Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.

OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt i moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

383 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Hur vet man hur mycket man ska ’acceptera’ i en relation och när man ska släppa istället? Jag är medelålders och är ihop med världens finaste kille sedan 9 år i Stockholm. Men det finns flera smågrejer han gör som jag kan störa mig på i vardagslivet precis som jag antagligen också gör grejer han stör sig på. Och jag pendlar ofta mellan tanken att ’slå mig loss’ eller stanna kvar och vara tacksam att nån ens står ut med mig. Jag har flera vänner som lever i relationer som dem klagar över och deras partners är på olika sätt irriterande och jobbiga. Men samtidigt säger dem att man får ju tåla lite och vara tacksam att man har någon att dela livet med. Varför måste det vara så egentligen? Varför måste vi bara nöja oss? Jag har alltid varit i en relation och inte stått på egna ben. Och risken finns ju (om jag gör slut) att jag kommer ångra mig för resten av livet för han är ju dessutom min absolut bästa vän. Men tänk OM det faktiskt blir riktigt bra? Jag bara förställer mig det där att vakna själv, lyssna på ljudböcker när jag vill ur högtalaren, slippa laga hälsosam tråkig gröt hela tiden för att han lever så nyttigt, och kunna resa själv och upptäcka nya platser på egen hand, bara lyssna till mig själv. För ibland undrar jag vad det är för liten figur inuti mig, och vad som hade blivit av den om den stod på egna ben ett tag? Jag kan ingenting om elektronik, min sambo är alltid som får byta däcken och han drar in mest pengar av oss. Jag är till viss del beroende av honom och jag tror också han trivs i det, många killar gör nog det. Att dem känner sig behövda och att vi tjejer måste ha dem för att vardagen ska funka. Och det stämmer till viss del i mitt fall. Jag kan inget om hur glödlampor funkar, jag vet inte hur man skruvar ihop möbler och det är alltid han som har koll på när vi behöver besiktiga bilen. Men jag kan ju så mycket annat? Och jag vill ändå nånstans tro att jag hade lyckats riktigt bra med att leva ifred också. Det handlar inte om att jag tror att gräset är grönare någon annanstans för jag tror faktiskt inte jag kan få bättre än honom. Men jag vill inte heller ha någon annan, jag bara är så genuint nyfiken på att leva fullt ut med mig själv. Göra allt på mitt sätt, utan en man för en gångs skull. Jag vet inte vad jag vill ha sagt med dethär, men bara typ… få lätta på allt inuti lite grann. Tänk hur många kvinnor vi är som faktiskt klarar oss precis lika bra utan männen som övertygar oss om att vi faktiskt behöver dem?

   Jag slås av tanken hur mycket av det här du kan göra ändå! Förstår absolut längtan efter att leva ensam och göra precis som man vill, hela tiden, och på frågan ”varför måste vi nöja oss” är mitt svar alla dagar i veckan att det måste vi verkligen inte! Jag tycker att man bör utvärdera relationer hela tiden – Sen betyder ju inte en svacka att man måste göra slut, och relationer förändras ju över tid. Man får väga det positiva mot det negativa. Är det jag får ut av relationen värt det jag får ge upp?

   MEN med det sagt – Bli självständigare i din relation! Res ensam ändå! Nu är jag inte en person med något speciellt sug för att resa, men många av mina vänner i relationer reser ensamma ändå. Du behöver inte äta tråkig gröt för att han gör det, laga det du vill till dig eller gå ut och ät med någon annan som är intresserad av mat.

   LÄR dig om elektronik, glödlampor, däckbyte. Det är bara att göra på egen hand, du behöver inte alls låta honom sköta de bitarna.

   Jag är gift men vi lever båda självsändigt – Vissa saker måste man såklart anpassa men jag har ett stort och innehållsrikt liv utanför vår relation, både ensam och med andra människor. Jag känner mig aldrig låst och jag känner mig inte alls beroende av min man, jag hade klarat mig alldeles utmärkt utan honom, och han utan mig. Vilket också innebär att jag kan vara trygg i att vi väljer varandra för att vi mår bra och njuter av varandras sällskap, inte för att vi behöver varandra.

    Jag tänkte precis samma sak!

    Öva på att bli självständig i din relation, våga ta plats och låt dig utmanas och utvecklas.

    Spela ljudböcker ur högtalarna vettja, berätta att du vill ansvara för däckbytet i år och lär dig mer om allehanda saker om det är något du vill! Eller så nöjer du dig med att ni är bra på olika saker och kompletterar varandra. Det är också ok!

   Jag är gift sen 10 år, varit ihop i 17. Två barn som är 8 och 5. Jag har sen ett år tillbaka gått igenom det där och börjat frigöra mig. Ifrågasatta gamla beteenden, bytt däck på bilen bara för att jag ska kunna det osv. Jag tror att om du är lycklig i relationen kan du ändå upptäcka din lilla filur. Jag har te x upptäckt att jag tycker om att resa själv! Så det har jag gjort ett par nätter här och där.

  Förlåt men jag måste bara boasta över hur sjukt glad jag är över att ha blivit friskare från min ätstörning (svält+hetsätning). Jobbat på det under ca ett år, använt ett program med självterapi mot hetsätning. Mitt liv har blivit så mycket bättre, så mycket mer livskvalitet.

  – Lunch! Äta lunch! Såå mysigt att sitta ner med kollegorna och äta en god måltid och småprata. Istället för att hetsa ut på en powerwalk och sen trycka ett ägg och grönsaker vid skrivbordet.

  – Äta tillsammans med barnen, samma mat som de äter. Köttbullar och makaroner. Potatis och fiskpinnar. Vanlig mat. Istället för att behöva laga något annat ”nyttigt” till mig själv som skulle ätas så sent som möjligt för att försöka slippa somna hungrig.

  – Vara pigg och glad på helgerna. Istället för att inte orkat med svälten och börjat hetsäta på fredagen eller lördagen för att däcka med svullen ond mage, hög puls och ångest. Bara orka ligga i sängen medan barnen fick stanna i soffan med skärmar hela dagen (inte dem emot men ändå). Detta är den absolut största vinsten, att kunna vara en glad mamma och göra saker med barnen. Är ledsen över alla helger vi förlorat men försöker vara tacksam för att det är bättre nu.

  – Jag är nog inte jättetjock och ful? Nu när jag inte längre tänker nedlåtande om min kropp så ser jag något helt annat i spegeln. Väger säkert samma och ser säkert likadan ut som förut, men det är som att hjärnan ger mig en annan bild som jag tycker är rätt fin och bra. Är sekundärt men enligt bmi är jag i medelspannet av övervikt så jag är inte smal på något sätt. Men så sjukt att jag haft narrativet hela livet att smalhet är en hygienfaktor för lycka, alltså att det är grundnivån som måste uppnås, annars kan jag inte vara lycklig på riktigt. Helt galet att jag levt efter den lögnen hela livet.

  – Jobbet är piece of cake helt plötsligt. Objektivt sett är det mer att göra och jag borde vara mer stressad. Men allt går jättebra, jag mår bra på jobbet och hanterar uppgifterna utan den jobbångest jag dragits med så länge tidigare. Tror det är för att jag har äter och har energi och kan fokusera på jobbet istället för att vara hungrig och tänka på mat.

  – På tal om det, sååå skönt att slippa det konstanta tänkandet och planerandet kring mat. Vad, hur mycket, när, hur optimera mättnad, när kan jag vara hungrig utan att det stör så mycket. Herregud all j-vla tid jag lagt på detta istället för att lägga tiden och energin på att leva.

  Önskar ingen ett liv med kroppsfixering och matbesatthet. Det är rent utsagt förj-vligt att lägga sitt liv på något så betydelselös. Och jag är så glad och tacksam att jag som är 40+ år med ett helt ätstört liv bakom mig har lyckats komma såhär långt.
  Tack för att ni orkade läsa ?

   Blev så otroligt glad av att läsa detta ❤️❤️ helt otroligt starkt av dig ❤️
   Detta kan vara det bästa jag läst i öp på länge ❤️

    Tack tack tack för att du skrev det här <3

     Tack ? Ville dela med mig dels pga glad över att det blivit så mycket bättre, dels för att många kämpar med samma. Är nog den vanligaste ätstörningen.

    Håller med! Otroligt fint att läsa ❤️

     Tack ❤️

    Åh tack vad glad jag blir ❤️?❤️

   Bra jobbat! Heja dig ??

   Åh vad glad jag blev att läsa ditt inlägg ❤️.
   Heja dig!

   Hurra! Önskar dig fortsatt tillfrisknande 🙂

    Tack! ??

   Tusen tack för att du delade med dig av detta. Jag kämpar med hetsätning, vilket gjort att jag gått upp väldigt mycket i vikt. Nu har jag jobbat med en terapeut och det känns lättare, men det är fan inte en rak väg. Nu senast har jag varit nere ett par veckor i det där träsket… Ditt fina meddelande gav mig hopp och påminde mig om varför det är värt att kämpa. Speciellt det där att äta samma mat som barnen, det stycket kändes <3

    Tack vad glad jag blir att det gav dig hopp 🙂 Stort steg bara att söka hjälp! ? Återfall hör till så var inte ledsen för det. Förhoppningsvis blir episoderna mer sällan och kortare.

   Åå vilket fint inlägg! Tack för att du delar med dig och bra att du mår bättre! ❤️❤️

    ?❤️

   Underbart! Vilket program?

   Heja dig Sur Sås! Vill du säga vad du använt för program?

    Tack snälla. Det är från en bok som heter Att övervinna hetsätning av Christopher G. Fairburn (finns på biblan). Metoden är tydligen forskad på med bra resultat. Rätt mycket jobb med anteckningar om matplaner (låter lite som dubbelmoral med planer och kontroll men det är för att få in hälsosamt ätbeteende) och analyserande om man får återfall. Men så värt jobbet.

    Går i stora drag ut på att planera normala måltider och äta normalt. Om man får återfall, antingen genom att hoppa över måltid eller äta för lite (så även äta för lite räknas som återfall för diet och hets hänger ihop) eller hetsäta, så får man analysera vad som hänt och göra en plan så att det inte ska hända igen.

     Tack snälla för svar och att du delar med dig ? All lycka till dig!

      ?❤️
      Slutbantat av Erik Hemmingsson är också en grym bok som motiverade mig mycket.

   Detta var det bästa jag läst här på öppet spår, någonsin. Tack för att du delade med dig.

   Jag har precis påbörjat en online behandling mot min bulimi, som nådde vuxen ålder förra året. Jag har snart haft det i 20 år, mer än hälften av mitt liv.

   Så många år som gått åt just det, planera mat, äta, kräkas. Kan inte umgås med folk om jag inte vet att det finns en toalett med ostört läge. Mina barn börjar bli större o jag är så rädd att de ska se/höra mig kräkas. Vill inte att de växer upp med min syn på mig själv, det är vad som motiverat mig till behandling.

   Så trött att konstant kämpa för att hålla fasaden utåt. Har ett ansvarsfullt jobb där jag ”står på scen” dvs är expert inom mitt område. Många gånger går jag till ett möte direkt efter att ha kräkts och känner mig äcklig och smutsig.

