1 -årsjubileum

Fredag! Jag har varit hos min ätstörningsklinik idag på dagen. Jag har inte varit där på två veckor så det kändes skönt att vara tillbaka. Nu har det gått ett år. Galet. Jag trodde aldrig att jag kunde må såhär bra och ha den sunda relation till mat som jag har idag. Jag har inte överätit på elva månader eller haft veckor med mindre mat. Jag har gjort exakt som jag ska göra, ätit sex måltider om dagen i den storlek som har varit aktuellt vid den tidpunkten.
[…]

Jag har inte vägt mig alls men jag kan gissa att jag väger mindre idag än när jag skrevs in (märker på kläder och ser ibland på bilder). Det handlar om att min hetsätning är borta och kroppen har landat på en naturlig vikt. Jag äter dock mer till vardags än jag brukade göra när jag ”levde normalt” så det här med att gå upp i vikt av att äta mellanmål 10.00, 15.00 och kvällsmörgåsen vid 21.00 stämmer inte för min kropp.// Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip har skrivit ett inlägg med anledning av att ha varit inskriven på ätstörningskliniken Mandometer i ett år. 
Hon skriver att hon aldrig trodde att hon skulle kunna må såhär bra och ha den sunda relation till mat som hon har idag.
I kommentarsfältet svarar hon på lite frågor vad gäller detta, och i slutet av kommentarfältet är det någon som försöker ”cancel” Lingongrova, men det gör man inte ostraffat.
Jag älskar personligen Lingongrova, så ”nobody puts Lingongrovy in the corner”.

Vad är det för fel på Lingongrova?!!?!

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Vad är det som bestämmer vilka influensers man får skriva om här? Typ antalet följare eller är det mer innehållet i själva kommentaren som avgör om det får stå kvar?

   Vissa är tyvärr ”bannade” att skriva om. Men sen kan det vara händelser som är känsliga eller att det är risk för förtal som gör att de raderas

    Vilka är bannade och varför?

     Säger man de så tas de väl bort. Kolla ös igår nästan så långt ner som går 🍒😁

      Vad var det som skrevs där som gjorde att det togs bort?

       Man får inte nämna vissa influensers här utan får hålla sig till öppet spår. Men tråden försvann igår i öppet spår ändå. Sen kom en fråga upp igår i öppet spår varför tråden försvann. Därav diskussionen.

   Det verkar va Camilla som bestämmer det.

    Ja, det är ju hennes blogg.

    Ja, vem annars skulle bestämma det?

     Ni missuppfatta mig. Hon skrev att vissa ska man diskutera på öppet spår endast men hon tar bort diskussionerna där med. Därav att hon bestämmer vad som skrivs. Sen vad folk skrev som gjorde att tråden togs bort låter jag va osagt för de vet jag ej.

  Har man funderingar kring kost och vikt vill jag tipsa om att följa @dietistlinn på instagram. Hon har otrolig kunskap, en avslappnad syn på mat och ger vettiga råd när det kommer till kost och hälsa. Supertips!

  Isabella verkar vara igång med sina lögner igen vad jag kan förstå av rubrikerna i dagspressen.
  Hon hade minsann aldrig legat med någon tatuerad man för det är WT men så kom hon visst på att pappan till hennes barn tatuerade in hennes namn men minns visst inte han har fler tatueringar .
  Eftersom hon gärna skryter om att hon har haft många män så undrar jag om hon bett alla klä av sig och snurra ett varv innan hon hoppat i säng med dem.
  Känns som om människan bara vill ha uppmärksamhet även med uttalandet om den här fotbollsspelaren hon skulle ha haft en fling med. På riktigt ,okej att han kanske har pengar men knappast att en fotbollsspelare är inom hennes preferensram när det gäller män.
  Tråkigt för hennes barn som numera kan läsa att se rubrikerna och hennes offentliga uttalanden.
  Ätstörning är ju förövrigt också ett bra ämne att ta upp för att få uppmärksamhet.

   Tycker Bella verkar vara på en bra plats i livet nu. Utstrålar harmoni som jag inte sett förut. Tror också relationen med Paul har varit viktigt för henne.

    Hon var med i fördomspoddens senaste avsnitt. Jag orkade med nöd och näppe lyssna på hela. Hur ytlig och ego är den människan? Hon har en enorm arrogans. Hon bryr sig bara om pengar, lyx, kläder och annat ingen människa behöver. Usch!

   Du låter som 65+

    Och du låter som en fjortis.

