Sandhra Johnssons rant om kollagenpulver

Sandhra Johnsson är lite av en skönhetsinfluencer, trots att hon har betydligt fler strängar på sin lyra än så  – och har publicerat ett inlägg där hon pratar om kollagenpulver. 
Ni vet, det där som alla från Isabella Löwengrip till Petra Tungården dricker och som ska vara såååååååå bra för kroppen, och framför allt för huden.
Sandra tar upp det som många av oss redan kunnat konstatera, nämligen att det inte finns några oberoende studier på att det här fungerar. Alls.
I sin video avslöjar Sandhra att hon till och med sagt till dessa företag som kontaktar henne, att produkten är en bluff.
Utöver att produkten inte fungerar så lyfter hon upp aspekten att den här väldigt dyr. Man ska dricka den varje dag, och varje dos kostar 20 kr. Det blir 6 800 kr/år.
En tredje aspekt är att produkten är gjord på nermalda koben, och hon som varit vegetarian i flera år vill inte få frågan om vill dricka koben.

Hennes rekommendation är att, skippa kollagenpulvret och satsa på ett snyggt läppstift istället. 

146 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bra av Sandra. En riktig skitprodukt. Är så trött på Oslo Skinlabs eviga spam. ?

      Rök inte. Håll dig borta från solen (med det sagt är SPF 50 i Sverige vintertid är totalt bortkastat och bara en onödig miljöpåverkan) och ha ”bra gener” ?. Åldras gör vi alla, vissa mer eller fortare än andra på utsidan. Det finns ytterst få för att inte säga några som helst vetenskapliga bevis för att krämer, tillskott eller behandlingar av olika slag långsiktigt skulle stoppa eller fördröja åldrandet.

        Därför alla barn i Sverige blivit starkare med införandet av AD-droppar?

          ”AD-droppar” har det väl inte hetat på närmare 20 år?

      Det roliga är att alla sk kändisar/influensers steker sig i solen och åker på solsemestrar.

      Samt skaffar boenden utomlands.

      Inte kl stift alls att de får rynkor. Kolla på Pernilla och Maggan som vistas mkt i sol. Det ger rynkiga dekolletage och fåror ovanför överläppen.

      Sedan måste de äta kollagen och göra behandlingar för detta.

      Också Jessika w, parnevikmamman och Perelli är mycket solen.

        Plus Gynning.

        Rynkigt dekolletage och rynkor runt läpparna är normala ålderstecken, som förvisso blir värre om man solar mycket. Men du får det tyvärr att låta som att det är nåt man slipper bara man inte solar.

          De har dessutom varit rökare, vilket är orsaken till rynkorna runt munnen.

          Det förvärras def och kommer tidigare.

    Gå till ica köp en grillad kyckling, ät kycklingen och lägg resterna/skrovet i en kastrull med vatten. Låt koka några timmar, sila bort allt bös. Tada kollagen.

      Haha betalar förvisso hellre 20 kr om dagen för ett pulver än att regelbundet gå igenom den där proceduren. ?

      Men hallå, då vet man ju vad det är som man faktiskt stoppar i sig. Äääääckligt!

    Bra där, det var väl uppfriskande! Så kräkfärdig på alla flunsor & andra offentliga personer som gjort reklam för detta. Vidrigt hur man kan med att lura av folk på pengar, så att man kan köpa ännu en Chanelväska.. De hade lika gärna kunnat göra reklam för en säck med sågspån. Tyvärr finns det människor som går på det och det vet dessa giriga personer om och utnyttjar. Det bisarra är ju att det finns några som ser ut som dragspel i fejjan i verkligheten, och ändå hävdar att det är sååå bra och att de fått en otrolig skillnad i huden. Jo, tjena, på med ett filter och ännu mer kling i kassan.

    Go Sandhra! Kolla Malin Berghagens betalda hyllning för collagen i hennes flöde idag. Hon kan i princip ”inte leva utan” denna magiska skönhetsprodukt. Kolla oxå på hennes före och efter bilder. Vem fan får inte glow om man smörjer in sig och går i solen mot en bild utan ljus och med grått ofärgat hår (före bilden) . Allt handlar om PENGAR!!!! Det är en bullshit-produkt. Eller som en professor i hud förklarade för mig: Du kan lika gärna daska två fläskkotletter på ansiktet. För samma härliga effekt

      En dermatolog menar du?

