Jag tycker snarare att det är kränkande när folk påtår sig förstå en situation dom aldrig själva upplevt.

  Jag tror att de flesta människor vill försöka förstå främmande situationer.
  Det är bra att man vill förstå och att man anstränger sig. Det ska många ha cred för.
  Men samtidigt så är det väl så att man behöver inte förstå allting alla gånger heller.

  Är personen inte trans själv så tvivlar jag på att en förståelse någonsin kmr att infinna sig. För det är ju en ganska unik situation.
  Kan ju vara så att alla människor har sin egna resa och det får vara bra så. Gilla läget bara.
  Vissa är trans och det spelar väl ingen roll. Det är som det är. En snubbe i tv är trans. Det räcker så. Man behöver inte fatta mer.

   Precis. Och sen kan man ju förstå övergripande saker. Jag kan t.ex. förstå hur diskriminering pga kön känns eftersom jag upplevt det. Det betyder inte att jag förstår hur det känns att vara diskriminerad pga hudfärg, men jag kan förstå känslan i upplevelsen av att bli diskriminerad. Sammma sak med alla möjliga känslor som sorg, utsatthet, glädje osv.

  Vad är det hon inte ”förstår” efter att ha sett dokumentären?! Jag har också sett den och har verkligen börjat förstå vad transpersoner känner och går igen. Dokumentären är väldigt upplysande på det sättet. Man man Kanske blir lite trög när man sitter hemma över ett decennium och bara umgås med barn 😂

  Det är bara TVÅ avsnitt, så du kan sluta oroa dig för veckor av drama

  Är hon snuvad på konfekten? Hade hon tillgång till den?

   Den kommentaren förstörde hela texten för mig. Hade hon haft lättare att förstå om Lee inte hade varit en normsnygg man? Det kändes lite tantsjukt (kvinnlig gubbsjuka) och objektifierande.

  Det vore mest intressant att veta vad lee själv tyckte om texten.

  Måste man alltid säga vad man tycker och tänker? Och skriva det på en blogg?

   Som vi gör här bland kommentarerna menar du?

  Fullt rimligt att vilja förstå. Det är det som har gjort att samhället har gått framåt, oavsett om det handlar om öppenhet eller ren och skär vetenskaplig utveckling. Och ärligt talat känns det mest som att det är icke-trans som blir kränkta.

  Lee har förövrigt själv uttryckt sig i en intervju med QX; ”Jag vill göra det enkelt för folk att förstå, jag vill leva rakt och ärligt.”.

  Så uppenbarligen gör det ingenting att man försöker förstå. Kanske för vissa, men jag ser ingen anledning här till att dumförklara någon.

  ”En ungdom som du”?
  Är man verkligen ungdom vid 50+?

  Vet inte hur det är i Sverige men i Usa är det ju väldigt många tjejer som är trans just nu. Oftast felaktigt diagnostiserade, ofta har de andra hälsoproblem och ofta autism. Sen är det många som ångrar sig. Att man känner sig som det andra könet kan jag förstå då det bla har med hjärnan att göra men allt det andra har jag svårt att förstå. Alla dessa som känner sig som hen, det, djur mm vad hände där och är dessa personer seriösa.

   Nej, de har oftast någon psykisk störning. Det normala är att det finns två kön. Men det är väl skönare att hålla på att larva med trans hit och dit än att ta tag i sina verkliga problem.

    Kryp tillbaka under den sten du kom från tack.

  Det finns två kön, man och kvinna. Allt annat är trams för att verka märkvärdig.

  Jag tänker såhär:
  alla människor är olika. Vi borde sluta applicera våra egna erfarenheter och tankar på andras liv och eventuella val.
  Ibland är det så att vi aldrig kommer förstå hur mycket vi än försöker – däremot betyder INTE det att vi inte ska visa varandra respekt. Vi kan respektera andra människor trots att vi inte förstår deras livsval.
  Det som passar någon, passar inte någon annan, och ibland passar något lite, men inte fullt ut.
  Det ena utesluter inte det andra.
  Sånt är livet – och tur är väl det!

  Carola har länge haft märkliga åsikter.. Nästintill varje gång jag läser hennes blogg slås jag av hur trångsynt och arg hon är på allt och alla, alla som inte är henne till lags (om det så är busschaufförer, lokala politiker eller gubbar på cyklar) och gör precis som hon tycker att man ska göra pekar hon gärna på bloggen och skriver ren skit om.. Denna gång går hon dock ALLDELES för långt, varför ska någon annans livsval påverka henne? Och ”att bli lurad på konfekten” är bara sexistiskt och extremt fel av val av ordspråk, det smakar riktigt illa i munnen i detta sammanhang..

