Tacksam för influencers som sprider sunda matideal

Jag vill rikta ett stort, stort tack till influencers som Antonija Mandir och Felicia Aveklew, som tar sitt ansvar och sprider sunda ideal och tankar om mat, genom att posta inlägg som dessa.
Det BEHÖVS så mycket i influencervärlden, där fyra blåbär med isbitar räknas som en helt rimlig lunch, och vissa konton inte har långt kvar för att räknas som rena pro-anaplattformar.
Unga människor behöver sunda förebilder, särskilt när det kommer till mat, och jag blev genuint glad när jag såg dessa två bilder som min poddkollega Gabbi postade i vår chattråd.

Tack för denna motpol!
Den är SÅ viktig!

38 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag blev helt förtvivlad när jag såg en viss influenser lägga ut när hon filmade sin två cm smala midja samt i inlägget innan uttala sig om hur hon genom LPG kände sig lätt och mindre svullen i sin redan lilla fågelkropp. VAR FAN ÄR VI PÅ VÄG?!?! Influensers jag ett ANSVAR!!!! Är så glad att jag inte är 14 idag och ser dessa ”ideal” visa upp bilder på sig själva som är helt sneda!!!

   Fast jag är smal men kan också känna mig ”tung” känna mig svullen eller se svullen ut. Bara för att du är smal betyder ju inte du slutar vara en fungerade människa.

    Så kom en sådan kommentar. Men vi smala då… Buhu… Sluta! Det handlar inte om dig….

     ? menar bara att är man smal är man inte immun mot att känna sig uppblåst? Bara för man har en ”fågelkropp” så kommer du fortfarande fungera och känna som fungerade människa. Herregud.

     Fast va? Man blir uppblåst osv precis som alla andra. Vissa problem är liksom inte reserverade för tjocka.

      Nu saknar jag likeknappen! Vill gilla ditt svar.

       Verkligen! Helt normalviktig men nog känner man sig svullen under visa perioder. Tror inte att alla överviktiga alltid känner sig svullna heller.

    Jag är också smal, men jag kan trots det förstå det olämpliga i att vara en stor influencer och prata i sådana termer. Om man nu vill respekteras i sin yrkesroll (och kalla influencer ett yrke) så får man ta mig sjutton också inse vilket ansvar det för med sig. Kroppsfixering och bantningstips hör inte hemma i deras repertoar. Gör reklam för ytliga ting, resor, kläder, smink osv, men ge fan i att överföra era sjuka kroppsideal på unga och påverkbara människor. Heja alla som inspirerar till sunda vanor och normala ideal!
    En som lever i den andra kanten på skalan är ju Matplatsen. Hon är smal som en fiolsträng och lägger upp bilder på det ena flottigare och onyttigare än det andra. Enligt hennes flöde ser hon ut att frossa i stooooora glassar, onyttiga kakor, gigantiska godispåsar, skräpmat osv osv. Normalt tänkande människor fattar ju att hon antingen har en enorm ätstörning eller så vill hon bara få följarna att tro att hon kan äta allt hon lägger upp och tar på sin höjd en mustugga av allt om hon ens äter något? Otroligt provocerande hur som helst.
    Tacka vet jag ärliga och balanserade influencers som visar normal mathållning och en sund syn på träning och mat om man nu ska visa något alls.

     Fast än en gång hahah, du kan äta onyttigt och vara smal utan ätstörning? Hur ska detta vara så svårt att få in. Hon kan köpa hamburgare och äta sig mätt, men mätthet är relativ till just henne. En annan person kanske måste äta mer för att uppnå samma känsla, en annan mindre. Så ”en normalt funtad människa” som du uttrycker det, kan förstå att alla fungerar olika utan att de är sjuka.

      Fast med så nariga händer, ihålig blick så kan man inte låta bli att fundera om det föreligger en störning.

