Underbara Claras utseendeinlägg

Ur SVTs ”Händelser vid vattnet”

Det utseendet är förstås väldigt vackert. Symmetriskt, lent, rent. Kardashian eller Bianca-kompatibelt. Kvinnor ser ut som vandrande instagramfilter. Vrålsnygga människor som dessutom pratar explicit om sex och ständigt anspelar på sex i sin mediepersona. Men som utifrån nästan uppfattas som asexuella. För när det är så enormt välgroomat, kontrollerat och fixat – ja då förstår man att här levs livet framförallt för att tukta kroppen – inte njuta av den. Det är Barbie & Ken-estetik. Tar man av dem underbyxorna så är det slät formgjuten plast där nere.
[…]

Vem hinner njuta av sin kropp när man har fullt upp med att tukta den? // Underbara Clara

Underbara Clara har skrivit ett väldigt intressant och huvudet på spiken-inlägg om dagens utseendehets, poseringspandemi och SVTs nya serie ”Händelser vid vattnet” och om hur hon känner igen den obrydda estetiken från fotoalbumen med sina föräldrar som unga. Hon skriver att hennes mamma inte verkade använda ett spår av smink och definitivt inte bh. Inte rakade hon sig heller. Att hon på bilderna ser ut att vara sig själv. Att hon inte poserar.
Clara tycker hela serien ”osar sex”, men inte på det där perfekt glossiga sättet utan synliga rynkor eller plitor. Tvärtom faktiskt.
Huvudrollsinnehavaren – som spelas av Asta August – är osminkad, går utan bh, har långt utsläppt hår som ibland är ganska stripigt. Hon har oansat könshår, svart hår under armarna och på benen.
Clara beskriver henne som att hon ser verklig ut. Som en ”hyfsat vanlig kvinna”. Och hon är HET! Och vacker, för att hon är på riktigt och inte självmedvetet kontrollerar varje min och blick framför kameran – så som nästan alla kända kvinnor och män gör idag.
Clara kommer med många bra analyser i sin text, som jag varmt kan rekommendera.

I tonåren var ju självmedvetna spännisar det töntigaste som fanns. Idag är vi spännisar allihopa. Och det verkar dessutom funka dåligt för oss. För trots att vi blir mer och med bildsköna och “perfekta” har vi svenskar allt mindre sex. Vi vaxar, gör fillers, förlänger och förstorar. Samtidigt sinar lusten. För vem hinner njuta av sin kropp när man har fullt upp med att tukta den? // Underbara Clara

Huvudet på spiken säger jag.
Vad säger du?

Tack för tips!

62 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Mobiltelefoner,filter och sociala medier har skapat en helt galen och sorglig vardagsnarcissism.
    Håller helt med henne om att det faktisk var bättre förr och framför allt så mådde människor bättre då för att man inte stirrade ner i telefonen hela tiden och manipulerades av känslan av hur perfekt alla andras liv är.

      Ibland tänker jag att folk kanske var mindre stressade för 100 år sedan. Inte jämförde de sig iaf med varandra som vi gör idag. Och att de kanske blev lyckligare för mindre saker.
      Å andra sidan låg väl stressen i att överleva vardagen kanske .

      Känns ibland som att många lever på hur andra uppfattar dom istället för att de gör sig själva lyckliga ?
      Kanske att de tror att de blir lyckligare över att se ut på ett visst sätt – vilket i sig är sorligt iom att samhället skapat idealen.
      Bodde vi helt utan kontakt med omvärlden skulle utseende ju spela mindre roll.

        Bianca i Robinsson! Det hade vart något ? eller alla dessa perfekta i Robinsson!!

      Håller också med. Utseendeförändringar har gått för långt. Insidan är viktigast och vi är alla olika. Att hitta sin lycka i att må bra i tillvaron tycker jag att jag vill prioritera. ?

      Långt från alla lever ju så dock, för de flesta är nog andras instagram en väldigt liten del av livet. Jämför sig vuxna med främlingars liv på internet verkligen?

    Åh sista meningen berörde mig verkligen ”För vem hinner njuta av sin kropp när man har fullt upp med att tukta den?” Precis så där är det!