   Mitt värde är helt beroende av siffrorna på vägen.

   Du hav mig lite hopp, hoppas jag en dag kan skriva ett liknande inlägg och inspirera någon annan. Om inte sjukdomen tar mig, undrar varje dag när min kropp bara ger upp.

    Jag är 32 år och har hetsätit och kräkts i perioder sedan jag var 17. Tror alltid att ”nu är det över” när jag lyckats kontrollera mina impulser i max några månader. Sen trillar jag dit igen. Alla tror att jag varit frisk i ca 9 år… men mina ätstörningar kommer och går.
    Har också barn och vill absolut inte att dom får veta ?. Hoppas att vi blir friska en dag.
    Ska tillägga att jag gått i flera behandlingar; bland annat mandometer och SCÄ men funkar bara en kort tid, sen tillbaka. Fan

     Var inte hård mot dig själv, att man kämpar på och klarar det flera månader är jätteduktigt. Det är så mycket annat i det mentala som behöver hitta nya vägar i hjärnan. Ätstörningen är nog en form av trygghet och ångestdämpning. Jag märker att jag trillar dit lättare när det är stressigt i livet i övrigt.

    Åh tack ❤️❤️❤️
    Men nu har du tagit steget och sökt hjälp, det är vändningen. Ingen rak framgångsväg så klart, för mig var (är) det mååånga återfall. Men det är så mycket värt att få verktyg och gå tillbaka till rätt väg, gång på gång. Till slut har det gått tid och man är på en bättre plats än ett år tidigare.

    Känner verkligen igen mig i att man ska vara en vettig professionell person, men det inget vet är att man plågar sig själv på det här sättet. En dag kommer siffrorna på vågen bara vara siffror (är inte där än själv, väger mig därför inte). Men till slut får man nog av allt uppoffrande och börjar se att man är fin hur man än ser ut eller väger.
    Hoppas det kommer gå bra för dig! ❤️

    Nästa gång är det du som får skriva det här inlägget ❤️

   ❤️❤️❤️❤️ du är grym!! kram

   Tack för att du delade med dig. Jag är snart 31 år och har haft bulimi och hetsätning sen jag var 15 år. Nu har jag inte spytt på över 1 år. Jag går även i terapi och det har hjälpt mig. Har haft några perioder av hetsätning men jag får ta det en dag i taget. Ser fram emot att bli frisk och fri.

  Så sjuk att jag inte orkar titta på nått så behöver ert bästa tips på ljudböcker- genre spelar ingen roll.

   Born a crime av Trevor Noah är min topp 1 ljudbok genom tiderna och jag har lyssnat på många hundra. A little life av Hanya Yanagihara (tror hon heter det) är kanske på delad förstaplats om man tål lite smärta i berättelsen.

    Oj, btw lyssnade på Born a crime på engelska och tror inte den är i närheten av bra på något annat språk eftersom han som skrivit boken är så sjukt bra på att läsa den. Ett litet liv lyssnade jag på svenska och den var underbar. Säkert bra på engelska också.

     I närheten av lika bra* sorry nu är jag färdig

   Älskar Denise Rudbergs elegante crime.

   Kirke (och även En sång för Akilles) av Madeline Miller. Krya på dig ?

  Hjälp mig gå UPP i vikt!

  Pga nedsatt aptit söker jag tips på effektiv och stabil mat/mellanmål. Kan endast äta små portioner så vill ha något med mycket kalorier. Vardagsmat och relativt nyttigt alltså, äter redan chips och allt sånt.

   Halloumi pasta. Behövs väldigt lite för att komma upp i kcal.
   Stek halloumi i kuber och svamp, ha i lite grädde och eventuellt någon god färskost eller creamfresh chili paprika. Provade arlas paprikaodt idag och de blev jättegott. Krydda med chiliexplosion. Mätt länge och gott ☺️ tog Max 30 min

   Yoghurt, bär, havregryn, sockerfria flingor av något slag.

   Potatisgratäng gjord med grädde och vitlök. Ja vitlöken gör väl inte så mycket men den är ju god. Varma mackor med ett härligt lass champinjonstuvning på. Omelett och champinjonstuvning funkar ju också.

   Om du kan äta sånt, det är ju så mastigt. Hur ofta klarar du av att äta?

    Tack alla, bra tips! Äter normal-ofta men blir väldigt små portioner liksom.

   Nötter blir ju väldigt fort många kalorier.

   Fetaost pasta! Rosta fetaost och körsbärstomater (du kan tillsätta smaksättning och vitlök). Koka pasta. Rör ihop allt. Så otroligt lätt och så himla gott. https://www.washingtonpost.com/food/2021/02/11/baked-feta-pasta-recipe-tiktok/

   Macadamianötter!

   Turkisk yoghurt med valnötter och honung
   Pannkakor med jordnötssmör och banan

    Just det. Glömde säga. Men har behövt försöka få upp min sons vikt. Bvc tips är typ alltid fettberika. Dvs extra olja eller smör.
    Typ en skvätt vispgrädde i kaffet?
    Grilled cheese mackor.
    Avocadotoast
    Nötsmör är ju gott att toppa en massa grejer med. Kanske lite proteinpulver i om du gillar smoothies, kan ju va lättare få ner om aptiten är låg

   Då det oftare är lättare att dricka näringen vid nedsatt aptit, rekommenderar jag Äggmjölk.
   3 ägg, 200g smält smör, 2 dl kokande vatten, mixa allt med stavmixer. Går att smaksätta med nästan vad som helst. Mitt tips är vaniljpulver och kakao, eller kanel. Ägg innehåller alla näringsämnen du behöver utom c-vitamin. Det kan du få i dig på annat sätt. Smöret innehåller nyttigt fett och gör dig gott mätt.

    Men, modd igen?!
    Hade samma problem med det för ett par veckor sedan och du fixade det efter ett par påpekanden.

    Vet inte varför jag skrev 200g smör när det ska vara 50g ?

   Min dotter är i samma sits, ingen aptit och blir illamående av mat pga mediciner.
   Detta funkar:
   •Hemmagjorda (ej för söta) smoothies på 5 dl turkisk fet yoghurt, 3 pkt frysta jordgubbar, 0.5 tsk vaniljpulver och 3 bananer. Häll upp i termos så håller det sig kylt länge under dagen.
   • Hackade körsbärstomater med fetaost, olivolja, svartpeppar och pumpafrön.
   • Ica Selections färdiga potatisgratäng som du blandar i lite extra grädde och riven parmesan i. Funkar till allt.

   avokado som mellanmål istället för typ äpple/banan, väldigt kaloririkt och bra fett!

  Någon som lyssnat på senaste Billgren Wood? De snackar om vikt på ett klokt sätt. Kändes förlösande typ.

   Inte lyssnat ännu men läste på fb att någon blev lätt irriterad på att Elsa tydligen erkänt att hon lagt upp recept och mat som hon tydligen inte ens gillar eller äter.

   Jag är lite sugen på att lyssna men känner mig skeptisk… Rädd för att höra två tjejer som gått ner mycket i vikt senaste 2 åren påstå de inte alls bryr sig om sin vikt och bara lever livet men oopsie där rök 18 kg bara sådär…

    Elsa pratar om det utifrån att hon efter cancern slutade bry sig om sin kropp och bars hatade den. Men att hon efter terapi började träna och försöka vara i sin kropp medvetet (vanlig kbt-metod). Hon hymlar inte med viktnedgången som hon vanligen försöker sopa under mattan i bloggen, och hon förklarar också varför. Det var fint.

   Nej orkar inte höra något om vikt. Tycker det är tröttsamt och sedan influencer som speglar sig och putar med munnen. Blä.

  Tankar om att Jon och janni flyttar till Sverige? Är de ihop igen tror ni?

   Tror inte de är tillsammans igen, men de har ju barn ihop, så de vill/bör nog prioritera att leva i samma land för deras skull.

    Men de skriver ju ”vårt hus”

    Man flyttar väl till varsitt? 😀

     Är de båda ägare kanske?

     Men har de bott isär ännu? De håller väl ihop som en familj fortfarande, även om de inte är ett par.

      Känns bara osannolikt att man skiljer sig och sen köper ett gemensamt hus man ska bo i som familj?

       Kanske till att börja med? de verkar ju stå varandra väldigt nära fortfarande och vara varandras bästa vänner även om det inte är kärleks känslor 🙂

        De postade ju liksom videos när han masserade hennes fötter bara dagar efter att de gick ut med att de gjort slut. Så tror bara de har en härlig och fin relation även om de insett att de inte är på ”jag är kär i dig”-nivån längre

     De flyttar nog ihop i det huset de äger tillsammans i Sverige men Janni har berättat i sin podd att de ska bygga varsitt hus på den tomten.

      Aaaaah såklart det är DET huset de menar. Tänkte inte ens på det. Tack

  Jag har hjärnsläpp. Vad heter sån där mjuk grej att sätta på pennan för att det ska bli bekvämare att hålla i den? Behöver köpa det, men svårt att googla när jag inte har den minsta aning om vad det heter..?

  Vet ni??

   Googla order penngrepp så kommer de upp.

    ordet*

    Tack!!?

   Penngrepp! ✍️

    Tack!! Det hade jag aldrig kommit på?

   Penngrepp?

   Fick alltid såna i skolan, men trodde inte det var för bekvämlighetens skull. Jag kunde inte hålla pennan rätt och denna underlättade det (håller dock pennan fel än idag ?)

    Fick också såna, men jag hade en mjuk variant minns jag, andra hade typ trekantiga. Det kan ju vara så att jag får ont för att jag håller fel iofs, men jag minns bara att det var skönt med något mjukt?

    Ikväll har jag löst det med bomullspads, haha

     Det kan nog vara så, jag har fel penngrepp och får ont om jag skriver mycket. Dock underlättade det ju när man fick skoldator osv och därav har jag fortsatt hålla pennan fel när jag väl behöver skriva för hand.

    På tal om att flytta; ser att Pappapappadöttrar ska flytta igen. De flyttade ju in i våras till sin lägenhet på Östermalmsgatan 72?

   Jag fattar inte problemet? Testade just att Googla ”mjuk grej till penna”. Gissa vad som var det första som kom upp?
   Penngrepp.

    Förlåt så himla mycket att jag frågade då.?

  Hej jag läser juridik och ska snart ha opponering på examensarbetet. Kan ni ge mig tips på hur jag gör en bra opponering?

   Jag har ingen aning men är det inte en situation då det kan vara givande att låtsas vara den andra? Vet du mot vem så går det ju att få ihop lite grann tror jag.

   – Var påläst – kolla upp noter m.m den andre hänvisat till.
   – Ställ konkreta frågor – är det svårt att hitta några ”luckor” pga hög nivå så fråga om frågeställningar den andre valt bort till förmån och hur deras resonemang såg ut för att göra det valet
   – Var schysst men tuff! Opponeringen syftar till att den andre ska kunna försvara sitt arbete, för att bli godkänd som opponent krävdes iallafall på min tid (8 år sen sisådär hehe) att man ställde raka, tuffa frågor och gärna följde upp med följdfrågor om det första svaret inte var tillfredsställande.