        Jag menar Sirkku Peltonen som är (var?) hudprofessor på Göteborgs universitet

          Då behöver nog Sirkku uppdatera sig. Två kotletter på huden är verkligen inte jämförbart med peptider eller amino syror. Det är bokstavligen två helt olika nivåer av proteiner.

            Sirkku menade att effekten vore likadan. Alltså noll.

              Var kan man läsa hens studie?

      Lär väl funka jättebra om man cashar in och använder pengarna hos plastikkirurgen.

      Nu har dessutom Malin Berghagen begränsat kommentarerna i sitt inläg..

      Den värsta hycklaren! MB!

    Gillar verkligen att du sammanfattar videon Camilla ?

    Avsaknad av studier är inte samma sak som att det inte fungerar. Finns visst en oberoende studie på att de som tog kollagen hade mer fukt i huden än kontrollgruppen som inte tog det. Men det finns inga studier på hur kroppen tar upp det och varför de hade det.

      Jag älskar kollagen!!! Jag såg att Oslo Skinlabs påsar bara innehåller 2,5 gram kollagen, väldigt lite enligt mig. Jag dricker minst 10 gram om dagen (köper 1kg åt gången till ett mycket bättre pris, inte OSL utan annat märke) och min hy har aldrig sett bättre ut (efter att tyvärr fått gå igenom en hel del skit). Inte ändrat något annat i min kost eller hudvård. Tar det tillsammans med vitamin C (ren askorbinsyra). Kommer inte sluta ❤️

        Jag har aldrig provat och kommer inte att göra det heller, tror jag. Men varför skulle det inte funka eg?
        Vård från insidan finns det ju en hel del, varför skulle inte kroppen ta upp kollagen? Har hört att det förklarats så iaf.
        Please tell me 🙂

          Kollagenpulver som då enligt dessa företag sägs öka kollagenet i huden, och som passerar hela kedjan i matsmältningsapparaten, har inte en chans i rymden att nå ut till huden i form av ökat kollagen. Kollagensyntesen rent biologiskt i kroppen, är en ganska komplicerad kedja och en högst genetisk betingad process, där vissa har mer, andra mindre. Det är en utopi att vi oralt skulle kunna ersätta , el boosta om man så vill, detta, med ett pulver oralt och att det då skulle hitta ut till huden i form av ökat kollagen… Vore det så enkelt, skulle vi tex. dessutom förmodligen ha bot för en massa smärttillstånd och genetiskt betingade syndrom.

            Preach ?

            Du talar ovetenskapligt Ansi. Det har visst en chans i rymden att tas upp av kroppen. Vi ser ju att det sker för idrottsmän, som sagt avsaknad av bevis för är inte bevis emot.

              Inte i tillräckliga koncentrationer för att det ska ge någon effekt på huden.

                Nej precis.? Och inte heller ger det ökat kollagen i huden, vilket var vad jag skrev: ”har inte en chans i rymden att nå ut till huden i form av ökat kollagen” Men ”Anonym” ovan hoppade visst över den biten..

                Men det är ju exakt det man inte vet. Vad sitter du på för studie?

        Det KAN vara så att det är C vitaminet som gör att din hy aldrig sett bättre ut. Vitamin C och Vitamin A är nämligen de enda som ur ett vetenskapligt perspektiv, på riktigt kan påverka hyn till det bättre Sen om vi pratar intag via munnen så är givetvis nyttig mat bättre än junk, sömn bättre än sus & dus. osv. Om vi mår bra, ser ju huden oftast oxå bättre ut.

        Det som fungerar på huden är hyaluronsyra och c-vitamin.

          Japp och retinol.

    Alltid tyckt att produkten är superäcklig, dricka malda koben osv. ?
    Att det sen skulle fungera som en skönhetsprodukt är ju bara så dumt. Kommer ihåg flunsor som blandade benmjölet i vatten och exakt när de skulle dricka skiten så slutade klippet. Så dumt!

    varför i hela friden stavar hon sandra med h?! och mitt i namnet dessutom? sandrah hade jag kunna köpa men sandhra? nääe.