     Arg

   Och alla kända män som är gifta/har partners som tydligen trånar efter henne och skickar smaskiga dm… 🤣

    Eller hur 🤣😂

    Men det är ju ta mig tusan så, händer mig och mina kompisar också. Inte kändisar dock men gifta män och deras dm alltså. I princip alla skandaler bland kändisar har börjat med ett dm. Det är jag beredd att sätta pengar på.

   Men ge dig, kan nästan tro du är mannen med hennes namn på armen. Är det att ljuga för att hon inte först tänkte på att han ju hade tatuering eller tatueringar, var hon tvungen att nämna att han har flera tycker du annars så ljuger hon? Nej men snälla. Du tror inte att hon menar synliga tatueringar, typ? Hon har väl kanske möjligtvis varit med någon som har någon liten tatuering kanske men över lag inga tatuerade män, men vad spelar det för roll. Ser inte det som lögner, inget allvarligt i alla fall eller något att bry sig om. Ska hon sitta tyst när hon blir intervjuad eller samtalar menar du? Du behöver nog inte oroa dig för hennes barn.

   Kanske är dagspressen som är igång med sina lögner igen?

   PS har väl också tatueringar…

    Exakt! Och honom har hon ju rumlat runt med. Tror Bellas minne är kort. Eller extremt selektivt…

  OT: Jättetöntig fråga, och är inte så att jag vill sätta dit henne, mest nyfiken. Filippa T gjorde reklam för Babybrezza, men när man tittar på hennes vlog förstår man ju att barnet 100% ammas (hon pratar om att pappan jättegärna vill mata, så hon ska testa att pumpa). Räknas det som falsk marknadsföring? haha

   Lika som alla som gör samarbete med twistshake INNAN de får barn. ”Åh den här badbaljan är faaaaaantastisk och de här nappflaskorna är så himla bra”

    Ja, så sjukt att varenda person som har en bebis i magen gör det också, med typ 100 följare.

    Anledningen till att jag reagerade på Filippas babybrezza reklam första gången, var att hon gjorde 180 ml. Min 5 månaders äter typ det, hennes barn är väl typ en månad haha. Men sen så är det ju bara att klicka på en knapp, att den är smidig kan man väl marknadsföra utan att använda den 🙂

    Fattar inte detta twistshake. Har en perifer släkting som postar diverse bilder på sitt barn med flaskor och pryttlar och ”nu får ni 20% med min kod på twistshake”. Hon har 300 följare.

  Jösses vad vissa ska ifrågasätta allt. Var skriver Isabella om Lingongrova, jag kan inte se det? Så varför frågar en anonym om det? Sedan frågar Elin ”hur vet du att du är viktstabil om du aldrig väger dig?” – Men snälla, det kan man ju känna, det märker man ofta på hur kläder sitter etc men Elin ville väl insinuera att det skulle vara en lögn och trodde att hon satte dit…Trams. Hon vägs ju där också så klart. Bra av Isabella!

   Ja hon skriver om Lingongrova. Läs igen.

    Ja på Isabellas blogg såg jag sen, där var ju en mycket längre text. Jag menade i texten här i inlägget så kunde jag inte se det. Bra att hon inte är extrem och fixerar sig vid antal kalorier o sockerinnehåll och inte kan äta Lingongrova. Helt rätt. Så bra.

  Nyckelhålsmärkt betyder bara att det är 15% lägre än ”vanliga” alternativ.

  vanlig lingongrova: 9g socker / 100g
  ”nyckelhålsmärkt”: 5g socker / 100g

  Kolla istället efter osötade bröd kring 1-2g, eller baka eget bröd . Vetemjöl 50% fullkorn har 0.5g.

   9g vs 5g är inte 15% skillnad

    Kravet är 15%.
    Menar du att de inte borde få nyckelhålsmärka om de går lägre..?

   Men herregud – 5 gram socker eller 2 gram socker eller 9 gram socker? Det är kolhydrater i mjöl också. Den enda mat som dödar en är typ en köttbit man sätter i halsen, så sluta noja över skitsaker.

  Godis..reglerad mängd?.
  Precis som en Alkoholist är Bulimi något som tar tid att bli fri ifrån.

  Godis, glass är det som triggar mest….upplever att Isabella även ljuger om sitt tillfrisknande om hon nu överhuvudtaget varit störd beträffande kosten.
  Lite som att säga till en Alkoholist, drick ett glas vin men inte mer.

  Talar från erfarenhet då det tog många år att bli fri från mitt matmissbruk och att fortfarande år senare drabbas jag tidvis av återfall.

   Du kan ju dock bara tala utifrån din erfarenhet och och inte Isabellas. Hon får professionell hjälp så dina åsikter, som verkligen bara är åsikter, har noll betydelse i sammanhanget.