   Lycka till!

    Tack för dina tips! Blir lite rädd när du säger att man måste vara tuff. Kommer svettas när opponenten kommer vara tuff mot mig och mitt arbete.? Har tänkt så sjukt mycket och jobbat så hårt med mitt att det är en enda gröt nu och jag vet inte vad jag gjort. Alltså det är väl bra, men det har blivit en låsning i hjärna pga att jag nu känner mig så sjukt klar och trött på det här.
    Har du tips på vad en sån där tuff grej kan vara?

     Det är svårt att ge exempel på frågor utan att ha koll på ämnet men jag skulle säga att det vanligaste misstaget när det kommer ”tuffare” frågor är att gå i försvarsställning på ett sätt som kanske är lätt hänt att man gör när man blir kritiserad – undvik den fällan. Försök istället att förklara/motivera/nyansera dina val/frågeställningar/begränsningar/slutsatser på ett neutralt sätt utan att för den sakens skull bli urskuldande.

     Det kommer gå toppen, när frågorna kommer så kommer du inse att svaren kommer av sig självt – du har suttit med detta i ett halvår (eller mer) och kan det mycket bättre än det känns just nu runt inlämning.

   – Läs igenom flera gånger och ha stenkoll på arbetet,
   – finns det luckor eller osammanhängande delar/fakta? Varför altuell vinkel/perspektiv?
   – matchar frågeställningarna syftet? Hade fler frågeställningar krävts, färre? Är de tillräckligt avgränsade eller för avgränsande?
   – vald metod, är den mest ändamålsenlig utifrån syftet? Har personen motiverat sitt val?
   – valt material, är det mest ändamålsenligt? Har personen motiverat val av material väl? Har den motiverat varför visst material inte har använts? Har den hanterat materialet på ett korrekt/ändamålsenligt sätt?
   – rubriksättning: matchar rubrikerna innehållet?
   – har perosnen sammanfattat varje del i arbetet, vilket gör läsningen lättare?
   – stämmer slutsatserna med resultatet i arbetets övriga delar? Är vissa delar inte tillräckligt underbyggda?
   – har personen löpande ”kritiserat” sina egna val, slutsatser etc? Dvs nyanserat sitt eget arbete?
   – formalia: fotnoter, källhänvisningar etc. Korrekt?

   Stort lycka till! ???‍??

    Intressant! Överlag i opponering och examensarbeten handlar det mycket om filosofiska antaganden och forskningdesign för att kunna opponera eller försvara?

     Vad menar du, anonymt?

      Om man behöver försvara sitt val av forskningsdesign, alltså val av metod osv? Och om man behöver redogöra mycket för sitt val filosofiska antaganden tex interpretivism osv? Bör tillägga att jag är inom det samhällsvetenskapliga fältet

       Vet inte om jag förstod frågan riktigt, men utifrån min erfarenhet så är det viktigt att ifrågasätta – och försvara – den metod/analysbegrepp/blabla man har valt. Även avgränsning av syftet kopplat till, ja jag vet inte, andra intressanta perspektiv. Ex fråga varför man valde att göra en intersektionell analys av straffskärpningsgrunden heder, och inte ett annat kanske mer ändamålsenligt perspektiv/metod.

        Jag tycker såna där ”varför gjorde du inte så här istället” är så svåra att komma på. Känns som jag måste kunna allt om rättsvetenskaplig forskning och allt om deras ämne för att kunna tänka i de banorna. Gud jag vill bara ha det här bakom mig.

       Nu vet jag inte om alla som svarat mig är jurister som jag, men det låter som man inom det samhällsvetenskapliga fältet har lite annat upplägg och har olika benämningar för saker. Har inte hört begreppet forskningsdesign förut.
       Skriver du också uppsats och ska ha opponering snart?

        Jag läser till socionom och har opponering om ett par veckor. Gissar att anonym menar forskningsdesign som typ val av metod, urval och analysmetod. Filosofiska antaganden känner jag däremot inte igen som en del av uppsatsen. Kanske är synonymt med teori?

    Tack för dina tips!?

   Jag brukar inte se så strikt på det, utan mer tänka att det ska bli en intressant diskussion som får den som skrivit arbetet att reflektera djupare och förklara mer. Och att man liksom diskuterar tillsammans. Det handlar alltså inte om att sätta någon på plats, utan mer att det ska vara fördjupande och intressant. Innan var jag ganska nervös för att bli opponerad på men sen insåg jag ju att det är jag som är expert på just det arbetet jag har gjort så det var mest roligt att få förklara mer. Det är också okej att inte veta exakt, men man kan försöka sitt bästa att resonera lite utefter det man vet.

  Försöker se klart avsnitt 1 på Strandhotellet… Någon som sett? Det blir ingen succé alltså… zzZz..

   Jaså? Pratade nyss om den med min mamma, och vi båda tyckte den var bra. Man kan ju inte förvänta sig allt för mycket av en såpa ?

    Jaha okej, men då är jag glad att ni uppskattade den! Allt kan inte passa alla ???

     Ja jag längtar redan till avsnitt 3 ? älskar såpor

   Det var det absolut sämsta jag har sett. Jesus vilken plåga. Jag hade hoppats på så mycket mer.

    Haha ja… Tycker den håller lägre nivå än Lyckoviken…

     Är det möjligt? ?

   Jag såg precis filmen Dreamhouse. Sett den förut o tyckte då den var bra. Nu tyckte jag den var så otäck?

   Synd att inte Läckberg väljer bättre skådisar

  Vad kommer du ihåg från de bröllop du har varit på? Har du varit på ett tråkigt bröllop?

   Först och främst stämningen, de allra flesta bra och kärleksfull stämning men ett bröllop som endast var stelt och udda.. sen tänker jag själv ofta på hur maten, serveringen osv är.. på det färdigt stela bröllopet tog maten slut och vinet serverades till borden efter att man ätit, trots att de presenterade att det var matvin..

   Många av våra vänner vet jag att uppskattar att alkoholen räcker hela kvällen till de som vill ha ?

   Alla bröllop är tråkiga.

    Inte om du går på ett Balkan bröllop, du hann inte ha tråkigt en enda sekund ?

     Kommer dock inte hända.

     Det kan vara lite väl händelserikt för en del dock ?

     Unpopular opinion:
     De flesta bröllop förutom svenska är roliga fester. Svenskarna föredrar evighetslånga tal, stel stämning och snålhet (för lite mat och dryck). ?

      Instämmer 100%. Gillar inte svenska bröllop. Stelt och tråkigt.

      För de inte räknar med att tjocka släkten ska betala mat och underhållning.

       Nej. För att det är stelt mingel, tråkiga tal, bordsplacering, pinsamt spex, dålig musik och fancy mat som är halvdan.
       Föredrar fokus på nice mat, ofta buffé och inte sällan lagat av släkt, bra musik och fokus på dans pch fest. Samt sitta bredvid vem man vill.

        Som sagt, de går ”all in” för att de betalt för det och lagat maten.

    Håller med!!

   Här är några positiva och negativa saker med de bröllop jag varit på:
   Negativt: dålig bordsplacering där vi alla vid bordet hade väldigt olika ålder och bakgrund. Det blev väldigt stel stämning då det var svårt att hitta några roliga samtalsämnen, utan det blev bara ytligt kallprat.

   Positivt: generöst med alkohol innan och under middagen. Alla vågade släppa loss och bjuda på sig själva.

   Negativt: det fanns ingen DJ utan bara en Spotify-lista som någon tråkmåns skötte. Han kunde inte alls läsa av stämningen och valde helt fel låtar. Det kunde spelas en gammal 90-talshit som fyllde hela dansgolvet och alla sjöng med. Efter det valde tråkmånsar att spela tung hiphop som ingen hört förut vilket fick 90 % av alla att gå och sätta sig igen.

   Positivt: efter middagen dukades det fram ett stort bord med massa godis och snacks där alla kunde gå och ta. Uppskattades av precis alla gäster.

    Alltså bordsplacering: varför?? Det är väl 1000 gånger roligare att få sitta med personer som man vet att man kan slappna av med, än med random främmande personer där stämningen med oerhört stor sannolikhet kommer att bli stel. Varför vill ens värdarna utsätta sina gäster för något sådant? Totalt obegripligt ?

     Om man inte har buffé så blir det väl i princip omöjligt att inte ha bordsplacering? Och vissa kanske vill servera just 3-rötters men eftersom folk har olika mat så måste man veta vem som sitter var om maten ska komma ut ungefär samtidigt.

      Vi hade bordplacering just för att vi _inte_ ville ha buffé, gillar inte alls logistiken kring det, att folk ska upp och köa, det blir svårt att få till tal och sånt under middagen. Däremot planerade vi bordsplaceringen noga så att alla som kände varandra skulle sitta ihop. Förstår inte heller grejen med att sprida ut folk – Man vill väl att ens gäster ska ha så trevligt som möjligt under middagen?

       Bättre med buffé och inga tal tycker jag. Och att folk får sitta var de vill.

        Ja där tycker vi olika helt enkelt, har inte uppskattat att behöva spendera stora delar av bröllopsmiddagen köandes till buffén när jag själv varit gäst, och inte heller stressen att behöva hitta en bra, rolig plats. Ett brudpar som känner sina gäster och placerar mig med min partner och mina vänner vid ett bord, där jag sen får sitta och snacka och ha roligt hela middagen (som jag håller med om inte ska vara så långt, det är skillnad på tal och tal) föredrar jag alla dagar i veckan.

   Låter kanske konstigt, men rätt temperatur är viktigt. Jag har varit på två sommarbröllop som var så otroligt kalla. Det fanns ingen plan B vid kyligt väder, så lokalerna var helt uppvärmda och alla gäster var helt blåfrusna i sidan sommarkläder. Det blir liksom ingen toppenstämning när alla står och skakar och har blå läppar, haha.

   Själv gifte jag mig under pangsommaren 2018 och det var nästan 30 grader varmt i kyrkan. Inte heller optimalt!

   Var på ett bröllop där Alla ville hålla tal. Kul att många ville lyckönska paret men talen höll på till 01 och blev typ ingen fest efteråt för alla var så sega..

    Talen är riktig stämningsdödare. Maten blir kall, ingen får engagera sig i samtal med bordsgrannarna utan man ska sitta på en enda lång föreläsning om minnen folk har med bruden och brudgummen. Och alla dessa föreläsningar är dåliga. Detta gör mig arg.

    Det här. De få tråkiga bröllopen jag varit på har alltid innehållit för mycket tal.

    Exakt.Skriv ett brev el nåt istället.

     Jaaa!!! Man kan ha en liten brevlåda där man kan droppa ner sitt bröllopstalsbrev. Bra idé, ska se till att på mitt bröllop är det under fem talare under middagen. Helst bara tre. Resten får posta sitt tal i bröllopsbrevlådan. Så kan man läsa breven till frukosten dagen efter. Om de absolut vill snacka kan de spela in en video på en USB sticka och droppa i brevlådan.

