Carola Wetterholm om kollektivtrafiken i Uppsala

Jag har funderat. Och skulle det inte funka om man gjorde kollektivtrafiken ”gratis” för alla, och i stället lade den på skatten. Lite som man gjort med tv-avgiften? Där alla över 18 får betala en avgift, även om man bor i samma hushåll. Vi som exempelvis förr betalade EN tv-licens, betalar nu för alla över 18, dvs just nu fyra stycken, snart fem.

Om samma sak implementerades på lokaltrafiken, och man sen bara kunde kliva på, nog fasen skulle folk åka mer? Eller? Och om folk åker mer, så minskar utsläppen, och det hela blir en Winwin. Det borde funka, utan att det blir en skitstor utgift för den enskilde. På samma sätt som de barnlösa betalar för förskola/skola och de som aldrig är sjuka betalar för sjukvård, och de som aldrig är i trafiken betalar för vägar och underhåll osv. så kan man tycka att det här vore en finfin gemensam sak att betala skatt för. // Carola Wetterholm Familjen Annorlunda

Carola Wetterholm tar till sin blogg för att beklaga sig över politikernas otroliga slöseri av skattepengar i Uppsala. 90 miljoner har lagts på att ta fram en ny hockeyarena, och för dessa pengar har man hittills fått, absolut ingenting, samtidigt som projektet läggs på is.
Carola är även missnöjd med hur kollektivtrafiken fungerar i Uppsala och föreslår att den istället borde vara gratis. Gratis, så till vida att den borde bekostas av en särskild skatt, på samma vis som tv-licensen fungerar nu för tiden.
Även om du inte har en tv idag, så betalar du likväl för en licens och Carola tycker att kollektivtrafiken borde fungera på liknande vis.

Vad tycker du om det?

130 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Håller med men tycker det är dumt att jämföra med tvlicensen. Kollektivtrafik behövs och bör ärligt talat vara en rättighet i ett fungerande samhälle. Precis som vi har fri utbildning och sjukvård. Jag har för mig att det finns någon kommun/län som faktiskt har avgiftsfri kollektivtrafik redan? Det är verkligen ingen omöjlighet men tyvärr är det få politiker som bryr sig för själva åker de redan taxi för skattebetalarnas pengar.

   Finns flertal kommuner med gratis kollektivtrafik

   Om den ska betalas på samma sätt som tv-avgiften kommer folk att ställa krav på att det ska gå bussar till varje liten by där folk bor…kan jag tänka mig.

    Ja, varför ska jag i norra Norrland betala för en icke befintlig lokaltrafik?

     Varför ska jag betala för tv och radio jag aldrig tittar på?
     Principen är den samma men jag tycker man kan ta bort skatten för svt/sr och införa det för kollektivtrafik istället.

      Fast det är ju ditt eget val att inte se på tv. Här finns det inget val mellan att ta bil eller åka kollektivt.

      Du har samma möjlighet som alla andra att titta, medan alla inte kommer att ha samma tillgång till kollektivtrafik.

       Då får du väl tänka på att det kanske är en större majoritet i Sverige som behöver det även om du inte gör det. Vi betalar skatt för flera saker även om vi inte nödvändigtvis alltid använder det.

      Du kan ju nyttja den kollektivtrafik som finns när du är på besök i ngn civilisation? Klart det inte kan gå bussar var tionde minut där knappt ngn bor.

   Visst att den kan vara billigare. Men grattis vet jag inte om det varit en bra idé. Det kommer bli tokfullt på vissa sträckor i stan för folk som måste åka sträckan får knö sig ihop med folk som hade kunnat få sträckan de skall. Det kommer bli mycket onödigt åkande och folks motion har minskat ännu mer! Sen vet jag inte om bilister haft valt kollektivtrafik istället, då de ofta hade sparat pengar på det redan idag men väljer bil pga av bekvämlighet, tidssparande mm

    Visst är det så. Gratis kollektivtrafik kommer till största delen attrahera personer som idag rör på sig. Bilisterna väljer inte bilen för att det är billigare än bussen, gratis kollektivtrafik kommer inte attrahera många bilister. Tyvärr. Såklart många som idag inte har råd att välja busskort och för deras skull önskar jag att det var gratis.