      Uttalas Sandr-hah!

      Hade ändrat mitt namn till en normal stavning av ett normalt namn. Hade behållit om jag tex var adopterad och min biologiska mamma gett mig det namnet eller om jag hade utländska föräldrar och man stavar så i deras hemland. Men med svenska föräldrar och konstig stavning hade jag bytt.

      Ni behöver inte ”köpa” någonting ang. hennes namn. Jösses vilka tomtar det finns.

        Man får ifrågasätta bäst man vill. Jag stavar Hannah med ”h” för att jag tycker det är fint. Blir ej kränkt av andras åsikter. Det borde inte Sahansrdhaha heller bli.

      För att Calle gillar såna tjejer, se tex hans ex AnitHa ?

        Ha-ha!

        Hon har väl dock ett annat uttal än Anita har jag för mig, som kommer från hennes ursprungsland? Inte riktigt samma sak som att lägga till ett random h.

          Nej det är hennes efternamn 🙂

          Ja det stämmer ”S”. Hennes namn uttalas ”Anitcha” i Indien tydligen. Men hon har alltid uttalat det ”Anita” eftersom hon är uppvuxen här och hon är ju svensk så klart. Hennes efternamn tog hon bara för att hon tyckte det var snyggt. Berättade att hon hade gillat namnet som barn. Men det har inget med hennes ursprung att göra.

          Anitha är adopterad från Indien, har för mig att hon berättat att namnet uttalas typ ”Anitcha” där.

      Vill vara unihk antagligen.

      Hennes föräldrar tyckte nog att de var lite speciella haha

    Hennes tyckande har nog mer med hennes vegetariansm att göra än något annat. Alla pushar något. Glöm inte det.

    Pernilla Wahlgren är den senaste som jag sett göra reklam för det, och Hannah Graaf. Löwengrip var det längesedan däremot.
    Var det inte Alexandra Nilsson som lanserade eget collagen-pulver eller minns jag fel nu? Det är ju collagen i brosk väl, det kanske inte kan släta ut rynkor inifrån men att vissa upplever sin hy som finare kan ju bero på att om de tror att det fungerar så gör det det alltså man tror det så att säga och upplever det därför så, som placebo, och det sägs väl finnas vetenskap på att det ska fungera men men så är det kanske inte.

    20kr x 30dagar=600kr/månaden. Lägger hellre de pengarna på en extra matkasse med nyttiga produkter eller köper ett gymkort + en mindre kasse mat eller en ansiktsbehandling i månaden.
    Jäklar vad företaget och flunsorna luras och tjänar multum på en billig slutprodukt. Undrar om det känns bra att marknadsföra humbug. Har inga problem med att de marknadsför kläder, smink eller hudvård men sånt gör tycker jag är lågt!

      Ja överkostnaden är ett bättre argument emot tycker jag personligen.

      Exakt, bättre både för hälsa och hud.

    Köp Märgben istället och koka buljong. Både gott och nyttigt! Och billigt.

      Ja det gör jag! Köper märgben från Gröna gårdar och kokar med lite grytbitar, purjolök, vanlig lök, salt och peppar. Fryser in i små iskuber och har i frysen. Så gott att dricka som en shot eller hälla i soppor och såser.

        Gud vad vidrigt det låter… Vad smakar det?

          Använder du aldrig buljong eller fond när du lagar mat? Vet du verkligen inte hur det smakar?

      ”Gott”

    Finns ingen forskning (seriös sådan) som visar att det skulle ge någon effekt.

    Och bara det faktum att det inte finns så mycket studier på hopkoket visar att det inte finns något intresse att få på pränt att det är kass. Vem pallar lägga pengar på det, finns ju ingen allmännytta.

    Man kan ju påstå att asfalt egentligen är lakrits och hävda att det kan vara sant för det finns inga studier som bevisar motsatsen….

      Det stämmer ju inte. Forskning är seriöst så länge man följer alla parametrar oavsett vem beställaren är. Det är HUR en studie gått till och om den granskats som avgör dess värde.