   Tråkiga:
   •Kyrkbröllop
   •Långa och för många tal!
   •Tråkig/ej vällagad mat
   •För lång väntetid vid servering
   •Spex
   •Underhållning i form av någons kusin som var ”bra” på att sjunga på gymnasiet
   •Barn välkomna
   •Inte känna någon förutom min partner men ändå bli placerad någon annanstans

   Roliga:
   •God mat som blir lite av ett samtalsämne runt bordet
   •Kortare tal som faktiskt betyder något (toastmaster har koll på schema/tid/synkar med servering)
   •Kortare vigsel
   •Barnfritt
   •Kort tid mellan vigsel och skål/tilltugg
   •Bra musik som speglar brudparets smak
   •Festen ska spegla brudparet (är de punkare dra dit någon punkig trubadur och servera fulfolköl frampå småtimmarna, är någon av dem latino så låt det spegla sig i val av mat och musik vid någon punkt)
   •Människorna gör festen! Är de roliga och avslappnade gör det inget om något går fel

    Glömde: På ett bra bröllop öppnas inte presenterna under festen. Det kan ta långt över en timme när alla presenter ska öppnas, tackas och kramas. Väldigt tråkigt som gäst att kolla på. Öppna presenterna hemma!

    Håller HELT med dig på de allra flesta punkter, men särskilt det där med barnfritt. Vi tackade just nej till ett bröllop i sommar för att det kommer myllra av små människor under 6 år. Aldrig i livet.

     Hoppas det inte var nära vänner. Om någon man känner vill ha en på sitt bröllop kan man väl stå ut en kväll bland barn för att vara en del av en dag som är en stor grej för dem – Även om det inte blir ditt livs roligaste fest…

      Bekanta som vi träffar kanske en gång vartannat år. Hade såklart närvarat vid en nära väns bröllop oavsett småorcer eller ej!

       Rimligt! Tyckte det lät så dramatiskt att tacka nej pga barn, men är man inte speciellt intresserad av att delta ändå förstår jag beslutet.

   Ångest och tvång – nån annan bestämmer hur man ska klä sig, var man ska sitta, vem man ska prata med, vad man ska äta och dricka och så måste man fejkle sig igenom nåt mingel och nån tipspromenad.

   Och är du på ett utländskt bröllop har de också bestämt vad du bör betala i kuvert och vad du ska köpa för present (från en bestämd lista). Och så ska man betala för ibland långväga transport och ibland även boende, kanske ta ledigt från jobbet eller offra en del av sommarsemestern för att bröllopet utspelar sig i flera dagar.

   Känns som att det blir värre och värre för varje generation, vad man kräver av sina gäster och hur sociala medier-perfekt tillställningen måste vara. Istället för att fokus ligger på att fira sin kärlek ihop med vänner och familj på ett kul, fint och härligt sätt!

    Tipspromenad på bröllop, är det vanligt? Aldrig hört om innan? Men håller med om det du skrev om sociala medier 100 %

   Saker jag inte gillar på bröllop:
   – Splittra par vid bordsplacering
   – Fotografering direkt efter ceremonin med några timmar paus mellan ceremoni och fest som resultat. Fotografera innan eller se till att toastmaster startar mottagningen direkt.
   – Inga ”goda” alkoholfria alternativ. Det är en lång dag/kväll och de flesta uppskattar att blanda lite. Finns bara vatten blir det tråkigt.

   Saker som jag gillat:
   – Gemensamma ”aktiviteter”, räcker med någon dans eller liknande.
   – Någon litet minne, foto, nyckelring eller liknande. Kanske ytligt man jag själv har tyckt att det varit roligt.
   – Möjlighet till karaoke har ibland passar väl när dans stannar av och alla behöver dig ett skratt.
   – Som någon annan skrivit; temperatur! Både sommar och vinter kan det ibland bli lite kallt o lokaler eller utomhus, ha lite filtar på lager om det inte är en superfin sittning.

    Och vickning såklart! Jag vet inte hur många gånger jag varit på fantastiska fester och bjudningar men där alla blivit så otroligt hungriga strax efter midnatt och det därför har stannat av!

   Är gammal, har varit på många bröllop. Tråkigast: de tjusiga sittningarna. Stelt. Roligast: de som vågat ta ut svängarna och haft rejäl fest. Gärna med övernattning. Gott om vin och annan dricka är sällan fel heller. Jag tycker också att en bra, uttänkt bordsplacering är toppen!

   Tråkigt – när man har klackar p.g.a. dresscode men bröllopet är på en plats där man inte kan bära dem, typ strand eller gräsmatta.

   jag minns inte något, inte brudarnas klänningar, vad det bjöds på för mat, tal osv. minns var det var någonstans och vad jag själv hade på mig ?

   De bästa bröllopen har haft bra musik, buffé-mat, inte för många tal men ändå ett par fina, någon aktivitet här och där (tex en fotostation, dansa limbo, frågesport eller liknande) och nattamat!

   Det stelaste bröllopet var när de hade satt mig mellan personer jag inte kände alls och uppenbarligen hade noll gemensamt med. De hade satt min dåvarande sambo långt bort (också han mellan folk han inte kände alls) och andra familjemedlemmar längre bort på samma vis. Folk var inte uppklädda (någon hade tex trasiga jeans och hoodie och en annan hade keps på sig under middagen) och stämningen var…annorlunda. Vi gick efter att de skurit upp tårtan.

  Hej alla!
  Jag undrar om ni sitter på något bra tips på ryggsäck till skola? Gärna en stor och oful där det finns plats för en laptop, matlåda och några böcker typ. Det ser typ ut som att jag ber om en enorm campingbag men så är inte fallet, haha

  Helst Inte för dyr, typ max 2500 men gärna billigare. Hoppas jag inte begär för mycket 😉

  Tack på förhand och jag önskar er en fin onsdag!

   Kanske för billig men jag har en ryggsäck från Ikea för 99 kr. Heter starttid. Finns två men jag har den med handtag. Är så nöjd!

  På senare tid så har jag förstått jag att jag är högkänslig, jag har alltid trott att jag bara är konstig och sjukt överkänslig med samhällets normer? Jag vet redan att jag är introvert, men jag tar till mig precis allt. Allt från en sinnesstämning i ett rum, om någon blir blir upprörd, och om jag läser artiklar om barn och djur som har far illa så mår jag dåligt i flera dagar och kan tänka på vissa artiklar efter fler år (obs läser mycket) Men vad tror ni, är högkänslig en diagnos?

   Nä högkänslighet är inte en diagnos. Det är ett (ganska vanligt) personlighetsdrag. Men det är ju bra att ha identifierat det hos sig själv, så kan man anpassa sig efter vad kroppen och sinnet mäktar med 🙂

  Tror ni Aisha/Malin/Johanna kommer att komma tillbaka till instagram, snap osv i framtiden? Eller hennes enda plattform för alltid är att hänga på blocket och sälja vagnar tro?

  Saknar hennes live, tyckte dom var underhållande ? och hon har så lugnande röst. Tycker hon borde läsa ljudböcker, göra ASMR eller något ?

  Måste kräkas ut lite på min sambo.
  När vi satt och åt kvällsmat ikväll så berättade han att han slängde sin matlåda han hade med sig idag, dels för att den inte var så god och hans kollegor skulle ut och käka lunch istället. Jag kan köpa att han väljer att äta med kollegorna ute men vem FAAAN slänger fullt ätbar mat i dagens samhälle? Den maten vi åt kvällen innan och som var fullt ätbar och inget fel på alls. Vår son kunde ätit maten istället till lunch imorgon?!?
  Så respektlöst dessutom när det är jag som lagat maten?
  Usch vilken bebis man lever med ibland, Ibland undrar man ju om Hjärnkontoret fungerar.

   Han hade dessutom inte ens värmt maten utan bara lagt upp på tallriken innan kollegorna drog med honom ut på lunch. Och då valde han att slänga maten istället för att lägga tillbaka i matlådan.

    Ok. Get over it. Det var en matlåda. Inte familjens guldreserv.

   Det är sjukt många som slänger fullt ätbar mat i dagens samhälle.

   Oj, jag blev så provocerad när jag läste detta att jag nästan fick ont i magen haha

    Magont måste vara Sveriges största folksjukdom med tanke på allt som orsakar det: olika åsikter framförallt.

   Förstår dig! Jag hade blivit vansinnig. Så ignorant och bortskämt att kasta mat. Till och med min fyraåring vet bättre.

   Du är fan inte bättre som kallar honom för bebis och undrar om hjärnkontoret fungerar.
   Dumpa honom eller sluta klaga.

    Haha vi har en utmanare. 🙂

    Du är singel va?

     Nä, men intressant att du verkar tro det bara för att jag inte faller in i ledet och håller ts bakom ryggen.

      Är du en i bloggbevakning-teamet som startar tjafs? ?

       Nä, varför försöker du hitta en ursäkt till varför jag inte håller med ts?

       Jag är tycker det är respektlöst att vara i ett förhållande och prata nedlåtande om sin partner. Antingen accepterar du situationen eller så gör du slut.

        Ja värt att dumpa och tvingas ha sina barn 50% för att han slängde en matlåda.

         Självklart inte, men inte heller värt att spy ur sig galla på internet över en matlåda? Kan väl förstå att man tycker det var onödigt och ansvarslöst att kasta mat, men ta det med honom då.

         Är det ett systematiskt beteende att han är omogen och inte tar ansvar har man större problem, och då kanske det är värt att dumpa. Är det en engångsföreteelse är det en väldigt stark reaktion att häva ur sig det här. Folk gör väl dumma, ogenomtänkta saker ibland.

        Håller helt med dig, shit vilket i-landsproblem att bli så förbannad över att sambon slängde maten (både TS och hennes sambo).

        Nej man behöver inte acceptera allt ens partner gör. Vissa saker pratar man om, försöker möta varandras åsikter och behov eller kommer fram till att man förblir oense i frågan och accepterar det. Andra gånger kommer man fram till att man är oense i en fråga som den ena tycker är alldeles för viktig för att ignorera, då kanske man måste göra slut. Tvivlar på att denna okränkbara gräns (för de flesta) skulle gälla en matlåda.

         Tycker du det verkar som att Agnes pratat med hennes partner om saken? Nä, hon väljer istället att tjura, snacka skit och söka sympatier på internet.

          ? jäklar vad du ligger i nu.

          Det framgår inte om hon pratat med honom eller inte. Mitt svar var lika mycket till ? som till TS.

          Om man irriterat sig på en händelse (oavsett om man sagt det till sambon eller ej, framgår ju inte – hon kanske sa det till sambon också) och känner att man vill dela med sig av hur man kände till nån kompis eller anonymt såhär nån gång, är det anledning att skiljas tycker du? Helt ärligt?

           Klart jag pratat med min sambo om detta, inte som att jag kunde hålla käft och låtsas som ingenting när han berättade det.

           Av det ts skriver verkar hon inte nöjd i förhållandet. Att hon dessutom pratat med honom och fortsätter älta det efter känns inte hälsosamt.

