Destroy the planet try on haul

Influencern Anna Akana tar en lite annorlunda riktning i sin kritik mot influencers och deras marknadsföring av ”fast fashion”. 
Hon har nämligen laddat upp en humoristisk och ironisk haul på Youtube som hon givit namnet ”Destroy the planet haul” där hon raljerar över de negativa aspekterna av just ”fast fashion”.
En av kommentarerna under videon är SÅ mitt i prick – If Cruella de Vil had a daughter who became a fashion influencer this would literally be one of her videos!”
Här är några Anna Akanas extremt pricksäkra repliker från videon.

”This screams unfair compensation and unsafe working conditions, but am I still gonna buy it? It’s ten capitalist dollars hunny, of course….plus, my tits look amazing!”

”Children literally died making this!”
”We’re voting with our dollars.”

”The fit is green washing and we love it. Stand, slay, work it queen”

Ett annat sätt att problematisera på, och i helt min smak!
Videon hade varit ännu bättre om den inte visat sig vara del av en reklam, men man kan inte få allt här i världen.
Vad tycker du?

Tack för tips!

37 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    tänker för att utvecklingen ska gå så fort som möjligt så måste vi konsumera så mycket som möjligt

    för om den tekniska utvecklingen upphör så kan vi ju inte återställa klimatet senare

      Hahaha va

      När man ändå är igång kan man skövla regnskogarna i dubbelt så snabb takt, för då finns snart inga regnskogar att skövla och problemet med skövling är löst. Perfekt!

    Orkade inte titta på videon ?

    Jag vet inte vad jag tycker. Allt ÄR hyckleri. Allt förstör planeten i längden. Varesig det är märket hon gör reklam för eller inte. Och om förr skannings jobba osv och ekonomin växa så måste kapitalismen fortsätta sälja något. Jag har svårt att få ihop siffrorna med att fler ska jobba osv ok fler ska sluta konsumera ?

      Rättelse:

      Jag vet inte vad jag tycker. Allt ÄR hyckleri. Allt förstör planeten i längden. Varesig det är märket hon gör reklam för eller inte. Och om fler ska kunna jobba osv och ekonomin växa så måste kapitalismen fortsätta sälja något. Jag har svårt att få ihop siffrorna med att fler ska jobba osv om fler ska sluta konsumera ?

        Så barnarbete och slavlöner är okej eftersom vi _måste_ konsumera?

        Eller är det bättre att köpa färre, men lite dyrate och etiskt, miljövönligate producerade, grejer?

          Undrar dock hur det funkar för de med sämre ekonomi, blir det inte lite som med resor? Att de som inte har lika mycket pengar kan då inte köpa nya kläder alls? (Stöttat absolut second hand men ibland vill man kanske unna sig något nytt)

          Jag handlar 80% av barnen kläder på H&M (om jag köper nytt, försöker ärva mycket), vet att dom är skit rent av och skäms över att erkänna det men har samtidigt inte råd att köpa dyrare när det är kläder som ska bäras på förskolan och lekparken och vet inte riktigt vart jag ska vända mig för ”samma” kläder med bättre miljötänk men samma prisklass?

          (Undrar genuint, inte för att försvara mitt köpande)

            2nd hand, köper bara 2nd hand (om jag inte får något presentkort)

            Som du säger, second hand? Har köpt varenda plagg till min kommande baby på second hand (tradera, blocket, sellpy, bekanta, marketplace…), jättefint skick på allt och det mesta är ”märkesgrejer” alltså PoP och liknande. Billigare än nytt, även H&M och som sagt, skulle inte ens se skillnad på nytt och begagnat. Det kanske är större skillnad för äldre barn, men köper inte argumentet att man ibland vill unna sig nytt. Varför skulle man vilja det? Har inget sånt behov alls utan tycker bara det är nice att kunna köpa billigare och mer hållbart. För mig är det dock ingen prisfråga så det kanske spelar in, det är inget tvång att köpa på second hand utan ett val.