   Om hon får mothugg eller en fråga som kan vara vänligt menad men som Carola väljer att missförstå, så skriver hon ett helt inlägg enbart baserat på denna kommentar. Där är hon jättearg och försvarar sig med näbbar och klor. Hon måste vara extremt jobbig att umgås med.

    Hon uppmanar också ofta sina följare att sätta sig på händerna och inte kommentera elakt. Men själv kastar hon sig över tangentbordet och skriver ilskna inlägg i affekt så fort hon blivit det minsta förorättad.

     Som nu till exempel. Ett inlägg om detta, där hon fiskar efter sympati från sina trogna följare.

  Dumma, obildade, idiot.

  Ibland är det bättre att bara hålla käften.

  Jag önskar att jag hade följt henne så jag hade kunnat AVFÖLJA aset!!!

   Aset? Det är väl lite väl hårt.

  Lee ❤️

  Så himla patetiskt att det är så många i kommentarsfältet drar upp USA som nämner att det är ”för många transpersoner” som sedan ångrar sin könskorrigering. Ni fattar inte alls politik eller tänker inte med hela huvudet. Det är republikanernas propaganda och insnöade åsikter att det finns bara ett rätt sätt att leva som man och kvinna, man ska skaffa barn och helst aldrig skilja sig. det är klart att det finns folk som ändra sig men i grunden är allt en motreaktion för att lgbtq frågor har lyfts upp senaste åren i USA, som har till och med fått samma reaktion mot människor i Sverige som vill helt enkelt bestämma över sitt eget liv.

   Fast när dessa personer som ångrat sig väljer att berätta så kan det väl knappast kallas propaganda. När transpersoner väljer att ta upp att de tycker vissa saker gått förlångt och att det skadar är det också propaganda. Sen tar de ofta upp sverige som exempel att vi var först på bollen att strama åt när det tex kommer till könsbyte för barn. Men det kanske inte stämmer då det kanske bara är propaganda det med.

    RFSL är dock för underlivs”korrigering” av transbarn.

    Då förstår du inte alls republikanerna politik överhuvudtaget med andra ord. Du saknar ju förmågan att höra vad dem egentligen vill. De matar med ”fakta” som inte finns. Har du inte läst nyheterna överhuvudtaget där det är man får inte säga ordet gay hela Joe vs Wade är republikanernas trångsynta och insnöade åsikter om hur män och kvinnor ska leva. Allt är en motreaktion för de vill att staten ska bestämma över vad folk hur de ska leva

     Jag behöver inte förstå deras politik eller hålla med i allt som sägs. Du svarade ju inte ens på det jag skrev så jag antar att du är på den andra sidan av saker och tycker allt detta som pågår är okej.

      Man hör hur repbublikarnera matar sin publik med: Nu är det för mycket, bögarna får alldeles för mycket luft, de är alldeles för många nu de kommer ta över hela världen, dom skrämmer barn, dom är pedofiler, de är psykiskt sjuka som foxnews och andra kanaler spottar rent ut sagt skit för att lgtbq frågar har lyfts upp dem senaste åren där för det är inte deras norm om hur man ska leva.Republikanerna vinner för de ger ut desperat desinformation, människor vill inte läsa och ta reda på riktig fakta längre om Könskorrigering. Om du har någon läsförståelseförmåga så skrev jag att det är klart att det finns folk som ändra sig och ångra sig men det är precis som i Sverige det tar flera år med såna utredningar men att högern vill gärna hitta på historier, dom leker med siffror och ge ut desinformation som förstör otroligt mycket. Riktig fakta tror inte folk på längre det blir istället men att folk går på rent ut sagt myter och det blir har du hört de har du hört det. Då kan man förstå att det är något som inte stämmer.

  Jag förstår inte varför man måste ha en åsikt om allt och försöka förstå? Vad exakt är det man ska försöka förstå!? Kan man inte bara acceptera folk för vilka de är eller vill vara utan att försöka göra det till en grej?

  När jag läste om Björn att ”han” numera är en hon och heter Lee så tänkte jag bara: ”Jaha. Okej, kul för henne!” sen gick jag vidare i mitt liv. Jag försökte varken förstå eller skämma ut mig själv på sociala medier för att försöka framstå som PK.

  Måste alla människor förstå allt? Kan det inte räcka med att förstå att Lee gör det här för att må bra och ge den instängda personen inombords utrymme att frodas.

  Lee gör ju en dokumentär för att skapa mer förståelse kring det hela och poletten föll tydligen inte hela vägen.

  Lee banar väg för mina barn och Carolas barn att i framtiden förhoppningsvis få vara sig själva fullt ut, utan att ständigt behöva förklara för alla andra.