   Jag har haft problem med hetsätning och godis eller glass var absolut inte det som triggade. Jag är mer en person som föredrar något ”fett” när jag hetsäter. Så det där är väldigt individuellt.

   Nej, du kan absolut inte jämföra alkohol med godis eftersom dom inte fungerar likadant i kroppen. Alkohol påverkar hjärnan och skapar ett fysiskt beroende, varpå majoriteten av alkoholister behöver hålla sig helnyktra för att komma ur sin problematik. I fallet ätstörning så kan man absolut likna det vid ett beroende, men rent biologiskt fungerar det inte som med alkohol och droger. Vid en ätstörning handlar det därför inte om att utesluta helt utan om att normalisera sitt ätbeteende. Målet är liksom att man ska kunna äta när man är hungrig, kunna äta när man är mätt, och kunna äta av allt i rimliga mängder. Oavsett om man underätit eller överätit i sin ätstörning så är normaliserat matintag en del av behandlingen – för det behöver man lära sig på nytt.

    Sluta äta när man känner sig mätt, ska det såklart stå.

    Precis. Du kan ju inte avstå mat för att bli av med maktmissbruk.

    Dessutom pendlar hon mellan hetsätning och svält och då kan man ju inte göra annat än jobba mot lagom och ett sunt mellanting.

     *matmissbruk

  Det intressanta är hur hon inte väger maten i en ätstörnings klinik där det faktiskt går ut på att väga maten, dom är MYCKET strikta dessutom just att väga med deras våg. Alla andra har inte fått hoppat över det steget mig själv inklusive men Bella gäller tydligen annat för…

   Jag har inte heller vägt maten mer än precis i början. De är inte MYCKET strikta med att använda sin våg, den har naturligtvis ett syfte men vården anpassas utefter person.

   Nej det där gäller väl bara om man är riktigt underviktig och är inlagd och de vill kontrollera att man verkligen får i sig tillräckligt med mat. Alla behöver ju inte samma typ av hjälp, de gör väl en bedömning från person till person.

    Fast jag var aldrig underviktig men var ändå tvungen att använda vågen/mandometern. Och de gjorde inte några individuella anpassningar gällande användandet av den under min tid på mandometerkliniken.

   Håller med! Är också en fd patient, och metoden går ut på att använda sin mandometer och att man ABSOLUT INTE, under några omständigheter kan få skippa den (utom vid vissa tillfällen med ”tillåtelse”). Så jag köper inte hennes förklaring/argument att hon verkar tyckt att det var krångligt/jobbigt. För utifrån min, och medpatienter erfarenheter, fick man inte fortsätta behandlingen om man inte använde mandometern och följde det otroligt fyrkantiga konceptet. Inte mycket utrymme för att anpassa efter individ, så är förvånad att IL fått det. Sjukt att en offentlig person lyckas ”manipulera” den regionala vården. Sorgligt när inte alla behandlas lika och får samma förutsättningar för bra och anpassad vård!

  Tror inte ett dyft på vad denna människa säger eller skriver. Helt otroligt att folk vill följa denna mytoman.

   Vad är det du inte tror på? Att hon har en ätstörning? Hur konstigt är det att en kvinna (inte minst) har en ätstörning?? Det är ju extremt vanligt.

   Jag gillar Isabella nuförtiden. Lyssnar ofta på hennes och Anna Björklunds podd Fint, fult och pengar. Där hör man att Isabella faktiskt är väldigt insatt och – japp, intelligent!

    Du är lättmanipulerad 😄

     Jag gissar att du är 50+, stämmer det?

  ÄLSKAR LINGONGROVA! Bästa brödet

   Ja verkligen, har ätit lingingrova under hela min uppväxt och älskar det fortfarande. Tur vi har människor som anonym (på IL:s blogg) som äter paprikasmörgåsar så att det blir mer lingingrova över till oss.

    Exakt 😂😂😂😂😂

  Ot men vad fan händer o Bali? Paow o ottosson har avföljt varandra

  Att säga att man ”inte ska äta Lingongrova för den innehåller SOCKER!!” är ju ätstört om något!!

   Nej, man är inte ätstörd bara för att man undviker socker. Använd begreppet när det finns fog för det.

   Socker är gott, men roten till mycket ont.

   för att lingongrova & annat vanligt bröd har knappt hälften så mycket socker som glass

   folk läser inte näringsvärdena

    Tvärtom, GB gräddglass innehåller 26% socker, Lingongrova 46%.

     Nej nej nej, vanlig Lingongrova innehåller: kolhydrater 47 g – varav sockerarter 9 g, per 100 gram. Det är inte 46 % socker!