      Finns många områden som är forskningsmässigt eftersatta, rosacea t.ex. Man vill veta mer men det kan vara svårt att få till medel till allt.

      Nja, att något inte är beforskat betyder inte att det inte finns någon allmännytta. Finns inte obegränsat med pengar för forskning heller. Projektet konkurrerar med varandra om pengarna.

      Det finns ganska mycket som inte är studerat vetenskapligt men som ändå bör vara av intresse för allmänheten att forska på. Och kunskapsgapen växer ju med all forskning man gör också. Det är inte som att det finns en mängd kunskap man inte vet och när man har tagit reda på det så finns inget behov av att ta reda på mer.

        När någon påstår något som är så uppenbart att det inte stämmer så är det helt ointressant för någon vettig person att lägga pengar på forskning kring vad som nu påstås. Den ledande expertisen VET att kollagen som intas oralt passerar genom magtarmsystemet utan att sprida någon glädje till resten av kroppen.
        Så nej, varför ska det forskas på det?

        Precis som jag skrev, samma att undersöka huruvida asfalt är lakrits. (Det är det inte)

          Är inte expert på kollagen men är det rent teoretiskt osannolikt att det skulle funka så är det klart att företagen som säljer detta inte kommer lägga pengar på att göra ordentliga stora studier på det. Skulle det verkligen fungera så hade det ju varit revolutionerande minst sagt, och med ”verkligen fungera” så tänker jag uppenbar effekt som verkligen får omgivningen att reagera på att ens hud ser yngre ut. Dvs det finns allt att vinna på att bevisa effekten men mycket att förlora på att göra ett försök om man redan kan lista ut resultaten.

            Och är det gjort på animaliska produkter så är ju sannolikheten att den gröna lobbyn skulle vilja närma sig forskning och potentiellt positiva effekter väldigt liten.

          Här har du lite motbevis enligt forskning på att kollagen faktiskt funkar. Bara för att du inte vet hur man läser vetenskapliga artiklar så kan du inte likställa det med lakrits och asfalt.

          V. Zague, V. de Freitas, M. da Costa Rosa, G.Á. de Castro, R.G. Jaeger, G.M. Machado-Santelli. Collagen hydrolysate intake increases skin collagen expression and suppresses matrix metalloproteinase 2 activity
          J Med Food, 14 (2011), pp. 618-624.
          De Miranda RB, Weimer P, Rossi RC. Effects of hydrolyzed collagen supplementation on skin aging: a systematic review and meta-analysis. Int J Dermatol. 2021;60: 1449—61.
          P.M. Maia Campos, R.S. Franco, L. Kakuda, G.F. Cadioli, G.M. Costa, E. Bouvret. Oral supplementation with hydrolyzed fish cartilage improves the morphological and structural characteristics of the skin: a double-blind placebo-controlled clinical study. Molecules, 26 (2021), p. 4880.
          Arias EM, Floriach N, Moreno-Arias G, Camps A, Arias S, Trüeb RM. Targeted Nutritional Supplementation for Telogen Effluvium: Multicenter Study on Efficacy of a Hydrolyzed Collagen, Vitamin-, and Mineral-Based Induction and Maintenance Treatment. Int J Trichology. 2022 Mar-Apr;14(2):49-54. doi: 10.4103/ijt.ijt_57_21. Epub 2022 Apr 4. PMID: 35531488; PMCID: PMC9069902.
          Alcock RD, Shaw GC, Burke LM. Bone Broth Unlikely to Provide Reliable Concentrations of Collagen Precursors Compared With Supplemental Sources of Collagen Used in Collagen Research. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 May 1;29(3):265-272. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0139. Epub 2018 Sep 26. PMID: 29893587

    Anna Anka förespråkade ju att äta /gnaga på kycklingbrost (inte bröst) redan typ 2008. Fullt av kollagen som hjälper emot det mesta, enl Anna. Billigare blir det ju.

      Brosk.

        Helt rätt. Brosk, inte brost. Tack A

          Johannes Brost

      Men var det inte hon som påstod att det skyddade mot cancer för att hajar bestod av brosk och de har inte cancer. Eller hur var det nu?!

        Ja du. Jag kommer mest ihåg hennes vurm för att alltid gnaga på kycklingbrosk som hjälpte mot det mesta, även cancer. Hon skapade ju ändå inte en produkt av det.