  Sverige borde göra som i Tyskland tycker jag. Att man betalar runt 500 kr i månaden och på det åker du överallt i hela Sverige med buss/spårvagn/tunnelbana/tåg.

   Tror inte att det går, åtminstone inte just nu- Sverige har väl typ Europas högsta inflation och vår ekonomi går sämre än Ryssland…Tyskland har ju väldigt många fler skattebetalare än vad vi har.

    Det tror jag. Fler skulle ställa bilen och åka kollektivt = fler skulle betala.

     Knappast. Ett månadskort är redan några tusenlappar billigare än bil per månad. Folk har ju inte ställt bilen för det.

     De flesta som tar bilen gör det inte pga av kostnaden utan av bekvämlighet och tiden etc de sparar.

   Det funkar inte så i Tyskland?

    De hade så i somras men trodde det bara var under sommarlovet, inte för alltid.

   Men nej. Det fungerar kanske i länder där kollektivtrafiken är väl utbyggd och skulle möjligtvis fungera i våra största städer men har du någon aning om hur situationen med kollektivtrafiken ser ut i norra Norrland..? 🤣😅

   Verkligen inte, vi har knappt några bussar här där jag bor. Jag åker buss max en gång om året. Jag tycker att det är för dyrt, en mil kostar ca 50 kronor enkel resa och då kan jag åka billigare med bilen.

   Ni som åker kan betala era bussresor inte alla kollektivt.

  Ingen ekonom men gratis kollektivtrafik vore svindyrt. Med alla problem som vården och omsorgen och Sveriges ekonomi osv osv har för tillfället tror jag inte det funkar dra allt på skatten, kollektivtrafiken är väl redan subventionerad?

  Kollektivtrafiken är redan skattesubvensionerad. Biljettpriserna skulle vara mycket högre om åkarna bekostade allting själva. Och bilvägar underhålls enbart av personbilsåkarna genom att vi betalar skatt bå bilen, vägtullar och infrastrukturavgifter, utöver den skatten vi betalar som finansierar kollektivtrafiken vi inte använder. Så nej, kollektivtrafiken ska inte vara gratis för dom som åker.

  Man kanske skulle finansiera det genom att sänka eller avskaffa barnbidraget, en kvarleva som infördes 1937 som en lösning på lågt barnafödande.

   Håller verkligen med. Ner med onödigt barnbidrag och fram för en rättvis kollektivtrafik! Alla människor har inte barn men de flesta behöver någon gång transportera sig.

    Helt rätt. Vi öser bara pengar över barnfamiljer i det här landet.

     Migration är en gigantisk utgift. Bra mycket dyrare än både polis, rättsväsende, försvar etc. Då är inte många utgifter kopplad till migration inräknat så som tolk vid sjukhusbesök och vid rättegångar, kriminalitet, förvar av de som ska utvisas osv osv.
     Det slösas en hel del pengar på allt möjligt i Sverige. Vi hade kunnat sänka skatten och höja kvalitén på kärnverksamhet (skola, vård, omsorg osv) om våra politiker inte varit så inkompetenta.
     Rekommenderar alla att se ”Någon annan betalar” för att få en inblick i hur ofantligt mycket det slösas med våra skattemedel.
     Finns på youtube att se: https://youtu.be/vdi-Lg9pwkY

   Vi har redan lågt barnafödande och skulle detta incitament försvinna så skulle det innebära att vi måste börja importera ännu mer invandrare för att kunna finansiera pension, ha tillräckligt med personer för vård osv. Och med tanke hur mycket man redan vill stänga gränser är detta en ohållbar metod. Vet att hälften hatar barn här inne, men det skulle vara att skjuta den hand som föder dem att ta bort barnbidrag med mera.

    Håller inte med. Orättvist att folk som inte har barn måste betala bidrag till de som har det. Sina egna ungar borde man vara skyldig finansiera själv.

     Det handlar inte om att hålla med eller inte. Jag vill inte betala vård för överviktiga, alkoholister, folk som drogar, folk som får lungcancer från rökning osv. Det är inte så det funkar. Man kan inte välja exakt vad man vill finansiera.