      Men hon har ju en uttalad ätstörning ?‍♀️

       Menat till ”Anonym”

      Om du följt Matplatsen hade du fattat vad jag menar. Hon gör alltså sken av att hon proppar i sig det ena efter det andra. Som att hon gör en grej av att man ska tro att hon äter hur mycket som helst. Lägger upp bilder på stora mängder av skräpmat eller överfulla tallrikar vid smörgåsbord och ojar sig sedan över hur proppmätt hon är. Som att hon skulle tryckt i sig allt. Jag vet inte om jag tycker att det är så sunt ur influencersynpunkt att visa den haltande ekvationen för sina följare?

       För några år sedan skrev Victoria att hon åt enligt LCHF då kolhydrater fick henne att gå upp i vikt. Om det fortfarande stämmer lägger hon ut recept på mat och bakverk hon inte äter. Frågan är om någon i familjen äter detta eller om det bara fotas och sedan slängs? All friterad mat och alla pajer och tårtor hon lägger ut recept på är hur som helst inte nyttiga. Varför inte lägga ut recepten på det hon verkligen äter en vanlig dag…?

       Jag har också noterat att många eller rent av de flesta recepten inte är hennes egna utan lånade – från svärmor, grannen, väninnan, andra bloggar, Allt om Mat etc. Inget fel i det iofs, men många matbloggare är ju också receptkreatörer.

     Jag håller med till 100 %. Hos Matplatsen är det varje dag rätter som badar i sås, majonnäs, grädde, snacks, pommes frites, bakverk, glass med choklad- och kolasås…plus enorma mängder alkohol. Ändå är hon trådsmal liksom övriga familjen. Det stämmer helt enkelt inte. Det som får mig att misstänka ätstörning är att hon visar upp sig tio ggr i varje sponsrat plagg, från varje vinkel. Hon vill m a o visa upp sin kropp = hon är stolt över den.

    Men är det inte skillnad på smal och smal? Jag menar, de som är det naturligt. Det är deras normala kropp. Och så finns det dom som är smala för att dom bantar sig till det, eller att en sjukdom ligger bakom det. Förstå mig rätt nu, jag gick ner ca 15 kg förra året och blev liksom smal, men så fort jag åt ordentligt gick jag upp. Därför att den vikten var inte mitt normaltillstånd.

    Vet inte om någon förstår mig men så resonerar jag!

   Tror Bianca säger så för att ha en ursäkt att göra lpg, man ska göra massa lpg behandlingar efter en fettsugning. Så kostar en behandling runt 1000:-/ gång.

   Svullnad och ren kroppsmassa är dock olika saker, svullen kan man vara oavsett storlek på kroppen. LPG ökar cirkulationen så visst kan man känna sig mindre svullen. Dock är det ju vätska det handlar om och inte fett. LPG är ingen viktminskningsmetod, vilket folk verkar tro. Jag antar att du avser Bianca och ödem är inte ovanligt vid bulimi eftersom vätskebalansen i kroppen rubbas.

    Hon har (troligtvis ;)) fettsugit sig/BBL och därför gör hon LPG.

     Exakt. Sjukt att så många inte förstår det. Har jobbat inom plastikkirurgin och det är viktigt att göra LPG efter fettsugning.

   Jag reagerade också på det. Pyyyyyyttemedjan, plut med läppar och rumpa å ba ”nu känner jag mig inte lika tung” …. ? Fattar att smala också kan svullna men att basunera ut det till sina hundratusentals unga följare = dåligt omdöme

   Hon är sjuk. Det kommer inte sluta förrän hon blir frisk. Har man tonåringar som man inte vill ska följa henne så får man försöka avstyra det eller förklara vad ätstörningar innebär och att det inte är något att eftersträva.

    Ätstörningar är inget som handlar om vilja, inget personen själv kan eftersträva. Det är kanske ett ätstört beteende du menar, vilket inte går in i det kliniska?

    Ätstörning är en allvarlig mental störning och det har sin grund i brist av reglering av emotioner, vilket bl.a. är kopplat till en individs utvecklingspsykologi. En ätstörning har inte sin grund i att se smala människor och deras eventuella matintag. Det kan däremot trigga på det som redan har brustit. Det blir väldigt bakvänt att säga att en främling/offentlig person orsakar andras ätstörningar (det är nämligen skadliga kommunikationsmönster som är kopplade till individens anknytningsperson/er). Självklart är det lättare för föräldrar och anhöriga att säga att en främling är orsaken till att deras barn/släkting sjuk, än att se till de brister som finns i det faktiska familjesystemet (det som formar individen på djupet). Det är också lätt för oinsatta att haka på den föreställningen och framföra ”triggers” som grund till sjukdomen. Något som inte stämmer!