           Kan man inte hantera den typen av triviala saker i ett förhållande så kanske man bör tänka över sin situation.

           Hur läser du in att hon inte är nöjd i sin relation? Herregud det här är öppet spår man måste väl få gnälla lite..

    Att skriva skit om sin sambo/sitt barns far här på BB, riktigt dålig stil. Snacka med honom istället för att skvallra här.

     Ingen här vet ju vem det är öht? Kan man inte få ventilera lite då? Och vadå ”skit”… herregud han slängde en matlåda. Det är ju inte nån allvarlig privat grej som man bör hålla mellan sig av respekt… bara nåt sjukt klantigt/obetänksamt som man visst kan få gnälla lite över

     ”skvallra” ?.. Tänk vad tråkigt öppet spår skulle vara om ingen fick ventilera relationsproblem ?

   Sluta bete dig som en mamma till honom, han kan väl bestämma själv vad han vill äta till lunch? Inte illa menat, förstår att du lagat maten och tar det personligt etc. men han är en vuxen människa.

    Läste du ens vad hon skrev? Att han valde att gå ut och äta istället för att äta matlåda var ju knappast problemet. Men att kasta fullt ätbar mat (som någon annan dessutom lagat) är bara idioti. Hur svårt hade det varit att ta med matlådan hem igen, eller spara den till nästa dag?

    Han får äta precis vad han vill till lunch. Skulle jag bara ”jaha vad bra att du slängde en hel matlåda när du kunde tagit med den hem igen? :):)” Tror dom flesta förhoppningsvis hade reagerat och talat om varför det är fel att slänga mat på det sättet.

     Är han inte en vuxen människa? Jag tvivlar på att de flesta känner att de behöver uppfostra en annan vuxen person. Nu slängde han en matlåda en gång, det är inte hela världen. Maten var ju dessutom inte god så han kanske tänkte att han inte ville spara den till dagen efter. Oavsett, vuxen människa du har valt att skaffa barn med så han borde få fatta beslut över en matlåda alldeles själv.

      Ja, vänd på det… om TS hade med sig en matlåda med mat hon inte tyckte men som hennes sambo lagat. Hennes kollegor bjuder med henne ut på lunchen och hon slänger maten hon hade med sig. Kommer hem och berättar för sambon som blir rosenrasande och börjar skriva om vilken bebis och idiot TS är online.

       Haha exakt.

        Fine by me. Jag irriterar min sambo säkerligen flera gånger och vill han skriva om det anonymt på nätet, kör på! Inget jag vet om eller påverkas av. Ändå skönt att veta att dom flesta ändå verkar det är orimligt att slänga mat på det sättet han gjorde! Idag har jag vaknat glad och min sambo har fått sig en tankeställare

         Nä, de flesta verkar tycka att det är en orimlig reaktion.

     De flesta? Haha nä. Hade ärligt talat inte brytt mig.

    Det var ju inte det hon skrev. Skärp dig och läs igen.

   Slänga mat är ett stort no no! 🙁

    Eller hur! Irriterar mig på min man som alltid tar två portioner med ALDRIG äter upp maten ! Jag är uppfostrad med att tar man till sig äter man upp…ibland blir det fel..men inte varje gång !

   Slappna av, låter som han har mördat honom. Visst lite onödigt att slänga mat men tycker reaktionen är lite överdriven. Verkar inte vara ett sunt förhållande.

    *mördat någon

  I sommar ska jag gifta mig! Är så taggad och glad med börjar bli lite nervös!
  Har ni något tips på roliga ”lekar” eller aktiviteter att göra under eller efter middagen/festen? ? Behöver lite inspo!

   Ha inga lekar. Låt heller inte barn komma. Bjud på mycket vin och öl.

   Photobooth med mycket olika props/masker etc. Vi hyrde ett på Hygglo som skrev ut remsor och sparade även alla bilder digitalt. Var väldigt poppis hos gästerna och kul att se bilderna sen ?

  Tips på sköna OCH snygga trosor som sitter bra och är smickrande. Helstring, brazilian eller liknande. Länka gärna! 🙂

   Victoria secrets, The lacie.
   Sköna och fina. Dessutom jättebra kvalitet!

   The lace laboratory!!! Enda jag använder

    De är ok men inte sååå bra för det priset. Har beställt ett par liknande från Monki nu. Hoppas de är bra.

  Vad tycker ni för personlighetsdrag en ”energitjuv” har?

   En ”glaset är halvtomt”-person. Ständigt ser allt från den negativa sidan och kan aldrig glädjas åt nåt utan att slänga in nåt gnäll, klagomål eller pik.

   Dom marknadsför sig på ett sätt, men det stämmer inte överens med hur andra uppfattar dom

   Någon som alltid vill ha en reaktion från dig bland annat. Sitter du bekvämt med en kopp te så vill de få upp dig för att kika på något. Är du harmonisk och glad så försöker de störa lugnet, börja tjafsa eller skapa drama av ingenting och när du blir arg på detta så sitter de tysta och nöjda över att du reagerar.

   Någon som enbart pratar om sig själv.

   Absolut. Alla pratar om sig själv, men det finns de som BARA gör det, på ett mycket jobbigt sätt.

    Det orkar jag inte med. Säger ifrån. Kan inte träffa dom som pratar 100 procent om sig själv. Så oförskämt.

     Vet inte hur man säger ifrån, haha. Däremot markerar jag genom att typ säga ”tillbaka till…”, om jag nu blivit avbruten som jag ofta blir av den personen jag tänker på, hon brukar nämligen avbryta för att hon kommer att tänka på något som handlar om henne själv.

   Folk som ska prata konstant, hela tiden, aldrig en tyst sekund.

    Typ alla från sydländska kulturer då ?

     Varför tror ni svenskar att ni är så tysta och pratar lite? Jag upplever oftare att svenskar babblar och pratar mer än sydlänningar, speciellt när man är utanför familjen.
     Det är en myt att svenskar tiger?

      Jag är inte svensk 🙂

      Kanske för att alla runt omkring älskar att berätta för oss hur tråkiga, stela och asociala vi är.

   Pratar konstant om sig själv och är ointresserad av andras liv.

  Kan någon förklara detta som Nellie skrev i sin frågestund på Instagram om hur de introducerat mat till V. Hon skriver i slutet ”Bvc gav ett tips att alla mat du kan klämma mellan fingret sätter dom ej i halsen”. Aldrig hört talas om detta, är det verkligen sant?

   Menar de att om maten är så mjuk att den går sönder när man klämmer på den, så går den inte att sätta i halsen?

   Nej förlåt men hon är aldrig påläst om någonting och verkar jättekonstigt argument av BVC. Vet inte om du har barn som ska börja äta men appen solid starta är bra eller knatteplock på instagram

    Ja jag tänkte också om hon menade att om maten lätt går sönder så är det ingen risk men det låter ju jättekonstigt. Kan ju mosa nästan all mat så jag förstår ingenting. Tack för omtanken, bra att det finns tips som förklarar lite mer tydligt.

     Ja det var lite konstigt att säga så. Rent teoretiskt kan ju barn sätta typ allt i halsen. Men tror också många föräldrar idag är lite ”för” rädda för att barn ska sätta i halsen och jag kan tänka mig att mat som är så mjuk att man kan mosa den mellan tummen och pekfingret (= bebisen kan mosa den i gommen) är väldigt liten risk att sätta i halsen.

   Klarar inte av att hon inte kan formulera meningar och stava ? för övrigt verkar hon rätt ensam? Ser henne aldrig umgås med kompisar?

   Kallas BLW (baby led weaning). Verkar inte va så vanligt i Sverige än? Men tex Knatteplock på insta är väldigt bra och informativt om man är intresserad att lära sig

  Jag har träffat en man, den första efter min skillsmässa. Sexet är väldigt bra MEN han är usel på att kyssas. Hur tar jag upp detta med honom på ett snyggt sätt? Inte att han är usel utan att jag vill ha mer tunga och läppar

  Någon som följer dramat avseende vanderpump rules på soc.medier?! Så sjuk otrohetsaffär!

   Nej, men kan tänka mig att börja. Vad har hänt?
   ?

   Vart kan man läsa om de?? Finns de någon recap? Vill veta allt! Är jax inblandad?

    Nej. För en gång skull så är han inte inblandad.

    Nofilterwithzack på insta har inlägg och såsade storys!

   Ja men jösses så sjukt ? stackars Ariana

   Tom har varit otrogen mot Ariana med Raquelle i typ 6 mån. Även hemma hos dem när A sovit!

    Nä var det verkligen så? Var det inte att R sovit över när A var bortrest? Annars har ju han gjort samma som Kristen gjorde mot honom med Jax. Vilken soppa.

     Han hade typ sex chattat medans Ariana sov. Alltså inte i person.

   Jag följer det! Så himla vidrigt men jag förstår faktiskt inte alls varför detta anses större än alla andra otroheter genom säsongerna? Och Sandoval träffade ju faktiskt Ariana medans han var ihop med Kristen?

    Jag tänker att det är för att det pågått så länge. Är inget snedsteg bara. De är dessutom nu äldre och inte i 20-års åldern. A o T har dessutom varit ihop i 9 år. Sånt svek.

     Och så sjukt av R att samtidigt låtsats vara A:s vän när hon ligger m hennes sambo i flera månader.

     Det var ju iofs inget snedsteg då han var otrogen mot Kristen med Ariana heller, de blev ju kära bakom hans dåvarande flickväns rygg. Men han borde ju veta bättre nu, sant.

      Nä sant. Blandade ihop med Kristens affär m Jax. men nu är dem äldre men han verkar vara samma lika som då.

       Jag läste Kristus affär ?

   Ja! Läste Toms inlägg där han skrev att det inte är hans kollegor och personals fel, tydligen avbokar folk bord från hans och andra Toms krogar i rasande fart.

    Tror han gjort ett till nu när han fick så mkt skit för att han inte ens nämt Ariana…

    VPR har alltid haft otrohetsaffärer. Hela programmet pitchades ju med hjälp av att Sheanna varit älskarinna åt en gift kändis. Senare Lala som låg med en gift man för gåvor för att inte nämna affärerna mellan de anställda.

   Det är helt sjukt, följt serien sen den började.
   Men på ett sätt så var inte T och A direkt en match made in heaven. De ville ju så fruktansvärt olika saker. T pratade ofta om att förlova sig o gifta sig medan A var helt mot det . A ville absolut inte ha barn men de ville T. T var väldigt sexuellt aktiv medan A knappt ville ha sex vilket är helt normalt.
   Detta vet man om man följt serien, så kanske att de två skulle gått olika vägar för länge sen. Men det rättfärdigar inte det oerhört vidriga beteende.

    Absolut! Dem skulle inte vara ihop. Men gör då slut och gå inte och var otrogen med en vän till henne i flera månader!

    Några på realityblurb spekulerar i om det regisserats lite i händelserna för tittarsiffror.