              Fast second hand förutsätter väl att det finns människor som köper nytt?

                Det blir ju ett problem först den dagen det är så pass få som konsumerar nytt men där är vi inte idag. Men visst, det skulle ju kunna bli ett problem för dem som handlar second hand, absolut, rent teoretiskt.

                Handlar helst second hand och speciellt till mig själv men upplever att det blir svårare när barnen blir äldre. Dels är utbudet betydligt mindre jämfört med bebiskläder, dessutom blir passformen viktigare (en body som sitter lite slappt på en tremånaders spelar ju ingen roll men jeans som åker ner i midjan är jobbigare) samt att barnen ju ändå har en åsikt om vad de har på sig, även om de inte är märkeshysteriska eller överdrivet kräsna. Så det kan bli rätt svårt att hitta när man ”plötsligt” behöver nya kläder, visst kan man bunkra upp i förväg när man hittar men det tar ju en hel del plats och organisering och inte säkert att det blir rätt ändå.

              Jag tycker second hand har börjat bli dyrt. Kanske bara i min stad som inte har något jätteutbud av second hand men det är billigare för mig att köpa nya barnkläder på hm än att köpa kläderna på second hand. I bästa fall kanske det blir samma pris men då köper jag hellre nytt ändå.

              Okej, men som du säger ”Varför skulle man vilja det? Har inget behov alls” – men JAG har det? ? Jag försvarar det inte och tycker att dessa diskussioner ofta spårar ur då det blir så otroligt hetsigt* och trots att man erkänner att ja, jag har det behovet och jag är inte stolt över det så blir man så saaatans utskälld ? Jag handlar på second hand ibland men som någon skrev längre ner så har priserna gått upp MYCKET på second hand, särskilt kvalitetskläder som P&P, Kuling, Isbjörn etc och jag personligen vill gärna köpa kläder som jag vet kommer att ha hålla åtminstonde en full säsong och sen kunna ärvas till yngre syskon, och skiljer det då en femhundring i pris så tänker jag(!) ”okej men då köper jag hellre en ny overall”

              Sen är jag väl inte heller svinbra på att hitta de bästa second hand butikerna när det kommer till mig själv och tycker ofta att det inte finns ”min stil”, men there again, jag kan säkert göra bättre sökningar.

              Men tex slängde ett getöga nu på en P&P mössa, den är 40KR billigare second hand (bra skick men använd) än i butik. Är jag snoffsig som tycker att det är fräckt? ?

              Jag kan absolut bli BÄTTRE på att köpa second hand och jag fattar att det mer handlar om de dom lägger tusenlappar på fast fashion men får du 5 tröjor på H&M för samma pris som du får en 1 tröja från ett dyrare märke/miljötänkande företag så blir i alla fall Jag mer lockad av att köpa de 5 tröjorna för det priset.

              *Säger inte att du är hetsig, pratar generellt*

              Säger inte att just du är hetsig)

                I ”min” second hand butik så sålde de klänningar från hm. Du vet säkert de där för barn som är som ett längre linne nästan och finns i alla världens färger. Nya på hm kostar 69. På second hand tog de 50. Varje år rear hm ut de gamla färgerna/mönstren för 30 spänn. De har ingen större passform så jag brukar köpa ett gäng på rean inför nästa sommar. Är ofta som butikernas egen rea är billigare än på second hand. För är det märkeskläder så tar ändå second hand snudd på nypris.

            Dom med sämre ekonomi sitter väl inte och beställer horder av kläder var och varannan vecka? Det handlar inte om att kritisera människor med dålig ekonomi som därför behöver handla fast fashion få gånger under ett år utan om människor som köper 100-tals plagg per år för att de kan. Har man råd att beställa kläder från shein för 5000 kronor har man råd att köpa bättre helt enkelt.

              Jag tror många köper billiga kläder för att de inte har råd med annat. Men så håller kvaliteten knappt heller, så dessa kläder klarar sig inte ens ut i second hand butikerna.. för att second hand ska fungera så krävs kvalitet också helt enkelt.