    För att få bukt med en ätstörning, måste man åt kärnan i problematiken som har uppstått och inte stirra sig blind på symptomen (influensers mathållning) och kroppsstorlek (,som också är ett symptom i sammanhanget) samt mat/träning och hur de två hanteras. De där sakerna är som sagt symptomen, men ger noll indikation till vad som inte fungerar i hanteringen av emotionerna.

    En individ som får uppmaningen att vara snäll mot sig själv och att även älska sig själv, den kan ej tillämpa den uppmaningen om den inte har fått lära sig hur det går till. Ätstörningar uppstår ej i hälsosamma familjedynamiker (OM det inte skett ett trauma och det kan vara kopplat till familjen eller något som skett utanför). En del växer upp i hem där de får utstå en hel del kontinuerlig kritik och förväntningar om att prestera på topp. Vissa växer upp i hem där de emotionellt utsätts för en omsorgssvikt som tar sig i uttryck på olika sätt. Finns det då en genetisk sårbarhet till att utveckla en ätstörning, skjutsas det igång av oförsiktigheten i uppväxtmiljön. Utan trauma och brister i hemmiljön, skulle ätstörningsproblematiken minsta avsevärt.

    Ätstörningar handlar om emotioner (det gäller all ätstörning oavsett kroppsstorlek- allt från undernäring och fetma som ör i andra änden)! Sen kan individer ha en undernäring och andra kan ha fetma och det behöver inte alltid vara kopplat till en ätstörning, utan kan ha en medicinsk orsak.

    Kroppen, mat och träning är symptom på att en ätstörning existerar. Ångesten uppstår hos en individ med ätstörning, eftersom det är kopplat till en känsla av kontrollförlust. Väldigt paradoxalt då maten användes som ett sätt att återfå en kontroll och så blir resultatet istället total kontrollförlust fast inom ett annat område.

    Värme, lyhördhet och att inte återkommande skrapa fram känslor av skam och skuld, hade många anknytningspersoner (de vuxna) vunnit mycket mer på och förlängningen är unga som mår har en avsevärt förbättrad psykisk hälsa.

    Jag gjorde under psykologstudierna praktik på en ätstörningsenhet och man fullkomligt häpnar av hur en del bemöter sina barn. Föräldrar som utåt sett verkar rimliga i sitt föräldraskap, men som hånar, kontrollerar och trycker ner sina barn (särskilt döttrarna) på ett alldeles vidrigt sätt, när de är ensamma med barnet. Sedan sitter de och beklagar sig över allt barnets ätstörning ställer till det med i förälderns vardag och att de är oroliga över att omgivningen ska se dem som misslyckade föräldrar.

    I mina ögon är det ett misslyckande, när föräldrar tar på sig rollen som sitt barns mobbare. Det som inte fungerar läggs på hög och kommer oftast ut i självdestruktiva handlingar längre fram, när barnet nåt tonåren.

    En individs ätstörning har inte ”läkt” bara för att den har perioder som är mer harmoniska och mindre ångest. Den ligger latent oavsett, för ätstörningen blir verktyget som reglerar emotionerna. Blir vardagen mer hektiskt och svår ”blommar” ätstörningen och dess uttryck upp än mer. En ätstörning kräver professionell behandling för att kunna stävjas.

     Tack för en bra beskrivning!
     Jag har en i min närhet som alltid haft ett komplicerat förhållande till mat. Nu har hen drabbats av olika sjukdomar som (jag antar drivit på detta) hen har nästan helt slutat äta och är arg på alla runt om. Alla är dumma och ingen förstår, varken familj eller vården.
     Vi ser ju vår vän sakta förtvina och vägra ta emot hjälp.