  Jag undrar om C menar att hon inte förstår kan bero på att hon har ”känt” Björn och att hon ev har flirtat med/tänt på honom och jag tänker att det kanske är svårare att förstå när det inte är någon random människa utan någon man känner och som man förmodligen inte har haft en aning om att den har burit runt på detta under tiden man känt personen? Jag har ingen sådan person i min närhet (som jag vet om) så har ingen egenupplevd erfarenhet men tänker mig att det kan göra det svårare att säga rätt pronomen osv (iaf i början) eftersom man är van att säga det gamla namnet/pronomet? Samt att är man själv i ”rätt” könstillhörighet så kanske man inte kan förstå hur det känns att vara i ”fel”? Men jag tycker väl iofs ändå att de som har tolkningsföreträde är dels C själv då en text inte alltid blir så som man faktiskt menar samt de som själva är trans?

  Åh vad bra om jag hade haft tid att läsa alla kommentarerna i detta inlägg. Ämnet ligger mig varmt om hjärtat då jag arbetar i branschen och har gjort det i över 10 år. Och då menar jag inte att jag arbetar med att operera bort brösten på flickor och skriva ut testosteron. Jag arbetar i psykiatrin och ser vilken otrolig skada de kan göra med människor när det drabbas av de här idéerna av att vara ”födda i fel kropp”. Det är väldigt ovanligt med att personer faktist föds med ”fel” kön. De få gånger det händer, så märks det t.ex främst via blodprov, och de personerna upplever sällan behov av varken operation eller namnbyte eller liknande. De har sökt vård av andra orsaker då detta uppdagats.
  Att uppleva att man tillhör det andra könet är helt skapat av omvärlden och yttre faktorer. Även att vara ickebinär är något konstruerat. Tro det eller ej, men en psykiskt frisk individ accepterar sig själv som den där. Behovet av ändra sig och hela sin existens är vuxet ur desperation, depression, trauma, etc.. och DÄR kan sjukvården göra mycket för att rädda människor.
  Under mina yrkesverksamma år har jag då inte mött en enda patient som mått bättre efter könskorrigering. Däremot många suicid.

   Du säger att, att uppleva att man tillhör det andra könet är helt skapat av omvärlden och yttre faktorer. Stämmer väl inte riktigt. Finns ju forskning som visar att hjärnan spelar en roll i hur dessa personer känner. Att hjärnan liknar (vissa delar) motsatta kön. Och att det har med hormoner att göra med. Att de som dras till samma kön har mer av det motsatta könets hormoner. Eller stämmer inte det.

    Det är det jag menar med t.ex blodprov (hormoner), och andra analyser (röntgen ev). I denna debatten behöver du vara medveten om att de allra flesta INTE har några sådana ”avvikelser”, mer än att de upplever just könsdysfori. Det anses till och med onödigt att analysera eftersom att det är personens upplevelse som avgör hur behandlingen ska se ut.

    Det är en andel som ångrar sina könsbyten, men då är det försent. Testosteronbehandlingen har gjort basrösten permanent, brösten är bortopererade och liknande. Hur tror du de personerna mår efteråt?

    Min högsta önskan är att alla kvinnor får den vård de behöver för att kunna älska sig själva precis som de är. Att det skulle få vara socialt accepterat att vara kvinna på vilket sätt de helst önskar att vara. Lång, tjock, gay, lurvig med mera.

    Detsamma gäller män såklart. Att Lee går igenom operationer för att bli totalt oigenkännlig har absolut med dysfori att göra. Någon slags avsmak för sig själv. Hur sunt låter det egentligen?

     Mycket intressant att läsa från någon som har jobbat inom psykiatri. Har länge funderat i samma banor men tycker inte om att ha åsikter som jag inte riktigt har fog för. Har försökt hitta vetenskapliga analyser men verkar som det är ganska ’impopulärt’ att ifrågasätta denna ’trend’ (för det är onekligen en trend eller tendens – bonusdotterns vänkrets har många som byter namn och identitet med jämna mellanrum, och det är relativt nytt – oavsett vad som ligger till grund för denna förändring). Känns lite som att tonåringar brukade experimentera med musikstilar och kläder, nu är det sexualitet och könstillhörighet. En del av detta tycks naturligt och hälsosamt – man utforskar vem man är, särskilt sexualitet BÖR nog utforskas – men hur lätt är det att navigera sådana stora frågor som barn/tonåring? Hur vet man vad som kommer inifrån och vad som är socialt/kulturellt, missnöje med vem man är/ser ut, vilja att vara unik, osv? Tycker det är jätteknepigt.

     Tack för svar Anna.

   !!!

  Hur har man mage att kritisera andra när man har fått för sig att befolka Sverige själv. Skäms på dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.