          Nej men jag hade nog tagit hennes fakta med en nypa salt.

            Fakta? Jag tror ingen tar Anna Anka som seriös. Det var ett skämtsamt inlägg från mig.

              Hon själv tog sig på allvar? Jag menade inget drygt mot dig alls. Kom bara att tänka på hennes utläggning om hajar och cancer när jag läste din kommentar.

                Tack 20:44 Jag menade nog mer att det blir billigare att gnaga på kycklingbrosk à la Anna Anka än att köpa dyra pulver.

                  Man kan ju konstatera att Anna A har många tvivelaktiga åsikter på gång, men fin hy har hon!

      Hon åt brosk för att hajar äter det och hajar får inte cancer (?) och då drog hon slutsatsen att det är pga brosket.

    Många har knappt råd att köpa smör, bröd och grönsaker så tror dom man ska lägga pengar på sånt här nonsens! ?

      De kanske inte är målgrupp.

    OT men vad tror ni, har GabJoss och ”mannen” gjort slut?

      Vad får dig att tro det?

      Men herregud håll dig till ämnet eller vänta till öppet spår

        Influencer-OT brukar väl vara tillåtet?

      Vilket tjat det var om detta.

      Så löjligt låtaasskvaller som uppstått här på sistone. Det är väl snarare så att hon har fullt upp med att vara nybliven mamma till sitt tredje barn. Dessutom har de varit ihop i ca 2 år nu = nyförälskelsen har lagt sig och hon glömmer/pallar inte lägga ut långa inlägg om hur de har sex 33 ggr/dag och kommer hålla 4-ever… Inget konstigt.

    OM huden skulle bli mindre rynkig och kollagenet du äter skulle bli kollagen i huden så skulle de som äter mycket kött ha slätare hy än de som äter vegetariskt och så är det inte. Det kollagenet du dricker bryts ner i tarmen, det blir inte kollagen i din hud. Redig bluff!

      Exakt så!?

      Nja, upptagningen har med molekylär massa att göra. Pulvret är ju i en storlek som tas upp bättre av kroppen, än obehandlat protein från köttätande.

      De som äter mycket kött(carnivore) och framförallt de som äter hela djuret, har slätare och friskare hy än tex veganer.

        Källa?

          Jag efterfrågar också källor. På att kollagenpulver är helt verkningslösa.

        Sex personer gillar en kommentar som är en rent personlig åsikt utan några som helst vetenskapliga belägg. Bevis på att taktiken ”om jag bara säger det med nog övertygelse så är det sant” funkar. Lex Löwengrip och Trump

      Du har helt rätt i att kollagen inte absorberas, detta då det molekylärt är för stort. I tillskott som kollagenpuver brukar man dock använda hydrolyserat kollagen, och det är tillräckligt litet för att kunna absorberas över tarmen och tas upp systemiskt. Kollagenets effekt på vår hud finns det däremot inga starka bevis för. Det finns ett fåtal studier som påvisar ökad elasticitet i huden (och även positiva effekter på lederna), men underlaget är bristande.

    Jag tror verkligen på nyttan med kollagen, köper dock inte pulver eller tabletter utan kokar buljong av ben. Köpte 3 kilo märgben av nöt på lokala saluhallen idag för 39:-/kg. Kokar med salt, peppar och pressad citron i uppåt tio timmar.
    Dricker minst en kopp buljong varje dag.

    Jag har fått sjukt mycket finare hy (knappt några rynkor alls heller, trots 55 år) och har mindre ont i mina leder. Men huvudgrejen var mina magproblem, letade efter lösningar för min kroniska tarmsjukdom och hittade paleo och därigenom benbuljong, så sjukt nöjd med hur bra jag blivit i min sjukdom (varit sjuk sen 2006)

      Det är ju massor med nyttigheter i märgben, så ur ett hälsoperspektiv kan jag absolut köpa det. Härligt du blivit så mycket bättre! Problemet är ju att dessa företag säger att deras, i jämförelse, svindyra pulver, som f.ö innehåller förhållandevis lite ”nyttigheter” i jämförelse.., letar sig ut i huden och ger mer kollagen, det är inte biologiskt möjligt, det är att lura folk. Däremot är nyttigheter av alla sorter självklart bra för både kroppen och hyn.