  Dom tjänar alltså pengar på att berätta vad dom äter.

   va

  Men rätta mig om jag minns fel och kanske var hon ironisk jag minns inte helt…(och såklart kan man ju ändras över tid) men var det inte Antonija som gjorde content av att hon ”svullade” och åt en korv med bröd ?

  Men alltså .
  Jag är smal , men vet ni hur obehagligt det är att vara svullen? Vid mens blir jag vätskefylld . Benen gör ont hela kroppen känns obekväm.
  Svullen är inte = med tjock.
  Och att vara svullen är inte idealt att vara ? Inte ett läge någon vill vara i direkt ?
  Får man säga så utan att alla får andnöd pga vikthetsar . En kropp oavsett storlek ska inte kännas svullen och tung.

   Jag blir också uppblåst vid mens och segare än vanligt men det är ju fullt naturligt? Händer ju massa saker i kroppen, det är bara att ta på sig lite bekväma kläder och inte lägga nån vikt i det. Allt behöver inte fixas till hela tiden. Livet är inte en 10a varje dag och det är helt normalt. Är man svullen och tung varje dag kanske man ska kontakta en dietist för att se om man än känslig mot något livsmedel eller om det är något annat i ens livsstil som ställer till det. Men lpg hjälper ju bara tillfälligt och är egentligen helt onödigt.

    Men om man känner att någon fungerar just för en själv ska man väl få göra det? Varför ska man leva sitt liv efter någon annans preferenser. Ser ingen anledning att gå runt att må dåligt när hjälp finns att få, speciellt inte för att verka duktig inför andra människor med rädsla för vad de ska tycka.

     Om svullnad konstant kommer tillbaka och man måste göra LPG gång på gång för att tillfälligt minska svullnaden, så kan man väl inte riktigt påstå att det hjälper. Då är det väl bättre att ta tag i grundorsaken så att man får bukt med svullnaden permanent. Som du säger, varför gå runt och må dåligt när hjälp finns att få.

    Skulle inte en LPG vara som att få en massage då?
    Utan att ha testat det verkar det ju ge samma avslappnande känsla.

     LPG är en form av massage. Jag tror dock att relativt få gör det för enbart den avslappnande känslan, då är nog vanlig massage att föredra.

   Håller med!
   Under pandemin blev jag svullen om benen och kunde få ont vid lättare tryck och förstod inte varför (kom långsamt). Började träna som vanligt några ggr i veckan och vips så försvann svullnaden.

  Såklart får man det! Skulle bara rekommendera att lösa roten av problemet istället för att släcka bränder för 1000-tals kronor. Vill man lägga pengarna på det så kör i vind! Bara det inte blir vilseledande 🙂

  Fast nej, ja kan inte ställa mig bakom att de två sprider ut sunda ideal. De båda skriver hur de fyller läpparna och Felicia har till och med gjort en hel video när hon gör brösten. Även fast de kanske säger att de inte uppmanar att andra så gör de det indirekt genom att visa upp hur läppar och bröst ska se ut. Det kan de inte argumentera sig ifrån. Så är det bara. Så ja jättebra inlägg de har gjort men samtidigt sprider de väldigt osunda ideal också.

   Snälla M.
   Vadå visar upp hur bröst och rumpor ska se ut ?
   Så så fort någon visar upp så är det så det ska se ut ?
   Det är så hennes fixade bröst ser ut , den personens fyllda läppar .
   Alltså att folk håller på??
   Alla får göra som dom vill.
   Jag tycker 100% att ansvaret att ungdomar inte blir negativt påverkade av diverse ideal ligger hos föräldrarna . Och ja även då kan man bli påverkad . Det är så det ser ut ?ideal är inget nytt . Ideal har funnit i alla tider .
   se till att skaffa en bra självkänsla så ska man nog klara av att influenser gör vad fan de vill.
   Ska man istället låta ungdomar växa upp i en låtsas värld ? Där vi låtsas att det inte opereras hej vilt ? det opereras , det fylls på ; det bantas. Har man en bra självkänsla kan man hantera detta annars sök hjälp. Och sluta skylla på influensers hahaha det är verkligen patetiskt .

  Fler såna här influencers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.