      Skulle precis skriva samma. Alltså blir helt paff över hur vansinnigt dåligt vissa människor räknar. Ett bröd som består nästan till hälften av socker? 😂Det räcker ju att använda lite sunt förnuft bara, för att se att det inte är särskilt troligt (om man nu är kass i matte). Stay in school, kids!

      Kolhydrater blir socker i kroppen/påverkar på samma sätt.

       Det går inte att använda på samma sätt nej.

  LIngongrova, nära 50% socker enligt innehållsförteckningen. Inget jag skulle stoppa i mig, men alla gör sina egna val.

   Tur att jag inte ens gillar Lingongrova. All sirapslimpabröd är jätteäckligt faktiskt, och väldigt svenskt.
   Färskt, osötat lantbröd, helst bakat i surdeg är grejer. Annars finskt rågbröd.

   Lingongrova är ju supergott 😋

   Nära 50% kolhydrater innebär INTE nära 50% socker!

    Same shit, different names.
    M.a.o. i kroppen bryts alla kolhydrater ner till socker.

     Nej. Fibrer (kostfibrer) är en grupp av kolhydrater, och dom bryts inte ner i kroppen. Avser du polysackarider så bryts dom absolut ner till monosackarider, men det är inte nödvändigtvis glukos.

   Nej, inte ens en sockerkaka innehåller 50% socker Kolhydrater är bland annat socker i avseendet sockermolekyler, med andra ord inte nödvändigtvis strösocker. Exempelvis laktos är ett slags socker, och senast jag kollade var kvarg inte onyttigklassat.

   Men oj, knastrigt bröd det där…

   Eller du kanske tänker på kolhydrater?
   Vill man skippa kolhydrater så är det nog dumt att äta bröd, oaktat mängd socker.

   Men kolhydrater är INTE = sockerarter.
   (Även om det rimmar)

   50% socker i lingongrova?? Är du helt dum i huvudet?? 🤣 Om brödet innehåller 9 gram socker per 100 g betyder det att det har 9% socker, inte 50%! Det finns inget bröd som består av 50% socker. Och nej, socker är inte farligt eller giftigt. Du verkar totalt hjärntvättad.

    Wienerbröd 😄

     Det är brutalt mycket smör i wienerbröd – så nej. Jag bakade wienerbröd själv en gång, det var det godaste jag ätit i hela mitt liv, men ack så krångligt.

  sex måltider om dagen? dietister i sverige är så otroligt inkompetenta, helt sjukt.

   Frukost, lunch och middag, med lite mellis utspritt genom dagen. Låter inte galet. Vad är det som gör att du tycker att de är inkompetenta?

    Äter du 1-3 näringstäta måltider behöver du inga mellanmål. Äter du kolhydratstinna måltider, blir du hungrig snabbt igen och vill ha påfyllning av nytt kolhydratstinnt mellanmål.

     Men de kanske rekommenderat henne att äta mindre portioner utspritt just för att hon hade problem med hetsätning. Det är ju olika från fall till fall vad som är bäst för en.

   Va?

   måltider utan kolhydrater drabbar inte tänderna, säg 2 ägg

   Jag fattar inte. Äter vuxna pytteportioner eller så energifattigt till frukost, lunch och middag, att dom behöver 3 mellanmål också? Jag äter bara frukost, lunch och middag. Eventuellt en mellis på eftermiddagen om middagen blir sen.

    Det är väl individuellt, vissa föredrar att inte äta en stor portion vid varje måltid och sprider hellre ut det lite under dagen. Man märker ju själv vad man mår bäst av 🙂

    Jag äter frukost o middag. Inget mer, aldrig gjort. Folk äter så satans mycket mat.

   Ja verkligen, så otroligt inkompetent av Sveriges dietister att värna om patienten istället för att lyssna till din expertis. Gemensamt för personer med ätstörning är att dom tappat kontrollen över sitt ätande och behöver normalisera det. En person med hetsätningsproblematik behöver lära sig att inte överäta, och då är det smart att äta regelbundet för att undvika stark hunger (som triggar hetsätning). Ser vi till en person med anorexi så behöver denne äta stora mängder mat för att gå upp i vikt, samtidigt som personen inte är van vid att äta och kan bli mätt snabbt. Att då sprida ut maten över flera tillfällen per dag är effektivt för att faktiskt få i sig allt. När jag hade anorexi så hade jag mina 4000 kalorier utspridda över nio tillfällen om dagen, jag hade absolut inte fått i mig allt det på tre måltider.