  En Instagram fråga: om man har en frågestund på instastory, behöver man svara på frågorna man har innan storyn försvinner eller hur funkar det. Eller sparas frågorna någonstans efter 24h? Hoppas ni förstår min fråga ni som kan ?

   De sparas om du har så att dina stories sparas. Då är det bara att gå in på arkiv, trycka på frågestundsstoryn och sen svepa uppåt och scrolla frågorna tills det står ”visa alla” så kommer det upp ?

    Nämen åh tack, är det så man gör!! Såå bra du förklarade ? tusen tack

  Sååå,
  Fick ni tillbaka eller blir de att betala på deklarationen för er i år? Jag har inte fått veta ännu… känns så drygt att gå och vänta

   Tillbaka några tusen, sen ska jag lägga in reseersättning så får lite till. Tur de för nu känns ekonomin ansträngd ?

   Betala, men visst dras det när man fyller i reseersättning? För där brukar jag alltid få tillbaka.

   19.000 kr tillbaka ??

    Vad gör ni för att få tillbaka så mycket?

     Ränteavdragen som man får tillbaka, dvs jämkar inte.

     Många avdrag samt att man betalat in för mycket skatt.

     Jag får 16000 kr tillbaka, i mitt fall gick jag på föräldraledighet i juni så gissar att det beror på att jag betalade mycket i skatt första halvåret sett till hur mycket jag tjänat på hela året.

    Det är väl inte ? att låna ut pengar gratis? Jag hade hellre investerat pengarna.

   Jag har inte heller fått mitt besked på Kivra ännu. Hoppas det kommer snart.

   1800 kr tillbaka. Rakkt ner i spargrisen.

   Ska betala 90 000 🙂

    Då är vi 2. Lite drygt tom.

   Betala 84 tusen ?

   35.000 tillbaka ?

  Hej!
  Jag skriver just nu en Masteruppsats. Jag har under de senaste fem veckorna bara haft en timmes handledning av min handledare. Jag har mailat hen fler gånger och har då fått svar att hen återkommer med svar. Dock var det tre veckor sedan jag fick svaret att hen skulle återkomma. Jag har även i förra veckan mailat för att höra om det är någon uppdatering, men fick då svar att handledaren var sjuk. Jag är kluven kring hela situationen då min handledare får betalt för att handleda samtidigt som jag de senaste fem veckorna har varit min egna handledare (förutom den ena timmen). Jag har aldrig varit med om något liknade tidigare och är helt ärligt ganska förvirrad av hela situationen. Funderar på att kontakta ansvarig lärare för kursen, men känner mig samtidigt teatralisk att behöva göra det då jag hela tiden tänker att jag överdriver. Vad tycker ni att jag ska göra?

   Har handledaren flera studenter som hen handleder? Det kanske känns lättare att kontakta ansvarig lärare om ni är flera som tycker samma sak.

   Jag hade hört av mig till den som är kursansvarig asap. 1 timmes handledning på 5 veckor låter jättelite? Jag är iofs i en helt annan sits, då jag är i uppstarten av min c-uppsats men jag och min kursare har haft ett möte/avstämning varje vecka med vår handledare. Förstår att sånt varierar men jag hade mailat den ansvarige och berätta om situationen – för att ta tag i den asap. Hoppas det löser sig!

  Någon som har provat Comis (den nya BUSen vissa influencers lagt ut)? Jag har Tanrevel hemma men tycker den kladdar och luktar! Är sugen på att prova Comis men känner ingen som provat den 🙂

  Någon som beställt grejer från polska säljare på Vinted? Är det risk att det blir extra avgifter av något slag eller är det lugnt i och med att både Sverige och Polen är EU-länder?

   bor ej i sverige men beställer mycket från vinted, från france och alla möjliga länder. betalar bara det jag får upp i appen

   Beställer ofta och aldrig behövt betala mer. Tyvärr händer det ibland att säljaren inte kan skicka till Sverige så köpet annulleras, oklart varför.

  Alltså, Bisse.
  Vad är det för medicin hon tar som gjort att hon gått ner i vikt? Är det den omtalade diabetesmedicinen? Varför annars vara så hemlig, liksom?

  (Hennes senaste story påminner förresten om en tonåring som lägger ut ”Åh vad jag längtar!!!” Och vill att alla ska skriva ”längtar till vad?”. I storyn skriver hon att hon är arg på snön för att hon missar nåt som hon sett fram emot, nåt hon kommer att berätta för sina barnbarn om. Men hon skriver inte ut vad det är….)

   Kanske diabetessprutan som är så populär i usa

  Tankar om Johanna kajson, bröllopskordinatorn? Är det bara jag som reflekterat över att hon klagar och gnäller extremt mycket? Förstår att hon har ont pga endometriosen och så.. men allt annat?

  Vet du hur mycket dina kollegor har i lön? Jag bad om en lönelista för ett tag sedan som jag delade med mina kollegor. Upplevde att det blev ringar på vattnet. En av kollegerna som tjänade minst lyckades höja sin lön.

   Va, delade din arbetsgivare ut de andras löner??

    Jag ringde till lönekontoret och bad om en lönelista.

     Helt otroligt, får man ens ge ut det? Är strikt konfidentiellt på min arbetsplats. Och alla tidigare arbetsplatser jag varit på.

      Det är offentliga uppgifter.

       Inte överallt.

       Offentliga i offentlig sektor

      Jag jobbar på kommun, kan kolla allas löner på intranätet. Bra sätt för oss med samma titel att höja oss ?

      Det är ju bara att ringa Skatteverket och fråga annars ?

    Det är ju offentliga uppgifter hos ex. Kommuner, stat osv ?

    Inom offentlig verksamhet kan man begära ut lönelistor eftersom att de är just offentliga. Jag gör detta varje år för att se hur jag står mig i min arbetsgrupp.

    Det är allmän info, alla har rätt att begära ut det.

   Japp! Har en vän på lönekontoret som informerar mig varje år hehe. Tycker det är bra att veta även om man ibland hellre hade varit lyckligt ovetande. Jag har tagit på mig väldigt ansvarsfyllda uppgifter i vintras och är så rädd jag ska fortsätta ha lägst lön i min yrkesgrupp ändå…. :/

    Är ju konfidentiella uppgifter på en arbetsplats..

     Nej, det är det inte. Jobbar man på myndighet är det offentlig handling och vem som helst har rätt att begära ut.

     Varför skulle det överhuvudtaget vara konfidentiellt? Jättemärkligt.
     Finns ju förvisso vissa arbetsgivare som förbjuder att man pratar om lön inom kollegiet, men det är ju uppenbart att dessa arbetsgivare har något att dölja.

     Nej, det är offentliga uppgifter. Dock vill inga kollegor snacka lön. Har en vän som arbetar på kommunal myndighet där någon varje år drar ut listan efter revisionen och delar ut den i lunchrummet. Alla upslattar det fastän de är skitarga sedan hehe.

      Inom privata företag är det väl inte offentligt och arbetsgivaren behöver inte ge ut dem.

       Men man kan ju få veta vad varje person har för taxerad inkomst föregående år, från skatteverket, oavsett var man är anställd.

        Ja du kan ju såklart få tag på de uppgifterna på andra sätt men inte alltid genom arbetsgivaren.

  Ja jag tänkte också om hon menade att om maten lätt går sönder så är det ingen risk men det låter ju jättekonstigt. Kan ju mosa nästan all mat så jag förstår ingenting. Tack för omtanken, bra att det finns tips som förklarar lite mer tydligt.

  Kan vi prata om Dasha och hennes barn skärmtid? De tittar på skärmar HELA tiden? Hur kan hon och hennes kille tycka att det är okej?

   Läst många som skriver det så var tvungen att gå in på hennes insta och kolla, men jag ser inte en enda bild eller story där ungarna sitter med skärm? Är jag blind eller var kan man se detta? ?

   Umgås du med dem dygnet runt eller hur kan du ha så bra koll på barnens skärmtid?

    Ja jag umgås med dom dygnet runt! Bor i deras gaderob, fattade du inte det?

    I princip varje gång barnen är med på hennea stories så sitter barnen med en padda eller tittar på tv, slår typ aldrig fel

   Men snälla, du måste förstå att du inte känner en influencer för att du sett några bilder eller videos som denne lägger upp ?‍♀️

  Skjut mig inte nu.. men, jag tog ju kontakt med killen igen.. han hade blivit skitlessem att jag dumpa honom. han, hade inte sånna tankar. han är ”bara,” dålig på att höra av sig. han var upprörd o svårt att smälta mitt sms. vi, prata länge o vo, båda var besvikna. båda ville ha kvar varandra i våra liv.
  men jag kände sen dagarna efter att det inte funkar. jag har haft så mkt ångest och gråtit sååå mkt. han o jag kände att det kanske tyvärr finns för mkt uppförsbacke för oss. jag grät och försökte göra slut i går, men ångrade mig fast vi har dåligt med tid att ses, barnen som inte kan blandas im ännu, han har stor oro att ens säga till barnen att han har en ny, den första efter separation för 1 år sen. han är tränare o, jobbar även extra då, han inte har barnen. det sista vi kom överens om va att backa bandet o inte vara nåt par men ha kontakt ta det lugnt. men jag ser ju massa minus… tycker inte han anstränger sig, mest jag som ringer /sms-ar, får inga komplimanger fast jag ger, han pratar mest om sitt jobb /sig. frågar inte mig så mkt (har tex en mor dom ligger på sjukhus) han säger engelska ord ist för svenska, vilket stör mig lite då han är svensk. sen drack han en, del alkohol som jag reagerade på och som jag vet att jag kommer oroa mig över.
  jag fattar inte hur jag kan känna känslor för honom?!!?? det enda är ju är att han var grym i sängen o jag vill bara ha mer
  men han gillar inte kk.
  jag kan inte avsluta med honom då jag har ångest och känner övergivenhet att vi aldrig mer ska ha kontakt.. jag fattar inte varför jag inte släpper taget. jag blev ju kär och förälskad för 2 veckor sen, men då fick han mig skratta… o senaste veckan har jag mest gråtit.
  någon som kan peppa utan att shame, och någon som känner igen sig.

   Känner igen mig från mitt tidigare destruktiva förhållande. Haha lustigt att din killen också pratar engelska plötsligt trots svensk, min gjorde samma. Visade sig att den han bedrog mig med pratade engelska haha. Säger inte att din har flera tjejer men är kanske inte uteslutet.

   Hur som helst, ja absolut att han blev jätteledsen av dumpningen för du får honom säkert att må jättebra. Du verkar vara en empatisk bekräftande person. Du ska nog istället tänka på hur han får dig att må och ta ditt beslut utifrån det ❤️

    Ja, tror att det där med svenska killar som är lite svårtillgängliga och pratar engelska mitt iallt, ofta är på nätet och snackar med andra.

  Finns här någon som har en hund där ni behövt ta bort ögat? Var det mycket komplikationer efteråt? Min hund har skadat de och är rädd att veterinären ger oss de som ett sista alternativ vid nästa besök ?