      Men tukta? För att man rakar sig, fixar hår och naglar? Jag njuter mer ner jag känner mig snygg.

    Håller verkligen med förutom att det skulle vara anledningen till att vi inte har lika mycket sex längre. Förr hade man mer tid. Nu jobbar vi ihjäl oss istället och är så trötta att vi inte orkar ligga. Det fanns inte så mycket att göra när tv-hallåan sa god natt kl 23.

    Underbaraclara, en av de influencers som producerar riktigt tänkvärda inlägg. Så himla bra skrivet och mitt i prick. När de flesta av oss är så väldigt icke-perfekta jämfört med idealen och bilderna i sociala medier, är det liksom inte konstigt att man blir väldigt osäker. Så förutom att det är utmattande att hela tiden fixa med sitt utseende så kommer ju de flesta av oss aldrig nå idealen vilket gör att man skäms eller känner sig osäker över sin kropp i situationer när den visas upp (bad, träning, intima situationer)

      Clara kanske inte är fixad med botox och fillers, men det finns få andra bloggar som försöker visa upp en perfekt vardag med perfekta barn, hus, mat, umgänge, loppade kläder visade från sin bästa sida med shaping wear under, osv som Clara. Så hon är egentligen inte bättre själv, även om det kanske vill framstå så ibland.

        Du har missat när hon genom åren haft inlägg på bloggen om hur det ser ut hemma hos henne när ingen städat, tvättat,röjt undan klädhögar och leksaker, plockat i eller ur diskmaskinen?? Då har hon fått kritik för att ”det ser förj*vligt ut hemma hos er”.

          Är det kanske…1/100 inlägg om hur hennes hem ser ut? Den absolut största majoriteten är rena inredningsbilder. Jättefina, men också väldigt perfekta.

        Håller inte med. Jag tycker hon i många fall står för motsatsen till influencers generellt, som man ser på Instagram. Visst är hennes hus fint, ungarna härligt knasiga och hennes kläder genomtänkta. Men hon visar också fula badrum, pratar om att hon gått upp i vikt, har loppet porslin med naggande kanter, är hopplös på att hålla ordning och visar det och är allmänt mänsklig. Tycker det finns en viss skillnad på det hon gör, och att vara helt obrydd, absolut. Men hon är en vettig förebild, till skillnad mot många, många andra influencers.

          Men allt hon skriver skriver hon för att tjäna pengar. Publikfrieri på samma sätt som när andra influerade skriver om annat.

        Håller med 100%. Tycker hon är skenhelig men gillade detta inlägg.

          Håller också med! Folk blir lurade av henne. I slutändan är det så att hon försörjer sig genom att driva bloggen…

        Håller inte med, hon beskriver ofta utmaningar, hur stökigt det är, att de kör ”mack-middag” för att det inte fanns nån ork/inspiration till annat, hur hon inte orkat prioritera hälsan under perioder osv. Sen är hon ju intresserad av inredning, smink och kläder så det är klart att det visas också. Hon beskriver ett liv i nära kontakt med grannar, vänner och familj som nog låter som en dröm för många men hon beskriver lika gärna vardagen, bristen på ork och annat mänskligt. Och oavsett så skriver hon regelbundet väldigt genomtänkta och tankeväckande inlägg.

        Perfekta barn som du skriver. Hur tänker du?? Hur är ett perfekt barn. Håller inte med dej. Känner mej inte ett dugg stressad av hennes blogg. Tvärtom jag njuter av den.

      Utmattande? Inte för alla, folk är olika. För mig är sånt kul och uppiggande, egentid och välgörande. Känner man sådär bör man avfölja eller minska på instatiden.

    Sociala medier på gott och ont! Snart finns det ingen i 40 års åldern som inte är fixad, sorligt utveckling! Bättre folk lägger ner tid på läka inifrån och leva i nuet mer. Det mesta på instagram mm är fejk och är folk ärliga där då kallas dom för gnällspikar såklart! ? Går aldrig att göra alla människor nöjda så sikta på att göra sig själv nöjd först och främst sen nära och kära resten kvittar vad som tycker och tänker.