      Vad menar du? Klart det handlar om politiska val i riksdagen. Går helt utmärkt avskaffa barnbidrag.

       Då tycker jag det går lika utmärkt att folk som orsakar sina egna sjukdomar betalar sin egen sjukvård.

        Det är ju verkligen inte samma sak. Vården finns och i princip alla vill ha skattefinansierad vård, då kan man inte börja exkludera grupper ur den. Till skillnad från vård vill de flesta inte alls skattesubventionera vuxna som väljer skaffa ungar. Ditt exempel hade kunnat funka om jag sagt jag ville exkludera fula barn eller fula föräldrar från barnbidraget. Men det vill jag inte utan jag vill avskaffa hela barnbidraget då det till skillnad från vård är orättvist och onödigt. Du väljer inte att bli sjuk men du väljer om du vill skaffa en eller flera ungar.

         Jo det är samma sak då ingen av oss kan välja vad vi personligen vill lägga våra skattepengar på. Barnet väljer inte att födas in i familjer med dålig ekonomi, och barnbidraget är till för framförallt de barnen.

          Du röstar väl? Nu fattar jag att du röstar på partier som vill ha barnbidrag men då är det väl bara att acceptera att jag röstar för partier som vill ha bort det. Det ett val att ha barnbidrag och ingen självklarhet.

           Jaa jag accepterar ändå din rätt att tycka fel 😶‍🌫️

           Vilket parti vill ta bort barnbidraget?

           Vilka partier vill ha bort barnbidraget?

           Vilket parti vill ta bort barnbidraget? Inget av de som sitter i riksdagen, vad jag vet. Lägga fram ett sådant förslag tror jag vore politiskt självmord.

        Rösta på det partiet då.

      Jo det handlar det visst om, man tycker olika. Anonyma förslag är hennes åsikt, din är inte den enda rätta.

     Barnbidraget finns väl främst för att skapa en större trygghet för barnet i fråga?

      Knappast idag. Varför ska två vuxna heltidsarbetande föräldrar ha extra bidrag, låter helt galet i mina öron. Okej om det var inkomstprövat men som det ser ut idag är det bara knäppt.

       Varför ska en barnlös heltidsarbetande person åka gratis då? Har de inte råd med busskort?

    Så mkt i barnbidrag får man ju inte. Är det det som avgör om man skaffar eller inte bör man nog avstå, man ska ha råd att ha barn av sig själv om man tänker göra det, precis som med andra kostnadskrävande saker.

     ooo ja tro mig! Finns många som skaffar 7-8 barn pga av barnbidrag och flerbarnstillägg!

   Bort med RUT och ROT istället!

    Varför då? De skapar ju jobb. Vad bidrar barnbidrag med till allmännyttan?

     Du förstår vad som händer om det föds för lite barn?

      Tror du folk föder barn för att de får barnbidrag? Bra om de slutar isf, låter som dåliga föräldrar.

       Nej JAG tror inte det men det är ju precis det som är argumentet här? Att folk föder barn de annars inte har råd med för att plocka enorma bidrag på skattebetalarnas bekostnad.

        Nej tror inte det är argumentet. Argumentet är att barnbidrag är onödigt och orättvist.

         På vilket sätt är det orättvist? Du kan inte ta del av exakt allt som andra människor betalar skatt för, då hade ju samhället inte gått runt.

          Orättvist i betydelsen att pengarna inte hamnar där det största behovet finns.

           Då är det väl lika orimligt med tex jobbskatteavdrag

       Är folk med dålig ekonomi dåliga föräldrar?

       Folk behöver inte ha samma konsekvenstänk när det kommer till barnafödande som i sina hemländer. Här kan de ploppa ut tio ungar utan att vara orolig att de svälter ihjäl.
       Här kan de ta sin unge till akuten när den har feber eller är förkyld utan att vara rädd för att inte ha råd.
       Bidrag gör människor dysfunktionella. Speciellt om de kommer från ett land som fungerar helt annorlunda för att sedan komma till Sverige där det mesta serveras.

    Ändra namn på dom från avdrag till bidrag

   Barnbidrag borde vara inkomstbaserat.