   Våran älskade hund fick ta bort sitt öga när han var valp. Det har inte påverkat han det minsta, han lever tyvärr inte längre men han levde ett lyckligt långt liv med ett öga! Man tänkte heller aldrig någonsin på att han bara hade ett öga, gick aldrig in i något, såg bra och det syntes knappt.
   Tycker verkligen inte att ni ska oroa er över det, så länge eran hund mår bra spelar det ingen roll ❤️
   Våran hund fick inga komplikationer efter operationen, fick äta mediciner ett tag efter och gå på några efterkontroller!

  Plussade äntligen idag! Nu väntar några läskiga veckor innan ultraljud… funderar på att boka privat tidigt ultraljud kanske

   Grattis! 🙂 Skönt att det finns privata kliniker numera, förstår man vill veta så fort som möjligt att det ser bra ut.

  Hur gör ni vid dop/bröllop eller liknande tillställningar med presenter. Öppnar ni på plats när alla ser på eller väntar ni tills efteråt när ni är hemma?

   Öppnar senare! Och tackar gud när andra gör så, blir ofta så himla tråkigt och långdraget att kolla på presentöppning

   Öppna senare! Det är fruktansvärt tråkigt att sitta som gäst och se på när någon ska öppna. Jag var på ett bröllop där det tog över en timme

  Cissi Wallin som artist, hur kommer detta projektet gå?
  Jag är inget fan av henne men tänker ändå att det kanske är bra att hon får uppmärksamheten som jag tror hon verkligen trivs med utan att behöva starta fighter med var o varannan person.

   Jag tycker att det är fint att en medelålders kvinna kan göra något för att få sina drömmar att slå in. Samtidigt kan jag bara inte låta bli att tycka att det känns… pinsamt? Jag har svårt att förstå hur det kan vara en persons högsta dröm att synas och höras så mycket som möjligt. Men så är det ju tydligen. Mångas dröm är ju bara att bli kända. Såg att hon lagt ut många filmer från sin debut. Och helt ärligt sjunger hon falskt en hel del.
   Det känns så konstigt att hon nu ska gå från att vara någon form av opinionsbildare till ”artist”. Fattar helt ärligt ingenting och nej jag tror tyvärr inte att hon kommer att fortsätta som det.

    Tycker hon sjunger fint, men vet inte om det kommer slå. Lyssnade på en låt (vet inte om hon har släppt fler?) och den lät som en riktig mello-låt, så kanske blir hon den typen av artist som t ex Mariette som är med år efter år efter år, och sen hör man inte så mkt mer däremellan.

  Det pratas ju så mycket om att lärare har en dålig löneutveckling, tänkte på det idag när jag fick veta min nya lön. Efter 5 år i yrket har jag gått från 28600 till 34650:- i lön (mellanstadielärare, kommunal verksamhet i medelstor stad). Är ändå hyfsat nöjd med min lön idag. Vad har folk i andra yrken för löneutveckling om vi lärare har så dålig sådan? Kan ni inte upplysa mig? Eftersom folk i allmänhet inte pratar så mycket om lön kan ni ju passa på här där ni är anonyma ??

   Det gäller de som varit anställda länge, tex de som jobbat som lärare i 20 år. Där har det varit extremt dålig löneutveckling.

   Jurist. 5 år. 28 —> 35 —> 38 —> 40 —> 48 —> 50.

    Inte illa! Vad för slags jurist? Grattis till ett lönemässigt bättre yrkesval än jag ?

     Jobbat privat hela tiden, juristbyrå och bolagsjurist ?

     Tack hehe. Delade min lön i ett annat sammanhang i en annan ÖS-tråd för ett tag sen och fick många kommentarer att min lön var låg haha!

      Anonym 22:46 är inte jag som skrev att jag var jurist, bara så du vet. Men jag utvecklade lite i mitt svar 22:05.

    Vad jobbar du med?

     Läs en gång till.

      Men jag menade vaaad du jobbade med som jurist. Är ganska jättebrett yrke.

       Mitt svar hamnade högre upp, 07:06… blev sådär ”bad gateway”. Snark.

   Jag jobbar som kommunikatör på ett företag och har 34000 i lön. Har varit anställd i 4 år och började på typ 32000. Så tycker också du har haft en fin löneutvecklingen! Grattis till det, lärare är världens viktigaste jobb så tycker ni är värda allt och lite till ?

    Tack ❤️ Jag älskar mitt jobb så lönen är sekundär men såklart hoppas jag att det blir bättre i framtiden. Kul med kommunikation, det var min plan att bli kommunikatör innan jag ångrade mig och blev lärare istället.

   Gått upp 10000kr på 5 år. Jobbar inom byggbranschen (projektering).

   Lärare. Började för 12 år sedan på 21000. Har nu 51000.

    Grattis! Är du gymnasielärare i storstad? Eller förstelärare?

   Höjt lönen med drygt 5000 på 2,5 år. Jobbar på myndighet och varit tjänstledig del av denna tid. Hyfsat nöjd då stor del av ökningen kommer av en satsning från ag sida mot medarbetare som utmärkt sig lite extra.

   Läkare, började på 68 000 och har två år senare 70 000. Dock extremt mycket mindre jour, så ganska nöjd. Om 4 år ligger jag runt 90 000 som överläkare i min specialisering.

    Nice! Börjar läkare i allmänhet på en så pass hög ingångslön eller spelar det stor roll var man jobbar?

     Som underläkare (efter 5,5 års studier) tjänade jag 28000. Efter 2 år fick jag AT med lön på 32000 (under ca 1,5 år). Nu är jag ST läkare och tjänar 46000. Anonym ovan måste vara specialistläkare.

      Ja jag misstänkte det ? När tog du examen? Trodde ändå att läkare hade högre ingångslön.

   Lärare har ju bra löner nu för tiden. Det var ett par år sedan de låg illa till.

   Jobbar som socialsekreterare med barn och unga. Har 44k i lön. Har jobbat i 12 år efter examen. De första åren va det bra löneutveckling. Började på 24. Men ingångslönerna för socialsekreterare har också höjts en del under de åren.
   Nu har min löneutveckling stannat av lite. Men det brukar va en viss procentsats som man får så brukar landa på cirka 1000 kr de senaste åren.
   Arbetsledarna ligger inte så jättemkt högre. Tyvärr är det inte så många som stannar så många år som socialsekreterare. Jag älskar mitt jobb. Men tyvärr är löneutveckling samt fortbildningsmöjligheter inte lika bra när man jobbat några år.

   Arbetar som socionom blev klar för 10 år sedan. Började på ungefär 21,500 och ligger nu på cirka 40.000.

   Jobbar som junior utvecklare, började på 26k för fyra år sedan och tjänar 47k idag.

   Inköpare, 31 år, 4 år: 35000–>42000–>52000–>65000 (samma arbetsgivare år 1-3, år 4 ny arbetsgivare)

  Någon som vet något bra spraybalsam??. Mitt hår har efter långa vintern blivit strävt.

  Känner mej så deppig efter snön som nu kom. Nu räcker det med vinter. Vilket bakslag. Men tror och hoppas på plusgrader nästa vecka. Var knappt plogat idag heller.

   Aussie tycker jag är bra (beige förpackning med lila känguru på). Annars tycker jag att värmeskydd funkar bra för det även om man inte använder värmeverktyg. Tex Kerastase Thermique (dyr men bra).

   Olaplex har en fantastisk hårolja jag rekommenderar om håret känns dassigt och strävt. Tynger inte ner utan ger fin glans och mjukhet.

   Prova Olaplex no3. Sitter med den i håret just nu, blir fantastiskt efteråt.

   L’anzas blåa balsamspray som även har värmeskydd, eller en leave-in-kräm som tex Eleven Miracle Hair Treatment eller som någon redan tipsat om: Kerastase Thermique (finns flera olika, välj den som passar ditt hår bäst).

  Är det någon som har provat en tandblekning hemma som faktiskt fungerar? Vet att det är bäst att gå till tandläkare för att bleka (och jag kommer nog att göra det snart). Men de som finns nu innehåller ju inte väteperoxid och ska därför vara säkra. Men funkar de?

   Nä de funkar inte lika bra som typ crest whitestrips med väteperoxid och de där med kokosnöt och aktiverat kol sliter på tänderna nästan mer än väteperoxid.

    Att de inte funkar lika bra förstår jag. Men min fråga var om de funkar alls? Eller är det lika bra att låta bli…

     Min erfarenhet är att de fungerar lika bra som en starkt polerande tandkräm.

  Jag är så ledsen att jag snart ska börja jobba igen efter föräldraledighet.

  Detta var min tredje (och sista) bebis, och jag sörjer verkligen att aldrig mer vara föräldraledig. Aldrig ha en bebis igen. Det känns verkligen som ett kapitel som avslutas alldeles för tidigt, även om fler, nya och spännande kapitel kommer att skrivas.

  Någon mer som också känt den här sorgen och har några tips?

   Jag har inga tips men skulle kunna vara jag som skrivit ovan. Känner exakt samma. Ska jag aldrig mer ha en bebis?? Är typ ledsen för varje dag som går? Vill bara stanna tiden…

   Inte riktigt men jag kommer säkert känna likadant när jag börjar jobba efter sommaren (andra barnet och vi vill INTE ha en trea ?). Men jag känner igen känslorna från när jag slutade amma första barnet. Herregud så sorgligt och vemodigt det var. Då kunde jag ändå trösta mig med att jag förhoppningsvis skulle få uppleva det igen, men nu är jag här med min andra och sista bebis. Kommer man någonsin ifrån känslan av sorg över perioder som tar slut? Haha, lite knäppt men jag ligger liksom här nu i sängen bredvid min minsting och tycker att kissblöjan luktar så…. Tryggt? Plötsligt en dag kommer man inte ha några blöjbarn längre, sen har man inga förskolebarn längre, sen har man inga barn som vill nattas i sängen av mamma och pappa, osv… Man blir ju hur ledsen som helst när man tänker på allt som en dag kommer att vara ett ”inte”. Men det kommer ju säkert bättre saker också, allt är ju inte ledsamt med att tiden går. Jag har som tur är ett jobb jag brinner för och intressen som jag ser fram emot att få mer tid för när barnen blir större, försöker glädja mig åt det ?

  Vad gör när ingen annan ser? Tex någon märklig grej som ni gör som ni hoppas att ingen annan ser? ?

   Dansar och poserar framför spegeln.

   Pratar mycket med mig själv! Och har ”dialoger” med mig själv om olika scenarion/situationer som kan tänkas uppstå.

    Trodde jag var ensam om att göra det ?

   Sjunger, låtsas att jag har matlagningsprogram – på engelska.

    Hahah du låter rolig, bli min kompis

    Haha samma här! Matlagningsprogram eller talkshow…

    Japp, matlagningsprogram här med! Jag är även en makeup-artist med egen youtubekanal när jag är ensam hemma och ska sminka mig. ”Then I apply a little Laura Mercier blurring powder… like this…” Man e bra märklig.