    Off topic men har du inte hört hur Klara och Alice lämnat studion efter sig?
    Killarna från random making videos fick piffa efter deras avsnitt och berättat att dom hade lämnat studion som riktiga svin, lyssna på deras senaste avsnitt.

    Motsatsen till Bella som på instastory ber om hjälp med vilka skor hon ska ha till sin outfit (alla förslag lika tantiga). I övrigt är hon som vanligt stylad i hår och make till tänderna.

      Även underbara Clara klär upp sig när hon ska på gala.

    En dag kanske de som föds med en rak näsa låter operera dit en krok på den. Någonstans kan inte folk i filmer, serier, teve och bloggare och instagrammare se likadana ut?

    Min fördom är att såna där tjejer som ex Kardashian, Bianca, Rebecka Stella eller Natasha Peyre som opererar och modifierar varenda liten del av sin kropp, inte har något intressant inre. De har alla pengar i världen att resa och utforska världen, studera och lära sig nya saker och färdigheter, gå en kurs, utveckla sin kreativa sida eller kanske starta något projekt. Men det enda de gör är att fixa med sitt utseende, resa till någon tråkig turistort där de bor på något stelt lyxhotell och förutom Kim Kardashian är det väl inte någon av dem som tagit ett enda litet högskolepoäng. Nä de verkar va rika på pengar och ha ett vackert yttre men ändå leva fasansfullt fattiga liv.

      Min fördom är att ju mer de fixar desto mer hittar de att fixa på sig själva. Men ja, man gör ju vad man vill med sin kropp!
      Själv märker jag att jag mår absolut bäst när jag lagt ifrån mig some och bara levt på utan att ha andras konton att titta på.
      Dock älskar jag att fixa mig (klä upp mig, välja örhängen och sminka till mig ) någon gång ibland.
      Bäst mår jag när jag inte hinner tänka på hur kroppen uppfattas utan när kroppen bara får jobba hårt ( åka skidor, träna, arbeta på tomten) önskar Bianca, Rebecca Stella etc att få uppleva det någon gång!

      Tror säkert de är lyckliga i sina liv ! Men de skulle säkert må bra av att bara få vara, utan att betraktas och recenseras hela tiden.

        Nen kändisar vill ju synas.

      Resa och starta projekt verkar de ha både tid och råd till utöver sina ingrepp.

      Du glömde Paow, fast hon kanske inte är i samma liga ändå..

    Någon mer som läst att teaterverksamheten numera ratar de skådespelare som är så fixade så mimiken gått förlorad.
    Eller har jag drömt det?

    Oavsett, jag tror det ligger något i det.

    T ex fixade tänder – kritvita och raka, det blir väldigt märkligt när händelsen utspelar sig typ på 1800-tidigt 1900 tal.
    Inget unikt med någon längre, svårt att hitta skådespelare med karaktär (utseendemässigt)

      Nä du har inte drömt, jag har också hört om det. Det va en nyhet för ett par veckor sen ☺️

      Nej du har inte drömt. Jag har också läst det.

    Kanske är det av just det här skälet som Irma Lehtosalo (Markoolios mamma, för er som missat henne) har svingat sig upp på Instagram till 309.000 följare. Vi är några stycken som har tröttnat på det där andra. Befriande, ljuvligt, underbart med en riktigt genuin människa, inklusive alla skavanker. (Men så var jag också barn på 70-talet…)

    Eller så slutar vi plocka billiga poäng genom att IGEN gå på andra kvinnors utseenden. Gå på patriarkatet och inte kvinnorna som är offer för det. Tycker också folk som Underbara klara kan skriva om ett fenomen utan att dra in andra personer som exempel. Så lågt.