        Hade jag inte haft tiden att koka min egen buljong så hade jag definitivt köpt bone broth på hälsokosten.
        Jag är FIRE och har all tid i världen att koka buljong, har inte riktigt kollat upp skillnaden mellan pulver och egenkokt buljong och bone broth…

          Buljong ger inte i närheten samma effekt som intag av kollagenpulver helt enkelt på grund av annan biotillänglighet i produkten. Det ska vara hydrolyserat kollagen för att maximera upptaget.

            Ok, hur hög är biotillgängligheten i kollagenpulvret?

              Efter hydrolys är biotillgängligheten drygt 60% om jag inte missminner mig. Så absolut inget fullständigt upptag, men inte heller alltför lågt.

      Jag tror att jag har läst att det faktiskt hjälper att ta kollagen mot just ledproblem, men däremot funkar det inte på huden.

        Det finns bristande forskning på huruvida det fungerar på huden. Men det hjälper absolut idrottare. Det är bevisat.

          Nej det finns numera även forskning gällande god effekt på huden vid intag av kollagen.

            Var finner jag den?

    Stör mig på henne. Kommer från en småstad men ska ändå ge sken av att vara uppvuxen på Östermalm som hon verkar tycka är betydligt bättre. Ska prompt bo i stan och betala en massa extra för en andrahandslägenhet bara för att upprätthålla den bilden. Trams!

      För några år sen när hon mådde dåligt o försvann från Instagram frågade jag calle vart hon hade tagit vågen. Blev blockad direkt av henne.

    Att påstå att det inte finns några studier på kollagen är fel och likaså att påstå att det inte behövs. Det finns en hel del som visar på kollagenets goda effekt i kroppen vid exempelvis ledvärk. Men hon kanske syftar i hudvårdssynvinkel? Jag skulle hur som haver inte köpa det där pulvret, skulle koka egen på märgben.

      SandHra är en vegetarian. Alltså finns en jävighet även hos henne.

        Man är jävig om man har något att tjäna på hur man påverkar en situation. Hon tjänar väl ändå inget på om du köper kollagen, eller inte.

          Fungerar inte riktigt så. Man brukar ha forskarlag av olika religiösa och politiska bakgrunder just för problem med jävighet.

            Eh. Nej.

            Det ”brukar” man inte.

        Slaktdjuren skickar henne stora pengar för att berätta att det inte funkar.

          Menar du att det inte finns en vegansk/vegetarisk lobby som försöker påverka världen?

            De gör det ju inte för att tjäna pengar själva utan för att visa hur vidrigt djuren har det, hur det påverkar vårt klimat negativt osv. Rätt uppenbart att det är agendan, inget att vinna själva på det så att säga.

              De kanske skulle lägga sitt krut på alla stackars djur som torteras och dör pga veganmatsproduktionen.

                Gudars skymning, hur orkar man trolla så här korkat?

            Det som definitivt finns i världen är en köttindustri som gärna vill att vi fortsätter att äta en massa kött. ”Grönsakslobbyister” har jag aldrig hört talas om men det kanske finns. Det finns ju folk som påpekar att ska vi ha mat till en växande befolkning OCH äta hälsosamt så är mer vegetarisk kost att rekommendera. Är det som är veganlobbyn du pratar om?

    Absolut att skönhet börjar inifrån. Men för majoriteten av oss kommer en varierad kost, tillräcklig sömn och adekvat vätskeintag räcka gott och väl. Vad folk tyvärr inte förstår är att kosttillskott inte har någon effekt om man inte har brist på ämnet i fråga. Överskott av vattenlösliga vitaminer kissar vi ut, och överskott av fettlösliga vitaminer kommer ackumuleras för att vid höga doser ge toxiska effekter. Har man däremot brist på ett eller flera ämnen, på grund av t.ex ensidig kost, så kan kosttillskott däremot vara nödvändigt. Men majoriteten av konsumenterna köper en vitamin för att ”den låter bra”, kissar ut precis allt då dom inte hade brist till att börja med. Företagen tjänar multum och konsumenten kastar bokstaligen pengarna i sjön.