  Hörde i lördagsnatt av mig till en kille jag har intresse av efter en utekväll och till min förvåning svarade han. Sen fegade jag ut men är ändå så otroligt stolt och glad över att skrev. Ville bara dela med mig av det:)<3

   Hehe *över att jag skrev

   Killen: ”En tjej jag träffade ute hörde av sig. Jag blev jätteglad, men sen hörde hon inte av sig igen, så hon var väl inte intresserad…”

  Idag fick jag konstaterat att jag kommer behöver göra en operation för att ta bort en stor cysta och att dem ska göra vad de kan för att inte skada/behöva ta bort en äggstock. Är så oroad för att det ska misslyckas då operationen ska göras på ett sjukhus som jag har noll förtroende för. Samtidigt är jag lättad över att de (läkarma) äntligen bestämt sig för att cystan är god. De har velat fram och tillbaka i nästan fyra månader.

  Vill egentligen inget med detta i lägg mer än att gnälla lite.

   Men du ska inte behöva vänta mer än tre månader. Hoppas allt går bra. Kram.

   Jag opererade bort tre stora cystor för några år sedan, det hade gått så långt att äggstock och äggledare inte gick att rädda (enbart mitt fel som inte sökte vård trots flera år av återkommande magsmärtor och svullen mage). Jag har inte märkt några negativa effekter av det, den andra äggstocken tog över jobbet fullt ut och jag har normal ägglossning från den kvarvarande äggstocken varje månad.

   Jag hoppas såklart att din operation ska gå bra men ville att du skulle veta att det går fint att leva med bara en äggstock också.

  Dum fråga kanske, men varför är vissa (få) nick rosa istället för svarta?

   Tror det är de som fyllt i ”webbplats” på sin användare men inte 100!

   Det är en länk

  Har lyssnat på Paow i podkasten ”Kontoret”. Oj vilken trasig människa. Ljuger som en häst också. Säger att hon tjänar 50k dollar i månaden men har ändå inte råd att hämta sina katter och måste åka till Thailand för att ha råd att bo någonstans. Hennes nya kille är ett stolpskott han med men verkar smart i jämförelse med henne. Hon har opererat en ”barbie-fitta” i Turkiet och tagit emot 10k på Swish för att visa den…

  Behöver hjälp. Har sån ångest över mitt jobb. Har jobbat som personlig ass åt ett barn i ett års tid, sedan jag tog studenten. Trivs bra med familjen och barnet och har verkligen gillat mitt jobb. Planerar dock nu att säga upp mig, inte nu på direkten men när jag säger upp mig så kommer jag ha jobbat där i ca 1,5 år. Nu till problemet, jag har redan sån sjuk ångest för det, även fast det inte är något som kommer hända nu nu liksom. Känslorna är att jag sviker familjen, barnet tror att jag lämnar denne etc. Dessutom var familjen noga med att de ville ha ass långsiktigt, är 1,5 år tillräckligt för det?… Skuldkänslor helt enkelt, eftersom jobbet blir väldigt personligt. Anledningen till att jag vill säga upp mig är att jag är ung, vill testa nytt (har fått två jobberbjudanden som lockar) och för att jag egentligen vill ha nya utmaningar. Jobbet är väldigt rutinbundet och något jag kan göra i sömnen numera, mycket tid där man inte gör något alls plus att passen är 12-14 h långa. Jag kånner inte att det utvecklar mig längre och har helt enkelt börjat tröttna. Men hur gör jag detta på bästa sätt? Känns som att familjen kommer bli så arga och besvikna typ och att jag isåfall kommer få dåliga referenser eller något sånt, haha (även fast jag gått från timme till fast). Plus att det för mig känns som ett svek, det är liksom inte bara ett jobb för mig men jag klättrar på väggarna i miljön. Familjen är som sagt supersnäll, men har väl lagt kommentarer till mig om fd. Ass som har jobbat och att de va dåligt att de slutade osv. Vet inte om det är en taktik för att få folk o stanna men de fungerar ju uppenbarligen. Anledningen till denna ångest är egentligen alltså att jag gillar familjen o har kommit de nära, är så konflikträdd och de sista jag vill är att komma på dålig fot med familjen. Hur ska jag tänka för att inte känna såhär? Uppsägningen ligger ett halvår framåt i tiden men har redan utvecklat en ångest och känslan av att jag vill ha ett mer utmanande jobb på direkten liksom.

   1,5 år är ”helt okej” tidsmässigt som ass tycker jag. Långsiktigt kan betyda mycket, klart familjen vill ha kvar de Assar som funkar så länge som möjligt, men finns en hel del som bara är kvar några månader.
   Hur som helst så förändras människors (dina) omständigheter och man måste få göra dom förändringarna i livet man behöver utan dåligt samvete. Dom kanske blir besvikna eller arga i början, och det är jobbigt, men du kan inte det låta dig hindra att göra det du vill. Och i längden: du är inte oumbärlig, de kommer att hitta en ny, och dom kommer få det jättebra även utan dig.
   Du kommer att tacka dig själv längre fram för att du vågade ta dig an nya utmaningar! Jag hejar på dig, lycka till! ?

  Började medicineras för min ångest igen i december och hade en jobbig upptrappning som gjorde att studierna blev lidande. Pluggade i princip inte alls och var säker på ett U. Fick resultatet nu, 87%! Är så otroligt lättad att jag bara måste dela med mig.

  Absolut helt absurt att Lee Christensson hamnade som nr 8 på ”Årets kvinna”- listan. Han hamnar alltså före forskare och barnmorskor som gjort underverk för att rädda kvinnoliv och kvinnors hälsa. Han är en man som bytt kön. Har han inspirerat kvinnor? Nej. Har han inspirerat män och transpersoner? Säkerligen. Men vad har Lee gjort för oss kvinnor? Absolut ingenting.

   håller med 100%

   Och maggan där också. Tror det stod något i stil med ”fantastisk PR- hantering”. De glömde bara nämna hennes unkna människosyn

   Lee har inspirerat och gjort mycket för transkvinnor. Bara för att du inte kan relatera eller förstå så betyder det inte att människan inte gjort något. Transkvinnor är också kvinnor vettu.

    Nej, de är transkvinnor. Hade Lee varit nummer ett på en årets transkvinna-lista hade jag inte brytt mig ett dugg. Men han ska absolut inte stå före forskare och barnmorskor på årets kvinna-lista. Han har inte där att göra.

     Transkvinnor är också kvinnor och ingår därför i samma kategori som ciskvinnor, dvs i huvudkategorin kvinnor. Bara släpp det, det är inget som gör dig illa att de inkluderas i begreppet.

      Men alltså här måste vi ändå kunna ha två tankar i huvudet. Ja, hon är en person med kvinlig könsidentitet, och hon lever som kvinna. Idag. Men hon har också levt hela sitt vuxna liv som man och tagit del av de privilegier som kommer med att leva som cis-man. Privilegier som hon, när hon presenterade sig som man, hade _på bekostnad av_ cis-kvinnor. Cis-kvinnor förtrycks av cis-män – Och oavsett vad Lee identifierade sig som i tystnad så kvarstår det fakum att hon levde som cis-man.

      Sedan ska hon prisas och hyllas framför kvinnor som levt hela sina liv under de förtryck som Lee själv (i och med sin tidigare identiet) utövat mot kvinnor. Så återigen sker det här på bekostad av cis-kvinnor.

      Däri ligger problemet, det handlar inte bara om inkludering. Det handlar om inkludering på bekostnad av biologiska kvinnor.

       Instämmer! Plus transkvinnor har inte samma problem med tex vården som biologiska kvinnor har – förlossningsvården, endometrios och forskning om ”kvinnosjukdomar” osv kan inte hamna i skymundan för att transkvinnor ska känna sig inkluderade. Vi kan inte göra inkluderingen av trans till en större prioritet än de kvinnofrågor som vi FORTFARANDE måste propagera för.

    [Borttagen kommentar]

   Instämmer 100%

   Typiskt män, de behöver bara visa upp sig som kvinna så är de världens bästa kvinna helt plötsligt.

   Usch. Gillart inte.

   [Borttagen kommentar]

   Inspirerat män? Till vadå? Inspirerat transpersoner möjligtvis men jag kan inte se hur en sådan inspirerar män/kvinnor.

  Tror ni Erika Girarde Jayne skilt sig för att få behålla pengar? Kommer hon att bli dömd för något och kommer hon bli den tredje som tillskansat sig pengar som hamnar i buren?

  Jag menar som örhängena som hon trasslat runt med. Har inte klart för mig något så jag undrar om någon annan förstår sig på den här härvan? Den är mer komplicerad än den med Giudice och Shah.

  Jag gjorde kokosbollar till mina barn idag. Har inte gjort det sedan jag var barn själv och helt glömt bort hur gott det är! Barnen blev helt galna i det.

   Brukar unna mig att bara göra smeten och äta ibland. Orka göra bollar när man är ensam. Men lika gott ändå??

   I julas hade jag i pepparkakskrydda och det var så jäkla gott!

  Nu vet man varför Daniel Paris och andra influencers är med på alla program, det är ju Malin Norlander som är castingansvarig

  Är det någon som vet varför Ida Warg slutat dölja ansiktet på bilder på sin äldsta son? Följer inte så har missat, men gick in på kontot häromdagen och blev nyfiken

  På tal om dog shaming osv som har talats lite om innan. Vill inte göra det men Hanna Friberg har ju fått så mkt skit om att hon ska resa utomlands nu när hunden är en valp. Hur stor skillnad anser ni det vara när hunden är äldre sen då?
  Såg att Ellesklingen planerar att åka på semester utomlands 6 veckor i sommar och ska då ha olika hund-vakter. Jag vet inte vad som är normalt men när vi hade hund när jag var barn så var det liksom fråga om en vecka i taget och kanske Max totalt 3 veckor om året som var aktuellt för hundvakt. Känns orimligt länge att planera för en 6-veckors utlandssemester när man har hund. Under en och samma period också. Minns hundarna dom sen eller hur fasen funkar det? ?

  I dag har Victoria ”Matplatsen” Riis på sig en barntröja i stl 158/164. Det är samma stl som min 12-åriga dotter har. Victoria skriver själv att den är ”rymlig”.

  Jag har längre undrat om hon har någon form av ätstörning eftersom hon lägger upp det ena fotot efter det andra på mastiga rätter, godis, bakverk, drinkar, vin och restaurangmat men själv är hon trådsmal. Så det finns inte en chans att hon kan äta allt det hon säger sig äta.

  Men det jag undrar är om hon verkligen är så kort att hon kan ha stl 158/164…på bilder ser hon ju inte särskilt kortväxt ut.

  Storleken är ju beräknad efter både längd och bredd.

  Kanske helt ointressant egentligen, men jag tycker det är lite läskigt när en 45-åring kan ha barnstl på kläderna. Ännu läskigare blir det när personen i fråga har en matblogg och säger sig äta från morgon till kväll…

   Jag har sett Victoria i verkligheten ett flertal gånger och hon är petite. Jag som inte är petite utan både längre och fylligare än vad hon är kan ha storlek 170 ibland på tröjor så det låter inte så konstigt för mig att 158/164 är rymligt på henne. Sluta gissa att andra människor har ätstörningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.