      Tycker det är sunt att väcka tankar kring utseendefixeringen. Om alla kvinnor funderar på om vi verkligen blir lyckliga av alla fillers och att hela livet kämpa för det perfekta utseendet, och istället inser att det är annat som ger livet riktigt innehåll så frigörs ju en jättestor motkraft till konsumtions- och utseendehetsen. Gå på patriarkatet – javisst, men vad specifikt vill du att vi ska göra? Tjata om jämställdhet till karlar som verkligen inte kunde bry sig mindre? Om vi slutar gå i kvinnofällor hela tiden så raseras patriarkatet steg för steg. Istället ska vi fortsätta låtsas som att fillers är vägen till lyckan ”och inte kritisera varandra”. Den som vill spendera pengar på slätt, rynkfritt och till synes perfekt får göra det, tror sällan det kombineras med särskilt mycket kamp mot patriarkatet.

        Ja. Fastnade igår i ren fascination på en YT kanal med en 65 årig amerikansk dam som höll på precis som de yngre flunsorna, sprängfyllt ansikte, löshår, lösfransar,lösnaglar, tutti och givetvis superslimmad, vilket man ju iofs kan vara av naturen, men bara det att när hon redogjorde för vad hon åt….det var en pytteliten sandwich, gjord av ägg med lite kalkon på till frulle, sen nån liten burgare utan bröd och några lightpinnar gjort av ngt konstgjort, oklart vad, att gnaga på som kvällsmål…Så otroligt sorgligt, att man inte ens i den åldern kan slappna av & ha bättre insikt liksom. Hon sa vidare att det hela var ”high maintenance”allt för att se ung & fräsch ut. Hon såg iofs ganska ung ut, men hjärnan och rörelse sättet var åldrat..

        Jag undrar om de yngre flunsorna verkligen kommer orka hålla på med allt detta uppåt i åldern. Kanske att vi i framtiden kommer ha utbrända flunsor, som helt enkelt inte pallar detta ständiga putsande, fixande och manipulerande, snudd på ett heltidsjobb att hålla allt i schack, och ofta då kanske med minimal kost och så träning på det. Det håller inte i längden.

          Det har du helt rätt i. Plus att det högst antagligen blir mera och mera tidskrävande med åren, mer och mer att ”gömma” och ”rätta till ”

          Vem var det? ?

      Fast är det verkligen fortfarande patriarkatet som formar vår hets med fillers och botox? Jag tycker snarare det är kvinnor som påverkar kvinnor och vad som anses snyggt just nu

        Absolut är det så! Männen i min närhet bara skakar på huvudet åt alla fillersfyllda läppar/ansikten och fejkbröst etc. De förstår inte detta alls och det tycker iaf jag känns befriande. Får inte ens medhåll av min man när jag för en tid sedan funderade på att bleka tänderna, så jag släppte det ?

          Dom männen ljuger för dig.

            Varför ?
            Jag ratar ” för fixade ” män med ?

            Håller med för vilka brudar är det männen ger uppmärksamhet till mest, springer och trånar efter?
            Inte är det vi som ser ”vardagliga” ut iaf. Självförtroendet sjunker oavsett om alla ni ska säga att man ska jobba med sin självbild.
            Den förstörs tråkigt nog om man aldrig får bekräftelse/uppmärksamhet…..

        Patriarkatet upprätthålls ju av både män och kvinnor.

        Exakt så är det.

    Avskydde serien men jäklar vad snygga de var. Speciellt hennes kille.

    Brukar ni eller har ni någon gång anmält en influencers storys? Isf vad har fått er att göra det? Har den någon gång tagits bort efter anmälan?

    Tycker det var intressant det hon skrev om att man inte ens ser folk som är coolt obrydda. Är någon utan smink någon gång så är det liksom direkt efter fransförlängning och brynfärgning och i rätt ljus osv. Någon gång borde det väl ändå svänga och det på riktigt blir coolt att inte bry sig?

      Skulle säga att besök valfritt universitet. Ju högre upp i termin man kommer desto mindre fixad blir folk, att hitta livslusten på morgonen tar upp hela morgonrutinen.

        Hahaha förlåt att jag skrattar ????? men det lät så roligt!
        Kram!

    Skulle säga att besök valfritt universitet. Ju högre upp i termin man kommer desto mindre fixad blir folk, att hitta livslusten på morgonen tar upp hela morgonrutinen.