    Exakt så. Som alla andra bidrag så borde även barnbidraget vara baserat på inkomst.
    Skulle hellre se att ensamstående med väldigt låg inkomst skulle kunna få mer i bidrag än idag och de med dubbla inkomster där båda är högavlönade inte får något alls.

     Tror tyvärr att det skulle kosta mycket mer med kontroller och regler än att utbetala till alla som idag. Annars en bra tanke jag håller med om.

   Kan sträcka mig till att flerbarnstillägg är orimligt, men barnbidraget är ju för barnets skull och inte föräldrarna. Däremot borde det kanske vara beroende på inkomst på så sätt att det inte är lika nödvändigt i familjer där pengarna kan läggas på hög.

    Jo men man kanske inte skaffar barn man egentligen inte har råd med om bidraget tas bort.

     Jag vet inte hur mycket ni fått för er att man får ut i barnbidrag, men 1200kr täcker verkligen inte månadskostnaden för ett barn. Det är ingen som skaffar barn för att få ta del av något enormt bidrag.

      Nej, men 1200 kronor är ungefär lika mycket som 1200 slantar och det är ett bra tillskott om man har låga inkomster.

       Ja..?

      Jag tycker det är sjukt provocerande med de som sparar hela bidraget för tex en framtida kontantinsats. Såna borde inte få bidraget.

       De som röker istället? Ska de få barnbidrag?

     Åh alla barnhatare här inne är så positiva! Flytta utomlands om barnbidraget stör er vetja!

      Jag är verkligen inte barnhatare. Jag tycker, då det finns brist på resurser, skattepengar inte ska gå till vuxna för att de väljer skaffa barn då de har möjlighet skaffa pengarna själva. Finns viktigare saker ge skattepengar till.

       Ja! Och bort med bibliotek och kultur! De som vill ha de behoven tillfredsställda kan betala själva. Och kommunala simbassänger – finns sjöar det är gratis att bada i!
       Föskolor – bort! Har man inte råd med att betala vad det verkligen kostar ska man inte skaffa barn. Samma med skolan förresten.

      Nejmen ta bort barnbidraget och gör kollektivtrafiken (i Uppsala) gratis! Såklart! Fan va win-win

       Cykla da, det är ju gratis, du gör ju ett val att åka kollektivtrafik?

        Jag försökte vara sarkastisk

        Jobbigt att cykla till BB.

         Bit ihop!

          Bit i falukorven

  Det borde iaf vara gratis för alla under 18 och alla över 65 år..

   Det är ju redan duktigt mycket billigare för barn, studenter, pensionärer och arbetslösa. Och skattesubventionerat även för resten.
   .. Jäklar vad bortskämda folk är härinne?

    10% Billigare för studenter gör knappt någon skillnad.

   15:24 ja håller med dej. 😊

   För +65 är det gratis här.

  Men då blir det väl gratis för alla kriminella som inte har någon vit inkomst och därför inget att skatta på? Eller ska det vara en separat skatt som kyrkoskatten som alla tvingas betala?

   +Fast också kyrkoskatten är ju procentuell så, då kommer de som ”jobbar” svart oavsett betala mycket mindre för kollektivtrafiken än vi andra.

   Socialism kallas det.

   Kyrkoavgiften tvingas du inte betala, det är bara att gå ur kyrkan så slipper du. Begravningsavgift måste du betala däremot, för att vi ska ha råd att gräva ner dig om du inte har pengar till det själv.

  Roligt att hon tror att det är hennes egen idé 🙂

   Allt man skriver eller säger måste väl inte vara helt unikt? Det kan ju också var så att det är hennes idé, men andra har tänkt samma sak.

   Tycker bara det är bra att folk tänker, haha. Och pratar om annat än konsumtion på sina plattformar.

    Well, hon skriver ” jag har funderat…” det tyder väl på att hon har klurat ut det själv, utan att förstå/veta om att någon annan redan gjort det?

   Haha precis, hon presenterar det verkligen så 😄 Har hon aldrig hört talas om det innan?

  Ibland undrar man lite över alla kostnader och hur nödvändigt det egentligen är. Lunds spårväg till exempel. Den kostade 891,8 miljoner kronor. ”Men då är den väl jättelång, så att man smidigt kan ta sig runt i hela stan?” tänker ni.