                Tror oftast inte att det är kvaliten som är problemet, snarare att man ledsnar och vill ha nytt. Är ytterst sällan jag verkligen slitit ut något plagg, ibland kan ju något viss sig vara kasst men det gäller både billigare och dyrare kläder.

          Nej inte alls , jag tycker inte man ska det, men hela systemet verkar vara uppbyggt på konsumtion och att man bara ska köpa köpa köpa osv. Jag tänkte inte på etiska arbetsaspekten när jag skrev kommentaren, utan den var utifrån resurser. Jag är för att köpa färre och dyrare! Men då krävs också mindre arbetskraft kanske ? Genuin fråga

        Minst 80 % av västvärlden kunde enkelt konsumera 80% mindre (färre), men bättre tillverkat, mer miljövänligt producerat och med bättre villkor för arbetarna i utvecklingsländerna. Det är vi själva som väljer att konsumera som vi gör. Som sagt, det ÄR hyckleri. Påminner mig om ett företag som har som målsättning att minska inkomstklyftorna mellan men och kvinnor inom det egna företaget. Vadå målsättning, det är ju bara att höja de låga (kvinno)lönerna till samma nivå som männen och bibehålla dem där. Skulle ta en månad att genomföra ifall viljan fanns.

      tror siffrorna går ihop om vi slösurfar 4h-6h på jobbet istället för 2h per dag som idag

    Haha älskar henne, klockrent! Otroligt att vissa tar illa upp av den här videon. Det handlar inte om att människor som har dålig ekonomi handlar ett par plagg fast fashion per år utan om att människor och speciellt influensers köper mängder av kläder som de sen använder någon enstaka gång.

      Är medlem i en tjejgrupp på Facebook och där beställer tjejer enorma mängder kläder från Shein och ursäktar sig med att dom inte har råd att handla kläder i ”vanliga” butiker.

    Hade gärna sett en liknande video fast om #deinfluencing.

    Deinfluencing är influencing men med en helt annan strategi. Det hela går ut på att berätta om vilka produkter man inte gillar och rekommendera de produkter som man gillar.

      Rätt stor risk för missbruk. Räcker att influensern inte fått tillräckligt mycket gratis av ett företag att för att hen ska vilja ”hämnas” genom dålig recension.

    Dom kan ju testa att handla betydligt färre fast fashion kläder och istället köpa lite bättre kvalitet 🙂 Det blir ju i slutändan kanske samma peng. Men tror tyvärr att människor tänker ”mer och fler” .

    Vill gärna undvika fast fashion som NAKD, H&M, Lindex, Gina osv. Men det känns typ som allt mer eller mindre är samma sak i slutändan?
    Älskar t ex Filippa K, men hur vet jag att sömmerskorna där har det så mycket bättre?

      Tar vi Filippa K så skriver dom ut var plagget producerats. Det har varit Portugal för alla plagg jag sett. Inom EU har vi vissa gemensamma arbetsvillkor för att värna om arbetstagarens rättigheter. Man vet således att vissa standarder följs. Filippa K arbetar med hållbarare material av bra kvalité, plaggen håller då längre vilket är bra ur miljösynpunkt.

        Tack för ditt svar 🙂

    Har någon sett dokumentären om shein på… tv4play (?).

    Böcker i färgordning istället för i bokstavsordning … och DÄR slutade jag titta.
    //Biblioteksassistent

      hur kan du läsa titlarna så suddiga??

        Trust me on this one ?

      Jag är för höjdordning på böcker. Högst rygg till vänster och lägst till höger.

      Men är allergisk mot hyllor fulla av böcker i mitt hem så jag lånar allt på biblioteket. Där är jag förvisso glad att de har ett rimligt system.

        Jag är glad att du lånar hos biblioteket ??

          Jag älskar bibliotek ? jag älskar att läsa och att kunna låna böcker är en fantastisk möjlighet

            Ja, ju fler som lånar desto mer märks det att vi behövs ♥️ Tack ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.