   Om du som fullt frisk med en sund relation till mat vill äta tre gånger om dagen, kör. En person med ätstörning kan inte gå på kroppens ”hungerklocka” och behöver struktur.

   Nu är inte den här kostplanen för alla utan för en ätstörd person som hetsäter och svälter om vartannat, då är det viktigt att få in rutiner och inte låte kroppen gå in i svält. Och som Isabella skriver så är det en plan baserat på HENNES kropp och HENNES behov.

  Sex mål om dagen låter mycket, hur hinner/orkar man ens äta så ofta? Jag äter två eller tre mål om dagen, tycker det är så jobbigt att laga mat eller fundera på vad man borde äta till näst. 😅

   Behöver ju inte vara lagad mat. En keso, en macka osv räknas som ett mål.

   Jag äter sex mål mat om dagen, var tredje timme.
   Äter då ca 2, 5dl per måltid.
   Kan absolut hålla med om att det ofta blir trist att komma på variation med vad jag ska äta 😅

  Tycker IL:s text är märklig.

  Tror hon på allvar att det är pga klockslaget samt antal mål som hennes vikt ändrats?

  Och inte pga kalorimängd?
  Hur som haver, när du äter och hur ofta är inte vad som avgör. Det är upp till vad som passar en själv.

   Inte märkligt alls. Är vanligt bland folk med ätstörningar att man hakar upp sig på vad klockan är och inte vågar äta efter en viss tid. Och nu har Isabella släppt den tanken och förstått att det inte har med tiden att göra. Har själv varit likadan och förbjudit mig själv att inte äta efter ett visst klockslag. Är en otrolig befrielse att slippa tänka så numera och på riktigt förstå att det inte handlar om vilken tid man äter.

    Fast läs hennes formulering, förstår det som att hon tror att hon går ner i vikt baserar på när hon äter.

     Hon menar väl bara att genom att sprida ut måltiderna och äta näringsrik och mättande mat får hon i sig lagom möngd (för henne), istället för att reglera efter klockan och sen hetsäta? Nu har jag inte så pass att det räknas som ätstörning men har absolut känt av känslan av att inte kunna sluta äta efter en dag med ”diet” (som sen förstås förstörs totalt av att man åt för mkt på kvällen sen pga hunger).

  …Sen, utan att vara expert, blir det inte väldigt mycket fokus på mat om man skall äta så ofta?

  När, vad osv sex gånger om dagen?

  Jag ÄLSKAR mat!! Men rycker det är enklare att äta nyttigt om jag inte går runt och är lite halvmätt helatiden.

  Kan ngn som har erfarenhet från ätstörning svara, finns det en tanke bakom att äta ofta?

   Har man haft besvär med hetsätning så kan rejäl hunger trigga det. Då är det bra att äta ofta så man aldrig blir sådär vrålhungrig.

    Tack för svar.
    Tänkte det var ngt sådan.

    Eller varför inte äta en frukost utan sötlimpa? Då slipper man en blodsockerdipp på förmiddagen,
    Det kommer allt fler vetenskapliga rön om att det inte är bra att äta ofta. Det är bättre att låta magen vila långa stunder, men Isabella har tydligen på inrådan av en dietist börjat äta sex mål om dagen och avslutar ätandet först klockan 21 (med en kvällsmacka).

     Men hon har ju en ätstörning! Varför ska ni envisas med att applicera saker som ni ”tycker funkar” när hon har en sjukdom. Nej, ni vet fan inte bättre.

  Jag tycker att det låter som att hon leker vuxen när man läser hennes blogg. Hon jobbar hårt på att få sina läsare att tro att hon är precis som dem numera.

   Fast i grund och botten är hon ju bara människa, precis som oss 🤷🏼‍♀️

   Jag tycker inte att hon leker vuxen utan som någon som kommit i insikt om saker i sitt tidigare liv och gjort förändringar. För mig så har hon gett mig insikt i mina egna ätstörningar som är liknande Isabellas förutom att jag inte går ner så mycket i vikt som hon. Så nu försöker jag också skaffa hjälp

  Sen när är Bella ätstörd?
  Med tanke på alla hennes lögner genom åren, så känns det alltid som att de dyker upp en ny Bella lite då och då, och alltid med helt nya egenskaper och vanor som hon aldrig berättat om tidigare. Får inte ihop henne som person.

   Kräver du att veta allt om alla i ditt liv?
   Du tror inte att du ”känner” folk som kanske har diagnoser de inte berättar om för dig?

  Jag gick ur kön till den kliniken efter 2 års väntetid. Men jag antar att kändisar förtjänar hjälp lite mer än vanligt folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.