  Nja. Hela sträckan är 5,5 kilometer. Cykelavstånd alltså.

  Obs. Är ingen spårvagnsmotståndare. Det är bara intressant att tänka på var pengarna hamnar. Oavsett om det är en ofärdig hockeyrink eller en spårväg.

   Eh. Och där har du ett bra exempel på vad infrastruktur för kollektivtrafik kostar…

   Verkligen. För att bygga en bro så ska det anordnas en arkitekturtävling, så att man garanterat får en unik, once in a lifetime bro som måste specialbyggas och specialfraktas från andra sidan jorden, som pga ett ”helt nytt koncept” tar med sig en massa oförutsägbara fel som måste specialjusteras, och så tar allting 5 gånger så lång tid som det egentligen skulle behöva tas, och kostar 10 gånger så mycket, och minst dubbelt så mycket som budgeten tillåter. Är det liksom värt det? För skattebetalarnas pengar. Det tycker inte jag. Jag tycker att det är ansvarslöst spenderande.
   Ja, Stockholm Stad och Region Stockholm, jag pratar om bl.a. er.

    Men nu har ju Sverige en GULDBRO! Tänk med turism den kommer bidra med! Och spårväg! Tänk vad glada gästföreläsarna vid Lunds universitet ska bli när de kan hoppa av tåget från Köpenhamn och sedan åka raka vägen till universitetet! Det är ju ändå 1,5 kilometer!

    Ja, jag raljerar lite onödigt mycket kanske. Det är ju som det är. Det har säkert gjorts åtta miljoner olika kostnadskalkyler och grejer.

  Men ska inte ett hockeyprojekt läggas just på is?…hittar ut själv 😁

   Hahahahaha, du gjorde min kväll! Kom tillbaka! Jag har bara ett skämt om ett släp men jag orkar inte dra det nu…

  Det första jag tänkte på också. Pappahumor!

  Uppsalas kollektivtrafik är landets sämsta. Finns inget jag hatar mer med min hemstad än UL.

   Ojdå jag hade inga problem när jag åkte buss i Uppsala för fem år sen

   Ja herregud, den är helt värdelös. Dyr också.

  I Melbourne har dom gratis spårvagn inom central business district dvs stadskärnan. Deras SL-kort heter myki card och du kan max betala 7 dollar om dagen på ditt kort dvs åker du för mer än per dygn det blir det gratis.

  inte gratis tänker jag för då kommer bussarna bli fulla av hemlösa men såpass subventionerat att det är billigare än bensinbilar

  Att höja bensinskatten vore också en lösning då. Om bussen kostar ca 10kr/km så får bensin kosta minst 200kr/litern, då 1 liter räcker ca 20 km.

   Du är medveten om att det finns ställen där man faktiskt inte kan välja kollektivtrafik? Varför ska de som bor på såna ställen straffas med högre bensinskatt bara för att du vill åka billigare?

    det är klimatet som vill det 🙂

     Då kanske vi kunde börja med flygresorna först, många sådana är helt onödiga.

     Man kan dock inte föda landsbygden mer än den redan är. Alla kan inte bo i stan!!

      Döda inte föda!! Blev ju en helt annan mening där 😮

  Det där är ju en väldigt gammal sägning och den har aldrig genomförts. Om kalkylen går ihop eller ej låter jag vara osagt. Men, det senaste året vet jag inte hur många gånger jag räknat på och jämfört kollektivtrafik vs bil för de resor jag ska göra. Jag förfasas över hur otroligt mycket billigare det är att åka bil. Jag hade ändå önskat ta kollektivtrafik, inte bara av miljöskäl utan också för att slippa köra men för en student i de här tiderna så är det inte ekonomiskt försvarbart.

   Är man dessutom fler än en person som skall åka så är bil billigare. Dock verkar folk glömma bort att räkna in kostnaden för själva bilen och bilägandet i sina milpriser

  Tanken är god!
  Men det spelar tyvärr ingen roll om skatten höjs, pengarna går ändå ut från landet och aldrig dit det motiverats till från början att de ska gå.
  Omprioriteringer osv.

  Folk ska vara ha och ha och ha!