    Vi väljer ju mycket själva.. om dom flesta skulle tycka, genuint, att det är en sjuk värld vi lever i så skulle inte t.ex. Bianca har 1.3 milj följare på Instagram (eller vad hon har). Hennes instagram har ingen själ. Personer som lever på det sättet folk skriver om att man ska leva, alltså avslappnat, utan filter, bara som man är, som man önskar att livet var, dom personerna får inga följare. Så länge ”alla” vill se endast det tillrättalagda så är det sånt vi får till oss.
    Orden tappar liksom sin innebörd när man å ena sidan säger sig vilja ha ”genuint” och å andra sidan hyllar det tillrättalagda. ”Åhh, gumman, du är sååååå goalz!” …men utan själ..

      Instämmer till fullo.Biancas insta är otroligt tråkigt,tomt,allting är liksom beige,varje bild känns som reklam (vilket det iofs är..)Det är verkligen obegripligt att hon har så många följare.Å andra sidan kanske hennes konto verkligen speglar den hon är,dvs beige,imponerad av lyx, och mkt beroende av ”Gud vad du är snygg”-
      likes…Yta,yta,yta. Det saknas något där liksom hos hennes influencerkompisar (alla ser de likadana ut). Men det tråkigaste är att med den makt hon har m så många följare,att hon skulle kunna påverka följarna och göra skillnad angående frågr om t.ex klimatet,feminism,djurrätt,politik el dyl.

    Jag förstår vad hon menar men kan inte relatera till hennes generaliseringar om ”vi”. Fattar att det är hårdraget förstås. Men vill ändå säga att det finns många kretsar, däribland min egen, där det mer naturliga idealet lever och frodas! Jag och mina vänner skippar ofta bh, rakar oss inte och ibland är håret lite stripigt. Man badar nakna, byter om inför hatandra och känner inget behov av att rätta till vår pose för att ”förbättra” hur fettet på magen viker sig när man sitter. Jag tycker det är otroligt snyggt, härligt och framförallt är det väldigt befriande. Frigör er allihopa och skaffa ett härligt kvinnogäng!

      ”Härligt kvinnogäng”? Seriöst? Det räcker att läsa kommentarerna här så ser vi alla hur ”härliga” kvinnor är mot varandra!?

    Åh så glad att läsa att du tänkte på samma sak! Nu har jag inte läst Claras inlägg i sin helhet men gillade de delar jag läser här. Men jag tror faktiskt att dessa ständiga generaliseringar är en av de tendenser om gör mig mest irriterad i *samtiden*, mer än influencers utseendefixering. Det blir en så förenklad bild av verkligheten där de som syns och hörs mest får definiera den. Influencers och personer som följer den typen av ideal är liksom EN grupp eller subkultur eller hur vi nu definierar det. Sen är det såklart ett problem att det inte är ännu större variation i vilka grupper som kan leva på det man skapar på sociala medier. Men det är väl samma mönster som i det mesta – pengarna finns i mainstream.

    Håller med – frigör er! Också genom att äga era sociala medier och vilken information ni konsumerar, gå med i roliga och stöttande fb-grupper, välj medvetet vad ni lägger er energi på!

      (Det var alltså ett svar till Jossan 19.30.)

    Tyckte hennes inlägg bara bidrar till mer onödig utseendehets. Varför skulle ett ideal vara bättre än något annat? Bara låt folk se ut som de vill och prata om nåt annat istället för att få kvinnor att må dåligt över att de inte ”osar sex” på ett ”naturligt sätt”.
    Också 100% dubbelmoral när hon har ett jobb som går ut på att lägga upp tillrättalagda och retuscherade bilder på sitt perfekta men lagom obrydda hem. Om det är något som tar tid från sex är väl städning? Rakar hellre mina ben alla dar i veckan. Men det gör mig tydligen till en dum spännis enligt Klara och hennes elitistiska följare. Blä.

    Men alltså det finns också ett mellanting. Jag tränar och äter hälsosamt, för att jag älskar att göra det. Jag vaxar mig, sminkar mig och tvättar mitt hår. Jag har inga fillers men är naturligt snygg. Kan jag inte njuta av god mat och samlag bara för jag bryr mig om hur jag ser ut, nja lite skevt där….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.