Annica Englund om första tiden med sonen Levi

Annica Englund och Elias Lindholms son Levi gjorde entré lite tidigare än planerat, och har pga det inte kunnat lämna sjukhuset än.
Han befinner sig på INCU, vilket är en neonatal intensivvårdsavdelning, eftersom han föddes fem veckor för tidigt och för några dagar sedan meddelade läkarna att Levi behöver stanna ytterligare en tid.
Tidigare har Annica och Elias fått åka fram och tillbaka mellan hemmet och sjukhuset för att träffa sin son, men efter att det här beskedet fick Annica att bryta ihop helt så får hon nu stanna med sitt barn till han är redo att åka hem.
I kommentarsfältet är det många som skickar stöd och kärlek till Annica och Elias, och flera stycken delar med sig av sina egna erfarenheter vad gäller detta, och det är tydligen så här man verkar göra i Kanada.
Det låter helt fruktansvärt att tvingas separeras från sitt nyfödda barn på det här viset, men skönt ändå att det löste sig på bästa sätt. I ett senare inlägg uttrycker Annica sin tacksamhet för personalen som funnits där för dem under denna första tid som föräldrar med ett barn på neonatalavdelningen. De har enligt Annica fått det absolut bästa stödet de någonsin kunnat be om.

Heja baby Levi! ??

40 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Bara ett heads up om att Annika skriver NICU och du Cam skriver INCU 🙂

  Fick också spendera veckor på neonatalavdelningen, fruktansvärd upplevelse som jag önskar ingen, finns inget värre än att ha ett sjukt barn. Men är ändå så extremt tacksam när jag läser detta att jag födde i Sverige där det är prio ett att familjen är tillsammans. När barnet var på iva bodde vi i ett rum bredvid iva salen tills vi fick bo tillsammans i ett familjerum. Men har förstått i efterhand att det är ganska unikt.

   Man separerar inte mamma och barn i regel, finns förstås undantag även i Svensk sjukvård.
   Men barnet och mamma mår bättre om de hålls ihop visar forskning. //barnssk

   Vi tillbringade 2,5 månader på neo för snart 28 år sen. nu när det ändå blev så, så är jag oerhört tacksam för den tiden. Vår bebis var liten och tidig men det är ju ingen sjukdom. Det var fantastisk personal och bra sammanhållning bland oss ”långliggare”. Plus att man blir lite mer ödmjuk. Hade länge otroligt svårt för gnissiga förstagångs föräldrar som inte kunde någon som helst utmaning i livet.

  Fy, hade aldrig kunnat lämna min bebis och åkt hem. Hade varit helt fruktansvärt ?

  Vilket vansinne att skilja barn och föräldrar åt. Fy fan.

  Mitt barn var 18 dagar på neo och jag delar inte uppfattningen som många har att det är hemskt att ha sin baby på neo. För oss var det en positiv upplevelse, vi kände ingen direkt oro och vi togs så väl omhand. Det enda jag tyckte var jobbigt var att hon behövde sola så mycket, så flera dagar fick vi inte ha henne i famnen annat än när vi bytte blöja och flaskmatade henne.

  Förstår dock såklart att alla uppfattar tiden på neo olika.

   Det kan väl kanske vara hemskt på så sätt att ens barn behöver vård. Att det är förknippat med oro, inte kunna vara hemma och börja vardagslivet ihop osv. Alltså jag menar, även om man är tacksam för vården osv så kan det ju ändå vara en hemsk upplevelse i stort. Speciellt beroende på hur barnet mår.

    Självklart är det så. Mitt barn behövde bara växa, lära sig äta och sola och då kändes det mer som att bo på ett hotell med personal som hjälpte till så att man själv kunde ta det lite lugnt och landa i den nya rollen. Jag visste också många veckor på förhand att hon skulle födas för tidigt, tas iväg direkt efter födseln och bo på neo, så det var ingen chock för oss, vilket det blir för de flesta.

     Kanske dum fråga, men kan inget om bebisar. Varför behövde hon sola? Vad är det bra för, liksom? Och är det riktiga solen, eller typ ett solarium för bebisar?

      Hehe, det lät så kul det där med solen.
      ??️

      Barn med gulsot behöver ”sola”. Gulsot är när man har för höga värden av bilirubin. Från 1177 om behandlingen:

      Om värdena är för höga behöver barnet få behandling med ett särskilt ljus på huden, via en ljuslampa eller ljusfilt. Ljuset gör att bilirubinet inte kan orsaka skada, och då kan kroppen göra sig av med det i egen takt. Det brukar kallas för att sola. Ibland kallas det också för ljusterapi eller fototerapi.

      Ingen dum fråga, jag begrep heller inte och trodde ts hade felstavat ”sova” två gånger.
      Nu lärde jag mig något nytt!!