  Tycker att kollektivtrafiken absolut kan vara gratis, men för oss som bor i glesbygd blir det trist för vi måste många gånger ha tillgång till bil.
  Men då skulle man kunna komplettera med dyrare skatt på drivmedel (eller bilfritt) i städer och billigare drivmedel ju mindre utbyggd kollektivtrafik som finns tillgänglig på ens ort?

  Hon är bara pinsam och pinsamt okunnig.

  Tidigare var hon sur för att bussarna inte gick från hennes hus till barnets jobb exakt anpassat efter barnets arbetstider.

  Bor i en liten stad i Norrland och vi har ett väldigt lågt pris på busskort per år, förmodligen lägre än vad många betalar för busskort per månad i större städer. Men det innebär ju också att bussen inte går så ofta, framförallt på kvällar och helger. Att ha gratis kollektivtrafik innebär ju att man måste dra in på annat och då exempelvis hur ofta bussen går.

  Oavsett om kollektivtrafik blev avgiftsfri och bilkörning 10x så dyrt så skulle jag aldrig i mitt liv byta bilen mot bussen. Det är trångt, bullrigt, smutsigt och oflexibelt. Avskyr verkligen att åka kollektivt med kraften hos en miljard exploderande galaxer.

   Jag tror att dom allra flesta föredrar bil framför en svettig, trång buss. Men att ha bil är ett privilegium som långt ifrån alla har möjlighet till.

    Jag hade nog inte åkt bil till jobbet även om jag haft en, tanken på stadstrafiken och köerna på morgonen/eftermiddagen

     Jag behöver väldigt sällan åka in till kontoret utan gör det när jag vill. Oftast blir det någon gång i veckan, tidig morgon till lunch. Jag jobbar ett par timmar i fred innan alla dyker upp, sen är det sociala stunden med kollegorna, fika, några möten, sedan en gemensam lunch och så åker jag hem innan trafiken tjocknar på och jobbar en stund till i lugn och ro hemma. Fantastiskt bra!

    Det är inte ett privilegium. Det är något jag jobbar för och därmed bokstavligen förtjänar.

   Beror ju helt på vilken sträcka man åker och vart man bor. Jag har jättemånga olika alternativ att ta mig hemifrån och de 13 kilometrarna till jobbet. Och det är för att jag åker genom stan

  Gratis i landet jag bor i och även landet jag bodde i innan. Tycker det är bra.

  I en studentstad som Uppsala kan jag ändå tycka att kollektivtrafiken bör vara gratis åtminstone för dom fattigare grupperna så so studenter och pensionärer. Bostadsmarknaden är pressad i Uppsala och för en nyinflyttad student med CSN-inkomst, noll poäng i bostadskön och utan möjlighet till bostadslån så blir bostadssituationen svår. Många av oss studenter bor långt ifrån campus utan bil och blir därmed beroende av kollektivtrafiken. Med en hyra på 50-60% av den totala inkomsten (och räkningar, mat, kurslitteratur osv därtill) blir busskortet på dryga 700 kr en dyr utgift.

   Jag använde cykel när jag bodde i Uppsala och var student. Billigt och smidigt. Motion fick jag också. Och ja – man kan ta buss när vädret är sämre. Tycker även att det är fullt rimligt att cykla även längre sträckor.

  Där jag bor just nu är det gratis att åka kollektivt.
  Var hemma på besök förra månaden, ett månadskort 835 spänn. Sist jag var hemma kostade det 815. Visst är det ”bara” 20kr dyrare men varför ska det höjas hela tiden? Blir ju jobbigt för de som behöver ha 20 kronor till annat.

   Och när jag va liten kostade piggelin 6 kr

    Duktigt av dig som minns det

   De höjer väl ofta vid årskiftet… och som du nog märkt så ökar ju det mesta i pris. Som tex bränslet som får fordonen att köra.
   20kr är ju ändå en liten höjning mot vad det varit.

  Kollektivtrafiken i min kommun är gratis. Superbra! Bor i en mindre kommun med stor landsbygd och det är väl främst skolelever som åker, och de hade åkt gratis ändå. Klimatsmart att erbjuda alla andra att åka med gratis då. Och bra utifrån ett socioekonomiskt perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.