    Än värre är att allt fler företag börjat sälja produkter på indikationer som inte ens har en vedertagen grund. Gällande kollagenpulver är evidensunderlaget svagt, även om ett fåtal studier visar på ökad hudelasticitet. Värst av allt är enligt mig föreaget Ohario, som rekommenderar 20 000 mikrogram av deras biotin per dag trots att vi endast behöver 40 mikrogram. På det använder som hälsoutlåtanden som inte är godkända att använda för biotin.

      Fast visst kan vitaminer behövas. Jag har både järnbrist och även D och B brist. Så läkare skriver ut recept till mej.

        ”kosttillskott inte har någon effekt om man inte har brist på ämnet i fråga” = kosttillskott har effekt om man faktiskt har brist på ämnet i fråga.

      Instämmer. Blir mörkrädd när man läser om vissa unga tjejer som tränar hyfsat vanligt, tror sig vara riktigt sunda och lassar in proteinpulver en masse, proppar i sig diverse tillskott i höga doser. Vissa spolas ju direkt ut i toaletten, medans andra kan vara en reell belastning på njurar & lever, ackumuleras tex vitamin A i levern kan det få riktigt ödesdigra konsekvenser.

        Proteinpulver är helt vanligt mjölkprotein (om du inte kör ärt heller hampa)

        Det är ett enkelt och billigt sätt att öka mängden protein vid träning samt få i dig mer kalorier när du bygger.

        Kan säga att man tröttnar rätt snabbt på att äta extra ägg eller tonfisk eller kyckling
        ..

          Absolut. Precis på samma sätt är multivitamin ett effektivt sätt att få i sig extra vitaminer vid en ensidig kost. Av alla som konsumerar proteintillskott är det dock få som faktiskt behöver det då det är svårt att få proteinbrist med en vanlig varierad kost. Personer som tränar regelbundet har ett något högre proteinbehov, men även ett högre energibehov, varpå en vanlig varierad kost är tillräckligt. T.ex en tränande person på 60 kg behöver ungefär 90 g protein per dag, en 500 g-bägare kvarg innehåller runt 55 g protein. Och då ska man komma ihåg att i princip allt vi äter innehåller protein, även pasta, bröd och liknande. Så svårt vet jag inte.

          Den som bygger seriöst och tar tillskott har troligen rätt bra koll. Men när sånt här pumpas ut till den stora massan så kan det lätt bli för mycket. Proteinshakes, pulver i smoothiebowlen, proteinbars när suget sätter in, proteinberikade mejeriprodukter och så en kost med mer protein och mindre kolhydrater på det, det kan absolut bli för mycket om man typ tränar halvtungt ett par gånger per vecka.

          Jomen det fattar jag och tränar man hårt kan det vara ett komplement, men för vanlig typ av tränande behövs inget proteinpulver om man äter vanlig kost, för mkt protein är väldigt belastande för njurarna. Framför allt är det kosttillskotten som slukas som kan stjälpa mer än hjälpa. Äter man kosttilskott med tex.fettlösliga vitaminer, utan brist, som lagras upp i kroppen riskerar man leverskador, D vitamin som är så poppis att ösa in, (och ja, många har låga nivåer, men det gäller att inte överdriva intaget och verkligen kolla ens värden) kan ge irreversibla skador och förkalkningar på njurarna osv, speciellt om man inte tar K vitamin oxå.

        Precis så. Jag förstår inte hur man kan lägga sådana hutlösa summor på, ja, absolut ingenting egentligen.

    Varför tror ni Brita och Parisa har slutat podda?

      För att dom tröttnade.

      Det var väl ingen som orkade lyssna på den tråkiga podden?

      Jag undrar vad som hände mellan Parisa och HanaPee. De umgicks ju rätt flitigt ett tag men ingenting nu?

    Och så var det Malin Berghagen som stängde av kommentarer och blockade. Jag frågade bara om det verkligen var en bra produkt eller bara hittipå….