  Ligger man verkligen kvar på neo om man är 5 veckor för tidigt född, då ligger det väl sjukdom bakom. Ett syskonbarn föddes 6 veckor tidigare och kom hem efter några dagar.

   Varför skulle hon hitta på att de är på neo? ”Ligger man verkligen där..?” Ja, uppenbarligen ligger han där.

    Jag skrev då ligger det väl sjukdom bakom, man ligger sällan kvar bara för att man är 5 veckor för tidig. Det är väl så man gör i USA antagligen.

     Så konstig grej att ifrågasätta bara.

     Hej hej, vill bara informera dig om att du har helt fel. Är absolut vanligt att barn födda vecka 35+0 och längre får stanna kvar på neo. Många i den åldern är t.ex. extremt trötta och behövas sondas då de bara sover och sover.

      Glömde skriva att jag jobbat som uska på neo i Lund så jag vet vad jag pratar om

   Kan vara olika i olika länder och från barn till barn..

   På mitt sjukhus skickar man hem prematurer från och med 35+0 om de inte behöver vidare vård.

    Han behöver antagligen just det: vidare vård. Uppenbarligen är bilirubinhalten för hög eftersom han behöver sola. När det är över orkar bebisen både vara vaken lite och äta för egen maskin, s.a.s.

   Det beror väl på hur bebisen mår, antar jag.

    Och framför allt så är de väl inte ens i Sverige så kan väl skilja sig mellan länderna?!

   Handlar om vikt, ork, om/hur bebisen får i sig näring och mycket annat som i kombination kan bli neo.

   Mitt barn gick en vecka över tiden men vi spenderade 10 dagar på neo. Han åt inte på grund av att han hade svalt fostervatten och behövde sondmatas. Det är en vanlig missuppfattning bland många att endast alldeles för tidigt födda eller svårt sjuka barn hamnar på neo.

    Det var väl ändå du som gick en vecka över tiden, inte din bebis?

     Vi genomled den veckan tillsammans kan man säga?

   Beror ju lite på vad man menar med ”sjukdom”. Allmäntillståndet kan vara sämre för en del och bättre för andra utan att det måste betyda att bebisen t ex har en infektion. Svårt att jämföra. Mellan barn, sjukhus, länder osv.

   Finns de som föds efter BF och behöver vara på neo ett par dagar pga olika orsaker. Är inte bara prematura på neo.

  Jag var på neo med min yngsta i 13 dagar. Vi fick ett rum på avdelningen och efter några dagar bodde barnet med oss på rummet med övervakning uppkopplad osv. Så vi var inte skilda från alls. Jag kom direkt från BB till Neo.

  Hon födde väl 34+5 vilket i Sverige garanterar vård på neo. Från v 36+0 kan bebisar som föds då ofta ligga på vanliga BB om allt är bra. Så det är inte alls konstigt att bebisen behöver stanna lite extra på neo! 11 dagar är ju inte så extremt. Såg heller inte ut på bilderna som att han har varken sond eller andningsstöd. Håller tummarna för att dom får komma hem snart, men hade jag fött första barnet i den veckan hade jag hellre stannat ett par dagar extra – att komma hem med ett fullgånget, friskt barn är utmanande nog. ❤️

  104 dagar på neo. Värsta, läskigaste, gråtigaste som och mest hjälplösa perioderna i mitt liv. Dock evigt tacksam för den svenska neonatalvården och den otroliga personalen som böjer sig kors och tvärs för att hjälpa familjer i kris. Önskar att dom kunde få så mycket mer i lön och bättre arbetsförhållanden!

  Kommer något inlägg om Paulas planerade bröstoperation?

   Det kan ni absolut få! 🙂

  När min dotter föddes fick hon ligga 8 v på neo- iva och vi fick inte stanna kvar på natten utan åka hem, detta var i Lund. Det var vidrigt! En natt fick vi sova kvar då hon var så kritiskt sjuk att de inte trodde att hon skulle överleva (vilket hon tack och lov gjorde ?)

  Nu har de kommit hem med Levi, så skönt!

  Skönt att de har fått komma hem nu!

  Blev glad att hon verkar ha tagit beslutet att inte visa hans ansikte ♥️ sen är det kanske lättare för vissa, som tex Maja L och Annica som lever med svinrika män.

   Men lägg inte ut nån bild alls då. Så sjukt tråkigt att kolla bilder och vloggar med emojis framför ungarna

    Håller med Anonym 07:20. Jag har personligen större förståelse för att det görs på ett barn i – säg – 3- eller 4-årsåldern. L är ju bara en liten bebis än så länge. Är man i så stort behov av integritet då? Tror inte detta hemlighållande kommer vara speciellt länge, om jag får sia lite fritt. Hon är väl dunderglad att det äntligen blev ett barn efter alla dessa missfall, och kommer nog snart visa hans ansikte ska ni se 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.