    Jag och alla jag känner som använder kollagen, gör det för att förbättra hälsan(tex tarmproblem som gör att man får inflammatoriska sjukdomar). Att hår, hud och naglar blir av avsevärt bättre kvalitet är en bonus. Det billigaste är att koka egen buljong, men jag använder Nyttotekets kollagen när jag inte orkar koka. Den är gjord av enbart gräsbetande kor och inte alls lika dyr som den hon snackar om. En påse räcker i lite drygt två månader.
    https://www.nyttoteket.se/produkt/cleancollagen

      Är det UC eller annan inflammatorisk tarmskjukdom du har?
      Eller menar du att du motverkar dessa kroniska sjukdomar?

      Vet att glukosamin är bevisat att det hjälper för nybildning av brosk eller vad det nu var, prövade men blev så kass i magen…

        Enkelt förklarat: Om man av olika anledningar bl.a. genom felaktig kost skadat sin tarm, kan det ge upphov till inflammatoriska sjukdomar i kroppen(inte enbart i tarmen alltså). Att då först läka tarmen är a och o.

          En inflammatorisk sjukdom är rätt allvarlig i tarmsystemet, berätta gärna mer vilka sjukdomar som avses.

          Är även intresserad var de här inflammatoriska sjukdomarna i resten av kroppen sitter och hur de uppstår samt vad de heter.

          Vad innebär felaktig kost och hur skadar det tarmen. På vilket vis kan kollagen läka den här skadan.

          Så många frågor…. utveckla gärna, även var du hämtar denna informationen ifrån.

          Skulle en inflammatorisk sjukdom kunna läka ut genom kollagen så måste ju läkarna underrättas 🙂

            Jag tänket inte sitta här och skriva en hel föreläsning till dig(på en skvallerblogg dessutom). Är du intresserad(vilket jag tvivlar på att du är), kan du leta upp forskning själv. Att googla på inflammatoriska sjukdomar och dess orsaker är inte heller särskilt svårt.
            Och det var du, inte jag som började jiddra om inflammatoriska tarmsjukdomar. Jag skrev tarmproblem.

              Och ingenstans har jag påstått att enbart kollagen läker sjukdomar.

              Har sökt på inflammatoriska sjukdomar och kollagen men hittade inget.

              Dina formuleringar framstår som att du kan en massa och är övertygad.

              Därför frågade jag mer.

              Ber om ursäkt att jag missförstod din formulering kring tarmen.

              Ha en fin fredag, jag hade inget ont uppsåt även om det i text kan vara svårt att utläsa

      Obs, att inta buljong/kött osv ger inte samma effekt som att använda kollagenpulver. Det viktigaste är nämligen att de är hydrolyserat kollagen för biotillängligheten.

    Är Calle och Sandra fortfarande förlovade?

    Håller oftast med i sånt här men jag har faktiskt sett resultat av att använda kollagen. Inte Oslo skinlab men annat tillskott. Upplevde mindre yttorr och mindre fina linjer… slutat i omgångar pga tyckte det kändes lite obehagligt med innehållet. Men min hud blir fan fräschare när jag börjar äta kollagen igen, oavsett årstid eller annat som skulle kunna påverka. Så ja, vad det är som ger huden en boost vet jag ju såklart inte men att det gör skillnad för mig upplever jag ”tyvärr” ?

      Jag tycker det är bra att man använder hela djuret när man nu måste slakta dem för föda. Det känns mer etiskt.

    Så tröttsamt, att kollagenpulver är humbug och inte ger någon effekt har blivit motbevisat och det finns ny forskning som visar på effekt. Folk som inte hänger med i forskningen bör heller inte uttala sig om den.

    Ett tips är att kolla på Dr Drays nya video på youtube. Hon är en legitimerad dermatolog och går sakligt igenom den nya evidensen och studien.

      Alltid vanskligt att hänvisa till Youtube.
      Bättre ange vad studien heter, det får oftast ett bättre bemötande av skeptiker.

      Är studien sökbar, finns den publicerad?

        Den blev du hänvisad till redan igår kväll. Läs den.

          Ser inte den hänvisningen, tror du jag hade frågat i så fall?
          Hade varit enklare om den som visste vad studien heter bara skrivit det istället. Verkar ju vara några som har koll här i tråden
          Varför göra dt så väldans omständligt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.